EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το ευρώ και η ΕΕ έχουν όλο και λιγότερους φίλους

Του Γιώργου Δελαστίκ

Προκαλεί αίσθηση ο τίτλος του τελευταίου αφιερώματος «Ευρώπη», που εκδίδουν από κοινού δυο τρεις φορές το χρόνο έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες – η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η γαλλική Le Monde, η ιταλική La Stampa, η βρετανική The Guardian, η ισπανική El País και η πολωνική Gazeta Wyborcza: «Η μεγάλη βλάβη». Ο υπότιτλος εξηγεί τι ακριβώς εννοεί: «Ο ευρωσκεπτικισμός μαίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι διαπιστώσεις σκληρές, αλλά ειλικρινείς. Με... ζουρλομανδύα (!) παρομοιάζει τη σημερινή πολιτική της ΕΕ, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών των χωρών της Νότιας Ευρώπης, η ΕΕ μοιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο με το ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική: ένα ζουρλομανδύα που ροκανίζει λίγο λίγο το χώρο που έχει μέχρι τώρα αφεθεί στις εθνικές πολιτικές και αδειάζει τις εθνικές Δημοκρατίες από κάθε περιεχόμενο. Σε αυτό το νέο σενάριο, οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν παραμένουν θεμελιωδώς οι ίδιες και δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Η ΕΕ εχθρός της Δημοκρατίας

Και οι έξι προαναφερθείσες εφημερίδες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μάλιστα από κεντροαριστερή σκοπιά. Το αφιέρωμα «Ευρώπη» το εκδίδουν για να προωθήσουν τη δημοφιλία της ΕΕ. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα το γεγονός ότι ακριβώς ένα τέτοιο έντυπο επικρίνει τόσο βαθιά την ΕΕ και την πολιτική που ασκεί, φτάνοντας μέχρι του σημείου να τη χαρακτηρίσει ουσιαστικά ως παράγοντα που υποσκάπτει τη Δημοκρατία!

«Αν με τον όρο “κυριαρχία” αντιλαμβάνεται κανείς τη δυνατότητα των λαών να αποφασίζουν αυτό που επιθυμούν για τη χώρα τους, σπάνιοι είναι οι Ευρωπαίοι του Βορρά και του Νότου που αισθάνονται κυρίαρχοι. Ένα ουσιώδες μέρος της Δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο έχει εξαφανιστεί, χωρίς να επιστραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρεται στο αφιέρωμα.

«Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ είναι ένα βαθύτερο φαινόμενο. Ο ενθουσιασμός απέναντί της δεν θα αναγεννηθεί χωρίς η ΕΕ να τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στα κράτη-μέλη της και στους πολίτες της» προειδοποιούν με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο τους στο αφιέρωμα αυτό ο Μαρκ Λεονάρ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ενός πανευρωπαϊκού think tank που συσπειρώνει εκατόν εξήντα προσωπικότητες και από τα είκοσι εφτά κράτη-μέλη της ΕΕ, και ο Χοσέ Τορεβλάνκα, του ισπανικού τμήματος του ιδρύματος.

Οι πολίτες δυσπιστούν

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου, οι οποίες διενεργούνται κατ’ εντολήν της ίδιας της ΕΕ, αποτυπώνεται αδρά αυτή η τάση απαξίωσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στις συνειδήσεις των λαών.

Έχουν ενδιαφέρον οι μεταβολές που συντελέστηκαν ανάμεσα στο 2004, εποχή ιδιαίτερης ευφορίας και ακτινοβολίας της ΕΕ, και στο 2012, όπως εμφανίζονται στο Ευρωβαρόμετρο.

Το 2004 λοιπόν δεν είχε εμπιστοσύνη στην ΕΕ το 42% των Γερμανών, αλλά το 2012 το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 61%! Το 2004 οι Γάλλοι δήλωναν ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ σε ποσοστό 40%, το 2012 το ποσοστό αυτό είχε ανεβεί στο 56%. Πρωταθλητές της αμφισβήτησης βέβαια ήταν ανέκαθεν οι Βρετανοί, αλλά ουδέποτε το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ΕΕ είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα: το 47% του 2004 εκτοξεύτηκε στο... 75% (!) το 2012.

Αναφερόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πιο εκρηκτική απόρριψη της ΕΕ σημειώθηκε σε δύο χώρες που μέχρι πρότινος κατατάσσονταν στα... «ευρωλιγούρια» και μάλιστα επικεφαλής – στην Ιταλία και την Ισπανία!

Και στις δύο χώρες, το 2004 το ποσοστό δυσπιστίας προς την ΕΕ ήταν μόλις 27%. Καθώς όμως και οι δύο χώρες χτυπήθηκαν άγρια από την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση πανευρωπαϊκά της άγριας λιτότητας, το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ΕΕ απογειώθηκε στο... 72% (!) στην Ισπανία και στο 62% στην Ιταλία. Πρωτοφανείς εξελίξεις, πραγματικά.

Το 2004, σε καμία από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία αυτών που δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ – ούτε καν στη Βρετανία! Τα ποσοστά τους κυμαίνονται από το 27% στην Ιταλία και την Ισπανία έως το 47% της Βρετανίας.

Αντιθέτως, το 2012 και στα πέντε αυτά κράτη κυριαρχούσε η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ: από το 75% των Βρετανών και το 72% των Ισπανών έως το 56% των Γάλλων! Πλήρης αντιστροφή της κατάστασης.

«Τα σαρκοβόρα της Ευρώπης!»

Οι κεντροαριστερές εφημερίδες The Guardian και The Independent είναι οι πιο φιλοευρωπαϊκές εφημερίδες της Βρετανίας. Έχει λοιπόν βαρύνουσα πολιτική σημασία, που αντανακλά την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το γεγονός ότι εμφανίζεται στην πρώτη από τις δύο αυτές εφημερίδες άρθρο με έναν εξαιρετικά εύγλωττο τίτλο: «Τα σαρκοβόρα της Ευρώπης τώρα απειλούν να μας καταβροχθίσουν όλους»!

«Η συμφωνία που επιβλήθηκε διά της βίας στην Κύπρο από την υπό γερμανική ηγεσία τρόικα δεν συνιστά διάσωση. Στην πραγματικότητα θα καταστρέψει την οικονομία του νησιού» υποστηρίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι λαοί κρατούνται όμηροι από τις τράπεζες, τους μετόχους και τις εταιρείες που απαιτούν λύτρα. Όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι δεν θα σηκώσουν αυτοί το κόστος της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Οι λαοί κρατούνται όμηροι και από πολιτικούς που θεωρούν δουλειά τους να εκτελούν τις επιθυμίες των τραπεζών, των μετόχων και των εταιρειών» προσθέτει.

Το συμπέρασμά του είναι σαφέστατο: «Σκληραίνει σε όλη την Ευρώπη η αντίσταση σε αυτή την οικονομική πολιτική που συνιστά σπιράλ θανάτου... Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η αντίσταση πρέπει να γίνει πιο δυνατή – διαφορετικά θα μας καταβροχθίσουν όλους».

Η ήπειρος πολώνεται

Το βρετανικό περιοδικό The Economist προειδοποιεί: «Αν η ύφεση και η μαζική ανεργία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια επιμείνουν και τον επόμενο χρόνο, η πολιτική μπορεί να πολωθεί επικίνδυνα».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και μάλιστα με πιο κατηγορηματικό τρόπο και ένας αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, ο Τόμας Ράιτ από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον. «Η ευρωπαϊκή πολιτική πολώνεται με τρόπο που καθιστά απίθανη την περαιτέρω πρόοδο (της ολοκλήρωσης της ΕΕ)» υποστηρίζει και προχωρεί σε μια σημαντική πρόβλεψη: «Η επόμενη αποφασιστική στιγμή μπορεί να είναι όταν ένα κράτος-μέλος στην περιφέρεια της ΕΕ εκλέξει μια κυβέρνηση με σιδηρά εντολή να πει «Όχι» στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει και αυτή σιδηρά εντολή να μην λυγίσει... Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση της υποστήριξης της ΕΚΤ και μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε νέες πράξεις αποσύνθεσης της ΕΕ».

Μας κυβερνούν ανδρείκελα

Ο Σερζ Αλιμί, διευθυντής της Le Monde Diplomatique, είναι κυριολεκτικά έξω φρενών με την πολιτική των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τη στάση που τήρησαν εναντίον της Κύπρου, λεηλατώντας τις καταθέσεις που υπήρχαν στις τράπεζες του νησιού.

«Μα ποια “εμπιστοσύνη” μπορεί να έχει κανείς ακόμη στο ενιαίο νόμισμα και στην ιερή και απαραβίαστη εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, αν οποιοσδήποτε πελάτης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί με τις αποταμιεύσεις του ακρωτηριασμένες στη διάρκεια της νύχτας;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο τεύχος Απριλίου της σοβαρής εφημερίδας.

«Τα δεκαεφτά κράτη-μέλη του Eurogroup τόλμησαν έτσι το αδιανόητο. Θα το ξανακάνουν. Κανένας πολίτης της ΕΕ δεν μπορεί από εδώ και πέρα να αγνοεί ότι είναι ο προνομιακός στόχος μιας οικονομικής πολιτικής αποφασισμένης να τον απογυμνώσει από τους καρπούς της εργασίας του με το πρόσχημα της αποκατάστασης των δημόσιων λογαριασμών» προσθέτει.

Και καταλήγει, ακάθεκτος: «Στη Ρώμη, την Αθήνα ή τη Λευκωσία, ντόπιες μαριονέτες φαίνονται ήδη αποφασισμένες να μετουσιώσουν σε πράξη τις εντολές προς αυτή την κατεύθυνση που θα τους δώσουν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη ή το Βερολίνο, έστω και αν στη συνέχεια βρεθούν να αποκηρύσσονται από τους λαούς τους» τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση.

Είναι προφανέστατο ότι οι φίλοι της ΕΕ και του ευρώ, που διαμορφώνονται από τους Γερμανούς, όλο και λιγοστεύουν.

πηγη

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ; ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ‏

Αυτό το ερώτημα έχει γίνει η αγαπημένη καραμέλα σε συζητήσεις εντός κι εκτός συνόρων. Οι εύκολες απαντήσεις είναι πολλές. Ο καθένας μπορεί να βρει ένα σάκο του μποξ και να εκτοξεύσει πάνω τη οργή του. Όλοι μπορούμε να βγάλουμε την ουρά μας απέξω και να υποδείξουμε κάποιον άλλον που φταίει ή αντίθετα να φορτωθούμε όλες τις ενοχές και ν΄αρχίσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Όμως η ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα, δεν μπορεί να είναι παρά μία.

Ποιοι Έλληνες? Οι Έλληνες σαν ένας λαός που κατοικεί σ΄ενα συγκεκριμένο χώρο ή μια κοινή συνισταμένη που ενώνει ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους αλλά που έχουν μια συγγενή αντίληψη των όσων συμβαίνουν?

Αν λοιπόν εννοούμε τους Έλληνες σαν κατοίκους ενός συγκεκριμένου χώρου, αυτόματα οδηγούμαστε στην απάντηση του γιατί δεν γίνεται τίποτα. Γιατί οι κάτοικοι αυτού του τόπου μπορεί να έχουν τόσες μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ώστε να μην μπορούν να βρουν κοινές συνισταμένες αντίστασης, γιατί πολύ απλά δεν έχουν κοινές αντιλήψεις. Ένα μέρος των κατοίκων μπορεί να θεωρεί πρόοδο το να πάρει πίσω τους μισθούς που έχασε κι όλα καλά. Ένα άλλο μέρος μπορεί να θέλει να βρει ευκαιρίες να κάνει μπίζνες μέσα στα συντρίμμια. Κάποιοι άλλοι μπορεί να οραματίζονται ανατροπές κι επαναστάσεις απέναντι στο υπάρχον σύστημα. Μια άλλη κατηγορία μπορεί να είναι παντελώς αδιάφορη στις κοινές συνισταμένες και να σκέφτεται μόνο το τομάρι της και πως θα επιβιώσει. Κάποιοι άλλοι μπορεί να ονειρεύονται πως είναι απόγονοι του Λεωνίδα και κάποιοι άλλοι απόγονοι των ηγεμόνων του Βυζαντίου. Υπάρχει μια ατέλειωτη ποικιλία κατοίκων ενός τόπου που είναι εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες ιδεολογίες, θρησκευτικές αντιλήψεις, οικονομικά συμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιαίτερα προβλήματα στις μικρές φωλίτσες ο καθένας.

Για να λειτουργήσει ένας λαός σαν σύνολο απέναντι σε ένα οποιονδήποτε εχθρό που θέλει να σκλαβώσει τη πατρίδα του ή ακόμα και να την αφανίσει, πρέπει να έχει δημιουργήσει μέσα του κάτι σημαντικότερο από τα προσωπικά συμφέροντα των επί μέρους μονάδων. Να έχει ένα απόθεμα κοινών συνισταμένων που είναι ιερές αξίες, και τις οποίες δεν επιτρέπει να παραβιάζει κανείς άσχετα σε τι προσωπική κατάσταση βρίσκεται. Για να αγαπάει ένας λαός τη πατρίδα του και να σέβεται την ιστορία του και τους προγόνους του, πρέπει να υπάρχουν διδάγματα, αγαθά που ξεφεύγουν από την σφαίρα της καθημερινότητας, παραδόσεις, χαρακτηριστικά και "συγγένειες" που τις έχει διαφυλάξει σαν "εθνική του ταυτότητα".

Όμως υπάρχει κάτι τέτοιο? Η Ελλάδα που αναφέρουμε συνέχεια, και που έχει γίνει τόσο της μόδας τώρα τελευταία να την βάζουμε μπροστά στη προσωπική μιζέρια μας, τη πνευματική μας φτώχεια, την υποταγή μας σε όλο αυτό το παρανοϊκό σύστημα που βιώνουμε, είναι κάτι το αφηρημένο? Όχι. Είναι ένα κράτος με συγκεκριμένα σύνορα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όταν λέμε Ελλάδα αυτό που φέρνουμε στην επιφάνεια να μας σώσει είναι το βαρύ παρελθόν μας, το βαρύ όνομά μας. Όμως το όνομα αυτό μπορεί να είναι βαρύ, αλλά οι κάτοικοι αυτής της χώρας είναι καταναλωτές ενός παγκόσμιου συστήματος αξιών, ζουν και λειτουργούν με τα πρότυπα αυτού του συστήματος, έχουν δημιουργήσει σαν αξίες και ανάγκες αυτά που προτείνει αυτό το σύστημα αξιών. Ο Έλληνας καταναλωτής των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των ριάλιτυ της τηλεόρασης, ο συλλέκτης διαφόρων γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας, ο λάτρης της ρόδας, της μάσας, της μοδάτης ένδυσης, ο διψασμένος για χρήμα και καλοπέραση, ο αντιγραφέας τηλεπερσόνων, και πρωταγωνιστών διαφημιστικών σποτ, σε τίποτα δεν διαφέρει από τον εθισμένο ευρωπαίο ή αμερικανό καταναλωτή, παρά μόνο σε ότι αφορά το τρόπο που εφαρμόζει και υπακούει στα ερεθίσματα αυτά.

Ο μέσος Έλληνας δεν είναι με ένα βιβλίο στο χέρι να μελετάει αρχαίους φιλοσόφους, ούτε φοράει τη φουστανέλα του Κολοκοτρώνη, ούτε πολεμάει στα βουνά της Πίνδου με κρυοπαγήματα στα πόδια. Ο μέσος Έλληνας στο χέρι του κρατάει ένα τάμπλετ, φοράει κάποια ξένη επώνυμη φίρμα, και πολεμάει για μια πρόσληψη σε κάποιο πολυεθνικό κολοσσό ή για ένα διορισμό για να εξασφαλίσει χρήμα για να μπορεί να αγοράσει κι άλλα από αυτά τα "αγαθά" που είναι και η κεντρική ιδέα της ζωής του και της κοσμοαντίληψής του. Το αν χορεύει ζεϊμπέκικο και τσιφτετέλια ενώ οι συγγενείς του Ευρωπαίοι χορεύουν ταραντέλες, βαλς και καντρίλιες δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το αν παρακολουθεί μετά μανίας ένα χαζοκούτι που έχει κι ελληνικούς υπότιτλους ακριβές καρμπόν με τα υπόλοιπα χαζοκούτια των εκτός συνόρων κατοίκων είναι η ουσία.

Γιατί όταν δεν έχεις να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό που να αλλάξει τα δεδομένα αλλά κυκλοφορείς μέσα στα ίδια σκατά, με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, το να λες "εμείς είμαστε Έλληνες ρε" καταντάει γραφικό. Όταν οι άνθρωποι που έχεις επιλέξει να σε κυβερνούν είναι κλώνοι όλων των υπόλοιπων κυβερνώντων στα άλλα κράτη, όταν οι κατευθύνσεις που μεγαλώνεις τα παιδιά σου είναι κλωνοποιημένες κατευθύνσεις των υπόλοιπων γονιών εκτός συνόρων, όταν οι αξίες που έχεις στη ζωή σου και η αντίληψή σου για το κόσμο και για τον άνθρωπο είναι καρμπόν με τις αντιλήψεις ενός παγκόσμιου συστήματος, με τι τρόπο δηλαδή αποδεικνύειες την ιδιαίτερη ταυτότητα που υποτίθεται πως έχεις?

Οι Έλληνες λοιπόν δεν αντιδρούν γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να βρουν κάτι για το οποίο να πολεμήσουν, τόσο ισχυρό, τόσο σπουδαίο, ώστε να θυσιάσουν την προσωπική τους ασφάλεια ο καθένας, τη φωλίτσα του για ένα μεγάλο ιδανικό. Ένα κοινό όνειρο που θέλουν να γίνει πραγματικότητα. Και που θα μπορέσουν να το μεταδώσουν και πέρα από τα σύνορα. Ένα μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα. Μια διαφορετική πρόταση απεγκλωβισμού των ανθρώπων από τη παγκόσμια φυλακή τους. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι πρόγονοι μας στην ανθρωπότητα και γι΄αυτό σε κάθε γωνιά της γης, ανεξάρτητα από χρώμα, ράτσα, τόπο, χρόνο, υπάρχουν ακόμα τα ίχνη τους. Ένα μήνυμα που δεν έχει καμιά σχέση με ότι εμείς σήμερα δίνουμε στα παιδιά μας.

Γι΄αυτό και φοβόμαστε όλο και περισσότερο τα σύνορα. Τους κακούς που θα μας κατασπαράξουν. Εχθρούς από κάθε κατεύθυνση. Γιατί δεν έχουμε κάτι τόσο δυνατό ώστε να είναι από μόνο του όπλο που κανείς δεν μπορεί να νικήσει. Δεν έχουμε κοινή αντίληψη μιας εθνικής ταυτότητας που είναι φτιαγμένη όχι από λόγια αλλά από έργα που οι άλλοι θα επιθυμήσουν να αντιγράψουν κι όχι να καταστρέψουν. Δεν έχουμε να παρουσιάσουμε ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά και να απειλήσουμε όποιος διαταράξει την ελληνικότητά μας, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ελληνικότητα. Είμαστε πρόχειρα αντίγραφα των υπόλοιπων που θεωρούμε ξένους. Είμαστε όλοι προδότες των αξιών και των ιδανικών των προγόνων μας. Γι΄αυτό και εκλέγουμε ανάλογους με την αντίληψή μας ανθρώπους να μας εξουσιάζουν, γι΄αυτό φοβόμαστε τόσο ώστε να καταντήσουμε ζητιάνοι και απελπισμένοι. Γι΄αυτό προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα σε περίπτωση καταστροφής, άλλοι το σκάνε για να φτιάξουν τη ζωούλα τους αλλού, κι άλλοι ονειρεύονται αιματηρές εκκαθαρίσεις και νέα στρατόπεδα γιατί φοβούνται. Φοβούνται να διεκδικήσουν την αληθινή ελευθερία.

Αυτοί που δεν αντιδρούν λοιπόν δεν είναι οι Έλληνες αλλά οι κλώνοι του δυτικού μοντέλου ζωής, οι εγκλωβισμένοι στα ίδια αδιέξοδα, στους ίδιους εφιάλτες με τους κατακτητές τους. Και γι΄αυτό και όλος ο πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή γύρω μας ποντάρει ακριβώς σ΄αυτό. Να μην αποκτήσουμε με κανένα τρόπο συνείδηση του τρόπου που θα μπορούσαμε να γκρεμίσουμε αυτό το μοντέλο ζωής σε 24 ώρες. Γιατί οι γνωρίζοντες ξέρουν πως μέσα μας υπάρχει ένα ανυπότακτο πνεύμα, μια ιερή τρέλα που λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο, γνωρίζουν πως αν μας έπιανε το πείσμα μας και κατορθώναμε όπως έχουμε κάνει χιλιάδες φορές στην πανάρχαια ιστορία μας να βάλουμε πάνω από τους ατομικούς μας φόβους, τα συλλογικά μας όπλα, θα φέρναμε ανάποδα το ντουνιά όπως έλεγε κι ο ποιητής. Γνωρίζουν πως έχουμε συγκεκριμένους δεσμούς που αν τους ενεργοποιήσουμε και τους ενισχύσουμε θα κατορθώσουμε να ξεθάψουμε από μέσα μας μεγαλείο, που τώρα έχει κρυφτεί κάτω από τόννους σκουπιδιών, ασύμβατων με τη πραγματική μας φύση, γι΄αυτό και φροντίζουν αργά και σταθερά να εξαφανίσουν όλους αυτούς τους δεσμούς. Και το κάνουν πολύ εύκολα γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του τόπου έχει ξεχάσει ποιοι είναι αυτοί οι δεσμοί και τι δύναμη έχουν.

Είναι τυχαίο που οι Έλληνες διασκορπισμένοι σε όλη την ανθρωπότητα εκτός συνόρων, μπορούν και κάνουν θαύματα? Είναι τυχαίο που έχουν τέτοιους μηχανισμούς μέσα τους ώστε να είναι όποτε και όπου θελήσουν παγκόσμιοι πολίτες, χωρίς σύνορα, χωρίς κανένα εμπόδιο να προσαρμόζονται άμεσα ακόμα και στους πιο αφιλόξενους τόπους, και να διαπρέπουν ο καθένας στο δικό του χώρο? Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Απλά εμείς το έχουμε ξεχάσει κι έχουμε δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη μετατροπή μας σε ανδρείκελα μιας παγκόσμιας παράνοιας. Κανένας κομματικός μηχανισμός δεν ήταν πατριωτικός στην Ελλάδα ποτέ, καμιά κυβέρνηση δεν λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του λαού. Οι ηγέτες μας και τα κόμματα μας ούτε μεγαλείο είχαν ούτε στελέχη που να ασπάζονται το ελληνικό μοντέλο αντίληψης. Όλα ξενόφερτα ήταν και είναι. Προσαρμοσμένα στα διεθνή πρότυπα με σκοπό να προσαρμόσουν και όλους τους κατοίκους σ΄αυτά.

Κατοίκους που τρέχουν στα σούπερ μάρκετ ν΄αγοράσουν λεμόνια από την Αργεντινή, φιστίκια αιγίνης από τη Τουρκία και λάδι από τη Γερμανία! Κατοίκους που διαβάζουν ένα σωρό αηδίες και τους δικούς τους συγγραφείς, ποιητές, φιλοσόφους, ζωγράφους, καλλιτέχνες τους θεωρούν κουραστικούς ή ντεμοντέ. Κατοίκους που κάνουν οικονομίες για να πάνε σ΄ενα μοδάτο θέρετρο και δεν έχουν μπει στο κόπο ν΄ανέβουν ούτε μέχρι το Παρθενώνα να τον δουν από κοντά. Κατοίκους που ο ζωτικός τους χώρος καταλαμβάνεται από ότι αηδία τους πουλήσει κάθε απατεώνας. Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιρλανδοί που πρέπει ντε και καλά να συμμορφωθούν στην εντέλεια στη νέο αποικιοκρατική μανία των αγγλοσαξώνων, της ενωμένης και τρανής Γερμανίας, της Αμερικής των οίκων αξιολόγησης, και τη παγκόσμια τραπεζική κυριαρχία των ψυχασθενών .... Τυχαίο? Δε νομίζω.

Μη τυχόν και θυμηθούν τα μυστικά της συγγένειας... Μη πάρουμε χαμπάρι πως έχουμε βαπτιστεί με δικό μας όνομα, μήπως αναγνωρίσουμε εμπόρους της δυστυχίας μας. Βήμα βήμα και με πολύ μεθοδευμένες κινήσεις ο νότος της Ευρώπης αλώθηκε. Με βοήθεια από κάθε πιθανή πηγή της δύσης και της ανατολής. Κι οι λαοί μας πρέπει να νοιώσουν ένοχοι, τιποτένιοι, ανάξιοι να διεκδικήσουν πίσω την ιστορία τους. Οπως οι λαοί της άλλης ανατολής, εκείνοι που πατάνε στα χώματα που άλλαξαν με τη σειρά τους την ιστορία της ανθρωπότητας σε πανάρχαιους χρόνους, και πάνω στα βομβαρδισμένα ερείπια των εκατομμυρίων χρόνων ιστορίας χτίζουν τους ουρανοξύστες του μίσους και του σκοταδισμού για να κρατήσουν τους ανθρώπους μαριονέτες. Ολοι αυτοί οι λαοί αναφέρονται στα σημειωματάρια της κούφιας τάξης πραγμάτων σαν τιποτένιοι ,ανάξιοι που έχουν ανάγκη από συμόρωση και βούρδουλα... τι μεταλύτερο θράσος να περιγράψει κανείς.. Όλα μελετημένα στη παραμικρή λεπτομέρεια. Με ποιο τρόπο έγινε αυτή η άλωση? Με ποιους μηχανισμούς συμβαίνει τώρα και θα γίνει ακόμα πιο θλιβερή? Όποιος έχει την ικανότητα ακόμα ας κοιτάξει.

Με χαρά όμως πίσω από όλο αυτό το σκοτεινό τοπίο βλέπω, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο βολικά για όσους τα έχουν σχεδιάσει. Ξεπετάγωνται σιγά σιγά διάφοροι ναυαγοί και φτιάχνουν σχεδίες για την επιστροφή στη πατρίδα. Βλέπουμε ανάμεσα στους υπερβολικά κοιμισμένους πολίτες να ξεπετάγονται νέοι άνθρωποι που είναι υπερβολικά αφυπνισμένοι. Δεν έχει σημασία ο αριθμός. Το ότι συμβαίνει έχει σημασία.

17 εκατ. τουρίστες - Το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό κατασκεύασμα και η αλήθεια!

Επειδή πλησιάζει η ώρα που θα αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες επικοινωνίας που καλλιεργούν την φούσκα των 17 εκατ. τουριστών που δήθεν συρρέουν στην Ελλάδα.

Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρομακτική σύγκρουση συμφερόντων στον επιχειρηματικό και
μηντιακό χώρο και πολύ σύντομα θα έχουμε αυτό που λέμε τεκτονικές αλλαγές, να αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό και κρισάρα την επικοινωνιακή καταιγίδα του κυβερνητικού success story αλλά και την προσπάθεια της Γερμανίας και ειδικότερα της Μέρκελ και του Σόιμπλε να φανούν φιλεύσπλαχνοι απέναντι στα εκατομμύρια των ανέργων της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε και Μέρκελ δεν είναι παρά ένα πολύ καλά και ακριβοπληρωμένο πρόγραμμα γερμανικής προπαγάνδας εφάμιλλου του Γκαίμπελς.

Αίφνης οι θύτες σπαράζουν από θλίψη για τα θύματά τους. Στην επικοινωνιακή καταιγίδα Μέρκελ-Σόιμπλε συμμετέχουν και συγκεκριμένα ελληνικά ΜΜΕ.
 
Αλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από την ημέρα που η καγκελαρία και ο Σόιμπλε συνάντησαν ανεπίσημα Έλληνες φιλογερμανούς δημοσιογράφους γι΄αυτό το λόγο.

Ας έλθουμε τώρα στα ντοκουμέντα.

Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη την Παρασκευή 31 Μαίου και δείχνει έρημα τα καφέ κάτω από την Ακρόπολη που άλλες εποχές τέτοιο καιρό ήταν τίγκα στους τουρίστες.



Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη το μεσημέρι της Κυριακής από φίλο και αναγνώστη μας και δείχνει μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου, τις Κολυμπήθρες, η οποία είναι πιο έρημη από τη Σαχάρα.



Προφανώς οι 17 εκατ. τουρίστες (πως ξέρουμε ότι περυσι π.χ ήταν πράγματι 15 εκατ.-μήπως δίνει κάποιος πολιτικός λογαριασμό σ΄αυτή εδώ τη χώρα;) περιμένουν τον Αύγουστο να συρρεύσουν μαζικά εξ Ανατολών κυνηγημένοι από την αιματοκυλισμένη Συρία, την Αγκυρα η το Αφγανιστάν.
Μάλλον τέτοιους "τουρίστες" υπολογίζουν η Ολγα και ο Αντώνης.
Μόνο που τα ψέμματα τελειώνουν...

Όλα τα αλλοιωμένα γεγονότα των σχολικών βιβλίων σε ένα βίντεο - Να το δούμε όλοι !!!

Περίεργες παρεμβάσεις και γεγονότα άσχετα με την ιστορία μας . 

Παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα γεγονότα, καταργούν ήθη και έθιμα, θρησκείες και ότι άλλο μπορούν, ώστε να προχωρήσουν στον τελικό σκοπό τους.

Ένα βίντεο που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες και αφορά τα σχολικά βιβλία και όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτά που διδάσκουν τα παιδιά μας... 





ΠΗΓΗ

Διαδηλώσεις στην Ιερισσό, Μ. Παναγία και Χοντρό Δέντρο μέσα στην βροχή!

Παρά την καταρακτώδη βροχή, οι εκδηλώσεις δεν ματαιώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Οι διαδηλωτές, προσωρινά βρήκαν καταφύγιο κάτω από τις ομπρέλες, τα δέντρα, ακόμη και τα πανό περιμένοντας να περάσει η μπόρα. Δεν περιμένουν όμως να περάσει η άλλη "μπόρα", αλλά αγωνίζονται γι ΄αυτό με καταπληκτικό σθένος που πολύ καιρό τώρα η Ελλάδα έχει να επιδείξει κάτι ανάλογο.

Και αυτό γιατί ξέρουν ότι γι αυτούς θα είναι θάνατος η εξόρυξη του χρυσού. Μια περιοχή που μπορεί να προσφέρει δουλειά και αξιοπρέπεια σε όλους, κάποιοι "που τα έφαγαν μεταξύ τους", θέλουν να φάνε και ότι υπόλοιπο έχει μείνει, για να ζήσουν αυτοί καλά και οι υπόλοιποι να πεινάσουν και να αρρωστήσουν, να ξεριζωθούν από τον τόπο που έζησαν οι πρόγονοί τους για πάρα πολλούς αιώνες.

Και αυτοί οι άθλιοι διεκπεραιωτές των εντολών του παγκόσμιου χρήματος, να ζήσουν τόσο καλά, που οι κατάρες των ανθρώπων που υποφέρουν τα πάνδεινα ( αλλά αντιστέκονται με τιμή και δύναμη), μαζί με μια άλλη αδιάφθορη δικαιοσύνη στο μέλλον, θα τους στείλουν να ζήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Θα φανεί ότι αυτά για τα οποία κατηγορείται μέχρι στιγμής ο Παπακωνσταντίνου δεν είναι παρά μια μικρή παρωνυχίδα, μπροστά σ' αυτά που έπονται και που κάποια στιγμή θα βγουν απ' το σκοτάδι των κρυφών διαπλεκομένων συναλλαγών.


Όταν βλέπεις ανθρώπους να στέκονται ακλόνητοι μέσα στην βροχή, με μόνη προστασία ένα βρεγμένο μπλουζάκι, τότε καταλαβαίνεις ότι αυτοί είναι που έχουν το δίκιο αλλά και ότι αυτοί θα είναι στο τέλος οι νικητές.

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Πως διαχειρίζεστε τον θυμό σας;

Γράφει η Φούλα Μπαταγιάννη – Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ο θυμός είναι ένα παρεξηγημένο συναίσθημα διότι οι άνθρωποι έχουν την τάση είτε να το φοβούνται είτε να το αφήνουν να τους κυριαρχεί. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θεωρούμε το θυμό σαν κάτι κακό. Ο θυμός πηγάζει από το αίσθημα της αδικίας. Στην πραγματικότητα οι παρορμήσεις θυμού είναι μία φυσιολογική αντίδραση στην ματαίωση και ένας τρόπος για να καταλάβουμε πως κάτι μας απειλεί άδικα και ότι θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Όπως και με άλλα ισχυρά συναισθήματα (αγωνία,θλίψη…)όταν σε μία ψυχολογική κρίση επέλθει ο θυμός,τότε υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε γρήγορα από το κακό στο χειρότερο.

Ο θυμός μπορεί να διαιωνίζεται από μόνος του. Ίσως να έχετε παρατηρήσει πως δεν έχει νόημα να διαπληκτίζεστε με κάποιον που είναι θυμωμένος και να προσπαθείτε να τον κάνετε να καταλάβει την άποψη σας.Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβουμε την άποψη του άλλου,όταν είμαστε θυμωμένοι. Ο θυμωμένος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει μόνο τα στοιχεία, που έχουν συνάφεια με τα συναισθήματα του, όταν είμαστε θυμωμένοι δεν θέλουμε να μας ηρεμήσουν θέλουμε μόνο να δικαιωθούμε και θα διαστρεβλώσουμε τα πράγματα, ώσπου να μας δώσουν μία ακόμη «λαβή» για να οργιστούμε περισσότερο.

Ο έλεγχος ή η συγκράτηση του θυμού είναι επίσης μία παρεξηγημένη έννοια.

Δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να νοιώθουμε ποτέ θυμωμένοι.Μερικές φορές ο θυμός είναι το πλέον κατάλληλο συναίσθημα.Κάποιος που δεν μπορεί ποτέ να νοιώσει θυμωμένος, όταν αντιμετωπίζει την ματαίωση, την αδικία ή την βαναυσότητα έχει πολλές πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη και να νοιώθει διαρκώς αδύναμος και ανήμπορος.Ας αναφερθούμε σε δύο άτομα ( ο ένας συγκρατεί τον θυμό του και ο άλλος «αρπάζεται» με το παραμικρό και ξεσπά βίαια).

Και οι δύο είναι ουσιαστικά ανίκανοι ν’ανεχθούν το αίσθημα του θυμού και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να το νοιώσει αληθινά.Ο καθένας τους προσπαθεί να το αποφύγει,είτε αποβάλλοντας το είτε καταπιέζοντας το.Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να το «κατέχει» σαν ένα δικό του συναίσθημα,σαν μία δική του ευθύνη. Ο θυμός υπάρχει σε οιανδήποτε ψυχολογική κρίση που ενέχει απώλεια υποτίμηση ή προσβολή. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βιώνουμε το ΘΥΜΟ σαν υποκατάστατο συναισθημάτων όπως ο φόβος,η ντροπή ή η ενοχή. Η ντροπή και η ενοχή είναι ίσως τα λιγότερο κατανοητά από όλα τα συναισθήματα.

Οι συγκινήσεις δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Απλώς υπάρχουν.

Για να μάθουμε τον τρόπο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους χρειάζεται να αναγνωρίσουμε να βιώσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας.Τότε μπορούμε να επιλέγουμε τους κατάλληλους τρόπους για να τα εκφράζουμε ή να τα μοιραζόμαστε με τους άλλους. Τόσο οι καλές όσο και οι κακές στιγμές της ζωής της δίνουν γεύση,πρέπει όμως να είναι ισορροπημένες.

Η αναλογία των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων είναι αυτή που καθορίζει την αίσθηση της ευεξίας. Δεν σημαίνει, ότι οι άνθρωποι πρέπει ν’ αποφεύγουν τα δυσάρεστα συναισθήματα για να νοιώθουν ικανοποιημένοι. Αυτό που έχει σημασία είναι τα καταιγιστικά συναισθήματα να μην είναι ανεξέλεγκτα εκτοπίζοντας έτσι κάθε ευχάριστη διάθεση.

Άνθρωποι που βιώνουν έντονα επεισόδια θυμού ή κατάθλιψης μπορούν να νοιώσουν μία αίσθηση ευεξίας αν έχουν μία αντισταθμιστική ποσότητα από εξίσου ευχάριστες ή ευτυχισμένες στιγμές.Όπως ακριβώς υπάρχει ένας μόνιμος βόμβος υπόγειων σκέψεων στο μυαλό,έτσι υπάρχει και ένας σταθερός συναισθηματικός βόμβος.

ΔΕΗ : Από τις εφορίες θα εισπράττεται το ανεξόφλητο «χαράτσι» του 2012


Στις εφορίες θα στέλνει η ΔΕΗ από τα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία των καταναλωτών που δεν έχουν εξοφλήσει το περυσινό τέλος ακινήτων, όπως επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. Και αυτό διότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η έκδοση λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων του 2013.
Η εκκαθάριση των ανεξόφλητων λογαριασμών του 2012 θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουνίου και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την επόμενη ημέρα όσοι πολίτες δεν έχουν πληρώσει κάποια από τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012 θα πρέπει να το κάνουν πλέον αποκλειστικά στις εφορίες και όχι εξοφλώντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να διπλοπληρώσουν τα χρέη τους οι καταναλωτές και να μπουν σε γραφειοκρατικές περιπέτειες.

Αν κάποιος πελάτης εξοφλήσει εκπρόθεσμα (μετά την 22α Ιουνίου 2013) λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει ΕΕΤΗΔΕ 2012, το ποσό που θα έχει καταβληθεί για το ΕΕΤΗΔΕ θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την 22α Ιουνίου 2013,και θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο. Η οφειλή του θα έχει μεταφερθεί στην εφορία, όμως η ΔΕΗ θα έχει κρατήσει τα χρήματα.

Για να πάρει πίσω τα λεφτά του νωρίτερα, ο καταναλωτής θα πρέπει να πάει σε κατάστημα της ΔΕΗ με την ταυτότητά του και έναν πρόσφατο λογαριασμό ώστε να εισπράξει το ποσό.

ΠΗΓΗ

Aτομικές Συμβάσεις Εργασίας - Το παράδειγμα της Cosco (κ τι μας περιμένει )

Nα το διαβάσουν οι παπαγάλοι -υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων δίνουν οι ατομικές Συμβάσεις Εργασίας που πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Με την υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι μεγαλοεργοδότες επιχειρούν να προστατεύσουν την κερδοφορία τους. 
 
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του ΣΕΠΕ, ήδη, η μείωση μισθών που έχει γίνει μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων κυμαίνεται από 14,69% μέχρι 20,14%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατομικών συμβάσεων που υπογράφουν όσοι δουλεύουν στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου, που παραδόθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Αυτό δηλαδή που
ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει συνεχώς «πρότυπο», φωτογραφίζοντας συνολικά την «ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως προκύπτει από «σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου» που υπογράφτηκε πριν λίγο καιρό, οι εργάτες παίρνουν το μήνα (μεικτό) μισθό 840 (καθαρά 660) και δουλεύουν μόνο 12 μέρες. Στα 70 ευρώ μεικτό (καθαρό φτάνει περίπου τα 55 ευρώ) μεροκάματο που παίρνουν, συμπεριλαμβάνονται όσες και όποιες υπερωριακής φύσης ώρες απασχόλησης προκύψουν (υπερωρίες, αργίες, Κυριακές κ.τ.λ.) Αυτά, όταν, όπως καταγγέλλουν εργάτες από το χώρο, οι ώρες εργασίας μπορεί και να ξεπεράσουν τις 15 τη μέρα.

Πριν το «πρότυπο ανάπτυξης» της COSCO, εντελώς ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ είχαν κατακτήσει σταθερό ωράριο με 37,5 ώρες τη βδομάδα. Κανονισμό εργασίας με αυξημένη ισχύ, ο οποίος αφορούσε και τα μέτρα ασφαλείας με χαρακτηριστικότερο ότι στη γερανογέφυρα ή στα Οχήματα Στοιβασίας (ΟΣΜΕ) μαζί με το χειριστή θα έπρεπε να υπάρχει και επίκουρος χειριστής. Πέρα από τις προσαυξήσεις στο μισθό για τη δουλειά Κυριακές, αργίες κ.ά., είχαν κατακτήσει την καταβολή επιδόματος «ειδικών συνθηκών» λόγω της επικίνδυνης φύσης του επαγγέλματος, χρονοεπίδομα που ανάλογα με το κλιμάκιο ανερχόταν από 10% ως στο 64% του βασικού μισθού.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Συγκεκριμένα, η «σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου» προβλέπει ότι:

-- «Το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου θα είναι είκοσι τέσσερις (24) ώρες τη βδομάδα κατανεμημένες ισόχρονα σε τρεις μέρες εβδομαδιαίως ήτοι δώδεκα (12) ημέρες το μήνα». «Ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή αποσπά τον εργαζόμενο, από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση κτλ».

-- «Ο εργαζόμενος θα αμείβεται με μεικτό ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά ημέρα και 8ωρη απασχόληση». Επειδή, σύμφωνα με τη σύμβαση «οι μεικτές συμβατικές αποδοχές είναι ανώτερες από τις κατώτερες νόμιμες αποδοχές» οι οποίες όπως διευκρινίζει είναι 22,8 ευρώ, «περιλαμβάνονται σε αυτές (σ.σ. δηλαδή στα 70 ευρώ μεικτά) η αμοιβή για οποιασδήποτε φύσης επιδόματα, καθώς και για κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κ.λπ.)»!

-- Με τα 70 ευρώ μεικτά, ο εργαζόμενος «θα θεωρεί εξοφλημένη πάση αξίωσή του»! Οσο για υπερωρίες αναφέρεται: «η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης», «...θα λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας»!

-- Η εταιρεία έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, αν ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Δηλαδή, τέλος το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους!..

-- Ο εργαζόμενος «υποχρεούται έναντι του εργοδότη σε υποχρέωση πίστης που αναλύεται σε απαγόρευση διάδοσης εταιρικών μυστικών και πληροφοριών σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο». Με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκαν εργαζόμενοι που «τόλμησαν» να παραβιάσουν την «ομερτά» που θέλει να επιβάλει η COSCO και κατήγγειλαν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της COSCO προσπαθούν να πείσουν ότι «η απασχόληση είναι 8ωρη», «ένας εργάτης στο λιμάνι λαμβάνει καθαρά σε ημερήσια βάση 55 ευρώ, ενώ οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές για τους χειριστές μηχανημάτων κυμαίνονται από 2.900 έως 3.500 ευρώ» και ότι: «Ελεγχόμαστε συνεχώς για τις συνθήκες εργασίας»...

ΠΗΓΗ

Αθήνα: Ιδέες για γραμμή Τραμ στην Λεωφόρο Συγγρού

Η κρίση της Αθήνας θρέφει μία παραγωγική κινητικότητα σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε επίπεδο έρευνας. Στην περίπτωση της Συγγρού, ενός βασικού αλλά ιδιότυπου οδικού άξονα με μεικτά χαρακτηριστικά αστικής λεωφόρου και κλειστού αυτοκινητόδρομου, βρισκόμαστε προς το τέλος μιας πυκνής, ερευνητικής περιόδου.

Σύντομα (στις 18 Ιουνίου) θα γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο πλαίσιο ανοιχτής ημερίδας, η παρουσίαση των συμπερασμάτων της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γιώργο Παρμενίδη και βασικούς συντελεστές τους καθηγητές ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο και Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Χωρίς νόημα
Στην αρχή της δεκαετίας του 1980 ένα τμήμα της Συγγρού, από τον Ιλισό ώς το Δέλτα, μας υπενθυμίζει ο καθηγητής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, μετατράπηκε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, για να εξυπηρετήσει μια πόλη των γρήγορων μετακινήσεων. Για τον ίδιο, ο αυτοκινητόδρομος «κατέστρεψε την αστική συνέχεια της πόλης και απέκλεισε κάθε περίπτωση βιώσιμης κινητικότητας».

Το νέο σχέδιο «ακουμπάει» στη μετατροπή της οδού Πανεπιστημίου σε δρόμο δημόσιας συγκοινωνίας και πεζών, αλλά και στη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στην απόληξη της λεωφόρου. Η Συγγρού δεν θα τροφοδοτεί με τον ίδιο φόρτο την Αθήνα, και άρα χάνει τη λειτουργική σημασία του κλειστού αυτοκινητόδρομου. «Στις δύο πλευρές του “ορύγματός” της», εξηγεί ο κ. Π. Τουρνικιώτης, «έχουν επιπλέον αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ισχυρές δραστηριότητες πολιτισμού, που θα επεκταθούν δραστήρια στα επόμενα δύο χρόνια, και θα συνδυαστούν δυναμικά με το Πανεπιστήμιο, τους κινηματογράφους, τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις. Από το Φιξ (μελλοντικό Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) ώς το νέο συγκρότημα πολιτισμού στο Δέλτα και το θαλάσσιο μέτωπο η Συγγρού καλείται να αναλάβει ένα νέο σημαντικό ρόλο σύνδεσης του κέντρου πόλης με τη θάλασσα και ταυτόχρονα ένα ρόλο “ειρήνευσης” των δύο πλευρών της. Επιβάλλεται η “επιβράδυνση” της Συγγρού και η μετατροπή της σε αστική λεωφόρο».

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί «με περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος, με επιβράδυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οργάνωση διαμπερών συνδέσεων επιφανείας των συνοικιών που έχουν αναπτυχθεί στις δύο πλευρές της, ενίσχυση των παρόδιων χρήσεων πολιτισμού, υπηρεσιών και αναψυχής και κατασκευή ευρείας ζώνης με υψηλή φύτευση και στις δύο πλευρές για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων. «Είναι προτάσεις που προέκυψαν από την ίδια έρευνα του ΕΜΠ που μελέτησε τη σύζευξη του κέντρου Αθήνας και Πειραιά και πρότεινε τη ανασυγκρότηση του κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου, επειδή θεωρούσε ότι τα δύο έργα βρίσκονται σε λογική και λειτουργική συνέχεια».

Σε δύο φάσεις
Η μετατροπή της Συγγρού σε αστική λεωφόρο είχε περιληφθεί στο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνα - Αττική 2021, ενώ τον Ιούνιο του 2011 οργανώθηκε από τον ΟΡΣΑ και την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, σε συνεργασία με τις αρχιτεκτονικές σχολές του Παρισιού La Villette και του Στρασβούργου. Η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε στο ΕΜΠ έρευνα με θέμα τη «Δικτύωση των αστικών παρεμβάσεων στη μητροπολιτική Αθήνα», η οποία έχει συμπεριλάβει τη Συγγρού ανάμεσα στις πιο σημαντικές αναπλάσεις των επόμενων ετών. Το έργο θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, που θα είναι άμεσης εφαρμογής, θα «πέσουν» οι μπάρες, θα κατασκευαστούν ισόπεδες διαβάσεις για πεζούς, θα κλείσουν οι υπόγειες και θα μειωθεί η ταχύτητα αυτοκινήτων σε εκείνη που επιβάλλεται σε αστικές περιοχές.

Σε δεύτερη φάση θα γίνουν ειδικότερες μελέτες, και με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, την ενσωμάτωση των παράδρομων στο δίκτυο των πεζών, την ενίσχυση των φυτεύσεων, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου κ.λπ. Ταυτόχρονα θα εξετασθεί η δυνατότητα κατασκευής μιας γραμμής τραμ, που θα συνδέσει το Φιξ με το Δέλτα και θα αλλάξει δυναμικά τη σχέση του κέντρου με το φαληρικό μέτωπο, όσο και τη σχέση των πυκνών γειτονιών κατοικίας που βρίσκονται στις δύο μεριές της.

Το θετικό είναι πως οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι υψηλού κόστους (στόχος, η ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ) και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. «Η νέα Συγγρού», καταλήγει ο καθηγητής Τουρνικιώτης, «θα είναι δρόμος των αυτοκινήτων και των πεζών, λεωφόρος του πολιτισμού και “μέτρο” των νέων μητροπολιτικών συνθηκών που διεκδικούν οι πόλεις για τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα».

Πηγή:kathimerini.gr

Επέκταση Μετρό Πειραιά: Ελευθερώνονται οι δρόμοι στο εργοτάξιο του Κορυδαλλού

Ιούνιο θα παραδοθούν στην κυκλοφορία οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, λόγω ζημιάς που προκλήθηκε σε κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ, κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων.

Το έργο, που -σύμφωνα με το Αθηναϊκο Πρακτορείο- στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ολοκληρωθεί, θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του κέντρου της πόλης, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού Μετρό, όσο και με τη λειτουργία του.

Τεράστιας σημασίας είναι για τις περιοχές του Πειραιά τόσο για τον σταθμό στον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, όσο και για τον σταθμό ΝΙΚΑΙΑ που κατασκευάζεται στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Εξίσου σημαντικός θα είναι και ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ο οποίος κατασκευάζεται στην διασταύρωση των οδών Μαυρομιχάλη και Αιτωλικού θα εξυπηρετεί την περιοχή της Αγίας Σοφίας ενώ θα συμβάλλει στην ελάφρυνση της κίνησης στο σταθμό του Πειραιά.

ΤΑΙΠΕΔ: Έντεκα προσφορές για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Μεγάλα ονόματα όπως ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος της Vinci, η γερμανική εταιρία Fraport που διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό αεροδρομίων ανά την Ευρώπη και η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης συγκαταλέγονται ανάμεσα στα έντεκα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες προτάσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Τα έντεκα σχήματα είναι τα εξής:

Aeroports De La Cote d Azur

Agrokor Novaport Development

Engelinvest Israel Ltd

Global Liman Isletmeleti (66%) - Flughafen Munchen (33,34%)

Zurich Airport (63%) - J&P Avax (37%)

Athens International Airport

Fraport - Copelouzos

TAV

Vinci - Ellaktor

Corporacion America - Metka

Advent

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τα περιφερειακά αεροδρόμια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκαν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Ενώ, έως τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συμπεριλάβει έως τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου στην πρώτη ομάδα και τα αεροδρόμια Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου στη δεύτερη ομάδα.

Πρόκειται για την «αφρόκρεμα» των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται να περάσουν φέτος 13,4 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια θα διαμορφωθεί περίπου στα 4 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ... !!!ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ , ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ;‏

Ο πρώην πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με ομιλητή τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και υπέβαλε ερώτηση-παρέμβαση για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την απουσίας αναπτυξιακού σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαδήμος ρώτησε τον πρόεδρο του Eurogroup «αν το πρόγραμμα για την Ελλάδα εφαρμόζεται με τον σωστό ρυθμό, αν τα μέτρα είναι αρκετά ή χρειάζεται να συμπληρωθούν για να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη διαφορετικά διακυβεύεται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά και η ίδια η δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο κ. Ντάισενμπλουμ ή δεν κατάλαβε το ερώτημα ή απλώς το απέφυγε και απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει μέτρα για την ανεργία και ότι απαιτείται χρόνος ώστε οι Βρυξέλλες για να στηρίξουν από την πλευρά τους μέτρα για την απασχόληση. Η παρέμβαση του κ. Παπαδήμου όμως είναι σαφές ότι στρεφόταν και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και εναντίον της ΕΕ που την επιβραβεύει για την μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η επανεμφάνιση του κ. Παπαδήμου μετά από περίπου ένα χρόνο που είχε αποσυρθεί στα πανεπιστημιακά και τραπεζικά του καθήκοντα συμπίπτει με σενάρια για το ενδεχόμενο να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα ως εκφραστής του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ των δύο πόλων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι άνευ σημασίας ότι πρώην συνεργάτες του κ. Παπαδήμου το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων που προέρχονται από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ και τώρα δείχνουν να προσαρτώνται στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν μάλιστα στην συγκυβέρνηση.

Για τους διακινητές των σεναρίων ο κ. Παπαδήμος είναι ένας από εκείνους που μπορούν να παίξουν ρόλο αν όχι ως επικεφαλής ως συμμετέχων σε μία ευρύτερη κίνηση. Λειτουργεί αυτό σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον στη περίπτωση που ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αρχίσει να υφίσταται το κόστος από τις αντιλαικές πολιτικές του να υπάρχει εναλλακτική λύση πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς συνεχίσει να μην είναι μόνος του και παντοδύναμος αλλά να συγκροτηθεί ένας άλλος πόλος εξουσίας που να λειτουργεί μετριαστικά. Φυσικά αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου αφού η εμπειρία τόσο στα καθ ημάς όσο και αλλαχού έχει δείξει ότι τεχνοκράτες τύπου Παπαδήμου ή Μόντι χάνουν την αίγλη τους όταν κατεβαίνουν στην πολιτική κονίστρα.

ΠΗΓΗ

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η κ. Ρεπούση θα έπρεπε να εφευρεθεί

Θα πρέπει να γελάνε και τα «μουστάκια» του Σαμαρά. Οι γνωστές παρεμβάσεις της κ. Ρεπούση, έχουμε την αίσθηση ότι κατέστρεψαν το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό μέτωπο που «φιλότιμα» προσπάθησαν να στήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να άνοιξαν σαμπάνιες, αφού...
πιθανότητα το θέμα αυτό έδωσε 1-2% παραπάνω στο κόμμα τους.

Εκείνο όμως που πιστεύουμε ότι κατάφεραν κυρίως να «επιτύχουν» οι παρεμβάσεις της κ. Ρεπούση ήταν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο το πατριωτικό συναίσθημα των Ελλήνων και να ερεθίσουν τα εθνικά μας αντανακλαστικά. Αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος διάχυτο, τόσο στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών όσο ακόμα και στα ΜΜΕ.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός, εξαθλιωμένος και ταπεινωμένος από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και με πεσμένο το εθνικό του φρόνημα, παρεμβάσεις σαν αυτές της κ. Ρεπούση, ακόμα και αν δεν υπήρχαν από μόνες τους, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να εφευρεθούν, για να μας αφυπνίζουν και να μας θυμίζουν την υπερήφανη ιστορία μας.

Δεν πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψουμε. Μας περιμένει ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Εκεί είναι και μας περιμένει, φτάνει να το συνειδητοποιήσουμε.

ΠΗΓΗ

Η ιδιότυπη ευστάθεια της «παραπαίουσας» κυβέρνησης Σαμαρά

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Οι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επισήμως δέχονται εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ατύπως δέχονται και οδηγίες από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη
αντιστοίχως.

Αυτή τη φορά η ΔΗΜΑΡ δεν συγκέντρωσε τους προβολείς της δημοσιότητας λόγω της αντίρρησής της για κάποια απαίτηση της τρόικας, όπως είχε συμβεί προσφάτως με το χαράτσι. Τους συγκέντρωσε λόγω της δημόσιας σύγκρουσης δύο στελεχών της, του υπουργού Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτη, με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Α. Μανιτάκη, σε συνδυασμό με την παρέμβαση της υφυπουργού Υγείας, Φ. Σκοπούλη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα δύο αυτά επεισόδια καταδεικνύουν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταστεί ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το πρόβλημα με την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι μόνο ότι τρία κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές ορίζουσες υποχρεώθηκαν από τις περιστάσεις να σχηματίσουν κυβέρνηση και ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο να προκύπτουν πολιτικές τριβές. Είναι, επίσης, ότι αυτή η κυβέρνηση οικοδομήθηκε κατά τρόπο που να μην εξασφαλίζει την ταχεία και δημιουργική επίλυση των διαφορών.

Η πρακτική που κατά κανόνα ακολουθείται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι αρχηγοί των μικρότερων κυβερνητικών εταίρων να ορίζονται αντιπρόεδροι και να αναλαμβάνουν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή η λειτουργική παρουσία των πολιτικών αρχηγών προσφέρει τη δυνατότητα διαρκούς διαβούλευσης εντός των κυβερνητικών οργάνων, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να επιτυγχάνεται συντονισμός.

Στην Ελλάδα, ο κανόνας των μονοκομματικών κυβερνήσεων διαμόρφωσε μια αρνητική παράδοση. Στις τρεις φορές, άλλωστε, που μετά το 1974 χρειάστηκε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας (κυβερνήσεις Τζανετάκη, Ζολώτα και Παπαδήμου) η κυβέρνηση ήταν ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου. Γι’ αυτό και ορίστηκε πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο. Και στις τρεις περιπτώσεις το συντονισμό εξασφάλιζε η παραθεσμική διαβούλευση - διαπραγμάτευση των πολιτικών αρχηγών. Με άλλα λόγια, η πραγματική εξουσία εκπορευόταν από αυτή την άτυπη λειτουργία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ήταν διεκπεραιωτές.

Η παρούσα κυβέρνηση, όμως, δεν είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι κανονική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Από τη μια πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να ασκήσει ακέραιες τις προβλεπόμενες πρωθυπουργικές εξουσίες και βολεύεται από το γεγονός ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης έμειναν εκτός. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να ασκεί την εξουσία με τον τρόπο που θα την ασκούσε εάν ηγείτο μονοκομματικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επισήμως δέχονται εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ατύπως δέχονται και οδηγίες από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη αντιστοίχως. Γι’ αυτό και όταν στη διαδρομή εγείρονται προβλήματα, δεν τα επιλύει ο Α. Σαμαράς με τους υπουργούς του εντός των κυβερνητικών οργάνων, αλλά σε μη θεσμικές συσκέψεις με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Περιττό να σημειωθεί ότι τα ίδια ισχύουν για την αξιολόγηση και ενδεχόμενη αντικατάσταση των υπουργών και των άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στους δύο μικρότερους εταίρους. Η λύση που βρέθηκε, βεβαίως, ήταν η χειρότερη: οι τρεις μοίρασαν αναλογικά το πλήθος των αξιωμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ακυρώνοντας κάθε αξιοκρατικό κριτήριο.

Η άρνηση κυρίως του Φ. Κουβέλη και δευτερευόντως του Ευ. Βενιζέλου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τις όποιες διαφωνίες, αλλά ευθύνεται για το γεγονός ότι αυτές προκαλούν συνήθως τριβές και δυσλειτουργίες. Πιθανότατα στην απόφασή τους να έπαιξε ρόλο η αβάσιμη σκέψη ότι, μένοντας εκτός κυβέρνησης οι ίδιοι και τα κόμματά τους, δεν θα εισπράξουν ακέραιο το πολιτικό κόστος από τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις. Όπως απέδειξε, όμως, και το αρνητικό δίδαγμα από τα «εντός και εκτός» της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, βασικό ρόλο έπαιξε και η «βλαχοδημαρχίστικη» αντίληψη ότι είναι υποτιμητικό να τεθούν υπό την προεδρία του Σαμαρά.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, η τρικομματική κυβέρνηση είναι πιο σταθερή απ’ όσο φαίνεται. Οι αλλεπάλληλες τριβές δημιουργούν την εντύπωση ασταθούς ισορροπίας, αλλά κανένας από τους τρεις εταίρους δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι κατά καιρούς διαφωνίες είναι πολιτικά αβαθείς, γεγονός που προσδίδει ευστάθεια στον κυβερνητικό συνασπισμό. Με άλλα λόγια, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανατραπεί από τις εσωτερικές αντιθέσεις της.

Μόνο εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά ρήγματα στο χώρο της συμπολίτευσης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται έστω και τρεκλίζοντας. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει στον Σαμαρά μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των εταίρων του, ακριβώς επειδή ούτε ο Φ. Κουβέλης ούτε ο Ευ. Βενιζέλος είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά ούτε καν να μπλοφάρουν. Το μόνο που μπορούν να επιβάλουν είναι ανασχηματισμό, ο οποίος όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 02/05/2013 (Τεύχος 185)

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Πρώτη δύναμη η ΔΑΣ

Μεγάλη επιτυχία κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Ο συνδυασμός της ΔΑΣ  αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά απο τους επόμενους σε ψήφους, ποσοστά και έδρες.

Συγκεκριμένα:
Αντιπροσωπεύοντας 113. 722 εργάτες και υπάλληλους, ψήφισαν 1422 αντιπρόσωποι και επι εγκύρων 1414 πήραν:
- ΔΑΣ : 393 ψήφους και 9 έδρες (27,79%)
- ΠΑΣΚΕ-ΕΚΑ: 221 ψήφους και 5 έδρες (15,63%)
- Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ): 216 ψήφους και 5 έδρες (15,28%)
- ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία: 187 ψήφους και 4 έδρες (13,22%)
- ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι: 158 ψήφους και 3 έδρες 11,17%)
- ΔΑΚΕ: 157 ψήφους και 3 έδρες 11,10%)
- Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κα): 71 ψήφους και 2 έδρες 5,02%)
- Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές (Καμένος): 9 ψήφους και καμία έδρα (0,64%)
- Αντεπίθεση Εργαζομένων (τροτσκιστές): 2 ψήφους και καμία έδρα (0,14%)

Πηγή

Η δολοφονία ενός Τούρκου διαδηλωτή On Camera

“ Δέχθηκε νερό από τις δυνάμεις καταστολής ”
Την εν ψυχρώ δολοφονία ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πλατεία Ταξίμ καταγράφει το video που ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Τουρκία. 

Στο video ο νεαρός διαδηλωτής δέχεται νερό από τις δυνάμεις καταστολής και χάνει τη ζωή του μπροστά στην κάμερα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο νεαρός έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Δείτε το video.

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ του αχαλίνωτου εμπαιγμού μας. (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Μας «σώσανε»!

Στις 31/12/2009, όταν δηλαδή μας ετοίμαζαν να πάμε από το Καστελόριζο «βουρ» για το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 298 δισ. ευρώ.
Σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας έχει φτάσει τα 309 δισ. ευρώ!

Δηλαδή, μετά από τρεις δανειακές συμβάσεις, μετά από τρία Μνημόνια, μετά από έξι επικαιροποιημένα μνημόνια, μετά ακόμα και από το «κούρεμα» με το οποίο «αποκεφάλισαν» τα πάντα, το χρέος αυξήθηκε!

Είναι προφανές: Μας... «έσωσαν»!


Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε για τη Unicef από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο αριθμός των παιδιών που το 2011 ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και σοβαρής υλικής αποστέρησης ήταν 69.000.

Μέσα σε ένα χρόνο, το 2012, ο αριθμός αυτός εκτινάχτηκε (για την ακρίβεια, σχεδόν 9πλασιάστηκε!) και τα παιδιά που βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθαν στα 597.000!

Είναι προφανές: Μας... «έσωσαν»!


Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, περίπου 3,5 εκατομμύρια Ελληνες διαβιούν αυτήν τη στιγμή σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι προφανές: Μας... «έσωσαν»!


Ενα... «σχεδόν δώρο»!

Ξέραμε ότι τα Μνημόνια «είναι ευλογία». Μας το είχε διατυμπανίσει ο Πάγκαλος. Τώρα μάθαμε ότι τα Μνημόνια, εκτός από «ευλογία» είναι, επίσης, «δώρο», ή, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα Μνημόνια είναι κάτι που μοιάζει με «σχεδόν δώρο»...

Ετσι το είπε τις προάλλες ο Στουρνάρας. Το «σχεδόν δώρο» προς τον ελληνικό λαό, εξήγησε ο Στουρνάρας, συνίσταται στο ότι οι δανειστές έχουν δανείσει στην Ελλάδα 240 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή «μας» δάνεισαν 240 δισ. ευρώ, είναι λόγος, κατά τον Στουρνάρα, για να πανηγυρίζει κανείς...

Για να καταλάβουμε, όμως, τι κρύβεται πίσω από τα «πανηγύρια» τους και από τα «σχεδόν δώρα» τους, αρκεί να μιλήσουν οι αριθμοί (σ.σ.: οι δικοί τους αριθμοί...).

*

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα «σωτηρίας». Σύμφωνα με την έκθεση, αρχής γενομένης από το Μνημόνιο του 2010 έως σήμερα, από ΕΕ και ΔΝΤ έχουν δοθεί στην Ελλάδα 205,1 δισ. ευρώ (και όχι 240).

Προσέξτε τώρα μια ενδιαφέρουσα πλευρά αυτού του «δώρου»:

Στη σελίδα 133 της εισηγητικής έκθεσης του ίδιου τους του προϋπολογισμού για το 2013, περιλαμβάνονται οι πίνακες με τους τόκους και με τα χρεολύσια που έχει πληρώσει η Ελλάδα κατά το διάστημα 2010 - 2012.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι:

α) Την περίοδο 2010 - 2012 ο ελληνικός λαός κατέβαλε σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους, σε κερδοσκόπους, σε δανειστές και σε πιστωτές, για τόκους, για χρεολύσια και για εξοφλήσεις χρεών βραχυχρόνιου δανεισμού, το ποσό των 202,73 δισ. ευρώ!

Επίσης,

β) σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013, η Ελλάδα έχει καταβάλει σε τοκοχρεολυτικές οφειλές το επιπλέον ποσό των 3,523 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, από την εποχή που οι δανειστές άρχισαν να μας κάνουν το «σχεδόν δώρο» των 205,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα (δηλαδή, ο ελληνικός λαός) αυτό το «σχεδόν δώρο» το έχει πληρώσει, αθροιστικά, με το ποσό των 206,3 δισ. ευρώ!

(Σημείωση: Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 17,8 δισ. ευρώ των ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο Γενάρης - Απρίλης 2013, μεταφέροντας φέσια στο μέλλον).

Τα συμπεράσματα είναι προφανή:

Πρώτον: Ο Στουρνάρας πανηγυρίζει για τα δάνεια που ποτέ δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά όπως «έρχονται» έτσι ακριβώς ξαναγυρίζουν - τόσα και ακόμα περισσότερα - στους... δωροδότες δανειστές και εκείνο που απομένει στο λαό είναι να πληρώνει τους τόκους για κάθε «σχεδόν δώρο» που (δεν) έρχεται στην Ελλάδα.

Δεύτερον: Ο Στουρνάρας πανηγυρίζει γιατί με τα λεφτά του λαού, από τα βάσανα του λαού, με το αίμα του λαού,ταΐζεται τόσο η Σκύλλα (ντόπιοι και ξένοι δανειστές - κεφαλαιοκράτες), όσο και η Χάρυβδη (η εγχώρια πλουτοκρατία, τα μονοπώλια και οι τράπεζες).
 
Στους πρώτους, δηλαδή στη Σκύλλα, είναι που επιστρέφουν (εντόκως) τα «δάνεια».
 
Στους δεύτερους, δηλαδή στη Χάρυβδη, είναι που πηγαίνουν όλα όσα ληστεύουν οι κυβερνώντες από το λαό μέσα από τους κομμένους μισθούς και συντάξεις, μέσα από τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ. και τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσα στην τριετία.

Ο λαός, δηλαδή, από τη μια φορτώνεται στην πλάτη τόσο το «σχεδόν δώρο» των δανείων, που σημαίνει διαρκείς τόκους και χρεολύσια για το μέλλον,

από την άλλη φορτώνεται και την αποπληρωμή των εσόδων του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων που εκδίδει το Δημόσιο, τα οποία λυμαίνεται η πλουτοκρατία.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Εντούτοις, τους ακούς στη Βουλή, στα κανάλια, στις εφημερίδες να μπουρδολογούν και να επιμένουν στο παραμύθι. Κι όταν τους στριμώχνεις, όταν αποδεικνύεις ότι δεν ισχύει τίποτα από τα απίθανα ψεύδη των κυβερνώντων, των παπαγάλων τους και των αδαών «διανοούμενων», ότι δεν είναι από τα δάνεια που πληρώνονται, τάχα, οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά ότι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις που λεηλατούνται για να πληρώνονται (διπλά και τρίδιπλα) τα δάνεια, οι ανακεφαλαιοποιήσεις και οι χαριστικές στο κεφάλαιο ρυθμίσεις, τότε οι πάσης φύσεως «φωστήρες» αρχίζουν να μην αντιλαμβάνονται από... αριθμητική ούτε τα στοιχειώδη!

Τόσο σπουδαίοι επιστήμονες, τόσο λαμπροί οικονομολόγοι και τόσο επιμελείς τραπεζίτες, αλλά τους είναι αδύνατον η άθλια πολιτική τους να μη συμβαδίζει με εκείνη ακριβώς την άθλια προπαγάνδα, που δεν έχει άλλο δρόμο από το να επιμένει ότι

το 205,1 (το «δώρο») που «παίρνουμε»

είναι, τάχα,... μεγαλύτερο (!) από

το 206,3 που είναι ένα μέρος μόνο από το «αντίδωρο» που μας βουτάνε.
 

ΤΟ αγοραίο «ξύσιμο» του «ερωτικού ενστίκτου».


 

Τα τοξικά δηλητήρια και κάθε μολυσματική διαστροφή στοχεύουν τη νεολαία, από τα πρώτα, αδιαμόρφωτα, χρόνια της ζωής της: Με τα ΜΜΕ και με τα «νέα» σχολικά εγχειρίδια.
Κοινός παρανομαστής και των δύο αυτών δομών («νέο σχολείο» - ΜΜΕ) της μόλυνσης, της διαστροφικής κακοήθειας και των ποικίλων δηλητηρίων είναι ο αγοραίος, καταναλωτικός σκανδαλισμός, του «ερωτικού ενστίκτου».

 
Στοχεύουν στο ευαίσθητο αυτό «σημείο» του άγουρου παιδικού ερωτισμού για να εντοιχίσουν τη νεολαία, από τα πρώτα ερωτικά της ξυπνήματα, μέσα στις πορνογραφικές «καθηλώσεις» της εμπορευματοποίησης του σεξ, μέσα στις φόρμες μια κεκαλυμμένης, έμμεσης και «κουλτουριάκικης» ΠΑΡΤΟΥΖΑΣ.

Η παρτούζα και τα συνακόλουθά της, οι παρά φύση επιμειξίες, είναι η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ της Νέας Εποχής, σε όλα τα πεδία: Πολιτικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, σεξουαλικό...

Και είναι αυτή η φιλοσοφία που γεννάει η φρενοβλαβής θεοποίησης της «ελεύθερης αγοράς» και στοχεύει στη ΔΙΑΛΥΣΗ των πάντων και στην υποταγή των ΠΑΝΤΩΝ στην αγελαία κατάσταση του καταναλωτή: Καταναλωτής προϊόντων, ανθρώπων, του σεξ, των «ψυχών» και των ιδεών…

Σε αυτήν την κατάσταση του αφηνιασμένου καταναλωτή θέλουν να «εκπαιδεύσουν» τη νεολαία από τα πρώτα βήματά της στη ζωή.

Το κείμενο της Ρούλας Κακλαμανάκη (γνήσιο τέκνο της πασοκικής «κουλτούρας» των διαστροφών), στο αναγνωστικό της Πρώτης Δημοτικού είναι απροκάλυπτα κείμενο «οφθαλμοπορνικών καθηλώσεων» και σκανδαλολογικής «σεξολαγνείας».

Ο στόχος του είναι ένας και μοναδικός:
Να αφυδατώσει κάθε αληθινό ερωτικό συναίσθημα, να ξύσει τα «ένστικτα» και να τα φορμάρει στις αγοραίες απαιτήσεις του καταναλωτικού σεξ: Στις «φόρμες» της σκανδαλιστικής, αγοραίας πορνείας…

Διαβάστε το κείμενο:
«Βιβλίο της Α΄ γυμνασίου (προς 13χρονα), παρουσιάζει δεσμό 15χρονης με 25χρονο ηλεκτρολόγο, ως «πρώτο έρωτα» με ρομαντική διάθεση!!!!!!!»

Κυκλοφορεί σε πολλά ιστολόγια. Εμείς το διαβάσαμε ΕΔΩ


πηγη 

Το 2014 κόβουν 4,7 δις, δίνουν σε τόκους δανείων 6,9 δις – Τι δαπάνες προβλέπονται ανά υπουργείο

Τις δαπάνες ανά υπουργείο για το 2014 προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Συνολικά το ύψος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2014 καθορίζεται σε 48,8 δισ. ευρώ έναντι 53,5 δισ. ευρώ εφέτος. «Για να εξασφαλισθεί η επίτευξη των στόχων απαιτείται η εντός χρονοδιαγραμμάτων αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν θεσπισθεί” αναφέρεται στην απόφαση. “Τα υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν περιληφθεί στο ν.4093/2012 και όσα έχουν επιπλέον συμφωνηθεί με τους εταίρους για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2013-2014».

Ειδικότερα προβλέπονται για,
την Προεδρία της Δημοκρατίας προβλέπονται δαπάνες ύψους 4,121 εκατ. ευρώ,
τη Βουλή των Ελλήνων προβλέπονται 114 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης 106,010 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Εσωτερικών 3,535 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Εξωτερικών 301 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 2,385 δισ. ευρώ (583 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα),
το υπουργείο Υγείας 4,483 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Δικαιοσύνης 563,1 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Παιδείας 5,450 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Οικονομικών πλην γενικών κρατικών δαπανών 665,403 εκατ. ευρώ, για τις γενικές κρατικές δαπάνες 9,183 δισ. ευρώ, για τόκους, 6,9 δισ. ευρώ για έξοδα εκταμίευσης δανείου στον EFSF 110 εκατ. ευρώ, για καταπτώσεις εγγυήσεων 727 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης 7,685 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 932,735 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 430,230 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Εργασίας 12,704 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Ανάπτυξης 3,649 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου 318,745 εκατ. ευρώ,
το υπουργείο Δημόσιας Τάξης 1,755 δισ. ευρώ,
το υπουργείο Τουρισμού 48,966 εκατ. ευρώ και
τις αποκεντρωμένες διοικήσεις 1,273 δισ. ευρώ.