EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Α-μνήμονες μετά 3 χρόνια μνημονίου

Του Βασίλη Φωτάκη

Στις 23 Απριλίου του 2010 η Ελλάδα μπήκε στην δίνη των μνημονίων. Eως σήμερα, συγκεκριμένα γεγονότα και αποφάσεις καθόρισαν εξελίξεις που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας και αρκετών γενεών αυτής.

Στην επιχειρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή μιας καταρρέουσας χώρας δεν έλειψαν παρόλο αυτά ούτε στιγμή οι φωνές του άκρατου λαϊκισμού, αλλά και η ολιγωρία των ιθυνόντων, επιβαρύνοντας έτσι κάθε μέρα, όλο και πιο πολύ με τις λάθος αποφάσεις και την δυσκαμψία τους, τους πολίτες. Υστέρα λοιπόν από 6 έτη ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας (φέτος πρόβλεψη για 4,2% ) και μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20% ποσοστιαίες μονάδες διαπιστώνουμε ότι από το 2010 έως το 2013 η Ελλάδα έχει απολέσει το 1/5 του μεγέθους της οικονομίας της.

Το δημόσιο χρέος πλέον έχει ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ καθιστώντας το μη βιώσιμο. Παρόλο αυτά το ά τρίμηνο του 2013 θα έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ έως τέλος του 2013.Ενώ για το 2014 υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ ( χαρακτηρίζεται ως θετική) αύξησης 0,6% του Εθνικού εγχώριου προϊόντος.

Αφού καταφέραμε λοιπόν να απομειώσουμε εκείνο το δυσθεώρητο έλλειμμα των 24 δις ευρώ που παράγαμε το 2009, μένει πλέον να προχωρήσουν συγκεκριμένες δομές, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να μιλάμε για βέβαιη τροχιά ανάκαμψης.

Ο Ελληνικός λαός και οι πολίτες γενικά αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλο σε μέτρα αύξησης της φορολογίας, ενώ άλυτο παραμένει το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Οι αποκρατικοποιήσεις συνεχώς βρίσκουν μια καλή δικαιολογία ώστε να αναβληθούν, πλην όσων χαρακτηρίζονται φιλέτα που κατά καιρούς ανακινούνται. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης χωλαίνει εις βάρος πάντα της ανάπτυξης και της εξυγίανσης. Ενώ οι άνεργοι δυστυχώς αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη για μια χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επιβάλλεται επίσης η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και μακάρι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εντος ευρωζώνης για τραπεζική ένωση των χωρών – μελών.

Όλα αυτά υπό το βλέμμα στο δρόμο του μεταξιού για την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο δάνεια δεν εξυπηρετούνται, ενώ η διαχείριση των επισφαλειών είναι σημαντικό θέμα, λόγω πρόσθετων αναγκών που έτσι θα προκύψουν σε κεφάλαια. Οι τιμές των προϊόντων και ειδικά στα βασικά αγαθά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα μέτρα, ύφεση και λιτότητα να καθιστούν το κοινωνικό κόστος ανυπολόγιστο. Ενώ και η πολυδιαφημιζόμενη μείωση στο κόστος ανά μονάδα εργασίας επετεύχθη καθαρά λόγω των περικοπών στις αμοιβές και άρα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και όχι από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα αποτελέσματα λοιπόν που παρήχθεισαν έως τώρα (της μη παραγωγής ελλειμμάτων) στην οικονομία από τις θυσίες των Ελλήνων πρέπει να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί προς τους δανειστές. Για μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί για σταδιακή απομείωση του χρέους ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα προσδοκώμενα πλεονάσματα και παράλληλα να μπορεί να δοθεί μια βαθιά ανάσα.

Ίσως η οικονομία μια χώρας να μπορεί να αποτυπωθεί σε αριθμούς ή και να εξηγείται μερικώς όμως η Αγορά στο σύνολό της που καθορίζει την γενική οικονομία περικλείει ψυχισμό, συμπεριφορές, οράματα, ιδεολογίες , ωφελιμισμό. Το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει σε μια οικονομία εφόσον την εξίσωση Πλούτος – Άνθρωπος βρεθεί κάποιος φωτισμένος να την λύσει.

πηγη

Ανακοίνωση Συνδικάτου ( ΕΘΕΛ ) για τα σεμινάρια Π.Ε.Ι.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων που θα συμμετέχουν στα σεμινάρια Π.Ε.Ι στην Ανθούσα έχουν προγραμματιστεί τα εξής δρομολόγια.....










Βόμβα από τους Financial Times> Κόψτε τα δεσμά ανάμεσα στο κράτος και τους διαπλεκόμενους. Το ελληνικό δράμα δεν έχει happy end!

Την διαπίστωση ότι πλουτοκρατία, παρακράτος και ολιγάρχες εξακολουθούν να συνθέτουν την θανατηφόρα γάγγραινα της Ελλάδας κάνουν οι Financial Times, οι οποίοι δεν προβλέπουν αίσιο τέλος στο ελληνικό δράμα, εξαιτίας της διαπλοκής. Ιδού το άρθρο-σοκ>

Πέντε χρόνια και πέντε πακέτα διάσωσης μετράει η κρίση χρέους της Ευρώπης και η ευρωζώνη – και ο κόσμος – δεν δείχνουν την προσοχή που θα έπρεπε στη χώρα από όπου πρωτοξεκίνησε ο οικονομικός πανικός.

Αφού έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους γείτονες της, η Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζεται πια ως απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, συνεχίζει να ζει το μαρτύριο της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, μόνο και μόνο γιατί η εμπειρία της Ελλάδας μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα, παρά τις διαφορές από τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα προσαρμογής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, εμφανίζει κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας εν μέσω των δεινών και των συνεχών διαψεύσεων.

Το πρόγραμμα επιτυγχάνει κάποιους από τους οικονομικούς στόχους: το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει βελτιωθεί κατά 10% του εθνικού προϊόντος, μια από τις μεγαλύτερες προσαρμογές της ιστορίας σε καιρό ειρήνης. Αντίστοιχη βελτίωση έχει σημειώσει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τα δύο τρίτα από το κενό ανταγωνιστικότητας που δημιουργήθηκε μετά την είσοδο στο ευρώ. Οι τράπεζες επιτέλους ανακεφαλαιοποιούνται, κάτι που μπορεί να δώσει τέλος στην πιστωτική ασφυξία.
Ωστόσο το τίμημα είναι τεράστιο. Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20%. Το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει βελτιωθεί μέσω των περικοπών στους μισθούς – κατ’ επέκταση και στο επίπεδο ζωής – και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες.

Δεν υπήρχε τρόπος να συνεχίσει η Ελλάδα να καταναλώνει πέρα από τις δυνάμεις της. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χωρίς τα μισητά δάνεια διάσωσης, η προσαρμογή θα ήταν ακόμα πιο ριζική – περισσότερες απότομες περικοπές ή το χάος μιας ανεξέλεγκτης εξόδου από το ευρώ.

Το εξαιρετικά δυσχερές σημείο εκκίνησης, όμως, δεν απέκλειε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε αποδεχτεί νωρίτερα ένα μεγαλύτερο κούρεμα στον ιδιωτικό τομέα. Και οι επιλογές της Αθήνας δημιούργησαν περισσότερο πόνο από ότι χρειαζόταν.

Οπότε δεν ευθύνονται μόνο οι υπερβολικά μεγάλες περικοπές για τα δεινά των αθώων Ελλήνων, αλλά και η επιλογή να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους.

Αν υπάρχει κάποιο θετικό σημείο, είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αλλά χωρίς μια βαθύτερη πολιτική αναμόρφωση, θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες και θα χρειαστούν, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, συνεχείς επιμηκύνσεις των δανείων της Ελλάδας, με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς της αγοράς. Η ευρωζώνη και οι καθημερινοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να κόψουν τα δεσμά μεταξύ διαπλεκόμενων και κράτους.
 
euro2day.gr

Σλοβακία: Αγωγή κατά της Ελλάδας για το «κούρεμα»

Aγωγή κατά της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε η σλοβακική τράπεζα Postova Banka με αφορμή την αναγκαστική ανταλλαγή κρατικών ελληνικών ομολόγων (PSI) που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και ο μέτοχός της Istrokapital SE κατέθεσαν μήνυση κατά της χώρας μας στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), με το επιχείρημα ότι με το PSI, η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες.

«Η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα που παραβίασαν τις διεθνείς συμφωνίες. Κατά αυτό τον τρόπο, μειώθηκε η αξία της επένδυσής μας. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Marek Tarda, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η τράπεζα αναφέρει πως θεωρεί ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβίασαν διμερείς επενδυτικές συνθήκες μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Ελλάδας.

Κινητοποιήσεις στην Σάμο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Με επιστολή του προς τους δήμους και τα διοικητικά συμβούλια του Επιμελητηρίου και άλλων φορέων ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους ζητά να πάρουν θέση για την εκ περιτροπής προσέγγιση του πλοίου ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στα λιμάνια του νομού.

Ο κ. Παπαθεοφάνους τονίζει ότι πρέπει εκ νέου να συζητηθεί το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεδομένης της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και επικρατεί στην ελληνική ακτοπλοΐα προκειμένου να απαιτήσουν από το υπουργείο την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Εξάλλου στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα βρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, η βουλευτής του νομού, οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης ώστε να καταθέσουν την πρόταση τους και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σύνδεση της Σάμου με τον Πειραιά.

Πηγή: AMΠE

Η μοίρα των προβάτων είναι η σφαγή

Η ακολουθούμενη από την τρικομματική κυβέρνηση οικονομική πολιτική, εφόσον την απομονώσουμε από την ωραιοποίηση που της παρέχει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός και τα συστεμικά ΜΜΕ, είναι εμφανές ότι κινείται στους άξονες αφενός της υπεφορολόγησης (χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.λ.π.) και αφετέρου της περιστολής των δημοσίων δαπανών (μείωση μισθών-συντάξεων, περικοπή επιδομάτων, κ.λ.π).

Βέβαια η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης (δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να θεωρεί ότι η «Ομάδα Αλήθειας» δεν είναι τέτοιος) και τους Παπαγάλους των ΜΜΕ (η ύπαρξή τους δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους δημοσιογράφους πλέον) διανθίζεται και από ολίγον ανάπτυξη όπως:

Η εκποίηση του ΟΠΑΠ που θα στείλει τα κέρδη του οργανισμού στις τσέπες κάποιων ιδιωτών και δεν θα δημιουργήσει ούτε μία νέα θέση εργασίας, το αντίθετο μάλιστα αφού ο οργανισμός είναι υπερστελεχωμένος.

Η πώληση του μεριδίου της Hochtief Airports στο fund PSP, που δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική οικονομία για να μην πω ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη «γράψει στο χιόνι» τα χρέη των Γερμανών.

Την ίδια στιγμή, που στην Ελλάδα φόροι και περιστολή δαπανών έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το χρήμα που κυκλοφορεί και έχουν ρίξει στα τάρταρα το ΑΕΠ της χώρας, πληθαίνουν οι φωνές από το ευρωπαϊκό ιερατείο (ακόμα και από πάλαι ποτέ υπέρμαχους αυτής της πολιτικής) ότι το μοντέλο δεν βγαίνει και η κρίση δεν καταπολεμάται με αυτό τον τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, χώρες με παράδοση και γνώση στον καπιταλισμό, όπως η Αμερική και η Ιαπωνία, επιλέγουν ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο εξόδου από την κρίση, που συνδυάζει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της ζήτησης. Το μοντέλο αυτό φαίνεται πως λειτουργεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, για την Αμερικανική οικονομία. Πραγματικά δεν θεωρώ ότι η μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία του Χόνεκερ, Μέρκελ , ξέρει τον καπιταλισμό καλύτερα από τον τελευταίο έμπορο της Νέας Υόρκης.

Και σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός κάνει ταξίδι στην Κίνα και αλλού για να φέρει επενδύσεις, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν και εκτός Ευρώπης «πορτοκαλιές που βγάζουν πορτοκάλια», πράγμα που μέχρι πριν λίγο καιρό το αρνιόταν και μάλιστα λοιδορούσε την Αντιπολίτευση όταν αυτή το πρότεινε.

Να μην κοροϊδευόμαστε! Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που έρχεται από έξω. Από έξω έρχεται καμία επένδυση και μάλιστα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι «ξεπούλημα». Ανάπτυξη έρχεται από μέσα, είναι εσωτερική διαδικασία, που προϋποθέτει την απελευθέρωση και την ενθάρρυνση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμενων του τόπου. Η ανάπτυξη είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Θέλει χαμηλή φορολόγηση και ρευστότητα στην αγορά.

Αυτό το ξέρει ο Πρωθυπουργός, το έχει σπουδάσει άλλωστε, εκείνο που προκαλεί όμως εντύπωση είναι ότι κάνει ακριβώς τα αντίθετα, όπως τα επιβάλλει η Μέρκελ, ενώ την ίδια στιγμή ο Υπουργός των οικονομικών δηλώνει ότι «οι Έλληνες είναι υπομονετικοί», «έχουν γίνει σιωπηλοί, γιατί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ» και «Οι προβλέψεις ότι θα καιγόταν η Αθήνα στις διαδηλώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν».

Και εμείς οι πολίτες όλα αυτά τα παρακολουθούμε με απάθεια από τον καναπέ μας….

Βλάσης Μ.

kostasxan.blogspot.gr

Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε βαγόνι με πετρέλαιο και χημικά στην Ρωσία

Έκρηξη σε εμπορευματικό σιδηροδρομικό συρμό ο οποίος μετέφερε χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα, σήμερα το πρωί, προκάλεσε την εκτόξευση τμήματος ενός βαγονιού του σε κτιριακό συγκρότημα στην νότια Ρωσία, τραυματίζοντας 27 ανθρώπους, από τους οποίους οι 13 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Η ομοσπονδιακή επιτροπή ερευνών ανακοίνωσε πως 69 εμπορευματικά βαγόνια που μετέφεραν χλωριούχο νάτριο, βενζίνη, άλλα καύσιμα, προπάνιο και εμπορεύματα, εκτροχιάσθηκε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε στον συρμό κοντά στον σταθμό Μπελάγια Καλίτβα, στην περιοχή Ροστόβ στον Ντον, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. νοτίως της Μόσχας.
«Η έκρηξη έστειλε ένα τμήμα ενός βαγονιού στον τοίχο του έκτου ορόφου ενός συγκροτήματος κατοικιών», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επιτροπή. Οι αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή ερευνών για να διαπιστωθούν τυχόν εγκληματικές αμέλειες και παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Ποιοι 50άρηδες μπορούν να βγουν στη σύνταξη;

Σύνταξη με ευνοϊκούς όρους δικαιούνται 400.000 ασφαλισμένοι, που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Μια σειρά διατάξεων επιτρέπουν στους πενηντάρηδες να επιταχύνουν τη συνταξιοδότησή τους έως και κατά 17 χρόνια, αποφεύγοντας την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με το «Έθνος» στους μεγάλους κερδισμένους είναι όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983 στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ειδικά Ταμεία), που συνταξιοδοτούνται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η διάταξη αυτή δεν έχει τροποποιηθεί και επομένως οι ασφαλισμένοι δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες ανατροπές στα όρια ηλικίας.

Τυχερές είναι και οι μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από το Δημόσιο, τα ειδικά Ταμεία και το ΙΚΑ, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα η πόρτα εξόδου ανοίγει από τα 50 έως και τα 60, ρύθμιση που ωστόσο δεν έχει εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.

Τυχεροί είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης, με την ηλικία εξόδου να εξαρτάται και από το εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Σημειώνεται πως όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όταν ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Το τμηματικό ποσό στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μειωμένο από 6% έως 30% σε σχέση με το όριο που αποδίδει πλήρη σύνταξη ο συμμετέχων φορέας και είναι αδιάφορη η ηλικία συνταξιοδότησης από τον απονέμοντα φορέα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις που έχει ήδη θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, δεν είναι δυνατή η εξαγορά πλασματικών ετών των νόμων 3863/2010 και 3996/2011 καθώς και του νόμου 3865/2010. 

Αντιθέτως όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις της νομοθεσίας που έχουν τροποποιηθεί έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στα πλασματικά έτη (π.χ. σπουδές, στρατός, παιδιά).

Εκεί που δολοφονείται η δημόσια εκπαίδευση κάποιοι βλέπουν “καπρίτσια”

ΟΛΜΕ ξεσηκώνεται απέναντι στη δολοφονία της δημόσιας εκπαίδευσης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλάνε για “καπρίτσιο”.

Άσχετα από το αν τελικά θα προκηρυχθεί απεργία εντός των Πανελλαδικών εξετάσεων, είναι τουλάχιστον χυδαίο να παρουσιάζεται ως βασικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών η αύξηση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες τη βδομάδα.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’την αρχή. Εδώ και λίγες μέρες τα καθεστωτικά ΜΜΕ (ανάμεσα σ’αυτά και τα κρατικά μέσα) έχουν βαλθεί να πείσουν το κοινό ότι οι καθηγητές προειδοποιούν με απεργίες με μοναδικό αίτημα να μην αυξηθεί το ωράριό τους.

Υπερτονίζεται, μάλιστα, η…αύξηση των δύο ωρών, συχνά συνοδευόμενη από το σχόλιο “μα καλά, τι θα πάθουν για δυο ώρες παραπάνω”.  Κι όντως, δε μοιάζει τόσο φοβερό.

Έλα όμως που συνοδεύεται από μια σειρά μεταθέσεων, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί με τη νέα αύξηση δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το προβλεπόμενο 75% του ωραρίου τους και θα υποχρεούνται να μετακινηθούν…  Έλα όμως που αυτή η αύξηση του ωραρίου είναι σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και όχι του Παιδείας!

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε   στη Βουλή και  προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.  Αυτές οι αλλαγές είναι μνημονιακές επιταγές όπως προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Κοντά σ’αυτά, το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ  προβλέπει περικοπές της τάξης του 14,2% στις δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016. Αν σ’αυτά προσθέσουμε τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών και την επικείμενη αξιολόγηση που προετοιμάζει απολύσεις, δε φαίνεται καθόλου παράλογη η στάση της ΟΛΜΕ που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, τα καθεστωτικά ΜΜΕ σωπαίνουν μπροστά στην αργή δολοφονία της δημόσιας Παιδείας, όπως σώπαιναν διαχρονικά. Ίσως επειδή θυμούνται πως οι πανεκπαιδευτικοί αγώνες μπορούσαν κάποτε να ρίχνουν υπουργούς. Στο διά ταύτα, όμως, οι εκπαιδευτικοί δέχονται έναν πόλεμο επικίνδυνο κι απάνθρωπο. Από το στυγνό κυνισμό του υπουργείου Παιδείας που ανακοίνωσε τα κουπόνια σίτισης των εκπαιδευτικών, ως το πολύ μεγαλύτερο, την αξιολόγηση και τις απολύσεις, οι καθηγητές χτυπιούνται και στην επιβίωση αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Κι εκεί που κάποιοι μιλάνε για “καπρίτσια” διακυβέβευται η ίδια η ύπαρξη της δημόσιας Παιδείας.

Ολ. Στ.

Όταν αγωνιούν τα «Νέα» για τους μαθητές, ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει !!!

“Μην παίζετε με το μέλλον μας! Κραυγή αγωνίας των υποψηφίων!”, λένε τα σημερινά «Νέα», τα οποία φιλοξενούν συνεντεύξεις μαθητών, με αφορμή την ενδεχόμενη απεργία των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Όντως αγωνιούν οι μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές, αγωνιούν οι γονείς τους, αγωνιούν οι φίλοι και οι συγγενείς. Και πώς να μην αγωνιούν, όταν είναι όμηροι ενός αποτυχημένου και εντέλει εφιαλτικού συστήματος που…κρίνει τύχες παιδιών μέσα σε ένα τρίωρο. Σύστημα παντελώς αντιπαιδαγωγικό, ολετήρας σωμάτων και ψυχών κι όμως ίδιο κι απαράλλαχτο για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Του Γ. Ανανδρανιστάκη

Όταν σε έχουν πείσει ότι το μέλλον σου εξαρτάται από τις Πανελλαδικές, είναι φυσικό να αντιδράς ενστικτωδώς σε όποιον εμποδίζει τη διαδικασία, ακόμη κι αν αναγνωρίζεις ότι έχει χίλια δίκια. Αυτό το ξέρουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, Τα Νέα, η Καθημερινή, το ΜΕΓΚΑ, ο ΣΚΑΙ και έχουν λάβει ήδη θέσεις μάχης για σύγκρουση μέχρις εσχάτων, την οποία πιθανότατα θα κερδίσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να καταφύγουν σε επιστράτευση των απεργών. Κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς ότι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών, όταν οι ίδιοι ετοιμάζονται να παίξουν τα ρέστα τους. Σχεδόν παρακαλάνε να γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές, για να κάνουν επίδειξη πυγμής, για να εφαρμόσουν το νόμο και την τάξη εις βάρος εκείνων που έχουν εξουθενώσει οικονομικά, ψυχικά, ηθικά.
Οργίζονται οι μαθητές, τουλάχιστον οι μαθητές που φιλοξενούν τα «Νέα», αλλά οργίζονται με λάθος ανθρώπους. Θα έπρεπε να οργίζονται πρωτίστως με τα ίδια τα «Νέα», την εφημερίδα που μαζί με πολλά άλλα ΜΜΕ έχει βάλει το χεράκι της, για να γίνει το μέλλον των παιδιών αμφίβολο και σκοτεινό. Διέλυσαν εσκεμμένα και με σχέδιο την Παιδεία, όλοι μαζί, υπουργοί, μιντιάρχες, σχολάρχες, και τώρα ετοιμάζονται να ρίξουν το λίθο του αναθέματος σε δασκάλους και καθηγητές. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις: Κακοπληρωμένοι και συκοφαντημένοι εκπαιδευτικοί, χιλιάδες διδακτικά κενά, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, αίθουσες παγωμένες, χωρίς θέρμανση, χωρίς τα βασικά αναλώσιμα που απαιτούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εσκεμμένα και με σχέδιο.
Κι όταν φύγεις από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, όταν απαλλαχθείς από τους δασκάλους σου, τότε θα βγεις, φίλε μου, μόνος και απροστάτευτος στη ζούγκλα που σου ετοίμασαν τα «Νέα» και η παρέα τους. Στην ανεργία του 60%, στα 350 ευρώ που θα σου δίνει ο Βενιζέλος, για να δουλεύεις οκτώ ώρες την ημέρα, στα διακόσια ευρώ των stage της ΝΔ, στην δωδεκάωρη μαύρη εργασία, εκεί όπου στο τέλος του μήνα το αφεντικό σε αφήνει απλήρωτο κι αν του κουνηθείς, σε διώχνει για να πάρει κάποιον άλλον στη θέση του. Άμα δεν γουστάρεις, πάρε το δρόμο της ξενιτειάς, όπως τον πήραν οι παππούδες σου πριν από πενήντα χρόνια, με μια πλάκα του Καζαντζίδη στο βουργιάλι τους. Τουλάχιστον εκείνοι δεν είχαν τον Άρη Πορτοσάλτε να τους κατηγορεί για μιζέρια και να ονομάζει τον ξεριζωμό τους «κινητικότητα στην αγορά εργασίας».

Το ψωμί της κινητικότητας είναι πικρό, το νερό της θολό και το στρώμα σκληρό.

πηγη

Η ζωή δεν εγκαταλείπεται για κανένα «λαμόγιο»

«Όλοι μας στο ίδιο καζάνι βράζουμε». Η σοβιετικού τύπου πολιτική εφαρμόζεται για όλους με τον καθένα από εμάς να κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται να αφαιρέσει την ζωή του για κανένα «λαμόγιο». Οι αυτοκτονίες αυξάνονται σ’ ένα στημένο σκηνικό που
επιδιώκει την σκλαβοποίηση όλων μας.

Ήταν μια φορά ένας που τον είχε βαρύνει ο σταυρός του και όλο παραπονιόταν. Ένιωθε ότι δεν μπορούσε πια να τον σηκώσει. Το ίδιο βράδυ πέφτει να κοιμηθεί και ονειρεύεται πως βρίσκεται σε μία τεράστια αίθουσα με σταυρούς.
-Ωραία, αναλογίζεται, τώρα θα βρω άλλον σταυρό να μην με βαραίνει τόσο όσο ο δικός μου. Πράγματι άρχισε να δοκιμάζει σταυρούς.
Ωστόσο ο ένας ήταν πολύ βαρύς, ο άλλος σκουριασμένος, ο παράλλος με σκλήθρες που του έμπαιναν στα χέρια κ.ο.κ. Ξαφνικά βλέπει σε μια γωνίτσα ένα σταυρό που του κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Τον φορτώθηκε αμέσως! Αυτός ήταν σταυρός. Ό, τι έπρεπε για εκείνον. Η χαρά του ήταν απερίγραπτη! Βγαίνει έξω από την αίθουσα τον καλοκοιτάζει και τι να δει. Ήταν ο δικός του που είχε εγκαταλείψει για να βρει άλλον…

Τα προβλήματα στην ζωή μας είναι στα μέτρα του καθενός. Πάντα υπάρχει λύση. Επομένως κανέναν δεν πρέπει να πιάνει η απελπισία, όσο κι αν φαντάζει τρομερή η συγκυρία που τον περιβάλλει.
Σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες και της επίσημης ανακοίνωσης της παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων που θα μιλάει για παγκόσμιο κράτος με ενιαίο τραπεζικό σύστημα, πλήρη και υποχρεωτική εφαρμογή της Ατζέντα 21 για την υποτιθέμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, επιβολή ενός τρόπου σκέψης και πίστης και ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι «σωτήρες» του πλανήτη, αφού η πραγματική συνομωσία έχει σκοτεινές πτυχές άγνωστες στο ευρύ κοινό. Εδώ θα είμαστε!

Όσο για τους πολιτικούς μας, θα τους βγάλουν στην άκρη προϊόντος του χρόνου. Δεν τους χρειάζονται πια! Ο πλανήτης επιχειρείται να αλλάξει» προς το χειρότερο. Η παγκόσμια χούντα θα δείξει το πραγματικό πρόσωπό της. Η Ελλάδα χρειάζεται τις δυνάμεις της, δηλαδή όλους τους ικανούς Έλληνες. «Εάν το άλας μωρανθή», δεν θα βρίσκεται κανείς στην αντίσταση απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς της χώρας αλλά και την ανθρωπότητας ολόκληρης.

Κρατήστε γερά! Δώστε και πάρτε δύναμη από τον διπλανό σας. Μην σας φοβίσει η μπόρα που θα ενταθεί. Πότε φουρτούνα, πότε μπουνάτσα. Αυτή είναι η ιστορία των Ελλήνων, οι οποίοι σήκωναν ανέκαθεν κεφάλι εμπρός στους τυράννους και τώρα αντιμετωπίζονται από τα διεθνή «κατακάθια» λες και έχουν λέπρα.

Μην τους κάνετε την χάρη! Σταθείτε όρθιοι με πυγμή. Το πλήρωμα του χρόνου ας μας βρει όλους γερούς και πάνω απ’ όλα αφυπνισμένους…

Επιστρέφουμε 123 εκ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία

Περί τα 123 εκατ. ευρώ πρόκειται να επιστρέψει η Ελλάδα στην ΕΕ. Δεν είναι τα μόνα (εκκρεμεί ακόμη η ιστορία του πακέτου Χατζηγάκη) και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και τα τελευταία. Τον «μποναμά», ανακοίνωσε η Κομισιόν την Μεγάλη Πέμπτη στο πλαίσιο εκκαθάρισης των λογαριασμών για τις γεωργικές δαπάνες.

Συνολικά, η Κομισιόν πρόκειται να ανακτήσει 230 εκατ. ευρώ από 14 κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Ειδικότερα τα ποσά θα ανακτηθούν από Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πει κανείς, μα δεν είμαστε οι μόνοι. Ναι, σύμφωνοι. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ευχάριστο κάτι παραπάνω από το μισό ποσό που πρόκειται να ανακτηθεί να αφορά στη χώρα μας! Δεν πήγε απλά μια φορά κάτι στραβά στις διαδικασίες, φαίνεται ότι μονίμως κάτι στραβά πηγαίνει στις διαδικασίες κι αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει. Όσο περνάει ο καιρός και το ζήτημα όχι απλώς της ανάπτυξης, αλλά της υγιούς ανάπτυξης μπαίνει με επιτακτικό τρόπο, είναι να τρελαίνεται κανείς, όταν αναλογίζεται πως πραγματικά χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης που απλόχερα παρείχε η ΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ανταγωνιστική γεωργία και δεν έχουμε, θα μπορούσαμε να έχουμε έργα υποδομής που δεν έχουμε (επιτρέπεται εν έτει 2013 να μιλάμε ακόμη για πέταλο Μαλιακού ; )…. Πιθανά η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα (δε θα πούμε ότι μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί) να είχε έναν προβλέψιμο, περιορισμένο ορίζοντα χρόνου, αν είχαμε αδράξει την ευκαιρία.

Δεν έγινε. Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα να αλλάξουμε το παρελθόν.
Μπορούμε όμως να μην το επαναλάβουμε.
 
 

ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ;

Από τον Πόρτα – Πόρτα

ΜΑΥΡΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΣΟΚ

20 μέρες τωρα εχουμε :


Δημοσιευματα, με αναλυση ΜΑΥΡΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δηλωσεις Βενιζελου, για ΜΑΥΡΑ στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΣΟΚ

Δηλωσεις ΓΑΠ, οτι δεν υπαρχουν ΜΑΥΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΣΟΚ

Δηλωσεις στελεχων ΠΑΣΟΚ, για τα ΜΑΥΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΣΟΚ

ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΤΟ ΣΔΟΕ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΩΞΕΙΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΙΟΥΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΣΟΚ αλλα ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟ ΕΠΟΧΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΣΟΥΚΡΑΤΟΥ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΣΟΚ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΣΙΣΗ ( ΑΠΟ ΤΣΟΥΚΡΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΛΟΙ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ=ΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ,,,,ΜΕ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ,,,,

- ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ

Περιμενω καποιον να μου απαντησει επισημα και θεσμικα.

ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, η ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ??

ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, η ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΣΗ ΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ??

ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, η ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ ??

ΠΠ

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Απούσα η Σταμάτη καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συνεργατών του που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Από τη σημερινή διαδικασία είναι απούσα η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, η οποία, όπως δήλωσε ο συνήγορος της, παρουσίασε επιδείνωση στην υγεία της και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς".

Απόντες από τη δίκη είναι άλλοι έξι κατηγορούμενοι.

Πριν από λίγο οι εισαγγελείς πρότειναν την απόρριψη όλων των ενστάσεων των κατηγορουμένων που κατατέθηκαν χθες και δήλωσαν ότι το δικαστήριο θα αναζητήσει την αλήθεια και μόνον την αλήθεια χωρίς επηρεασμούς από οποιαδήποτε περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

58χρονος πατέρας δύο παιδιών βρέθηκε κρεμασμένος στην αποθήκη του σπιτιού του

Ένας άνδρας 58 ετών, πατέρας δύο μεγάλων παιδιών, βρέθηκε χθες απαγχονισμένος στην αποθήκη του σπιτιού του στην περιοχή της Αττικής.
Αιτία της αυτοκτονίας, είναι οι οικονομικοί λόγοι, καθώς ο αυτόχειρας εδώ και καιρό βρισκόταν σε μεγάλη σχετική δυσπραγία, κάτι που τελικά και δεν κατάφερε να αντέξει.
Η συγκεκριμένη αυτοκτονία επισήμως καταγράφηκε ως «θάνατος από παθολογικά αίτια», κάτι το οποίο αποτελεί ένα φαινόμενο πολύ σύνηθες, αλλοιώνοντας έτσι τον αριθμό των πραγματικών αυτοκτονιών στη χώρα μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ;

H πτώση του ΑΕΠ που "πέτυχε" η Τρόικα έχει παρατηρηθεί μόνο σε καιρό πολέμου. Aux armes citoyens
«Και εσείς τι κάνετε;». Η αναθεματισμένη ερώτηση ερχόταν ξανά και ξανά σε όλες τις προβολές και
τις ομιλίες που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο της περιοδείας του ντοκιμαντέρ Catastroika σε πέντε πόλεις της Γαλλίας....

Το κοινό κατανοούσε τις περιγραφές της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, ήταν όμως εμφανές ότι περίμενε και μια δυναμική απάντηση. Πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζαν τους Έλληνες σαν την «επαναστατική πρωτοπορία» της Ευρώπης. Φέτος σαν να ψιλιάστηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο Σλαβόι Ζίζεκ φάνηκε να δίνει μια απάντηση σε αυτή την αδράνεια με ένα άρθρο του στον Guardian. Οι λαοί, έλεγε δεν εξεγείρονται στο αποκορύφωμα της κρίση αλλά όταν μια γενιά συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών της.

Η ιστορία των μεγάλων εξεγέρσεων του 20ου αιώνα φαίνεται να τον επιβεβαιώνει: Ο παγκόσμιος Μάης του ’68, δεν ήρθε με την οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του ’70 αλλά λίγο πριν από αυτή – όταν ο δυτικός κόσμος διαισθάνθηκε ότι το όνειρο της διαρκούς μεταπολεμικής ανάπτυξης ήταν κλινικά νεκρό. Ο ελληνικός Δεκέμβρης του ’08 ήταν μια μικρογραφία αυτής της κατάστασης. Προέβλεψε την κρίση, δεν την αντιμετώπισε.

Μόνο που στην Ελλάδα δεν έχουμε απλώς κρίση. Έχουμε πόλεμο. Όπως παρατηρούσε ο ακαδημαίκός Σπ. Μαρκέτος το ΑΕΠ της χώρας συρικνώθηκε κατά 20%, δηλαδή σημείωσε πτώση που ιστορικά παρατηρείται μόνο σε καιρό πολέμου ή εμφυλίου. Είναι ένας πόλεμος με χιλιάδες θύματα. Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων πιστεύεται ότι μειώθηκε ήδη κατά πέντε χρόνια. Πολαπλασιάστε με τον πληθυσμό και αναλογιστείτε τις εκατόμβες των θυμάτων.

Στους πολέμους όμως δεν ισχύει η θεωρία του Ζίζεκ για τις εξεγέρσεις. Στους πολέμους πάιρνεις το όπλο σου και αγωνίζεσαι για να μην σε σκοτώσουν. Εδώ το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν επιβάλλει υποταγή και απομόνωση αλλά οργάνωση και κοινή αντεπίθεση. Έχουμε πόλεμο! Γιατί δεν πολεμάμε;

Άρης Χατζηστεφάνου
Unfollow Απρίλιος 2013

Αττικό Μετρό: Έρχονται η επέκταση προς Ελληνικό, επέκταση προς Καλαμαριά, νέοι συρμοί Τραμ

Πολύ ενδιαφέρουσα γίνεται πλέον η περίοδος που διανύουμε σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αττικό Μετρό. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερα στην Θεσσαλονίκη και λιγότερο στην Αθήνα και το επόμενο διάστημα θα έχουμε μερικά πολύ σημαντικά νέα.

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Η παράδοση σε λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 2 από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό, μήκους 5,5 χιλιομέτρων με 4 σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ) είναι το επόμενο μεγάλο νέο για το δίκτυο Μετρό της Αθήνας.

Η επίσημη λειτουργία υπολογίζεται σε περίπου 2 μήνες ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικά δρομολόγια (χωρίς επιβάτες) οι νέοι συρμοί γ` γενιάς.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με ανακούφιση αντιμετωπίζουν την νέα κατάσταση στην Αττικό Μετρό. Η εξαγορά των μετοχών της ΑΕΓΕΚ από τον ΆΚΤΩΡ δημιουργεί βάσιμες πλέον ελπίδες πως το έργο της κατασκευής της βασικής γραμμής θα μπει και πάλι στις ράγες, σταματώντας την κατρακύλα στην οποία έχει περιέλθει εδώ και 3 χρόνια.

Εξάλλου βρισκόμαστε σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης και της πρώτης επέκτασης του δικτύου προς Καλαμαριά με ανάδοχο και πάλι τον ΑΚΤΩΡ. Ουσιαστικά η διοίκηση της Αττικό Μετρό θα έχει να κάνει μόνο με μία εταιρεία και για τα 2 έργα και μάλιστα χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ωστόσο ερώτημα παραμένουν οι οικονομικές αξιώσεις που είχε εγείρει η ΑΕΓΕΚ και οι οποίες είναι αστρονομικές.

ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ
Τα έργα για την επέκταση προς Πειραιά ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται τόσο στον διαγωνισμό για την προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ όσο και οι νέες επεκτάσεις.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Μάιο ενώ οι νέοι συρμοί Τραμ θα πρέπει να έχουν φτάσει στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2015 καθώς χωρίς αυτούς η επέκταση του Πειραιά θα δημιουργήσει ελλείψεις στα δρομολόγια.

Σε φάση προετοιμασίας είμαστε πλέον για δύο σημαντικές επεκτάσεις. Η μία είναι στο πλαίσιο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου μέχρι την Λ.Αλεξάνδρας μέσω της Πατησίων μήκους 2,2χλμ και η δεύτερη είναι από τον Άγιο Κοσμά μέχρι τον σταθμό του Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ μήκους 1,1χλμ.

Τα σχέδια της Αττικό Μετρό όμως δεν σταματούν εδώ καθώς στο μέλλον θα ασχοληθούμε έντονα με την προώθηση του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 από το Άλσος Βείκου στο Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, στο κέντρο της πόλης, την υπογειοποίηση της γραμμής 1 από το Φάληρο στον Πειραιά, αλλά και την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον.

ΠΗΓΗ

Ανοίγουν ακόμη 17 κλειστά επαγγέλματα


Εντολή να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του φορολογικού νομοσχεδίου και να ξεκινήσει η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, έδωσε ο Αντ. Σαμαράς και σήμερα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τους Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Η εντολή του πρωθυπουργού δόθηκε στη σύσκεψη της Τρίτης αφενός για να υπερκεραστούν οι εντάσεις του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του υπογράμμισε την αδυναμία να πέσουν οι τιμές, εξαιτίας της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και αφετέρου γιατί εκτιμάται από το άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν τις ρυθμίσεις που θα γίνουν προκειμένου για την απελευθέρωση αγορών και 17 ακόμη επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και κάποια για τα οποία θα υπάρξουν ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις, καθώς το «άνοιγμα» που υπήρξε σε προγενέστερο χρόνο γι' αυτά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τώρα, με βάση τα όσα προβλέπονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο,σε νέο γύρο απελευθέρωσης και άρσης περιορισμών σε 17 ακόμη επαγγέλματα, στους κλάδους ορκωτών εκτιμητών, φοροτεχνικών, των λαϊκών αγορών, αρτοποιείων, κτηνιάτρων, ξεναγών και των ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθιερώνονται περιορισμοί σε κλάδους, όπως οι αρχαιοπώλες, συλλέκτες και συντηρητές έργων τέχνης, ενώ ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης θα υπάρξουν για τις αγορές μεταφοράς, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, για τα προνοιακά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα, τους κρεοπώλες, εμπόρους όπλων και ναυαγοσώστες.

Οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί το υπουργείο γίνονται υπό το βάρος, όχι μόνο της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και με βάση πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ που καταγράφει τις αδυναμίες στην πρώτη φάση του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων, επισημαίνοντας ότι οι κλάδοι με τη μικρότερη άρση περιορισμών είναι αυτοί των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των δικηγόρων, των ιδιωτικών κλινικών, των κέντρων αποθεραπείας και των ταξί. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ οι περιορισμοί στα επαγγέλματα συνεπάγονταν μεγάλες στρεβλώσεις που, υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων των τελευταίων ετών, έθεταν μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη.
Ανάλογη, εξάλλου, είναι και η αναφορά του του ΔΝΤ, που σημειώνει την αδυναμία να ανοίξουν πραγματικά αγορές και επαγγέλματα ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές, αλλά υποδεικνύει και συγκεκριμένους χώρους, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιωτικές κλινικές, λογιστές και εκτιμητές.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων και εφόσον μειωθούν οι τιμές κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που επισήμανε χθες ο Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε με σύστημα και μεθοδικότητα να κάνουμε τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».
Επαγγέλματα με μεγάλους περιορισμούς στην αδειοδότηση
  • Δικηγόροι
  • Δικηγορικές εταιρείες
  • Συμβολαιογράφοι - Συμβολαιογραφικές Εταιρείες
  • Δικαστικοί επιμελητές
  • Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες
  • Εταιρείες μηχανικών
  • Ιατροί - Οδοντίατροι
  • Ιδιωτικές κλινικές
  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Οδηγοί ταξί
  • Επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης
  • Δημόσιες επιβατικές μεταφορές με λεωφορεία
  • Ιδιωτικά σχολεία
  • Ίδρυση φροντιστηρίου
  • Ίδρυση Κέντρου Ξένων Γλωσσών
  • Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης
  • Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης
  • Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ)
  • Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)
  • Αρτοποιοί
  • Παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών
Πηγή: ΚΕΠΕ

Παραοικονομία που ζαλίζει στην Ελλάδα – Φτάνει τα 43,2 δισ. ευρώ

Υψηλό παραμένει το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ ή 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Visa Europe.

Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή μεταβολή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχει σημειωθεί ο κατάλληλος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα συμβάλει στην κάμψη του μεγέθους της παραοικονομίας, αναφέρει ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, της Visa Europe, με αφορμή την δημοσιοποίηση της έρευνας με τίτλο «Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 -
Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας».

Η στοχευμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να συμβάλει σε μείωση της παραοικονομίας στην Ευρώπη κατά 1/10, δηλ. κατά 200 δισ. ευρώ και πλέον, κυρίως αν οι προσπάθειες εστιάσουν στις αδήλωτες πωλήσεις, στοιχείο που συνήθως υποβαθμίζεται στις περισσότερες σχετικές κυβερνητικές προσπάθειες, εκτιμά η έρευνα.

Όσον αφορά τις on-line αγορές, η έρευνα της Visa Europe έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καταναλωτών που πραγματοποιούν on-line αγορές και στο μέγεθος της παραοικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2012 ο αριθμός των on-line καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην υιοθέτηση μέτρων κατά της παραοικονομίας. Καθώς υπάρχει κοινή αντίληψη ότι τα μετρητά τροφοδοτούν την παραοικονομία, αναμένουμε αύξηση των πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην αντικατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές, αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος.

Η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν για τις συναλλαγές κάρτες πληρωμών έναντι μετρητών, θα λειτουργούσε προς όφελος του κράτους και της εθνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον η χρήση καρτών ξεπερνά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος. Όπως επίσης θα μπορούσε να υπάρχει μείωση ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή για συγκεκριμένο χρόνο.

Ταυτόχρονα, διευρύνονται τα σημεία αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (πχ σε χώρους εστίασης, περίπτερα, μίνι μάρκετ, μέσα μεταφοράς κλπ) και αναβαθμίζονται σταδιακά ώστε να αποδέχονται πληρωμές μέσω νέων τεχνολογιών (πχ ανέπαφες κάρτες, κινητά, κλπ).

Το 2013 η παραοικονομία στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 2,1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών, η έρευνα δείχνει ότι η παραοικονομία βασίζεται στη χρήση μετρητών και κινητήριος δύναμη αυτού του φαινομένου στην Ευρώπη είναι η αδήλωτη εργασία και οι αδήλωτες πωλήσεις.

Η αδήλωτη εργασία αντιστοιχεί στα 2/3 της παραοικονομίας στην Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο 1/3 προκύπτει από αδήλωτες πωλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η στοχευμένη αντιμετώπιση αυτών των δύο φαινομένων μέσω διάφορων κυβερνητικών μέτρων, με κυριότερο τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Ρουμανία έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ένα εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών φόρων μέσω τραπεζικών καρτών, που έχει συμβάλει στην αύξηση πληρωμής φόρων μέσω καρτών κατά 34% σε ετήσια βάση. Όταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ή τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, παρατηρείται σημαντική κάμψη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της παραοικονομίας και των αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για παράδειγμα, σε χώρες με υψηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, το μέγεθος της παραοικονομίας είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε σχέση με χώρες όπου οι ηλεκτρονικές πληρωμές βρίσκονται σε χαμηλά ποσοστά. Τομείς που σχετίζονται με την παραοικονομία είναι οι κατασκευές, το λιανεμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Για παράδειγμα στο λιανεμπόριο, η έρευνα δείχνει ότι οι on-line αγορές συμβάλλουν στη διαφάνεια των συναλλαγών και περιορίζουν τις αδήλωτες πωλήσεις.

ΠΗΓΗ

Το ερωτηματολόγιο που στέλνει στη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους


Στα χέρια των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται το ερωτηματολόγιο για την ανάλυση της θέσης εργασίας τους μέσα από το οποίο 206.000 εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο θα κληθούν να περιγράψουν αναλυτικά τη φύση και τον σκοπό της εργασίας τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για αυτό.
Το εννεασέλιδο ερωτηματολόγιο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη σχεδίαση των περιγραμμάτων των νέων θέσεων στα υπουργεία, και όχι για…….
την αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Αποτελεί ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, το πρόκριμα προκειμένου να βγουν σε διαθεσιμότητα 25 χιλιάδες υπάλληλοι του στενού δημοσίου, αφού μέσα από τον επανακαθορισμό των θέσεων ανά οργανική μονάδα μέχρι το τέλος Μαΐου και η τοποθέτηση των κατάλληλων υπαλλήλων στις σωστές θέσεις θα προκύψει και το πλεονάζον προσωπικό.
Όσοι από τους υπαλλήλους οι οποίοι βγουν σε διαθεσιμότητα δεν επαναπορροφηθούν μετά τη συμπλήρωση ενός έτους θα απομακρύνονται οριστικά.
Απόλυση περιμένει και όσους εντοπιστούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας να έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά.
Τα κρίσιμα ερωτήματα
* Σε ποια γραμματεία, διεύθυνση και τμήμα υπηρετούν
* Τι βαθμό κατέχουν, ποιος είναι ο τύπος της εργασιακής τους σχέσης και ποιο το μισθολογικό τους καθεστώς
* Τον σκοπό και τα χαρακτηριστικά της θέσης τους
* Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν προβλήματα που ανακύπτουν στην εργασία τους
* Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες τυχόν λαθών τους
* Σε τι διαφοροποιείται η θέση τους από άλλες συναφείς
* Τις σχέσεις συνεργασίας που έχει ο υπάλληλος, καθώς και τη συχνότητά τους
* Τις σχέσεις αναφοράς
* Τις γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που διαθέτει
* Την εμπειρία εργασιών
* Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται τέλος με τα σχόλια των προϊσταμένων που θα βάλουν και την τελική έγκριση σε αυτό

Η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ και οι υποψήφιοι… καταχρεωμένοι επενδυτές

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε σε μεγάλη εφημερίδα τα ονόματα επιχειρηματιών τα οποία ενδεχομένως –σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.
Το ερώτημα που θέτουμε προς κάθε αρμόδιο είναι, αν οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν προηγουμένως δανειοδοτηθεί απ’ την τράπεζα.
Στην κατεύθυνση αυτή οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν αν έχουν λάβει δάνεια μέχρι τις 31/12/2012 από θυγατρικές της ΕΤΕ στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο και, βεβαίως, αν τα δάνεια αυτά έχουν τακτοποιηθεί.
Επίσης ρωτάμε κάθε αρμόδιο αν η Εθνική έχει «σπάσει» ομόλογα τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή θυγατρικών της εταιριών προκειμένου ν’ αποκτήσει ρευστότητα και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες συγκεκριμένων εφοπλιστών.

Νέο "ηλεκτροσόκ" για τους καταναλωτές της ΔΕΗ

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση με την αύξηση στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που είναι σήμερα, του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ). Και αυτό προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ,
απ' όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με βάση την πρόταση αυτή εάν ένα νοικοκυριό πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού 9,3 ευρώ ΕΤΜΕΑΡ για τετραμηνιαία κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, τώρα θα κληθεί να πληρώσει περίπου 27,3 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή 18 ευρώ παραπάνω. Για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, που είναι η μέση οικιακή κατανάλωση, το νοικοκυριό από 18,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 54,6 ευρώ για την ίδια κατανάλωση.

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σήμερα σε 317 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φθάσει το Δεκέμβριο του 2014 στα 1,471 δισ ευρώ εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σημειώνεται ότι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος του Λειτουργού μέχρι το τέλος του 2014.Με βάση τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ για το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία απαιτείται τριπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αύξηση του εν λόγω τέλους, που έγινε από την 1/1/2013, ήταν της τάξης του 24% και από 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξήθηκε στα 9,3 ευρώ. Λίγα χρόνια πριν δε, ήταν μόλις στα 3 ευρώ.

"ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ"...ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ...ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ!!!

Δείτε πώς μας...δουλεύουν ψιλό γαζί οι υπουργάρες του Μεσσήνιου...Ο Θεσσαλονικιός ξαναλέμε Θεσσαλονικιός υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος πηγαίνει κατά τις Πασχαλινές διακοπές στο σπίτι του και χρεώνει τα εισιτήρια στον ελληνικό λαό προφασιζόμενος ότι πηγαίνει στη
Συμπρωτεύουσα Μεγαλοβδομαδιάτικα για άτυπες συναντήσεις με δημάρχους...




Και για να διαπιστώσετε ότι το...δούλεμα έχει γίνει...επάγγελμα για τις υπουργάρες μας...δείτε και την προηγούμενη... υπηρεσιακή μετακίνηση του υπουργού για συνάντηση για το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονικης που όλως τυχαίως έγινε...Σαββατοκύριακο!!!




Τουλάχιστον ο Λιβιεράτος χρεώνει στον ελληνικό λαό μόνο τα εισιτήρια...άλλοι συνάδελφοι του πάνε στα σπίτια τους και εκτός απο τα εισιτήρια παίρνουν και εκτός έδρας και ημερήσια αποζημίωση!!!


ΧΑΝΙΑ:Οι Κάτοχοι Ταξί καλούνται να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους...!

Σχετικά με αλλαγή έδρας ή χρωματισμό

H Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Χανίων παρακαλεί όλους του κατόχους αυτοκινήτων ΕΔΧ (Ταξι), οι οποίοι έχουν
ακόμα εκκρεμότητες που αφορούν στην αλλαγή έδρας στην άδεια κυκλοφορίας τους, αλλά και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά (χρωματισμός) των οχημάτων τους, να προχωρήσουν άμεσα στην τακτοποίηση τους.

ΠΗΓΗ:http://www.cretalive.gr

"Πλοίο ασφαλείας" απέναντι στις απεργίες των ναυτικών

Ένα θέμα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων φαίνεται ότι θα επαναφέρει η κυβέρνηση. Τροπολογία για "πλοίο ασφαλείας", κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των ναυτικών, σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, προτίθεται να επαναφέρει, στο νομοσχέδιο "Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις", που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, τη ρύθμιση για πλοίο ασφαλείας, στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, στην περίπτωση που αυτές ξεπερνούν το 48ωρο.
Σημειώνεται ότι δύο τροπολογίες βουλευτών, της M. Kεφαλογιάννη (ΝΔ) και του Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), με τις οποίες το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα μπορούσε να ορίζει "πλοίο ασφαλείας" σε περίπτωση απεργίας ναυτεργατών περισσότερο των 48 ωρών, είχε απορρίψει ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.
Η τροπολογία της Ο. Κεφαλογιάννη είχε νομικά προβλήματα, ενώ του Β. Κεγκέρογλου έλυνε μεν το πρόβλημα, αλλά με τα χαρακτηριστικά μιας μόνιμης κατάστασης.
Λύση για τις άμεσες ανάγκες και όχι απεργοσπαστικός μηχανισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να δημιουργήσει, με την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης, κάποιον απεργοσπαστικό μηχανισμό απέναντι σε προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις ναυτικών, αλλά να διασφαλίσει με συγκεκριμένα κριτήρια την τροφοδοσία και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των νησιών, σε περιόδους απεργιών.
Όπως μάλιστα τόνισαν, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αλλά μια "γέφυρα" εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών. Δηλαδή να υπάρχει κάτι ανάλογο, όπως υπάρχει για παράδειγμα στη διάρκεια απεργιών στα νοσοκομεία ή τη ΔΕΗ, με προσωπικό ασφαλείας.
Ανέφεραν, επίσης, ότι αν η συγκεκριμένη διάταξη ψηφισθεί τελικά από τη Βουλή, δεν αποκλείεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προτείνει την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών.
Τα νομικά προβλήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομικό επιτελείο του υπουργείου, αυτό που μελετά εδώ και καιρό, είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη για να μπορεί να εφαρμοσθεί, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια για τα νησιά, όπως αυτό της μη άλλης εναλλακτικής σύνδεσής τους με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν ούτε αεροδρόμιο, ούτε ελικοδρόμιο.
Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνει υπόψη της τον όγκο παραγωγής για κάποια ευπαθή προϊόντα που παράγονται σε κάποιες νησιωτικές περιοχές και το ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν με άλλο μέσο στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Υπέρ της πρόβλεψης πλοίου ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών έχουν ταχθεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Μιλώντας στην ακρόαση φορέων, στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Μαχαιρίδης είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα "ζωτικής σημασίας" για τις νησιωτικές κοινωνίες», προκειμένου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να υπάρχει απρόσκοπτη σύνδεση και εφοδιασμός τους, σε περιόδους εργασιακής έντασης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη για πλοίο ασφαλείας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων, που είχαν κάνει λόγο για μεθοδεύσεις του υπουργού απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας. 
 

Ενίσχυση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών από το κράτος

Είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στις Περιφέρειες της χώρας, για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Μετά τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα αποπληρωθούν οι πάροχοι των υπηρεσιών για το σχολικό έτος 2011-2012, ενώ καλύπτεται μέρος της δαπάνης για το σχολικό έτος, το οποίο διανύουμε.

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία, το κόστος μεταφοράς για το προηγούμενο σχολικό έτος ανήλθε για τις περιφέρειες στο ποσό των 151.000.000 ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό έφτασε τα δέκα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών χορηγείται το ποσό των 6.539.982,31 ευρώ σε όλους τους δήμους έναντι της δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών κατά τη σχολική περίοδο 2012- 2013.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, προκειμένου οι απαιτούμενες διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για το επόμενο σχολικό έτος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ έχει ήδη στείλει στο υπουργείο Οικονομικών την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών, προκειμένου πολύ σύντομα οι περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς.


Πηγή: seleo.gr

Μεθοδεύουν την “εξαφάνιση” των λαϊκών αγορών;

Δεν είναι τυχαία που τελευταία τα γνωστά ΜΜΕ προβάλλουν την «μάχη του μαϊντανού και του μαρουλιού» κατηγορώντας τους λαχαναγορήτες ότι ευθύνονται για την διαφορά τιμής από τονπαραγωγό στο ράφι και γενικά για το κατάντημα της χώρας.
Σίγουρα η τιμή από τον παραγωγό στο ράφι σχεδόν διπλασιάζεται αλλά στην τελική τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι τιμές των λαϊκών προϊόντων έχουν παραμείνει στάσιμες παρόλη την άνοδο του ρεύματος του πετρελαίου και τις αυξήσεις των φόρων.
Τι κρύβεται όμως πίσω από την «μάχη του μαϊντανού και του μαρουλιού» που τα κατηγορούν για το κατάντημα της Ελλάδας;
Ένα από τα τρία σημεία που συμφώνησε πριν τρία χρόνια ο τ. Πρωθυπουργός μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ όταν επισκέφτηκε το ΙΣΡΑΗΛ ήταν και η επιβολή των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων τα οποία θα παράγονται με συγκεκριμένους κανόνες στην Ελλάδα.
Πέρα από αυτό όμως μην ξεχνάμε και τις πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν τα τρόφιμα στην Ελλάδα οι οποίες τα εισάγουν από τρίτες χώρες που τα παράγουν σε πολύ χαμηλό κόστος και αμφίβολης ποιότητας.
Τα δύο παραπάνω δεδομένα θέλουν την πλήρη αποαγροτοποίηση της Ελλάδας και την μετρατοπή της Ελληνικής αγροτικής καλλιέργειας σε πλήρη έλεγχο μεταλλαγμένων.
Επίσης απαγόρευσαν την κληρονομιά της άδειας πώλησης στις λαϊκές με αποτέλεσμα να μην ύπαρξει επόμενη γένια αναλόγων πωλητών.
Έτσι επιδιώκεται η διάλυση των λαϊκών αγορών και σε συνάρτηση με τα λουκέτα που βάζουν μια – μία οι μικρές επιχειρήσεις σε μερικούς μήνες θα μεταφερθεί το αντικείμενο στις μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών και θα τρώμε προϊόντα ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΦΡΙΚΗΣ κλπ..
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους που επιδοτούσαν το ξήλωμα της ελιάς και άλλων τέτοιων δένδρων, είναι ότι αυτά τα δένδρα που ευδοκιμούν άφθονα στην Ελλάδα λόγο κλίματος, είναι αιωνόβια και είναι αδύνατη η μετάλλαξη τους η οποία επιτυγχάνεται μόνο με την αποξήλωση τους δηλαδή με την καταστροφή τους.

Θα ξεκινήσει και πάλι η αστική συγκοινωνία στον Άγιο Νικόλαο

Από τις 10 Μαΐου και μετά σχεδιάζει το ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου να ξεκινήσει δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας. Μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου θα δρομολογήσει ένα από τα νέα μικρά λεωφορεία που προμηθεύτηκε για το σκοπό αυτό.

Στη συνάντηση, που έγινε στο Δημαρχείο, παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος του Γραφείου του ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου Γιάννης Πατεράκης και συζητήθηκε το θέμα.
Κατ' αρχήν η Δημοτική Αρχή εξέφρασε το ενδιαφέρον και την στήριξή της στο εγχείρημα του ΚΤΕΛ. Τονίστηκε ότι υπήρξε και στο παρελθόν απόπειρα λειτουργίας αστικής συγκοινωνίας στον Άγιο Νικόλαο, χωρίς όμως επιτυχία, που οδήγησε τελικά και στην εγκατάλειψή της.

Η νέα προσπάθεια, που θα γίνει με μικρότερο λεωφορείο 25 θέσεων καθήμενων επιβατών και 30 όρθιων, χρειάζεται τη στήριξη από τους πολίτες, αλλά και προβολή. Επίσης κίνητρα από πλευράς του ΚΤΕΛ, ώστε να είναι ελκυστική και συμφέρουσα η χρήση της, τονίστηκε στη συνάντηση.
Το λεωφορείο θα πρέπει να ολοκληρώνει ένα κύκλο μέσα στην πόλη σε 15 λεπτά και όχι περισσότερο και θα πρέπει να τηρείται αυστηρά ο χρόνος, ώστε να κερδίσει σε αξιοπιστία το νέο εγχείρημα και να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα επιτυχίας του.

Οι στάσεις της αστικής συγκοινωνίας που προτείνονται είναι από σουπερμάρκετ «Χαλκιαδάκη» (Επιμενίδου) προς γέφυρα Λατούς, Μαρίνα, πλατεία Ελ. Βενιζέλου, λιμάνι, Κιτροπλατεία, λιμάνι, γέφυρα λίμνης, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Νοσοκομείο, σταθμό ΚΤΕΛ.

Στα σχέδια του ΚΤΕΛ είναι επίσης η «αστική» σύνδεση δημοτικών διαμερισμάτων με μεγαλύτερα λεωφορεία. Ενδεικτικό εισιτήριο προτείνεται το 1 ευρώ.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το ΚΤΕΛ τις επόμενες ημέρες.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
πηγη

Αλέξη Χριστοδούλου ο οποίος δίδασκε σε σχολεία της Καλαμάτας και προσπαθεί μάταια τον τελευταίο χρόνο να παραιτηθεί από το Δημόσιο.


Στο άρθρο που υπογράφει ο Daniel Howden στην εφημερίδα Independent μάθαμε για τη ζωή του Αλέξη Χριστοδούλου ο οποίος δίδασκε σε σχολεία της Καλαμάτας και προσπαθεί μάταια τον τελευταίο χρόνο να παραιτηθεί από το Δημόσιο.
Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών για ένα χρόνο από τη δουλειά του έτσι ώστε να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον, αφού δεν έβλεπε μέλλον στην εκπαίδευση.
Τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί από τη μονιμότητα που του προσέφερε η δουλειά του ως καθηγητής και δημιούργησε με τον Γρηγόρη Ζωντανό τη δική του επιχείρηση.
Εδώ όμως άρχισαν τα δύσκολα. Αρχικά το σχολείο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση. «Μου είπαν ότι ήταν αργά για να υποβάλω την παραίτηση και ότι έπρεπε να περιμένω τον επόμενο χρόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», δηλώνει ο ίδιος στον Independent.
Σαν να μην έφτανε αυτό η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση του Νομού Μεσσηνίας του επισήμανε ότι διακινδύνευε να χάσει τη σύνταξή του με την «ανορθόδοξη» συμπεριφορά του. «Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποιος θα παραιτείται, επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του», σχολιάζει ο 36χρονος.
Ο 36χρονος παρέμεινε για εννέα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και όπως αναφέρει είδε από κοντά το «θλιβερά δυσλειτουργικό ελληνικό σύστημα».
Οπως καταγγέλλει, άλλοι συνάδελφοί του προσέφεραν «πραγματική διδασκαλία» μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Για να απολυθεί έπρεπε να περάσουν 21 εργάσιμες μέρες χωρίς να εμφανιστεί στο σχολείο, του ανέφεραν οι ανώτεροί του.
Ωστόσο πέρασαν δύο μήνες και κανένας δεν τον ενόχλησε. Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του επικοινώνησε με το σχολείο του και έμεινε έκπληκτος για άλλη μια φορά με αυτά που του είπαν.
Επρεπε να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο και ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο πιθανής αγωγής. Μετά από επτά μήνες έλαβε τελικά γράμμα με το οποίο του ανακοίνωναν πως η επιστολή παραίτησής του γινόταν δεκτή.
Οταν οι φίλοι του έμαθαν τι έκανε δεν πίστευαν στα αυτιά τους και αυτό γιατί ο μισθός των 1.300 ευρώ, οι 20 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και οι τρεις μήνες διακοπών καθιστούσαν τη δουλειά ως μία από τις καλύτερες δυνατές. «Ηταν το ελληνικό όνειρο» μιας εύκολης δουλειάς με γρήγορη συνταξιοδότηση, όπως λέει ο Χριστοδούλου.
Την περασμένη εβδομάδα, ένα χρόνο μετά την παραίτησή του, έλαβε τηλεφώνημα από το υπουργείο Παιδείας ότι η παραίτησή του έχει ανακληθεί, ότι η καταβολή του μισθού του θα ξεκινήσει και πάλι και ότι θα αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη και αποβολή.
«Με άλλα λόγια ήθελαν να τον επαναπροσλάβουν για να τον απολύσουν και να τον συμπεριλάβουν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται ώστε να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές», αναφέρει η εφημερίδα.



πηγη

Η ΕΥΠ παρακολουθεί τα πάντα στο διαδίκτυο;

Τίποτα δεν είναι ασφαλές. Η είδηση προκαλεί ρίγη τρόμου και δεν έρχεται από τη μακρινή Κίνα ή το Ιράν. Χιλιάδες Έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι υπό την παρακολούθηση των Ελληνικών αρχών του «Μεγάλου Αδελφού»!! Το BriefingNews κατ’ αποκλειστικότητα σας αποκαλύπτει ότι, στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτυακής πρόσβασης οι Ελληνικές Αρχές στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες αιτήματα για να παραλάβουν στοιχεία σχετικά με τις IP (Internet Protocol) διευθύνσεις χιλιάδων χρηστών, ελλήνων πολιτών που για κάποιο λόγο θεωρούν… επικίνδυνους. Μάλιστα δεν τα ζητούν απλώς, τα απαιτούν επιτακτικά με συνέπειες για όποιον αντισταθεί!!

Θα πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο χρειάζεται η παρακολούθηση και ο εντοπισμός χρηστών.
Τι ιεραρχούν ως ύποπτο και για ποιο λόγο ζητούν να συλλέξουν στοιχεία περί των «διαδικτυακών ταυτοτήτων» χιλιάδων χρηστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πριν από λίγο καιρό τα αιτήματα αυτά των αρχών ήταν σπάνια και αφορούσαν σε θέματα εθνικής σημασίας με την ΕΥΠ να είναι αυτή κυρίως που τα υποβάλλει.

To BriefingNews σας μεταφέρει τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους συγκεκριμένης εταιρείας. Υπό το καθεστώς της ανωνυμίας το στέλεχος έμπειρο στα θέματα των τηλεπικοινωνιών κάνει λόγο «για μια πραγματική εκτροπή που δεν έχει προηγούμενο, καθώς τα αιτήματα έρχονται στις εταιρείες με καταιγιστικό ρυθμό και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου έρχονται αντιμέτωποι με το ‘’τέρας’’ της λογοκρισίας και έναν τρομακτικό έλεγχο άλλων εποχών.»

Καταπατώντας κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων φαίνεται να έχει απλωθεί ένα τεράστιο δίχτυ πάνω από όλους τους Έλληνες, που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το internet προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε ό,τι συμβαίνει στη χώρα και το λαό της.

Υπενθυμίζεται ότι, έχουν ήδη προηγηθεί η σύλληψη νεαρού για ανάρτησή του στο Facebook, όπως και η προσαγωγή στελέχους εταιρείας, που αρνήθηκε να παράσχει τις IP διευθύνσεις χρηστών επικαλούμενος τον σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Καλό θα ήταν οι ελληνικές αρχές να πάρουν θέση σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα που άπτεται εν τέλει στον σεβασμό προς τη Δημοκρατία.

http://www.briefingnews.gr/

ΔΝΤ: πελατειακή η κυβερνητική ανεπάρκεια

Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, πέρα από την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 και τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, αποκαλύπτει ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σχετίζεται ευθέως με το πελατειακό κράτος. Η μεταρρυθμιστική ανεπάρκεια εντοπίζεται στους χώρους των αφορολόγητων εισοδημάτων, των πελατειακών σχέσεων και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που είναι και οι αιτίες της εικονικής ανάπτυξης και της υπερφορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ειδικά, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν πραγματικά. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές αποδίδονται στη μη απελευθέρωση των επαγγελμάτων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και στη συστηματική αποφυγή ανοίγματος των αγορών, με περίπλοκες αδειοδοτήσεις, και εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων προχωρούν με τον αραμπά.

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2013-2014 είναι απόδειξη, κατά το ΔΝΤ, της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό τομέα, δηλαδή τις δραστικές περικοπές δαπανών και τις απολύσεις. Η μεταρρύθμιση στη φορολογική διοίκηση έχει καθυστερήσει και η υψηλή φορολογία διατηρεί το αδιέξοδο. Η έκθεση επισημαίνει την αδυναμία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται στη δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» και στην εκχώρηση φοροαπαλλαγών σε ειδικές ομάδες επενδυτών, διότι αυτά θα οδηγήσουν σε μια «τεχνική» δημιουργία ανάκαμψης. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει τη διατήρηση και βελτίωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, με ενίσχυση των προγραμμάτων εκμάθησης και στήριξης εισοδήματος για τους ανέργους, μοχλεύοντας τα κεφάλαια από Ε.Ε. όπου είναι διαθέσιμα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σε όλα αυτά τα επιμέρους μέτωπα που σχετίζονται με ειδικά συμφέροντα προχωράει αργά και συντηρητικά, φοβούμενη ότι θα απολέσει βασικούς παράγοντες πολιτικής υποστήριξής της, προτιμώντας την αφαίμαξη των τρομαγμένων μαζών των μισθωτών.

Ιστορία των συγκρούσεων | October Fury

October Fury

Το 1962, ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του μπροστά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Η εκπομπή αποκαλύπτει ότι ενώ η Κυβέρνηση Κένεντι διαπραγματευόταν με το Σοβιετικό ηγέτη Χρουστσόφ για την απομάκρυνση των πυραύλων από την Κούβα, 4 σοβιετικά υποβρύχια, εξοπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους, κινούνταν στην Καραϊβική.







greekdocumentary