EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έλλειμμα 1.354 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.354 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7.279 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4.185 εκατ. ευρώ...

Αντίθετα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.338 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.338 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 985 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου 2013 (11.353 εκατ. ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10.724 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 161 εκατ. ευρώ ή 1,5%, έναντι του στόχου (10.563 εκατ. ευρώ).

Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 217 εκατ. ευρώ ή 6,1%, εκ των οποίων 126 εκατ. € προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,

β) οι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 144 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου.

γ) ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%,

β) τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 98 εκατ. ευρώ ή 74,5%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.,

γ) άμεσους φόρους Π.Ο.Ε. κατά 40 εκατ. € ή 3,9%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1.614 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (790 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

Μειώθηκαν οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13.692 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.846 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (15.538 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.175 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.090 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 6.417 εκατ. ή σε ποσοστό 32,7%. Το ποσό αυτό σχετίζεται με τη μείωση στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών κατά 1.397 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.071 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 73% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών για τόκους οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), καταβλήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2012.

Υποβιβάζεται η ΑΕΚ ολόκληρη η απόφαση της ΕΠO

Η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε την έφεση, η τιμωρία της Ένωσης μένει ως έχει και εκείνη οδεύει στη Football League!
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή, η τιμωρία της ΑΕΚ μένει ως έχει, δηλαδή, αφαίρεση τριών βαθμών από αυτό πρωτάθλημα, μηδενισμός για το παιχνίδι με τον  Πανθρακικό, αφαίρεση δύο βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, και πρόστιμο 4.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ΑΕΚ να οδεύει στην Football League!

Η ανακοίνωση

«Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της υπ΄αριθμ.129/19-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ SUPER LEAGUE.

2. Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΡΑ κατά της υπ΄αριθμ.123/21-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ EΠΟ, της ΠΑΕ ΑΕΚ και του ποδοσφαιριστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΙΔΗ.

3.Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσία την έφεση του σωματείου ΑΕ ΧΡΥΣΟΥ κατά του υπ΄ αριθμ. 7/16-4-2013 πρακτικού της Επιτροπής Κανονισμών της ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ (ΔΣ 16-4-2013) και του σωματείου ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ.

4. Απορρίπτει ως απαράδεκτη, λόγω ελλείψεως παραβόλου, την έφεση του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΓΑΡΜΠΗ-Μέλους ΔΣ ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κατά της υπ΄ αριθμ. 38 /12-2-2013 απόφασης της ΠΕ/ EΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

5.Δέχεται τυπικά και κατ’ ουσία την έφεση του σωματείου ΑΟ ΠΑΞΩΝ κατά της υπ΄αριθμ.226/2-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και του σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Εξαφανίζει την εκκαλουμένη απόφαση . Διακρατεί και δικάζει κατ΄ ουσία την υπόθεση. Διατάσσει τον επανορισμό του αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών μεταξύ των ομάδων ΑΠΣ ΟΛΥΜΠΟΣ και ΑΟ ΠΑΞΟΙ σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», τι προβλέπει το τρικομματικό μνημόνιο !

Τα πάνω-κάτω στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων φέρνουν οι περισσότερες από 100 σελίδες διατάξεων και πάνω από 150 σελίδες συνοδευτικών εγγράφων, που θα κατατεθούν απόψε το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ έως την Κυριακή....
Χιλιάδες υπάλληλοι μένουν «εκτός δημοσίου», εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου μένουν «εκτός ρυθμίσεων», ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και οι ρυθμίσεις χρεών στις τράπεζες μένουν «εκτός πολυνομοσχεδίου».
Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Παρά τις αντιδράσεις ακόμα και από τα κόμματα της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση αφήνει «εκτός νυμφώνος» όμως από τις ρυθμίσεις με τις 48 δόσεις (ή και τις απεριόριστες για μικρά χρέη έως 5.000 ευρώ ή για οφειλέτες σε πλήρη οικονομική αδυναμία), όσους με συνέπεια και «ευλάβεια» τηρούν τις ρυθμίσεις που υπέγραψαν για ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012, με πολύ λιγότερες δόσεις.

Αντιθέτως εντάσσονται στη ρύθμιση όσοι αθέτησαν τη ρύθμιση και είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2012.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο –αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: περιγράφει τον φόρο που θα πληρώσουν επί ένα εξάμηνο (έως τέλος του 2013) ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις οριζόντιες «εκπτώσεις» κατά 15% στο πρώην ΕΕΤΗΔΕ, μαζί με το ΦΑΠ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για φέτος άλλα 2,3 δισ. ευρώ, πέραν των 1,1 δισ. που καλούνται να πληρώσουν για φόρους από το παρελθόν (ΦΑΠ 2010-2012).

Το νομοσχέδιο «κόβει» και τον … «γόρδιο δεσμό» της μονιμότητας στο δημόσιο, καθώς επιβάλλει να απολυθούν 4.000 από φέτος (οι μισοί περίπου το καλοκαίρι) και άλλοι 11.000 το 2014, επειδή ελέγχονται ως επίορκοι και ανεπαρκείς. Με ειδική διάταξη που πιθανότατα θα ενσωματωθεί, θα ακυρωθούν και εκατοντάδες συμβασιούχοι του δημοσίου που επέστρεψαν στο δημόσιο με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων.


 Ακόμη μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, στους οποίους οφείλονται χρήματα από φορείς του Δημοσίου, θα δώσει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός όλων των χρεών των πολιτών με τα αντίστοιχα χρέη του δημοσίου απέναντί τους. Η διάταξη προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή ακόμη και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφιστούν αυτεπάγγελτα με ποσα που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους.

Με άλλες διατάξεις:
- καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις.

- τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται –προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

- καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών.
- προχωρά το «άνοιγμα» 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

- «κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως,  για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

- η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Εκτός νομοσχεδίου» -με προοπτική όμως να επανέλθουν σύντομα με άλλο νομοσχέδιο ή μετά από διαβούλευση με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μένουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρύθμιση χρεών από ενυπόθηκα δάνεια στις τράπεζες που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ θα έρθει και η διάταξη για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ιδού η Νέα Δομή Δυνάμεων: Βαθύ "κούρεμα" σχηματισμών - Τα 17 διασωθέντα "εξοπλιστικά"


ΚΑΙ ... "ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ"

Μια πραγματική επανάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που ο χρόνος και τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αποδείξουν την ορθότητά της, παρουσιάζει σήμερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στις 11:30 το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος: Την περίφημη Νέα Δομή Δυνάμεων. Εν συνεχεία η Νέα Δομή θα πρέπει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ σε ότι αφορά τη νέα δομή δυνάμεων.

Απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο defencenet.gr ότι "Πρακτικά σβήνεται από τον χάρτη η νυν δομή δυνάμεων με κατάργηση της διοικητικής δομής δύο ολόκληρων Σωμάτων Στρατού, του Α' και του Β', μειώνεται η δομή διοίκησης κατά 45%, η δομή δυνάμεων κατά 25% κλπ"!

Κινήσεις που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά "στενά": Πρέπει να μειωθούν σταδιακά κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί από τον βαθμό του ταξίαρχου και άνω... Έτσι ή αλλιώς ήδη από εφέτος θα εισαχθούν 30% λιγότεροι Ευέλπιδες, Ίκαροι και Δόκιμοι (αλλο ένα 25% έχουν μειωθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια) και μαζί με τον ποσοστό των ελληνοποιηθέντων αλλοδαπών η μείωση των Ελλήνων στο γένος σπουδαστών των παραγωγικών σχολών θα φτάσει το 1/3 αυτών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα.

Εν συνεχεία αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ζητήσει από την Βουλή την έγκριση 17 εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι προγράμματα εκσυγχρονισμού υλικού, τα οποία θα περάσουν στους κωδικούς συντήρησης υλικού των Κλάδων.

Ανάμεσά τους και η απόκτηση-ενοικίαση των δύο φρεγατών FREMM, των τεσσάρων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας ATL-2, του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλπ.

Διαβάζοντας τα παρακάτω εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα "αποστρατιωτικοποιείται" σε βαθμό ... παρεξηγήσεως

Ιδού τι προβλέπει η Νέα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων:

-Μειώνεται κατά 45% η δομή διοίκησης
-Μειώνεται κατά 25% η δομή δυνάμεων
-Μειώνονται κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί από το βαθμό του ταξίαρχου και πάνω

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα υπάρξουν τα εξής "κουρέματα":

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

-Κλείνουν περίπου 45-50 στρατόπεδα
-Κλείνει το Α’ Σ.Σ.
-Κλείνει το Β’ Σ.Σ. και η διοίκηση του περνάει στην 1η Στρατιά, όπως και ο έλεγχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας
-Κλείνει τουλάχιστον μία ΤΑΞΥΠ (η 2η) και άλλες 3 μεταπίπτουν σε Συντάγματα

(και ο τελευταίος να ...κλείσει την πόρτα!).

Επίσης:

-Η Μεραρχία της Τρίπολης γίνεται Διοίκηση Κέντρων Εκπαίδευσης
-Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ενιαία διοίκηση ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Πρακτικά από τα παραπάνω συνάγεται ότι από τις Ειδικές Δυνάμεις περιμένουν τα πάντα σε ότι αφορά την επίγεια έκβαση μιας σύγκρουσης.

Σε τέτοιες εποχές ίσως από οικονομικής άποψης είναι λογικό, αλλά επιχειρησιακά μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο αν δούμε επιχειρήσεις μείζονος κλίμακος. Αν ο εχθρός διαγνώσει ότι ξεπερνώντας το επίπεδο εμπλοκής ειδικών δυνάμεων με κλιμάκωση της σύγκρουσης και κινητοποίηση μείζονων σχηματισμών μπορεί να μας "στριμώξει", δεν θα διστάσει να το κάνει.

Πρακτικά όλοι στα Επιτελεία και στην πολιτική ηγεσία πιστεύουν ή δείχνουν ότι πιστεύουν είτε ότι δεν θα γίνει πόλεμος, είτε ότι αν γίνει θα περιοριστεί σε "θερμό" επεισόδιο ή επεισόδια. Και στο τέλος θα επέμβουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία κλπ και θα μας σώσουν.

Το μηδενικό ενδιαφέρον για την εφεδρεία που επιδεικνύεται είναι ένα ακόμα στοιχείο που συναινεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν πάση περιπτώσει, από την στιγμή που (και...) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κουμάντο στα οικονομικά κάνει η τρόικα και το ΓΕΕΘΑ υιοθετεί αμερικανικά δόγματα επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν σε "αποικίες" τύπου Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ. δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο, εκτός από το να ελπίζουμε να μην χρειαστεί να αποδειχθεί στην πράξη η ορθότητα των κινήσεων αυτών.

Γιατί είναι σαφές ότι π.χ. δεν έχουν ληφθεί υπ'όψιν οι ανάγκες επιχειρήσεων στην δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο... Οι νοούντες νοήτωσαν.

ΝΑΥΤΙΚΟ

-Μειώνονται από 17 σε 8 οι Μοίρες Σκαφών
-Μειώνονται κατά 2 οι Διοικήσεις Σκαφών

Σε ένα Ναυτικό που δεν έχει μπαταρίες για τα υποβρύχιά του και βαφή για τα πλοία του, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Βέβαια η εισαγωγή σε υπηρεσία των δύο FREMM και των 4 ΑΦΝΣ θα δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

-Κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπάσματα (Σαντορίνη, Αγρίνιο. Τυμπάκι και Ιωάννινα) και Σμηναρχίες (όπως η Πρέβεζα) μεταπίπτει σε αεροπορικό απόσπασμα

-Μειώνονται κατά 17% οι σχηματισμοί

Οι οροφές του προσωπικού δεν μεταβάλλονται για την ώρα μέχρις ότου σταδικά αρχίσουν να μειώνονται οι αξιωματικοί. Αυτό είναι και ένα από τα λίγα θετικά από την στιγμή που οι ΕΔ είναι αριθμητικά ακριβώς οι μισές από αυτές που ήταν πριν από 25 χρόνια.

ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

-Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ATL-2 (ΕADS International, Thales)

-Φρεγάτες FREMM (Γαλλία)

-Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ-200HN (ThyssenKrupp Marine Systems, ENAE)

-Συντήρηση Πλοίων του Στόλου

-Μπαταρίες υποβρυχίων (Sunlight)

-Συντήρηση CH-47 Chinook (Boeing)

-Συντήρηση AH-64 Αpache (Boeing)

-Αποδοχή, μεταφορά και συντήρηση των 400 ΤΟΜΠ από ΗΠΑ

-Πυρομαχικά Αρμάτων των 120 χλστ. (Rheinmetall, IMI - τα ολλανδικά και τα αμερικανικά πυρομαχικά παραλήφθηκαν)

-Ανταλλακτικά πάσης φύσεως για αεροσκάφη

-Εκσυγχρονισμός μαχητικών F-16 (Lockheed Martin)

-Ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (ΕADS International)

-Συλλογές βλημάτων αέρος-εδάφους SPICE 1000 και 2000 (Rafael)

-Πυρομαχικά διαφόρων κατηγοριών

-Προγράμματα που βελτιώνουν την διοίκηση, τον έλεγχο και την έγκαιρη προειδοποίηση

Σε άλλες εποχές τα παραπάνω θα ήταν απόφαση ... μισού ΚΥΣΕΑ αφού πρόκειται περισσότερο για "πασαλείμματα", παρά για ολοκληρωμένα προγράμματα αμυντικών επενδύσεων. Σήμερα και ευχαριστημένοι να είμαστε αν δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι το τέλος 2015...


defencenet.gr

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Την ευκαιρία σε 2,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα δώσει το νέο καθεστώς ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών...

Οι ρυθμίσεις θα είναι δύο: Μία για τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012 και μία για τα νέα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά. Θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά στην είσπραξη εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η «ΗτΣ» απαντά σήμερα σε επτά ερωτήματα για το νέο καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ασάφειες που αναμένεται να ξεκαθαρισθούν εντός των επόμενων ημερών με τη τελική μορφή της σχετικής νομοθετικής διάταξης.
1. Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση;
Στο νέο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και να ρυθμιστούν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Ουσιαστικά, η ρύθμιση για τα χρέη που προέκυψαν μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει τη μορφή μιας «τελευταίας ευκαιρίας» για όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις παλαιές οφειλές τους, καθώς και γι' αυτούς οι οποίοι τις είχαν ρυθμίσει, αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων κι αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί εκτός ρυθμίσεων.
Όσοι από τους οφειλέτες αυτούς υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις, αλλά και με πρόσθετες επιβαρύνσεις, που θα έχουν την μορφή τόκων.
2. Τα χρέη που βεβαιώνονται και καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;
Θα ρυθμίζονται και τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013. Θα εντάσσονται στη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», η οποία θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις και θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο ποινής περίπου 8,75%.
3. Χρωστάω στις εφορία 3.000 ευρώ. Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω την οφειλή μου;
Τα χρέη των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να υπερβαίνουν και τις 48.
Το ποσό της κάθε δόσης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος.
Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του αδυναμία.
Επίσης στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα με χρέη που αφορούν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες έχουν κλείσει, εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τους συγκεκριμένους φόρους.
Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο περίπου 8,75%.
4. Αν η οφειλή είναι πάνω από 5.000 ευρώ πως θα τακτοποιηθεί;
Οφειλές φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, καθώς επίσης και οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ποσού, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, θα μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Και οι οφειλές αυτές θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο περίπου 8,75%.
5. Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση επί των προσαυξήσεων;
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 η ρύθμιση προβλέπει ότι:

  • Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Οφειλέτες με χρέη έως 75.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.
  • Οφειλέτες με χρέη πάνω από 75.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα υποχρεώνονται να παρέχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις.
  • Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν και διασφαλίσεις, (ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία), ώστε να καλύπτεται το σύνολο της οφειλής τους, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης.
6. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας».
Στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα υπαγωγής και σε όσους τέθηκαν εκτός παλαιότερων ρυθμίσεων μέχρι τις 31-3-2013. Από τη νέα έκτακτη ρύθμιση θα εξαιρεθούν πάντως όσοι έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012 και έχουν υπαχθεί γι' αυτές σε παλαιότερες ρυθμίσεις, τις οποίες εξυπηρετούν με συνέπεια.
7. Με ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση;
Κάθε οφειλέτης με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν προ του 2013, για να καταφέρει να ενταχθεί και να παραμείνει στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να πληροί 4 προϋποθέσεις:
  • Να μην έχει κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Σε περίπτωση που χρωστά θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει την οφειλή που δημιουργήθηκε το 2013 για να αποκτήσει στη συνέχεια το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις πιο παλαιές οφειλές του, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012.
Συνεπώς, θα χρειαστεί να υπαχθεί πρώτα στην «πάγια» ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση του νέου χρέους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μόλις ολοκληρώσει την αποπληρωμή του νέου χρέους, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για το πιο παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε μέχρι τις 31-12-2012.
Σε περίπτωση που το παλαιό εκείνο χρέος είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, δεν θα μπορεί να το ρυθμίσει σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά σε αριθμό δόσεων μικρότερο κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την έναρξη της νομοθετικής ισχύος της ρύθμισης των 48 δόσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αν δηλαδή έχει χάσει πέντε μήνες για να εξοφλήσει το νέο χρέος, τότε θα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει το παλαιό σε 43 αντί σε 48 δόσεις.
  • Θα πρέπει να εξοφλεί εγκαίρως όλους τους φόρους. Αν δεν εξοφλεί εμπρόθεσμα τις τρέχουσες οφειλές του θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του (για τα προ του 2013).
  • Δεν πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμα καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου.
Θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της.
Πηγή : merisia.gr

Bloomberg: Αγοράζουν οι Έλληνες εφοπλιστές λόγω κινδύνου «κουρέματος»

Προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα στις καταθέσεις τους, οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν πλοία, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μέχρι στιγμής πέντε Έλληνες εφοπλιστές έχουν αποκαλύψει στην Lion Shipbrokers Ltd. ότι το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων είναι ένα από τα κίνητρά τους για την αγορά πλοίων.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και η πτώση των τιμών στα πλοία, καθώς ένα τάνκερ 5ετίας χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, κοστίζει σήμερα 55 εκατ. δολάρια, από 160 εκατ. δολάρια που κόστιζε το Σεπτέμβριο του 2008.

Τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια

Πληθαίνουν οι μηνύσεις Τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα καταναλωτικά προϊόντα Τραπεζών, όπως στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις leasing ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, οι Τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως ...
εξαπατηθείσες από τους πολίτες- καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν. 


Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι Τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των Τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».

Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών». Άλλωστε -προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ- οι ίδιες οι Τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες - καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. 


«Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες». 

Η οργάνωση των καταναλωτών: 

- Καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία τού τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.

- Καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει το δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.

- Καλεί τους δικαστές, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και τη βούληση του εντολέα τους ελληνικού λαού.

- Ζητά την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής, γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.


Πηγή:www.capital.gr

Παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη καταργούν με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων !!!

Εκτός δημοσίου, κυρίως Δήμων, θα βρεθούν όσοι συμβασιούχοι παραμένουν κάνοντας χρήση προσωρινών δικαστικών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με τη διάταξη που αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού και έχει τη σύμφωνη γνώμη του Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα στο Μαξίμου, αφαιρείται, επί της ουσίας, η δυνατότητα των συμβασιούχων να…παραμένουν στις θέσεις τους και να αμείβονται κάνοντας χρήση προσωρινών διαταγών.

Πλέον θα μπορούν μεν να προσφεύγουν αλλά δεν θα επανέρχονται έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους και δικαιωθούν.

Η ρύθμιση προωθείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, ωστόσο παραμένει άγνωστη η αποδοχή που θα έχει από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στελέχη των οποίων δήλωναν άγνοια.

Παράλληλα, τελεί υπό την «έγκριση» του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος φέρεται να έχει έντονες ενστάσεις.

Οι «συμβασιούχοι» αναμένεται να είναι το δεύτερο μέτωπο της κυβέρνησης στο χώρο του Δημοσίου καθώς ήδη υπάρχει αναταραχή στους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι οδηγούνται σε κατάργηση με αποτέλεσμα την απόλυση όσων απασχολούνται σε αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

«Πραξικοπηματικό» το νομοσχέδιο καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, αντίστοιχα, για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζουν, «νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη» με το οποίο καταργείται από τα δικαστήρια η έκδοση προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης με το επίμαχο νομοσχέδιό του, «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους «η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή» και συνεχίζει: «Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων».

«Ούτε λίγο – ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Οι κ.κ. Νικολουτσόπουλος και Λουκάς καταλήγουν ότι «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους».

πηγη

Ο Στουρνάρας είναι… γκουρμέ!

Την ώρα που οι αγγλόφωνοι λένε «a piece of cake» για να μιλήσουν για κάτι πανεύκολο, η φράση «μια μπουκιά ψωμί» θρέφει διαχρονικά τις επαναστάσεις των πεινασμένων Ελλήνων. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, ο Έλληνας ανησυχεί για το φαγητό του, γιατί έχει μάθει την βάρβαρη έλλειψή του. Το αγαπά, κιόλας, το φαγητό ο Γραικός, γιατί το έχει μοχθήσει αιώνες κι έχει, πια, συνδέσει την καρδιά του με το στομάχι του.

Ο τυπικός Νεοέλλην, όμως, κουβαλά γονιδιακά τόσο τον πεινασμένο αντάρτη στα βουνά όσο και τον υπερκορεσμένο πολίτη της Μεταπολίτευσης. Θα παραγγείλει, τη μία φορά το μήνα έστω που το αντέχει, τέσσερις μερίδες πατάτες, όταν πάει για φαγητό. Θα ζητήσει άλλο ένα κρασί, πριν τελειώσει η πρώτη κανάτα. Δεν είναι ότι πεινά και διψά πολύ-είναι ότι φοβάται διαρκώς μην του τα φάει και του τα πιει κάποιος άλλος. Σε αυτόν τον όχι αδίκως φοβισμένο φαγά, που κρύβεται μέσα σε πολλούς Έλληνες, στοχεύει η νέα μόδα των μιντιακών μαγειρεμάτων.
Δώστου οι εκπομπές σχεδόν σε κάθε κανάλι και σε κάθε ζώνη ώρας, δώστου οι μακροσκελείς στήλες σε free press και τα ένθετα σε εφημερίδες , δώστου οι εκδηλώσεις των celebrity chef σε Mall και πλατείες. Όλα αυτά είναι τόσο αθώα και νόστιμα, όσο μια κουταλιά φρουτόκρεμα. Μήπως, όμως, απευθύνονται σε μια -ανεπηρέαστη- αφρόκρεμα;

Μπορεί. Το ζήτημα, όμως, είναι το εξής: Δεν μιλάμε για φαγάδικα και ρεστοράν, για εκπομπές μαγειρικής μιλάμε. Αυτό που πουλάει, δηλαδή, είναι η μαυλιστική διαδικασία της κατασκευής ενός φαγητού. Τρώγοντας εσύ την άνοστη σαλάτα σου στο μικρό κουζινάκι με έπιπλα ΙΚΕΑ, βλέπεις τα μπαλσάμικα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα ευφάνταστα σκεύη και τρελαίνεσαι. Κάποια στιγμή, ίσως και να πεταχτείς στο σούπερ μάρκετ για να δοκιμάσεις την τύχη σου ως μάγειρα-πολλάκις ανεπιτυχώς. Θα τσαντιστείς και θα πας να φας απ’ έξω κανένα hot-dog ή κανένα donut, φθηνά και νόστιμα προϊόντα που-τι έκπληξις!- έχουν πιάσει πολύ τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, ιδίως.

Όπως ο Έλληνας παρακολουθεί ηδονοβλεπτικά τις παρουσιάστριες να κάνουν «μμμ…» με κλειστά μάτια, δοκιμάζοντας ράμφος πάπιας με χυμό καρύδας και παναρισμένες ρίζες κακαόδεντρου, κάπως έτσι παρακολουθεί και τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τους έμπειρους γευσιγνώστες της εξουσίας. Και έτσι όπως μετά την ψηφιακή μάσα θα βγει, παραιτημένος από τον αγώνα για ικανοποιημένο ουρανίσκο, να φάει φθηνό λουκάνικο με κέτσαπ, έτσι μετά την παρακολούθηση «των όσων πρέπει να γίνουν για να σωθεί η χώρα», θα χωθεί πιο βαθιά μες στο καβούκι του. Αδυνατεί να «μαγειρέψει» αυτός τις λύσεις, είναι προτιμότερο να τις παρακολουθεί να ανακατεύονται από άλλα χέρια, «έμπειρα». Βασικά, είναι ωραίο να παρακολουθεί, να ακούει, να ενημερώνεται, να μαθαίνει. Το δύσκολο είναι να πράττει.

Έτσι, ο Στουρνάρας είναι… γκουρμέ!

ΠΗΓΗ

“Σ’ αγαπώ… μ’ αγαπάς” παίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Σε …γυμνάσια υποβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αρνούμενος να τού ικανοποιήσει έστω και το ελάχιστο των αιτημάτων του.
Ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του στο Μαξίμου ότι είναι αποφασισμένος να χορέψει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο ταψί, για να φανεί “ποιος κυβερνά την χώρα”.
Επί της ουσίας ο Αντ. Σαμαράς για να την σπάσει στον Ευ. Βενιζέλο που ζητεί επίμονα αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα αποφάσισε να συστήσει τις έξι θέσεις αναπληρωτών υπουργών για να στείλει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το μήνυμα ότι ακόμη κι αν γίνει ανασχηματισμός τα στελέχη της Ιπποκράτους θα τεθούν υπό των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
Η “μονομερής” αυτή ενέργεια του Σαμαρά εξόργισε τον Βενιζέλο που διείδε προσπάθεια γελοιοποίησής του στην κοινή γνώμη από το Μαξίμου και εξ αυτού του λόγου τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Η σχέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως διένυσε τους μήνες του μέλιτος, έχει υποστεί φθορά και τώρα διάγει περίοδο κρίσης.
Το σχέδιο Σαμαρά να “αδειάσει” τον Βενιζέλο απέδωσε μεν εξωθώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε αστοχίες, πολλοί όμως συνιστούν στον πρωθυπουργό να μην τραβήξει άλλο το σκοινί γιατί από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να τεθεί θέμα βιωσιμότητας της κυβέρνησης…
Πάντως οι ψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύουν πως αν ξεπεραστεί μια κρίση στη σχέση, αυτή γίνεται ακόμη πιο δυνατή! Λέτε;

ΠΗΓΗ

ΕΕ: Σταματήστε επιτέλους την άσκοπη χαρτούρα

Την κατάργηση των δαπανηρών γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την αναγνώριση και πιστοποίηση δημόσιων εγγράφων, όπως τα πιστοποιητικά γέννησης σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σήμερα στην ΕΕ οι πολίτες που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος υποχρεώνονται να χάσουν πολύ χρόνο και χρήματα προκειμένου να αποδείξουν ότι τα δημόσια έγγραφά τους (όπως τα πιστοποιητικά γέννησης ή γάμου) που εξέδωσε το κράτος μέλος προέλευσης είναι αυθεντικά», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή ενεργεί προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της ζωής των ανθρώπων και των επιχειρήσεων όταν ασκούν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ».

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι η γραφειοκρατία επηρεάζει και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε διασυνοριακό επίπεδο στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Για παράδειγμα, συχνά χρειάζεται να υποβάλλουν σειρά πιστοποιημένων δημόσιων εγγράφων για να αποδείξουν την νομική τους κατάσταση όταν λειτουργούν διασυνοριακά.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της σφραγίδας επισημείωσης (Apostille) που χρησιμοποιούν οι δημόσιες αρχές ως απόδειξη γνησιότητας των δημόσιων εγγράφων, καθώς και σειρά άλλων απαρχαιωμένων διοικητικών απαιτήσεων επικύρωσης δημόσιων εγγράφων για όσους ζουν και εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος.




Οι προτάσεις που ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή προβλέπουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν δαπανηρές «επικυρωμένες» μορφές ή «επικυρωμένες» μεταφράσεις επίσημων εγγράφων, όταν για παράδειγμα δηλώνουν ένα σπίτι ή μια εταιρεία, όταν παντρεύονται ή όταν υποβάλλουν αίτηση για κάρτα διαμονής. Δώδεκα κατηγορίες δημόσιων εγγράφων (που αποδεικνύουν ονοματεπώνυμο, γάμο και σύμφωνο συμβίωσης, γέννηση, πατρότητα, υιοθεσία, θάνατο, κατοικία, υπηκοότητα και εθνικότητα, ιδιοκτησία, νομικό καθεστώς και εκπροσώπηση εταιρείας ή επιχείρησης, δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ή έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου) θα εξαιρούνται αυτόματα από τυπικές διαδικασίες όπως η επισημείωση (Apostille) ή η επικύρωση — που σήμερα απαιτούνται για περίπου 1,4 εκατομμύρια έγγραφα εντός της ΕΕ ετησίως.

Εκτιμάται ότι με την κατάργηση των εν λόγω απαιτήσεων οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ θα εξοικονομήσουν 330 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εξοικονόμηση χρόνου και η αποφυγή της ταλαιπωρίας.

Οι νέοι κανόνες ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν την αναγνώριση του περιεχομένου των σχετικών εγγράφων ή των αποτελεσμάτων που αυτά παράγουν. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλλουν στην απόδειξη της αυθεντικότητας του επίσημου εγγράφου για παράδειγμα την αυθεντικότητα της υπογραφής και την εξουσιοδότηση του αρμόδιου δημόσιου λειτουργού να το υπογράψει. Αυτό θα πρέπει να γίνει αμοιβαία αποδεκτό μεταξύ των κρατών μελών χωρίς απαίτηση περαιτέρω πιστοποίησης.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης ένα επιπλέον εργαλείο απλούστευσης: προαιρετικά πολύγλωσσα έντυπα σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, τα οποία θα μπορούν να ζητήσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αντί για τα δημόσια εθνικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη γέννηση, το θάνατο, το γάμο, κ.ο.κ. Αυτό θα συμβάλλει ιδίως στην εξοικονόμηση του κόστους μετάφρασης, αφού το πλεονέκτημα αυτής της δυνατότητα είναι ότι απαλλάσσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον βραχνά των μεταφράσεων.

Η πρόταση προβλέπει επίσης και ασφαλιστικές δικλείδες κατά της απάτης. Εάν μια εθνική αρχή έχει εύλογες αμφιβολίες περί συγκεκριμένου εγγράφου, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να ελέγξουν την αυθεντικότητά του επικοινωνώντας με την αρχή έκδοσης μέσω του συστήματος πληροφόρησης της εσωτερικής αγοράς (IMI).

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, το 73% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία των δημόσιων εγγράφων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Παύλος Κιρκασίδης
ΠΗΓΗ

Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΙΚΑ

Σε κατάρρευση οδηγείται το ΙΚΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη,  σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος.

Οπως επισημάνθηκε η δανειοδότηση του ΙΚΑ προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μηνιαία καταβολή των συντάξεων αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς ενώ:
-το 2012 σε σύγκριση με το 2011 οι έλεγχοι που διενήργησε το ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 32,33%.
Οπως επισημάνθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτος και περιορίζεται στους 25 μόνο ελεγκτές πανελλαδικά.
-Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 156.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με τον μέσο χρόνο αναμονής να κινείται έως τα δυο έτη.
-Παρατηρείται μείωση προσωπικού κατά 4.000 άτομα ενώ αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών.
-Παρατηρείται μείωση εσόδων κατά 12% έως 14% το πρώτο τρίμηνο του 2013.
-Σημειώνεται έξαρση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Οι έλεγχοι του ΙΚΑ για τον Μάρτιο έδειξαν ότι το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΤΟΕ

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την κλαδική σύμβαση αποφασίζει αύριο η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Στην απόφαση για την έκτακτη σύγκληση της εκτελεστικής γραμματείας και την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων οδηγήθηκε η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, «μετά την παρελκυστική τακτική των εργοδοτών» στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
«Μετά τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις που διατύπωσαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και ενώ στη συνέχεια άλλαξαν συμπεριφορά δηλώνοντας ότι θέλουν να υπάρξει συμφωνία για την Κλαδική ΣΣΕ, σήμερα, εντελώς αιφνιδιαστικά, άλλαξαν εκ νέου την στάση τους κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η απόφαση για Απεργιακές Κινητοποιήσεις την Μεγάλη Εβδομάδα είναι μονόδρομος για την ΟΤΟΕ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
«Τα περιθώρια τελείωσαν. Αν οι Τραπεζίτες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και συνεχίσουν τις προκλήσεις, τις παλινωδίες και την παρελκυστική τακτική, όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει η ΟΤΟΕ.
protothema.gr

ΣτΕ : ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα δεν ισχύει για τους δικαστικούς υπαλλήλους, αφού «ο αριθμός τους είναι λίαν περιορισμένος και κατά κανόνα ανεπαρκής για την υποστήριξη της δικαστικής λειτουργίας».

Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείαςαν και ήδη με τροποποίηση του νόμου περί διαθεσιμότητας οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν εξαιρεθεί της διαδικασίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι ο νόμος του 2011 δεν περιλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργώς στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστηρίων και αποτελούν ειδική κατηγορία υπαλλήλων για την οποία προνοεί το Σύνταγμα και για την οποία έχει θεσπιστεί αυτοτελής ειδικός κώδικας (Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων).
Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1540/2013 απόφασή της ακύρωσε την από 25.11.2011 απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη απόλυση» σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011 δικαστικής υπαλλήλου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
newsbomb.gr

Δήμος Αθήνας: Συγχωνεύσεις οργανισμών, καταργήσεις οργανικών θέσεων

Διονύσης Χριστόπουλος
Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ
Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας
Την Παρασκευή 12 Απριλίου ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Η σχεδόν ομόφωνη ψήφιση του Ο.Ε.Υ. (μόλις μία ψήφος κατά και μία παρόν) έρχεται 17 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης των τριών νομικών προσώπων (Ο.Ν.Α., Π.Ο.Δ.Α., Δ.Α.Μ.Σ.)

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης η συγχώνευση των 3 οργανισμών και ο νέος ΟΕΥ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάλειψη των έως τώρα δυσλειτουργιών αλλά και στην προσαρμογή του οργανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.  

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική...

Τα «λάθη» της κ. Παπαχελά

«Είναι καλύτερο να έχουμε ένα οργανισμό με λάθη από το να μην έχουμε οργανισμό» είπε η πρόεδρος, Ν. Παπαχελά, στην πρώτη συζήτηση-διαβούλευση του διοικητικού συμβουλίου για τον νέο Ο.Ε.Υ. που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου*.

Η διαδικασία συγχώνευσης των 3 οργανισμών έχει ξεκινήσει εδώ και 17 μήνες. Ήταν λίγοι οι 17 μήνες για να επεξεργαστεί η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ έναν Ο.Ε.Υ. χωρίς «λάθη»; Στην πραγματικότητα πίσω από τα «λάθη» που «ξέφυγαν» από την διοίκηση, βρίσκονται πολύ συνειδητές πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις σύμφωνα με τις οποίες θα λειτουργεί ο οργανισμός.

«Αγάπη μου συρρίκνωσα τους ΟΤΑ»

Πριν τρία χρόνια ο νόμος 3852/2010 με την ονομασία «Πρόγραμμα Καλλικράτης», παρουσιάστηκε από τον τότε υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση σαν το επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα επιτυγχανόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο πλήρης εξορθολογισμός της λειτουργίας και των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του δε μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς! Οι 325 δήμοι που απέμειναν, μετά τις συγχωνεύσεις  των 1034 που υπήρχαν, κατάργησαν περισσότερους από 4.500 δημοτικούς οργανισμούς και τους αντικατέστησαν με δομές που καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εργατικό δυναμικό (χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που κάλυπταν βασικές ανάγκες και εκατοντάδες θέσεις που καταργήθηκαν μετά από συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων) και χωρίς κρατικούς οικονομικούς πόρους (η υποχρηματοδότηση  των προϋπολογισμών ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 60%).   

Ο νέος Ο.Ε.Υ. καταργεί ή ελαστικοποιεί το 1/3 των οργανικών θέσεων

Ο νέος Ο.Ε.Υ. λοιπόν είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη λογική του Καλλικράτη και των  εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Το ότι τα συγκεκριμένα «λάθη» οδηγούν τον οργανισμό στην κατάρρευση και όχι στην ομαλή λειτουργία, είναι για τη διοίκηση λεπτομέρειες…

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το εργατικό δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ έχει μειωθεί κατά 165 θέσεις (132 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έλαβαν αρνητικές δικαστικές αποφάσεις βρέθηκαν εκτός δουλειάς και 33 εργαζόμενοι αορίστου που υπάχθηκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας)**. Οι συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού (τεχνικοί, εργάτες, καθαρίστριες, φύλακες) θα δημιουργήσουν μόνιμα και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού. Η διοίκηση δεν υπολογίζει καν παραπάνω τις θέσεις στον νέο Ο.Ε.Υ. ενώ συνολικά καταργεί ή ελαστικοποιεί το 1/3 των οργανικών θέσεων που  υπήρχαν στους 3 οργανισμούς (Ο.Ν.Α., Π.Ο.Δ.Α., Δ.Α.Μ.Σ.) πριν τη συγχώνευσή τους σε ΟΠΑΝΔΑ.

Το αποτέλεσμα; Μουσεία και πινακοθήκες που πρέπει να οργανώσουν ξεναγήσεις μαθητών χωρίς να διαθέτουν ούτε έναν μουσειοπαιδαγωγό, γυμναστήρια που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς γυμναστές, ορχήστρες μου πρέπει να παράξουν καλλιτεχνικό έργο χωρίς επαρκή αριθμό μουσικών, τουαλέτες που πρέπει να καθαριστούν χωρίς καθαρίστριες, κτήρια που πρέπει να φυλαχθούν χωρίς να υπάρχουν φύλακες κοκ.

Οι δε δημότες που έχουν «χαρατσωθεί» μέσω των ανταποδοτικών τελών και έχουν ήδη πληρώσει για τη συντήρηση και τη λειτουργία αυτών των υποτιθέμενων  κοινωνικών δομών, θα κληθούν να τις πληρώσουν δεύτερη φορά μέσω της οικονομικής συμμετοχής κατά τη χρήση τους (ενώ όπου η οικονομική συμμετοχή έχει ήδη «θεσμοθετηθεί» πιθανότατα θα αυξηθεί).   

Η ψήφιση του Ο.Ε.Υ. δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας ούτε τη λειτουργία όλων των δομών του ΟΠΑΝΔΑ

Μια από τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία που τάχθηκε υπέρ και ψήφισε τον νέο Ο.Ε.Υ είναι ότι η ψήφισή του διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας (τα 2/3 που δεν καταργεί και δεν ελαστικοποιεί). Πρόκειται για ψέμα. Κανένας Ο.Ε.Υ. δεν είναι πάνω από το 3ο Μνημόνιο (ν. 4093/2012). Και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει καθαρά απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, όπου η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο. Οι αξιολογήσεις των δομών και των προσώπων, το σαφάρι για εξεύρεση κοπανατζήδων και επίορκων (πραγματικών ή με φουσκωμένες και πλαστές κατηγορίες αν χρειαστεί), οι διαθεσιμότητες (πολλές από τις οποίες θα καταλήξουν σε απολύσεις), όλα αυτά οδηγούν σε απολύσεις. Κι’ αν δεν φτάσουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων, οργανισμών, ολόκληρων υπηρεσιών κοκ σε «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» όπως γράφει γλαφυρά το 3ο Μνημόνιο με στόχο να μειωθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι κατά 150.000 έως το 2015.

Η ίδια η πρόεδρος του Οργανισμού είπε άλλωστε κάτι ανάλογο, αμέσως μετά την ψήφιση του Ο.Ε.Υ. Είπε ότι όπου οι δυνάμεις του οργανισμού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θα συναφθούν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες ενώ παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί η λειτουργία των κέντρων (αθλητικών και πολιτιστικών) και είναι πιθανό κάποια αυτά  να κλείσουν.

Απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων, επισφάλεια για τους αορίστου και μονίμους, συρρίκνωση των οργανικών θέσεων, ιδιωτικοποίησεις και κλείσιμο υπηρεσιών, αυτά τα «λάθη» προκύπτουν από τον νέο Ο.Ε.Υ., τον οποίο μελετούσαν επί 17 μήνες.

Ενότητα και Αγώνας

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες και οι συνεργάτες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα σταματήσουν την επίθεση αν δεν τα ισοπεδώσουν όλα. Ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων (συμβασιούχων, αορίστου, μονίμων) αλλά και των δημοτών είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των λιγοστών κοινωνικών δομών που έχουν απομείνει όρθιες αλλά και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας.

___________________________
*Πραγματοποιήθηκαν τρία διοικητικά συμβούλια με μοναδικό θέμα ημερήσιας τη συζήτηση γύρω από το νέο Ο.Ε.Υ. χωρίς ωστόσο να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στο προτεινόμενο σχέδιο.

Επιστολή απόγνωσης σε Σαμαρά από ΑμεΑ

Σε επιστολή απόγνωσης που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καταγγέλουν τις πολύ σημαντικές ελλείψεις ακόμα και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα.Στην ίδια επιστολή επισημαίνουν την ολιγωρία όλων των αρμοδίων ώστε να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, τα οποία έχουν οξυνθεί από την πρώτη στιγμή διασύνδεσης του ΕΚΑ με το Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων είναι κοινωνικό-συνδικαλιστικός φορέας που σκοπό του έχει την κοινωνική ένταξη των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων και την αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία.

Μετά από πολύχρονους αγώνες σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α), με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ. 17, του ν. 3868/2010, μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) και μετατράπηκε από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με το δεύτερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου δόθηκε εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, για τη ρύθμιση των αναγκαίων οργανωτικών θεμάτων και ζητημάτων προσωπικού.

Είναι προφανής, λοιπόν, η θέληση του νομοθέτη να διασφαλίσει τη λειτουργία του Ε.Κ.Α. όπως και την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στα άτομα με κινητική αναπηρία της χώρας.

Τον Ιούλιο του έτους 2011, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, προτού εκδοθεί το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα και ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ΕΚΑ. από το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. προχώρησε με την απόφασή Υ4α/οικ. 84627/ΦΕΚ1681ΤΒ΄/28-7-2011 στη διασύνδεση του με το Γενικό Νοσοκομεία Αθηνών ΓΝΑ ¨ΚΑΤ¨.

Η διασύνδεση του ΕΚΑ με το ΓΝΑ΄΄ΚΑΤ΄΄ είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το έτος 2012. Δυστυχώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης που λειτουργεί στη χώρα συνεχίζονται οξυμένα και το έτος 2013, διότι το ΕΚΑ λειτουργεί ακόμα με Οργανισμό της Πρόνοιας.

Τα οξυμένα αυτά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑ, καθώς και η αναγκαιότητα αποσύνδεσης του από το ΚΑΤ έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.).

Το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένες ήταν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη (διότι αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων ότι ήταν λάθος η διασύνδεση) για την τροποποίηση της παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 3868/10 με την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Ε.Κ.Α. με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με Π.Δ. Οι δεσμεύσεις όμως έως και σήμερα παραμένουν δεσμεύσεις ενώ τα προβλήματα ολοένα και οξύνονται απειλώντας τη λειτουργία του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης που διαθέτει η χώρα.

Δυστυχώς, η αποκατάσταση ως θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με κινητική αναπηρία που στοχεύει στο να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να φτάσουν και να διατηρήσουν το μέγιστο των σωματικών, αισθητηριακών, διανοητικών, ψυχικών και κοινωνικών δυνατοτήτων τους δεν τίθεται στην προκρούστεια κλίνη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σε ειδική μελέτη του από το έτος 2001 επεσήμαινε την αδυναμία του δημοσίου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην τραγική από τότε έλλειψη κλινών αποκατάστασης σε όλη τη χώρα. Οι ανάγκες των χιλιάδες κινητικά αναπήρων λόγω των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων καλύπτονται από τότε έως και σήμερα από τις κλίνες του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης του οποίου η λειτουργία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κυριολεκτικά σε απελπιστική κατάσταση.

Τα προβλήματα του ΕΙΑΑ μετονομαζόμενου σε ΕΚΑ αντιμετωπίστηκαν με ευκαιριακό τρόπο. Αυτό καταδεικνύει η Έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και η επείγουσα επιστολή του τμήματος διαχείρισης-αποθήκης τροφίμων με θέμα : "Σοβαρές ελλείψεις στο διαιτολόγιο ασθενών" στην οποία διαπιστώνεται η αδυναμία του ΕΚΑ να σιτίσει ακόμα και με βασικά είδη διατροφής τους περιθαλπόμενους του.

Η ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν δικαιολογείται όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει διαχρονικά την έλλειψη κέντρων αποκατάστασης. Είναι αδιανόητο να μην μπορούν να καλυφθούν και οι στοιχειώδεις ανάγκες ακόμα και της σίτισης των περιθαλπόμενων του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση όχι μόνο για την τύχη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης αλλά και για την οργάνωση ενός δικτύου αποκατάστασης με κέντρο αναφοράς το ΕΚΑ που θα καλύπτει τις ανάγκες για αποκατάσταση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες της χώρας.

Η ολιγωρία σε θέματα αποκατάστασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα μνημόνιο και καμία οικονομική κρίση. Οδηγεί τα άτομα με κινητική αναπηρία να προσφεύγουν σε Κέντρα άλλων χωρών με ότι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική ζωή των ιδίων αλλά και του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας.

Η Ε.Ο.Κ.Α ως αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με κινητική αναπηρία ενημερώνει εσάς και την Κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για να μην διαλυθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

ΠΗΓΗ

Επιστολή εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή 31 Μάρτη 20 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έστειλαν την ακόλουθη επιστολή στην κεντρική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή αφορά σε ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. Η εταιρία Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες) είναι η εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) με τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Η δε γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. υπενθυμίζουμε ότι αποτελείται εξ ολοκλήρου από πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία μπήκαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ «μαζί» με τις νοοτροπίες και τις πρακτικές της ΠΑΣΚΕ.

 Επιστολή εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Στις 5/2/2013 κατατέθηκε από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη βουλή για ζήτημα που αφορούσε την εταιρία Ο.ΣΥ. [1]
Δυστυχώς η ερώτηση δεν αφορούσε ζητήματα που «καίνε» κυριολεκτικά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας (όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στην Ο.ΣΥ. και το ύψος των περικοπών στις αποδοχές μας, ή η δραματική κατάσταση του στόλου των οχημάτων λόγω υποχρηματοδότησης κ.α.). Αφορούσε τη μετακίνηση 2 εργαζομένων που ανήκουν στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ.

Συγκεκριμένα με το υπ. αριθμ. 344/01.03.2013 έγγραφο:
  • Ο Η. Γκιουλάκης μετακινήθηκε από τη θέση του προϊσταμένου (τμηματάρχη) του Τμήματος Ελέγχου της Περ/κης Δ/νσης Αμαξοστασίου Πέτρου Ράλλη στη Δ/νση εκμετάλλευσης Δικτύου.
  • Ο Α. Λιβάνιος μετακινήθηκε από την Υποδ/νση Κίνησης του Αμαξοστασίου της Πέτρου Ράλλη στη Δ/νση εκμετάλλευσης Δικτύου.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης των 4 βουλευτών, οι εργαζόμενοι αυτοί «υποβαθμίζονται αυθαίρετα» και υπόκεινται σε συνδικαλιστική δίωξη.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υποδείξουμε ότι από τη μεριά των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ένα σοβαρό ολίσθημα. Θεωρούμε ότι η ερώτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθάει πουθενά το χτίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην Ο.ΣΥ. είτε αλλού, αλλά, αντίθετα, εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της εταιρίας Ο.ΣΥ.. Κι αυτό, για δυο βασικά λόγους: Πρώτο, για να έχει υποβαθμιστεί κάποιος αυθαίρετα πρέπει να έχει προαχθεί άξια και, δεύτερο, για να υπόκειται σε συνδικαλιστική δίωξη πρέπει πρώτα να έχει συνδικαλιστική δράση!

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι βουλευτές που έκαναν την προαναφερόμενη ερώτηση στη βουλή δεν έχουν επαρκή γνώση των ακολούθων:

Όσον αφορά στις προαγωγές και τις υποβαθμίσεις

Ο Η. Γκιουλάκης δεν προάχθηκε στη θέση του προϊσταμένου (τμηματάρχης) στο Τμήμα Ελέγχου της Περ/κης Δ/σης Αμαξοστασίου Πέτρου Ράλλη μετά από αξιολόγηση είτε στο Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣ) είτε στο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΔΥΣ) όπως προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού [2].

Η συγκεκριμένη θέση ανατέθηκε στον Η. Γκιουλάκη από τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας Κ. Καραγιαννόπουλο [3]. Μάλιστα η θέση αυτή ανατέθηκε στον Η. Γκιουλάκη κατά παράβαση του Υπηρεσιακού Οργανισμού [4], σύμφωνα με τον οποίο οι Δ.Ε. εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπηρετήσει δυο χρόνια ως επόπτες πριν προαχθούν σε τμηματάρχες. Ωστόσο ο Η. Γκιουλάκης από Σταθμάρχης προάχθηκε απευθείας σε Τμηματάρχη, χωρίς να έχει υπηρετήσει ως Επόπτης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, ένας εργαζόμενος μπορεί να παραμείνει στη θέση του προϊσταμένου με «ανάθεση» για «χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών» (άρθρο 15). Ωστόσο ο Ηλίας Γκιουλάκης παρέμεινε στα καθήκοντά του προϊσταμένου με «ανάθεση» για 2,5 χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να ανατεθούν καθήκοντα προϊσταμένου στον Η. Γκιουλάκη χρειάστηκε να μετακινηθεί από τη θέση αυτή (και πάλι χωρίς αξιολόγηση από Υπηρεσιακό Συμβούλιο) ο Ν. Πλέσσας [5].

Η δε μετακίνηση του Α. Λιβάνιου δεν συνιστά υποβάθμιση. Ήταν σταθμάρχης μέσα στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη και παραμένει σταθμάρχης, με τη διαφορά ότι αντί να δουλεύει μέσα στο αμαξοστάσιο, θα δουλεύει σε σταθμαρχείο στο δρόμο. [6]

Ο νόμος Ρέππα δεν θα λύσει το πρόβλημα της αξιοκρατίας στις αστικές συγκοινωνίες

Είναι πρακτική πολλών χρόνων (δεκαετίας) ο εκάστοτε πρόεδρος της εταιρίας να αναθέτει καθήκοντα σε εργαζόμενους που επιλέγει με κριτήρια υποκειμενικά, χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης. Με αυτή την έννοια η μετακίνηση του Η. Γκιουλάκη και του Α. Λιβάνιου δεν «ξεπερνά κάθε όριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας» όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές, αλλά συνιστά εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική εργοδοτικής αυθαιρεσίας.[7]

Σαν εργαζόμενοι στην εταιρία θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος κατ' αρχήν στην αυθαιρεσία με την οποία γίνονται οι προαγωγές και κατά δεύτερον στην αυθαιρεσία των υποβιβασμών που μοιραία ακολουθούν κάποια στιγμή. Θεωρούμε ότι πρέπει να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες τόσο για τις προαγωγές όσο και για μια σειρά άλλα ζητήματα (π.χ. βάρδιες, ρεπό και άδειες και πολλά ακόμα).

Ωστόσο η αξιοκρατία και η διαφάνεια δεν θα έρθουν στην Ο.ΣΥ με την επιτάχυνση της συγχώνευσης της ΕΘΕΛ με τον ΗΛΠΑΠ – όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές.

Συγκεκριμένα οι 4 βουλευτές ξεκινούν το κείμενο της ερώτησης ως εξής:
«Με την Κ.Υ.Α. 28738/2638 (ημ. ΦΕΚ 5/7/2011) συντελέστηκε η συγχώνευση των εταιρειών ΕΘΕΛ Α.Ε. & ΗΛΠΑΠ Α.Ε. και η μετονομασία της νέας ανώνυμης εταιρίας σε Ο.ΣΥ. Α.Ε. Παρά ταύτα, από τις 05.07.2011 μέχρι και σήμερα η εταιρία ΟΣΥ Α.Ε. δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία ενοποίησης των ανωτέρω εταιριών, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν διαφορετικά οργανογράμματα για την καθεμία εταιρία (ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ αντίστοιχα) διαφορετικοί κανονισμοί προσωπικού, να ακολουθείται διαφορετικό σύστημα μισθοδοσίας και φυσικά  να ”διατηρείται” ένα ανύπαρκτο σύστημα αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η ανάθεση καθηκόντων και οι μετακινήσεις του προσωπικού να γίνονται αυθαίρετα, με πρόσχημα ”τις υπηρεσιακές ανάγκες και τη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος”».[8] (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Ο νόμος που προβλέπει την συγχώνευση και ενοποίηση της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ (σ' αυτόν αναφέρεται και βασίζεται και η Κ.Υ.Α. την οποία οι 4 βουλευτές χρησιμοποιούν στο κείμενο της ερώτησης) είναι ο νόμος 3920/2011 (νόμος Ρέππα) [9]. Πρόκειται για έναν νόμο Μνημονιακό, από αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει!

Κυρίως όμως πρόκειται για έναν νόμο ενάντια στον οποίο οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών αγωνιζόμασταν με στάσεις εργασίας, απεργίες και διαδηλώσεις για περίοδο μεγαλύτερη των 3 μηνών το χειμώνα του 2010-2011!

Οι βουλευτές που υπέγραψαν την προαναφερόμενη ερώτηση στη βουλή ζητούν (άθελα τους πιστεύουμε) επιτάχυνση της εφαρμογής ενός νόμου που βρίθει αντεργατικών διατάξεων, βάζει τη σφραγίδα του νόμου στην υποχρηματοδότηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, θέτει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση της Ο.ΣΥ. και της ΣΤΑ.ΣΥ. την ίδια στιγμή που δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα των συστημάτων αξιολόγησης και ανάθεσης καθηκόντων του προσωπικού της εταιρίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι μπορεί η διαδικασία ενοποίησης των δυο εταιριών να μην έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (που θέτει τους κανόνες για την ανάθεση καθηκόντων, τις μετακινήσεις προσωπικού κοκ) είναι κοινός για τις δυο εταιρίες από το 1998 (ν. 2669/1998).[10].

Όσον αφορά στη συνδικαλιστική δράση

Οι συνάδελφοι, Η. Γκιουλάκης και Α. Λιβάνιος, συμμετέχουν, όπως προαναφέραμε, στην 7μελή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. [11]. Αυτή η γραμματεία, ήταν δυστυχώς άφαντη την περίοδο του αγώνα ενάντια στο «ενιαίο μισθολόγιο» στα τέλη Γενάρη! Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα επίσκεψης των αμαξοστασίων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και εμφανίστηκαν για να τους συνοδεύσουν.

Τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. (κανένα απ’ αυτά!) δεν τοποθετήθηκαν σε καμία από τις γενικές συνελεύσεις (οι δυο εκ των οποίων ήταν οι μαζικότερες που έχει ζήσει ο κλάδος από το 1992!), δεν εξέδωσαν ούτε μία ανακοίνωση για τον αγώνα μας!

Η απουσία της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. ήταν τόσο κραυγαλέα, στη διάρκεια ενός τόσο κρίσιμου αγώνα, που προκάλεσε τριγμούς και στο εσωτερικό της! Σαν αποτέλεσμα ο Α. Κοσμόπουλος δήλωσε (με δημόσια επιστολή του) αποχώρηση από τη γραμματεία [12], ενώ ο Α. Σιφναίος, ο οποίος παραμένει στη γραμματεία, σχολίαζε στο facebook την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. [13].

Όσο για την περίοδο πριν και μετά τον αγώνα, η «συνδικαλιστική δράση» των μελών της γραμματείας περιορίστηκε στις εγγραφές μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τώρα, το πώς γράφτηκαν αυτά τα μέλη, αν ήταν στη βάση της κατανόησης των ιδεολογικών και πολιτικών αρχών και θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή με βάση τις πρακτικές που οι Γκιουλάκης και Λιβάνιος συνήθισαν στο χώρο της ΠΑΣΚΕ, από όπου προέρχονται, ειδικά από τη θέση του τμηματάρχη, σταθμάρχη, κοκ, επαφίεται στην κρίση του καθενός...

Αν δε αναφερθούμε στη συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων την περίοδο πριν ενταχτούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όταν ήταν μέλη της ΠΑΣΚΕ (δηλαδή μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2012)…τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μελανά. Είναι γνωστό ότι η ΠΑΣΚΕ είναι η παράταξη που καταστέλλει κάθε αγωνιστική διάθεση και κάθε αγώνα στον κλάδο μας (και όχι μόνο…). Τα άτομα που αποτελούν τη σημερινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ ήταν, μέχρι πολύ πρόσφατα, όχι απλά μέλη ή ψηφοφόροι της ΠΑΣΚΕ αλλά από τα γνωστά στελέχη, από τα πρωτοπαλίκαρα του «κατασταλτικού» μηχανισμού αυτής της ΠΑΣΚΕ. Μια από τις κορυφώσεις της «συνδικαλιστικής τους δράσης» ήταν και η ενεργή συμμετοχή τους στην οργάνωση και εκτέλεση του Θατσερικού τύπου (αλλά και αντικαταστατικού κι επομένως παράνομου) και στημένου «δημοψηφίσματος», με το οποίο η ΠΑΣΚΕ κατάφερε να σπάσει τον 3μηνο αγώνα του κλάδου μας, το Μάρτη του 2011. [14]

Δυο λόγια για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ο.ΣΥ.

Είναι απορίας άξιο, πως σ' ένα χώρο 6.000 εργαζομένων – τόσοι εργάζονται στην Ο.ΣΥ. – έφτασε η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να αποτελείται εξολοκλήρου από «νεοφώτιστους» πρώην ΠΑΣΚίτες. Στους 6.000 δεν υπήρχε ούτε ένας άξιος εργαζόμενος που να ήταν ΣΥΡΙΖΑ από παλιότερα;

Είναι απορίας άξιο πώς όλη η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ-Ο.ΣΥ. αποτελείται από εργαζόμενους της ΕΘΕΛ. Από τους εργαζόμενους του ΗΛΠΑΠ δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον;

Προφανώς και υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι που ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από παλιότερα (αρκετά χρόνια πριν... το 27%). Όπως επίσης υπήρχαν και αρκετοί εργαζόμενοι από τον ΗΛΠΑΠ, με μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/ΟΣΥ και με ενδιαφέρον για συμμετοχή στη γραμματεία του.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο συγκροτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ δεν άφηνε πολλά περιθώρια για συμμετοχή σε όσους δεν ανήκαν στην «αυλή» των πρώην ΠΑΣΚιτών…

Για την προετοιμασία και την πρώτη σύσκεψη με στόχο την ίδρυση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ο.ΣΥ παραπέμπουμε στην επιστολή – καταγγελία που έστειλαν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Α. Κασιμέρης και ο Σ. Παπασπύρος (εργαζόμενοι στην Ο.ΣΥ. και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) [15].

Για την δεύτερη σύσκεψη / συνέλευση, κατά την οποία «εκλέχτηκε» και η γραμματεία, έχουμε να αναφέρουμε εν συντομία τα εξής:

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αποτελούνταν από «κουβαλητούς» (γύρω στους 100) των πρώην στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Αρκετοί από αυτούς τους «νέους συντρόφους» που στεκόταν στην είσοδο της αίθουσας και στο διάδρομο, είχαν αρχίσει ήδη από τα μέσα της εισήγησης (εκφωνήθηκε από το Γ. Γαβρίλη) να λένε (όχι και τόσο χαμηλόφωνα): «Άντε τελειώνετε! Να ψηφίσουμε για να φύγουμε!». Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και τον πρώτο συνάδελφο που θέλησε να τοποθετηθεί μετά το τέλος της εισήγησης, τον Α. Κασιμέρη. «Μόνος σου μιλάς» φώναζαν. «Να ψηφίσουμε, να φύγουμε» προσέθεταν άλλοι. Όση ώρα ο Α. Κασιμέρης χρειάστηκε για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, η συντριπτική πλειοψηφία των «νέων συντρόφων» λειτούργησε σαν γηπεδική εξέδρα που γιούχαρε τον «αντίπαλο», όπως συνηθίζει άλλωστε η ΠΑΣΚΕ σε συσκέψεις και συνελεύσεις, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τον έλεγχο… Φυσικά η διάθεση για περαιτέρω τοποθετήσεις κόπηκε μαχαίρι σε μια σειρά συναδέλφους που είχαν πρόθεση να μιλήσουν.

Η εγκυρότητα της συνέλευσης αμφισβητήθηκε από μια σειρά αγωνιστές. Τέθηκε ένσταση για τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που διεκδικούσαν τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ–Ο.ΣΥ. όντας μάλιστα πρόσφατα εκλεγμένοι σύνεδροι με την ΠΑΣΚΕ στην Ο.Σ.Μ.Ε. (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος) [16]. Ο Γ. Γαβρίλης εκπροσωπώντας το ηγετικό «κέντρο» επέμενε να θέσει το θέμα στη συνέλευση – στη συνέλευση της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητούνταν – για να ληφθεί απόφαση με «δημοκρατικές διαδικασίες»… Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν μια σειρά συνάδελφοι (και από την ΕΘΕΛ και από τον ΗΛΠΑΠ). Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ Ο.ΣΥ. απέμεινε στην ουσία ΠΑΣΟΚ-Ο.ΣΥ. «ντυμένος» ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι εργαζόμενοι, που αποτελούν σήμερα τη γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. στις τελευταίες εκλογές του συνδικάτου ήταν υποψήφιοι με την ΠΑΣΚΕ [17]. Εκλογές που έγιναν αρκετά πρόσφατα, στις 14 και 15 Μαρτίου του 2012 νωρίτερα όμως από την εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ σε 2ο κόμμα…

Δεν πρόκειται όμως για στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν βγάλει συμπεράσματα και κάνουν μια ειλικρινή στροφή προς τα αριστερά. Και αυτό είναι ολοφάνερο, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο με τον οποίο συγκρότησαν το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ.: με «κουβαλητούς», υποσχέσεις και άλλα «μέσα» γνώριμα χαρακτηριστικά του κυβερνητικού συνδικαλισμού…

Συμπέρασμα

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο μας.

Τα άτομα που αποτελούν τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ. εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο μας! Και όσο το ηγετικό «κέντρο» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στηρίζει αυτή τη γραμματεία, παίρνει την ευθύνη ενός ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύει, απομακρύνει και αποξενώνει τους αγνούς αγωνιστές (συμπεριλαμβανομένων και πολλών πρώην μελών και στελεχών της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ). Αποξενώνει ένα μεγάλο κομμάτι όσων πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα ελπιδοφόρο όχημα διεξόδου από την κρίση και δεν τον αντιμετώπισαν σαν ένα νέο ρουσφετολογικό μηχανισμό ανέλιξης σε θέσεις εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν θα χτιστεί με τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ/Ο.ΣΥ.! Ακριβώς το αντίθετο: με αυτές τις μεθόδους μπαίνει ταφόπλακα στην προσπάθεια και τον αγώνα που κάνουμε! Από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του!
  • Αμπατζής Στέφανος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Δρακόπουλος Παναγιώτης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Κάγκαλος Δημήτρης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Καρακούλας Λάζαρος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Καρακωσταντόπουλος Δημήτρης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Καρατσίκας Μπάμπης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Κασιμέρης Απόστολος – Μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ
  • Κατσαρής Νίκος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Λαγοπάτης Ανδρέας – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Λυμπέρης Ανδρέας – σταθμάρχης ΕΘΕΛ
  • Μακρυγιάννης Σταύρος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Μηλιώνης Δημήτρης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Ντανίκας Δημήτρης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Παπασπύρος Σπύρος – τεχνίτης ΕΘΕΛ
  • Πέππας Κώστας – εκπρόσωπος απολυμένων ΜΕΤΡΟ (Αθήνας)
  • Ράπτης Νίκος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Σιδέρης Θανάσης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Στέφος Χρήστος – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Τασούλας Μιχάλης – οδηγός ΕΘΕΛ
  • Φράγγος Γιάννης – Ταμίας Δ.Σ. Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ

    πηγη

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ! ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΕ!

Το Δημόσιο πληρώνει κανονικά ενοίκιο –υψηλότατο στις περισσότερες των περιπτώσεων– για να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες του, χωρίς να αφαιρεί το χαράτσι που αναλογεί στο ακίνητο. Και έτσι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πληρώνει χαράτσι.

Όσο απίστευτο ή τραγελαφικό και να ακούγεται, είναι γεγονός. Σε 2.300 και πλέον περιπτώσεις ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων –μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι– καλούνται για μια ακόμη χρονιά να επωμισθούν το βαρύ φορτίο του περιβόητου χαρατσιού, φαίνεται πως κάποιοι άλλοι –μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων– ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου έχουν καταφέρει να γλιτώσουν την καταβολή του έκτακτου φόρου που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την ήδη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
Και το κέρδος, βέβαια, για όλους αυτούς είναι διπλό. Στο πορτοφόλι τους μπαίνουν και τα χρυσοφόρα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο και το χαράτσι παραμένει απλήρωτο.
Η αποκάλυψη προέκυψε σχεδόν διά της «μαιευτικής», καθώς το γεγονός ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να απαντήσει σε συνεχείς ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της τρύπας των 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τις μειώσεις στο «νέο χαράτσι».

Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Στουρνάρας για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, απάντησε πως αυτά που λείπουν θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και από τη διεύρυνση των υπόχρεων καταβολής του φόρου, ανάμεσα στους οποίους και όσοι ιδιοκτήτες μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο και μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΗΔΕ. Βέβαια, η σχετική εγκύκλιος, που αναφέρεται στις περιπτώσεις που δικαιούνται απαλλαγής από το χαράτσι, σαφώς δεν αναφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όταν όμως το θέμα είχε τεθεί στη Βουλή (τότε από το βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλο), είχε αποκαλυφθεί πως το σύστημα μηχανοργάνωσης της ΔΕΗ δεν μπορούσε να διακρίνει στους λογαριασμούς τις περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι ενοικιαστής από αυτές που είναι ιδιοκτήτης. Δεν διορθώθηκε ποτέ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος, τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο σε 2.353 ακίνητα ιδιωτών – κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους 6.820.000 ευρώ, περίπου 81.840.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αν και μέχρι στιγμής η πλήρης λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζουν στο Δημόσιο και δεν έχουν πληρώσει χαράτσι δεν έχει γίνει γνωστή, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε τρεις περιπτώσεις το ΕΕΤΗΔΕ έχει πληρωθεί κανονικά, μία εξ αυτών σε κτίριο που ενοικιάζει Ανεξάρτητη Αρχή. Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται βέβαια και η λίστα των ιδιοκτητών των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία προσκρούει η όποια απόφαση για δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Άλλα έλεγε το 2011

Στον παρελθόν πάντως, το Σεπτέμβριο του 2011, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή αναφορικά με την απαλλαγή από το χαράτσι ιδιοκτητών ακινήτων που μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι με το ΕΕΤΗΔΕ βαρύνονται, αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές του ακινήτου, ο φόρος καταβάλλεται από το χρήστη και συμψηφίζεται με μελλοντικά μισθώματα και, συνεπώς, κανείς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα στο Δημόσιο δεν θα απαλλαγεί. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι μάλλον διαφορετική. Φως στην υπόθεση θα ρίξει η αναλυτική λίστα των μεγαλοϊδιοκτητών που δεν κατέβαλαν χαράτσι –έχει ζητηθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμα και αν δεν δημοσιοποιηθεί, θα συνταχθεί–, αλλά και το συνολικό ποσό που δεν μπήκε στα ταμεία του κράτους. Τα ερωτήματα που τίθενται βέβαια είναι: Πρώτον, αν όσοι εδώ και δύο χρόνια απαλλάχθηκαν διά της πλαγίας θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλομένων, για το φόρο που επωμίσθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών και, δεύτερον, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί στο πλαίσιο αναζήτησης των όποιων ευθυνών για τη μη βεβαίωση, τη μη καταβολή και τη μη είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ σε αυτές τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.
Από το Καρφί

Το σόου Βενιζέλου!

Του Μάρκου Μουζάκη

Τι αλλοπρόσαλλο επικοινωνιακό σόου ήταν αυτό του αρχηγού Βενιζέλου με τον ΦΠΑ στην εστίαση;
Και πόσο χαχόλους μας περνά, για να πιστεύει πως θα «τσιμπήσουμε» στα επικοινωνιακά του πυροτεχνήματα, τα οποία λιγωμένα αναπαράγουν τα παπαγαλάκια του, θα ξεχάσουμε τις ευθύνες του για τη σημερινή κατάντια και θα τον…
επικροτήσουμε για τις φιλολαϊκές του ανησυχίες;
Κι άλλωστε δεν ήρθε ακόμα η Μεγάλη Τρίτη, της κλαίουσας συγγνώμης της «περιπεσούσας»!
Δηλαδή τι επικοινωνιακοί σαλτιμπαγκισμοί ήσαν όλα αυτά που παρακολουθήσαμε σε περίπου… απευθείας σύνδεση;
Κατ’ αρχή, αν ο Βενιζέλος πιστεύει ότι επέστη η ώρα για να ψηφιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση απ’ το 23 στο 13%, τότε γιατί δεν έδινε εντολή (ή οδηγία ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε) στον έρμο το Σαχινίδη να το θέσει το ζήτημα στη σύσκεψη με τον Στουρνάρα και τους υπόλοιπους συνεταίρους;
Γιατί έπρεπε να παίξει το σόου του… τηλεφωνήματος διαρκούσης της σύσκεψης;
Τι κολπάκια είναι όλα τούτα;
Και μάλιστα μόλις έκαμε το… επαναστατικό τηλεφώνημα έσπευσε μέσω συνεργάτη του να ενημερώσει κάποιους δημοσιογράφους, για να δημιουργήσει… alert;
Τόσο φτηνά παιχνιδάκια πια;
Επίσης, δεν ήξερε ο Βενιζέλος πως η τρόικα και η κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει ότι το θέμα αυτό θα (ξανα)συζητηθεί τον Ιούνη;
Και αφού το ξέρει, τότε προς τι η επαναστατική γυμναστική;
Τις απαντήσεις αναζητήστε τις στις έρμες τις αμείλικτες δημοσκοπήσεις!
Γνωρίζουμε καλά, ότι κάθε που το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει τα αποτελέσματα κάποιας έρευνας, πέφτει θρήνος και κοπετός!
Και σας έχουμε ενημερώσει, πως το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου κατάφερε το ακατόρθωτο:
-          Ούτε μετά από ένα συνέδριο να μην μπορεί να αυξήσει στοιχειωδώς τη συσπείρωσή του και να ανακάμψει έστω στοιχειωδώς δημοσκοπικά!
Η μαύρη αλήθεια είναι, ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά κινείται πολύ κοντά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αρκετά κάτω απ’ τη Χρυσή Αυγή.
Μάλιστα σε ορισμένες έρευνες το κόμμα του Π. Καμμένου είναι μπροστά απ’ τα ποσοστά του κόμματος Βενιζέλου!
Ο δημοσκοπικός επομένως πανικός οδηγεί σε επικοινωνιακά φτηνά κόλπα.
Οδηγεί αναγκαστικά;
Ε, άμα λειτουργείς όπως ο Βενιζέλος (αντάμα με το επιτελείο που έχεις διορίσει)…
Τότε και πιρουέτες θα κάνεις και ανασχηματισμό θα εκβιάζεις και θα έχεις αυταπάτες ότι απευθύνεσαι σε Λωτοφάγους!