EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η κυβέρνηση αυτοεπιτάσσεται για να γλυτώσει τα ελικόπτερα

- Επιτέλους η κυβέρνηση σύρθηκε στο βάθος της.
Επιστρατεύει ακόμη και την σκέψη για απεργία. Όπως όλοι οι αφεντάδες, φοβάται. Φοβάται τη σπίθα που θα φέρει πυρκαγιά.
- Χωμένη στη φιδότρυπά της βγάζει το κεφάλι και απειλεί πως θα δαγκώσει. Σαν τα φοβισμένα φίδια που νιώθουν ότι φτάνει το τέλος τους.


- Δημοκρατική ευθιξία. Χα! Εκπαιδευτές κανιβάλων. Ο μαθητής να φάει το συμμαθητή του για να περάσει, ο γονιός τον εκπαιδευτικό, ο αγρότης τον ναυτεργάτη και αυτοκινητιστής τον αγρότη.

- Με την πλάτη στον τοίχο κρύβει το αποκρουστικό αυταρχικό της πρόσωπο πίσω από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ζητούν να επικρατήσει η λογική αυτοί που εφαρμόζουν ότι πιο παράλογο υπάρχει.


- Μιλούν στο όνομα της νομιμότητας και του Συντάγματος αυτοί που τα καταργούν καθημερινά με προεδρικά διατάγματα, αυτοί που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων.

- Παραφράζοντας ένα γνωστό ανέκδοτο: Τους τρέλανε η απεργία διαρκείας και δεν ξέρουν τι λένε και τι κάνουν.

- Η κυβέρνηση ζητάει και από τους εκπαιδευτικούς, για μία ακόμη φορά να «στήσουν πλάτη», για να μη γράψω τίποτα περισσότερο «ποιητικό». Κι εκείνοι αρνούνται. Ντροπή τους που το παίζουν σεμνότυφοι.

- Για να επιβιώσουν δεν διστάζουν να φάνε ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά. Ορεκτικό ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Έχει παράδοση η συγκεκριμένη παράταξη σε τέτοια.

- Φαγωμένο παιδί της παράταξης ο σημερινός πρωθυπουργός επέστρεψε στην αρχηγία της για να συνεχίσει την παράδοση.

Έχει για υπασπιστές τον κύριο Άδωνη και τον κύριο Βορίδη.

- Δύο βουλευτές με μακρά δημοκρατική παράδοση και θητεία. Από κοντά και ο κύριος Κικίλιας. Θυμήθηκε τα «παιδιά», μια βδομάδα πριν τις εξετάσεις, καθότι γόνος εκπαιδευτικών ο ίδιος.

- Που ήσουν κύριε Κικίλια όταν γκρεμιζόταν η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση; Που θα είσαι κύριε Κικίλια όταν τα παιδιά πάρουν το πτυχίο τους; Ξέρω! Ευελπιστείς ότι θα είσαι στη θέση σου.

- Αμ δε! Θα σε ξεβράσει η Ιστορία, εσένα και τους ομοίους σου. Κοντεύει η ώρα. Οι σπίθες δεν κρατιούνται σαν γίνουν πυρκαγιές. Τα ελικόπτερα ζεσταίνουν τις μηχανές τους.

- Μέχρι και τα Χρυσά Μπουλντόκ ξαμόλησαν για εκφοβισμό. Χρυσή Εφεδρεία στην υπηρεσία των αφεντικών. Έτσι είναι τα πιστά σκυλιά!

- Ακόμη κι αν η ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να κοιμάται. Ακόμη κι αν η ΓΣΕΕ εξακολουθεί να ξεπουλιέται. Τ’ αφεντικό, ο Λαός, τρελάθηκε.

- Βοά ο τόπος! Στα 130 εκατομμύρια η μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠαΣοΚ. Ζεστό δημόσιο χρήμα, όσα θα εξοικονομήσουν σε ένα έτος από τις απολύσεις των αναπληρωτών και περισσεύει και για παγωτό.

- Βοά ο τόπος!
Η λίστα του Κυρίου Χριστοφοράκου, ξανά στο προσκήνιο με τη Siemens να ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των υπερατλαντικών φίλων μας.

Μάλλον ξεχρεώνουμε το ΔΝΤ και βγαίνουν τα πιστόλια.

- Βοά ο Άκης! Ήταν κι άλλοι μαζί μου φωνάζει ζητώντας την παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας. Την πάτησες Άκη. Οι άλλοι «έφυγαν» νωρίς και σ’ άφησαν μόνο να απολαμβάνεις την εκτίμηση του Λάκη.

- Θα στείλουν τους καθηγητές στα σχολεία με χακί και μαύρα περιβραχιόνια, με μπαλάσκες και αμπέχονα. Κάποιοι γονείς, θυμήθηκαν πως είναι γονείς πριν τις εξετάσεις. Τους βάρεσε η ανεργία στο κεφάλι.

- Όπως πάνε, κάποιοι γονείς θα ζητήσουν το λόγο από τους επιτηρητές αν μονογράψουν τις κόλλες των παιδιών που αντιγράφουν!

- Αν, λέω αν, οι επιτηρητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ζαλιστούν από το υπερβολικό άγχος και στρες, πώς θα συνεχιστούν οι εξετάσεις;

- Ας μη βάζω ιδέες, γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να επιτάξει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για εφεδρεία!


ΠΗΓΗ 

Με 24ωρη απεργία αύριο 14-5-2013 απαντά η ΑΔΕΔΥ, στην κυβερνητική πολιτική του ακραίου αυταρχισμού


13/05/2013

Η απάντηση της ΑΔΕΔΥ για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντώντας στην κυβερνητική πολιτική του ακραίου αυταρχισμού που εκδηλώνεται κατά των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 Η Ε.Ε. αποφάσισε να στηρίξει τις αγωνιστικές δράσεις της ΟΛΜΕ που έχουν ληφθεί, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή της σε ένα κλάδο Δημοσίων Υπαλλήλων που προληπτικά επιστρατεύεται για να μην απεργήσει, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται τις μνημονιακές πολιτικές, με τη μορφή απολύσεων ή μετακινήσεων και οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ετοιμόρροπη δημόσια εκπαίδευση.

Η Ε.Ε. ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να ανασταλούν άμεσα όλες οι αποφάσεις που προκαλούν εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας, με θύματα όχι μόνο τους καθηγητές αλλά και τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται προσχηματικά την αγωνία των μαθητών, όταν η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξ' αιτίας της αδιέξοδης και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης αποφάσισε:

1.Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας, αύριο, Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, σε όλο το Δημόσιο Τομέα, με αιχμή τα θέματα της παιδείας. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.00 π.μ.

2.Την προκήρυξη Πανελλαδική Στάσης Εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 -σε συνεννόηση και με τη ΓΣΕΕ που θα προχωρήσει σε αντίστοιχη αγωνιστική παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ- για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 12:30 μ.μ.

3. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και πάντα σε συνεννόηση με την ΟΛΜΕ για να εκτιμήσει τις όποιες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν προκειμένου να πάρει νέες αποφάσεις.

  

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

«Βόμβα» στα ασφαλιστικά ταμεία, πιο κοντά η ενεργοποίηση της ρήτρας λήψης πρόσθετων μέτρων

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αφού οδήγησε σε ένα σπιράλ ύφεσης και φτωχοποίησης των Ελλήνων, τώρα εισέρχεται στην τελική φάση με την πώληση όλων
των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Τα περιθώρια ελιγμών έχουν περιοριστεί και η ώρα της αλήθειας για την εθνική οικονομία αλλά και για όσους αποφάσισαν για αυτήν, πλησιάζει.

Οι Έλληνες έκαναν αιματηρές θυσίες και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης, αυξήθηκαν δυσανάλογα οι φόροι και παράλληλα κατακρεουργήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Το «πετσόκομμα» διαθεσίμου εισοδήματος πάνω από 40% μετά το 2009, οδήγησε σε ύφεση την οικονομία με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειωθεί κατακόρυφα, οι επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και η ανεργία να καλπάζει.

Η συνολική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ έφτασε το 22% μέχρι το 2012 και βαθαίνει ακόμα περισσότερο το 2013, την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων από 377.900 ανήλθε 1.300.000 άτομα και συνεχίζει σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε αυτόν τον αριθμό αν προστεθούν και οι 300.000 έλληνες που έχουν μεταναστεύσει-νέοι κυρίως-το πραγματικό ποσοστό ανεργίας το 2012 θα προσέγγιζε το 35%.

Η ατελείωτη φορολόγηση και περικοπές γυρίζουν μπούμερανγκ με τη συνεχιζόμενη υστέρηση των εσόδων που αν συνεχιστεί πάμε σε πλήρη εκτροχιασμό του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός τον Ιούνιο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα εκθέσει τον πρωθυπουργό που το ενέταξε στην ατζέντα του.

Ο εφιάλτης για την τρικομματική κυβέρνηση ακούει στην ενεργοποιήσει της ρήτρας λήψης πρόσθετων μέτρων.

Νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις

Το πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί να μην έχει ακόμα εκτροχιαστεί με διάφορα τεχνάσματα, στον αέρα, όμως, βρίσκονται οι στόχοι αλλά και τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζονται.

Η πρόσφατη έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από τα συστημικά ΜΜΕ περιγράφει με ακρίβεια όλες τις αστοχίες του οικονομικού προγράμματος.

Η εσωτερική υποτίμηση, η συνταγή της τρόικας που αποδέχτηκαν χωρίς αντίρρηση οι ελληνικές κυβερνήσεις, απέτυχε.

Με τη μείωση του κόστους εργασίας, επιχειρήθηκε να επιτευχθεί η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, καθώς αναμενόταν ότι μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας θα έπεφταν και οι τιμές, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική.

Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών.

Μάλιστα, παραθέτοντας σειρά στοιχείων καταλήγει στην αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες!» και ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής.

Μόνο με ένα θαύμα θα γλιτώσουν νέες μειώσεις οι συντάξεις, βέβαια το σχέδιο που εξετάζεται είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές αλλά σε ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στους νέους συνταξιούχους. Όλα αυτά θα εμφανιστούν ως μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι εκτός ελέγχου με τη ύφεση και την ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α. να αυξάνουν τα ελλείμματα που οδηγούν σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Με 50 επιχειρηματίες θα ταξιδέψει στην Κίνα ο Σαμαράς...θέλει να κάνει καλή εντύπωση στους Κινέζους!! - Καλό ταξίδι Αντωνάκη,η Παναγιά μαζί σου

Mε στόχο να εντυπωσιάσει τους Κινέζους, ο Αντώνης Σαμαράς, απόφασισε να πάρει μαζί του στη Κίνα και 50 περίπου επιχειρηματίες, εκτός από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, τους οποίους τους κουβαλάει μαζί του για να μην γκρινιάζουν και κάνουν ίντριγκες καθώς μένουν πίσω.

Ο Σαμαράς θα λείψει για πάνω από 5 μέρες από την Αθήνα, κάτι που δημιουργεί ένα κενό εξουσίας σε μια ιδιόμορφη περίοδο καθώς το μέτωπο με τους καθηγητές παραμένει ανοιχτό, ενώ η κοινωνία σιγοβράζει.

Το κενό εξουσίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στην είδηση ότι τόσο ο Γιώργος Μουρούτης, όσο και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Βέβαια μένουν πίσω ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Αργύρης Ντινόπουλος οι οποίοι σε μια κρίσιμη στιγμή μπορεί να πάρουν το πηδάλιο της χώρας στα χέρια τους.

Πάντως ας ελπίσουμε πως το διάστημα που θα απουσιάζει η κυβέρνηση να κυλήσουν όλα ομαλά στην Αθήνα.

Όσο αφορά τους εκπροσώπους του επιχειρείν και των τραπεζών που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό σε Κίνα και Σανγκάη στο ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού στο ΒΗΜΑ ψηλά στην λίστα βρίσκεται ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς, ο κ. Στ. Σταυρίδης του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Δ. Δημόπουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ Ν. Νανόπουλος της Eurobank, o κ. Στ. Λεκάκος της Τρ. Πειραιώς και ο κ. Δ. Μαντζούνης της Alpha Bank.

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν οι επιχειρηματίες κ. Δ. Καλλιτσάντσης (αριστερά στη φωτό) διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, ο κ. Δ. Κοπελούζος, ο κ. Γ. Σκινδήλιας της Χαλυβουργικής, ο πρόεδρος της Αλουμύλ κ. Γ. Μυλωνάς, ο ιδιοκτήτης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης, ο ιδιοκτήτης της LAVIFARM κ. Αθ. Λαβίδας, ο Ευθ. Χάιδας της Ικτίνος, ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος της Folie Folie, o κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος κ.ά. Επίσης οι εφοπλιστές κκ. Γ. Οικονόμου, Αθ. Μαρτίνης, Γ. Προκοπίου, Θ. Βενιάμης, Π. Λασκαρίδης κ.ά. Η συνάντηση των Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών θα γίνει στο φόρουμ της Σανγκάης.
Όσο αφορά τους υπουργούς στην αποστολή θα συμμετάσχουν οι: Όλγα Κεφαλογιάννη (για αυτονόητους λόγους) Αβραμόπουλος, Χατζηδάκης, Μουσουρούλης, Μηταράκης, Παπαγεωργίου, Κούρκουλας.

Πάντως αν κάποιος από το Μέγαρο Μαξίμου έπρεπε να συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε Κίνα, Σανγκάη κι όχι μόνο, αυτός είναι ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Στ. Παπασταύρου, άνθρωπος, ικανός, αποτελεσματικός και πάνω απ΄όλα χαμηλών τόνων, από εκείνους που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ξένους συνομιλητές τέτοιου επιπέδου.

Σωστά ο πρωθυπουργός τον συμπεριέλαβε στην αποστολή του.

πηγη

Με νόμο θα καταργηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις

Με νόμο εντός του Μαΐου και όχι με προεδρικό διάταγμα θα καταργηθούν οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από τις οποίες θα προκύψουν οι πρώτες απολύσεις.

Την αλλαγή της επίμαχης διάταξης του νομοσχεδίου, προαναγγέλλει μέσω του ΑΝΤ1 ο Αντώνης Μανιτάκης, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει αποδοθεί άρτια. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι η φόρμουλα του προεδρικού διατάγματος αφορά μόνο σε 10 νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από τα 17 υπουργεία που έχουν ήδη αξιολογηθεί.

Η απομάκρυνση 2000 υπαλλήλων ως τον Ιούνιο είναι η βασική προτεραιότητα. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου να κατατεθεί νομοσχέδιο με την κατάργηση ομάδας μικρών δημοσίων επιχειρήσεων, και στις αρχές Ιουνίου να ανακοινωθούν τα λουκέτα σε τουλάχιστον 2 μεγάλες ΔΕΚΟ.

Πρώτοι από τη δίνη θα παρασυρθούν όσοι από τους 54.000 συμβασιούχους αορίστου χρόνου απασχολούνται σε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Κοντά στην κόκκινη γραμμή μια μεγάλη μερίδα των 58.000 εργαζόμενων με συμβασεις ορισμένου χρόνου και έργου.

Κίνδυνο να περάσουν την έξοδο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη δεξαμενή 22.000 υπαλλήλων που στο μητρώο εμφανίζονται να μην ανήκουν σε κάποια εκπαιδευτική κατηγορία, ή χωρίς στοιχεία ταυτότητας και μετά τον φαστ-τρακ έλεγχο διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι συνάδελφοί τους στα υπουργεία, που μετά το τσεκάρισμα στους προσωπικούς τους φακέλους, θα διαπιστωθεί ότι έχουν πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Νομοσχέδιο για την… «Αστυνομία σκέψης»!

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

«Στις αληθινές Δημοκρατίες, ο λόγος δεν δένεται με νόμους που ποινικοποιούν την ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της κριτικής. Το νομοσχέδιο μόνο με τον αλήστου μνήμης γαλλικό νόμο Γκαιϋσσώ – Φαμπιούς της 13-7-1990, μπορεί να συγκριθεί: ένα ολοκληρωτικού πνεύματος νομοθέτημα.

Αποτελεί για την κυβέρνηση βαρύτατο νομικό και πολιτικό σφάλμα η υιοθέτηση της ποινικής καταστολής ως μέσου για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων ή ενοχλητικών για κάποιους χρήσεων του λόγου, στην Πολιτική, στην Κοινωνία, στον Τύπο, στην Ιστορία, στην Τέχνη.

Οι Υπουργοί πρέπει να έχουν συναίσθηση ότι είναι υπάλληλοι της Ιστορίας. Δεν έχουν το δικαίωμα να ενδίδουν σε παράλογες απαιτήσεις “ομάδων επιρροής” ή να υπηρετούν μη ξεπερασμένη (αν μη και ύποπτη) Πολιτική Ορθότητα. Πρωτίστως, όμως, οφείλουν να τηρούν ευλαβικά το Σύνταγμα της Χώρας που παραβιάζεται πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Υπό το κράτος, άλλωστε, της ισχύος του ν. 927/79 για τις φυλετικές διακρίσεις στον Τύπο κλπ. η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει την αντισυνταγματικότητα ομοίων διατάξεων (Ολ. Α. Π. 3/2010). Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί προσβάλλει και την ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, που ανέδειξε την ανεκτικότητα απέναντι στον Άλλο ως θεμελιώδη δημοκρατική αξία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την επιβάλει με μέσα νομοθετικού εξαναγκασμού».

Επικεφαλίδα του Δελτίου Τύπου; “Προσπάθεια να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα είδος αστυνομίας της σκέψης και της γλώσσας” 

Τα παραπάνω λόγια δεν είναι το δελτίο τύπου – απάντηση της Χρυσής Αυγής στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να φέρει μέχρι το τέλος της εβδομάδας προς ψήφιση τον “αντιρατσιστικό νόμο”.

Αντιθέτως είναι η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2011. Ανακοίνωση που υπογράφει ο τότε Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας,κ. Κώστας Τζαβάρας. Ανακοίνωση η οποία αφορούσε την τότε νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Καστανίδη, να φέρει προς ψήφιση στην τότε Βουλή έναν αντίστοιχο – αν και πιο ήπιο από ό,τι φαίνεται – αντιρατσιστικό νόμο. Από τότε όπως όλα δείχνουν πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και η κυβέρνηση που βάση της έχει την ΝΔ έχει ως υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Ρουπακιώτη, μέλος της “Δημοκρατικής Αριστεράς”.

Όμως δεν είναι τόσο το ίδιο το πρόσωπο του κ. Ρουπακιώτη που βρίσκεται πίσω από αυτό τον νόμο που έρχεται, όσο η εκπεφρασμένη αντίληψη του συνόλου της ΝΔ. Όπως άλλωστε αποδεικνύει η προσπάθεια του υφ. Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνη για την στήριξη του νόμου αυτού.

Από ό,τι φαίνεται πλέον τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν ισχύει. Και πριν προτρέξουν κάποιοι να μας πούν ότι δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της σκέψης και όλα τα παραπάνω, θα τους πούμε απλά ότι τα όσα μέχρις στιγμής έχουν δει το φώς δημοσιότητας σαφώς και αφήνουν πάρα πολλά περιθώρια που σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν πάραυτα από αυτούς που θέλουν να επιβάλουν την ποινικοποίηση της ελευθερίας της σκέψης.

Για τον γράφοντα αυτό το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όχι γιατί επηρεάζει τόσο τον ίδιο και κάποιους άλλους συναδέλφους, οι οποίοι έχουμε στο παρόν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις της αριστεράς, ως ... υποκινητές ρατσισμού. Αλλά γιατί αποτελεί ένα μνημείο που σημαδεύει το τέλος της μεταπολίτευσης. Προς μία άλλη εποχή.

Περνάμε από την εποχή της ευδαιμονίας και της αποβλάκωσης των μαζών μέσω του καταναλωτισμού σε μία εποχή καθεστωτικού ολοκληρωτισμού. Από εκεί που είχαμε την τηλεόραση ως μέσο αποβλάκωσης και χειραγώγησης, από εκεί που ήταν ο κοινωνικός αποκλεισμός η χειρότερη τιμωρία προς τους αντιδρούντες περνάμε στην εποχή των γκλόπ, των φυλακίσεων και ένας θεός ξέρει τι άλλο θα έλθει για όποιον δεν υποτάσσεται στην κυριαρχία των κρατούντων. Η διατήρηση του status quo έχει περάσει πλέον στην επιθετική της φάση.

Η “αστυνομία σκέψης” που ο κ. Τζαβάρας μας προειδοποιούσε ότι θα ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ, ιδρύεται από την τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία κύριος μέτοχος είναι το δικό του κόμμα. Η πολιτική ορθότητα που από την δεκαετία του '80 καλλιεργούταν με κάθε τρόπο, από το lifestyle μέχρι την υψηλή πολιτική καταρρέει. Και η μοναδική αντίδραση που απομένει στο συστημικό μέτωπο που αλλιώς ονομάζεται και ως “συνταγματικό τόξο” είναι το να βάλει στην θέση του καρότου το μαστίγιο.

Και το μαστίγιο αποδεικνύεται ότι έχει πολλές ουρές στο νομοθέτημα που πρόκειται να έλθει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Ουρές που θα χτυπούν πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους, απλούς πολίτες. Ουρές που δεν θα σημαδεύουν μόνον αυτούς που θα τολμούν από ό,τι φαίνεται να λένε κάποια πράγματα με το όνομά τους, αλλά ακόμη και αυτούς που θα επιχειρούν ιστορική έρευνα ή τέλος πάντων θα εκφέρουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με ιστορικά γεγονότα, καθώς σαφείς είναι οι αναφορές στις ποινές αυτών που αρνούνται το “Ολοκαύτωμα”.

Αξίζει εδώ να κάνουμε μία μικρή αναφορά στην περίπτωση του Noam Chomsky. Ο οποίος έγραψε το παρακάτω κείμενο, σχετικά με την φυλάκιση ενός “αρνητή” του Ολοκαυτώματος, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση στην Γαλλία: 


“Καταλαβαίνω ότι ο Vincent Reynouard έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί, σύμφωνα με τον νόμο Gayssot και το ότι κυκλοφορεί μία αίτηση ως διαμαρτυρία σε αυτή την πράξη. Δεν γνωρίζω τίποτε για τον κ. Reynouard, αλλά θεωρώ τον νόμο Gayssot ως εντελώς παράνομο, μη συμβατό με τις βασικές αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας όπως αυτές γίνονται κατανοητές από την εποχή του διαφωτισμού.

Ο νόμος που είναι σε ισχύ δίνει στην πολιτεία το δικαίωμα να αποφασίσει την ιστορική αλήθεια και να τιμωρήσει την αποχώρηση από τα διατάγματά της, μια ανάμνηση των σκοτεινών ημερών του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Εάν η δικαιολογία του νόμου Gayssot είναι να απαγορεύσει της “απεχθείς απόψεις” ή να προστατεύσει το δικαίωμα να ζει κανείς σε μια ατμόσφαιρα ελεύθερη από φόβο ή από την προκατάληψη και τον ρατσισμό, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι εάν αυτοί οι νόμοι εφαρμοστούν με αμεροληψία, θα ποινικποιήσουν ένα ευρύ φάσμα του δημοσίου διαλόγου, το οποίο, όσο απεχθές και αν βρίσκει κανείς, θα έπρεπε σίγουρα να επιτρέπεται σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Έτσι, θα ήθελα να δείξω την υποστήριξή μου γι' αυτή την αίτηση που διαμαρτύρεται για την εφαρμογή αυτού του νόμου σε αυτή (ή οποιαδήποτε περίπτωση).” 

Περίπου η ίδια ρητορική με αυτή του κ. Τζαβάρα, ο οποίος ίσως τότε το είχε διαβάσει. 

Όπως αξίζει να διαβάσουμε και μια μικρή παράγραφο που είχε δημοσιευθεί σε ιστολόγιο (Μπλέ Μήλο) φιλελεύθερων απόψεων: 

“Πρώτα απ'όλα, ο προβληματικός Νόμος 927/1979, που αποτελεί τον πρόδρομο του σημερινού κυβερνητικού νομοσχεδίου και επέβαλε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ποινικοποίηση της λεγόμενης "ρητορικής μίσους", ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου.

Αλλά και στην τελευταία κυβερνητική της θητεία, η κατά τ' άλλα κεντροδεξιά, κυβέρνηση της "Νέας Δημοκρατίας", υπήρξε γι' άλλη μια φορά πρωτοπόρος στην "πολιτικά ορθή" λογοκρισία. Μετά από πρόταση του Φώτη Κουβέλη, ψήφισε το άρθρο 23 του νόμου 3719/2008 και εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νομοθεσία κατά των λεγόμενων "εγκλημάτων μίσους" . Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου "η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση."

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως έτσι καταστρατηγείται η ισότητα απέναντι στο νόμο (αν σκοτώσει κάποιος έναν μαύρο ομοφυλόφιλο, λόγω ρατσιστικού μίσους, θα τιμωρηθεί πιο αυστηρά απ' ότι αν σκοτώσει έναν ατυχή λευκό ετεροφυλόφιλο!). Επιπλέον, με μια τέτοια νομοθεσία, δεν τιμωρείται πια μόνο η πράξη, αλλά επιπλέον ποινικοποιοιούνται η ρητορική ή και οι σκέψεις του θύτη (αφού αποτελούν πια επιβαρυντικούς παράγοντες στον καθορισμό της ποινής). Το κράτος αποφασίζει για τα συναισθήματα που επιτρέπεται να γεννώνται μέσα στα κεφάλια των πολιτών, εγκαθιστώντας έναν «Μεγάλο Αδελφό μέσα στο μυαλό μας» , όπως παρατήρησε η λεσβία συγγραφέας Camille Paglia.”

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι δεν έχουν ως άμεσο στόχο να επιβάλλουν την “ένοπλη” επικράτηση του status quo έχουν χρέος να ταχθούν απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η χρονική στιγμή δεν αφήνει φυσικά πολλά περιθώρια για να πιστεύουμε ότι δεν θα ψηφισθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στην υπερψήφισή του φαίνεται και από το γεγονός της χρονικής στιγμής που το έφερε εν είδη αιφνιδιασμού, αμέσως μετά την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα. Παρόλα αυτά, είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αποδόμησης – με κάθε τρόπο – αυτού του νόμου. Ώστε πριν να είναι αργά να αποσυρθεί όχι ως νομοσχέδιο αλλά ως νόμος.

Όλοι μαζί με ποιόν;

“Το Σύνταγμα και οι νόμοι βρίσκονται επίσημα σε αναστολή ή και καταστολή. Όπως το πάρει κάποιος. Η χώρα είναι ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη και τα ντόπια κοράκια έχουν κάνει και κάλεσμα σε ξένα αρπακτικά για τη νομή της πίτας.”
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά το επιχείρημα ότι όλη η κοινωνία πρέπει να ξεχάσει τι έγινε και πως έφτασε η χώρα ως εδώ και να προχωρήσει όλη μαζί. Αυτό που παραλείπουν να πουν όσοι μπαίνουν σε αυτή τη λογική του παραλόγου είναι να πάνε όλοι μαζί με ποιους;
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα γελοίο επιχείρημα, εντελώς ξεδιάντροπο που δεν έχει άλλο στόχο παρά τον αποπροσανατολισμό των μαζών. Η ελληνική κοινωνία έχει γονατίσει μπαίνοντας στον έκτο χρόνο οικονομικής ύφεσης με επίσημη ανεργία που ξεπερνά το 27%, και πραγματική που ξεπερνά το 30%. Ειδικότερα στους νέους ο δείκτης ξεπερνά το 60%. Με απλά λόγια, η μισή και πλέον Ελλάδα αδυνατεί να επιβιώσει.



Την ίδια στιγμή στο υπόλοιπο μισό η κατάσταση είναι πάλι διαιρεμένη. Οι μισοί των μισών το μόνο που καταφέρνουν είναι να βγάζουν οριακά πέρα τις υποχρεώσεις τους. Συνολικά, αν ήθελε κάποιος να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα θα έλεγε ότι πρόκειται για μια εντελώς κατεστραμμένη χώρα του ¼. Τούτη η χώρα υπομένει το Σισύφειο μαρτύριο για να καλοπερνά ένα 25%. Η όλη κατάσταση βέβαια δε θυμίζει ούτε για αστείο μια χώρα από αυτές που έχει επικρατήσει να λέγονται κράτη δυτικού τύπου. Περισσότερο μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα με μια διαφορά. Εκεί τουλάχιστον οι πολίτες δεν πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται. Απολαμβάνουν την όποια βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς που φροντίζουν να μετριάσουν στο βαθμό που μπορούν και είναι εφικτό την ανθρωπιστική καταστροφή.

Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι καταφέρνουν έστω και υποτυπωδώς να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, νερό και παιδεία. Η κατάσταση στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να οδηγείται σε τέτοια πια μονοπάτια. Εκεί την έφτασαν οι πολιτικοί φωστήρες που εδώ και είκοσι χρόνια κρατούν τις τύχες του λαού στα χέρια τους. Το περίεργο δεν είναι αυτό. Δεν πήραν άλλωστε την εξουσία με πραξικόπημα. Με εκλογές την πήραν. Το πώς βέβαια κατόρθωναν να εξασφαλίζουν τις εκλογικές νίκες και τωρινές συνεργασίες τους είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο έχει και η κοινωνία το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Το τι ήταν και τι είναι αυτοί που κυβέρνησαν τούτο τον ταλαίπωρο τόπο το απέδειξαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές όπου δε δίστασαν να ενωθούν προκειμένου να συνεχίσει ένα σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που εκπροσωπούν να κρατά με νύχια και με δόντια την εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το ποσοστό που συγκέντρωναν και οι δύο «αντίπαλοι» μαζί που άγγιζε το 85%. Τον Ιούνη του 2012 το ποσοστό αυτό έπεσε στο μισό παρόλο που προστέθηκε και ένας τρίτος πόλος που δεν ήταν άλλος από αυτόν της «υπεύθυνης αριστεράς». Οι άνθρωποι ήταν ξεκάθαροι. Είδαν φως και ψητό και βούτηξαν με τα μούτρα. Ο θυμόσοφος λαός βέβαια έχει και μνήμη και κρίση και σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις λέει το περίφημο «έχουν γνώση οι φύλακες». Για αυτό τον λόγο άλλωστε και εκδιώχθηκαν από τη σημερινή Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, το «ΠΑΣΟΚ» και η ΝΔ έτριβαν τα χέρια τους πέρυσι τέτοιον καιρό από αυτό το απρόσμενο δώρο. Αντιμετώπισαν βέβαια κάποια μικροπροβλήματα στο μοίρασμα των θέσεων γιατί ο τρίτος πόλος ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός αλλά και πάλι κατάφεραν και καταφέρνουν να κρατούν τις «ισορροπίες». Αυτές βέβαια μοιάζουν με «ισορροπίες» του τρόμου αλλά μπροστά στο «ψητό» μικρή σημασία έχει. Καρέκλες να υπάρχουν και όλα βρίσκονται. Από την άλλη μεριά η ντόπια επιχειρηματική ελίτ κάνει πάρτι ανενόχλητη και ανερυθρίαστα πια.

Το Σύνταγμα και οι νόμοι βρίσκονται επίσημα σε αναστολή ή και καταστολή. Όπως το πάρει κάποιος. Η χώρα είναι ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη και τα ντόπια κοράκια έχουν κάνει και κάλεσμα σε ξένα αρπακτικά για τη νομή της πίτας. Το έκαναν όχι γιατί το ήθελαν. Δεν έχουν συνηθίσει να μοιράζονται τα κέρδη τους άλλωστε. Προχώρησαν σε αυτή την κίνηση γιατί τους ήταν απαραίτητη για να επιβιώσουν. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στους Γερμανούς «φίλους» μας και συνεχίζουν ακάθεκτοι να πρωταγωνιστούν σε ένα έργο γνωστό πια ακόμα και σε αυτούς που έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι πραγματικά συνέβαινε. Ήξεραν αλλά κάτι οι γνωριμίες με τους τοπικούς βουλευτές, κάτι τα ρουσφέτια, κάτι οι άλλες μικροεξυπηρετήσεις και η κατάσταση έφτασε μέχρι εδώ.

Αν το δει κάποιος από ιστορικής πλευράς θα θυμηθεί την Ελλάδα που έβγαινε μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς και έπεφτε πάνω σε μια νέα παρόμοια περίοδο. Απλώς έτυχε το τουρκικό φέσι να αντικατασταθεί από το ευρωπαϊκό και «πολιτισμένο» φράκο. Αυτό βέβαια δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα. Τουναντίον. Περισσότερο θυμίζει προτεκτοράτο παρά ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Για αυτό άλλωστε φρόντισαν και οι «φίλοι» ευρωπαίοι εταίροι να μπουν οι ανάλογες υπογραφές. Απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας, αναστολή συνταγματικών διατάξεων, λύση των διεθνών διαφορών σε επίπεδο χρέους σε αγγλικό δίκαιο και άλλα τινά. Καθόλου τυχαία.

Ακόμα και για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις έχει μπει ρήτρα στα Μνημόνιά τους ότι δε θα γίνει δεκτός οποιοσδήποτε συμψηφισμός με το ελληνικό χρέος προς τους δανειστές. Αυτό βέβαια από μόνο του δικαιώνει ανθρώπους όπως ο Μανώλης Γλέζος και αρκετών άλλων που χρόνια μάχονται για το ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Όλο αυτό το συρφετό των ανεπάγγελτων, των παιδιών του κομματικού σωλήνα, των επαγγελματιών κηφήνων μαζί με τη διαπλεκόμενη μιντιοκρατία έχουν ξεχυθεί τον τελευταίο καιρό στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μη μπορώντας πια να πείσουν τον λαό με τα ξεπερασμένα πια ψέματά τους για την «ανάπτυξη» που έρχεται έχουν βρει ένα άλλο σύνθημα – τέχνασμα. Το περίφημο «πάμε όλοι μαζί» ή αλλιώς «κομμάτι της κοινωνίας και εμείς και συμπάσχουμε».

Τα πράγματα πια είναι απλά και ξεκάθαρα. Ο ελληνικός λαός τόλμησε να απεμπλακεί σε ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό από αυτούς τους βασανιστές. Οφείλει να κάνει και το επόμενο βήμα που θα τον λυτρώσει οριστικά και αμετάκλητα από τους τυράννους που τον εξουσιάζουν. Δεν πρέπει να πιστέψει για κανέναν λόγο αυτούς που αποδεδειγμένα όχι μόνο του λένε ψέματα αλλά βουλιάζουν μέσα στα χιλιάδες σκάνδαλα και τη διαφθορά τους. Είναι σάπιοι μέχρι τα οστά. Είναι επικίνδυνοι. Το «όλοι μαζί» που εκπέμπουν απευθύνεται στο 25% της ελληνικής κοινωνίας. Όταν το 75% συνειδητοποιήσει τη δύναμή του τότε θα μιλάμε για μια πραγματική αλλαγή που είναι προαπαιτούμενο για να ανατραπούν τα δεδομένα. Ενωμένος ο λαός ποτέ δεν έχασε και από κανέναν στην Παγκόσμια Ιστορία.

Αυτό πρέπει να γίνει κτήμα και συνείδηση του καθενός. Αλλαγή πορείας με αυτούς τους επαίσχυντους στο τιμόνι της χώρας και στα καίρια πόστα δε γίνεται. Ξεκάθαρα πράγματα και καθαρές κουβέντες. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να ξηλωθούν το γρηγορότερο δυνατό και χωρίς περιστροφές. Κάθε προσπάθεια συναλλαγής ή συζήτησης μαζί τους είναι ανάχωμα στη προσπάθεια εξόδου της χώρας από το σκοτάδι. Τούτο οφείλει να γίνει κατανοητό σε όλους τους τόνους. Άλλος χρόνος για πειράματα και υπομονή δεν υπάρχει. Το νέο Κράτος που θα ξεπηδήσει και θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του θα πρέπει να εφαρμόσει την πεπατημένη. Κανένα Κράτος που σέβεται τον εαυτό του δε συναλλάσσεται με εγκληματίες, κανένας λαός δε ξεχνά ποιοι ήταν αυτοί που τον έφτασαν μέχρι την καταστροφή…

 
Γρέκι

Αυτό δεν είναι οικονομική κρίση...

Υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός αυτοκτονιών αυτά τα τρία τελευταία χρόνια. Σας φαίνεται φυσιολογικό; Δηλαδή είναι λογικό να υπάρχει τέτοια αύξηση συνανθρώπων μας που αυτοκτονούν γιατί έχουν πέσει σε μεγάλα βάσανα; Σε δυσκολίες; Σε απόγνωση; Ένας λαός σαν τον δικό μας που έχει γνωρίσει μεγάλη φτώχεια, πολέμους, διωγμούς, δυστυχίες, εμφυλίους, ξαφνικά αρχίζει και πηδάει από τα παράθυρα, κρεμιέται, πατάει τη σκανδάλη γιατί ήρθε το μνημόνιο και φτωχύναμε; Υπάρχει κάτι πολύ παράξενο σ΄αυτή την ιστορία. Θυμάστε, πιο παλιά,  στο κύκλο σας, φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που μαθαίνατε πως αντιμετωπίζουν κάποιο μεγάλο προσωπικό δράμα να αυτοκτονούν, σε τέτοια συχνότητα; Άνθρωποι που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια δεν πέρναγε καν στην άκρη του μυαλού τους σαν σκέψη;


Και τα συσσίτια; Χιλιάδες άνθρωποι στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ; Χωρίς να είναι πόλεμος, χωρίς να υπάρχει κατοχή; Κι άλλοι εκατοντάδες ζητιάνοι, άστεγοι να κοιμούνται στις σκάλες στις πλατείες, κάτω από γεφύρια, να ζητιανεύουν, να παρακαλάνε, άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο καιρό αναθρέφανε οικογένεια, δουλεύανε δυο και τρεις δουλειές, ρισκάρανε, ξεπερνάγανε με το κεφάλι ψηλά προβλήματα οικογενειακά, αρρώστιας, αποτυχίας ή ότι άλλο;

Τόσοι πολλοί άνθρωποι με το πρώτο ζόρι, μια φτωχοποίηση, μια προσωπική χρεοκοπία, το ζόρι της ανεργίας, ή τα χρέη, να δείχνουν έτσι απελπισμένοι, με μηδενικό κουράγιο, με μηδενική δυναμικότητα να παλέψουν, να αγριέψουν, να σηκώσουν κεφάλι, να αγωνιστούν;


Αυτό δεν είναι οικονομική κρίση. Είναι ο μπαμπούλας! Μια σκιά που πλάκωσε τους ανθρώπους στον ύπνο και τους πήρε την ανάσα. Δεν υπάρχει λογική αντιστοιχία μεταξύ φτωχοποίησης και τέτοιας απελπισίας κι αδυναμίας να πάρει κάποιος τη ζωή στα χέρια του. Εκτός κι δεχτούμε πως η κοινωνία μας ήταν ένα φοβισμένο παιδί που κοιμόταν με παραμύθια κι ανοιχτό το φωτάκι στο δωμάτιο τις νύχτες και κάποιος του το έσβησε και το τρόμαξε. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι απλά το άδειασμα της τσέπης. Είναι το άδειασμα κάθε ενέργειας μέσα από τον άνθρωπο. Είναι ένας πρωτόγνωρος φόβος να κοιτάξει κάποιος την ντουλάπα της ζωής του γιατί έχει πεισθεί πως εκεί μέσα κάτι κακό τον περιμένει. κι είναι ανήμπορος να το πολεμήσει.


Περισσότερο από κρίση μοιάζει με αρρώστια. Μια μόλυνση που απλώνεται σιγά σιγά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με πολύ άσχημα συμπτώματα και μηδενικές αντιστάσεις. Φόβος, κακομοιριά, κλάψα από τη μία και βία, βαρβαρότητα, μίσος, σκοτεινιά στον αντίποδα. Και όχι μια κοινωνία δεν δημιουργεί μια τέτοια "σκιά" από πάνω της, χωρίς να έχει προηγηθεί πολύ βαθύ σκάψιμο στα θεμέλιά της. Η μετάλλαξη της κοινωνίας σε τρομαγμένο παιδάκι έχει ξεκινήσει πολύ πριν το μνημόνιο.


Πρέπει να σου ξηλώσουν όλες τις αντιστάσεις, να σε πείσουν πως είσαι ελάχιστος, ασήμαντος, χωρίς καμιά ελπίδα για να μπορείς έτσι άμεσα να μετατρέπεσαι σε αυτοκτονικό, καταθλιπτικό, σε ζητιάνο, σε τρομοκρατημένο. Πρέπει να σου έχουν αφαιρέσει αξίες δυνατές που σε κρατάνε στη ζωή. Πρέπει να σε έχουν φυλακίσει ολοκληρωτικά στο εγώ σου για να μην μπορείς να πιαστείς από πουθενά. Οι πατεράδες μας οι παππούδες μας πέρασαν πολύ μεγαλύτερη φτώχεια. Μηδενικές ευκαιρίες. Φεύγανε μ΄ενα τρύπιο παπούτσι και με άδειες τσέπες με σαπιοκάραβα στην άλλη άκρη της γης για να βρουν τη τύχη τους. Κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με μεγάλα βάσανα. Και το δελτίο των αυτοκτονιών ήταν ελάχιστο. Τα συσσίτια τα είδαμε μόνο στη κατοχή. Οι ζητιάνοι ήταν λίγοι. Δεν μπορεί έτσι σε δυο και τρεις γενιές μέσα να γίναμε τόσο ανήμποροι.


Οχι, αυτό που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι αδυναμία αντίστασης. Είναι αδυναμία αγάπης. Αγάπης για τη ζωή, αδυναμία αναγνώρισης της αληθινής αξίας της, αδυναμία προσέγγισης των ανθρώπων που στέκονται δίπλα  μας, αδυναμία να εκφράσουμε τα όνειρά μας.


Δεν βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε ένα τούνελ. Οι έλληνες βρίσκονται στο τουνελ που έχουν σκάψει γύρω από τον ευατό τους. Οι διαμορφωτές συνειδήσεων δεν λειτουργούν πλέον με όρους πατριωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, λειτουργούν ξεκάθαρα σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να προκαλέσεις φόβο πχ για μια απειλή πολέμου, ή για μια αλλαγή καθεστώτος. Εστιάζουν στα ουσιαστικά αποθέματα του κάθε ανθρώπου και του τα αφαιρούν. Δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις κάποιον για τα πολιτικά του φρονήματα. Αντί να του αφαιρέσεις την ελευθερία του, του αφαιρείς τη δυνατότητα να τη διεκδικεί.


Το μνημόνιο δεν είναι απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ένα φαινόμενο nocebo στη ψυχολογία των πολιτών. Ενα ωραίο πρωί, αρχίζεις να βομβαρδίζεις το πλυθησμό με την ίδια απειλητική είδηση. Αν δεν κάνουμε αυτό που λένε οι δανειστές, χαθήκαμε. Βάζεις μπροστά επιστήμονες, δημοσιογράφους, πνευματικούς υποτίθεται ανθρώπους, να παπαγαλίζουν συνέχεια την ίδια ιδέα. Μοιραία σε κάθε κίνηση που συνδυάζεται σε ανυπακοή κατά των δανειστών, οι πολίτες διστάζουν γιατί φοβούνται το μοιραίο. Η αντίσταση κάνει κακό. Αν πούμε όχι χαθήκαμε. Λέγοντας όμως ναι πάλι βλέπουμε πως χανόμαστε. Αρα αδιέξοδο ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ,  άρα μπλοκάρισμα όλων των μηχανισμών προστασίας. Κατάθλιψη, τρέλα, αυτοκτονία, βίαιες αντιδράσεις, περιχαράκωση της κοινωνίας γύρω από το προσωπικό αγώνα επιβίωσης της κάθε μονάδας.


Είναι καλά εκπαιδευμένη μια κοινωνία που λάμβανε συνεχώς φάρμακα placebo κι αισθανόταν υγιής να αισθανθεί αυτόματα άρρωστη μόλις της τα αφαιρέσεις. Η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες γενιές επιβίωνε με ψέματα. Δεν γνωρίζει τις πραγματικές τις δυνατότητες, δεν γνωρίζει τους τρόπους αντίστασης στη μόλυνση γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί νοσεί. Εχει πεισθεί πως είναι εν δυνάμει ασθενής. Ακόμα κι αν δεν έχει συμβει τίποτα το αληθινά τραγικό σε κάποιον, εκείνος ΦΟΒΑΤΑΙ πως θα του συμβεί και περιμένει απραγος, τιμωρημένος. Εγώ φταίω, εσύ φταιες, όλοι μας φταίμε.


ΦΟΒΟΣ, ΕΝΟΧΗ, ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Το νοσηρό τρίπτυχο. Γεμίζουν οι αποθήκες με τρόφιμα μη τυχόν και συμβεί κάτι φοβερό. Κάνουμε ότι μας ζησήσουν στη δουλειά ακόμα και τα πιο παράλογα πράγματα μη τυχόν και μείνουμε άνεργοι. Κρυβόμαστε στο σπίτι μη τυχόν και στοχοποιηθούμε. Κάνουμε ουρές στη ΔΕΗ για διακονισμούς μη τυχόν και μας κόψουν το ρεύμα. Κάνουμε διακανονισμούς στην εφορία μη τυχόν και μας πάρουν το σπίτι. Φοβόμαστε νοιώθωντας πως εμείς φταίμε και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα γιατί δεν υπάρχει έξοδος.


Κι όσοι έχουν τη δυνατότητα κάνουν κάτι πιο δραστικό. Ανοιγουν τη πόρτα από το σκοτεινό δωμάτιο και το σκάνε. Είτε με τον πιο θλιβερό τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή τους είτε φεύγοντας μακριά. Σε άλλες χώρες. Χωρίς να κοιτάζουν πίσω. Μη τυχόν και γίνουν στάχτη...


Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι κάνουμε εδώ μέσα όσοι γράφουμε για όλα αυτά. Τίποτα το σπουδαίο. Μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις με πολλούς άλλους. Κοινά συναισθήματα. Οχι γιατί θα αλλάξει κάτι. Απλά αποδεικνύουμε στους εαυτούς μας πως μπορούμε, ακόμα, τουλάχιστον να σκεφτόμαστε. Υπάρχουν καλέσματα προς τα έξω. Ελάχιστοι συμμετέχουν. Γιατί; Γιατί δεν πιστεύει κανείς τίποτα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ενας ασθενής δεν γιατρεύεται αν αρχίζει να διαμαρτύρεται γι΄αυτό που του έχει συμβεί. Για να ελπίζει στην γιατρειά του πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει από τι πάσχει.


Κι αυτό έχω την εντύπωση πως δεν το γνωρίζουμε ούτε κατά προσέγγιση.


Από vasiliskos2

Μεγάλες αλλαγές σε εφορίες και τελωνεία

Νέο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις εφορίες και τα τελωνεία ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

Απλοποίηση του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του ΦΠΑ, αλλά και της διαδικασίας επιστροφών φόρων, νέο σύστημα ποινών και προστίμων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων, αντικειμενική επιλογή για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας, καταγραφή ελεγκτικών προτύπων για τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, online λήψη στοιχείων από όλο τον κρατικό τομέα για τη διενέργεια διασταυρώσεων αλλά και ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.»

Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις εφορίες και τα τελωνεία στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1 Ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου. Κύριος στόχος είναι αρχικά η απλοποίηση της νομοθεσίας, αλλά και η ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου με μέτρα όπως:

  • Απλοποίηση του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του κώδικα ΦΠΑ.
- Απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφών Φ.Π.Α., φόρου εισοδήματος, λοιπών φόρων.
Ρύθμιση του καθεστώτος των ποινών και προστίμων που επιβάλλονται για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών πειθαρχικής αντιμετώπισης υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών.
Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας τόσο των πληροφοριοδοτών όσο και των υπαλλήλων από κακόβουλες ενέργειες.
2 Ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων (φορολογικών και τελωνειακών). Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται:
  • Ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.
  • Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών και ποιοτικών προτύπων για τους εσωτερικούς ελέγχους.
  • Δημιουργία δεικτών αποδοτικότητας - αποτελεσματικότητας στην ανίχνευση και τη δίωξη εγκληματικών πράξεων διαφθοράς.
  • Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας.
  • Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών προτύπων για τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
3 Ενίσχυση της συνεργασίας (εσωτερικής και εξωτερικής) και της ανταλλαγής πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται και επεκτείνεται η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η ΓΓΠΣ με την online λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.
4 Ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας. Οι στόχοι που τίθενται είναι:
  • Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Δυνατότητα χρήσης βραβείων και κινήτρων για καινοτόμες λύσεις μείωσης της διαφθοράς.
  • Καθιέρωση μαθημάτων στα σχολεία σε θέματα ακεραιότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναφορικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο.
  • Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη δημιουργία και στελέχωση τμήματος ενημέρωσης πολιτών σε κάθε μεγάλη ΔΟΥ.
  • Δημιουργία σύγχρονης και αντικειμενικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιακή εξέλιξή τους βάσει αυτής.
ΠΗΓΗ

Έκθεση - βόμβα για το Ντυνάν

Με δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό και προς υπουργούς ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ανησυχία του και τις απορίες του για το καθεστώς λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στον οποίο υπάγεται το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»...

 όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σε έκθεση ειδικών το «Ερρίκος Ντυνάν» περιγράφεται ως μνημείο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης επί σειρά ετών.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το νοσοκομείο προχωρά σε ειδικές συμβάσεις με Ταμεία, σε «γενναιόδωρες» εκπτώσεις, σε ειδικούς τιμοκαταλόγους αλλά και σε εκτίναξη του αριθμού των ασθενών με «δωρεάν» νοσηλεία.

Η διαχείριση του νοσοκομείου μέσα στη γενικευμένη κρίση είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, να εμφανίσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 71,7 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2010 και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ένα χρόνο αργότερα, που είχαν αυξηθεί στα 143 εκατομμύρια ευρώ.

Siemens : Νέα δεδομένα για τον Χρήστο Καραβέλα και τα 15 πρώην στελέχη του ΟΤΕ από την έκθεση του συμβούλου

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο  ΒΗΜΑ της Κυριακής δείχνει την έξοδο διαφυγής όλων των εμπλεκομένων στο περίφημο σκάνδαλο της Siemens. Mε απλά λόγια πάπαλα. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ ο σύμβουλος κ. Άθως Στυλιανού που επιχείρησε επί έναν χρόνο να αποτιμήσει τυχόν βλαβη του ΟΤΕ, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ανήκε στο Δημόσιο, δηλώνει αδυναμία να υπολογίσει όχι μόνο αν υπάρχει αλλά και το ύψος της! Έτσι για 16 πρώην στελέχη του ΟΤΕ η υπόθεση κλείνει τον Ιούλιο!
 
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή 13 Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens βρίσκονται ως κατηγορούμενοι στο κατώφλι των τριών ελλήνων ανακριτών-Νικολακέα, Φιοράκη, Πιπιλίγκα.
Ανάμεσα στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ για τα οποία ανοίγει ο δρόμος της αθώωσης βρίσκεται και ο Χρήστος Καραβέλας, ο τρίτος φυγάς της ιστορίας μετά τους Χριστοφοράκου και Γιουγκ, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εν μέσω θεωριών συνομωσίας, φημών και θρύλων που κυκλοφορούν ακόμη και στα πιο απόμακρα μοναστήρια της Αντιπάρου, εδώ όπου βρίσκεται ένα από τα σπίτια του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, o  οποίος αν μη τι άλλο διαθέτει και χιούμορ. Όπως γράφει η Γιάννα Παπαδάκου «το κατηγορητήριο αναβιώνει όλο το σύστημα των πληρωμών μέσω του ψευδώνυμου «Franz» για τον Γεώργιο Σκαρπέλη του ΟΤΕ αλλά και περίεργων τοπωνυμίων που διατηρούσε ο Χρήστος Καραβέλας για λογαριασμούς του στην Ελβετία, όπως, «Υδρα», «Κορώνη» αλλά και «Ανοιξη»...»

Ο Καραβέλας εγκατέλειψε την Ελλάδα τον Μάιο του 2009 και έκτοκτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Λίγο πριν  φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της  Siemens” επιχείρησε  να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ>







ΕΠΑΦΕΣ με τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς επιχείρησε ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηellas ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, Χρήστος Καραβέλας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη φυγή του. Ο επονομαζόμενος «ταμίας» της Siemens ζητούσε από τα πολιτικά πρόσωπα να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την αναφερόμενη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο για τη σύμβαση
8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.


Η πλευρά του φυγόδικου μάνατζερ ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ. Καραβέλα ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό» και ότι «θα υπάρξει προσπάθεια σχετικής εισήγησης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γιώργο Σανιδά». Αλλά αν αυτά είναι λόγια, υπάρχει μια ακόμη πιο χειροπιαστή ένδειξη «αρωγής» στον φυγόδικο. Αν και οι υπεύθυνοι μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μπλόκαραν τους λογαριασμούς του αλλά και αρνήθηκαν κατάθεση μέρους των 14.500.000 ευρώ που επιχειρούσε να διακινήσει ο κ. Καραβέλας την
άνοιξη του 2008, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εκροή αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό· ένα μέρος τους κατέληξε και στην Ουρουγουάη για την αγορά της βίλας στο διάσημο θέρετρο της Πούντα ντελ Εστε. Για αυτές τις ύποπτες συναλλαγές υπήρξε αλληλογραφία από τον Μάιο του 2008 μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και του τότε προϊσταμένου της επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Γιώργου Ζορμπά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από άλλες δικαστικές αρχές που ενημερώθηκαν σχετικά.

O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους. Οπως αναφέρει σήμερα άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemensτον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων». Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.

Η απειλή των αποκαλύψεων
Στις αρχές του 2008, όταν ο Χρήστος Καραβέλας αντελήφθη ότι ο δικαστικός κλοιός σύντομα θα στένευε, αποφάσισε ότι ίσως ήταν η ώρα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για αυτές τις δωροδοκίες ή τουλάχιστον να απειλήσει ότι θα το κάνει. Το κύριο σκεπτικό του όπως και ορισμένων συνεργατών του ήταν ότι «θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες λόγω της σύντομης παραγραφής εξαιτίας και της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε διάπραξη αδικημάτων, όπως είχε συμβείδηλαδήμε τους συμμετόχους στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας Καλτσεστρούτσι» έλεγαν. Μάλιστα, τα στελέχη της Siemens είχαν επιδιώξει τότε να έλθουν σε επαφή με τον οικονομικό διευθυντή, την αντίστοιχη περίοδο, της Siemens στη Γερμανία Ράινερ Νιντλ , με τον οποίο συνεργάζονταν στην προώθηση των «ειδικών κονδυλίων». Στόχος ήταν να δοθούν «χέρι με χέρι» κάποια αποδεικτικά στοιχεία χρηματισμού ελλήνων πολιτικών που φέρεται να είχε ο κ. Νιντλ και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα προκειμένου «να αποδειχθούν οι δωροδοκίες». Αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία ούτε εστάλησαν ούτε εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδειχθεί και ότι πράγματι υπήρξαν. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Νιντλ είναι σήμερα σοβαρά άρρωστος και εμφανίζει «τάσεις σχιζοφρένειας».

Τα σχέδια άλλαξαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, με την οποία διαχωρίστηκε η δικαστική τύχη πολιτικών προσώπων και ιδιωτών, δημιουργώντας νέο «δεδικασμένο» και για την υπόθεση της Siemens. Απειλές αποκαλύψεων τέλος. Τo όπλο που απέμεινε στον Χρήστο Καραβέλα ήταν η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

Τελευταία γραμμή αμύνης
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Καραβέλας και ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος επιχειρούσαν να συγκεντρώσουν σειρά παλαιότερων αποφάσεων κυβερνητικών συμβουλίων- από τη δεκαετία του 1980 ακόμη-, αλλά και προηγούμενες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ που είχαν ελεγχθεί δικαστικά και είχαν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Στόχος της υπεράσπισης ήταν να αναδείξει ότι «όλες οι ενέργειες της Siemens στην προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ ήταν σύννομες και με βάση αποφάσεις κυβερνητικών συμβουλίων. Επιπλέον, η συμφωνία 8002 του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια με προηγούμενη σύμβαση του ΟΤΕ που είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη απολύτως σύννομη».

Σε αυτή την ύστατη προσπάθεια, ο φυγόδικος σήμερα μάνατζερ λέγεται ότι συναντήθηκε και με πολιτικούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρκουλάκος που ρωτήθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» γι΄ αυτά τα ραντεβού του Χρήστου Καραβέλα απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Εγινε ή όχι, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε, αφού στο τέλος ο Χρ. Καραβέλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Χριστοφοράκου, επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πατρών για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα ίχνη των εκατομμυρίων
Από τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ. Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη.

Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι. Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα. Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες έκλεισαν τον περασμένο Φεβρουάριο.





Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ-ΕΘΝΟΣ
“ΕΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ…”

"Οι σχέσεις που έχω λειτούργησαν εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου. Η σύζυγος και η κόρη μου είναι προφυλακισμένες στον Κορυδαλλό, ενώ οι δύο μικρότερες κόρες μου και ο γιος μου μπορεί να πάνε κι αυτοί φυλακή".
Ο καταζητούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), μία μέρα μετά τις εκλογές, σχολιάζοντας το εάν συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συντριπτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (Οκτώβριος 2009), οι συλλήψεις και προφυλακίσεις των μελών της οικογένειάς του, δηλώνει:
"Το αισθητήριο του κόσμου όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη είναι η κοινή συνείδηση του ανθρώπου, έκρινε ότι ο διωγμός, οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις της οικογένειάς μου ήταν εκδίκηση. Και με τον τρόπο αυτό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του"...
Ο Χρήστος Καραβέλας επαναλαμβάνει από κει όπου βρίσκεται ότι θα δώσει τη νομική του μάχη στο Μόναχο, όπου, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δεν εκδίδεται Ευρωπαίος πολίτης όταν στη χώρα που τον ζητάει απειλείται με ισόβια.
- Γιατί έφυγε:
"Ηταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη η φυλάκισή μου. Θεώρησα σκόπιμο να παλέψω από το εξωτερικό και όχι από τη φυλακή".
- Για την αντιμετώπισή του από τη Δικαιοσύνη:
"Επί δυόμισι χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ δεν έκαναν πραγματογνωμοσύνη για να φανεί εάν υπέστησαν ζημιά από τη σύμβαση 8002. Εδώ ακολουθήθηκε μεθόδευση...".
- Για το εάν συνετέλεσε στη φυγή του το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό, που έφερε παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens:
"Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή".
-Για την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη:
"Ημουνα στη Siemens από το 1968 μέχρι το 1998. Οτιδήποτε έχει γίνει σε σχέση με πολιτικούς, έχει παραγραφεί γι αυτούς"...
- Φοβάται να μιλήσει;
"Γενικά φοβάμαι γι αυτά που έχουν γίνει και για μένα και για την οικογένειά μου".
- Εάν είχε έρθει σε επαφή με πολιτικούς και δικαστικούς, πριν από την απόδρασή του:
"Το μόνο που επιδίωξα και προσπάθησα ήταν να γίνει πραγματογνωμοσύνη, γιατί είναι σίγουρο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βλάφτηκε. Ηθελα να αποδειχτεί η αλήθεια, για να μη βρεθώ εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στην πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται το κλειδί".
- Για τη Δικαιοσύνη:
"Ψάχνει σε λάθος δρόμο"...
- Για τις συλλήψεις:
"Στην οικογένειά μου ξέσπασαν κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Τα παιδιά και η σύζυγός μου δεν γνώριζαν τίποτα για τους λογαριασμούς, όπου είναι συνδικαιούχοι. Μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, έκανα ό,τι κάνει κάθε Ελληνας γονιός. Μοίρασα την περιουσία μου στα παιδιά, φοβούμενος ότι μπορεί να πεθάνω...".







Όταν ο Καραβέλας εγακατέλειψε την Ελλάδα η Δικαιοσύνη συνέλαβε την σύζυγο και τις κόρες του και τις προφυλάκισε.


ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ>ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ
Αποσπάσματα συνέντευξης της Μάρθας Καραβέλα, (σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα, διακεκριμένη οφθαλμίατρος η οποία είχε διατελέσει επιμελήτρια στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ,) στον Φρίξο Δρακοντίδη για το «Πρώτο Θέμα»

-Η εμπειρία του εγκλεισμού στη φυλακή πώς ήταν για σας και για την κόρη σας;

-" Πολύ τρομακτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας πρόσφερε και την ικανοποίηση ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία με πολλή δύναμη. Μέσα από αυτή την εμπειρία οι δεσμοί της οικογένειας μας έγιναν ακόμα πιο ισχυροί. Δεθήκαμε περισσότερο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο αγαπημένα μεταξύ τους σήμερα. Δείξαμε ότι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που επιζητά το αυτονόητο: να μείνει ενωμένη. Και όλα αυτά που γράφανε για μας, για δήθεν υπέρογκα χρηματικά ποσά ή ότι είμαστε «ψωνισμένοι», είναι όλα ψέματα. Τα παιδιά μου είναι φυσιολογικοί χαρακτήρες της καθημερινότητας. Με όνειρα και φιλοδοξίες. Ίσως αυτό να απογοητεύει κάποιους που θέλουν να γράψουν διάφορα, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς αυτή είναι η αλήθεια."

-Φοβηθήκατε στη φυλακή;

-"Καθόλου. Καθόλου δεν φοβήθηκα. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα ωραία, αλλά δεν πέρασα και άσχημα. Το προσωπικό, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι ήταν όλοι τους εξαιρετικοί. Οι άλλες κρατούμενες, μάλιστα, μας έδειχναν σεβασμό. Μας έλεγαν: «Εσείς δεν έχετε θέση εδώ πέρα. Πρέπει να βγείτε γρήγορα και είναι άδικο που είστε μέσα. Δεν ταιριάζετε με το περιβάλλον της φυλακής». Παρ' όλα αυτά, μαζί με την κόρη μου καταφέραμε να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον της φυλακής. Δουλέψαμε στον κήπο, σκάψαμε, ποτίσαμε, μαζέψαμε σκουπίδια, κρατήσαμε τη βιβλιοθήκη."

-Συνειδητοποιήσατε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μείνετε για περισσότερο διάστημα μέσα στη φυλακή;

-"Το συνειδητοποιήσαμε και είπαμε οτι μπορεί να μείνουμε μέσα ακόμα κι έναν χρόνο, όσο δηλαδή μπορούσαν να μας κρατήσουν προφυλακισμένες. Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο που παρακαλούσα ήταν να βγει έξω το παιδί μου το συντομότερο δυνατόν."

-Κατά τη διάρκεια των εξελίξεων στην υπόθεση είχε ακουστεί ότι για όλα όσα συνέβησαν θεωρείτε αποκλειστικά υπεύθυνο τον σύζυγο σας και πως αυτός θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί πρώτος απ' όλους ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει. Ισχύει;

-"Όχι βέβαια. Αυτό έλειπε. Με τίποτα. Δεν θα τον συγχωρούσα ποτέ αν έκανε κάτι τέτοιο. Δεν θα του το συγχωρούσα ποτέ, ούτε και τα παιδιά μας, αν έκανε κάτι τέτοιο."

-Ακόμα και σήμερα δεν επιθυμείτε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης;

-"Όχι βέβαια. Ούτε κατά διάνοια."

-Για ποιον λόγο; Αν είναι αθώος, τι έχει να φοβηθεί;

-"Φάνηκε ότι όλα ήταν δρομολογημένα να γίνουν. Τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, γιατί μετά κάτι φάνηκε να αλλάζει. Ο άντρας μου αναγκάστηκε να φύγει γιατί πίστευε ότι έτσι όπως παρουσιαζόταν η κατάσταση ήταν ήδη καταδικασμένος. Αλλιώς δεν θα έφευγε ποτέ. Όταν όμως είδε ότι ήταν όλα προγραμματισμένα και δρομολογημένα κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα αυτά που έλεγαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι τους, αποφάσισε να φύγει. Και προς Θεού, κανένας από μας δεν ήθελε να γυρίσει. Οι δικοί μας άνθρωποι, τα παιδιά μας, παρακαλούσαν κάθε μέρα να μη γυρίσει. Μην τυχόν εμφανιστεί."

-Πιστεύετε ότι τελικά θα δικαιωθεί;

-"Και βέβαια θα δικαιωθεί. Όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν στέκουν. Θα το δείτε. Είναι όλα έωλα. Απλώς ελπίζω να αντέξει μέχρι τότε."








Τι έγραφε η Σίβυλα του ΒΗΜΑτος για τον Καραβέλα και την Αντίπαρο



Το χειροποίητο Riva έφθασε κοντά στην ιδιωτική παραλία , λίγο πριν την ξακουστή περιοχή Απάντημα της Αντιπάρου. Η Εσθήρ προσπάθησε να συγκρατήσει το μακρύ, διάφανο καφτάνι της Donatella Versace εκείνο όμως «σύρθηκε» στα καταγάλανα νερά. Φόρεσα το μεγάλο ψάθινο καπέλο του οίκου Valentino, ιδιοκτησίας πλέον του Εμίρη του Κατάρ (owner επίσης του λιλιπούτειου ελληνικού νησιού Οξιά) και κοίταξα ψηλά στο εντυπωσιακό σπίτι του λόφου. «Τελικά μην τον… είδατε μην τον απαντήσατε τον monsieur Καραβέλα» γέλασα δυνατά. «Ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens παραμένει άφαντο την στιγμή που η βίλλα του αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γνωστή και ως «πέτρινο μαυσωλείο» μοιάζει με τον αραχνιασμένο πύργο στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Κάρολου Ντίκενς» είπα.

Η παιδική μου φίλη προτίμησε να μην απαντήσει. Προχώρησε στην παραλία και στάθηκε δίπλα στον σιδερένιο φράχτη. «Κοίταξε εδώ!» με παρότρυνε να πλησιάσω στο συγκεκριμένο σημείο. «Ο φράχτης είναι πεσμένος στην άμμο ενώ στην ιδιόκτητη παραλίας της Καραβελίου επαύλεως απολαμβάνει το μπάνιο της μια μεγάλη παρέα» τέντωσε το χέρι της δείχνοντας προς τη μεριά του πανέμορφου seaside.

Έβγαλα τα γυαλιά μου και κοίταξα προσεχτικά τους κυρίους και δεσποινίδες οι οποίοι έτρωγαν καρπούζι, φέτα και έπιναν παγωμένο λευκό κρασί, καθισμένοι στην καυτή άμμο.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι η έπαυλη έχει ενοικιαστεί έναντι αδράς αμοιβής» σημείωσα . «Τελικά σε ποιόν ανήκει αυτό το σπίτι?» αναρωτήθηκα. « Η Karavelas family υποτίθεται ότι δεν έχει καμία «δικαιοδοσία» πλέον πάνω στο οίκημα με τις δεκάδες παρανομίες» συνέχισα. «Τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Χρήστου Καραβέλα, πρώην διευθυντή τηλεποικινωνιών της Siemens, πίστευα ότι έχουν κατασχεθεί από το κράτος» κούνησα το κεφάλι μου.«Εκτός και αν ανήκει σε κάποια από τις περιβόητες offshore του πρώην στελέχους».

To... φάντασμα του Καραβέλα



Η Εσθήρ είναι πεπεισμένη ότι ο Καραβέλας, για τον οποίο έχει εκδοθεί εδώ και χρόνια διεθνές ένταλμα σύλληψης, επέστρεψε από το περιώνυμο θέρετρο Punta Del Este της Ουρουγουάης στην Αντίπαρο των ισχυρών εφοπλιστών και περιφέρεται στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες μεταμφιεσμένος ... σε Μανταλένα. «Είναι το μόνο μέρος που κανείς δεν θα σκεφθεί να ψάξει ποτέ» χαχάνισε η παιδική μου φίλη.

Το «πέτρινο μαυσωλείο» όταν χτίστηκε δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων όπως θυμούνται σήμερα οι επιφανείς επαυλοκρατούντες γείτονες. Το πανίσχυρο και πάμπλουτο τότε στέλεχος της Siemens είχε κλείσει ολόκληρο το δρόμο με την ογκώδη , κακόγουστη κατασκευή του ενώ είχε φρονίσει να «μπαζώσει» και την παραλία. Ο celebrity-Καραβέλας επιθυμούσε όπως κάθε ...tycoon που σέβεται τον εαυτό του να απολαμβάνει μόνος το cocktail του σε μια πανέμορφη ιδιόκτητη παραλία.

Υπήρξαν αγανακτισμένοι κάτοικοι οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν έφοδο στο εσωτερικό του σπιτιού και να …κόψουν σε μικρά κομματάκια τις πολύτιμες πορσελάνες και τα υφάσματα επιπλώσεων του Ralph Lauren.
Το συρματόπλεγμα με ...βάζει σε υποψίες! Κάτι περίεργο υπάρχει εκεί. Συρματοπλέγματα «διαπλοκές» και καρπούζια!

Κάποιοι πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην «αμαρτωλή» έπαυλη. Την νύχτα ανάβουν μικρά φώτα. Ακούγωνται φωνές. Μην είναι το ... φάντασμα του Καραβέλα; Μην είν οι «μυστηριώδεις» ενοικιαστές? Μην είν απλώς τουρίστες οι οποίοι εισβάλλουν στην ιδιόκτητη παραλία ρίχνοντας κάτω τα συρματοπλέγματα και κοιμούνται …τζαμπουίτα σε πολυτελή ιδιόκτητη περιοχή; Ίσως το κουβάρι πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται και πάλι από την Αντίπαρο των μεγαλοεφοπλιστών του Bruce Springsteen του Steven Spielberg και βέβαια του Ελληνολάτρη Tom Hanks ο οποίος θα μπορούσε να «γυρίσει» ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό Καραβέλιο story.

 


ΠΗΓΗ

Το Reuters τινάζει στον αέρα το καλό κλίμα Σαμαρά

Το θέμα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών δανείων προς το ΔΝΤ στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ αγγίζει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ελληνική κυβέρνηση.

Μια ημέρα νωρίτερα το ΔΝΤ είχε αποκλείσει γενικότερα νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δια στόματος του Γκέρι Ράις, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup ρίζνουν το βάρος της προσπάθειας στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν και τον κύριο όγκο του χρέους στα χέρια τους.

Αν και στα media το θέμα επικεντρώνεται στην προοπτική νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και στην τοξικόιτητά του στην πραγματικότητα το θέμα που ανοίγει είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο απ την ίδια τη συζήτηση.

Η προοπτική μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και η κωλυσυεργία των Ευρωπαίων στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωσή του, στη βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί από το ΔΝΤ λόγω "ευρωπαϊκών επιλογών".

Η επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα, αν αυτή συνοδευτεί από την έναρξη πολιτικών διεργασιών, συνεπάγεται ότι στα παρασκήνια υπάρχουν έντονες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Αν και οι τόνοι ανέβηκαν, λόγω του δημοσιεύματος του Reuters εν τούτοις δεν αναμένεται να υπάρξουν αντίστοιχες επίσημες πολιτικές τοποθεετήσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την Ευρώπη, ενώ το ΔΝΤ θα διαψεύσει επισήμως και παρασκηνιακά τα σενάρια.

Οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα όμως είναι βραχυχρόνια αρνητικές, καθώς ανοίγουν θέμα νέου κουρέματος, ενώ η χώρα αγωνίζεται να αλλάξει το κλίμα στις αγορές και να προσελκύσει επενδύσεις.

Τα δημοσιεύματα και "ντόρος" γύρω από το θέμα απειλούν να δυναμιτίσουν τις κυβερνητικές προσπάθειες οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως η κατακόρυφη πτώση των spreads και η αλαμτώδης άνοδος του Χρηματιστηρίου.

sofokleousin

Νέα Ορλεάνη: 19 οι τραυματίες στη Γιορτή της Μητέρας

Δεκαεπτά ενήλικες και δύο παιδιά τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τη Γιορτή της Μητέρας στη Νέα Ορλεάνη.

Τα παιδιά είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας 10 ετών. Πολλά από τα φέρουν εκδορές, ορισμένες από τις οποίες προκλήθηκαν από σφαίρες που εξοστρακίστηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός από τους τραυματίες.
Σύμφωνα με το FBI, πρόκειται για μία κοινή πράξη βίας, η οποία σημειώνεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Οι σφαίρες προήλθαν, σύμφωνα με την αστυνομία, από δύο διαφορετικούς τύπους όπλων, ενώ δύο ή τρεις άνθρωποι εθεάθησαν να φεύγουν τρέχοντας από τον τόπο του περιστατικού.
Η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης απηύθυνε έκκληση προς τους αυτόπτες μάρτυρες και προσφέρει αμοιβή 2.500 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.

Πάρε κόσμε...τσάμπα πράμα!! Ένα εκατομμύριο για κατασκευή ιστοσελίδας ξόδεψαν τρεις δήμοι περιφέρειας

Το 1,08 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος κατασκευής ιστοσελίδων τριών περιφερειακών δήμων.
Πρόκειται για τους Δήμους Μεσολογγίου, Πηνειού και Ακτίου – Βόνιτσας οι οποίοι, όπως αποκαλύπτεται, ξόδεψαν πάνω από 300.000 ευρώ έκαστος για να φτιάξουν τα site τους.
Η αποκάλυψη ήρθε πρώτα για το Δήμο Μεσολογγίου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας του έφτασε τα 308.000 ευρώ.

Η συνέχεια δόθηκε με ανακοίνωση του δήμου ο οποίος προκειμένου να δικαιολογήσει το κόστος τονίζει ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ (;), ενώ «καρφώνει» τους Δήμους Πηνείου και

Ακτίου-Βόνιτσας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «ενδεικτικά παρουσιάζουμε και άλλα έργα, που υλοποιούνται με την ίδια χρηματοδότηση:

1)το Δήμο Πηνειού με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΟΥ», προϋπολογισμού 387.450,00 €

2)στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ» . προϋπολογισμού 387.450,00 €».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Απρίλιου ότι στις 24/05 υπέγραψε με την ένωση εταιρειών Velti A.E.– iKnowHow A.E. την «Σύμβαση Εκτέλεσης του Έργου “e-Kallikratis, Σύγχρονες Ψηφιακές Υπηρεσίες”.

Το έργο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι, στον Άξονα Προτεραιότητας «04 – Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας», με κωδικό πράξης ΣΑΕΠ 2011ΕΠ00180022, κωδικό πράξης (ΜΙS) 349608 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, συνολικής αξίας 308.509,66€».

Μετά απο αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση, η δημοτική Αρχή απάντησε ότι «για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετήσει τις υπηρεσίες και τους δημότες, ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου καθώς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ!!!» καθώς και ότι «για τη διαδικασία του διαγωνισμού και τις λεπτομέρειες του έργου θα ενημερωθείτε λεπτομερώς με δελτίο τύπου από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου».

Η ιστοσελίδα

Οσον αφορά δε στην ιστοσελίδα, ο δήμος στην ανακοίνωση του τονίζει δεν πρόκειται μια απλή ιστοσελίδα αλλά διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα παρέχεται πληροφοριακό υλικό και on line υπηρεσίες του Δήμου.

«Η Διαδικτυακή Πύλη θα λειτουργήσει ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας και θα εξασφαλίσει την επαφή με τον πολίτη και την αλληλεπίδρασή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων του», αναφερεται.

Μεταξύ των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα παρέχονται μέσω της Δικτυακής Πύλης -συμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- θα είναι:

• Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Πιστοποιητικών Δημοτολογίου,

• Πληρωμή Δημοτικού Φόρου,

• Αιτήματα & Καταγγελίες Πολιτών,

• Ενημέρωση Δικαιούχων για τους τίτλους πληρωμής,

• Ηλεκτρονικές Αιτήσεις για Βεβαιώσεις ΤΑΠ,

• Πληρωμή Προστίμων ΚΟΚ,

• Υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού για πλήρωση θέσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της περιοχής και υποβολής της αντίστοιχης ηλεκτρονικής αίτησης.

• Σύστημα δωρεάν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω Ιντερνετ με χρήση της τεχνολογία VoIP.

•Την προμήθεια και εγκατάσταση βασικού εξοπλισμού στο Δήμο (PCs, Printers, Scanners) για την ενημέρωση και τοπική λειτουργία της Διαδικτυακής Πύλης,

•Την εκπαίδευση των χρηστών που θα αναλάβουν την ενημέρωση της Δικτυακής Πύλης,


•Δράσεις προβολής και προώθησης της Διαδικτυακής Πύλης στην τοπική κοινωνία του Δήμου.
Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία ημερίδων, φυλλαδίων καθώς και εκθεσιακού περιπτέρου που θα λειτουργήσει 1 μήνα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επίδειξη της λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης υποστηριζόμενο από στέλεχος του αναδόχου,

•Επιτόπια υποστήριξη από τον Ανάδοχο για όλη τη διάρκεια της παραγωγικής λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης.

Η επιτόπια υποστήριξη θα περιλαμβάνει τη διάθεση Ειδικευμένου Τεχνικού που θα παραβρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Δήμου για συγκεκριμένη περίοδο κατά τη διάρκεια της Παραγωγικής Λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης και θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και συντήρηση της Δικτυακής Πύλης αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας στους υπαλλήλους του Δήμου σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης και συντήρησης της Δικτυακής Πύλης.

Πηγή: Thebest.gr

Σήμερα δημοσιεύεται το ΦΕΚ για την επιστράτευση των καθηγητών – Τι αναφέρει.

Σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου τίθεται η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε προχθες ο Πρωθυπουργός.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών υπογραμμίζεται η«επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους».

Επιπλέον επισημαίνονται και η «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη απεργία για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους.

Η απόφαση θα δημοσιευθεί σήμερα το πρωί  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε και θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης και επίδοσης από τις Νομαρχίες των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους καθηγητές.

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, όπως αναφέρεται στο επίμαχο ΦΕΚ, αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων που θα αγγίξει περίπου τα 88.000 «φύλλα επιστράτευσης», όσοι είναι οι καθηγητές γυμνασίου και λυκείου.

Η υπογραφή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος από τον πρωθυπουργό προκάλεσε αμηχανία στους κύκλους των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να κινηθεί νομικά και να προσβάλλει την απόφαση για επιστράτευση, ενώ πιο ακραίες φωνές προτείνουν να μην αποσυρθεί η πρόταση για απεργία, με ό,τι ενδεχομένως σημαίνει αυτό σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων για αυτούς που θα απειθήσουν.

Σήμερα αναμένεται να συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η οποία μελετά το ενδεχόμενο στήριξης των κινητοποιήσεων των καθηγητών.
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ΦΕΚ εδώ.

koolnews