EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Κόκκινα» δάνεια: Ποιοι θα «σωθούν»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε τελικά το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που προωθεί το υπουργείο
Ανάπτυξης για ψήφιση μέσα στον Ιούνιο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο τείνει να γίνει δώρο άδωρο για τους περισσότερους δανειολήπτες, αφού θα έχει εφαρμογή μόνο σε ενήμερους οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, εξαιτίας μείωσης των εισοδημάτων τους ή επειδή δεν έχουν εισοδήματα λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο προβλέπει ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά ή πιστωτικές κάρτες) που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και για τα οποία έχει εγγραφεί ως υποθήκη η κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο με τρεις παρατηρήσεις: Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, να εξασφαλιστεί μέσω των δικαιολογητικών ότι εντάσσονται αυτοί που πράγματι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και, τρίτον, να υπάρχουν αυστηρότατα πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους αποδειχτεί ότι εντάχθηκαν παρανόμως. Η διοίκηση της ΕΚΤ ζητεί επίσης να υπάρχει «ανεξάρτητος ελεγκτής», ο οποίος θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις εφαρμογής του σχεδίου στις ελληνικές τράπεζες.

Οι λεπτομέρειες

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και άνεργοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αλλά μόνο αν το συγκεκριμένο εισόδημα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το 2009. Για την ένταξη στη ρύθμιση θα αξιολογείται εκτός του εισοδήματος και η συνολική περιουσία του δανειολήπτη.

Οσοι ενταχθούν θα έχουν περίοδο χάριτος 48 μηνών, κατά την οποία η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος (στη δόση θα εντάσσονται τόσο τμήμα των τόκων, όσο και τμήμα του κεφαλαίου) με το ίδιο επιτόκιο.

Οικογένειες με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ θα απολαμβάνουν χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που προβλέπει η σύμβαση δανείου που θα ανέρχεται σε 0,75% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (δηλαδή σήμερα θα είχαν επιτόκιο 1,5%). Ειδικά για τους ανέργους που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή τόκων για έξι μήνες, καθώς και δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι με το σχέδιο νόμου που θα καταθέσουν ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη, με στόχο να σταματήσουν οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες στις οποίες βρίσκονται πολλοί δανειολήπτες. 

Για παράδειγμα, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Προβλέπεται, επίσης, καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. 

Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Θα "πετσοκόβουν" διαρκώς μισθούς & συντάξεις!

Στο φως έρχεται ο μυστικός όρος που περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και ο οποίος συνδέει κούρεμα του ελληνικού χρέους με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News” η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της “εσωτερικής υποτίμησης της οικονομίας”, ολοκληρωνεται φέτος με την επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων κατά 10-12% σε μέσους όρους.

Αυτός είναι ο κρυφός όρος δηλαδή για να ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα του χρέους της τάξεως του 20%-30% και το οποίο χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Το σχέδιο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν θα γίνει με οριζόντιες νέες περικοπές αλλά με την εφαρμογή των κρυφών διατάξεων του μνημονίου όπως για παράδειγμα την κατάργηση των ελάχιστων επιδομάτων που έχουν απομείνει. Επίσης ππαύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή πολλών επιδομάτων όπως για παραδειγμα το τεχνικό επίδομα, το νοσοκομειακό, ή το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Οι ανατροπές αυτές αφορoύν τον ιδιωτικό τομέα αφού στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ οι νέες μειώσεις των αποδοχών θα προκύψουν έμμεσα μέσα από το σχέδιο κινητικότητας και το νέο καθεστών προσλήψεων, δηλαδή τις νέες συμβάσεις εργασίας που θα προσαρμοστούν στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 586 ευρώ το μήνα, μεικτά.


Από κόσκινο τα «πόθεν έσχες» των εφοριακών

Έλεγχο σε βάθος 10ετίας για τις περιουσίες των εφοριακών αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ όποιος δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει θα αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις.
Την περιουσία που απέκτησαν τα τελευταία 10 χρόνια όλοι όσοι εργάζονται στις εφορίες, στα τελωνεία, στο ΣΔΟΕ, στα ελεγκτικά κέντρα, ακόμη και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, ανέλαβαν να ελέγξουν οι επιθεωρητές του ίδιου του υπουργείου κατ' εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.


Ουσιαστικά, για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίζει να περάσει από κόσκινο τα «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων του και μάλιστα κατ' επείγουσες και συγκεκριμένες διαδικασίες.

Καταθέσεις, ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες, αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, απόκτηση μετοχών και άλλα αγαθά που έχει αποκτήσει ο υπάλληλος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα βρεθούν στο μάτι του ελέγχου. Οποιος δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει, τότε θα αντιμετωπίζει ποινικές και πειθαρχικές διώξεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Θεοχάρη, «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων θα ανατρέχει στην τελευταία δεκαετία από τον χρόνο που επιλαμβάνεται ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής, εκτός αν ο υπάλληλος για μέρος του παραπάνω χρονικού διαστήματος έχει ήδη ελεγχθεί από οποιαδήποτε Αρχή, οπότε ελέγχεται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ξυπνήστε... ο «Ευρωγεδδών» είναι προ των πυλών

Της Ζέζας Ζήκου

Υφεση, λιτότητα, χρέος, μνημόνιο, δόσεις, ανεργία είναι λέξεις που μονοπωλούν τις σκέψεις μου και τις συζητήσεις μου συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλες όπως π.χ. η αναδιαπραγμάτευση του
Μνημονίου που μας υποσχέθηκε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς, ή ο «Ευρωγεδδών», δηλαδή η απειλή μιας οικονομικής κατάρρευσης της Ευρωζώνης, αποδεικνύονται αρκετά ενοχλητικές στην επιρροή τους. Από χθες προστέθηκε και η λέξη-τίτλος «The Sleepwalkers» του περιοδικού Economist που απεικονίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες -μεταξύ τους και ο Σαμαράς- ως... υπνοβάτες μέσα σε μία οικονομική έρημο, βαδίζοντας με μαθηματική ακρίβεια προς τον γκρεμό.

Δυστυχώς, η ιδέα ότι το ευρώ είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος είναι μία επικίνδυνη μυθοπλασία, ενώ η ευρω-καταστροφή είναι προ των πυλών, προειδοποιεί ο Economist. Αντί να περιμένουν τις γερμανικές εκλογές, θα πρέπει να χαλαρώσουν τη λιτότητα και να ενισχύσουν την απασχόληση των νέων και των επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, αξιοποιώντας χρήματα από τον πυρήνα της Ευρωζώνης, επισημαίνει: «Εάν οι υπνοβάτες ενδιαφέρονται για το νόμισμα και τους λαούς τους, πρέπει να ξυπνήσουν», καταλήγει ο Economist. Ok.

Ομως για μας είναι μάλλον αργά. Η χώρα βαδίζει τυφλά, η σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη οικονομία ζει με τις δόσεις των δανειστών και η χρεοκοπία βαθαίνει, καθώς δύσκολα αναχαιτίζεται ο εκφυλισμός των υποσυστημάτων (υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση κ.λπ.) που συγκροτούν το κράτος. Η ανεργία καταστρέφει ραγδαία το μέλλον των νέων, η φτώχεια των νοικοκυριών επιδεινώνεται, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται. Αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχει στη χώρα μια εισαγόμενη αισιοδοξία, η οποία αναπαράγεται από τους οπτιμιστές στην Ελλάδα.

Ομως, η ζοφερή πραγματικότητα δεν αιτιολογεί καμία αισιοδοξία. Το πολιτικό σύστημα απέτυχε στην αποφυγή της κρίσης. Αποτυγχάνει, όμως, και στη διαχείρισή της. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής, η τιμωρία των επίορκων λειτουργών και πολιτικών, η ανάκτηση των κλοπιμαίων, η διακρίβωση των κατόχων ελβετικών λογαριασμών με «μαύρο» χρήμα της λίστας Λαγκάρντ, η τιμωρία και φορολόγησή τους, η προσέλκυση επενδύσεων, η μάχη κατά της γραφειοκρατίας, διαρκώς αποτυγχάνουν... Αντίθετα συνεχίζουν να φορολογούν ό,τι κινείται. Το Δημόσιο είναι σαν ζόμπι που έχει βγει στους δρόμους και ζητάει να ρουφήξει το αίμα των ζωντανών. Ενα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποστερείται βιαίως απ’ όλες τις ώς τώρα διαθέσιμες επιβιωτικές διεξόδους.

Οι πάντες γνωρίζουν πλέον ότι μόνο ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να συγκριθεί με τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Η λιτότητα μείωσε την κατανάλωση, εκτόξευσε την ανεργία, βάθυνε την ύφεση και θρυμμάτισε την κοινωνική συναίνεση. Η μεγέθυνση της ύφεσης κατέστρεψε τον ιδιωτικό τομέα και σάπισε τις τράπεζες, οι οποίες, φορτωμένες με «κόκκινα» δάνεια και «κουρεμένα» κρατικά ομόλογα, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες καμία οικονομία δεν σώζεται, ακόμη και αν πραγματοποιηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσα σε μία νύχτα.

Η κεϊνσιανή συμφωνία κατέρρευσε. Η διεθνής οικονομική πολιτική κατέληξε να έχει πολύ μικρή σχέση με τα οικονομικά. Εγινε μια άσκηση στην ερασιτεχνική ψυχολογία, όπου το ΔΝΤ και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλαν στις χώρες να πάρουν μέτρα που ήλπιζαν πως θα τα εκλάμβανε η αγορά ως ευνοϊκά. Ετσι ουδείς απορεί που μόλις ενέσκηψε η κρίση πετάχθηκαν από το παράθυρο όλα τα εγχειρίδια της οικονομίας. Η πολιτική απέτυχε να αντιμετωπίσει την καταστροφική διαδικασία ανάδρασης που προκαλεί την κατάρρευση της μιας οικονομίας μετά την άλλη. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι εκείνοι που διαμορφώνουν την πολιτική, πίστευαν και πιστεύουν, ότι έπρεπε να παίξουν το παιχνίδι της εμπιστοσύνης γύρω από τον μονόδρομο της λιτότητας και αυτό είχε ως συνέπεια να ακολουθήσουν οικονομική πολιτική που επιδεινώνει τις υφέσεις αντί να τις μετριάζει. Το ερώτημα εάν ήταν αναγκαίο να παιχθεί αυτό το παιχνίδι έχει αποδειχθεί ύπουλο, με αποτέλεσμα να υποστεί καίριο πλήγμα όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η ίδια η δημοκρατία.

Γιατί, άραγε, στην Ευρώπη της κρίσης που ζούμε, όλοι έχουν βαλθεί να επιβάλουν τις λάθος συνταγές; Η «εσωτερική υποτίμηση» και η «αντεργατική λαίλαπα» στην Ελλάδα, έχουν αποβεί μοιραίες. Τα εργασιακά μέτρα ανατρέπουν και εκθεμελιώνουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Αλλά και όλα τα κρυφά μέτρα που ούτε που ξέρουμε πότε ψηφίζονται, δημιουργούν μια βίαιη προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας σε ένα δύσκολο μέλλον. Πράγματι, η Ελλάδα είναι ένα απίστευτο χάλι, με τεράστια προβλήματα. Πράγματι, οι Ελληνες πολιτικοί έστησαν ένα τρελό πάρτι και έφαγαν δισεκατομμύρια, δίνοντας και ορισμένα ψίχουλα στους πολίτες. Πράγματι, όλοι οι πολίτες καλόμαθαν σε μια κοινωνία ευημερίας που βασίστηκε σε δανεικά λεφτά. Ολα αυτά ας τα αποδεχθούμε.

Ομως, ποτέ κανένας λαός δεν εξαναγκάστηκε σε μια τόσο τρομερή και σύντομη αλλαγή του τρόπου ζωής του, χωρίς όμως από την άλλη να αλλάζει η χώρα από τον εναγκαλισμό της διαπλοκής. Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, η διαφθορά βασιλεύει, η φοροδιαφυγή δεν ελέγχεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, η γραφειοκρατία εμποδίζει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Αυτός ο βιασμός της ελληνικής κοινωνίας τόσο άγρια και τόσο γρήγορα θα είναι μοιραίος. Οι κήνσορες του λαϊκού συμφέροντος θα είναι οι πρώτοι που θα σαρωθούν. Μαζί με τους ψεύτες και τους άρπαγες των ονείρων όλων μας για μια καλύτερη ζωή.

"Μήλον της Έριδος" ο αγαπημένος των εθνικών εργολάβων‏


Τα σχόλια, περιττεύουν.... η αλήθεια είναι αποκαλυπτική... γι αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν, και έχουν το θράσος να μιλούν ακόμα...


 
 

Οι πιστολέρο της βουλής ... Οπλοφόρος και ο ... Γιωργάκης!

Ξεφώνησαν τους "πιστολέρο" βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου, αλλά τελικά τις πολλές άδειες οπλοφορίας τις έχει η ΝΔ: Η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα των βουλευτών που έχουν άδεια οπλοφορίας την οποία έχουν λάβει νόμιμα από την Κρατική Ασφάλεια
της Αστυνομίας με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους πολίτες.

Η έκπληξη: Οπλοφόρος και ο ειρηνιστής Γιωργάκης...

Αναλυτικά η λίστα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αβραμόπουλος Δημήτριος
Αυγενάκης Ελευθέριος
Βιρβιδάκης Κυριάκος
Βολουδάκης Μανούσος
Βορίδης Μάκης
Γεωργιάδης Αδωνις
Γιακουμάτος Γεράσιμος
Καράμπελας Ιωάννης
Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
Κεφαλογιάννης Μανώλης
Κοντογιώργος Κωνσταντίνος
Κουτσούμπας Ανδρέας
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
Λαμπρόπουλος Ιωάννης
Μαρκογιαννάκης Χρήστος
Νταβλούρος Αθανάσιος
Πολύδωρας Βύρων
Σαμπαζιώτης Δημήτριος
Σπηλιωτόπουλος Αρης

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης
Αρβανίτης Μιχάλης
Γερμενής Γεώργιος
Γρέγος Αντώνιος
Ηλιόπουλος Παναγιώτης
Κασιδιάρης Ηλίας
Μπαρμπαρούσης Κων/νος
Μίχος Νικόλαος
Παναγιώταρος Ηλίας
Παππάς Χρήστος

ΚΚΕ
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νικόλαος
Μωραΐτης Νικόλαος

ΠΑΣΟΚ
Παπανδρέου Γιώργος
Χρυσοχοΐδης Μιχάλης

ΣΥΡΙΖΑ
Παναγούλης Ευστάθιος

πηγη

NA AΡΝΗΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ‏

Για ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά (Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996)
Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης
Όχι άλλα στοιχεία!

Τέλειωσαν πια οι λέξεις. Ποιος ο σκοπός της παράθεσής τους;

Τι κερδίζει ο άνεργος εάν γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του, αλλά μαζί με 1.500.000 ακόμα, πέρα απ’ το γεγονός πως, σε οποιαδήποτε «διαπραγμάτευσή» του με τον όποιο πιθανό εργοδότη του, θα γνωρίζουν και οι δύο, ποιος έχει το… «πάνω χέρι;

Τι μπορεί να προσφέρει στο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο, η γνώση ότι 25.000 συνάδελφοί του πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους μέσα σε δυο χρόνια, πέρα απ’ το φόβο ότι μπορεί να είναι ο επόμενος;

Ποιος ο σκοπός του να γνωρίζει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ότι άλλοι 60.000 επιχειρηματίες πρόκειται να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, πέρα απ’ το να τον κυριεύσει ακόμη μεγαλύτερη απελπισία, έχοντας ήδη το βάρος των απλήρωτων υποχρεώσεών του;

Τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί, βλέποντας τους γονείς του ν’ απομακρύνονται ψυχολογικά από κοντά του, απορροφημένοι από το άγχος του πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς δουλειά, με φόρους και χαράτσια;

Πόσο πιο χαρούμενος μπορεί να νιώσει ο συνταξιούχος, οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να μη βρει τα φάρμακά του τον επόμενο μήνα, ή –χειρότερα– και για τον ίδιο λόγο, το φίλο του που πέρναγαν μαζί τις ώρες τους στο καφενείο;

Πώς ωφελείται ο ένστολος, ο δάσκαλος, ο ιερέας, αν ξέρει το ποσοστό της ύφεσης, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, πέρα απ’ την πιθανότητα η γνώση του αυτή, να επηρεάσει το σκοπό τον οποίο τάχθηκε να υπηρετεί;

Σταματήστε λοιπόν να διαβάζετε τον κυκεώνα των στοιχείων με τα οποία σας βομβαρδίζουν καθημερινά, κι αποφασίστε να «κάνετε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».
Ενεργήστε, μαζικά κι ειρηνικά.

ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1,7 ΤΡΙΣ $ ! - Άμεσα αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα στην Κρήτη!

Άμεσα αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν, πριν λίγες μέρες, οι ειδικοί της νορβηγικής εταιρίας που πραγματοποίησαν έρευνες στο συγκεκριμένο υποθαλάσσιο χώρο. Τα κοιτάσματα, φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου
στο Ιόνιο αλλά και στο υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης υπολογίζονται να είναι αξίας πάνω από 1,7 τρις δολ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανικής ορυκτών πόρων Α. Φώσκολο, τα κέρδη για την Ελλάδα θα είναι πάνω από 600 δισ. δολ.

Η Ευρώπη από το 2020 και μετά θα βρίσκεται σε αγωνιώδη αναζήτηση πόρων ενέργειας. Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα και χωρίς να χρονοτριβεί να ξεκινήσει την άντληση των υδρογονανθράκων της ώστε να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης αλλά και να έχει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Η εξέλιξη αυτή θα προσδώσει άλλη δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα από το defencenet.gr μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και πάντα με τον φόβο -ή μάλλον με τη βάσιμη υποψία- ότι η "σωτηρία" της Ελλάδας από την Τρόικα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεθοδευμένο σχέδιο για την υφαρπαγή του ενεργειακού της πλούτου...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Η επικοινωνιακή μπαρούφα των 17 εκατ. τουριστών. Κραυγή αγωνίας από τους εμπλεκόμενους στον Τουρισμό!

Από την Ιόλη Πιερίδη
Αποκάλυψη σοκ για το επικοινωνιακό παιγνίδι των καθεστωτικών Γκαίμπελς.
Κάτι αντίστοιχο με την ευαισθησία-φούμαρα του Σόιμπλε που αίφνης ανησυχεί μην χαθεί μια
γενιά στις χώρες του Νότου.
Η αποκάλυψη του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” αφορά την επικοινωνιακή μπαρούφα για τα 17 εκατ. Τουρίστες με την οποία γελάνε (κατά βάθος κλαίνε, θα δείτε γιατί) οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον τουρισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με φίλους ξεναγούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε και οι οποίοι βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μέρη όπως η Κόρινθος, οι Μυκήνες, οι Δελφοί, η Επίδαυρος, οι Φίλιπποι οι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι είναι ανύπαρκτοι-τους ψάχνουν με τα κιάλια.

Ζευγάρι Γάλλων τουριστών που έρχεται παραδοσιακά στην Ελλάδα 30 χρόνια αναρωτιόταν το Σάββατο στην Επίδαυρο

-Μα που είναι οι τουρίστες;

Κι αν νομίζετε ότι στις Κυκλάδες τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλάξτε πλευρό.
Η μάλλον αυτό θα πρέπει να το κάνει η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη-στο άκουσα του ονόματος της οποίας ένα μειδίαμα από τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό τα λέει όλα.

Ούτε η Πάρος για παράδειγμα δεν έχει κόσμο σε σχέση με πέρυσι. Ευχάριστη έκπληξη ήταν το Πάσχα για το νησί-από κει και πέρα απογοήτευση για τις αφίξεις.

Οντως υπάρχει κάποια κίνηση στις πτήσεις τσάρτερ στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε αντίστοιχα λιμάνια. Αυτοί όμως οι αριθμοί δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ακουμπήσουν το ονειρικό 17 εκατ. Ακόμη κι αν σε κάθε λιμάνι που θα κατεβαίνει ο ίδιος τουρίστας του κρουαζιερόπλοιου τον μετράνε διπλό και τρίδιπλο.

Η κατάσταση στις αφίξεις τουριστών είναι πολύ κάτω σε σχέση με την ατίστοιχη περυσινή περίοδο.
Oι αχυράνθρωποι του Σόιμπλε θα μας υποσχεθούν ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει στην Αθήνα αστρική βροχή από 500εύρα. Κρατήστε ομπρέλα. Οι αδίστακτοι εξουσιαστές παίζουν επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος ενός ολόκληρου λαού-σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Μη τσιμπάτε στις επικοινωνιακές παπαριές των καλοπληρωμένων- με το φορολογημένο αίμα μας- παπαγαλακίων.

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον Τουρισμό για να μάθετε την αλήθεια…

Η φωτογραφία της Τζάκι Ωνάση από επίσκεψη στις Μυκήνες και συγκεκριμένα στο φημισμένο εστιατόριο του Κολιζέρα


Το μεγάλο μας τσίρκο με το όνομα Πανελλήνιες!

Ολες αυτές τις μέρες ως γονείς παιδιών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλήνιες, παρακολουθούμε ένα θέατρο παραλόγου χωρίς πραγματικά να μπορούμε να πιστέψουμε στα μάτια μας και στα αυτιά μας!
Θέματα τρελά και άπιαστα στα μαθηματικά γενικής όπου υποτίθεται διαγωνίζονται και μαθητές της θεωρητικής.




Γράφει: Η Αγγελική Ηλιοπούλου

Θέματα που δίνονται και παίρνονται πίσω στη φυσική κατεύθυνσης και που απευθύνονται ως συνήθως στα παιδιά διάνοιες και μόνο.

Θέματα που επιδέχονται δύο διαφορετικές και εντελώς αντίθετες απαντήσεις στην έκθεση (έχει -δεν έχει κατακλείδα η παράγραφος).

Οδηγίες για διόρθωση στα μαθηματικά διαφορετική για τα μισά γραπτά από ότι για τα άλλα μισά.

Μέλη της ένωσης φυσικών και μαθηματικών
που διαμαρτύρονται για την επιλογή των θεμάτων και την ανάρτηση κάποιων από αυτά στο διαδίκτυο.

Επιστολή διαμαρτυρίας καθηγητών σχετικά με τα θέματα...και ακόμη οι πανελλήνιες δεν έχουν τελειώσει!! Πόσα ακόμη τέτοια μας περιμένουν;

Και αναρωτιέμαι, γιατί το έργο το παρακολουθώ πανομοιότυπο σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και κάτι χρόνια.

 
Ποιοι είναι αυτοί που επιλέγονται ως μέλη της επιτροπής θεμάτων και με ποια κριτήρια; Έχουν καμία επαφή με τη σχολική πραγματικότητα σήμερα; Τι είδους μάθημα πιστεύουν ότι γίνεται στα ελληνικά δημόσια σχολεία;



Μήπως κάτι τύπου Harvard ή οποιουδήποτε αντίστοιχου ξένου πανεπιστημίου τη στιγμή που παράλληλα το υπουργείο εξακολουθεί να σχίζει τα ιμάτιά του υποστηρίζοντας ότι μπορεί να πάει καλά στις πανελλήνιες ο κάθε μαθητής χωρίς τη βοήθεια κανενός φροντιστηρίου μόνο με προσωπικό διάβασμα και με τη βοήθεια του study for exams;

Σε ποιους ηλίθιους νομίζουν ότι απευθύνονται πουλώντας τέτοιου είδους φτηνά παραμύθια τη στιγμή που οι διορισμένες απ' τους ιθύνοντες του υπουργείου επιτροπές δουλεύουν για να περάσουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα: «γονείς, τρέξτε ξεπουληθείτε, πεινάστε, χρεωθείτε αλλά στείλτε τα παιδιά σας στα καλύτερα τα πιο ακριβοπληρωμένα και ενημερωμένα φροντιστήρια γιατί εδώ δεν παίζουμε, τα θέματά μας είναι τόσο προχωρημένα που απευθύνονται μόνο σε παιδιά θαύματα ή παιδιά προετοιμασμένα μέχρις τελικής πτώσεως και εξαντλήσεως της πνευματικής και ψυχικής τους υγείας»

Συγχαρητήρια λοιπόν στις εξεταστικές επιτροπές των πανελληνίων για το μπάχαλο που κατάφεραν και φέτος να δημιουργήσουν.

Συγχαρητήρια και στο υπουργείο μας που προνοεί και φροντίζει ώστε τα παιδιά μας να πιέζονται τόσο πολύ στην γ’ λυκείου ώστε άλλο να μαχαιρώνει την ίδια του τη μητέρα και άλλα...να τρέχουν στα φαρμακεία με συνταγογραφημένα από γιατρούς βαριά ηρεμιστικά (σκηνή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα ίδια μου τα μάτια) γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς αυτά το άγχος των πανελληνίων!!!

Συγχαρητήρια τελικά στη χώρα μας που τρώει τα ίδια τα παιδιά της αφήνοντας το μέλλον τους να κρίνεται από μια διαδικασία που μόνο ως ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟ ΤΣΙΡΚΟ μπορεί να χαρακτηριστεί!!

ΠΗΓΗ

Τους πολεμάμε με τα ίδια τους τα όπλα! ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΕΣ !

Αυτό το βίντεο, σας καλώ να το δείτε με την οικογένειά σας, με τους φίλους σας, με τους γειτόνους σας και να το διαδώσετε παντού.
Σας αφορά άμεσα!

Αφορά την ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΕΣ!

Κάποιοι άνθρωποι, εργάστηκαν σκληρά για μήνες, προκειμένου να συγκεντρώσουν το υλικό, που θα δώσει την δυνατότητα σ' όλους τους Έλληνες, να προστατεύσουν ΝΟΜΙΜΑ τις περιουσίες τους.
Οι κυβερνώντες, επί δεκαετίες, ασελγούν πάνω στον Ελληνικό λαό, εκμεταλευόμενοι την άγνοιά του.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Μια ομάδα ανθρώπων, κάνουμε την
ΥΠΕΡΒΑΣΗ μας!
Είμαστε στην διάθεση του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει.
Έχουμε όλοι χρέος να προστατεύσουμε τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας και τις περιουσίες μας, από την πιό βάρβαρη επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας, από τους εγχώριους δωσίλογους και τους διεθνείς τοκογλύφους.
Συνέλληνες, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΜΑΣ!
Εμπιστευθείτε μας. 


 

 πηγη

Δείτα ποια μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014

Μία σειρά από έργα περιμένουμε  να ολοκληρωθούν  μέχρι το τέλος του 2014 και να μπουν στην καθημερινότητα μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι έργα που καθυστέρησαν χρόνια λόγω της κρίσης και των προβλημάτων που έφεραν. Ας δούμε το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων το επόμενο 18μηνο.

Το Καλοκαίρι, δηλαδή τον Ιούλιο, περιμένουμε να λειτουργήσει η μεγάλη επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό μήκους 5,5χλμ. Το ίδιο διάστημα θα έχουμε έτοιμη τη λειτουργική Β` φάση των έργων του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και Τρίτη επέκταση του Μετρό Αθήνας , από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι (σταθμός Αγία Μαρίνα). Μέσα στο έτος αναμένουμε την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά στη Ρόδο και του Φράγματος Ιλαρίωνα Κοζάνης. Στα τέλη του έτους περιμένουμε την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι του Αιγίου.

Προγραμματισμένα αλλά αμφίβολα αν ολοκληρωθούν είναι τα έργα : στα οδικό έργο Μάνδρα-Ψαθάδες, στο έργο Κομοτηνή-Σύνορα και οι σταθμοί του Προαστιακού ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ.

Μέσα στο 2014  περιμένουμε την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών έργων. Τον Μάρτιο αναμένουμε την λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ και τα έργα Ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει το οδικό τμήμα Καρτέρι-Πάργα. Το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθούν τα έργα σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία. Μέσα στο επόμενο έτος περιμένουμε την ολοκλήρωση των έργων στα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Σητείας.

Προς το τέλος του έτους περιμένουμε τη λειτουργία του Μουσείου στη Μεσσαρά Κρήτης, τον Ανισόπεδο Κόμβο σύνδεσης του νέου λιμανιού Πάτρας με τις Παραγλαύκιες Αρτηρίες.  Επίσης αναμένουμε την ολοκλήρωση στα Φράγμα Πείρου-Παραπείρου και Αχυρών Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος λίγες πιθανότητες έχουν να ολοκληρωθούν τα έργα στα οδικά έργα Θίσβη-Κανάβαρι και  Μαρκόπουλο-Καλύβια-Ανάβυσσος.

Ypodomes.com

Καταδικάστηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης

Σε 15μηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ερήμην ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος οπαδών της ομάδας.  

Το περιστατικό είχε συμβεί το 2006, όταν μετά από ήττα της ΑΕΚ στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ υπήρχαν αποδοκιμασίες και επεισόδια κατά την άφιξη της αποστολής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ είχε μηνύσει ονομαστικά συγκεκριμένους οπαδούς, που ωστόσο αθωώθηκαν και πέρασαν στην αντεπίθεση μηνύοντας τον Ντέμη Νικολαΐδη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Zougla.gr

Πάνε για το 2014 τελικά τα υδροπλάνα;

Ο νόμος για την δημιουργία των υδατοδρομίων ψηφίστηκε πρόσφατα και εκκρεμεί η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο για την πλήρη εφαρμογή του απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Συγκεκριμένα, για το πλήρες ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων απαιτούνται τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ένα Προεδρικό Διάταγμα και μία απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Δεν θα προλάβουν να αποτελέσουν φέτος το καλοκαίρι τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και προς άλλους τουριστικούς προορισμός. Ο λόγος για τα υδροπλάνα, οι πτήσεις των οποίων καθυστερούν.
 
Πηγή: in.gr

Άφαντη η δημοπράτηση του Monorail στον Πειραιά, τέλος στα σχέδια του ΟΛΠ;

Χαμένη θεωρούν πλέον οι περισσότεροι φορείς του Πειραιά η μάχη με τον χρόνο για το monorail του Πειραιά. Το έργο έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατηθεί καθώς δεν γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα τότε θα χαθούν και τα δεσμευμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο ΟΛΠ, παρά τις αντιρρήσεις του δήμου Πειραιά εμφανιζόταν αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να τρέξει τον διαγωνισμό.  Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΟΛΠ  δεν έχει δώσει σημεία γραφής για τις προθέσεις του καθώς απέναντι του έχει τον Δήμο Πειραιά που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την αντίθεση του έχοντας σηκώσει τα «λάβαρα του πολέμου» για το μέσο.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Πειραιά είχε δηλώσει πως «…δεν τίθεται θέμα monorail στο λιμάνι του   Πειραιά.  Είναι μη συμβατό με τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δε θα δεχθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης μας. Είναι παραλιακή και βλέπει θάλασσα και καράβια, δε βλέπει τρένα να περνούν. Και μάλιστα ένα πανάκριβο έργο που δεν υπάρχει σε κανένα λιμάνι της Ευρώπης».

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η γραμμή monorail σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εξολοκλήρου πάνω σε γέφυρα προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με την τοπική κυκλοφορία, σε ύψος 5,8 μέτρων. Το μήκος του θα είναι 6 χλμ.

Στην πρώτη φάση του έργου προβλέπεται η κατασκευή οκτώ σταθμών και θα μπορεί να εξυπηρετεί 2.000 επιβάτες ανά ώρα και ανά κατεύθυνση. Ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου δύο χρόνια και οι κατασκευές θεωρητικά έχουν διάρκεια δύο χρόνια με όριο το τέλος του 2016 που τελειώνει και η τελευταία προθεσμία του ΕΣΠΑ.

Ypodomes.com

«Να σε κυβερνούν σημαίνει…»….

Αναρχικός δεν είμαι, αλλά ένας από τους «πατριάρχες» του αναρχισμού, ο Προυντόν περιγράφει παρακάτω «τι σημαίνει να σε κυβερνούν» ωσάν να είχε στο νου του τη σημερινή Ελλάδα των «συνταγματαρχών της επιστράτευσης»:

«Να σε κυβερνούν σημαίνει πως σε κάθε διαπραγμάτευση σου, σε κάθε σου κίνηση, είσαι σημειωμένος, εγγεγραμμένος, απογραμμένος, φορολογημένος, διατιμημένος, σφραγισμένος, μετρημένος, αριθμημένος, αξιολογημένος, αδειοδοτημένος, εξουσιοδοτημένος, προειδοποιημένος, περιορισμένος, αναμορφωμένος, διορθωμένος, τιμωρημένος.

Σημαίνει πως υπό το πρόσχημα της…κοινής ωφέλειας και στο όνομα του κοινού συμφέροντος υποχρεώνεσαι να εκπαιδεύεσαι, να εκμεταλλεύεσαι, να εξαγοράζεσαι, να μονοπωλείσαι, να κομματιάζεσαι, να τσακίζεσαι, να ληστεύεσαι· και τότε, με την παραμικρή αντίσταση, με την ελάχιστη διαμαρτυρία, σε περιορίζουν, σε περιφρονούν, σου βάζουν πρόστιμο, σε στριμώχνουν, σε καταγράφουν, σε καταχρώνται, σε ξυλοφορτώνουν, σε αφοπλίζουν, σε πνίγουν, σε φυλακίζουν, σε δικάζουν, σε καταδικάζουν, σε πυροβολούν, σε απελαύνουν, σε θυσιάζουν, σε πουλάνε, σε προδίδουν και, σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο τέλος σε βγάζουν τρελό, σε χλευάζουν, σε περιγελούν και σε εξευτελίζουν.

Αυτό σημαίνει να σε κυβερνούν, αυτή είναι η δικαιοσύνη και η ηθική της διακυβέρνησης.»

(P.J. Proudhon, 1851)

(Βιογραφικό: Ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν (Pierre Josef Prοudhon) (Μπεζανσόν, 15 Ιανουαρίου 1809- Παρίσι, 19 Ιανουαρίου 1865) ήταν Γάλλος πολιτικός, μουτουαλιστής φιλόσοφος και σοσιαλιστής. Ήταν μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, και ήταν ο πρώτος που αυτοχαρακτηρίστηκε αναρχικός. Θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρχικούς συγγραφείς και οργανωτές.)

 3crzo8p

-Νίκος Καρούζος, «Κιθάρισμα για την αναρχία»:

“Τρυφερότητα ή όχι τα τόσο ανυπεράσπιστα οράματα της ανεξουσίαστης

μήπω- τοπίας (ενδεχομένως και ξάστερης ουτοπίας) που μοιάζουν

με πληγωμένα χαράματα, θεραπεύουν την αναφυλαξία της ατομικότητας,

διδάσκουν το βλέμμα, τινάζουν στον αέρα την πλήξη των τριών διαστάσεων

εντοπίζοντας τη θέληση στο σύνολο που κομματιάζεται και συναρμολογιέται

σαν ένα ποδήλατο, ελικόπτερο ή αεροπλάνο (θα εξαιρέσουμε μονάχα

την απεγνωσμένη  οπτασία του Μαξ Στίρνερ). Το γεγονός πως ανάφερα

μηχανήματα τρεχούμενα δεν είναι τυχαίο. Η αναρχία τρέχει, δοξάζει την κίνηση, κατορθώνει την  ακινησία του σύμπαντος που διαπιστώνεται με αρίφνητες κινήσεις.

Πρόκειται για μαγική εικόνα. Η αναρχία θέλει να κάνει και το ανθρώπινο σύνολο

μια τέτοια μαγική εικόνα. Η κυτταρική αντίληψη της ατομικότητας συνδυασμένη στ’ αδιάκοπα κινητικά της πεπρωμένα με ένα σώμα που κάθεται στην καρέκλα δίχως

καθόλου να κινείται. Στύση αρμονίας του μερικού με το γενικό. Κάθαρση από κάθε αντιδικία του μέρους και του όλου. Θέωση (απ’ το ρήμα θέω) του φυσικού μέσα στον άνθρωπο.”

(Ν. Καρούζος, Τα ποιήματα, τ. Β’, Ίκαρος)

πηγη

Τρόμος στη ΔΟΥ Χανίων: «Την είδα με τον μπαλντά στο χέρι…»

Τον τρόμο βίωσαν οι συναλλασσόμενοι και οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Χανίων όταν φορολογούμενη εισέβαλε με τον μπαλντά στην εφορία και απείλησε τους υπαλλήλους. Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Χανίων-Ρεθύμνου, Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη, που ήταν μπροστά στο
περιστατικό μίλησε στο enikos.gr.

«Η φορολογούμενη ζήτησε από τους συναδέλφους να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τον σύζυγό της. Οι υπάλληλοι της εξήγησαν ότι αυτό αντίκειται στις διατάξεις και δεν μπορεί να γίνει εφόσον δεν είναι διαζευγμένη. Στην προσπάθειά μας να την ηρεμήσουμε εκείνη έβγαλε ένα αιχμηρό αντικείμενο από την τσάντα της και είπε: ‘Δεν γίνεται… θα σας δείξω εγώ’ και άρχισε να χτυπά το γραφείο του Προϊσταμένου».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. Μπερτσουλάκη η φορολογούμενη φώναζε ότι δεν θέλει να της πάρουν το εφάπαξ και τη σύνταξή της και χτυπούσε τα γραφεία, μέχρι που ήρθαν οι άνδρες της αστυνομίας και τη συνέλαβαν.

«Θα μπορούσε ο μπαλντάς να είχε χτυπήσει και το κεφάλι κάποιου συναδέλφου» αναφέρει η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΟΥ Χανίων-Ρεθύμνου ενώ εκφράζει την ανησυχία της για τη «στοχοποίηση των υπαλλήλων στις ΔΟΥ από τους πολίτες».

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στις εφορίες είναι και αυτοί φορολογούμενοι και δεν πρέπει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους των υπηρεσιών μας. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μπερτσουλάκη.


Σε θέση εκκίνησης... για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι Κινέζοι

Το ενδιαφέρον των Κινέζων -όπως αυτό εκφράστηκε σε επίπεδο δηλώσεων- για την αποκρατικοποίηση, έως και του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσω υποβολής προσφοράς τους επόμενους μήνες, οπότε θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της ΔΕΚΟ σε ιδιώτες.

Η Cosco, που έχει «κατοχυρώσει» τη θέση της στο λιμάνι του Πειραιά (διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙΙ), επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της. Και για την επίτευξη του σκοπού αυτού καίριο ρόλο διαδραματίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η τελευταία μεταφέρει τα κινεζικά κοντέινερ προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ενώ η εκμετάλλευση της γραμμής 17 χιλιομέτρων Θριάσιο-Ικόνιο -ενώνει το λιμάνι του Πειραιά με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο στο Θριάσιο Πεδίο- «μαγνητίζει» διαρκώς το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εξάλλου, το «πακέτο» αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  περιλαμβάνει, πέραν των κερδοφόρων επιβατικών δρομολογίων (π.χ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη), το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών. Με άλλα λόγια, οι σοβαρές προοπτικές ανάπτυξής του, σε συνδυασμό με την στρατηγική-γεωγραφικά- θέση του δικτύου, διατηρεί ιδιαίτερα θερμό το ενδιαφέρον των Κινέζων, για τους οποίους η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί επενδυτική «πρόκληση».

Για τον κολοσσό της Cosco -της οποίας ο 63χρονος επικεφαλής Wei Jiafu συγκαταλέγεται στους πιο ισχυρούς ανθρώπους της κινεζικής αυτοκρατορίας- η ανάληψη της εκμετάλλευσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί «κίνηση-ματ». Και αυτό διότι η επένδυση στην αναβάθμιση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου θα μεγιστοποιήσει τα έσοδα και τα κέρδη των Κινέζων.

Έρχεται ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τις προσεχείς εβδομάδες, το αργότερο, έως το τέλος Ιουνίου, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα ξεκινήσει την διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκηρύσσοντας την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αρχές Φθινοπώρου τις δεσμευτικές προσφορές και σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Rosco. Η πρώτη διαθέτει ακίνητη περιουσία, της οποίας η αξία έχει αποτιμηθεί στο παρελθόν προς  1,5 δισ. ευρώ και η τελευταία, ούσα η εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού, αποτελεί «διαμάντι», σύμφωνα με στελέχη των σιδηροδρόμων.

Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι αναμένεται να... κονταροχτυπηθούν με σημαντικούς διεκδικητές των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως η κρατική ρωσική σιδηροδρομική εταιρεία, η γαλλική SNCF, η ιταλική Trenitalia,  αλλά και αμερικανικών συμφερόντων funds που «καλοβλέπουν», κυρίως, τον τομέα των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμά ότι το 2013 θα καταγραφούν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία που, πριν από μερικά μόλις χρόνια, είχε τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά ζημιές να έχει σήμερα εξυγιανθεί.

Ας σημειωθεί ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης των ελληνικών σιδηροδρόμων, το ενδιαφέρον των Κινέζων ήταν υψηλό, ακόμη και όταν ο οργανισμός ήταν ζημιόγονος.


Πηγή:www.capital.gr

Θεσσαλονίκη: Ευρύ δίκτυο Τραμ και Θαλάσσια Συγκοινωνία προτείνει ο ΣΑΣΘ

Σειρά προτάσεων και παρεμβάσεων για μια πιο «ανθρώπινη» πόλη στον τομέα των μετακινήσεων προτείνει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τα 12 προτεινόμενα μέτρα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υποβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος  Γ. Εμμανουηλίδης, όπως μετέδωσε το voria.gr.

Το «Μητροπολιτικό ΣΒΑΚ» εκπονείται από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) στο πλαίσιο του έργου σύμφωνα με Οδηγίες της ΕΕ σε στρατηγικό επίπεδο κυρίως για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Με το ολοκληρωμένο ΣΒΑΚ για τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης αναμένεται το ΣΑΣΘ και οι φορείς να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις. Ειδικά για το Τραμ, το νέο ΕΤΠΑ για τη περίοδο 2014-2020 προσφέρεται ως μηχανισμός χρηματοδότησης, με τη διαφορά ότι προσανατολίζεται στη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων αστικής ανάπτυξης, όπως η τρέχουσα πρωτοβουλία JESSICA κ.ά.

Μέσα στα μέτρα που εκτιμάται, σύμφωνα με το «πακέτο» προτάσεων και παρεμβάσεων του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, πως θα βελτιώσουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι το τραμ, το ενιαίο και ευφυές σύστημα κομίστρου,οι πεζοδρομήσεις, οι αναπλάσεις δημόσιων χώρων, καθώς και των ποδηλατοδρόμων (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ).

Το ενιαίο και ευφυές σύστημα κομίστρου
Ο συγκοινωνιολόγος Π. Καρκαβίτσας παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με την εγκατάσταση ενός Ενιαίου και Ευφυούς Συστήματος Κομίστρου (ΕΕΣΚ).  Ουσιαστικά πρόκειται για μια "εύκολη" κάρτα, με την οποία θα υπάρχει χρέωση ανάλογα με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον κάτοχό της κατά της κλοπής ή παραχάραξης.
Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση της στρατηγικής προκειμένου να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα στη Θεσσαλονίκη ώστε να γίνουν οι αστικές συγκοινωνίες ελκυστικότερες προς το κοινό. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη διαβούλευση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος, απλού, οικονομικού, με κίνητρα και πλεονεκτήματα για τους χρήστες. Θα μπορεί να τύχει εφαρμογής σε όλα τα μέσα μεταφοράς που θα είναι διαθέσιμα στη Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια (λεωφορεία, μετρό, θαλάσσια αστική συγκοινωνία, τραμ).

Οι  εναλλακτικές λύσεις για το Τραμ
Στη συνέχεια, ο καθηγητής ΑΠΘ και μέλος του ΣΑΣΘ Χρίστος Πυργίδης, παρουσίασε τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για το Τραμ της Θεσσαλονίκης (Μέτρο 4 του προτεινόμενου ΣΒΑΚ). Το προτεινόμενο δίκτυο γραμμών τραμ έχει μήκος 24 χλμ., κινείται σε προστατευόμενο διάδρομο στο 90% του μήκους του, θα έχει μέση ταχύτητα πάνω από 18 χλμ/ώρα, με κόστος υλοποίησης περίπου 515 εκ. ευρώ. Η δημιουργία ενός δικτύου με βασικό κορμό το τμήμα Πλ. Ευόσμου – (σταθμός ΚΤΕΛ)- (ΝΣΣΘ) - Τσιμισκή – ΧΑΝΘ και κλάδους τα τμήματα ΧΑΝΘ – ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ – ΕΛΑΙΩΝΕΣ και ΧΑΝΘ - ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ – ΜΙΚΡΑ φαίνεται να είναι το αποδοτικότερο σενάριο.

Το δίκτυο προτείνεται να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις.
-Η πρώτη φάση (ολοκλήρωση μέχρι το 2020) περιλαμβάνει τη γραμμή ΚΤΕΛ – ΧΑΝΘ – Ελαιώνες μήκους 11 χλμ και κόστος κατασκευής 237 εκ. ευρώ.

-Η δεύτερη φάση (ολοκλήρωση μέχρι 2025) περιλαμβάνει τη γραμμή ΧΑΝΘ – Μίκρα μέσω Βασ. Όλγας και κόστος κατασκευής 154 εκ. ευρώ επιπλέον.

-Η τρίτη φάση (ολοκλήρωση μέχρι το 2030) περιλαμβάνει τη γραμμή Εύοσμος – ΚΤΕΛ και ΝΣΣΘ – Αγ. Δημητρίου και κόστος κατασκευής 124 εκ. ευρώ επιπλέον.

Το μετρό με την παρουσία του τραμ δεν χάνει αθροιστικά σε επιβιβάσεις ενώ αντίθετα στην περιοχή που αναμένεται να λειτουργεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σε επίπεδα κορεσμού η κίνησή του εξορθολογίζεται. Στα υπόλοιπα τμήματα το τραμ θα λειτουργεί είτε τροφοδοτικά είτε συμπληρωματικά με το μετρό με μεγάλο αριθμό μετεπιβιβάσεων στο σταθμό Νομαρχία.

Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία
Ένα άλλο μέτρο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 4ο Φόρουμ Κινητικότητας, στη Θεσσαλονίκη, είναι η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, η οποία - μεταξύ άλλων - θα συμβάλλει, όπως επισημάνθηκε, στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και θα «ανοίξει» τη Θεσσαλονίκη προς τη θάλασσα.

Η κύρια ιδέα για τη λειτουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κόστος αρχικής επένδυσης. Στη βασική διαδρομή θα υπάρχει μέριμνα για την αξιοποίηση - στο μέγιστο δυνατό βαθμό - της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής σε κάθε στάση.

Από τα μέτρα που δείχνουν τον ανθρώπινο "πρόσωπο" της πόλης και αποτελούν συμπληρωματικά ώστε να ολοκληρωθεί το λειτουργικό προφίλ των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι και τα συστήματα ευέλικτης συγκοινωνίας, με υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση π.χ. για τις μεταφορές των μαθητών, των ατόμων ειδικών κατηγοριών και της 3ης ηλικίας.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το σύστημα κοινόχρηστων δημοσίων ποδηλάτων, που θα μειώσει αισθητά την παρουσία ΙΧ στο κέντρο προσελκύοντας μεγάλο μερίδιο του κόσμου στη χρήση του, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το μέτρο εκτιμάται πως θα συμβάλλει και στην προστασία της υγείας των πολιτών.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το σχέδιο είναι ένα αναγκαίο εργαλείο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ανοιχτή αρχιτεκτονική με δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης. Μεγάλα οφέλη θα προσφέρει και η ανάπτυξη λεωφορειοδρόμων ταχείας διέλευσης (BRT), ως ένα ξεχωριστό σύστημα χαμηλού κόστους αλληλοσυμπληρώνοντας το λεωφορείο, το μετρό και το τραμ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση με παρεμβάσεις τους ως προς τα θέματα που ακούστηκαν διατύπωσαν απόψεις, προτάσεις και προβληματισμούς σχετικά με την ωριμότητα των προτάσεων προκειμένου να υποβληθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τη «μητροπολιτική» εκπροσώπηση ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, την ανάγκη μετεξέλιξης του ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικό Φορέα σε επίπεδο περιφέρειας και την πιθανή συνεργασία – ένωση με τον ΟΡΘΕ, ώστε να υπάρχει κοινός σχεδιασμός κυκλοφοριακών και πολεοδομικών θεμάτων κ.λπ..

Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ δήλωσε πως το Συμβούλιο θα συνεχίσει την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ώστε σε 6 μήνες οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν στη διάθεσή τους ένα Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση των δικών τους τοπικών Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

voria.gr

Αναδρομικό ρουσφέτι για όσους έβγαλαν χρήματα έξω

Τη στιγμή που οι λίστες με έλληνες φορολογούμενους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης ή διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται στα συρτάρια των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, μία περίεργ εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν από τρεις μήνες από τον
γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη δίνει το διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%!

«Δώρο» σε 54.000 καταθέτες του εξωτερικού

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η εγκύκλιος του περασμένου Φεβρουαρίου (ΠΟΛ 1033/21-2-2013) παρέχει τη δυνατότητα στους 54.000 φορολογουμένους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012, ή περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να κάνουν μια εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Με απλά λόγια δηλαδή, εάν κάποιος είχε βγάλει, νόμιμα ή παράνομα, τα χρήματά του π.χ. πριν από τρία χρόνια στο εξωτερικό και αδυνατεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, αρκεί πλέον να υποβάλει μία συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από δωρεά που του έγινε από συγγενικό του ή άλλο πρόσωπο, και πληρώνοντας έναν φόρο της τάξης του 5%-40%, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, να τα νομιμοποιήσει χωρίς να υποστεί καμία άλλη συνέπεια από τον νόμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 25 της Πολ. 1033/21.2.2013 του υπ. Οικονομικών που αφορά στην κάλυψη εμβάσματος με χρηματικά ποσά από εκπρόθεσμες δωρεές και γονικές παροχές, «οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών γίνονται δεκτές, έστω και εάν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία φορολογική δήλωση (εισοδήματος ή δωρεάς), κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 19 ΚΦΕ, επειδή αφορούν εμβάσματα που δεν εμπίπτουν στην έννοια των τεκμηρίων».

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε εντελώς πριν από ακριβώς 3 μήνες και ενώ έρχονταν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία γύρω από τα τρανταχτά ονόματα που υπήρχαν τόσο στη λίστα Λαγκάρντ όσο και σε άλλες λίστες που φέρεται να έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για λίστες με Ελληνες μεγαλοκαταθέτες που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πιο πριν, είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνουν τρόπους είτε να τα νομιμοποιήσουν είτε να τα εμφανίσουν χωρίς να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Και το υπουργείο Οικονομικών τους έδωσε...διέξοδο.

«Βαφτίζουν» δωρεά τις καταθέσεις και τις επαναπατρίζουν με φόρο 5%

Σύμφωνα με έγκυρους φοροτεχνικούς, εάν υπάρχει π.χ. κάποιος στη λίστα Λαγκάρντ με 5 εκατ. ευρώ κατάθεση ή έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα που δηλώνει στην Ελλάδα είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο, μπορεί πλέον να καταθέσει εκπρόθεσμα στη δήλωσή του ότι τα χρήματα προέρχονταν από δωρεά στενού συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλει στο κράτος έναν φόρο που ξεκινά από 5% και κλιμακωτά αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, και το υπόλοιπο ποσό, νομιμοποιημένο πλέον, να μπορεί να το διαθέσει όπως ο ίδιος θέλει.

Στο ενδεχόμενο βεβαίως που δεν υπήρχε αυτή η νόμιμη διέξοδος, τότε όλοι οι παραπάνω, πέραν των ποινικών διώξεων που θα αντιμετώπιζαν, θα έπρεπε να καταβάλουν φόρο 45% συν τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΟΙΚ: «Για το δωρητή συντρέχει υποχρέωση δήλωσης του πραγματικού ποσού με συμπληρωματική δήλωση του έτους που έκανε τη δωρεά προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχε τη δυνατότητα να την καλύψει».

Στάση αναμονής μέχρι το μεσημέρι για τον ΟΑΣΘ

της Κάτιας Γερακαρίτου
Έως το μεσημέρι αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το θέμα της διακοπής των δρομολογίων του ΟΑΣΘ στο νομό Θεσσαλονίκης, για την ρευστότητα στον Οργανισμό και τα 15 εκατ. που ζητά.
Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, «σήμερα θα έχουν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και θα δοθεί λύση έως το μεσημέρι». Σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων πραγματοποιούνται κανονικά.
Ο ΟΑΣΘ απείλησε εκ νέου με στάση πληρωμών και διακοπή των δρομολογίων των λεωφορείων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας και των οφειλών του δημοσίου.

Με έγγραφο από 16.5.2013 προς τον γγ Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο το οποίο κοινοποιήθηκε στον προϊστάμενο εισαγγελίας Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης ζητά να καταβληθούν 15 εκατ.ευρώ στον Οργανισμό μέχρι το τέλος του μήνα έναντι των βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου συνολικού ύψους 80 εκατ.ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στην παράκληση για καταβολή των οφειλομένων μέχρι Παρασκευή 24 Μαΐου τότε ο ΟΑΣΘ μετά από τις 27 Μαΐου θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και διακοπή του έργου του.

Ο ΟΑΣΘ είχε βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω της έλλειψης ρευστότητας και τον Νοέμβριο του 2012 και ήταν έτοιμος να τραβήξει χειρόφρενο αλλά την τελευταία στιγμή δόθηκε λύση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την καταβολή 10 εκατ.ευρώ. Τότε το υπουργείο Μεταφορών απαντώντας στο αίτημα του Οργανισμού για την καταβολή των οφειλών είχε παραπέμψει στην τρόικα, ήτοι στην καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ.Στεφανίδη στο ταμείο του ΟΑΣΘ δεν μπήκε ούτε σεντ από τα 80 εκατ.ευρώ.

Πηγή:Voria

Μεταξύ χρεών και... θανάτου χιλιάδες ανασφάλιστοι!

Οι διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία αγνοούν υπουργική απόφαση για τη δωρεάν περίθαλψη πολιτών με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ, η κυβέρνηση χορηγεί... ασπιρίνες με το (ουσιαστικά άχρηστο) «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην ΠΦΥ» και 1.500.000 πολίτες προτιμούν να
πεθάνουν σπίτι τους για να μην τα βάλουν με την Εφορία!
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θάνατος ή χρέος; Χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Το κόστος νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αδυνατεί να πληρώσει ο ανασφάλιστος ασθενής μετακυλίεται στην Εφορία.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πολίτες έχουν απαντήσει στο βασανιστικό δίλημμα με τον εξής τρόπο: «Επιλέγουν συνειδητά πλέον το θάνατο από το να κουβαλούν ένα χρέος που δύσκολα με αυτές τις συνθήκες μπορούν να διαχειρισθούν, καθώς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να φυλακιστούν, αλλά και να επιβαρύνουν με αυτό τα παιδιά και τις οικογένειές τους», εξηγεί ο καρδιολόγος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, Γ. Βήχας.

Εξυπακούεται ότι με τις νέες στρατιές ανέργων που δημιουργούνται καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν εξοβελιστεί από το κατ' όνομα τουλάχιστον ακόμη δημόσιο σύστημα υγείας αποτελούν πια μια ευρύτατη κοινωνική πλειονότητα. Μπροστά σε αυτό το βατερλό του κοινωνικού κράτους, το αρμόδιο υπουργείο «απάντησε» με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην ΠΦΥ», το οποίο καταδικάστηκε σχεδόν από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το υπουργείο οι ανασφάλιστοι αριθμούν περί τους 200.000, καθώς τόσους θα εντάξει στο πρόγραμμα. Αντίθετα, για τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη, ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Οι υπολογισμοί του κ. Βήχα, πάλι, βάσει του αριθμού των περιστατικών που έχει δεχθεί το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, κάνουν λόγο για το 35% με 40% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού.

«Κοροϊδία»

«Αποτελεί όνειδος για τη σημερινή ιατρική πραγματικότητα. Η υπόσχεση δύο ή τριών κλινικών εξετάσεων, η δυνατότητα ενός πλημμελέστατου εργαστηριακού ελέγχου προκαλούν στον ιατρικό κόσμο βαθιά αγανάκτηση για την κοροϊδία που γίνεται εις βάρος των ανασφάλιστων της ζωής και της υγείας τους».

Τόσο ο κ. Πατούλης όσο και οι άλλοι γιατροί με τους οποίους μίλησε η «Κ.Ε.» εξήγησαν ότι το μεγάλο πρόβλημα για τον ανασφάλιστο είναι η θεραπεία και η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Γιατρός γυναικολόγος, που κατέχει διευθυντική θέση σε δημόσιο νοσοκομείο, λέει: «Είναι καθημερινότητα πια η προσέλευση εγκύων που δεν αντέχουν το κόστος του ιδιώτη γιατρού και έρχονται σε εμάς. Είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίσει το κόστος της ανασφάλιστης εγκύου».

Προς το παρόν, το εισιτήριο της ελεύθερης πρόσβασης «φτάνει» μόνο για εργαστηριακές εξετάσεις και έχει περιορισμένη διάρκεια: «Τι θα γίνουν οι για 4 μήνες ασφαλισμένοι με τα εισιτήρια υγείας, χωρίς τη δυνατότητα νοσηλείας, επέμβασης ή φαρμακευτικής αγωγής; Ποιος θα καλύψει την επίτοκο υψηλού κινδύνου; Ποιος θα δώσει τα φάρμακα στους χρόνιους ασθενείς, για να μην πεθάνουν;» διερωτάται ο κ. Πατούλης.

Μόνο για έχοντες

«Οι πολίτες δεν είναι ανασφάλιστοι από καλαμπούρι ή από αμέλεια. Είναι γιατί εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης εργασίας ή γιατί έχουν μείνει άνεργοι. Υπάρχει η αντίληψη "όποιος έχει λεφτά να πληρώσει για την υγεία". Ολοι οι πολίτες πρέπει να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, στη συνέχεια, η Εφορία ας έρθει να κάνει τη δουλειά της. Να φορολογήσει τους κατέχοντες», εξηγεί ο Η. Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο ανασφάλιστος ασθενής, κατά την τακτική εισαγωγή, θα προπληρώσει ένα ποσό. Με υπεύθυνη δήλωση αναφέρει την αδυναμία του για την καταβολή του, όμως δεσμεύεται να το αποπληρώσει στη συνέχεια. Στην περίπτωση που δεν το κάνει, το χρέος μετακυλίεται στην Εφορία. Μπορεί επίσης ένας ασθενής, προσκομίζοντας στη διοίκηση του νοσοκομείου τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής, με σχετική απόφαση να απαλλαχτεί.

Φτωχοποίηση

Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει σπάνια. Προϋποθέτει να μην έχει κυριολεκτικά πού την κεφαλήν κλίνη. Υπό την έννοια ότι αφήνει απ' έξω μια μεγάλη, κρίσιμη κοινωνική μάζα, που φτωχοποιήθηκε την τελευταία διετία. Οπως, για παράδειγμα, τον ασθενή που έχει ένα σπίτι, αλλά είναι πια άνεργος και αδυνατεί να πληρώσει χαράτσια και ασφάλεια.

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Βήχας έψαχνε εναγωνίως να μάθει αν είναι σε ισχύ ΚΥΑ του 2006, που προβλέπει ότι ασθενής ανασφάλιστος και με εισόδημα μικρότερο από 6.000 ευρώ νοσηλεύεται δωρεάν. Εκείνη την ημέρα οι γιατροί του Ελληνικού διέγνωσαν σε ανασφάλιστο ασθενή ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Λόγω της μεγάλης πιθανότητας αυτό να υποστεί ρήξη και να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του, επέμεναν να μεταβεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, παρά τις ανησυχίες του ίδιου για την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και την αδυναμία του να πληρώσει νοσήλια. Με την είσοδό του κρίθηκε ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης, και αυτό έγινε...

«Θέσαμε πολλαπλώς το ερώτημα της χρέωσης της νοσηλείας του στη διοίκηση του νοσοκομείου. Ως απάντηση λάβαμε το έγγραφο που αναφέρεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ και στο οποίο τονίζεται ότι εάν ο ασθενής δεν εμπίπτει σε αυτή, τότε η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορεί να εγκρίνει δωρεάν νοσηλεία. Ακόμη και μετά την έξοδο του ασθενή, δεν υπάρχει απάντηση εάν χρεώθηκε ή όχι νοσήλια», εξηγεί ο κ. Βήχας.

Πολύ αργά...

«Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θεωρητικά είναι σε ισχύ. Προσποιούνται οι υπηρεσίες ότι την αγνοούν και αναγκάζουν τους ανασφάλιστους σε μια διαδικασία που κατευθύνει το οφειλόμενο ποσό των νοσηλίων σε χρέος του ασθενούς προς το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή αποτρέπει τους ανασφάλιστους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

»Ερχονται όταν φτάνουν στο αμήν και είναι πολύ αργά για ουσιαστική ιατρική βοήθεια», εξηγεί ο Π. Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Και προσθέτει: «Ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ούτε για τους ασφαλισμένους του, καθώς είναι χρεοκοπημένος. Τα μοναδικά έσοδα των νοσοκομείων είναι η κρατική επιχορήγηση. Αρα πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και να περιθάλπουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Οσο για τα 45 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Voucher για τους ανασφάλιστους, έτσι όπως εξαγγέλθηκε, ουσιαστικά αποτελεί δωράκι στις διαγνωστικές αλυσίδες του ιδιωτικού τομέα».

 

Τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα-έλλειμμα; (ορισμός)

Έστω ότι έχουμε μια οικογένεια που μένει κάτω από την ίδια στέγη και αποτελείται από έναν παππού,μια γιαγιά, έναν μπαμπά, μια μαμά, 4 παιδιά, ένα σκύλο και μια γάτα.


Τα έσοδα των ατόμων της οικογένειας διαμορφώνονται ως εξής:


Παππούς από σύνταξη: 12000 ευρώ ετησίως

Γιαγιά από σύνταξη: 12000 ευρώ ετησίως

Μπαμπάς από εργασία: 20000 ευρώ ετησίως

Μαμά από εργασία: 20000 ευρώ ετησίως

Παιδί Νο 1 από εργασία: 6000 ευρώ ετησίως

Παιδί Νο 2: Άνεργο

Παιδί Νο 3 από εργασία: 12000 ευρώ ετησίως

Παιδί Νο 4: Μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν εργάζεται

Σκύλος: Δεν εργάζεται

Γάτα: Ομοίως με σκύλο


Συνολικό εισόδημα: 82000 ευρώ ετησίως (Α)

Από το συνολικό εισόδημα που παράγει η οικογένεια παρακρατείται για τα έξοδα του σπιτιού το 20%, δηλαδή 16400 ευρώ ετησίως.

Έσοδα σπιτιού: 16400 ευρώ ετησίως (Β)



Οι δαπάνες του σπιτιού διαμορφώνονται ως εξής:


ΔΕΗ: 4500 ευρώ ετησίως

Επικοινωνίες: 400 ευρώ ετησίως

Νερό: 600 ευρώ ετησίως

Κοινόχρηστα και λοιπές δαπάνες σπιτιού: 1500 ευρώ ετησίως

Τροφή και αναλώσιμα για τα κατοικίδια: 600 ευρώ ετησίως (κοινωνική πολιτική)

Χαρτζιλίκι παιδιού Νο 2: 500 ευρώ ετησίως (κοινωνική πολιτική)

Χαρτζιλίκι παιδιού Νο 4: 500 ευρώ ετησίως (κοινωνική πολιτική)

Μεταπτυχιακό παιδιού Νο 4: 6000 ευρώ ετησίως (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων)

Γκόμενα μπαμπά: 3000 ευρώ ετησίως (ευρύτερος δημόσιος τομέας)

Δόσεις δανείων: 5000 ετησίως (α)

Διάφορα: 1000 ευρώ ετησίως (μαύρη τρύπα)


Σύνολο δαπανών σπιτιού: 23600 ευρώ ετησίως (Γ)

Σύνολο δαπανών σπιτιού άνευ δόσεων δανείων: 18600 ευρώ ετησίως (Δ)

Αν από τα Έσοδα του σπιτιού (Β) αφαιρέσουμε τις δαπάνες (Γ) προκύπτει ο αριθμός: -7200 (Ε).

Αν από τα Έσοδα του σπιτιού (Β) αφαιρέσουμε τις δαπάνες άνευ των δόσεων των δανείων (Δ) προκύπτει ο αριθμός: -2200 (Στ).


Ήρθε η στιγμη που περίμενες. Να κάνουμε τις αντιστοιχίες με μια χώρα.


Το (Α) αντιστοιχεί στο ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ) μιας χώρας.*

Το (Β) αντιστοιχεί στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης.

Το (Γ) αντιστοιχεί στις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.

Το (Δ) αντιστοιχεί στις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.

Το (Ε) αντιστοιχεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Το (Στ) αντιστοιχεί στο πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Το (α) αντιστοιχεί στους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους (χοντρικά).


Εάν οι δαπάνες (Δ) ήταν λιγότερες από τα έσοδα (Β) τότε το (Στ) θα αντιστοιχούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα και όχι σε έλλειμμα.

Το (Ε) και το (Στ) μπορεί να εκφραστεί και ως ποσοστό του (Α) ως εξής: 100/82000 x 7200 = 8.78 και 100/82000 x 2200 = 2.68

Δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 8.78% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα είναι 2,68% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με λίγα λόγια, πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα είναι το καθαρό έλλειμμα ή πλεόνασμα που προκύπτει όταν κατά τον υπολογισμό (Έσοδα-Δαπάνες) δε συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

ΝικΝικ.



* Το (Α) θα αντιστοιχούσε καλύτερα στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μιας χώρας και όχι στο εγχώριο, καθώς τα εισοδήματα των μελών της οικογένειας παράγονται εκτός σπιτιού. Επιπροσθέτως το ΑΕΠ συμπεριλαμβάνει, δαπάνες και επενδύσεις, κάτι που στο παράδειγμα παραλείπεται. Παρόλα αυτά, για λόγους απλοποίησης θεώρησα ότι το ΑΕΠ είναι χοντρικά το (Α), καθώς δεν είναι αυτό που μας απασχολεί.

Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες;

Σε λίγες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν και μείζονος σημασίας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδος δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τα ΜΜΕ.

Του Ανδρέα Κούτρα*

Όμως θα κοστίσει 50δις και αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων. Είναι χρήματα που προέρχονται από το κόψιμο των συντάξεων και τις μειώσεις των μισθών και των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες.

Τα 50 αυτά δισεκατομμύρια δεν μας τα χαρίζει κανένας. Θα τα πληρώσουμε όλοι μας μέσω των φόρων και των δασμών και των περικοπών που θα επιβληθούν.

Με αυτά τα 50δισ. ευρώ, το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών σχεδόν του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Θα ήταν σωστό λοιπόν να γνώριζε ο Έλληνας φορολογούμενος που θα γίνει ο κύριος μέτοχος τα εξής.

Τις πταίει για τα χάλια και τις ζημίες των τραπεζών

Οι ζημίες των Ελληνικών τραπεζών προέρχονται από δύο πηγές. Από το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων μέσα από την διαδικασία του PSI και από τις ζημίες στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Είναι φυσιολογικό μια τράπεζα με έδρα την Ελλάδα να επενδύει σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ). Αυτό όμως πρέπει να γίνετε με κανόνες χρηστής διαχείρισης ρίσκου και όχι επειδή ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Το ΤΤ είχε αγοράσει ΟΕΔ και για να αντισταθμίσει (σωστά) το κίνδυνο αποφάσισε την αγορά ασφαλιστικών συμβολαίων CDS (Credit Default Swaps).

Αυτό δεν ήταν αρεστό στην τότε πολιτική ηγεσία και έτσι στο τέλος του 2009 το ΤΤ πούλησε τα CDS και έμεινε ακάλυπτο. Τα δε ΜΜΕ ούρλιαζαν για την δήθεν ανθελληνική πρακτική του ΤΤ να αγοράσει ασφάλεια.

Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τις ζημίες μέσα από την φορολογία. Ο κρίκος που συνδέει ακόρεστους πολιτικούς και κόμματα πρέπει να σπάσει.

Όμως το PSI δεν είναι η μόνη πηγή ζημίας που καλείται να καλύψει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η Blackrock

Το 2011 και ενόψει του PSI η Τρόικα απαίτησε να γίνει ενδελεχής ανάλυση των δανειακών χαρτοφυλακίων των Ελληνικών τραπεζών για να εκτιμηθούν οι ζημιές και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να τις απορροφήσουν.

Έτσι ανατέθηκε στην παγκοσμίου φήμης Blackrock (μελανόβραχος) να αναλύσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο των μεγαλυτέρων Ελληνικών τραπεζών και να εκτιμήσει το ύψος των ζημιών.

Εδώ λοιπόν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται θολά. Από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο οι έμπειροι αναλυτές της Blackrock μελέτησαν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αξιολόγησαν όχι μόνο την ποιότητα τους αλλά και τους τρόπους με τους οποίου δόθηκαν, τις καλύψεις που πήραν και την πρακτική των τραπεζών. Η έκθεση της Blackrock παραδόθηκε στις αρχές του 2012 και θα ήταν αποκαλυπτική.

Λέω θα ήταν αποκαλυπτική γιατί η έκθεση αυτή δεν δόθηκε ποτέ μα ποτέ στην δημοσιότητα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως οι συνολικές ζημίες ανέρχονται περίπου στο 11% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η δε Τράπεζα Πειραιώς στην ετήσια έκθεση κομπάζει πως ήταν λίγο κάτω του μέσου όρου (10%).

Όμως το ζουμί δε βρίσκεται μόνο στο ύψος των ζημιών αλλά στο πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι ζημίες. Ποιες ήταν οι πρακτικές δανεισμού στις τράπεζες. Μήπως δηλαδή δεν είναι η ύφεση που ανέβασε τις ζημίες αλλά η κάκιστη διαχείριση και πολιτική δανεισμού; Αν είναι έτσι οι διοικήσεις φέρουν μεγάλο μέρος των ευθυνών.

Παρόμοιες εκθέσεις έγιναν στην Ιρλανδία από την Blackrock και στην Κύπρο από την PIMCO. Στην Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκε η γνωστή εταιρεία Clayton για την αξιολόγηση των δανειακών πρακτικών. Η ίδια εταιρεία έκανε και την ανάλυση στην Ελλάδα. Θα ήταν σκόπιμο να γνωρίζουμε το ποσοστό των δανείων που η Clayton βαθμολόγησε με τον χειρότερο βαθμό, διότι αυτό θα σηματοδοτήσει και τις ευθύνες των τραπεζικών διοικήσεων.

Μήπως το ποσοστό αυτό ξεπερνά σε ορισμένες κατηγορίες κατά πολύ το 50%, δηλαδή πάνω από τα μισά δάνεια ήταν σχεδόν εξ αρχής επισφαλή.

Δυστυχώς όμως, ενώ στην Ιρλανδία και στην Κύπρο οι εκθέσεις δόθηκαν στην δημοσιότητα στην Ελλάδα όχι. Το ερώτημα λοιπόν είναι, γιατί όχι;

Τι προσπαθούν να αποτρέψουν με τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Ένας κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει πως η ΤτΕ, που επόπτευε τις τράπεζες αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση ή ακόμα και να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους.

Θα χρειαστούν και άλλα χρήματα αργότερα;

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως οι ανάγκες των τραπεζών είναι 50δισ. ευρώ. Όμως οι υπολογισμοί αυτοί είναι κάπως ξεπερασμένοι.

Η Blackrock είχε κάνει την εκτίμηση των ζημιών με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ σε δυο σενάρια. Το βασικό σενάριο της ΤτΕ για παράδειγμα, εκτιμούσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 17% ενώ στο αντίξοο, ήταν στο 18%.

Η ανεργία βρίσκετε στο 27% και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βλέπουν αποκλιμάκωση για 2 ακόμα χρόνια. Όσο για τις τιμές των ακινήτων η εκτίμηση ήταν το 2012 οι τιμές θα ανέκαμπταν. Για το ΑΕΠ το 2013 η εκτίμηση ήταν στο -3% περίπου ενώ φέτος πάμε για -4.4%.

Είναι περιττό λοιπόν να πούμε, πως τα 50 δισ. ευρώ θα φτάσουν. Αποτελούν μάλλον το κατώτατο όριο χρημάτων που θα χρειαστούν. Αυτά βλέπουν οι επενδυτές και αποφεύγουν να δουν τις ελληνικές τράπεζες ως επενδυτικό προορισμό.

Υπάρχει όμως και μια πιο πρόσφατη ανάλυση αυτή της PIMCO για την Κύπρο. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε πως οι ζημίες στην Λαϊκή Κύπρου (βλέπε Μαρφίν) υπολογίζονται γύρω στο 20%. Η ανάλυση έγινε πριν την καταστροφή και η Λαϊκή Κύπρου είχε την μεγαλύτερη έκθεση της στην Ελλάδα.

Ένα ανάλογο ποσοστό στην Ελλάδα θα σήμαινε ότι χρειάζονται άνω των 75δις για ανακεφαλαιοποίηση.

Τα 50δισ. πως θα ξοδευτούν;

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν είναι 50 δισ. ευρώ, το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα ξοδευτούν τα χρήματα των φορολογουμένων. Ποιο ακριβώς είναι το επιχειρηματικό σχέδιο των τραπεζών;

Διαβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής τράπεζας με τίτλο "Η Εθνική μας προσπάθεια", μαθαίνει κάποιος για την προαιώνια ιστορία της ΕΤΕ και για το προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Εκείνο που δεν μαθαίνει όμως είναι πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα που ζητούν ούτε και αν διδάχθηκαν οι διοικήσεις κάτι από την κρίση.

Οι διοικήσεις όλων των τραπεζών έχουν αρχίσει έναν αγώνα για να σώσουν τον δήθεν ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. Ας πούνε την αλήθεια.

Τις δουλειές τους θέλουν να κρατήσουν και όχι τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. Γι' αυτό ψάχνουν εναγωνίως να βρούνε το 10% των κεφαλαίων. Που ακούστηκε το 90% των μετόχων να αφήνουν το 10% να κάνει κουμάντο;

Στην δε περίπτωση της Εθνικής είναι πιο αστεία τα πράγματα. Εκτός από το φιάσκο της διοίκησης στη συγχώνευση με την Eurobank υπήρξε και εκστρατεία στον τύπο για να κρατηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας της ΕΤΕ.

Μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας επιστρατεύτηκε και δήλωσε πως η εθνική πρέπει να μείνει Ελληνική. Τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής; Το διοικητικό συμβούλιο όπως και ο πρόεδρος της ΕΤΕ ορίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση (χρυσή μετοχή). Και πάλι κάποιες κακές γλώσσες μίλησαν για μεγάλες προσφορές από επενδυτές με μόνο όρο την κατάργηση του προνομίου της κυβέρνησης να κάνει ρουσφέτια (ορίζει την διοίκηση).

Συμπέρασμα

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, που θα γίνουν οι κυρίως μέτοχοι των Ελληνικών τραπεζών πρέπει να λάβουν γνώση για το πως θα ξοδευτούν τα χρήματά τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν τις πταίει για τα χάλια των τραπεζών. Πρέπει επίσης να λάβουν γνώση της έκθεσης που συντάχτηκε από την Blackrock. Εφόσον τα 50δισ. ευρώ, υπολογίστηκαν με βάση αυτή την έκθεση δεν αποτελεί μόνο αίτημα διαφάνειας αλλά απαίτηση των μετόχων.

Μόνο ένα υγιές και απεγκλωβισμένο από τους πολιτικούς και τα κόμματα τραπεζικό σύστημα μπορεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη. Μόνο μια κεντρική τράπεζα που παίρνει σοβαρά την αρχή της διαφάνεια αλλά και το ρόλο της ως εποπτεύουσα αρχή μπορεί να εγγυηθεί το τραπεζικό σύστημα.

Η περίοδος όπου οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε πελάτες αλλά ακόμα και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου για αγορές μετοχών δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά του πολιτικού και πρέπει να γίνει.

Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

ΠΗΓΗ