EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις;

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύουμε από πνιγμό, την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στο βουνό και βλέπουμε στον ουρανό να μην υπάρχει ούτε ένα σύννεφο.

Του Θανάση Μαυρίδη

Να κάνουμε μία υπόθεση. Ας πούμε ότι οι ελβετικές αρχές ανακοίνωναν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι ασφαλισμένες. Εσείς τι θα καταλαβαίνατε; Ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ βρίσκονται σε «επικίνδυνη ζώνη». Όσοι θα είχατε, λοιπόν, αρκετά χρήματα θα τα βγάζατε έξω από την χώρα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα λειτουργήσουν με μεγαλύτερη σύνεση;

Είναι τόσο απλό που προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται. Κι επειδή είναι παράλογο να καταλαβαίνουμε περισσότερα εμείς εδώ στην μακρινή και περιθωριοποιημένη επαρχία της Βερολινέζικης αυτοκρατορίας σε σχέση με τους προύχοντες του Βερολίνου, θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι κάτι πολύ άσχημο πλανάται στον αέρα.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένες. Αυτό είναι το απολύτως βέβαιο. Οι καταθέτες αντιμετωπίζονται πλέον ως επενδυτές. Δεν είναι μέτοχοι της τράπεζας, δεν απολαμβάνουν μέρισμα στις καλές χρονιές, αλλά τα χρήματά τους βρίσκονται στην διάθεση της τράπεζας για να πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση της σε πρώτη ζήτηση! Τέτοιο deal ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σας. Τα κέρδη των άλλων και οι ζημιές μόνο δικές σας!

Κι επειδή στον άδικο, σκληρό και ανταγωνιστικό μας κόσμο δεν υπάρχουν καλοί Σαμαρείτες, είναι βέβαιο ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα αναζητήσουν άλλους δρόμους προς φιλικότερες πολιτείες για να εξασφαλίσουν την περιουσία τους. Τώρα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί στο Λονδίνο και στην Σιγκαπούρη οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους νέους και καλούς πελάτες τους από την γηραιά και παρηκμασμένη Ευρώπη.

Κι οι αποταμιευτές που έχουν κάτω από 100.000 ευρώ; Όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματά τους είναι πλήρως εξασφαλισμένα. Επειδή είμαστε λίγο καχύποπτοι, ας προσπαθήσουμε να βρούμε μόνοι μας την λύση.

Ας φανταστούμε μία νέα Κύπρο και καταθέτες που όλοι τους θα έχουν σε κάθε τους λογαριασμό μέχρι 100.000 ευρώ! Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση; Αυτό που καταλαβαίνετε όλοι. Αλλά και η ίδια Ευρώπη φρόντισε να ανοίξει την σχετική «χαραμάδα», έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε όλους. Άνοιξαν μία συζήτηση για το τι μπορεί να συμβεί αν και εφόσον δεν φτάσουν τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση. Αν τελειώσουν με τις μετοχές, τα ομόλογα και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Όταν ανοίγει αυτή η συζήτηση, είναι φυσικό και επόμενο να φτάσουμε και στις 100.000 ευρώ!

Με άλλα λόγια, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύουμε από πνιγμό, την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στο βουνό και βλέπουμε στον ουρανό να μην υπάρχει ούτε ένα σύννεφο.

Ή έχουν τρελαθεί ή ξέρουν κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε! Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η διαχείριση της Κυπριακής κρίσης δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός κι ότι έλεγαν ψέματα όσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κύπρος ήταν μία εξαίρεση. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι σας λένε σήμερα αλήθεια όταν σας διαβεβαιώνουν για οτιδήποτε; Και δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι στην Ελλάδα για να ανάψει η σπίθα της αμφισβήτησης. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αυτή την στιγμή σε καλό σημείο. Είναι αρκετό να ξεκινήσει μία μικρή πυρκαγιά στην άλλη πλευρά του κόσμου για να πνιγούμε όλοι από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις.

Να δω που θα κρυφτείτε λαμόγια ! - Ετοιμάζουν μισθούς 350 ευρώ - Τι είναι ο θεσμός των mini jobs

Ο Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε το Σάββατο ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, η Τρόικα αναμένεται να προωθήσει προσεχώς την εισαγωγή και στην Ελλάδα του θεσμού των mini jobs, όπως αποκαλείται η μικροεργασία, δηλαδή η εργασία με αμοιβή ως 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την Real News, στόχος της τρόικας είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα οι απαιτήσεις των δανειστών αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα και στόχος είναι, όπως ισχυρίζονται, ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί άμεσα κατά 2%-4%. (Εδώ γελάνε)
Προβλέπεται, λοιπόν, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, κυρίως των νέων μέσω της εισαγωγής των mini jobs, δηλαδή της μικροεργασίας που εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία, με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.
Τέλος πιέσεις ασκούνται και για την υιοθέτηση του μέτρου της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out, που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Τα ελλείμματα φέρνουν νέες περικοπές σε παροχές και συντάξεις

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ύφεσης και του υψηλότατου ποσοστού της ανεργίας.

To έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που αναλογεί.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από το φθινόπωρο θεωρείται βέβαιο ότι έρχονται περικοπές 10% στο σύνολο των παροχών, ενώ από το 2014 έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

Μεταξύ άλλων, αναμένονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

Στον ΟΑΕΕ το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.

Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες).

Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Newsroom ΔΟΛ

Ιδού η νέα φοροεισπρακτική "μεταρρύθμιση" με κατασχέσεις εν μια νυκτί

Νέες τεχνικές συλλογής φόρων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας έτοιμο τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διοίκησης. Με αυτόν θα καθορίζονται τέσσερις διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να
προσδιορίζει τους φόρους που θα πρέπει να πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις. Επίσης, ο Κώδικας φέρνει ανατροπές στο ποινολόγιο και τις κατασχέσεις.

Η Εφορία θα υπολογίζει στο περίπου τον φόρο που αναλογεί

Με ή χωρίς υποβολή δήλωσης η Εφορία θα βγάζει τον... λογαριασμό που αναλογεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Και αυτό, καθώς οι φορολογικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν κατά εκτίμηση και τον αναλογούντα φόρο και στις περιπτώσεις εκείνες που οι φορολογούμενοι, παρότι είναι υποχρεωμένοι, δεν καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις.

Επιπρόσθετα, θα μπορούν να επιβάλλουν «προληπτικό» φόρο πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, αν κρίνουν ή έχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα ή να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία. Οι δε προσαυξήσεις για εκπρόθεσμες και ανακριβείς δηλώσεις, καθώς και για μη καταβολή του παρακρατούμενου φόρου θα φθάνουν το 100% του ποσού του φόρου.

Από 1/1/2014

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διοίκησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 και στόχος είναι να κλείσει «τρύπες» φοροαποφυγής και να συντελέσει στον ακριβή προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.

Το Δημόσιο αποκτά, έτσι, τη δυνατότητα να προσδιορίζει τα ποσά των φόρων που οφείλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με τον παρακάτω τρόπο:

- Τον κανονικό προσδιορισμό του φόρου

- Τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου

- Τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου

- Τον προληπτικό προσδιορισμό φόρου

Από τη πλευρά του, ο φορολογούμενος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχει, με βάση τον νέο Κώδικα, τη δυνατότητα να προσφύγει κατά του προληπτικού προσδιορισμού φόρου κατευθείαν ενώπιον του Πρωτοδικείου μόνο για τους εξής λόγους:

-Το ποσό του προσδιορισμού είναι υπερβολικά υψηλό ή

-Κατά την κρίση του, δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν προληπτικό προσδιορισμό φόρου

Κατασχέσεις-εξπρές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα

Με διαδικασίες-εξπρές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας, θα γίνονται οι κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Νέο Κώδικα Φορολογικής Διοίκησης.

Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα 14 ημερών μετά την κατάσχεση, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το Δημόσιο θα προχωρά σε εκποίηση μέσω δημοπρασίας των κατασχεθέντων. Επιπλέον, θα αποστέλλονται διαταγές πληρωμών σε τράπεζες και λογιστήρια εταιρειών για κατασχέσεις μελλοντικών μισθών και αμοιβών.

Σε περιπτώσεις που οι φορολογικές Αρχές έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι διακυβεύεται η είσπραξη του φόρου, μπορεί να αξιώσουν άμεση καταβολή του και αν αυτή δεν γίνει, να προχωρήσουν σε άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, καθιερώνεται η πενταετία ως χρονικό όριο για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους σε κάθε φορολογική υπόθεση. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, η σχετική προθεσμία θα παρατείνεται στα 20 έτη.

Παράλληλα, η Εφορία υποχρεώνεται -εντός 90 ημερών από την υποβολή εγγραφής αίτησης του φορολογουμένου για την επιστροφή του φόρου- να καταβάλει το αιτούμενο ποσό. Αν καθυστερήσει περισσότερο, τότε θα πρέπει να πληρώσει εντόκως το επιστρεφόμενο ποσό.


Το πείσμα των Ελλήνων…

Πριν συνεχίσουμε το ταξίδι στην άγνωστη ιστορία των Ελλήνων, θελήσαμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά στο ελληνικό πείσμα. Αυτό που για αιώνες τώρα κρατάει τον Ελληνισμό ζωντανό.
Πεισματάρηδες οι Έλληνες δεν δέχονταν ποτέ ότι υπήρχε περίπτωση να αφανιστούν από προσώπου
γης. Όπου δεν φτούραγε η πολιτική, δεν δίσταζαν να χτυπήσουν την γροθιά στο μαχαίρι και μολονότι αριθμητικά λιγότεροι στέκονταν απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό.

Έτσι ακριβώς συνέβη στην μάχη του Μαραθώνα όπου έλαμψε η ελληνική στρατηγική αλλά και το πείσμα. Στους δαφνοστεφανωμένους νεκρούς εκείνης της ημέρας ανήκει και ο αδερφός του δραματικού ποιητή Αισχύλου, Κυναίγειρος.

Ας δούμε πως σκοτώθηκε ο πεισματάρης αυτός Έλληνας. Καθώς οι ντροπιασμένοι Πέρσες έτρεχαν στην ακρογιαλιά για να ανεβούν στα καράβια και να γλυτώσουν, ο Κυναίγειρος τους παίρνει από πίσω. Η θάλασσα ήταν η τελευταία τους ελπίδα. Ωστόσο, έπρεπε να αποδυναμωθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο περσικός στρατός.

Ο Κυναίγειρος για να εμποδίσει ένα πλοίο να αποπλεύσει το άρπαξε με το χέρι, προκειμένου να προφτάσουν να έρθουν οι υπόλοιποι Έλληνες. Ένας Πέρσης του έκοψε τότε το χέρι με πέλεκυ. Το πείσμα του Έλληνα δεν υποχωρεί. Το μάτι του Κυναίγειρου γυάλισε ακόμα περισσότερο. Αρπάζει την πρύμνη του πλοίου με το άλλο χέρι. Ο Πέρσης του το ακρωτηριάζει και αυτό.

Οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές και δεν γνωρίζουν την ιστορία του Κυναίγειρου, θα σκέφτονται πως ο δίχως χέρια πλέον στρατιώτης, θα έπεφτε ακρωτηριασμένος στα ρηχά νερά. Ο Κυναίγειρος δεν ήταν όμως από αυτούς που υποχωρούσαν. Ήταν Έλληνας.

Αρπάζει μονομιάς την πρύμνη με το στόμα. Ο Πέρσης τα χάνει! Δεν μπορεί να διανοηθεί πως γίνεται αυτό. Από μικρός είχε μάθει πως η θυσία έχει όρια και ότι στο τέλος αυτό που μετράει είναι η προσωπική επιβίωση. Είχε να κάνει όμως με τους «τρελούς» της ανθρωπότητας· αυτούς που δεν διστάζουν να σταυρωθούν για την ελευθερία ολάκερου του πλανήτη. Χωρίς να περιμένουν μάλιστα ανταλλάγματα.

Ο Πέρσης συνέρχεται. Το φονικό του ένστικτό ξαναξυπνάει. Πέφτει η τελευταία τσεκουριά και κόβει το κεφάλι του ήρωα. Οι Πέρσες πήραν όμως γεύση από το ελληνικό ατσάλινο πείσμα. Κάτι που κορυφώθηκε και επισφραγίστηκε με την εκστρατεία του Αλέξανδρου και την απελευθέρωση περιοχών της Ασίας από τον περσικό ζυγό.

Σήμερα προσπαθούν να πείσουν τον Ελληνισμό ότι το πείσμα είναι ανούσιο. Όλοι πρέπει να αποδεχθούμε την μοίρα που μας πλασάρουν. Να υποχωρήσουμε και να αποδεχθούμε μια υποτιθέμενη ειρήνη, η οποία στην ουσία αποτελεί προπύργιο απόλυτης κυριαρχίας πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Τώρα που η μαυρίλα εξαπλώνεται και πυκνώνει, άπαξ και χαθεί το πείσμα των Ελλήνων, δεν θα υπάρχει κανείς, να εκνευρίζει έστω τους παγκοσμιοποιητές. Δεν θα υπάρχει κανείς που θα ξαναδώσει το φως στην οικουμένη. Και μην ακούμε το παραμύθι ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε αλλοτριωθεί. Αυτά τα λένε αυτοί που έχουν χάσει το πείσμα τους. Αυτοί που δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να πλησιάσουν το καράβι του εχθρού.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΝH * - ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

* κατά το ''Άνθρωποι και ποντίκια'' του Τζον Στάινμπεκ..

Όλη η χώρα έχει μετατραπεί σ' ένα απέραντο σκηνικό τραγωδίας.
Παντού στην κοινωνία, δίπλα μας, παίζονται καθημερινά τα πιό σκληρά δράματα.

Άνθρωποι μένουν άνεργοι και αδυνατούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Μαγαζάκια, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις κλείνουν. Κι όσες παραμένουν υπολειτουργούν μέχρι να κλείσουν κι αυτές.

Άνθρωποι διαλύουν σχέσεις φιλικές και οικογενειακές μέσα στην παραζάλη της επιβίωσης.
Άνθρωποι χωρίζουν από ανέχεια και κατηγορούν ο ένας τον άλλον.

Άνθρωποι τρέφονται για μέρες ολόκληρες με φακές, πατατάκια τσίπς, ή δεν τρέφονται καθόλου.
Άνθρωποι δεν έχουν λεφτά για τα φάρμακά τους και δεν τα παίρνουν. Όσο αντέξουν,λένε.. '' Έτσι κι αλλοιώς ζωή είναι αυτή;''.

Άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα και νερό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.
Άνθρωποι ψάχνουν σκουπίδια.

Άνθρωποι πουλάνε τις βέρες τους και τα ενθυμήματα των γονιών τους.

Άνθρωποι σταματούν τις σπουδές των παιδιών τους, κι ετοιμάζονται να τα στείλουν έξω για να βρούν δουλειά ως ανειδίκευτοι εργάτες.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΗΜΙΟΙ !
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ! ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ..

Άνθρωποι αυτοκτονούν. Σπίτια κλείνουν.
Το ανθρώπινο και το κοινωνικό αίμα τρέχει πιά παντού.

Και τα Κτήνη κυβερνούν.

Τα ανθρωπόμορφα Κτήνη λένε ότι μας καταλαβαίνουν κι ότι μας νοιάζονται!
Το μόνο που νοιάζονται τα καθάρματα είναι να γίνουν πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, υπουργοί, ΕΞΟΥΣΙΑ.

Τα Κτήνη δεν νοιάζονται για τον ανθρώπινο πόνο και το αίμα. Αρκεί να μην είναι το δικό τους. Άλλωστε τα Κτήνη με αίμα τρέφονται.

Τα περιθώρια των Ανθρώπων δεν στένεψαν. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ !

Ο δρόμος είναι ένας:
Οι Άνθρωποι ή τα Κτήνη..