EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αύξηση κατά 47% του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΙΔΙΩΤΩΝ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ! [ αναδρομικά από 1ης Αυγούστου ]

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από την αύξηση κατά 47% του τέλους υπέρ ΑΠΕ στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά από 5,43 ευρώ που είναι η μεσοσταθμική τιμή σήμερα, πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ επιβάλλεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για να τιθασευτεί το έλλειμμα
του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓ.Η.Ε.), το οποίο διογκώνεται συνεχώς, λόγω των φωτοβολταϊκών.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΘΕΣΜΟΥ" - "Nαι, σε όλα" από τον Κ.Παπούλια για την ΕΡΤ! - Α.Τσίπρας "Λειτουργείς ως κλητήρας"!

"Ναι σε όλα" είπε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της "Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και αρνήθηκε να αναπέμψει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.656 εργαζομένων.

Ο Κ.Παπούλιας υπογράφει ότι και να του στείλει η τρόικα εδώ και τρία χρόνια. Η μοναδική πράξη συμπαράστασης στους Έλληνες ήταν τα 20 ευρώ που έδωσε στον αξιωματικό για να πιει μπύρες...

Πριν λίγο ενημέρωσε σχετικά τον τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι "Δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα" κάτι το οποίο είναι απόλυτα ανακριβές.

Κατά τα λοιπά, υπογράμμισε ότι "Πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια"

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως "Πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς". και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας,και επισήμανε, "το να νομίζουν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού".

Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς αποκάλεσε "κλητήρα" τον Κ.Παπούλια αφού εδώ και τρία χρόνια απ΄πλώς θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων"

«Εμείς πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που μας έχει μείνει σ’αυτόν τον τόπο να υπερασπιστούμε είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία. Και νομίζω ότι, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει, αυτό πρέπει να το κάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολίτες: να προστατεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε: «Και έρχομαι σε σας, και βεβαίως διότι έχετε αυτή τη θεσμική ιδιότητα, αλλά και ως ένας αγωνιστής για τη Δημοκρατία με ευαισθησίες στα θέματα αυτά».

Για να εισπράξει εν συνεχεία την άρνηση του Κ.Παπούλια που - κατά τον Α.Τσίπρα - λειτούργησε ως "κλητήρας"...

Με το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ θα επιδοτούνται ιδιώτες για φωτοβολταϊκά συστήματα

Οι τροικανοί βάζουν χέρι και στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ καθώς η απόφαση του  Παπακωνσταντίνου έχει ενταχθεί η εταιρεία στις ΔΕΚΟ ανοίγει την κερκόπορτα να μετατραπεί η δημόσια τηλεόραση σε ξέφραγο αμπέλι. 
Απόφαση σοκ σε βάρος της ΕΡΤ. 
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, 75 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος, δίνονται για… φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιωτών! Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει πως το 25% του ανταποδοτικού τέλους θα μεταφέρεται από την ΕΡΤ, στη ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Δηλαδή με άλλα λόγια οι πολίτες θα πληρώνουν κάθε μηνα ανταποδοτικό τέλος για να βλέπουν τηλεόραση (π.χ. Ολυμπιακούς Αγώνες) και με τα χρήματα  αυτά θα  επιδοτούνται ιδιώτες για να στήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα! Επιπλέον, η Τρόικα, ζήτησε να κοπεί επιπλέον κατά 20% στο λειτουργικό κόστος, δηλαδή να αφαιρέσει άλλα περίπου 60 εκατ. ευρώ, επί της ουσίας από το πρόγραμμα. Σύνολο περικοπών κοντά  στα 135 εκατ. ευρώ!
 

ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ… « ΒΡΑΚΙ» ΤΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΥΝ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΦΕΝΤΙΜ»!

Ο Φώτης ο... πεφωτισμένος έχει λάβει τη θεία φώτιση από το ΚΙΣ και το εβραϊκό λόμπι στο οποίο κάθεται σούζα και λέει παπαγαλία ό,τι ποίημα του βάλουν.

Του είπε λοιπόν το εβραϊκό λόμπι να κατεβάσει πάση θυσία το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή και ο Φώτης με τον ωραίο μύστακα, έσπευσε να ανταποκριθεί.

Ο άλλος όμως, ο τεραστίων διαστάσεων (λόγω πάχους, μην παρεξηγηθώ) Βενιζέλος, ε, αυτός πάει όπου τον προστάξει ο Σαμαράς. Λες και τον έχει πιάσει από το λαιμό και του λέει: «Κάτσε καλά Βαγγέλη, εγώ θα σε έχω από κοντά μου και δεν θα σε στείλω σε ειδικό δικαστήριο για όσες λαμογιές έκανες με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο Τσίπρας καραδοκεί και αν του κουνήσω καταφατικά το κεφάλι, σ' έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δες τι θα πάθει ο Παπακωνσταντίνου για να καταλάβεις. Κάνε λοιπόν ό,τι σου λέω και θα περάσεις καλά μαζί μου»! Αυτά περίπου είναι σαν να λέει ο Σαμαράς στον Βενιζέλο και τον έχει σαν ...σκυλάκι (τι σκυλάκι, μολοσσός σκέτος είναι), πιασμένο με το λουρί από το λαιμό.

Ο Βενιζέλος λοιπόν και ο Κουβέλης θα προσέλθουν το βράδυ στην Βουλή για να ψηφίσουν το νόμο για την ΕΡΤ. Ο Σαμαράς τους απειλεί με εκλογές σε περίπτωση που δεν τον ψηφίσουν . Τι λέτε εσείς; Είναι δυνατόν να πουν «όχι, πάμε σε εκλογές;» Εάν το πει αυτό ο Βενιζέλος σημαίνει ότι υπογράφει την καταδίκη του... Την επόμενη Βουλή μάλλον θα την κοιτάζει από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Όσο για τον Κουβέλη; Αν πει «όχι» πώς θα περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

Μ.Β.

Στάση εργασίας σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πέμπτη

Με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 πρωί συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ στην 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης.

Τα Σωματεία Εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ παράλληλα πρόκειται να συμμετάσχουν, στις 11 το πρωί, στο συλλαλητήριο, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ΕΡΤ


Ανακοίνωση Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από έναρξη της κυκλοφορίας έως 9 το πρωί

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  από έναρξη της κυκλοφορίας έως 9 το πρωί
Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ( Μεσογείων)
 Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στον αυταρχικό κατήφορο, που επέλεξε να ακολουθεί, με επιστρατεύσεις και απολύσεις εργαζομένων και άλλες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές αποφάσεις.
Η εμμονή της στην τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», βρίσκουν απέναντι ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία έχει στραγγαλιστεί από τις ανάλγητες, ακραίες, αιφνιδιαστικές και μονομερείς ενέργειές της.
  Γι' αυτό ο αγώνας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στην ΕΡΤ και την πολυφωνική, ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, που οδηγεί στην εξαθλίωση ολόκληρη την κοινωνία προς όφελος ντόπιων και ξένων πολύπλευρων συμφερόντων και των ξένων δανειστών.
  Μετά την υγεία, την παιδεία, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τα απανωτά χαράτσια, ήρθε η σειρά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην οποία επιβάλλουν το κοινώς λεγόμενο «σιγή ασυρμάτου», με τις απολύσεις των 2.656 υπαλλήλων της .
  Η ενημέρωση παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους καναλάρχες μεγαλοεργολάβους, για να πριμοδοτήσουν την ιδιωτική κατευθυνόμενη ενημέρωση και ψυχαγωγία, σε μια εποχή σκοταδισμού και αντιδημοκρατικών πρακτικών.
  Υλοποιούν κατ΄ επιταγήν της τροϊκα την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών και τη διάλυση όλων των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, φτάνοντας προ των πυλών και των Αστικών Συγκοινωνιακών φορέων. Δηλαδή στην πόρτα μας ....
  Προχωρούν σε μαζικές απολύσεις σε όλο το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, καταπατώντας κάθε έννοια Εργατικού Δικαίου.

 Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτή την καταστροφική πολιτική.
- Να αντιδράσουμε
- Να ξεσηκωθούμε
- Να τους εμποδίσουμε να μας οδηγήσουν στον όλεθρο, στην φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.
-Να νικήσουμε
Αντίσταση ΤΩΡΑ για ανατροπή στα σχέδια κυβέρνησης – τροϊκας .
ΟΧΙ στο Πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ
ΟΧΙ στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων
ΟΧΙ στη φίμωση της ενημέρωσης
ΟΛΟΙ την Πέμπτη 13/6 στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στις 11:00 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας
Β. Σταθούσης               Τ. Τριανταφύλλου

ΓΣΕΕ: Απαντάμε με 24ωρη Γενική Απεργία στο λουκέτο της ΕΡΤ


Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ‏

Η κίνηση Σαμαρά να διαλύσει την ΕΡΤ έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία, για επιχείρηση φίμωσης της πληροφόρησης, για εκχώρηση της ενημέρωσης μονοπωλιακά στα κανάλια της διαπλοκής, για υποχώρηση στην υποκουλτούρα των αγοραίων σίριαλ.
Καμιά χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντιθέτως, επενδύει σ' αυτήν ως αγωγό της πολιτισμικής αυτογνωσίας, της δημοκρατικής συνειδητοποίησης των πολιτών, της διαμόρφωσης της εθνικής αφήγησης και της εθνικής παρουσίας διεθνώς.

Η επιλογή Σαμαρά απομακρύνει πολιτισμικά τη χώρα από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Και παραδίδει τον νευραλγικό τομέα της ενημέρωσης στο μεγάλο κεφάλαιο. Η διάλυση της ΕΡΤ (και η ανασύστασή της στα πρότυπα της ΥΕΝΕΔ) οδηγεί στην κατάλυση δημοκρατικών κατακτήσεων, στην έκπτωση του πολιτισμικού κεφαλαίου της κοινωνίας.
Η κυβερνητική συμπεριφορά δεν συνιστά εξαίρεση. Ο κανόνας της μνημονιακής διακυβέρνησης είναι η παράκαμψη της Βουλής, η εικονική πραγματικότητα του success story και η καταστολή - αστυνομική ή ιδεολογική.
Δεν γνωρίζουμε αν θα πετύχει ο Σαμαράς να φιμώσει την ΕΡΤ. Η λαϊκή αντίσταση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Τη νύχτα, γύρω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνέρρεαν χιλιάδες πολίτες. Δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αποτρέψουν τα τετελεσμένα της αυταρχικής εξουσίας με επιμέρους αγώνες. Ολοένα και περισσότερο οι πολίτες συνειδητοποιούν την ανάγκη της ρήξης με ένα σύστημα εξουσίας που στηρίζεται στον φόβο και την κατατρομοκράτηση των πολιτών. Συνολικά και όχι αποσπασματικά.
Χθες έπεσαν τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά. Χιλιάδες πολίτες, που το προηγούμενο διάστημα έμειναν μόνοι τους απέναντι στις κυβερνητικές συκοφαντίες και τα ΜΑΤ, συνειδητοποιούν ότι η κυβερνητική πτώση, η δημοκρατική ανατροπή, είναι ως στόχος προϋπόθεση για να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί αγώνες που θα ακυρώσουν το ξεδιάντροπο ξεπούλημα δημοσίων πόρων και ατομικών - κοινωνικών δικαιωμάτων.
Χθες άρχισε η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μπορούν να ξεγελούν την κοινωνία με το θέατρό τους. Γνώριζαν εδώ και καιρό ότι επίκειται το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και επέλεξαν την ανειλικρινή στάση "διαφωνούμε, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση". Λιγοστεύουν οι μέρες τους. Άλλωστε και η πανθομολογούμενη οικονομική αποτυχία τους λειτουργεί ως μοχλός αυτοπαγίδευσής τους και αναχώρησης...

Πηγή : Εφημερίδα Αυγή

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΟΤΑΛΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥΒΟΛΑ‏

Μέρα ντροπής – Εικόνες κατεχόμενης χώρας - Θα έπρεπε σήμερα να έχουν στηθεί εκτελεστικά αποσπάσματα και να ακούγεται ο ήχος των πολυβόλων, ενώ τα τουφεκισμένα κουφάρια των δωσίλογων, θα έπρεπε να παραμένουν παρατημένα στον Ήλιο και να τα ξεσκίζουν τα σκυλιά,
για αυτό που τόλμησαν να κάνουν στη χώρα…

γράφει ο REPORTO

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την ΕΡΤ η γερμανοτσογλαναρία της Αθήνας, ούτε τυχαίος μπορεί να θεωρηθεί, ούτε με συντεχνιακή μονομέρεια μπορεί να αντιμετωπίζεται.

Αποκαλύπτεται μέσα από αυτόν, μια επικίνδυνη φιλοσοφία πολιτικής και εθνικά επικίνδυνης έως και προδοτικής πολιτικής στάσης, και οφείλουμε να ξεβρακώσουμε άμεσα τους πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας και τις πολιτικές στοχεύσεις τους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως αυτή η απόφαση δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο όσο και ακραίο γεγονός, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι ενός επικίνδυνου σχεδιασμού που συντονισμένα στήνουν τα ανδρείκελα της Αθήνας με την αρωγή ξένων κέντρων και μυστικών υπηρεσιών, και που αποσκοπεί...


Τόσο στην προσωπική τους προστασία, όσο και στην ισχυροποίηση του καθεστώτος της κατοχής, που βήμα – βήμα εδραιώνεται απ άκρου σ άκρον στον τόπο.

Μόλις ελάχιστες μέρες πριν είχαμε αποκαλύψει ότι τα κατοχικά ανδρείκελα τρέμουν το ενδεχόμενο ξεσπάσματος δυναμικής λαϊκής εξέγερσης στην Ελλάδα, και προετοιμάζουν τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Η απόφαση λοιπόν να συμπεριφερθούν στην κρατική τηλεόραση, όχι ως Έλληνες πολιτικοί ηγέτες αλλά ως κατοχική δύναμη, είναι ενταγμένη σ αυτόν ακριβώς τον επικίνδυνο και ακραίο σχεδιασμό. (Δείτε περισσότερα για το ζήτημα σε σχετική μας ανάρτηση με τίτλο: ¨ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΚΛΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΘΟΥΣ… Ο ΤΡΟΜΟΣ ΖΩΝΕΙ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ”)

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο τονίσαμε ήδη από χθες είναι πως το βεβιασμένο αυτής της ολέθριας απόφασης, ήταν επιπροσθέτως και μια κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, προκειμένου να περάσει σχετικά «ανώδυνα» μια επίσης κατοχική απόφαση της συγκυβέρνησης των ανδρεικέλων μέσω της οποίας εκχωρείται απεριόριστη υπερεξουσία στους κατοχικούς υπουργούς, η οποία πλέον επεκτείνεται σε ζητήματα που αφορούν την ίδια την κρατική υπόσταση του τόπου. (Δείτε περισσότερα και γι αυτό στη σχετική μας ανάρτηση με τίτλο: “ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΘΗΝΑΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ“).

Αν λοιπόν πίσω από αυτή την απόφαση δούμε μονάχα πως οι δημοσιογράφοι τους οποίους αφορά είναι εκείνοι που κατά κανόνα στήριξαν εδώ και τρία χρόνια τις αποφάσεις τις κατοχικής διοίκησης και ταυτόχρονα λοιδόρησαν απεργίες, κινητοποιήσεις και κάθε μορφή αντίστασης των υπόλοιπων εργαζομένων…

Αν πατήσουμε την πεπονόφλουδα των αμοιβών και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στην κατοχική συγκυβέρνηση και στις μαριονέτες της επικοινωνίας που στήριξαν το έργο της μέσα από τη δημόσια τηλεόραση, θα έχουμε απλά παίξει έστω και εν αγνοία μας το παιχνίδι της κατοχής.

Οφείλουμε να αποκαλύπτουμε ότι αυτά τα ανδρείκελα – όπως και όλα τα κατοχικά ανδρείκελα διαχρονικά – δε διστάζουν να στείλουν στο πυρ ακόμη και κείνους που είχαν εντάξει στη δούλεψή τους, αν πρόκειται μέσα από αυτή την πρακτική να εξασφαλίσουν την άλωση, τον παροπλισμό αλλά και την απόλυτη φίμωση ενός εργαλείου που και μιας ώρας σιγή του σημαίνει την απόλυτη κατάρρευση και τυπικά της εθνικής υπόστασης μιας χώρας.

Την τηλεόραση επιχειρεί να καταλάβει πρώτα η ομάδα των πραξικοπηματιών σε μία χώρα…
Την τηλεόραση επιχειρούν να καταλάβουν πρώτα οι εισβολείς σε μία χώρα….
Στη Σερβική τηλεόραση θάφτηκαν εργαζόμενοι κατά το βομβαρδισμό της από τους Αμερικανούς φονιάδες…
Και αυτός ο κατάλογός δεν έχει τέλος…

Τα επικίνδυνα παιχνίδια συνεχίζονται – Απρόβλεπτες οι εθνικές προεκτάσεις…
Με αυτή την απόφαση τα ανδρείκελα της Αθήνας επιχειρούν να στείλουν ένα διπλό και σαφέστατο μήνυμα προς δυο κατευθύνσεις.
Απέναντι στην κοινωνία: Ένα μήνυμα που λέει απλά και ξεκάθαρα «Έχουμε τον έλεγχο των πάντων και η πρόθεσή μας είναι να σας αλυσοδέσουμε».
Απέναντι στους αντιπάλους του έθνους μας: Ένα μήνυμα που υπενθυμίζει πως: «Παροπλίσαμε την άμυνα και την εθνική μας ασφάλεια. Κάντε παιχνίδι τώρα που ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα».

Από μόνος του αυτός ο χειρισμός, συνιστά πράξη εθνικής προδοσίας, και ως τέτοια δε θα πρέπει στο όνομα καμίας ανοχής να παραμείνει ατιμώρητος.

Το μοιραίο λάθος έγινε…
Και τώρα όλοι τρέμουν για τις πιθανολογούμενες συνέπειες.
Πρώτα απ΄ όλους τρέμουν οι ΗΠΑ. Φοβούνται την ανεξέλεγκτη κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης, όπως μας πληροφορεί με σχετική του ανταπόκριση ο Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ από την Ουάσιγκτον. (Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ).

Δεν τρέμουν το ανύπαρκτο φιλότιμο των συνενόχων του κυβερνητικού θίασου, αλλά την πιθανότητα ανεξέλεγκτου ξεσπάσματος της λαϊκής οργής ή οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση το τσίρκο των δωσιλόγων.

Τρέμουν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας, γι αυτό και σπεύδουν να συμπεριφερθούν επικοινωνιακά ως πόντιοι Πιλάτοι (Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ).

Επιχειρούν να διαχειριστούν στοχευμένα τη συνέχεια αυτής της ιστορίας.
Οι Βενιζελοκουβέληδες ρίχνουν το ανάθεμα στο Σαμαρά για το αψυχολόγητο και «απρεπές» του χειρισμού του…
Ο Σαμαράς με τη σειρά του κουνάει το χαρτί του εκλογικού εκβιασμού στα κυβερνητικά του εξαπτέρυγα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους στο τεχνικό μέρος αναφορικά με το «νέο σχήμα» κρατικής τηλεόρασης που ετοιμάζει.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σικέ…
Οι ξεφτιλισμένοι και ταπεινωμένοι της κατοχικής διοίκησης, δεν έχουν κανένα απολύτως περιθώριο ούτε καν επικοινωνιακών λεονταρισμών.
Είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στα σκατά και στην δεδηλωμένοι της υποταγής τους, που το αποτέλεσμα αυτού του εκλογικού εκβιασμού είναι προδιαγεγραμμένο.

Με το δέλεαρ της ταχύτατης επαναλειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης τα προσκυνημένα εξαπτέρυγα θα βγάλουν και πάλι το σκασμό, γιατί ξέρουν το αποτέλεσμα που τα περιμένει.

Αν πάλι τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές, δε θα πρόκειται για μαγκιά από τις μαριονέτες του Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά για διατεταγμένη υπηρεσία που θα τους έχει επιβληθεί, προκειμένου μέσω και της τυπικής παραγραφής, να βγεί λάδι η συμμορία του Καστελόριζου, ο Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ, για να παραμείνουν τα στόματα όλων κλειστά και το κατοχικό σχέδιο να περπατήσει με τους ελάχιστους δυνατούς κλυδωνισμούς στην κοινωνία.

Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει…
Το γεγονός ότι χθες το βράδυ αναβίωσαν και τυπικά οι εικόνες της κατοχής με τις μαύρες οθόνες και την απόλυτη σιγή στις τηλεοράσεις της επικράτειας, συνιστά από μόνο του μια εικόνα ντροπής, μια πράξη κατάπτυστη, ένα κορυφαίο κατοχικό γεγονός, μια πράξη εθνικής προδοσίας, που και μόνο γι αυτό – έστω και αν είχε συμβεί για μια και μόνο ώρα – θα έπρεπε σήμερα να έχουν στηθεί εκτελεστικά αποσπάσματα και να ακούγεται ο ήχος των πολυβόλων, ενώ τα τουφεκισμένα κουφάρια των δωσίλογων, θα έπρεπε να παραμένουν παρατημένα στον Ήλιο και να τα ξεσκίζουν τα σκυλιά.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ" 
ΠΗΓΗ

Η μέγιστη υποκρισία των δήθεν... και κουίζ‏

Οι 2.600 υπάλληλοι της ΕΡΤ, προς 1800€ μέσο μηνιαίο μισθό κοστίζουν στο Ελληνικό Κράτος 56.160.000€ ετησίως. Με αυτά τα χρήματα διαβιούν και οι οικογένειές τους δηλαδή ακόμη 5.200 Έλληνες. Η ΕΡΤ παράγει έργο και ως επιχείρηση είναι κερδοφόρος. Οι εργαζόμενοι καταβάλουν τους ανάλογους άμεσους φόρους στο Κράτος, δηλαδή επιστρέφουν στο κράτος τουλάχιστον 13.200.000€ ετησίως.

Άρα το πραγματικό κόστος των υπαλλήλων της ΕΡΤ μειώνεται στα 42.960.000€.

Και δεν έχουν άλλα έσοδα τα οποία να κρύβονται πίσω από Off shore, ή να έχουν γίνει χρυσός (λίρες, ή κιλά)

Οι 300 βουλευτές προς 20.350€ μέσο μηνιαίο κόστος (συνολικό κόστος μαζί με τα λοιπά προνόμια, συμμετοχή σε Επιτροπές κλπ. όπως προκύπτουν από τον προϋπολογισμό της Βουλής) κοστίζουν στους Έλληνες Πολίτες 73.260.000€ ετησίως. Με αυτά τα χρήματα διαβιούν πολυτελώς ακόμη 600 μέλη των οικογενειών τους.

Οι βουλευτές καταβάλλουν μειωμένους άμεσους φόρους και επιστρέφουν στο κράτος 10.989.000€ ετησίως.

Άρα το πραγματικό κόστος των Βουλευτών μειώνεται στα 62.271.000€.

Η βουλή επίσης απασχολεί και 1350 χρυσοκάνθαρους υπαλλήλους με μέσο μηνιαίο μισθό 2.000€ που κοστίζουν στο Ελληνικό Κράτος 32.400.000€. μείον 6.400.000€ άμεσους φόρους και

Οι Βουλευτές φόρτωσαν με προσωπικό την ΕΡΤ

Συμπερασματικά,

Το ετήσιο κόστος προσωπικού της ΕΡΤ είναι 42.960.000€. Με αυτά ζουν 2.600 οικογένειες. Η ΕΡΤ είναι επιχείρηση κερδοφόρα και καταβάλλει επί πλέον εταιρικό φόρο και αποδίδει ΦΠΑ. Οι υπάλληλοί της αμείβονται εκτελώντας το έργο που τους έχει ανατεθεί και κινούνται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.
Το ετήσιο κόστος των Βουλευτών είναι 62.271.000€ . Με αυτά ζουν πολυτελώς 300 οικογένειες. Για να εξυπηρετούνται απασχολούν υπαλλήλους που κοστίζουν ακόμη 26.000.000€. Η Βουλή δεν καταβάλλει κανένα επί πλέον έμμεσο ή άμεσο φόρο. Οι Βουλευτές (στην πλειονότητά τους) δεν εκτελούν το έργο το οποίο τους ανατέθηκε στις τελευταίες εκλογές και ενίοτε κινούνται εκτός Συντάγματος και νόμων. Οι Βουλευτές βολεύουν ημετέρους οδηγώντας φορείς, οργανισμούς ή δημόσιο σε οικονομική δυσπραγία.
ΚΟΥΙΖ:

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε ποιο κτήριο πιστεύετε ότι έπρεπε να κατέβουν οι διακόπτες και να απολυθεί το προσωπικό του; Στην ΕΡΤ ή στην ΒΟΥΛΗ;

Ιωάννης Δέμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ. ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ.

Επαναλαμβάνουμε, δεν είναι χιούμορ. Η ανακοίνωση είναι αληθινή. Ο Γιώργος Προβόπουλος “βλέπει” ανάκαμψη το 2014!


 
 



ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ ΠΡΟΠΕΡΥΣΙ,



Η αλήθεια είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έλθει μετά την παραδειγματική τιμωρία του κυρίου Προβόπουλου και των ομοίων του. Όχι αποπομπή, αλλά τιμωρία. Μέχρι τότε, ξεχάστε οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον.

ΟΑΣΘ: Στάση εργασίας

Προβλήματα αύριο στις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Παράλληλα καλούν όλους τους εργαζόμενους και πολίτες να παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 11 το πρωί έξω από την ΕΤ3 στη λεωφόρο Στρατού.

Λουκέτα σε νοσοκομεία λόγω της μαύρης τρύπας στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικα έχει σήμερα 12 Ιουνίου η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με κυρίαρχο θέμα το έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ του 2012. Το πιθανότερο είναι να ζητήσει η Τρόικα νέες συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ, ακόμα και λουκέτα σε
νοσοκομεία.

Στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία όπως το Σπηλιοπούλειο, η Πολυκλινική, το Αγία Βαρβάρα, η Παμμακάριστος, το Πατησίων στην Αθήνα και το Παναγία της Θεσσαλονίκης. Την προσεχή εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Τρόικα αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να εξετάσουν σχεδόν μία προς μία τις συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ.

Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την περασμένη Παρασκευή, την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν, οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές (ως τον Δεκέμβριο του 2011) ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ. Οι νέες οφειλές (από την 1η Ιανουαρίου 2012) ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα, δηλαδή, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».

Αργά χθες, μεσημέρι Τρίτης, ολοκληρώθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού η οποία αφορούσε την αποπληρωμή των παρόχων και των προμηθευτών (ληξιπρόθεσμες οφειλές και τρέχουσες πληρωμές του τελευταίου μήνα). Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί σχετική διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν (σ.σ. θα δοθεί, μεταξύ άλλων, τρίμηνη παράταση στην ασφαλιστική ενημερότητα) με στόχο την απεμπλοκή από το πρόβλημα που προκλήθηκε από την αρμόδια για θέματα ΕΟΠΥΥ επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ - Η τρόικα ζήτησε 2.000 απολύσεις - Η κυβέρνηση παρέδωσε την κεφαλή 2.656 υπαλλήλων της ΕΡΤ

Η τρόικα απαίτησε 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουνίου και δήλωσε πώς δεν φεύγει αν δεν πάρει καταστάσεις με ονοματεπώνυμα. Και η κυβέρνηση, σαν πιστός υπάλληλος που θέλει να ικανοποιεί κάθε εντολή του αφεντικού, έτρεξε να παραδώσει επί πίνακι την κεφαλή των
2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Όπως και άλλες αποφάσεις, έτσι και το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης την υλοποίησε με… δημοκρατικό τρόπο. Μέσα σε λίγες ώρες ψήφισε τη συνήθη αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και ανάθεσε στον άλλοτε υπάλληλο της ΕΡΤ Σ. Κεδίκογλου να ανακοινώσει τον «ξαφνικό θάνατο». Εν ριπή οφθαλμού, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν άνεργοι, το σήμα της ΕΡΤ έπεσε και η Ελλάδα έμεινε χωρίς τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη. Δώσαμε λίγο ακόμη χώρο στην Τουρκία.

Αυτά δεν έχουν συμβεί σε καμία άλλη χώρα.

Κι όμως ο Α. Σαμαράς είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν ευθύνεται εκείνος για το φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ, αλλά άλλοι, εκτός και μακριά από την Ελλάδα. Παραδέχθηκε δηλαδή πώς είναι εκτελεστικός πρωθυπουργός σε μία αποικία.

Η ΕΡΤ σαφώς και έπρεπε να εξυγιανθεί. Να κοπούν εκατοντάδες αργομισθίες, να κλείσουν περιφερειακοί ραδιοσταθμοί και κανάλια όπως η ΕΤ3, το δορυφορικό και ψηφιακό κανάλι, να μπει τέλος στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ασφαλώς και δεν μπορούν οι Έλληνες στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται να πληρώνουν 200-300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να συντηρείται η ΕΡΤ.

Τι έπραξε όμως η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα πριν ανακοινώσει τον «ξαφνικό θάνατο»; Απολύτως τίποτα. Θα μπορούσε σταδιακά να κάνει ένα γενικό ξεκαθάρισμα και να κάνει λειτουργική την ΕΡΤ, απαλλαγμένη από πλεονάζον προσωπικό και δαπάνες που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενος.

Άλλωστε τα κόμματα εξουσίας ήταν αυτά που μετέτρεψαν δεκαετίες τώρα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ρουσφετομάγαζο, διόριζαν τις διοικήσεις που ήθελαν, μοίραζαν συμβάσεις στους «ημετέρους», υπέγραφαν συμβόλαια εξωφρενικά, έπιναν και έτρωγαν στην υγεία των κοροΐδων.

Ο τρόπος που επελέγη όμως να εξυγιανθεί η ΕΡΤ δεν έχει προηγούμενο. Αποδεικνύει πώς η κυβέρνηση που υπάρχει είναι κυβέρνηση μαριονέτα, έτοιμη να δεχθεί κάθε απαίτηση της τρόικας. Και η τρόικα είναι βέβαιο πώς θέλει και άλλο αίμα. Όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ιδιωτικών και συνταξιούχων. Θέλει την ισοπέδωση της χώρας. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους.

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ

Στη δημοσιότητα δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 11 το πρωί από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ.

Το πλήρες σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 17 άρθρα που αφορούν στον τρόπο, τον σκοπό και τους πόρους της νέας ΕΡΤ και θα εξεταστεί κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, «συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την ελληνική ραδιοφωνία, διαδίκτυο (ίντερνετ) και τηλεόραση που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και έχει έδρα την Αθήνα. Η επωνυμία της εταιρείας είναι «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε» (στο εξής: ΝΕΡΙΤ- Α.Ε.).

Ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ύστερα από εισήγηση του
Εποπτικού Συμβουλίου, που για το σκοπό αυτό θα διεξάγει έρευνα αγοράς και μελέτες. Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Ως προς τον σκοπό της λειτουργία της, η κυβέρνηση επιδιώκει «Η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. να αποβλέπει στην εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, με την οργάνωση, εκμετάλλευση και λειτουργία τηλεοπτικών, διαδικτυακών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την παροχή κάθε είδους οπτικοακουστικών υπηρεσιών. Δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους και συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του κοινού».

Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπεται να είναι δεκαετές, καθορίζεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου,και περιλαμβάνει τους γενικούς αναπτυξιακούς στόχους της Εταιρίας, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων της Εταιρίας και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας ΕΡΤ η κυβέρνηση προτείνει ο Διευθύνων Σύμβουλος να καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό και από το Εποπτικό Συμβούλιο της Εταιρίας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι ετήσιο και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο: Τους επιδιωκόμενους στόχους κάθε σταθμού και κάθε δραστηριότητας της Εταιρίας, εκφρασμένους σε ποσά και ποσοστά και το αντίστοιχο προϋπολογιζόμενο κόστος. Τις ειδικότερες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Τα αναγκαία κεφάλαια και τον τρόπο κάλυψής τους. Τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς, ποιοτικούς και επιχειρησιακούς δείκτες. Τις υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές και την πρόβλεψη αποζημιώσεων. Τις προϋποθέσεις και τις παραδοχές επίτευξης των στόχων. Τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου της πραγματοποίησης των ανωτέρω στόχων.

Σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο της νέας δημόσιας τηλεόρασης «Το μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί ένας ονομαστικός και αναπαλλοτρίωτος τίτλος. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ- Α.Ε είναι εκείνο που προκύπτει μετά την απογραφή και αποτίμηση των περιερχόμενων σε αυτή περιουσιακών στοιχείων, ενεργητικών και παθητικών, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε. Πόροι της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι: Έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας. Έσοδα από διαφημίσεις, και έσοδα από κάθε άλλη πηγή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους και τα υπόχρεα για την καταβολή του πρόσωπα.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. απαρτίζεται από τους Υπουργούς α) Οικονομικών, β) Πολιτισμού & Τουρισμού και γ) τον Υπουργό που είναι εκάστοτε αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μια φορά το χρόνο, κατά το πρώτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους, και εκτάκτως οποτεδήποτε, με πρωτοβουλία του Υπουργού που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης απευθύνει τη σχετική πρόσκληση το αργότερο μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση.

Όπως σημειώνεται, ο Φορέας Επιλογής δημοσιεύει χωριστές ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου αφενός και την πλήρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αφετέρου. Οι προσκλήσεις περιλαμβάνουν αναλυτική κατάσταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τη μέθοδο αξιολόγησης των υποψηφίων. Στις προσκλήσεις προσδιορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και η εκάστοτε προβλεπόμενη αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου και αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αντιστοίχως. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας από το ίδιο πρόσωπο παραλλήλως για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο έλεγχος της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. ως προς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την τήρηση των προγραμματικών υποχρεώσεων γίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση.

Η ΝΕΡΙΤ- Α.Ε. προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ύστερα από σχετική προκήρυξη, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας. Κατ’ εξαίρεση, η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος
Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης και οι ειδικότεροι όροι καθορίζονται πάντοτε με τη σύμβαση. Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού καθορίζονται ανάλογα με τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα και τα καθήκοντα που ασκεί το προσωπικό και ειδικότερα με την ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με την ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.

Οι νέες παραλλαγές της χούντας και τα αλαλάζοντα ακροδεξιά κύμβαλα…

Το Ωμό δικτατορικό πραξικόπημα κατάργησης της ΕΡΤ, όπως γράψαμε έχει πολλαπλούς στόχους.
 

Συνοπτικά.
 

α) Στρατηγικός στόχος: Η ιδιωτικοποίηση των βασικών δημοσίων επιχειρήσεων και το ξεπούλημά τους στους ληστές και δημίους της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ διάλυση και άλωση κάθε δομής του εθνικού ελληνικού κράτους.

 
Ο Σαμαράς, υλοποιεί με ωμό δικτατορικό κυνισμό, τις εντολές του πλανητικού φασισμού (Νέα Τάξη). ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ το έργο των προγενέστερων κυβερνητικών δωσίλογων, ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ, με τις πολιτικές «χορηγίες» ΟΛΩΝ: (κυβερνητικών εταίρων και «αριστεράς»).

ΤΟ ολοκληρωτικό ΕΓΚΛΗΜΑ το υλοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά και το «ευλογεί», με «σπαρακτικούς» αντιπολιτευτικούς αλαλαγμούς και θρηνωδίες, η κατοχική «αριστερά»: Η «αριστερά» του προτεκτοράτου-ΕΛΛΑΣ, η «αριστερά» της εκλογικής εμπορίας που παρέχει το άλλοθι σε κάθε ΕΓΚΛΗΜΑ των κυβερνητικών ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ…

β). Κεντρικός ταχτικός στόχος: Η υλοποίηση της εντολής της τρόικας για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.

Η ΕΡΤ αποτελεί τον προνομιούχο χώρο μαζικής γενοκτονίας των εργαζομένων: 3.000 περίπου εργαζόμενοι…

Μαζική, συνεπώς, υλοποίηση της μαλθουσιανής ΦΡΙΚΗΣ και της νέας δουλοκτητικής βαρβαρότητας… 


Το λέει και ο Σαμαράς στους στερνούς του συνεργάτες.

Διαβάζουμε:


«Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση την οποία έχουν υπογράψει και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.
“Αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, ας την ρίξουν” κατέληξε ο πρωθυπουργός απευθυνόμνενος στα στελέχη της ΝΔ κατά τη διάρκειας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου».
  


πηγη

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Μ. ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ...


24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Μ. ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ...
ΟΛΟΙ Η Ο.ΣΥ. (ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ) ΠΡΟΣΥΓΚΕΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΡΑΔΙΟ ΜΕΓΑΡΟ...!!!

Η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών για την ακίνητη περιουσία της

Έσβησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (11 Ιουνίου 2013) το σήμα της ΕΡΤ. Η εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - και την απόλυση 2.656 εργαζομένων - και όσα επακολούθησαν από το απόγευμα χθες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει η κινητή και ακίνητη περιουσία του κρατικού καναλιού, που πληρώθηκε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Στο άκουσμα της κυβερνητικής ανακοίνωσης πλήθος κόσμου κατέκλυσε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπήρξαν στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης, σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν φορείς, συνδικάτα, η Εκκλησία και ο απόδημος ελληνισμός, ενώ το θέμα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. το υπουργείο Οικονομικών. «Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή της κυβέρνησης. Ήδη, έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση ως προς το τι θα γίνουν οι συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης.

«Φιλέτο» οι συχνότητες των ακριτικών περιοχών, όπου μιλάμε για μονοπώλιο. Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ζητούν να μπουν στο ψηφιακό φάσμα. Υπάρχουν τα αθλητικά δικαιώματα. Για το μπάσκετ μόνο, μέχρι το 2014, η ΕΡΤ έχει ήδη δώσει 4 εκατ. ευρώ. Προπληρωμένοι είναι και οι τελικοί του ελληνικού μπάσκετ, τους οποίους θα μεταδώσει η Nova ή ο ΑΝΤ1.
 

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, πιθανότατα θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση. Υπάρχει μια διχογνωμία για το κτίριο της Μεσογείων, το οποίο θέλει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης (για Κέντρο Κράτησης Μεταναστών).
 

Τα μηχανήματα των τριών τηλεοπτικών σταθμών και των 29 ραδιοφωνικών, προφανώς θα βγουν σε πλειστηριασμό.
 

Μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ. Μιλάμε για 50 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ, υλικό από 1.136 εκπομπές και πάνω από 5.000 φωτογραφίες ιστορικής σημασίας.

Η μακρόχρονη ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης

Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951, όταν με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 αρχίζει η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.
Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
Το 1987 η ΕΡΤ αναδιαρθρώνεται εν' όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε. που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Το 1997 η ΕΡΤ 2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι ενώ πλέον από κρατική αποκαλείται δημόσια τηλεόραση. Το 1999 παρέχεται επίσημη άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ αποκτά τα δικά της δορυφορικά προγράμματα για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ

Η ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα. Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.
Η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων.

πηγη

ΩΡΣΕ !!!

Αυτός ο τύπος, ο Σαμαράς, το 2011 έλεγε στο συνέδριο του Economist: «Η χώρα έχει και Σύνταγμα και θεσμούς και Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και Αξιοπρέπεια.

Και, εν πάση περιπτώσει, τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει σε άλλον την αποτυχία του.

Διαφωνήσαμε με την κυβερνητική πολιτική από πέρσι. Προειδοποιήσαμε για την αποτυχία της.

Και τώρα που αποδείχθηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα που ομολογούν την αποτυχία αυτή όλο και περισσότεροι, τώρα θα πούμε «ναι» στην συνέχιση ενός λάθους;

Έχω υποχρέωση, ως αντιπολίτευση, να…συναινώ στο λάθος; Από πού κι ως πού;».

Τελικά υπέγραψε τις απαιτήσεις της Μέρκελ, ψήφισε άλλα δύο Μνημόνια και απολογήθηκε σε γερμανό δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, απαντώντας με το αξέχαστο «ουδείς αλάθητος». Αυτό το «ουδείς αλάθητος» έσβηνε μονοκοντυλιά όλα τα παραπάνω περί «λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής» της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και ο Σαμαράς δεχόταν ότι ο ίδιος δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση. Ουσιαστικά είχε αποδεχτεί ως ορθή τη λύση του Μνημονίου. Ήταν η τέταρτη κωλοτούμπα που έκανε μέσα σε μήνες.

Τώρα και μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ περί «λαθών», ο Σαμαράς αδιαφορώντας για λεπτομέρειες όπως η σοβαρότητα, η αξιοπρέπεια και η ντροπή, δηλώνει ότι γνώριζε πως το πρώτο Μνημόνιο είχε λανθασμένη συνταγή και γι’ αυτό δεν το ψήφισε. Αυτός ο τύπος, λοιπόν, κάνοντας την εφτακοσιοστή κωλοτούμπα του μέσα σε 2 χρόνια, αυτοδιαψεύδεται, γελοιοποιείται, ρεζιλεύεται και ομολογεί πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει οποιοδήποτε ψέμα.

Ο Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μνημονίου, το οποίο μέχρι πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου υμνούσε σε άρθρο του  δήλωσε στις 8 Ιουνίου ότι «Μας χρησιμοποίησαν για να δοκιμασθεί το ΔΝΤ στην Ευρώπη». Για το πτώμα της ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη δε χρειάζεται να πούμε κάτι. Όποιος έχει δει την ταινία «Τρελό weekend στου Μπέρνι» καταλαβαίνει τις ομοιότητες. Όποτε υπάρχει ψηφοφορία για νέα μέτρα, πηγαίνει ο κλητήρας της Βουλής και σηκώνει το ψόφιο χέρι της ΔΗΜΑΡ στο «ναι σε όλα».

Αυτοί οι τρεις τώρα είναι κυβέρνηση. Υπόσχονται ανάπτυξη και σωτηρία. Το δύο Στούτζες κι ο τρίτος πτώμα. Και η ανοιχτή παλάμη μας από μούντζα έγινε «ό,τι έχετε ευχαρίστηση». Σε λίγο θα γίνει «κάπου να κοιμηθώ», καθώς οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ξεκινούν οσονούπω με διάφορα άλλοθι, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβουν ότι η σχετική συζήτηση με την τρόικα θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Συζήτηση που λέει ο λόγος, διότι η άρση ασυλίας στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας είναι  απαίτηση της τρόικας ώστε να ξεμπερδεύουν οι τράπεζες με τα λογιστικά τους και να πουληθούν ευκολότερα.

Για το θέμα των επενδυτών τι να λέμε; Μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει ομαδικά μαζί με την κυβέρνηση, αλλά σιγά τους σοβαρούς. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι έγιναν ξεφτίλα, αλλά ότι έμαθαν όλοι οι καταναλωτές ότι πληρώνουν το φυσικό αέριο σε τιμή 30% ακριβότερη από ό,τι οι καταναλωτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο τέλος θα κρατήσουν τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ για να μας τα φορτώσουν και την «καλή» ΔΕΠΑ θα τη χαρίσουν σε κάποιον Σάλλα για να έχουν να σαλιαρίζουν με «επιτυχίες».

Αν βέβαια οι Financial Times είχαν κάποιο αφιέρωμα στον «ήρωα Σαμαρά» θα μας το έτριβαν στη μούρη 24 ώρες το 24ωρο. Τώρα που οι Financial Times μιλάνε πάλι για δημιουργία διπλού νομίσματος, Grexit και δραχμές, το κάνουν γαργάρα για τον πονόλαιμο.

Αυτή την κυβέρνηση, με αυτόν τον πρωθυπουργό εμπιστεύονται οι Έλληνες. Δεν αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις του MEGA και του ΣΚΑΪ , αλλά στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που είναι η καθημερινότητά μας. Τσιμουδιά από παντού. Αντίδραση καμία. Γκρίνια στο ψιθυριστό και μεταξύ μας. Ό,τι δε θες το πετάς κι ό,τι θες το κρατάς. Για να μην πετάμε αυτή την κυβέρνηση, τη θέλουμε. Μαζοχιστές; Εύπιστοι; Ανέγγιχτοι από την κρίση; Αδιάφοροι; Όλα μαζί; Χέστηκα για το τι ακριβώς είμαστε, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας.


 ΠΗΓΗ

Γιατί το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια

Γράφει ο Simon Johnson

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, αποκαλύπτει στέλεχος του ΔΝΤ. Γιατί δεν λέει όλη την αλήθεια το ταμείο. Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες ευρωτράπεζες. Η στάση της ΕΕ και ο φόβος της Lehman.

Στην εσωτερική του έκθεση αναφορικά με την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάλλει κατά των ευρωπαϊκών αρχών πολύ πιο ωμά απ' ό,τι συνήθως. Η Ελλάδα πήγε στο ΔΝΤ το 2010, αργότερα απ' όσο θα έπρεπε, και χρειάστηκε περισσότερους πόρους απ' όσους υπήρχαν διαθέσιμοι – κυρίως λόγω της κωλυσιεργίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι Δυτικοευρωπαίοι αντιστάθηκαν επίσης για υπερβολικά μεγάλο διάστημα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ένα τεράστιο μειονέκτημα για το πρόγραμμα διάσωσης.

Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά και σχετικά εύκολο να τα απορρίψουν οι Ευρωπαίοι. Και η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν απορριπτική. Η γραμμή τους είναι η εξής: έγιναν λάθη, και τώρα βρισκόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης, γιατί ανησυχείτε;

Στην πραγματικότητα, το προσωπικό του ΔΝΤ κατανοεί πλήρως –αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά γι' αυτό- τη βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της ευρωζώνης, που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, αλλά κι ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια σήμερα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τρομακτικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση – αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν με πολύ «λεπτά μαξιλάρια» χρηματοδότησης κεφαλαίων (και ως εκ τούτου χρηματοδοτούν τους ισολογισμούς τους με χρέος 95 % ή 97%). Ως αποτέλεσμα, έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα να απορροφήσουν απώλειες, δημιουργώντας πιθανότητα η αφερεγγυότητα να εξαπλωθεί σε όλο το χρηματοοικονομικό τους σύστημα –και σε όλον τον κόσμο-, με απρόβλεπτους τρόπους.

Οι Ευρωπαίοι ζουν με τον φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν τη δικιά τους «στιγμή Lehman», όταν μια σχετικά μέτρια πτώση στις αξίες των ομολόγων θα πυροδοτήσει έναν ευρύτατο πανικό και μία ακόμα κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας.

Για τον λόγο αυτόν, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά μια σημαντική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, η χρηματοοικονομική ελίτ της ευρωζώνης τάχθηκε ομόφωνα κατά. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που ανησυχούσαν περισσότερο για το τι θα μπορούσε να γίνει εάν χρεοκοπούσε η Ελλάδα, ή ακόμα και αν πραγματοποιούσε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση.

Ούτε το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, βέβαια, είναι εξαιρετικό, με τις μεταρρυθμίσεις Dodd-Frank να καθυστερούν ουσιαστικά από το lobbying της Wall Street. Όμως, ακόμα και οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ με τη χειρότερη διαχείριση είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Credit Agricole συνήθως λειτουργούν με ίδια κεφάλαια 50-100 δισ. δολαρίων, με ισολογισμούς που ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δολάρια. Τα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα, καθώς και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές χειρίστηκαν με λάθος τρόπο τα ρίσκα. Η Deutsche Bank, η χειρότερη όλων, συχνά αναφέρεται από τους «παίκτες» της αγοράς ως ένα πολύ μεγάλο hedge fund. Και αυτό δεν το λένε ως κομπλιμέντο.

Στην καρδιά αυτού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τέρατος είναι η τρελή ιδέα ότι οι τράπεζες και οι αξιωματούχοι μπορούν από κοινού να καθορίζουν τη στάθμιση ρίσκου στα assets. Τι είναι μια χαμηλή ή μηδενική στάθμιση ρίσκου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο σήμερα; Το κρατικό χρέος – παρ' όσα έχουμε μάθει από την ελληνική περίπτωση. Ποιος δάνεισε υπερβολικά στην ελληνική κυβέρνηση; Οι υποτίθεται ισχυρές τράπεζες των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης.

Γιατί παραμένει σιωπηλό το ΔΝΤ γι' αυτή τη βασική αδυναμία (ναι, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις, αλλά τίποτα ουσιώδες);

Διότι στην έκθεσή του και στις άλλες επίσημες επικοινωνίες του δεν μπορεί να πει την πλήρη αλήθεια λόγω της υφιστάμενης κατάστασης της διακυβέρνησής του. Οι Ευρωπαίοι υπεραντιπροσωπεύονται στο ΔΝΤ, σε όρους τόσο ψήφων όσο και θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο (οι Ευρωπαίοι έχουν έως και το ένα τρίτο των θέσεων στο Δ.Σ.). Η Christine Lagarde, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αντικατέστησε γρήγορα τον Dominique Strauss-Kahn όταν η καριέρα του «έσκασε» το 2011. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μάλιστα, ήταν πάντα Δυτικοευρωπαίος.

Είναι μεγάλο λάθος να επιτρέπεται στους Ευρωπαίους να έχουν μια τόσο δυσανάλογη εξουσία στο ΔΝΤ. Το να επιτρέπεται η εκπροσώπηση ορισμένων πιστωτών και να τους δίνεται φωνή στο ΔΝΤ είναι απολύτως αρμόζον. Όμως, οι ισχυροί Ευρωπαίοι δεν είναι οι πιστωτές -είναι τα ταραχοποιά στοιχεία. Και προκαλούν προβλήματα ακριβώς διότι αρνούνται την ευπάθεια του τραπεζικού τους συστήματος. Αυτό είναι κάτι που πολύ απλά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πολιτικοί δεν θέλουν να κατανοήσει το εκλογικό τους σώμα.

Στο ΔΝΤ έπεξε άσχημη ζαριά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την οποία όμως την έπαιξε σχετικά καλά. Κανένα πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να είναι τέλειο, ούτε στον σχεδιασμό, ούτε στην εκτέλεση. Όμως, τα πιο δύσκολα και απογοητευτικά εμπόδια δεν προέκυψαν από οποιαδήποτε αποτυχία στη σύλληψη, αλλά από τις συμπεριφορές και τις ενέργειες των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι αυτές που θα πρέπει να καταστούν υπεύθυνες για τη σοβαρότητα της ύφεσης στην Ελλάδα – και για τον υπερβολικό βαθμό στερήσεων που επιβλήθηκαν σε ευάλωτους ανθρώπους σε όλη την προβληματική περιφέρεια. Υπάρχει πολλή ρητορική αναφορικά με την αλληλεγγύη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι επετράπη μια ασύνετη προσέγγιση προς τις τράπεζες να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της μακροοικονομικής πολιτικής.

Μέχρι το ΔΝΤ μπορέσει να αντιμετωπίσει ευθέως και ανοικτά τους Ευρωπαίους γι' αυτό το θέμα, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες καταστροφές τύπου Ελλάδας.

* Ο Simon Johnson είναι καθηγητής στο Sloan School of Management του MIT και senior fellow στο Peterson Institute of International Economics. Είναι συνιδρυτής του blog baselinescenario.com, μέλος του πάνελ οικονομικών συμβούλων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDIC. Διετέλεσε chief economist του ΔΝΤ το 2007 και το 2008.

Πηγή Euro2day

Τώρα: Επέμβαση των ΜΑΤ στο Χορτιάτη

Πριν από μερικά λεπτά οι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επέμβαση στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη και έριξαν το σήμα της ΕΡΤ-3. Οι εργαζόμενοι δεν αναφέρουν συλλήψεις και προσαγωγές μέχρι αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το κτίριο της ΕΡΤ-3 στη Λ.Στρατού και κάποιες από τις εισόδους είναι αποκλεισμένες από διμοιρίες. Οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο να βρεθεί στο πλευρό τους, ενώ δηλώνουν πως υπάρχει ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η κεντρική είσοδος του κτιρίου.

Πηγή: alterthess.gr

Ξανά στην πρέσα οι μισθοί

Η μνημονιακή πολιτική πιέζει για όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς – σε όσους ακόμη απασχολούνται – και όσο το δυνατόν χαμηλότερες συντάξεις. Σύμφωνα με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική, της Τράπεζας της Ελλάδος, και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα, το
2020 θα υπάρξουν συνταξιούχοι η... εθνική σύνταξη των οποίων θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή θα είναι περίπου 360 ευρώ! Πιο χαμηλά δεν γίνεται. Ή… μήπως γίνεται;

Την οδυνηρή πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ωστόσο αναμένεται να γίνει αισθητή και σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015. Από τότε θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ και την οποία θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την εν λόγω ημερομηνία, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για τους τελευταίους, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και όπως έχει δηλώσει: «Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Δηλαδή προωθείται μια εθνική σύνταξη πείνας (360 ευρώ) και θα ανεβαίνει με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, που επίσης θα είναι ψίχουλα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, αρκετοί από τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα στραφούν έτσι προς τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία όμως είναι απαγορευτικά, αφού κατά μέσο όρο θα πρέπει να καταβάλλει κανείς τον μήνα το ποσό των 100 ευρώ για τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια!

Οι υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στον εργασιακό χώρο καθιστούν τις ιδιωτικές ασφαλίσεις – τουλάχιστον – πολυτέλεια.
Επιπλέον, το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση. Πρώτα από όλα, πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και, άρα, οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι σαρωτικές, με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να μείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία, και όποιος... αντέξει!

Σαμαράς: Βενιζέλος-Κουβέλης ήξεραν για το λουκέτο

Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που διαμαρτύρονται για το λουκέτο στην ΕΡΤ, άδειασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστηρίζει ότι και οι δύο γνώριζαν εδώ και ένα μήνα για το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης. 

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Χρύσανθο Λαζαρίδη, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Μουρούτη, Σίμο Κεδίκογλου, Βολουδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκης Βορίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ακη Γεροντόπουλο, Κώστας Τασούλας, Λευτέρη Αυγενάκη και Αννα Ασημακοπούλου και υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήξεραν εδώ και ένα μήνα ότι θα έπρεπε να γίνουν απολύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν από που θα γίνουν θα προχωρούσαν σε κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς κανένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για τις απολύσεις και έτσι ελήφθη η απόφαση για το λουκέτο στο κρατικό κανάλι.

Ο κ.  Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση την οποία έχουν υπογράψει και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
«Αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, ας την ρίξουν» κατέληξε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μπορεί να είχαν γνώση των αποφάσεων του κ. Σαμαρά, όμως δεν  συναινούν σε αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, προ διημέρου με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή.

Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό, με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αποδέχονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το... μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.

πηγη