EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Με αφορμή τα πρόσφατα συσσίτια “μόνο για Έλληνες” που προσπάθησε να διοργανώσει η Χρυσή Αυγή (κάτι που έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν) θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, ειδικά προς αυτούς που αρέσκονται στην “θεωρία των δύο άκρων”, που τελικά ευνοεί μόνο τους ναζί και τους λοβοτομημένους νοικοκυραίους.
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα, ούτε καν μια οργάνωση με ευαισθησίες που αποδεδειγμένα φροντίζει τους αδύναμους. Αντιθέτως επιτίθεται στους περισσότερους από αυτούς. Μάλιστα διαχωρίζει την πείνα ανάλογα με την εθνικότητα του κάθε ανθρώπου. Μόνοι τους έχουν πει ότι θέλουν να έχουν στρατιωτική οργάνωση και πειθαρχία. Και πότε το θες αυτό; Όταν ετοιμάζεσαι για πόλεμο.
Τακτική σαν αυτή του συσσιτίου προέρχεται από σαλτιμπάγκους που αποσκοπούν να κερδίσουν ψήφους. Τελείως ωμά και με περίσσευμα λαϊκισμού. Το συσσίτιο είναι η έσχατη λύση για τους απελπισμένους. Διάφοροι φορείς, οργανισμοί, ακόμα και η εκκλησία, διοργανώνουν συσσίτια, χωρίς χυδαίους διαχωρισμούς. Το φαγητό είναι ιερό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο “φιλανθρωπίας”. Όσο γι’ αυτούς που θεωρούν ότι η Χ.Α. κάνει καλό τουλάχιστον στους πεινασμένους, η απάντηση πρέπει να είναι ότι άνθρωποι που θέλουν μια κοινωνία ανθρώπινη, δεν καταδέχονται να φάνε από το χέρι του οποιουδήποτε.
Επίσης η Χ.Α. έχει διαφανεί ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η στρατολόγηση, γι’ αυτό ενδύεται τον μανδύα της αλληλεγγύης. Η πείνα και η φτώχεια είναι πολύπλοκα προβλήματα που δεν λύνονται με το να φοράει μια συμμορία τα χαρακτηριστικά της (μπλουζάκια, καπελάκια κτλ) για να διαφημίζεται. Επίσης, η “φιλανθρωπία” δεν χρειάζεται να διατυμπανίζεται,   εκτός αν έχεις συμφέροντα.
Δομές μπορούμε να δημιουργήσουμε βάσει της πραγματικής αλληλεγγύης και όχι να παραδώσουμε στους ναζιστές αυτή την πολυτέλεια. Ακόμα, οι Έλληνες όσο σε δύσκολη κατάσταση κι αν έχουν φτάσει, ανέκαθεν είχαν το “σύνδρομο της Κατοχής”, δηλαδή τζάμπα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι. Τέλος, εκτός από την πείνα, υπάρχει και η αξιοπρέπεια, η οποία δεν ξεπουλιέται για ένα κιλό κρέας κι ένα τσουβάλι πατάτες. Αν δηλαδή, μελλοντικά η Χ.Α. ήταν κόμμα εξουσίας και μοίραζε τρόφιμα σε όσους ήταν γραμμένοι  ”στο κόμμα”, πόση τιμή θα είχε η αξιοπρέπεια;

πηγη

Μαλθουσιανή ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ…

Η μαλθουσιανή "χωματερή" προ των θυρών…
Ο μαλθουσιανισμός είναι η πιο ακραία και απάνθρωπη πτυχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Αυτός ο εφιάλτης υλοποιείται σήμερα.


Η Νέα Τάξη είναι η «φάση» της ακραίας καπιταλιστικής βαρβαρότητας: Η υλοποίηση της «θεωρίας» του Μάλθους.


Όταν ο Άγγλος οικονομολόγος, Τόμας Μάλθους, έγραψε το 1798 το «σενάριό» του: «Μελέτη επί της Αρχής του Πληθυσμού», αυτό έπεσε σαν αντιχριστιανική «τρομοκρατική βόμβα» η οποία θορύβησε τους πάντες και κυρίως τους ουτοπιστές σοσιαλιστές και τους χριστιανούς που και αυτοί είναι ουτοπιστές σοσιαλιστές.

Φυσικά η «προφητεία» του Μάλθους διαψεύστηκε από τα πράγματα.

Ωστόσο, η «θεωρία» του Μάλθους διατυπώνει, με ωμό κυνισμό, τα ουσιώδη στοιχεία της παράνοιας και της κτηνωδίας που υπάρχουν μέσα στα οστά, στο αίμα και στις λειτουργίες του καπιταλισμού.

Σήμερα αυτά τα «στοιχεία» έχουν θεριέψει και απειλούν την ανθρωπότητα.

Πριν αναδείξουμε αυτά τα «στοιχεία», ας συνοψίσουμε τη «θεωρία» του Μάλθους.

Σύμφωνα με αυτή τη «θεωρία» οι οικονομικές κρίσεις δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία καθεαυτή, «έχουν σχέση μόνον με την καλπάζουσα αύξηση του συνόλου των καταναλωτών, δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της γης...».

Ενώ τα αγαθά αυξάνονται, κατά τον Μάλθους, με αριθμητική πρόοδο (1,2,3,4...), οι κάτοικοι του πλανήτη αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο (1,2,4,8,16...). Το πρόβλημα, μας λέει, ότι θα λυθεί μόνο αν ελέγξουμε αυστηρά τις γεννήσεις.

Σύμφωνα με τον Μάλθους πρέπει να αρχίσει ο έλεγχος του πληθυσμού της γης με την «εκκαθάριση» των κατώτερων ανθρώπων οι οποίοι αποτελούν τα παιδιά ενός «κατώτερου Θεού»!!!

Αυτά τα «παιδιά του κατώτερου Θεού» είναι οι εργαζόμενοι και οι πληβείοι: τα λαϊκά στρώματα!!!


Γι’ αυτό ο Μάλθους χαρακτήριζε τους πολέμους «μοχλούς» οικονομικής ανάπτυξης: Εκεί σφαγιαζόντουσαν οι «κατώτεροι άνθρωποι»!!!

Σύμφωνα με την κτηνώδη «θεωρία» του Μάλθους όσο λιγότεροι οι εκλεκτοί, τα παιδιά ενός "ανώτερου Θεού ", τόσο το καλύτερο για την καλή διατροφή τους…

Αυτά μπορεί να προκαλούν φρίκη, αλλά αποτελούν την πεμπτουσία της καπιταλιστικής λογικής, στην ακραία και μοχθηρή της διάσταση: Αυτή που προωθείται σήμερα, σαν αποτέλεσμα της θηριώδους «εξέλιξης» αυτής της καπιταλιστικής λογικής.

Καταρχάς, μέσα από αυτά τα οστά και τις λειτουργίες του καπιταλισμού ξεπηδούνε όλες οι μορφές του μαλθουσιανού ρατσισμού: Του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ρατσισμού εναντίον των κατώτερων «παιδιών του Θεού»: Τους προλετάριους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αυτόν τον ολοκληρωτικό ρατσισμό της Νέας Τάξης εναντίον των εθνών και των λαών της υφηλίου ζούμε σήμερα.

Έναν εφιαλτικό πόλεμο ζούμε. Τα παιδιά του «ανώτερου Θεού» (οι διεθνείς ελίτ) έχουν κηρύξει ένα εξοντωτικό πόλεμο εναντίον του συνόλου της ανθρωπότητας.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια προς τις χωματερές…

Τα λαϊκά στρώματα ρίχνονται στον «καιάδα» της καταστροφής και της αποκτήνωσης…

Οι κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις των λαών που «ποτίστηκαν» με πολύχρονους αγωνιστικούς ποταμούς αίματος, η ιστορία των λαών, τα πνευματικά τους δημιουργήματα, οι αγωνιστικές μνήμες και το θρησκευτικό τους συναίσθημα, κάθε Πίστη και Όραμα, κάθε Αξία και Ηθική, όλα ισοπεδώνονται βάναυσα από τα παιδιά του «ανώτερου Θεού»: Από τις πολυεθνικές και τους δολοφονικούς μηχανισμούς τους…


Στην Ελλάδα ζούμε αυτόν τον άγριο και κτηνώδη ρατσισμό εναντίον του ελληνικού λαού, της ιστορίας του, της εθνικής του υπόστασης, της θρησκείας του και του πολιτισμού του, σε μορφές παράνοιας.

Ζούμε τον πλέον μακάβριο μαλθουσιανό ρατσισμό στο όνομα του «αντιρατσισμού»: το ιδεολόγημα των παιδιών «του ανώτερου Θεού»!!!

Ό,τι στρέφεται εναντίον του νεοαταξικού ρατσισμού χαρακτηρίζεται από τους μηχανισμούς της εξουσίας σαν «ρατσισμός»: Αυτή η κατάφορη απάτη είναι ο «αντιρατσισμός»…

Η «Αρία φυλή»,
βεβαίως τρώει με χρυσά κουτάλια, χρησιμοποιώντας για πιάτα τα καλά γυαλισμένα κρανία των θυμάτων της εκμετάλλευσης: τα «απόβλητα» του κέρδους, τα παιδιά του «κατώτερου Θεού».

Αυτόν τον μαλθουσιανό εφιάλτη ζούμε σήμερα: Οι λαοί και τα έθνη να πεθαίνουν και να δολοφονούνται ανελέητα, να στραγγίζεται και η τελευταία ρανίδα του αίματός τους, Και τα κέρδη της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας, ιδιαίτερα τα κέρδη των τραπεζών, να εξακοντίζονται σε δυσθεόρατα ύψη: Σε τοκογλυφική αναλγησία χωρίς ιστορικό προηγούμενο…

Ο Μάλθους, πρόωρα βεβαίως, αλλά είχε καταγράψει, με μεγάλη ακρίβεια, τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της φρίκης του συστήματος που υπηρετούσε:  


Το νεοταξικό εφιάλτη…

πηγη

ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ, ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ! - ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΪ ΖΗΣΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ...ΕΟΤ

EΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΤ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ!

του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr
Το ότι η εντυπωσιακή παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη κυριαρχεί στα βουλευτικά έδρανα, αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αν θέλει όμως να αποκτήσει και το σεβασμό των πολιτών, θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Τα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ!
Με ποιο σκεπτικό άραγε η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράφει έργα εκατομμύριων ευρώ από το υστέρημα του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού; Δείτε πόσο μας κοστίζει σε καιρό πρωτοφανούς κρίσης, η κατασκευή του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ: Περίπου 3.100.000 ευρώ!!!
Και όλως τυχαίως, το μειοδοτικό διαγωνισμό κέρδισε εταιρεία από το Ηράκλειο της Κρήτης, απ’ όπου η Όλγα έλκει την καταγωγή της!

Για να καταλάβετε τι σας λέμε...


«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Εγκρίνουμε, ως έχει τη με αριθμό 55/Συν. 9η/2-4-2013 Απόφαση Δ.Σ. Ε.Ο.Τ., η οποία αφορά στην κατακύρωση του ανοιχτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού που έγινε στην Αθήνα στις11-12-2012 και την ανάθεση του έργου «ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ» στην μειοδότρια Εταιρεία «ΡΟΜΒΟΣ Α,Ε.» που εδρεύει στο Ηράκλειο στην οδό Λευθεραίου 8-Α.Φ.Μ.094316203 Β'Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, με συνολική προσφορά 3.077.896.70€ (τριών εκατομμυρίων εβδομήντα επτά χιλιάδων οχτακοσίων ενενήντα έξι ΕΥΡΩ και εβδομήντα ΛΕΠΤΩΝ) (μέση έκπτωση 40.81%) από τα οποία 2.191.058,53€ για εργασίες, 328.658.78€ για απρόβλεπτα, 133.641.91€ για αναθεώρηση και 424.537,48€ για Φ.Π.Α.16%.

2. Προ της υπογραφής της σύμβασης, απαιτείται η υποβολή από την επιχείρηση στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του Ε.Σ.Ρ. αίτησης για την έκδοση πιστοποιητικού μη συνδρομής ασυμβίβαστων ιδιοτήτων και απαγορεύσεων σύμφωνα με τα άρθρα 31-34 του Ν.3669/08 (ΚΔΕ).

Η παραπάνω δαπάνη βαρύνει τον κ.α. 2012ΣΕ01180028 της ΣΑΕ 011/8

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ»



Οι πολυδάπανες επιδόσεις όμως της κ. Κεφαλογιάννη δεν έχουν τελειωμό!


Κλικ στις εικόνες



Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα γραφεία του ΕΟΤ ανά τον κόσμο με χρυσοφόρες αμοιβές σε golden boys! Από την Ιαπωνία μέχρι την Ευρώπη, το ελληνικό Δημόσιο αιμορραγεί κυριολεκτικά για να πληρώνει –συχνά- με υπέρογκους μισθούς σο προσωπικό των κατά τόπους γραφείων. Πολλοί δε εξ αυτών δεν είναι καν Έλληνες (έτσι καταπολεμάτε την ανεργία κυρία Κεφαλογιάννη;), απολαμβάνοντας μισθούς 3.000 ή και 5.000 ευρώ το μήνα! Ως μοναδική περίπτωση φαντάζει ο ΕΟΤ της Κίνας, όπου εκεί πράγματι ισχύουν μισθοί… Κίνας! Παρ’ όλα αυτά, τα 1.000 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές που εισπράττει ο εκεί υπάλληλος του ΕΟΤ, είναι διπλάσιος μισθός από τους Έλληνες υπαλλήλους που πλέον αμείβονται με 490 ευρώ!!!

Τα παραδείγματα λοιπόν για τα χρυσοφόρα κόστη του ΕΟΤ ανά τον κόσμο, είναι πολλά:

1. ΕΟΤ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ: 88.560 ευρώ! Το γραφείο της Μ. Βρετανίας για 5 υπαλλήλους, κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη 88.560,00 ευρώ (μικτές αποδοχές), στο 2ο εξάμηνο του 2012. Ο πιο ακριβοπληρωμένος υπάλληλος του ΕΟΤ Μ. Βρετανίας εισπράττει μικτά 3.720 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις υπάλληλοι, από 2.760 ευρώ το μήνα ο καθένας.



2. ΕΟΤ ΙΑΠΩΝΙΑΣ: 135.680 ευρώ. ΕΟΤ ΡΩΣΙΑΣ: 46.200 ευρώ! Το γραφείο του ΕΟΤ Ρωσίας στοίχισε συνολικά 46.200 ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2012, με τον ακριβότερα μισθοδοτούμενο υπάλληλο να εισπράττει μικτά 1.800 ευρώ μηνιαίως. Ανάμεσα στους υπαλλήλους υπάρχει και ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος, πρώην ανταποκριτής της ΕΡΤ, μόνιμος κάτοικος Μόσχας. Μια απορία: Ο κ. Λιάτσος υπάρχει περίπτωση να είναι …διπλοθεσίτης; Ερώτηση κάνουμε και θα περιμέναμε μια απάντηση.



Δείτε και το γραφείο της Ιαπωνίας. Όλοι κι όλοι τρεις υπάλληλοι (ξένοι) στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο σχεδόν17.000 ευρώ το μήνα! Το 2ο εξάμηνο του 2012 το γραφείο του ΕΟΤ στην Ιαπωνία κόστισε 101.760 ευρώ και εάν σε αυτά υπολογιστεί και η πρόσθετη επιβάρυνση 33.920 ευρώ που αφορά σε επιδόματα αδείας και Χριστουγέννων, τότε φτάνουμε σε εξωφρενικά νούμερα! Κάντε τη σύγκριση με το αντίστοιχο γραφείο της Ρωσίας. Στον ΕΟΤ Ρωσίας απασχολούνται 5 άτομα και εισπράττουν μηνιαίως (μικτά) 7.700 ευρώ και στην Ιαπωνία τα τρία άτομα (Ιάπωνες) αμείβονται με 17.000 ευρώ! Γιατί τέτοια διάκριση και τόσα πεταμένα λεφτά κ. Κεφαλογιάννη; Την Ελλάδα και τον τουρισμό της, ενισχύουν περισσότερο οι Ιάπωνες ή οι Ρώσοι;

3. ΕΟΤ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: 45.600 ευρώ, ΕΟΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ 244.160 ευρώ ! Οι μισθοί των υπαλλήλων στον ΕΟΤ Ρουμανίας κυμαίνονται από 2.400 ευρώ έως 2.800 ευρώ ανά υπάλληλο, ενώ όπως προκύπτει από την κατάσταση δεν εισπράττουν δώρα Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Αντίθετα, το γραφείο του ΕΟΤ Φρανκφούρτης (Γερμανία) απασχολεί 8 άτομα προσωπικό με τον μισθό των υπαλλήλων να κυμαίνεται από 3.200 ευρώ έως 5.000 ευρώ!!! Χρυσορυχείο σκέτο το γραφείο του ΕΟΤ στην γερμανική πόλη!!! Έτσι, για την Ρουμανία ο ελληνικός λαός πλήρωσε 45.600 ευρώ για το 2ο εξάμηνο του 2012 ενώ για τη Φρανκφούρτη: 195.900+48.260=244.160 ευρώ!



4. ΕΟΤ ΑΥΣΤΡΙΑΣ: 96535 ευρώ! Το γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστρία στελεχώνεται από 5 υπαλλήλους για τους οποίους το ελληνικό Δημόσιο το 2ο εξάμηνο του 2012, κατέβαλε 78.060 ευρώ+ 18.475 ευρώ σε δώρα και επίδομα αδείας. Οι μισθοί των υπαλλήλων κυμαίνονται από 990 (!) ευρώ το μήνα μέχρι 3.480 ευρώ, ο υψηλότερα αμειβόμενος!


ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ...

5. ΕΟΤ ΚΥΠΡΟΥ: 28.000 ευρώ, ΕΟΤ ΜΙΛΑΝΟΥ: 105.600 ευρώ! Δύο υπαλλήλους διατηρεί το γραφείο του ΕΟΤ στην Κύπρο. 1.800 ευρώ το μήνα εισπράττει ο ένας και 2.200 ευρώ ο άλλος. Στο Μιλάνο οι υπάλληλοι είναι εξαιρετικά υψηλόμισθοι: από 2.000 ευρώ το μήνα ο πιο …χαμηλόμισθος, μέχρι 4.000 ευρώ ο υψηλότερα αμειβόμενος! Την ίδια ώρα, κάποιοι Έλληνες στην Ελλάδα ψάχνουν να βρουν στον ήλιο μοίρα.
6. ΕΟΤ ΤΣΕΧΙΑΣ: 19.200 ευρώ, ΕΟΤ ΗΠΑ:116.245 ευρώ (με τα δώρα). Δύο υπαλλήλους διαθέτει το γραφείο του ΕΟΤ στην Τσεχία ενώ στις ΗΠΑ 7 υπάλληλοι κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο το περασμένο 6μηνο 116.245 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δώρων-επιδόματος αδείας!

7. ΕΟΤ ΒΕΛΓΙΟΥ-ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ: 25.820, ΕΟΤ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ: 84.040. 2.350 ευρώ και 2.800 ευρώ το μήνα εισπράττει ο πώτος και ο δεύτερος υπάλληλος του γραφείου ΕΟΤ στο Βέλγιο-Λουξεμβούργου. Οι τρεις υπάλληλοι του γραφείου ΕΟΤ στην Ολλανδία στοιχίζουν συνολικά στο Δημόσιο 9.150 ευρώ μηνιαίως.
8. ΕΟΤ ΓΑΛΛΙΑΣ:76.030 ευρώ, ΕΟΤ ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: 51.200 ευρώ! Ακόμη και στην Ισπανία και την Πορτογαλία της οικονομικής κρίσης, οι μισθοί είναι εξαιρετικά υψηλοί, από τους υψηλότερους παγκοσμίως. Υπάρχει υπάλληλος που αμείβεται με 4.700 ευρώ μηνιαίως!!!

Τι κάνει η κυρία Υπουργός; Δεν βλέπει πώς φεύγουν τα λεφτά σαν… πετσετάκια, που λέει και το τραγούδι της Γλυκερίας; Με τη μόνη διαφορά ότι η Γλυκερία μιλούσε για «πεντοχίλιαρα» -δραχμές! Μήπως η κ. Κεφαλογιάννη νομίζει ότι ακόμη έχουμε δραχμή και της …φεύγουν τα λεφτά σαν πετσετάκια; Ο κόσμος πεινάει και πονάει και υποφέρει κ. Κεφαλογιάννη! Μαζέψτε την κατάσταση, γιατί με τον πόνο και την πείνα, υπάρχει κι έντονη οργή!

Ο ΕΟΤ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ!

«Δεν υπάρχουν λεφτά», λέει!

Ο ΕΟΤ από παλαιότερες καταχωρίσεις του, χρωστάει πολλά χρήματα στον Τύπο! Οι αρμόδιοι των εφημερίδων χτυπούν την πόρτα του ΕΟΤ για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται, αλλά η απάντηση που παίρνουν είναι: «Περιμένετε στο… ακουστικό σας, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα»! Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΤ πρότεινε γενναία έκπτωση, την οποία και αποδέχθηκαν οι εφημερίδες.

Σαν να πέφτει άγιο δούλεμα κα Κεφαλογιάννη. Εδώ μοιράζετε εκατομμύρια και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά και δεν έχετε να πληρώσετε τα οφειλόμενα στον Τύπο;
 
"Eλεύθερη Ώρα της Κυριακής"

Ο λαός αδρανοποιήθηκε γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Υπάρχει άραγε;

Ενώ όλοι βλέπουμε το κακό που μας συμβαίνει, εντούτοις κανείς δεν ενεργοποιείται. Ο λαός έχει πλήρως αδρανοποιηθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και κανένα κόμμα δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών και επομένως δεν μπορεί να ξεσηκώσει. Ο λαός αδρανοποιήθηκε γιατί δεν υπάρχει
εναλλακτική λύση ή τέλος πάντων...
πείστηκε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Το ίδιο κάνει.

Και όμως υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις, πέρα από τη λύση που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.

Η μια είναι η έξοδος από το ευρώ και φυσικά ταυτόχρονα έξοδος και από την ΕΕ, καθόσον μια έξοδος από το ευρώ θα απαιτήσει οπωσδήποτε αυστηρό έλεγχο στη διακίνηση του συναλλάγματος και αυστηρό αγορανομικό έλεγχο και καθορισμό των τιμών των προϊόντων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει παραμένοντας στην ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε μονομερώς και κόντρα με την ΕΕ είτε ελεγχόμενα και σε συνεννόηση με την ΕΕ, διεκδικώντας μια ειδική σχέση ορισμένης χρονικής περιόδου για αναπροσαρμογή και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Για να πειστεί όμως κάποιος για το ορθό ή το λανθασμένο της λύσης αυτής θα έπρεπε να συζητηθεί ελεύθερα, κάτι που απαγορεύεται.

Η δεύτερη λύση είναι ότι δεν βγαίνουμε από το ευρώ και την ΕΕ, αλλά αλλάζουμε το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό μοντέλο, δηλαδή αλλάζουμε το ισχύον παρακμασμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, με άλλο δημοκρατικό με την είσοδο των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, κάτι που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε εκρηκτικό κοινωνικό μετασχηματισμό, σε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Πάντα φυσικά σε συνεννόηση και σε αναπροσαρμογή των συμφωνιών μας με τους εταίρους. Είναι ευνόητο ότι με το πολιτικοοικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση, δεν μπορεί κάποιος να αναμένει να μας βγάλει από αυτή εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η δεύτερη εναλλακτική λύση, είναι και η πιο δύσκολη, λόγω της αντίστασης που ήδη προβάλει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να επιβιώσει.

Υπάρχουν λοιπόν δύο εναλλακτικές λύσεις, όμως ο λαός παραμένει αδρανοποιημένος επειδή το καθεστώς δεν επιτρέπει μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει να συζητηθούν δημόσια, κάτι που θα συγκέντρωνε υποστηρικτές υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Αντίθετα από το καθεστώς προβάλλεται μόνο μια λύση, αποκρύπτοντας τις άλλες, γιατί μόνο αυτή το συμφέρει.

Σε ότι αφορά τα συστημικά κόμματα, δεν υποστηρίζουν καμία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις (και κυρίως τη δεύτερη), γιατί θέτουν σε κίνδυνο αφενός το ισχύον πολιτικό σύστημα, αφετέρου το ισχύον κρατικοδίαιτο ολιγαρχικό οικονομικό μοντέλο.

 

Θα απολύουν δημοσίους υπαλλήλους με μία υπογραφή

Περισσότεροι από 60.000 υπάλληλοι του δημοσίου στο στόχαστρο

Με την κοινωνική αναλγησία να χτυπάει κόκκινο και με νομικίστικα τρικ, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να αφήσει στο δρόμο χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο κατάθεσε τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βουλή ο Αντώνης Μανιτάκης και προβλέπει με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα να δοθεί η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Επιπλέον, το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει την έξοδο σε διαθεσιμότητα άλλων 4.000 υπαλλήλων κεντρικών υπηρεσιών υπουργείων.
Κλειδί για την παράκαμψη της συνταγματικής πρόβλεψης που προβλέπει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι η νομικίστικη αλχημεία πως αν μετατραπεί το καθεστώς ορισμένων υπηρεσιών από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου Νομικά Πρόσωπα, τότε υπάρχει η δυνατότητα για απολύσεις που μπορούν να φτάσουν έως και 70% του συνολικού προσωπικού. Η κίνηση αυτή που πραγματοποιήθηκε εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας και σχεδόν εν κρυπτώ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και αναμένεται να επιφέρει καλοκαιρινή ασφυξία στη λειτουργία του Κράτους.
Η διάταξη μάλιστα του Αντώνη Μανιτάκη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά του Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ενώ η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζει σκληρή απάντηση που μερικοί την προσδιορίζουν ως απεργιακή παράλυση του δημοσίου τομέα.


Μισθοί επιπέδου Αγκόλας στην Ελλάδα από 14 Μαΐου

Νέες ισοπεδωτικές περικοπές στους μισθούς έρχονται από τις 14 Μαΐου που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και 45 άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Από τη μία μέρα στην άλλη, οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν περαιτέρω τους κλαδικούς μισθούς 10%- 35%, καθώς καταργούνται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις.

Βάσει του μνημονίου, οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διατηρούνται μόνο - όπου υπάρχουν - τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας .Χωρίς την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, εναλλακτικά οι εργοδότες μπορούν να προτείνουν την υπογραφή νέων επιχειρησιακών η ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το μόνο - προς τα κάτω - όριο αμοιβών που υφίσταται πλέον είναι οι κατώτατοι μισθοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, δηλαδή σε επίπεδα μόλις πιο κάτω, ούτε καν ίσα με το μέσο εισόδημα ενός εργαζόμενου στο Κονγκό ή την Αγκόλα.

Αυτή φαίνεται είναι η ανάπτυξη που οραματίστηκε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με τους «Γερμανοί είναι φίλοι μας», καθώς λένε ότι έτσι θα βελτιωθεί και άλλο η ανταγωνιστικότητά μας. Και βέβαια, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί απλά να γίνουμε οι σκλάβοι της Μέρκελ και του ευρω-συφερτού της γιατί θα κοστίζουμε ένα τίποτα, τότε καλυφτείτε γιατί όντως έρχεται ανάπτυξη που θα ...αναπτυχθεί σύντομα στα σπίτια όλων μας.

Σε λίγους μήνες και οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε πιο αιμοβόρο σκλαβοπάζαρο από αυτό που ήδη είναι, αλλά μην σας ενοχλεί, γιατί άλλωστε είμαστε μέλη της μεγάλης και σίγουρης ευρωπαϊκής οικογένειας, απλά τυγχάνει εμείς να είμαστε τα «νόθα» της παιδιά.

Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τον Μάιο, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι ( 63%) που δε θα καλύπτονται πια από συλλογικές συμβάσεις θα μείνουν έρμαια των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό.

Καταρχήν, όσον αφορά στα κατώτατα όρια στις συναντήσεις ΓΣΕΕ- ΣΕΒ, οι εργοδότες προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ . Η Συνομοσπονδία επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.

Εμπόδιο στη συζήτηση για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση αποτελεί η μνημονιακή διάταξη που απαγορεύει την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου συμφωνηθεί, στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών φορέων . Είναι λοιπόν εύλογο, οι εργοδότες να αποφύγουν να δεσμευθούν για αυξήσεις , ανησυχώντας ότι τα μέλη τους θα αρχίσουν να αποχωρούν για να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα . Χωρίς αποτέλεσμα αναμένεται και η προσπάθεια να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να διατηρηθεί το επίδομα γάμου ( 58,6 ευρώ) το οποίο καταργείται σύμφωνα με το μνημόνιο στις 15 Μαΐου για όσους αμείβονται και τα κατώτατα όρια.

Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει επίσης να υπογραφεί ένα σχέδιο συμφωνίας με τους εργοδότες που θα έχει τη μορφή ρήτρας, ώστε να μην καταργηθούν και άλλα θεσμικά δικαιώματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως το ωράριο, οι άδειες και η προστασία της μητρότητας.

Εκτός από την ΕΣΣΕ , μεγάλες ομοσπονδίες εργαζομένων όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, τα πετρελαιοειδή, τα ζαχαρώδη προιόντα, τα εστιατόρια, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι, οι χημικοί , οι τεχνικοί επιχειρήσεων και οι ηλεκτροτεχνίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα «αναπτυξιακή» πραγματικότητα στις 14 Μαΐου, αφού όλες οι προσπάθειες να υπογράψουν συμβάσεις ακόμα και με μειώσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.

Ο ΣΕΒ με τον οποίο διαπραγματεύονται οι περισσότερες ομοσπονδίες αποφάσισε να ροκανίσει το χρόνο έως ότου εκπνεύσει το τρίμηνο της μετενέργειας οπότε οι επιχειρήσεις κατ΄ εφαρμογή του Ν. 4 046/12 ,θα έχουν το δικαίωμα να καταργήσουν όλα τα επιδόματα πλην τεσσάρων, συρρικνώνοντας τις αποδοχές. Ακόμα και η ΟΤΟΕ , η μόνη ομοσπονδία που προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση ελληνικών τραπεζών , διέκοψε προς το παρόν τον διάλογο , καταγγέλλοντας τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία καθώς δε δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, την ώρα που οι τραπεζοϋπάλληλοι δέχτηκαν την πρόταση για μειώσεις αποδοχών.

Μόνο η Πανελλήνια ένωση ξενοδόχων υπέγραψε νέα κλαδική με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με μείωση μισθών και κατάργηση επιδομάτων που έχει οδηγήσει σε συνολική περικοπή των αποδοχών τους έως 30%. Η πραγματικότητα όμως στην αγορά εργασίας είναι ακόμα τραγικότερη. Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ,που απεικονίζουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της πραγματικότητας , το τελευταίο τρίμηνο του 2012 μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 22%.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα. Οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και το 35%. Επίσης, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις που κυμαίνονται από 17,5% έως και 28%.


FT: Το ελληνικό δράμα δεν έχει αίσιο τέλος

Μετά από πέντε χρόνια και πέντε πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα συνεχίζει να ζει το μαρτύριό της, χωρίς να έχει πάνω πλέον στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας, υποστηρίζουν οι «Financial Times».

Το τίμημα είναι τεράστιο. Μπορεί η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα προσαρμογής να εμφανίζει κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας, να έχει κλείσει τα δύο τρίτα από το κενό ανταγωνιστικότητας ή να ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20%. Το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει μειωθεί μέσω των περικοπών στους μισθούς -κατ' επέκταση και στο επίπεδο ζωής- και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες, τονίζει η οικονομική εφημερίδα.

«Δεν υπήρχε τρόπος να συνεχίσει η Ελλάδα να καταναλώνει πέρα από τις δυνάμεις της. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χωρίς τα μισητά δάνεια διάσωσης, η προσαρμογή θα ήταν ακόμα πιο ριζική - περισσότερες απότομες περικοπές ή το χάος μιας ανεξέλεγκτης εξόδου από το ευρώ.»
«Το πολύ δυσχερές σημείο εκκίνησης, όμως, δεν απέκλειε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε αποδεχτεί νωρίτερα ένα μεγαλύτερο κούρεμα στον ιδιωτικό τομέα. Και οι επιλογές της Αθήνας έφεραν περισσότερο πόνο από ό,τι χρειαζόταν».

Το ευτυχές τέλος δεν έχει διαφανεί ακόμα για το ελληνικό δράμα. Η μόνη φωτεινή πλευρά στην υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, οι οποίες όμως θα έρθουν μόνο με πολιτική αναμόρφωση. «Η ευρωζώνη και οι καθημερινοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να κόψουν τα δεσμά μεταξύ διαπλεκομένων και κράτους», καταλήγει.


Κάτοικοι αντιμέτωποι με ΜΑΤ σήμερα το πρωί στον Κάκαβο - ΒΙΝΤΕΟ

Ομάδα κατοίκων που ανέβηκε σήμερα νωρίς το πρωί στο βουνό για να ελέγξει αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ συνεχίζει την αποψίλωση του ρέματος του Καρατζά, βρήκε το δημόσιο δασικό δρόμο κλειστό από διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες. Οι κάτοικοι παραμένουν εκεί μέχρι αυτήν την ώρα, αλλά
περισσότερες πληροφορίες δεν υπάρχουν προς το παρόν γιατί η τηλεφωνική επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πίσω από τα ΜΑΤ, οι μπουλντόζες της εταιρείας συνεχίζουν την καταστροφή του ΑΡΧΕΓΟΝΟΥ δάσους της περιοχής του ρέματος, για να το μετατρέψουν σε χώρο απόθεσης αποβλήτων του μεταλλείου των Σκουριών. Οι σχετικές άδειες δεν έχουν παρουσιαστεί από την εταιρεία αν και ζητήθηκαν επανειλημμένως. Ο Δασάρχης Αρναίας στις 23 Απριλίου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τη νομιμότητα των συγκεκριμένων εργασιών και θα ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους. Δύσκολο έργο προφανώς γιατί ακόμα να αποφανθεί… Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας στις 27 Απριλίου υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του εισαγγελέα, του δασάρχη, της εταιρείας και των επιτροπών αγώνα, όπου η εταιρεία θα παρουσιάσει όλες τις άδειες και εγκρίσεις που διαθέτει. Οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις και η καταστροφή συνεχίζεται.

Το βίντεο που ακολουθεί, από τις Χρυσές Αυτ-απάτες, είναι χθεσινό. Τα ΜΑΤ είναι πλέον καθημερινά πάνω στο βουνό για να προστατεύουν τους παράνομους. Κι εμείς εκεί θα είμαστε. Κάθε μέρα.

Όσα η Γερμανία οφείλει ακόμα και σήμερα στη χώρα μου !!!


Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα. (Άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα: DieWelt)

Ήταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων. Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές…αλήθειες. Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι’ αυτά που έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί σας , μόνο κάποια από αυτά.

Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας με διαφορετικό βλέμμα…

Του Μανώλη Γλέζου

Α. Η Μάχη της Κρήτης. Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γράψει πολλοί.

Είναι εύκολο να βρείτε σε βιβλία Ιστορίας τι έγινε. Θα διαβάσετε για άντρες, γυναίκες και παιδιά που, με τσουγκράνες και ραβδιά για όπλα, υπερασπίστηκαν  τη γη τους και τη γη των προγόνων τους. Απέναντί τους είχαν τον καλύτερο στρατό του κόσμου, τη Βέρμαχτ. Και ο ουρανός έβρεχε αδιάκοπα αλεξιπτωτιστές…
Όταν η Μάχη τέλειωσε, ο στρατός είχε νικήσει. Μα οι γυναίκες των ηττημένων που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν στο γιαλό,  σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το τίμησαν:  το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε. Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός. Ήταν ο άταφος αδελφός.

Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι στους νεκρούς. Την ίδια ώρα, οι νικητές έμπαιναν στην Κάνδανο. Στην περιοχή γύρω από το χωριό  είχαν χάσει 27 άντρες. Και τότε, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, πήραν μια πρωτοφανή ‒ακόμα και για καιρό πολέμου‒ απόφαση: σκότωσαν όσους από τους κατοίκους βρήκαν  και ξεθεμέλιωσαν το χωριό. Φεύγοντας, περήφανοι για το έργο τους, άφησαν  και σχετικές πινακίδες! Αναζητήστε τις στο διαδίκτυο…

Β. Καισαριανή, 10 Μάη 1944. Οι Ναζί εκτελούν τον 19χρονο αδελφό μου. Αν είχε ζήσει, θα γινόταν δάσκαλος. Μαζί του εκτελούν άλλους ογδόντα έναν άντρες και δέκα γυναίκες. Στον ίδιο τόπο, εννιά μέρες νωρίτερα, τη μέρα της Πρωτομαγιάς, είχαν εκτελέσει διακόσιους  ακόμα Έλληνες πατριώτες.

Γ. Αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ξεκίνησα αγώνα για να επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα  όσα της όφειλε. Τα γνωρίζετε. Πρόκειται για το αναγκαστικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για τις  καταστροφές στις υποδομές της χώρας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Μάλιστα, το 1995, είχα την ευκαιρία να εκθέσω το όλο ζήτημα στο γερμανικό λαό, τόσο μέσα από τις σελίδες  της εφημερίδας DieZeit, όσο και σε μια αλησμόνητη εκδήλωση στο Ανόβερο.

Αν το πέρασμα των χρόνων ακύρωνε αρχές και αξίες, αν μετέβαλλε το ΗΘΟΣ των ανθρώπων, τότε οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου ή του Ευριπίδη δεν θα έλεγαν σήμερα τίποτα σε κανέναν. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπαγιατεύουν, που δεν παραγράφονται, που δεν γερνούν καν.
Και το δίκαιο είναι ένα από αυτά. Αν σήμερα, με όλο το βάρος των 90 χρόνων μου, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα, είναι γιατί θεωρώ δίκαιο και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα να επιστρέψει η πρώτη όσα οφείλει στη δεύτερη.

Και προσέξτε κάτι. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για ΕΚΔΙΚΗΣΗ. Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσοςγια τον γερμανικό λαό και δεν  επιζητούμε εκδίκηση. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε. Όσοι βγήκαμε ζωντανοί από τον πόλεμο, είχαμε χρέος να ζήσουμε και για λογαριασμό των νεκρών μας. Να αγαπήσουμε για κείνους, να χορέψουμε για κείνους, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα για κείνους. Μάθαμε, έτσι, να εκτιμάμε και να αγαπάμε τη ζωή. Και το μίσος σε εμποδίζει να αγαπήσεις τη ζωή. Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, γνώρισα πολλούς Γερμανούς. Χαίρομαι βαθιά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία  να τους συναντήσω και οι συζητήσεις μαζί τους είναι πάντα καλή τροφή για σκέψη.

Όλοι αυτοί, αφού άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μου, συμφώνησαν για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας. Έτσι, στάθηκαν επανειλημμένα στο πλευρό μου, βοηθώντας με να επικοινωνήσω με τον γερμανικό λαό. Αλλά δεν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τη στάση τους. Αισθάνομαι φιλία για τους ίδιους. Κι αυτό είναι πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο ακατάλυτο, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο ισότιμο.

Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι ποτισμένη με αίμα. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις θεωρίες των ανωτέρων φυλών και των εθνικών κρατών. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοκατανόησης.  Και η αναγνώριση των όσων η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα εξυπηρετεί απολύτως αυτήν την Ευρώπη. Αυτή η Ευρώπη, άλλωστε, θα άρεσε και στον Σίλλερ και στον Γκαίτε και στον Μπρεχτ.

H δική μας …«μαφία»

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα. Κάτι πιστολέρο τραπεζών, κάποια εγκληματικά στοιχεία που εξαρθρώνονται τσακ μπαμ και κάτι μεμονωμένες περιπτώσεις… Οι συμμορίες δεν έχουν ούτε οργανωτική δομή, ούτε ιεραρχία, ούτε καν ιδεολογία πχ οπως της ιταλικής μαφίας,της ομερτά (της ιερής σιωπής μεταξύ μελών).  Όμως κι αλλού, από τους δρόμους του Λος Άντζελες μέχρι τους πειρατές στη Σομαλία,τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος προϋποθέτουν πάντα ιδεολογικό  υπόβαθρο και δομή λειτουργίας.

Εδώ,το οργανωμένο έγκλημα (λευκού κολάρου) υπάρχει σε …δημοσίους υπαλλήλους  που εκβιάζουν επιχειρηματίες .

Πάρτε για παράδειγμα στο υπουργείο Ανάπτυξης τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Το σύνολο των υπαλλήλων είναι 57 άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις, είναι ήδη προφυλακισμένοι, γιατί συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω με 120.000 ευρώ προσημειωμένα.
Η υπηρεσία ξηλώθηκε και επαναστελεχώθηκε, αφού ζητήθηκε από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή να κάνει αναδρομικό έλεγχο από το 2005 όλων των υπαλλήλων και των υποθέσεων που χειρίστηκαν .

Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 27 υπάλληλοι και οι 11 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα γιατί οι καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ήταν αντίστοιχα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν.
Δηλαδή αν προσθέσουμε στους 4 με τα προσημειωμένα τους 11 που πιάστηκαν με παράνομες καταθέσεις, έχουμε 15 διεφθαρμένους υπαλλήλους σε 27 ελεγχόμενους, ποσοστό άνω του 50%.  Και υπολείπονται σε έλεγχο άλλοι 30 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά τις υποθέσεις που χειρίστηκαν, οι ελεγκτές βρήκαν …7000 φακέλους
που αντιστοιχούν σε ισάριθμες υποθέσεις , πεταμένους στο πάτωμα!  Μάλλον για να υπάρχει και πρόχειρη η δικαιολογία «με τέτοιες συνθήκες, πού να βρεθούν δικαιολογητικά;»
(Με κάτι τέτοια γίνεται κατανοητό γιατί η δημόσια διοίκηση αρνείται να χρησιμοποιήσει υπολογιστές,τους οποίους οι φορολογούμενοι και η ΕΕ πλήρωσαν 6 δις ευρώ και ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία!)
Στα μέχρι τώρα ευρήματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης υπάρχει το εξής εύρημα για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας:

α) ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ανατεθεί στους αξιολογητές και ελεγκτές της Διεύθυνσης ήταν δυσανάλογος. Άλλοι ήταν χρεωμένοι με 5 υποθέσεις και άλλοι με 150.

β) υπήρχαν απίστευτες διαφορές στο χρόνο εκτέλεσης μεταξύ των σταδίων διαδικασίας.  Άλλες διαρκούσαν 10 ημέρες και άλλες δύο ή περισσότερα χρόνια.

Η έρευνα συνεχίζεται για τους υπόλοιπους 30 υπαλλήλους όμως εγώ έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα:

1)Εκεί στη διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν στήσει φάμπρικα εκβιασμού επιχειρηματιών.

2)οι μισοί που στάλθηκαν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες τους. Οι
υπόλοιποι όμως τόσο…τυφλοί ήταν,που δεν πήραν είδηση, ότι ο ένας στους δύο συναδέλφους εκβιάζει τους συναλλασσόμενους;

3) Οι χειρόγραφες διεκπεραιώσεις «συμφέρουν»τέτοιου είδους δημοσίους υπαλλήλους, για να πετυχαίνουν το σκοπό τους.  (Αν μπουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχων θα αποκαλυφθεί το υπεράριθμο προσωπικό και δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας).  Μερίδα της δημόσια διοίκησης δεν θέλει τα λογισμικά που διασταυρώνουν στοιχεία για να μπορεί να δωροδοκείται ανενόχλητα από πολίτες και να έχει τα τυχερά της.  Γι αυτό και τα σαμποτάρει. Εργάζονται πρωτίστως για τα « τυχερά» και δευτερευόντως  για το μισθό τους.

4) Ο τρόπος που αυτές οι υπηρεσίες εκβιάζουν τους επιχειρηματίες, είναι απλός. Παίζουν με το χρόνο. Θέλεις να πάρεις άδεια για να ξεκινήσεις την επένδυσή σου; ΄Η θα μου δώσεις τόσα και θα ξεκινήσεις σε δέκα ημέρες ή θα περιμένεις 2 χρόνια.

5)  Υπάρχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, το οποίο κατά το«εθιμικό δίκαιο» της δημόσιας διοίκησης αρνούνται να θέσουν σε λειτουργία. Αυτό το εργαλείο σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα θα «διάβαζε» και θα…επεσήμανε ποιος υπάλληλος άλλες υποθέσεις τις διεκπεραίωσε σε 5 μέρες και άλλες σε 2 χρόνια.

6) Αυτοί οι εκβιαστές, δεν έβλαψαν μόνο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αλλά και τη χώρα και την εθνική οικονομία – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον- και θα έπρεπε να δικάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σε βαθμό εσχάτης προδοσίας.
Χιλιάδες επιχειρηματίες αποτρέπονται να φέρουν τις επενδύσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας…

7)  Όταν λέμε γραφειοκρατία, να μην εννοούμε μόνο τεμπελιά, περίπλοκες διαδικασίες, και ανικανότητα. Να εννοούμε και σκόπιμες καθυστερήσεις με σκοπό να γεμίζουν οι τσέπες των εκβιαστών που στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου ανάπτυξης από τους μέχρι τώρα ελεγμένους ήταν ο ένας στους δύο.

Όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα παραπάνω είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει μαφία δημοσίων υπαλλήλων!  Όχι όλων φυσικά. Υπάρχουν και στο δημόσιο τομέα φιλότιμοι,τίμιοι, εργατικοί και ικανοί άνθρωποι που κινούν τη ρόδα της εργασίας και τιμούν το ψωμί τους.

(Δεν υπεισέρχομαι σε ποσοστά. Μακάρι να μην συμβαίνει το στατιστικά ανάλογο με την προαναφερόμενη υπηρεσία).

Όμως η μαφία δημοσίων υπαλλήλων είναι αληθινή μαφία!  Γιατί έχει ιεραρχία με διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους.  Χρησιμοποιεί την υπάρχουσα της υπηρεσίας τους.  Διαθέτει δομή με τα συστήματα του δημοσίου που τα εκμεταλλεύεται προς όφελός της και διαθέτει ομερτά με εξασφαλισμένη σιωπή των μελών της.
Εκείνο που δεν γνωρίζω– αν  και τόσα χρόνια ασχολούμαι με το θέμα – είναι αν υπάρχει και ιδεολογία, αν και δεν θα με εξέπληττε κάτι τέτοιο…

Μ. Καραπαναγιωτίδου

Σκανδαλώδης φοροδιαφυγή από τις γερμανικών συμφερόντων Mercedes και ΒΜW

«ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύμφωνα με την νομοθεσία, η φορολογική επιβάρυνση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, κατά την απόκτησή τους, είναι προοδευτικά ανάλογη με την αξία κάθε αυτοκινήτου, έτσι ώστε η επιβάρυνση
αυτή να είναι και κοινωνικά δίκαιη. Στην πράξη όμως εμφανίζονται πολυτελή και πανάκριβα αυτοκίνητα να επιβαρύνονται με χαμηλότερους φόρους σε σύγκριση με αντίστοιχα μεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα.

Πράγματι, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, δύο πολύ γνωστές θυγατρικές γερμανικών οίκων κατασκευής αυτοκινήτων, και συγκεκριμένα η Mercedes Benz Hellas και η BMW Hellas έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, κατά συρροή, στερώντας πολλά εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δυσχεραίνοντας την θέση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Μια σημαντική κατηγορία φόρων που επιβαρύνουν τα Αυτοκίνητα, όπως είναι το Τέλος Ταξινόμησης και ο Φόρος Πολυτελείας, επιβάλλονται στην λεγόμενη αξία CIF του αυτοκινήτου και καταβάλλονται κατά τον εκτελωνισμό του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου, δηλαδή για την τιμή που πουλάει ο κατασκευαστής στην εισαγωγική εταιρεία στην Ελλάδα. Αθροιστικά το ύψος των δύο αυτών φόρων ξεκινάει από 12% και μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αξίας του.

Αποδεικνύεται όμως ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σχέση μητρικής – θυγατρικής του εισαγωγέα και του κατασκευαστή αυτοκινήτων, η υποτιμολόγηση των αυτοκινήτων με την πρακτική του Transfer Pricing μπορεί να εξασφαλίσει γι’ αυτές τις εταιρείες τεράστια οφέλη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του Έλληνα φορολογούμενου.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. διαθέτει εργοστασιακή αξία 24.000 €. Αυτή είναι η τιμή πώλησης του κατασκευαστή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αν η τιμή αυτή ίσχυε, όπως θα ανέμενε κανείς και στην Ελλάδα, κατά τον εκτελωνισμό του θα έπρεπε να καταβληθεί Τέλος Ταξινόμησης 40% (9.600 €) και Φόρος Πολυτελείας 30% (7.200 €), σύνολο φόρων 16.800 €.

Εάν όμως το ίδιο αυτοκίνητο υποτιμολογηθεί από την μητρική εταιρεία στην τιμή των 15.000 €, τότε απαλλάσσεται από τον Φόρο Πολυτελείας και καταβάλλεται Τέλος Ταξινόμησης 6.000 €, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται κατά 10.800 € μόνο από ένα αυτοκίνητο!




Το ανωτέρω παράδειγμα δεν είναι ένα θεωρητικό παράδειγμα, αλλά μία αναμφισβήτητη πραγματικότητα και πρακτική που προκύπτει από τους επίσημους Τιμοκαταλόγους της MERCEDES και της BMW στην Ελλάδα και ισχύει αναλογικά για όλα τους τα μοντέλα.

Ας δούμε ενδεικτικά, ορισμένα μόνο παραδείγματα μέσα από αυτούς τους τιμοκαταλόγους και ας τα συγκρίνουμε με αντίστοιχα μοντέλα της ανταγωνίστριας εταιρείας AUDI:



* η βάση υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης και του Φόρου Πολυτελείας



Έκπληκτοι διαπιστώνουμε ότι ενώ οι τιμές πώλησης των συγκρίσιμων μοντέλων έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, οι τιμές με τις οποίες εκτελωνίζονται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα έχουν τεράστιες διαφορές. Οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν η BMW ΕΛΛΑΣ και η MERCEDES BENZ ΕΛΛΑΣ είναι 2 και 3 φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες της KOSMOCAR.

Βέβαια, υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των εταιρειών, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι δύο πρώτες ανήκουν στους Γερμανικούς Ομίλους που κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα, ενώ η τελευταία είναι μία ελληνικών συμφερόντων εισαγωγική εταιρεία όπου η σχέση που έχει με την γερμανική εταιρεία από την οποία προμηθεύεται τα αυτοκίνητά της, δεν της επιτρέπει την διαστρέβλωση των τιμών στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Είναι λοιπόν προφανές ότι τα μοντέλα Mercedes και BMW έρχονται υποτιμολογημένα στην Ελλάδα, με σκοπό να πληρωθούν λιγότεροι φόροι προς όφελος των δύο εταιρειών και των γερμανικών πολυεθνικών στις οποίες ανήκουν.

Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα μοντέλα έρχονται στην Ελλάδα με τόσο προκλητικά χαμηλές τιμές όπου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ελεγκτικές αρχές παραμένουν αδρανείς σε τέτοιου μεγέθους πρόκληση.

Παραθέτουμε τις τιμές αγοράς ορισμένων από αυτά τα μοντέλα:



Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, αναλογιστείτε ότι μικρομεσαία μοντέλα όπως είναι το Fiat Punto, το Seat Ibiza, το Ford Fiesta, το WV Polo και πολλά άλλα, έχουν εργοστασιακή αξία που ξεπερνά τις 9.000 €.

Η συγκεκριμένη πρακτική επιφέρει σωρεία φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα παραβιάζονται το άρθρο 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001) διότι η απώλεια δασμών συνεπεία υποτιμολόγησης συνιστά μορφή λαθρεμπορίας, το άρθρο 9 της υπουργικής απόφασης 5032319/5080 (ΦΕΚ 1763/25.08.2009) διότι δεν μετακυλίεται το όφελος από την υποτιμολόγηση στον καταναλωτή και τέλος το άρθρο 26 του ν.3728/2208 για αναιτιολόγητη απόκλιση ενδοομιλικών συναλλαγών.

Άραγε γνωρίζουν οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες του Γερμανικού κράτους, ορκισμένοι εχθροί και πολέμιοι της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, ότι οι εταιρείες τους χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές για να μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά από τα ελλειμματικά Ελληνικά κρατικά ταμεία προς τα ιδιωτικά πλεονασματικά ταμεία των Γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών τους;

Εκτός εάν η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και της νομιμότητας πρέπει να εφαρμόζονται στις τράπεζες του νότου αλλά όχι υποχρεωτικά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες του βορρά…

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των τιμοκαταλόγων και των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της MERCEDES BENZ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., και της BMW ΕΛΛΑΣ ΑΕ είναι τα ακόλουθα:

- Οι εταιρείες είναι θυγατρικές των Γερμανικών Ομίλων Daimler AG και BMW GROUP AG αντίστοιχα.

- Το μικτό κέρδος που προκύπτει από την πώληση των αυτοκινήτων τους στην Ελλάδα, είναι αδικαιολόγητα υψηλό. Το μέσο μικτό κέρδος για τα μοντέλα της MERCEDES ανέρχεται σε 66%, για τα μοντέλα της BMW ανέρχεται σε 53%, ενώ οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες, με δυσκολία ξεπερνούν το 15%. Αυτό αποδεικνύει ότι μητρικές Daimler και BMW, υποτιμολογούν τα αυτοκίνητα που πουλάνε στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

- Είναι δε τόσο προκλητικά χαμηλή η εργοστασιακή αξία αυτών των αυτοκινήτων, όπου σχεδόν για κανένα μοντέλο δεν προκύπτει Φόρος Πολυτελείας. Και είναι πράγματι απίστευτο ότι τα αυτοκίνητα τα οποία έχουν συνδέσει το όνομά τους με την πολυτελή διαβίωση στην Ελλάδα, να απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελείας ακόμα και για τα πιο πανάκριβα μοντέλα τους, ενώ είναι προφανές ότι όταν ο νομοθέτης εμπνεύστηκε τον φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα, είχε αυτές τις δύο μάρκες στο μυαλό του.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής που αναλύθηκε, εκτός φυσικά από την κατά συρροή φοροδιαφυγή, τα ποσά της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% της εργοστασιακής αξίας του κάθε αυτοκινήτου, είναι επίσης η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο του αυτοκινήτου, σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με την δυνατότητα πρόσβασης των πολυεθνικών ομίλων σε τραπεζικό δανεισμό με επιτόκια μικρότερα από το 1/3 των αντίστοιχων επιτοκίων που επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, οδηγεί σταδιακά στον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο.

Προφανώς, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την εφαρμογή της επιδιωκόμενης γερμανικού τύπου δημοσιονομικής πειθαρχίας...

Τελεσίδικη απόφαση ακύρωσης της Έκτακτης Εισφοράς

Ενημέρωση από Επιμελητήριο Λευκάδας.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας ενημερώνει για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση απο το Διοικητικό Πρωτοδικείο για την ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ του ΑΡΘΡΟΥ 18 του ν. 3758/2009 (ΦΕΚ Α' 68) η οποία απέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών 300.000.000 ευρώ, έκτατη εισφορά.

Το Δικαστήριο έβγαλε την ιστορική απόφαση η οποία αναφέρει ότι
"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 78 παρ.2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΦΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ".

Όσοι πλήρωσαν την εισφορά μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθείτε για το που θα μπορείτε να απευθυνθείτε για την διεκδίκηση των χρημάτων σας.


ΠΗΓΗ

Στο στόχαστρο της εφορίας τα δάνεια.

Σκοπός του ελέγχου είναι να επαναπροσδιοριστεί όχι μόνο το «πόθεν έσχες» αλλά και το τεκμήριο διαβίωσης.

Eκτεταμένους ελέγχους στα δάνεια για αγορές μεγάλης αξίας ετοιμάζει η Εφορία.

Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με το περιεχόμενο των δηλώσεων εισοδήματος. Ο σκοπός είναι να εντοπιστούν αποκρύψεις εισοδήματος και αλλοιώσεις «πόθεν έσχες».
Οι εφορίες θα αναζητήσπυν στοιχεία που αφορούν δάνεια για καταναλωτικές δαπάνες και αγορές ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Ύστερα από πρόταση των τεχνοκρατών της τρόικας για νέου τύπου ελέγχους κυρίως στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών (γατροί, δικηγόροι κ.ά.), το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» ύποπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου.

Με τα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την πραγματική δαπάνη που κατέβαλε κάποιος για την αγορά ενός ακινήτου και έτσι οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα επαναπροσδιορίζουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» αλλά και το τεκμήριο διαβίωσης.

ΠΗΓΗ

Δεκάδες αναξιοποίητα ή υποαξιοποιούμενα «φιλέτα» του Δημοσίου πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Στην αεροφωτογραφία αρχείου, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα «φιλέτα», όπως και 228 μικρότερα ακίνητα και γεωτεμάχια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Προς ιδιωτικοποίηση μοτέλ Ξενία, το αεροδρόμιο Σέδες, κάμπινγκ, ιαματικές πηγές και παραθαλάσσια ακίνητα.

Δεκάδες αναξιοποίητα ή υποαξιοποιούμενα «φιλέτα» του Δημοσίου πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με απόφαση της…Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ανάμεσα στα ακίνητα περιλαμβάνονται και τοπόσημα όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), αρκετά Μοτέλ Ξενία, κάμπινγκ, αστικά ακίνητα, παραθαλάσσιες εκτάσεις, γεωτεμάχια και άλλα assets του κράτους ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης του ΣΕΦ σε τρίτους, «μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος, αποκλειστικής ή μη, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των υποδομών», όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Επίσης μεταφέρθηκαν:

- Ο Τουριστικός λιμένας Φαλήρου,

- το αεροδρόμιο Σέδες στη Θέρμη Θεσσαλονίκη (1,3 εκατ. τ.μ.),

- το Ξενία Βιτύνας, που βρίσκεται στη θέση «Καμπέα» ή «Καμίνια» της πρώην κοινότητας Κάτω Μαγουλιάνας του Δήμου Βυτίνας,

- το Ξενία Δελφών, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητας Φωκίδας στους Δελφούς του Δήμου Δελφών,

- το Ξενία Αράχωβας, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στη θέση  «Κουμουλά» του οικισμού της Αράχοβας, του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας,

- το Μοτέλ Ξενία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης,

- το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Λητώ στο Καμινάκι της Μυκόνου,

- το Κτήμα Μονοδένδρι Αζάπικο, εκτάσεως 291.619 τ.μ., στον Δήμο Σιθωνίας της Χαλκιδικής.

- το Κάμπινγκ της Επανωμής, εκτάσεως 3.210.155 τ.μ., που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Θερμαϊκού, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- το Κάμπινγκ Θερμαϊκού στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης,

- το Κάμπινγκ Ασπροβάλτας στην Ασπροβάλτα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας,

- το Κάμπινγκ στο Ποσείδι της Καλάνδρας Χαλκιδικής, εκτάσεως 293.870 τ.μ.,

- το κάμπινγκ στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας, εκτάσεως 117.009 τ.μ., της Χαλκιδικής,

- το κτήμα Καλλιθέας Ρόδου, εκτάσεως 321.390 τ.μ.,

- η Λουτρόπολη Υπάτης,

- οι ιαματικές πηγές Αιδηψού Ευβοίας,

- ο πρώην εργοταξιακός χώρος στη ζεύξη Ρίου – Αντίρριου (συνολικού εμβαδού 213.583 τ.μ.),

- ακίνητο της ΕΡΤ (εμβαδού 760.807 τ.μ.) στην Περαία Θεσσαλονίκης,

- έκταση 47.000 τ.μ., που βρίσκονται σε συνολική έκταση 185.535 τ.μ., στην τοποθεσία «Κουκούμια» περιφέρειας Λάρδου – Ρόδου,

- ακίνητο του ΕΟΤ συνολικής έκτασης 1.180.720 τ.μ. στην τοποθεσία «Τσαμπίκα», του Δήμου Αρχαγγέλου της Ρόδου,

- ακίνητο 410.000 τ.μ. στην περιοχή Αρχαγγέλου της Ρόδου, στη θέση «Σφουγγάρια – Κατσούνα», που αποτελεί τμήμα ακινήτου μεγαλύτερης έκτασης 1,3 εκατ. τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Σιαμακί – Πετρώνας – Τέμπρο – Στεγνά,

- γεωτεμάχια στη θέση «Σαμπάριζα» ή «Πηγάδια» της Κοινότητας Θερμησίας, του Δήμου Ερμιονίδος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

- ακίνητο συνολικού εμβαδού 827.930 τ.μ. στα Καμμένα Βούρλα,

- άλλο ακίνητο, συνολικού εμβαδού 488.089 τ.μ. στα Καμμένα Βούρλα,

- αγροτεμάχιο έκτασης 83.844 τ.μ. στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του Δήμου Κερκύρας (βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας),

- το ακίνητο «Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας», εκτάσεως 105.140 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στον οικισμό Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου,

- το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στην οδό Μητροπόλεως 9, στο κέντρο της Αθήνας,

- το ακίνητο και τα κτίρια του ΕΟΜΜΕΧ στη συμβολή των οδών Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο της Αττικής,

- ακίνητο εκτάσεως 68.450 τ.μ. στη θέση Τραπεζάκι της περιοχής Μουσάτα του Δήμου Κεφαλλονιάς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,

- το ακίνητο «Κτήμα Ζαχάρως» εκτάσεως 123.678 τ.μ. στον Δήμο Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,

- ακίνητο εκτάσεως 153.611 τ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, στη θέση «Καλά Νερά – Κάτω Γατζέα» του Δήμου Νοτίου Πηλίου,

- το ακίνητο Κτήμα Ρίου Πατρών, εκτάσεως 16.737 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Ρίο του Δήμου Πατρέων,

- το ακίνητο Ακτή Καλού Χωριού Αγίου Νικολάου, εκτάσεως 46.942 τ.μ. στο Λασίθι της Κρήτης,

- το «Κτήμα Καραθώνα», εκτάσεως 1.911.893 τ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος, στη θέση Καραθώνας του Δήμου Ναυπλίου,

- ακίνητο εκτάσεως 28.000 τ.μ. στη θέση Γουβιά του Δήμου Κέρκυρας,

- ο 5ος και 6ος όροφος πολυώροφου κτιρίου συνολικής δομημένης επιφάνειας 1.463 τ.μ., που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Σταδίου στον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 228 μικρότερα ακίνητα και γεωτεμάχια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίσης, μεταβιβάστηκε το δικαίωμα της επιφανείας στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας) του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά Αττικής, καθώς και του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (Μαρίνα) Αγ. Κοσμά Αττικής, αλλά και του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Μάλιστα μεταβιβάστηκε ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου των εν λόγω ακινήτων.

πηγη

Σκάνδαλο: Χαρίζουν μισό δις ευρώ στη Hochtief από ΦΠΑ και πάνω από 1 δις εργοδοτικές εισφορές

ΔΕΝ ΗΤΑΝ “ΜΑΚΕΤΟ”, ΑΛΛΑ ΠΑΚΕΤΟ!
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ SIEMENS! ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ!

Υπάρχει επίσης και αποθετική ζημιά αφού λόγω των εξωφρενικών χρεώσεων, κατάντησαν ένα αεροδρόμιο γεωπολιτικής αξίας σε… τοπικής εξυπηρέτησης!
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου της γερμανικής Hochtief στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο αγόρασε η θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments). Όμως είναι απορίας άξιον, πως μια εταιρία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης στην Ελλάδα, μπορεί να προβαίνει σε πώληση της περιουσίας της στην ίδια χώρα. Μήπως τηρούνται δύο μέτρα και
δύο σταθμά;

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Η Hochtief, χρωστά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της iTabloid, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ που δεν απέδωσε ποτέ και αρνείται να αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση λέει πως το ίδιο ποσό φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και έτσι αν είναι, η Hochtief είναι μακράν ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης στην Ελλάδα. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί εδώ το Δημόσιο δεν κινείται όπως κινείται με ΟΛΕΣ τις ελληνικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα. Γιατί προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις περιουσιών, γιατί φυλακίζει ανθρώπους που χρωστούν στο Δημόσιο μικρότερα ποσά, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία όχι μόνο δεν εξαναγκάζεται να πληρώσει τα οφειλόμενα, αλλά της επιτρέπεται να βάλει και έσοδα από το ταμείο της από την περιουσία για την οποία χρωστά στο Δημόσιο!

Την ίδια στιγμή, η Γερμανική εταιρεία δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την κατασκευή του έργου, που ξεπερνούν βάσει των τότε αξιών, το ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ!

Αυτό, προφανώς, αν είναι έτσι, παραβιάζει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος που κάνει λόγο για ισότητα. Αλλά αυτά, σε μια χώρα που το Σύνταγμα έχει τσαλαπατηθεί κατά το συμφέρον που κρίνουν οι κυβερνώντες, είναι ψιλά γράμματα. Το ερώτημα τώρα, είναι αν τα χρέη αυτά χαρίζονται στη γερμανική εταιρία. Ο συλλογισμός είναι απλός και δεν χρειάζεται να είναι κανείς… Αϊνστάιν για να τον ακολουθήσει: Εάν η γερμανική εταιρία – μεγαλοφειλέτης αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα χωρίς να πληρώσει τους φόρους που οφείλει, γιατί να επιστρέψει και να το κάνει, όταν πλέον δεν θα έχει καμία υποχρέωση; Και, αν συμβεί κάτι τέτοιο ποιος θα πάρει την ευθύνη;

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις ως προς το τι θα γίνει με τους φόρους που οφείλει η Hochtief – μιας και δεν πρόκειται για αμελητέο ποσό. Και οφείλει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι μέλλει γεννέσθαι. Αν πρόκειται για επιτυχία, για επικερδή κίνηση για το ελληνικό Δημόσιο, να την καρπωθεί πολιτικά, αν πρόκειται για αποτυχία, για επιζήμια κίνηση, να την χρεωθεί. Γιατί όχι και κυριολεκτικά;
Όπως επίσης οφείλει να απολογηθεί -κυρίως η συμμορία Σημίτη- για την αποθετική ζημιά της χώρας, που λόγων των εξωφρενικών χρεώσεων της Γερμανικής εταιρείας κατάντησε ένα αεροδρομικό γεωπολιτικής σημασίας σε… τοπικό αεροδρόμιο για την εξυπηρέτηση των Αθηνών και των περιοχών που κάλυπτε το άθλιο μονοπώλιο απαγόρευσης λειτουργίας άλλου αεροδρομιου σε απόσταση 150 χλμ!

Στα υπόλοιπα τώρα, η πώληση του μεριδίου της Hochtief θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2013

H απόφαση της Hochtief να προχωρησει στην κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα για την αποκρατικοποίηση του Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως ανακοινώθηκε, η Hochtief προχωρά στην πώληση της εταιρικής μονάδας των αεροδρομίων της, στην οποία περιλαμβάνεται και το μερίδιο της στο «Ελ. Βενιζέλος», σε θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments), έναντι 1,1 δισ. ευρώ.

Η Hochtief AirPort έχει συμμετοχές στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϋ και των Τιράνων.

Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, εάν χρειαστεί, καθώς και σε άλλες εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

«Η συναλλαγή είναι αποτέλεσμα μίας πολύ ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Μαρσελίνο Φερνάντεθ Βέρντες, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το τίμημα που θα εισπραχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και την επένδυση σε υποδομές.

«Η HOCHTIEF AirPort περνάει στα χέρια ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου επενδυτή, που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αεροπορική δραστηριότητα με ένα υπεύθυνο τρόπο. Επίσης, επιτύχαμε τον στόχο μας να προσφέρουμε μία προοπτική στους εργαζομένους», τόνισε με τη σειρά του ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hochtief, Πήτερ Σάσενφελντ.

 

Τελικά, πόσο είναι ο κατώτατος μισθός;

Καταταγείτε, μας έλεγαν, καταταγείτε.Θα περάσετε «ωραία στον ρωμαϊκό στρατό». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των λε­γεωνάριων του Καίσαρα όταν άρχιζαν οι μπούφλες από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο διάσημο γαλλικό κόμικ. «Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» είχε πει πριν από λίγο
καιρό ο πρωθυ­πουργός σε συνέντευξή του στη «Real News» δίνοντας πρόσκαιρη ανακούφιση στους σύγχρονους λεγεωνάριους που έχουν αναλάβει το κουπί της γα­λέρας με προορισμό το φως στην άκρη του τούνελ.

Ο «νέος» νέος κατώτατος μισθός, που έφτασε μαζί με το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή των Βαΐων, δεν ήταν απλώς μια νέα εργασιακή μπούφλα. Ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι είναι απαίτηση της «αγοράς» και ότι στην ουσία το κράτος έχει χάσει την μπάλα. Όσο το εργασιακό τοπίο είναι πιο άνυδρο και από την έρημο Σαχάρα τόσο η μικρότερη δυνα­τή πληρωμή θα είναι μικρότερη και από το μοβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.
Κάποτε ήταν μέγα θέμα συζήτησης η «γενιά των 700 ευρώ». Έστω και αν η πραγματική αμοιβή αυτής της γενιάς κυμαινόταν ακόμη παρακάτω. Εν έτει 2013 θεωρείται είδηση το να βρεθεί μια θέση για αυτά τα χρήματα. Άλλωστε ο Πέτρος Δούκας, κάποιους μήνες πριν, είχε... «προβλέψει» το μέλλον: σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην προσωπι­κή του ιστοσελίδα με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal II», κατέβασε την πρόταση για πρόγραμ­μα εθελοντικής εργασίας, δωρεάν (για τους εργοδότες).

Χαράς ευαγγέλια
«Η ανεργία των νέων είναι καταθλι­πτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» έγραφε ο πρώην υφυπουργός Οικονο­μικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, και γι’ αυτό πρότεινε όλοι οι άνερ­γοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η πολιτεία, η Τοπική Αυ­τοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας.

Διόλου άσχημα, λοιπόν, που η εθελο­ντική εργασία, την οποία οραματίστηκε ο Δούκας, τελικά δεν θα είναι... εντε­λώς εθελοντική: έως και 19,6 ευρώ την ημέρα θα παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το πολυνομοσχέδιο, όσοι άνεργοι απα­σχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαράς ευ­αγγέλια στις ουρές του ΟΑΕΔ... Ειδικά αν υπολογίσει κανείς, με τις τρέχουσες τιμές, ότι
♦ για δυο εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς,
♦ για ένα λίτρο γάλα,
♦ για μισό κιλό ψωμί,
♦ για ένα κοτόπουλο,
♦ για ένα κιλό πατάτες
♦ και κατιτίς στην άκρη για πάγιους λο­γαριασμούς, που δεν θα πρέπει όμως να ξεπερνούν τα 130 ευρώ τον μήνα, το ημερομίσθιο που χρειάζεται κα­νείς φτάνει τα 19 ευρώ! Το να έχεις 60 ολόκληρα λεπτά για προσωπικά έξοδα την ημέρα δεν είναι και άσχημα για... λεγεωνάριος.

Πάντως, υπάρχουν και άλλες κατηγο­ρίες εργαζομένων, που δεν έχουν καν τον τιμητικό βαθμό του λεγεωνάριου.
* Επιχειρηματίας που έχει ρίζες στον χώρο του αθλητισμού προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αν τα καταφέρει, η πρότασή του προς τους εργαζομένους είναι να δηλώ­σουν άνεργοι και να παίρνουν 300-400 ευρώ τον μήνα για εξάωρο και πενθή­μερο και... μισό ένσημο του ΙΚΑ.
* Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, με 43 καταστήματα εντός Αττικής, πέρ­σι μετά το Πάσχα πήγαν στους εργαζο­μένους νέες συμβάσεις, με καινούργιες μειώσεις μισθών που φτάνουν συνολι­κά το 33%, διότι «το κάνουν και άλλες επιχειρήσεις και έτσι λέει ο νόμος».
* Για εύκολους λύτες το σταυρόλεξο σε μεγάλο όμιλο: Αν από τα 400 ευρώ τον μήνα αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές που δίνεις για τον ΟΑΕΕ κάθε δίμηνο, πόσα μένουν;
* Σε μια από τις τουριστικές αγορές που φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα πάει καλά, στην Κέρκυρα, υπήρχαν αγγελίες που ζητούσαν νέους 18 έως 23 ετών, ώστε ο μισθός τους να μην ξε­περνά τα 410 ευρώ καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα «φάνε» τη θέ­ση πολλών μαθητευόμενων από Ρουμα­νία, Τσεχία και Πολωνία που κάλυπταν τις θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Παπούτσι από τον τόπο τους θα ψω­νίσουν, γενικά, πολλοί ξενοδόχοι, αφού το εγχώριο «προϊόν» θα κοστίσει πιο φθηνά, μια και δεν θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και διαμο­νής. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αυτού που έχει χαρακτη­ριστεί ως «εργασιακός μεσαίωνας»... Οπότε το ερώτημα είναι ένα: Ποιος εί­ναι τελικά ο κατώτατος μισθός;

Από το Ποντίκι, μοντάζ Γρέκι

Ασύλληπτη πρόκληση " καρπαζοεισπράχτορα "

Ο υπουργός της ύφεσης παρουσιάζει ως ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών την πώληση του μεριδίου της Hochtief στο Ελευθέριος Βενιζέλος!
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος», μετά την ανακοίνωση πώλησης της Hochtief  Airport GmbH, που κατέχει το 26,6% του ΔΑΑ, σε καναδικό fund, ο υπουργός έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», η οποία όπως είπε, «δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και βοηθά στην προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών».
Αντί να σιωπήσουν μετά το πρωτοφανές φιάσκο που παραπέμπει σε ...αποικία και όχι ανεξάρτητο κράτος, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως "επενδυτική επιτυχία" την μεταφορά μίας αποικιοκρατικής (όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς) σύμβασης από την ιδιωτική εταιρεία που την επέτυχε!

Θα καταλαβαίναμε αυτές τις δηλώσεις εάν είχε πωληθεί μέρος του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο. Τότε ναι, θα μιλούσαμε για προσέλκυση επενδυτών και ψήφο εμπιστοσύνης. Το ότι η Hochtief αποχωρεί παρά την λεόντειο σύμβαση, θα έπρεπε να προβληματίσει για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και όχι να γίνει αντικείμενο πανηγυρισμών, ειδικά όταν υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην όλη διαδικασία.

Ο κύριος Χατζηδάκης λοιπόν οφείλει τώρα να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Ήταν ενημερωμένος για την διαδικασία και τις ενέργειες της Γερμανικής εταιρείας; Εάν ναι, ενημέρωσε τον νέο αγοραστή για τις υποχρεώσεις του πωλητή προς το δημόσιο;

Εάν δεν ήταν ενήμερος, ήλθε σε επαφή με το Καναδικό Fund, ώστε να το ενημερώσει για τις υποχρεώσεις και τις οφειλές της Γερμανικής εταιρείας προς το Ελληνικό δημόσιο; Εάν δεν το έχει κάνει, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μίας εξαιρετικά δύσοσμης υπόθεσης. Η οικονομία πλέον δεν έχει περιθώρια εκμετάλλευσης αποικιακού τύπου για να πλουτίζουν τρίτοι στις πλάτες της χώρας.


Τα πτυχία δεν σημαίνουν τίποτα στην Ευρώπη της κρίσης

Χωρίς πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύεται το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εκατομμύρια Ευρωπαίων επιδιώκουν να αποκτήσουν πάση θυσία.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), που βασίζονται σε μελέτες των τελευταίων δέκα ετών, εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων στην Ευρώπη εργάζονται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν καν πτυχίο, ενώ πάρα πολλοί διαθέτουν περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, από εκείνα που απαιτούνται για τη δουλειά τους.

Ωστόσο, το μεγάλο παράδοξο είναι ότι ο αριθμός των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνεται διαρκώς.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια σε δουλειά κατώτερη των τυπικών προσόντων τους
Κάποτε, όταν άρχισαν τα αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης υπήρχε μία ατάκα που άκουγαν αρκετοί υποψήφιοι για μια θέση εργασίας που έλεγε «έχετε περισσότερα προσόντα από αυτά που ζητάμε και για αυτό δεν σας προσλαμβάνουμε».

Πλέον, ένας στους τρεις Ευρωπαίους εργαζόμενους δουλεύει σε πόστα που δεν είναι αντίστοιχα των επαγγελματικών προσόντων του, ενώ, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κοινωνικές και εργασιακές εξελίξεις στην Ευρώπη (2012), περίπου 6,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έπιασαν δουλειά κατώτερη των τυπικών τους προσόντων.

Παράλληλα, σχεδόν το 20% των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών, με πτυχίο πανεπιστημίου, εργάζονται σε επαγγέλματα που, τυπικά, δεν απαιτούν προσόντα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Το πτυχίο διατηρεί, πάντως, την αίγλη του, γεγονός που αντανακλάται και στην αύξηση των πτυχιούχων ηλικίας 30-34 ετών στην ΕΕ. Σύμφωνα με το cedefop, σχεδόν τα μισά κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη «πιάσει» τον στόχο που είχε τεθεί το 2010 για την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Συγκεκριμένα, το 40% των Ευρωπαίων, ηλικίας 30 - 34 ετών, σε αυτά τα κράτη διαθέτει πλέον πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης ή ισοδύναμες δεξιότητες και προσόντα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

«Από τη στιγμή που ο στόχος ανακοινώθηκε το 2010, η πρόοδος ήταν σταθερή, με αύξηση κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, η ΕΕ θα πετύχει τον στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας» επισημαίνει το cedefop.

Η ανεργία οδηγεί σε στροφή καριέρας
Στην Ευρώπη της κρίσης το πάλαι ποτέ κεντρικό σύνθημα ορισμένων «άμεση σύνδεση της Παιδείας με την αγορά εργασίας» πάει περίπατο, καθώς, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat οι στρατιές εκατομμυρίων ανέργων σε όλα τα κράτη – μέλη δεν έχουν πλέον επιλογή για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας στα 17 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 12,1% από 12%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1995

«Χάσμα γενεών» και στο πτυχίο
Παρά τις αντιξοότητες οι Ευρωπαίοι που κυνηγούν ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ οι εργαζόμενοι των προηγούμενων γενιών αποχωρούν σιγά, αλλά σταθερά από την αγορά εργασίας και αντικαθίστανται από νεότερους, καλύτερα εκπαιδευμένους.

Το 2012, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν αξιοσημείωτα υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των ενηλίκων 55-64 ετών, με αντίστοιχα προσόντα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται, για το 2012, στη 17η θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών, με βάση το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 25 - 34 ετών, με πανεπιστημιακό πτυχίο. Το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 35%, τη στιγμή που το αντίστοιχο των ατόμων ηλικίας 55 - 64 ετών δεν ξεπερνά το 20%. Πάντως, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις δύο ηλικιακές κατηγορίες.

Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις της Κύπρου, όπου ποσοστό άνω του 50% των εργαζομένων, ηλικίας 25 - 34 ετών, έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι χώρες Λιθουανία και Ιρλανδία. Η τελευταία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο βάσει αριθμών, καθώς από μόλις 27,5% το 2000, ο αριθμός των ατόμων 30-34 ετών με πανεπιστημιακό πτυχίο στη χώρα εκτινάχθηκε το 2012 στο 51%, έναντι κοινοτικού μέσου όρου 35,5%. Σύμφωνα με το cedefop, η άνοδος αυτή υποστηρίχθηκε και από την προσέλκυση - στην Ιρλανδία - σημαντικού αριθμού ατόμων με υψηλή κατάρτιση από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η Ιρλανδία πλησιάζει πλέον τον στόχο του 60%, που έχει θέσει για το 2020.

Με καλύτερη κατάρτιση οι γυναίκες, αλλά υστερούν σε συγκεκριμένους κλάδους
Διαφορές στο επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν διαπιστώνονται μόνο μεταξύ νεώτερων και μεγαλύτερων, αλλά και ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σημαντική πρόοδο των γυναικών από το 2000, με αποτέλεσμα αυτές να τείνουν να είναι καλύτερα καταρτισμένες από τους άνδρες σε σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη, ωστόσο, υπάρχει σημαντική υστέρηση σε κάποιους τομείς.

Π.χ., σε κλάδους όπως τα μαθηματικά, οι επιστήμες και η μηχανική, το «χάσμα των φύλων» έχει αυξηθεί περαιτέρω σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ανδρών που αποφοιτούν από πανεπιστημιακά τμήματα με τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον αντίστοιχο των γυναικών. Αυτοί οι τομείς είναι όμως εκείνοι όπου υπάρχει μεγάλη -και αυξανόμενη- ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Βάσει των πιο πρόσφατων προβλέψεων του cedefop, συνολικά στην Ευρώπη, ο αριθμός των ατόμων με δεξιότητες πανεπιστημιακού επιπέδου θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και θα φτάσει συνολικά -για όλες τις ηλικίες- περίπου στο 37% του εργατικού δυναμικού το 2020.

Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, η ζήτηση για εργαζόμενους υψηλών τυπικών προσόντων προβλέπεται ότι θα υστερεί της προσφοράς. Αυτό ενδέχεται να ωθήσει πολλούς εργαζομένους ν' αναλάβουν, βραχυπρόθεσμα, δουλειές κατώτερες των προσόντων τους.