EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άγιος Αντώνης Σαμαράς ο Αναρχοφάγος !!!

Σε βαθιά χαρά και περισυλλογή βυθίστηκε όλη υφήλιος στο άκουσμα της είδησης της αγιοποίησης του πάπας Ιωάννης Παύλου του 20ου, καθώς και του πάπα Ιωάννη του 23ου.

Όπως κάθε εταιρεία που σέβεται το κοινό, αλλά και τον εαυτό της, το Βατικανό ενδιαφέρεται πάντα για την παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων.

Ο κόσμος δεν είναι και πολύ στα καλά του, και οι άγιοι που υπάρχουν δεν…αρκούν για να τον σώσουν.

Έτσι λοιπόν, ο σημερινός πάπας, ο παπαΦραγκίσκος, αποφάσισε να αναγνωρίσει την αγιοσύνη των δύο αντρών, σεβόμενος, περίπου, τους κανονισμούς που το ίδιο το Βατικανό ορίζει για να ονομαστεί κάποιος Άγιος.

Για να καταφέρει κάποιος να γίνει άγιος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ένα θαύμα ζωντανός, και ένα θαύμα νεκρός. Το γεγονός πως εν ζωή μπορεί να χάιδεψε στοργικά κανένα αγοράκι στο… κεφαλάκι, ή πως μπορεί να είχε συμμετάσχει και σε κανένα βασανισμό, δεν φαίνεται, σύμφωνα με το Βατικανό πάντα, να αποτελεί και μεγάλο εμπόδιο.

Στην περίπτωση του πάπα Ιωάννη του Παύλου του Β’ η Ιστορία είναι αμείλικτη. Ο πάπας με τον οποίο σήκωσε κούπα η Λίβερπουλ, όταν ήταν ζωντανός, θεράπευσε μία Γαλλίδα μοναχή που έπασχε από Πάρκινσον. Όμως ο πάπας Ιωάννης το έκανε το θαύμα του και αφού αποδήμησε εις Κύριον.

Το 2011, την ώρα που το Βατικανό αποφάσιζε γρήγορα-γρήγορα την οσιοποίησή του, ο πάπας Ιωάννης ο Παύλος κατάφερε να θεραπεύσει μία γυναίκα από την Κόστα Ρίκα που έπασχε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Η γυναίκα προσευχήθηκε στο όνομά του για τη θεραπεία της, κι αυτός κατάλαβε πως αν θέλει να γίνει άγιος, καλά θα κάνει να την κάνει καλά. Και την έκανε.

Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του πάπα Ιωάννη σκέτο, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίεργα, είναι σίγουρα όμως πιο διαφωτιστικά.

Ο πάπας Ιωάννης κατάφερε να συγκαλέσει το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού, κάτι που μέχρι τότε ήταν πολύ δύσκολο, αφού ως τότε οι καρδινάλιοι πήγαιναν τοίχο-τοίχο, και δεν εμπιστεύονταν ούτε τον κώλο τους. Δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με θαύμα.

Δεύτερο θαύμα δεν έκανε, αλλά μιας και ο πάπας Ιωάννης ο Παύλος, έζησε πρόσφατα, και όλοι ξέρουν τη συμπάθεια που είχε στα ανήλικα και τα ασημικά, ο πάπας Φραγκίσκος είπε να κάνει πως δεν το πρόσεξε, για να μη φανεί πως κάνει άγιο μόνο κάποιον παιδόφιλο εγκληματία.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, πως στο έργο του πάπα Ιωάννη του Παύλου, πιστώνεται και το γεγονός πως διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην πτώση των κομουνιστικών κυβερνήσεων στην ανατολική Ευρώπη, πράγμα που από μόνο του αρκεί για να αγιοποιηθεί. Φημολογείται μάλιστα πως αν δεν προχωρούσε στην αγιοποίηση του το Βατικανό, θα το έκαναν σε κοινή τελετή ο Ομπάμα και η Μέρκελ, για την προσφορά του στον καπιταλισμό.

Η παραπάνω είδηση, δίνει ακόμα μία εξήγηση στην συμπεριφορά του φόλα θρήσκου, Αντώνη Σαμαρά.

Αν ο πάπα Ιωάννης ο Παύλος γίνεται άγιος επειδή βοήθησε να καταρρεύσει ο κομουνισμός, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας φλερτάρει με το παγκόσμιο ρεκόρ του πρώτου εν ζωή αγίου.

Ως γνωστών η αναρχία είναι ο νέος κομουνισμός, και ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο την χτυπάει, αλλά έχει αποφασίσει να την πεθάνει, σε ένα κελί, με απεργία πείνας, φυλακισμένη για 2,5 και πλέον χρόνια, χωρίς δίκη, στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά. Τι σημασία έχει λίγη παρανομία, μπρος στην αιώνια ζωή; Έτσι κι αλλιώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδείξει πως έχει το αλάθητο.

Οι πληροφορίες πάντως που θέλουν τον Σαμαρά να συνομιλεί με το θεό συχνά, για να επιβεβαιώσει την αγιοποίησή του το συντομότερο δυνατό, αφού κάτι τέτοιο θα έφερνε τεράστια αισιοδοξία στις αγορές και τους δανειστές, αλλά και τις γριές που τον ψηφίζουν, ελέγχονται ως ανακριβείς, καθώς διαρροές του Μαξίμου λένε πως όχι μόνο η αγιοποίηση είναι σίγουρη, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί και το νέο του όνομα.

Άγιος Αντώνης Σαμαράς ο Νούμερο Σκέτο.

πηγη

Ο «βιος – αβίωτος» της (μη) «βιωσιμότητας του χρέους»

Από χτες οι καμπάνες άπασας της επικράτειας χτυπούν χαρμόσυνα. 

Αφορμή η δήλωση της κυρίας Μέρκελ (στην «Καθημερινή»):

«Είμαι βέβαιη - είπε η καγκελάριος - ότι η βιωσιμότητα του (σσ: ελληνικού) χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται».

Ας… γιορτάσουμε, λοιπόν. Αλλά πριν η γιορτή μετατραπεί σε ντελίριο ενθουσιασμού – σαν αυτό που έχει καταλάβει τους «παπαγάλους» των «8» – ας…παρακολουθήσουμε για ποιο πράγμα «πρέπει» να είμαστε «ευτυχείς»…

Του Ν. Μπογιοπουλου

Στοιχείο πρώτο:

Από το Μάαστριχτ και μετά, δηλαδή την τελευταία 20ετία, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους και κερδοσκόπους το αστρονομικό ποσό των 772,9 δισ. ευρώ!

 Στοιχείο δεύτερο:

Μόνο από το 2000 και μετά, δηλαδή από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τόκους και χρεολύσια μακροπρόθεσμων δανείων το ποσό των 400,5 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, για εξοφλήσεις εντόκων και βραχυπρόθεσμων τίτλων έχει πληρώσει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Αθροισμα: 640,5 δισ. ευρώ!

 Στοιχείο τρίτο:

Από το Μάαστριχτ και μετά, 4 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας έχουν πάει σε… τόκους και χρέη! Μάλιστα, από αυτά, πάνω από 3 ολόκληρα ΑΕΠ έχουν εξανεμιστεί σε τόκους και χρεολύσια κατά την περίοδο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!

Τα παραπάνω στοιχεία και οι σχετικοί πίνακες, που περιλαμβάνουν τις δαπάνες για την καταβολή τόκων, χρεολυσίων και τις εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων και εντόκων γραμματίων, ομολογούνται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2013 (σελίδα 133) και σημαίνουν το εξής πολύ απλό:

 Από τη μια μεριά το κράτος και οι κυβερνήσεις των κεφαλαιοκρατών δανείζονται αστρονομικά ποσά με τα οποία χρηματοδοτείται η κερδοφόρα δράση των κεφαλαιοκρατών, κι από την άλλη μεριά ο λαός πληρώνει τα χρέη των κεφαλαιοκρατών και του κράτους των κεφαλαιοκρατών και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Με τόκο!

 Είναι προφανές, λοιπόν, τι συμβαίνει:

α) Τα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας «βιώσιμο το χρέος», πλήρωσαν την τελευταία 20ετία (και κυρίως κατά την περίοδο της «ευρω-ευημερίας») σε τόκους για το δημόσιο χρέος που άλλοι το δημιούργησαν, άλλοι το προκάλεσαν και άλλοι το «έφαγαν», κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!

β) Ο ελληνικός λαός, στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους», θα «πρέπει» – έτσι του λένε – να ζήσει χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, ώστε μέχρι το 2020 να τους έχει πληρώσει άλλα τόσα, και αφού τους τα πληρώσει κι αυτά, τότε – το 2020 – θα τους «χρωστάει» κι άλλα τόσα!

*

Συμπέρασμα 1ο:

Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη μετατροπή της ζωής του λαού σε ένα «βίο – αβίωτο», αφού εκείνο που θέλουν είναι ένα λαό αλυσοδεμένο στο μαγκανοπήγαδο του χρέους, που θα ζει ίσα – ίσα ώστε να τους πληρώνει αενάως και αιωνίως τόκους, χρεολύσια και χρέη για δάνεια που άλλοι τα ξεκοκαλίζουν.

 Συμπέρασμα 2ο:

Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη διατήρηση των μακάβριων συνεπειών ενός δανεισμού που ούτε είχε ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Αντίθετα αποτελεί τη συνήθη τακτική της ολιγαρχίας, μέσω της οποίας το κεφάλαιο αφενός εξασφαλίζει πηγές για τη δική του ρευστότητα, αφετέρου συνεχίζει να χρεώνει τα βάρη του δικού του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα.

Η «βιωσιμότητα του χρέους» για την οποία πανηγυρίζουν Μέρκελ, Σαμαράς, Βενιζέλος, ΔΝΤ κ.ο.κ., σημαίνει έναν ελληνικό λαό που θα πληρώνει στο διηνεκές τα παλιότερα και τα νεότερα δάνεια της πλουτοκρατίας χωρίς ποτέ να ξεχρεώνει.

Που πάντα θα του λένε ότι «οφείλει» όλο μεγαλύτερα χρέη στους πιστωτές, μιας και ο λογαριασμός αυτός δεν τελειώνει ποτέ. Αντίθετα, σε κάθε προηγούμενο λογαριασμό χρεών, επέρχεται – όπως περιέγραφε ο Λένιν – ένας «τοκογλυφικός επιπρόσθετος λογαριασμός πάνω σε εκείνον που 20 φορές ως τώρα πληρώθηκε».

Είναι προφανές:

Η απάντηση σε αυτόν τον καταναγκασμό, η απάντηση στον εξαναγκασμό εκατομμυρίων ανθρώπων να εξαθλιώνονται, να χρεοκοπούν, να καταστρέφονται, να φτωχοποιούνται, να λεηλατούνται, και όλα αυτά είτε για να διατηρείται «βιώσιμο το χρέος», είτε γιατί (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά τα όσα λέει η Μέρκελ) το χρέος είναι «μη βιώσιμο», δεν είναι η «σταδιακή αποπληρωμή». Ούτε η «επιμήκυνση». Ούτε ο «λογιστικός» προσδιορισμός του «καλού» και του «κακού» χρέους. Ούτε τα «κουρέματα». Ούτε καμία από τις τεχνικές καταλήστευσης του λαού που ακολουθούνται στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους» ή της «μη βιωσιμότητας του χρέους».

Η μία και μοναδική απάντηση είναι:

Μονομερής διαγραφή του χρέους!

 Απάντηση που φυσικά δεν θα προέλθει από την εξουσία των μονοπωλίων που τα δικά της τα δάνεια μετατρέπονται σε χρέη για το λαό. Δεν θα προέλθει από την εξουσία εκείνων που υπογράφουν Μνημόνια, ή των άλλων που θέλουν να γίνουν εκείνοι οι «διαπραγματευτές» στη θέση των προηγούμενων με την ΕΕ, με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ.

Θα προέλθει μόνο από ένα λαό αποφασισμένο να επιβάλει τη δική του λαϊκή εξουσία. Χωρίς μονοπώλια. Χωρίς ΕΕ. Χωρίς ΔΝΤ. Και χωρίς να αναγνωρίζει καμία «υποχρέωση» του λαού απέναντι σε ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.

“Κρυφό” σχέδιο για ΕΟΠΥΥ με μειωμένες παροχές και ξένους μάνατζερ - Ασθενείς "δύο ταχυτήτων" και διαχείριση από υψηλόμισθους εμπειρογνώμονες

Ένα πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυιατρεία και μονάδες υγείας, ο οποίος θα ελέγχεται μάλιστα και από ξένους μάνατζερ, προωθεί η
ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Με βάση το απόρρητο σχέδιο που παρουσιάζει η εφημερίδα, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα Υγείας και οι μονάδες του μεταφέρονται στο ΕΣΥ. Το πιο ανησυχητικό για τους ασθενείς είναι ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των παροχών, ενώ δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και παίρνουν περισσότερες υπηρεσίες και εκείνοι που δεν έχουν και λαμβάνουν το περιορισμένο πακέτο.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας, αλλά και θυγατρική εταιρείας που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Επικεφαλής της διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία, οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Επιπλέον, εισάγονται κριτήρια για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, αυτό θα περάσει από “κόσκινο”, καθώς προβλέπεται η ανακατανομή του από τα κεντρικά γραφεία στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή όπου κριθεί ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες, ενώ περιλαμβάνει και επανέλεγχο του αριθμού του προσωπικού και των προσόντων του.

Στον αέρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόρεια Ελλάδα

Χωρίς πιστοποιητικό αξιοπλοΐας παραμένει το Ionian Sky

Στον «αέρα» παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο και την Ικαρία, καθώς εκκρεμεί ακόμη η υποβολή του πιστοποιητικού αξιοπλοΐας του πλοίου «Ionian Sky», το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το πλοίο «Θεόφιλος» της NEL Lines, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το αίτημα της Nαυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου το «Ιonian Sky» επρόκειτο να ξεκινήσει δρομολόγια από Κυριακή 7 Ιουλίου και για όλη τη θερινή περίοδο.

Πηγές της ακτοπλοϊκής εταιρείας σημείωναν πως είναι θέμα χρόνου να σταλεί το έγγραφο από τον νηογνώμονα στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την δρομολόγηση του πλοίου.

Εν τω μεταξύ το θέμα συνεχίζει να απασχολεί το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει δεχθεί στο γραφείο του επιστολές από παράγοντες της Λήμνου αλλά και της Λέσβου που του ζητούσαν να μεριμνήσει άμεσα και να δώσει λύση εξηγώντας του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Ο ίδιος ζήτησε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και εξέφραζε την αισιοδοξία του πως θα λυθεί άμεσα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τρεις είναι οι επιδοτούμενες γραμμές αρμοδιότητας τους που εξυπηρετούνται με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας από την NEL Lines και συνδέουν τα νησιά του βορειου-ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τις γραμμές:

1) Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με επιδότηση 40.731,91 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο. Το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης είναι 2.118.059,57 ευρώ

2) Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με επιδότηση 33.749,31 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο. Το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης είναι 1.754.964,31 ευρώ

3) Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι - Άγιος Κήρυκος και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με επιδότηση 34.913,08 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο. Το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης είναι 1.815.480,01 ευρώ.

Όπως αναφέρονται στα ίδια στοιχεία η ετήσια συνολική κίνηση ανά γραμμή ανέρχεται για το χρονικό διάστημα από 1/11/2011 έως 31/10/2012:

- 45.310 επιβάτες στην γραμμή 1

- 32.789 επιβάτες στην γραμμή 2

- 38.941 επιβάτες στην γραμμή 3

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν πως η NEL Lines «δεν αναφέρει ότι οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από 24 Γενάρη 2013 και σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάζονται εξ αναβολής στις 9 Ιούλη 2013 και για αυτό έχει ακινητοποιηθεί το πλοίο».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών αναφέρουν πως «η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμόσει την δέσμευση της, που έκανε σε συνεδρίαση της ΠΝΟ στις 4 Ιούνη 2013, για καταβολή μέρους των δεδουλευμένων αποδοχών μέχρι τις 23 Ιούνη 2013 και πλήρη εξόφληση μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή τη δέσμευση την επικαλέστηκε και για το σύνολο των πληρωμάτων μελών των πλοίων της που μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι οι ναυτεργάτες».

Σημειώνουν ακόμη πως «αντίθετα η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή του ναυτολογίου στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «EUROPEAN EXPRESS», που είχε σύνθεση με 79 μέλη πληρώματος, τους απέλυσε απλήρωτους, χωρίς αποζημίωση και προχώρησε σε άνοιγμα νέου ναυτολογίου, με πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών διευρύνοντας την μαύρη ανασφάλιστη εργασία, θα εκτελεί δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Μπάρι».

Στην «εντατική» Δήμοι - ΕΟΠΥΥ

Στην «εντατική» βάζει η τρόικα τον ΕΟΠΥΥ, για τρία χρόνια, ως το τέλος του 2015.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εγκαινιάζουν το σύστημα των αυτόματης σταθεροποίησης των δαπανών που προβλέπει το μνημόνιο 3, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για παρεμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας σε περίπτωση που ξεφύγουν οι δαπάνες.

Την ίδια στιγμή η μετάταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ αναμένεται ότι θα διευκολύνει τους Δήμους που δυσκολεύονταν να καταβάλλουν μισθούς και θα τους διατηρήσει «εντός τροχιάς».

Στον τομέα της Υγείας ορίζεται ότι οι μηνιαίες δαπάνες του Οργανισμού δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/12 του ετήσιων πιστώσεών του αναδρομικά από 1.1.2013 και ως την 31.12.2015.

Ουσιαστικά τοποθετείται πλαφόν μηναίων δαπανών και όταν υπερβαίνουν θα περικόπτονται αυτομάτως. Για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμμα η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης (claw back) ισοδυναμεί με αναδρομικό «κούρεμα» προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας που μπορεί να φτάσει το 40%.

Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θα κλείσει μια σημαντική τρύπα του Προϋπολογισμού, αυτήν του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα συμφωνήθηκαν και προωθούνται 22 διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημόσιου φορέα Υγείας τα οποία αναμένονται να αποδώσουν στο μέλλον. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να αποδώσουν αυτές οι παρεμβάσεις "εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο αυτόματης σταθεροποίησης δαπανών με το claw back, δηλαδή το "κούρεμα" οφειλών, του ΕΟΠΥΥ».

Και οι Δήμοι...

Με το πολυνομοσχέδιο προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή αυτόματων περικοπών και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες στις διατάξεις περιλαμβάνονται αυξημένες δυνατότητες ελέγχου του ύψους του Προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Την ίδια στιγμή ενισχύεται το συμφωνημένο από το μνημόνιο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οι δύο παρεμβάσεις αποσκοπούν στον έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του 2013.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σχεδιαζόμενη μετακίνηση των 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία θα ελαφρύνει σημαντικά μισθολογικό βάρος που σηκώνουν οι Δήμοι.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών η οποία βρισκόταν υπό αίρεση σε υπερχρεωμένους Δήμους.

Ποια τα πρόστιμα και οι παραβάσεις του νέου φορολογικού κώδικα – Αναλυτικά τι προβλέπεται

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στον οποίο περιλαμβάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών καθώς και πρόστιμα και ποινές που θα επιβάλλονται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο, πλέον οι φορολογούμενοι πρέπει εντός 5 ημερών να προσκομίζουν στην εφορία οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους για μια φορολογική υπόθεση του παρελθόντος μπορεί να παραταθεί ακόμα και σε 20 χρόνια εάν ο ελεγχόμενος έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις.

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» προβλέπει:

1. Οι πληροφορίες που ζητεί εγγράφως η φορολογική διοίκηση από τον φορολογούμενο πρέπει να παρέχονται εντός 5 ημερών, εκτός εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις τυχόν δυσχερειών που αντιμετωπίζει κατά την προετοιμασία και υποβολή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ζητεί αποδεικτικό παράδοσης.
2. Ο προσδιορισμός φόρου από την εφορία θα γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:
α) κανονικό προσδιορισμό φόρου,
β) κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου,
γ) διορθωτικό προσδιορισμό φόρου και
δ) προληπτικό προσδιορισμό φόρου.
3. Η φορολογική μνήμη του Δημοσίου θα πηγαίνει μέχρι πέντε έτη πίσω. Η προθεσμία αυτή μπορεί υπό όρους να παραταθεί. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, η σχετική προθεσμία παρατείνεται στα 20 έτη.
4. Εντός 90 ημερών η εφορία θα πρέπει να επιστρέφει τους φόρους στους φορολογούμενους. Στην περίπτωση που υπερβεί το ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να καταβάλει εντόκως το επιστρεφόμενο ποσό. Οπως δηλαδή συμβαίνει με τους φορολογούμενους όταν καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους.
5. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής του φόρου.
6. Πρόστιμα στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:
α) εάν δεν υποβάλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα,
β) εάν δεν υποβάλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα,
γ) εάν δεν παρακρατήσει φόρο,
δ) εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης,
ε) εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
στ) εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου,
ζ) εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος.
7. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καθορίζονται ως εξής:
- 300 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων.
- 1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
- 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογουμένου στην ίδια παράβαση εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στη διπλάσια αξία του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης διάπραξης παράβασης ιδίου τύπου εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στην τετραπλάσια αξία του αρχικού προστίμου.
8. Εάν το ποσό του φόρου δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε κάθε περίπτωση 1% εφόσον καταβληθεί οποιαδήποτε ημέρα του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο είναι οφειλόμενο. Το συνολικό πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του οφειλόμενου φόρου.

ΟΠΑΠ: Εξώδικο – φωτιά της Emma Delta. Ζητά την παρέμβαση της Τρόικα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Βαριές κατηγορίες, για παράνομες και αντισυμβατικές πράξεις, εκτοξεύει η Emma Delta εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΠΑΠ, για την υπόθεση των λαχείων. Το εξώδικο- δυναμίτης κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην τρόικα!
Εξώδικο βόμβα κοινοποίησε χθες το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta που πρόκειται να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καιπ ροσωπικά στα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.

Είναι δε χαρακτηριστικό της οξύτητας του κειμένου ότι στο κλείσιμο του αναφέρει μεταξύ άλλων απευθυνόμενο στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ «σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους, για την θετική και αποθετική ζημία την οποία θα υποστούμε τόσο εμείς όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ… από τις αντισυμβατικές, παράνομες, αυθαίρετες και υπαίτιες ενέργειες σας»
Στο εξώδικο γίνεται λόγος, με παράθεση σωρείας σχετικών στοιχείων, για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις τόσο από πλευράς Ταμείου, όσο και από την πλευρά των τριών εταιριών που μετέχουν στην κοινοπραξία των λαχείων, ήτοι του ΟΠΑΠ, που κατέχει το 67% και των Intralot και Scientific Games που έχουν από 16,5%.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και το γεγονός ότι το εξώδικο πέραν της επίδοσης του στα μέλη της διοίκησης του ΟΠΑΠ, κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και στους δύο παρατηρητές που διαθέτει η τρόικα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, (τους κ.κ. Herve Le Roy και Ζήνωνα Κοντολαίμη) σηματοδοτώντας την πρωτοφανή κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που υποβόσκει από καιρό.

Πρόκειται για κίνηση που πρακτικά εκθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα, όταν η τελευταία έχει ήδη εκφράσει δυσφορία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και απειλές για αντικατάσταση της ηγεσίας του, από ξένους τεχνοκράτες.
Και ταυτόχρονα, «καλεί» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει τις ενέργειες κρατικά διορισμένων διοικήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι δύο πρόσωπα που επέλεξε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή ο Στέλιος Σταυρίδης και ο Κώστας Λουρόπουλος.
Τα βασικά σημεία του, που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εστιάζονται (α) στον έλεγχο της κοινοπραξίας για τα λαχεία από τον ΟΠΑΠ και (β) στις συμβάσεις προμήθειας της κοινοπραξίας με τις Intralot και SGI, για τις οποίες η Emma Delta υποστηρίζει ότι είναι παράνομες και επιζήμιες για τον Οργανισμό.

Ποιες είναι οι βαριές καταγγελίες για ΤΑΙΠΕΔ-ΟΠΑΠ

Μέσω του εξωδίκου η Εmma Delta φέρνει στην επιφάνεια τέσσερα «καυτά» θέματα:

1. Οτι η διεθνής εταιρία Bain εκτελώντας χρέη συμβούλου του ΟΠΑΠ, ειδικά για την υποστήριξη του στη διαδικασία ολοκλήρωσης–υπογραφής των συμβάσεων προμήθειας έχει ήδη αποφανθεί ότι οι αυθαίρετα καθορισμένες αμοιβές των Intralot και SGI, υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνώς επικρατούσες τιμές, κι ότι είναι στην πράξη υπερδιπλάσιες του συνήθους σε τέτοιες υπηρεσίες.
Αρα, σημειώνει η Emma Delta, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς (on an arms length commercial basis). Που σημαίνει ότι η σχετική συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρίες θα λαμβάνουν το 3,3% των πωλήσεων της κοινοπραξίας είναιπαράνομη και άκυρη, καθώς η ίδια η συμφωνία μετόχων μεταξύ τους, προβλέπει ότι πρέπει να είναι «on an arms length commercial basis».

2. Οτι η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο άλλων εταιριών για τον καθορισμό του ποσοστού αυτού, είναι παράνομη και άκυρη διότι έγινε πριν την σύσταση της εταιρίας που θα διαχειρίζεται τα λαχεία, αλλά και πριν υπογραφή η σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, ενώ η σύμβαση παραχώρησης για τα λαχεία προβλέπει ρητά ότι οι συμβάσεις προμήθειας υπόκεινται στην έγκριση του ελληνικού δημοσίου.

3. Οτι η κοινοπραξία για τα λαχεία απέκρυψε τεχνηέντως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατάξεις της συμφωνίας μετόχων και του καταστατικού της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία (Ελληνικά Λαχεία ΑΕ), οι οποίες αντιβαίνουν σε θεμελιώδη όρο του διαγωνισμού για τα λαχεία και της σύμβασης παραχώρησης.

Ο όρος αυτός, προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει τον έλεγχο της εταιρίας και θα διορίζει και θα παύει την κύρια ομάδα διαχείρισης της, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ. που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.

Η Emma Delta αναφέρει στο εξώδικο της ότι στις αρμόδιες αρχές προσκομίστηκε απόσπασμα της συμφωνίας μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, με το οποίο «εμφανίζεται απατηλώς» ότι καθιερώνεται αυτός ο θεμελιώδης όρος, κι έτσι ενεφανίσθει ψευδώς, όπως τονίζεται στο κείμενο, ότι η Eλληνικά Λαχεία ΑΕ, ελέγχεται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ, παρότι με τη συμφωνία μετόχων και άλλες διατάξεις που όμως δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές, καθιερώνεται στην πραγματικότητα συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας παρότι ο ΟΠΑΠ ελέγχει το 67% των μετοχών.
Οπως μάλιστα σημειώνεται, αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη καθώς την Παρασκεύη 28 Ιουνίου παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης του ΔΣ της Ελληνικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (σ.σ. Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του ΔΣ αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία… 8 μελών), αρνήθηκε τον διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και των καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, επικαλούμενη σχετικό άρθρο του καταστατικού, κι αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας.
Οπως είναι ευνόητο, σημειώνει η Emma Delta , οι μεθοδεύσεις με τις οποίες αποκρύβησαν διατάξεις από τις αρμόδιες αρχές, «αποτελούν παράνομες και αξιόποινες πράξεις, τις οποίες επιφυλλασσόμεθα να καταγγείλουμε».

4. Στο εξώδικο σημειώνεται ακόμη ότι από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξε απαίτηση προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ να δεσμευτεί ότι στις αμέσως επόμενες 10-12 μέρες θα συμφωνήσει και θα υπογράψει τις συμφωνίες προμήθειας, πριν να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των λαχείων.

H Εmma Delta, αναφέρει ότι αυτή η «ακατανόητη και αυθαίρετη» ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα καθώς αφενός απειλεί να βλάψει τα νόμιμα συμφέροντα και την οικονομική αξία της ΟΠΑΠ ΑΕ, κι αφετέρου συνιστά βαρύτατη παραβίαση των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως πωλητή του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ, έναντι της Emma Delta, αφού με την «παράνομη και αυθαίρετη» αυτή απαίτηση, «επιδιώκεται η ανατροπή των δεδομένων με τα οποία υποβάλαμε την προσφορά μας».

Τα αριθμητικά μεγέθη που «βγάζουν μάτι».

Ομως, στο εξώδικο περιλαμβάνονται και αριθμητικά μεγέθη τα οποία θέτουν σε πολύ πιο εύληπτη διάσταση την αξία του 3,3% επί του συνολικού τζίρου που διεκδικούν- παρανόμως κατά την Emma Delta- οι Ιntralot και SGI.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, με βάση τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου της «Ελληνικά Λαχεία» για το τζίρο της την επόμενη 12 ετία, (865 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο) οι δύο εταιρίες διεκδικούν πρακτικά ποσό 342 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το 3,3% είναι υπερδιπλάσιο της διεθνούς πρακτικής, Intralot και SGI επιδιώκουν να εισπράξουν συνολικά υπερβάλλον ποσό μεταξύ 142-187 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο από τα χρήματα που θα καταβάλουν συνολικά για τη… συμμετοχή τους στην κοινοπραξία, τα οποία αθροίζονται σε 49 εκατ. ευρώ.

Κι από την άλλη αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα «διαφυγόντα κέρδη» για τους μετόχους του ΟΠΑΠ (που έχει το 67% της κοινοπραξίας), υπολογίζονται σε 95-125 εκατ. ευρώ!
Ωστόσο τα διαφυγόντα κέρδη δεν φαίνεται να αφορούν μόνο τον ΟΠΑΠ. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η υπερτιμολόγηση προμηθειών από εταιρίες συνδεόμενες με την μετοχική σύνθεση της εταιρίας πελάτη, ειδικά όταν οι πρώτες εδρεύουν στο εξωτερικό, συνιστά και «transfer pricing», μια πρακτική που ακολουθείται συχνά προκειμένου να επιτευχθεί φοροαποφυγή της εταιριεας που εδρεύει στην Ελλάδα.

Με απλά λόγια, επισημαίνουν, τυχόν υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν η εταιρία της Intralot (που εδρεύει στην Κύπρο) και της SGI (που εδρεύει στο Λουξεμβούργο), θα μειώνει τα κέρδη της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» με αντίστοιχη επίπτωση και στο φορολογικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου, με ότι νομικές συνέπειες προκύπτουν.

euro2day

Η ΝΕΡΙΤ άρχισε να εκπέμπει…(Familia Propaganda !!!)

Επιτέλους!

Η Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση άρχισε να εκπέμπει.

Το “μαύρο” φωτίστηκε, οι “μπάρες” έπεσαν. Το παρθενικό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ…υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Ποιοτικό, ψυχαγωγικό, μορφωτικό και προ πάντων αντικειμενικό, σε πείσμα των κακόβουλων επικριτών της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας και των παρακμιακών υποστηρικτών της αμαρτωλής ΕΡΤ.

Ο ένας Καψής θριαμβεύει στο MEGA και ο άλλος στη ΝΕΚΡΙΤ.

Familia propaganda.

Της Νίνα Γεωργιάδου

Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν σήμερα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας

Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν σήμερα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Κλειστή αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου.

Για τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και έως το τέλος του ωραρίου και καλεί στις 12:30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή» την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία, που -όπως σημειώνεται- «είναι ενταγμένη στο «Δόγμα του Σοκ» ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και στην εξαθλίωση. Πλέον, στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό η αντίδρασή μας θα είναι συνολική και δυναμική».

Νέα εμπλοκή: Η τρόικα ζητεί την διαθεσιμότητα 5.000 εκπαιδευτικών

Σοβαρή εμπλοκή δημιουργήθηκε χθες το βράδυ κατά τη συνάντηση με την τρόικα, όσον αφορά στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.
Η τρόικα αρνήθηκε να συμπεριληφθούν οι 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών στην κινητικότητα των
12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και απαίτησε οι 5.000 εκπαιδευτικοί να βγουν πρώτα σε διαθεσιμότητα για 3-4 μήνες.

Κάθετα αντίθετος στην πρόταση υπήρξε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρνήθηκε να βάλει τόσο τους καθηγητές σε αυτή τη διαδικασία, όσο και την ελληνική οικογένεια σε σοβαρή δοκιμασία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο θα ξεκίναγε με ακόμη πιο μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ενώπιον της επιμονής της τρόικας η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων να συνοδεύεται από διαθεσιμότητα, επιλέχθηκε οι 5.000 υπάλληλοι να προκύψουν από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε πηγή του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».

Κατά πληροφορίες, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων ΟΤΑ -που θα μπουν σε κινητικότητα- θα προκύψει από δήμους που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπ. Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησή τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.


Οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Στις δυο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών θα μεταβεί και ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ , ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥΘΕΝΑ

Με μία από τις κλασσικές πολιτικές αποφάσεις του τελευταίου χρόνου, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παύσει την δημοτική αστυνομία και να αναθέσει στην σκέτη αστυνομία όλες τις αρμοδιότητες της πρώτης.

Μέχρι σήμερα, οι δημοτικόμπατσοι ήταν υπεύθυνοι να κόβουν κλήσεις και να κόβουν κλήσεις, εκτός από μερικούς που κυνηγούσαν μικροπωλητές επειδή η πραγματική αστυνομία τούς είχε δώσει εντολή να μην πλησιάζουν τις πιάτσες των ναρκωτικών, γιατί θα τους χαλάσουν τις εισπράξεις.

Μετά κι από το νέο αυτό μέτρο, η ελληνική αστυνομία θα είναι αρμόδια για οτιδήποτε συμβαίνει στους δρόμους, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να εκτελεί και υπηρεσίες κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια με τα διαβατήρια και πολλές ακόμη μικρο-εργασίες.

Αν λάβει κανείς υπόψιν κι άλλες αστυνομικές δουλειές, όπως αυτή της φύλαξης ιδιωτικών εργοταξίων, δασών, σπιτιών επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, μπορεί να διαπιστώσει με μεγάλη ευκολία ότι η ελληνική αστυνομία είναι πρόθυμη να καλύψει κάθε κενό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Αν θυμηθούμε, μάλιστα, τις αστυνομικές επεμβάσεις σε εργοστάσια που τελούσαν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους τους εξαιτίας πολύμηνων οφειλών των αφεντικών, την ώρα που εκείνοι ταξίδευαν παρέα με τον Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα για να κάνουν νέες παραγγελίες, τότε καταλαβαίνουμε ότι σε μερικούς μήνες οι αστυνομικοί θα μαζεύουν ακόμη και τα σκουπίδια.

Μιας και οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε επιστράτευση, η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να διδάσκει στα σχολεία, να μπαρκάρει στα καράβια και να σπρώχνει πάνω στις ράγες τα βαγόνια του μετρό.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην αναλογία αριθμού αστυνομικών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αστυφυλάκων ανά πολίτη ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η αναλογία αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, όμως αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία μιας και στο τέλος οι τρόφιμοι της Ελλάδας θα είναι τόσοι πολλοί, που οι μισοί θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα και οι άλλοι μισοί θα τους φυλάνε.

Όταν πολύ σύντομα δούμε το ένα μετά το άλλο τα σχολεία και τα νοσοκομεία να κλείνουν, επειδή δεν θα μας δώσουν τη δόση, τότε θα καταλάβουμε ότι περισσότερα θα είναι τα αστυνομικά τμήματα, παρά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Ελλάδα είχε ξαναβρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να μετρά τούς περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο, στα μέσα της δεκαετίας του '60. Τότε, ξεπερνούσαμε ακόμη και την Ανατολική Γερμανία.

Ήταν η εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του "εθνάρχη" όπως αρέσει σε πολλούς να λένε. Εποχή που η αστυνομική τρομοκρατία ήταν καθημερινό φαινόμενο και η κρατική βία, ρουτίνα.

Σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι αυτής της αστυνομοκρατίας μάς λένε ότι έχουμε δημοκρατία. Την ίδια ακριβώς δημοκρατία που διαφήμιζαν οι τότε πρόγονοί τους.

Αν έχουμε, όμως, πραγματική δημοκρατία, τι τους θέλουμε τόσους αστυνομικούς;

ΟΠΩΣ "ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ" Η ΕΦΟΡΙΑ - Αυθαίρετες ποινές σε βάθος 20ετίας - Θα είμαστε όλοι ένοχοι εκ προοιμίου για φοροδιαφυγή

Η εφορία αυθαίρετα θα μας επιβάλει φόρους μέχρι και 20 χρόνια πριν του στιλ "εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να ξοδεύεις τα τριπλά, έτσι γουστάρουμε να πιστεύουμε, και άμα σου αρέσει". Οδεύουμε σε ολοκληρωτικές διαδικασίες, όπου όλοι θα είμαστε ύποπτοι και το κυριότερο ένοχοι κατ' εκτίμηση.

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στον οποίο περιλαμβάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών καθώς και πρόστιμα και ποινές που θα επιβάλλονται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πλέον οι φορολογούμενοι πρέπει εντός 5 ημερών να προσκομίζουν στην εφορία οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους για μια φορολογική υπόθεση του παρελθόντος μπορεί να παραταθεί ακόμα και σε 20 χρόνια εάν ο ελεγχόμενος έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις.

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» προβλέπει:

1. Οι πληροφορίες που ζητεί εγγράφως η φορολογική διοίκηση από τον φορολογούμενο πρέπει να παρέχονται εντός 5 ημερών, εκτός εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις τυχόν δυσχερειών που αντιμετωπίζει κατά την προετοιμασία και υποβολή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ζητεί αποδεικτικό παράδοσης.

2. Ο προσδιορισμός φόρου από την εφορία θα γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

α) κανονικό προσδιορισμό φόρου,

β) κατ' εκτίμηση προσδιορισμό φόρου,

γ) διορθωτικό προσδιορισμό φόρου και

δ) προληπτικό προσδιορισμό φόρου.

3. Η φορολογική μνήμη του Δημοσίου θα πηγαίνει μέχρι πέντε έτη πίσω. Η προθεσμία αυτή μπορεί υπό όρους να παραταθεί. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, η σχετική προθεσμία παρατείνεται στα 20 έτη.

4. Εντός 90 ημερών η εφορία θα πρέπει να επιστρέφει τους φόρους στους φορολογούμενους. Στην περίπτωση που υπερβεί το ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να καταβάλει εντόκως το επιστρεφόμενο ποσό. Οπως δηλαδή συμβαίνει με τους φορολογούμενους όταν καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

5. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής του φόρου.

6. Πρόστιμα στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν δεν υποβάλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα,

β) εάν δεν υποβάλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα,

γ) εάν δεν παρακρατήσει φόρο,

δ) εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης,

ε) εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,

στ) εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου,

ζ) εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος.

7. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καθορίζονται ως εξής:

300 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων.

1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογουμένου στην ίδια παράβαση εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στη διπλάσια αξία του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης διάπραξης παράβασης ιδίου τύπου εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στην τετραπλάσια αξία του αρχικού προστίμου.

8. Εάν το ποσό του φόρου δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε κάθε περίπτωση 1% εφόσον καταβληθεί οποιαδήποτε ημέρα του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο είναι οφειλόμενο. Το συνολικό πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του οφειλόμενου φόρου.

Είναι ολοφάνερο ότι ο νέος κώδικας αποσκοπεί στο να "σκάσει" με κάποιο τρόπο ο "μουτζούρης" και στους τελευταίους νοικοκύρηδες που τα βγάζουν ακόμα πέρα. Εάν καταφέρουν (που στο χέρι τους είναι) να βεβαιώνουν απόκρυψη ακόμα και ενός ευτελούς ποσού, αυτόματα θα βάζουν "χέρι" στην περιουσία μας, υπό καθεστώς υποτιθέμενης νομιμότητας. Δώστε βάση και στην ταχύτητα προσκόμμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, όταν κάποιος θα πρέπει να ψάχνει φορολογικές δηλώσεις 10 ετών, και έχοντας ελάχιστο ελεύθερο χρόνο καθότι αν είναι "τυχερός" δουλεύει για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του.

Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου.Και αυτό θέλουν, διότι οι "κατακτητές" όταν έρθουν εδώ θέλουν να είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι, και να μην συναντήσουν καμία αντίσταση.Και η αντίσταση όπως ξέρουμε ξεκινάει πάντα από άρχοντες, όχι από ταπεινωμένες μάζες. Θέλουν να χτυπήσουν την ιδιοκτησία, για να μην έχουμε δεσμούς με την ελληνική γη, για να φύγουμε πιο έυκολα για τα ξένα.

defencenet.gr

«Ξεχάστε το κούρεμα. Μόνη λύση η λιτότητα και νέο χαράτσι στα ακίνητα»

Μήνυμα από το Βερολίνο του Γερμανού «σοφού» Π.Μπόφινγκερ.
Αποκαλυπτική των πραγματικών γερμανικών προθέσεων, είναι η συνέντευξη του αποκαλούμενου ''σοφού'' και εκ των γκουρού της οικονομικής σκέψης στη Γερμανία Π. Μπόφινγκερ, στην εφημερίδα
Berliner Zeitung.
O κ. Μπόφινγκερ, που θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.

Θεωρεί ότι ένα κούρεμα θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη αφού μετά όλες οι χώρες του Νότου θα ζητούσαν κάτι ανάλογο ενώ θα κατέγραφαν και μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο κ. Μπόφινγκερ έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα του ευρωομολόγου, με τη διαφορά όμως ότι θα πρόκειται για ένα ευρωομόλογο όπως ακριβώς το θέλουν οι Γερμανοί, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. 'Ενα ευρωομόλογο που ούτε ''μαξιλάρι ασφαλείας'' θα συνιστά για τις χώρες του Νότου ούτε θα έχει αναπτυξιακή στόχευση.

Στόχος του Βερολίνου είναι το λεγόμενο αέναο χρέος των χωρών του Νότου, να σπρώχνουν δηλαδή την αποπληρωμή του σε βάθος χρόνου, επιβαρύνοντας το συνεχώς και έχοντας πάρει πριν τα ανταλλάγματα που θέλουν.

Το πιο εξωφρενικό είναι η πρόταση του Γερμανού ''σοφού'' για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά και για να πληρωθούν τα ομόλογα των δανειστών που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μπόφινγκερ ζητά να επιβληθεί ένα νέο χαράτσι στους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θεωρεί ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και αφύσικη για τα δεδομένα μιας τόσο μικρής χώρας.

Οι δηλώσεις και οι θέσεις αυτές του κ. Μπόφινγκερ είναι δεδομένο ότι εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και αμηχανίας που επικρατεί πλέον στην ελληνική κυβέρνηση που βλέπει πλέον ξεκάθαρα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά της.

Νέα προειδοποίηση: ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ λίαν συντόμως

Όλα δείχνουν ότι η "ατραξιόν" του τρίτου, αναμενομένου ως χειρότερου όλων, Μνημονίου καθώς και η χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία για την ολοκληρωτική της θανάτωση (με απώτερο στόχο την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας της χώρας, πρωτίστως του ορυκτού πλούτου: με την ίδια
ακριβώς συνταγή που ήδη βλέπουμε να εφαρμόζεται στην Κύπρο) θα αποτελέσει το κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων.

Οι σχετικές πληροφορίες για το αυτονόητο που επέρχεται ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ, ενώ σ'αυτό το πλαίσιο επανέρχεται η εφημερίδα "Η Ελλάδα Αύριο" με το σημερινό κεντρικό της θέμα. Θυμίζουμε ότι η ίδια εφημερίδα πριν από δύο μήνες ήταν το πρώτο καθεστωτικό Μέσο (και μάλιστα εντασσόμενο στην ιδιαίτερη και οξύμωρη ομάδα των φιλοσαμαρικών αλλά...αντιμνημονιακών, εχθροστουρνάρειων και αντιπασοκικών ΜΜΕ) της χώρας που έκανε αναφορά με λεπτομέρειες σε ήδη ληφθείσα απόφαση από την ΕΕ που θα αφορά στη σύνδεση του κουρέματος του χρέους με το κούρεμα των εγχώριων καταθέσεων.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο σημερινό δημοσίευμα, όμως, είναι η ρητή αναφορά ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί ΠΡΙΝ και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι τώρα και εξακολουθούμε να το θεωρούμε ως πιθανότερο (παρ'όλο που μία τέτοια τιμωρητική κίνηση της Μέρκελ απέναντι στην ελλαδική αποικία της για κάτι που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να γλιτώσει ίσως να μην της έβγαινε απαραιτήτως σε κακό, αλλά να της προσέθετε πόντους εκλογικά). Ειδικά αν πλαισιώσουμε τις πληροφορίες της εφημερίδας με το γενικότερο σκηνικό (επίσκεψη Σόιμπλε μετά από Βεστερβέλε, διεργασίες για τρίτο Μνημόνιο, αυξημένη κινητικότητα κατά την περίοδο που κορυφώνονται τα μπάνια του λαού, ασχέτως τού αν αυτά πλέον γίνονται κατά κανόνα όχι στη Μύκονο αλλά στη Λούτσα κλπ.), θα διαπιστώσουμε ότι τελικά η προ των γερμανικών εκλογών περίοδος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως φάση ραγδαίων εξελίξεων.

Άλλωστε, η (μη) ευρωπαϊκή εγγύηση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην πραγματικότητα δεν υφίστανται ΕΙΔΙΚΑ για την περίπτωση της Ελλάδας όπου η συντριπτική πλειοψηφία έχει "σπάσει" τις όποιες καταθέσεις της σε μικρολογαριασμούς και που αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα (χρηματοδοτικό κενό, αδυναμία εξόδου στις αγορές κλπ.) στα οποία η "συνταγή" του κουρέματος αναμένεται να ξαναποτελέσει την πρόχειρη λύση. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τους κόπους της ζωής του, εφόσον τους εμπιστεύεται στα τραπεζικά ερείπια για τα οποία η ελληνική οικονομία έχει καταχρεωθεί εκατοντάδες δις ευρώ και ακόμα πτωχευμένα παραμένουν.

ΠΗΓΗ

Stoyrnos the Reaper !

Θέλει να αυξήσει την προκαταβολή φόρου για τις ΜΜ επιχειρήσεις και να τις τελειώσει - Βάζει παγίδα στα τεκμήρια για να αυξήσει φόρους σε χαμηλόμισθους - Φορολογεί και τους ανέργους Νομοσχέδιο-λαίλαπα για τον ιδιωτικό τομέα

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται για μια ακόμη φορά να καταθέσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που ακολουθεί τη γνωστή συνταγή: υπέρογκοι φόροι για χαμηλόμισθους και μικρές επιχειρήσεις οι οποίοι αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στον ιδιωτικό τομέα, να
οδηγήσουν σε περαιτέρω λουκέτα, απολύσεις και ανεργία. Η καταστροφική συνταγή επανέρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα προκύψουν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι διορθώσεις-βελτιώσεις που ήδη εξετάζονται αφορούν στα εξής:

1. Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει, ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζαν» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

2. Αποζημιώσεις. Στο 20% θα επανέλθει ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.

3. Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. Ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% τον συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.

4. Τεκμαρτό εισόδημα. Παγίδα που φέρνει περισσότερους φόρους σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους κρύβει η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα. Προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.

Για παράδειγμα, ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (7.000 x 26%). Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55%, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 x 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ! Η διάταξη αυτή αναμένεται να διορθωθεί και η νέα διατύπωση θα προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

5. Φοιτητές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου. Από τη στιγμή που οι φοιτητές δεν θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη οι φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων. Το υπουργείο θα διορθώσει και αυτή την παράλειψη.

6. Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Με τον νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Πηγή Ημερησία για τα στοιχεία

Εντονη κριτική από ΣΕΒ για το φορολογικό

Κρίνοντας από το προσχέδιο του Κώδικα Φόρου Εισοδήματος που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η από μακρού εκκολαπτόμενη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα δεν ξεκινά με θετικούς οιωνούς, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ​ν για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όπως αναφέρει, "σε πρώτη ανάγνωση, το μόνο θετικό στοιχείο εστιάζεται στο γεγονός ότι επιδιώκεται μία μορφή κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος σε ένα περιεκτικό κείμενο, χωρίς τις γνωστές παραπομπές σε προηγούμενους νόμους, τροποποιήσεις, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους. Προωθείται, έτσι, τουλάχιστον θεωρητικά η απλοποίηση του συστήματος.

Σε αντίθεση, τα αρνητικά σημεία είναι πολλά. Συγκεκριμένα:

• Από το προσχέδιο απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή διάσταση. Στην τελευταία τριετία, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υποβάλει σωρεία τεκμηριωμένων προτάσεων που επιδιώκουν να στηρίξουν την ανάπτυξη, δίνοντας στις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να διασώσουν παραγωγικό δυναμικό και θέσεις εργασίας –χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το υπουργείο επέλεξε να αγνοήσει παντελώς τις προτάσεις αυτές, μολονότι ο επιχειρηματικός κόσμος προφανώς γνωρίζει πολύ καλύτερα από την πολιτική και τεχνοκρατική ηγεσία του υπουργείου τις ανάγκες της αγοράς και τις προϋποθέσεις για να περάσει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

• Η πολυπόθητη διαφάνεια του συστήματος μόνο εν μέρει προωθείται. Ειδικότερα, δεν προκύπτουν βελτιώσεις ή διασφαλίσεις στις τεχνικές φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων –απλά τεκμαίρεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι apriori αντικειμενικοί και ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να τους εμπιστεύονται χωρίς επιφυλάξεις.

• Επιπλέον, διατηρείται η πολυπλοκότητα που ενέχει η ύπαρξη πολλαπλών φορολογικών συντελεστών για διάφορα αντικείμενα, δεν διευκολύνεται η αντικειμενικοποίηση των αναγνωριζόμενων δαπανών, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες μεταβατικές διατάξεις.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο είναι το άρθρο 23, όπου αναφέρεται:«Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν: α) τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου».Η διάταξη αυτή είναι τόσο αδιανόητη και πρωτόγνωρη, που στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως χονδροειδές λάθος μπορεί να θεωρηθεί.

Το προσχέδιο δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε παραβλέποντας ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις βιώνουν μία βαθιά κρίση που οδηγεί σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους –με αποτέλεσμα την απαξίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ο ΣΕΒ θα επανέλθει με λεπτομερείς παρατηρήσεις που θα αφορούν στην αποκατάσταση της επαφής των προτεινόμενων διατάξεων με την πραγματικότητα της αγοράς.Θα πρέπει όμως να παρατηρηθεί ότι το χρονικό περιθώριο των 4 εργάσιμων ημερών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο".

iefimerida.gr

Η δαιμονοποίηση της «τραπεζοπιστωτικής εξουσίας»

Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μια κουταλιά πίσσα μπορεί να καταστρέψει ένα ολόκληρο βαρέλι μέλι.
Υπάρχουν κάποια κείμενα πολύ καλά, αλλά τα χαλάει η «κουταλιά πίσσα».
Το φιλικό ιστολόγιο «Οίμος» έχει πολύ καλά κείμενα, αλλά πάντα με αυτήν την «κουταλιά πίσσα» που μας εξαναγκάζει να μην τα αναρτούμε, γιατί πρέπει να τα συνοδεύουμε με κριτική και δεν τα προλαβαίνουμε όλα…

Πού βρίσκεται η «πίσσα»: Στην απόσπαση της «Τραπεζοπιστωτικής εξουσίας» από το σύστημα που τη γέννησε και στη δαιμονοποίησή της.

Εμφανίζεται έτσι αυτή η «εξουσία»
σαν μια δαιμονική εξουσία από το υπερπέραν που «συνωμοτεί» και «σχεδιάζει» υπεράνω του καπιταλισμού που την γέννησε, υπεράνω των νόμων και των κανόνων της παγκόσμιας «ελεύθερης αγοράς», προϊόν της οποίας είναι και αυστηρώς υποταγμένη στις ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ και τις νομοτέλειες αυτής της «αγοράς»: Του ΥΠΕΡ-ΕΘΝΙΚΟΥ Ιμπεριαλισμού.

Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί πολλές θανάσιμες αυταπάτες. Η κυριότερη: Ότι μπορεί κάποια άλλη «μαγική δύναμη» να παραμερίσει αυτήν την εξουσία ΧΩΡΙΣ να γκρεμίσει τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις που την έχουν καταστήσει ηγετική δύναμη της παγκοσμιοποίησης: Τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ…

Αυτή η αυταπάτη γεννάει με τη σειρά της άλλες θανάσιμες αυταπάτες, στο λαϊκό κίνημα.

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του συστήματος με την επικέντρωση των αγώνων στη σισύφεια πάλη μια άλλης κυβερνητικής διαχείρισης που θα «κτυπήσει» την τραπεζική εξουσία, (την καρδιά δηλαδή του καπιταλισμού), ΕΝΤΟΣ των καπιταλιστικών πλαισίων: ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Και το οξύμωρο σχήμα: Κτυπάμε το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινούμαστε πάνω στις «τροχαλίες» της δικής του λογικής…

Το τραπεζοπιστωτικό σύστημα αποτελεί, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά, την «ποίηση» της νεοταξικής βαρβαρότητας.

Αυτό το τραπεζοπιστωτικό κεφάλαιο δεν είναι ένα ανεξάρτητο τεμάχιο μέσα στο καπιταλιστικό κύκλωμα. Είναι το ηγεμονικό κεφάλαιο του καπιταλιστικού. Το να απομονώνει κανείς τους τραπεζίτης και να προσπαθεί να εξηγήσει τα τεκταινόμενα με το «κακό» ή «αδηφάγο» χαρακτήρα των τραπεζιτών, αυτό δεν είναι οικονομία…

Ούτε και οι καπιταλιστικές κρίσεις ή οι «σχεδιασμοί» είναι τεχνητές κατασκευές: Είναι προϊόντα της καπιταλιστικής λειτουργίας και υποταγμένες στην ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ των νόμων της καπιταλιστικής (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) Αγοράς.

Δεν μπορεί να φανταζόμαστε και να ερμηνεύουμε τα γεγονότα σαν να συνωμοτούν κάποιοι σε ένα τραπέζι και να τα σχεδιάζουν στο χαρτί…

Τα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα και γεγονότα υπαγορεύονται από τη διαλεκτική των πραγμάτων και όχι από τις συνωμοσίες κάποιων.

Η υπονόμευση σήμερα των εθνικών κρατών και η άλωση των ιστορικών ιστών κάθε κοινωνίας, οι πρακτικές που στοχεύουν στην ισοπέδωση της Ιστορίας των λαών και στην κατάργηση κάθε συλλογικού εθνικού ή θρησκευτικού φρονήματος, καθώς και τα αντίστοιχα εθνομηδενιστικά ιδεολογήματα δεν είναι «συνωμοτικές» κατασκευές ή διεστραμμένες «ηλιθιότητες» κάποιων. Είναι στρατηγικές και τακτικές που απορρέουν και ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ αυστηρά από τις ίδιες τις ΑΝΑΓΚΕΣ και τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του ΥΠΕΡ-εθνικού κεφαλαίου….


πηγη 
 

Ελλάδα, μια χώρα σε διάλυση χωρίς πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς

Αρχίζω απο το κατά Σαμαρά “σχέδιο” της Νέας Ελλάδας... Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις πολιτική αλλάζεις όνομα, αλλάζεις τα πρόσωπα και ξαναβάζεις τα βαρύδια. Έτσι προέκυψαν Άδωνις, Φώφη, Καψής, Μητσοτάκης κλπ. Έτσι, προέκυψε και η ιδέα για το όνομα Νέα Ελλάδα για το υπο κατασκευή κόμμα απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με ολίγη από ΧΑ, με μέλη της που θα έλθουν στο νέο κόμμα κατόπιν “συνεννόησης” όπως πρώτος νουθέτησε τη προοπτική αυτή ο “στρατηγός” Πολύδωρας. Δυστυχώς, όσα και ονόματα και όσες φορεσιές και να αλλάξει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όλοι γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία της χώρας έγινε χάρη σε αυτά τα δύο κόμματα, τα οποία υπέγραψαν και τη παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας. Οσα κόλπα προπαγάνδας και να κάνουν, τα μνημόνια είναι μπροστά τους (και θα έλθουν και άλλα) και πρέπει να υπακούουν τα αφεντικά τους και τα μέσα και τα έξω.

4,000 απολύσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του έτους, να υπάρξουν μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κλείσουν κάτι νοσοκομεία. Αυτά έχουν υπογράψει. Η περίπτωση της ΕΡΤ – ΝΕΡΙΤ ήταν μια πρόβα για του τι πρόκειται να επακολουθήσει και σε άλλες περιπτώσεις. 2,656 απολύσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής και υπολείπονται άλλες 1,400 που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Ποιοί θα είναι οι επόμενοι τυχεροί θα φανεί σύντομα. Αυτό όμως, που θα έπρεπε επίσης να απασχολεί όλους είναι και κάτι άλλο…

Αν γίνουν 1,000 επαναπροσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ ώστε να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να έχει δημόσια τηλεόραση, τότε μέχρι τέλος του έτους πρέπει να απολυθούν από αλλού συνολικά 1,400+1,000=2,400 άτομα.

Η κυβέρνηση θα φτάσει σε νέο αδιέξοδο μετά τις Γερμανικές εκλογές, μόνο που τώρα η πίεση θα είναι μεγαλύτερη αφού ο αριθμός όσων θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους θα είναι μεγαλύτερος. Ο ερχομός του Σόιμπλε στην Ελλάδα μπορεί να δώσει μια ανάσα στη κυβέρνηση της δολιοφθοράς αλλά θα είναι μόνο μια ανάσα αφού οι μεταρρυθμίσεις και δεν προχωρούν αλλά και δεν αποδίδουν. Είναι γνωστό ότι το μοντέλο ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης της χώρας έχει αποδειχθεί ότι έχει λάθη, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί επανηλειμμένα ακόμη και απο τους ίδιους τους δημιουργούς του. Συνεπώς, είναι πλέον και μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η Ελλάδα δεν προχωράει πρός την ανάπτυξη. Άρα, όσα λέει η κυβέρνηση είναι φούσκες. Δουλεύει τον κόσμο.

Η κυβέρνηση δημιουργεί συνέχεια τεχνητές κρίσεις με απότομες, ανεδαφικές και ανελαστικές “τομές” αλλά και ατυχείς δηλώσεις τύπου Βορίδη που είναι εκτός τόπου και χρόνου για να στρέφει αλλού την προσοχή του κόσμου. Παραλείπει προκλητικά να μιλάει για το ρόλο των τραπεζών στη σημερινή κρίση, όπως και για τις χιλιάδες offshore εταρείες με τις οποίες αυτές συναλάσσονται, δημιουργώντας ένα αδιεπέραστο πέπλο διαπλοκής γύρω απο τους δρόμους του μαύρου χρήματος στην ΕΕ. Σημειώστε, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μη επιτρέπει συναλλαγές τραπεζών με offshore εταιρείες και να “τελειώσει” τις δεύτερες αλλά πώς να το κάνει αυτό, αφού θεσμικά η ίδια αποδέχεται την ύπαρξή τους; Ετσι, διερωτάται κανείς, τί χρειάζονται οι Ακαδημίες Διαφάνειας στην Ελλάδα όταν είναι γνωστό ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις τράπεζες, που είναι τελικά η εστία του κακού και που παραμένουν χωρίς έλεγχο, όπως και η λειτουργία των εφοπλιστικών γραφείων που δεν φορολογούνται. Σε αυτά τελευταία προστέθηκαν και οι ΕΟΖ που ανοίγουν η μία μετά την άλλη για να γίνει η κατάσταση ακόμη χειρότερη. Ετσι, δικαιολογείται και η είσοδος του γνωστού μεγαλοεπενδυτή και άλλων στην τράπεζα Πειραιώς. Το παιγνίδι τώρα αρχίζει…


Oσοι πολιτευτές και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υπουργοποιήθηκαν σε αυτή τη φάση μπορούν να θεωρηθούν τυχεροί, αφού την επόμενη φορά πολλοί απο τους υπουργοποιηθέντες απογόνους και επιγόνους δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν. Επειδή όμως το σύστημα έχει “καβάτζες”, ένα θέατρο σκιών που θα παιχτεί στις επόμενες εκλογές με ηθοποιούς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κομπάρσους τα συνεχώς πριμοδοτούμενα απο τη διαπλοκή ΜΜΕ θα προσπαθήσει να καλύψει τις λαικές αντιδράσεις και να επανακάμψει την παραπαίουσα εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στο παρόν πολιτικό σύστημα. Ετσι γινόταν πάντα. Αυτή τη φορά όμως το “κόλπο” αυτό μπορεί να μη πετύχει. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάλληλο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, που χτυπάει επι καθημερινής βάσης στα βράχια. Αυτό φαίνεται απο μακρυά. Διαστροφή και ηλιθιότητα σε ένα.

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών 12,500 υπάλληλοι θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου και άλλοι τόσοι θα πρέπει να μετακινηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Με τη ταραχή που προκάλεσε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ – ΝΕΡΙΤ κάτι τέτοιο καθυστέρησε να γίνει, αφενός γιατί δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί τα οργανογράμματα που χρειάζονται για να είναι γνωστό πού υπάρχουν κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν και αφετέρου γιατί η σημερινή κυβέρνηση συνιστάται από μια ομάδα αργόσχολων, καλοπερασάκηδων, ανεύθυνων και ηλιθίων, που έχουν μάθει σε κάθε παραμονή εκλογικής αναμέτρησης να μοιράζουν δάνεια στους “φίλους” τους, να δίνουν κάθε φορά περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις στους μέντορές τους εφοπλιστές και καναλάρχες, και τέλος να δίνουν θέσεις στο δημόσιο στα κομματόσκυλα και τους συγγενείς τους.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και το “σωτήριο” οικονομικό του πρόγραμμα

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αυτής της εβδομάδας ήταν και η πρόταση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ελλάδας, που στηρίζεται σε μια αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα χωρίς απολύσεις(!), η οποία θα στηριχθεί σε μια νέα πιο “σωστή” δική του συμφωνία με την Ευρωζώνη (ισοδύναμα να φαντάζεστε ένα νέο μνημόνιο 4, ένα νέο μνημόνιο 5 κοκ) και άλλα όχι όμως και τόσο ξεκάθαρα πράγματα, αφού η κάθε συνιστώσα έχει τη δική της προσέγγιση στη σωτηρία και τη τσέπη της…

Τα χρήματα που θα χρειασθεί ο προυπολογισμός θα προέλθουν κατα τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απο τη βελτίωση της σημερινής μεθοδολογίας φορολογίας (για φορολόγηση εφοπλιστών δεν μιλάει, την ξέχασε…) την οποία θεωρεί σαν βασική αιτία της σημερινής υπανάπτυξης της χώρας. Αυτό και αν είναι αστείο.

Το πρόβλημα με κάποιους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μασούν τσίχλα αλλά ότι την ανακυκλώνουν με πείσμα, επειδή κανείς δεν τους έχει πεί κατάμουτρα ότι λένε βλακείες και ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για μια ακόμη δοκιμή.

Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στις κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα είναι και η δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου, απο το οποίο θα υπολογίζεται και θα επαναπροσαρμόζεται κατα καιρούς ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων. Είναι γνωστό επίσης ότι μόνιμο σημείο συζήτησης κυβέρνησης- Τρόικα παραμένει η φορολόγηση.

Στην ουσία, με όσα λέει το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εκ προιμίου ότι αν γίνει κυβέρνηση συμφωνεί να συζητήσει για νέα φορολογικά μέτρα με την Τρόικα και ότι θα παραμείνει με μνημονιακού χαρακτήρα συναλλαγές μέσα την Ευρωζώνη.

Το ΣΥΡΙΖΑ παραπλανεί με το οικονομικό του πρόγραμμα τον Ελληνικό λαό και το κάνει εν γνώσει του.
Η “οριζοντικοποίηση” των μισθολογικών κλιμακίων σε μια δημοκρατία σχετίζεται με την έλλειψη ευθύνης και την έλλειψη εφαρμογής δικαίου σε όλη τη διοίκηση αυξούσης της κλίμακας. Παρότι αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας και μιας χώρας γενικότερα, στην ουσία δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται ανάπτυξη σε μια χώρα.

Με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, το υγιές κομμάτι μιας κοινωνίας θα πρέπει να “τιμωρείται” επειδή το μεγαλύτερο της (στη περίπτωση της Ελλάδας) δεν λειτουργεί σωστά. Είναι αυτή η εγκαταλελειμένη φιλοσοφία κάποιων αριστερών παρωχημένης εποχής, που δεν εφαρμόζεται πλέον ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα, που επιθυμεί να εξισώνει προς τα κάτω αντί πρός τα πάνω μια κοινωνία επειδή αδυνατούν ή δεν επιθυμούν για εξωθεσμικούς λόγους οι οικονομικοί της μέντορες να προωθήσουν και να επιβραβεύσουν την εργασία και τη δημιουργικότητα πρός τέρψην της κανιβαλιστικής τους αγάπης πρός το εύκολο κέρδος.

Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε το πρόβλημα μιας αριστεράς που μαχόταν το “φιλελεύθερο” σύστημα εκ των έσω αλλά που είχε πάντα τη συνήθεια να συναλάσσεται με τα κέντρα αποφάσεων και τους δωρητές των. Εκ των υστέρων, μερικά αριστερά κόμματα δεν δέχονται έλεγχο στα ταμεία τους γιατί την έχουν χεσμένη και αυτό παρότι το πολίτευμα της χώρας είναι δημοκρατία. Εντύπωση προκαλεί και η στάση της Τρόικα για το θέμα αυτό όπως και η σιωπή όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην αύξηση των εξαγωγών της, στην εκμετάλλευση των πηγών πλούτου της για τη παραγωγή και δευτερογενών προιόντων (είναι λυπηρό η Ελλάδαπ.χ. να εξάγει σίδηρο, αλουμίνιο και τόσα άλλα ορυκτά και να μη παράγει δευτερογενή προιόντα απο αυτά), στην ταχεία επανεκίνηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που απο Ανδρέα και μετά σταμάτησε, στην είσοδο της Ελλάδας στην τεχνολογία και στις εφαρμογές της τα οποία η χώρα στερείται παντελώς.

Η έλλειψη και η ανικανότητα απο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να συντάξουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, που να μη στοχεύει στην αντιπαράθεση ή στη συνδιαλλαγή με αντιπαροχές αλλά στη συμπαράθεση με το τραπεζικό σύστημα, είναι προφανής.

Αν δεν ζήσεις σε ένα κράτος με τεχνολογική απεξάρτηση και αν δεν έχεις δουλέψει σύμβουλος και αρχηγός ερευντηικής ομάδας σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως εγώ, τέτοια θέματα και αντιλήψεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά ούτε μπορούν να μεταδοθούν με ένα άρθρο ή μια ιδέα που θα παραπέσει. Η τεχνολογία δεν χαρίζεται αλλά αποκτάται και η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε ποιότητα και σε ποσότητα είτε σας αρέσει είτε όχι.

Αναβάθμιση της χώρας με ανακυκλωμένα υλικά και πεπαλαιωμένες ή αναπαλαιωμένες ιδέες δεν γίνεται. Μόνος της δρόμος είναι να γίνει ανταγωνιστική μέσα απο μια ενωμένη Ευρώπη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό και δεν γίνει εφικτό σύντομα με προτάσεις απο κάποιους που ξέρουν να τις κάνουν πρός τη Γερμανία, η Ελλάδα καλύτερα να φύγει από την Ευρωζώνη ή αν μπορεί πρέπει να διώξει τη Γερμανία… Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Με τις συνθήκες που υπάρχουν, η Ελλάδα θα αυξάνει συνέχεια την διαφορά ανταγωνιστικότητάς της απο τη Γερμανία και κάθε χρόνο θα γίνεται φτωχότερη. Στόχος της χώρας δεν πρέπει να είναι μόνο να τρέξει αλλά να τρέξει πολύ γρήγορα και αυτό το παρόν πολιτικό σύστημα και δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει.

Για τις τράπεζες της Ελλάδας και τις σωστές επενδύσεις που αποφεύγουν…

Μετα από τόσα που έχουν συμβεί, έχει γίνει περισσότερο γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν και παίζουν οι εμπορικές τράπεζες και οι “ιδιοκτήτες” τους στην Ελλάδα, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα κατηγορήθηκαν πρόσφατα ακόμη και για φόνους. Τα επενδυτικά τους σχέδια υπήρξαν αποτυχημένα με αποτέλεσμα να εξανεμισθούν οι καταθέσεις των πολιτών και όχι των “επενδυτών” όπως τελευταία έχει παράνομα αποφασίσει να τους μετονομάσει η Ευρωζώνη, που προσπαθεί με τέτοιες αποφάσεις να καλύψει ενόχους εντός και εκτός Ελλάδας ή Κύπρου. Οι Ελληνες καταθέτες π.χ. δεν είχαν και δεν έχουν μετοχές σε τράπεζες (παρότι τις έχουν δανείσει) αλλά και δεν έχουν ρωτηθεί αν το επιθυμούν.

Τέτοιες αποφάσεις της Ευρωζώνης είναι για τα πανηγύρια και προωθούνται για να γεμίσουν τις τσέπες “φίλων” του συστήματος αλλά και κρυφών “συμμάχων” τους στο εξωτερικό, τολμώ να πώ πριν διαλυθεί η Ελλάδα, ώστε να διαγραφούν πλήρως τα στοιχεία και οι αποδείξεις, αυτές που παραμένουν κρυφές απο τους εγγυητές των δανείων των τραπεζών, τους Έλληνες πολίτες που μερικοί τους θεωρούν τόσο ηλίθιους που έχουν το θράσος και την αναίδεια να τους αποκαλούν επενδυτές.

Οι Ελληνες πολίτες διατηρώντας τις καταθέσεις τους στις Ελληνικές τράπεζες αυτοκτονούν καθημερινά όλο και περισσότερο
Ασύληπτοι παραμένουν οι καταθέτες της λίστας Lagarde, της λίστας των 93 της Αγγλίας, της λίστας του Λιχτενστάιν, της λίστας της Siemens και πάει λέγοντας.

Ανείπωτα μυστικά φαίνεται ότι υπάρχουν επίσης γύρω απο το ξέπλυμα χρήματος που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα, από το τρόπο φορολόγησης του Αγίου Όρους, απο τις οffshore εταιρείες που δρούν σαν τοπικές ΕΟΖ στην Ελλάδα, από τον έλεγχο και απο τη πραγματική κατάσταση των εμπορικών τραπεζών πρίν και μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κρατικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας


Απουσία ελέγχων και κάκιστης λειτουργίας της Ελληνικής δικαιοσύνης σε συνδιασμό με μοιρασιές θέσεων-κλειδιών σε ανεξάρτητες αρχές σε ανθρώπους της διαπλοκής, ο ρόλος των πολιτικών παραμένει ανεξιχνίαστος επίσης, όπως και τα οικονομικά όλων των κομμάτων ενώ ένα δίχτυ προστασίας και σιωπής έχει απλωθεί στα ΜΜΕ που δεν ενοχοποιούν επίτηδες τους άγιους – τραπεζίτες ευεργέτες τους, που τα ενισχύουν με διαφημιστικά πακέτα και αγύριστα δάνεια ενώ παραβλέπουν να παρατηρούν ότι το φαγητό με τα δάνεια σε φίλους και με πρόφαση την ανάπτυξη ξανάρχισε.

Τα δάνεια των τραπεζών ξαναγέμισαν απο τα δάνεια που πήραν με την εγγύηση του πλούτου των Ελλήνων πολιτών χωρίς να ερωτηθούν και μετά απο την υπογραφή αντισυνταγματικών συμβάσεων επι των μνημονίων για τα οποία δεν ρωτήθηκαν. Τα ταμεία των τραπεζών της Ελλάδας ξαναγέμισαν για να μη αποκαλυφθούν οι ένοχοι εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπάρχουν όμως και 5,000 αυτοκτονίες, που είναι ένας φόρος αίματος στο βωμό του κέρδους των τραπεζών. Ενώ οι ηθικοί αυτουργοί είναι εν ζωή καμμία ΜΚΟ και εισαγόμενο παρατηρητήριο δεν έχει δείξει ευαισθησία για το θέμα των εγκλημάτων κατά ζωής που διαπράτονται καθημερινά στην χώρα χάριν της επιβολής των μέτρων των μνημονίων. Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για ρατσισμό και να δίνει μαθήματα όταν δεν δείχνει ευαισθησία για όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τον ίδιο τρόπο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και σε διεθνές επίπεδο.

Ο επενδυτικός ρόλος των τραπεζών είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην ανάπτυξη μιας χώρας και με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν μπορεί να γίνεται απουσία της τεχνολογικής γνώσης.

Αυτό είναι ένα απο τα βασικότερα σημεία στα οποία υστερούν όλες οι εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας όπως και η άρχουσα τάξη του ΣΕΒ. Ζούν και οικονομάνε μέσα στη κουταμάρα τους σαν τα αρπακτικά ζώα που στερούνται νοημοσύνης και κανιβαλίζουν για να βρούν το φαγητό τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προστίθενται και οι συναλλαγές των τραπεζών με το πολιτικό κατεστημένο για ψηφοθηρικούς λόγους και έργα βιτρίνας π.χ. όσα αφορούν την ιστορία των διαγωνισμών καινοτομίας που οργάνωναν οι τράπεζες και προκαλούσαν τον γέλωτα των ειδικών, αφου δεν αποσκοπούσαν σε έργο ουσίας αλλά μόνο στην αύξηση του δείκτη ανταγωνιστικότητας, που ως γνωστό εξαρτάται απο τον αριθμό καινοτομιών μιας χώρας, μια ακόμη “ιδέα” προφανώς των ανθρώπων του ΙΟΒΕ που έγινε πράξη.

Η Γερμανία πρόσφατα αποφάσισε να δημιουργήσει μια επενδυτική “Ελληνογερμανική” τράπεζα στο Λουξεμβούργo, την οποία να ελέγχει η ίδια με σκοπό να ενισχύσει εκείνες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν την ικανότητα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά πρός εκείνες τις Γερμανικής αγοράς, στην οποία υπάρχει εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης.

Αν όμως και αυτή η προσπάθεια δεν φορέσει το καπέλο της τεχνολογικής υποστήριξης των επενδύσεων στην Ελλάδα, τότε σίγουρα θα αποτύχει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που μπορεί να της δώσει περισσότερη παράταση χρόνου είναι η τεχνολογική εμπειρία που διαθέτουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι σε σχέση με τους βραδυφλεγείς Ελληνες συνεδέλφους τους των Ελληνικών τραπεζών, που κουνούν χαριτωμένα σαν κούκλες Barbie τα δακτυλάκια τους μόλις δούν κάποιο Γερμανικό προιόν...

Στην Ελλάδα οι τράπεζες διαθέτουν μόνο σοβαροφάνεια.

Καθίσταται προφανές περισσότερο απο κάθε άλλη φορά η ανάγκη αλλαγής του ρόλου, του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της συμπεριφοράς των Ελληνικών εμπορικών τραπεζών που θα πρέπει να σταματήσουν το γρηγορότερο να λειτουργούν με τις μεθοδολογίες και τα αποτυχημένα στελέχη του παρελθόντος αυτών που συνέδεσαν την τύχη της Ελλάδας με την προσωπική τους ταχεία κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανέλιξη. Τους χρειάζεται προσαρμογή το ταχύτερο στα νέα δεδομένα με νέα στελέχη που έχουν τεχνολογικές γνώσεις απο το εξωτερικό γιατί τα αντίστοιχα στελέχη απο την Ελλάδα δοκιμάστηκαν επι μισό αιώνα και απέτυχαν. Κινέζοι επενδυτές ανέφεραν πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι τριάντα χρόνια πίσω απο την Κίνα, ίσως ογδόντα χρόνια πίσω απο την Ιαπωνία και είκοσι χρόνια πίσω απο τη Τουρκία θα έλεγα εγώ. Αν δεν το κάνουν οι Ελληνογερμανικές επενδυτικού τύπου τράπεζες θα κλείσουν τις Ελληνικές τοιούτες…

ΥΓ. Τα πλοία που πνίγονται δίνουν το “στίγμα” τους όταν βουλιάζουν και όχι τα κόμματα που κυβερνούν. Ο Νοών Νοείτω…