EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εισπρακτικές Εταιρείες: Ένας πρώην υπάλληλος εξομολογείται !!!

Ο Ηλίας Π. είναι άνεργος από επιλογή.

Μέχρι πρότινος εργαζόταν σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών. Παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες γιατί, όπως λέει σήμερα ο ίδιος, «… κανείς δεν πρέπει να ξεπουλά την αξιοπρέπειά του για 300 ευρώ τον μήνα».

Τόσα έπαιρνε για ένα πεντάωρο ασταμάτητων τηλεφωνικών ενοχλήσεων προς δανειολήπτες και οφειλέτες που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πάσης φύσεως άλλες υπηρεσίες.

«Οι εισπρακτικές εταιρείες είναι…ό,τι πιο εφιαλτικό έχω βιώσει επαγγελματικά.

Γράφει ο Αντώνης Ντινιάκος

Με είχαν υπενοικιάσει μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας και η σύμβασή μου ανανεωνόταν μήνα με τον μήνα, ώστε σε περίπτωση απόλυσης να μην έχω καν δικαίωμα αποζημίωσης. Το χειρότερο, όμως, ήταν η ίδια η φύση της δουλειάς. Καθημερινά μας πίεζαν με χίλιους δυο τρόπους για να πιάνουμε τους υποτιθέμενους στόχους που είχαν θέσει, ώστε η εταιρεία είτε να εξασφαλίζει ένα ποσοστό από τις οφειλές είτε να διατηρεί στο ακέραιο τη σύμβασή της με τον εντολέα που, τις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν τράπεζες».

Ο Ηλίας παραιτήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν μια μέρα ένα τηλεφώνημα δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε. «Πάντοτε προσπαθούσα να είμαι ευγενικός με τους οφειλέτες, ίσως γιατί ενδόμυχα δεν συμφωνούσα με αυτό που έκανα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν άνεργοι, οικογενειάρχες που ένιωθες μεμιάς την αγωνία στη φωνή τους. Άλλοι τηλεφωνητές ήταν πιο σκληροί στην προσέγγισή τους, πιο αυστηροί, πιο απότομοι.

Μια-δυο φορές είχα ακούσει και απειλές για διαταγές πληρωμών, ασφαλιστικά μέτρα και διάφορα άλλα. Γενικά, η τακτική του εκβιασμού ήταν κάτι που ανεπίσημα ενέκρινε ο επικεφαλής του τμήματος. “Τρομάξτε τους και λίγο, αλλιώς δεν θα τα πάρουμε ποτέ…”, μας είχε πει σε ανύποπτη στιγμή, προσφέροντας τις περιβόητες “συμβουλές” του. Δεν το έκανα ποτέ. Κατάλαβα γρήγορα ότι γι’ αυτούς ήμασταν αναλώσιμοι, μηχανές που έκοβαν δανεικό χρήμα. Έφερνες λεφτά, δούλευες. Δεν έφερνες, δεν δούλευες. Κι ας είχες πάρει 100-200 τηλέφωνα την ημέρα. Δεν είχε καμιά σημασία.

Είδα κόσμο να κλαίει από την πίεση, να φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Την επόμενη μέρα καθόταν κάποιος άλλος στη θέση του. Με την ίδια κουρασμένη διάθεση. Προσωπικά, πήρα την απόφαση να φύγω όταν μια μέρα τηλεφώνησα σε μια δανειολήπτρια κι εκείνη ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας ότι την είχαν πάρει και την προηγούμενη μέρα από κάποια εισπρακτική, απειλώντας ότι θα της κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία. Της εξήγησα ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και να μην ανησυχεί. Αισθανόμουν ντροπή. Όταν “αγοράζεις” το χρέος κάποιου, δεν είσαι εταιρεία. Είσαι νταβατζής».

 Σήμερα, ο τζίρος που κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες στην Ελλάδα της ύφεσης είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τις τάσεις των καθαρών κερδών τους να είναι σταθερά ανοδικές. Το 2003 ο τζίρος των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών μετά βίας ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά είχε ανέλθει στα 60 εκατ., ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του τζίρου κατά 10%.

Για να κινηθούν τα γρανάζια αυτής της θηριώδους μηχανής που έχει στηθεί πάνω απ’ το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται, βέβαια, κάτι περισσότερο από το μαζικό ανθρωποκυνηγητό οφειλετών μέσω τηλεφώνου. Απαιτείται, σε πολλές περιπτώσεις, η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, η παράβαση του νόμου και, φυσικά, η άγνοια των οφειλετών. Το 2012 έφτασαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 687 καταγγελίες. Φέτος, ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση, αφού το πρώτο μόλις τετράμηνο περισσότεροι από 330 καταγγέλλοντες απευθύνθηκαν στην αρμόδια Αρχή.

Οι περισσότερες εκ των καταγγελιών αφορούσαν τηλεφωνικές οχλήσεις σε ακατάλληλες ώρες στο σπίτι ή το γραφείο, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, ακόμα και εκβιασμούς. Την ίδια ώρα το Διαδίκτυο βρίθει από χιλιάδες ανεπίσημες καταγγελίες οφειλετών. Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλη εισπρακτική εταιρεία απέκτησε –άγνωστο με ποιον τρόπο– πρόσβαση σε απόρρητους τηλεφωνικούς αριθμούς δανειοληπτών στην Πάτρα. Παρά το αξιόποινο της πράξης, οι ενοχλήσεις προς τους συνδρομητές δεν σταμάτησαν, τουναντίον, συνοδεύτηκαν από απειλές περί κατασχέσεων και δικαστικών μέτρων.

Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει προβεί στην επιβολή προστίμων ύψους 390.000 ευρώ σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, σε έναν δανειστή και μια εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, έχει αναρτήσει στο επίσημο site της μια σχετική λίστα με συχνές ερωτήσεις. Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι απαγορεύεται οι εταιρείες ενημέρωσης να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη, να ενοχλούν συγγενικά πρόσωπα, να καλούν στον χώρο εργασίας του, αν και εφόσον δεν είναι αυτός ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δηλωθεί, να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλώσει ο οφειλέτης και, φυσικά, να καλούν οφειλέτες που έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες.

Στην πράξη, βέβαια, το νομοθετικό πλαίσιο μοιάζει κομματάκι θολό σε μια κοινωνία που μοιράζεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν, αυτούς που δεν έχουν και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν όσα έχουν.

ΠΗΓΗ

Οι μεγαλύτερες σήραγγες των Βαλκανίων «τρύπησαν»

Έντεκα υπουργοί, έξι διευθύνοντες σύμβουλοι, κάμποσες κύριες και συμπληρωματικές συμβάσεις κατασκευής και 16 χρόνια εργασιών. Και το «θαύμα» τελικώς εγένετο! Οι σήραγγες του Καλλιδρόμου, το δυσκολότερο τεχνικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας, «τρύπησαν» μετά από ένα κατασκευαστικό θρίλερ ετών, που ολοκληρώθηκε χάρη στον κόπο, το πείσμα και την επιμονή των ελλήνων μηχανικών.

Το «τρύπημα» της αριστερής σήραγγας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου, έφερε χαμόγελα ικανοποίησης και θερμούς εναγκαλισμούς μεταξύ των στελεχών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ - J&P ΑΒΑΞ και των μηχανικών της ΕΡΓΟΣΕ, που είδαν το «παρθενικό» έργο της δημόσιας εταιρίας επιτέλους να ολοκληρώνεται. Οι εργαζόμενοι της βόρειας και της νότιας πλευράς του βουνού έδωσαν τα χέρια σε ένα πανηγυρικό κλίμα, αφού κατάφεραν με την σκληρή δουλειά τους να τιθασεύουν την άγρια φύση του βουνού της Στερεάς Ελλάδας.

Ήταν νωρίς το μεσημέρι, όταν τα συνεργεία της J&P ΑΒΑΞ συνάντησαν στο μέσον του αριστερού τούνελ, 4,5 χιλιόμετρα μέσα στο βουνό και σε ύψος 550 μέτρων, τους μηχανικούς της ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι έριξαν και το εναπομείναν εμπόδιο που χώριζε τις δύο πλευρές της σήραγγας, παραδίδοντας ένα δύσκολο έργο, μήκους 9,2 χλμ ανά σήραγγα.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί το «ξετρύπημα» της δεξιάς σήραγγας τις προηγούμενες ημέρες, δίνοντας τέλος σε μία περιπέτεια 16 έτών. Αναπόφευκτα, ήρθαν στιγμές συγκίνησης και ρίγους για τους ανθρώπους που πάλευαν μέσα στις λάσπες του βουνού επί χρόνια. Ανακουφισμένοι, ευχαριστημένοι και δικαιωμένοι αγκαλιάζονταν.

Νέα πρωτιά

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μία νέα πρωτιά, αφού κατασκεύασε τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά τούνελ των Βαλκανίων, η δημιουργία των οποίων αποτελεί ένα πραγματικό έπος για τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Και αυτό διότι, οι γεωλογικές συνθήκες κατέστησαν την κατασκευή των σηράγγων δυσκολότατη, το δε έργο μοναδικό στο είδος του στον πλανήτη, αφού οι ιδιότητες του μαλακού πετρώματος, σερπεντίτης, έκανε «εφιαλτική» τη ζωή των μηχανικών, λένε άνθρωποι που έζησαν το έργο από κοντά. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η φήμη των δυσκολιών του Καλλιδρόμου το έχουν κάνει ένα ξακουστό case study σε πολυτεχνικές σχολές και εξειδικευμένες εταιρίες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Σταύρο Καλογιάννη, η συγκεκριμένη εργολαβία κόστισε 220 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνλο του έργου περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. «Θα ήθελα επίσης να πω συγχαρητήρια και στις τεχνικές εταιρίες, στις αμιγώς ελληνικές εταιρείες που έφεραν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, σ' αυτούς τους εκπληκτικούς εργαζόμενους που είναι σήμερα εδώ. Και βεβαίως στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τους μελετητές, τους επιβλέποντες, τους κατασκευαστές που υλοποίησαν σε τόσο δύσκολο γεωλογικό υπόβαθρο αυτό το πολύ σημαντικό έργο» δήλωσε μετά την διάνοιξη της σήραγγας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος, «η αποπεράτωση αυτής της σήραγγας είναι αυτή που θα επιτρέψει μέχρι το 2015 την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα επαναφέρει κατά κάποιο τρόπο την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη». «Το συγκεκριμένο έργο έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην προσπάθεια που κάνουμε για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι προφανές ότι με αυτό το έργο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο στο Αθήνα -Θεσσαλονίκη, να πάρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και φυσικά να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση η οποία θα αποτελέσει μεγάλο παράγοντα εξοικονόμησης για την εταιρία και βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Άρα είναι ένα έργο που συνεισφέρει πραγματικά στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα της χώρας», σχολίασε.

«Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι σήμερα γιατί ολοκληρώνεται ένα πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο έργο. Ένα έργο το οποίο μας ανοίγει το δρόμο για να ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από δω και πέρα, τις σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές που θα έχει η χώρα μας και κυρίως το Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Κώστας Σπηλιόπουλος. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους που μόχθησαν σε δύσκολες συνθήκες όπως βλέπετε, τις εταιρίες οι οποίες έχουν πλέον πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και εκτελούν εξαιρετικά δύσκολα έργα σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, τους επιστήμονες που μελέτησαν και προγραμμάτισαν αυτό εδώ το έργο αλλά και τους φορείς της περιοχής οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα και φέραμε εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο»  πρόσθεσε.

Ταχύτητες έως και 250 χλμ ανά ώρα

Η διάνοιξη του Καλλιδρόμου και η αποπεράτωση της νέας γραμμής Τιθορέας - Λιανοκλαδίου είναι το πρώτο βήμα, που θα κάνει το ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπόθεση τριών ωρών και ενός τετάρτου της ώρας. Άλλωστε, η σήραγγα μελετήθηκε για ταχύτητες έως και 250 χλμ ανά ώρα. Το δεύτερο βήμα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο όρος Όθρυς, όπου κατασκευάζεται το υπόλοιπο τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, Λιανοκλάδι - Δομοκός. Ήδη, το 60% του φυσικού αντικειμένου έχει εκτελεστεί.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ θα προχωρήσει την εργολαβία - σκούπα των υπολειπόμενων εργασιών στην νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας - Δομοκού, προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ, στην οποία μειοδότης έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ  J&P ΑΒΑΞ, με έκπτωση 8,5%. Εκκρεμεί έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των ηλεκτρομαγνητικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Με την ολοκλήρωσή της το τραίνο θα χρειάζεται 3,15' για να ταξιδέψει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλάζοντας τον χάρτη των μεταφορών της Ελλάδας και, καθιστώντας, τις αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ των δύο πόλεων πολυτέλεια.

Η νέα χάραξή της γραμμής, η οποία σχεδιάστηκε για ταχύτητες 200 χλμ ανά ώρα, ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9,2 χλμ ανά κατεύθυνση, και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή, μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα, μήκους 6,3 χλμ ανά κατεύθυνση και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω του οροπέδιου του Δομοκού (αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδας ), κατέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού καταλήγοντας στην Θεσσαλική πεδιάδα  και  στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού.

Πρόκειται για διπλή γραμμή 106 χλμ με 4 σήραγγες μονής γραμμής,  συνολικού μήκους  30 χλμ, 12 σήραγγες διπλής γραμμής μήκους 4,4 χλμ, 18 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 2,3 χλμ, 6 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 1, 7 χλμ, 49 Σιδηροδρομικές Γέφυρες μήκους 6 χλμ, 32 Ανισόπεδες Διαβάσεις μήκους 2, 7 χλμ και 2 νέους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς στο Μώλο και στον Άγιο Στέφανο, καθώς και 2  νέες στάσεις στις Αγγείες και στο Θαυμακο.

Έτσι, θα αντικατασταθεί η παλαιά μονή γραμμή του ορεινού όγκου του Μπράλου, που κατασκεύασε μεταξύ 1904 - 1908 το «Συνδικάτο κατασκευής σιδηροδρόμων εν Ανατολή limited» κατ' εφαρμογήν της σύμβασης παραχώρησης «περί κατασκευής και εκμεταλλεύσεως Σιδηροδρόμου πλάτους 1,44 μ. από Πειραιώς εις Δεμερλή και τα Οθωμανικά Σύνορα», στην οποία γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. 
 

Μ’ ΕΝΑ ΑΡΛΕΚΙΝ ΞΕΧΝΙΕΣΑΙ…

Διαβάζω την είδηση ότι η τρόικα θέλει να καταργήσει όσους περιορισμούς ισχύουν σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Εργασίας μελετά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αναζητώντας τη λύση για την άρση των περιορισμών.

«Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτρεπόμενου μηνιαίου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης.

Το νέο σύστημα αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν…ανάγκες αναδιάρθρωσης, να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Σάλλας αγοράζει τράπεζες ή του χαρίζονται τα υγιή και κερδοφόρα κομμάτια άλλων τραπεζών. Ο όμιλός του έφτασε πλέον να διαθέτει 12 ακόμη και 15 υποκαταστήματα τραπεζών σε «μικρομεσαίους», από άποψη πληθυσμού, νομούς. Τι να τα κάνει τόσα υποκαταστήματα;

Άντε να χρειάζεται δύο υποκαταστήματα στην πρωτεύουσα του νομού και τέσσερα έως έξι στις υπόλοιπες περιοχές, τουτέστιν πρέπει να κλείσουν τα μισά υποκαταστήματα του ομίλου. Πώς θα απολυθούν μαζικά τόσοι υπάλληλοι όταν υπάρχουν οι περιορισμοί ομαδικών απολύσεων; Τους καταργούμε και τελειώσαμε.

Ίσως (λέω, ίσως) ο Σάλλας να έχει ζητήσει ήδη από τους περιφερειακούς διευθυντές του ομίλου του να συλλέξουν στοιχεία και να προτείνουν τα νέα οργανογράμματα. Φυσικά και είναι δικές του οι τράπεζες, ακόμη κι εκείνες που του χαρίστηκαν. Φυσικά και είναι δική του επιτυχία τα «κέρδη 3,617 εκατ. ευρώ μετά από φόρους αναλογούντα στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο 3μηνο 2013».

Όμως, επίσης, φυσικά οι απολύσεις υπαλλήλων του θα έρθουν να προστεθούν στο συνολικό ποσοστό ανεργίας, αναιρώντας στην πράξη κάθε υπόσχεση των Σαμαρά – Στουρνάρα για μείωση της ανεργίας το 2014. Όταν φτάνεις σ’ εκείνο το σημείο όπου δεν απολύουν υπαλλήλους μόνο οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, αλλά και οι (υπερ)κερδοφόρες, τότε είναι γελοίο να υπόσχεσαι μείωση της ανεργίας, ενώ ακόμη γελοιότεροι καθίστανται όσοι πιστεύουν τέτοιες υποσχέσεις.

Σε μία τόσο αφασιακή κοινωνία που δέχεται να ζει μέσα στα σκηνικά ευφορίας που κατασκευάζει το MEGA και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, τέτοιου είδους ειδήσεις με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Πρόκειται για τα άλλοθι αντικειμενικότητας αυτών που έχουν καταδικάσει τον κόσμο σε επικοινωνιακή τύφλωση. Είναι πάσες για να βάλει γκολ εντιμότητας ο Σαμαράς αν αύριο απομακρύνει τον Μεσσήνιο φίλο του ή τελικά αποδειχθεί πως πρόκειται για θέμα χωρίς ουσία. Είναι μία «είδηση» που θα ταΐσει κοιλιές που γουργουρίζουν από την πείνα.

Ζούμε τη διαφήμιση «μ’ ένα Άρλεκιν, ξεχνιέσαι». Είτε πρόκειται για παραμύθιασμα είτε για έναν μικρό αποπροσανατολισμό, εμείς είμαστε έτοιμοι να τον καταπιούμε. Είτε πρόκειται για τις 10.000 προσλήψεις ήδη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που υπόσχεται ο Μανιτάκης είτε για την ανάπτυξη που έρχεται, λειτουργούν άψογα ως  κατευναστικές ουσίες. Άλλωστε ο ετοιμοθάνατος φοβάται τη μοναξιά. Και η καλόψυχη κυβέρνηση φροντίζει να ελαχιστοποιεί αυτό το φόβο στέλνοντας δεκάδες ψέματα να κάνουν παρέα. Στον ετοιμοθάνατο…

ΠΗΓΗ

Απειλεί με χειρόφρενο ο ΟΑΣΘ.

Με στάση πληρωμών και διακοπή των δρομολογίων από τις 27 Μαΐου προειδοποιεί ο ΟΑΣΘ εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Ο οργανισμός ζητά να καταβληθούν 15 εκατ.ευρώ στον Οργανισμό μέχρι το τέλος του μήνα έναντι των βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου συνολικού ύψους 80 εκατ.ευρώ.
Όπως εξήγησε  ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης οι δαπάνες του ΟΑΣΘ κάθε μήνα είναι 15 εκατ.ευρώ και το ποσό της επιδότησης φτάνει στα 6 εκατ.ευρώ.
Σε οικονομικό αδιέξοδο ο οργανισμός. Το άνοιγμα του ΟΑΣΘ στο ΙΚΑ φτάνει τα 28 εκ. ευρώ μαζί με τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ θα έχει αύριο επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείο υποδομών και μεταφορών για να βρεθεί λύση στο θέμα.

πηγη

Σαν την Ελλάδα, τέτοιο χάλι, πουθενά !!!

Ο τουρισμός σε χώρες που τελούν υπό καθεστώς πολιτικής εκτροπής δεν είναι μια ειρηνική περιήγηση με σκοπό την αναψυχή.

Περισσότερο μοιάζει με πολεμική επιχείρηση που εκτυλίσσεται και πραγματώνεται σε όλα τα επίπεδα μιας οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης.

Απαιτεί επιτάξεις και μετακινήσεις πληθυσμών, ιδεολογική προπαγάνδα, κινητοποίηση…βαριάς βιομηχανίας, προσήλωση σε από καθ΄ έδρας επιβεβλημένους στόχους που υπηρετούνται από υπνωτισμένους μισθοφόρους.

Καταληκτικά, ο κοινωνικοπολιτικά ασυνείδητος τουρισμός, όπως και ο πόλεμος, υπόσχεται και αφιονίζει τα πλήθη με το όραμα ενός ψυχολογικού θριάμβου που εμπνέεται από αυθαίρετα και ως εκ τούτου επικίνδυνα ιδεώδη – διασκέδαση, ξεκούραση, αναζωογόνηση αντί πατρίδας, θρησκείας και οποιουδήποτε άλλου πολεμοκάπηλου άλλοθι.

Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου

Επί της ουσίας, ο ανεύθυνος τουρισμός σε προορισμούς όπου επικρατεί οποιασδήποτε μορφής δικτατορία, υπηρετεί συμφέροντα που δεν έχουν κανέναν άλλον αποδέκτη πέρα από την ηγεσία που στρατολογεί τις μάζες για τους ιδιοτελείς σκοπούς της. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ένοπλης εισβολής και τουριστικής επέλασης δεν είναι η απουσία βίας και όπλων. Εξοπλισμοί και απανθρωπιά, θύτες και θύματα, υφίστανται με διαφορετικές μορφές και στις δυο περιπτώσεις. Καλάσνικοφ κρατάει ένας στρατιώτης, πιστωτική κάρτα ένας τουρίστας – από την στιγμή που η οικονομική συναλλαγή ενδυναμώνει το καθεστώς τυραννίας που φιλοξενεί τον επισκέπτη, ο τουρίστας παύει να είναι ένας αθώος περιηγητής και μεταμορφώνεται σε χορηγό της φρίκης. Με το συνάλλαγμα του χρηματοδοτεί την αλυσίδα της εκμετάλλευσης και της αδικίας που του παρέχουν το προνόμιο του ξένοιαστου παραθεριστή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το χρήμα του επισκέπτη υποστηρίζει γενναιόδωρα τα άθλια μεροκάματα και την ανασφάλιστη εργασία εκείνων που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία, εκμεταλλεύεται τους καρπούς της δουλείας των μεταναστών που μοχθούν στα βρομερά παρασκήνια, υποστηρίζει την κρατική και παρακρατική ένοπλη καταστολή των πολιτών που αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας τους, παραβλέπει αφ’ υψηλού τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αγνοεί επιδεικτικά τα αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν ως αίθουσες παράνομης κράτησης και βασανισμού αθώων, αδιαφορεί προκλητικά για τις κρατικά επιδοτούμενες Ναζιστικές συμμορίες και εν τέλει συναινεί σιωπηλά σε όλα τα συμπαρομαρτούντα συμπτώματα του επικίνδυνου καθεστώτος που υφίστανται όσοι κατοικούν εδώ.

Ο πρωθυπουργός Κος Α. Σαμαράς, σε πρόσφατη ανακοίνωση του, κάλεσε όλους τους Έλληνες να δείξουν το καλύτερο τους πρόσωπο προς τους επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις διακοπές τους στην χώρα μας. Με άλλοθι την ανάγκη της κατεστραμμένης Ελληνικής οικονομίας, η πιό διεφθαρμένη και ασύδοτη ακροδεξιά συμμορία που έχει γνωρίσει ποτέ ως κυβέρνηση αυτή η χώρα, προτείνει συμφωνία με το κακό που εκπροσωπεί – για μια χούφτα δολάρια ζητάει, ως συνήθως, δουλοπρέπεια, υποκρισία και συνενοχή στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει.

Οποιοσδήποτε από εμάς έχει την παραμικρή συνείδηση δεν μπορεί να συσστρατευθεί με αυτό το επονείδιστο κέλευσμα, ούτε να συνεργαστεί με την κατασκευή της εικονικής κανονικότητας που αποκρύπτει το ανείπωτο αίσχος που επικρατεί στην Ελλάδα. Εννοείται πως δεν μπορούμε και να τιμωρήσουμε εκείνους που θα επισκεφτούν την χώρα μας για τα λάθη και την εγκληματική πρακτική των μαφιόζων που μας έχουν οδηγήσει στον καθημερινό όλεθρο που βιώνουμε. Ο μοναδικός λόγος που διατηρούν το τεκμήριο της αθωότητας οι τουρίστες στην Ελλάδα είναι ότι η ενημέρωση τους είναι ελλιπής και οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες.

Έτσι, αντί της πειθήνιας υποταγής στην νουθεσία του κου Σαμαρά, αντιπροτείνω το εξής: κάθε φορά που συναντάμε έναν από τους 17 εκατομύρια ξένους που αναμένονται αυτό το καλοκαίρι, φιλικά και όμορφα, να τους εξηγούμε αναλυτικά και με στοιχεία τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας. Όταν φύγουν για τις πατρίδες τους θα μεταφέρουν εκεί την αλήθεια για την Ελλάδα – πως είναι μια εμπόλεμη ζώνη και όσοι την επισκέπτονται υποστηρίζοντας με το συνάλλαγμα τους το ντόπιο τυρανικό καθεστώς μόνο ως εχθροί του λαού μπορεί να θεωρούνται. Έτσι, θα επιτύχουμε δύο στόχους – αφ’ ενός θα επιμορφωθεί η υφήλιος για την φριχτή αλήθεια που κρύβει ο ήλιος και η θάλασσα και ταυτόχρονα θα καταφέρουμε ένα καίριο πλήγμα στην οικονομική υποστήριξη του άθλιου καθεστώτος. Φυσικά, μια τέτοια στάση προϋποθέτει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνια εκείνου που αρνείται να ξεπουλήσει την ελευθερία του σε αντάλλαγμα μιας υπερτιμημένης ντοματοσαλάτας. Υπάρχουν άραγε Έλληνες ικανοί να θυσιάσουν την υλική τους ευμάρεια προκειμένου να διεκδικήσουν την δημοκρατία που τόσο αυτάρεσκα κομπορημμονούν πως εφηύραν?


iefimerida

Μετρό - Τραμ: Προβλήματα με το εισιτήριο με το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Προβλήματα στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων δημιουργεί το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, λόγω του ότι τα μηχανήματα δεν έχουν το κατάλληλο λογισμικό ώστε να το «διαβάζουν» και να το αποδέχονται.

Συγκεκριμένα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με την αναγνώριση του χαρτονομίσματος στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων των γραμμών 2 και 3 του μετρό και στο τραμ, καθώς και στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Έτσι οι συναλλαγές για την αγορά των εισιτηρίων με το νέο χαρτονόμισμα μπορούν να γίνονται μόνο χρησιμοποιώντας άλλα νομίσματα ή στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, μέσω των υπαλλήλων.

Για το θέμα αυτό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, δήλωσε πως έχει ζητηθεί από τις εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει τους αυτόματους πωλητές να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του λογισμικού των μηχανημάτων τους, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

Από τη διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) αναφέρουν ότι η διαδικασία αναβάθμισης των μηχανημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου και πρόκειται για 170 αυτόματους πωλητές και 27 ανταλλακτικά μηχανήματα στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, το κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 21.300 ευρώ, καθώς και για 100 αυτόματους πωλητές στο τραμ με κόστος αναβάθμισης ύψους 11.000 ευρώ.

Στη γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου δεν θα χρειαστεί καμία παρέμβαση, λόγω του ότι οι αυτόματοι πωλητές δέχονται μόνο κέρματα. Επίσης, έχει ζητηθεί από προμηθεύτριες εταιρείες που εγκατέστησαν τα μηχανήματα σε μετρό και τραμ να υπάρξει και ειδική πρόβλεψη στα μηχανήματα για ενδεχόμενες αλλαγές και άλλων χαρτονομισμάτων (των 10 ευρώ και 20 ευρώ).

Για να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού θα πρέπει να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας στους τεχνικούς ειδική μήτρα του νέου χαρτονομίσματος των 5 ευρώ.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Μυστικές υπηρεσίες κατά της Ελλάδας με στόχο αέριο και πετρέλαιο

Πόλεμο μυστικών υπηρεσιών γύρω από την κρίση της Ελλάδας βλέπει ο Γερμανός “γκουρού” των χρηματιστηρίων Ντίρκ Μίλερ στο βιβλίο που δημοσιεύει. Ο Mr DAX όπως τον αποκαλούν δεν διστάζει να μιλήσει για ύποπτο ρόλο των ΗΠΑ αλλά και για συγκεκριμένους στόχους όπως
οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες.

Θα περίμενε κανείς μια πιο οικονομικής βάσης ανάλυση σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική κρίση από τον άνθρωπο που παίζει τα χρηματιστήρια στα δάκτυλα. Ο Ντίρκ Μίλερ όμως προτιμά άλλου επιπέδου ανάλυση.

Βλέπει πόλεμο συμφερόντων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, λέει, δεν ήθελαν ένα τόσο ισχυρό ευρώ. Ένα ισχυρό ευρώ απειλεί την παγκόσμια θέση του δολαρίου. Έτσι έψαξαν και βρίκαν τρόπο να χτυπήσουν την Ε.Ε.

Η Αχίλλειος Πτέρνα της Ε.Ε. Ήταν η Ελλάδα και εκεί χτύπησαν λέει ο Ντιρκ Μίλερ.

“Η Ελλάδα ήταν η χώρα, με την οποία μπορούσαν να ανατινάξουν το ευρώ”, υποστηρίζει ο Γερμανός “μπρόκερ”.
Αλλά όπως λέει δεν ήταν μόνο το ευρώ ο στόχος, οι Αμερικανοί στόχευαν και στο υπέδαφος της χώρας.

«Από τη μία πλευρά υπήρχε η ανάγκη να "φρενάρουν" το ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά ήθελαν πρόσβαση στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, ο οποίος αντιμετώπιζε με συμπάθεια τον Πούτιν και τη Ρωσία».

Ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει ότι υπήρχε στοχευμένη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας στο διάστημα 2008-2009. Αναφέρεται σε σχετική έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιούν ότι ήταν σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης και με το οποίο ασχολείται η ελληνική δικαιοσύνη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου θεωρεί ανεξήγητη την παθητική στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι σε αυτή τη «σύγκρουση». Και αυτό ισχύει τόσο για το Παρίσι όσο και για το Βερολίνο.

Όλα ξεκίνησαν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παπανδρέου
Πάντως με την ανάληψη της εξουσίας από τον Παπανδρέου έγινε η έκρηξη του ελληνικού βαρελιού, υποστηρίζει ο Ντιρκ Μίλερ παραπέμποντας στην αυτοκαταγγελία για το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Ήταν ο επί των Οικονομικών υπουργός του που 14 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατήγγειλε στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο και στην ουσία έριξε την Ελλάδα στην κόψη του μαχαιριού… Αυτό ήταν που ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς ενάντια στην Ελλάδα. Και όλα αυτά έγιναν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παπανδρέου».

Στο βιβλίο του ο Γερμανός αναλυτής υιοθετεί την άποψη «ότι ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη». Θεωρεί ανεξήγητη την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη: «Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποιου έδρασε;» Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του «έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Μίλερ.

Διαμάχη Μέρκελ-Σόιμπλε για το ΔΝΤ
Ο Γερμανός μπρόκερ αναφέρεται και στις διαφωνίες που σημειώθηκαν το 2010 μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε τάχθηκε το 2010 κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ, καθώς φοβόταν την αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Παρά ταύτα επικράτησε η άποψη της Μέρκελ και έτσι εντάχθηκε και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί», επισημαίνει ο Ντιρκ Μίλερ.

Τέλος, ο γερμανός χρηματιστής υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Εκτιμά ότι οι ελληνικές εξαγωγές και ο τουρισμός θα είχαν πολύ καλύτερη πορεία με ένα εθνικό νόμισμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Περίεργες ημέρες -“Σιωπή που θυμίζει την κουφόβραση πριν έλθει η καταιγίδα”

Του Κώστα Καπνίση
Τούτες τις ημέρες κάτι σάπιο φαίνεται να υπάρχει στο ήδη σαπισμένο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ένας περίεργος μα συνάμα και δυσώδης αχταρμάς έχει αρχίσει να πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Η
τρικομματική κυβέρνηση δείχνει πια ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο των πραγμάτων και έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο κύκνειο άσμα της. Τα πάντα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ούτε καν σε έναν αυτόματο πιλότο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια είναι η εύκολη λύση για όσους καταρρέουν. Το επικοινωνιακό παιγνίδι.

Μπορεί να υπάρχει προγραμματισμός βέβαια για μη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα πάντα πλέον είναι τόσο ρευστά που κανείς δε μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη, πόσο μάλλον να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Από τη δική της πλευρά η πλειονότητα των πολιτών, αυτή τουλάχιστον που είναι προορισμένη να πληρώνει τους φόρους της προκειμένου να κρατιέται τούτο το Κράτος ή ότι έχει απομείνει όρθιο από αυτό, ετοιμάζεται για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με την Εφορία. Όπως άλλωστε βεβαιώνουν οι ειδικοί λογιστές – φοροτεχνικοί τα rendezvous με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς θα είναι αρκετά αυτό το καλοκαίρι.

Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τα λεγόμενα και ως μπάνια του λαού. Η αλήθεια είναι ότι δε θα υπάρξουν και πολλοί που θα μπορέσουν να τα κάνουν και φέτος ή τουλάχιστον θα είναι αισθητά λιγότεροι από πέρσι. Όλα αυτά για τους Έλληνες γιατί σε ότι αφορά τους τουρίστες κάτι πήρε το αυτί τους για την «ανάπτυξη» που έρχεται με βήμα ταχύ και όλο και θα αγγίξουν τα 17 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων – αναρμοδίων ή ανεύθυνα υπευθύνων. Αναμφίβολα, η επικοινωνία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αρκεί κάποιος να ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Για να μπορέσει να το κάνει θα πρέπει να έχει και ένα έργο να επιδείξει έστω και μικρό.

Μια κυβέρνηση αν σέβεται έστω και λίγο τον εαυτό της οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν από τη στιγμή που τα πάντα περιδινίζονται γύρω από μια αβεβαιότητα και μια εν γένει ανασφάλεια για το τι μέρα θα ξημερώσει στον καθένα. Ακόμα και για όσους στήριξαν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Τη χειρότερη όλων των εποχών από συστάσεως του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού Κράτους. Ακόμα και οι αριθμοί υποφέρουν στα χέρια αυτών που τους λατρεύουν και ξημεροβραδιάζονται μαζί τους. Έχουν αποτύχει παταγωδώς. Δε θα μπορούσε βέβαια να είναι και διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που το τιμόνι του ΥΠΟΙΚ κρατά κάποιος που ακόμα και στις προηγούμενες κρατικές θέσεις που κατείχε «έπεσε» έξω σε όλες τις προβλέψεις και τα σενάρια.

Ο εθνικός προϋπολογισμός έχει ήδη εκτροχιαστεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Καλοκαίρι έρχεται βέβαια και τα ελληνικά νησιά είναι πανέμορφα. Αυτό θα πρέπει να σκέφτηκε το ελληνικό οικονομικό επιτελείο μαζί με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα και πέρα από τη συνάντηση του Ιουνίου για τα μάτια του κόσμου έχει ήδη κλειστεί η επόμενη για τον Σεπτέμβρη. Με δεδομένη την καλοκαιρινή διάθεση που ήδη έχει αρχίσει να κάνει αισθητά τα σημάδια της έρχεται και η διάθεση για παιγνίδι. Επικοινωνιακό παιγνίδι.

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που περιφέρεται σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, το ενιαίο «δίκαιο» φορολογικό νομοσχέδιο που θα ερχόταν τον Μάη αλλά ούτε καν αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, κυβερνητικές φιλοσοφικές αναζητήσεις για το τι ήθελε να πει ο Ζίζεκ, παρατηρήσεις σε βουλευτίνα γιατί ξέφυγε από τα περίφημα ταγιεράκια και ντύθηκε ως θηλυκό (προφανώς η συγκυβέρνηση το απαγορεύει), νεοφασίστες με νέου τύπου τρίκυκλα και λοστούς, προσπάθεια ανεύρεσης νέας εκλογικής πελατείας με προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και χαρτζιλίκι 2.500 ευρώ για μια πεντάμηνη «θέση» στον ήλιο με πρόσχημα την «κατάρτιση» για το πώς θα κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα χωρίς να κάνει τίποτε, 12.500 ονοματεπώνυμα για απολύσεις μη επίορκων αλλά των άλλων, ταξίδια για την «ανάπτυξη», διαρκής αποκάλυψη ακόμα και λεπτομερειών σκανδάλων χωρίς να ιδρώνουν κάποια αυτιά, απανωτές δημιουργίες κομμάτων από μωρές παρθένες που δεν τα γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι αλλά τα προτιμούν οι «ψηφοφόροι» στις δημοσκοπήσεις και άλλα τινά για τα οποία ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί αυτή η περίεργη σιωπή που θυμίζει την κουφόβραση πριν έλθει η καταιγίδα. Ο κόσμος δείχνει να τα έχει χαμένα και όχι άδικα. Έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα του καθενός όπου κι αν ανήκει ιδεολογικοπολιτικά ότι τα πράγματα όχι μόνο δεν πάνε καλά αλλά ότι κάτι χειρότερο θα συμβεί. Ίσως αυτό το καλοκαίρι να είναι και η αρχή των εξελίξεων σε ότι αφορά αυτή την πολύπαθη χώρα. Τα πάντα άλλωστε πρώτα ζυμώνονται μέσα στο μυαλό όπου και γίνεται η απαραίτητη επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό που ονομάζεται ελληνική οικογένεια έχει πιάσει χαρτί και μολύβι και βλέπει ότι ο λογαριασμός πια δε βγαίνει. Όσες περικοπές κι αν γίνουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όσο κι αν οι γονείς ή όποιος μέσα από την οικογένεια έχει ένα κάποιο εισόδημα και το διαθέτει όλο για τη στήριξη των υπολοίπων, το πράγμα πια δε βγαίνει. Ο μισθός δε γεννά άλλο μισθό.

Το χρήμα δεν κάνει κύκλο στην ελληνική αγορά όπως θα όφειλε σε μια εθνική οικονομία έστω και αδύναμη. Το πρόβλημα δε βρίσκεται εκεί. Δεν υπάρχει πια κύκλος εργασιών στην ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει κατανάλωση. Ακόμα κι αν ξεπουληθεί όλος ο δημόσιος πλούτος και έρθουν «επενδυτές» από το εξωτερικό οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες σε μια κοινωνία με ανεργία που πλησιάζει το 30%. Σε καμιά προηγμένη ή μη χώρα του πλανήτη δε λειτουργεί οποιαδήποτε οικονομία αποκλειστικά με εξωτερικούς επενδυτές. Αυτό το σενάριο μπορούν να το διακινούν άσχετοι ή άρρωστοι εγκέφαλοι. Αν πραγματικά το βλέπουν έτσι είναι επικίνδυνοι και αυτοί αλλά και όσοι το ανέχονται.

Τα νέα μυαλά που έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων συκοφαντούνται επειδή δεν πηγαίνουν να μαζέψουν τις φράουλες, τα ροδάκινα ή οτιδήποτε άλλο για λίγες ημέρες με πενιχρά μεροκάματα και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Να φύγει δηλαδή κάποιος από τον τόπο διαμονής του και να πάει σε ένα άλλο μέρος για ελάχιστο χρονικό διάστημα για να πάρει 500 ευρώ και να έχει ξοδέψει τα διπλάσια για διαμονή, διατροφή και άλλα έξοδα. Κάποιοι προφανώς νομίζουν ότι έτσι θα κινηθεί η οικονομία.

Το ότι πρέπει να γίνουν εσωτερικές επενδύσεις και οι τράπεζες να παίξουν τον πλέον σημαντικό ρόλο σε αυτό ανοίγοντας την κάνουλα της χρηματοδότησης στη νεανική επιχειρηματικότητα και ευρεσιτεχνία που θα δημιουργήσει σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας κανείς δεν το αναδεικνύει. Προφανώς είναι προτιμότερο τα χρήματα να πηγαίνουν σε αυτούς που δημιουργούν εταιρείες φαντάσματα και μετά τις πτωχεύουν βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε ξένες τράπεζες ή offshore. Το ότι όσα νέα μυαλά με λαμπρές σπουδές και πλήρως καταρτισμένα στην Ελλάδα πηγαίνουν στο εξωτερικό και σε πολύ σύντομο διάστημα επιτυγχάνουν και μεγαλουργούν δε λαμβάνεται υπόψη από τους εθνικούς φωστήρες του τόπου.

Τούτη η χώρα προτιμά να διώχνει αυτά τα υγιή μυαλά και να «καλλιεργεί» δούλους – πελάτες – φανατικούς οπαδούς ενός άρρωστου και μίζερου εθνικού μοντέλου «ανάπτυξης». Οι ελεύθερα και υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι προφανώς είναι «εχθροί» στα μάτια αυτού του αδηφάγου τέρατος που κατατρώει τις σάρκες του πια για να επιβιώσει με έναν και μόνο όρο. Να συνεχίσει να υπάρχει με κάθε κόστος. Η συνωμοσία των μετρίων από πάνω μέχρι κάτω και το αντίστροφο καλά κρατεί. Περίεργες μέρες όντως. Πόσο θα κρατήσουν ακόμα; Λίγος πια καιρός έμεινε για να φανεί. Ας σταθεί ο καθένας μπροστά στον καθρέφτη με το χέρι στην καρδιά και ας τολμήσει να ρωτήσει τον εαυτό του. Θα λάβει την απάντηση. Το πώς θα τη χρησιμοποιήσει είναι μια άλλη συζήτηση που είναι ώρα να αρχίσει να γίνεται…

Μετρό Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ο "Ιππόδαμος" το ταξίδι του για το κέντρο του Πειραιά

Συνεχίζουν να είναι σημαντικά και θετικά τα νέα σχετικά με την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Τα έργα έχουν συμπληρώσει ένα έτος ζωής και πλέον η κατασκευαστική περίοδος έχει μπει για τα καλά στις ζωές των κατοίκων των περιοχών που θα περάσει το Μετρό.

Γενικό συμπέρασμα είναι πως τα έργα μέχρι σήμερα βαίνουν καλώς δίχως μεγάλα προβλήματα ή σημαντικές καθυστερήσεις.  Ένα από τα σημαντικά και αφανή πράγματα σε σχέση με τα εργοτάξια είναι ο θαυμάσιος τρόπος με τον οποίο η Αττικό Μετρό σχεδίασε την χωροθέτηση τους καθώς δεν έχουν δημιουργήσει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα καταλαμβάνοντας μόνο κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες και πάρκα.

Ο Μετροπόντικας της επέκτασης από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται στην Αθήνα καθώς έχει αποσυναρμολογηθεί. Υπολογίζεται πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν παραληφθεί όλα τα τμήματα του μεγάλου μηχανήματος.

Το βαρύ μηχάνημα πρόσφατα βαφτίστηκε από την Αττικό Μετρό ως «Ιππόδαμος» προς τιμήν του Αρχαίου Έλληνα που δημιούργησε το Ιπποδάμειο σύστημα, ένα οικιστικό σύστημα το οποίο εξελίχθηκε στον Πειραιά.

Στο φρέαρ που θα εισέλθει ο Μετροπόντικας οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα πρώτα 12 μέτρα που είναι απαραίτητα για να επανασυναρμολογηθεί επιτόπου ο «Ιππόδαμος» και σε 3-4 μήνες (υπολογίζεται μέσα στον Σεπτέμβριο) να ξεκινήσει το υπόγειο ταξίδι των 7,5χλμ μέχρι το κέντρο του Πειραιά.

Ο μετροπόντικας θα μπορεί να διανοίγει έως και 20 μέτρα έτοιμης σήραγγας κάθε μέρα αλλά κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως ο αριθμός αυτός θα είναι γύρω στα 10 μέτρα και μέχρι τις αρχές του 2016 θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Στον σταθμό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ έχουν  σχεδόν ολοκληρωθεί οι πάσσαλοι και ξεκινά η εκσκαφή του σταθμού.  Εκεί δημιουργήθηκε μία μικρή εμπλοκή με την παράκαμψη του αγωγού του φυσικού αερίου αλλά δεν νοείται ως σημαντικό πρόβλημα για τις εργασίες οι οποίες συνεχίζονται.

Τόσο στον σταθμό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ όσο και στον σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ  έχουν ολοκληρωθεί οι μετατοπίσεις των ΟΚΩ ενώ έχουν εγκριθεί και οι μελέτες εφαρμογής για την διευθέτηση της τοπικής κυκλοφορίας. Στον Κορυδαλλό οι εργασίες για την κατασκευή των πασσάλων υποστήριξης του σταθμού είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.

Στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ ολοκληρώθηκε η μετατόπιση των ΟΚΩ και αναμένονται σε 2-3 εβδομάδες οι εγκρίσεις για τις μελέτες εφαρμογής για την κυκλοφορία έτσι ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των πασσάλων.

Στον σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ υπήρξε μία τρίμηνη καθυστέρηση λόγω άρνησης εξόδου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο το οποίο ευτυχώς έληξε και ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις για να ολοκληρωθεί η εργοταξιακή κατάληψη. Σύντομα αναμένονται οι μελέτες εφαρμογής και η εκκίνηση των εργασιών για τους πασσάλους.

Στον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα με τον κεντρικό αγωγό που τελικά προκαλεί μια μικρή μετατόπιση του σταθμού κατά 7 μέτρα.  Διεξάγονται συζητήσεις με τον εργολάβο και αναμένονται και οι δικές του προτάσεις. Για λόγους διαφάνειας έχει οριστεί Προιστάμενη Αρχή (ουσιαστικά η Διοίκηση της ΑΜ και ένας νομικός σύμβουλος).

Επίσης απατείται η έγκριση τόσο από την ΕΥΔΑΠ όσο και από τον ΟΛΠ αλλά θεωρείται δεδομένο πως λόγω της τουριστικής περιόδου θα έχουμε μία μικρή αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβριο για να λυθούν όλα τα θέματα. Γεγονός είναι πως οι έξοδοι παραμένουν στις αρχικές τους θέσεις όπως αυτοί είχαν οριστεί από τις μελέτες.

Στον σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι σε εξέλιξη οι αρχαιολογικές ανασκαφές και το ευτύχημα για το έργο είναι πως δεν έχει βρεθεί ως σήμερα κάποιο σπουδαίο εύρημα (όπως κάποιος ναός π.χ) αλλά κυρίως αγγεία κλπ. Σημαντικό θεωρείται το εύρημα του Ιπποδάμειου Συστήματος που μέρους του συμπίπτει με την θέση του τερματικού σταθμού της επέκτασης.

Αντίθετα πολύ σημαντικά ευρήματα έχουμε στο φρέαρ Δεληγιάννη που θα είναι η κατάληξη της γραμμή, με τριπλή τροχιά για να μπορούν τα τρένα να στρίβουν. Εκεί είναι πιο σημαντικά τα ευρήματα και οι αρχαιολογικές ανασκαφές αναμένεται να κρατήσουν πολύ περισσότερο.

ypodomes.com

ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ!

* 850.000 Γερμανοί καταψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού και μόνον 719 Έλληνες!!!
· H κυβέρνηση σκοπίμως αποκρύπτει τη δυνατότητα του κόσμου να εναντιωθεί με ψηφοφορία στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, γιατί έχει προαποφασίσει το ξεπούλημα!
του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Η τρικομματική κυβέρνηση της εθνικής καταστροφής ετοιμάζει το μεγάλο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Το χάρισμα του νερού σε ξένα χέρια θα επιφέρει την οριστική καταστροφή της χώρας και την απόλυτη υποδούλωση του λαού στους διεθνείς τοκογλύφους και παγκοσμιοποιητές. Οι ζωές των πολιτών θα σαρωθούν με το ξεπούλημα του νερού. Το σχέδιο που επιτάσσει το χάρισμα της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες, επιταχύνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Η τρόικα θέλει να τελειώνει γρήγορα με το νέο, μεγάλο deal των δανειστών, επωφελούμενη και από την προθυμία Σαμαρά να κάτσει εκ νέου... στα τέσσερα.

Χωρίς πετρέλαιο, ζούμε. Χωρίς όμως νερό, για πόσο ζούμε;
Μόνον για 3-4 μέρες, το πολύ! Ψάχνουμε να βρούμε νερό σε άλλους πλανήτες για να καταλάβουμε αν υπάρχει ζωή κι εδώ που υπάρχει λίγο νερό, το ξεπουλάμε; Ένα ξεπούλημα που θα σβήσει ή θα ελέγξει την ίδια τη ζωή.

Την ίδια ώρα όμως που έχει έρθει η ντιρεκτίβα της Μέρκελ και της Κομισιόν για άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κίνημα αντίστασης από πολίτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με συλλογή υπογραφών.
Ήδη, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, περισσότεροι από 850.000 Γερμανοί έχουν υπογράψει κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς και χιλιάδες άλλοι πολίτες από όλη την Ευρώπη! Στην Ελλάδα, μόλις 719 Έλληνες (!) έχουν υπογράψει τη σχετική φόρμα! Ο λόγος είναι απλός: Η δωσίλογη κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει σε παντελή άγνοια τον κόσμο ώστε να τον αιφνιδιάσει! Δεν θέλει την ενημέρωση του κόσμου και το ίδιο κάνουν τα συστημικά ΜΜΕ τα οποία έθαψαν το θέμα!
Η «Ε.Ω» όμως, ενημερώνει τους πολίτες: η συλλογή υπογραφών γίνεται εντός επίσημου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Μόλις συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 7 χώρες, τότε δεσμεύεται η Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα! Τον ελάχιστο αριθμό έχουν πιάσει ήδη οι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος έχουν τον χαμηλότερο αριθμό υπογραφών!
Η «Ε.Ω» καλεί τους πολίτες να υπογράψουν την αντίστοιχη φόρμουλα και να την στείλουν με e-mail.
Για να μπορέσετε να ψηφίσετε μπαίνετε σε αυτό τον ιστότοπο:
https://signature.right2water.eu/oct-web-public/signup.do
Και συμπληρώνετε την παρακάτω φόρμα:
Βάσει των νόμων της Ελλάδας, για να είναι έγκυρη η υπογραφή σας στην επίσημη αυτή διαδικασία, πρέπει να βάλετε και τα στοιχεία ταυτότητάς σας (άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν το ζητούν αυτό). Μόνο για τα στοιχεία ταυτότητας επιλέξτε αγγλικό πληκτρολόγιο και γράψτε τον αριθμό με τη μορφή: AB 123456 [ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: AB123456 ΟΥΤΕ: Α Β 123456].


Ψηφίστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού για να κάνει πίσω η Commission!



ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Η υπουργική απόφαση, που θέτει τις βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του διατροφικού κώδικα στην Ελλάδα – δηλαδή το σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και της τροφής, υπεγράφη αρχικά στις 11 Απριλίου, αλλά τροποποιήθηκε με την αριθ. 160143/8.12.2011 απόφαση (ΦΕΚ Β' 2834/15.12.2011). Ουσιαστικά αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού!
Πιο συγκεκριμένα η παρ.1 του άρθρου 2, τροποποιήθηκε (αντικαθίσταται) ως εξής:
«1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2012.»
Ιδού το σχετικό έγγραφο.
Κλικ στην εικόνα

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων από την τρόικα που περνάει εντέχνως με την πρόφαση της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες. Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού θα εκτοξεύσει τιμές και θα φέρει εξώσεις, χρέη, ανεργία, διακοπές υδροδότησης ακόµη και θανάτους! Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, το αποτέλεσµα ήταν υψηλό κοινωνικό κόστος, που δεν επέλυσε τα προβλήµατα λειτουργίας και υποδοµής, καθώς οι εταιρείες αποκοµίζουν τεράστια κέρδη. Ειδικά στο νότο, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης προωθείται ακόµη ως λύση στις επενδυτικές ανάγκες που προβάλλονται ως πρώτη προτεραιότητα. Ακριβώς αυτό που ζούµε στην Ελλάδα δηλαδή. Όταν άλλοι αποφάσισαν ότι εµείς έχουµε πρόβληµα χρέους, προτάθηκε ως άµεση προτεραιότητα να πουλήσουµε τα νερά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι οι... επενδύσεις.



Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης. Προτείνουμε:

1. Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.

2. Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.

3. Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.

http://www.right2water.eu/el

Οι γνωστές μαλακ... τους - "Θα σας ελαφρύνουμε το χρέος αν και εφόσον..."

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014 εάν η χώρα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προανείγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου
και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι του 2013 θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να διαγραφούν μέχρι και 50 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του έγινε για την μορφή που θα έχει η ελάφρυνση χρέους και για το πότε θα γίνει, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, έχουμε αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί. Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εφαρμογή του ελληνικού Μνημονίου, αν και επισήμανε πως υπάρχουν δύο προκλήσεις για την Ελλάδα: «Η πρώτη είναι η μείωση του χρέους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη πρόκληση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση».

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ωστόσο τόνισε ότι πλέον «η προσέγγιση της Επιτροπής στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιο ευέλικτη, παρέχοντας περισσότερο χρόνο σε ορισμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό νομίζω θα ισχύσει και για την Ελλάδα, αν είναι αναγκαίο».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ - 72,6% η ανεργία στους νέους στην Δ.Μακεδονία!


 

Η Δυτική Μακεδονία κατέχει το τραγικό ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσοστού ανεργίας στους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι δεύτερη στην ανεργία γυναικών όλων των ηλικιών!

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat είναι συγκλονιστικά για τη χώρα μας καθώς τοποθετούν την
Δ.Μακεδονία πρώτη με ποσοστό 72,5%.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις 270 περιφέρειες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία η ανεργία των νέων ηλικίας 15 ως 24 ετών μαστίζει στις ελληνικές περιφέρειες.

Τη Δ.Μακεδονία ακολουθεί η Πελοπόννησος με 61,4%, η Ήπειρος με 60,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 60,4% και η Στερεά Ελλάδα με 59,1%.

Μακροπρόθεσμα τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στην Πελοπόννησο (68.6%) και το Βόρειο Αιγαίο (67.3%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε γενικές γραμμές πάντως καταγράφηκαν στην Θέουτα της Ισπανίας με 38,5%. Ακολουθούν άλλες τρεις ισπανικές περιφέρειες ενώ στην Πέμπτη θέση εμφανίζεται και πάλι η Δυτική Μακεδονία με 29,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εύρεση εργασίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς στην ισπανική Θέουτα η ανεργία των γυναικών φτάνει το 49,4% ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 36,8%. Αντίθετα η ανεργία στον ανδρικό πληθυσμό φτάνει το 33,6% στην Ανδαλουσία, το 25,1% στη Δυτική Μακεδονία και το 24% στην Αττική.

ΟΕΚ : Γραφειοκρατία για Οσκαρ τραβάει την προσοχή της Τρόικας!

Εδώ και δυόμιση χρόνια, με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δεν υπάρχει, αφού καταργήθηκε. Συνεχίζει, όμως, να υπάρχει, αφού πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του οργανισμού. Σταμάτησε, όμως, να υπάρχει, καθώς έληξε η θητεία της προσωρινής διοίκησης πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Συνεχίζει, όμως, να υπάρχει, αφού προ της εκκαθάρισης δεν μπορεί να καταργηθεί. 

Αλαλούμ χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας που ακόμη και σήμερα ευδοκιμεί, παρά τα καμπανάκια της οικονομικής κρίσης που έγιναν καμπάνες συναγερμού.

Αλαλούμ με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο στο κράτος και τα οικονομικά του αλλά και στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.

Δυόμιση χρόνια μετά την απόφαση της κατάργησης, ο απολογισμός των ωφελειών είναι πενιχρός.

Επιστήμονες μετράνε ένσημα και βάζουν σφραγίδες

Όπως καταγγέλλουν στο newpost εργαζόμενοι του πρώην οργανισμού, το μόνο μέχρι σήμερα απτό αποτέλεσμα της κατάργησής του, είναι η μετακίνηση του προσωπικού στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ: «Οι περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι του ΟΕΚ ήταν στην πλειοψηφία τους επιστήμονες: δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που συνέτασσαν τα συμβόλαια κατοικίας, μηχανικοί και αρχιτέκτονες που σχεδίαζαν τις κατοικίες και τους οικισμούς, οικονομολόγοι.

Σήμερα έχουν μετατεθεί σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και ασκούν καθήκοντα αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης. Μετράνε ένσημα και σφραγίζουν κάρτες ανεργίας», λέει στο newpost ο Πάνος Δαλέκος, πρώην εργαζόμενος στον ΟΕΚ.  
Μόνο 100 εργαζόμενοι παρέμειναν στο δεκαόροφο κτίριο του Οργανισμού για να φέρουν εις πέρας την εκκαθάρισή του, υπό την ηγεσία μιας Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής. Μια εκκαθάριση που υπολογίστηκε-κακώς- ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι στα επόμενα εξι χρόνια θα έχει γίνει μόνο η αρχή.  
 
Ατέρμονες δικαστικές μάχες με τους εργολάβους
 
Από τους 18 οικισμούς- ίδιους με αυτόν του Ολυμπιακού Χωριού-που έφερε εις πέρας ο ΟΕΚ, σήμερα έχουν εκκαθαριστεί μόλις οι 12. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν δικαστικές μάχες με τους εργολάβους που έφεραν εις πέρας τις εργασίες, οι οποίοι είτε ζητούν περισσότερα χρήματα, είτε έχουν παραδώσει ελαττωματικά έργα.  

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία- δεδομένων των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης στη χώρα- θα πρέπει να εκκαθαριστεί το κυρίως κομμάτι του οργανισμού, τα λειτουργικά οικονομικά του.  

Όμως η Προσωρινή  Διοίκηση είχε οριστεί με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών. Μετά από δύο παρατάσεις οκτώ μηνών συνολικά, σήμερα δεν έχει καμία αρμοδιότητα καθώς η θητεία της έχει λήξει. Έτσι, τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση και οι 100 εργαζόμενοι που παραμένουν στο τεράστιο κτίριο δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε καμία εργασία.  

Στον «αέρα» οι δανειολήπτες καθ οδόν προς την μέγγενη των τραπεζών
 

Η κατάσταση αυτή έχει αφήσει σε μια επικίνδυνη εκκρεμμότητα τους χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ. Όπως λέει στο newpost ο κ. Δαλέκος: «Είναι πολλά τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν σε 15 χρόνια. Δεδομένης της κρίσης, πολλοί δικαιούχοι θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή.

Κάποια στιγμή με πολιτική απόφαση που θα υπερβαίνει τη νομοθεσία, τα δάνεια αυτά θα διοχετευτούν στις τράπεζες, που δεν δέχονται τους ευνοϊκούς όρους που έθετε ο ΟΕΚ. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά χρεωμένοι στις τράπεζες και πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και σήμερα, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την εισφορά τους προς τον ΟΕΚ (1% του μηνιαίου μισθού). Χρήματα τα οποία επί της ουσίας ο ΟΕΚ δεν δικαιούται αφού υπάρχει χωρίς να... υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Δαλέκο, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν, παράτυπα, στις πληρωμές συντάξεων.  

newpost.gr

Σάλος από το ρεπορτάζ του Χρήστου Ιωάννου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τα golden boys της Alpha Bank!









Τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank λαμβάνουν μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που προβλέπονται. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες, οκτώ στελέχη έλαβαν μεικτές αποδοχές από 360 έως 434 χιλιάδες ευρώ και καθαρές από 190 έως 260 χιλιάδες ευρώ το έτος 2012

Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 3723/2008 (γνωστός ως νόμος Αλογοσκούφη), ο οποίος προβλέπει ότι «οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεικτές αποδοχές του διοικητή κυμάνθηκαν για το ίδιο έτος γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ και οι καθαρές δεν ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες ευρώ. 


Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να βοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, προβλέποντας συμμετοχή του Δημοσίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Τοποτηρητές του νόμου και του ορίου που ετέθη είναι οι διορισμένοι από το ελληνικό Δημόσιο επίτροποι, οι οποίοι πρέπει να μας πουν, τελικώς, τι ελέγχουν.
Το πιο ωραίο είναι ότι στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank υπάρχει αναφορά στο όριο των αμοιβών. Στο σχετικό μάλιστα κεφάλαιο (σελ. 203) αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, εφαρμοζόμενες από 1.4.2009, η ετήσια αποζημίωση για τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους, δεν δύναται να ξεπερνά τη συνολική ετήσια αμοιβή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος»...
Ομως στη σελίδα 202 αναγράφονται τα εξής:
* Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος, έλαβε αμοιβές διοικητικού συμβουλίου 400.000 ευρώ (260.000 ευρώ οι καθαρές αμοιβές).
* Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτριος Μαντζούνης, έλαβε 434.231 ευρώ (230.319 καθαρές αμοιβές).
* Ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Σπύρος Φιλάρετος, έλαβε το ποσό των 426.989 ευρώ (ή καθαρά 226.450 ευρώ) .
* Ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, επίσης εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, 427.459 ευρώ (226.756 καθαρά).
* Επίσης, ο Γεώργιος Αρώνης, εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, έλαβε 423.573 ευρώ (227.943 καθαρά).
* Ο Αλέξης Πιλάβιος, γενικός διευθυντής, 426.977 ευρώ (226.305 καθαρά).
* Ο Σπυρίδων Ανδρονικάκης, επίσης γενικός διευθυντής, 360.754 ευρώ (190.267 καθαρά) και τέλος
* Ο Βασίλειος Ψάλτης 412.532 (ή 212.195 καθαρά). Ο συγκεκριμένος κύριος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στο τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Επίσης δύο εκ των μελών της διοίκησης έχουν ενταχθεί σε Αποταμιευτικό Πρόγραμμα, για τα οποία κατεβλήθησαν εισφορές 18.335 ευρώ.
Τέλος, στα εκτελεστικά μέλη και τους γενικούς διευθυντές χορηγείται το δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου και πιστωτικής κάρτας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λίστα Λαγκάρντ : Το Γαιτανάκι της Συγκάλυψης και οι ευθύνες Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου

Aίφνης το φύλο συκής των Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου περί μη δυνατότητας αξιοποίησης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ κατέπεσε με εκκωφαντικό θόρυβο.
Σύμφωνα με αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή, προκύπτει ότι το cd με τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε επισήμως στην Ελλάδα αλλά και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Τα σχετικά έγγραφα είχαν αποσταλεί στις 7 Μαΐου 2013 από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα.

«Σε συνέχεια του από 6 Μαρτίου 2013 αιτήματός σας διαβιβάζω ακριβές αντίγραφο της επιστολής που επισημοποιεί την αρχική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες φορολογούμενους που αναφέρονται στη "λίστα HSBC" καθώς η εν λόγω επιστολή δεν περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μοσχοβισί.

Σε έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι πληροφορίες αυτές σας διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο 2΄ της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε.

Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας κα με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί .

Να σημειωθεί ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έστειλε αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι την απέτρεψε «για πολλοστή φορά να εξετάσει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη».

«Με τη γνωστή τακτική της δημιουργίας κλίματος τεχνητής έντασης, ο κ. Μαρκογιαννάκης μου αφαίρεσε προκλητικά και αναίτια το λόγο», αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτοντας και τα σχετικά πρακτικά από την συνεδρίαση.





Πηγή:www.capital.gr Τονίζεται ότι από 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε έχουν ονομαστική παρουσία στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μάριο Κάτσικα, Παναγιώτη Βοϊλή, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία Πήγασος, της οποίας επικεφαλής στο επίμαχο διάστημα ήταν ο Αθανάσιος Ράμμος, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Δημητρομανωλάκη στο protothema αν και έχουν περάσει 8 μήνες από την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» (Σεπτέμβριος 2012) ότι η λίστα των καταθετών της HSBC στη Γενεύη βρίσκεται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι εξαφανισμένη και περίπου 5 μήνες από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων -και παρά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή-, η πορεία των ερευνών είναι απελπιστικά αργή.

Η καθυστέρηση αυτή προξενεί αρνητική εντύπωση κυρίως γιατί σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία οι Αρχές ήταν ταχύτατες στον καταλογισμό των ευθυνών και των προστίμων στους πολίτες που περιλαμβάνονταν στις αντίστοιχες λίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα κράτη αυτά έχουν εισπράξει περίπου 10 δισ. ευρώ από πρόστιμα από την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση παρέδωσε τα ονόματα των καταθετών της λίστας στις αντίστοιχες φορολογικές αρχές.

Μάλιστα, η Γερμανία -προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία για την ορθή χρήση της λίστας- θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010. Το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση των παρανόμως αποκτηθέντων προσωπικών δεδομένων είναι κατ' εξαίρεση νόμιμη όταν αυτό επιτάσσεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και υπερέχει, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας του ατόμου. Αντίθετα με ό,τι έγινε στις άλλες χώρες, η πορεία των ερευνών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται απελπιστικά αργή και μάλιστα από τη στιγμή που, εκτός από τα πλήρη ονόματα, η λίστα περιέχει τις διευθύνσεις και τους αριθμούς διαβατηρίου των καταθετών και αναφέρονται με ακρίβεια οι κινήσεις των λογαριασμών για μια διετία, δηλαδή από το 2005 έως το 2007. Οι κινήσεις αφορούν αναλήψεις και καταθέσεις.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις offshore εταιρείες, αν και οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί, οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει με τους κωδικούς και τα ποσά, τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων, αλλά και του ή των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι. Και φυσικά υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο των νοικοκυρών-συζύγων και ορισμένων γραμματέων. Το γεγονός ακόμα ότι υπάρχουν ονόματα στη λίστα που έχουν συνδεθεί είτε εκούσια είτε ακούσια με το σκάνδαλο χρηματισμού της Siemens επίσης δεν φέρεται να έχει εξεταστεί σε βάθος από τις ελεγκτικές αρχές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ>Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η σχέση της καλοντυμένης- γοητευτική για πολλούς και σίγουρα μυστηριώδης- Γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Ελλάδα της κρίσης είναι σχεδόν μεταφυσική. Δύο λίστες που πέρασαν από τα χέρια της θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία αναφοράς σε όλα τα ντοκυμαντέρ αλλά και τις ταινίες που θα γυρισθούν στο μέλλον για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και την πολύ πιθανή διάλυση της ευρωζώνης.
Mάιος 2009. Στον “Αστέρα Βουλιαγμένης” διεξάγεται η ετήσια σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ο τότε τσάρος της Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου πλησιάζει την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και της δίνει μια κόλλα χαρτί που είχε δανεισθεί από την ρεσεψιόν και πάνω στην οποία είχε γράψει μια λίστα με τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει η κυβέρνηση του Καραμανλή για την οικονομία και το ελληνικό χρέος. Σε αντίθεση με την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά του Έλληνα υπουργού η λίστα της Λαγκάρντ ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και περιείχε κοντά  στα 2.000 ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων. Την παρέλαβε ο διάδοχος του Παπαθανασίου Γιώργος Παπακωνσταντίνου και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Ένα βράδι εκείνου του Μαίου του '09 μια παρέα Ελλήνων που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου της Λέσχης αποτελούμενη από τους Γιάννη Παπαθανασίου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Αλογοσκούφη και ο Οδυσσέα Κυριακόπουλο αποφάσισαν να καλέσουν και ορισμένους από τους διακεκριμένους ξένους προσκεκλημένους της λέσχης και, όλοι μαζί, να πάνε για φαγητό. Επέλεξαν το «Nobu», το θεωρούμενο ως το καλύτερο γιαπωνέζικο εστιατόριο του κόσμου (και κατά πάσα πιθανότητα το ακριβότερο στην Ελλάδα), το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του «Αστέρα»-όπως μας πληροφορεί ο Στέφανος Κασιμάτης-που τότε εργάζονταν ακόμη στο “ΒΗΜΑ”.


Στο βάθος του εστιατορίου είδαν τον μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δειπνεί με την σύζυγό του Άντα. Η έκπληξή τους τεράστια όχι γιατί δεν περίμεναν από έναν λάτρη της σωστής διατροφής να βρίσκεται ανάμεσά τους αλλά γιατί ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είχε ενημερώσει τους ιθύνοντες της Λέσχης οι οποίοι τον είχαν καλέσει να παρευρίσκεται και να μιλήσει ότι θα βρίσκεται στη Κίνα όπου θα πραγματοποιούσε επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

Σε αντίθεση με τον χαμένο στον κόσμο του πρώην πρωθυπουργό, ο εκ Κοζάνης τσάρος της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα 3 χρόνια που ακολούθησαν θα έδινε το παρόν με απόλυτη συνέπεια στις Συνόδους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Το 2010 στο Sitges νότια της Βαρκελώνης, το 2011στην Ελβετία και το 2012 στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. 






Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως ο ΓΑΠ θα επιλέξει έναν πιο έμπειρο πολιτικό να του αναθέσει την οικονομία μιας χώρας που λίγους μήνες αργότερα θα έβαζε φωτιά στην Ευρώπη. Διαψεύσθηκαν. Ο Παπανδρέου εθισμένος στον χαοτικό τρόπο σκέψης ανέθεσε σε έναν άπειρο γόνο γνωστής πολιτικής οικογένειας της Κοζάνης την ελληνική οικονομία λίγο πριν εκείνη πέσει στο παγόβουνο. Βέβαια είχε προηγηθεί η αμέριστη βοήθεια του γερμανοτραφή Κώστα Σημίτη στο πρόσωπο του Παπακωνσταντίνου, τον οποίο είχε αναγάγει σε σύμβουλο-μαζί με τον Πανταγιά, τον Νεονάκη και άλλους φωστήρες.
Ο Παπακωνσταντίνου έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να σιγουρέψει αυτή τη σύγκρουση. Κι αφού τα κατάφερε συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς εγωπάθειας και ωχαδελφισμού έως πρόσφατα που έγραψε κανονικά την Επιτροπή της Βουλής που τον είχε καλέσει να καταθέσει για την Λίστα Λαγκάρντ και άρχισε ένα αδιόρατο ταξίδι κάπου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βρετανία. Φυσικά κανείς δεν τον ενόχλησε. Ούτε καν η κυβέρνηση Σαμαρά τόλμησε να αναφέρει το όνομά του. Μόνο ο Βενιζέλος καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής, είπε ότι η λίστα που του έδωσε ο Παπακωνσταντίνου περιείχε πάνω πάνω εβραικά ονόματα με αποτέλεσμα να γίνει μύλος με τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι νόμιμα διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Η σχέση της οικογένειας Παπακωνσταντίνου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα περιγράφεται στο νέο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Μια οικογένεια για όλες τις εποχές», που διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1941 μέχρι σήμερα.

Μέσω σπάνιων φωτογραφιών - ντοκουμέντων, ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας παραθέτει στοιχεία για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η οικογένεια Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, είχε αποκτήσει το 1941 σύμφωνα με το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που του είχε παραχωρήσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου.

Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου, υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα.



Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου,  υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων.
Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.






Το 1958 ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής θα επισκεπτόταν την Πτολεμαίδα για να επιθεωρήσει από κοντά το εκεί εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η ΔΕΗ είχε αποκτήσει από την οικογένεια Παπακωνσταντίνου.






Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 1954 ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου τον είχε χαρακτηρίσει ως τη “μεγαλυτέρα ζώσα πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδος” και υπήρξε θερμός οπαδός και συνεργάτης του. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τρεις γενιές – τρία σκάνδαλα…θα σημειώσει ο Δημοσθένης Κούκουνας στο βιβλίο του.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΡΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό  «Der Spiegel»  σε ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων για την περίφημη Λίστα Λαγκάρντ

Χαρακτηριστική της χαλαρότητας στην αντιμετώπιση των φοροφυγάδων είναι η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ. Για μήνες λογιζόταν εξαφανισμένη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου επανεμφανίστηκε. Στο μεταξύ βρίσκεται στον οικονομικό εισαγγελέα. Η λίστα περιλαμβάνει 1991 έλληνες ιδιοκτήτες ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών. Πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού λέγεται ότι είναι ανάμεσά τους.


Η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι. Το φθινόπωρο του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ακόμη υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε στον έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ψηφιοποιημένη λίστα τραπεζικών λογαριασμών με στοιχεία ελλήνων πελατών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, όπου είχε κατατεθεί συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το γαλλικό κράτος με τη βοήθεια της λίστας εισέπραξε από τους φοροφυγάδες του μισό δισ. ευρώ και πλέον, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επιχειρήσουν το ίδιο παρέμεινε περιορισμένο.


Μόνο πολλούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ο Παπακωνσταντίνου έδωσε τελικά -μόνο- δέκα ονόματα από τη λίστα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τότε δεν διαβίβασε όλα τα στοιχεία, επειδή δεν «εμπιστευόταν την Αρχή», δήλωσε ο πρώην υπουργός πριν από λίγες μέρες.


Ο διάδοχός του ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτός αυτού μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Επί εννέα μήνες ο Βενιζέλος ήταν υπουργός οικονομικών, διαπραγματεύτηκε την απομείωση του χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης -και επανειλημμένα διαμαρτυρόταν για το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.


Στο συρτάρι της γραμματέως του υπήρχε όλο αυτό τον καιρό ένα στικ USB με τα ήδη συγκεντρωθέντα στοιχεία ελλήνων φοροφυγάδων: η λίστα Λαγκάρντ. Απλώς έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος τις έρευνες. Αλλά ο Βενιζέλος δεν ανέθεσε στο ΣΔΟΕ έρευνες -ούτε ενημέρωσε κανέναν για τα διαθέσιμα στοιχεία. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι η λίστα είχε χαθεί. Μόλις ο νυν υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έμαθε για τα χαμένα στοιχεία και θέλησε να ζητήσει ένα αντίγραφο από το Παρίσι, ο Βενιζέλος θυμήθηκε το στικ στο συρτάρι και το έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ταχυμεταφορά. Όπως είπε, δεν γνώριζε «ότι κανείς εκτός από μένα δεν έχει αντίγραφο».


Εν τω μεταξύ, τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκαν να δικαιολογηθούν ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Και οι δύο προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.

Και καλά ο Βενιζέλος φιλοτιμήθηκε και προσήλθε στην Εξεταστική. Ο Παπακωνσταντίνου επέλεξε να περιπλανηθεί ανα τον πλανήτη όταν η Βουλή τον κάλεσε να καταθέσει. Το πιο προκλητικό στην περίπτωσή του δεν είναι ο ίδιος αλλά η αφασία του ελληνικού κράτους. Θα τολμούσε Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών να εγκαταλείψει την Γερμανία αγνοώντας πρόσκληση της γερμανικής Βουλής; Ούτε με σφαίρες-στην κυριολεξία. Αντίθετα ο άνθρωπος που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην διάλυση της Ευρωζώνης μπήκε σε μια κάψουλα σαν τον Αυστριακό Felix Baumgartner και επιχειρεί να σπάσει κάθε ρεκόρ αφασίας.

Der Spiegel: Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στην Ελλάδα
Ο τέως υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλάει στο συνέδριο που είχε διοργανώσει η Transparency International (Διεθνής Δαφάνεια) για «Κράτος και διαφθορά», στον Μάιο του 2011 -φωτ.αρχείου [International AP Photo/ Petros Giannakouris]-photo από το ΒΗΜΑ.






ΠΗΓΗ

Ιδού η απάτη του PSI!

Πώς με τη μπλόφα της σωτηρίας της Ελλάδος από τη χρεοκοπία,
υποδούλωσαν τη χώρα στους δανειστές
Θα μιλήσουμε με αριθμούς. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, γιατί όλα προέρχονται από επίσημα έγγραφα.
Α. Ανταλλαγή ομολόγων – Δημόσιο χρέος
Το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 368 δις €.
Έγινε αναγκαστική ανταλλαγή του 95,7% των παλαιών ομολόγων αξίας 206 δις €, δηλαδή 206 x 0,957 = 197 δις € αξία ομολόγων.
Συνεπώς διαγράφεται το ποσό των 197 δις € του χρέους μας.

Το οικονομικό κόστος για την χώρα έναντι αυτής της διαγραφής είναι:


30 δις € Αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF
50 δις € Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
12 δις € Κάλυψη ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων
5 δις € Δεδουλευμένοι τόκοι παλαιότερων ομολόγων τα οποία ανταλλάχθηκαν
Σύνολο 97 δις €
+ 62 δις € Ονομαστική αξία των νέων ομολόγων σε αντικατάσταση των παλαιών
Σύνολο 159 δις € Κόστος

Άρα, το όφελος είναι: 197 – 159 = 38 δις €
Όμως, υπήρξαν ομόλογα τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» αξίας 171 δις € (368-197=171)
Οπότε, το χρέος γίνεται: 159 + 171 » 330 δις €
Αν στο παραπάνω ποσό προστεθούν και 22 δις € το έλλειμμα του 2011
το σύνολο του χρέους είναι πλέον: 352 δις €


Β. Έλληνες ομολογιούχοι

Τα ομόλογα αξίας 206 δις € που «κουρεύτηκαν» αφορούν ιδιώτες
α. 72 δις € Έλληνες
  • Ιδιώτες
  • Ασφαλιστικά ταμεία (12 δις €)
  • Τράπεζες
β. 134 δις € ξένους
Σύνολο 206 δις €
δηλαδή, η Ελλάδα συμμετέχει κατά 72/206 » 34% στις ζημιές από το «κούρεμα», ενώ η συμμετοχή της στη ΕΚΤ (κλείδα) είναι στο 2,6%!!
Οι ζημιές των τραπεζών μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ή δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις ή και οι δικές τους ζημιές θα μεταβιβαστούν στον προϋπολογισμό.
Οι Έλληνες ιδιώτες χάνουν τα χρήματά τους.
Δηλαδή όλα τελικά μεταφέρονται στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Γ. Η κερδοσκοπία του «διοικητικού τομέα» (officialsector)

Τα 171 δις € που δεν «κουρεύτηκαν» (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ), στην πράξη 162 δις €, ανήκουν στον «διοικητικό τομέα», όπως λέγεται.

Αναλυτικά είναι κάτοχοι ομολόγων αξίας:

ΔΝΤ 20 δις €
ΕΚΤ 57 δις €
Ευρωσύστημα Κεντρικών τραπεζών 53 δις €
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κυρίως 32 δις €
Σύνολο 162 δις €

Όλοι οι ανωτέρω είναι σχεδόν βέβαιο ότι αγόρασαν τα Ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλή τιμή (περίπου 40% της αξίας τους) και τώρα πληρώνονται ολόκληρο το ποσό!!!
Γι’ αυτό η ΕΚΤ ανακοίνωσε επιστροφή κερδών από την αγορά των Ελληνικών ομολόγων.

Δ. Η κερδοσκοπία της ΤτΕ

Η ΤτΕ αντάλλαξε λίγες μέρες πριν το PSI το ρευστό που είχε από καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων (όπως αυτό των ακαδημαϊκών, των στρατιωτικών, υπαλλήλων του Υπ. Οικ.), αλλά και τα 600 εκ. του ΟΕΚ και της Εργ. Εστίας με ομόλογα τα οποία συμμετείχαν στο «κούρεμα». Δηλαδή «έφαγαν» (η ΤτΕ) κυριολεκτικά στο παρά πέντε τα χρήματα των ταμείων, μεταβιβάζοντας τη «προγραμματισμένη» ζημιά των ομολόγων σε αυτά!!!
Ας σημειώσουμε πως η ΤτΕ είναι ένας καθαρά ιδιωτικός οργανισμός με κατά 92% αφανείς μετόχους (το Δημόσιο κατέχει μόνο το 6% των μετοχών)

Τα συμπεράσματα είναι:
  1. Με τη συμμετοχή της παράνομης Ελληνικής κυβέρνησης οι διεθνείς κερδοσκόποι (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΤτΕ) συνεχίζουν να απομυζούν τα χρήματα του Ελληνικού κράτους και των πολιτών του.
  2. Η «σωτηρία» που περιγράψαμε μέσω του PSI αφορά τελικά 38 δις € και σε αντάλλαγμα η χώρα υποθηκεύτηκε στους δανειστές με το Μνημόνιο της 12ης Φεβρουαρίου 2012. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπέγραψε και απεδέχθη:
α. Την άρση της ασυλίας που προστάτευε την ιδιωτική περιουσία και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, τον χρυσό και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Χώρας.
β. Την απαγόρευση συμψηφισμού τυχόν απαιτήσεων της από τους δανειστές.
γ. Την απαγόρευση δανεισμού από τρίτες χώρες.
δ. Οι διαφορές θα λύνονται με βάση το Αγγλικό Δίκαιο, το οποίο προστατεύει πλήρως τα συμφέροντα των δανειστών.
ε. Την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Α.Ε.) από το οποίο θα πληρώνεται το δάνειο κατά προτεραιότητα, έναντι όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους.
στ. Μείωση μισθών και συντάξεων, διάλυση του συστήματος Υγείας της Χώρας, κλείσιμο όλων των κρατικών ερευνητικών κέντρων, κλείσιμο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας κλπ.

Απεδέχθησαν την εκποίηση της Χώρας, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού που συντελείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα βαδίζει προς την ολοσχερή καταστροφή.
Στις επερχόμενες εκλογές Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ… Άλλωστε η ψήφος μας, είναι όλη μας η ζωή σε μία στιγμή!
Ας μην αφήσουμε καμία ψήφο να πάει χαμένη .
Χαμένη ψήφος είναι η, ψήφος στους χαμένους ανθρώπους του μέχρι σήμερα πολιτικού κόσμου.
 
olympia.gr