EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επί του Όρρου Ομιλία !!!

Όρρος στην αρχαία ελληνική σημαίνει, σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, γλουτοί, οπίσθια. Η αρχική σημασία του αντίστοιχου ρήματος ορροδώ ήταν πιθανότατα “τα κάνω πάνω μου από φόβο”.

Σήμερα το ρήμα χρησιμοποιείται μόνο στην παγιωμένη φράση «δεν ορρωδεί προ ουδενός», με αρνητική χροιά: “Είναι ικανός για όλα. Έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός”.

Δεν πτοείται, δηλαδή, από τίποτε.

Ποιος; Μα ο…Στουρνάρας, εξαιτίας του οποίου ακόμα και αρχαιοπρεπείς εκφράσεις αποκτούν σύγχρονη δυναμική.

Του Θανάση Καρτερού

Πρώτον, διότι ο υπουργός Οικονομικών διαθέτει όρρο, και μάλιστα άκρως κινητικό, εξ όσων διακρίνει κανείς στην τηλεόραση και στα δελτία Τύπου. Και δεύτερον, διότι ορρωδών ενώπιον του Σόιμπλε, δεν ορρωδεί προ ουδενός για να παραλύει τους ιθαγενείς – εμάς δηλαδή. Έτσι που, ενώ μας παίρνουν το ψωμί απ’ το τραπέζι, να ορρωδούμε -τουτέστιν να τα κάνουμε πάνω μας- και να μην αντιδρούμε.

Προς τον σκοπό αυτό μάς κολλάει στη μούρη συνεχώς ξένα δράματα, για να τρέχουμε όπως είπαμε στις τουαλέτες τρομαγμένοι για την τύχη μας, αντί να τρέχουμε στις πλατείες αγανακτισμένοι για την τύχη μας. Ξεκίνησε με τη χρήση της Αργεντινής, ύστερα έβαλε στην υπηρεσία της πολιτικής του όρρου την Κύπρο και προχτές, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, έβγαλε από το καζανάκι και την Αίγυπτο. Και προέβη σε μια ιστορική επί του Όρρου Ομιλία: «Θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο εάν χρεωκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ, όπως υποστήριζαν κάποιοι».

Δεν είπε ποιοι είναι οι κάποιοι, αλλά το πιάσαμε το υπονοούμενο – ακόμα και οι πιο αφελείς. Εκείνο που δεν πιάσαμε είναι ποιος θα έπαιζε στη δύστυχη Ελλάδα, αν είχε πέσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρόλο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – του αρχηγού του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο. Ο Σαμαράς, που έχει το παράστημα; Ο Βενιζέλος, που έχει το εκτόπισμα; Ο ίδιος, που έχει την εμπιστοσύνη των δανειστών – λόγω όρρου; Ή ο Βορίδης, που θα έχει τη βοήθεια του Άδωνι, του Μιχαλολιάκου και της ιδεολογίας;

Πάντως, η απειλητική δήλωση του Στουρνάρα επιβεβαίωσε αυτό που έχει ήδη γίνει σαφές στο προηγούμενο διάστημα: Αυτοί όχι μόνο δεν ορρωδούν προ ουδενός, όχι μόνο θέλουν να ορρωδούμε συνεχώς εμείς, αλλά μας έχουν γραμμένους και εμάς, και τη δημοκρατία επί του όρρου τους…

πηγη

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Ψαλίδι σε δάνειο αυτοκινήτου - Πρώτο πανελλήνιο δεδικασμένο "‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-07-2013
Με την υπαρ.432/2013 δικαστική απόφαση- σταθμό " υπέρ δανειοληπτών" ,του Ειρηνοδικείου Χανίων, ρυθμίστηκε το υπόλοιπο του δανείου αυτοκινήτου ποσού των 11.002,05 ,σε οικογενειάρχη δανειολήπτη, από την Κίσαμο βρισκόμενον σε αδυναμία πληρωμής δανείου και από αυτοκίνητο,το
Δικαστήριο αποφάσισε να πληρώσει ο δανειολήπτης το χρέος του σε 48 μήνες από 37,58 Ευρώ δηλ. να πληρώσει μόνο 1.803,84 ευρώ και το υπόλοιπο 9.198,66 ευρώ να διαγραφεί.

Εκτός από την ρύθμιση του χρέους της, ¨στις τρις Τράπεζες η οικογένεια ρύθμισε και το χρέος για αγορά αυτοκινήτου του συζύγου και με σημαντικότατο "κούρεμα" στο δάνειο του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Ειρηνοδικείο Χανίων «συμπεριέλαβε και ρύθμισε για πρώτη φορά σε τέτοιο νομικό επίπεδο, το δάνειο από αυτοκίνητο του υπερχρεωμένου μέλους μας, δίνοντας έτσι με σαφή τρόπο τέλος στην δικαστική αμφισβήτηση του κατά πόσον τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου καλύπτονται από τον νόμο 3869/2010. Η εξαιρετική αυτή επιτυχία των συνεργατών της Ένωσης μας, (οικονομοτεχνικό-νομικό τμήμα) δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο, για χρήση από τις νομικές υπηρεσίες των Ενώσεων Καταναλωτών ανα την Ελλάδα αλλά και των δικηγόρων που θα θελήσουν να την χρησιμοποιήσουν, απαλλάσσοντας χιλιάδες δανειολήπτες από το άγχος και το φόβο αφενός να "χάσουν" το αυτοκίνητό τους, αφετέρου να πληρώνουν χρέη για αυτοκίνητο και αυτοκίνητο να μην έχουν».

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση,, «ο σύζυγος, ένιωσε συνεχείς μειώσεις μισθού, από τα έτη 2008, 2009 και 2010 από 28.926,01, 28.905,04 και 25.126,23, αντίστοιχα σημερινός μισθός 1.026 ευρώ. Είχε περιέλθει από το τέλος του 2008 χωρίς δική του υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής. Η σύζυγος ένοιωσε και εκείνη σημαντική μείωση στον μισθό της στα παραπάνω αναφερόμενα έτη όπου σήμερα οι μηνιαίες αποδοχές της φθάνουν στα 948,84 ευρώ. Το σύνολο οφειλών και για τους δύο δανειολήπτες ήταν 91.743,07 ευρώ σε τρεις Τράπεζες, σε διάφορα πιστωτικά προϊόντα είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές αλλήλους. Εκείνο που στην απόφαση αυτή, έχει σημαντικό νομικό ενδιαφέρον είναι το θέμα του χρέους του αυτοκινήτου, όπου η πωλήτρια εταιρεία το είχε εκχωρήσει σε Τράπεζα, η οποία Τράπεζα στην εξώδικη μας πρόταση, είχε απορρίψει την πρόταση ρύθμισης του χρέους όμως, το Ειρηνοδικείο Χανίων, ενέταξε και αυτό το δάνειο στην ρύθμιση του Ν.3869/2010 καλώντας τον δανειολήπτη να πληρώσει για το υπόλοιπο χρέος του αυτοκινήτου που ήταν 11.002,05 μόνο 37,58 ευρώ τον μήνα χ48 δόσεις =1.803,84 ευρώ».

Έτσι, με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, η οικογένεια δανειοληπτών ωφελήθηκε:

Ρύθμιση των χρεών τους επί τετραετίας,
Διάσωση της κατοικίας με περίοδο χάριτος 4ετίας και μετά καταβολή δόσεων: η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει με περίοδο χάριτος τεσσάρων χρόνων μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τέλος ο σύζυγος ρύθμισε μέρους του χρέους του αυτοκινήτου επί τετραετία και απαλλαγή από αυτό δηλ. θα πληρώσει μόνο 1.803,84 ευρώ, με μηνιαία δόση μόνο 37,58 Ευρώ.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Ενάντια σε Κάθε αριστερά. Οι θέσεις της νέας Νέας δημοκρατίας !!!

Όσο η δόμηση και αποδόμηση της εργασίας θα υποτιμάει την αξία της και θα γεννάει ανταγωνιστική πίεση στους προλετάριους, τόσο θα συνεχίζεται η χάραξη μη-ταξικών διαχωρισμών και ορίων ως μια βάση αυτό-προστασίας.(cognord)

Έγινε και η αρχή. Η εκκίνηση της νέας Νέας δημοκρατίας με βασικό άξονα την “ήττα κάθε αριστεράς”.

Το 9 συνέδριο της ΝΔ δείχνει κυριολεκτικά το δρόμο, ενός έργου που το έχουμε δει πολλές φορές.

Το δίκτυο 21 είναι πλέον στην αιχμή του δόρατος στην νέα…ιδεολογική γραμμή της Νέας δημοκρατίας. Εθνικισμός.

Ο καπιταλισμός ως το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων του κεφαλαίου, είναι μία διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση οργανωμένη γύρω από την ίδια βασική συνθήκη, την σχέση κεφάλαιο. Όμως οι ισορροπίες διαρκώς αλλάζουν μέσω της διαπλοκής της ταξικής πάλης και των αναγκαιοτήτων του κεφαλαίου(δεν υπάρχουν η μία ανεξάρτητα απ την άλλη). Ανά ιστορική συγκυρία το κράτος ως συλλογικός καπιταλιστής-ως όλον των καπιταλιστικών σχέσεων- θα επιτεθεί σε κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών σχέσεων με βάση την ιστορική συγκυρία.

Το κράτος επιτίθεται τόσο σε όποιον επιδιώκει μια πιο ίση οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων αλλά και σε όποιον επιδιώκει μια παλαιότερη οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων που δεν λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου στην παρούσα φάση. . Καθώς όμως οι αναγκαιότητες του κεφαλαίου και της ταξικής πάλης αλληλοδιαπλέκονται διαλεκτικά-και όχι απλά συγκρούονται σαν a priori προϋπάρχοντα- η ταξική πάλη είναι μία από τις διαδικασίες που συντελείται η αναδιάρθρωση- η μορφή και οι αναγκαιότητες του κεφαλαίου σαν κοινωνική σχέση μπορεί να αλλάξουν σε κάποιο βαθμό και να δημιουργήσουν περίεργα “κινήματα”. Τα κινήματα αυτά προϋπάρχουν ως τάσεις μέσα σε κάθε επαναστατική κίνηση.

Είναι οι τάσεις αυτές που αν πχ η ανάπτυξη του κεφαλαίου απαιτεί την εργασιακή εξίσωση της γυναίκας με τον άντρα, αυτές οι τάσεις αντιστέκονται σε αυτό θεωρώντας ότι καταργούνται βασικές αρχές της ηθικής οργάνωσης της κοινωνίας, της ταυτότητας ως έθνους, των πάγιων και αντιπροσωπευτικών-παραδοσιακών κοινωνικών ρόλων κτλ. Αν όμως η ταξική πάλη γενικευτεί με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά, τότε στέφεται με καθολικό τρόπο ενάντια τόσο στο κράτος και την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων όσο και στις τάσεις αυτές του κινήματος που μέχρι πρότινος  έκαναν κριτική από συντηρητική σκοπιά. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι παράλογο το να δούμε στο μέλλον ιδεολογικές κατασκευές και συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση.

γενικά: η προσπάθεια του κεφαλαίου να υποτιμήσει συνολικά τον κόσμο της εργασίας, η απουσία μιας χρόνιας από πριν ταξικής υλικής κοινότητας, και η ταυτόχρονη παρουσία (τόσο λόγω της προηγούμενης ακμής του κεφαλαίου και του αισθήματος κοινότητας που δημιούργησε η ενσωμάτωση σε αυτό, αλλά και του αριστερού-πατριωτικού λόγου) μη-ταξικών και “διαταξικών”  φαντασιακών κοινοτήτων, οδήγησε στην αναπαραγωγή μέσα στους προλετάριους μη-ταξικών διαχωρισμών ως μέσο αυτοπροστασίας απέναντι στην επίθεση των κεφαλαιοκρατών, αναγκάζοντας τους να μην τους μεταχειριστούν όλους το ίδιο.

Ποιό είναι το νόημα όμως τέτοιων ιδεολογικών κατασκευών; Τέτοιου είδους συμμαχίες και κατασκευές(που τέτοιος ήταν και  φασισμός στην ιστορική συγκυρία που παράχθηκε) λειτουργούν με 2 τρόπους. α) μετακυλούν την ταξική πάλη σε μια σύγκρουση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες-που μπορεί ή όχι να φέρουν συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά- με αποτέλεσμα το γενικότερο διακύβευμα της κοινωνικής σχέσης που μέχρι πρότινος ήταν στο στόχαστρο της κριτικής να φεύγει  και την θέση του να πάρει η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Τελικά η “επίμαχη κοινωνική σχέση” να μένει ανέπαφη και στο εσωτερικό της να δημιουργείται μια αίσθηση κοινότητας και ειρήνευσης.

Τέτοιας φύσης ήταν ο αντισημιτισμός στη Γερμανία του μεσοπολέμου που τελικά οδήγησε στον ναζισμό(ο χίτλερ έλεγε καθαρά, ότι για την διάσπαση του “γερμανικού λαού” ,ευθύνονται τόσο οι γερμανοί φιλελεύθεροι όσο και ο μαρξισμός), τέτοιας φύσης ήταν οι απεργίες αντρών εργατών ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των  γυναικών-(καθώς σε καιρούς που το κεφάλαιο είχε ανάγκη για περισσότερο εργατικό δυναμικό και πιό υποτιμημένο μέσω του ανταγωνισμού αυτοί δεν έβλεπαν σε αυτό την υποτίμηση τους από το κεφάλαιο αλλά τις γυναίκες σαν δύναμη που τους υποτιμά, συνεπώς υποστήριξαν να τις στείλουν πάλι στην “κουζίνα”, έτσι όμως η κριτική στο κεφάλαιο ή η σύγκρουση με τους κεφαλαιοκράτες πέθανε) τέτοιου τύπου είναι και οι συγκρούσεις και ο στιγματισμός και ρατσισμός κατά των μεταναστών στην Ελλάδα ως χαραμοφάηδων που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. .

Το ζήτημα μετακυλίεται από την συνολική υποτίμηση της αναπαραγωγής, στον ανταγωνισμό μεταξύ των προλετάριων για την πρόσβαση σε μία υποτιμημένη αναπαραγωγή ή για την δημιουργία ενός συστήματος υγείας και ασφάλειας 2 ταχυτήτων, ενός για τους πολύ υποτιμημένους και ενός για τους λιγότερο, για αυτούς που μέσα σε αυτό τον ανταγωνισμό θα επαναδιαπραγματευτούν την θέση τους στο κεφάλαιο με ευνοϊκότερους όρους ως κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση η ολική σύγκρουση μετριάζεται και αν και ίσως παραμένει ταξική, δεν είναι επαναστατική. Αυτή η πάλη θα δημιουργήσει ένα νέο σημείο ισορροπίας, μια νέα ιδεολογική κατασκευή που θα αντιπροσωπεύει μια νέα “κοινότητα” .Από εδώ περνάμε στο επόμενο ως επακόλουθο

β) δημιουργούν μια ευρύτατη βάση  μεταξύ των εργατών που στηρίζει τη φύση των κοινωνικών σχέσεων και θέλει απλά την τροποποίηση τους υπέρ της. Αυτή η βάση είναι το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ο δημιουργός μιας νέας κοινωνικής ισορροπίας ανά ιστορική συγκυρία που βλέπει την λύση(στην αδυναμία συνολικής αναπαραγωγής του κεφαλαίου) στην βιαιότερη και μεγαλύτερη υποτίμηση ενός κομματιού του προλεταριάτου που φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και που με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να υποτιμηθεί με συγκεκριμένο τρόπο από τους υπόλοιπους προλετάριους και από το κράτος.

Αυτή η λύση είναι μία λύση “διαχωρισμών” που παράγονται από μια διαδικασία μέσα από το ίδιο το προλεταριάτο, ως προέκταση  των συμφερόντων του γενικού κεφαλαίου(αφού έτσι αναπαράγονται και αυτοί οι προλετάριοι). Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με κερασάκι στην τούρτα, σε περιπτώσεις που οι εκάστοτε επαναστατικές πρωτοπορίες στην προσπάθεια τους να εγκολπώσουν το σύνολο των προλετάριων, αναπαράγουν ή δημιουργούν φαντασιακές κατασκευές,  οι οποίες λόγω της αδυναμίας τους να οριστούν(τι είναι λαός; ή κοινωνία; ή ελληνικός λαός, ή ελληνικός πολιτισμός;  ή νομιμότητα)δημιουργούν το ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο που θα ευοδωθούν οι παραπάνω διαχωρισμοί.

Στην εποχή της κρίσης, οπού οι παλιές ισορροπίες χάνονται, αυτές οι κατασκευές θα λειτουργήσουν εναντίων της “επανάστασης” καθώς πέρα από τους ιδιαίτερους χρωματισμούς τους θέτουν αόριστα και αξιωματικά ένα αίτημα συγχρονικής και διαχρονικής ενότητας και καθολικότητας που δεν πρέπει να διαρραγεί και που πάνω σε αυτό θα πρέπει να λύνονται όλα, μιας ενότητας ανεξάρτητης από τις εσωτερικές ταξικές της διαφοροποιήσεις. Αυτή η κοινότητα αναπόφευκτα θα στραφεί ενάντια σε ότι την απειλεί, και ο νούμερο ένας κίνδυνος είναι το επαναστατικό προλεταριάτο, το οποίο ως μόνο σύμμαχο και ως μοναδική κοινότητα αναγνωρίζει τον εαυτό του και τίποτα άλλο.

Στο κλίμα αυτό σαν ώριμο φρούτο ήρθε η νέα γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Ενάντια σε κάθε αριστερά είπε ο πρωθυπουργός μας και ο ιεροκήρυκας της νέας γραμμής ο Βορίδης. Η παραπάνω διαδικασία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οι προλετάριοι δεν έχουν σαν κριτική την συνολική υποτίμηση τους ούτε στον πιο μακρινό τους ορίζοντα. Μέσα από την ταξική πάλη εμφανίζονται κινήματα τέτοιου τύπου. Ο συντηρητισμός και οι κορόνες περί ενότητας και νομιμότητας(και από την πλευρά της αριστεράς) ενίσχυσαν αυτές τις τάσεις και τελικά θα υποσκάψουν κάθε εναπομένουσα ριζοσπαστικότητα.

Ενάντια σε κάθε αριστερά σημαίνει πως πλέον στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο όσοι απαιτούν μια εξισωτική κοινωνία αλλά και όσοι από αυτούς που απαιτούν σαν απάντηση στην αναδιάρθρωση ένα παλαιότερο σημείο ισορροπίας δεν χωρούν σε αυτό που βρέθηκε.  Και ποιό ειναι αυτό που βρέθηκε; Πάρα πολλές φορές αυτό έχει ειπωθεί ανοιχτά, η αριστερά(με κορυφή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ) έχει κατηγορηθεί ως αναχρονιστική, και όσο και αν κόπτεται για το ποιός είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος του “ελληνικού λαού” δεν μπορεί να παίξει μπάλα στο γήπεδο του δικτύου 21 και της χρυσής αυγής.

Ο εθνικός της λόγος έρχεται σε αντίφαση με την”αγάπη για τους μετανάστες” και οι προλετάριοι που θέλουν να αναπαραχθούν και βλέπουν το έθνος σαν μιά κοινότητα που ανήκουν, αναπόφευκτα βλέπουν την αντίφαση, και βλέπουν την πραγματική τους λύση στην υποτίμηση των “άλλων”. Ο ριζοσπαστισμός της Χρυσής αυγής και του Λάος, αλλά κυρίως ο διάχυτος κοινωνικός ρατσισμός και φασισμός είναι οι δυνάμεις που πραγματικά άσκησαν στο κράτος συντηρητική κριτική τόσο καιρό εγκαλώντας το ότι καταστρέφει την Ελλάδα και τις παραδοσιακές αξίες, την ηθική, που απαιτούσαν ξεκάθαρα και (όχι με συγκεχυμένο τρόπο όπως η αριστερά) την επιστροφή σε πιό παλιές και κάθετες ταξικές οριοθετήσεις.

Το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ αυτών των συντηρητικών αντιπολιτευόμενων τάσεων είναι-σε επίπεδο πολιτικής- η νέα γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Σου λένε και μνημόνιο αλλά και ρατσισμός, όσοι ανήκουν και υποστηρίξουν την εθνική κοινότητα θα σωθούν, οι λοιποί στον Καιάδα. Στο πλαίσιο αυτό η Χρυσή αυγή έχει 2 επιλογές, ή θα κατεβάσει σταδιακά τις αντιμνημονιακές κορόνες και θα επεκτείνει/δώσει έμφαση στην ρατσιστική και αντι-κινηματική της ατζέντα, ή θα χάσει σε ποσοστά και θα μείνει μια “δύναμη κρούσης”  για τις εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δρόμου, στο ρόλο του παραδοσιακού παρακράτους.

Τώρα το επίσημο κράτος περνά στην αντεπίθεση, ενάντια σε κάθε αριστερά λέει, ο συντηρητισμός της (κάθε) αριστεράς είναι που δεν αφήνει τις κοινωνικές “αλλαγές” να ανθήσουν λέει, ενώ η ΕΛΑΣ λέει πως τρομοκρατία και ποινικός κόσμος ταυτίζονται απόλυτα και θα δημιουργηθεί μια υπερ-υπηρεσία (ΥΔΟΕΑΤ) να τα ελέγχει και να τα συντονίζει όλα αυτά. Η “κάθε” αριστερά πλέον είναι κοντά με την τρομοκρατία, και με την αναγκαιότητα ποινικοποίησης της.


 aruthlesscritiqueagainsteverythingexisting

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΟΥΣ

Αυτές οι π@ρνες της ιστορίας, δεν διαπραγματεύονται με κανέναν και τίποτε...

Αυτό που κάνουν είναι να παραδίδουν μαθήματα αναξιοπρέπειας και ταπείνωσης, δουλικότητας και
ραγιαδισμού, σε βαθμό που να εντυπωσιάζουν με την πρωτοφανή στάση τους, ακόμη και τους εντεταλμένους υπαλληλίσκους.

Αυτοί κυβερνούν τον τόπο μας. Προσκυνημένοι πολιτικοί που μετέτρεψαν τον όρκο τους στο Σύνταγμα και στο όνομα του Ελληνικού λαού, σε φερετζέ πίσω από τον οποίο επιχειρούν να κρύψουν την ταπεινωμένη φιγούρα του δωσίλογου και του γερμανοπροσκυνημένου.

Αυτό το τσίρκο των πολιτικών ανδρεικέλων, είναι έτοιμο να βγει και να πανηγυρίσει για μια διαπραγμάτευση που δεν έκανε ποτέ, για μια εθνικά υπεύθυνη στάση που ουδέποτε επέδειξε, και το σημαντικότερο... Αυτή η ξεδιάντροπη πολιτική συμμορία, είναι έτοιμη να βγει και...


Να διεκδικήσει την επανεπιβεβαίωση του ρόλου του "σωτήρα" μιας πατρίδας της οποίας το λαό υποδεικνύει στους κατοχικούς εκτελεστές και τον σέρνει χωρίς ντροπή στα γκεσταπίτικα κρεματόρια.

Αυτή είναι η πολιτική ηγεσία του τόπου. Μια ταπεινωμένη ομάδα από Φιλιππινέζες που ικετεύουν την κατανόηση υπαλληλίσκων των αφεντικών, οι οποίοι επιμένουν να τους αντιμετωπίζουν σαν πατσαβούρες, χωρίς προσωπική και εθνική αξιοπρέπεια.

Αυτό που οι ντόπιοι αχυράνθρωποι χαρακτηρίζουν διαπραγμάτευση, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα παζάρι ντροπής με αντικείμενο την αξιοπρέπεια και με θύμα τους πολίτες αυτή της χώρας.

Αυτές οι π@ρνες της ιστορίας, δεν διαπραγματεύονται με κανέναν και τίποτε. Αυτό που κάνουν είναι να παραδίδουν μαθήματα αναξιοπρέπειας και ταπείνωσης, δουλικότητας και ραγιαδισμού, σε βαθμό που να εντυπωσιάζουν με την πρωτοφανή στάση τους, ακόμη και τους εντεταλμένους υπαλληλίσκους.

Εξελέγησαν για να υπηρετήσουν τον τόπο και το λαό του, σεβόμενοι το Σύνταγμα και τα εκπορευόμενα από αυτό. Αλλά το μόνο που κάνουν είναι να χρησιμοποιούνται ως Δούρειοι ίπποι, πρόθυμα και δουλικά, σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του πλανήτη διαδικασία άλωσης και παράδοσης μιας εθνικά κυρίαρχης χώρας, στη βουλιμία των υπαλληλίσκων και των συμμοριών των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούν.

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι αυθεντικοί και τους φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Τα ερωτήματα όμως που αντικειμενικά τους συνοδεύουν είναι αμείλικτα.

Ποιός πολιτικός ηγέτης, ποιάς χώρας που θα σεβόταν τον εαυτό του στοιχειωδώς, θα έμενε να συζητά οτιδήποτε με υπαλληλίσκους που τον ταπεινώνουν με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο???

Ποιός πολιτικός άνδρας δε θα είχε πετάξει με τις κλωτσιές αυτά τα τρία θρασίμια των συμμοριών, την επόμενη κιόλας στιγμή από το γραφείο του???

Ποιός πολιτικός με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, δε θα προσέφευγε την επόμ,ενη κιόλας στιγμή στα αρμόδια ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα για να πει ξεκάθαρα: "Ως εδώ λεβέντες. Αυτή η χώρα διαθέτει Σύνταγμα. Λαό και Αξιοπρέπεια, και αυτά οφείλετε ή να τα σεβαστείτε η τραβάτε στο διάολο κι εσείς και τα δανεικά σας. Αυτό ο λαός δυστυχεί, πεινάει, αυτοκτονεί αλλά καμιά κουφάλα από σας δεν έχει το δικαίωμα να τον ταπεινώνει".

Κι όμως...
Αυτό που θα έκανε ακόμη και ο τελευταίος φύλαρχος ενός ασήμαντου χωριού μέσα στις αφρικανικές ζούγκλες, δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν τα ντόπια πολιτικά ανδρείκελα, που παραδίδουν αμαχητί την ίδια τους τη χώρα.

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικοί...
Ένας υπουργός σε ρόλο απολογούμενης θεραπαινίδας...
Ένας πρωθυπουργός σε ρόλο ικέτη που ζητιανεύει κατανόηση...
Ένας ολοκληρος κυβερνητικός θίασος σε ρόλο γλιτσιασμένου κατοχικού λαδά, που ζητιανεύει την παραμονή του στη θέση του κοτσαμπάση...

Αυτό είναι το τσίρκο που μας κυβερνά, γι αυτό και οποιαδήποτε άλλη τιμωρία πλην της εσχάτης των ποινών θα συνιστά επιεική μεταχείριση που δεν αρμόζει σε πράξεις εσχάτης προδοσίας.

Ματίας Μορς: «Μας τα έχουν πει και άλλοι υπουργοί αυτά πριν από εσάς»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε την κινητικότητα. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστούν άμεσα».
Πόλ Τόμσεν: Αν είστε αποφασισμένοι όπως λέτε να εφαρμόσετε την κινητικότητα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το υπουργείο σας και να θέσετε πρώτους σε διαθεσιμότητα τους 50 υπαλλήλους που έχετε χαρακτηρίσει ως πλεονάζοντες στις υπηρεσίες που διοικείτε».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού τάχθηκε κατά του προγράμματος της διαθεσιμότητας.

Πόλ Τόμσεν: «Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι με την κατάργηση της διευθύνσεων ή οργανικών διευθύνσεων θέσεων οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές θα πρέπει να απολύονται αμέσως. Γιατί λοιπόν χρειάζεται να τους θέσετε σε διαθεσιμότητα»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να τους αξιολογήσουμε, γιατί υπάρχουν και προσοντούχοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες που πρόκειται να καταργηθούν».
Αντώνης Σαμαράς: Μην συγκρίνετε τα πράγματα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις. Ο νέος υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές».
Πόλ Τόμσεν: «Θα έπρεπε να μην δουλεύουν στο δημόσιο, όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Γιατί να θεωρήσουμε ότι θα απολυθούν αφού δεν θα έπρεπε καν να εργάζονται σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες».

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Ποινική δίωξη σε βάρος τραπεζικών υπαλλήλων της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζαςγια εκβίαση

Ποινική δίωξη για εκβίαση εις βάρος δύο υπαλλήλων και του διευθυντή κεντρικού καταστήματος τράπεζας, άσκησε η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αμαλία Σοφία Μέρη μετά από μήνυση ενός ζευγαριού συνταξιούχων, κατοίκων του νησιού, που ισχυρίζονται ότι µετήλθαν απίθανες µεθοδεύσεις για να δεσµεύσουν αυθαιρέτως τον τραπεζικό τους λογαριασµό που περιέχει τις οικονοµίες µιας ολόκληρης ζωής.

Οι µηνυτές διατηρούν συγκεκριµένα κοινό λογαριασµό καταθέσεως στην τράπεζα µε υπόλοιπο στις 12 Ιουλίου 2010, 126.137,80 ευρώ. Τον Απρίλιο του έτους 2010 η συνδικαιούχος του λογαριασµού µετέβη στην τράπεζα για να προβεί σε ανάληψη χρηµατικού ποσού. Εκεί πληροφορήθηκε, έκπληκτη για πρώτη φορά, από τους υπαλλήλους ότι για άγνωστη, αρχικώς, αιτία ο λογαριασµός ήταν δεσµευµένος.

Δεν της δόθηκε καµία περαιτέρω εξήγηση και ζήτησε την συνδροµή του πληρεξουσίου δικηγόρου της. Ο τελευταίος υπέβαλε στις 20 Απριλίου 2010 αίτηση στην τράπεζα, ζητώντας να του γνωστοποιηθούν εγγράφως οι λόγοι δέσµευσης του ανωτέρω χρηµατικού ποσού.

Στην συγκεκριµένη αίτηση, όπως επισηµαίνεται στη µήνυση, ουδεµία απάντηση δόθηκε. Επακολούθησε πλειάδα οχλήσεων προκειµένου να τους γνωστοποιηθεί η αιτία της δέσµευσης του λογαριασµού, που σηµειωτέον, αφενός αποτελούσε τις οικονοµίες µιας ολόκληρης ζωής δυο ανθρώπων και αφετέρου των συντάξεών τους.

Μάταια, όπως επισηµαίνουν, επέστησαν την προσοχή επανειληµµένα της τράπεζας για το γεγονός ότι, η δέσµευση του λογαριασµού τους δηµιουργούσε τροµακτικά προβλήµατα, δοθέντος ότι λόγω της ηλικίας τους αντιµετωπίζουν και σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Ακολούθως απογοητευµένοι από την αντιµετώπιση που είχαν από την τράπεζα και τους προστηθέντες αυτής απευθύνθηκαν σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα η οποία κατέθεσε σχετική αναφορά, καταγγέλλοντας την αξιόποινη συµπεριφορά, αφού προηγουµένως προφορικά ενηµερώθηκαν από τους υπαλλήλους της τράπεζας ότι η δέσµευση του λογαριασµού είχε γίνει λόγω υπάρξεως απαιτήσεως της κατά της εταιρείας συγγενικού τους προσώπου από σύµβαση αλληλόχρεου λογαριασµού, στην οποία ο πρώτος εξ’ αυτών εφέρετο ως εγγυητής.

Να σηµειωθεί στο σηµείο αυτό ότι η συγκεκριµένη σύµβαση πιστώσεως της εταιρείας ουδέποτε µέχρι σήµερα έχει καταγγελθεί, έχει καταρτισθεί στις 13.03.2002 και επιπλέον η εταιρεία µε την από 08.03.2010 αίτησή της είχε ζητήσει εµπροθέσµως και παραδεκτώς την υπαγωγή της στις ευεργετικές διατάξεις του νόµου 3816/2010.

Το αίτηµα της εταιρείας η τράπεζα το απέρριψε, χωρίς να το εξετάσει, µε την αιτιολογία ότι οι συµβάσεις αλληλόχρεου λογαριασµού δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόµου 3816/2010.
Μάλιστα η τράπεζα ζήτησε από την εταιρεία να της υποβάλει άµεσα συγκεκριµένη ρεαλιστική πρόταση διευθέτησης της οφειλής. Μετά την υποβολή της αναφοράς κατά της τράπεζας, στις 3-5-2010, αναφορά η οποία κοινοποιήθηκε στην τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή, στον Υπουργό Οικονοµικών, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, η τράπεζα απάντησε στην από 20/04/2010 αίτησή τους, µετά από ένα µήνα περίπου, αναφέροντας ότι η δέσµευση του λογαριασµού έγινε µονοµερώς από την ιδία ασκώντας δικαίωµα επισχέσεως για απαίτηση που έχει κατά του συνδικαιούχου του εν λόγω λογαριασµού.

Σαν να µην έφταναν όλα αυτά την 21.07.2010, τους κοινοποιήθηκε η από 12.07.2010 επιστολή της τράπεζας µε την οποία γνωστοποιούν ότι συµψηφίζουν την απαίτηση µε το υπόλοιπο του λογαριασµού και ότι αυτός µηδενίζεται.

Οι συνταξιούχοι διατείνονται ότι ο δόλος των υπευθύνων της Τραπέζης προκύπτει και από το γεγονός ότι στην επίδικη σύµβαση πιστώσεως φέρεται ως εγγυητής ο πατέρας του οµορρύθµου ετέρου και διαχειριστής της εταιρίας. Ενώ λοιπόν εκκρεµούσε αίτηση για υπαγωγή της εταιρίας στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3816/2010 απόλυτα νοµότυπη, αιφνιδίως η τράπεζα δέσµευσε µονοµερώς τον λογαριασµό καταθέσεων του µε συνδικαιούχο τη σύζυγό του, µε υπάρχον υπόλοιπο τη στιγµή της δέσµευσης 119.833 € και σηµερινό υπόλοιπο 126.137,80 ευρώ και στις 12.07.2010 προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα υφάρπαξε το συγκεκριµένο χρηµατικό ποσό από τον λογαριασµό, µηδενίζοντάς τον.  Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η τράπεζα σε καµία δικαστική ενέργεια δεν έχει προβεί ούτε έχει καταγγείλει τη σύµβαση πίστωσης της εταιρείας.

Οι τρεις κατγορούμενοι εξεταζόμενοι επεσήμαναν ότι με την ομόρρυθμη εταιρεία  έχει συναφθεί σύμβαση παροχής πιστώσεως με ανοικτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό, η οποία με διαδοχικές αυξήσεις ανήλθε μέχρι το ποσό των 1.700.000 ευρώ. Τονίζουν ότι ενώ η οφειλή της εταιρείας υπερέβαινε το ποσό των 600.000 ευρώ ζήτησε με επιστολή την υπαγωγή της στις διατάξεις του ν.3816/2010. Στο αίτημα αυτό δόθηκε απάντηση μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Επιχειρηματικών Πιστοδοτήσεων, ότι η οφειλή δεν υπάγεται σε αυτή τη ρύθμιση.

Τονίζουν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά ληξιπρόθεσμη οφειλή από σύμβαση ανοικτού (αλληλόχρεου) λογαριασμού, που δεν είχε καταγγελθεί μέχρι την δημοσίευση του ν.3816/2010 και σύμφωνα με το α.1 παρ.2 του νόμου αυτού δεν ενέπιπτε στη ρύθμιση των διατάξεών του.
Επισημαίνουν ότι είναι νόμιμη η δέσμευση του λογαριασμού, για τον οποίο αργότερα ασκήθηκε και συμψηφισμός, διότι δεν είχε καταγγελθεί ακόμη η σύμβαση και δεν υπήρχε δικαστική απόφαση.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του εκβιασμού τονίζουν ότι η εταιρεία προσπαθεί με τις ενέργειές της να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας. Το να απαιτεί, όπως τονίζουν, η τράπεζα την οφειλή της εταιρείας, η οποία σήμερα υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ και χωρίς να υπάρχουν εμπράγματες ασφάλειες, δεν αποτελεί εκβίαση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ

Σύλληψη 46 οδηγών ταξί για «πειραγμένα» ταξίμετρα και ταμειακές

Μάλιστα στην κατοχή ενός οδηγού βρέθηκε ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλόπ

Σαράντα έξι οδηγοί ταξί συνελήφθησαν το Σάββατο και την Παρασκευή, από αστυνομικούς της Τροχαίας Αττικής, κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων, για παρεμβάσεις στα ταξίμετρα και τις ταμειακές μηχανές, έξω από σταθμούς, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα του λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα, 45 από τους συλληφθέντες, με τη χρήση καλωδίου τύπου τηλεφώνου, προκαλούσαν παρεμβολή στην ταμειακή μηχανή και δεν εξέδιδαν αποδείξεις, ενώ επιπρόσθετα, δύο εξ' αυτών είχαν τοποθετήσει ειδικές συνδεσμολογίες, με τις οποίες αύξαναν πλασματικά το αναγραφόμενο στο ταξίμετρο χρηματικό ποσό.

Επιπλέον, στην κατοχή ενός οδηγού βρέθηκε ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλόπ.

Από την Τροχαία επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού 180.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Καρα-σαξές στόρυ, λέμε!

Προσοχή! Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει καραμπινάτα το πόσο έπιασαν τόπο οι θυσίες τού ελληνικού λαού, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας: ...







Πίνακας Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2012 - 2013 και συγκρίσεις με την περίοδο 2011 - 2012 Πηγή: The Global Competitiveness Report 2012 - 2013, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 10/2012 © 2012 World Economic Forum. Προσέξτε πώς καμαρώνει η Ελλάδα στην 96η θέση, κάτω από μερικές μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας (π.χ. Μογγολία, Ονδούρα, Αλβανία (!), Καμπότζη, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Ρουάντα (!!), Καζακστάν, Μπαρμπάντος κλπ) και δίπλα-δίπλα σε κολοσσούς όπως η Γκαμπόν και το Τατζικιστάν. Το ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καταχωρισμένες με πιο ανοιχτόχρωμα γράμματα, θα σας διευκολύνει να διαπιστώσετε ότι η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών τής Ε.Ε.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας, πρέπει να σημειώσουμε ότι, στην ίδια λίστα, ήμασταν πέρυσι 90οι, πρόπερσι 83οι και το 2008 (προ κρίσεως) 65οι. Δείτε την εντυπωσιακή μας πορεία στον επόμενο πίνακα και προσέξτε την κατρακύλα τής τελευταίας τετραετίας, παρά το τσάκισμα της τιμής τής εργατικής δύναμης κατά την ίδια περίοδο και το οποίο υποτίθεται ότι επιβλήθηκε ακριβώς για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας ως χώρα:



Η κατάταξη της Ελλάδας σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2001 - 2012, Πηγή: The Global Competitiveness Report 2012 - 2013, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 10/2012 © 2012 World Economic Forum.
Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η χώρα σώθηκε από την κυβέρνηση με τα τρία κόμματα (σ.σ.: τώρα έχουν γίνει τα τρία δύο) υπό την ηγεσία τού κυρίου Σαμαρά, η οποία ολοκλήρωσε το σωτήριο έργο τής προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης του κυρίου Παπαδήμου, η οποία υλοποίησε τις εθνοσωτήριες πρωτοβουλίες τής προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κυρίου Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία συνέχισε τα επιτυχημένα βήματα της νέας (τότε) διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Β΄, η οποία διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις εθνοσωτήριες επιλογές τής -σοσιαλιστικής επίσης- κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Σημίτη, η οποία μας ενέταξε επιτυχώς στην ευρωζώνη, προκειμένου να ξεκινήσει η μεγαλειώδης μας πορεία προς την σωτηρία τής χώρας.

Με τόσους εμπνευσμένους σωτήρες που έχουν παρελάσει ως ηγέτες τούτου του δύσμοιρου τόπου, η κατηφορική πορεία τής γραμμούλας στο παραπάνω διάγραμμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Το σαξές στόρυ ήταν προδιαγεγραμμένο από παλιά...

Από teddygr, μοντάζ Γρέκι

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Αλαλουμ

Τώρα που τελείωσαν οι πανηγυρισμοί, οι γκρίνιες και οι υποσχέσεις του υπουργείου για διόρθωση όποιων αδικιών έγιναν, μπορούμε ν' ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την ΚΥΑ του ανθυγιεινού.

Τι εννοεί ο ποιητής;
Στο άρθρο 5, παράγραφο 2 της τέταρτης σελίδας (φωτογραφία), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στις άδειες συνεχίζει να δίνεται κανονικά το επίδομα, όπως εξακολουθεί να καταβάλλεται σε βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες ως έξι (6) ημέρες κατ' έτος. (Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο);
Αν γνωρίζει κάποιος, καλό θα ήταν να μας απαντήσει.

Καθώς και σε άδειες που χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις νοσηλευτεί!

Δηλαδή, αν πας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα, φας όλη τη μέρα σου εκεί κάνοντας εξετάσεις και οι γιατροί σου πουν, ότι πρέπει να κάτσεις 10 μέρες και σε διώξουν, δεν δικαιούσαι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

πηγη


Το FISIKON είναι πλέον εδώ

Η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα το νέο… προϊόν της, το FISIKON που αφορά στην κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΔΕΠΑ, στην οποία μεταξύ άλλων παρέστη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρουσίασαν τα πολλαπλά οφέλη που το φυσικό αέριο είναι σε θέση να προσφέρει ως καύσιμο κίνησης τόσο από τα Ι.Χ. οχήματα όσο και –κυρίως- τα ελαφρά και βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα πρώτα στάδια των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας για την ανάπτυξη της αγοράς της αεριοκίνησης και στην χώρα μας.

Ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων και σύσταση στόλων οχημάτων

Προκειμένου να… οδηγήσει τη μελλοντική ανάπτυξη της αεριοκίνησης και στην ελληνική αγορά στον σωστό δρόμο, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε πως σε πρώτη φάση προγραμματίζει τη δημιουργία 12 νέων πρατηρίων φυσικού αερίου (σε συνεργασία με τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και BP) στις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Τα οκτώ εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους ενώ, μέσα στο 2014 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση επιπλέον 4 -6 πρατηρίων.

Στα εν λόγω πρατήρια αξίζει να συμπεριλάβουμε και τα δύο που ήδη λειτουργούν (στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και τα Λιόσια).

Η δυναμικότητα τους ανέρχεται στα 5.000 κ.μ./ώρα, γεγονός που κατατάσσει τους εν λόγω σταθμούς ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο μεταξύ των μεγαλύτερων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως από το Σεπτέμβριο του 2010, ο σταθμός της Ανθούσας λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και ως πρατήριο λιανικής πώλησης για επαγγελματικά ή I.X. οχήματα.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως από τους σταθμούς ανεφοδιασμού της Ανθούσας και των Λιοσίων τροφοδοτούνται τα 600 λεωφορεία της ΟΣΥ (αντιστοιχούν στο 20% των οχημάτων του ΟΑΣΑ) και 102 απορριμματοφόρα Δήμων. Παράλληλα, πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη χρήση του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων της πόλης.

Σαφή οφέλη με σημαντικότερο την τιμή λιανικής του νέου καυσίμου

Όπως ίσως… δεν γνωρίζετε, το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων έχει να επιδείξει υψηλότερο αριθμό οκτανίων από την αμόλυβδη βενζίνη (130 έναντι 95), γεγονός που ευνοεί την καλύτερη –και καθαρότερη- καύση του.

Αυτό συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις για το όχημα καθώς και μείωση των ρύπανσης των επιμέρους μηχανικών τμημάτων του κινητήρα όπως π.χ. το λιπαντικό. Παράλληλα τα καυσαέρια δεν διαβρώνουν τα μεταλλικά στοιχεία του κινητήρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής του ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σωληνώσεις του συστήματος εξάτμισης. Πέραν όμως των παραπάνω, αλλά και πολλών πλεονεκτημάτων για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στο επόμενο τεύχος του Auto Τρίτη Επαγγελματικά), η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων ορίζεται στα 0,9762 ευρώ ανά κιλό (αντιστοιχεί σε απόδοση με περίπου 1,5 λτ. βενζίνης).

πηγη

Έκανε απάτες εκατομμυρίων με ακάλυπτες επιταγές

Μόνο στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές  της Πελοποννήσου, ο απατεώνας είχε εξαπατήσει τρία άτομα μέσα σε δύο μήνες και είχε πάρει εμπορεύματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ

Επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα φέρεται να είχε εξαπατήσει αγοράζοντας εμπορεύματα με ακάλυπτες επιταγές ένας απατεώνας, στη δράση του οποίου έβαλε τέλος η Ασφάλεια Καλαμάτας. Ως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 15 περιπτώσεις από τις οποίες οι αγρότες ζημιώθηκαν κατά τουλάχιστον 800.000 ευρώ, αλλά οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το ποσό θα ανεβεί πολύ περισσότερο.

Ο δράστης έκανε συναλλαγές που κυμαίνονταν από 3.000 μέχρι 225.000 ευρώ με εμπόρους και τυποποιητές κρασιού, ελαιολάδου και τυριών σε όλη την χώρα, αλλά πλήρωνε με επιταγές που επρόκειτο να πληρωθούν στο τέλος της παραγωγικής περιόδου. Όταν, όμως, άρχισαν να αποδεικνύονται… «πέτσινες», τα θύματά του άρχισαν να τον καταγγέλλουν το ένα πίσω από το άλλο!

Μόνο στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές  της Πελοποννήσου, ο απατεώνας είχε εξαπατήσει τρία άτομα μέσα σε δύο μήνες και είχε πάρει εμπορεύματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ! Η έρευνα αποκάλυψε ότι «χτυπούσε» ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα, το Βόλο, ακόμη και την Κέρκυρα και τη Λέσβο! Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές των περιοχών όπου έδρασε και αναζητούνται τυχόν συνεργοί του.

Ηλεκτροκίνηση χωρίς μπαταρίες;

Φαντάζεστε ένα μέλλον όπου τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα είναι ηλεκτροκίνητα αλλά δεν θα διαθέτουν μπαταρίες; Αν όχι κακώς διότι αυτό ακριβώς είναι που οραματίζεται η Volvo Trucks.

Η σουηδική εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων στον κλάδο των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων αναφορικά με τις τεχνολογικές καινοτομίες στους εναλλακτικούς τύπους καυσίμων.

Μεταξύ αυτών έχει να επιδείξει προηγμένες λύσεις στα υβριδικά οχήματα αλλά και στους ηλεκτροκινητήρες. Εξάλλου, ήδη έχει εξελίξει ηλεκτροκίνητα αστικά λεωφορεία που είναι σε θέση να φορτίζουν τις μπαταρίες τους τόσο στην αφετηρία όσο και στις στάσεις που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια του δρομολογίου τους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υβριδικών ή αμιγώς ηλεκτροκινήτων οχημάτων, απαιτείται η ύπαρξη ειδικών μπαταριών όπου συσσωρεύεται η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση του οχήματος.

Σε άλλες κατηγορίες βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, όπως για παράδειγμα τα φορτηγά εθνικών ή και διεθνών μεταφορών, οι απαιτήσεις είναι σημαντικά διαφοροποιημένες και για τον λόγο αυτό, η Volvo αναζητά νέες λύσεις που δεν θα συμπεριλαμβάνουν το πρόσθετο βάρος των μπαταριών επί του οχήματος.

Μια από αυτές τις λύσεις είναι αυτή που η Volvo δοκιμάζει πιλοτικά στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο Μεταφορών της Σουηδίας, διάφορα πανεπιστήμια κ.ά.

Μέσω του εν λόγω προγράμματος, προβλέπεται η εξέλιξη ειδικών λωρίδων επί του οδοστρώματος οι οποίες θα εφοδιάζονται με ειδικές ηλεκτροφόρες «ράγες» μέσω των οποίων θα παρέχεται π.χ. στο ηλεκτροκίνητο φορτηγό το απαιτούμενο φορτίο ενέργειας χωρίς να απαιτείται από αυτό να διαθέτει μπαταρίες.

Για το λόγο αυτό, στις εγκαταστάσεις της σουηδικής εταιρείας στα περίχωρα του Γκέτεμποργκ έχει κατασκευαστεί μια ειδική πίστα μήκους 400 μέτρων όπου έναq ειδικά διαμορφωμένος τράκτορας FH12 υποβάλλεται στις σχετικές δοκιμασίες.

Μέσω των ειδικών ραγών του οδοστρώματος διοχετεύεται συνεχές ρεύμα 750V στο όχημα όταν αυτό απαιτείται για την συνέχιση της κίνησης του.

Το όχημα εφοδιάζεται με έναν ειδικό πομπό που εκπέμπει ένα ειδικό σήμα που το ηλεκτρικό κύκλωμα του… δρόμου είναι σε θέση να ανιχνεύσει.

Όταν λοιπόν το όχημα απαιτεί «ανεφοδιασμό», το ηλεκτρικό κύκλωμα του οδοστρώματος «κλείνει» και μεταβιβάζει το απαιτούμενο ηλεκτρικό φορτίο στο όχημα.

Προκειμένου να διασφαλιστούν διάφορες συνθήκες ασφάλειας, το φορτηγό δεν μπορεί να φορτιστεί αν κινείται σε ταχύτητες κάτω των 60 χλμ./ώρα ή δεν φέρει τον ειδικό πομπό που προαναφέραμε.

Φυσικά, η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση που η Volvo Trucks επεξεργάζεται, είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο καθώς, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται να υπάρξουν διευθετήσεις σε πολλαπλά επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες κατασκευής του –νέου τύπου- οδοστρώματος, την εξέλιξη ειδικών ηλεκτροκινητήρων για τα οχήματα που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν την παροχή ρεύματος από το έδαφος, τη συντήρηση του οδοστρώματος, το κύκλωμα παροχής ρεύματος στο οδόστρωμα, τις διαδικασίες χρέωσης για τους χρήστες του κυκλώματος κ.ά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι πως στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, η μορφή και οι δυνατότητες των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων δεν αποκλείεται να έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως σε σχέση με τα όσα θεωρούμε μέχρι στιγμής δεδομένα.

πηγη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σοκ στο έργο, σε υποχρεωτική άδεια όλοι οι εργαζόμενοι

Σε υποχρεωτική άδεια βρέθηκαν από την Τετάρτη 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εντολή της κοινοπραξίας. Στα εργοτάξια οι εργασίες έχουν σταματήσει και φυλάσσονται από προσωπικό ασφαλείας. Επίσημη δικαιολογία είναι η αναδιοργάνωση του έργου, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, λόγω των πρόσφατων εταιρικών αλλαγών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Αττικό Μετρό (ΑΜ), η οποία κάθε φορά λύνει ένα πρόβλημα και προκύπτουν δύο νέα στο έργο, ενώ επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αποδίδει το γεγονός στις πρόσφατες εταιρικές αλλαγές της επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO-ANSALDO - SELI- ANSALDOBREDA) ΑΕΓΕΚ.

Σημειωτέον ότι η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο των κατασκευαστικών έργων του ομώνυμου ομίλου, πέρασε στις δανείστριες τράπεζες και στη συνέχεια το 80% των μετοχών της μεταβιβάστηκε στην ΑΚΤΩΡ, η οποία όμως δεν διοικεί αλλά παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε ανησυχία στους ιθύνοντες, καθώς μόλις προ ημερών η κατασκευάστρια κοινοπραξία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός - Αμαξοστάσιο Πυλαίας) εισέπραξε το τελευταίο τμήμα της προκαταβολής του έργου (το εναπομείναν 4%, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση) που κυμαίνεται περίπου σε 13 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΑΚΤΩΡ, η οποία υπέγραψε στα τέλη Ιουνίου τη σύμβαση για την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά (Νομαρχία - Μίκρα), ύψους 400 εκατ. ευρώ, εισέπραξε προ ημερών προκαταβολή περίπου 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.

Στο μεταξύ, όλα αυτά συνέβησαν λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, πριν ακόμη ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προλάβει να ενημερωθεί σε βάθος για το πολύπαθο και μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας.

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης η οποία επιτρέπει τον φιλικό διακανονισμό των διαφορών και στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ δημόσια έργα που εκτελούν ΔΕΚΟ. Η κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης διεκδικεί δικαστικά από την Αττικό Μετρό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (άνω του μισού δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της ΑΜ), τα οποία, σύμφωνα με την λόγω διάταξη, μπορούν να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, ορίζονται διαιτητές από τα δύο μέρη και επιδιαιτητής από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάθε απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα και είναι δεσμευτική και για όλους.

ypodomes

F1 GP Γερμανίας - RACE: Kaiser Vettel!



Μετά το κάζο του Silverstone, o Sebastian Vettel επέστρεψε δριμύτερος στη Γερμανία πανηγυρίζοντας την 4η φετινή του νίκη στην πίστα του Nurburgring στη Γερμανία. 2ος ο Raikkonen, 3ος ο Grosjean και 4ος ο Alonso.


Αυτή τη φορά ο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας με τη Red Bull και άντεξε στην πίεση των δύο Lotus στο τέλος, πανηγυρίζοντας την πρώτη νίκη στην πατρίδα του.

Καναδάς: Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 80 αγνοούμενοι από την έκρηξη της αμαξοστοιχίας

«Αναμένουμε ότι οι νεκροί θα είναι πολύ περισσότεροι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκάι Λαποιντέ

Τρεις νεκροί  είναι ο νεώτερος απολογισμός μετά τη φονική έκρηξη ενός κομβόι βαγονιών που μετέφεραν αργό πετρέλαιο και πετροχημικά και κατέστρεψε τμήμα της μικρής πόλης του Κεμπέκ Λακ-Μεγκαντίκ. Σύμφωνα με δηλώσεις πυροσβέστη που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αριθμός των αγνοουμένων ξεπερνά τους 80.

«Υπήρχαν τουλάχιστον 50 άτομα στο μπαρ. Δεν υπάρχει τίποτα αριστερά», είπε ο πυροσβέστης, ο οποίος ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του. «Το ωστικό κύμα από την έκρηξη ανατίναξε το κτίριο», πρόσθεσε ο ίδιος Αλλά και η καναδική αστυνομία αναμένει ο αριθμός των νεκρών από τη φονική έκρηξη στην εμπορευματική αμαξοστοιχία να αυξηθεί δραματικά.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκάι Λαποιντέ, ανέφερε ότι «Έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ένα θάνατο αλλά αναμένουμε ότι οι νεκροί θα είναι πολύ περισσότεροι». Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι 40 έως 80 άνθρωποι αγνοούνται.

Τουλάχιστον τέσσερα βαγόνια που μετέφεραν αργό πετρέλαιο εξερράγησαν στη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο στην πόλη των 6.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά του Μόντρεαλ όταν η "ακυβέρνητη" εμπορευματική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στη μικρή πόλη Λακ-Μεγκαντίκ.

πηγη

TI ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ...

Την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) προκειμένου να ...
ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση της ακτοπλοΐας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική ακτοπλοΐα, δεσμεύτηκε για τη λεπτομερή εξέταση όλων των αιτημάτων που θα βελτιώσουν τις προοπτικές βιωσιμότητάς της.
«Η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας χώρου. Η ενίσχυσή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας και συνιστά προτεραιότητα για την πολιτική του υπουργείου», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ας σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν είχε επισημάνει ότι μία κατάρρευση της ακτοπλοΐας θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προεδρείο του ΣΕΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μιχάλη Σακέλλη, έκανε καθαρό στον κ. Βαρβιτσιώτη ότι προκειμένου να σωθεί η ακτοπλοΐα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. Τα δύο σημαντικά αιτήματα του ΣΕΕΝ είναι η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, που είναι αρμοδιότητας του κ. Στουρνάρα, και η μείωση του κόστους καυσίμων που είναι αρμοδιότητας του κ. Μανιάτη. Ηδη για το θέμα αυτό τόσο ο ΣΕΕΝ όσο και ο προηγούμενος υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, είχαν συζητήσει ορισμένες σκέψεις με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε πάντως γνώστης των προβλημάτων της ακτοπλοΐας. Οπως σημειώνει ο ίδιος, έχει μπροστά του έναν πίνακα που δείχνει ότι οι σωρευτικές ζημιές της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια είναι 900 εκατ. ευρώ και προφανώς οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ακόμη για πολύ εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Για τον ΣΕΕΝ πάντως το ύψος των ναύλων, ειδικά σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειώνεται λόγω της ύφεσης, είναι μεγάλο θέμα, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν οι εταιρείες, όπως είναι τα καύσιμα, η υψηλή φορολόγηση και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων. Ο ΦΠΑ, 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα, είναι ο πιο υψηλός στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχουν ακόμη τα λιμενικά τέλη, τα οποία δεν είναι ανταποδοτικά και ο επίναυλος 3%. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι θαλάσσιες συγκοινωνίες επιδοτούνται, ενώ εφαρμόζονται χαμηλοί έως μηδενικοί συντελεστές ΦΠΑ, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. Η συνολική επιβάρυνση του εισιτηρίου από τη φορολογία και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων είναι 22,34% στους επιβάτες, 32,73% στο αυτοκίνητο και 31,898% στα φορτηγά.
«Η άδικη αυτή αντιμετώπιση των νησιών μας και των νησιωτών μας μας κάνει να πιστεύουμε ότι διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν αντιληφθεί και κατανοήσει τη μεγάλη σημασία των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών για την ανάπτυξη της χώρας μας και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι μία πιθανή υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών θα ήταν καταστροφική για την ανάπτυξη των νησιών μας και τον τουρισμό μας», υπογραμμίζει ο ΣΕΕΝ.
Δρομολόγηση πλοίου
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ξεκινά από την Κυριακή το βράδυ τα δρομολόγιά του στο βορειοανατολικό Αιγαίο το πλοίο «Ionian Sky» της ΝΕΛ σε αντικατάσταση του «Θεόφιλος». Η εταιρεία απέστειλε χθες όλα τα έγγραφα του «Ionian Sky» και εγκρίθηκε η σχετική αίτηση αντικατάστασης του «Θεόφιλος». Παράλληλα, η ΝΕΛ ζήτησε παράταση για τη Δευτέρα προκειμένου να απολογηθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, γιατί δεν εκτελούσε μέχρι τώρα τα δρομολόγια. Το αίτημά της έγινε δεκτό. 
«Δύο μέτρα  και δύο σταθμά»
Ανιση μεταχείριση της ακτοπλοΐας διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Ειδικότερα ο Σύνδεσμος αναφέρει ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι όμως για την ακτοπλοΐα.
Μία μείωση της τιμής των εισιτηρίων λόγω μείωσης της φορολογίας θα λειτουργούσε αυξητικά στην επιβατική και μεταφορική κίνηση, σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, όπως σημειώνει, επιβαρύνονται με 17 δολάρια τον τόνο για την τήρηση των λεγόμενων στρατηγικών αποθεμάτων, ποσό σαφώς μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή : naftemporiki.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέξετε να ταξιδέψετε με πλοίο!!!

Ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και των πρώτων αποδράσεων εκτός πόλης, τα δικαιώματα των επιβατών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έρχονται στο προσκήνιο από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για να λύσουν κάθε πιθανή απορία...

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν καθολική υπηρεσία, στην οποία κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που σέβεται τον "εαυτό" της, οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε προσιτές τιμές, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ( ΚΕ.Π.ΚΑ).

Βασικά δικαιώματα επιβατών

Γενικά δικαιώματα

Ο μεταφορέας πρέπει να παρέχει τη θέση ή την καμπίνα στο συγκεκριμένο πλοίο και ταξίδι, που αναγράφεται, στο εισιτήριο. Σε περίπτωση, που δεν μπορεί να τα παράσχει, ο επιβάτης

δικαιούται:

- Να ακυρώσει το εισιτήριό του και να του επιστραφεί ο ναύλος, καθώς και να του δοθεί αποζημίωση ίση με το διπλάσιο του ναύλου.

- Να ταξιδέψει σε θέση κατώτερη από αυτήν που πλήρωσε, λαμβάνοντας αποζημίωση το διπλάσιο της διαφοράς των δυο ναύλων.

- Να ζητήσει να ταξιδέψει σε θέση ανώτερη από αυτήν που πλήρωσε, καταβάλλοντας το μισό της διαφοράς των δύο ναύλων. (εκτός και αν ο μεταφορέας του την προσφέρει, οπότε δε δικαιούται είσπραξη διαφοράς)

1. Ακύρωση εισιτηρίου

Εάν ο επιβάτης ακυρώσει το εισιτήριο του δικαιούται : Επιστροφή του μισού ναύλου και όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ, εάν η ακύρωση γίνει 12 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου, επιστροφή του 75% εάν η ακύρωση γίνει 7 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου ή επιστροφή ολόκληρου του ναύλου και όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ, εάν η ακύρωση γίνει 14 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

Επίσης, δικαιούται τα ίδια, ανεξάρτητα, από το χρόνο ακύρωσης, όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή υγείας, οι οποίοι αποδεικνύονται, εγγράφως.

Να τροποποιήσει το εισιτήριό του, για το ίδιο ή άλλο δρομολόγιο, εφόσον υπάρχουν θέσεις, χωρίς, όμως, να δικαιούται επιστροφή πιθανής διαφοράς ναύλων, εφόσον ζητήσει την αλλαγή 24 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

Για να ισχύουν τα παραπάνω, αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος επιβάτης είναι να ενημερώσει γραπτώς τον εκδότη των εισιτηρίων. Για να επιστρέψει ή να αλλάξει το εισιτήριό του, πρέπει να απευθυνθεί στον εκδότη ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα ή στον εκπρόσωπο του.

2. Άτομα με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, δικαιούνται έκπτωση 50% επί του ναύλου. Η ίδια έκπτωση χορηγείται στο συνοδό του ανάπηρου, καθώς και στο αναπηρικό όχημα.

3. Αποσκευές

Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χειραποσκευών μέχρι 50 κιλά. Για επιπλέον βάρος, ο ταξιδιώτης πληρώνει επιπλέον ναύλο. Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα δεν πληρώνουν για επιπλέον βάρος, εάν αυτό προέρχεται από τον εξοπλισμό, που διευκολύνει την κίνησή τους. Ο μεταφορέας ευθύνεται για πιθανή φθορά, απώλεια των αποσκευών, μόνο εάν ο επιβάτης τις έχει παραδώσει για φύλαξη και έχει λάβει τη σχετική απόδειξη.



4. Καθυστέρηση του πλοίου

Αν το πλοίο καθυστερήσει να αποπλεύσει από υπαιτιότητα του μεταφορέα (βλάβη ή ζημιά), ο ταξιδιώτης μπορεί:

Ή να ακυρώσει το εισιτήριό του και να του επιστραφεί όλο το αντίτιμο ή να μείνει στο πλοίο και να ταξιδέψει είτε με το ίδιο πλοίο ή με άλλο, με έξοδα και μέριμνα του μεταφορέα. Σε αυτή την περίπτωση:

Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 4 ώρες, ο μεταφορέας πρέπει να του παράσχει γεύμα, ενώ εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 6 ώρες και η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, ο μεταφορέας πρέπει να του χορηγήσει κατάλυμα είτε στο πλοίο είτε σε ξενοδοχείο. Κατάλυμα πρέπει να του χορηγηθεί και σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 6 ώρες και η ώρα του απόπλου είναι ανάμεσα στις 12:00 το βράδυ και στις 5:00 τα ξημερώματα.

Αν δεν είναι δυνατόν ο μεταφορέας να του βρει κατάλυμα, πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση διπλάσια του ναύλου του επιβάτη.

Εάν φτάσει στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, με 3ώρες καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 25% του ναύλου.

Εάν φτάσει στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, με 6ώρες καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 50% του ναύλου.

Εάν, εντός 24 ωρών από την ώρα του προγραμματισμένου απόπλου, δεν προωθηθεί ο ταξιδιώτης στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, δικαιούται αποζημίωση το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη και επιστροφή του ναύλου, για το όχημά του.

5. Βλάβη του πλοίου

Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια του πλου ή σε κάποιο ενδιάμεσο λιμάνι, το πλοίο πάθει βλάβη ή ζημιά, με υπαιτιότητα του μεταφορέα, υπάρχει η δυνατότητα:

Ή να διακόψει το ταξίδι του και να του επιστραφεί η διαφορά του ναύλου, για το υπόλοιπο κομμάτι της διαδρομής ή να συνεχίσει το ταξίδι του. Στην τελευταία περίπτωση:εάν ο επιβάτης φτάσει στον προορισμό του με 3ωρη καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 25%του ναύλου.Ενώ εάν φτάσει στον προορισμό του με 6ωρη καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 50% του ναύλου.

Εάν η βλάβη ή η ζημιά συμβεί σε ενδιάμεσο λιμάνι και εφόσον δεν προωθηθεί ο επιβάτης, με μέριμνα του μεταφορέα, στον τελικό προορισμό του, δικαιούται:

- Τροφή, με δαπάνη του μεταφορέα.

- Κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εάν η καθυστέρηση είναι πάνω από 6 ώρες και το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει από το ενδιάμεσο λιμάνι, την επόμενη μέρα. Επίσης, κατάλυμα δικαιούται, εάν η καθυστέρηση είναι πάνω από 6ώρες και το ταξίδι διακόπηκε ανάμεσα στις 12 τα μεσάνυχτα και τις 5 τα ξημερώματα. Αν δεν είναι δυνατόν ο μεταφορέας να του βρει κατάλυμα, πρέπει να τον αποζημιώσει, με το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.

- Χρηματική αποζημίωση, με το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.

Όταν ο μεταφορέας ενημερώσει τον επιβάτη για την καθυστέρηση ή τη διακοπή του ταξιδιού στα μέσα της διαδρομής, οφείλει να του δώσει ένα έντυπο, στο οποίο να αναγράφει τι επιλογή κάνουμε.



6. Έαν χάσουμε το πλοίο

Αν ο επιβάτης χάσει το πλοίο ανταπόκρισης, που θα τον πήγαινε στον προορισμό του, εξαιτίας καθυστέρησης ή διακοπής προηγούμενου δρομολόγιου και έχει στα χέρια του το εισιτήριο, πρέπει να ενημερώσει το μεταφορέα, ο οποίος πρέπει να τον προωθήσει στον τελικό προορισμό του με δικά του έξοδα και μέριμνα. Δικαιούται, επίσης, γεύματα αλλά και κατάλυμα, με τις ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για τη διακοπή του ταξιδιού, σε ενδιάμεσο λιμάνι.

7. Απαγόρευση απόπλου λόγω καιρού

Αν απαγορευτεί ο απόπλους, λόγω καιρού, ο επιβάτης μπορεί: Ή να μείνει στο πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν ή να ακυρώσει το ταξίδι του και να του επιστραφεί ο ανάλογος ναύλος.

8. Ακύρωση ταξιδιού με ευθύνη του μεταφορέα

Αν ακυρωθεί το ταξίδι του επιβάτη, με ευθύνη του μεταφορέα, ο πρώτος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, η οποία θα καλύπτει κάθε ζημιά, που πιστεύει ότι έχει υποστεί. Εάν ο μεταφορέας δεν συμφωνεί στο ύψος της αποζημίωσης, τη διαφορά θα λύσουν τα δικαστήρια είτε της έδρας του μεταφορέα είτε του τόπου κατοικίας του.

Δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης, εάν ο μεταφορέας τον ενημερώσει12 ώρες, πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση και τον προωθήσει στον προορισμό του με άλλο μέσο, το οποίο θα αναχωρεί το πολύ 12 ώρες, μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση.

9. Ακύρωση ταξιδιού λόγω βλάβης του πλοίου

Εάν ακυρωθεί το ταξίδι του επιβάτη, λόγω βλάβης ή ζημιάς του πλοίου, μπορεί:

Ή να ακυρώσει το ταξίδι του και να λάβει πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου του.

Ή να συμφωνήσει να προωθηθεί στον προορισμό του με έξοδα και φροντίδα του μεταφορέα, μέσα σε 24ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταφορέας πρέπει να του παράσχει τροφή. Επίσης, πρέπει να του παράσχει και κατάλυμα, εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για την καθυστέρηση του απόπλου.

Εάν θελήσει να ακυρώσει το ταξίδι του και ο μεταφορέας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προώθησή του στον προορισμό του, μέσα σε 24 ώρες, πρέπει να τον αποζημιώσει με το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.

Εάν έχει εισιτήριο με επιστροφή, δικαιούται την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.



10. Περίπτωση έκδοσης υπεράριθμων εισιτηρίων

Εάν έχουν εκδοθεί υπεράριθμα εισιτήρια, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί, δηλαδή να μην επιτρέψει την επιβίβαση σε ορισμένους επιβάτες. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταφορέας πρέπει να αναζητήσει εθελοντές, οι οποίοι δέχονται να μην ταξιδέψουν, με αντάλλαγμα κάποιες παροχές, που συμφωνούν, με το μεταφορέα και επιπλέον, τη μεταφορά τους στον προορισμό τους, με δαπάνη του μεταφορέα.

Αν δε βρεθούν αρκετοί εθελοντές, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος, για λόγους ασφάλειας, να μην επιτρέψει σε κάποιους επιβάτες να ταξιδέψουν. Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούται:

Ή να αποζημιωθεί με το τριπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.

Ή να μεταφερθεί στον τελικό προορισμό του, με φροντίδα και έξοδα του μεταφορέα, ο οποίος θα του παράσχει και τροφή. Επιπλέον, πρέπει να του παράσχει και κατάλυμα σε ξενοδοχείο, εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για την καθυστέρηση του απόπλου. Τέλος, σε αυτή την περίπτωση, δικαιούται να αποζημιωθεί με το ποσό του ναύλου επιβάτη.

11. Καταγγελίες και παράπονα

Όποιος επιθυμεί να καταθέσει καταγγελίες και παράπονα κατά τη διάρκεια του πλου, μπορεί να απευθυνθεί στον αρμόδιο αξιωματικό του πλοίου. Για κάθε παράπονο, που αφορά τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του μεταφορέα ή του εκδότη εισιτηρίου, πρέπει να απευθύνεται αρχικά στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ή στονεκδότη του εισιτηρίου του ή στο ναυτικό πράκτορα, που ορίζει ο πλοιοκτήτης.

Σε κάθε πρακτορείο, ταξιδιωτικό γραφείο έκδοσης εισιτηρίων, στα γραφεία των λιμενικών αρχών και σε κάθε πλοίο, πρέπει να υπάρχουν, σε εμφανή σημεία, έντυπα παραπόνων στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το έντυπο παραπόνων είναι διπλότυπο, με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων (λευκό και ανοιχτό κόκκινο). Το κόκκινο αντίγραφο πρέπει να κρατάει ο καταναλωτής, όταν καταθέτει την καταγγελία του.

Σε περίπτωση που δεν απαντηθεί η καταγγελία από την εταιρεία ή η απάντηση δεν τον ικανοποιεί, αφού περάσουν 15 ημέρες από την αρχική καταγγελία (ή 7 ημέρες από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου, εάν ζητά επιστροφή ναύλου αποζημίωσης), συμπληρώνει το ίδιο έντυπο παραπόνων, επισυνάπτει την αρχική καταγγελία του και τυχόν απάντηση της εταιρείας και τα καταθέτει σε: Λιμενική Αρχή στο λιμένα επιβίβασης ή αποβίβασής του, στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όταν η δρομολογιακή γραμμή έχει ως προορισμό:

α) Τα Επτάνησα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κύθηρα, Ιθάκη, Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί) β) Τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος) γ) Τα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Αμουλιανή, δ) Τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ε) Την Κρήτη, ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όταν η δρομολογιακή γραμμή έχει ως προορισμό:

α) Το νομό Λέσβου (Αγ. Ευστράτιο, Λέσβο, Λήμνο), β) Νομό Χίου (Οινούσσες, Χίος, Ψαρά), γ) Νομό Σάμου(Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι), δ) Τις Κυκλάδες και ε) Τα Δωδεκάνησα.

Οι Λιμενικές Αρχές, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το παράπονο του επιβάτη, διαβιβάζουν, κάθε 15 ημέρες, τις μη επιλυμένες καταγγελίες στις δυο παραπάνω διευθύνσεις. Οι διευθύνσεις, με τη σειρά τους, προσπαθούν να επιλύσουν τις καταγγελίες, προβαίνουν σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις και εάν δεν επιλύσουν τις καταγγελίες, τις διαβιβάζουν στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Οι Λιμενικές Αρχές έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις.

Τα παράπονα των ατόμων μειωμένης κινητικότητας και τυχόν απαντήσεις από αυτά διαβιβάζονται στο συμβουλευτικό όργανο, που αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία και των πλοιοκτητών. Το όργανο αυτό εξετάζει τα προβλήματα, που αφορούν την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και εισηγείται στον υπουργό τρόπους επίλυσής τους.

Για την εξωδικαστική επίλυση των καταγγελιών του, μπορεί να προσφύγει στο Συνήγορο του Καταναλωτή.



12. Είσπραξη αποζημίωσης

Για να εισπράξει το αντίτιμο εισιτηρίου ή ναύλου ή την αποζημίωσή του, ο επιβάτης πρέπει να απευθυνθεί στο μεταφορέα ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα. Η καταβολή γίνεται σε μετρητά, με τραπεζική εντολή ή με επιταγή γίνεται, μόνο εφόσον συμφωνεί ο επιβάτης, μέσα σε 7 ημέρες από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου και εφόσον παραδώσει το σώμα του εισιτηρίου ή το απόκομμά του.


Parapona-Rodou

Η μεσαία τάξη βγαίνει στους δρόμους

του Philip Stephens

Kατά 1 δισ. άτομα θα αυξηθεί η μεσαία τάξη και θα φτάσει τα 3 δισ. μέχρι το 2020. Αυτοί οι πολίτες θα είναι πιο απαιτητικοί από τους κυβερνώντες. Θα ζητούν αλλαγές όπως γίνεται τώρα σε Τουρκία και Βραζιλία. Ποιοι πολιτικοί θα επιβιώσουν...
Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές θέλουν χώρο πρασίνου και το δικαίωμα να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί. Στο Σάο Πάολο, το αίτημα των διαδηλωτών είναι οι αξιοπρεπείς δημόσιες συγκοινωνίες και η καταστολή της πολιτικής διαφθοράς. Τα πανό μπορεί να διαφέρουν, αλλά οι δυνάμεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις διαταραχές ήταν λίγο πολύ οι ίδιες. Η πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει μείνει πίσω από τον ταραχώδη ρυθμό της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής. Οι εντάσεις όμως, δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

Καλώς ήρθατε στην εποχή των αναταραχών.

Με την πρώτη ματιά, ελάχιστα ενώνουν τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα μαζί με τα εξαγριωμένα πλήθη στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην πρώτη περίπτωση είναι οργή ενάντια στον απολυταρχισμό, καθώς ο πρωθυπουργός, αν και εκλεγμένος, αμφισβητεί τις κοσμικές ελευθερίες. Ο Ισλαμισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούεται με το κοινωνικό φιλελευθερισμό της μεσαίας αστικής τάξης.

Στον αντίποδα, ο καταλύτης για τις αστραπιαίες διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων λεωφορείων – και το χάσμα ανάμεσα στην επιδείνωση των υπηρεσιών που προσφέρονται για τους Βραζιλιάνους και τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν φαίνεται επίσης να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ αυτών των διαδηλώσεων και του ξεσηκωμού ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου. Τουρκία και Βραζιλία είναι δημοκρατίες. Μέχρι πρότινος, η Τουρκία χαρακτηριζόταν μάλιστα πρότυπο για τον αραβικό κόσμο, για το πώς ενώνεται ο πλουραλισμός και η οικονομική δραστηριότητα με το Ισλάμ. Η δε Βραζιλία, μετά από έναν αιώνα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, πέρασε τη διαχειριστική γραμμή μεταξύ πιθανής και πραγματικής εξουσίας. Στις δυο χώρες, δεκάδες εκατομμύρια άτομα βγήκαν από την φτώχεια.

Αυτό που ενώνει τους διαδηλωτές όμως, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά συστήματα των αναδυόμενων χωρών – δημοκρατικά και απολυταρχικά – όταν έρχονται αντιμέτωπα με την κοινωνική αλλαγή.

Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Στη Δύση, η αναταραχή της βιομηχανικής επανάστασης διήρκεσε έναν αιώνα. Οι πολιτικοί είχαν χρόνο να προσαρμοστούν στα αιτήματα της ανερχόμενης μπουρζουαζίας και σε μία πιο επιθετική εργατική τάξη. Ακόμη και τότε, υπήρξαν αναταραχές, επαναστάσεις και πόλεμοι.

Οι αναδυόμενες δυνάμεις στη σημερινή εποχή είδαν εντυπωσιακές προόδους να συντελούνται μέσα σε δύο δεκαετίες. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που κάποτε ήταν αποκλεισμένα από την πολιτική απελευθερώθηκαν με την οικονομική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την ψηφιακή τεχνολογία. Η άμεση επικοινωνία - από τα μηνύματα στα social media – έδωσε στους μορφωμένους και συχνά άνεργους νέους ένα πολύτιμο εργαλείο για την κινητοποίηση της δυσαρέσκειας.

Η δημοκρατία δεν θα δώσει στους πολιτικούς ασυλία από την αναταραχή. Οι πιέσεις από τις εξελίξεις στους δρόμους πιθανότατα θα ενισχυθούν στα απολυταρχικά κράτη – είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν κάθε διαδήλωση οπουδήποτε εντείνει το φόβο του Πεκίνου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία των διαδηλώσεων στην Τουρκία και τη Βραζιλία όμως, ήταν η αποσύνδεσή τους από οικείες, πολιτικές, διαχωριστικές γραμμές. Οι διαδηλωτές προκαλούν το σύστημα – την πολιτική ελίτ, το διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, τους πλούσιους επιχειρηματίες – και δεν κρατούν σημαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινός παρονομαστής είναι η αυξανόμενη μεσαία τάξη, ο νέος πληθυσμός που συνωστίζεται στα αστικά κέντρα, οι φτωχές δημόσιες υπηρεσίες, η ανεργία, η τεράστια εισοδηματική ανισότητα και η ευρεία διαφθορά. Τα συστατικά αυτού του εκρηκτικού μίγματος υπάρχουν, σε διαφορετικές αναλογίες, από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Υπάρχουν από το Κάιρο στο Πεκίνο και από την Τζακάρτα στο Μπουένος Άιρες. Υπάρχει όμως, και η άμεση ψηφιακή επικοινωνία που μπορεί να μετατρέψει μία σπίθα σε πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για τις κυβερνήσεις που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις διαμαρτυρίες. Τα απολυταρχικά καθεστώτα και κυρίως η Κίνα, παραδοσιακά θεωρούν ότι η απάντηση είναι η ανάπτυξη. Κάνουν λάθος. Κατ’ αρχήν, όπως είδαμε τους τελευταίους μήνες, τα αναδυόμενα κράτη δεν έχουν ανοσία στους οικονομικούς κύκλους. Η ανάπτυξη προς Ανατολάς και Νότο επιβραδύνεται. Η ευημερία ήταν ανέκαθεν ανεπαρκής απάντηση.

Η ενίσχυση της επιρροής αυτών των χωρών εντείνει αντί να κατευνάσει τις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις. Όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι άνθρωποι στη διαχωριστική γραμμή της φτώχειας, τόσο περισσότερο δυσανασχετούν με τη διαφθορά και την ανισότητα και τόσο περισσότερο ζητούν καλύτερη δημόσια φροντίδα. Η έννομη τάξη δεν έχει την ίδια αξία για όσους βρίσκονται εκτός πολιτικού συστήματος λόγω φτώχειας.

Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην καταστολή, όπως θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο Πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είχαν περιοριστεί εάν η αστυνομία δεν αντιδρούσε με βία και εάν ο πρωθυπουργός δεν απαντούσε μα σειρά αβάσιμων θεωριών για απειλές από μεγάλες συνωμοσίες. Η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρόεδρος της Βραζιλίας, φαίνεται πως έχει καταλάβει, τουλάχιστον μερικώς, αυτό το μάθημα αναγνωρίζοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήματα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες αναταραχές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπό τις παρούσες τάσεις, η παγκόσμια μεσαία τάξη θα αυξηθεί ακόμη κατά 1 δισ. άτομα, στα 3 δισ. μέχρι το 2020. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι πολίτες, που πλέον ενισχύονται από το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, θα είναι πιο απαιτητικοί από τους κυβερνώντες. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να βρουν τρόπους να συμφιλιωθούν μαζί τους.

Οι νέες δυνάμεις παγκοσμίως καλούνται να προχωρήσουν σε ένα δύσκολο δρόμο. Οι πολιτικοί ηγέτες που θα ξεπεράσουν τις διαδηλώσεις, πιθανότατα θα είναι εκείνοι που θα κάνουν κάτι για την πάταξη της διαφθοράς, θα μειώσουν την ανισότητα και θα απαντήσουν στα αιτήματα για εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Ακόμη κι έτσι όμως, η πρόοδος πιθανότατα δεν θα είναι ομαλή.

Όποιος πιστεύει το αντίθετο, καλά θα κάνει να μελετήσει λίγο τη δεκαετία του 1840.
http://www.euro2day.gr

Ο εμφύλιος, ο άνεργος και το τρομπόνι

 του Γιώργου Πήττα
Ποιος είναι αυτός ο ήχος ψηλά στον αέρα
Μουρμουρητό μητρικού θρήνου
Ποιες είναι αυτές οι ορδές που συνωστίζονται κουκουλωμένες
Σ’ απέραντες πεδιάδες, σκοντάφτοντας στη ραγισμένη γη
Ζωσμένες απ’ τον χαμηλό ορίζοντα μονάχα
Ποια είναι η πόλη πέρα απ’ τα βουνά
Διασπάται, μετασχηματίζεται, εκρήγνυται μες στον μενεξεδένιο αέρα
Πύργοι που πέφτουν
Ιερουσαλήμ, Αθήνα, Αλεξάνδρεια
Βιέννη, Λονδίνο
Εξωπραγματικές
(Έρημη Χώρα, T.S. Eliot, σελ. 59 από την έξοχη απόδοση της Παυλίνας Παμπούδη)
Δεν είναι μόνο οι “κανονικές” αυτοχειρίες. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μέσα από την αυτοματαίωση που γεννά η κρίση στην προσωπικότητα ενεργοποιούν αυτόματα την όποια αρρώστια προκειμένου να αποδράσουν από το κακό. Είναι και οι άλλοι.
Όλοι εκείνοι που είναι εδώ, ανάμεσα μας (εμείς συχνά) που έχοντας πέσει στην αλεστική μηχανή της κρίσης με ένα ή άλλο τρόπο βιώνουν ψυχή τε και σώματι την πλήρη διάρρηξη σε οτιδήποτε μέχρι χτες γνώριζαν ως “ζωή”.
Και όπως η κρίση διαρρηγνύει την “Κοινωνική Συνοχή”, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τσακίζει τη συνοχή στις ανθρώπινες και διαπροσωπικές σχέσεις ρίχνοντας τις μέσα στο πολεμικό πεδίο της εκτόξευσης ενοχών δημιουργώντας έτσι οικείους εμφυλίους και καθιστώντας τον κάθε ένα ακόμα πιο αδύναμο.
Πόσα και πόσα έχουν γραφτεί για τις κοινωνίες μας που είναι θεμελιωμένες στην ενοχή και στη θυματοποίηση. Μετάνοια και προσευχή.
Ταυτόχρονα δουλεύουν, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο μαζί ξεσκίζουν το πρόσωπό μας.
Η Νότια Ευρώπη , μαζί με την Ιρλανδία γύρω από την οποία κυριαρχεί μία κυριολεκτική συνωμοσία σιωπής, είναι  «έρημη χώρα», ένα απέραντο waste land για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα του Ποιητή.
Δεν ξέρω αν  όσα βιώνουμε –σε όλη σχεδόν την Ευρώπη- είναι αποτέλεσμα ενός αργού θανατηφόρου σχεδίου ή αν είναι το προϊόν της ανθρώπινης ατέλειας, της ακόρεστης πλεονεξίας, της πείνας για δύναμη και εξουσία.
Είναι πολλοί, που έχουν τις απαντήσεις για όλα, μονίμως έτοιμες, να κρέμονται στην άκρη των χειλιών τους.
Εκστομίζονται σχεδόν πάντα ως αφορισμοί «έτσι είναι» και χωρίς καμία ουσιαστική ανάλυση.
Είναι ενοχλητικοί.

Όχι τόσο πάντως, όσο οι άλλοι, οι εκ του ασφαλούς ορμώμενοι, που αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με την πραγματικότητα, εγκλωβισμένοι στην τρελή ευτυχία τους αφού ακόμα δεν έχουν στερηθεί το καθημερινό τους sushi  και τα εκκωφαντικά χαχανητά της επίπλαστης αυτοπεποίθησης τους, συντάσσονται ασμένως με οτιδήποτε νεοφιλελεύθερο προκειμένου να δείξουν την άνεση τους. Αυτοί, δεν είναι  ενοχλητικοί.
Είναι εμετικοί , όπως όλοι οι επηρμένοι.
Το χειρότερο: Αν και διατυμπανίζουν πως βρίσκονται σε πόλεμο με την 20ετή ΠΑΣΟΚική Αυτοκρατορία στην πραγματικότητα είναι τα γνησιότερα προϊόντα του life style που έφερε η Παπανδρεϊκή παρέα.
Έγραψα στην αρχή : «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο μαζί ξεσκίζουν το πρόσωπό μας.»

Ο Αυριανισμός από τη μια, η γκλαμουροκαλαμαριά από την άλλη. Ο πάτος και η κορυφή, να συμπιέζουν μέχρι πολτοποίησης οτιδήποτε φυσιολογικό υπήρχε σε αυτή τη χώρα.
Εξανέστησαν πολλοί με τον εμετό Μιχαλολιάκο και τα λεκτικά του κοπρίσματα για τον Γιάννη Αντετοκούμπο . Την καλύτερη απάντηση βέβαια, την έλαβε από Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Εξανέστησαν λοιπόν πολλοί, αλλά υπάρχει ένα λάθος.

Ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του μπορεί κάποτε να υπήρξαν ιδεολόγοι φασίστες, ναζί κ.α. αλλά, πια, αν κάποιος κάτσει να μελετήσει τις κινήσεις τους και τα λεγόμενα τους, σε ένα συμπέρασμα θα καταλήξει:  Πως είναι νέτα σκέτα επαγγελματίες πολιτικάντηδες που βρήκαν μέσα από την απελπισία και την εξαθλίωση, την επιχειρηματική ευκαιρία να στήσουν το μαγαζί τους.

Και μέχρι τώρα, κάνουν τρελές εισπράξεις, ούτε στον ύπνο τους δεν τα είχαν φανταστεί όλα αυτά. Πρέπει να κάνουν εικόνισμα όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια. Ευτέλισαν τόσο πολύ την «τιμή» της πολιτικής, που αίφνης τα σκατά απέκτησαν «αξία».

Και, σε όλο αυτό, εκατομμύρια άνθρωποι, κομματάκια. Τα εκατομμύρια των ανέργων σε όλη την Ευρώπη. Οι κοινωνικές ομάδες που στρέφονται η μία κατά της άλλης, με τον ίδιο τρόπο που οι πληττόμενες χώρες αδιαφορούν η μία για την άλλη, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι βάλλουν μεταξύ τους, ενώ τα ανθρωπάκια που δυστυχώς κρατούν την τύχης της Ευρώπης στα χέρια τους χαχανίζουν σε κάθε συνάντηση και μοιράζουν ψιχία για την ανεργία (που προκάλεσαν) που θα τα καταπιούν είτε οι γραφειοκρατίες (που καλλιέργησαν) είτε κάποιοι επιτήδειοι (που δημιούργησαν).

Η κόλαση:

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2013, γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ο άνθρωπος είναι άστεγος, είναι άνεργος, είναι μουσικός.

Δεν ζητιανεύει, προσφέρει μουσική με το τρομπόνι του ως αντάλλαγμα για λίγα ψιλά.

Κάποιοι καταστηματάρχες ενοχλούνται. Καλούν την αστυνομία, αυτή φτάνει.
Τον αρπάζουν, τον τραβολογάνε, αυτός με όση δύναμη έχει φωνάζει: «Πεινάω! Αυτό μόνο μπορώ να κάνω για να βγάλω μια τυρόπιτα».

Ο σπαραγμός του, κάνει κάποιους περαστικούς να σταματήσουν.

Ο τρομπονίστας αδύναμος, έχασε τις αισθήσεις του για δέκα λεπτά περίπου και γλύτωσε τη σύλληψη.

Όταν συνήλθε, έμαθε πως το τρομπόνι του, είχε κατασχεθεί.

Λόγια, δεν υπάρχουν για να περιγραφτεί η κτηνωδία: Παραπονούμενων καταστηματαρχών και αστυνομικών.

Λόγια, με αφορμή αυτή την ιστορία την τόσο συμβολική, για να περιγράψει κάποιος πως ένας «εμφύλιος», έχει ήδη ξεκινήσει, δεν υπάρχουν.

Τελικά, θα βγάλω το φτυάρι για να θάψω δικαιολογίες  αναλύσεις και ψευδοεκλογικεύσεις . Αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη – όπως ο κος Draghi που φέσωσε την Ιταλία και τώρα μας διασώζει, πρέπει να φύγουν.  Αλλά πως;

Αφού είμαστε όλοι, μύρια κομμάτια και αυτοί ενωμένοι.

twitter@pittasgeorge
tvxs

GP Γερμανίας: Τι κρύβει η στρατηγική της Ferrari;

Λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του 9ου αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1, που θα μεταδοθεί απευθείας από τον Alpha (14:15) και τον ΟΤΕ αναλύουμε τα δεδομένα προσπαθώντας να διακρίνουμε πιθανότητες και υποψήφιους νικητές σ’ έναν αγώνα που οι προβλέψεις απαγορεύονται.


Σε πρώτη ανάγνωση οι περισσότεροι θα πείτε πως ο Φέτελ θα αλλάξει τη μαλακή γόμα σε μέση δυο γύρους νωρίτερα από το Χάμιλτον και θα βρεθεί μπροστά του μετά το 1ο πιτ στοπ, για να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος.

Είναι ένα σενάριο ίσως επιβεβαιωθεί υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι. Ο Φέτελ δεν έχει κερδίσει ποτέ Γερμανικό GP και δεν έχει κερδίσει επί Ευρωπαϊκού εδάφους από το Σεπτέμβριο του 2011. Ο Χάμιλτον κέρδισε το τελευταίο GP στο Νίρμπουργκρινγκ με τη McLaren το 2011. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Mercedes θα φθείρει περισσότερο από τη Red Bull τα ελαστικά. Όμως μην ξεχνάτε πως τα πίσω ελαστικά έχουν αλλάξει ιμάντα και είναι πιο ανθεκτικά ενώ δουλεύουν και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Άρα είναι πιο εύκολο να τα προστατέψεις.

Η Mercedes έχει δείξει σαφή σημάδια βελτίωσης σ’ αυτό τον τομέα ενώ και η τελική της ταχύτητα είναι ανώτερη κατά 2km/h σε σχέση με τις Red Bull.

Με το Φέτελ στην ακάθαρτη γραμμή που παίζει ρόλο στο Νίρμπουργκρινγκ και το Γουέμπερ στην καθαρή εκτιμούμε πως οι Ταύροι θα βρεθούν να στρίβουν πλάι – πλάι στην 1η στροφή. Δεν ξέρουμε αν θα μπλέξουν τα κέρατά τους, το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι κανείς εκ των δυο πιλότων δεν είναι σε ψυχολογία να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι.

Πιο πίσω ο Ράικονεν αν στρίψει 2ος μπορεί να γίνει απειλητικός ενώ στη Ferrari ποντάρουν στη χρήση της μέσης γόμας στην αρχή του αγώνα. Οι κόκκινοι βλέπουν ότι οι αντίπαλοί τους με τη μαλακή γόμα θα κάνουν την 1η αλλαγή κοντά στο 15ο γύρο ενώ αυτοί θα ξεπεράσουν τους 22 γύρους με τη μέση γόμα. Σ’ αυτό το διάστημα θα βρεθούν ίσως να οδηγούν την κούρσα και φιλοδοξούν να παραμείνουν εκεί. Πιθανόν ένα αυτοκίνητο ασφαλείας να τους βοηθούσε σ’ αυτή την προσπάθεια.

Όπως και να έχει με βάση την απόδοση του Μάσα στο Q2 (1:29.825) που θα τον έφερνε στην 4η θέση της εκκίνησης στη Ferrari φαντάζει να έχουν κάνει λάθος επιλογή που δεν πίεσαν στο Q3 για μια καλύτερη θέση στην εκκίνηση.

Η επικρατέστερη στρατηγική όπως λένε τα δεδομένα θα είναι αυτή των δυο πιτ στοπ με μεγιστοποίηση χρήσης της μέσης γόμας.




Καλοκαιράκι και ο ΓΑΠ ξεκίνησε τις «απλωτές» του !

Έφτασε η ώρα της ξεκούρασης για τον Γιωργάκη... Ύστερα από μία χρονιά με πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να χαλαρώσει και να απολαύσει τα μπάνια του!

Η αρχή για τη φετινή καλοκαιρινή σαιζόν έγινε από την μαγευτική Σέριφο στην οποία βρίσκεται από
τα μέσα Ιουνίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, εκεί φιλοξενείται με τη σύζυγό του Άντα στο πολυτελέστατο και εξαιρετικής ομορφιάς σπίτι του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαφειρίου και του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη στην ακτή Λια. Πρόκειται για μια όμορφη απομονωμένη παραλία πριν από τον Άγιο Σώστη στα ανατολικά του νησιού.

Ο χωματόδρομος που οδηγεί εκεί σταματάει σε ένα σημείο. Εκεί υπάχει μια πόρτα που ουσιαστικά "μπλοκάρει" τη διέλευση οχημάτων, καθώς και μια ταμπέλα που ενημερώνει ότι πρόκειται για ιδιωτική περιοχή.

Έτσι ο Γ. Παπανδρέου με τη σύζυγό του και τους φίλους του περνούν τις ώρες τους απομονωμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα.
 
www.newsbomb.gr

41,9 εκατ. από την Ευρώπη για δρόμο στη Θεσσαλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες επένδυση ύψους 41,9 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για ένα οδικό έργο στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Η κατασκευή νέων τμημάτων μήκους 7,8 χιλιομέτρων και η αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων της Ε.Ο. Λάρισας–Τρικάλων μήκους 16,2 χιλιομέτρων θα ωφελήσει τον πληθυσμό των δύο πόλεων, που ανέρχεται περίπου σε 400.000 άτομα, καθώς και την οικονομία των περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Για την ακρίβεια, το έργο αυτό θα συμβάλει στη διευκόλυνση της σύνδεσης του λιμένος της Ηγουμενίτσας (Ήπειρος, Ιόνιο πέλαγος) με το λιμάνι του Βόλου (Θεσσαλία, Αιγαίο πέλαγος). Κατά την υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Το έργο αυτό βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, καθιστώντας τες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Θα δημιουργήσει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών».


Ιστορικό
Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», η συνολική δημόσια χρηματοδότηση των οποίων (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλες κατηγορίες έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το ποσό που έχει διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20,4 δις ευρώ.

πηγη