EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Eκτός Δημοσίου, δύο υπάλληλοι, με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ

Οριστικά εκτός της υπηρεσίας τους τέθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι, έπειτα από αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρώτος υπάλληλος είναι ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ, ο οποίος αφού αφαίρεσε τραπεζικές κάρτες αναλήψεων από ιδιώτη, πραγματοποίησε από ΑΤΜ αναλήψεις 6.368 ευρώ και ο δεύτερος είναι υπάλληλος υπουργείου ο οποίος, μέσα σε ένα χρόνο δεν πήγε στην υπηρεσία του 110 μέρες, καθώς δήλωσε αλκοολικός.

«Εβαλε χέρι» σε τσάντα ιδιώτη

Ειδικότερα,ο ανθυπαστυνόμος της υποδιεύθυνσης Αττικής τον Νοέμβριο του 2001, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα από το γραφείο του, αφαίρεσε -όπως ομολόγησε και ο ίδιος στην απολογία του- κατά την ώρα της έρευνας που έκανε σε τσάντα ιδιώτη, τις κάρτες αναλήψεως τριών Τραπεζών. Ο επίμαχος ιδιώτης είχε προσαχθεί για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών. Από σημειωματάριο που βρισκόταν μέσα στην τσάντα - όπως κατέθεσε ο ανθυπαστυνόμος- έμαθε τους αριθμούς των PIN των καρτών αναλήψεων και ενώ ο ιδιώτης βρισκόταν ακόμη στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών, ο ανθυπαστυνόμος πραγματοποίησε αναλήψεις συνολικού ποσού 6.368 ευρώ από μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών (ΑΤΜ), τα οποία βρίσκονταν, μέσα στην ΓΑΔΑ, στην οδό Αχαρνών και στην Πλατεία Κολωνακίου.

Επίσης, βρέθηκαν στην κατοχή του πέντε δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του. Από τις πέντε αυτές ταυτότητες, οι τρεις είχαν απωλεσθεί από τους κατόχους τους και τις βρήκε, όπως ισχυρίστηκε, και οι υπόλοιπες είχαν παραδοθεί στις υπηρεσίες, που υπηρετούσε πριν.

Κατόπιν αυτών, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθυπαστυνόμων του επέβαλε την ποινή της απόταξης από το σώμα της ΕΛΑΣ, καθώς κρίθηκε ότι οι πράξεις που διέπραξε θίγουν την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Αστυνομικού σώματος, ενώ «μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα».

Ο ανθυπαστυνόμος στη συνέχεια άσκησε έφεση, κατά της αποφάσεως του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου η οποία απορρίφθηκε και κατόπιν αυτού προσέφυγε στο ΣτΕ.

Ομως οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του ανθυπαστυνόμου και επικύρωσαν την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας

Η δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ήταν η οριστική απόλυση δημοσίου υπαλλήλου που εργαζόταν σε υπουργείο, καθώς, το 2003, απουσίασε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για 110 εργάσιμες μέρες, με αποτέλεσμα το υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο να του επιβάλει την ποινή της οριστικής παύσης (απόλυση).Ο υπάλληλος στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ, επικαλούμενος ότι το επίδικο χρονικό διάστημα (2003), αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, λόγω της χρόνιας εξάρτησης από το αλκοόλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της ικανότητάς του να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο γνωμάτευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής του έτους 2008, στο οποίο νοσηλεύθηκε πάσχων, από χρόνιο αλκοολισμό, όπως και έγγραφο από το ίδιο νοσοκομείο, του έτους 2009, όπου βεβαιώνεται ότι ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και εντάχθηκε με τη θέλησή του στο πρόγραμμα απεξάρτησης αλκοολικών και ολοκλήρωσε το σχετικό πρόγραμμα δίμηνης νοσηλείας.

Ακόμη, προσκόμισε βεβαίωση άλλου κρατικού νοσοκομείου του έτους 2003 στο οποίο βεβαιώνεται ότι νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες πάσχων από φαρμακευτική δηλητηρίαση και του συνεστήθη νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Για τη δεύτερη αυτή βεβαίωση, ο υπάλληλος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η «φαρμακευτική δηλητηρίαση» ήταν απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς το διάστημα εκείνο υπήρχε πλήρης κατάρρευση της ψυχικής του υγείας, με συνέπεια τον χρόνιο αλκοολισμό του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπάλληλος «δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε κρίση περί ικανότητας του προς καταλογισμό της αποχής του» από την υπηρεσία του. Και αυτό γιατί, οι βεβαιώσεις που προσκόμισε δεν αφορούν το κρίσιμο διάστημα του 2003, αλλά σε μεταγενέστερα έτη, ενώ στη βεβαίωση του νοσοκομείου του 2003, γίνεται αναφορά για ολιγοήμερη νοσηλεία τριών ημερών.

Παράλληλα, αναφέρουν οι δικαστές, ότι ο επίμαχος υπάλληλος ποτέ δεν έκανε κάποια ενέργεια για να εξετασθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ανικανότητά του για εργασία. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε από το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, ότι ο δημόσιος υπάλληλος υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του και η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.Ένα μέλος του δικαστηρίου εξέφρασε αμφιβολία για το αν ο επίμαχος υπάλληλος είχε την ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του, λόγω του αλκοολισμού, που είναι μια εξάρτηση η οποία οδηγεί σε διατάραξη των ψυχοπνευματικών λειτουργιών, όπως υπογραμμίζει.

 defencenet.gr

Το "φέρε τα λεφτά και σώπα" δεν περνά - Έρχονται νέες κινητοποιήσεις από στρατιωτικούς

Τα χειρότερα έρχονται. Και σ΄ ότι αφορά στις περικοπές που θα επηρεάσουν καταλυτικά το βιοτικό επίπεδο και των στρατιωτικών αλλά και σ΄ ότι αφορά τις αντιδράσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα με την τακτική του “φέρε τα λεφτά και σώπα”, όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα αλλά αντιθέτως φουντώνει το κύμα αντιδράσεων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.


Στρατιωτικοί και κυρίως αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο χειρισμό εργασιακών θεμάτων φαίνεται ότι αναζητούν πλέον νέους ,πιο δυναμικούς και κυρίως “νόμιμους” τρόπους αντίδρασης που θα έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη ,ακόμη και σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν με καχυποψία όσους επέλεξαν να φορούν στολή.
Η πρόταση για απεργία πείνας που ακούστηκε από τους αστυνομικούς είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη αυτής της προσπάθειας. Ανάλογες σκέψεις για μορφές αντίδρασης που δεν θα εκφράζονται πλέον μέσα από συγκεντρώσεις υπάρχουν στις Ενώσεις Στρατιωτικών αλλά και στις Ενώσεις Αποστράτων πλην των “θεσμικών”. Η μορφή που θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις θα έχουν βασικό στόχο να στείλουν το μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία ότι οι στρατιωτικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και όχι μια κάστα δήθεν προνομιούχων όπως συστηματικά από το 2009 επιχειρούν -ανεπιτυχώς πλέον- να τους παρουσιάσουν.
Οι μορφές των αντιδράσεων θα κινούνται κατηγορηματικά και απόλυτα εντός όσων προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα ,αυτό είναι αυτονόητο αλλά και αναγκαίο, για να διατηρηθεί το κύμα προσέλευσης στρατιωτικών που παρατηρείται τελευταία από το “στρατόπεδο της σιωπής” στο “στρατόπεδο” εκείνων που μιλούν και επισημαίνουν ότι η Εθνική Άμυνα της χώρας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο παζαρέματος με κανέναν. 

Νικητής Φέτελ, πανικός πίσω του

Οι "μάχες" στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν μεταφέρθηκαν στην πίστα του Σακχίρ. Ο μοναδικός οδηγός που δεν συμμετείχε ήταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull).
Ο Γερμανός πήρε τη δεύτερη νίκη του φέτος μετά το "δράμα" στη Μαλαισία. Πίσω του έγινε μεγάλος αγώνας με επεισοδιακές στιγμές και αναμετρήσεις μεταξύ οδηγών της ίδιας ομάδας.

Όπως και το 2012 στο Μπαχρέιν έτσι και φέτος ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο ο Κίμι Ράικονεν και ο Ρομαίν Γκροζάν σε ένα εκπληκτικό απόγευμα για τη Lotus. Ο Γκροζάν στέρησε το πρώτο βάθρο από τον Πολ Ντι Ρέστα (Force India).

Στην εκκίνηση ο poleman Nίκο Ρόσμπεργκ (Mercedes) έφυγε μπροστά από τον Φερνάντο Αλόνσο (Ferrari) και τον Φέτελ. Ο τελευταίος πέρασε τον Ισπανό και εν συνεχεία τον Γερμανοφινλανδό. Η Mercedes δεν είχε καλό ρυθμό αγώνα με τον Ρόσμπεργκ να χάνει θέσεις από αρκετούς οδηγούς, για να τερματίσει τελικά στην 9η θέση.
Εξαιρετικά άτυχος ήταν ο Αλόνσο που είδε το DRS του να κολλάει. Με ανοιχτή πτέρυγα μπήκε δύο φορές στα pit για να του την κλείσουν (με δυσκολία) οι μηχανικοί του, συμβιβάστηκε με τη μοίρα του και συνέχισε τον αγώνα με απενεργοποιημένο DRS. Στον 9ο γύρο ήταν 19ος, όμως έκανε αγώνα αντάξιο του ταλέντου του και αναρριχήθηκε μέχρι την όγδοη θέση. Όμως βρίσκεται 30 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Φέτελ στη βαθμολογία.

Υποτονικός στο ξεκίνημα ο Χάμιλτον, αναμετρήθηκε ουκ ολίγες φορές με τον Μαρκ Γουέμπερ (Red Bull) και τελικά τερμάτισε 5ος μπροστά από τον διάδοχο του στη McLaren, Σέρχιο Πέρες.
Ο Μεξικανός οδηγός που έχει δεχθεί σκληρή κριτική, βάλθηκε να κλείσει στόματα. Στις τελευταίες στροφές προσπέρασε τον Γουέμπερ για την 6η θέση. Αρκετούς γύρους νωρίτερα είχε αγωνιστεί εναντίον του τιμέιτ του, Τζένσον Μπάτον, ενώ αργότερα ανάγκασε και τον Αλόνσο να βγει εκτός πίστας για να τον αποφύγει. Την πρώτη 10άδα έκλεισε ο Μπάτον στον πρώτο καλό αγώνα φέτος για τη McLaren μετά από τέσσερα pitstops.

Ο Μπάτον χαρακτήρισε "πολύ επιθετικό" τον τιμέιτ του μετά το τέλος του αγώνα: "Φώναξα πολύ στο team radio, τα συναισθήματα ήταν έντονα, αλλά θα έλεγα ξανά το ίδιο. Ο αγώνας ήταν εκπληκτικός. Η μοναδική παραφωνία ήταν ο Τσέκο. Ήταν πολύ επιθετικός. Στα 300χλμ/ώρα δεν περιμένεις από τον τιμέιτ σου να έρθει δίπλα σου και να σε βρει με το μονοθέσιο του. Εξεπλάγην και πιθανότατα δεν είμαι ο μοναδικός που νιώθει έτσι".

Στον 1ο γύρο ο Φελίπε Μάσα (Ferrari) είχε επαφή με τον Έιντριαν Σούτιλ (Force India). Ο Γερμανός κατέστρεψε το ελαστικό του και... ευχήθηκε τα ίδια και στον Βραζιλιάνο. Ο Μάσα έπαθε ζημιά στην πτέρυγα και δύο φορές κλάταρε το ελαστικό του για να τερματίσει 15ος.
Οι ομάδες θα ανασυνταχθούν με τον επόμενο αγώνα να διεξάγεται στις 12 Μαΐου στη Βαρκελώνη δηλαδή σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η κατάταξη

ΘΕΣΗΟΔΗΓΟΣΟΜΑΔΑΧΡΟΝΟΣ
1.ΦέτελRed Bull-Renault57 γύροι
2.ΡάικονενLotus-Renault+9.1δευτ.
3.ΓκροζάνLotus-Renault+19.5
4.Ντι ΡέσταForce India-Mercedes+21.7
5.ΧάμιλτονMercedes+35.2
6.ΠέρεςMcLaren-Mercedes+35.9
7.ΓουέμπερRed Bull-Renault+37.2
8.ΑλόνσοFerrari+37.5
9.ΡόσμπεργκMercedes+41.1
10.ΜπάτονMcLaren-Mercedes+46.6
11.MαλντονάντοWilliams-Renault+1:06.4
12.ΧούλκενμπεργκSauber-Ferrari+1:12.9
13.ΣούτιλForce India-Mercedes+1:16.7
14.ΜπόταςWilliams-Renault+1:21.4
15.ΜάσαFerrari+1:26.3
16.ΡικιάρντοToro Rosso-Ferrari+1 γύρος
17.ΠικCaterham-Renault+ 1 γύρος
18.ΓκουτιέρεςSauber-Ferrari+1 γύρος
19.ΜπιάνκιMarussia-Cosworth+1 γύρος
20.ΤσίλτονMarussia-Cosworth+1 γύρος
21.Φαν ντερ ΓκάρντεCaterham-Renault+2 γύροι

Ταχύτερος γύρος: Φέτελ 1:36.961

Βαθμολογία οδηγών

ΘΕΣΗΟΔΗΓΟΣΒΑΘΜΟΙ
1.Φέτελ77β.
2.Ράικονεν67
3.Χάμιλτον50
4.Αλόνσο47
5.Γουέμπερ32
6.Μάσα30
7.Γκροζάν26
8.Ντι Ρέστα20
9.Ρόσμπεργκ14
10.Μπάτον13

Βαθμολογία κατασκευαστών

ΘΕΣΗΟΜΑΔΑΒΑΘΜΟΙ
1.Red Bull109
2.Lotus93
3.Ferrari77
4.Mercedes64
5.Force India26
6.McLaren23
7.Toro Rosso7
8.Sauber5

Έτσι μας κλέβουν οι ταξιτζήδες [ΦΩΤΟ]

Μία από τις τελευταίες πατέντες που έχουν στα χέρια τους κάποιοι επιτήδειοι αυτοκινητιστές, για να πειράζουν το ταξίμετρο, είναι το περίφημο «πυροβόλο». Πρόκειται για ένα μηχανηματάκι, σαν κι αυτό που χρησιμοποιείται για να ανοίγουν και να κλείνουν οι  γκαραζόπορτες, όπως ανέφερε ο ταξίαρχος Δημήτρης Παπαναγιώτου, διευθυντής Τροχαίας Αττικής.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα μόλις πατήσει ο οδηγός ένα από τα κουμπάκια αμέσως κάνει το ταξίμετρο να «λειτουργεί» διαφορετικά και να χρεώνει πολύ περισσότερο τους πελάτες και δυστυχώς όπως είπε ο ταξίαρχος, από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι...μισοί το χρησιμοποιούσαν!

Φυσικά στους ασυνείδητους επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις και από την Ομοσπονδία τους...


Μπαρόζο: Η καθυστέρηση αποφέρει νέα μέτρα

"H καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση". Αυτό είναι το βασικό μάθημα από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη στην "Καθημερινή".

"Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, είναι ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση", τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τη συμπλήρωση τριών ετών από την υπογραφή του Μνημονίου. Ο κ. Μπαρόζο εξαίρει, πάντως, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει με νόημα ότι οι μηχανισμοί στήριξης "επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν".

Στο σφυρί...

Στο… σφυρί βγάζει το υπουργείο Οικονομικών από δικαστήρια και στρατόπεδα μέχρι και ολόκληρα πάρκα. Ενα προς ένα «τσεκάρουν» στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών 3.151 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, που –βάσει Μνημονίου– πρέπει να «περάσουν» στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και να αξιοποιηθούν αναλόγως. 

Ηδη, ένα μέρος τους έχει μεταφερθεί εκεί, καθώς η συμφωνία με την τρόικα μιλά για 250 «μεταβιβάσεις» ανά τρίμηνο. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων, πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.

Δεν είναι, όμως, όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Αλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κ.λπ. Αλλα είναι εντός σχεδίου, αλλά τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός.

Μαρκογιαννάκης. Το Σύνταγμα απαγορεύει τη βίαιη προσαγωγή Παπανδρέου! Το ίδιο Σύνταγμα επιτρέπει την εξόντωσή μας...

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή , ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» κ. Μαρκογιαννάκης είπε πως το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη βίαιη προσαγωγή του κ. Παπανδρέου ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να...
καταθέσει ως μάρτυς, όπως προφανώς (λέμε εμείς) θα συνέβαινε με κάθε απλό πολίτη.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε την βουλευτική ιδιότητα του κ. Παπανδρέου και είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 62, βουλευτική ασυλία) «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Επομένως δεν μπορεί να διαταχθεί από την εξεταστική επιτροπή η βίαιη προσαγωγή του βουλευτή κ. Παπανδρέου.

Εμείς θα προσθέταμε πως ακόμα και αν δεν είχε τη βουλευτική ιδιότητα ο κ. Παπανδρέου, ακόμα και τότε θα υπαγόταν στην προστασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, ως διατελέσας μέλος κυβέρνησης. Δηλαδή ακόμα και η αναφορά του ονόματός του στο πλαίσιο κάποιας εξέτασης, θα σταματούσε αμέσως τη διαδικασία και ο σχετικός φάκελος θα αποστελλόταν  αμελλητί στη Βουλή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή αυτού του Συντάγματος, αυτού του πολιτικού συστήματος. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
 

Γερμανικό έγγραφο-φωτιά για τις αποζημιώσεις

Γερμανικό έγγραφο-φωτιά που δημοσιεύει «Το Βήμα» και το οποίο απέστειλε η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 1967, αποδεικνύει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον πλέον κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο δια «στόματος» της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης και της εδώ πρεσβείας της ότι η χώρα μας ουδέποτε παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της κατά της Γερμανίας για τα ζητήματα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, καθώς και ακολούθως των πολεμικών, ιδιωτικών και δημοσίων, αποζημιώσεων.
Ζητήματα τα οποία, μάλιστα, αφού δεν τα διαχωρίζει, ουσιαστικά η γερμανική πλευρά τα αντιμετωπίζει ενιαία ως ελληνικές απαιτήσεις από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Αναφέρεται ρητά σε αξιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος από «χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις» την περίοδο της Κατοχής, αλλά την ίδια στιγμή συνδέει και αυτές τις αξιώσεις με εκείνες των αποζημιώσεων βάσει της Συμφωνίας του Λονδίνου.
Με το έγγραφο αυτό η γερμανική πρεσβεία απαντά σε σχετική ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πλευράς της 9ης Νοεμβρίου 1966 προς τη Βόννη.
Η τελευταία, λοιπόν, ρητά αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια ελληνική παραίτηση, κατόπιν απαντήσεως που η ίδια η κυβέρνηση της Βόννης έστειλε στην πρεσβεία της στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 1965 πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα, ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές επαφές τον Σεπτέμβριο του 1964 και τον Μάρτιο του 1965, με προσωπική μάλιστα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προκύπτει από αυτή τη γερμανική ρηματική διακοίνωση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κέντρου ψάχνει το τι έχει συμβεί την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή με το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, προτού λάβει τις σχετικές απαντήσεις από τη Βόννη έχει πέσει και η ίδια από τους αποστάτες. Τελικά έχει αλλάξει σειρά κυβερνήσεων ως τη στιγμή που στις 31 Μαρτίου του 1967, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη χούντα, το γερμανικό έγγραφο παραδίδεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν οι Γερμανοί απαντούν ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί αλλά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα παρασύρουν την απάντηση στο ούτως ή άλλως απόρρητο ελληνικό ερώτημα στην αφάνεια.
Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει με τη ρηματική διακοίνωσή της (verbal note) με αριθμό πρωτοκόλλου Νο. 68/67 και ημερομηνία 31 Μαρτίου 1967 προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της εξοχότητος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Σρέντερ ανέφερε τις επιστολές του διευθυντή του ομοσπονδιακού υπουργείου των Οικονομικών Ράινχαρντ της 30ης Σεπτεμβρίου 1964 στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και του διευθυντή του ίδιου υπουργείου δρος Κάιζερ της 26ης Μαρτίου 1965 στον βουλευτή-καθηγητή Α. Παπανδρέου. Σε αυτές τις επιστολές γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έγιναν από αντιπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης το 1958 με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας που αφορά τη χορήγηση πίστωσης 200 εκατ. μάρκων».
»Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
»Μπορεί να αναφερθεί ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χορηγήσει την πίστωση 200 εκατ. μάρκων είχε ως κίνητρό της τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη νομική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την παραπάνω Συμφωνία».
Το γερμανικό έγγραφο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο τους μύθους σχετικά με δήθεν ελληνική παραίτηση, τους οποίους καλλιέργησε έντεχνα και στο παρελθόν αλλά και τώρα, χωρίς όμως ποτέ να φέρει στο φως στοιχεία που να τους στηρίζουν. Αντίθετα, με το παρόν έγγραφο αναγνωρίζει και η ίδια ρητά ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου είδους αποποίηση από την ελληνική πλευρά.
ΠΗΓΗ: TO BHMA

Εξαφανίζονται τα μετρητά από την αγορά - Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ

Εξαφανίζονται τα μετρητά από την αγορά, δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις, ανακρίνονται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.


Αυτά προβλέπονται τουλάχιστον στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που ...
βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα. Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία. Πάντως το πιο ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, θα δοθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.

Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή). Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων. Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Real News, περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.

πηγη pestanea

Συνελήφθη μουσικοσυνθέτης - "μαϊμού" γιατρός

Συνελήφθη 54χρονος μουσικοσυνθέτης ο οποίος "εμφανιζόταν" συστηματικά ως ιατρός.
Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη, απόστρατου αστυνομικού, σύμφωνα με την οποία, ο κατηγορούμενος "εμφανιζόταν" ως ιατρός, που εφαρμόζει μάλιστα σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους για την καταπολέμηση κάθε μορφής καρκίνου, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη χρήση "κοκτέιλ" φαρμάκων", που ισχυριζόταν ότι παρασκευάζει ο ίδιος, συνεργαζόμενος με επιστημονική ομάδα ιατρών.
Σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, στο Κ.Α.Τ. Κηφισιάς, και μάλιστα στον προαύλιο χώρο, καθ΄υπόδειξη του "ιατρού", αφού ισχυρίστηκε ότι συνεργάζεται με επιστημονική ομάδα ιατρών του Νοσοκομείου "ΜΕΤΑΞΑ", ενώ παλαιοτέρα δούλευε στο Κ.Α.Τ., απαίτησε από τον καταγγέλλοντα το χρηματικό ποσό των (9.000) ευρώ, εκ των οποίων τα μισά έπρεπε να δοθούν ως προκαταβολή άμεσα, προκειμένου να επιμεληθεί της θεραπείας συγγενικού του προσώπου.
Στην ιδία συνάντηση, αφού "είδε τις εξετάσεις του ασθενούς, ζήτησε επιπλέον το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, ως έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί στην επαρχιακή πόλη, όπου διαμένει ο ασθενής, για να τον "εξετάσει" προσωπικά και να αρχίσει τη "θεραπεία".
Μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κανονίστηκε νέα συνάντηση, χθες, στον προαύλιο χώρο του Κ.Α.Τ, προκειμένου να του δοθούν τα έξοδα μετακίνησης και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, κατά τη συνάντηση, και τα υπόλοιπα 200 ευρώ στην επαρχιακή πόλη, όπου θα μετέβαινε. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο 54χρονος συνελήφθη, έχοντας στην κατοχή του το προσημειωμένο ποσό των 300 ευρώ.
Από την έρευνα που επακολούθησε προέκυψε ότι ο συλληφθείς δεν είναι καταχωρημένος στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κανένας ιατρός με τα στοιχεία ταυτότητας του.
Επιπλέον κατασχέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης της αξιοποίνων πράξεων, που τον βαραίνουν.
πηγή:news.gr

Το απόρρητο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα

Απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, φέρνει το νέο Μνημόνιο, που θα...
υπογράψει η χώρα μας με το Μηχανισμό Στήριξης.

Σύμφωνα το απόρρητο κείμενο της επικείμενης συμφωνία που παρουσιάζει η εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», φέρνει τα πάνω-κάτω στο δημοσιοϋπαλληλικό status quo καθώς οι δανειστές μας απαιτούν να γεμίσει η «δεξαμενή» των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημόσιου δικαίου.

«Εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού διακίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση», επισημαίνεται σε μία παράγραφο του κειμένου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κείμενο, προσδιορίζονται ακριβώς οι κατηγορίες απασχολουμένων προς αποχώρηση. Οι εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οι οποίες προβλέπονται για φέτος και ολόκληρο το 2014, θα προέλθουν από:

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις.

-Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

-Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση», σημειώνει χαρακτηριστικά η αναφορά της επικείμενης συμφωνίας. Παράλληλα, επισημαίνει πως για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν θα υπάρχουν προσλήψεις, εκτός κάποιων που θα προκύψουν μέσω ανοιχτών αξιοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά και στο θέμα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας, που προβλέπεται στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας. Οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα περάσουν υποχρεωτικά στο σχήμα, θα προέλθουν από:

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

- Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων», τονίζει η συμφωνία.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύπτουν από τέσσερις κατηγορίες.

- Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους.

- Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν.

- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.



Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ο Νίκος Δένδιας και το Πριγκιπάτο των Offshore της Κέρκυρας !!!

Κύριε υπουργέ… Πρόσφατα περιήλθαν σε γνώση μας πληροφορίες ότι υπήρξατε (το «υπήρξατε» έχει τη σημασία του, γιατί έγινε πρόσφατα διακοπή της δραστηριότητας) νομικός εκπρόσωπος δύο offshore εταιρειών με έδρα και ΑΦΜ στην οικεία Εφορία της Κέρκυρας…

Μάλιστα το φορολογικό τους μητρώο περιλαμβάνεται και στη λίστα των…6.500 offshore που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ελεγχθούν από κάθε εφορία αυτές που εμπίπτουν στη χωρική τους αρμοδιότητα, στο αν δηλαδή εξεπλήρωσαν προς το Δημόσιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις…

Από τον Θάνο Πασχάλη

* Το πρώτο ερώτημα, κύριε υπουργέ, αφορά στο αν -νομίμως βεβαίως, υπό ηθική αμφισβήτηση όμως- υπήρξατε νομικός εκπρόσωπος σε δύο offshore, εκ των οποίων η μία εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή σας, ενώ η έτερη εμφανίζεται να μην ασκεί δραστηριότητα. Και οι δύο δηλώνουν ως έδρα την Κέρκυρα και μάλιστα την αυτή διεύθυνση.

* Το δεύτερο ερώτημα, κύριε υπουργέ, έχει να κάνει με το γεγονός -και είναι ιδιαίτερα σημαντικό- ότι η δραστηριοποιούμενη offshore εταιρεία φέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών να μην έχει καταβάλει από το 2005 (που δηλώνει έναρξη) έως το 2011 τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Δηλαδή Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ΦΠΑ και Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για τα ακίνητα που απέκτησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Επίσης η Α’ ΔΟΥ Κέρκυρας καλείται να ελέγξει εάν η εταιρεία κατέβαλε επίσης την εισφορά του 3% επί της αντικειμενικής αξίας αγοράς των ακινήτων έως το 2010 και του 15%, που προβλέπεται από το 2011, σύμφωνα με το νόμο… Στη λίστα, πάντως, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η εταιρεία φέρεται να μην κατέβαλε τους παραπάνω φόρους προς την Εφορία. Είναι πάντως χαρακτηριστικό και απορίας άξιον ότι υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων μόνο το 2012…

Διακοπή λειτουργίας

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι και οι δύο εταιρείες (η δεύτερη εταιρεία, στην οποία φέρεστε νομικός εκπρόσωπος από τον Ιούνιο του 2003) έκαναν πρόσφατα διακοπή λειτουργίας στην αρμόδια Α’ ΔΟΥ Κέρκυρας, άγνωστο γιατί. Οπως προβλέπεται από νόμο, κύριε υπουργέ, βουλευτές και άλλοι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν επιτρέπεται να είναι κάτοχοι offshore εταιρειών ούτε μέτοχοι. Μάλιστα σε αντίθετη περίπτωση εκπίπτουν του αξιώματός τους… Πόσο όμως είναι ηθικό να είναι νομικοί εκπρόσωποι;

Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο (ως δικηγόρος εσείς) καταργήθηκε, πλέον, για τους βουλευτές, ωστόσο σε όλη την Ευρώπη έχει ξεκινήσει ένας τιτάνιος αγώνας -και από επιφυλακτικές μέχρι χθες κυβερνήσεις- να ελεγχθούν οι offshore εταιρείες. Ηδη ελέγχονται χώρες όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο,το Λιχτενστάιν για το τραπεζικό τους απόρρητο, καθώς κρίνεται ότι υποθάλπουν με διάφορα νομικά τεχνάσματα και ειδικές κατασκευές τέτοιου είδους εταιρείες ώστε να φοροαποφεύγουν. Οι φορολογικοί παράδεισοι, κύριε υπουργέ, δεν κρύβονται μόνο σε εξωτικές χώρες, αλλά ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και της Ευρωζώνης, και το γνωρίζετε αυτό.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν 6.500 καταχωρισμένες offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχοντας ως έδρα φορολογικούς παραδείσους. Στους φορολογικούς παραδείσους εσχάτως υπήχθη από Ευρωπαίους ηγέτες (πληρώνοντας το τίμημα) και η Κύπρος, κατηγορούμενη ότι ως χώρα της Ευρωζώνης έχει συστήσει τέτοιου είδους εταιρείες με ιδιαίτερο νομικό μανδύα.

* Τέλος, κύριε υπουργέ, μόνο στην Κέρκυρα έχουν καταχωριστεί ώς δραστηριοποιούμενες κυρίως στο χώρο των ακινήτων περίπου 70 offshore εταιρείες…

Τα κομματικά κοράκια και το μονοξείδιο της προπαγάνδας

Το να χάνουν δυο νέοι άνθρωποι τη ζωή τους και άλλοι τρεις να δίνουν μάχη για αυτή, είναι ασφαλώς ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Η ανθρώπινη καθημερινότητα είναι γεμάτη από τραγικά περιστατικά που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή και δεν «χωνεύονται» εύκολα από το ανθρώπινο μυαλό. Όμως συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Είτε πρόκειται για ένα μαγκάλι, είτε πρόκειται για ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, είτε πρόκειται για μια ξαφνική ασθένεια, ο πόνος και η τραγωδία είναι συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης και δεν μπορεί κανένας να ξεφύγει από αυτές.
Πριν από μερικές μέρες είπα σε μια φίλη στο twitter πως δεν θα γράψω για αυτό το θέμα, διότι δεν ανέχομαι την εκμετάλλευση που γίνεται. Σήμερα γράφω τελικά, ακριβώς για αυτό το λόγο. Διότι από την ημέρα αυτού του τραγικού συμβάντος μέχρι σήμερα, αυτά τα δυο παλληκάρια που χάθηκαν, έχουν γίνει αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης που επιχειρεί να επενδύσει πάνω στον ανθρώπινο πόνο για να εισπράξει είτε πολιτικές, είτε οικονομικές υπεραξίες.
Μια περιήγηση στο διαδίκτυο βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Δεν υπάρχει site και blog που να μην αναλώθηκε σε φτηνούς συναισθηματισμούς μέσα από άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο και ό,τι άλλο κατεβάζει το μυαλό ανθρώπων που ενδιαφέρονται είτε να κάνουν προπαγάνδα, είτε να «καβαλήσουν» στο κύμα, να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους και να την εξαργυρώσουν σε μερικά διαφημιστικά banners. Είναι αυτή η στάση σεβασμός στη μνήμη δυο παιδιών που χάθηκαν; Αντέχει στη κοινή λογική η εξίσωση: ακριβό πετρέλαιο άρα η κυβέρνηση και το μνημόνιο δολοφόνησαν τα παιδιά; Δηλαδή, αν αύριο κάποιος εξαιτίας της ακριβής βενζίνης πάρει το λεωφορείο και πέσει και σπάσει το πόδι του κατά την αποβίβαση θα πρέπει να αποδώσει την ευθύνη στην… τρόικα;
Έχω ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κι έχω διατυπώσει ευθέως την άποψή μου πως με τα μνημόνια κάνουμε μια «τρύπα στο νερό». Είμαι ο τελευταίος που θα δικαιολογούσε την πολιτική που ακολουθείται από μια γερμανοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί μόνο στην ύφεση, την ανεργία και στον …Πέπε Γκρίλλο. Την ίδια στιγμή χθες ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 14.200 μονάδες γιατί η Fed διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά. Κάτι που αρνείται πεισματικά να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζοντας το παιχνίδι των Γερμανών. Για όλα αυτά όμως δεν ακούγεται κιχ από τους αντιμνημονιακούς «επαναστάτες». Τσιμουδιά!
Με ενοχλεί λοιπόν βαθιά σαν άνθρωπο να βλέπω πως το έλλειμμα στρατηγικής και πολιτικής πρότασης να υποκαθίσταται από βουτυρομπεμπέδικες σαχλαμάρες όπως αυτές των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν χθες και πέταξαν κάρβουνα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενοι την ημέρα της κηδείας του ενός φοιτητή. Σαν τα κοράκια κάνουν κύκλους πάνω από δύο σoρούς καθώς δεν θέλουν, δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να πουν οτιδήποτε θα βοηθούσε να βγει η κοινωνία από την παρακμή μέσα στην οποία βουλιάζει. Τα κοράκια περιμένουν την ασφυξία της κοινωνίας από το μονοξείδιο της προπαγάνδας για να ορμήσουν στη εύκολη λεία τους.
ΥΓ: Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς, οφείλει να αναγνωρίσει την έντιμη και καθαρή στάση του Αλέκου Αλαβάνου που ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού φορέα που έχει ως στρατηγικό στόχο την επιστροφή στη δραχμή. Ούτε «Ζάππεια», ούτε «κωλοτούμπες», ούτε «επαναδιαπραγματεύσεις» που έχουν αναγάγει το «παπατζηλίκι» σε …υψηλή πολιτική.
 

Ο Άκης και οι σιωπές των άλλων

Την επόμενη Δευτέρα αρχίζει μια μεγάλη δίκη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάθεται στο εδώλιο με ένα βαρύ κατηγορητήριο για διαφθορά. Ό,τι χειρότερο για έναν πολιτικό, είναι να κατηγορείται για ιδιοποίηση του δημοσίου χρήματος. Αλλά και ό,τι καλύτερο για έναν κατηγορούμενο είναι να βρίσκεται μπροστά τον φυσικό δικαστή του, όπου μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να μην κρεμάνε στα μανταλάκια. Αν όσοι τον κατηγορούν έχουν στοιχεία και τον κατηγορούν δίκαια, να καταδικαστεί. Αν όχι, να αποδοθεί στην κοινωνία χωρίς σκιές.
Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται ούτε από τα ΜΜΕ, ούτε από τους πολιτικούς αντιπάλους τους, ούτε με διαδόσεις. Καταδικάζονται από  τα συντεταγμένα δικαστήρια με στοιχεία. Μπορούν να ακούσουν από τα όργανα της πολιτείας για ποιο λόγο κατηγορούνται και μπορούν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Και η δικαστική κρίση βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει, επιτέλους, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Και το μόνο που μπορεί να πει κανείς αυτή τη στιγμή είναι να έχει μια δίκαιη δίκη, όπως πρέπει να έχει κάθε κατηγορημένος. Στην περίπτωσή του, αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί η κοινή γνώμη δείχνει να έχει ήδη αποφανθεί για την ενοχή του, υπό τον βομβαρδισμό που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης, με βάση πληροφορίες που διαρρέουν από τη δικογραφία ή με βάση θεωρίες και εκδοχές που διατυπώνονται χωρίς δυνατότητα ελέγχου τους.
Για πολλούς η καταδίκη του προεξοφλείται. Εννοείται όμως ότι οι δικαστές του θα σταθούν πάνω από αυτά και θα κρίνουν κατά συνείδηση, κατά το νόμο και με βάση τη δικογραφία και τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους, χωρίς να επηρεαστούν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία αυτή τη στιγμή. Εκτός από κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Ο Τσοχατζόπουλος στην προανακριτική διαδικασία ζήτησε να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της εποχής για τις υποθέσεις που κατηγορείται. Δεν έγινε δεκτό. Τώρα, λίγο πριν αρχίσει η δίκη ζητάει ο ίδιος προσωπικά από τον καθένα που μετείχε σε αυτό το κυβερνητικό όργανο να πάει στο δικαστήριο και να πει τι ξέρει.
Θα  έλεγε κανείς ότι δεν χρειάζονταν να το ζητήσει. Μόνοι τους αυτοί οι άνθρωποι, δυο πρώην πρωθυπουργοί και καμιά δεκαριά υπουργοί, έπρεπε να το κάνουν. Και υπάρχει ακόμη καιρός να προσφερθούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους, όποια και αν είναι αυτή.
Αν γνωρίζουν ή έστω αν κρίνουν ότι ο πρώην συνάδελφός τους είναι ένοχος, να το καταθέσουν ενώπιων των δικαστών. Αν αμφιβάλουν, ή αν δεν το πιστεύουν να το πουν ευθέως. Αν δεν ξέρουν τίποτε και αυτό να το καταθέσουν.  
Θα μπορούσε να πει ότι είναι υποχρέωσή τους να το κάνουν. Όχι μόνο γιατί το οφείλουν στους πολίτες που πρέπει να ξέρουν. Αλλά και γιατί με τον σημερινό κατηγορούμενο ήταν για πολλές δεκαετίες μαζί, κυβέρνησαν τη  χώρα, συνεργάσθηκαν σε μεγάλες υποθέσεις. Αν πιστεύουν στο κατηγορητήριο που τον βαρύνει, να το πουν εκεί που πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα. Αν πάλι θεωρούν ότι οι κατηγορίες τον αδικούν, πρέπει δυο φορές να το πουν. Ακόμη και αν δεν ξέρουν τίποτε, πρέπει να το καταθέσουν. Κι αυτό θα έχει τη σημασία του. Υπεύθυνοι υπουργοί ήταν. Δεν μπορεί να μην έχουν ιδέα για τίποτε.
Τη Δευτέρα δεν κρίνεται μόνο η τιμή και η υπόληψη ενός προσώπου ή ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης. Κρίνεται η τιμή της πολιτικής που καταρρέει. Για να ανακτηθεί αυτή η τιμή πρέπει οι ένοχοι να τιμωρούνται και οι αδίκως κατηγορηθέντες να δικαιώνονται. Αυτή είναι δουλειά των δικαστηρίων. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν νοείται πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί να βάλουν το κεφάλι στην άμμο σε τέτοια θέματα και να κρύβονται από τη Δικαιοσύνη. Γιατί δεν λένε τι ξέρουν;
Ακόμη και αν δεν ξέρουν πρέπει να το πουν υπεύθυνα και να κριθούν από αυτό. Πώς είναι δυνατόν να σφυρίζουν κλέφτικα και να κρύβονται σε μια τόσο συνταρακτική υπόθεση σαν να μην τους αφορά; Αν δεν αφορά όσους κυβέρνησαν, ποιον αφορά; Σε ποια Δημοκρατία και σε ποια Δικαιοσύνη ή σε ποια τιμή της πολιτικής πιστεύουν όταν δεν κάνουν ούτε αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε ευσυνείδητος πολίτης;  
Τα πράγματα πλέον είναι καθαρά - μιλάμε για δίκη. Για τον φυσικό χώρο αναζήτησης της αλήθειας. Αν ο Τσοχατζόπουλος είναι ένοχος, να ενισχύσουν τις αποδείξεις της ενοχής του. Αν δεν είναι, να διευρύνουν τα περιθώρια απόδειξης της αθωότητάς του. Έτσι κάνουν οι πολιτικοί που σέβονται την ιδιότητά τους. Κρυπτόμενοι, τι ακριβώς θα πετύχουν; Αν οι κυβερνήσεις τους λειτουργούσαν με καπετανάτα και ο κάθε υπουργός έκανε ό,τι του κάπνιζε, να το πουν. Αν ο Άκης προσπαθεί, απλώς, να τους μπλέξει, καλώντας τους να καταθέσουν - και αυτό να το πουν. Γιατί αποφεύγουν να έλθουν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτή την υπόθεση;
Αν η σιωπή τους σημαίνει ότι πιστεύουν πως πίσω από τον πρώην υπουργό που δικάζεται θα κρυφτούν όλες οι μεριές του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας για τρεις δεκαετίες, κάνουν λάθος και θα το βρουν μπροστά τους. Μόνο η  αλήθεια μπορεί να λυτρώσει το πολιτικό σύστημα. Και η αλήθεια πρέπει να λέγεται με παρρησία, όποια και αν είναι. Σε αντίθετη περίπτωση, μιλάμε για απόκρυψή της. Και αυτό θα είναι ένα ακόμη βάρος, ένα στίγμα, για την πολιτική και τους πολιτικούς, όποια κατάληξη και αν έχει η δίκη που αρχίζει τη Δευτέρα.

SOS από την Αττικό Μετρό, αποδεκατίζεται από προσωπικό

Επιστολή - σοκ του προέδρου της «Αττικό Μετρό» προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. Ο κ. Τσίτουρας ενημερώνει το υπουργείο για τη μαζική πλέον αποχώρηση από την «Αττικό Μετρό» έμπειρων και πολύτιμων στελεχών, λόγω της μείωσης των αποδοχών τους. Και προειδοποιεί για τις σοβαρότατες συνέπειες της εξέλιξης αυτής, που εκτιμά ότι θέτει εν αμφιβόλω ακόμη τη συνέχιση του έργου της εταιρείας!

Η επιστολή, με ημερομηνία 16 Απριλίου, απευθύνεται στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και στους γενικούς γραμματείς Δημοσίων Εργων, Στράτο Σιμόπουλο και Μεταφορών, Νίκο Σταθόπουλο. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την παρατηρηθείσα τους τελευταίους μήνες ταχύρρυθμη αποδόμηση της εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.» από το έμπειρο στελεχικό δυναμικό της, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία να εκτελέσει πλέον η εταιρεία το έργο της», αναφέρει.

«Χάνεται τεχνογνωσία»
Οπως επισημαίνει ο κ. Τσίτουρας, «η αποχώρηση των πλέον έμπειρων και παραγωγικών στελεχών είναι αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού της εταιρείας ως ΔΕΚΟ και της συνεπαγόμενης υπερβολικής μείωσης στις αποδοχές των στελεχών, η οποία έχει φθάσει σε ορισμένα στελέχη έως και το 65% - 70%, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερων μειώσεων». Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρεται η αποχώρηση από τη Διεύθυνση Μελετών 14 μηχανικών, «με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου των μελετών (που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας και της ποιότητας/ασφάλειας των έργων του μετρό έως σήμερα), της παραγωγής μελετών για νέα έργα, της ουσιαστικής υποστήριξης της κατασκευής όσων έργων έχουν κατασκευές σε εξέλιξη, αλλά και ευρύτερα της διεθνούς παρουσίας και θέσης της “Αττικό Μετρό”». Τονίζει δε ότι «μέρα με την ημέρα χάνεται η πανάκριβη να αποκτηθεί τεχνογνωσία της “Αττικό Μετρό”, που αποτέλεσε την τελευταία 20ετία τον κύριο λόγο της επιτυχίας της».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίτουρας επισημαίνει την αδυναμία εξεύρεσης αλλά και πρόσληψης έμπειρου προσωπικού για την αντικατάσταση του απερχομένου και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου να λάβει «όποια μέτρα απαιτούνται για την κατά το δυνατόν αναστροφή αυτής της δυσμενούς έως καταστροφικής για την “Αττικό Μετρό” πραγματικότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλα τα στελέχη που παραιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες από την “Αττικό Μετρό” βρήκαν (φυσικά πολύ καλύτερα αμειβόμενη) εργασία σε εταιρείες που πραγματοποιούν έργα μετρό στην Ευρώπη και, κυρίως, στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο ότι το μετρό της Αθήνας συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες στην κατασκευή του (γεωλογικά προβλήματα, σεισμικά ρήγματα, πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα κ.ά.), η εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα στελέχη της είναι περιζήτητη στην αγορά. Επειτα από συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις στελεχών τα τελευταία δύο χρόνια, το προσωπικό της αριθμεί πλέον περί τους 430 υπαλλήλους, από 600 και πλέον που διέθετε στην περίοδο της αιχμής της.

Η «Αττικό Μετρό» διαχειρίζεται τα έργα μετρό και τραμ στην Αθήνα και το μετρό Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά το μετρό της Αθήνας, σήμερα ασχολείται με τους πέντε υπό παράδοση σταθμούς των δύο επεκτάσεων προς Ελληνικό και Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), καθώς και με το μεγάλο έργο της επέκτασης προς Πειραιά.

Πηγή:kathimerini.gr

Χημικοί αεροψεκασμοί - Η ειρωνεία και ο χλευασμός των ΜΜΕ

Έχουμε βαρεθεί τους επί παντός θέματος "ειδικούς" δημοσιογράφους και μη (εξάλλου στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι) να φροντίζουν για την ενημέρωση μας με τον τρόπο αυτοί κατανοούν ένα θέμα ή με τον τρόπο που τους επιβάλλουν να μας το παρουσιάσουν.
Τώρα βέβαια πως μερικοί δημοσιογράφοι απόφοιτοι ιδιωτικών κέντρων δημοσιογραφίας ή ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων κλπ, μας υποδεικνύουν και τον τρόπο που θα σκεφτόμαστε είναι άλλο θέμα. Είναι η δύναμη που έχει το χαζοκούτι. Βασικά εμείς τους έχουμε δώσει... αυτό το δικαίωμα που καθόμαστε και τους παρακολουθούμε και πολλές φορέα αφομοιώνουμε τις απόψεις τους, παραμερίζοντας τις δικές μας.
"Μα έτσι είναι.. το είπανε στην τηλεόραση..". Πόσες φορές δεν το έχετε ακούσει;
Γι αυτό κάνουν θραύση ακόμα τα "παπαγαλάκια". Ευτυχώς όμως ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει το ρόλο τους και τους γυρνάει την πλάτη.
Υπερβάλλουν οι επιστήμονες και κάθε ειδικός, και πάντα η δική τους άποψη είναι η σωστή. Α.. και αν κάποιος τολμήσει να πει κάτι, πάνε σε διαφημιστικό διάλειμμα!
Πάρτε λοιπόν ένα δείγμα από τους "ειδικούς"-"παπαγαλάκια"...

Το αύριο που ήδη έχει έρθει σ΄ένα βίντεο! Did You Know ?

Did You Know ?


Το βίντεο αποδεικνύει με απλή παράθεση στοιχείων και αριθμών ότι το αύριο είναι ήδη εδώ. Αναδεικνύει τις νέες "υπερδυνάμεις" που έρχονται, τα επαγγέλματα που ήδη έχουν πεθάνει και αυτά που γεννιούνται αλλά ακόμη δεν τα έχουμε δει!
Είναι ένα βίντεο εξαιρετικά ενδιαφέρον για τις αστραπιαίες αλλαγές που γίνονται στον κόσμο κάθε λεπτό που περνά. Ίσως κάποιοι να το χαρακτηρίσουν "εφιαλτικό βίντεο". Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν άδικο.

 Δειτε τι βιντεο.......... 

Θρίλερ για να μην πέσει τελικά η Εθνική Τράπεζα στα χέρια Γερμανών!

Πιέσεις σε Σαμαρά από Μπόμπολα-Ψυχάρη -« Διακριτικές κινήσεις» της κυβέρνησης προς Έλληνες επιχειρηματίες για να καλυφθεί το 10% στην αύξηση κεφαλαίου. - Ποιο είναι το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης που ενημερώνει για όλα το Βερολίνο;
 
Μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής-Eurobank αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις των δανειστών και ιδιαίτερα των Γερμανών.

Στόχος τους ήταν να ματαιώσουν τη συμφωνία γιατί ήξεραν ότι ένας τραπεζικός κολοσσός δεν θα μπορούσε να πουληθεί σε χαμηλή τιμή για να μην πούμε ότι ήταν αδύνατο να πουληθεί και να ελεγχθεί απόλυτα από τους δανειστές.

Το οικόπεδο που λέγεται «Εθνική Τράπεζα» είναι γωνία...

Όποιος το ελέγχει, ελέγχει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις και ποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού. Ελέγχει τις επισφάλειες, τα κόκκινα δάνεια, μπορεί να βάλει στο χέρι ακίνητα και επιχειρήσεις, μέσω των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πετύχει να διεισδύσει και στις χώρες της Βαλκανικής και να διατηρεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο σε αυτές.

Το «πέρασμα» της Εθνικής σε γερμανικά χέρια φοβίζει τη διαπλοκή αλλά και όσους έχουν δανειοδοτηθεί με χαριστικό τρόπο. αφού θα εκβιάζονται και θα είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από τα νέα αφεντικά της Τράπεζας. Δεν θα έχουν να κάνουν με τον οποιοδήποτε κύριο Ταμβακάκη ή Τουρκολιά αλλά με μία απρόσωπη και στυγνή διοίκηση που θα ασκείται από το Βερολίνο.

Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι να παραμείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια, αφού η παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλλει μία τράπεζα που δεν θα ελέγχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ουσιαστικά από τους δανειστές.

Την τελευταία εβδομάδα, επιχειρηματίες που ελέγχουν ΜΜΕ αλλά και έχουν και άλλες δραστηριότητες, άσκησαν πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το 10% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια και να μην περάσει η Εθνική κάτω από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπέρ αυτής της προοπτικής είναι και Έλληνες επιχειρηματίες που φοβούνται το ενδεχόμενο ελέγχου της τράπεζας από τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται στην κατεύθυνση συγκέντρωσης κεφαλαίων ισχυρά ονόματα της ναυτιλίας αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, επιχειρηματικά, στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενθαρρύνει διακριτικά το εγχείρημα αφού δεν θέλει να προκαλέσει το Βερολίνο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους παρακολουθούν και αυτοί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. 'Έχουν ήδη πληροφορηθεί την προσπάθεια που γίνεται και αυτό αποδεικνύει ότι εντός των κόλπων της κυβέρνησης υπάρχει ένα «βαθύ λαρύγγι» που παρέχει άμεση και προνομιακή πληροφόρηση στο Βερολίνο για τις κινήσεις αυτές.

Πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν συγκεκριμένο υπουργό που θεωρείται τροϊκανότερος των τροϊκανών.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί σε τουρισμό-οδοποιία»

Η επικαιρότητα του έργου του Δημήτρη Μπάτση
Η οικονομική κρίση μάς οδηγεί όλους στην ανάγκη αναστοχασμού. Τι έφταιξε και φτάσαμε ώς εδώ; Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο; Ποιος πρέπει να πληρώσει, οικονομικά και πολιτικά;
Ξαναδιάβασα πρόσφατα το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», το οποίο εκδόθηκεπρώτη φορά στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση, το 1947, και επανεκδόθηκε σε λιγότερο χαλεπούς καιρούς, το 1977 (εκδόσεις Κέδρος). Εκτοτε, έχει γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις.
Στο βιβλίο αυτό, ο νομικός και οικονομολόγος Δ. Μπάτσης, γόνος εύπορης οικογένειας, απέδειξε συγκεκριμένα, με επιστημονική μέθοδο, στοιχεία και όχι γενικολογίες, ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να είναι «ψωροκώσταινα». Απέδειξε πως διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ανεξάρτητα και να βγει από το χρόνιο φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της εξάρτησης, της φτώχειας, του δανεισμού.
Η Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετική σήμερα από ό,τι ήταν μετά την απελευθέρωση. Εχει όμως πολλά πάγια χαρακτηριστικά και αδυναμίες. Επομένως, χωρίς να επιτρέπονται οι μηχανιστικές μεταφορές, οι προβληματισμοί του Δ. Μπάτση μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι και παραγωγικοί στη σύγχρονη οικονομική κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις χρόνιες παθογένειες, τον κατά βάση εμπορομεσιτικό χαρακτήρα του ελληνικού κεφαλαίου.
Ποιοι ήταν, κατά το συγγραφέα, οι βασικοί όροι για μια ανεξάρτητη ανάπτυξη της Ελλάδας σε όφελος του λαού;
1 Η κατάργηση των εξωτερικών χρεών και του διεθνούς οικονομικού ελέγχου, η κατάργηση των προνομίων των ξένων εταιρειών, όλων των λεόντειων συμφωνιών με το ξένο κεφάλαιο.
2 Η χάραξη ενός σχεδίου βιομηχανικής ανάπτυξης, ιδίως της βαριάς βιομηχανίας, που θα αποτελούσε το βάθρο της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας και την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Το καθήκον αυτό, κατά τον Μπάτση, δεν μπορεί να αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτε καθολικό σχέδιο μπορεί να χαράξει και, κυρίως, ενδιαφέρεται να επενδύσει μόνο όπου έχει εξασφαλισμένα υπερκέρδη. Μόνο ο δημόσιος τομέας, υπό τον άγρυπνο λαϊκό έλεγχο, μπορεί να αποτελέσει το μοχλό χάραξης και υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου.
3 Το ξένο κεφάλαιο δεν μπορεί να καταλαμβάνει τις καίριες θέσεις της εθνικής οικονομίας ούτε να υπαγορεύει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. Είναι ευπρόσδεκτο μόνο ως ισότιμος εταίρος και όχι ως νεοαποικιοκράτης.
4 Το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να εντάσσεται σε ένα πανεθνικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, πάντα κάτω από το λαϊκό έλεγχο, ώστε να περιορίζονται οι κερδοσκοπικές του δραστηριότητες και η εκμεταλλευτική ασυδοσία.
5 Η μικρομεσαία ιδιοκτησία (του χωριού και της πόλης) θα έπρεπε να στηριχθεί από το κράτος και να ενθαρρυνθεί η εθελοντική της συνένωση σε κάθε λογής, δημοκρατικά οργανωμένους, συνεταιρισμούς. Το έργο του Μπάτση μάς δείχνει ότι χωρίς σύγχρονη βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού. Και σίγουρα η αυτοτελής ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί και πολύ περισσότερο να περιοριστεί στον τουρισμό και στην οδοποιία, όπως φαίνεται να εννοούν την ανάπτυξη εγχώριοι και ξένοι επικυρίαρχοι.
Υποστήριζε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη αν δεν καταργηθεί «η πολιτική κυριαρχία της σημερινής οικονομικής ολιγαρχίας, που από το ένα μέρος κρατάει την οικονομία στο μαρασμό και στην καθυστέρηση που είδαμε, και από το άλλο την έχει υποδουλώσει στο ξένο κεφάλαιο και στα πολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα. Η υποδούλωση αυτή εξυπηρετεί φυσικά τους ταξικούς σκοπούς των κυρίαρχων εκμεταλλευτριών τάξεων. Βασικό αίτημα για να αναπλαστεί η χώρα μας είναι να πάψει η πολιτική εκμετάλλευση και κυριαρχία των τάξεων αυτών και να καταργηθεί η προνομιακή εκμετάλλευση της οικονομίας μας από το ξένο κεφάλαιο».
Ο Μπάτσης πλήρωσε, ως γνωστόν, με τη ζωή του τις επιστημονικές του αναλύσεις. Προφανώς γιατί ενοχλούσαν τους ισχυρούς. Καιρός να ξανασκεφτούμε. Ολοι μας.

Η παγκόσμια πανούκλα της πολιτικής και μία σκιαγράφηση των καιροσκόπων και ψυχοπαθών της – σκυλιών της διεθνούς ελίτ !!!

“ Πολιτική είναι η διαυγής και αναστοχαστική δραστηριότητα που προβληματίζεται πάνω στους θεσμούς της κοινωνίας και ορίζει ως στόχο τον μετασχηματισμό τους” (Κ. Καστοριάδης)

Σωστά! Μόνο που αυτός ο ορισμός βρήκε την πιο πλήρη δικαίωσή του για 180 περίπου έτη στην αμεσοδημοκρατική Αθήνα, μέχρι την παρακμή που επήλθε στο πρότυπο της δημοκρατικής πόλεως μετά την ήττα του…Πελοποννησιακού Πολέμου.

Και η δικαίωση αυτή δεν αφορούσε μόνο τους εκάστοτε δημόσιους άρχοντες, ούτε και την υποχρεωτική συλλογική συμμετοχή στη διακυβέρνηση της πόλεως, αλλά, και κυρίως, μια συγκεκριμένη νοοτροπία που όφειλε να διαπνέει όλους τους πολίτες.

Tου ανιχνευτή

Εξού και ο αρχαιοελληνικός όρος “ιδιώτης” ( ο οποίος διασώθηκε στην αγγλική γλώσσα ως idiot, λέξη που σημαίνει τον…ηλίθιο!), που χαρακτήριζε με υποτιμητική σημασία εκείνους οι οποίοι δεν ασχολούνταν με τα κοινά. Κάτι αδιανόητο για την πολιτική σκέψη των αρχαίων Αθηναίων.

Πλέον τα πράγματα είναι πολύ-μα πάρα πολύ διαφορετικά (όπως ήταν τότε και σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και είχαν πια εκφυλιστεί και στην Αθήνα της εποχής του Πλάτωνα, ο οποίος μισούσε θανάσιμα δήμο και δημοκρατία).

“ Πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ασχολούνται με ό,τι τους αφορά”

PAUL VALERΥ

Τι σημαίνει, λοιπόν, στις μέρες μας επαγγελματίας πολιτικός; (και όχι μόνο στη μεταπολιτευτική έως μνημονιακή Ελλάδα).

Σημαίνει τον πρώην, συνήθως, ανεπάγγελτο και νυν επαγγελματία της πολιτικής. Τον επαγγελματία της τιποτολογίας. Τον ανίκανο κι ατάλαντο, επί το πλείστον, χαρτογιακά και τη “σουπιά” που μονίμως μεταχειρίζεται διπλή γλώσσα και θολώνει τα κοινωνικά νερά.

 Οι τράπεζες είναι οι παρασιτικοί οργανισμοί που ξετινάζουν την παγκόσμια οικονομία και υποπρολεταριοποιούν τους πολίτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι οι βδέλλες που απομυζούν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του πλανήτη και δηλητηριάζουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Και οι πολιτικοί είναι οι έμμισθοι μάνατζερ των παραπάνω στα κατά τόπους παραρτήματά τους, δηλαδή τα κράτη.

Οι παραπάνω “επιχειρήσεις” ανήκουν σε μια υπερεθνική ελίτ, χωρισμένης σε αντιμαχόμενες συχνά φατρίες, που θεωρούν την ανθρωπότητα τσιφλίκι και παιχνίδι τους και τους εαυτούς τους ανώτερο είδος.

 Το όλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι “δεξαμενές σκέψης” (τα λεγόμενα think tanks) με τα ινστιτούντα και λογής ιδρύματά τους, οι έχουσες παρεισφρήσει σε όλους τους τομείς  Μ.Κ.Ο. και, φυσικά, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες με τη σωρεία παρακλαδιών και αιρέσεων, αποτελούν μηχανισμούς ελέγχου, αποπροσανατολισμού και αποδόμησης των ανθρώπινων μαζών και των όποιων δημιουργικών τους προθέσεων και δραστηριοτήτων. Και οι πολιτικοί αποτελούν τις δικλείδες ασφαλείας και τοποτηρητές αυτού του δικτύου ελέγχου!

Πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες. Άτομα, σε πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με περίσσευμα ξετσιπωσιάς και με πλήρη απουσία αιδούς και παντελούς έλλειψης για οποιαδήποτε διάθεση κατανόησης των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων των κοινωνιών, τις οποίες και εξαπατούν.

Η συμπόνια, η εκτίμηση κάθε αυθεντικής αξίας που νοηματοδοτεί τη ζωή, αποτελούν άγνωστες έννοιες γι’αυτούς, κι ας τις χειρίζονται τόσο ωραία στα λόγια.

Που (ειδικά αν ανήκουν σε συγκεκριμένες δυναστείες ή “τζάκια” ή έστω σε “φαμίλιες’” που “καλλιεργούνται” από την αόρατη ελίτ για αναρρίχηση των μελών τους στα δημόσια αξιώματα) εκπαιδεύονται από νωρίς. Στο να μην έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό και για την πιο ανήθικη απόφαση ή πράξη, ικανής να καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και να υπονομεύσει έως και το μέλλον των επερχόμενων γενεών! Και στο να μην έχουν προσκολλήσεις σε ιδανικά και έννοιες που πασάρονται για κατανάλωση στον όχλο: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, ανθρώπινα δικαιώματα.Γι’αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσεστε όταν άλλα τους ακούτε να λένε τη μια στιγμή και εκ διαμέτρου αντίθετα να πράττουν την επόμενη, με χαρακτηριστική άνεση και ελαφρά τη καρδία. Ή να περνάνε με μεγάλη ευκολία από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.

Ο Εμ. Ροΐδης έγραφε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρούν τη χώρα “ ως δορύκτητον χωράφιον προωρισμένο εις αποκλειστική βοσκή της αγέλης των ”.

Και δεν είναι καθόλου σπάνιο, ούτε τυχαίο, οι επαγγελματίες πολιτικάντηδες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να ευθυγραμμίζονται όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους.

Κι όπως έλεγε κι ο Ανατόλ Φρανς: “η αντιπολίτευση αποτελεί κάκιστο σχολείο για το δημόσιο βίο. Οι πολιτικοί που εκπαιδεύονται σε αυτό υιοθετούν αντιλήψεις εντελώς αντίθετες απ’αυτές που πρέσβευαν πριν”

Κάτι που, βεβαίως, το έχουμε συχνά βιώσει και στην εγχώρια “πολιτική αυλή των θαυμάτων”, με στελέχη της μεγαλοαστικής τάξης σε υπεύθυνα και νευραλγικά δημόσια πόστα, αφού πρώτα έκαναν “το αγροτικό τους” στο χώρο της αριστεράς. (Πρόσφατα βλέπουμε και στελέχη του “σοσιαλιστικού” εκτρώματος που ταλάνισε δεκαετίες τον τόπο να χτυπάνε την πόρτα της αντιπολιτευτικής αριστερής παράταξης που γλυκοκοιτάζει την εξουσία).

Ως πότε οι άνθρωποι θα εμπιστεύονται τις τύχες τους στα σκουληκιασμένα ή ύποπτα χέρια των αποβρασμάτων, των δημαγωγών, των οπορτουνιστών, των δολοπλόκων, των κοινωνικών νεκροθαφτών και θα φοβούνται να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη των εαυτών τους; Ανακαλύπτοντας και πάλι την πραγματική σημασία της “αρχιτεκτονικότερης των επιστημών” (Αριστοτέλης, “Ηθικά Νικομάχεια”) πολιτικής και του λαμπρότερου τέκνου της, της άμεσης δημοκρατίας! Η οποία γνωρίζει και να φτιάχνει τους νόμους της και να είναι σε θέση να τους αμφισβητήσει, άρα να προσδιορίζει μια αληθινά αυτόνομη κοινωνία!

Εκτός κι αν η νοημοσύνη και η ψυχική κατάσταση της πολύ μεγάλης (έως και συντριπτικής;) πλειοψηφίας των πολιτών καθρεφτίζεται στο ποιόν των πολιτικών εκμεταλλευτών τους!

Οπότε όλοι παίρνουν αυτό που αξίζουν, αλλά, δυστυχώς, μαζί με τα πολλά ξερά καίγονται και τα λίγα χλωρά…

   

ΠΗΓΗ

ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ 4.240 ΕΡΓΑΤΕΣ. Παρα την ανεργια, με απόφαση της Πολιτείας

Με την ανεργια στο κοκκινο και τους νεους μας στο εξωτερικο, κανοντας οποιαδηποτε εργασια, η αυτιστικη Πολιτεια συνεχιζει να υπογραφει διακρατικες συμφωνιες με τις γειτονες χωρες, ωστε να εξασφαλιστει ο αριθμος των εργατων που χρειαζονται οι Ελληνες παραγωγοι και κτηνοτροφοι.


Τι να  σκεφτει κανεις;  Πως κανενας απο τους χιλιαδες συμπολιτες μας που γνωρισαν το φασμα της απολυτης φτωχειας, δεν θελουν η δεν μπορουν να απασχοληθουν σε αναλογες εργασιες η μηπως πως οι δομες του κρατους που οφειλουν να ενεργοποιηθουν και να ενεργοποιησουν τους πολιτες....αγοραζουν αγρο;
Αδυνατούν οι Έλληνες να εργαστούν; Ερωτήθηκαν απο τον ΟΑΕΔ; Απήντησαν αρνητικά;

Συμφωνα λοιπον με κοινη υπουργικη αποφαση των υπουργειων εργασιας και εξωτερικων 4426 117 ΦΕΚ 681_ δινεται αδεια εργασιας και παραμονης σε 4.240 αλλοδαπους για την καλυψη των αναγκων μας στη γεωργια και την κτηνοτροφια

Τα συμπερασματα δικα σας. 

Η στατιστική στην υπηρεσία της προπαγάνδας !!!

 Δυο οικονομικές εκθέσεις, τη βδομάδα που μας πέρασε, ήρθαν να δείξουν, με τρόπο που πιο εύγλωττος δεν θα μπορούσε να γίνει, τον ιδεολογικό χαρακτήρα της οικονομικής επιστήμης, που εξ αιτίας αυτού του λόγου και μόνο, θα έπρεπε να διαγραφεί από τις τάξεις των επιστημών, τη γκεμπελικής έμπνευσης παραχάραξη και χειραγώγηση των υποτιθέμενων ουδέτερων αριθμών και στατιστικών στοιχείων με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένου πολιτικού αποτελέσματος, και το βρώμικο ρόλο «ευυπόληπτων» και αντικειμενικών δημόσιων οργανισμών και επιστημόνων, ως αγωγών για τη διοχέτευση δήθεν…αδιάβλητων συμπερασμάτων σε μια πολιτική εξουσία, που χρειάζεται το επιστημονικό λούστρο για να ξεπλένει τις σκληρές και άδικες πολιτικές της, και σε ένα ήδη δασκαλεμένο στη μισαλλοδοξία και τον κανιβαλισμό, κοινό, που ψάχνει για εξωτερικούς εχθρούς. Ειδικά το γερμανικό.

Η πρώτη εξ αυτών [1], προερχόμενη από το παραμάγαζο του Βερολίνου, την ΕΚΤ, βιάζοντας με ξεδιάντροπο τρόπο τη στατιστική και την κοινή εμπειρία, εμφανίζει το διάμεσογερμανικό νοικοκυριό, από άποψη φτώχειας, στον πάτο της ευρωζώνης, με τα ισπανικά και ιταλικά στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως και με τα ελληνικά σε ιδιαίτερη περίοπτη θέση, τέσσερεις θέσεις πάνω από τα γερμανικά, και με διπλάσιο πλούτο στα 100,000 ευρώ. Ο στόχος φυσικά προφανής, ο εκβιασμός, δηλαδή, της γερμανικής κοινής γνώμης ενάντια στη χρηματοδότηση του Νότου, με τρόπο δανεισμένο από τα βορβορώδη δημοσιεύματα των κίτρινων φυλλάδων Bild και Focus.

Όπως ήταν φυσικό η έκθεση της ΕΚΤ αναπαράχθηκε επιλεκτικά και με κραυγές χαιρεκακίας από διατεταγμένους δημοσιογράφους των WSJ, Financial Times, FrankurterAllgemeine κ.ά, ταυτόχρονα όμως ξεσήκωσε και ένα κύμα οργής ανάμεσα σε όσους διέθεσαν αρκετή θέληση και υπομονή για να εντοπίσουν και να ξεσκεπάσουν τη λαθροχειρία. Και πίσω απ’ αυτή και τα γερμανικά άπλυτα, όπως οι πολύ χαμηλοί μισθοί, στα επίπεδα των €400 για το 19% των επισφαλώς εργαζομένων, η στασιμότητα των μισθών καθ’ όλη τη δεκαετία του ευρώ, και η εκρηκτική ανισότητα στην κατανομή του πλούτου.

Ο Wolfgang Münchau [2] σε κείμενό του στους FT (14/4), εντοπίζει τους παράγοντες από τους οποίους προκύπτει η εικόνα του Γερμανού, ως φτωχού συγγενή της ευρωζώνης, αφ’ ενός στην υπερπροβολή απ’ όλες τις μεριές μόνο τουδιάμεσου και όχι του μέσου πλούτου, και αφ’ ετέρου στις υπαρκτές διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ εντός της ίδιας της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στο υποτιμημένο γερμανικό ευρώ σε σχέση με τα υπερτιμημένα του Νότου. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν συνιστά νομισματική ένωση, το φάσμα διάλυσης της οποίας, τώρα και με την πραγματικότητα του «κυπριακού ευρώ», γίνεται ακόμα πιο έντονο.

Ο διάμεσος, ως στατιστικό μέγεθος έχει νόημα κυρίως για την ανάδειξη της κατανομής πλούτου στο εσωτερικό μιας χώρας, π.χ. ο πλούτος του άνω 10% σε σχέση με το κάτω 10%. Όταν πρόκειται, όμως, για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, η ποσότητα που έχει νόημα είναι η μέση τιμή. Με βάση αυτό το μέγεθος, η εικόνα για το μέσο γερμανικό νοικοκυριό γίνεται εντελώς διαφορετική, μιας και εμφανίζεται με τετραπλάσιο πλούτο, και ως εκ τούτου η ιεραρχία εντός της ΕΖ αλλάζει δραματικά.

Με την κριτική της έκθεσης της ΕΚΤ και την πολιτική της εκμετάλλευση, καταπιάνονται και οι Paul De Grauwe (LSE) και Yuemei Ji (Uni. of Leuven) [3], σε άρθρο τους στο Voxeu (16/4), από το οποίο, μέσω της μεγάλη διαφοράς ανάμεσα στο διάμεσο και μέσο πλούτο του γερμανικού νοικοκυριού, προκύπτει και η μεγάλη ανισότητα στην κατανομή του, κάτι για το οποίο, ως φαίνεται, οι απλοί Γερμανοί δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι. Υπάρχει πλούτος στη Γερμανία, μόνο που αυτός συνωστίζεται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και δεν γίνεται εύκολα ορατός από την πλειοψηφία. Για παράδειγμα, το εισοδηματικά ανώτερο 20% είναι πλουσιότερο κατά 149 φορές από το κατώτερο 20%. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Γαλλία, με την απόσταση να μειώνεται στις 84 φορές.

Το δεύτερο γεγονός της εβδομάδας ήταν ο σάλος που ξεσηκώθηκε από την «ατίμωση» του πολυβραβευμένου και πολυδιαβασμένου βιβλίου «This Time is Different», των Reinhart & Rogoff από το Ηarvard, περί της ιστορίας των δημοσιονομικών κρίσεων, το οποίο με τα συμπεράσματά του για τον optimum λόγο εξωτερικού χρέους προς ανάπτυξη στο 90%, έδινε ουσιαστικά άλλοθι στις κυβερνήσεις για την δικαιολόγηση του μονόδρομου των πολιτικών λιτότητας. Κοντολογίς, οι Herndon, Ash and Pollin [4], (Uni ofMassachusetts) (16/4), στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν τα αποτελέσματα των R&R, αντιλήφθηκαν παράταιρη στάθμιση και επιλεκτική χρήση των δεδομένων, ώστε να ταιριάζουν με προειλημμένα συμπεράσματα, καθώς και λάθη στο υπολογιστικό τους πρόγραμμα. Είναι άλλωστε γνωστή η περιστρεφόμενη πόρτα ανάμεσα στο Harvard και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ivy League και τον Λευκό Οίκο. Ξανακάνοντας τους υπολογισμούς από την αρχή, οι ΗΑP κατέληξαν σε αντίθετο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 90% μπορεί να φέρει ανάπτυξη 2.2% και όχι ύφεση.

Οι δυο περιπτώσεις που εκθέσαμε θα λογίζονταν ως απόλυτα κοινές και τετριμμένες αν παρέμεναν εντός των ακαδημαϊκών πλαισίων, όπου και θα εντάσσονταν στις συνηθισμένες επιστημονικές διαμάχες. Όπως είδαμε όμως, δεν είναι έτσι. Το ξεσκέπασμά τους δεν έχει να κάνει με την αυτογνωσία των λαών, αλλά με την αποκάλυψη της νοθείας των υπεράνω πάσης υποψίας εργαλείων που χρησιμοποιεί η εξουσία για να χειραγωγεί.

ΠΗΓΗ

Δεν βγαίνουν τα νούμερα και οι αποφάσεις

Δημοσιεύθηκαν τα 1.839 ονόματα των υπαλλήλων που τέθηκαν σε αργία και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες.

Σε καταστήματα κράτησης, αστυνομικά τμήματα, το διοικητικό τμήμα των επιθεωρητών εργασίας και άλλα που ταυτόχρονα, δίνει και στους υπαλλήλους μια δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχει, ωστόσο, μία αρνητική εμπειρία από τις μετατάξεις της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ: υπάλληλοι βρέθηκαν σε περιβάλλον που δεν είχε καμία σχέση με ό,τι έκαναν πριν από τη μετακίνησή τους.

Αλλά και η απόφαση των πολιτικών αρχηγών αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις: εκτός από τους 12.500 που θα πρέπει να μετακινηθούν ως το τέλος Ιουνίου (τώρα έχουμε 1.839) και τους 25.000 ως το τέλος του χρόνου, υπάρχουν άλλοι 4.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να φύγουν ως το τέλος του 2013. Και ως το τέλος του 2014 άλλοι 11.000. Αυτοί οι υπολογισμοί, για να επαληθευτούν, προϋποθέτουν σχετικές αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Όμως οι αποφάσεις αυτών των συμβουλίων δεν είναι κάτι που μπορούν να προκαταλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και η τρόικα. Για να αντιληφθείτε τους αριθμούς, από τότε που στριμωχτήκαμε το τελευταίο δίμηνο και ο Μανιτάκης έβαλε μπροστά την πειθαρχική διαδικασία, μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις έχουν κριθεί. Πώς ακριβώς θα φθάσουμε στις 4.000 στο τέλος του χρόνου, είναι κάτι που μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί το γνωρίζουν. Και εκτός των άλλων, το ελληνικό Δημόσιο ηττάται καθημερινά στα δικαστήρια για το μέτρο τη εφεδρείας. Δεν είναι μόνο τα νούμερα που δεν βγαίνουν. Είναι και οι αποφάσεις.

protagon.gr