EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

“Aιμορραγία” στο Ίδρυμα Ωνάση: Κόλπα με την ανάπλαση της Πανεπιστημίου και οι πωλήσεις πλοίων σε εταιρείες ιρανικών συμφερόντων

Για πολλοστή φορά το ίδρυμα Ωνάση στήνει επικοινωνιακά σόου προκειμένου να διαφημίσει την περιβόητη μελέτη για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Στις εκδηλώσεις, συμμετέχουν όπως πάντα, στελέχη του ιδρύματος και αργόσχολοι μαϊντανοί από το χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το παραμύθι με τη μελέτη της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, για την οποία υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί να πραγματοποιηθεί, κρατάει πολλά χρόνια και συντηρείται για πολλούς και διάφορους λόγους από το Ίδρυμα Ωνάση. Όπως είναι γνωστό, το ίδρυμα παρουσιάζει ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία και τεράστια παθητικά. Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσονται τα επικοινωνιακά παιχνίδια για την οικοδόμηση σχέσεων διαπλοκής με την κυβέρνηση η οποία θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει τις ζημιές. Για αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι το περιβόητο σχέδιο για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου είναι το όχημα για άλλες επιδιώξεις που σχετίζονται με τα οικονομικά του ιδρύματος, το οποίο τελευταία άρχισε να πουλάει καράβια σε εταιρίες ιρανικών συμφερόντων καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας.
 
Με τέτοιες πρακτικές βλέπω πολύ σύντομα τον κ. Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Ωνάση να διαφημίζει σχέδια και για την ανάπλαση δρόμων της Τεχεράνης.

Ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Vladimir Yakunin ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να υποστηρίξει τη συμμετοχή της εταιρείας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Moscow Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιλογή των υποψηφίων ενδεχομένως να ξεκινήσει από τον Ιούνιο.
Η Moscow Times επικαλείται δημοσίευμα της Kommersant το οποίο αναφέρεται σε επιστολή του Yakunin προς τον Putin στις 26 Μαΐου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich έχει αναλάβει το έργο της ανάλυσης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων για μια πιθανή συμμετοχή.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού Rosco, και έχει εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης τα 140 εκατ. ευρώ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, η Rosco στα 10 εκατ. ευρώ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα 100 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής των κρατικών Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωσε ότι χωρίς κρατική χρηματοδότηση η εταιρεία του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει κοινοπραξία με ξένο εταίρο για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων.
Άλλες εταιρείες από τη Γαλλία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και ρωσικοί κρατικοί οργανισμοί.

Ο Yakunin σημειώνει εξάλλου ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα με έργα υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη Σερβία.

Το δημοσίευμα αναφέρει εξάλλου ότι το 2012 διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τόνοι φορτίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα του το Bloomberg αναφέρει ότι Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση να εξετάσει τη συμμετοχών Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση σιδηροδρομικών παγίων. Το Bloomberg επικαλείται δημοσιεύματα.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ενδεχομένως να αξίζουν περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εφημερίδα η οποία επικαλείται επιστολή προς τον Putin από τον CEO των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, αναφέρει το Bloomberg.

ΠΗΓΗ

Καλώς τον Semeta και μας την φόρεσε

Ορθά κοφτά το ξέκοψε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και όχι μόνο ο ευρωπαίος επίτροπος για φορολογικά και τελωνειακά θέματα Άλγκιρντας Σεμέτα. Η δικαιολογία που προέβαλε
είναι ότι «δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Κατά τα άλλα πάμε καλά σου λέει αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μια απόφαση ακόμα και στα πιο απλά πράγματα: Όπως ο απίθανος ΦΠΑ στην εστίαση και ας έχουν εν τω μεταξύ κλείσει έως τώρα 5.000 εστιατόρια και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας!!!

Έτσι όπως πάνε σε λίγο δεν αποκλείεται με την συμφωνία της τρικομματικής να βάλουν πρόγραμμα και στο «πήδημα».

Και να ήταν μόνο αυτό; Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, όπως μαθαίνουμε στη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο, προέβαλε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, που δικαιολογούν το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άλλα και άλλων φόρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί -με εξαίρεση το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης που βρίσκεται ήδη στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η ΕΕ.

Αλλά η απάντηση ήταν μια ξεγυρισμένη, ξινή και όλη δική τους και κατέγραψε ακόμη μια επιτυχία στο ενεργητικό τους!!! Το τάπωμα που τους έριξε λέγοντας τους φτιάξτε επιτέλους έναν απλό, δίκαιο φορολογικό μηχανισμό που να... εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν και αφήστε τα αυτά, ελέγχεται ως …ανακριβές!!!

Κατά το σας φτύνουν δεν βρέχει…

πηγη

Alert! Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΧΑ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν οι ΑΝΕΛ. Σήμερα ολοκληρώθηκε και η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και την Παρασκευή αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή η δεύτερη ανάγνωσή του.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυριάρχησε το θέμα των πλειστηριασμών με τα κόμματα να επισημαίνουν ότι η αναστολή των πλειστηριασμών προστάτευσε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας την περίοδο της κρίσης. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζήτησαν παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του, Θάνου Μωραΐτη, ζήτησε πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2014, ενώ η ΔΗΜΑΡ πρότεινε αναστολή έως το 2015, με ρύθμιση-προσθήκη σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς επιφυλάχθηκε να μιλήσει στη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου.

«Η αναστολή προστάτευσε την κοινωνική συνοχή και προστάτευσε χιλιάδες οικογένειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας. Η κρίση είναι ακόμη εδώ και η ανεργία δεν σταμάτησε την ανοδική της πορεία. Άρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μπούμε σε αυτές τις συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτης. Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να ψηφιστεί τώρα η αναστολή των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο και κατόπιν να ανοίξει η συζήτηση για την οριστική επίλυση του θέματος.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη πρότεινε να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο αυτό διάταξη-προσθήκη για την αναστολή πλειστηριασμών για ακόμη δύο χρόνια (έως το 2015) όσο δηλαδή ισχύουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. «Να τεθεί εδώ η ρύθμιση ως ασφαλιστική δικλείδα με προσθήκη στο νομοσχέδιο», είπε, αλλά, προσέθεσε πως αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κλείσει το θέμα με τρόπο που πραγματικά να αποκαθιστά το δίκιο και να καθησυχάζονται οι ανησυχίες των δανειοληπτών.

πηγη

Ενώ εσύ έβλεπες ΣΚΑΙ & Mega...Παρατείνεται για δύο ακόμα χρόνια η έκτακτη εισφορά

Σ.Σ. Ενώ εσύ "κοιμόσουν" από τα πρόθυμα ΜΜ"Ε", και παρότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά και η Τρόϊκα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη διαπλοκή, δίνοντας τα έργα και τις κρατικές επιχειρήσεις σε νέους και άγνωστους επιχειρηματίες και επενδυτές (τα μεταλλεία σε κάποιον Μπόμπολα, τον ΟΠΑΠ σε
κάποιον Μελισσανίδη, τις υδρεύσεις σε κάποιους ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και Αποστολόπουλους, τις κυπριακές τράπεζες με τη χρηματοδότησης αγοράς τους σε κάποιον Σάλλα κλπ), ο Στουρνάρας συνέχιζε σαν τις μπαταρίες που δεν τελειώνουν με τίποτα με το χαράτσι....

Για ακόμη δύο χρόνια , μέχρι δηλαδή το 2016, θα παραταθεί η εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στον
κορμό της νέας φορολογίας περιουσίας που κατ’ ουσίαν μονιμοποιεί και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πέραν της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εναλλακτικά σενάρια για τη φορολογία όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.
Τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής συνεδριάζουν εκ νέου την Τρίτη για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις που θα τεθούν προς έγκριση από την τρόικα, η οποία φθάνει στην Αθήνα την ίδια μέρα για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως προτείνουν οι ίδιοι, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων επιχειρήσεων, καθώς και την μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ‏

Αν και υπάρχει η εντύπωση πως οι πολίτες δεν αντιδρούν δυναμικά στη συντονισμένη επίθεση που δέχονται ενάντια στα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματά τους, αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, σε πάρα πολλές χώρες, οι πολίτες αντιδρούν, οργανώνονται, διαδηλώνουν και
εξεγείρονται.

Για την ώρα, δεν υπάρχει μια ταυτόχρονη εξέγερση των πολιτών των ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών απέναντι στους αυταρχικούς μεγαλοαστούς που απαρνιούνται όλο και περισσότερο την αστική δημοκρατία ή στα σκληρά καθεστώτα που δεν επιθυμούν την δημοκρατία.

Υπάρχουν, όμως, συνεχείς διαδηλώσεις και αντιδράσεις σε πάρα πολλές χώρες που σιγοβράζουν και είναι διαδοχικές.

Όλα αυτά τα «κυματάκια» σε διαφορετικές χώρες μπορούν να γίνουν τσουνάμι, αν υπάρξει συντονισμός.

Και θα υπάρξει συντονισμός. Οι οικονομικές ελίτ έχουν στην κατοχή τους τα ΜΜΕ, αλλά οι πολίτες έχουν το Διαδίκτυο.

Όποιος παρακολουθεί το Διαδίκτυο θα έχει διαπιστώσει πως πολίτες από διαφορετικές χώρες επικοινωνούν με μεγάλη ευκολία, ταχύτητα και συχνότητα.

Αυτό συμβαίνει, κυρίως, ανάμεσα στο πιο ενεργό και ζωντανό κομμάτι αυτών των κοινωνιών: τους νέους.

Και είναι οι νέοι που πλήττονται περισσότερο από την επιθετικότητα των μεγαλοαστικών τάξεων σε πάρα πολλές χώρες.

Τα σύνορα σπάνε με το Διαδίκτυο, και αυτοί που πλήττονται από την επιθετικότητα των μεγαλοαστών αντιλαμβάνονται πως είναι πολλοί και είναι δυνατοί.

Αυτές τις ημέρες της εξέγερσης στην Τουρκία, οι Τούρκοι διαδηλωτές ξέρουν πως έχουν στο πλευρό τους εκατομμύρια πολίτες από άλλες χώρες.

Δεν περιμένουν να το μάθουν από τα δελτία ειδήσεων των καθεστωτικών ΜΜΕ. Το διαπιστώνουν μόνοι τους στα social media.

Όσο περνάει ο καιρός, εκατομμύρια πολίτες του κόσμου θα διαπιστώνουν πως η ανεργία τους δεν είναι προσωρινή αλλά μόνιμη, πως τα εισοδήματά τους θα μειώνονται διαρκώς, πως οι μεγαλοαστικές τάξεις των χωρών τους τους έχουν πια γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια, και πως η αστική δημοκρατία που γνώριζαν αποτελεί παρελθόν.

Η αλαζονεία των οικονομικών ελίτ τις κάνει να πιστεύουν πως είναι ανίκητες και πως εκατομμύρια πολίτες του κόσμου θα καθίσουν αμίλητοι στην γωνιά τους και θα περιμένουν να πεθάνουν, ενώ αυτοί θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο.

Η Ιστορία τους έχει διαψεύσει.

Θα τους διαψεύσει και πάλι.

Την ώρα που οικονομικοί ολιγάρχες και καθεστώτα επιτίθενται στις ζωές των πολιτών των χωρών τους, οι πολίτες οργανώνονται και ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν. Όλοι μαζί.

Οι ζυμώσεις είναι διαρκείς.

Δεν ζούμε πια στον Μεσαίωνα.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων ταχυτήτων.

Το τσουνάμι έρχεται.

Το ακούω.

Συνεχίζεται το χάος: Και τρίτος νεκρός στις τουρκικές ταραχές

Στους τρεις ανήλθαν πλέον οι νεκροί των τουρκικών ταραχών. Πριν από λίγο η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ μετέδωσε ότι υπέκυψε στα τραύματά του νεαρός ακτιβιστής που είχε τραυματιστεί στην Άγκυρα κατά τις πρώτες ημέρες των επεισοδίων. Πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος έφερε τραύματα στο κεφάλι και θεωρείτο, κλινικά, νεκρός. Ειναι ο τρίτος νεκρός των βίαιων επεισοδίων μετά τον 22χρονο Αμπντουλάχ Τσομέρτ που σκοτώθηκε στις 3 Ιουνίου στην Αντάκια και τον 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας που είχε χτυπηθεί τη νύχτα της 2ας Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη από οδηγό αυτοκινήτου.

Νωρίτερα ο τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000. Σε δώδεκα επαρχίες, εκτός των Μερσίν, Χατάι και Τσανάκαλε που αναμένεται να ενημερώσουν είχαν ήδη αναφερθεί 4.177 τραυματισμένοι διαδηλωτες, εκ των οποίων οι 43 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, 15 άνθρωποι φέρουν τραύματα στο κεφάλι, ενώ 10 στα μάτια.

Χθες και παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν και πάλι μόλις νύχτωσε την πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στην Άγκυρα.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 24 άνθρωποι προσήχθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ποινή φυλάκισης σε υπάλληλο εισπρακτικής για “ενοχλητικά” τηλεφωνήματα

Σε ποινή φυλάκισης εφτά μηνών καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας η οποία κάθισε στο εδώλιο για “ενοχλητικά” τηλεφωνήματα με σκοπό την τακτοποίηση οφειλής σε τράπεζα.

Για την ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενοι και ο διευθύνων σύμβουλος καθώς και η προϊσταμένη της συγκεκριμένης εταιρίας οι οποίοι ωστόσο απαλλάχτηκαν από το δικαστήριο.
Η υπάλληλος, που, σύμφωνα με τη μήνυση, ανέλαβε την τηλεφωνική «ενημέρωση» της οφειλέτριας κάθισε στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και δυσφήμηση.

Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο η μηνύτρια η υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρίας έφτασε στο σημείο να ενημερώσει ακόμη και τους συναδέρφους της για τις οφειλές που είχε εκείνο το διάστημα σε τράπεζα!

Τα τηλεφωνήματα έγιναν το Νοέμβριο του 2009 στο χώρο εργασίας της μηνύτριας. «Είχα μια μικρή οφειλή και μου τηλεφώνησε στο χώρο εργασίας μου γεγονός το οποίο επισήμανα. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να μιλήσει με υφιστάμενό μου στον οποίο είπε ότι θα με κάνει ρεζίλι» είπε στο δικαστήριο μεταξύ άλλων η μηνύτρια. Τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς επιβεβαίωσε και ο συνάδελφος της μηνύτριας.

Από την πλευρά της η κατηγορούμενη στην απολογία της είπε ότι δε θυμάται τη συγκεκριμένη συνομιλία αναφέροντας πάντως ότι «ενήργησε νομότυπα καθώς πάντα χρησιμοποιούσε στάνταρ σενάρια επικοινωνίας»

ΠΗΓΗ

ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ «ΜΑΛ@ΚΑ» ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ… ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Αγία Παρασκευή, απόγευμα Παρασκευής. Πολίτης που περπατά σε πολυσύχναστο δρόμο της περιοχής συναντά εντελώς τυχαία πασίγνωστο πολιτικό με μακρά θητεία σε υπουργικές καρέκλες.

Τον πλησιάζει, τον χαιρετά, αλλά δεν διστάζει να διαμαρτυρηθεί για την κατάντια στην οποία έχουν
οδηγήσει τη χώρα οι πολιτικοί και οι μνημονιακές κυβερνήσεις. «Μας διαλύσατε, μας τελειώσατε. Καταστρέψατε τη χώρα», του είπε ο πολίτης, αλλά πριν καλά-καλά προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ακούει έκπληκτος τον Χρήστο Πρωτόπαππα να του απαντά: «Μήπως είσαι μαλάκας;».

Το φοβερό είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, όπως ο ίδιος είπε, έχει υπάρξει ψηφοφόρος του πρώην εργατοπατέρα και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Φεύγοντας, το τι βρισίδι του έριξε, δεν περιγράφεται. Τώρα, του λες του... ψηφοφόρου «καλά να πάθεις φίλε» ή δεν του το λες;

Καμαρώστε τώρα και τον πολιτικό που κατά χιλιάδες ψηφίζατε...



Πηγή : makeleio.gr

Πλειστηριασμοί (Είναι αδίστακτοι)!

Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε όσιο, ούτε ιερό! Η απανθρωπιά τους δεν έχει όριο! Είναι αδίστακτοι!
Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Δεν αφορά τα πρόσωπα. Αν αφορούσε τα πρόσωπα θα ήταν μικρό το κακό. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα λεηλασίας, αρπαγής και εξολόθρευσης του λαού!
Εδώ μιλάμε για μια πολιτική ταξικού κανιβαλισμού!

Προσέξτε:


Χτες, η κυβέρνηση, διά στόματος υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση - τάχα - των δανειοληπτών, έθεσε ζήτημα άρσης της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας που είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες.

Διαβάστε τι είπε ο κύριος αυτός και φρίξτε:

«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Ανευ αξίας;»...

Και συνέχισε (ο κύριος αυτός) λέγοντας ότι αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί, τότε
«θα οδηγήσει στο φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών με το τέλος της οικονομικής κρίσης, που θα έχει ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών»!


Να τα πάρουν, δηλαδή, τώρα τα σπίτια οι τράπεζες, όσο ακόμα έχουν αξία!
*
Ο κύριος αυτός
σύμφωνα με τη θεσμική του ιδιότητα είναι υφυπουργός της συγκυβέρνησης. Δεν είναι εισπράκτορας των τραπεζιτών...

Ο κύριος αυτός εμφορείται, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από το παράδειγμα των Ισπανών τραπεζιτών, όπου με τις ευλογίες της κυβέρνησής τους έχουν κατασχέσει την τελευταία 3ετία 400.000 σπίτια αφήνοντας άστεγα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, περισσότερα από 60.000 ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού.

Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της ισχύουσας αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί κατασχετήριες εκθέσεις! Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το 25% των στεγαστικών δανείων - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας - έχουν χαρακτηριστεί ήδη «κόκκινα» και έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση.
*
Σε αυτές τις συνθήκες είναι που έρχεται η κυβέρνηση - αφού πρώτα φρόντισε οι τράπεζες να αρμέξουν και τα λεφτά της «ανακεφαλαιοποίησης» - για να ανοίξει θέμα πλειστηριασμών και να πει διά του εκπροσώπου της όσα είπε αυτός ο κύριος (ο υφυπουργός) χτες στη Βουλή.

Ο οποίος (κύριος), με τη μόνη γενναιότητα που αρμόζει να χαρακτηρίζει τους «σωτήρες» του έθνους, προσπάθησε αργότερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Προσπάθησε να... ανασκευάσει. Προσπάθησε να... συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Αφού πρώτα άνοιξε το ζήτημα των πλειστηριασμών,
μετά... θυμήθηκε ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Αφού πρώτα εξέπεμψε στους τραπεζίτες το σήμα για την επιδρομή που σχεδιάζουν, μετά ισχυρίστηκε ότι τα λεγόμενά του δεν συνιστούν «σινιάλο» προς τα «πίτμπουλ», αλλά έναν γόνιμο... «προβληματισμό»!

Μπα! Και σε τι συνίσταται ο... προβληματισμός; Σε τι αφορά; «Στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Αυτά... διευκρίνισε ο κύριος (ο υφυπουργός).

Και για όσους δεν κατάλαβαν, να το επαναλάβουμε:

Η κυβέρνηση των «σωτήρων», αφού πρώτα χρεοκόπησε το λαό, τώρα... «προβληματίζεται» για το πώς οι τράπεζες θα βουτήξουν τα υποθηκευμένα σπίτια των χρεοκοπημένων ανθρώπων, αν όχι τώρα, αν όχι σήμερα, πάντως το συντομότερο! Και πάντως όσο αυτά τα σπίτια θα έχουν ακόμα κάποια αξία... 



πηγη

Επέκταση Τραμ Πειραιά: Σε Σκυλίτση και Λαμπράκη τα πρώτα εργοτάξια

«Πυρετώδεις» εργασίες έχουν ξεκινήσει για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά (5,4 χλμ. και 12 σταθμοί) καθώς στήνονται τα πρώτα εργοτάξια για την έναρξη των έργων επέκτασης της γραμμής που θα γίνει πλήρως τον Σεπτέμβριο. Ήδη, ετοιμάζονται οι πρώτες εργασίες, οι διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ γίνονται και οι πρώτες διερευνητικές τομές στο έδαφος.

Παράλληλα αναζητείται η βέλτιστη μέθοδος ώστε να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν με τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων. Για τον λόγο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ το πιθανότερο σημείο για εύρεση αρχαιοτήτων θεωρείται η οδός Ομηρίδου Σκυλίτση από όπου περνούσε και το αρχαίο τείχος.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό το πρώτο εργοτάξιο στήνεται επί της οδού Σκυλίτση, ενώ θα ακολουθήσει η Γ. Λαμπράκη. Η πορεία της νέας επέκτασης θα είναι κυκλική, θα ξεκινά από τη στάση Φάληρο που βρίσκεται πριν το Στάδιο Καραϊσκάκη και θα θα φτάνει μέχρι το λιμάνι στην αρχή της Πλ. Καραΐσκάκη. Εκεί θα είναι ο τερματικός σταθμός. Σε απόσταση 70 μέτρων θα βρίσκονται ο σταθμός της γραμμής 1 (Πειραιάς), ο μελλοντικός σταθμός της γραμμής 3 και ο σταθμός του Προαστιακού.

    Όλη η υποδομή των γραμμών θα γίνει με προκατασκευασμένα τμήματα προσέχοντας ιδιαιτέρως τα θέματα ασφάλειας, δονήσεων και θορύβου καθώς θα περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τη σύμβαση τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015 και ύστερα από 2 - 3 μήνες δοκιμών να λειτουργήσει δίνοντας στον Πειραιά ένα ισχυρό συγκοινωνιακό πλεονέκτημα.

Το Τραμ θα εξυπηρετεί καθημερινά έως και 35.000 επιβάτες, θα έχει δώδεκα στάσεις και θα προκαλέσει μείωση της κυκλοφορίας κατά 15.000 οχήματα ημερησίως, αναβαθμίζοντας το κέντρο μέσω έργων ανάπλασης. Η απόσταση από το λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται σε 8 λεπτά. Ταυτόχρονα με την κατασκευή της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά, η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων μονοδρομήσεων, καθώς και έργα ανάπλασης ελεύθερων κεντρικών χώρων και πλατειών του Πειραιά σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Πειραιά. Επίσης, θα φυτέψει 1.200 δένδρα κατά μήκος της νέας γραμμής και θα εγκαταστήσει ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.

Οφέλη
Η λειτουργία της επέκτασης του τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ηχορύπανσης σε κεντρικές οδούς του λιμανιού.

Ουσιαστικά, με τα έργα αυτά, στον Πειραιά δημιουργείται ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, στο οποίο θα συνενώνονται λειτουργικά δύο γραμμές μετρό (γραμμή 1 και 3), το Λιμάνι (ΟΛΠ), ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ, που θα διευκολύνει τους χιλιάδες επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο.

Την ίδια στιγμή σε... «τροχιά» έχει μπει και η δημοπράτηση για την προμήθεια 25 νέων συρμών τραμ το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 65 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας όχι μόνο την επέκταση προς Πειραιά, αλλά και εκείνη από το Σύνταγμα μέχρι την Πατησίων.

Σε... αναμονή βρίσκεται, ωστόσο, το έργο της επέκτασης του Τραμ προς την Αργυρούπολη, που θα συνδέσει τη γραμμή του τραμ με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό, παρόλο που ο σχεδιασμός του είναι σχεδόν έτοιμος.

ypodomes

Ηλεία: Ιατρείο κλειστό λόγω... έλλειψης μελάνης!

Μια δυσάρεστη «έκπληξη» περίμενε το πρωί της Δευτέρας τους κάτοικους του Τραγανού που πήγαν να γράψουν τα φάρμακά τους στο Περιφερειακό Ιατρείο της περιοχής, καθώς το βρήκαν κλειστό λόγω έλλειψης… μελανιού για τον εκτυπωτή! Και αυτό, τη στιγμή που το Περιφερειακό Ιατρείο του Τραγανού λειτουργεί πλέον μία φορά την εβδομάδα!
Στην κλειστή πόρτα του Ιατρείου, οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν αναρτημένο ένα χαρτί το οποίο έλεγε: «Το Ιατρείο από Δευτέρα 3/6/13 θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης μελανιού για τον εκτυπωτή. Το νοσοκομείο του Πύργου δεν μας παρέχει μελάνι για τη λειτουργία του ιατρείου».
Οι ασθενείς και κυρίως οι ηλικιωμένοι της περιοχής που πήγαν στο ιατρείο να γράψουν τα φάρμακά τους έφυγαν άπραγοι, ενώ η «είδηση» δεν άργησε να κάνει τον «γύρο» της περιοχής….

 

«Αυτή είναι η Ελλάδα του 2013» είπε στο patrisnews ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τραγανού κ. Νίκος Τσάκωνας και συνέχισε: «Τι μπορεί να κάνει η ιατρός σε ένα άδειο ιατρείο, όταν δεν έχει μελάνι για να τυπώσει τις συνταγές στον κόσμο; Βιώνουμε καταστάσεις πραγματικά τριτοκοσμικές. Καταστάσεις που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα τις ζήσουμε…»

Είμαι ο Βαγγέλης και είμαι αποικία χρέους!

Το κακό με τις ρυθμίσεις των χρεών, στην εφορία, στις τράπεζες, στα ταμεία, είναι ότι πρέπει να τις εξυπηρετείς. Πρέπει να πληρώνεις ανελλιπώς τις δόσεις σου και ταυτοχρόνως να μην δημιουργείς νέα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες, στα ταμεία.

Αλλιώς τα παλαιά χρέη προστίθενται στα νέα, τα νέα γίνονται μετά από λίγο  παλαιά και  έτσι,  Βαγγέλη μου, ξυπνάς μια μέρα και  χωρίς  να το καταλάβεις έχεις μεταμορφωθεί σε αποικία χρέους.

Είσαι, Βαγγέλη μου, ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή μισθωτός που χρησιμοποιεί υποχρεωτικά μπλοκάκι, επειδή κανείς δεν τον προσλαμβάνει με σύμβαση εργασίας.

Μέχρι το 2011 έπαιρνες 1.500 ευρώ το μήνα και ήσουν…συνεπέστατος στις υποχρεώσεις σου. Μετά το 2011 ο μισθός σου έπεσε στα 1.000 ευρώ και εκεί  άρχισαν οι δυσκολίες.

Του Γ. Ανανδρανιστάκη

Διότι ο μεν μισθός έπεσε, η εισφορά του ΟΑΕΕ  όμως έμεινε στα 250 ευρώ το μήνα και ο φόρος σου αυξήθηκε, πήγε στα 2.000 ευρώ,  λόγω της εισφοράς στο μπλοκάκι, της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης του αφορολόγητου.

Με 1.000 ευρώ το μήνα μισθό, έπρεπε να δίνεις τα 250 στον ΟΑΕΕ και τα  170 στην εφορία (2.000  δια 12), βάλε και 330 νοίκι, φως, νερό τηλέφωνο, σου έμεναν 250 ευρώ, για να φας,  να  ντυθείς, να πας στη δουλειά σου. Αν έχεις  και οικογένεια, χαιρέτα μου τον πλάτανο. Τι να κάνεις κι εσύ, Βαγγέλη μου, προκειμένου να επιβιώσεις, σταμάτησες να πληρώνεις τον ΟΑΕΕ και την εφορία και έτσι έγινες για πρώτη φορά οφειλέτης του δημοσίου, μπήκες, μπαγάσα, στο ίδιο κλαμπ με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ήσουν σε κατάσταση απελπισίας, ώσπου ήρθε η σπλαχνική μας κυβέρνηση και σου προσέφερε μια ρυθμισάρα τόση, με το συμπάθιο. Με 130 ευρώ το μήνα μπορούσες να εξοφλήσεις σε μια τετραετία όλα σου τα χρέη και του ΟΑΕΕ και της εφορίας, εντάξει δεν είναι και λίγα, αλλά κουτσά- στραβά θα τα καταφέρεις. Τρέχεις λοιπόν  στην εφορία  και τα ταμεία, όπου μαθαίνεις  τα εξής: Εντάξει να στην κάνουμε τη ρύθμιση, αλλά για να μην καταπέσει,  πρέπει από δω και πέρα να είσαι συνεπής σε όλες τις  υποχρεώσεις σου. Να πληρώνεις δηλαδή  κάθε μήνα τα 130 ευρώ της ρύθμισης, συν τα 250 του ΟΑΕΕ, συν τα 170 του φόρου που θα σου έρθει με το εκκαθαριστικό τον Ιούλιο.

Για να είσαι συνεπής απέναντι στο κράτος, Βαγγέλη μου, θα πρέπει να δίνεις  550 ευρώ το μήνα, συν 330 νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, σύνολο 880. Οπότε έχεις δύο επιλογές: ή να ζήσεις με 120 ευρώ το μήνα, δηλαδή να τινάξεις τα πέταλα, ή να συνεχίσεις να μην πληρώνεις τα χρέη σου προς το δημόσιο. Τα 4.500 χιλιάδες που χρώσταγες πέρυσι, θα γίνουν φέτος με τις προσαυξήσεις 10.000, του χρόνου 16.000, έτσι γίνεσαι ταχέως μεγαλοοφειλέτης και κινδυνεύεις, όχι μόνο με κατάσχεση της όποιας περιουσίας σου, αλλά ακόμη και με φυλάκιση.

Είσαι στο στόχαστρο των δημοσίων υπηρεσιών, είσαι δαχτυλοδειχτούμενος μπαταχτσής, είσαι απολύτως εξαρτημένος από το μισθουλάκο που σου δίνει το αφεντικό σου, θα είσαι με μπαταρία να εχτελείς εργασία. Είσαι Βαγγέλη Χατζηαντωνίου μια αποικία χρέους με ονοματεπώνυμο.

Εξουθενωμένοι, πειράματα θαυματοποιών, δεν μπορούμε να λύσουμε τα χέρια αν…δεν μας δώσουν το σύνθημα !!!

Ίσως να ήταν η δική μου διάθεση, κάτι η καρέκλα στη δουλειά μου που τρίζει τώρα τελευταία και μου ψιθυρίζει καλομελέτα κι έρχεται η ανεργία…κάτι τα χαρτιά τα απλήρωτα που κρέμονται στο τοίχο, κάτι οι άνθρωποι γύρω μου στο μετρό που μισοκοιμόντουσαν, ή είχαν μια μούρη σκυθρωπή, αγέλαστη, με το πρόσωπο κουρασμένο ακόμα και νέα παιδιά, λέω αυτό ήταν.

Μας έχουν τσακίσει εντελώς. Βλέπεις τους ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο και να μοιάζουν σαν να σηκώνουν…δεν ξέρω πόσα κιλά βάρος. Ακούς τους τσακωμούς στη γειτονιά από τα διπλανά σπίτια.

Από το vasiliskos2

Βλέπεις τα παιδιά να είναι συνεχώς τσαντισμένα, αδιάφορα, ή στεναχωρημένα. Τους παππούδες να βρίζουν. Τον άνθρωπο που σκουντάς κατά λάθος στο δρόμο να είναι έτοιμος να σε φάει από τα νεύρα.

Δεν ξέρω αν είναι οι αεροψεκασμοί, αν είναι οι ψεκασμοί με χαράτσια και φόρους, αν είναι οι ψεκασμοί της απόγνωσης γιατί χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα να βρεις, χωρίς φράγκο στη τσέπη που να πας και τι να κάνεις, αλλά μοιάζουμε εξουθενωμένοι…..

Αυτό δεν είναι στράγγισμα της τσέπης απλά, είναι στράγγισμα όλης της ζωντάνιας από μέσα από τους ανθρώπους. Είναι σαν να έχουν κάτσει στο σβέρκο του κοσμάκη βδέλλες και τον ρουφάνε ασταμάτητα, μέχρι να το να τον αφήσουν ένα άδειο κουφάρι να σέρνεται.

Αρχίζω να πιστεύω πως εκτός από τους λόγους που έχω αναφέρει επανειλημμένα για την απάθεια μας και την απουσία κάθε πράξης αντίδρασης, υπάρχει κι ένας τελευταίος σημαντικός. Μου φαίνεται πως σε λίγο η πλειοψηφία του λαού δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί όχι απλά γιατί φοβάται, ή γιατί αδιαφορεί, αλλά πολύ απλά γιατί δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια της ούτε μέχρι τη πλατεία να κατέβει…

Βλέπω νεαρά παιδιά να είναι συνεχώς κουρασμένα. 20-25 χρονών παλικάρια και κοπελάρες να υποφέρουν από στομάχια, ζαλάδες, να κυκλοφορούν με τις θυροξίνες στο τσεπάκι, με τα αντιόξινα, με τα αναλγητικά για τους πονοκεφάλους και τις ζαλάδες. Ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό με άρρωστα είτε σωματικά είτε ψυχικά παιδιά. Παιδιά που νοιώθουν εν δυνάμει άρρωστα. Με θανατοφοβίες. Με καταθλίψεις. Με διατροφικές διαταραχές. Με διάφορες εμμονές…

Πολλές φορές φίλοι μου γράφουν και μου λένε τα λες θαυμάσια. Μα δεν τα λέω θαυμάσια. Απλά περιγράφω την αρρώστια χωρίς να χτυπάω ξύλο. Δεν ωφελεί να κρύβουμε πράγματα πια. Να κάνουμε πως δεν  υπάρχουν. Δεν ωφελεί κανέναν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή δεν μολύνονται από κάτι που θα περάσει με τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις ανθρώπων που ζουν έξω από τη κοινωνία, φυλαγμένοι πίσω από ψηλούς τοίχους, συναγερμούς και κάγκελα με το φόβο μην τους τρακάρει η κοινωνία κατά λάθος, μολύνονται βαθιά μέσα τους από πράγματα που δεν θα διορθωθούν ούτε αν ανακάμψουν οι γ@μημένοι οι δείκτες.

Οι αυτοκτονημένοι δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι άνθρωποι που θα τρελαθούν δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως πριν. Τα παιδιά δεν θα τους δώσει κανείς πίσω τα 18, 20 ή 22 που φύγανε. Ίσως όταν θάναι σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες τα τεφτέρια των συμμοριών να έχουν κάνει γερή μπάζα και να αποφασίσουν να τους πετάξουν μια στάλα ελπίδας, αλλά όλα τα χρόνια που θα τους έχουν ρουφήξει την ελπίδα και τη χαρά από μέσα τους δεν θα μπορέσουν να τους τα επιστρέψουν.

Αυτό που μας κάνουν δεν έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί οι άνθρωποι όταν θα βγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέσα από το ηλίθιο τούνελ, δεν θα είναι οι ίδιοι. Θα έχουν αφήσει κομμάτια τους σ΄αυτό τον πόλεμο. Θα έχουν χάσει αγαπημένους, θα έχουν χωρίσει ζευγάρια, θα έχουν φύγει από το σπίτι παιδιά, θα έχουν σταματήσει να ερωτεύονται, να γελάνε, να χαίρονται τη ζωή, εκατομμύρια άνθρωποι, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει καν τι τους κάνουν. Υπομένουν απλά. Υπομένουν. Μετράνε το χρόνο και υπομένουν. Βλέπουν να μην είναι καλά, να μην είναι ευτυχισμένοι, νοιώθουν άδειοι, νοιώθουν διάφορα άσχημα παιχνίδια να τους κάνει το μυαλό, και νομίζουν πως φταίνε οι ίδιοι. Νομίζουν πως είναι προβληματικοί, το κρύβουν, το σκεπάζουν μην τους πάρει χαμπάρι ο δίπλα, που κι εκείνος είναι το ίδιο και το σκεπάζει υποκριτικά. Ακόμα κι όσοι κρατιούνται ακόμα, κι έχουν ένα κομπόδεμα και δείχνουν να καλοπερνάνε σ@ατά είναι. Δίπλα στα συσσίτια στις φτωχογειτονιές, που βλέπεις τη δυστυχία του να μην έχεις να φας, στις “καλοστεκούμενες” συνοικίες βλέπεις ανθρώπους που έχουν να φάνε, να διασκεδάσουν, να τη περάσουν άνετα αλλά είναι γεμάτοι από μια ανεξήγητη ανικανοποίηση, βίτσια και παράνοιες χωρίς να ξέρουν τι τους φταίει.

Πήγα να κάνω ένα διακανονισμό στη ΔΕΗ της γειτονιάς μου και νόμιζα πως είναι διαδήλωση. Ένα πλήθος πρωτοφανές με τα χαρτάκια στο χέρι, νέοι , γέροι , περίμενα μια ατέλειωτη ουρά, σιωπηλοί, υποταγμένοι, λες και τους πήγαιναν για τους φούρνους…. Στην εφορία το ίδιο. Στα ταμεία το ίδιο. Άνθρωποι εξουθενωμένοι, με τα χαρτιά στο χέρι, δεκάδες κ@λόχαρτα, για να πληρώσουν το κράτος-τέρας μη τυχόν και χρεοκοπήσει. Οι χρεοκοπημένοι πολίτες από λεφτά κι από ζωή, στήνονται σε ατέλειωτες ουρές για να βοηθήσουν τις τράπεζες, τους μεγιστάνες του πλούτου, τους εμπόρους των εθνών, τους ελάχιστους και αδίστακτους που πατάνε στο λαιμό όλους τους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν χέρια δεμένα με αλυσίδες. Δεν υπάρχουν φυλακές με κάγκελα. Δεν υπάρχει καν πόλεμος με μάχες και όπλα. Σαν ταχυδακτυλουργοί έχουν πείσει εκατομμύρια ανθρώπους,  πως δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια αν δεν τους δώσουν το σύνθημα. Τους κρατάνε υποχείρια αν δεν φωνάξουν το σύνθημα. Ποιος ανόητος θεωρεί πως είναι θεωρία συνωμοσίας η μαζική εξόντωση?  Ποιος ανεγκέφαλος ακόμα ζει στο περασμένο αιώνα κι ονειρεύεται ουτοπίες σε φουλ δυστοπικό μέλλον. Χημικά, μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένος αέρας, φαρμακο-εξάρτηση, βρώμικο νερό, σάπια κρέατα, αβιταμίνωση, αναιμίες, θυροειδής, διαβήτης, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, καρκίνοι που θερίζουν, τα παιδικά νοσοκομεία γεμάτα από ένα πρωτοφανή αριθμό παιδιών με σοβαρές και ανίατες ασθένειες, ζευγάρια σπαταλάνε περιουσίες για να καταφέρουν να κάνουν ένα παιδί, χωρίς να ξέρουν γιατί  είναι στείροι, κορίτσια που αρνούνται να φάνε μετρώντας υστερικά τις περιφέρειες, κι άλλα παιδιά  που είναι τίγκα στη χοληστερόλη και όλα τα κακά της μοίρας από το δημοτικό, βρέφη τρυπημένα με ένα μάτσο από εμβόλια πριν καλά καλά περπατήσουν, δηλαδή τι άλλο είναι η μαζική εξόντωση?

Περιμένετε ακόμα κάποιο παγκόσμιο πόλεμο, παραδοσιακό για να πολεμήσετε τον εχθρό? Περιμένετε να πιαστούν μεταξύ τους δεξιοί κι αριστεροί? Πιστοί και άπιστοι? Πατριώτες και προδότες? Κατακτητές και κατακτημένοι? Πλούσιοι και φτωχοί?  Ολα αυτά είναι παρελθόν. Κανείς δεν θα πιαστεί, εκτός από βαρβαρότητες που θα γίνονται στη γειτονιά και θα τα βάζουμε ο ένας με τον άλλον, σας τοπικές συμμορίες. Το πολύ πολύ να ανάβουν ένα φυτίλι μια εδώ και μια εκεί για να εκτονώνεται η  χύτρα ταχύτηας. Δεν υπάρχει επιστράτευση. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής θανάτωση. Όλα παίζουν αλλιώς και δυστυχώς η λεγόμενες δυνάμεις αντίδρασης συνεχίζουν να κινούνται σε δεδομένα περασμένων αιώνων με την ανθρωπότητα να έχει φτάσει στο σημείο να εύχεται την αυτοκαταστροφή της. Οι ρυθμιστές της ζωής μας βαράνε με όπλα από το μέλλον,  κι οι δυνάμης αντίδρασης αντιπαραθέτουν σφεντόνες!

Η λύση? Ειλικρινά δεν νομίζω πως υπάρχει λύση έτοιμη να έρθει στο πιάτο. Σ΄αυτό το σημείο νομίζω πως πρέπει κάποιος να μας τρομάξει! Να μας κάνει ένα μπαμ και να τρομάξουμε. Να ξαναβρούμε την ικανότητα να είμαστε ρυθμιστές της ζωής μας. Πως? Να ομολογήσουμε πρώτα αυτό που μας συμβαίνει. Να το μοιραστούμε. Να γίνουμε συνάνθρωποι. Να βγούμε από την αποξένωση και τον εστιασμό στο προσωπικό μας πρόβλημα. Γιατί δεν είναι πλέον προσωπικό. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, αλλά στην ουσία δεν μας κρατάει κανείς εκτός από αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιτρέψει να συμβεί.

πηγη

Κόλαφος από την Κομισιόν - ΟΧΙ στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση!

«Πάγο» στα σχέδια για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλων φόρων, βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου για Φορολογικά Θέματα Κοινοτικού Επιτρόπου, κ. Algirdas Semeta.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κοινοτικός επίτροπος στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει μια συστηματική εξέταση για τα περιθώρια μείωσης του φόρου, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτά τα περιθώρια στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν και πρόσθεσε με νόημα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι ο ενδεικνυόμενες τρόπος για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι στην ομιλία του στη Βουλή που προηγήθηκε της συνέντευξης, πρότεινε στους Έλληνες βουλευτές να δουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και στην αποτελεσματικότητα του ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας πριν πάρουν την απόφαση μείωσης του συντελεστή.

Μιλώντας συνολικά για τα θέματα φορολογίας, ο Επίτροπος είπε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζουν το φορολογικό σύστημα ως σύνολο και όχι αποσπασματικά ενώ ειδικά για το ελληνικό φορολογικό σύστημα τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του, καθώς η Ελλάδα από φορολογικής απόψεως είναι σε δύσκολη θέση, καθώς και ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναπροσαρμογές σε φόρους.

Μιλώντας για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην φορολογική διοίκηση, είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα και ότι κατά τη συνεργασία του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πείστηκε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Είπε ότι η δημιουργία ανεξάρτητης γενικής γραμματείας εσόδων είναι θετική εξέλιξη, ότι χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος και τόνισε με νόημα «χρειάζεται χρόνος, η χώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται να κινηθεί ταχύτερα για να έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα ταχύτερα».

Ο κ. Semeta σημείωσε ότι εκκρεμεί η υιοθέτηση δύο πολύ σημαντικών νομοθετημάτων, του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος και του κώδικα φορολογικών διαδικασιών που θα απλουστεύσουν το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επισήμανε, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Ανέφερε ως παράδειγμα σε αυτά τα μέτωπα παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τις ενδοομιλικές συναλλαγές μέσω των οποίων γίνεται μεταφορά κερδών.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα στο πλαίσιο της ομάδας δράσης (task force) καθώς και ότι το 40% του χρόνου της ομάδας στην Ελλάδα δαπανάται για τα θέματα φορολογίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Semeta είπε, μεταξύ άλλων, ότι δύο είναι τα συστατικά για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, η εφαρμογή των νέων μέτρων και η ισχυρή πολιτική βούληση στο πρόγραμμα.


Ήμασταν οι μόνοι που δεν τιμωρήσαμε τους κατοχικούς δοσίλογους.

Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, ήμασταν ο μόνος λαός που δεν δίκασε και δεν τιμώρησε του δοσίλογους. Αντί να δικάσουμε τους δοσίλογους, τους προδότες και τους μαυραγορίτες που κέρδισαν με το αίμα αθώων Ελλήνων, για να αποκαθαρθεί έτσι η
κοινωνία από τα σάπια στοιχεία της, εμείς προτιμήσαμε...
να σφαχτούμε μεταξύ μας σε έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο. Μέσα από αυτόν τον εμφύλιο, όχι μόνο γλίτωσαν όλα τα πιο πάνω σάπια στοιχεία, αλλά είτε χάθηκαν τα ίχνη τους, είτε δικαιώθηκαν και ηρωποιήθηκαν. Στη συνέχεια, όλα αυτά τα στοιχεία επάνδρωσαν το νέο καθεστώς για να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα.

Σήμερα πάλι, το λογικό και υγιές για έναν λαό που περιήλθε στη δική μας κατάσταση, θα ήταν να ερευνήσουμε και να τιμωρήσουμε τους υπαίτιους που μας χρεοκόπησαν, που παρέδωσαν την Εθνική Κυριαρχία, που μας έβαλαν σε οικονομική κατοχή και μας εξαθλιώνουν, για να εξυγιάνουμε το σύστημα και να προχωρήσουμε. Αντί γι’ αυτό, παρακολουθούμε εμβρόντητοι να γίνεται μια προσπάθεια από το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό καθεστώς, να αποπροσανατολιστούμε από τα μνημόνια και την εξαθλίωση και να δημιουργηθεί ένας νέος τεχνητός εμφύλιος διχασμός. Ένας διαχωρισμός μεταξύ των Ελλήνων του δήθεν «δημοκρατικού τόξου» και των «Ελλήνων φασιστών». Η προσπάθεια αυτή για τη δημιουργία δύο Ελλάδων, αυτή της δήθεν δημοκρατίας και αυτή του δήθεν φασισμού, αν τελικά επιτύχει, θα οδηγήσει τον μεν λαό σε έναν νέο εξοντωτικό διχασμό, το δε σάπιο καθεστώς σε διαφυγή, επιβίωση και ηρωποίηση.

Αυτή τη φορά, θα πρέπει να δείξουμε επιτέλους ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχουν οι Ελλάδες της «δημοκρατίας» και του «φασισμού» που τεχνητά το ίδιο ο καθεστώς στήνει. Οι δύο Ελλάδες που δυστυχώς πράγματι υπάρχουν είναι η Ελλάδα που εκφράζει το σάπιο και διεφθαρμένο ολιγαρχικό καθεστώς, με όλη τη νομενκλετούρα του, που νέμεται τους μόχθους της κοινωνίας και η Ελλάδα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που ζητά δημοκρατία, συμμετοχή, αξιοκρατία, προσωπική απελευθέρωση, κοινωνική δικαιοσύνη και μια θέση στον ήλιο.

πηγη

Το Μετρό αποκτά wi fi

Εώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί συστήματα ασύρματου Internet στους κεντρικούς και τερματικούς σταθμούς του μετρό, δύο χρόνια μετά την εξαγγελία τού τότε υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση.

Πρόκειται για ένα μόνο από τα «βήματα» που θα γίνουν στα Μέσα Μεταφοράς μετά την εξαγγελία για την εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων «ευφυών» στάσεων στην πρωτεύουσα, μέσω των οποίων οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες επάνω σε αυτές, καθώς και από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους.

Σε ότι αφορά τις νέες διαδρομές, οι σταθμοί της γραμμής 2 «Ηλιούπολη», «Αλιμος», «Αργυρούπολη» και «Ελληνικό» παραδίδονται στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 1 δίδεται στην κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα, από το Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει πύκνωση κομβικών λεωφορειακών διαδρομών, ελάττωση γραμμών με μικρότερη ζήτηση και αποχώρηση των μπλε λεωφορείων από υπεραστικές διαδρομές. Το κενό θα καλύψει το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο με τη σειρά του δεν θα μπαίνει πια μέσα στην πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ

Οι “πρώην γλείφτες του Παπανδρέου”, σε ρόλο… “κυβερνητικών εταίρων” του Σαμαρά!

Σε… αρένα μετέτρεψαν τη Νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας οι νεολαίοι του κόμματος, οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τον βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, αποκαλώντας τον πρώην «γλείφτη του Παπανδρέου και του Ραγκούση» και νυν «κυβερνητική εταίρα του Σαμαρά».

Ο κ. Ρήγας, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» το οποίο είχε έντονη παρουσία από τη νεολαία του κόμματος τα… άκουσε για τα καλά, καθώς δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και για τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ γενικότερα, αναφέρει το thebest. Μάλιστα, μετά τις διαφωνίες που εξέφρασαν στελέχη του κόμματος με την κεντρική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ένα μέλος είπε στον κ. Ρήγα: «Οι περισσότεροι από εσάς γλείφατε τον Παπανδρέου, τους Ραγκούσηδες και τους λοιπούς και όταν αποδομήθηκε ο Παπανδρέου τρέξατε να γίνετε κυβερνητικές… εταίρες του Σαμαρά».

Το κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν τεταμένο, απόδειξη των διαθέσεων που έχει ένα κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κόμμα ενώ ακόμη και οι τοποθετήσεις «επώνυμων» στελεχών ήταν, στην πλειονότητά τους, ιδιαιτέρως αιχμηρές προς τον κ. Ρήγα.

πηγη

Να πάμε! Αλλά πού να πάμε;…(ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Εξεγέρσεις σημειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, μα όλες αποτυγχάνουν.
Δεν αποτυγχάνουν πάντα να διώξουν το προηγούμενο καθεστώς.
Συχνά το καταφέρνουν, με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων.
Αποτυγχάνουν όμως να αλλάξουν στην ουσία τα πράγματα.
Αποτυγχάνουν να φέρουν το καθεστώς που επιθυμούν.
Γιατί;

Αν δούμε τις…επαναστάσεις, εθνικές ή κοινωνικές, που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια, πέτυχαν εκείνες που είχαν έναν ή και περισσότερους φορείς πίσω τους.
Αν δούμε τη Ρωσική επανάσταση, είχε πίσω το κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο παρά τις εσωτερικές του διαφωνίες, ήταν αυτό που έδειχνε το δρόμο της επανάστασης.
Στην Κούβα, ο δικτάτορας Μπατίστα ανετράπη από ένοπλο αγώνα κομμουνιστών με τον Φιντέλ και τον Τσε στην ηγεσία.
Δείτε μία-μία τις επαναστάσεις που πέτυχαν το σκοπό τους και θα διαπιστώσετε πως πάντα υπήρχε φορέας οργανωμένος, όχι μόνο να διεξαγάγει την επανάσταση αλλά και νααναλάβει την οργάνωση του νέου καθεστώτος, μόλις πέσει το υπάρχον.

400 χρόνια περίμεναν σκλαβωμένοι οι κάτοικοι της χώρας μας.
Αν και είχαν χιλιάδες λόγους γενικού ξεσηκωμού, αυτό δε γινόταν.
Παρά μόνο σποραδικές κατά τόπους εξεγέρσεις που πνίγονταν στο αίμα και έφερναν χειρότερα αποτελέσματα.
Πότε τα κατάφεραν να ξεκινήσουν έναν καλοσχεδιασμένο αγώνα;
Όταν άρχισαν, εν καιρώ ειρήνης, να οργανώνονται συνωμοτικά στη Φιλική Εταιρεία άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες που μπορούσαν να αναλάβουν το έργο του ξεσηκωμού, να το οργανώσουν και να το φέρουν εις πέρας.
Μετά, αυτή η συνωμοτική ομάδα λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος των κατά τόπους ένοπλων ομάδων και έφερε τους οπλαρχηγούς σε συνεννόηση.
Μόνο τότε μπόρεσε να σημάνει γενικός ξεσηκωμός με πιθανότητες επιτυχίας.
Διότι υπήρχαν ήδη διαμορφωμένες δομές που θα αναλάμβαναν την ηγεσία του αγώνα μετά τις πρώτες νίκες, αλλά και την οργάνωση όσων απαιτούνταν για τη δόμηση ενός κράτους.

Αυτή είναι και η διαφορά εξέγερσης και επανάστασης.
Η εξέγερση είναι ένα βίαιο ξέσπασμα οργής των αδικημένων, των αντιφρονούντων ενάντια στο καθεστώς, χωρίς όμως συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο κατάληψης της εξουσίας.
Η επανάσταση είναι η εξέγερση που έχει συγκεκριμένους στόχους, οργάνωση και προσβλέπει στην αντικατάσταση ενός καθεστώτος από άλλο, με έτοιμους τους φορείς της νέας κατάστασης.
Η επανάσταση δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τη λύση στο πρόβλημα, ενώ η εξέγερση όχι.

Για να το πω με παράδειγμα, εξέγερση είναι να είσαι στη φυλακή και να έχεις κανονίσει μαζί με τους άλλους φυλακισμένους να δείρεις τους φύλακες.
Επανάσταση είναι να έχεις σχεδιάσει και κάποιο σχέδιο απόδρασης.

 

Ζήσαμε και τις δικές μας εξεγέρσεις την πρώτη διετία των Μνημονίων, είδαμε την κατάληξη εκείνων που έγιναν στα αραβικά κράτη, βλέπουμε και τώρα στην Τουρκία τα γεγονότα.Ποια είναι η κοινή συνισταμένη;
Η ανυπαρξία σχεδίου για την επόμενη μέρα.
Ή, για να είμαι πιο σαφής, η μη υιοθέτηση ενός σχεδίου από τους εξεγερμένους.
Η έλλειψη ενός φορέα, ο οποίος θα καθοδηγεί τους εξεγερμένους και θα αναλάβει να οργανώσει και να διοικήσει την επόμενη μέρα της πτώσης του καθεστώτος.

Αυτός ο αχταρμάς απόψεων και σχεδίων ανά ομαδούλες οδήγησε ή στην αποτυχία του εγχειρήματος ή στην επικράτηση μικρών, εξτρεμιστικών και επικίνδυνων ομάδων που δεν εξέφραζαν την πλειοψηφία των εξεγερμένων, αλλά είχαν μια υποτυπώδη οργάνωση, όση χρειαζόταν δηλαδή για να επιβληθεί μια συλλογικότητα επί ατομικοτήτων.
Έτσι, στην Αίγυπτο και αλλού, μετά την πτώση των καθεστώτων, επικράτησαν εξτρεμιστές μουσουλμάνοι που καπέλωσαν τους δημοκράτες, τους σοσιαλιστές και τους ανένταχτους που εξεγείρονταν κατά μόνας.
Τα καθεστώτα που προκύπτουν είναι συχνά χειρότερα από αυτά που πάσχιζαν να διώξουν.
Και στην Τουρκία τώρα, που εξεγείρονται κυρίως αριστερές ομάδες πληθυσμού, λόγω έλλειψης οργάνωσης και συγκεκριμένων στόχων, θα καταλήξουν ενδεχομένως να χτυπήσουν τον “χομεϊνί” Ερντογάν και να ενισχύσουν τους κεμαλιστές, τους πολεμοκάπηλους πολιτικούς απογόνους του σφαγέα. 

Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας και όσοι υποστηρίξαμε τις εξεγερσιακές καταστάσεις στη χώρα μας στο πρόσφατο παρελθόν.
Λέμε “να ξεσηκωθούμε, να επαναστατήσουμε” κλπ.
Ωραία, να πάμε να τα κάνουμε όλα αυτά.
Αλλά να πάμε πού;
Πού θα μας βγάλουν αυτά;
Με ποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;
Με ό,τι κουβαλάει η κούτρα του καθενός μας;
Ξέρουμε τί θέλουμε;
Εμείς τουλάχιστον που τασσόμαστε αναφανδόν κατά της υπάρχουσας κατάστασης, ξέρουμε τί θέλουμε;
Όχι ως άτομα, αλλά ως συλλογικό υποκείμενο.
Υπάρχει ένα σχέδιο που μας ενώνει;
Υπάρχει αυτή η σημαία πίσω από την οποία θα στοιχηθούμε να πολεμήσουμε;
Ή υπάρχουν μόνο σημαιάκια από ‘δω κι από κει και ό,τι κάτσει, όπως κάτσει;

Και σε τελική ανάλυση ποια είναι τα υπάρχοντα σχέδια ανατροπής της κατάστασης;
Εκπονημένα είναι δύο σχέδια.
Το ένα, που συγκεντρώνει προς στιγμήν περισσότερες προτιμήσεις, είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε., με αντικατάσταση μνημονίων από ένα σχέδιο τελείως διαφορετικού προσανατολισμού, με απόπειρα διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρες ανάπτυξης κλπ, αλλά όλα αυτά εντός Ε.Ε.
Το άλλο σχέδιο είναι το σχέδιο εξόδου από Ε.Ε. και ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους, προσανατολισμό σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, απαγκίστρωση της χώρας από τους μηχανισμούς της Δύσης κλπ. Οργανώμένοι φορείς αυτών των σχεδίων είναι συλλογικότητες μικρού βεληνεκούς, όπως Σχέδιο Β, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Δεν Πληρώνω κλπ.
(Το σχέδιο Καμμένου να πάμε στον Πούτιν για λεφτά και να κάνουμε μπίζνες με πετρέλαια δεν το αναφέρω για προφανείς λόγους σοβαρότητος…)

Προς το παρόν, λοιπόν, καλά ή άσχημα, αρεστά ή όχι, αυτά τα δύο υπάρχουν.
Επομένως, μέχρι να εκπονηθεί άλλο σχέδιο από άλλον φορέα ή συλλογικότητα, έχουμε αυτές τις δύο προτάσεις ανατροπής των Μνημονίων.
Η μια πιο διαχειριστική, η άλλη πιο επαναστατική.

Και φυσικά, αν λέμε ότι θέλουμε να εξεγερθούμε και να τα ανατρέψουμε, εννοούμε προφανώς την ανατροπή του παρόντος καθεστώτος έχοντας στο μυαλό μας μία απ’ τις δύο παραπάνω προτάσεις-προσπάθειες.
Το ”να βγούμε στο δρόμο, να τα σπάσουμε όλα και μετά βλέποντας και κάνοντας” δεν αποτελεί προφανώς λύση, παρά μόνο μια συμπαθή κραυγή αγωνίας με ανυπολόγιστη έκβαση.
Αλλά εμείς δε δεχόμαστε να συμφωνήσουμε ούτε με μία απ’ τις δύο αυτές προτάσεις ούτε βεβαίως να στοιχηθούμε πίσω της για να αγωνιστούμε για την επικράτησή τους.
Ενώ οι περισσότεροι λέμε πάνω-κάτω ή τα μεν ή τα δε, αρνούμαστε όμως να συστρατευτούμε για την επίτευξη της μίας ή της άλλης πρότασης.
Τουλάχιστον ώσπου να διατυπωθεί κάποια άλλη πρόταση.
Αν συμφωνούμε με κάποια από τις ήδη διατυπωμένες προτάσεις, τότε δεν έχουμε παρά να αγωνιστούμε για την συντομότερη επικράτησή της.
Αν δε συμφωνούμε με κάποια από αυτές, τότε προφανώς δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιθυμούμε και να επιδιώκουμε εξεγερσιακές καταστάσεις αλλά μάλλον να επιδιώκουμε αναζήτηση κάποιας άλλης προσφορότερης λύσης, ώστε να αγωνιστούμε γι’ αυτήν.
Απλά είναι τα πράγματα.

Ανάλογα λοιπόν την προτιμότερη και την ορθολογικότερη λύση που έχει ο καθένας μας στο κεφάλι του, πρέπει να σκεφτεί με ποιους τρόπους μπορεί ως πολίτης να συνεισφέρει στην ανάδειξή της σε αυριανή πολιτική της χώρας.
Και ο καθένας κρίνει αν για τη λύση που επιδιώκει, χρειάζεται υπομονήεξέγερση με ανατροπή της κυβέρνησης για να προκληθούν εκλογές ή ένοπλη επανάσταση για να ανατραπεί συνολικά το σύστημα.
Κάθε στόχος, άλλωστε, συμπεριλαμβάνει και τα πιθανά μέσα που απαιτούνται για την επίτευξή του.
Ας δούμε λοιπόν καθαρά ο καθένας μας, πέρα από συναισθηματισμούς, τί θέλουμε και με ποιον τρόπο θα το πετύχουμε.

Έτσι, θα διαπιστώσουμε πού αποσκοπούμε μέσω των κινητοποιήσεων, των διαδηλώσεων, των απεργιών, των εκλογών, των εξεγέρσεων κλπ.
Για να μην τα κάνουμε όλα αχταρμά στο κεφάλι μας.
Και βέβαια να δούμε σε κάθε περίπτωση η λύση που επιλέγουμε, πώς θα προέλθει.
Δηλαδή με ποιους φορείς οργάνωσης της ανατροπής, ποια μέσα ανατροπής, ποιες συνθήκες, ποιους στόχους και ποιο σχέδιο επόμενης μέρας, με ποιους φορείς στην οργάνωσή της κλπ.

Ας τα βρούμε αυτά ως άτομα και ως λαός και μετά μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.
Αλλά οργανωμένα, με σχέδιο και με φορείς.
Όχι χύμα κι “όποιον πάρει ο Χάρος”!

πηγη