EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Με ή χωρίς "πολιτική" σύγκλιση ο A. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός ....θα πήγαινε με τον Τσίπρα;‏

[Με τον πατέρα της Ζωής δεν είχε πρόβλημα ....το 1996!]

Ο Aντ. Σαμαράς μετά τα Ίμια ζήτησε: «Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας....»


Ο Μιλτ. Έβερτ για τον Aντ. Σαμαρά : «Kαθένας βγαίνει στην τηλεόραση και λέει, ότι του
κατέβει....»
Ο N. Kωνσταντόπουλος: «O κ. N. Kωνσταντόπουλος απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΠOΛ.AN. κ. Aντ. Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας »

Αναλυτικότερα:

["Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ" 7 & 8 Φεβρουαρίου 1996]

- O πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης χαρακτήρισε μικρόψυχες τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρότασή του για τη σύσταση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δηλώνοντας, παράλληλα, κατηγορηματικά αντίθετος στην αποδοχή ενδεχόμενης πρότασης απο πλευράς της Nέας Δημοκρατίας περί σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την τελευταία κρίση στο Αιγαίο.

- «H Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και οφείλει να καλεί όλους τους ξένους, είτε Eυρωπαίους είτε Αμερικανούς, να τους εξηγεί τις ελληνικές θέσεις», τόνισε ο κ. Έβερτ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε:

«Kαθένας βγαίνει στην τηλεόραση και λέει, ότι του κατέβει(είπε ο κ. Έβερτ). Για να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πρέπει πριν απ’ όλα να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Όταν η κυβέρνηση δεν δέχεται να υπάρξει εθνική εξωτερική πολιτική και δεν συμφωνεί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί νασταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στο ΠAΣOK, θα συμφωνήσουν μ’ εμάς;»

- O κ. N. Kωνσταντόπουλος απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΠOΛ.AN. κ. Aντ. Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι «προϋποθέτει κάποια ελάχιστη πολιτική συμφωνία, η οποία σήμερα δεν υπάρχει», και επισήμανε ότι δεν μπορεί καν να συνέλθει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως έχει προτείνει ο ΣYN.

---------------------
- Τα "δέκα σημεία" του Α. Σαμαρά -μετά τα γεγονότα στα Ίμια- για το Αιγαίο και η "....ενίσχυση -υλική και ηθική- των Ενόπλων Δυνάμεων" :

Πέραν αυτών, κ. Σαμαράς υπέβαλε πρόταση δέκα σημείων, για συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες, κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει αμέσως:
Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, επαφές του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας με τις κυβερνήσεις ξένων χωρών, σύγκληση του συμβουλίου κορυφής της E.E., θεσμοθέτηση Διαρκούς Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενεργοποίηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενημέρωση της κοινής γνώμης, επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, ενίσχυση -υλική και ηθική- των Ενόπλων Δυνάμεων και τέλος, την άμεση προώθηση προγράμματος ανάπτυξης των παραμεθορίων περιοχών και αξιοποίησης των βραχονησίδων.

- ΓΙΑ ΤΏΡΑ, Η " ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΑΓΚΑΙΌΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ " - ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ.... (;)

Ντούρου-ντούρου-ντούρου ....έρχεται η Κουμουνδούρου ....με την Δούρου και τον Τσίπρα.... Τι θα κάνεις τώρα Αντώνη;
Λέτε; Αν ναι ....θα τον "κάψει" τον Καμμένο ....κι ο Βενιζέλος θα μείνει "αμανάτι" στον Φώτη τον Κουβέλη.

Μπροστά στο "εθνικό συμφέρον" ....όλα γίνονται ....άλλωστε έχει ξανασυμβεί στο "βρώμικο" το 89 !
Αυτό που κάνει την διαφορά είναι, ότι ....τώρα όλα εξαρτώνται από την Ζωή και τα "γονίδιά της".

Γ Δ αναγνώστης

ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΣΚΕΠΑΖΕ ΤΙΣ ΛΑΔΙΕΣ ΤΗΣ SIEMENS - ΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ» ΤΗΣ SIEMENS KΟΣΜΗΜΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

*Κάλυπταν με ταινία τα ονόματα των παραληπτών!
* Το ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να ελέγξει πού πήγαν όλα αυτά τα πανάκριβα «δώρα»
*Αν έχουν φτάσει σε χέρια πολιτικών μιλάμε για καραμπινάτη δωροδοκία!

* Στο γραφείο του όπου ήταν υπεύθυνη η Αικ. Τσακάλου, κάλυπταν με ταινία τα ονόματα των πολιτικών (;) που παραλάμβαναν χωρίς παραστατικά τα …χρυσά δώρα της Siemens!

του Μάκη Βραχιολίδη

Το γραφείο του ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος …καταζητείται αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος κι ωραίος στο Μόναχο, είχε μετατραπεί σε γιάφκα όπου αφού πρώτα σκεπάζονταν τα ίχνη του …εγκλήματος, αμέσως μετά τα δώρα της γερμανικής εταιρείας προίκιζαν το πολιτικό σύστημα.
Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε, δείχνουν πώς δώρα μεγάλης χρηματικής αξίας που προσφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα, περνούσαν πρώτα από την έδρα της Siemens, αμέσως μετά στη Γραμματεία Διεύθυνσης της γερμανικής εταιρείας όπου γινόταν το… καμουφλάζ της απάτης, στη συνέχεια στο Λογιστήριο και από ‘κει στον λαδωμένο πολιτικό!
Δείτε με προσοχή τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει η «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής».



Κλικ στις εικόνες


1. Κοσμήματα KESSARIS «Κωνσταντίνος Καίσαρης Ο.Ε» στην οδό Πανεπιστημίου 7. Η γερμανική εταιρεία στις 27 Ιουνίου 2006 αποφάσισε να «χρυσώσει» κάποιον πολιτικό (;) μας …φωστήρα με κοσμήματα από την επιχείρηση KESSARIS. Θυμίζουμε ότι τότε κυβερνούσε η ΝΔ διά του Κώστα Καραμανλή. Ήταν το ίδιο διάστημα που η Siemens έστελνε δώρα μικρής αξίας απευθείας με Δελτία Αποστολής στα σπίτια ή στα γραφεία των πολιτικών.



Την προηγούμενη Κυριακή παρουσιάσαμε πολλά τέτοια δώρα (ποτά-δώρα-τρόφιμα) σαν και αυτό που στις 22 Μαΐου 2006 πήγε κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Για τα καλάθια με κρασιά και ξηρούς καρπούς, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να περάσουν ακόμη και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι γινόταν όμως με χρυσά κοσμήματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, όπως αυτό των 1.200 ευρώ όπως φαίνεται στο Τιμολόγιο-Δελτίο Αποστολής που εκδόθηκε από την επιχείρηση «KESSARIS»; Εκεί, χρειαζόταν ένας ιδιαίτερος σχεδιασμός που γινόταν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Εζητείτο λοιπόν από την επιχείρηση να εκδώσει Τιμολόγιο Πώλησης-Δελτίο Αποστολής, απευθείας προς τη Siemens. Με την έκδοση Τιμολογίου Πώλησης-Δελτίο Αποστολής η Siemens είχε τη δυνατότητα να αποκρύψει το όνομα του τελικού παραλήπτη, τουτέστιν του… λαδωμένου πολιτικού. Η επιχείρηση «KESSARIS» εξέδωσε απευθείας το Τιμολόγιο Πώλησης-Δελτίο Αποστολής προς την Siemens. Το μεγάλης αξίας δώρο έφτασε στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην οδό Αρτέμιδος 8 και από ‘κει στη Γραμματεία Διευθύνσεως, δηλαδή στο γραφείο του Χριστοφοράκου, όπου υπεύθυνη ήταν η κ. Αικατερίνη Τσακάλου, το alter ego του Γενικού Διευθυντή της Siemens. Σημειώνεται ότι στο ίδιο γραφείο, μαζί με την Αικατερίνη Τσακάλου, βρισκόταν και η Κωνσταντίνα Καλίρη.
Τι γινόταν λοιπόν στο γραφείο της κ. Τσακάλου; Με μια ταινία καλυπτόταν το όνομα του προικισμένου με χρυσά κοσμήματα πολιτικού. Κατόπιν, το καμουφλαρισμένο παραστατικό φωτοτυπείτο και η φωτοτυπία δινόταν στο Λογιστήριο της εταιρείας! Δεν γνώριζαν δηλαδή ούτε καν τα στελέχη του λογιστηρίου της Siemens σε ποιο πολιτικό πρόσωπο διοχετευόταν το χρυσό δώρο της γερμανικής εταιρείας και τι ακριβώς κόσμημα ήταν αυτό! Το γνώριζε μόνον ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και η ιδιαιτέρα του, Αικατερίνη Τσακάλου.


Δείτε καλά την «Εκκαθάριση Επαγγελματικών Εξόδων» για το συγκεκριμένο …λάδωμα, που φέρει την υπογραφή τόσο της κ. Τσακάλου όσο και του Χριστοφοράκου. Η συγκεκριμένη εκκαθάριση αναγράφει ως αιτιολογία: «Εξόφληση συνημμένου τιμολογίου KESSARIS», 1200 ευρώ. Προσέξτε τι σημειώνει η κ. Τσακάλου ακριβώς πάνω από την «Αιτιολογία»: «Τα πρωτότυπα θα αρχειοθετηθούν» στην Γραμματεία Γενικής Διεύθυνσης». Με πιο απλά λόγια: το πρωτότυπο παραστατικό στο οποίο φαινόταν το όνομα του λαδωμένου πολιτικού φυλασσόταν στο γραφείο του Μ. Χριστοφοράκου και το γνώριζε μόνον αυτός και η κ. Τσακάλου!
Ιδού και το επόμενο ντοκουμέντο:


2. ORA KESSARIS στην οδό Πανεπιστημίου 5Α. Κυβέρνηση Καραμανλή λίγους μήνες μετά την εκλογή της. Η γερμανική εταιρεία στις 1 Οκτωβρίου 2004 αποφάσισε να «χρυσώσει» κάποιον πολιτικό (;) μας, προφανώς με ένα πανάκριβο ρολόι. Όπως φαίνεται , το ρολόι κόστισε 4.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Πανάκριβο δώρο. Ακολουθήθηκε επίσης η ίδια διαδικασία. Το Τιμολόγιο Πώλησης-Δελτίο Αποστολής, μετέφερε το δώρο στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην οδό Αρτέμιδος 8 και από ‘κει στη Γραμματεία Διευθύνσεως, όπου η κ. Αικατερίνη Τσακάλου έκανε το καμουφλάζ . Το πρωτότυπο παραστατικό το κράτησε η ίδια και η φωτοτυπία με καλυμμένο το όνομα του …προικισμένου πολιτικού, έφτασε στο Λογιστήριο.


Ιδού και το ντοκουμέντο της Εκκαθάρισης Επαγγελματικών Εξόδων, όπου αναγράφεται το ποσό των 4.700 ευρώ και υπογράφει ο Μ. Χριστοφοράκος και η κ. Καλίρη (η οποία όπως είπαμε ήταν και αυτή στο γραφείο του ισχυρού άνδρα της Siemens). Πάνω από την «Αιτιολογία» αναγράφεται το γνωστό: «Τα πρωτότυπα θα παραμείνουν στη Γενική Διεύθυνση». Η διαδικασία ολοκληρωνόταν με την παράδοση στη …ζούλα του χρυσού κοσμήματος στο πολιτικό πρόσωπο!

ΤΙ ΕΛΕΓΧΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΔΟΕ;
Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο της Siemens, δυο διευθυντικά στελέχη του ΣΔΟΕ εγκαταστάθηκαν στο Λογιστήριο της γερμανικής εταιρείας στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Αρτέμιδος 8-ισόγειο). Τότε, Διευθυντής του Λογιστηρίου ήταν ο Κυριάκος Μικές. Μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ που κράτησε δύο χρόνια, ο Κυριάκος Μικές έφυγε από τη Siemens αφού όμως πρώτα υπέγραψε συμβόλαιο εχεμύθειας για την αποχώρησή του. Δηλαδή όσα μυστικά γνώριζε για τη Siemens τα κράτησε για τον εαυτό του.
Σοβαρά ερωτηματικά όμως γεννώνται για τον έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ. Τα αρμόδια στελέχη που βρίσκονταν επί δύο χρόνια στο Λογιστήριο της Siemens ζήτησαν από την κ. Τσακάλου τα πρωτότυπα παραστατικά; Ζήτησαν να μάθουν γιατί είχαν σταλεί στο Λογιστήριο αντίγραφα; Αυτό το στοιχείο δεν παραπέμπει απευθείας σε δώρα προς πολιτικά πρόσωπα; Ο κανόνας είναι ότι όλα τα παραστατικά προωθούνται στο Λογιστήριο. Ζήτησαν να τους επιδειχθεί πρωτότυπο Δελτίο Αποστολής με το οποίο τα χρυσά δώρα εστάλησαν στους πολιτικούς; Υπήρξαν τέτοια Δελτία Αποστολής ή τα δώρα έφευγαν στη… ζούλα; Τιμωρήθηκε κανείς για τη… ζούλα (εφόσον υπήρξε); Ή όχι;

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΟΥ



Η Αικατερίνη Τσακάλου, η επί 22 χρόνια ιδιαιτέρα του Χριστοφοράκου, ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν όλα τα τιμολόγια της Siemens. Από τα χέρια της περνούσαν τα πάντα. Ήταν η γυναίκα που κρατούσε στο γραφείο της τα πρωτότυπα τιμολόγια, για περιπτώσεις σαν και αυτές που αποκαλύπτουμε, δίνοντας στο Λογιστήριο φωτοτυπία, με το όνομα του παραλήπτη καλυμμένο με ταινία!
Η κ. Τσακάλου δεν σταματά να δηλώνει ότι έδωσε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Το ίδιο έκανε και την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο ΣΚΑΪ. Η κ. Τσακάλου λοιπόν που κρύβει την περιγραφή του παραστατικού, έχει αποκαλύψει στη Δικαιοσύνη τα ονόματα των πολιτικών που παρέλαβαν τα τιμαλφή; Έχει επιδείξει τα Δελτία Αποστολής της εταιρείας με τα χρυσά δώρα προς τους πολιτικούς;
Αυτό που διαπιστώνουμε πάντως, είναι ότι επί τρία χρόνια τώρα η Δικαιοσύνη δεν καλεί κανέναν, ούτε κανείς έχει μπει φυλακή. Η εξέλιξη δηλαδή της υπόθεσης Siemens βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Οπότε, δύο τινά θα συμβαίνουν: Ή η κ. Τσακάλου απέκρυψε στοιχεία από τη Δικαιοσύνη ή η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της.
Η Αικατερίνη Τσακάλου οχυρωμένη πίσω από λογικοφανές επιχείρημα, επαναλαμβάνει: «Η διαδικασία της υπόθεσης Siemens βρίσκεται σε εξέλιξη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, οπότε δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω. Θα μιλήσω μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Για τα μόνα πράγματα που μιλάει η επί 22 χρόνια στενή συνεργάτης του Μιχάλη Χριστοφοράκου, είναι:
Α) Ότι της μείωσαν την προσωπική της ασφάλεια παρά το ότι είναι προστατευόμενη μάρτυρας.
Β) Για το μυθιστόρημα που εξέδωσε και το οποίο αν και παραπέμπει τον αναγνώστη στα πρόσωπα και πράγματα της Siemens, η συγγραφέας Τσακάλου επιμένει ότι «τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Ισχυρίζεται ότι πρόκειται περί μυθοπλασίας και ότι τα πρόσωπα και η διήγηση είναι φανταστικά! Οι Λαλάκης, Σταματάκος, Πανίβλακας, Δρακουλίνα και άλλοι… ήρωες του βιβλίου της ΑικατερίνηςΤσακάλου που δημοσίευσε η RealNews, είναι … φανταστικά πρόσωπα!
Γ) Για την αγωγή που έχει κάνει σε βάρος της Siemens. Αγωγή η οποία εκδικάστηκε στις 15 Απριλίου, την επομένη της τηλεοπτικής της εμφάνισης στο ΣΚΑΪ! Άραγε, μήπως η παρουσία της στο κανάλι έγινε κυρίως για υποβοηθητικούς λόγους της αγωγής της κατά της Siemens; Να πούμε ότι ο συνήγορος που υποστηρίζει την αγωγή της κ. Τσακάλου, είναι ο πασίγνωστος Αλέξης Κούγιας, ενώ δικηγόρος της Siemens είναι ο επίσης φημισμένος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

SIEMENS: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΔΩΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!



Ο Ιωάννης Βουλιπώτης ήταν ο… Χριστοφοράκος του 1940. Ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα. Είχε δε παντρευτεί την κόρη το Φον Siemens. Η ομοιότητα δε της περίπτωσής του με τον Χριστοφοράκο, βρίσκεται και σε ένα ακόμη σημείο: Ο Μ. Χριστοφοράκος παντρεύτηκε Τουρκάλα, κόρη μεγαλοβιομήχανου που ο πατέρας της συνεργαζόταν με τη Siemens και ήταν αυτός που έβαλε τον γαμπρό του στα γρανάζια της γερμανικής εταιρείας!
Ο ρόλος της Siemens ήταν ανέκαθεν ο ίδιος: Μίζες στους πολιτικούς. Το μαρτυρεί και η κόρη του Ιωάννη Βουλπιώτη, Ιζαμπέλα Παλάσκα που στο βιβλίο της «Άγγελος ή Δαίμονας» το οποίο εξέδωσε προ εξαμήνου, αναφέρει πολλά εντυπωσιακά για τον τρόπο που λειτουργούσε η γερμανική εταιρεία. Διαβάζοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου, θα διαπιστώσετε ποιο είναι το πρόσωπο όχι μόνο της Siemens αλλά κυρίως των πολιτικών που τ’ αρπάζουν:
«Αυτή η αλλοίωση της προσωπικότητας.. Έχουν αξιώσεις περίπλοκες, οι οποίες ξεκινούν από μεγάλα χρηματικά ποσά και φτάνουν μέχρι συνδυασμένα αιτήματα για παροχές ακινήτων, πακέτα μετοχών, αφανείς χρηματοδοτήσεις δράσεων, προσλήψεις στελεχών και ό,τι άλλο σκεφτούν, ακόμη και την επαγγελματική προώθηση των παιδιών τους.
Αλλά σ’ αυτά ο Βουλπιώτης είχε γίνει ειδικός, καθώς παρόμοια ίσχυαν και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Του άρεσε αυτή η μετάλλαξη των γνωστών πολιτικών, που στο προσκήνιο έδειχναν βαριές κι ατσαλάκωτες προσωπικότητες, αλλά όταν διαπραγματευόταν εξωδίκως μαζί τους για το τι θα επωφεληθούν προσωπικά και βέβαια παράνομα, τους έβλεπε να γίνονται ευτελή ανθρωπάκια και να χάνουν ως διά μαγείας την αίγλη τους, την παγκοίνως αναγνωρισμένη αίγλη τους. Και αφού η δωροδοκία γινόταν πράξη, ο Βουλπιώτης επανερχόταν χαιρέκακα μ’ ένα ασήμαντο δωράκι, ‘‘συμβολικού χαρακτήρα’’, όπως τους έλεγε δήθεν για να μην τους προσβάλει: ένα ασυνήθιστο μοντέλο τηλεφωνικής συσκευής, ας πούμε, ή ένα επιτραπέζιο αντικείμενο, ένα σουμέν με μονόγραμμα, έναν πενοστάτη ή ένα ηλεκτρικό ρολόι τοίχου. Φυσικά, αν επρόκειτο για πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος, τα δώρα μπορούσαν να είναι ένα πλήρες δειγματολόγιο των ηλεκτρικών συσκευών που παρήγε το συγκρότημα.
Τότε κρυφογελούσε ειρωνικά και χαιρέκακα από μέσα του, βλέποντας το δωρολήπτη να παίρνει το δωράκι κατευχαριστημένος – με τη νοοτροπία τού «ό,τι αρπάξει». Χωρίς ακόμη να έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον εξαρτημένος από έναν οποιονδήποτε Βουλπιώτη που τον έχει στο χέρι. Και τον έχει στο χέρι, διότι οποτεδήποτε επιλέξει μπορεί ακόμη και να δημοσιοποιήσει τη δωροδοκία ή, αν βγει στη δημοσιότητα ένα σκάνδαλο, να την παραδεχτεί και να την προσυπογράψει. Και μόνο η απειλή τον καθιστούσε δέσμιο».
 
"Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"

Παραδοχή Ρεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα

Δεν αποκλείει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα από το 2014  ο  Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας κ. Ρεν, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο Ν. Χουντής, υπέβαλλε στη διευκρινιστική ερώτηση,  μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν ο Όλι Ρεν απαντώντας από κοινού σε ερωτήσεις του Ν. Χουντή και του Κ. Πουπάκη, προϊδέασε...
για το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού από το 2014, πράγμα που έσπευσε να διασκεδάσει με δηλώσεις του εκπροσώπου του στις 14/2/2013.
Πιο συγκεκριμένα, στη διευκρινιστική ερώτησή του, ο Ν. Χουντής ζητούσε "να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ο Επίτροπος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που διαβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση ότι, "δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα".
Στην απάντηση του ο Επίτροπος όχι μόνο δεν απέκλεισε να μειωθεί κι άλλο ο κατώτερος μισθός αλλά τόνισε ότι  το πρώτο τρίμηνο του 2014, δηλαδή σε 9 μήνες θα αναθεωρηθεί το σύστημα με βάση την ανταγωνιστικότητα και την προώθηση της απασχόλησης, και τόνισε ότι "Σύμφωνα με τα μνημόνια… προβλέπεται αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό το πρώτο τρίμηνο του 2014" … "Η αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό θα γίνει με σκοπό να καταστεί απλούστερο και αποτελεσματικότερο όσον αφορά την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Οι κοινωνικοί εταίροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση αυτή". Ολοκληρώνοντας την απάντησή του τόνισε ότι "Δεν υφίσταται καμία απολύτως προειλημμένη απόφαση σχετικά με την αναθεώρηση".

Η ερώτηση του Ν. Χουντή
"Στις 14/2/2013, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου, κ. Ρεν, αναφερόμενος στην κοινή απάντηση ερώτησης μου και ανάλογης του συναδέλφου μου κ. Κωνσταντίνου Πουπάκη, ανέφερε τα εξής:
"Λυπάμαι που η απάντηση του κ. Ρεν σε κάποιους ευρωβουλευτές, παρερμηνεύτηκε σοβαρά στην Ελλάδα. Για την ιστορία: ο Αντιπρόεδρος κ. Ρεν ποτέ δεν σχολίασε επερχόμενες μειώσεις του κατώτατου μισθού, όταν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτό που είπε απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν είδηση ήταν:
"Αναθεώρηση του συστήματος για τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση".
Ο κ. Ρεν, δεν ανακοίνωσε τίποτα καινούριο σε αυτή την απάντηση, απλά επανέλαβε αυτά που συμφωνήθηκαν την περίοδο της τελευταίας αναθεώρησης τον Νοέμβριο του 2012, όταν συμφωνήθηκε στην αναθεώρηση του Μνημονίου για την Ελλάδα, ότι πράγματι θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος του κατώτατου μισθού, το πρώτο τρίμηνο του 2014. Δεν υπήρξε καμία σαφής ή σιωπηρή συμφωνία ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των μισθών.
Ο σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι απλώς να αφήνει ανοιχτή την δυνατότητα "αλλαγής" του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, και να διασφαλίζει ότι αυτή η πιθανότητα εξετάζεται βάσει μιας "δομημένης ανάλυσης" των οικονομικών εξελίξεων και των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση  για το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης".
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι:
"Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός και έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα".
Με τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί ο χρόνος της επείγουσας ερώτησης μου, ερωτάται η Επιτροπή:
Προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω "παρερμηνείες", μπορεί ο Επίτροπος να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι, "δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα;".
Η απάντηση του Όλι Ρεν
"Σύμφωνα με τα μνημόνια που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής - εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ - της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναθεώρηση του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Η αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό θα γίνει με σκοπό να καταστεί απλούστερο και αποτελεσματικότερο όσον αφορά την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση αυτή.
Δεν υφίσταται καμία απολύτως προειλημμένη απόφαση σχετικά με την αναθεώρηση".
Από news247

Ποιες οι επιπτώσεις της κρίσης στη δημόσια υγεία

Αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α . Η ύφεση και η λιτότητα έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, με γενικότερες συνέπειες για το επίπεδο της δημόσιας υγείας.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον Ηλία Κονδύλη και τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", συσχέτισαν διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις υπηρεσίες και το επίπεδο της δημόσιας υγείας. 
 
Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για τη δημόσια υγεία έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α. Ακόμα επισημαίνουν ότι, λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
 
Για «κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», έκανε λόγο ο ερευνητής Η. Κονδύλης. Ο Αμερικανός ερευνητής, καθηγητής κοινωνιολογίας και ιατρικής Χάουαρντ Γουέιτζκιν, εξέφρασε τον φόβο του ότι, μετά την Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, απειλούνται με παρόμοια επιδείνωση της δημόσιας υγείας, στο μέτρο που θα εφαρμοστούν παρόμοιες περικοπές. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Αμερικανοί ερευνητές, τόνισαν ότι χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.
 
Εξάλλου, στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature", δημοσιεύεται άρθρο της Βαρβάρας Τραχανά, επίκουρης καθηγήτριας κυτταρικής βιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (της οποίας ο διορισμός εκκρεμεί εδώ και περίπου δύο χρόνια), η οποία προειδοποιεί ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοδοτικών περικοπών στην έρευνα στην Ελλάδα, καθώς και του παγώματος των προσλήψεων, οι νέοι ερευνητές εξωθούνται να φύγουν σε άλλες χώρες, ενώ γενικότερα η επιστήμη στη χώρα μας κάνει βήματα οπισθοδρόμησης.
 
Όπως επισημαίνει, η έλλειψη κονδυλίων απειλεί τη δημιουργική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τα στερεί από νέους επιστήμονες. «Το νεανικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας παράγων- κλειδί για την ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο», αναφέρει.

ΑΜΠΕ

Χούντα… 2013

Τα μέλη της κυβέρνησης δεν είναι συνταγματάρχες, ταξίαρχοι και πολύ περισσότερο στρατηγοί. Είναι στην κυβέρνηση μετά από εκλογές και όχι μετά από την κάθοδο των τανκς. Έχουμε κόμματα, εφημερίδες. Έχουμε τις βασικές ελευθερίες, λόγου, έκφρασης, συνάθροισης (αν και αυτό
συζητείται…). Η χώρα δεν είναι απομονωμένη. Δεν έχουμε Μακρόνησο. Για την ακρίβεια την έχουμε, αλλά άδεια… Δεν έχουμε ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η τηλεόραση είναι έγχρωμη και το σήμα του έθνους δεν είναι ένα πουλί.

Ναι τέτοια Χούντα, δεν έχουμε. Η παραπάνω διευκρίνιση κρίνεται ως αναγκαία, επειδή κάθε φορά που συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση με Χούντα, εγείρονται ενστάσεις και αντιδράσεις, του στυλ, «μα τι λέτε, τότε είχαμε τον στρατό στα πράγματα, τότε είχαμε εξορίες, φυλακίσεις, περιορισμούς κλπ». Ναι σωστά, τότε είχαμε όλα αυτά και άλλα τόσα. Να το ξαναπούμε λοιπόν, τέτοια χούντα δεν έχουμε. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε τέτοια χούντα, το 2013.
Στρατιωτική χούντα όπως αυτή της περιόδου 1967- 1974, δεν έχουμε. Έχουμε όμως μια άλλη Χούντα. Ιδιότυπη, συγκαλυμμένη και εκλεγμένη. Πως προκύπτει Χούντα, εν μέσω «Δημοκρατίας»; Από τα εξής γεγονότα.

Η ενημέρωση του λαού, δεν γίνεται από ένα κρατικό κανάλι και 5 εφημερίδες ελεγχόμενες από την λογοκρισία. Η ενημέρωση γίνεται από πολλά κανάλια και πολλές εφημερίδες. Κινείται όμως μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, με αυστηρά όρια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αρκετά επιτρέπονται. Όποιος βγει από αυτό, συνήθως «τρώγεται», με αριστοτεχνικές μεθόδους. Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να βυσσοδομείς κατά των αναλώσιμων πρωθυπουργών, βουλευτών, υπουργών, αλλά απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά, να σχολιάσεις πράξεις εκδοτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, καναλαρχών, κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Πόσο μάλλον να αποκαλύψεις θέματα σχετικά με την διαπλοκή κράτους- επιχειρήσεων. Εκτός αυτού η life style αντίληψη της πολιτικής, η παραπολιτική ματιά και η προσωποκεντρική οπτική των θεμάτων περιορίζει το εύρος των πληροφοριών και συσκοτίζει την επικαιρότητα. Επιπλέον οι άνθρωποι που παρελαύνουν από τα μικρόφωνα τηλεοράσεων και ραδιοφώνων, δεν είναι περισσότεροι από 100- 150, αναμασώντας απόψεις του ίδιου ιδεολογικού προσανατολισμού, από έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων. Προπαγάνδα χουντικής αντίληψης, σε αμπαλάζ «πολυφωνίας»!

Η συνάθροιση του λαού, για θέματα διεκδικήσεων, είναι τυπικώς ελεύθερη, αν και παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια της «δημοκρατίας», νε την περιορίσει, σε μια λωρίδα, σε μια πλατεία, σε μια μέρα, με επιχειρήματα του τύπου, «διαδηλώνουν μειοψηφίες». Παρά την φιλότιμη προσπάθειά τους, οι συγκεντρώσεις διεξάγονται ακόμη. Αλλά δεν διεξάγονται κανονικά. Πόσες από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, ολοκληρώθηκαν ομαλά και έστειλαν το μήνυμα που ήθελαν οι διαδηλωτές να σταλεί. Ελάχιστες. Εκτός αυτού, η αδιαφορία της εξουσίας για την «λαϊκή οργή», η προκλητική αγνόηση των χιλιάδων διαμαρτυρόμενων, οδηγεί σε νέκρωση έναν βασικό κανόνα δημοκρατίας, που λέει: Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, αφουγκράζονται τις διαθέσεις του λαού και με κάποιο τρόπο ισορροπούν τις αποφάσεις τους, ώστε να εκτονώνεται το βαρύ κλίμα. Αυτό στην «ελληνική δημοκρατία», της κρίσης δεν γίνεται. Ο λαός διαδηλώνει, διαμαρτύρεται και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν απτόητες το έργο τους, αγνοώντας τις λαϊκές διαθέσεις.

Οι νυχτερινές επισκέψεις στις Σκουριές και στην Κερατέα, αστυνομικών δυνάμεων, σπάζοντας πόρτες, δεν συνιστούν στοιχείο δημοκρατικής διαδικασίας. Οι αύξηση της κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας οργάνων της τάξης, με μπουνιές κλωτσιές κατά πολιτών, με τόνους χημικών, με ανελέητο κυνηγητό, δεν είναι δημοκρατία. Οι προληπτικές προσαγωγές, με αστείες αφορμές, δεν είναι δημοκρατία. τα βασανιστήρια στην ΓΑΔΑ, οι μηχανισμοί παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, οι στημένες επιθέσεις λάσπης, δεν είναι δημοκρατία. όταν παραβιάζονται άρθρα του Συντάγματος, όχι με ραδιοφωνικά ανακοινωθέντα, αλλά με τροπολογίες και πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμα και δια της διολισθήσεως… Η ανεργία δεν είναι Δημοκρατία. Ούτε η έλλειψη υγείας και παιδείας. Η ανασφάλεια, η αγωνία για την καθημερινότητα δεν είναι δημοκρατία. οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι προσλήψεις μέσω μη κυβερνητικών εταιρειών δεν είναι δημοκρατία.

Όλα τα παραπάνω είναι Χούντα. Κυρίως και επειδή συμβαίνουν σε καθεστώς που φέρει τον τίτλο δημοκρατία, κυρίως και επειδή συμβαίνουν το έτος 2013. Επειδή οι κοινωνίες, σύμφωνα με όσα μας λένε, έχουν καταφέρει στον 21ο αιώνα, να διεκπεραιώνουν αλλιώς τις διαφορές τους και επειδή το κράτος υπάρχει για να εγγυάται ελευθερίες, δικαιώματα, κατακτήσεις.
Η δημοκρατία πρέπει και οφείλει να είναι καθαρή δημοκρατία, σωστή δημοκρατία, τυπική δημοκρατία. Στην δικτατορία είναι δεδομένο ότι θα μπουκάρουν στο σπίτι σου τη νύχτα, στην δημοκρατία είναι ανεπίτρεπτο. Στην δικτατορία απαγορεύονται οι διαφορετικές και μειοψηφούσες φωνές, στην δημοκρατία επιβάλλονται.

Η δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι ολίγον έγκυος. Ή είναι δημοκρατία, ή δεν είναι.
ΥΓ1. Εννοείται δεν τρέφω αυταπάτες, για την αστική δημοκρατία. Δεν πιστεύω πως είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει ελευθερία για όλους. Το αντίθετο, πιστεύω πως είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει ελευθερίες για τους λίγους και ψευδαίσθηση ελευθερίας για τους πολλούς. Το θέμα και το νόημα του παραπάνω πονήματος, είναι ότι στην Ευρώπη του 2013, ο άρρωστος καπιταλισμός δεν μπορεί πια να προσφέρει τις μέτριες υπηρεσίες που πρόσφερε κάποτε.
ΥΓ2. Επίσης εννοείται, ότι δεν το έχουν σε τίποτα, όταν κριθεί απαραίτητο, να γίνει το πέρασμα, από την «Δημοκρατική Χούντα», στην αυθεντική. Το κουμπί υπάρχει. Είναι θέμα χρόνου και συνθηκών να το γυρίσει κάποιος.
ΥΓ3. Όπως και να έχει, ο στόχος παραμένει. Μια πραγματική, λαϊκή ουσιαστική Δημοκρατία, των ανθρώπων και των ουσιαστικών αξιών, με ελευθερία, ίσες ευκαιρίες και δικαιοσύνη.

Θύμιος Κ.από ellinofreneia

Άκης: Η «Ιφιγένεια» της καθεστωτικής πανούκλας…

Στην Ελλάδα είναι γνωστή και πολυφορεμένη η συνταγή: ΠΑΝΤΑ, με το όχημα της «διαφθοράς» και τους αποδιοπομπαίους τράγους, επιχειρείτο το «ξέπλυμα» και η αναπαλαίωση της σήψης του καθεστώτος και των κομμάτων…
Σήμερα η δωσίλογη κακουργία, στις πιο αποτρόπαιες όψεις τής παρασιτικής, κατοχικής αχρειότητας και διαφθοράς (η κυβέρνηση των ανδρεικέλων), «σπάει» μια πυώδη φουσκάλα της ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ, «ιστορικής» διαφθοράς, για να συγκαλύψει τα δικά της ΔΙΑΡΚΗ εγκλήματα (του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος) και για να «εξιλεωθεί» στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.


Σε κάθε εποχή υπάρχουν τα κατάλληλα «σφαχτάρια», οι «Ιφιγένειες»…

Η σημερινή «Ιφιγένεια» είναι ο Άκης. Συγκεντρώνει και συνθέτει όλα τα «στοιχεία» του «αδύνατου κρίκου»: Της κατεστημένης «ιστορικής» διαφθοράς και της βλακείας…

Καταρχήν συνδυάζει και συνθέτει όλα τα «στάδια» του εκφυλισμού και της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα το «στάδιο» της «εκσυγχρονιστικής» αχρειότητας και δυσωδίας: το «στάδιο» του ακραίου πολιτικού αμοραλισμού και της φρενοβλαβούς παρασιτικής «αλητείας»…

Συνδυάζει, όμως και συνθέτει και όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της παρασιτικής, «εκσυγχρονιστικής» φρενοβλάβειας, αυτά της «αρπαχτής»: προκλητικό και αδηφάγο νεοπλουτισμό, ασύδοτη απληστία, καταθλιπτική πολιτική και ηθική μηδαμινότητα, σκανδαλώδης κραιπάλη και αλαζονική βλακεία…

Έτσι ο Άκης, η ροδέλα της ακραίας καθεστωτικής διαφθοράς στην πασοκική μακάβρια όψη, γίνεται το πλέον κατάλληλο «σφαχτάρι» (ο πιο «αδύνατος κρίκος») για τη δήθεν «κάθαρση» (αναπαλαίωση) του καθεστώτος της σήψης, για τη διάσωση της σημερινής κυβερνώσας, δωσίλογης «αλητείας», ιδιαίτερα της μοχθηρής κακουργίας των σημερινών ηγετών του «τελειωμένου» ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος και ΣΙΑ)...

Γίνεται βορά των πολιτικών παιχνιδιών του καθεστώτος και των κατοχικών ανδρεικέλων του…

Ελλάδα: Πρώτοι στο χρέος, δεύτεροι στο έλλειμμα

Στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα, στο 156,9% το δημόσιο χρέος, μείωση ΑΕΠ στα 193,7 δισ. ευρώ
Στο 10% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, τo 2012, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 156,9%, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27
κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά την Ισπανία (10,6%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περίπου 9 δισ. ευρώ με τα οποία φαίνεται να επιβαρύνει τις ελληνικές δαπάνες το 2012 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνυπολογίζονται από την τρόικα για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, ο συνδυασμός της μη καταβολής των περίπου 8 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, της μη επιστροφής φόρων και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων οδηγεί σε πλεόνασμα το 2013, προκειμένου να ανατραπεί, έστω και εικονικά, το υψηλό έλλειμμα του 2012.

Συμφωνα με την Eurostat το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,3%) και ακολουθεί η Σουηδία (-0,5%), ενώ η Γερμανία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,2%). Συνολικά, 17 κράτη- μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2011, 13 κράτη- μέλη μείωσαν το έλλειμμά τους, 12 εμφάνισαν αύξηση και σε δύο κράτη- μέλη η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το 2012, 14 κράτη εμφάνισαν ποσοστά άνω του 60%, ενώ σε έξι κράτη παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με το 2011 και σε 21, επιδείνωση.

Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ελλάδα από 151,9% σε 156,9% (+5%), που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία (+6,8%).

Ειδικότερα, το 2012, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε στα 193,7 δισ. ευρώ από 208,5 δισ. ευρώ το 2011 και το χρέος μειώθηκε στα 303,9 δισ. ευρώ από 355,9 δισ. ευρώ (από 170,3% του ΑΕΠ, σε 156,9% του ΑΕΠ). Οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν από 52%, το 2011 σε 54,8%, το 2012, ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν από 42,4%, σε 44,7%.

Πηγή: ΑΠΕ

Η απόδραση, όπως και η φυλακή, είναι πάντα εδώ!

Είμαστε κλεισμένοι, λοιπόν, μέσα στο κλουβί μας, το οποίο γίνεται και νοσηρά οικείο!

Κάποτε να έχουμε τις στιγμές διαύγειάς μας, αλλά κυρίως να γέρνουμε μαραμένοι, κουρασμένοι, απογοητευμένοι.
Κάποτε να νιώθουμε αποφασισμένοι να τα βάλουμε με όλους κι όλα, ακόμα και με τα “εγώ” μας αν έχουμε ανοίξει λίγο περισσότερο την αντίληψή μας. Κυρίως όμως να καθηλωνόμαστε αναποφάσιστοι, μπερδεμένοι, σκορπισμένοι ψυχικά και ξανά απογοητευμένοι.

Ωστόσο, έχουμε την αίσθηση ότι…κάπου-κάποτε, σε ανύποπτη ίσως στιγμή, σαν να αντικρίσαμε ένα ζεστό φως να διαπερνάει άπλετο τα κάγκελά μας. Λούζοντάς μας με κατανόηση, έστω και προσωρινά, έστω κι αν το λησμονήσουμε μετά από λίγο.

Γράφει ο  Ένοικος…

Το πιο αστείο, σε επίπεδο τρόμου, είναι η διαπίστωση πως τελικά οι κλειδοκράτορες φαίνεται να είμαστε εμείς. Οι ίδιοι εμείς! Φοβόμαστε τόσο να μας ανοίξουμε λοιπόν; Τρέμουμε στην ιδέα μιας δυνατής απόδρασης από την οικεία φυλακή και στο άγνωστο που ανοίγεται μπροστά μας άβολα, για τις κουρδισμένες εντυπώσεις και συνήθειές μας; Αλλά, συνάμα, ριγούμε στη λάμψη της νεογέννητης παρόρμησης!

Πόσο βαρεθήκαμε το εσώκλειστο είδωλό μας κι ας μη το ομολογούμε ανοιχτά. Πόσο πολύ ανεχτήκαμε τον εσωτερικό μονόλογό μας, κουραστήκαμε από τους εξωτερικούς διαξιφισμούς μας, τις επισημάνσεις μας, τις φλυαρίες μας, τις αναλύσεις μας…Από τη συμφωνία της γενικής διαφωνίας μας.

Γιατί, ό,τι είχε να ειπωθεί πίσω από τα κάγκελα, ειπώθηκε. Και ακούστηκε όποια υπόσχεση ήταν να δοθεί. Και υποδείχτηκαν πολλά που είχαν εντοπισθεί.

 

Αλλά, παρ’όλη την κινητικότητά μας μέσα στους τοίχους που περικλείουν τα κελιά μας, η φοβερή φυλακή μας παραμένει πάντα εδώ! Γύρω μας πνιγηρή, σε ετοιμότητα να καταπνίξει άλλο ένα σάλεμά μας, γνώστης κάθε επόμενης κίνησής μας…Κι ακόμα σπαρταράμε αιμόφυρτοι πέφτοντας από κάγκελο σε κάγκελο, από τοίχο σε τοίχο.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Τι μας ξεφεύγει; Τι λείπει;

Και η πόρτα πάντα εκεί. Μπροστά μας! Να χάσκει με χλευαστική διάθεση απέναντι στο στοιχειωμένο δίλημμά μας και την κατάρα της ασυνενοησίας μας. Και τις αλλεπάλληλες προδοσίες μας, του ενός απέναντι στον άλλο. Kαι τις σκιές της φυλακής που λαμβάνουμε ως πραγματικότητα και ζαρώνουμε από φόβο. Και την ευκολία της εξαγοράς μας από τους διευθυντές των φυλακών. Και τις θυσίες μας, τους νεκρούς μας, τους στοχαστές μας, τα λόγια και τα όνειρα που δεν δικαιώθηκαν ποτέ!

Και το κλειδί ριγμένο κάπου στα εσώτερά μας βαθιά, σαν το θαμμένο μυθικό θησαυρό που ψιθυρίζεται με δέος από γενιά σε γενιά.

Όμως αν…
…αν τους αγνοούσαμε επιδεικτικά, σαν να μην υπήρχαν καθόλου και προχωρούσαμε μπροστά, όλοι μαζί, ισχύς εν τη ενώσει, απλά και μόνο για να σπάσουμε τα ξόρκια και να βγούμε από τη φυλακή, αφήνοντας πίσω μας τις απειλές, τα παραμύθια και τα ψέματα, τους καταδότες και τους προσκυνημένους και το υπηρετικό προσωπικό…
Τότε τι είδους ισχύ θα είχαν πάνω μας οι λίγοι δεσμοφύλακες; Πώς θα μπορούσαν να μας κρατήσουν, ακόμα κι αν ξαπλώσουν αρκετούς στο χώμα, από την απόδραση;

Και οι αρχιτέκτονες της φυλακής; Αν η δική μας ισχύς συμπεριλάμβανε και τη Γνώση; Που ξεκινά από τη βαθιά αρχαιότητα και στροβιλιζόμενη στους αέρηδες του χρόνου, φτάνει διαυγής και δυνατή ως τις μέρες μας. Τότε οι αρχιτέκτονες θα έκριναν πως θα ήταν προτιμότερο γι’αυτούς να χωθούν σαν ποντικοί μέσα στις (μυστικές τους) τρύπες.
Και ούτε τα διαστημόπλοιά τους (ας πούμε) δεν θα προλάβαιναν ίσως να απογειωθούν!

 

Η απόδραση είναι πάντα εδώ, όπως και η φυλακή! Αν είμαστε έτοιμοι.
Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα μπροστά στην πορεία μας ως είδος; ή συμβιβαζόμαστε με το αμετάκλητο θάψιμό μας;

Και για όσους θεωρούν απόδραση την περιχαράκωση μέσα σε μικρά προσωπικά “κάστρα” και θεωρούν εαυτούς ως θεματοφύλακες (χαμένων) γνώσεων και ισχυρών μυστικών και αρέσκονται να τους αναγνωρίζουν ως μύστες ή μάγους ή εξελιγμένους ή και μετάνθρωπους, έχω να πω εγώ το εξής:
Δεν παύουν να παραμένουν φυλακισμένοι μέσα στη μεγάλη φυλακή, έστω κι αν έχουν εξασφαλίσει κάποιες “οάσεις” και προνόμια ησυχίας και ελευθερίας κινήσεων, που ίσως και να τα κέρδισαν οι ίδιοι με τον τρόπο τους και τη δική τους ξεχωριστή, ιδιότυπη πορεία.  Δεν παύει όμως γύρω τους να υψώνεται η περίφραξη. Με βάρβαρους δεσμοφύλακες και θρασύτατους διευθυντάδες και αλαζονικούς αρχιτέκτονες, με ιδρύματα-ιδεολογήματα-συστήματα-βωμούς θυσιών και ποτάμια αίματος να ρέουν παντού. Κάνοντας ακόμα και τους αιώνες να μη μπορούν πια να σηκώσουν ένα τέτοιο φορτίο στους ώμους τους! Αυτό ΔΕΝ αποτελεί ελευθερία για κανέναν. Ούτε για τον υποτιθέμενα ελεύθερο που γνωρίζει τι συμβαίνει στους σκλάβους…

ΠΗΓΗ

Η ΕΕ βάζει τέλος στις στεγαστικές «φούσκες»

Τέλος στις στεγαστικές «φούσκες» επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας νομοθεσία για τα στεγαστικά δάνεια σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν μελλοντικές στεγαστικές «φούσκες» που επιδείνωσαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μίας αγοράς που ανέρχεται σε 6,5 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την ευρωζώνη να ελέγχουν με αυστηρά κριτήρια τους πελάτες και τη δυνατότητά τους να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, απαγορεύοντας κατά πάσα πιθανότητα όσους εγγυώνται για τον εαυτό τους.

Οι νέοι κανόνες θα καθιστούν παράνομη την πρακτική πολλών τραπεζών να πληρώνουν περισσότερα τους υπαλλήλους που ελέγχουν την αξιοπιστία των πελατών με βάση τον αριθμό των δανείων που θα εγκρίνουν, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεύθυνες αποφάσεις.

«Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γι’ αυτούς τους σημαντικούς κανόνες ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι τράπεζες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πριν μπει σε ισχύ στα μέσα του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στεγαστικές «φούσκες» πυροδότησαν την κρίση σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ιρλανδία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επισφάλειες δισεκατομμυρίων και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εγκρίνουν πακέτα διάσωσης ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Στη νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνονται και κανόνες για το διασυνοριακό ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών. 
 

Κύριε υπουργέ, κόψτε τον κώλο των φακελάκηδων γιατρών

Ελευθέριος Ανευλαβής
Ξανά το φακελάκι, «θεσμός», πλέον, της ελληνικής κοινωνίας, στο προσκήνιο. Και με τον νόμο πλέον, με απόφαση βουλευτών.
Οι πάντες το καταδικάζουν, οι άρρωστοι το καταβάλλουν, οι γιατροί το εισπράττουν και οι κυβερνήσεις κάνουν πως δεν βλέπουν.
Οργισμένοι παρακολουθούμε τον ευτελισμό των λειτουργών της ιατρικής στη χώρα μας, με όλες τις κυβερνήσεις ύποπτες για υπόθαλψη... «φακελακίου».
Ποιος, λοιπόν, φταίει για αυτήν την κατάντια;
Φταίνε οι φακελάκηδες γιατροί, (και δεν είναι λίγοι), που το παίρνουν, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια του αρρώστου και των συγγενών του. Οι φακελάκηδες γιατροί, που «δικαιολογούν» τη δωροληψία τους:
Είτε με την θεωρία της επιλογής γιατρού από τον άρρωστο (θέλω να με χειρουργήσει αυτός και τον πληρώνω), Είτε με την θεωρία της αναντιστοιχίας του μισθού τους προς την υψηλή ειδίκευσή τους και το επαγγελματικό τους status.
Πονηρό επιχείρημα το πρώτο. Αναίσχυντο το δεύτερο. Δημόσιοι λειτουργοί αμειβόμενοι από το κράτος είναι οι γιατροί του ΕΣΥ.
Ο φακελάκιας γιατρός, πέραν του ότι είναι επίορκος, αναίσχυντος, δωρολήπτης, εκμεταλλεύεται την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου νοσοκομείου, προς ίδιον όφελος. Ενώ, ανταγωνίζεται, αθεμίτως, τους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους του, οι οποίοι πληρώνουν εξ ιδίων τα ενοίκια των ιατρείων τους και τη γραμματεία τους.
Φταίνε οι άρρωστοι και οι συγγενείς, που δίνουν το φακελάκι, πέφτοντας θύματα της καλλιεργούμενης ανασφάλειας, από τα σαΐνια.
Η αρρώστια, είναι γεγονός, πως αναστατώνει την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή του αρρώστου. Στο απρόσωπο σύγχρονο νοσοκομείο, που απανθρωποποιεί αρρώστους και γιατρούς, οι άρρωστοι χάνουν την ανθρώπινη ταυτότητά τους (γίνονται «περίπτωση στο τρίτο κρεβάτι του θαλάμου 338») και οι γιατροί χάνουν την ανθρωπιά τους (το «παίζουν» τεχνοκράτες με θεϊκές τάσεις!).
Μέσα στο ψυχρό περιβάλλον του Νοσοκομείου, ο άρρωστος, ολοκληρωτικά αδύναμος, αναζητεί ασφάλεια, προσοχή, ενδιαφέρον. Και για να τα βρει, καταφεύγει στο μόνο μέσο που του φαίνεται ότι ανοίγει πόρτες και καρδιές (;):
Στο χρήμα. Στο λάδωμα. Στο φακελάκι.
Αγνοεί, όμως, ότι ο γιατρός, έτσι κι αλλιώς, θα τον αντιμετωπίσει, με την επάρκεια των γνώσεων που διαθέτει, είτε λαδωθεί, είτε όχι. Δηλαδή, δεν θα γίνει καλύτερος γιατρός, επειδή λαδώθηκε.
Βρωμερότερος θα γίνει, από το λάδωμα. Πιθανότατα δεν είναι και καλός γιατρός, έτσι κι αλλιώς, αφού λαδώνεται. Ίσως, ο φακελάκιας, να έχει φήμη, αλλά:
«ιητροί φήμη μεν πολλοί, έργω δεν πάγχυ βαιοί: Γιατροί κατά την φήμη, μεν, πολλοί, κατά , δε, το έργο ελάχιστοι» φωνάζει ο Ιπποκράτης
Δεν υπάρχουν επιβαλλόμενες λύσεις σε θέματα ηθικής τάξεως. Οι γιατροί που παίρνουν φακελάκι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν διαφέρουν από γκαρσόνια λαϊκού «κωλάδικου», που παίρνουν μπαξίσι (το ποσόν διαφέρει), υποσχόμενοι καλό τραπέζι και άμεση εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.
Και ως τέτοιοι, αυτοί οι γιατροί το γνωρίζουν, ούτε της εκτιμήσεως των συναδέλφων τους χαίρουν, ούτε των αρρώστων τους. Κι ας τους λαδώνουν, αυτοί.
Άρρωστοι και συγγενείς αρνηθείτε το φακελάκι. Δεν διασφαλίζει τίποτα.
Κύριε Υπουργέ, εφαρμόστε το πόθεν, αλλά κυρίως το πώς έσχες, σε όλους του μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ. Έτσι θα μπορέσετε, και ο λαός και εσείς, να διαπιστώσετε πόσοι γιατροί, ποιοι και πώς πλούτισαν με τον... μισθό του ΕΣΥ.
Γιατροί του ΕΣΥ διεκδικήστε καλλίτερες αμοιβές από την πολιτεία.
Εάν, εν τούτοις, γιατροί του ΕΣΥ, θέλετε να πλουτίσετε, τότε το ΕΣΥ δεν κάνει για σας. Βγείτε στον στίβο του ελευθέρου επαγγέλματος και ανακαλύψτε «πόσα απίδια βάζει ο σάκκος» σας, στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς.
Μην εκμεταλλεύεσθε το δημόσιο νοσοκομείο προς ίδιον όφελος. Αυτό είναι διαφθορά. Είναι ο ορισμός της διαφθοράς.
Γιατροί του ΕΣΥ, διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας. Ας ξαναγίνει ο γιατρός «πολλών αντάξιος άλλων».

«Χαρτοπόλεμος» αγωγών ΟΣΕ, Siemens, Ναυπηγείων

Πολλά τα ερωτήματα
Την υπόθεση παρακολουθούν όλοι οι συσχετιζόμενοι φορείς, αλλά και οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα ερωτήματα που θέτουν πολλά, με κυριότερα:
Γιατί φτάσαμε στο... μακρινό 2010-11 για να κατατεθούν οι αγωγές του ΟΣΕ, όταν οι προγραμματικές συμφωνίες ενεργοποιήθηκαν το 1999 και ήδη φάνηκαν οι καθυστερήσεις στην προμήθεια του τροχαίου υλικού από το πρώτο έτος;

Ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων του ΟΣΕ, με δεδομένο ότι υπηρεσιακά στελέχη του ΟΣΕ εξέφραζαν απόψεις, από το 2000, για καταγγελία ή ενεργοποίηση ποινικών ρητρών των συμβάσεων;
* Η αργοπορία... ετών μήπως αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία του ΟΣΕ, με το σκεπτικό ότι οι αξιώσεις-διεκδικήσεις δεν απαιτήθηκαν, σε πλήρη διάσταση, εντός των χρονικών ορίων των συμβάσεων;
Το σίγουρο είναι ότι η διαμάχη του ΟΣΕ, κυρίως κατά της Siemens και των Ελληνικών Ναυπηγείων, θα μονοπωλήσει το προσεχές διάστημα τον Οργανισμό, με ορίζοντα τετραετίας, εκτός αν επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός. Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι για τις προγραμματικές συμβάσεις του 1997 έχουν διεξαχθεί και θα διεξαχθούν περισσότερες από 25 δίκες (οι δίκες αυτές αφορούν το αστικό κομμάτι, όχι το ποινικό).


Ο ΟΣΕ εγείρει αξιώσεις 294 εκατ., έχει εισπράξει 17 εκατ. 
Στον αντίποδα, ρελάνς των προμηθευτών με 11 αγωγές. 
«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» αγωγών, με αντικείμενο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξελίσσεται, μεταξύ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των μεγαλύτερων προμηθευτών του. Ο ΟΣΕ έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με μεγαλομέτοχο την Abu Dhabi Mar), της γερμανικής Siemens, της καναδέζικης Bombardier και της ισπανικής Temoinsa, διεκδικώντας 294 εκατ. ευρώ για καθυστερήσεις στην προμήθεια τροχαίου υλικού, στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων του 1999.
Οι προαναφερθείσες εταιρείες, με συνολικά 11 αγωγές, αμφισβητούν τις αξιώσεις του Οργανισμού, διεκδικώντας περί τα 50 εκατ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα έχει υπάρξει ένα συνεχές κυνήγι του Οργανισμού κατά των προμηθευτών του, με αποτέλεσμα την επιδίκαση κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών, ύψους 17 εκατ. ευρώ. Η κύρια εκδίκαση των αγωγών έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τεσσάρων ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών.

Η εν λόγω υπόθεση έχει τεράστια σημασία για τον ΟΣΕ (διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή, όχι τα δρομολόγια), δεδομένου ότι ουδέποτε διεκδίκησε ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Το ιστορικό
Οι τέσσερις αγωγές του ΟΣΕ εκπορεύονται από τις προγραμματικές συμφωνίες που συνήψε ο Οργανισμός το 1997. Ο Οργανισμός καταγγέλλει τις τέσσερις εταιρείες για σημαντικές καθυστερήσεις και αρρυθμίες στην προμήθεια του προβλεπόμενου τροχαίου υλικού.
Υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στην επιχειρησιακή του λειτουργία, με τα συνεπακόλουθα διαφυγόντα έσοδα και κέρδη, κυρίως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Σχεδόν το ίδιο διάστημα που κατατέθηκαν οι αγωγές (2010-11), οι προαναφερθείσες εταιρείες πέρασαν στην αντεπίθεση, αξιώνοντας από τον ΟΣΕ περί τα 50 εκατ. ευρώ, με έντεκα αγωγές. Οι εταιρείες αμφισβητούν τις αξιώσεις και τις ρήτρες που επέβαλε ο ΟΣΕ, ζητώντας παράλληλα τόκους υπερημερίας από καθυστερημένες πληρωμές.
Η μεγάλη μάχη θα δοθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η συνεκδίκαση των αγωγών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Στο μεσοδιάστημα κατέπεσαν όλες οι τραπεζικές εγγυητικές επιστολές που είχαν δοθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών.
Με εξαίρεση την Bombardier, η οποία προεξόφλησε τις εγγυητικές, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπήρξε έντονη αντιδικία με τράπεζες και προμηθευτές. Ωστόσο, όλες επιδικάστηκαν υπέρ του ΟΣΕ, ο οποίος έχει εισπράξει 17 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που προσδίδει ο οργανισμός στην υπόθεση είναι ότι «κυνηγά» στα ισπανικά δικαστήρια την Temoinsa, η οποία μπορεί να έχει πτωχεύσει, ωστόσο διεκδικεί την κατάπτωση εγγυητικών από εφτά ισπανικές τράπεζες.
Στην περίπτωση της Bombardier, όπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία κατέθεσε αυτοβούλως τα αναλογούντα ποσά, αν και επιφυλάχθηκε για τα δικαιώματά της. Στις περιπτώσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων και της Siemens, βγήκαν αποφάσεις υπέρ του ΟΣΕ, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, πρόβλημα προέκυψε με την τράπεζα Unicredit, η οποία αρνείται να δεχτεί την κατάπτωση των εγγυητικών, με πιθανή εξέλιξη προσφυγή σε τακτικό δικαστήριο.

«Ομηρος» της Siemens ο Ηλεκτρικός, πρόβλημα στα βαγόνια

ΑΝΟΙΧΤΟ μέτωπο με τους προμηθευτές του δεν έχει μόνο ο ΟΣΕ, αλλά και ο ΗΣΑΠ. Μπορεί οι αξιώσεις και η αντιδικία του ΗΣΑΠ (νυν «ΣΤΑΣΥ») να μην είναι του βεληνεκούς του ΟΣΕ (τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα), ωστόσο ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην επιχειρησιακή του λειτουργία.
Πολλά συστήματα των συρμών και κυρίως η σηματοδότηση της γραμμής του Ηλεκτρικού έχουν κατασκευαστεί από τη Siemens, ενώ πάρα πολλά ανταλλακτικά δεν βρίσκονται από κανένα άλλο κατασκευαστικό οίκο.
Από το 2009 έως σήμερα ο ΗΣΑΠ και η γερμανική εταιρεία βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες, με εκατέρωθεν αγωγές για αποζημιώσεις. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΗΣΑΠ, «οι εκατέρωθεν δικαστικές διαμάχες, που πηγάζουν από σύμβαση του 1998, είναι η αιτία τού ότι, ακόμη και σήμερα, η Siemens δεν προμηθεύει πλέον ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη συντήρηση των συρμών».
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, παρατηρούνται κωλυσιεργίες στην τεχνική υποστήριξη εγκατεστημένων συστημάτων σηματοδότησης και ηλεκτροδότησης. Αποτέλεσμα: εάν δεν λυθεί η εκκρεμότητα, ο Ηλεκτρικός ίσως και να μην είναι σε θέση να λειτουργεί εύρυθμα το προσεχές φθινόπωρο.