EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

FINANCIAL TIMES - "Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο με... μαθηματική ακρίβεια"

H εφημερίδα Financial Times εκτιμά σε εκτεταμένο δημοσίευμά της ότι μετά τη δημόσια παραδοχή του "λάθους" του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης. Θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού του χρέους της,
μέχρις ότου αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη...

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η πολιτική της τρόικα οδηγεί σε Grexit

''Ήταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ήταν επίσης μια κατακραυγή της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι σχολιαστές –όπως και εγώ- επιτίθενται σε αυτή την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός ενώνει μαζί μας την φωνή του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για την μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: Τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ.

Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει.

Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους. Σε ξεχωριστή ανάλυση το ΔΝΤ κατέληξε ότι η ανάλυση για την βιωσιμοτητα του χρέους πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διάσωση του 2012 της Ελλάδας, είναι ήδη άκυρη. Καταλήγει ότι θα πρέπει να γίνει κι άλλο ξαλάφρωμα από το χρέος απ' όσο έχει προβλεφθεί –περίπου 7% του ΑΕΠ- για να γίνει εφικτός ο στόχος βιωσιμότητας του χρέους του 124% το 2020 και 110% το 2022. Στην συμφωνία του 2012 αναγνωρίζεται μια "τρύπα" 4% του ΑΕΠ που εξακολουθεί να πρέπει να καλυφθεί. Αυτή η εκτίμηση δεν ακούγεται πολύ μεγάλη, αλλά στηρίζεται κι αυτή σε θετικές προϋποθέσεις. Και είναι, όπως πάντα, ο ελάχιστος αριθμός.

Προσωπικώς πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στην στρατηγική. Για το δεύτερο απαιτούνται δύο προσαρμογές στο υπάρχον πρόγραμμα.

Η πρώτη θα είναι ο επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους. Ο στόχος του 124% του ΑΕΠ είναι αυθαίρετος και απατηλός. Είναι αυθαίρετος γιατί δεν υπάρχει οικονομική δικαιολογία για αυτά το νούμερα. Και είναι απατηλός γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον το ελληνικό χρέος ως εθνικό χρέος (sovereign), αλλά "υπό του εθνικού χρέους" (sub-sovereign). Τα ενεργητικά "υπό του εθνικού χρέους", όπως των πολιτειών των ΗΠΑ ή των κρατιδίων της Γερμανίας, δεν μπορούν να έχουν τους ίδιους συντελεστές χρέους προς το ΑΕΠ με τα εθνικά, γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να τυπώσουν δικό τους χρήμα. Ένα μέγεθος στην κλίμακα του 60-80% θα ήταν πιο ρεαλιστικό.

Δεύτερον, τυχόν νέα ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επαφίεται σε πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για την μελλοντική ανάπτυξη και την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων. Ο συνδυασμός του πιο ρεαλιστικού στόχου για το χρέος και για την προσαρμογή, λογικά δεν συνάδει με το αξιόχρεο. Αφού δεν απομένουν αρκετοί ακόμη επενδυτές για να συμμετέχουν σε διάσωση, μόνο ο επίσημος κλάδος μένει να εμπλακεί. Αυτό όμως ήταν πάντα και παραμένει ένα θέμα ταμπού, γιατί θα ήταν μια παραδοχή ότι η κρίση θα κοστίσει στους βορειοευρωπαίους πολλά χρήματα.

Κι αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που θέλει η γερμανική κυβέρνηση να πουλήσει, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Υποπτεύομαι ότι ούτε μετά τις εκλογές θα υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα μπορεί να πουλήσει. Η μόνη, περιορισμένη, μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα που θα μπορούσα να δω είναι μέσω «ανοχής» στο χρέος, όπου οι πιστωτές και οι χρεωμένοι θα συμφωνήσουν να αυξηθεί η διάρκεια της πίστωσης και να μειωθούν τα επιτόκια.

Είναι μια μορφή καλυμμένης ανακούφισης από το χρέος, αλλά δεν μου φαίνεται εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Χωρίς μια ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, όμως, η Ελλάδα θα έχει ένα λογικό οικονομικό κίνητρο να φύγει από την ευρωζώνη, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα της δώσουν την δυνατότητα να ευνοηθεί από μια υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν έχει έρθει, αλλά πλησιάζει.

Η επικριτική ανάλυση του ΔΝΤ είναι επίσης διαυγής όσον αφορά την περιγραφή των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ως μέλος της τρόικα. Το ΔΝΤ είναι σαφέστατο ότι δεν νοιώθει καθόλου καλά με την υποβάθμισή του στην θέση του ελάσσονος εταίρου, δεδομένα ότι είναι ο μόνος θεσμός στην τρόικα που έχει κάποια τεχνογνωσία στην επίλυση κρίσεων.

Ποια επίδραση στην στρατηγική θα έχει η ανάλυση του ΔΝΤ; Το ταμείο σίγουρα δεν εφήρμοσε το νέο σκεπτικό του, όταν διαπραγματευόταν την διάσωση της Κύπρου. Η πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ανάκαμψη το 2015 ήταν γελοία, ειδικά αν σκεφτούμε το τι συνέβη στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι το ΔΝΤ ίσως δεν μιλάει με μια φωνή σε αυτή την περίπτωση. Όταν ο Poul Thomsen, επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, είπε το ΔΝΤ θα το ξαναέκανε, αν είχε τις ίδιες πληροφορίες, δεν δημιούργησε την εντύπωση ότι υιοθετεί το μήνυμα αυτής της ανάλυσης. Ενώ η Ουάσιγκτον έστελνε το mea culpa της, ο κ. Thomsen τραγουδούσε ... je ne regrette rien.

Αν κρίνουμε από την έντονη αντίδραση του Ευρωπαίου οικονομικού επιτρόπου Olli Rehn, πιστεύω ότι οι ρυθμιστές της ευρωζώνης θα αγνοήσουν τις συστάσεις. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποδεχτεί τέτοια συμπεράσματα. Αν το ΔΝΤ σοβαρολογεί με την ανάλυσή του -όπως θα έπρεπε- θα πρέπει είτε να επιβάλλει αλλαγή πολιτικής, είτε να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την τρόικα''.

Πηγή euro2day.gr

Μακελειό στο Δημόσιο

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν μετακινηθεί 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης,

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετακινηθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι 12.500 υπάλληλοι θα έχουν μετακινηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων «για να μη γίνουν τυφλές απολύσεις», τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο. O ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν κλείσει και οργανισμοί του Δημοσίου.

Σχετικά με το θέμα των επιόρκων, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι έχει καθυστερήσει, επειδή δεν λειτουργούσαν τα πειθαρχικά συμβούλια. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο β' τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησής της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.

«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή στο 1/3 του μισθού στην περίπτωση της αυτοδίκαιης αργίας. Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης εν όψει ιδιωτικοποίησης» αναφέρεται στο κείμενο.

Ωστόσο, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνουν άλλο στίγμα. Οτι δηλαδή «η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας».

Την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αναζητεί έναν μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη «συμπλήρωση» των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, για την οποία χρόνος υλοποίησης παραμένει το τέλος του μηνός.

Ως «επικρατέστερη λύση» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η ΕΡΤ, που υπολογίζεται, όπως έχει γράψει η «δημοκρατία», ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις που θα οδηγήσουν σε έξοδο 600-700 άτομα, κυρίως διοικητικούς. «Εχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται πλέον στον αέρα. Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν με πολιτική απόφαση» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ότι το αδιέξοδο που έχει προκληθεί θα λυθεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Δεξαμενή» οι ΟΤΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 θα είναι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του υπουργείου Εσωτερικών που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της διαθεσιμότητας εντός του 2013. Πρόκειται για το 7% των 94.000 υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων (των δήμων, των περιφερειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του ΥΠΕΣ) που θα κληθούν να καλύψουν το 28% της μνημονιακής υποχρέωσης των 25.000 «διαθεσίμων» εντός του έτους. Η μεγάλη «δεξαμενή» θα είναι οι 70.000 δημοτικοί υπάλληλοι με τους μεγάλους δήμους και όσους μεσαίους έχουν πλεονάζον προσωπικό να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης\
πηγη

17/6/13 απαιτούμε διαγραφή όλων των δανείων! ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΤHΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΤHΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!

Παραθέτω μια σειρά από δημοσιεύσεις των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν ότι:

Για το υπέρογκο χρέος της χώρας ευθύνονται οι τράπεζες! Το κράτος δανείστηκε τεράστια ποσά τα
οποία χάρισε στης τράπεζες (για την ακρίβεια μπήκε εγγυητής των δανείων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τα οποία ανέρχονται σε 233 δις. τα τελευταία 4 χρόνια! )

Ο συλλογισμός είναι απλός ! Μπήκαμε στο μνημόνιο και υποβαλλόμαστε σε άγρια φοροεπιδρομή λόγω του μεγάλου μας ελλείμματος. => Το έλλειμμα αυξήθηκε λόγο της αύξησης του χρέους=> Το χρέος αυξήθηκε λόγο της αύξησης του δημόσιου δανεισμού => Ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε για να σωθούν οι τράπεζες! => Τα δεινά που περνάει ο Ελληνικός λαός οφείλονται στην ”φιλοτραπεζική” πολιτική των κυβερνήσεών μας.

Η αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους οφείλεται στην μείωση του εισοδήματός τους.=> Το εισόδημά τους μειώθηκε εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας. => Η φορολογία αυξήθηκε για να κατορθώσει το κράτος να εξυπηρετήσει το αυξημένο χρέος.=> Το χρέος αυξήθηκε (όπως προείπαμε) εξαιτίας των τραπεζών. =>

Οι πολίτες μέσω των φόρων τους εξυπηρετούν τα δάνεια των τραπεζών! Την ίδια ώρα οι τράπεζες τους ζητάν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους! Τα δάνεια τα οποία είχαν λανθασμένα δώσει κατασπαταλώντας τα αποθεματικά τους!Την κακοδιαχείριση των τραπεζών την πληρώνουν οι πολίτες:
α) Μέσω της φορολογίας!
β) Μέσω της γενικότερης διάλυσης της οικονομίας!

”Συνολικά 113 δις χρωστούν οι έλληνες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν κατά την περίοδο της εφαρμογής της πολιτικής του «φτηνού» χρήματος από τις τράπεζες.”
Και πληρώνουν; 233 δις!!! Για την σοτηρία των τραπεζών! Συνεπώς είναι ολοφάνερο ποιος χρωστάει σε ποιόν!!! Οι τράπεζες χροστάν στους πολίτες 120 δις. ευρώ (ΠΗΓΗ)! Χωρίς να υπολογίσουμε τόκους και απζημιώσεις για την ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία!
Η απαίτησή μας είναι δίκαιη!
Πρέπει να μπεί ένα τέλος σε αυτή την κοροϊδία ! Σε αυτή την καταστροφική απάτη!

asimbibastosnews Μέσω olympia

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ‏



Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να πίστεψε πως οι τοκογλύφοι του ΔΝΤ έπαθαν «κρίση» συνείδησης; Ο απάνθρωπος, ο ασυνείδητος, ποτέ δεν παθαίνει κρίση συνείδησης.

Προς τι λοιπόν η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στην δημοσιότητα και προκάλεσε τόσες συζητήσεις;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Μας είπε τίποτα καινούργιο η έκθεση του ΔΝΤ; Ασφαλώς κι όχι!
Χρειαζόμαστε την έκθεση του ΔΝΤ για
να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν καταστροφικά; Ασφαλώς κι όχι!
Ζητάει συγνώμη η έκθεση του ΔΝΤ και προτείνει την αποκατάσταση των ζημιών που προεκλίθησαν στους Έλληνες; Για τρελούς ψάχνετε;
Υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από τους πολιτικούς μας και ειδικότερα από την κυβέρνηση; Ποιος Θανάσης;

Γι’ αυτό ας μη ξεγελιόμαστε.
Αυτή η έκθεση του ΔΝΤ, όπως κι άλλες που θα δημοσιευτούν στο μέλλον, λειτουργούν σαν τις βαλβίδες ασφαλείας στις χύτρες ταχύτητας. Όταν δημιουργείται μεγάλη πίεση, μπαίνουν σε λειτουργία κι αποφορτίζουν το οξυμένο πολιτικό κλίμα.
Μπορεί κάποιος να δυσπιστεί με τα πιο πάνω και ίσως να έχει δίκιο. Ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Όμως υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα που από τις πρώτες ημέρες του μνημονίου είχα θέσει.

Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί οι τοκογλύφοι δανειστές μαζί με τους «συμμάχους» και τους εταίρους μας συνεργάστηκαν με το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα και μάλιστα αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, προκειμένου στην κυβέρνηση να βρίσκονται συνεχώς, όλοι εκείνοι που καταχρέωσαν την χώρα, ελάμβαναν αποδεδειγμένα μίζες, δημιούργησαν ένα προβληματικό δημόσιο τομέα;. Γιατί δεν απαίτησαν την απομάκρυνσή τους προκειμένου υγιείς πολίτες, που νοιάζονται για το καλό της Ελλάδας, να αναλάβουν την διακυβέρνησή της;

Το δεύτερο και πιο απλό ερώτημα είναι: γιατί αν κι έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημέρα υπογραφής του πρώτου μνημονίου, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε κι αυτή η αξιόλογη πολιτικός κυρία Μέρκελ, δεν αντέδρασαν που 110 δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι έπρεπε να καταργηθούν από το 2010 σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εξακολουθούν να λειτουργούν και να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος με πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως; Γιατί επιτρέπουν να λειτουργούν αυτοί οι δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι χρησιμεύουν μόνο για να διατηρούν κομματικά στελέχη, υπηρέτες του συστήματος, σε θέσεις με παχυλούς μισθούς;

Απεναντίας, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζουν συνεχώς, για μείωση μισθών και συντάξεων, επιβολή δυσβάστακτων φόρων, αποδεικνύοντας με τον πλέον φασιστικό τρόπο, ότι το μόνο που επιζητούν οι καταστροφείς της Ελλάδας είναι να κάνουν φτωχούς τους Έλληνες προκειμένου το κεφάλαιο που τους διορίζει, να αγοράσει τον πλούτο της Ελλάδας σε εξευτελιστικές τιμές.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος.
Είδατε να νοιάζεται η κυβέρνηση ή η Τρόικα για τον πρώτο πυλώνα της Οικονομίας, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα; Για την ανάπτυξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας; Αν δεν παράγουμε σαν χώρα το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που χρειάζονται για να ζήσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, τι Κράτος πρόνοιας είμαστε; Ποια οικονομία εφαρμόζουμε;
Στην Αργεντινή η πολιτική κατά της ανεργίας που εφαρμόστηκε, προέβλεπε, να εργάζεται τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε οικογένεια. Για να μην υπάρχουν εξαθλιωμένες οικογένειες, εξάπλωση των διαζυγίων (διάλυση οικογενειών), αύξηση της παιδικής παραβατικότητας, της πορνείας, του εγκλήματος. Η εξασφάλιση εργασίας σε ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας βοηθά στην επιβίωσή της. Αν εξετάσετε ποιοι προσλαμβάνονται με τα προγράμματα, ειδικά στους Δήμους, θα οσμιστείτε το «ρουσφέτι», την πολιτική πελατεία. Και γι’ αυτό ορισμένοι, θα έπρεπε να ντρέπονται!

Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς κι η κυβέρνησή του, αποδεικνύονται συνεχιστές της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, μιας πολιτικής που επέβαλε το ΔΝΤ κι οι τοκογλύφοι.
Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που γίνεται σε Δήμους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και παρά τις καταγγελίες που γίνονται, οι δήμαρχοι συνεχίζουν να καταχρεώνουν ανενόχλητοι τους Δήμους.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε ΜΚΟ χωρίς να εξετάζεται που και πως τα χρησιμοποιούν. Πολλοί ισχυρίζονται πως με τις ΜΚΟ γίνεται το μεγάλο φαγοπότι. Ένα φαγοπότι που «βολεύει» κι ορισμένους πολιτικούς παράγοντες με το αζημίωτο.
Ποιος ελέγχει τις ΜΚΟ για τα άτομα που προσλαμβάνει, για το αν τα κριτήρια είναι αξιοκρατικά ή κοινωνικά; Μέχρι Μητρόπολη της Αττικής προσέλαβε άτομο που οι δύο γονείς του κι ο αδελφός του εργάζονται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα! Και δεν προσέλαβε άνεργο που η οικογένειά του υποφέρει! Τι έχετε να πείτε κύριε Σαμαρά;

Γι’ αυτό, μην περιμένετε πως κάτι καλό θα προκύψει μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ.
Ξέρουν πόσο ευκολόπιστος είναι ο Έλληνας, χρησιμοποιούν και τους τόσο καλούς δημοσιογράφους που έχουμε και που λένε πάντα την αλήθεια, και σιγά αλλά σταθερά, προχωρούν προς την ολοκλήρωση του σχεδίου τους.

Αν θέλετε, πιστέψτε τους και κάντε όνειρα.

Αν πάλι αμφισβητείτε ακόμα την καταστροφική πολιτική που μας έχουν επιβάλει ως μόνη και σωτήρια λύση, αντισταθείτε όπως μπορεί ο καθένας. Μέχρι να βρεθεί ο ηγέτης που θα πάρει στους ώμους του την Ελλάδα και τους Έλληνες, θεωρώντας τιμή του, να θυσιαστεί όπως ο Καποδίστριας,

Μέχρι τότε, καλό κουράγιο σε όλους…


Μοντάζ - Γρέκι

Υπουργείο Μεταφορών: Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων στη σύσκεψη, για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης


Σύσκεψη για τη δεύτερη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της λαθρεπιβίβασης πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Αλέξανδρος Δελούκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Γιάννης Οικονόμου.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης των δηλώσεων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, έχουμε επισημάνει μερικά σημαντικά κατά τη γνώμη μας θέματα, αλλά δεν θα τα σχολιάσουμε θα αφήσουμε εσάς να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

Bad sex story

Μπορεί το τέλος του κόσμου να μην ήρθε το 2012, όπως προέλεγαν οι Μάγια, αλλά το τέλος της Ελλάδας, έτσι όπως την ξέραμε, ήρθε το 2010, όταν ο Γιωργάκης και οι συν αυτώ παρέδωσαν τη χώρα στην αιχμαλωσία της Βαβυλώνος.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, μιλούν για λάθη, του ΔΝΤ ή της Ενωσης, για λάθη που έγιναν ευθύς εξ αρχής, μαντζούνια ατυχή και βασκανίες που δεν έπιασαν.

Μέσα στη συμφορά που μας έχει βρει, ας είμαστε τουλάχιστον σοβαροί. Δεν επρόκειτο περί λάθους, επρόκειτο περί...
εγκλήματος. Καλά προμελετημένου κι ακόμα καλύτερα εκτελεσθέντος.


Ο στόχος απλός, κρίσιμος για την εξέλιξη του καπιταλισμού και, απ’ ότι φάνηκε, εφικτός: η δημιουργία μιας νέου τύπου επικράτειας με χαρακτηριστικά Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Η δυνατότης μετατροπής κυρίαρχων (ή σχετικώς κυρίαρχων κρατών) σε προτεκτοράτα. Η μετάλλαξη λαών κι εθνών σε πληθυσμούς. Η μετατροπή των πολιτών σε υπηκόους.

Που είναι το λάθος σε όλα αυτά; που λάθεψαν;

Αν επρόκειτο περί λάθους που τώρα μάλιστα ως διά μαγείας ανακάλυψαν, αυτοί που το αποκάλυψαν μαζί με αυτούς που ενέχονται, γιατί δεν έσπευσαν, γιατί δεν σπεύδουν να το διορθώσουν; Γιατί, αντιθέτως, τα ίδια προτείνουν; Γιατί εμμένουν στην πολιτική του λάθους; Και γιατί οι συνέπειες του λάθους θεωρούνται δεδομένα της πολιτικής που εξακολουθούν να προτείνουν;

Διότι το «λάθος», η «αποκάλυψή» του, η μη «διόρθωσή» του (αλλά και η όποια «διόρθωσή» του) συνιστούν μέρος του συνεχιζόμενου παιγνίου: ποιος θα φάει περισσότερα απ’ το σώμα της Ελλάδας. Εντάσσεται απλώς όλο αυτό σε μία νέα φάση επανακαθορισμού σχέσεων και συσχετισμών των θηρίων.

Αλλά, αν η τραγωδία μας συνετέθη από ένα, δύο ή δυόμισι λάθη, πως αντιδρούν σ’ αυτά τα ανδρείκελα εκείνων που έκαναν τα λάθη, δηλαδή τα ανδρείκελα που μας κυβερνούν; Για τον Μπενύτο δεν θα πω. Αυτός το λάθος το είχε προβλέψει, αλλά δεν τον άκουσαν οι Μάγια. Ούτε για τον κυρ Φώτη έχω να πω. Αυτός είναι απασχολημένος να διορίζει στο δημόσιο Δημαρίτες με το σύστημα 5-3-1 (ενώ του είχαν τάξει 4-2-1).

Οσο για τον κ. Σαμαρά, άρχοντας! Με τα λάθη θα ασχολούμεθα τώρα; «Ας κοιτάξουμε μπροστά», δήλωσε! Ε βέβαια! που θα κοιτάμε; πίσω; στα 2.000.000 ανέργους; στους 4000 που αυτοκτόνησαν; στα κλειστά μαγαζιά; στα υποσιτισμένα παιδιά; στα θλιμμένα σπίτια; σ’ αυτούς που παίρνουν των ομμάτιων τους και φεύγουν στην ξένη;...

Να κοιτάξουμε μπροστά: στους επόμενους που θα αυτοκτονήσουν, στους επόμενους που θα χάσουνε τη δουλειά τους, μην κολλάμε στο χθες μας περιμένει το χειρότερο αύριο.

Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν ομιλεί ως πρωθυπουργός, αλλά σαν κομματάρχης παλαιάς κοπής και στρεψόδικης ρητορικής. Διαμορφώνει κλίμα με γκάλοπ – αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Στα οποία λαλούν τα αηδόνια, πόσο ωραία κρώζουν τα κοράκια.

Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ποντάρει στην «αποτυχία της πατρίδας μας». Ωστε ήταν αποτυχία της πατρίδας μας το «λάθος»! Ωστε ήταν αποτυχία της πατρίδας μας τα Μνημόνια που ο ίδιος τότε είχε καταγγείλει και ο ίδιος τώρα έχει προσκυνήσει. Οι «διεφθαρμένοι» και «τεμπέληδες» Ελληνες έφεραν εδώ τους Φράγκους για να τους κόψουν τους μισθούς; να τους κόψουν τις συντάξεις; να τους φάνε τον δημόσιο πλούτο και τους εθνικούς πόρους;

Ως εδώ! Ως εδώ και μη παρέκει! Αυτοί που ξεπουλάνε την πατρίδα, μας κατηγορούν ότι δεν τους αφήνουμε να την πουλήσουν φθηνά.

Το σχέδιο για την Ελλάδα ήταν και είναι απλό. Χωρίς «λάθη». Και άκρως αποτελεσματικό. Πρώτα έβαλαν στο χέρι την εργασία. Κι έτσι έσπασαν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Οι μισθοί, οι συντάξεις, το ασφαλιστικό σύστημα μπήκαν στην κλίνη του Προκρούστη. Τώρα ο Μινώταυρος έρχεται να βάλει στο χέρι και τα σπίτια. Χαμένοι μέσα σε έναν λαβύρινθο χρεών και τόκων οι Ελληνες περιμένουν ο καθένας το ευεργέτημα του Πολύφημου – δηλαδή αυτόν να τον φάει τελευταίον.

Αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα μας και όχι αυτά που ελαύνουν κι έρχονται, δεν ανατάσσονται ούτε σε 10 ούτε σε 20 χρόνια. Και αν η διαδικασία ολοκληρωθεί, μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα, τίποτα απ’ όσα όρισαν το αυτεξούσιον και το συνανήκειν των Ελλήνων δεν θα υπάρχει...

Και ίσως για αυτό η απελπισία να είναι πλέον η μόνη μας ελπίδα. Από το 1821 φθάσαμε έως εδώ διά πυρός και σιδήρου, μέσα από θριάμβους και καταστροφές, με μεγαλείο και καταισχύνη, με θυσίες και προδοσίες. Απ’ το 2010 και ύστερα – πάλι στις αρχές ενός αιώνα – η Ελλάδα «που ποτέ δεν πεθαίνει», έχει πολλούς λόγους, ημιθανής, να ανησυχεί.... 


πηγη

Θα αποφευχθεί τελικά η αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ;

Νέα δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης και να αυξηθούν τα έσοδα στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αύξηση των εισιτηρίων τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον γγ Μεταφορών του υπουργείου, Νίκο Σταθόπουλο, με τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, εκτιμήθηκε πως τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν αποδώσει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του εισιτηρίου, όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα, αφού τεθούν όλα στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα αποφευχθεί η αύξηση. Πάντως, σε περίπτωση αύξησης, αυτή δεν θα είναι της τάξης του 25% που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, ο στόχος που έχει τεθεί για να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ικανοποιητικό για να μην υπάρξει αύξηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της εισόδου των επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μόνο από τη μπροστινή πόρτα του οχήματος, έως το τέλος Ιουνίου. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και είναι αποτρεπτικό της λαθρεπιβίβασης, αφού ο οδηγός ελέγχει αν οι επιβάτες που εισέρχονται στο όχημα ακυρώνουν εισιτήριο. Παράλληλα, θα πωλούνται εισιτήρια μέσα στα οχήματα από τους οδηγούς, στην τιμή του 1,50 ευρώ (αντί 1,40 για το ενιαίο ή 1,20 για το απλό εισιτήριο). Όπως εξήγησε ο γγ Μεταφορών του υπουργείου, θα υπάρχει επιβάρυνση της τιμής, προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης να αγοράζονται εισιτήρια εντός του οχήματος.

Σε ερώτηση για το πώς θα προστατευθούν οι οδηγοί από φαινόμενα ληστείας, κυρίως σε επικίνδυνες περιοχές, ο κ. Σταθόπουλος είπε πως θα ζητηθεί η συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο σχεδιάζουν άλλο ένα μέτρο που θα υλοποιηθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα αφορά την ανταλλαξιμότητα χρησιμοποιημένων εισιτηρίων. Δηλαδή, ο κάτοχος του εισιτηρίου θα έχει όφελος της εναπομείνουσας αξίας προσκομίζοντάς το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής εισιτηρίων, που αποτελεί σοβαρή πηγή απώλειας εσόδων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, τις επόμενες μέρες ο ΟΑΣΑ θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, ο γγ Μεταφορών τόνισε πως τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου.

Έλεγχοι στις συγκοινωνίες - Λαθρεπιβίβαση - Επέκταση Λεωφορειολωρίδων

Για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Παπαθανάσης, ήδη, μετακινήθηκαν 102 εργαζόμενοι από τις διοικητικές υπηρεσίες στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Στα μέσα σταθερής τροχιάς ελέγχους πραγματοποιούν συνολικά 90 εργαζόμενοι, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ 230 άτομα, εκ των οποίων οι 190 είναι εθελοντές.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου, καταγράφεται σημαντική αύξηση. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και έως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Με την κίνηση αυτή σημαντικός αριθμός οφειλετών ανταποκρίθηκε πληρώνοντάς τα.

Για τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται από 15% έως 20%. Στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

Τέλος, ο γγ Μεταφορών επανέλαβε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, ωστόσο για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη στρατηγικής αναδιάρθρωσης του λεωφορειακού οδικού δικτύου (αναμένεται τον Σεπτέμβριο). Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι στις λεωφορειολωρίδες.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ απο ypodomes.com

Στην κερδοφορία πέρασε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2012

Κέρδη έναντι ζημιών παρουσίασε τη χρήση του 2012 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις η ΔΕΚΟ παρουσίασε κέρδη 272,8 χιλιάδων ευρώ έναντι ζημιών 33,5 εκατ. ευρώ το 2011.
Τα θετικά αποτελέσματα αποδίδονται στην μείωση του προσωπικού σε ποσοστό 44,1%, στην περικοπή μεγάλου αριθμού δρομολογίων και στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 100% που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 82,9 εκατ. ευρώ από 84,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά (-663,1 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά στα Ebitda (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) παραμένουν αρνητικά (-79,7 χιλιάδες ευρώ), αλλά σημαντικά μειωμένα, σε σχέση με πέρυσι (-33,1 εκατ. ευρώ).

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν το 2012 και τα ebit (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων) διαμορφούμενα στα 251,1 χιλιάδες ευρώ από 33,5 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2012 μειώθηκε στα 877 άτομα από 907 άτομα το 2011, ενώ οι δαπάνες του διοικητικού συμβουλίου μειώθηκαν σε:

-89,1 χιλιάδες ευρώ από 99,1 χιλιάδες ευρώ (αμοιβές και λοιπές παροχές μελών ΔΣ)

-263,7 χιλιάδες ευρώ από 408,6 χιλιάδες ευρώ (αμοιβές και λοιπές παροχές διευθυντικών στελεχών)

Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού υποχώρησαν στα 36,8 εκατ. ευρώ από 50,3 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ αυξήθηκαν:

-στα 2,2 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ οι προμήθειες

-στις 904,3 χιλιάδες ευρώ από 701,1 χιλιάδες ευρώ οι παροχές τρίτων

-στις 628,9 χιλιάδες ευρώ από 610,6 χιλιάδες ευρώ τα διάφορα έξοδα

Σύμφωνα με τα «ψιλά γράμματα» των οικονομικών καταστάσεων, έναντι της εταιρείας εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις συνολικού ποσού 31,5 εκατ. ευρώ που αφορούν αποζημιώσεις σε τρίτους, εργατικές διαφορές και μεταφορές εμπορευμάτων.


Στόχος η αύξηση των εσόδων
Στόχος της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η αύξηση των εσόδων το διάστημα 2013-2016, ο εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας και προμηθειών και η αύξηση του μεριδίου αγοράς στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Την περασμένη χρονιά, η εταιρεία σύναψε σύμβαση με το υπουργείο Μεταφορών για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν ζημιογόνα δρομολόγια μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ ετησίως.


Πηγή:www.capital.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: Διεθνείς επισκέψεις στα εργοτάξια του έργου

Επίσκεψη στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζυρίχης της Ελβετίας.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής δημοτικό σύμβουλο - πρόεδρο της επιτροπής «Δημοτικά Έργα Καθαριότητας Αποχέτευσης και Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις», κ. Κυριάκο Παπαγεωργίου, ενημερώθηκε για το υπό κατασκευή έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης από τον Διευθυντή Μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, και τον Αν. Τμηματάρχη Μελετών Έργων, κ. Στέργιο Παπαοικονόμου.

Έμφαση δόθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου, στο επίπεδο εξυπηρέτησης στην πόλη, καθώς και στην ανάπτυξη που θα προσφέρει τόσο κατά την κατασκευή (θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για την υποστήριξη της κατασκευής), όσο και κατά τη λειτουργία του.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας είναι υπό κατασκευή από το 2006. Αρχικός στόχος ήταν να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2012, πράγμα που δεν έγινε λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παρουσίασε το έργο εξαρχής. Σήμερα το χρονοδιάγραμμα έχει φτάσει στο 2017 χωρίς όμως να είναι βέβαιο.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της πρώτης βασικής γραμμής υπόγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου  της Θεσσαλονίκης, με μήκος 9,6χλμ και 13 σταθμούς οι οποίοι θα έχουν μέση απόσταση 700 μέτρα ο ένας από τον άλλο.

Οι σταθμοί είναι οι Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ,  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΠΑΠΑΦΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ,  ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ

Ypodomes.com

Editorial: Επείγοντα τα μέτρα για την λαθρεπιβίβαση στις συγκοινωνίες

Η ανακοίνωση των μέτρων κατά της λαθρεπιβίβασης την προηγούμενη εβδομάδα αν και άργησε να έρθει, κινείται σε πολύ θετικά επίπεδα. Άλλωστε πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις στο χώρο των συγκοινωνιών της Αθήνας.

Αυτό που θεωρώ πιο πετυχημένο, αναφορικά με τα λεωφορεία και τρόλεϊ είναι το σύστημα της επιβίβασης μόνο από την μπροστινή θύρα των οχημάτων. Το σύστημα αυτό το έχουμε προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν από αυτή εδώ την ιστοσελίδα. Δεν είναι άλλωστε κάποια παρθενογέννεση.

Το ίδιο σύστημα ακολουθείται σε πολύ μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπως το Λονδίνο και η Στοκχόλμη με μεγάλη επιτυχία. Ο οδηγός είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο κατά την είσοδο. Η έξοδος γίνεται από τις υπόλοιπες θύρες, αποτρέποντας έτσι την είσοδο λαθρεπιβατών που λειτουργούν σε βάρος του συνόλου.

Στην Αθήνα αυτό το σύστημα θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ενώ κρίσιμο είναι και κατά πόσο οι οδηγοί των οχημάτων θα εφαρμόσουν το σύστημα αυτό.  Αν το σύστημα πετύχει ένα μεγάλο ποσοστό λαθρεπιβίβασης θα μειωθεί και με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος.

Ένα άλλο διφορούμενο αυτή τη φορά μέτρο είναι η αγορά εισιτηρίων μέσα σε λεωφορεία και τρόλεϊ με επιβάρυνση 10 λεπτών.  Όπως ανακοινώθηκε αυτό γίνεται για να λειτουργεί αποτρεπτικά και να μην γίνει καθεστώς και οι οδηγοί μετατραπούν σε εισπράκτορες.

Στην πόλη της Αθήνας εισιτήρια λεωφορείου δεν βρίσκεις εύκολα. Πέρα από τους σταθμούς του Μετρό πρέπει να γνωρίζεις τα σημεία πώλησης εισιτηρίων και αυτά, στην τεράστια πόλη της Αθήνας δεν είναι πολλά. Έτσι ουσιαστικά τιμωρούμε εκείνους που έχουν την «ατυχία» να μην χρησιμοποιούν Μετρό αλλά μόνο λεωφορεία ή τρόλεϊ και δεν έχουν γνώση των σημείων πώλησης εισιτηρίων.

Αντι αυτού του τιμωρητικού μέτρου θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να γινόταν ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου μέσω κινητού τηλεφώνου με αντίστοιχη χρέωση σε χρήματα, σε συνεργασία του ΟΑΣΑ με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το μέτρο αυτού του τύπου εισιτηρίου θα ήταν πολύ πιο εύκολο και να ελεγχθεί και να ταυτοποιηθεί από τους εκάστοτε ελεγκτές.

Τέλος, οι μπάρες. Έχω ακούσει αυτές τις μέρες απίστευτες δηλώσεις κατά του συστήματος με τις μπάρες, ότι είναι κατά των πολιτών, ότι στην εποχή της κρίσης δεν πρέπει να βάζουμε μπάρες και άλλες τέτοιες …μπαρούφες (μετά συγχωρήσεως). Όχι, αγαπητοί κύριοι το μέτρο δεν είναι ενάντια σε εμένα και σε εσάς που χτυπάμε κανονικά εισιτήριο αλλά σε εκείνους που επιβαρύνουν εμάς αποφεύγοντας συστηματικά να ακυρώνουν εισιτήρια.

Η λογική λέει ότι πρέπει όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να πληρώνουμε ένα αντίτιμο για αυτή την υπηρεσία.  Εφόσον λοιπόν  το υπάρχων σύστημα απέτυχε και η λαθρεπιβίβαση έχει φτάσει στο 40% πρέπει να γίνει κάτι δραστικό και δίκαιο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Γιατί το σύστημα με τις μπάρες στο Μετρό, με την επιβίβαση από την μπροστινή θύρα σε λεωφορεία και τρόλεϊ και τα άλλα μέτρα θα πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο κατασταλτικά ενάντια σε εκείνους που συστηματικά παραβατούν αλλά να προσδώσει το αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στην πλειοψηφία των πολιτών που λειτουργεί με βάση τη λογική.

 Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι γίνεται πλέον με τις ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως οι άνεργοι που θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα μέσα και οι συνταξιούχοι με χαμηλή σύνταξη.

Θα πρέπει να πω από την εμπειρία μου σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με πολύ πιο ευρεία συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς  και μέσα σταθερής τροχιάς ότι τόσο η επιβίβαση από τις μπροστινές  θύρες των λεωφορείων  όσο και  η λειτουργία μπαρών στους σταθμούς Μετρό είναι εξαιρετικά πετυχημένη και τα φαινόμενα λαθρεπιβίβασης είναι και πολύ σπάνια και πολύ εμφανή, σε βάθμο που να αποτρέπονται εν τη γεννέση τους.

Ελπίζω τελικά αυτό το οποίο θα εφορμοστεί στην Αθήνα να λειτουργήσει τόσο καλά που να μην χρειαστεί  στο εγγύς μέλλον  να αντιμετωπίσουμε αυξήσεις εισιτηρίων.

Καλή εβδομάδα
10.6.2013


Νίκος Καραγιάννης
πηγη

Οι πλειστηριασμοί ήταν το σχέδιο του Γιωργάκη!

Ο Νόμος Κατσέλη έβαλε φρένο στου πλειστηριασμούς και οδηγησε στην αποπομπή της από την Κυβέρνηση του Παπανδρέου.  Τώρα  το σχέδιο του ΓΑΠ αναβιώνει!

Έρχονται οι πλειστηριασμοί

Τη σταδιακή κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από το τέλος του 2013, σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί ομαλά η αγορά κατοικίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία και το οποίο διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση, που έχει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ με προοπτική την περαιτέρω μείωση ανά εξάμηνο ή ακόμα και χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, η προστασία θα περιοριστεί σε πρώτη φάση στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, για να μειωθεί στη συνέχεια στις 100.000 κ.ο.κ., έως ότου μηδενιστεί και απελευθερωθεί πλήρως η αγορά.

Πιέσεις δανειστών

Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της τρόικας, η οποία πιέζει για άμεση απελευθέρωση του προστατευτικού πλαισίου, ενώ την ίδια στιγμή το ΔNT, στην πρόσφατη έκθεσή του, κάνει λόγο για κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους! Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κάμψει την πίεση που της ασκείται, παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο και επικαλούμενη, φυσικά, τη μεγάλη ύφεση της οικονομίας και τη δραματική μείωση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Πηγές από τις τράπεζες υποστηρίζουν ότι η βίαιη κατάργηση της προστασίας θα υποχρέωνε τις τράπεζες –σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές και να μην πληγούν τα κεφάλαιά τους– να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που σήμερα προστατεύονται και τα οποία θα έβγαιναν σε αυτή την περίπτωση σε πλειστηριασμό. Η πρακτική αυτή θα προσέθετε ένα νέο στοκ ακινήτων στην κτηματαγορά, που ήδη αριθμεί 150.000 νεόδμητα ακίνητα που διατηρούν στην κατοχή τους οι κατασκευαστές. Αντίθετα, η σταδιακή απελευθέρωση θα λειτουργούσε ως ψυχολογική πίεση σε οφειλέτες, που κάνοντας κατάχρηση της απαγόρευσης έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για σταδιακή αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων. Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι μέσα στο 2012 ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια μπήκε σε καθυστέρηση, ενώ διαρκώς πλέον συρρικνώνεται ο αριθμός αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο του 1,1 εκατομμυρίου στεγαστικών δανείων, περίπου 300.000 εμφανίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, με τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση. Από αυτά περίπου 200.000 έχουν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, ενώ αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά μειώθηκαν σε 850.000 από 960.000, περίπου, το 2011.

Αύξηση επισφαλειών

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες στο 30% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000, από 52.000 το 2009, για να περιοριστούν τελικώς στις 26.000 το 2012. Οι νέες ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια που αναμένεται να ψηφιστούν έως αύριο, εκτιμάται ότι θα εκτονώσουν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά, επιτρέποντας ελάφρυνση της δόσης για 150.000 οφειλέτες στεγαστικών δανείων. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι περίπου 50.000 δανειολήπτες που έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φαίνεται πως μια σημαντική μερίδα οφειλετών μπαίνει στην ομπρέλα της προστασίας.

Πληροφορίες: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στο Ελ. Βενιζέλος η επίσημη πρεμιέρα (18/06) του B747-8

Το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» επέλεξε η Lufthansa για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το μεγαλύτερο σε μήκος αεροσκάφος του κόσμου, το B747-8, τη «Βασίλισσα των Αιθέρων», καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια σημαντική ευρωπαϊκή αγορά, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς ελληνο-γερμανικούς δεσμούς.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, στις 18 Ιουνίου η καινούρια ναυαρχίδα της Lufthansa, το B747-8, θα εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο φέροντας για πρώτη φορά τα χρώματα της Lufthansa. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την εταιρία Boeing και το μεγαλύτερο σε μήκος - σε παραγωγή- επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ολοκαίνουριο και θα φθάσει στον Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών για την πρώτη- εναρκτήρια- προσγείωσή του, πριν την έναρξη των τακτικών πτήσεών του, συμπληρώνοντας τον υφιστάμενο στόλο των αεροσκαφών B747-8 που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Lufthansa σε μακρινά δρομολόγια.
Το B747-8 είναι μια αναβαθμισμένη και μεγαλύτερου μήκους εκδοχή του κλασικού, θρυλικού 747. Η ευρύχωρη καμπίνα του έχει χωρητικότητα 358 επιβατών, συγκριτικά με την κλασική χωρητικότητα 467 επιβατών του Boeing, με 8 θέσεις First Class, 92 θέσεις Business Class και 258 Economy Class.









Το ΣΔΟΕ δεν αγγίζει λαθροεργολάβους και λαθροεπαγγελματίες, ενώ ληστεύει Έλληνες του… εξωτερικού!!!

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

To… αθάνατο ελληνικό κράτος αποφάσισε μέσα στον εισπρακτικό ορυμαγδό να αρπάξει και τα χρήματα των Ελλήνων μεταναστών, δηλαδή αυτά που έβγαζαν με τον κόπο τους στο εξωτερικό και τα έφερναν πίσω στην πατρίδα και τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να πληρώσουν ως φόρο το 45% επί των χρημάτων που έφεραν, διαφορετικά να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια που θα κρίνουν επί της ουσίας τις υποθέσεις τους!
Κι αυτό γιατί όπως προβλέπει η νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση αλλαγής τόπου φορολογικής κατοικίας προτού μετοικήσουν και να ζητήσουν να υπαχθούν είτε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αν διέμεναν στην Αττική, είτε στη ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού τους, αν ζούσαν στην επαρχία.

Από τα εκατομμύρια Ελλήνων όμως σε όλο τον κόσμο οι περισσότεροι δεν το έχουν κάνει είτε επειδή δεν άφησαν τίποτα πίσω που να τους συνδέει με την πατρίδα, είτε από άγνοια ή και λοιπούς άλλους λόγους.

Πολλοί, όμως εργαζόμενοι έστελναν επί χρόνια εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν κάποιες φορές από κοινού με συγγενείς τους.
Έτσι, επειδή η Εφορία τους θεωρεί ακόμα κατοίκους Ελλάδας, με τις διασταυρώσεις καταθέσεων και εισοδημάτων βλέπει ότι καταθέτουν λεφτά σε τράπεζες ενώ δεν έχουν δηλώσει αντίστοιχα εισοδήματα στη χώρα μας. Ωστόσο τα λεφτά αυτά δεν κρύβονται και δίνουν «στόχο» στις ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ να τους ελέγξουν ως φοροφυγάδες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατοίκου Αγγλίας, που έλαβε πρόσκληση ελέγχου από το ΣΔΟΕ επειδή από το 2006 έως το 2011 που ζει στο εξωτερικό είχε ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα στην Ελλάδα αλλά έστελνε σχεδόν ανελλιπώς κάθε μήνα εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 900.00 ευρώ σε ατομικούς ή κοινούς λογαριασμούς που τηρούσε σε ελληνικές τράπεζες.
Οι λύσεις που δίνει πλέον το κράτος σε όλους αυτούς είναι δύο.

Ή να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ή αν προλαβαίνουν να πάρουν τα λεφτά από τη χώρα για να μη χάσουν τα μισά, καθώς, όπως ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, η Εφορία δεν μπορεί να δεχτεί την εκπρόθεσμη αλλαγή φορολογικής κατοικίας.

defencenet.gr

"Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους"

Σε απευθείας σύνδεση με όλες τις τράπεζες θα βρίσκεται η εφορία σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.



Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, η ρύθμιση προβλέπει την on line σύνδεση με όλες τις τράπεζες ωστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει στην οθόνη το ύψος και τις κινήσεις των καταθετικών λογαριασμών, τα δάνεια για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων καθώς και τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών για φορολογουμένους για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ή ενδείξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. 



Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται επίσης περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και εικονικού «πόθεν έσχες» για την αποφυγή καταβολής ή απόδοσης φόρων και τελών στο Δημόσιο.

onalert

Οι Έλληνες….Τα ζόμπι !!! (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

* Θυμάμαι τον Μάιο του 2010, να μπαίνουμε στο Μνημόνιο, και το ΔΝΤ να έρχεται(μαζί με τους Ευρωπαίους) στην χώρα. Τότε όλοι είπαμε:”Ωχ, την πατήσαμε…..”, “ Καμία χώρα, δεν βγήκε όρθια, μετά την παραμονή της, υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ”

* Θυμάμαι, να παίρνονται τα πρώτα μέτρα, οι πρώτες περικοπές να έρχονται, τα πρώτα λουκέτα να εμφανίζονται στους δρόμους των πόλεων, και να αρχίζουμε να αντιδρούμε. Ξανακατεβήκαμε σε απεργίες, διαδηλώσεις έστω και αραιά, μετά από…καιρό.

* Θυμάμαι τον επόμενο Μάιο, να συζητάνε για νέα μέτρα, περικοπές, και Μεσοπρόθεσμο. Τότε  πάλι θυμάμαι καλέσματα στο facebook, για κατεβάσματα σε πλατείες. Και αν και δεν το πιστεύαμε, εκείνη την Τετάρτη είδαμε στις πλατείες χιλιάδες.Ξαναβρεθήκαμε με παλιούς φίλους, και είπαμε φθάνει….Ως εδώ

* Θυμάμαι κάθε μέρα, μετά να μην λυγάμε. Να είμαστε στους δρόμους, να ζητάμε την παραίτηση του ΓΑΠ, να φύγει η τρόικα. Θυμάμαι, να μην φεύγουμε από το Σύνταγμα, ακόμα και όταν τα ΜΑΤ μας έπνιγαν στα χημικά. Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε, αλλά τους φωνάξαμε ”ΞΟΦΛΗΣΑΤΕ, ΚΟΥΦΑΛΕΣ”

* Θυμάμαι τον Οκτώβρη του 2011, εκεί που μας είχαν ξοφλημένους, κουρασμένους, να τους παίρνουμε στο κυνήγι στις παρελάσεις. Να παρελαύνουμε εμείς, οι πολλοί με την Ελληνική σημαία, μαζί με την σημαία του αγώνα. Να πανικοβάλλονται, να πέφτουν, να σώζονται στο τέλος με μία προδοτική συγκυβέρνηση.

* Θυμάμαι να πλησιάζουν οι εκλογές, και να βλέπουμε στον γείτονα το “θαύμα”. Τους ψήφιζα τόσα χρόνια, τώρα να με ξεγράψουν. Και τον Μάιο, το “θαύμα” να πλησιάζει. Να καλούμε φίλους, γνωστούς να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,. Να κάνουμε μικρούς, και αποτελεσματικούς προεκλογικούς αγώνες στα σπίτια μας, στις καφετέριες, στις ταβέρνες.  Βρε λέγαμε, θα ξεμπερδέψουμε με αυτούς!

* Θυμάμαι τον Ιούνη, τον φόβο να επισκιάζει την χώρα. Ηλικιωμένους, αγρότες, και βολεμένους να μου επιβάλλουν μία από τα ίδια. Και άλλα μνημόνια, και άλλη εξαθλίωση. Θυμάμαι, όμως θυμωμένος να λέω: “Όσοι είμαστε, θα παλέψουμε”, “Δεν θα αυτοκτονήσουμε, θα σας τσακίσουμε”.

* Χθες το βράδυ, σκεφτόμουν, ότι εμείς, δεν είμαστε λίγοι, εμείς που δεν γουστάρουμε να ακούμε για αυτοκτονίες, για παιδιά πεινασμένα, για άνεργους που δεν έχουν φαγητό, για ανθρώπους που πεθαίνουν γιατί δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακα τους. Δεν είμαστε κυρίως λίγοι, αυτοί που δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις ίδιες μας τις ζωές, να χάνουν την αξία τους, την σημασία τους, την δημιουργικότητα τους.

* Αντίθετα θεωρώ, ότι είμαστε ακόμα περισσότεροι, από αυτούς που ήμασταν τον Ιούνη του 2012. Επίσης πιστεύω, ότι η φτώχεια είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα, η ανεργία το ίδιο, η κοροϊδία από μεριάς των κυβερνώντων ακόμα μεγαλύτερη, από αυτή του ΓΑΠ. Και ενώ είμαστε περισσότεροι, ενώ βασανιζόμαστε πολύ περισσότερο από το 2011, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάναμε το 2011, αν και θα  έπρεπε πολύ περισσότερα. Η αλήθεια είναι, ότι δεν κάνουμε ούτε τα μισά, ή μάλλον δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ!

* Την ανικανότητα να πράξουν οτιδήποτε, αδελφέ, την έχει μόνο ο ΝΕΚΡΟΣ. Ακόμα, και οι ΑΜΕΑ, μπορούν να κάνουν πολλά, ακόμα και ένα διανοητικά ανάπηρος μπορεί να κάνει κάτι, υπερβαίνοντας την απραξία. Ο νεκρός, πραγματικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

* Έτσι οδηγήθηκα στο συμπέρασμα, ότι είμαστε ΝΕΚΡΟΙ, δεν κάνουμε τίποτα.. Αλλά μετά σκέφτηκα, ότι “ΟΧΙ”,  τρώμε (όσοι έχουμε ακόμα) και σέρνουμε τα κορμιά μας. ΝΑΙ αυτό το κάνουμε!

* Αλλά ουσιαστικά νεκροί, που μόνο τρώνε και κουβαλάνε τα κουφάρια τους, είναι τα ΖΟΜΠΙ. Έτσι καταλήγω στο συμπέρασμα ότι εμείς οι Έλληνες, είμαστε ΖΟΜΠΙ. Έχουμε πεθάνει μάλλον, και απλά κινούμαστε.

Ενώ θυμάμαι πολλά, δεν θυμάμαι κάτι. Πότε πέθανα; Πότε πεθάναμε, πραγματικά; Πότε απολέσαμε την ανθρώπινη μας φύση; Πότε απαρνηθήκαμε το ένστικτο της επιβίωσης; Πότε παραβιάσαμε την αρχή, ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται με τα χρόνια, και δεν γίνεται να υποβιβάζεται; . 

ΠΟΤΕ ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;                    

ΠΟΤΕ ΓΙΝΑΜΕ ΖΟΜΠΙ;

 πηγη

Ο νέος φόρος που απαιτείται για τη σωτηρία…

Aφού φορολογούν ό,τι κινείται κι ό,τι έχει σχέση με…ακίνητο.

Αφού σου παίρνουν ό,τι έχεις και δεν έχεις, ακόμα κι ό,τι έχεις (πχ σπίτι που σου άφησαν οι παππούδες και οι γονείς σου μετά από σκληρή δουλειά μιας ολόκερης ζωής!) ακόμα κι αν δεν έχεις λεφτά (λόγω παρατεταμένης ανεργίας που οι “σωτήρες” της χώρας επέβαλλαν για να σε…σώσουν)…

Αφού μόνο στον τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος δεν σε έχουν στήσει ακόμα και σε λίγο δεν θα…μείνει τίποτα που έχεις ή παράγεις και πληρώνεσαι (με ψιχουλάκια) για να σου πάρουν…

Τι άλλο φόρο μπορεί να απαιτήσουν; Η χώρα χρωστάει πολλά και κινδυνεύει πάντα να χρεωκοπήσει εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής αγκαλιάς του ευρώ (τους)…

Χμ! Πόσα κυβικά εκατοστά αέρα αντιστοιχούν σε κάθε “πολίτη”;

Οπότε, το βρήκαμε και το προτείνουμε για να σωθεί το κράτος μας που τόσο πασχίζει για εμάς:

Για τους κατοίκους των αστικών περιοχών, όπου ο αέρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, το κάθε κυβικό εκατοστό να φορολογηθεί με 5 λεπτά και σε ημιαστικές περιοχές, με εξακριβωμένη καλύτερη ποιότητα αέρα, με 10 λεπτά του ευρώ.

Όσο για τους κατοίκους της επαρχίας, όπου ο αέρας είναι σαφώς καλύτερος (κι αφού γίνουν λεπτομερείς μετρήσεις της ποιότητας του αέρα για να είναι πιο αντικειμενικό το κράτος απέναντι στους υπηκόους του), η τιμή του κυβικού εκατοστού να κυμαίνεται ανάμεσα στα 12 με 15 λεπτά! Καθώς “το καλό πράγμα κοστίζει”, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες για την πατρίδα μας…

(Όλα για τους τοκογλύφους, που πλέον έχουν συστήσει ολόκληρη Διεθνή!)

«Το χάνω ή δεν το χάνω το σπίτι;»

«Το χάνω ή δεν το χάνω το σπίτι;». Το ερώτημα αυτό φαίνεται ότι θα στοιχειώσει τον ύπνο χιλιάδων συμπολιτών μας, που αλλιώς τα υπολόγιζαν στη ζωή τους και τα μετρούσαν, κι αλλιώς τους τα φέρνει (όχι η ζωή) η κυβέρνηση.

Το θέμα των δανειοληπτών και κατʼ επέκταση το πάγωμα των πλειστηριασμών, είναι εξαιρετικά κρίσιμο πλην όμως φαίνεται ότι δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό από κάποιους.

Διαφορετικά δεν θα έπαιζαν με δηλώσεις και διορθωτικές επαναδιατυπώσεις για το αν και πότε θα υπάρξει άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι όσοι σιγά σιγά οδηγούνται σε σαφή αδυναμία κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων μοιάζει σαν μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αν η κυβέρνηση έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, όποιο κι αν είναι αυτό, ας βγει να το διατυπώσει, να το υπερασπίσει και να δεχθεί τις όποιες επικρίσεις, ενδεχομένως κι αντιδράσεις.

Λογικές του τύπου ας ρίξουμε το αγκίστρι να δούμε τι θα τσιμπήσει ή το επιβάλει η τρόικα ή πιέζουν οι τράπεζες, ας τις αφήσουμε πια στην άκρη. Η πράξη έχει δείξει ότι θολώνουν τις καταστάσεις και στο βάθος χειροτερεύουν τα πράγματα.

Ο φόβος ή η ανησυχία της κοινωνικής αντίδρασης δεν νοείται στις μέρες μας. Η αντίδραση είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή δύσκολα θα την αποφύγεις και όσοι δεν το βλέπουν πλανώνται πλάνην οικτρά.

Η αξιοπρέπεια όλων όσων βρίσκονται σε δυσμενή θέση απαιτεί αν μη τι άλλο ξεκάθαρες κουβέντες.

Και λύσεις, ουσιαστικές και βιώσιμες.

«Τα έχουν πάρει» με τις μίζες και τα «δωράκια»

“Δεν πάει άλλο”. Με αυτή τη φράση εκπρόσωποι των δανειστών και πιο συγκεκριμένα της task force στέλνουν μήνυμα προς τους Έλληνες συναδέλφους τους , σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα των δωροδοκιών. Ειδικότερα, τα στοιχεία ελέγχων της ομάδας δείχνουν πως τουλάχιστον 80.000 είναι οι μικρές ή μεγαλύτερες δωροδοκίες κρατικών λειτουργών κατ’ έτος. Ένα νούμερο το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τις μετρήσεις για την υπόλοιπη Ε.Ε και αποτυπώνει την καθημερινή πίεση που οι πολίτες υφίστανται.

Ήδη οι πιέσεις προς την κυβέρνηση έχουν γίνει αφόρητες όχι μόνο από την ομάδα Ράιχενμπαχ η οποία εκπλήσσεται από το εύρος του ζητήματος αλλά και από τον Έλληνα επιτετραμμένο κ. Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος θέλει να σπάσει κατ’ εντολή της Κομισιόν αβγά. Πάντως και οι προσπάθειες από την μεριά των δανειστών προς το παρόν κινούνται μονάχα σε επίπεδα ευχολόγιων και την έκδοση “κωδίκων συμπεριφοράς” . Στα επόμενα βήματα που η ομάδα Ράιχενμπαχ πάντως προσανατολίζεται, είναι η δημιουργία ελεγκτικού οργάνου το οποίο ως στόχο θα έχει την διερεύνηση υποθέσεων δωροδοκίας και την τάχιστη προώθησή τους στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια μέριμνα που προσωπικά ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ έχει , καθώς κρίνει πως σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες πολίτες είναι όμηροι τέτοιων συμπεριφορών ενώ και η επιχειρηματικότητα καταπνίγεται.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Ράιχενμπαχ σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες υπογράμμισε για το θέμα πως «ένας αριθμός διαρθρωτικών αλλαγών δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί και η τελική κρίση γιʼ αυτές θα εξαρτηθεί από το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχει πραγματική αλλαγή στη δομή και όχι απλώς στην οικονομική κατάσταση».