EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η τιμή της ζωής !!! (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Έχει παντού το ίδιο βάρος, το ίδιο κόστος συντήρησης, το ίδιο κόστος αφανισμού; Το ερώτημα μου προέκυψε με την ίδια αφορμή που μπορεί να προέκυψε και σε σας. Η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη προκάλεσε τα ανακλαστικά των κοιμώμενων στην αγκαλιά της τρόικας ΜΜΕ.

Διακόπηκε η…ροή του προγράμματος, άνοιξαν παράθυρα αναμετάδοσης του CNN, στήθηκαν έκτακτες εκπομπές και οι ομιλούσες κεφαλές των τηλεπαραθύρων έπρεπε να επιστρατεύσουν την επινοητικότητά τους για να δώσουν ερμηνείες, να διατυπώσουν σενάρια, ποιος είναι αυτή τη φορά ο εχθρός, πόσο ισλάμ κρύβει, πόση Ακροδεξιά, πόσον εξτρεμισμό ή τρέλα.

Από το κιμπι

Τρεις νεκροί, 176 τραυματίες σε μια μέρα χαράς για τους Βοστονέζους οπωσδήποτε είναι μια τραγωδία. Αλλά δεν είναι και η 11η Σεπτεμβρίου.

Δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για τους πέντε νεκρούς στις διαδηλώσεις της Βενεζουέλας, ούτε για τους δεκάδες νεκρούς του σεισμού στα σύνορα Ιράν και Πακιστάν. Κι ούτε λόγος να διακόψει κανείς το πρόγραμμα για τους 16 νεκρούς σ’ ένα ορυχείο της Γκάνα, ή για τον απροσδιόριστο αριθμό καθημερινών θυμάτων στον εμφύλιο της Συρίας. Και με την αιματηρή καθημερινότητα στο Ιράκ ποιος ασχολείται πια, μετά βίας βρίσκουν θέση στα μονόστηλα οι απολογισμοί νεκρών από επιθέσεις αυτοκτονίας, κι αν του Ιράκ οι χαμένες ζωές έχουν κάποια μικρή τύχη στην ειδησεογραφία, δεν ισχύει το ίδιο για τη Σομαλία, ποιος άλλωστε καταγράφει τον απολογισμό των εμφυλίων που σοβούν σ’ όλη την Αφρική, αυτοί οι θάνατοι είναι μόνο για τις στατιστικές του ΟΗΕ, που κατά καιρούς αφυπνίζουν τον κοιμώμενο ανθρωπισμό της Δύσης.


Μάθαμε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το οκτάχρονο παιδί που έχασε τη ζωή του στο σημείο των εκρήξεων στη Βοστόνη, μαθαίνουμε κι άλλες συγκινητικές ιστορίες απλών Αμερικανών που τραυματίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή σοκαρίστηκαν, αλλά δεν έχουμε μάθει έστω και μια απλή ιστορία ενός από τα 10.000 -15.000 παιδιά που κατά τους απολογισμούς των διεθνών οργανώσεων έχουν χαθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία. Ακόμη κι αυτό το «περίπου» του απολογισμού -5.000 παιδιά πάνω, 5.000 παιδιά κάτω- είναι ένα μέτρο του χάσματος των τιμών της ζωής μεταξύ Δύσης και Ανατολής, πλούσιων και φτωχών κοινωνιών, ισχυρών και ανίσχυρων κρατών. Στη Βοστόνη δεν υπήρξε «περίπου», μετρήθηκε και η παραμικρή σταγόνα αίματος που χύθηκε, και η τελευταία κραυγή τρόμου που βγήκε, και το τελευταίο δάκρυ που κύλησε. Έγινε πρώτο θέμα παντού, γιατί, πράγματι, η ζωή δεν έχει παντού το ίδιο ειδικό βάρος και, αν υπήρχε χρηματιστήριο για την αξιολόγησή της από τις ψυχρές και ακριβοδίκαιες αγορές, είναι σίγουρο ότι θα εκτόξευαν στα ύψη την τιμή της ζωής στην αμερικανική αγορά, «νέο ιστορικό ρεκόρ στην Dead Man Walking Street», κάποια ανάλογη δίκαιη αποτίμηση θα έκαναν στις λονδρέζικες ή στις βερολινέζικες ζωές, αλλά οι ζωές της Αφρικής, της Ινδονησίας, της Κίνας, του Πακιστάν δεν μοιάζει να έχουν καμιά πολυτιμότητα, ώστε ν’ αξίζουν να μπουν έστω σε μια αγορά ανθρώπινων ζωών. Ποιος επενδύει σε κάτι εξ ορισμού χαμένο;

«Είμαστε όλοι Βοστονέζοι», έσπευσαν κάποιοι να πουν και να γράψουν, ίσως για να ξεπλύνουν εκείνη την «ντροπή» της 9.11.2001, όταν το τραυματισμένο γόητρο της υπερδύναμης που κατέρρεε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και 3.000 ανυποψίαστες ζωές προκαλούσε κάποια κρυφή χαιρεκακία, ίσως και μια παράλογη προσδοκία ότι το θηρίο θα μαλακώσει, αν κι έγινε το αντίθετο. «Είμαστε όλοι Βοστονέζοι», είπαν κι έγραψαν, αιτιολογώντας με άψογο ορθολογισμό την περήφανη θλίψη τους, γιατί -λέει- οι ΗΠΑ είναι το προπύργιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, γιατί αν δεν ήταν οι ΗΠΑ θα ήμασταν κάτι μεταξύ Βόρειας Κορέας και Βιετνάμ.

Αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: «Δεν είμαστε όλοι Βοστονέζοι». Όσο πιο μακριά από το «κέντρο του κόσμου» βρισκόμαστε, τόσο μικραίνει το ειδικό βάρος της ανθρώπινης υπόστασής μας, γι’ αυτό άλλωστε η πολιτισμένη Δύση τη μετρά με πλούτο, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Κι αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Σομαλία είναι μόλις 600 δολάρια τον χρόνο- τόσο κοστίζει εκεί κάθε κεφαλή και το σώμα που τη συνοδεύει, λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα-, πού να βρει τα υπόλοιπα ο μέσος Σομαλός για να υπερβεί τα 49 χρόνια του προσδόκιμου ζωής του;

«Δεν είμαστε όλοι Βοστονέζοι», είμαστε πιο πολύ Σομαλέζοι, Βιετναμέζοι, Βορειοκορεάτες, Σύροι, Ιρακινοί, γιατί απέχουμε όλο και περισσότερο από τις αποτιμήσεις του χρηματιστηρίου της ζωής, από τα 48.000 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Βοστονέζου και του Νεοϋορκέζου. Αυτή είναι η ανομολόγητη συνθήκη της πραγματικότητας: το ειδικό βάρος της ανθρώπινης ζωής είναι συνάρτηση του ειδικού βάρους της χώρας στην οποία «φυτρώνει», κι είναι απορίας άξιον γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης που βαθμολογούν το αξιόχρεο κάθε κράτους δεν έχουν επινοήσει κι έναν δείκτη που να μετρά το αξιόζωον κάθε πολίτη της, να το πουλάνε στις τράπεζες να ξέρουν πώς πορεύονται, να το δίνουν και στις ασφαλιστικές να ξέρουν κι αυτές αν αξίζει τον κόπο να τον ασφαλίσουν – αν και το κάνουν ήδη, ζητώντας από τους υποψήφιους πελάτες «εγγυήσεις» ότι δεν θα πάθουν καρκίνο, δεν έχουν φραγμένες αρτηρίες και κουρασμένη καρδιά.

Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτε παράδοξο στο γεγονός ότι ένας θάνατος, αν και για τον νεκρό έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα είτε επέρχεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα της Βοστόνης είτε σε ένα παράπηγμα της Καμπούλ, για τους ζώντες έχει άλλη σημασία και βαρύτητα. Οι Αμερικανοί οικονομέτρες, που δεν αφήνουν τίποτε αμέτρητο, έχουν επινοήσει την «τιμή μιας στατιστικής ζωής», που σημαίνει περίπου πόσο κοστίζει στην κοινωνία η προστασία ενός ανθρώπου από τον απροσδόκητο θάνατο από ιάσιμη ασθένεια, από αποτρέψιμα ατυχήματα κι απειλές, από την περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.ά. Ο «λογαριασμός» πριν από μερικά χρόνια έβγαλε πως το κόστος είναι περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης για μια αμερικανική «στατιστική ζωή», κι υποτίθεται ότι στη δαπάνη αυτή περιλαμβάνονται τα τρισεκατομμύρια που διατίθενται για να βομβαρδιστεί το Αφγανιστάν, να ισοπεδωθεί το Ιράκ, γιατί η αμερικανική «στατιστική ζωή» απειλείται παντού κι αξίζει τους θανάτους πολλών μη Αμερικανών που η «στατιστική ζωή» τους δεν έχει καν τιμή.

Το παράδοξο είναι το πώς το βλέμμα και τα προγραμματισμένα συναισθήματα όλων μας, είτε ζούμε σε καπιταλιστική μητρόπολη, είτε σε ένα φτωχό βαλκανικό χωριό, έχουν ομογενοποιηθεί και εξοικειωθεί μ’ αυτό το άνισο ισοζύγιο της ανθρώπινης ζωής και θανάτου. Αν και ο φόβος του δεύτερου είναι το μόνο που μας καθιστά ίσους από γεννήσεώς μας, η απώλεια της πρώτης μάς συγκλονίζει όταν συμβαίνει «έκτακτα», όπως στη Βοστόνη, αλλά μας φαίνεται σχεδόν φυσική όταν συμβαίνει στο περιθώριο του καπιταλιστικού σύμπαντος, από «φυσικά» γεγονότα όπως η πείνα, η ελονοσία, ο εμφύλιος ή η αστοχία ενός αμερικανικού βομβαρδισμού.

Μήπως αδικώ με τις κοινοτοπίες μου τις γεωπολιτικές διαστάσεις μιας φονικής επίθεσης στις ΗΠΑ σε σχέση με τις περιορισμένης διεθνούς επιρροής ανθρώπινες εκατόμβες στην Ασία ή την Αφρική; Δεν τις αγνοώ καθόλου, κι αντιλαμβάνομαι πως, ακόμη κι αν οι εκρήξεις της Βοστόνης ήσαν αναίμακτες, δύσκολα θα αποφεύγαμε έναν νέο κύκλο τρομοφοβίας κι έναν ακόμη γύρο ασφαλειομανίας, που από το 2001 και μετά κόστισε σε όλη της Δύση πολλά σε χρήμα, δικαιώματα και αυταρχισμό, αλλά δεν πρόσθεσε τίποτα ούτε στην ασφάλεια ούτε στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Αντίθετα, η αξία κάθε «στατιστικής ζωής» παραμένει πιο εκτεθειμένη σε απλούστατους κινδύνους και απειλές, ακόμη και στην πολιτισμένη Δύση, στην «ανθρωπιστική» Ευρώπη που υποτίθεται πως σώζει τον εαυτό της από έναν ιστορικό θάνατο, διαλύοντας το σύστημα κοινωνικής προστασίας, υποβαθμίζοντας τα συστήματα υγείας, εκθέτοντας τους φτωχότερους Ευρωπαίους σε κινδύνους θανάτου που νομίζαμε πως είχαν εξαλειφθεί. Βρετανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ήδη για την «τοξική, γενετική κληρονομιά της λιτότητας», για τον θανατηφόρο συνδυασμό ύφεσης και κρατικής αναλγησίας, που μειώνει δραστικά την «τιμή της στατιστικής ζωής» του μέσου Ευρωπαίου. Προσεχώς, όλοι θα είμαστε Σομαλοί. Αν και στην Ελλάδα, όπως μας θύμισε η Μανωλάδα, είμαστε ήδη Μπαγκλαντέζοι.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ 

Για δεκαετίες οι ομοσπονδιακές Αρχές (των ΗΠΑ) έχουν υπολογίσει την αξία μιας «στατιστικής ζωής» και έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την τιμή κάθε φορά που εκτιμούν τα κόστη και τα ευεργετήματα των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Αν μια ρύθμιση αναμενόταν να σώσει μερικές ζωές, ο αριθμός των ζωών θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με την «τιμή της στατιστικής ζωής» για να αποτιμηθούν τα οφέλη. Ωστόσο, επειδή οι ζωές που σώζονται στο μέλλον έχουν την ίδια ονομαστική τιμή με τις ζωές που σώζονται στο παρόν, η πραγματική τιμή των μελλοντικών ζωών φθίνει σταθερά, με έναν ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ του 3% έως 7%. Με άλλα λόγια, αν μια ζωή που σώζεται σήμερα αξίζει 8 εκατομμύρια δολάρια, μια ζωή που θα σωθεί σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα αξίζει πολύ λιγότερο. Ένας ρυθμός μείωσης 7% μειώνει στο μισό την αξία μιας ζωής που αναμένεται να σωθεί το 2022 και κατά τρία τέταρτα την αξία μιας ζωής που θα σωθεί το 2032. Αυτή η διαδικασία εμποδίζει τη ρύθμιση των βραδυφλεγών κινδύνων, όπως η καρκινογένεση στους χώρους εργασίας ή η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. 

Ben Trachtenberg, «Tinkering with the machinery of life» (UCLA LAW REVIEW)

Εξι συλλήψεις για την υποστολή της ελληνικής σημαίας στα Προπύλαια

Έξι άτομα συνελήφθησαν και 69 προσήχθησαν για την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα το μεσημέρι, από ομάδα περίπου 30 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Οι εισβολείς κατέβασαν μάλιστα την ελληνική σημαία από το ιστό και ανήρτησαν μία με κόκκινο και μαύρο χρώμα.
Τα μέλη της ομάδας αυτής, για μισή ώρα φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρίας για τη διακοπή, ύστερα από απόφαση του πρύτανη του Πολυτεχνείου, Σ. Σιμόπουλου, της χρήσης της ιστοσελίδας «indymedia», αλλά και της ραδιοφωνικής εκπομπής του ραδιοφώνου που εξέπεμπαν από τον χώρο του Πολυτεχνείου.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι συλλήψεις και οι προσαγωγές έγιναν από τον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου.
Οι αντιεξουσιαστές υπέστειλαν την ελληνική σημασία από τον ιστό των Προπυλαίων του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ύψωσαν στη θέση της τη μαυροκόκκινη σημαία τους. Συγχρόνως ανέβασαν και πανό με συνθήματα στα αγγλικά εναντίον των παρεμβάσεων στην ιστοσελίδα και στο ραδιόφωνο.
Σε δηλώσεις του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος ανέφερε ότι η ομάδα των 30 ατόμων περιορίστηκε στο να φωνάζει συνθήματα χωρίς να εκδιώξει τους υπαλλήλους που παραμένουν στα γραφεία τους.
Κεδίκογλου: Προσβάλλει το φρόνημα των Ελλήνων
«Η βίαιη υποστολή της ελληνικής σημαίας στο κέντρο της Αθήνας προσβάλλει το φρόνημα όλων των Ελλήνων.
Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ακόμα και από τα κόμματα που απέφευγαν να καταδικάσουν αντίστοιχες ενέργειες στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

ethnos

Στο χείλος της δίνης του Νότου και η γερμανική οικονομία

«Κάθε τρίμηνο και χειρότερα»… αυτό ισχύει από τον Ιούνιο του 2011 που το πρακτορείο Reuters άρχισε να κάνει μια 3μηνιαία δημοσκόπηση σε 40 οικονομολόγων. Ισχύει και τώρα και για τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας θα ισχύσει για όλη τη χρονιά, καθώς δεν βλέπουν ανάπτυξη πριν από το 2014. Προβλέπουν επιδείνωση, καθώς δυσχεραίνεται η ανάκαμψη των οικονομιών του Ν ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η μόνη που έχει ελπίδες να σημειώσει ελαφρά ανάκαμψη είναι η Ιρλανδία που ενδεχομένως το 2014 να ξεπεράσει η ανάπτυξή της το 1%.
Για την Ελλάδα αναμένεται μια επιβάρυνση της ύφεσης κατά -0,2% ως -0,5% από την Κύπρο που προστέθηκε στο κλάμπ των χωρών που ζήτησαν βοήθεια.
Για την Πορτογαλία, οι 40 οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση κατά -2,4% φέτος και ισχνή ανάπτυξη 0,3% το 2014, μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά -3,2% πέρυσι.
Για την Ισπανία η πρόβλεψη είναι συρρίκνωση από -1% ως -1,5%, αλλά το ότι πέτυχε να προσελκύσει κεφάλαια από τις χρηματαγορές για τα ομόλογά της, δείχνει ότι δεν θα χρειαστεί κρατικό δανεισμό.
Οι 40 διαπιστώνουν κόπωση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς δυσκολεύεται να ανακάμψει, αν και πιστεύουν ότι το 2014 θα πιάσει το 3,8%.
Από το κλίμα της καχεξίας δεν ξεφεύγει ούτε η γερμανική οικονομία. Χθες ανακοινώθηκε η συρρίκνωση -για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο- του ιδιωτικού τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο από τις 50,9 μονάδες στις 49,2, ενώ αντίστοιχη ήταν η καταγραφή και για την βιομηχανία, που μετρήθηκε στις 47,9 μονάδες από τις 50,6 του προηγούμενου μήνα. Η μείωση των δεικτών εξέπληξε τους αναλυτές που φοβούνται πλέον υφεσιακούς ρυθμούς στο β΄ τρίμηνο. Η απρόσμενη συρρίκνωση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης γερμανικών προϊόντων από τους ευρωπαίους καταναλωτές που πλήττονται από τη λιτότητα.
Η καγκελάριος Μέρκελ που έχει μπροστά της τις εκλογές και την κατάρρευση των κυβερνητικών της εταίρων, επιλέγει να πετάει την μπάλα εκτός γηπέδου. Τώρα, υποστηρίζει πως θέλει να μειώσει την εξάρτηση των κρατών από τις τράπεζες και για να γίνει αυτό πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η πολιτική από τις τράπεζες, πράγμα που θα επιτευχθεί αν μειωθούν τα χρέη. Άρα, λέει η κα Μέρκελ, πρέπει οι πολιτικοί να αλλάξουν την διαχείριση του χρέους και να μην δημιουργούμε νέο…

ΧΑΜΟΣ! O Γιώργος πούλησε την ιστορία του Ακη στο Χόλιγουντ!!!

Μετά τις διαλέξεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, ο Γιώργος Παπανδρέου, έκρινε ό,τι μπορεί να προχωρήσει την «αφήγηση» της Ελληνικής Κρίσης, ένα βήμα πιo πέρα: Να την κάνει σενάριο με κεντρικό ήρωα τον Άκη Τσοχατζόπουλο!

Το σχέδιο της ταινίας με τον χαρακτηριστικό τίτλο…«Akis», ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος θα αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Σύμφωνα με τον Σπίλμπεργκ, η ιστορία του «Akis», έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει μεγάλη επιτυχία: «Διαθέτει υποβρύχια, ζεϊμπέκικα, εξουσία, όμορφα σπίτια, γυναίκες και δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο αδιαφιλονίκητος μάγος των κινηματογραφικών επιτυχιών. Και κατέληξε: «Είναι κάτι σαν ο Indiana Jones του Σοσιαλισμού».

Ως προς τα δικαιώματα της ιστορίας και το κατά πόσο ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται να τη χρησιμοποιήσει ως πνευματικό του έργο, η απάντηση εκ μέρους του ήταν ξεκάθαρη: Όλα τα μέλη του κινήματος υπέγραφαν, έπειτα από εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, ένα συμφωνητικό όπου αποποιούνται τα πνευματικά δικαιώματα από ό,τι τους συμβεί όσο είναι μέλη του κινήματος και τα παραχωρούν στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, για να τα χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί.

Ταυτόχρονα, οι δύο συνεργάτες παρουσίασαν και την αφίσα της ταινίας «Akis» όπου εμφανίζεται η σκιά ενός άντρα να χορεύει με φόντο το φεγγάρι, ενώ πατάει πάνω σε ένα υποβρύχιο.


Moufanet

Τα ρολόγια δεν πάνε καλά

Τα ρολόγια των ακυρωτικών μηχανημάτων των εισιτηρίων των λεωφορείων και του μετρό δεν πάνε καλά, με αποτέλεσμα να κλέβουν γύρω στα δέκα λεπτά χρόνο από την μιάμιση ώρα που διαρκεί το εισιτήριο των 1,40 ευρώ. Το διαπιστώσαμε προσωπικά πριν λίγες μέρες σε ακυρωτικό μηχάνημα μέσα σε ένα λεωφορείο και θεωρήσαμε πως ήταν τυχαίο, μια μοναδική περίπτωση. Όμως, έκτοτε διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα ρολόγια είναι ρυθμισμένα 8-12 λεπτά μπροστά από την σωστή ώρα, που σημαίνει ότι οι χρήστες χάνουν τον αντίστοιχο χρόνο από την διάρκεια του εισιτηρίου.

Συνεπώς, τα ηλεκτρονικά ρολόγια πρέπει να συντονιστούν με την πραγματική ώρα, που χρησιμοποιούν άλλωστε και οι ελεγκτές, ώστε οι συγκοινωνίες να μην κλέβουν τους χρήστες τους. Και μετά κατά περιόδους πρέπει να διορθώνονται τακτικά, γιατί προφανώς η απώλεια χρόνου δεν έγινε επίτηδες, αλλά ίσως υπάρχει απώλεια όταν δεν δουλεύει το όχημα και ο ηλεκτρικός του μηχανισμός.
Ποιος θα το λύσει αυτό το πρόβλημα;
 

Σε δύο γύρους η νέα απελευθέρωση επαγγελμάτων

Με το νομοσχέδιο-σκούπα της «ρύθμισης των χρεών» ανοίγει ένας ακόμη γύρος απελευθέρωσης επαγγελμάτων, που μετά από παράταση που έδωσε η Τρόικα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει τώρα αυτή την εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επέρχονται αλλαγές σε τουριστικά, μεταφορικά και αγροτικά επαγγέλματα (ώστε να ανοίξουν οι αγορές), που σημαίνει ότι με την αρχή της τουριστικής σεζόν θα έχουμε αντιδράσεις! Το πακέτο των απελευθερώσεων συμπεριλαμβάνει τους ορκωτούς εκτιμητές, ενώ θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για μια σειρά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα, όπως ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και ΚΕΚ, δομών φροντίδας, κατασκευή, πώληση και επισκευή όπλων, προετοιμασία και πώληση εκρηκτικών, πυροτεχνημάτων, αρχαιοπωλεία, θαλάσσιες μεταφορές και μέσα αναψυχής.

Στον επόμενο γύρο απελευθερώσεων θα αντιμετωπιστούν θέματα που αφορούν τον κλάδο των νομικών, καθώς και ζητήματα αμοιβών δικηγόρων και μηχανικών. Επίσης, μάλλον στον δεύτερο αυτό γύρο θα ανοίξουν ελαφρά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν κρυφές πτυχές των επαγγελμάτων που είναι «θαμμένες» σε πολύ παλιούς νόμους. Παράδειγμα, από την εποχή του Όθωνα απαγορεύεται στους παραγωγούς μπύρας να παράγουν οτιδήποτε άλλο. Επίσης, ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει επιδοτήσεις για παραγωγούς μπύρας μόνο εάν η μονάδα βρίσκεται στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης, δηλαδή του κριθαριού.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κράτος πρόσφατα παρανόμησε δίνοντας ενισχύσεις σε νέα παραγωγική μονάδα που ιδρύεται σε νησί που φυσικά δεν παράγει κριθάρι…

Όλα τα μέτρα της Αστυνομίας ενόψει Πάσχα

Εντατικοποιούνται, σε όλη την επικράτεια, οι δράσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας, που αναπτύσσονται σταδιακά και αναμένονται να κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, εν όψει των εορτών του Πάσχα.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, έχει απευθύνει σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις, με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου.
Ο συνολικός σχεδιασμός, που αφορά σε όλη την επικράτεια καθώς και τα επιμέρους σχέδια για κάθε γεωγραφική περιοχή, έχουν ως στόχο την προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση της Αστυνομίας καθώς και την αποτελεσματική παρέμβαση της, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού των Υπηρεσιών, με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, δραστηριοποιούνται πλήρως για την υλοποίηση του σχεδιασμού, κυρίως σε περιοχές ή προορισμούς, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση οχημάτων και πολιτών.
Ενδεικτικά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα, μέχρι και την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών- διαρρήξεων.
Οι περιπολίες επικεντρώνονται κυρίως:
• στις κατοικημένες περιοχές για την αποτροπή κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες, οι ένοικοι των οποίων έχουν μεταβεί στις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς όπου μεταβαίνουν οι πολίτες κατά την εορταστική περίοδο,
• σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων,
• σε Ιερούς Ναούς όπου παρατηρείται προσέλευση και αποχώρηση πιστών και γενικότερα σε χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
• σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, Α.Τ.Μ. κ.λπ., όπου οι πολίτες πραγματοποιούν αναλήψεις χρηματικών ποσών και
• σε εμπορικά καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη αγοραστική – εμπορική δραστηριότητα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η διενέργεια συστηματικών ελέγχων αστυνομικής αρμοδιότητας σε δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβάσεις των διατάξεων αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, την κοινή ησυχία, την είσοδο και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και γενικότερα τον έλεγχο του υγειονομικού κανονισμού.
Παράλληλα εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής.
Το πλέγμα των μέτρων περιλαμβάνει, κυρίως:
• Τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων σε χώρους κατασκευής, αποθήκευσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών,
• την εντατικοποίηση των ελέγχων σε διάφορα καταστήματα (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παιδικών παιγνίων κ.λπ.), όπου ενδέχεται να πωλούνται τέτοια είδη, καθώς και σε πλανοδίους μικροπωλητές,
• την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται σχετικές παραβάσεις, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές (κατασχέσεις, ενημέρωση τοπικών Δ.Ο.Υ., κίνηση διαδικασιών αφαίρεσης ή ανάκλησης αδειών κ.λπ.)
• τη μελέτη και τον έγκαιρο σχεδιασμό λήψης επιπρόσθετων μέτρων τάξης και ασφαλείας σε περιοχές όπου έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τέτοιων ειδών και να προληφθούν ατυχήματα.
Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου και περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής,
• ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα,
• ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων,
• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων
• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
• κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
• παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες,
• ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, ενώ
• συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Σε τούτη τη διάσταση τα πράγματα έχουν σκουρύνει πολύ!

Δεν ξέρω αν σε μια παράλληλη διάσταση τα πράγματα στη Γη είναι διαφορετικά, πιο ανθρώπινα, πιο πνευματικά και λιγότερα υλιστικά και εξαρτημένα από ένα ΤΕΛΕΙΩΣ ανούσιο τέρας. Που διαφεντεύει τις ζωές όλων των έμβιων πλασμάτων και απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Και λέγεται ΚΕΡΔΟΣ! Του οποίου οι μηχανισμοί αέναης συσσώρευσης  προσδιορίζουν την ίδια την πορεία ολόκληρου του κόσμου. Αυτού του κόσμου που θυσιάζεται στο βωμό του αυτοσκοπού πλέον της Ύπαρξης, ο οποίος λέγεται οικονομία! Και, σε τούτη τη διάσταση, έχει μετατραπεί σε γεννήτρια παραγωγής εφιαλτών, που κατά κύματα στοιχειώνουν τα τελευταία ανθρώπινα ψυχικά αποθέματα. Κουρελιάζοντάς τα προς όφελος...των παγκόσμιων ψυχοπαθών! Ή εξουσιαστών. Ή ελίτ. Ή μεγαλοτραπεζιτών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλομανών, μεγαλοαπατεώνων, μεγαλοεγκληματιών. Tους προσδιορίζουμε με σύνθετες λέξεις οι οποίες ως α΄συνθετικό έχουν συνήθως το επίθετο "μεγάλος". Κάτι ακόμη που δείχνει τη σαστισμάρα μας απέναντι σε αυτούς και τους μηχανισμούς που έχουν στη διάθεσή τους, ίσως κι ένα κρυφό δέος το οποίο έχουμε γι'αυτή τη συμμορία των μεγαλο-καθαρμάτων. Και, δυστυχώς, προτύπων για τόσους και τόσους (νέους επί το πλείστον ανθρώπους, αλλά κι όχι μόνο) που  φαντασιώνονται κρυφά ή φανερά να "γίνονταν χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων!"
Οι οποίοι, "χαλίφηδες", ρημάζουν τόπους και λαούς, κλέβοντας τον παραγόμενο απ'αυτούς πλούτο και αποδομώντας το παρόν και το μέλλον τους. Και αφήνοντας πίσω τους "καμμένη γη", δυστυχία, ασιτία, αρρώστιες χωρίς πρόσβαση σε θεραπείες, εμφύλιους σπαραγμούς, κοινωνική διάλυση και πρωτοφανή διαφθορά, εκμετάλλευση ανηλίκων κι ενηλίκων, εμετικές διαστροφές που μετατρέπονται σε επικερδές εμπόριο, σκλαβοπάζαρα που δεν μπορούν να περνιούνται πλέον -ούτε για τα προσχήματα- ως υποτυπώδης μορφή εργασίας με μια κάποια αμοιβή...Και το χειρότερο; Η τεχνο-επιστήμη της εποχής έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε τα επιτεύγματά της σε όλους πλέον τους τομείς (ενέργεια, επικοινωνίες, ρομποτική, βιομηχανία, γεωργική παραγωγή, εκπαίδευση, ιατρική-που δεν αποκρύπτονται τα ευρήματα των ερευνών-ψυχαγωγία κλπ) επιτρέπουν στον άνθρωπο να εργάζεται πολύ λίγες ώρες, ώστε ο υπόλοιπος χρόνος του να αξιοποιείται με τους πιο δημιουργικούς τρόπους! Ευννοώντας την ίδια την Εξέλιξη!


Όμως ζω, ζεις, ζούμε σε τούτη την ελεεινή και τρισάθλια πραγματικότητα, που μας έχουν κρεμάσει σαν σφαχτάρια σε τσιγκέλια οι "χασάπηδες της ζωής μας". Μια πραγματικότητα που προσβάλλει κάθε έννοια λογικής κι αξιοπρέπειας! Οπότε, μια δυνατότητα σαν την παραπάνω (η οποία έπεται μιας ανάλογης κοινωνικής θεώρησης, με βασικό πρόταγμα την αυτονομία των ατόμων μέσα σε ελεύθερα εξελισσόμενες κοινότητες) φαντάζει και είναι αδιανόητη.


-Είτε ζεις στην Αφρική, το μεγάλο πειραματικό εργαστήρι των πολυεθνικών, το βασίλειο της κρατικής διαφθοράς και θρησκευτικο-φυλετικής τρέλας και το αποικιοκρατικό μαστίγιο που ποτέ δεν σε εγκατέλειψε αληθινά.
-Είτε βιώνεις την παράνοια εμφύλιων πολέμων και ασύλληπτης ένδειας στην Ασία.
-Είτε γίνεσαι άβουλη μαριονέτα (και τροφή αν γεννήθηκες γυναίκα) μιας ακόμη κατοχικής θρησκείας που ευννοεί την εξαθλίωσή σου και την πλήρη διανοητική υποταγή σου σε αδίστακτους αγιατολάχηδες, ιμάμηδες, μουλάδες.
-Είτε εισπράττεις το τίμημα της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας, δουλεύοντας πολύ σκληρά για ελάχιστα κι ανήκοντας στα 500 περίπου εκ.-και βάλε που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό λόγω μόλυνσης των υδάτων.
-Είτε, κάπου στη Ν.Αμερική, παλεύεις να εξασφαλίσεις ένα πιάτο φαΐ και να σηκώσεις κεφάλι, τρέμοντας μήπως ξαναβρεθείς κάτω από τη μπότα κάποιας χούντας βολικής για το "θείο Σαμ" και τους επιχειρηματίες του.
-Είτε φυτοζωείς κάτω από το όριο της φτώχειας, πλέον, στη Β.Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, γιατί κάποιοι υπεράνω του νόμου κακοποιοί-καταχραστές του πλούτου που σού ανήκει, σού τα στέρησαν όλα και τώρα λένε ότι τους χρωστάς κι από πάνω! Εσύ και τα παιδιά σου και οι επόμενες γενιές που θα'χουν(;) τη μεγάλη ατυχία να ξεβραστούν σε τούτο το κολαστήριο.
-Είτε έχεις καθηλωθεί, σαν σε μόνιμο και βαρύ ψυχολογικό σοκ, κάπου στη χώρα των αρχαίων ένδοξων προγόνων, που ακόμα κι αν θα'θελες να ήσουν η βιολογική συνέχεια τους (εδώ η επιστήμη της Ιστορίας και η ορθή λογική σηκώνουν ψηλά τα χέρια!), το σίγουρο είναι πως έχεις ντροπιάσει, με τη βουβαμάρα και την παθητικότητά σου, την υψηλή αίσθηση ελευθερίας που είχαν εκείνοι. Σε σχέση με τη δική σου αργή καταδίκη σε θάνατο (ή τη νέα δημοφιλή σου συνήθεια: αυτή της αυτοκτονίας!), η οποία συμβαδίζει με το σκυφτό σου κεφάλι απέναντι στη διαστροφή της διαρκούς εξαπάτησής σου και των διαδικασιών προετοιμασίας της κηδείας σου.

Όπου κι αν ζεις, τέλος πάντων, κι ανήκεις στη συντριπτική πλειοψηφία του κοπαδ...εννοούσα της ανθρωπότητας, ένα και μόνο ένα θα είναι το μέλλον σου σε τούτη τη διάσταση του χαμού:

Αυτό!
Αν, παρ'όλα αυτά, ανήκεις σε όσους δεν έχουν διαβρωθεί τελεσίδικα κι άρα εκφυλιστεί αμετάκλητα από τα νοητικά μπάζα και τους τόνους προπαγάνδας, έχεις μια τελευταία ευκαιρία να ξεφύγεις από το φαύλο κύκλο της απώλειας της υπόστασής σου: ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" και να διεκδικήσεις αυτή τη σημασία χωρίς φόβο και πισωγυρίσματα. Όπου κι αν σε βγάλει αυτή η πορεία. Σίγουρα θα είναι για καλό, καλύτερο από το βάλτο που βρίσκεσαι τώρα. Γιατί εσύ και οι σύντροφοι-συναγωνιστές-συνοδοιπόροι, που θα βρείτε ο ένας τον άλλο σε αυτή την ανάβαση, πιστεύω με όλη μου την ψυχή ότι θα είστε (θα είμαστε) ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ από τους αυτοχρισμένους ιδιοκτήτες του "τσιφλικιού" και τις ορδές των υπηρετών κι επιβλεπόντων τους...

 
 
του ανιχνευτή

Βαδίζοντας στη Μέση Οδό, την ώρα που σφυρίζει ο συρμός του μετρό

Τι θα αντικρίζουν οι επιβάτες του μετρό της Θεσσαλονίκης, όταν θα κατεβαίνουν σε βάθος 6 μέτρων κάτω από τη σύγχρονη πόλη, λίγο πριν επιβιβαστούν στον επόμενο  συρμό που θα τους μεταφέρει από τη Βενιζέλου στο Σιντριβάνι, προς τα ανατολικά, ή στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, προς τα δυτικά;






Πώς θα μπορούσαν να αποκομίζουν τη μοναδική αίσθηση που προσφέρουν η Μέση Οδός, το μνημειακό τετράπυλο και τα άλλα βυζαντινά προκτίσματα που αποκαλύφθηκαν στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας;
Πώς θα μετακινούνται στην καρδιά της αστικής Θεσσαλονίκης του 6ου αιώνα μ.Χ., που σήμερα διασώζεται σε έκταση περίπου 1.600 τ.μ., λίγο πριν φτάσουν στο γραφείο τους ή όταν θα επιστρέφουν στο σπίτι τους;
Αγιοι και αυτοκράτορες
Πώς θα περιδιαβαίνουν το διάσημο δρόμο, που εντοπίστηκε κάτω από το σημερινό δρόμο και τον οποίο πριν από 15 αιώνες χρησιμοποιούσαν άνθρωποι και άμαξες, κάτοικοι, έμποροι, επισκέπτες, άγιοι και αυτοκράτορες;
Και πώς θα συνδυάζονται οι λειτουργίες του μεγαλύτερου δημόσιου έργου της χώρας με την καθημερινή επίσκεψη του εξέχοντος αρχαιολογικού χώρου στα σπλάγχνα της πολύβουης  πόλης;
Εκ προοιμίου προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά επιχειρεί να δώσει η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που ανέλαβε να αναπαραστήσει με εικόνες τη μία από τις δύο τεχνικές λύσεις που η ίδια προτείνει, όσον αφορά στη συνύπαρξη του μετρό και των αρχαιοτήτων.
Σε ψηφιακή ταινία (video) που ανήρτησε στο διαδίκτυο, στο δημοφιλή ιστότοπο YouTube, προσφέρει σε κάθε χρήστη τη δυνατότητα να περιηγηθεί εικονικά στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου και να αποκτήσει πανοραμική και συνολική αίσθηση του χώρου, όπως αυτός θα μπορούσε να διαμορφωθεί, βάσει της αρχής της ενσωμάτωσης των ανασκαφικών ευρημάτων στο συγκοινωνιακό έργο.
Τι προβλέπεται
Σημειώνεται ότι η εν λόγω λύση της επιστημονικής ομάδας, υπό την εποπτεία του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Χρήστου Αναγνωστοπούλου, προβλέπει τη μερική μετάθεση χρήσεων και εγκαταστάσεων στο επίπεδο -2 του σταθμού και την ανάπτυξη νέων χώρων με πρόσθετες εκσκαφές εκτός του σημερινού περιγράμματος (κιβωτίου) του έργου. Η είσοδος και η έξοδος των επιβατών θα γίνεται από το επίπεδο -1, όπως προβλεπόταν αρχικώς, χωρίς διαχωρισμό των κινήσεων, και το ποσοστό διατήρησης των αρχαιοτήτων θα ανέλθει στο 75%.
Η εν λόγω λύση έχει, όπως εκτιμάται, κόστος € 2,8-3 εκατ. και χρόνο εφαρμογής περί τους 40 μήνες, επιβαρύνοντας το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του σταθμού της Βενιζέλου κατά 9 μήνες.

Ενθουσιασμός στη Βενεζουέλα με τη νέα υπουργό αθλητισμού

Εντυπωσιακά ξεκινάει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται η ξιφομάχος Αλεχάνδρα Μπενίτες καθώς επελέγη ως επικεφαλής του υπουργείου Αθλητισμού.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την τοποθέτηση της 32χρονης πρωταθλήτριας ξιφασκίας καθώς και των άλλων κυβερνητικών στελεχών μέσω διαγγέλματος που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο.
Η Μπενίτες έχει πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, του Πεκίνου το 2008 και του Λονδίνου το 2012 ενώ παράλληλα ασκεί το επάγγελμα της οδοντιάτρου.





Αμέσως τα λατινοαμερικανικά μέσα ενημέρωσης της έδωσαν τον τίτλο της «Ωραίας του Αθλητισμού» ή της «Υπουργού – Μοντέλου» καθώς η όμορφη Αλεχάνδρα έχει περπατήσει και σε αρκετές από τις πασαρέλες μόδας του κόσμου ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες.
Πολλά από αυτά μάλιστα... ξέθαψαν και παλαιότερη φωτογράφισή της στο περιοδικό «Ultima Noticias» όπου, κρατώντας μόνο το ξίφος και τη μάσκα της, δήλωνε: «Τα ρούχα μπορούν να κρύψουν πολλά πράγματα. Όταν είσαι γυμνός, αντίθετα, είσαι ο εαυτός σου».




Ενθουσιασμένη για τα νέα της καθήκοντα η Μπενίτες έγραψε στο Twitter όπου έχει περισσότερους από 60 χιλιάδες followers: «Αποτελεσματικότητα ή τίποτε! Από σήμερα ανοίγεται μπροστά μου μια νέα πρόκληση και υπόσχoμαι ότι θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου με την ίδια αφοσίωση που έδειχνα και ως αθλήτρια».



Προς απόλυση δάσκαλος που συνέλαβαν ενώ διαδήλωνε

Ξεσηκωμό στον εκπαιδευτικό κόσμο της Θεσσαλίας προκαλεί η προοπτική απόλυσης δασκάλου, διευθυντή στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό, λόγω της συμμετοχής του σε αντιμνημονιακή διαμαρτυρία, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012.

Η ΕΛΜΕ Λάρισας με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη και ανεπιφύλακτη συμπαράστασή της στο συνάδελφο Σ. Γκ., δάσκαλο και διευθυντή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό, ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με κίνδυνο την άμεση απόλυσή του. Συγκεκριμένα η υπόθεσή του αφορά συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, όπου και συνελήφθη εντελώς αναίτια. 
»Η σχετική απόφαση στηρίζεται στο μνημονιακό νόμο 4093/2012 ο οποίος επιβάλλει αυτοδίκαιη αργία σε οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο».
Η ΕΛΜΕ επίσης τονίζει: «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας (η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί οριστικά), που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Αποτελεί στην ουσία πολιτική δίωξη και απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας».
Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

enet.gr

Δεν πλήρωναν χαράτσι όσοι νοίκιαζαν στο Δημόσιο!!!

Το Δημόσιο πληρώνει κανονικά ενοίκιο –υψηλότατο στις περισσότερες των περιπτώσεων– για να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες του, χωρίς να αφαιρεί το χαράτσι που αναλογεί στο ακίνητο. 


Και έτσι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πληρώνει χαράτσι.

Όσο απίστευτο ή τραγελαφικό και να ακούγεται, είναι γεγονός. Σε 2.300 και πλέον περιπτώσεις ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. 

Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων –μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι– καλούνται για μια ακόμη χρονιά να επωμισθούν το βαρύ φορτίο του περιβόητου χαρατσιού, φαίνεται πως κάποιοι άλλοι –μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων– ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου έχουν καταφέρει να γλιτώσουν την καταβολή του έκτακτου φόρου που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την ήδη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.


Και το κέρδος, βέβαια, για όλους αυτούς είναι διπλό. Στο πορτοφόλι τους μπαίνουν και τα χρυσοφόρα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο και το χαράτσι παραμένει απλήρωτο.

Η αποκάλυψη προέκυψε σχεδόν διά της «μαιευτικής», καθώς το γεγονός ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να απαντήσει σε συνεχείς ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της τρύπας των 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τις μειώσεις στο «νέο χαράτσι».

Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Στουρνάρας για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, απάντησε πως αυτά που λείπουν θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και από τη διεύρυνση των υπόχρεων καταβολής του φόρου, ανάμεσα στους οποίους και όσοι ιδιοκτήτες μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο και μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΗΔΕ. Βέβαια, η σχετική εγκύκλιος, που αναφέρεται στις περιπτώσεις που δικαιούνται απαλλαγής από το χαράτσι, σαφώς δεν αναφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν στο ελληνικό Δημόσιο. 

Όταν όμως το θέμα είχε τεθεί στη Βουλή (τότε από το βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλο), είχε αποκαλυφθεί πως το σύστημα μηχανοργάνωσης της ΔΕΗ δεν μπορούσε να διακρίνει στους λογαριασμούς τις περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι ενοικιαστής από αυτές που είναι ιδιοκτήτης. Δεν διορθώθηκε ποτέ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος, τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο σε 2.353 ακίνητα ιδιωτών – κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους 6.820.000 ευρώ, περίπου 81.840.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αν και μέχρι στιγμής η πλήρης λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζουν στο Δημόσιο και δεν έχουν πληρώσει χαράτσι δεν έχει γίνει γνωστή, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε τρεις περιπτώσεις το ΕΕΤΗΔΕ έχει πληρωθεί κανονικά, μία εξ αυτών σε κτίριο που ενοικιάζει Ανεξάρτητη Αρχή. 

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται βέβαια και η λίστα των ιδιοκτητών των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία προσκρούει η όποια απόφαση για δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Άλλα έλεγε το 2011


Στον παρελθόν πάντως, το Σεπτέμβριο του 2011, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή αναφορικά με την απαλλαγή από το χαράτσι ιδιοκτητών ακινήτων που μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι με το ΕΕΤΗΔΕ βαρύνονται, αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές του ακινήτου, ο φόρος καταβάλλεται από το χρήστη και συμψηφίζεται με μελλοντικά μισθώματα και, συνεπώς, κανείς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα στο Δημόσιο δεν θα απαλλαγεί. 

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι μάλλον διαφορετική. Φως στην υπόθεση θα ρίξει η αναλυτική λίστα των μεγαλοϊδιοκτητών που δεν κατέβαλαν χαράτσι –έχει ζητηθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμα και αν δεν δημοσιοποιηθεί, θα συνταχθεί–, αλλά και το συνολικό ποσό που δεν μπήκε στα ταμεία του κράτους. 

Τα ερωτήματα που τίθενται βέβαια είναι: Πρώτον, αν όσοι εδώ και δύο χρόνια απαλλάχθηκαν διά της πλαγίας θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλομένων, για το φόρο που επωμίσθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών και, δεύτερον, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί στο πλαίσιο αναζήτησης των όποιων ευθυνών για τη μη βεβαίωση, τη μη καταβολή και τη μη είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ σε αυτές τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

πηγη

Η κοκαΐνη, οι εθισμένοι τραπεζίτες και η οικονομική κρίση !!!

“ Αποκαλυπτικό το άρθρο της Guardian ”

Ο ψυχίατρος και μέλος της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Βρετανίας David Nutt, σε συνέντευξη του στους Times αναφέρει ότι “οι τραπεζίτες που κάνουν χρήση κοκαΐνης είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης”.

“Η Wall Street μέθυσε” είχε πει ο G.W. Bush όταν τον είχαν ρωτήσει για την…οικονομική κρίση που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2008, υπό Προεδρίας του. Μετά από πέντε χρόνια και ενώ η οικονομική κρίση έχει ξεπεραστεί στις Η.Π.Α, ο ψυχίατρος και μέλος της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Βρετανίας David Nutt, σε συνέντευξη του στους Times της Κυριακής της 14ης Απριλίου αναφέρει ότι “οι τραπεζίτες που κάνουν χρήση κοκαΐνης και η κουλτούρα που προωθούν, της απληστίας, της υπερβολικής φιλοδοξίας και του ανταγωνισμού είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης”.

Σε άρθρο του στο Βρετανικό Guardian o Geraint Anderson, ένας πρώην χρηματοπιστωτικός αναλυτής στο Σίτι προσπαθεί να ρίξει φως σε όσα ανέφερε ο Βρετανός ψυχίατρος. Στη δωδεκαετή καριέρα του στον τραπεζικό τομέα θυμάται ότι η κοκαΐνη, ένα ναρκωτικό που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων καθώς ο χρήστης υπερεκτιμά τις δυνατότητες του, ήταν αγαπημένη διασκέδαση των τραπεζικών και των golden boys ανά τον κόσμο. Κατά κοινή ομολογία η πιστωτική κρίση της δεκαετίας του ’90 ήταν αποτέλεσμα “υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της αγοράς” σύμφωνα με οικονομολόγους όπως ο Alan Greenspan.

Ο γεννηθείς το 1972 Anderson και γνωστός στη χώρα του ως City Boy θυμάται το παράδειγμα του Bernie Madoff, πρώην προέδρου του NASDAQ που πλέον μετά από δεκάδες απατεωνιές βρίσκεται φυλακή. Σύμφωνα με τον Anderson το γραφείου του είχε το παρατσούκλι “Βόρειος Πόλος”, καθώς οι ποσότητες κοκαΐνης ήταν άπλετες και διαθέσιμες για όλα τα στελέχη του. Ο Dr Chris Luke, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Cork, που έχει μελετήσει την επιρροή της κοκαΐνης στους τραπεζίτες, δήλωσε πως “σημαντικές προσωπικότητες στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έπαιρναν απερίσκεπτες αποφάσεις ως αποτέλεσμα της μεγαλομανίας που τους προκαλούσε η χρήση κοκαΐνης.

Πίστευαν ότι έχουν … 110% δίκιο και έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτό το χάος”. Η Απληστία, ο εγωισμός, η άγνοια και οι αδίστακτες αποφάσεις φυσικά ήταν χαρακτηριστικά που βοήθησαν στις λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις, αλλά το ναρκωτικό αυτό όπως φαίνεται είχε ρόλο στην οικονομική κρίση της Αμερικής και της Ευρώπης. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, λέει ο Anderson, κλείνοντας αυτή την ιστορία λέγοντας: Πολλοί πρώην συνάδελφοί μου που εξακολουθούν να εργάζονται στο Square Mile ωστόσο είναι πάρα πολύ φοβισμένοι και αποφεύγουν να βάζουν στα ρουθόυνια τους τη σκόνη από τη Βολιβία Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι λιγότερο διασκεδαστική η δουλεία τους ωστόσο σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συγκροτημένη και συνετή ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.



πηγη 

Ξεριζώνοντας και παραχώνοντας αιωνόβια δένδρα – Η ανάπτυξη Πάχτα-Eldorado-ΣτΕ έρχεται…

Δείτε τι εννοούν με τον όρο ανάπτυξη οι ιεροκήρυκες της ψευδο-επένδυσης. Δείτε πως έχουν ξεριζώσει και παραχώσει κακήν – κακώς δεκάδες (συμπεριλαμβανομένων αρκετών αιωνόβιων) δένδρων στην περιοχή ρέματος Καρατζά, στο δάσος των Σκουριών , σε λήψεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 21ης Απριλίου 2013.

Αυτά τα αίσχη, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ενεργειών, που θα καταλήξουν στην δημιουργία…ορυχείου χρυσού και άλλων εγκαταστάσεων – μεταλλείων σε περιοχές της Β.Α. Χαλκιδικής.

Μετά από αυτά που θα δείτε, νομίζουμε γίνεται ξεκάθαρο γιατί η εταιρεία και οι υποτακτικοί της, δεν θέλουν “κανέναν στα πόδια τους.” Φοβούνται τον έλεγχο, φοβούνται την δημόσια παρουσίαση της ΄΄ανάπτυξης΄΄ τους που θα κάνει και τον τελευταίο πολίτη να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει στην Β.Α. Χαλκιδική, να καταλάβει τι πραγματικά εννοούν κάποιοι πιπιλίζοντας τον όρο ανάπτυξη… 

 

ΠΗΓΗ

Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μετά, μάλιστα, από προσωπική παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου) για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τα στελέχη του υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά: «ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».


Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ> Οδηγίες Χρήσης Και Κατάχρησης !!!

«They Sentence Me To 30 Years Of Boredom, For Trying To Change The System From Within”

                                        Leonard Cohen

(Αυτό είναι ένα ακόμα κείμενο που έχει πολύ περισσότερες ερωτήσεις και ελάχιστες –ή μάλλον καθόλου- απαντήσεις.)

 Όταν ήμουν είκοσι χρονών πήρα μέρος σε ένα τριμηνιαίο σεμινάριο για τη βιολογική γεωργία. Ήταν ένα από εκείνα τα επιδοτούμενα σεμινάρια που γίνονταν σε όλη τη χώρα μέσω ΚΕΚ και ο μόνος σκοπός τους ήταν η…επιδότηση –ανέργων και ΚΕΚ.

Θυμάμαι έναν γεωπόνο που μας ρώτησε πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν χωράφια ή ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Κανείς δεν σήκωσε το χέρι του. Όλοι είχαμε βρεθεί εκεί για να πάρουμε εκείνα τα τρία χιλιάρικα τη μέρα (δραχμές), αδιαφορώντας αν θα μπορούσε να βρισκόταν στη θέση μας κάποιος που στ’ αλήθεια θα έκανε κάτι με αυτές τις γνώσεις.

Αλλά και οι διδάσκοντες, πέρα από εκείνον τον ρομαντικό γεωπόνο που πολύ φάνηκε να απογοητεύεται, δεν είχαν έρθει για να διδάξουν, αλλά για να πάρουν εκείνα τα δεκαπέντε χιλιάρικα τη μέρα.

Ήταν από τις πιο μίζερες στιγμές της ζωής μου. Είκοσι νέοι, αλλά και γεροντότεροι, που κοιτούσαν βαριεστημένα έναν βαριεστημένο καθηγητή που ανοιγόκλεινε το στόμα μέχρι το διάλειμμα -και μετά πάλι μέχρι τη λήξη.

Μόνη φωτεινή στιγμή ήταν όταν ήρθε ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο οποίος δίδασκε εκεί Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.

(Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να μπερδεύομαι, γιατί τρία χρόνια μετά έκανα άλλο ένα επιδοτούμενο σεμινάριο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν είχε καμία διαφορά: Παρόμοιοι βαριεστημένοι μαθητές, παρόμοιοι βαριεστημένοι καθηγητές.)

Με εκείνον τον καθηγητή κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, κυρίως εγώ, αυτός και ένας πρόωρα χαμένος φίλος μου, ο Καρράς.

Κάποια στιγμή «μαλώναμε» για το πως μπορούμε να ανατρέψουμε το σύστημα. Ο καθηγητής μας έλεγε ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί το σύστημα είναι ένας τοίχος, φτιαγμένος από εμάς τους ίδιους.

images (1)«Θα τον γκρεμίσουμε», του είχα πει.

«Δεν πέφτει», είχε απαντήσει με σιγουριά.

«Θα πηδήξουμε από πάνω του», του είχα πει.

«Είναι πανύψηλος, δε γίνεται», είχε απαντήσει.

«Θα βγάλουμε φτερά και θα πετάξουμε», του είχα πει.

Ο καθηγητής γέλασε και δεν απάντησε. Ο μόνος τρόπος να κατατροπώσεις το ρεαλισμό είναι η φαντασία.

 Εκείνη τη μέρα ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα (το δεύτερο, αν υπολογίσουμε κι εκείνο που έγραφα στην έκτη δημοτικού, αλλά ποτέ δεν τελείωσα γιατί μετακομίσαμε και το τετράδιο μου χάθηκε).

Αυτό διαδραματίζεται σε ένα πρωτογονικό χωριό, το Πρίβτι, όπου Πρίβτι, στα σανσκριτικά σημαίνει: Η Γη, ο Κόσμος. Σε αυτό το χωριό κατοικεί η φυλή των Νάρας (Νάρας = Άνθρωποι), οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι οι μοναδικοί άνθρωποι στον Κόσμο.

Μέρος της μυθολογίας των Νάρας είναι η Απαγόρευση. Αν κάποιος από αυτούς λείψει από το χωριό πάνω από 29 μέρες και νύχτες (ένα φεγγάρι), τότε το Πρίβτι και όλος ο κόσμος θα καταστραφεί.

Ένας νέος, ο Λίμπερ (και αν θυμάμαι καλά αυτό σημαίνει «Ελεύθερος») σπάει την Απαγόρευση και ταξιδεύει για 29 μέρες και νύχτες μέσα στο δάσος. Την εικοστή ένατη φτάνει μπροστά στο απόλυτο εμπόδιο: Έναν τοίχο-καθρέφτη, φτιαγμένο από άθραυστο υλικό.

Αυτός ο τοίχος μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος, ούτε δεξιά και αριστερά ούτε προς τα πάνω, αλλά έχει μια ελάχιστη καμπυλότητα. Έτσι ο Λίμπερ αντιλαμβάνεται ότι οι Νάρας είναι παγιδευμένοι μέσα σε αυτή τη γιγάντια φυλακή.

Γυρνάει πίσω για να ανακοινώσει το νέο στους Νάρας, αλλά εκείνοι δεν ενδιαφέρονται αν ζουν σε μια φυλακή, αφού εκεί μέσα έχουν όσα χρειάζονται.

Τελικά το Πρίβτι καταστρέφεται, όπως έλεγε και η Προφητεία της Απαγόρευσης, αλλά πως συμβαίνει αυτό ίσως να το διαβάσετε κάποτε, αν βρω το χρόνο να δακτυλογραφήσω αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο είναι γραμμένο με τον παραδοσιακό στιλό –πολύ πριν αποκτήσω γραφομηχανή και δις πολύ πριν αποκτήσω υπολογιστή.

 Όταν ο νέος προσπαθεί να περάσει μέσα από τον καθρέφτη-τοίχο, αυτό που τον εμποδίζει να βγει είναι το είδωλο του, είναι ο εαυτός του. Γιατί, όπως πολύ σωστά είπε ο καθηγητής, το σύστημα είναι φτιαγμένο από εμάς. Δεν είναι κάποια μεταφυσική κατασκευή ή κάποια εξωγήινη κατασκευή.

Εμείς είμαστε το σύστημα.

Η ανθρωπότητα είναι παγιδευμένη σε μια γιγάντια φυλακή που ονομάζεται…Ανθρωπότητα.

images (2)«Πάντα ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο. Κάποιες φορές συμβαίνει και το αντίστροφο», είχε πει ο Γούντι Άλεν, αλλά μέσα από τον αστεϊσμό φανερώνεται μια αλήθεια: Οι εκμεταλλευτές των ανθρώπων είναι άνθρωποι. Και όταν ανατραπούν τα πάντα πάλι κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα βρεθούν να έχουν την εξουσία και εκείνοι θα εκμεταλλευτούν τους αδύναμους με τη σειρά τους.

 Οι μετανάστες και οι φτωχοί μπορούν να γίνουν οι χειρότεροι τύραννοι, μόλις πάψουν πια να είναι τα θύματα της τυραννίας. Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο δως του εξουσία. Τότε μόνο θα δείξει ποιος πραγματικά είναι.

Ας μην καθαγιάζουμε τους φτωχούς και αδύναμους. Οι βιαστές της Ινδίας (φαινόμενο πιο συχνό από την αγιότητα των γκουρού) και εκείνοι που λιθοβολούν τις μοιχαλίδες ή κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια, δεν είναι πλούσιοι. Αλλά έχουν εξουσία (μυική ή συστημική) πάνω στις γυναίκες.

 Και συνεχίζω να σκέφτομαι: Τι είναι το σύστημα; Είναι η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Και αυτή η κοινωνία είναι άδικη, όχι γιατί εσύ δε θα πας διακοπές το καλοκαίρι, αλλά γιατί οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη κάνουν δίαιτα και οι άλλοι μισοί πεθαίνουν από ασιτία.

Και γιατί ο κόσμος είναι άδικος και ποτέ δεν αλλάζει, Κεμάλ; Φταίει ο Θεός; Φταίει η Γη, ο πλανήτης μας; Ή μήπως φταίνε οι άνθρωποι;

«Οι πλούσιοι άνθρωποι», θα πεις και δε θα διαφωνήσω μαζί σου, γιατί γνωρίζω πολύ λίγα για να διαφωνήσω με οποιονδήποτε.

Αλλά θέλω να το σκεφτώ λίγο παραπάνω.

Οι «κατέχοντες» αντιπροσωπεύουν το 1% του ανθρώπινου πληθυσμού. Αυτοί είναι το σύστημα; Αυτοί είναι το άδικο; Και γιατί το 99% υποκύπτει στην αδικία; Δεν είναι θέμα δύναμης.

Πως το 1% ελέγχει τους υπόλοιπους; Ίσως (κάνω σκέψεις, εικοτολογώ πάντα) δίνοντας τους ένα μέρος (ρανίδες) από την εξουσία που κατέχουν, ένα μέρος (ψίχουλα) του πλούτου που κατέχουν και κυρίως, ναι, αυτό κυρίως, το όνειρο ότι κάποια μέρα αυτοί ή τα παιδιά τους θα καταφέρουν να γίνουν βεζύρηδες στη θέση του βεζύρη. Ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι άδικος, αλλά εκείνοι θα πάρουν προαγωγή και θα βρεθούν ένα επίπεδο πιο ψηλά.

Το σύστημα δεν είναι καθόλου άσχημο αν δουλεύει για σένα.

 Μη βιάζεστε να εξοργιστείτε με τις εικοτολογίες μου, αλλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βρεθείτε με μια μεγάλη περιουσία. Τότε θα συνεχίζατε να πιστεύετε ότι είναι άδικο κάποιοι να έχουν τα πάντα και άλλοι να πεθαίνουν χωρίς τα απαραίτητα;

Κάποιοι θα με βεβαιώσετε ότι θα συνεχίζατε να είστε αγνοί επαναστάτες, αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι ήταν ελάχιστοι εκείνοι που μοίρασαν τα υπάρχοντα τους στους φτωχούς. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω κανέναν. (Ξέρω κάποιον, αλλά δε θα τον αναφέρω τώρα, για να μην εμπλακούμε σε ανεκδοτολογικές εξιστορήσεις).

huge_cactus_penis Για να αστειευτώ κι εγώ λιγάκι θα πω ότι όταν κάποιος άντρας λέει ότι το μέγεθος δεν έχει καμία σημασία, σημαίνει ότι έχει μικρό πέος. Όταν κάποιος ζητάει αναδιανομή του πλούτου τι μπορεί να είναι; Όχι πλούσιος σίγουρα.

Η ταξική συνείδηση εξαρτάται από την τάξη στην οποία ανήκει το υποκείμενο της. Και αν εκείνο αλλάξει τάξη τότε αλλάζει και η συνείδηση του;

 Πέρα από την ελπίδα της προαγωγής υπάρχει και άλλος ένας μοχλός πίεσης: Ο φόβος της πείνας. Αλλά ούτε κι αυτό δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ούτως ή άλλως πεινάνε, αλλά δεν εξεγείρονται. Γιατί;

Ίσως ο νόμος της αδράνειας θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ψυχολογία: Όπως είναι δύσκολο να αλλάξεις την ταχύτητα και την τροχιά ενός σώματος, έτσι είναι δύσκολο να αλλάξεις και τις πεποιθήσεις ή τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Αν κάποιος έχει συνηθίσει να είναι υπόδουλος και να πεινάει θα συνεχίσει να το κάνει, ακόμα κι αν αυτό οδηγεί στο θάνατο του.

Πως, όμως, γίνονται οι επαναστάσεις; Γιατί επαναστάσεις έχουν γίνει -και αν αμφιβάλλετε ρωτήστε την Μαρία Αντουανέτα, τον Τσάρο Νικόλαο Β΄, τον Τζιάνγκ Κάισεκ.

Υπάρχει κάποιο κρίσιμο σημείο φτώχιας και αδικίας που αν ξεπεραστεί οι μάζες εξεγείρονται;Ή μήπως είναι κάποιοι ηγέτες που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες;

Και όταν η επανάσταση συμβαίνει και πετυχαίνει που οδηγεί; Στη Γαλλία οδήγησε στον Ναπολέοντα. Στη Ρωσία οδήγησε στον Στάλιν. Στην Κίνα είχαν τον Μάο και τελικά οδήγησε στο πιο ολοκληρωτικό καπιταλιστικό κράτος που έχει υπάρξει.

(Κάπου εδώ σκεφτόμουν να γράψω «συνεχίζεται», για να γίνει το κείμενο μου πιο συμβατό με τα διαδικτυακά γούστα. Αλλά δε θα το κάνω, γιατί θέλω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Έτσι κι αλλιώς λίγοι είναι εκείνοι που διαβάζουν το Γελωτοποιό. Ας γίνουν λιγότεροι, αρκεί «να σώσω την ψυχή μου» -να το φχαριστηθώ, βρε αδελφέ.)

Υπήρχε, άραγε, στην ανθρώπινη ιστορία κάποια εποχή όπου ο άνθρωπος δεν εκμεταλλευόταν τον άνθρωπο; (και το αντίστροφο)

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι οι πρωτόγονες κοινωνίες, όπου βεβαίως υπήρχε ιεραρχία (ακόμα και στα κοτέτσια υπάρχει ιεραρχία), αλλά η κοινοκτημοσύνη επιβαλλόταν ως ανάγκη: Αν δεν μοιραζόσουν και δεν συνεργαζόσουν, πολύ απλά… Θα πέθαινες.

 

images (3)Ο Λεβιστρός, ο οποίος είχε μελετήσει εμβριθώς τις «χαμένες» φυλές του Αμαζονίου, έκανε τη διάκριση ανάμεσα στις ψυχρές και τις θερμές κοινωνίες, παρομοιάζοντας ‘τες με ατμομηχανή. Στις ψυχρές κοινωνίες, τις πρωτόγονες, δεν παράγεται έργο, πολιτισμός. Στις θερμές, όπως η δική μας, η ατμομηχανή προχωράει –με μεγάλη ή μικρή ταχύτητα.

Αλλά μαντέψτε ποιο είναι το καύσιμο… Πολύ σωστά: Ο άνθρωπος!

Οι κοινωνικές ανισότητες, υποστηρίζει ο Λεβιστρός, θρέφουν τον πολιτισμό.

Και ποιος θα τολμήσει να πει ότι δεν χρειαζόμαστε τον πολιτισμό; Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τέχνη, θρησκεία, τεχνολογία και επιστήμη; Τίποτα παραπάνω από ζώο.

Άλλωστε στο οριακό σημείο που έχει φτάσει ο άνθρωπος μια σπασμωδική «επιστροφή στη φύση» και η απάρνηση των επιτευγμάτων του πολιτισμού θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο μαρασμό –αν όχι στο ολοσχερή αφανισμό. Είμαστε πάρα πολλοί για να ζήσουμε πρωτογονικά.

Αλλά και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, ρίχνοντας στην ατμομηχανή όλο και περισσότερο καύσιμο, πάλι θα οδηγηθούμε στον αφανισμό μας. Μέχρι το 2100 ο ανθρώπινος πληθυσμός θα έχει υπερδιπλασιαστεί και το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα ζει σε αστικά κέντρα.

Η θερμή κοινωνία υπερθερμαίνεται και το βασικό στοίχημα είναι αν ο πολιτισμός θα προλάβει να παραγάγει έργο που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση –πριν αυτοκαταστραφεί.

Ο Ισαάκ Ασίμοφ πίστευε ότι η μόνη σωτηρία για την ανθρωπότητα είναι η μετανάστευση σε άλλους πλανήτες, όπως αυτοί οι γεώμορφοι πλανήτες που ανακαλύπτονται καθημερινά να περιστρέφονται γύρω από μακρινά άστρα. Όμως με τα μέσα που διαθέτουμε ένα τέτοιο ταξίδι είναι ανέφικτο –και ίσως να παραμείνει τέτοιο.

Ονειροφαντασίες και ιστορίες για αγρίους. Όμως μόνο η φαντασία μπορεί να κατατροπώσει το ρεαλισμό.

Ο τοίχος που κτίσαμε, το σύστημα, δεν μπορεί να πέσει γιατί είναι παράγωγο της ανθρώπινης φύσης.

Να μεταλλαχτούμε δεν προλαβαίνουμε. Μια απλή μετάλλαξη χρειάζεται ένα εκατομμύριο χρόνια. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει ανθρωπότητα το 1.002.013 μ.Χ. αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι;

Η λύση θα έρθει –αν προλάβουμε- από την επιστήμη. Γιατί μόνο αυτή εξελίσσεται το ίδιο γρήγορα με την καταστροφή που προκαλεί.

Η ανθρώπινη ηθική εξελίσσεται υπερβολικά αργά –σχεδόν καθόλου, αφού είναι συνδεδεμένη με τα μέρη εκείνα του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα «κατώτερα» ένστικτά μας. Υπήρξαμε για πολύ περισσότερο καιρό ερπετά και τρωκτικά, πριν γίνουμε homo, πόσο μάλλον πριν γίνουμε sapiens.

images (4) Οι ανώτερες λειτουργίες του ανθρώπινου πνεύματος εδράζουν στο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος φλοιός ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν ένα εκατομμύριο χρόνια. Ο υπόλοιπος εγκέφαλος είναι αποτέλεσμα μιας εξέλιξης που μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Από αυτόν πηγάζουν τα τέσσερα Fs της συμπεριφοράς μας, κοινά σε όλα τα ζώα: Feeding, fleeing, fighting, fucking. Το πέμπτο f (το έχω ξαναπεί νομίζω) είναι αυτό που οδήγησε τον Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας: Fantasy.

Και η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση –ρωτήστε και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή αν δεν πιστεύετε το θείο Αλβέρτο. Ένας υπερ-υπολογιστής μπορεί να έχει αποθηκευμένα όλα τα λογοτεχνικά έργα της ανθρωπότητας. Αλλά δεν μπορεί να γράψει ούτε ένα ποίημα.

Ας τελειώσω αυτό το παραληρηματικό κείμενο με μια συναισθηματική αποτίμηση της κατάστασης.

Είμαι –κατά βάση- απαισιόδοξος άνθρωπος, με αναλαμπές μανιώδους αισιοδοξίας. Ως εκ τούτου νιώθω ότι οδηγούμαστε στον αφανισμό, ως ανθρωπότητα, αλλά ελπίζω ότι η λύση –η σωτηρία- θα είναι απρόοπτη και καταιγιστική. Θα είναι ένα «θαύμα», μάλλον επιστημονικό, που θα αλλάξει τη θεώρηση μας για τον εαυτό μας και για το σύμπαν που μας περιβάλλει.

Κάτι που θα κάνει τον άνθρωπο να πετάξει πάνω από τον τοίχο που μόνος του –εκών άκων- κατασκεύασε.

 

ΠΗΓΗ

Άγνωστο σε ποια χέρια βρίσκονται τα δάνεια των αγροτών!!!

Η Αγροτική τράπεζα, ήταν από την ημέρα της ίδρυσής της, ασχολήθηκε (σχεδόν αποκλειστικά) με την στήριξη της ελληνικής γεωργίας. Ως εκ τούτου, βρέθηκε με έναν σημαντικότατο αριθμό ενυπόθηκων αγροτικών δανείων (με υποθήκες την αγροτική γη) όταν η χώρα μας μπήκε στο μνημόνιο και κάποια
στιγμή αγοράστηκε το «υγιές τμήμα της» από την τράπεζα Πειραιώς(!!!).

Με ερώτησή του στην Βουλή, ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε να ενημερωθεί τι συμβαίνει με εκείνα τα δάνεια τ5ων αγροτών που δεν εξυπηρετούνται, λόγω προφανούς αδυναμίας.
Η απάντηση που εισέπραξε από το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί κόλαφο, αφού το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο αναφέρει πως είναι άγνωστο σε ποια χέρια βρίσκονται αυτά τα δάνεια. Δηλαδή, η Ελληνική κυβέρνηση ομολογεί πως δεν έβαλε καμία ασφαλιστική δικλείδα (όταν «χάριζε» με 90 εκατομμύρια ευρώ την Αγροτική Τράπεζα στον κ. Σάλλας) για να διασφαλισθεί η κυριότητα σε ελληνικά χέρια ενός τεράστιου τμήματος της Ελληνικής γης…! Με απλά λόγια, τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια μπορεί να βρίσκονται (ή και να βρεθούν) σε τουρκικά, γερμανικά ή άλλα «χέρια» και να τεθεί ξαφνικά μείζον θέμα, λόγω «απρονοησίας» των «υπευθύνων»…

Το σχετικό σχόλιο του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κουίκ, η οποία «ξεκλείδωσε» ένα μέχρι σήμερα πολύ καλά κρυμμένο και άκρως επικίνδυνο μυστικό:

«Που βρίσκονται τα καθυστερούμενα δάνεια αγροτών, Συνεταιρισμών κλπ;
Ούτε το Υπουργείο Οικονομικών απαντά ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας ούτε το γραφείο του Ειδικού Εκκαθαριστή της ΑΤΕ.
Γιατί το κρύβει η κυβέρνηση;Τι παιχνίδια παίζει με τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών;»
Αυτό το σχόλιο έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ σε έγγραφη απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε Ερώτηση που υπέβαλλε τόσο προς τον Ιωάννη Στουρνάρα όσο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ότι:
«Έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η αγορά των δανείων χιλιάδων χρεωμένων αγροτών αλλά και δεκάδων αγροτικών συνεταιρισμών από Γερμανούς επενδυτές, με σκοπό να αρπάξουν την υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία τους.
Το ύψος των ανεξόφλητων δανείων των αγροτών αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,2 δις ευρώ της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας και των Συνεταιρισμών περί τα 2 δις ευρώ».
Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αρκείται να απαντήσει ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα άρα δεν κάνει και οιονδήποτε σχολιασμό, την ώρα που το γραφείο του Ειδικού Εκκαθαριστή της ΑΤΕ λέει ότι ούτε και αυτό γνωρίζει για εμπλοκή γερμανικών ή άλλων funds.
Με λίγα λόγια όλοι σφυρίζουν αδιάφορα».

Η ερώτηση του Τέρενς Κουίκ


 
 


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως άγνοια δηλώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τους ιδιοκτήτες των αγροτικών δανείων...
Τα σχόλια δικά σας, όσον αφορά την αντίληψη ευθύνης που υπάρχει στην κυβέρνηση Σαμαρά και ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο προΐσταται ο κ. Στουρνάρας, άνθρωπος που δεν τον έχει εμπιστευθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Έλληνας πολίτης…


ΠΗΓΗ

Με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται θα... δημεύουν καταθέσεις!

Το Δημόσιο, Οργανισμοί μέχρι και οι δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Προοδεύουμε… Αποδεικνύεται πως όταν θέλει η κυβέρνηση κατεβάζει ιδέες, για να μαζέψει λεφτά,
μόνο που τέτοιες ιδέες μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ.
Όπως αυτή που ήδη πήρε τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο είναι στη διαβούλευση και μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με αυτό το... καινοτόμο νομοσχέδιο, θα μπορεί το Δημόσιο, Οργανισμοί ακόμη και ιδιωτικού δικαίου, αλλά και δήμοι πριν καν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ότι είναι ένοχος, από το στάδιο της προανάκρισης με διάταξη του ανακριτή να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό ακόμη «και του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ή και του τρίτου» και να δεσμεύσει το ποσό που διεκδικεί.

Πρόκειται για πρωτοφανές μέτρο όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, που ανοίγει επικίνδυνες πόρτες και δημιουργεί μια ακόμη ανασφάλεια στον καταθέτη, που θα σκεφθεί, και μάλιστα και με το δίκιο του, ότι αύριο η εξουσία θα θεσπίσει κάποια άλλη διάταξη, με την οποία θα βάζει... νόμιμα χέρι στα λεφτά που έχει στην τράπεζα.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι κλίμα δημιουργείται και πλέον ο καταθέτης έχει έναν ακόμη λόγο να σκέφτεται αν θα πρέπει να αφήσει τους κόπους του μιας ζωής στην τράπεζα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται για ποια αδικήματα θα επιτρέπεται η δήμευση καταθέσεων. Όπως επίσης ποιος είναι ο λόγος, η αιτία που επιβάλλει αυτό το νέο νομοθέτημα και γιατί η υπάρχουσα νομοθεσία δεν καλύπτει τα αδικήματα, για τα οποία θεσπίζεται το μέτρο της δήμευσης. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι το μέτρο λαμβάνεται για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και προφανώς αφορά οφειλές από φόρους.

Στο νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Ενέχυρο - ποινική συνδιαλλαγή σε εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου» στην παράγραφο γ ΄ του άρθρου 1 προβλέπεται ότι:

Στο στάδιο της ανάκρισης για τα αδικήματα του άρθρου 1 του ν.4022/2011, όταν με διάταξη του ανακριτή, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 2 του ν. 4022/2011, με την ίδια διάταξη ή το οικείο βούλευμα, συστήνεται ενέχυρο υπέρ του Ελληνικού Δημόσιου, ν.π.δ.δ., Ο.Τ.Α. ή εν γένει κρατικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του άρθρου 9 του ν.1232/1982, επί χρηματικών καταθέσεων τηρούμενων σε τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορουμένου ή του ύποπτου τέλεσης της αξιόποινης πράξης ή και του τρίτου, κατά των οποίων λαμβάνονται τα ανωτέρω μέτρα, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου ή των ανωτέρω νομικών προσώπων, με κοινοποίηση της οικείας διάταξης ή βουλεύματος, στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, όπου τηρούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Θα συμψηφίζεται!
Στην περίπτωση που απαλλαγεί ο κατηγορούμενος, το ποσόν που έχει δεσμευθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό του, δεν θα του επιστρέφεται αν χρωστάει, αλλά θα συμψηφίζεται με τις οφειλές του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 5:

Σε περίπτωση αμετάκλητης απαλλαγής του κατηγορουμένου ή του ύποπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ή του τρίτου, για πράξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή έκδοσης σχετικής αμετάκλητης απόφασης των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, που απαλλάσσει τον υπόχρεο από τους φερόμενους ως οφειλόμενους δασμούς, φόρους, λοιπές επιβαρύνσεις και νόμιμες προσαυξήσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, κάθε χρηματικό ποσό που έχει ενεχυριασθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στις παραγράφους 1 έως 3 του παρόντος, αποδίδεται ή συμψηφίζεται με άλλες εκκαθαρισμένες οφειλές τους, προς το Ελληνικό Δημόσιο, ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α. ή εν γένει κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του άρθρου 9 του ν.1232/1982 , με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 975 ΚΠολΔ.
ΠΗΓΗ

Μετρό Αθήνας: Ένα έργο υπό κατασκευή, κανένα νέο έργο και φέτος

Αν εξαιρέσουμε το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, που είχε ούτως ή άλλως δημοπρατηθεί εδώ και χρόνια, δεν έχουμε στον κοντινό ορίζοντας καμία δημοπράτηση έργου Μετρό στην Αθήνα.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της Αττικό Μετρό για την 4η γραμμή και τις επεκτάσεις προς Ίλιον δεν φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε την έγκριση για την δημοπράτηση τους. Η χρηματοδότηση δεν υπάρχει προς το παρόν κάνοντας τα έργα Μετρό στην Αθήνα σχεδόν είδος προς εξαφάνιση.

Το μέτωπο των έργων Μετρό στην Αθήνα είναι σήμερα το φτωχότερο από το ξεκίνημα των έργων το 1993 όταν ξεκίνησε η  κατασκευή των γραμμών 2 και 3. Τα νέα έργα περιμένουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά από το 2014 αλλά οι διαδικασίες παραμένουν τόσο χρονοβόρες που για να δούμε τον μετροπόντικα στο Γαλάτσι ή την Πετρούπολη θα περάσουν αρκετά χρόνια.

Οι μελέτες πάντως, τόσο για την γραμμή 4 όσο και για την επέκταση προς Ίλιον, τρέχουν και θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία προεπιλογής έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική ευθεία για την επιλογή αναδόχου, όταν τα έργα θα έχουν και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Είναι αλήθεια πάντως πως στην ιστορία των έργων Μετρό στην Αθήνα πάντα υπήρχε μεγάλο “background” μέχρι να φτάσουν στο σημείο να δημοπρατηθούν. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως για να φτάσουμε στην υπογραφή του μοναδικού εν ενεργεία έργου Μετρό στην Αθήνα (η επέκταση προς Πειραιά) χρειάστηκε να περάσουν 5,5 χρόνια από την πρώτη δημοπράτηση του.
Πλησιάζοντας στις παραδόσεις των υπόλοιπων 5  σταθμών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο γίνεται όλο και πιο φανερό πως δεν θα έχουμε σύντομα συνέχει για την διεύρυνση του δικτύου στην πόλη για μεγάλο διάστημα.
 
ypodomes.com

Έκρηξη προπαγάνδας

Οι νέοι «Εφιάλτες» που βλέπουμε να «εκκολάπτονται», ορισμένοι μέσα από τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι – αφού αυτοί «καλούνται» να ολοκληρώσουν ενδοτικά, τη μετατροπή της χώρας μας σε άβουλο προτεκτοράτο

“Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί μία από τις πλέον ριζοσπαστικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταμορφώσεις στην ιστορία τους.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει γίνει η κυρίαρχη πηγή εσόδων της χώρας και παράλληλα ο πιο διεφθαρμένος – με αποτέλεσμα οι Η.Π.Α. να αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο άδικη και γεμάτη ανισότητες κοινωνία του κόσμου.
Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πλέον αιχμάλωτα της νομισματικής ελίτ..…ενώ ακόμη και «ο Λευκός Οίκος του Obama», επέτρεψε στους οικονομικούς δολοφόνους να συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα” (Charles Ferguson).


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

«Προσοχή στην προπαγάνδα», θα έπρεπε να συστήνεται σχεδόν καθημερινά στους Έλληνες, διαπιστώνοντας τις τεράστιες προσπάθειες ορισμένων ΜΜΕ να «αναμορφώσουν» την πραγματικότητα – παρουσιάζοντας μία «στρεβλή εικόνα», η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συμβαίνουν.

Η προσεκτική επιλογή των «κατάλληλων» τηλεοπτικών προγραμμάτων, των αξιοπρεπών ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς επίσης των σοβαρών εφημερίδων, στην «εποχή των μνημονίων», μπορεί να χαρακτηρισθεί ακόμη και ως «αντιστασιακή ενέργεια» - όσον αφορά τουλάχιστον αυτούς, οι οποίοι αποφεύγουν μεθοδικά να μετατραπούν σε θύματα της χειραγώγησης που ασκείται σχεδόν «παραδειγματικά» στη χώρα μας.

Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, τόσο οι «επιλεκτικές ειδήσεις», όσο και οι ειδήσεις «αποπροσανατολισμού» όπως, για παράδειγμα, οι συνεχείς αναφορές στους επιόρκους υπαλλήλους, ακριβώς εκείνη τη χρονική στιγμή, κατά την οποία προωθούνταν οι απολύσεις στο δημόσιο, αποτελούν επίσης προπαγάνδα – κατά πολλούς δε, μία από τις «χείριστες» μορφές χειραγώγησης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει πιθανότατα και η πολυδιαφημισμένη δίκη του πολιτικού, η οποία αναμένεται να «πλημμυρίσει» τα δελτία ειδήσεων - με απώτερο σκοπό να «επισκιασθεί» το εγκληματικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Περαιτέρω το ΔΝΤ, ο βασικός εκπρόσωπος των τοκογλύφων (η έννοια «δανειστές» χρησιμοποιείται μάλλον «κατ’ ευφημισμό», αφού δεν μπορεί να αποκαλεί κανείς «δανειστές» αυτούς που «διόγκωναν» τα χρέη της πατρίδας μας, υπερτιμολογώντας και δωροδοκώντας), πιστεύει πως είναι πιο σωστός ο «αφελληνισμός» των τραπεζών.

Κατά την υποτιθέμενη άποψη του, η «βίαιη» μεταφορά της ιδιοκτησίας των ελληνικών τραπεζών σε ξένους είναι απαραίτητη, επειδή οι «τοκογλύφοι» Έλληνες τραπεζίτες «διαπλέκονται» με την πολιτική - οπότε θα ήταν καλύτερος ο «απαγχονισμός» τους, έτσι ώστε να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει την πολιτική με την (ελληνική) οικονομική εξουσία.

Φυσικά δεν αναφέρεται σε όλα όσα συμβαίνουν στην «πατρίδα» του, στις Η.Π.Α., όπου η κεντρική τράπεζα (Fed), οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες-μέτοχοι της καλύτερα, δεν «διαπλέκονται» απλά με την Πολιτική, αλλά την διορίζουν – κυβερνώντας την υπερδύναμη, προφανώς απολυταρχικά, από το παρασκήνιο.

Δυστυχώς όμως, οι Αμερικανοί Πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο από απλά πιόνια – «πειραματόζωα» μίας χρηματοπιστωτικής μαφίας, η οποία «νέμεται» κυριολεκτικά την εξουσία.

Βέβαια, η στάση του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου παράδοξη – αφού και στο θέμα των «μνημονίων της ντροπής», τα οποία επιβάλλει σε εκείνες τις χώρες που οδηγούνται στα νύχια του, έχει την ίδια ακριβώς νοοτροπία.

Ειδικότερα, στην πατρίδα του δεν θα διανοούταν ποτέ να επιτρέψει «μέτρα λιτότητας» και δυσβάστακτους φόρους, οι οποίοι προκαλούν την κατάρρευση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ – γεγονός που αποδείχθηκε πρόσφατα, από τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν οι Η.Π.Α. το «δημοσιονομικό γκρεμό».

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Διάφοροι άλλοι τώρα, τις απόψεις των οποίων δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε, αν και δεν συμφωνούμε, είναι επίσης υπέρ του «αφελληνισμού» των τραπεζών μας - «επισείοντας» τον (υπαρκτό) κίνδυνο εξόδου μας από το κοινό νόμισμα, εάν επιλέξουμε «πατριωτικά», «εθνικιστικά» ίσως, τη διατήρηση της «ιθαγένειας» του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Ευρισκόμενοι σε αδυναμία να κατανοήσουμε το νόημα της παραμονής μας στην Ευρωζώνη, με καθεστώς αποικίας, δυσκολευόμαστε παράλληλα να καταλάβουμε γιατί ο μη αφελληνισμός των τραπεζών μας, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε αφελληνισμό της πατρίδας μας – όπως ισχυρίζονται ορισμένοι συνάδελφοί μας.

Κατά την άποψη μας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο – αφού εάν το βασικό κυκλοφοριακό σύστημα μίας χώρας «κυριευθεί», τότε δεν μπορεί κανείς να μιλάει για εθνική κυριαρχία, παρά μόνο «κατ’ ευφημισμό».

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου ο σχεδόν συντριπτικός αριθμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι υποθηκευμένος στις 2-3 μεγαλύτερες τράπεζες, η «επιθετική κατάληψη» τους από τους ξένους εισβολείς, δεν θα σήμαινε εύλογα το τέλος του Ελληνικού κράτους, τουλάχιστον ως αυτόνομης «οντότητας»;

Περαιτέρω, χωρίς τράπεζες, καθώς επίσης χωρίς τις κοινωφελείς, τις κερδοφόρες και τις στρατηγικές επιχειρήσεις μας, τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να θυσιάσουμε (ιδιωτικοποιήσουμε) στο βωμό της αποφυγής της χρεοκοπίας, είναι δυνατόν να αποφύγουμε τελικά την ολοκληρωτική πτώχευση; Πότε στην ιστορία νίκησε κάποιος λαός σε έναν πόλεμο, σε μία μάχη έστω, έχοντας παραδώσει προηγουμένως όλα του τα όπλα στον εχθρό;

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι ποτέ δυνατόν, χωρίς όπλα, να αποφύγουμε την τρομακτική, απόλυτη χρεοκοπία, στην οποία θα καταλήγαμε λεηλατημένοι και εξαθλιωμένοι, όπως ακριβώς μία στυμμένη λεμονόκουπα; Είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να τιμωρήσουμε τους, έστω διεφθαρμένους και τοκογλύφους, τραπεζίτες μας;

Από την άλλη πλευρά, πιστεύει κανείς αλήθεια ότι όλα αυτά γίνονται για το δικό μας καλό; Πόσο μάλλον όταν η «εξυγίανση» της χώρας μας, το δημόσιο χρέος της οποίας ήταν στο 110% περίπου του ΑΕΠ της το 2008, μας έχει κοστίσει ήδη πάνω από το 100% του ΑΕΠ μας - αφού ευρίσκεται σήμερα στο 170%, μετά από δύο ανόητες διαγραφές (PSI) και με κατεστραμμένο το κάποτε υγιέστατο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα;

Πόσον καιρό θα χρειαστούμε ακόμη για να καταλάβουμε ότι, η εγχείρηση δεν έγινε για να διασωθεί ο ασθενής, αλλά για να αφαιρεθούν όλα τα υγιή του μέλη και να πουληθούν, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στον ίδιο;

Συνεχίζοντας, η «κατάρρευση» των μισθών μας, των εισοδημάτων, των τιμών των ακινήτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του χρηματιστηρίου, της κατανάλωσης κοκ., παράλληλα με την έκρηξη της ανεργίας, την υπερφορολόγηση και την εξαθλίωση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, ήταν πράγματι το σωστό φάρμακο; Πικρό έστω αλλά απαραίτητο;

Μήπως οι «ειδήμονες», το «Ταμείο» και η Γερμανία θεωρούν ότι είμαστε «διανοητικά ανάπηροι», αφού αποδεχόμαστε σχεδόν αναντίρρητα όλες αυτές τις ανοησίες; Δειλοί και φοβισμένοι ίσως ή απλά εξουδετερωμένοι, «αποβλακωμένοι» καλύτερα, από τις συνθήκες «σοκ και δέους» που προκάλεσαν, εν μέσω μίας καταιγιστικής προπαγάνδας;

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Επιστρέφοντας στις τράπεζες οφείλουμε να τονίσουμε ότι, σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή δεν θα μας ενδιέφερε τόσο πολύ η ελληνικότητα τους – με την έννοια πως δεν θα είμαστε αντίθετοι, εάν κάποιοι μέτοχοι τους ήταν ξένοι. Σήμερα όμως, με τις καταθέσεις να κινδυνεύουν με κατασχέσεις, καθώς επίσης με την πατρίδα μας να δέχεται μία οικονομική επίθεση άνευ προηγουμένου, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Απλούστερα, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν Ελληνικές μέχρι τουλάχιστον να περάσουν οι κίνδυνοι - ενώ μπορούν να παραμείνουν Ελληνικές, εάν εμείς το θελήσουμε. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο είναι πολύ πιο ανώδυνο, εάν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο ενός συμβατικού πολέμου – όπου οι ελληνικές οικογένειες έστελναν τα παιδιά τους στον πόλεμο, ανεξαρτήτως κόστους, για να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την ελευθερία της πατρίδας τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον «οξύμωρο» το να τοποθετείται κάποιος υπέρ του «αφελληνισμού» των τραπεζών, όπως «επιτάσσει» το ΔΝΤ, παραμένοντας ταυτόχρονα «εχθρός» της Τρόικας, των μνημονίων και της οικονομικής γενοκτονίας που προκαλούν – δεν γίνεται και δεν ταιριάζει. Εκτός εάν δεχθούμε βέβαια ότι, προηγείται η επιβίωση μας, από την «ακεραιότητα» της πατρίδας μας – οπότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι λάθος καλύτερα, «εμμονή» ίσως η επίκληση της εθνικότητας μας.

Από όλα όσα διαβάσαμε τώρα για το θέμα των τραπεζών, θεωρούμε ως πλέον σωστό το παρακάτω: “Οι επενδυτές που θα συμμετέχουν τελικά στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων «αγοράζουν» τράπεζες, οι οποίες ήδη διαθέτουν φήμη και πελατεία, εκτεταμένο εγκατεστημένο δίκτυο, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και στελεχιακό δυναμικό. Αναλαμβάνουν λοιπόν στην πράξη έναν και μοναδικό κίνδυνο: το συνολικό κίνδυνο της οικονομίας της χώρας, δηλαδή το ενδεχόμενο εξόδου της από την Ευρωζώνη, η οποία όμως έχει αποκλεισθεί από την Τρόικα”.

Ολοκληρώνοντας, υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι αναφέρονται σε «Εφιάλτες» εντός των συνόρων – εννοώντας εκείνους που πρόδωσαν την πατρίδα τους, είτε από ανοησία, είτε «ξενόδουλα», είτε από απλή ιδιοτέλεια.

Αν και φυσικά πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, οι νέοι «Εφιάλτες» που βλέπουμε σήμερα να «εκκολάπτονται», ορισμένοι μέσα από τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι – αφού αυτοί «καλούνται» να ολοκληρώσουν τη μετατροπή της χώρας μας σε άβουλο, σκλαβωμένο προτεκτοράτο.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ

“Το ανθρώπινο ον είναι αξεπέραστο στο ερμηνεύει όλες τις νέες πληροφορίες, έτσι ώστε να παραμένουν άθικτα τα συμπεράσματα, τα οποία είχε εκ των προτέρων εξάγει” (W.Buffet).

Οφείλουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους – γεγονός που είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε κάποια στιγμή, κυρίως για να σταματήσουμε να εκλέγουμε αυτούς που απλά μας μοιράζουν γενναιόδωρα υποσχέσεις, χωρίς να τηρούν στη συνέχεια απολύτως καμία.

Περαιτέρω, στην πραγματικότητα δεν χωρίζεται η Ελλάδα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» – όπως ακριβώς οι Έλληνες δεν διακρίνονται σε «πατριώτες» και μη πατριώτες. Κανένας απολύτως Έλληνας και κανένα πολιτικό κόμμα (με ελάχιστες ίσως «ιδιοτελείς» εξαιρέσεις, οι οποίες μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα), δεν είναι υπέρ των εγκληματικών μνημονίων – πολύ περισσότερο, όταν όλοι έχουν καταλάβει πια που οδηγούν.

Απλούστατα, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι, φιλοσοφώντας όπως κάποτε οι Στωικοί, αποδέχονται αυτά που, κατά την άποψη τους, δεν μπορούν να αλλάξουν. Με λίγα λόγια, θεωρούν ως αναπότρεπτο γεγονός το μνημόνιο και την Τρόικα, δεν έχουν κάποια εναλλακτική λύση, οπότε συμβιβάζονται με το αναπόφευκτο - όπως ακριβώς η παραπάνω φιλοσοφική σχολή της αρχαιότητας.

Λύσεις όμως υπάρχουν – όχι μόνο μία, αλλά πολύ περισσότερες. Αυτό λοιπόν που φαίνεται απαραίτητο, είναι το να πεισθούν οι «μνημονιακοί» πως πρέπει να πάψουν να θεωρούν την Τρόικα και το μνημόνιο ως αναπότρεπτα γεγονότα.

Εν τούτοις, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει μόνοι τους να αναζητήσουν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν – αφού δεν είναι σε καμία περίπτωση λιγότερο έξυπνοι ή «πατριώτες», από όλους εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες Πολίτες.

Παράλληλα, εκείνα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία τοποθετούνται αντιμνημονιακά, οφείλουν να αναπτύξουν τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν, καθώς επίσης να πείσουν τους Έλληνες – αφού, στην αντίθετη περίπτωση, τα εύλογα συμπεράσματα όλων μας είναι πως, για μία ακόμη φορά, επιχειρείται η «στυγνή» υπεξαίρεση της ψήφου μας, μέσω της κακόβουλης εκμετάλλευσης του θυμού και της οργής μας.

Το «εργαλείο» δε της υπεξαίρεσης είναι προφανώς το ίδιο: η διασπορά ψευδών υποσχέσεων, από εκείνους που έχουν (θεμιτό;) στόχο την εξουσία για την εξουσία και τα τεράστια πλεονεκτήματα της: πλούτο, πολυτελή διαβίωση, δόξα, δύναμη, κοινωνική καταξίωση, ασυλία, ατιμωρησία, περίοπτη θέση στην ιστορία, απόλυτη εξασφάλιση των απογόνων τους κλπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Με κριτήριο την αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή δεκάδων εκ. € (υπέβαλλε ήδη αυτοκαταγγελία), για την οποία κατηγορείται ο πρόεδρος μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονάχου (επιχειρηματίας, καθώς επίσης εξαιρετικά προβεβλημένο άτομο της χώρας του), όλες τις προηγούμενες ανάλογες υποθέσεις, καθώς επίσης το πολλοστό CD με Γερμανούς φοροφυγάδες, το οποίο αγοράσθηκε από το «ΣΔΟΕ» της Ρηνανίας Βεστφαλίας έναντι 4 εκ. € περίπου, συμπεραίνουμε εύλογα ότι, το «εθνικό χόμπι» της Γερμανίας είναι η φοροδιαφυγή.

Πόσο μάλλον όταν τα προβλεπόμενα έσοδα από τους φοροφυγάδες, οι οποίοι εμφανίζονται στο νέο CD, ξεπερνούν τα 500 εκ. €! Πιθανότατα λοιπόν είναι αυτός ο λόγος που κατηγορεί τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα - κρίνοντας προφανώς «εξ ιδίων τα αλλότρια».

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ξανά ότι στο κείμενο μας «Η ελληνική κεντρική τράπεζα», είχαμε θέσει τα παρακάτω «ρητορικά ερωτήματα»: “Ανανεώθηκε το εκδοτικό δικαίωμα της Τράπεζας της Ελλάδας για τριάντα χρόνια; Ήταν «μνημονιακή» υποχρέωση; Ψήφισε το Κοινοβούλιο την αλλαγή του καταστατικού της; Γιατί συνέβη σε μία τόσο προβληματική χρονική περίοδο; Έγραψαν κάτι τα ΜΜΕ;”.

Με δεδομένη τώρα την πρόθεση της Ελβετίας, να θέσει σε δημοψήφισμα το θέμα του «επαναπατρισμού», καθώς επίσης της απαγόρευσης των πωλήσεων του χρυσού της (άρθρο FT) θεωρούμε ότι, οφείλουμε αφενός μεν να απαιτήσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μας, αφετέρου να διαπιστώσουμε που ακριβώς φυλάσσονται τα δικά μας αποθέματα χρυσού – τα οποία δυστυχώς έχουμε εμπιστευθεί σε μία ιδιωτική κεντρική τράπεζα, χωρίς καν να την ελέγχουμε.