EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διευκρινίσεις για τα 10+1 δώρο εισιτήρια του ΟΑΣΑ

Σχετικά με τη δεσμίδα των έντεκα (11) εισιτηρίων, από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζονται τα εξής:

«Η δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου με τη μορφή έκπτωσης σε περιπτώσεις αγοράς δεσμίδας 11 τεμαχίων εισιτηρίων στην τιμή των 10, συνεχίζεται κανονικά, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί.

Η παροχή ισχύει για τα ενιαία εισιτήρια αξίας €1,40 (ολόκληρο), €0,70 (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας €1,20 (ολόκληρο) και €0,60 (μειωμένο), τα οποία διατίθενται από τα εκδοτήρια των Ο.ΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ). Τα εισιτήρια δεν πωλούνται μεμονωμένα αλλά σε ειδική συσκευασία.

Ενδεχόμενες ελλείψεις σε εκδοτήρια αντιμετωπίζονται άμεσα με εκ νέου παραγγελίες του σχετικού προϊόντος. H δε μεγάλη ζήτηση αποτελεί ένδειξη της επιτυχίας του μέτρου που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανταμοιβής των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της προσπάθειας του ΟΑΣΑ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.»

Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης: Από το ΕΣΠΑ 14-20 η υλοποίηση του έργου

Με μπροστάρη την Εγνατία Οδό έχουν ξεκινήσει τις μελέτες για να γίνει πραγματικότητα σε μερικά χρόνια η θαλάσσια αστική συγκοινωνία προχωρά η Θεσσαλονίκη. Ευτυχής εξέλιξη η σύμπνοια τόσο με τον Δήμο όσο και με την Περιφέρεια. Εξίσου συμμέτοχοι είναι και οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν όχι μόνο οι μελέτες αλλά και  αδειοδοτήσεις για την παραχώρηση αιγιαλού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το έργο, που θα «ενώσει» με καραβάκια τη Θεσσαλονίκη με την Περαία.

 «Αγκάθι», πάντως, είναι η έκδοση των αδειών για τη χρήση του αιγιαλού, ώστε να κατασκευαστούν οι στάσεις, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ εμπλέκονται τρεις διαφορετικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα για τις τρεις στάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδια είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ για την Καλαμαριά το ΤΑΙΠΕΔ και για την Περαία το Λιμενικό Ταμείο.

Πάντως το έργο δεν πρόκειται να το δούμε να λειτουργεί σύντομα καθώς η υλοποίηση εναποτίθεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η κοστολόγηση που έχει γίνει για το έργο μιλά για 8,26εκ.ευρώ.

Το έργο
Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία προβλέπει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας με την Περαία με τρεις ενδιάμεσες στάσεις (Δημαρχείο, Μέγαρο Μουσικής και Αρετσού) με ταχύπλοα καταμαράν χωρητικότητας 200 - 250 επιβατών.

Η μελέτη βιωσιμότητας για τη θαλάσσια συγκοινωνία, που εκπονήθηκε το 2011 από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Μεταφορών, προβλέπει ότι θα είναι βιώσιμη με εισιτήριο που θα κυμαίνεται από 2 έως 2,5 ευρώ, με την ημερήσια επιβατική κίνηση να είναι 15.000 άτομα και η ετήσια 5.400.000.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι απαιτούνται έξι σκάφη σε λειτουργία και ένα εφεδρικό, τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια ανά 15 λεπτά με συνολικό χρόνο από αφετηρία σε τέρμα τα 45 λεπτά, καθώς και ταχεία γραμμή που θα μεταφέρει τους επιβάτες από την Περαία στο δημαρχείο μέσα σε 15 λεπτά. 

Παράταση, πριν ανοίξει η «πύλη» Στον αέρα και οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις χιλιάδων συνταξιούχων

Αναβάλλεται για λίγες ημέρες η πρεμιέρα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αν και ο προγραμματισμός ανέφερε ότι από σήμερα θα άνοιγε κανονικά η σχετική εφαρμογή του Taxis. Η
αναβολή οφείλεται στο ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη η εφαρμογή για το έντυπο Ε1.

Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος. Ολοι οι φορολογούμενοι πρέπει να εφοδιαστούν με τον κωδικό από το Taxisnet, ώστε να μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.

Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει για χιλιάδες συνταξιούχους που, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί τα ποσά των αποδοχών τους να έχουν προσυμπληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα τα Ταμεία δεν έχουν στείλει τα εκκαθαριστικά στη ΓΓΠΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια Ταμεία θα προλάβουν να τα στείλουν εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ άλλα Ταμεία ετοιμάζουν ειδικές σελίδες στο Διαδίκτυο, προκειμένου να ανεβάσουν εκεί τα εκκαθαριστικά και, εν συνεχεία, οι συνταξιούχοι να τα περάσουν ηλεκτρονικά στη δήλωσή τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ - Moody's: "Καμία ελπίδα για το ελληνικό χρέος"



 

Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και εν αναμονή της δικής της αντίστοιχης έκθεσης για την Ελλάδα, ο Moody’s χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και θεωρεί πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα συμμετοχή των
ιδιωτών πιστωτών για την περαιτέρω μείωση του χρέους.

«Με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να εκτιμάται στο 176,5% του ΑΕΠ το 2013, ο Μoody’s θεωρεί ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους παραμένει μη βιώσιμο», επισημαίνει ο Moody’s σε επικοινωνία που είχε με τον οίκο αξιολόγησης το real.gr.

«Δεδομένου ότι το 80% του ελληνικού χρέους οφείλεται στον επίσημο τομέα (πρόκειται κυρίως για ομόλογα που κατέχουν το EFSF, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ), αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητη η βοήθεια του επίσημου τομέα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να μειωθούν τα ονομαστικά επίπεδα του χρέους», αναφέρει, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα».

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο Moody’s κάνει λόγο για χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και μιλά για ρίσκο που μεγαλώνει λόγω της αστάθειας στη χώρα.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Moody’s με C από το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους που κατά τη γνώμη μας παραμένει μη βιώσιμο ιδίως στο πλαίσιο μιας προοπτικής για χαμηλή ανάπτυξη. Αυτός ο κίνδυνος επιτείνεται από την ακραία κοινωνική και πολιτική αστάθεια που υπάρχει στην Ελλάδα με δεδομένη την εκτεταμένη αναδιάρθρωση της οικονομίας για την προώθηση της ανάπτυξης», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, ο Moody’s δεν παίρνει θέση σχετικά με το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Moody’s γνωμοδοτεί αποκλειστικά για την βούληση και την ικανότητα μίας κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της».

ΠΗΓΗ

«Στασίασαν» τα μικρομάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ…

Άρχισαν τα... όργανα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Μαλώνουν για τα πολιτικά «περίπτερα»…
Ο Μανώλης Γλέζος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα επειδή ο τελευταίος εξήγγειλε τη διάλυση των Συνιστωσών, δηλαδή των πολιτικών «περιπτέρων» (ή «τιμαρίων»).
Ενοχλήθηκαν, λοιπόν, σφόδρα για αυτήν την απόφαση του Τσίπρα: Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).


Είναι να γελά κανείς με αυτό το νεφέλωμα της «συνομοσπονδίας φραξιών».

Τη σατιρική του διάσταση τη δίνει ευστόχως το βίντεο, ΕΔΩ:
http://greki-gr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4900.html

Είναι πολυτέλεια να ασχοληθούμε σοβαρά με το ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας την πολιτική διάσταση μια τέτοιας οργανωτικής κατάστασης. Όταν έχουνε εξαφανιστεί αλφαβητικά ζητήματα μιας αριστερής, ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ πολιτικής, θα ήταν αθεράπευτη αφέλεια (βλακεία) να αναλύσουμε το τι εστί «συνομοσπονδία φραξιών», σε ένα εκλογικό μηχανισμό, στο όνομα δήθεν του πλουραλισμού…

Αυτό που έχει, όμως, κάποια σημασία είναι τούτο: Τα εσωτερικά «μαγαζιά» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους πάνω στα στρατηγικά και τακτικά ζητήματα, πάνω στη μετάλλαξη και ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κατοχικό καθεστώς, έχουν κλείσει τα μάτια στα σημεία και τέρατα της πολιτικής του, την οποία ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ, κατάπιαν και τους στρατιωτικούς νόμους και την προδοσία τους στους εκπαιδευτικούς, και «ξεσηκώνονται» μόλις το «μαγαζί» τους θα χάσει την «αυτοτέλειά» του, συνακόλουθα και τις …απολαβές…

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, σήμερα, τη μεγάλη «ανταλλακτική αξία» των μαφιών του χρήματος, την αιχμή του δόρατος του πλανητικού ολοκληρωτισμού, και τα εκλογικά λείψανα και ναυάγια «στασιάζουν» για τα προνόμια του «περιπτέρου» τους…

Και μόνο αυτό αποδείχνει περίτρανα ότι τόσο ο κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα εσωτερικά του «μαγαζιά» είναι το ίδιο και το αυτό. Ο καυγάς τους είναι ο γνωστός καυγάς εμπόρων που τα χαλάνε στις διαπραγματεύσεις…

Ο καυγάς για το πάπλωμα…

Και επειδή η βάση είναι το «πάπλωμα» είναι και δύσκολο τα «μαγαζάκια» να φύγουν από το πολυκατάστημα…

Εκτός και αν υπάρξει κάποιο άλλο σούπερ μάρκετ που να εγγυάται την εκλογική τους επιβίωση…


Τέτοιο θλιβερό κατάντημα, τέτοια ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΙΔΕΩΝ, προγραμμάτων, ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΩΝ οραμάτων και προσανατολισμών, ΚΑΙ μετά ποζάρουν σαν αριστεροί αγωνιστές…

Απλοί έμποροι είναι των ανταλλακτικών τους αξιών (φθαρμένες και αυτές) στην εκλογική αγορά…


ΠΗΓΗ

Ηλεκτροσόκ πράσινης ανάπτυξης


 

Τριπλασιάζεται και αυξάνει, από τα 9 ευρώ στα 27 ευρώ, από τον Ιούνιο το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Θα καταβάλλεται από τον Ιούνιο, με το ετήσιο κόστος ανά νοικοκυριό να υπολογίζεται στα 100 ευρώ

Του Βασίλη Γεώργα


Ερχονται τριπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον ερχόμενο μήνα και «εθελοντικό» κούρεμα στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομ

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να φορτωθούν στις πλάτες τους το υψηλό κόστος της «πράσινης ανάπτυξης» των φωτοβολταϊκών καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, είναι ειλημμένη απόφαση να αυξηθεί ξανά από τον Ιούνιο του 2013 το ΕΤΜΕΑΡ στα 27 ευρώ από 9,3 ευρώ σήμερα (+200%) προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο από 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, αναμένεται να εκτοξευτεί στο 1,7 δισ. ευρώ το 2014.

Επιβάρυνση 8.900%

Αν περάσει και αυτή η αύξηση θα μιλάμε για συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 8.900% μέσα στην τελευταία τριετία, αφού μέχρι το 2011 το τέλος ΑΠΕ για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν μόλις 0,30 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες.

Ηδη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προβλεφθεί η αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, από τη ΡΑΕ. Η αύξηση αυτή θα γίνει για να μπορούν να πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους οι περίπου 6.000 επενδυτές (επιχειρηματίες, ιδιώτες και αγρότες) που «έσπειραν» τα τελευταία χρόνια φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις τεράστιες αποδόσεις από τις τιμές-φούσκες που έφταναν μέχρι και 45-55 λεπτά η κιλοβατώρα. Το πρόβλημα έγκειται στον φρενήρη ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού μέσα στην επόμενη διετία εκτιμάται ότι η εγκαταστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 1.536 MW σήμερα σε περισσότερα από 2.500 MW στο τέλος του 2014.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Ε.Ε., τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ (σ.σ. έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, μείωση τιμών για νέες εγκαταστάσεις κ.ά.) δεν είναι αρκετά «και το κυριότερο μέσο για τον μηδενισμό του ελλείμματος είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα σε 27 ευρώ».

Πρακτικά για ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα μεσοσταθμικά περίπου 45 ευρώ ετησίως στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), ο τριπλασιασμός του στα 27 ευρώ συνεπάγεται επιβάρυνση 85 έως 100 ευρώ τον χρόνο, αφού από τα 15 ευρώ το τετράμηνο το ΕΤΜΕΑΡ θα εκτοξευτεί στα 45 ευρώ. Θα πληρώνει δηλαδή για τέσσερις μήνες όσα πληρώνει σήμερα για όλη τη χρονιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν συνδέεται με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ καθώς ανήκει στις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».

“Εθελοντικό” κούρεμα

Παρά την τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, το πρόβλημα με τον ελλειμματικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ δεν θα λυθεί παρά μόνο κατά το ήμισυ, αφού για να βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα και να κλείσει η «τρύπα» θα πρέπει να «πειστούν» οι παλιοί επενδυτές των φωτοβολταϊκών να δεχθούν ένα «εθελοντικό» κούρεμα στις υψηλές ταρίφες με τις οποίες αποζημιώνονται σήμερα. Η κυβέρνηση «παζαρεύει» ήδη εδώ και μερικούς μήνες ένα τέτοιο σχέδιο αλλαγής των συμβάσεων με τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το οποίο περιλαμβάνει και επιμήκυνση των τραπεζικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν δώσει οι τράπεζες.

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο απτό αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που απειλούν να κινηθούν νομικά.

ΠΗΓΗ

AΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 150.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!


 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τέσσερις αποφάσεις του επικύρωσε τις πειθαρχικές ποινές της οριστικής παύσης που επιβλήθηκαν σε έναν δικηγόρο και τρεις δημοσίους υπαλλήλους, ενώ με άλλη, πέμπτη απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών και ακύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης.Η μια από τις αποφάσεις του ΣτΕ(1925/2013) αφορά υπάλληλο του ΙΚΑ Ιωαννίνων η οποία ζημίωσε το ασφαλιστικό ίδρυμα με 125.359 ευρώ, ενώ από το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης).

Οριστική παύση για χρήση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της χρησιμοποίησης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση του ιδιωτικού της συμφέροντος και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας.Η επίμαχος υπάλληλος εργαζόταν στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων και στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ιωαννίνων
Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα η επίμαχος υπάλληλος κατά την εξαετία (1998 – 2004) πλαστογραφούσε συστηματικά την υπογραφή δικαιούχων σύνταξης, ΕΚΑΣ, δώρων και επιδομάτων αδείας προκειμένου να εισπράξει τα σχετικά ποσά ή εισέπραττε τα ποσά τα οποία είχαν ήδη καταβληθεί σε δικαιούχους ή εισέπραττε για λογαριασμό δικαιούχων τα ποσά τα οποία ουδέποτε τους απέδωσε.

epirusgate

Όλο το πρωτάθλημα... εντός έδρας η ΑΕΚ!


 

Η μεγάλη χωρητικότητα που θα έχει το Ελληνικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα γήπεδα της Γ' είναι πολύ πιθανό να εκμεταλλευτούν οικονομικά οι αντίπαλοι της ΑΕΚ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Ένωση... σπίτι της!  Είναι αλήθεια πως σχεδόν τα περισσότερα γήπεδα της Γ' Εθνικής (Εθνική Ερασιτεχνική) ή Football League 2, όπως θέλετε πείτε την, δεν ξεπερνάνε σε χωρητικότητα τις... 500 θέσεις.

Πράγμα που σημαίνει πως μια αναμέτρηση με την ΑΕΚ για μια ερασιτεχνική ομάδα, πέραν του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η αστυνομία με τους υπεράριθμους οπαδούς, θα είναι και χαμένη ευκαιρία για μια τεράστια οικονομική ανάσα.

Ευκαιρία να βγάλουν χρήματα...

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Sport24.gr που πηγάζουν από την ΕΠΟ και την νυν διοίκηση της Football League 2, σχεδόν οι περισσότερες ομάδες έχουν μπει στην διαδικασία να συζητήσουν την περίπτωση να δηλώσουν ως δεύτερη έδρα το Ελληνικό, ούτως ώστε την εντός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ να την παίξουν... εκτός έδρας στο γήπεδο της ΑΕΚ!

Μπερδεμένο; Καθόλου! Τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία που θα είναι του χρόνου στην Ερασιτεχνική κατηγορία βλέπουν ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν χρήματα που ενδεχομένως να καλύψουν και όλη την χρονιά!

Πως θα γίνει αυτό; Απλό... Μετά και τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη στο Ελληνικό, που θέλει να αυξήσει την χωρητικότητα στις 20 με 22 χιλιάδες, όλες οι ομάδες της Γ' θεωρούν πως μόνο το μισό να γεμίσουν στον αγώνα με την ΑΕΚ θα βάλουν ένα τεράστιο ποσό στα ταμεία του σωματείου.

Κάντε την πράξη και βγάλτε συμπεράσματα... 10 ευρώ το ένα εισιτήριο επί 10.000 = 100.000 ευρώ για ένα ματς. Ποσό που μπορεί να είναι το μπάτζετ για μια ομάδα.

Τεράστια ανάσα για τις ομάδες, τεράστια εξέλιξη για την ΑΕΚ

Όπως εύκολα μπορείτε να συμπεράνετε, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τα ερασιτεχνικά σωματεία, να βάλουν ένα μεγάλο ποσό στα ταμεία τους, από ένα και μόνο ματς. Χρήματα που υπό άλλες προϋποθέσεις και συνθήκες δεν θα τα βλέπανε ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα!

Από αυτή την υπόθεση, θα βγει διπλά κερδισμένη και η ΑΕΚ, καθώς θα έχει συνέχεια την συμπαράσταση του κόσμου και φυσικά θα αποφύγει ο κόσμος του δικεφάλου το ψυχοφθόρο πέρασμα από περιοχές και γήπεδα που και μόνο στην θέα τους... απογοητεύεσαι.

Μιλάμε λοιπόν για το ενδεχόμενο η ΑΕΚ να δώσει τους αγώνες ολόκληρου του πρωταθλήματος, σε ένα γήπεδο, στο Ελληνικό(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με εύκολη πρόσβαση του κόσμου και με συνθήκες που θα θυμίζουν επίπεδο ΑΕΚ και μόνο. Είναι μια πιθανότητα που συζητιέται πάρα πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες στους υπεύθυνους της FL 2 και τους προέδρους των ερασιτεχνικών ομάδων...

Πηγή:Sport24

Ποιες δαπάνες μπορείτε να δηλώσετε και ποιες όχι στις φορολογικές δηλώσεις


 

Η ώρα της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων έφτασε και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες δαπάνες θα τους βοηθήσουν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" στις δαπάνες αυτές ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

α) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λ.π. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

β) Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.

γ) Οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.

δ) Οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

ε) Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της "Κάρτας Αποδείξεων".

Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Οι αντικειμενικές δαπάνες που ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου είναι:


  • Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες
  • Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.
  • Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων
  • Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κ.λπ.
  • Δαπάνες σκαφών αναψυχής
  • Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων
  • Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για όσους πέρυσι άσκησαν ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, αφού θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ.

Στο νέο έντυπο Ε1 και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 πρέπει να αναγραφεί, φέτος, και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων όσοι δεν πληρώνουν το χαράτσι, αλλά και για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων από το 2014.

'Εχετε δάνεια; Διαβάστε πώς μπορείτε να μειώσετε τη δόση

Νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος...

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ακόμη σχέδιο, το οποίο θα ενισχύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.

Μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επελαύνουν και επί Σαμαρά-μνημονίων οι κατασκευαστικές Μπόμπολα και Κόκκαλη!

Επελαύνουν και επί Σαμαρά-Μνημονίων οι καταστευαστικές ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ συμφερόντων Μπόμπολα και Κόκκαλη αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικές είναι οι ειδήσεις που ακολουθούν από το  ΒΗΜΑ>

Η ΑΚΤΩΡ ΑΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Την υποκατάσταση της ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ από την ΑΚΤΩΡ ΑΕ στην εργολαβία στο δεύτερο υποτμήμα της σύμβασης  «Κάθετος άξονας 56 Εγνατίας Οδού: Ολοκλήρωση εργασιών σύνδεσης 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό» ανακοίνωσε, σήμερα, Δευτέρα η Εγνατία Οδός.

Όπως αναφέρει η εταιρία, η αρχική εργολαβία είχε δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο του 2006 και η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2006 με την ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. Ωστόσο, περίπου από τα μέσα του 2010 παρουσιάστηκαν συμβατικές εμπλοκές με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα και το έργο να παραμείνει στάσιμο, σημειώνει.

«Με την εν λόγω υποκατάσταση, θα εκτελεστούν εργασίες κατασκευής της Α' φάσης, η οποία στην ολοκλήρωσή της θα περιλαμβάνει τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ».

Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνει με την πλήρη κατασκευή οδογέφυρας μήκους 2.700 μ. (εκ των οποίων τα 1.240 μ. αποτελούν αντικείμενο της παρούσης εργολαβίας) αμφίδρομης κυκλοφορίας με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση. Επίσης, περιλαμβάνει τη μερική παραλλαγή του τοπικού δικτύου οδών ανάντι και κατάντι της ΠΑΘΕ.

Η συνολική δαπάνη του έργου  ανέρχεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης  είναι δώδεκα μήνες, όπως σημειώνει η Εγνατία Οδός.

«Η ολοκλήρωση της σύνδεσης είναι μεγάλης σημασίας δεδομένου ότι  θα συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων εμπορικών μεταφορών και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου προσέγγισης και απομάκρυνσης από τον Λιμένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα, με την εξυπηρέτηση των οχημάτων εμπορικών μεταφορών από τη νέα οδογέφυρα θα απομακρυνθεί η βαριά κυκλοφορία από το ιδιαίτερα επιβαρυμένο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και θα βελτιωθούν αισθητά οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή», σημειώνεται.



Η Intrasoft International - Intrakat στα λεωφορεία

Η ένωση εταιρειών Intrasoft International - Intrakat ανεδείχθη προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για το έργο της Τηλεματικής του στόλου λεωφορείων και τρόλεϊ της ΟΣΥ, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), δύο χρόνια μετά την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στο έργο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, την υποστήριξη λειτουργίας, τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για την ΟΣΥ για 12 χρόνια.

Ο χρόνος πλήρους υλοποίησης του έργου που προσφέρθηκε από τον ανάδοχο είναι 18 μήνες κατά μέγιστο. Η συνολική αξία της σύμβασης στα 12 έτη ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια με περίπου 5,5 εκατομμύρια κοινοτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, με σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων «ευφυών» στάσεων στην πρωτεύουσα, μέσω των οποίων οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία κέντρου ελέγχου, από όπου θα παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο» η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αστικές μετακινήσεις, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του λεκανοπεδίου» και «θα συμβάλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, την αύξηση των εσόδων, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των οχημάτων και του συγκοινωνιακού έργου γενικότερα».

Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), το οποίο χρηματοδοτείται κατά 40% μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και κατά 60% από ιδιωτικούς πόρους.

Στις 29 Μαρτίου 2013 είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές τα σχήματα Intrasoft International - Intrakat και Τέρνα Ενεργειακή - Unisystems. Η διαδικασία της τεχνικής αξιολόγησης και της οικονομικής αξιολόγησης διήρκησε έξι εβδομάδες.

Μάλιστα, εντός του Ιουλίου το υπουργείο αναμένει και τις δεσμευτικές προσφορές για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

«Με το έργο της τηλεματικής ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως είχαμε δεσμευτεί.  Ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου στους σταθμούς που θα βελτιώσουν το συγκοινωνιακό έργο και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Διακοσμητικό στοιχείο η υπουργός - 115 υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού την αγνόησαν και πήραν άδεια από τη σημαία!

Ένας απλός μεν, αλλά αιφνιδιαστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, την Τρίτη του Πάσχα, έβγαλε «λαβράκια» που ενδεχομένως να προκαλέσουν ακόμα και τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής», τη συγκεκριμένη ημέρα, ο έλεγχος αποκάλυψε πως εργάστηκαν μόλις 99 άτομα την ώρα που τα υπόλοιπα 115, απουσίασαν αδικαιολογήτως ή όχι. Σε διεύθυνση του υπουργείου, το ποσοστό απουσιών έφτασε το…63%, τα χαρτιά των αδειών συμπληρώθηκαν μετά από τον έλεγχο ενώ εντοπίστηκε και υπάλληλος ο οποίος προσήλθε στην εργασία του στις 07:15 και αποχώρησε μόλις δύο ώρες μετά, στις 09:12, έχοντας λάβει άδεια, μάλλον απ τη «σημαία». Στο έντυπο εργασίας του δεν αναφέρεται ούτε ο λόγος της απουσίας του ενώ δεν υπάρχει είναι και η υπογραφή σχετικής αδείας του προισταμένου του. Στο ίδιο ρεπορτάζ, επισημαίνεται ότι υπάλληλοι αυτοαναγορεύτηκαν «προιστάμενοι» εγκρίνοντας οι ίδιοι άδειες στους συναδέλφους τους.


Πηγή:www.capital.gr

Οι πέντε μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας

Η δραματική υποβάθμιση της πόλης της Αθήνας είναι ορατή σε όλους όσους κατοικούν αλλά και όσους επισκέπτονται την  πρωτεύουσα της χώρας. Τώρα πέντε μεγάλα έργα φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα και να μεταμορφώσουν την Αθήνα από ασχημόπαπο σε "κύκνο".

Από τα πέντε μεγάλα projects που έχουν δρομολογηθεί, μόνο το ένα έχει αρχίσει: η κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που περιλαμβάνει και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.  Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Ίδρυμα Σ.Νιάρχος και τους τελευταίους μήνες το εργοτάξιο "έχει πάρει φωτιά" μιας και το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό για το τέλος του 2015.


Το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος χρηματοδοτεί τη μελέτη και την άλλη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, από το Δέλτα και το γήπεδο του τάε κβον ντο μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε τους 3 πρώτους διαγωνισμούς που περιλαμβάνουν μετατόπιση και βύθιση του δρόμου προς τη θάλασσα, νέο πάρκο, σύνδεση με τους όμορους Δήμους, αντιπλημμυρικά κλπ.

Και αν όλα πάνε καλά, το 2015 να έχουμε διπλά εγκαίνια και στο Πολιτιστικό Πάρκο και στο παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με την ίδια υπογραφή, του Ρέντσο Πιάνο.
 
Ο διαγωνισμός για το κέντρο της Αθήνας με βασικό άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου «τρέχει» καθώς κατατέθηκαν οι προμελέτες από την Αττικό Μετρό. Ευχή όλων είναι το μεγάλο αυτό έργο να προλάβει και να ενταχθεί σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έτσι ώστε τόσο η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου όσο και η επέκταση του Τραμ μέχρι την συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας να προλάβει και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.  Πάντως η στενότητα του χρόνου κάνει πολλούς να μιλούν για υλοποίηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις η μεγάλη ανάπλαση θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διαστημα.
 
Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας κάπου την έχουμε χάσει αυτό το διάστημα. διάσπαρτα νέα υπάρχουν αλλ΄πα όλα δείχνουν πως δεν θα γίνουν ούτε ταυτόχρονα και δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλης έκτασης όσο οραματίζονταν κάποιοι. Εδώ η χρηματοδότηση λείπει και το νέο ΕΣΠΑ δείχνει φαβορί για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πάντως σχετικά με τα γηπεδικά, δεν περιμένουμε πλέον ούτε νέο γήπεδο στον Βοτανικό ενώ ο Παναθηναϊκός επέστρεψε (για 5 χρόνια όπως δήλωσε) στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τα επόμενα πέντε χρόνια...
 
Το Ελληνικό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για φέτος και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα στοιχήματα. 6.500 χιλιάδες στρέμματα περιμένουν τον τολμηρό επενδυτή και μία νέα πόλη μαζί μέ ένα πάρκο θα ανατείλουν προς τα τέη της δεκαετίας, αν δεν έχουμε φυσικά πισογυρίσματα και άλλες εκπλήξεις. Στο τέλος του 2013, αναμένουμε την ανακοίνωση του αναδόχου της επένδυσης των  6 δις ευρώ.

Τα πέντε μεγάλα προγράμματα
1. Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με σημείο αναφοράς την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου.

2. Κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην έκταση του παλιού Ιππόδρομου.

3. Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κατασκευή τοπόσημου μέσα στη θάλασσα.

4. Διπλή Ανάπλαση (κατασκευή νέου γήπεδο ΠΑΟ στον Βοτανικό, κατεδάφιση εγκαταστάσεων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας).
 
5. Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
  
ypodomes.com

Απέναντι στη μαϊμουδοποίηση και τους εκπαιδευτές της !!!

Χαίρομαι όταν βλέπω τις μαϊμούδες (σε ντοκυμαντέρ) να ζουν και να κινούνται ελεύθερα μέσα στο φυσικό τους περβάλλον, αντίθετα με το δίποδο στενό συγγενή τους που έχει τελείως αλόγιστα αποκοπεί από τη Φύση αλλά και τη φύση του! Και πλημμυρίζω από οίκτο, ανάμικτο με αηδία και οργή, όταν τις βλέπω σε κάτι φριχτά βίντεο να βασανίζονται νοσηρά μέχρι θανάτου από τα ανθρωπόμορφα τέρατα, μέσα στα πειραματικά τους εργαστήρια.
Πρωτεύοντα θηλαστικά με ιδιαίτερα αυξημένη ευφυία και κοινωνικά απ’τη φύση τους. Επιδέχονται εκπαίδευσης που εμπεδώνουν γρήγορα και μαθαίνουν να υιοθετούν και να μιμούνται συγκεκριμένες συμπεριφορές που επιδιώκουν οι… εκπαιδευτές τους.

Αυτές οι δυνατότητες υπέρ των εκπαιδευτών, με “εκπαιδευτικά” εργαλεία την κοινωνική μηχανική, το νοητικό προγραμματισμό κι έλεγχο των μαζών, με βασικό όπλο τις τεχνικές της προπαγάνδας, μέσω υπερεξελιγμένων πια τεχνο-επιστημονικών μεθόδων, έχουν οδηγήσει στο θλιβερό επιδιωκόμενο στόχο: τημαϊμουδοποίηση και αγελοποίηση ενός πάρα πολύ μεγάλου μέρους- με πλειοψηφική δυναμική και αυξητικές τάσεις- της ανθρωπότητας!

Κάτι που το βλέπουμε σε όλο του εδώ το μεγαλείο και στη σημερινή νεοελληνική κοινωνία, που αδιαμαρτύρητα, στην ουσία της σοβαρότητας των γεγονότων, κι αναίμακτα καταποντίζεται στα τάρταρα της τεχνοφεουδαρχίας (Δες και το θαυμάσιο βιβλίο του Θεοφάνη Ράπτη “Τεχνοφεουδαρχία-η νέα μορφή παγκόσμιου ολοκληρωτισμού”) και των οργουελικών κοινωνικών “οραμάτων” μιας πρωτοφανώς ανελέητης εξουσιαστικής ελίτ.
Εκπαιδευμένη επιδέξια και κατάλληλα από τους επιτήδειους εξωτερικούς κι εσωτερικούς, κυρίως, “εκπαιδευτές της”. Τα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από σαφή. Μια “εκπαίδευση” που οδήγησε με γεωμετρική ακρίβεια στη διαμόρφωση της σημερινής αξιοκαταφρόνητης παθητικότητας και φαινομενικά ανεξήγητης δουλικότητας, απέναντι σε όσα φοβερά συμβαίνουν. Και συγχρόνως ταχύτατα οπισθοδρομικά για την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου των παθόντων (“Θελέστα και παθέστα” θα μπορούσε να πει κάποιος κι όχι άδικα).

Ας δούμε συνοπτικά (και, αναπόφευκτα, στη συνέχεια ας στοχαστούμε πάνω σε αυτά) την “εκπαίδευση” που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από την απελευθέρωση της Ελλάδας απ’τον οθωμανο-κοτζαμπασαίικο ζυγό:

  • Διατήρηση των προνομίων των κοτζαμπάσηδων-συνεταίρων του Τούρκου δυνάστη.

  • Αντικατάσταση, εν μέρει, των τσιφλικάδων από δημιουργούμενους κομματικούς μηχανισμούς

  • Επιβαλλόμενα πολιτιστικά κι εκπαιδευτικά μοντέλα τελείως ασύμβατα με τον παραδοσιακό εγχώριο κοινοτικό χαρακτήρα

  • Φαυλοκρατία σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, πολιτική πόλωση διαρκής και κατακερματισμός της κοινωνίας και σύναψη στενών πελατειακών σχέσεων (που γιγαντώθηκε μετά τη μεταπολίτευση) με την οικονομική και πολιτική νομενκλατούρα

  • Φανατισμός, ως συνέπεια των παραπάνω, της κοινωνίας κι εγκλωβισμός της σε μονίμως αντιμαχόμενα ιδεολογικά μαντριά: φιλοαγγλικό vs φιλορωσικό κόμμα, βασιλικοί vs βενιζελικών, μελανοχίτωνες του Μεταξά vs αριστερών, εμφύλιος πόλεμος με πληγές που ουδέποτε επουλώθηκαν, φασιστομοναρχικοί vs όλων των υπόλοιπων, “σοσιαλιστές” (ο “Θεός Μαρξ” να τους κάνει σοσιαλιστές!) vs δεξιών. Και, τώρα, φιλομνημονιακοί vs των περισσότερων σε αριθμό αντιμνημονιακών δυνάμεων, διασπασμένων όμως σε ένα σωρό κόμματα κι αποκόμματα και με πλήρη έλλειψη συνεννόησης μεταξύ τους.

Και εστιάζουμε στις τελευταίες τρεις δεκαετίες που το σχέδιο αποδόμησης, πολιτικής-πνευματικής-ψυχικής, δουλεύτηκε με αριστοτεχνική κλιμάκωση:

  • Παγίωση δογματικών πεποιθήσεων στο στοχασμό και εκφερόμενη χιλιομασημένη αμφισβήτηση, έξυπνα ενταγμένης στο γενικότερο σχέδιο ελέγχου των ανθρώπινων αγέλων

  • Διάχυση ως το μεδούλι της κοινωνίας ενός υστερικού καταναλωτισμού κι ενός τελείως ανούσιου ξενόφερτου lifestyle

  • Προώθηση του “δανεικώς ζειν” σε βάρος κάθε έννοιας μέτρου, συνετής διαχείρισης, πνευματικής καλλιέργειας

  • Βολεματοποίηση ως αυτοσκοπός κι εξύψωση της “πλαγίας οδού” και της ρεμούλας ως κανονικότητας και απαραίτητης καπατσοσύνης για την καταξίωση. Παράλληλα, ύπουλος χλευασμός της εντιμότητας ως δείγμα αδυναμίας και…αφέλειας!

  • Ισοπεδωτική γραφειοκρατία, αμετροέπεια και υπονόμευση του όποιου μέλλοντος της χώρας και “κουμπαριές” σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου: από την ανάθεση κατασκευής μεγάλων έργων κι εξοπλιστικά προγράμματα, έως “αξιοποίηση” κοινοτικών κονδυλίων σε διάλυση της αγροτικής παραγωγής

Όλα αυτά (αλλά και άλλα) δυναμίτισαν κάθε πρόθεση εκδημοκρατισμού και αυτονομίας του νεοελληνικού κρατικού εκτρώματος. Με το έδαφος της ψυχής των “τροφίμων” του, σε συντριπτική σχεδόν πλειοψηφία, να συσσωρεύει μια πληθώρα υλιστικών και διανοητικών μπάζων, σε σημείο πλήρους διάβρωσης κι εκφυλισμού.

Αυτά τα – ποικίλης μορφής και συγκεκριμένων παθογόνων αιτιών- πιθηκίσματα, εμφυτευμένα επιδέξια στην κοινωνική ψυχοσύνθεση , εισχώρησαν ως το συλλογικό ασυνείδητο και κονιορτοποίησαν την κριτική σκέψη κι ευθυκρισία. Και αποσάρθρωσαν την ομοψυχία που απαιτείται για την αναγκαία εγρήγορση κι αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρότατων και ιδιαίτερα κρίσιμων καταστάσεων, όπως οι σημερινές.

Κι έτσι η νεοελληνική αποικία χρέους (με ισοπεδωτική ευθύνη των κεφαλών της) μετατρέπεται απλά και γοργά σε δουλοκτητικό φέουδο των τραπεζών, πολυεθνικών και σύγχρονων δουλέμπορων. Με τους έγκλειστους, πρώην νοικοκύρηδες και νυν νεο-δουλοπάροικους να υπομένουν με αρρωστημένη στωικότητα κάθε παράλογο κέλευσμα των “αγορών” και των “πραματευτών” τους και τις δολοφονικές, ουσιαστικά, μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Σαν τις μαϊμούδες-πειραματόζωα μέσα στο σιδηρόφραχτο νεοταξικό εργαστήριο των ολοκληρωτικών κοινωνικών πειραμάτων. Από “πειραματιστές” που ακολουθούν απαρέκλιτα τους δικούς τους κώδικες και άκαμπτη “δεοντολογία”.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι άνθρωποι πέτυχαν να μείνουν όσο γίνεται πιο αλώβητοι απ’όλα τα παραπάνω “μαγειρέματα”;

 Τα λεγόμενα και ”σκληρά καρύδια της συνείδησης” επαρκούν να σαμποτάρουν τα σχέδια διάλυσης και γενοκτονίας; Και να καταφέρουν καίρια πλήγματα στο νοσηρότατο οικοδόμημα της παγκοσμιοποιημένης ολοκληρωτικής λαίλαπας και των δημίων της, με χρηματοπιστωτικό μανδύα. Και με ιδιωτικούς στρατούς τις δυνάμεις καταστολής κι επιβολής της “τάξης”.

 Όλοι αυτοί που αποκαλούνται από τις συστημικές “δεξαμενές σκέψης” ταραχοποιοί ή μηδενιστές, στην ουσία απέναντι στο σύγχρονο πνευματικό και υλιστικό πραγματικό ΜΗΔΕΝ του βρυκολακιασμένου μεσαίωνα! Όπως, πριν 2500 χρόνια, είχαμε τον “κυνικό” Διογένη και τους ομοίους του, που κατήγγειλαν με το δικό τους παραστατικό τρόπο και ανελέητα διαυγή στοχασμό τη βρωμερή υποκρισία και α-νοησία των αστών της εποχής.

Μπορούν άραγε οι σύγχρονοι “αιθεροβάμονες και ου-τοπιστές” να δώσουν το θεραπευτικό φιλί του ξυπνήματος στις μυριάδες ”ωραίες κοιμωμένες”; Ώστε να εγκαταλείψουν το υπνωτικό στάδιο του μαϊμουδίζοντος πειραματάζωου; Και να θυμηθούν (αν έμαθαν ποτέ…) τι σημαίνει μοναδικό κι έμψυχο και ταλαντούχο ανθρώπινο ον!

 Και να (επανα)διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ίδια την Ύπαρξη! Και την εξέλιξή τους, επιτέλους, ως είδος!

 Πόσες ορδές από δίποδες μαϊμούδες, υπό τις εντολές των εκπαιδευτών τους, θα πρέπει να αντιπαρέλθουν; Πώς πρέπει να ελιχθούν ώστε να μη συντριβούν με τάχιστες διαδικασίες; Και κατά πόσο το προσωπικό τους διάφανο βιωματικό παράδειγμα μπορεί ν’αποτελέσει τη σπορά της πιο καθάριας και πλήρους νοημάτων σοδειάς;

Ειλικρινά, δεν έχω έτοιμες απαντήσεις!

Πώς θα μπορούσα άλλωστε! Δεν επιθυμώ ν’αλλάξει ο κόσμος σύμφωνα με το δικό μου σχέδιο…

Κι επιτρέψτε μου να είμαι λίγο περισσότερο απαισιόδοξος απ’όσο ίσως θα περίμενα κι εγώ ο ίδιος.

Αλλά…

…αφού σε τούτη τη διάσταση τα πράγματα έχουν σκουρύνει πολύ, που λέει κι ο ανιχνευτής, ίσως οι “μάγοι των σκοτεινών καιρών” να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα..!

 πηγη

Αναρρωτικές Άδειες δημοσίων υπαλλήλων αλλαγές στο καθεστώς

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών, στην κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και φορέων, καθώς και στις αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου και είναι έτοιμο για κατάθεση στην βουλή.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις Αναρρωτικές Άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Η παράγραφος 1 του άρθρου 54 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26/Α΄) όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263/Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στον υπάλληλο που είναι ασθενής ή χρειάζεται να αναρρώσει, χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που τυχόν έχει λάβει μέσα στην προηγούμενη οκταετία. Αναρρωτική άδεια χορηγούμενη χωρίς διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα (12) μήνες. Χρόνος υπηρεσίας τουλάχιστον έξι (6) Μηνών θεωρείται ως πλήρες έτος. Υπάλληλος ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας έξι (6) μηνών, δικαιούται να λάβει τις βραχυχρόνιες άδειες που προβλέπονται. Μετά την εξάντλησή τους ο υπάλληλος δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών.»

Άρθρο 7
Το άρθρο 55 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007, ΦΕΚ
26/Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 55
Χορήγηση αναρρωτικής άδειας
1. Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων όπως αυτά ορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 54 που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ` ανώτατο όριο.

2. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται:
α) με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού έως τρεις (3) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από έξι (6) κατ` έτος και
β) με γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής ή του επικεφαλής μονάδας δημόσιου νοσοκομείου έως πέντε (5) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από δέκα (10) κατ` έτος.
Το σύνολο των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών των περιπτώσεων α` και β’ δεν υπερβαίνει αθροιστικά τις δέκα (10) ημέρες το χρόνο.

3. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή ιατρού.

4. Η αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ` επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία.»

Άρθρο 8
Το άρθρο 56 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26/Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 56
Διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας και διαχείρισης λοιπών ζητημάτων υγείας
των υπαλλήλων 

1. Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθενείας ενημερώνει την υπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα.

2. Η υπηρεσία χορηγεί την αναρρωτική άδεια ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου. Η αίτηση για αναρρωτική άδεια υποβάλλεται εντός επτά (7) ημερών από την απουσία του υπαλλήλου λόγω ασθενείας. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν
οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας και των αντίστοιχων αποδοχών με ευθύνη του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης χορήγησης της. Η υπηρεσία σε όλως ειδικές περιπτώσεις
μπορεί να κινεί τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας αυτεπαγγέλτως.

3. Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ` έτος χορηγείται από την υπηρεσία, ύστερα από γνωμάτευση Δ/ντη Κλινικής ή επικεφαλής μονάδας Δημόσιου Νοσοκομείου με την περικοπή των αποδοχών μίας (1) ημέρας για κάθε άδεια ως οκτώ (8) ημερολογιακές ημέρες. Κατ΄ εξαίρεση χορηγείται με πλήρεις αποδοχές η αναρρωτική άδεια:
α) Λόγω δυσίατου νοσήματος, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση της αρμόδιας ειδικής υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 165,
β) Λόγω προβλήματος κύησης,
γ) Λόγω νοσηλείας τεσσάρων (4) ημερών τουλάχιστον σε δημόσιο νοσοκομείο
δ) Κατόπιν χειρουργικής επέμβασης σε δημόσιο νοσοκομείο

4. Άδεια διάρκειας πέραν των 10 ημερών κατ’ έτος για ψυχική νόσο χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 165 του παρόντος.

5. H υπηρεσία υποχρεούται να αποστέλλει αμελλητί, και όχι πέραν των 10 ημερών,την αίτηση του υπαλλήλου, για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 165 του παρόντος, στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ίδιου άρθρου. Την αίτηση συνοδεύει υποχρεωτικά έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
-Έτη υπηρεσίας του υπαλλήλου και ακριβής αριθμός μηνών και ημερών 12
-Αριθμός των αναρρωτικών αδειών που έλαβε ο υπάλληλος το τρέχον έτος και κατά την τελευταία 8ετία
- Αριθμός αναρρωτικών αδειών για ψυχική νόσο, κατά περίπτωση, που έλαβε ο υπάλληλος το τρέχον έτος και κατά την τελευταία 8ετία

6. Το αρμόδιο για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας όργανο είτε χορηγεί ολόκληρη την άδεια που προτείνει η ειδική υγειονομική επιτροπή ή, εάν κρίνει τη γνωμάτευση της ως αναιτιολόγητη, παραπέμπει τον ενδιαφερόμενο για εξέταση στην επιτροπή προσφυγών του άρθρου 166.

7. Η αίτηση υπαλλήλου για παράταση αναρρωτικής άδειας υποβάλλεται το αργότερο μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του χρόνου της άδειας που του έχει χορηγηθεί.

8. Μετά τη λήξη του ανωτάτου χρονικού ορίου αναρρωτικής άδειας, η υπηρεσία ή ο υπάλληλος με αίτηση του, μπορούν να απευθύνονται, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, στην αρμόδια ειδική υγειονομική επιτροπή για γνωμοδότηση περί του ιάσιμου ή μη της νόσου. Στη δεύτερη περίπτωση και αφού η γνωμάτευση γίνει οριστική, ο υπάλληλος απολύεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 153. Οι προϊστάμενες αρχές της οικείας υπηρεσίας μπορούν να παραπέμπουν και αυτεπαγγέλτως υπαλλήλους στις αρμόδιες ειδικές υγειονομικές επιτροπές για απόλυση τους, εάν κρίνουν ότι δεν μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντα τους λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας και πριν χορηγηθεί αναρρωτική άδεια ή μετά τη λήξη αναρρωτικής άδειας.

9. Κατά της γνωμοδότησης αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για απόλυση εκ της υπηρεσίας λόγω ασθένειας, δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει προσφυγή σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής ενώπιον της επιτροπής προσφυγών του άρθρου 166. Στην ίδια επιτροπή μπορεί να ασκήσει προσφυγή ο υπάλληλος κατά της γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής με την οποία κρίθηκε ικανός για ανάληψη υπηρεσίας.

10. Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται για ιατρική εξέταση, με αποκλειστικά δική του ευθύνη και μέσα, εφόσον το ζητήσει η επιτροπή. Η υπηρεσία οφείλει να διευκολύνει τον υπάλληλο προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής. Αν ο υπάλληλος υπαιτίως δεν παρουσιαστεί, και η διαδικασία έχει κινηθεί με αίτηση του, τότε απορρίπτεται το αίτημα του. Στην περίπτωση που η παραπομπή του από την υπηρεσία αφορά σε απόλυσή λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, και εφόσον δεν παραστεί δύο (2) φορές μετά από πρόσκληση της επιτροπής, τότε η επιτροπή γνωμοδοτεί με βάση τα διαθέσιμα έγγραφα.

11. Ο υπάλληλος, ο οποίος βρίσκεται δικαιολογημένα εκτός της έδρας του, υποχρεούται, αμέσως μόλις ασθενήσει και εφόσον πρόκειται για αίτηση χορήγησης αναρρωτικής άδειας πέραν των δέκα (10) ημερών κατ’ έτος λόγω δυσίατης ασθένειας ή λόγω ψυχικής νόσου να υποβάλει αίτηση χορήγησης αναρρωτικής άδειας στην πλησιέστερη υγειονομική επιτροπή. Αν η υγειονομική επιτροπή δεν εξετάσει τον υπάλληλο έως ότου επανέλθει στην έδρα του, για λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητά του, υποχρεούται να διαβιβάσει την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά στην υγειονομική επιτροπή της έδρας του υπαλλήλου.

12. Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή μπορεί να παραπέμπει υπάλληλο για παρακολούθησή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα εφόσον κρίνει ότι για τη χορήγηση οιασδήποτε γνωμάτευσης τούτο είναι αναγκαίο.

13. Ειδικές διατάξεις για έλεγχο της κατ` οίκον ασθένειας των υπαλλήλων διατηρούνται σε ισχύ.»

Κατεβάστε όλο το νομοσχέδιο εδώ

ΠΗΓΗ: www.trolleatzis.com

Όλα καλά, όλα ανθηρά!

Με ένα νέο άνεμο αισιοδοξίας να πνέει από την Άπω Ανατολή, τον σινικό Απηλιώτη που φυσάει και παίρνει τα μαλλιά μας σαν θερινή κατασκήνωση, σκαλίζουμε οι φτωχοί εμείς Γενοβέζοι τις αποσκευές του Μάρκο Πόλο των ημερών μας.

Ανάμεσα σε στοίβες από άγνωστους χάρτες, κάτω από πολύχρωμα φιαλίδια με λογής-λογής εξωτικά καλούδια και καρυκεύματα, ψαχουλεύουμε τα τόπια τα μεταξωτά με τα πολλά τα σχέδια:

Λαχούρια, κρίνοι, σχέδια αμέτρητα· στη μέση φύλα και άνθη του λωτού –του λωτού που για πόσο ακόμη θα…καρπίζει;



Οι Κινέζοι, λέει, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τα τρένα μας. Σηκώθηκαν χίλιοι νοματαίοι, κολλητοί, και πήγανε μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, ένας σκασμός λεφτά να τους ταΐζεις σπρινγκ ρολ, γουόν τον και πάπια Πεκίνου, για να επιβεβαιώσουν οι Κινέζοι το ενδιαφέρον τους για τα τρένα μας!!! Κι επιστρέψανε για να άρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια! Γου αν στοπ σοπ! Όμως, λέει, σώφρων ο επικεφαλής του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. εμφανίσθηκε συγκρατημένος –είχε πάθει, να πούμε, μια «συγκρατημένη αισιοδοξία»: δηλαδή, λίγο αλέγκρος, λίγο πηδούλης, λίγο έτσι, λίγο κάπως, αλλά… κρατιέται. Λίγη τσίπα μωρέ!

Αφού το πουλάτε, το ρημάδι! Όχι τα τρένα μόνο! Τα πάντα! Μπιρ παρά!! Το ξέρει όλη η Οικουμένη!!! Δεν έχουνε αυτοί πρεσβείες; Δεν έχουνε εμπορικούς ακολούθους; Δεν έχουν πράκτορες; Δεν έχουνε περαστικούς; Τι, δηλαδή; Θέλανε να κόψουνε και φάτσα από κοντά, πριν ψωνίσουν από σβέρκο;;; Ή μήπως πήγατε, για να λέτε μετά ότι και καλά ψηθήκανε από τη φάτσα, κι όχι από μόνοι τους; Κάτσε να το πείτε, κι εδώ είμαστε… (Να το πούνε, να το πούνε! Είναι αλλιώς άμα υπάρχει ομολογία…)

Η αισχρή φάμπρικα αισιοδοξίας δουλεύει ολημερίς κι ολονυχτίς, και μας έχει φλομώσει στο φούμο, για να μας πείσει ότι δεν είναι αιθαλομίχλη με πατσουλί, αλλά Nina Ricci Vaporizateur. Μισή χώρα άνεργοι θα φάνε Nina Ricci Vaporizateur!..

Έγραψε, λέει, η Wall Street Journal για τον «νικητή». Ρε ουστ! Άντε τώρα, μην καταπιαστώ τώρα με εκείνον που τόγραψε… Μπήκε και στο προφίλ μου στο LinkedIn ο μέγας αυτός ιστορικός και αναλυτής, για να τσεκάρει ποιος είμαι εγώ που τον ψάχνω; Τι μας έκανε, λοιπόν, πριν γράψει; Ανατομία κι αυτός, πριν από την εγχείρηση; Πριν από μια εγχείρηση πάνω από τα ρούχα; Λες και δεν έχει δει όλη η Ελλάδα τον Καλυβάτση, και κοιμάται όρθια για το πώς γίνονται αυτές οι δουλίτσες… Για πάμε, για πάμε να τον δούμε και, παρά το λωτό να θυμηθούμε…



Λοιπόν; Για πείτε μας: πόσο καλό ήταν το “ευχαριστώ”, εεε, συγγνώμη, ήθελα να πω το άρθρο της  Wall Street Journal;

 πηγη

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Η μνήμη των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνστα­ντίνου και Ελένης τελείται από κοινού την 21η Μαΐου, ενώ στις 11 Μαΐου η Εκκλησία μας ενθυμείται τα εγκαίνια της Βασιλίδος των πόλεων Κωνστα­ντινουπόλεως (11 Μαΐου 330).

Στην Μητρόπολή μας οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη ιδιαιτέρως τιμώνται στις ομώνυμες ενορίες Ανδραβίδας, Ανδρωνίου, Βελανιδίου, Βουπρασίου, Λάλα, Συρμπανίου, Βάρδας και Χειμαδιού. Επίσης στις ενορίες Αγίας Κυριακής (Κερτίζα), Δαφνιώτισσας (νέος ενοριακός ναός), Δίβρης (πρώην Μητροπολιτικός Ναός), Καλυβιών Ήλιδας (οικισμός Γαλούπι), Μυρτιάς (κοιμητήριο) και στον ιδιωτικό παλαιό ναό (1900) στην τοποθεσία Τραγανό επί της οδού Πύργου-Κατακώλου. Προς τιμήν τους ανεγείρονται επίσης ναοί στον Πύργο (Εργατικές Κατοικίες) και στην Γαστούνη.

Αξιοσημείωτον είναι και το γεγονός ότι στην Δίβρη υπάρχουν δύο ναοί (παρεκκλήσια) αφιερωμένα μόνον στην Αγία Ελένη.

Παράνομα εξακολουθούν να λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί


 

«Οι καναλάρχες πρέπει να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να κυβερνούν»...
Ο όρος «τέταρτη εξουσία» αποδόθηκε στα ΜΜΕ, επειδή με την απελευθέρωση και την ανεξαρτητοποίησή τους από το κράτος συνέβαλαν στην εκδημοκράτισή του. Φύσει και θέσει ο ρόλος τους ήταν να δρουν ελεγκτικά απέναντι στο κράτος και να παρακολουθούν την άσκηση των τριών εξουσιών, αποκαλύπτοντας τυχόν καταχρήσεις και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων, τα ΜΜΕ αντί για δίαυλος μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης, σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και να υποκαθιστούν τις πολιτικές ηγεσίες, όχι βέβαια φυσικά, αλλά παρασκηνιακά, κινώντας τα νήματα των «υποχείριών» τους που βρίσκονταν στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Ένα ανάλογο «αλισβερίσι» συντελείται εδώ και χρόνια, μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, εξασφαλίζοντας «απυρόβλητο», θώκους και αξιώματα για τους πρώτους και προκλητικά προνόμια, αλλά και ασυδοσία για τους δεύτερους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας παραμένει ταμπού, λόγω των «ιδιαίτερων» σχέσεων που έχουν πολιτικοί με τους καναλάρχες. Μάλιστα, για να μην χρεωθούν οι «βαρόνοι» οι εκάστοτε υποτακτικοί τους έχουν εφεύρει ένα σωρό τερτίπια, ώστε να τους θέτουν σε καθεστώς νομιμοφάνειας.

Εδώ και 18 χρόνια τα κανάλια λειτουργούν παράνομα, αλλά ουδείς δείχνει πρόθυμος να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να τα βάλει με το μιντιακό κράτος εν κράτει. Ακόμα και η απόφαση του Αρείου Πάγου (4578/2010), η οποία έκρινε παράνομο το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έμεινε ανεφάρμοστη. Έτσι, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν σε καθεστώς προσωρινής νομιμότητας, με άδειες που ανανεώνονται κάθε τόσο, χρησιμοποιώντας δωρεάν τις κρατικές συχνότητες.

Όμως, η ειδική μεταχείριση των καναλαρχών που προ κρίσης ήταν απλά ύποπτη και ενοχλητική, σήμερα που οι πολίτες υποφέρουν και που τα ασημικά του κράτους πωλούνται έναντί πινακίου φακής, είναι εξοργιστική.

Και αυτό επειδή το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ, με το να μη βγάζει σε κανονικό διαγωνισμό τις ψηφιακές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Ερώτηση βουλευτών για το καθεστώς ανομίας των ΜΜΕ

Επικαλούμενοι τις καταγγελίες του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης) κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ζητώντας να μπει ένα τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:

* Γιατί δεν γίνεται διασταύρωση στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ με τα στοιχεία που αποστέλλονται από άλλες δημόσιες αρχές για να εντοπιστούν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που απαγορεύει ο νόμος;

* Γιατί δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ;

* Γιατί από το 2007 δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων με τις εταιρείες που υπογράφουν συμβάσεις έργων και προμηθειών με το κράτος;

*Επειδή, παγκοσμίως, η επικυριαρχία των καναλιών διαπλοκής απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν μπορεί να είναι όμηρος των καναλαρχών, και επειδή οι καναλάρχες πρέπει να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να κυβερνούν, προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να καλέσουν τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τους νόμους;

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα φτάνει στη Βουλή. Ας ελπίσουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα γίνει η αρχή ώστε να πάψει πλέον η «ασυλία» των καναλαρχών.

http://www.newsbomb.gr

«Φακέλωσαν» χειρουργό που έπαιρνε φακελάκι


 

Συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων γιατρός Δημόσιου Νοσοκομείου της Αθήνας, για παθητική β, αφού ζήτησε από ιδιώτη «φακελάκι» για εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη.

Πρόκειται για έναν 67χρονο χειρουργό - ωτορινολαρυγγολόγο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο 67χρονος απαίτησε παράνομα και εκβιαστικά, από 44χρονο ασθενή, το ποσό των 2.000 ευρώ, ως αμοιβή για εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη από τον ίδιο, λίγες ημέρες νωρίτερα στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Σήμερα το πρωί, σε προκαθορισμένο ραντεβού, στο γραφείο του στο νοσοκομείο, ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού προηγουμένως παρέλαβε το ποσό των 2.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.

Ο συλληφθείς γιατρός οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

πηγη

Ένα εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία

Κρύβουν την έκθεση Βlackrock 

Πολύ σύντομαοι Έλληνες φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες με 50 δις ευρώ ώστε οι τελευταίες να μην πτωχεύσουν. Αργότερα, ίσως χρειαστούν άλλα 25 δις ευρώ. Οι διοικήσεις των τραπεζών καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν το επενδυτικό κοινό να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 10%, ώστε να παραμείνουν – δήθεν - ελληνικές. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να συνεχίσουν να τις διοικούν οι ίδιοι που τις έφθασαν έως εδώ! Με άλλα λόγια, εμείς βάζουμε το 90% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά το 10% θα ασκεί τη διοίκηση. Φανταστικό! 

Γιατί η έκθεση της BlackRock δεν δίνεται στη δημοσιότητα ώστε να μάθουμε κι εμείς, οι force ιδιοκτήτες, τον τρόπο με τον οποίον οι διοικήσεις των τραπεζών χορηγούσαν τα δάνεια; 

H Τράπεζα της Ελλάδος που υποτίθεται ότι ασκεί ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο στις τράπεζες, δεν έχει καμία ευθύνη; Αν πραγματικά ασκούσε σωστά τα καθήκοντά της, θα είχαμε τραπεζικά φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη; 

Αυτό που πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ δεν είναι ο παραλογισμός κάποιων «επενδυτών» που μέσα σε ελάχιστες ημέρες ανέβασε την τιμή της συστημικής Eurobank πάνω από 150% αλλά πότε και κάτω από ποιες συνθήκες επεμβαίνει η επιτροπή της κεφαλαιαγοράς προκειμένου να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό. Μήπως η διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει κάτι το οποίο οφείλει να γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό; Γιατί εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η αξία των μετοχών θα εξανεμιστεί, αφού το 100% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει από το ΤΧΣ. 

Επίσης, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα και τι επιδιώκει με αυτές. Από πού έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014; Άλλο αισιοδοξία και άλλο ψευδαίσθηση. Η Fitch μπορεί να αναβάθμισε τα σκουπίδια μας αλλά για πολύ καιρό θα παραμείνουν μέσα στον σκουπιδοτενεκέ και για έκτη συνεχή χρονιά η οικονομία μας οδεύει προς μεγάλη ύφεση! Η αισιοδοξία είναι δημιουργική δύναμη. Η ψευδαίσθηση καταστροφική και πολύ λυπάμαι γιατί κάποιοι καλλιεργούν μονίμως ψευδαισθήσεις. 

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα οι ίδιοι να ζουν με ψευδαισθήσεις. Αυτό βέβαια είναι το σενάριο εφιάλτης. 

 
Πηγή: Rea

Funds-γύπες, τρόμος για 100.000 νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια

Νέα θηλιά αρχίζει να σφίγγει γύρω απ’ τον λαιμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων που, λόγω των απανωτών περικοπών και της ύφεσης, έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Απανωτές είναι τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων, των λεγόμενων
distress funds, στη χώρα μας, οι οποίοι φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους θα προκαλέσει χάος στην ελληνική κοινωνία, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν προ της απειλής της κατάσχεσης.

Το έναυσμα στις τράπεζες για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, που θα σημάνει και την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι διαδικασίες

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων, στη συνέχεια θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ' το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλει.

Και εδώ ξεκινά ο γολγοθάς για τους οφειλέτες, καθώς τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι καθαρά εισπρακτικά και όχι κοινωνικά, χωρίς να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το αν ο οφειλέτης είναι άνεργος ή αν έχει ψαλιδιστεί το εισόδημά του και έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις του. Οι δανειολήπτες θα καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους άμεσα, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα κατασχεθούν.

Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αν συνυπολογίσουμε ότι η βολιδοσκόπηση των distress funds γίνεται λίγο πριν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ηδη αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 300.000, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Εάν το πάγωμα των πλειστηριασμών δεν παραταθεί και την επόμενη χρονιά, πάνω από 100.000 οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στον δρόμο.

Το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε μια χώρα που οι κόποι μιας ζωής για τους περισσότερους πολίτες μεταφράστηκαν σε ακίνητο αναμένεται να οδηγήσει νέα κοινωνική έκρηξη. Να σημειωθεί ότι η τρόικα ήδη από το τέλος του 2012 πίεζε την κυβέρνηση να μην επεκταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών και τη φετινή χρονιά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος πώλησης πακέτων δανείων δεν είναι άγνωστη στο τραπεζικό σύστημα και εξυπηρετεί ουσιαστικά τον κλάδο, βοηθώντας στην αναμόχλευση του χαρτοφυλακίου τους.

«Βόμβα»

Η εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων σε άνω του 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου, δηλαδή σε περισσότερα από 57 δισ. ευρώ, αποτελεί τη βραδυφλεγή βόμβα του τραπεζικού συστήματος.

Η λύση των ξένων funds θα τις βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην απομόχλευση, δηλαδή στο να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις. Στόχος των τραπεζών είναι ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να υποχωρήσει στο 100% από 122% που είναι σήμερα.

Το πράσινο φως για την είσοδο ξένων funds στη χώρα μας θα πρέπει να δώσουν τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και η τρόικα. Πάντως, μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αποφεύγοντας να απαντήσουν επί της ουσίας για το ζήτημα και λέγοντας απλά ότι δεν προβαίνουν σε σχολιασμό υποτιθέμενων πληροφοριών.

Σύμβουλοι για αξιολόγηση

Παράλληλα, έχει ειπωθεί ότι το ΤΧΣ θα ζητήσει έρευνα από τις συστημικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όσον αφορά τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πρόκειται να προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα αξιολογήσουν το υπάρχον πλαίσιο, καθώς και αν «οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές».

Χαμηλή (προς το παρόν) η προσφορά!

Οι συζητήσεις μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων και των τραπεζών βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πρώτο στάδιο. Προς το παρόν, το τίμημα που προτίθενται να καταβάλουν τα funds είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως σε υγιείς επιχειρήσεις και σε ενήμερα δάνεια, για τα οποία όμως απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματιών, αλλά και σε επιχειρήσεις με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που ουσιαστικά έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών.

Το fund που θα αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων έχει πάντως τη δυνατότητα να ζητήσει από την τράπεζα που τα πούλησε να συνεχίσει την είσπραξή τους. Ενδέχεται ακόμη να υπάρχουν και ρήτρες, που θα προβλέπουν ότι, αν αυξηθούν οι επισφάλειες στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, η τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει στο fund τμήμα των χρημάτων που έλαβε από την πώλησή του.

Σε κάθε περίπτωση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερωθεί από την τράπεζα για το ποιος διαχειρίζεται το δάνειό του.

Πολυτίμη Οικονόμου

ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - "Ξεσκονίζουν" περιουσιακά, προχωρούν σε κατασχέσεις μισθών-συντάξεων-ενοικίων!

Με ταχύτατες διαδικασίες και εντός 10ημέρου θα αποδίδονται στο Δημόσιο τα ποσά που κατάσχονται μέσω τραπεζών για ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων.
Πρόκειται για το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις,
ενοίκια που «κινούνται» μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπου τα χρήματα δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά καθυστερούν να περάσουν στα δημόσια ταμεία.

Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την προθεσμία να μετρά από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Ειδικότερα, σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι:
«O προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων), για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».

Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νόμιμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».

Να εισπραχθούν φέτος 2 δισ. ευρώ

Το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» χρεών, αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την αρχή του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν φέτος, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου. Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,78 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,17 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες

[σσ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ. ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ... ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ...]