EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΟΣΕ - Ακούει κανείς ;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, με προεξάρχοντα το νόμο 3891 του ιδιωτεύων πλέον κ. Ρέππα «εξυγίαναν» το σιδηρόδρομο, αφού έκλεισαν 1000 km και πλέον σιδηροδρομικού δικτύου και μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 65% για να παραδώσουν τελικά στους ιδιώτες το ….καλό κομμάτι (φιλέτο) του σιδηροδρόμου και μάλιστα με προίκα το υστέρημα του Ελληνικού Λαού !!!


Σ’ αυτή την προσπάθεια των κυβερνήσεων καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι διορισμένες διοικήσεις των εταιρειών κρυπτόμενες πάντα πίσω από τους μνημονιακούς νόμους, που ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντικατοπτρίζονταν οι δικές τους προτάσεις, σήμερα δρέπουν δάφνες και στεφάνια εκμεταλλευόμενοι τις μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων για να αυτοκηρυχθούν ως Manager πρώτης ….κοπής!!!
Στο ….δύσκολο αυτό έργο τους, τους βοήθησαν τα μέγιστα οι σύμβουλοί τους, συνταξιούχοι ως επί το πλείστον και μάλιστα ορισμένοι εξ΄αυτών πρώην σιδηροδρομικοί ή έχοντες επί πολλά έτη θητεύσει στα έργα του σιδηροδρόμου ή τις προμήθειες ή είχαν άλλου είδους σχέσεις……
Μπορεί η ανεργία στη χώρα μας να ξεπέρασε το 27% και στους νέους το 60%, μπορεί οι μισθοί των νέων πτυχιούχων να κυμαίνονται στα 510 € μικτά, μπορεί τα «μυαλά» των Ελλήνων να μεταναστεύουν, το ….σύστημα όμως είναι καλά οχυρωμένο και οι ημέτεροι δεν χάνονται ποτέ!!!
Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, από το ξεκίνημα της κρίσης για κάποιους !!!
Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την προηγούμενη της ανακοίνωσης του ΓΑΠ για τη χρεοκοπία της χώρας και το σχέδιο που ο ίδιος εκπόνησε, με τους κηπουρούς του και τον τότε Γενικό Δ/ντη του Δ.Ν.Τ. Στρος Καν και εφαρμόσθηκε κατά γράμμα από τον τότε κυβερνητικό μηχανισμό του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι άνθρωποι, στις ίδιες θέσεις, με άλλη ιδιότητα και παχυλότατες αμοιβές...
                                 ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ !!!
Αυτοί που ως σύγχρονοι δοσίλογοι, συμβουλεύουν την ΤΡΟΪΚΑ και κατόπιν καταλαμβάνουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό προς ανταμειβόμενοι για τις υπηρεσίες τους……

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;;; ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ;;;;; ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ;;;;;
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ή μήπως βλέπει κανείς το πού μας οδηγούν;
Βλέπει κανείς τα ΛΑΘΗ, τις ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ, τα ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ που λίγοι απολαμβάνουν είτε με ασυλία στις αποφάσεις τους, είτε με επιβράβευση των …λαθών τους;
Μα, θα πει κάποιος «εφαρμόζουν το νόμο»…..Ποιό νόμο; Το νόμο του Προκρούστη που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων; Τι ιδιότυπη δικαιοσύνη είναι αυτή;

Ναι, να βοηθήσουμε στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας…
Ναι, να συμβάλλουμε όλοι για να στηριχθεί η κοινωνία και κυρίως οι ασθενείς κοινωνικά ομάδες…
Ναι, να βοηθήσουμε να σωθεί η ΠΑΤΡΙΔΑ……
Η ΠΑΤΡΙΔΑ όμως……ΟΧΙ η παρτίδα!!!!

Νόμους 3833, Ν.3845, Ν.3891, Ν.3899, Ν.4024, Ν.4093. Όλοι οι Νόμοι με στόχευση τη μείωση των αποδοχών μας για την …..ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ; Αυτή είναι η δήθεν ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ; Η μείωση κατά 50% των μισθών μας μόνον από την εφαρμογή του 4024 και του 4093;
Αυτό είναι το πνεύμα του νομοθέτη; Ναι μας απαντούν στις επίμονες ερωτήσεις μας.
Ποιοι; Οι νόμιμα διορισμένοι κρατούντες τα ηνία των εταιρειών, οι Διευθύνοντες, οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι διορισμένοι Γραμματείς!!! Αυτοί που δεν τιμωρούνται ποτέ για τα λάθη και τις παραλήψεις τους…
Βέβαια, δεν τα ισοπεδώνουμε όλα… Υπήρξαν και υπάρχουν και καλοί….. Απ΄τη μια λοιπόν οι κρατούντες και από την άλλη τα μόνιμα και νόμιμα υποζύγια του συστήματος.

ΟΙ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ…..

Ενιαίο μισθολόγιο στον ΟΣΕ λένε …..Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι άλλη η δουλειά του «ΝΑΥΤΗ» και άλλητου «ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΦΤΗ» χωρίς να υποτιμούμε τους καντηλανάφτες…..Καμία εξαίρεση … φωνάζουν !!! Από το ένα άκρο που υπήρχε, μας πήγαν στο άλλο άκρο !!! Και μετά μιλούν για ακρότητες…
Το αντιλαμβάνονται μόνον όταν οι περικοπές αφορούν τα δικά τους προνόμια, τους δικούς τους μισθούς, τις δικές τους οικογένειες…..

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τρία χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα….. Δεν επενδύσαμε ποτέ στο πρόβλημα….. Πάντα επενδύαμε στις λύσεις…
Τρία χρόνια αναμένουμε τη σωτηρία του έθνους, τη σωτηρία της πατρίδος …που τελικά αποδεικνύεται σωτηρία των λίγων με την ψήφο των ελαχίστων….
Τρία χρόνια «ψάχνουμε» τον πάτο του βαρελιού….
ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!

Απαιτούμε τώρα:

Υπογραφή Σ.Σ.Ε. με αναγνώριση της ιδιαιτερότητας, της επικινδυνότητας και της υπευθυνότητας της δουλειάς
μας. Μεταφέρουμε Ανθρώπινες ζωές, όχι απορρίμματα… Έχουμε ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών.
Είμαστε εξειδικευμένοι στη δουλειά μας και παντός καιρού… Είμαστε σιδηροδρομικοί.
Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, του ΟΣΕ.
Λέμε ΟΧΙ στην εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου που δεν αναγνωρίζει τις διαφορές μας και ισοπεδώνει τον σιδηροδρομικό κλάδο.

Απαιτούμε:

• Συνέργειες με στρατηγικούς εταίρους και όχι αεριτζήδες επενδυτές.
• Εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
• Συμμετοχή σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.
• Προσέλκυση εμπορευματικού έργου.
• Συνδυασμένες μεταφορές.
• Σύνδεση με τα μεγάλα λιμάνια
• Και ΚΥΡΙΩΣ ολοκλήρωση των έργων… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Αυτές είναι οι προτάσεις μας…
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…….

Εάν όλα τα παραπάνω δεν γίνουν αποδεκτά, προτείνουμε στην Π.Ο.Σ. να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αυτοδιαχείρισης όλων των δομών του σιδηροδρόμου… Είναι η έσχατη αλλά επιβεβλημένη λύση…
ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, όσους τους λέγαμε ΕΝΑ και άκουγαν ΔΥΟ κατά το πώς τους βόλευε στο παρελθόν αλλά και όσοι έκαναν πως δεν άκουγαν τίποτα, ελπίζουμε να ακούσουν και να διαβάσουν έστω και μια φορά σωστά ….
Καλούμε τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις να απεμπλακούν από τους κομματικούς εναγκαλισμούς και τις στείρες επιδιώξεις τους.
Καλούμε την πλειοψηφούσα παράταξη στην Π.Ο.Σ. να πάρει επιτέλους θέση…..
Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αλλαγές τίτλων και ονομάτων….
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τη μέθοδο της διολίσθησης…
Αν μη τι άλλο οφείλουν να στηρίξουν τη Σ.Σ.Ε. του 2010 που μόνοι τους υπέγραψαν…..
Καλούμε τις παρατάξεις της ΔΕΣΚ και της ΣΕΚ να σταματήσουν να κάνουν μνημόσυνα και να συμβάλλουν θετικά στην υπογραφή σύμβασης…


Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΟΧΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΙΔΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ.
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…..
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΙΑΠΡΕΨΟΥΜΕ….. ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ…

Υ.Γ. Όσοι προσπαθούν (παρατάξεις, σύμβουλοι και νομικοί ) να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα Δ.Σ. επειδή δεν τους βολεύει, καλό είναι να το ξεχάσουν.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αριστερά ιδεολογήματα οριζοντίων περικοπών, ισοπεδωτικών λογικών και να ασκήσει επιτέλους ΠΟΛΙΤΙΚΗ στη βάση του κοινωνικού φιλελευθερισμού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΠΗΓΗ

ΣΟΚ! Ο πρόεδρος της Nestlé δηλώνει ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του για το ντοκιμαντέρ “We Feed the World”, ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι το νερό δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Επιτέθηκε στην ιδέα ότι η φύση είναι…καλή, ενώ επιπλέον τόνισε ότι είναι μεγάλο επίτευγμα για τον άνθρωπο το γεγονός ότι μπορεί να αντισταθεί στην κυριαρχία της. Επιτέθηκε επίσης στη βιολογική γεωργία, υποστηρίζοντας ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι καλύτερα.

Η Nestlé είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού παγκοσμίως. Ο Brabeck υποστηρίζει – ορθώς- ότι το νερό είναι η πολυτιμότερη πρώτη ύλη του πλανήτη. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ιδιωτικοποίησή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τη δικαιότερη διανομή του. “Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις”, λέει ο Brabeck, προσθέτοντας ότι “το νερό όπως κάθε άλλο διατροφικό αγαθό θα πρέπει να έχει αγοραστική αξία”.

Πιστεύει επιπλέον ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη ενός προέδρου είναι να δημιουργεί όσο περισσότερο κέρδος μπορεί για την εταιρία του, ώστε οι άνθρωποι να έχουν δουλειές.

Για να υπογραμμίσουμε τέλος το πόσο “αξιαγάπητος” άνθρωπος είναι, πιστεύει επιπλέον ότι όλοι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και σκληρότερα.

Πείτε στη Nestlé ότι έχει άδικο. Υπογράψτε την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποιήση του νερού. 

 

ΠΗΓΗ

"ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO" Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν "live" την εκπομπή 'Ανοιχτή Πρόσκληση σε σύσκεψη'


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO Α'



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO Β'



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO Γ'

ΕΥΡΩ ‘Η ΔΡΑΧΜΗ: Μία παραπλανητική συζήτηση και ένα στρατηγικό σφάλμα !!!

Δύο βασικές τάσεις αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ (με διάφορες επί μέρους παραλλαγές):

-          κάνουμε ότι μας λένε, για να μείνουμε στο ευρώ

-          φεύγουμε από το ευρώ, για να μην κάνουμε ότι μας λένε

Αμφότερες αντανακλούν την προσπάθεια των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων να αποφύγουν, όχι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χώρας. Αμφότερες παραπλανούν ως προς την…ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Εκφράζουν βαθειά ηττοπάθεια, υποβόσκοντα ρεύματα εθνικής μειονεξίας, επαρχιωτισμού και ραγιαδισμού ακόμα, που διατρέχουν κοινωνικό σώμα, πολιτική τάξη και «διανοούμενους», από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Βαθειά έλλειψη εκτίμησης στις δυνατότητες του ελληνικού και όλων των ευρωπαϊκών λαών να αντισταθούν στον επελαύνοντα «χρηματοπιστωτικό ολοκληρωτισμό». Στη συζήτηση αντανακλάται επίσης η εξαιρετικά επικίνδυνη έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρότητας που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Περί σοβαρότητος

Το τελευταίο διάστημα απευθύνθηκα σε αρκετούς οικονομολόγους σε Ελλάδα και Κύπρο για να πληροφορηθώ διάφορες λεπτομέρειες κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία της ΕΚΤ και της ΕΕ, τις δικές τους δυνατότητες και τις δικές μας σε περίπτωση «μπρα-ντε-φερ». Διαπίστωσα έντρομος αυτό που είχα διαπιστώσει επανειλημμένα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τον οποίο ασχολήθηκα επαγγελματικά πολλά χρόνια. Είτε πρόκειται για το ευρώ, είτε για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ο καθένας στην Ελλάδα λέει κυριολεκτικά ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι, συνήθως ότι φαίνεται χρήσιμο να πει, ιδίως οι πολιτικοί. Το ελληνικό κράτος, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, βασικών Υπουργών, των υπηρεσιών ασφαλείας κλπ, όπως και οι κομματικές ηγεσίες,  λειτουργούν πολύ χειρότερα από το ΙΚΑ. Κι αν από σύμπτωση, υπάρχει κάποιος που επιμένει στη σοβαρότητα και επιστημονική γνώση, το «σύστημα» γενικευμένης αναξιοκρατίας και «κολλητών» τον θεωρεί επικίνδυνο και τον απομονώνει. Προσωπικά, απορώ πως υπάρχει ακόμα ελληνικό κράτος, έστω και υπό την παρούσα, ημιθανή κατάσταση.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμης, εθνικής σημασίας, θα κρίνει ενδεχομένως την ίδια τους την επιβίωση, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ομάδες ανεξάρτητων διανοουμένων-επιστημόνων, να καταρτίσουν επειγόντως σοβαρές μελέτες για το θέμα της ΕΚΤ, της ρευστότητας κλπ., διάφορα σενάρια, γιατί πολύ συζητάμε εν Ελλάδι περί σχεδίων Α’ και Β’, φοβούμαι όμως ότι οι μόνοι που έχουν πραγματικά σχέδια και Α’ και Β’ και πολλά περισσότερα είναι η Μέρκελ, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η ΕΚΤ, η Goldman Sachs κλπ.

Ας χρησιμεύσει σε κάτι η πρόσφατη κυπριακή τραγωδία, όταν όλο το πολιτικό-τεχνοκρατικό προσωπικό (πλην των συνεργασθέντων στο έγκλημα) πιάστηκε σε βαθύτατο ύπνο και επιχειρεί τώρα, ως ζαλισμένο κοτόπουλο, να αντισταθεί, χωρίς να το πολυκαταφέρνει, στην ισχυρότερη επίθεση που δέχεται το κυπριακό κράτος και οι Ελληνοκύπριοι στην ιστορία τους, χωρίς καλά-καλά να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η Κύπρος απέδειξε επίσης ότι ήταν αφελείς οι εκτιμήσεις όσων στελεχών στην Ελλάδα εκτιμούσαν ότι πάει, τελείωσε, με το πρώτο θα υποχωρήσει η Μέρκελ, χρειαζόμαστε μόνο σχέδιο Α. Στον πιθανώς περιορισμένο πλέον χρόνο που απομένει έως μια πιθανή σύγκρουση Ελλάδας και πιστωτών, οφείλει να γίνει τεράστια προσπάθεια σε τεχνοκρατικό, εσωτερικό και διεθνές πολιτικό επίπεδο για να μη διαλυθεί η χώρα πηγαίνοντας στην αναπόφευκτη σύγκρουση. Το παρόν επίπεδο ετοιμασίας πόρρω απέχει από το ελάχιστο αναγκαίο για τέτοια σύγκρουση. Σε τέτοιο ζήτημα δεν επιτρέπονται εξωραϊσμοί και σαχλαμαροειδείς δικαιολογίες. Η σύγκρουση πρέπει να γίνει, γιατί αλλοιώς θα πεθάνουμε ως λαός, αλλά με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Προϋποθέσεις «σχεδίου Α»

α) ύπαρξη σχεδίου Β και αποφασιστικότητας να εφαρμοσθεί αν δεν πετύχει το Α

β) αποφασισμένη ηγεσία και αποφασισμένος λαός, με ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, για να φτάσουν, αν χρειαστεί, ακόμα και σε εισαγωγή διοικητικής οικονομίας έκτακτης ανάγκης πολεμικής περιόδου, αυτής δηλαδή που θα εφήρμοζε η χώρα σε περίπτωση μαζικής στρατιωτικής εισβολής

γ) ανάπτυξη από τώρα οικονομικών μορφών αλληλέγγυας-συνεταιριστικής οικονομίας και δικτύων επιβίωσης του πληθυσμού

δ) τεράστια πανευρωπαϊκή πολιτική καμπάνια, εξάντληση κάθε δυνατότητας οικοδόμησης διεθνών συμμαχιών

Τρία (σωστά αλλά παραπλανητικά!) επιχειρήματα κατά του ευρώ

  1. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η απαγόρευση υποτίμησης και η όλη οικονομική δομή του Μάαστριχτ πλήττουν την ελληνική οικονομία

Απολύτως ορθό ως μακροχρόνια τάση. Αν μπορούσαμε να πάμε σε κατάσταση «κανονικού» έθνους-κράτους με δυνατότητα υποτίμησης, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική ανόρθωση.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι αυτό το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πλέον. Η επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας, και ευρύτερα, του πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, δεν χρησιμοποιεί τη συναλλαγματική ισοτιμία, ούτε κάποιους κανόνες του Μάαστριχτ. Χρησιμοποιεί το μη βιώσιμο χρέος, που θα γίνει πολλαπλασίως μη βιώσιμο σε συνθήκες εθνικού νομίσματος, τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα δεσμεύσεις των Δανειακών Συμβάσεων που υπογράψαμε και την άρνηση χρηματοδότησης από τις «αγορές». Κανένα από αυτά δεν θα λύσει η έξοδος από το ευρώ, ιδίως σε συνθήκες μείζονος εσωτερικής και διεθνούς σύγκρουσης που θα προσθέσει ασφαλώς καθεαυτή μεγάλο οικονομικό κόστος. Υπάρχουν επίσης περίπλοκα νομικά-πολιτικά προβλήματα γύρω από τη συμμετοχή στην ίδια την  ΕΕ σε μια τέτοια περίπτωση. Ενώ δικαιολογείται η πιο μεγάλη επιφύλαξη για τις ικανότητες ενός κράτους που δεν μπορεί να τρυπήσει μια λακκούβα σε ένα δρόμο να εισάγει ταχέως και συγκρουσιακά εθνικό νόμισμα. (Αφήνουμε εδώ σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις)

Προφανώς το ευρώ είναι κακό νόμισμα. Δεν συζητάμε όμως να μπούμε, αλλά πώς να βγούμε. Ευκολότατο να μη βγάλεις την οδοντόκρεμα από το σωληνάριο, άντε όμως να τη ξαναβάλεις μέσα. Το 1999 είχαμε διάφορες επιλογές. Δεν έχουμε τις ίδιες το 2013.

  1. Eurogroup/ΕΕ μας καταστρέφουν

Απολύτως ορθό. Μόνο που οι αποφάσεις τους είναι ομόφωνες και φέρουν, φαρδιές-πλατιές, τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων! ‘Ελληνες Πρωθυπουργοί και Υπουργοί ανέλαβαν για λογαριασμό της χώρας την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το 2009-10 με τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και νομικές συνέπειες (και οι δηλώσεις αυτές θα εμφανισθούν ασφαλώς σε οποιαδήποτε διεθνή δικαστική διαμάχη αύριο με τους πιστωτές).

Καλό είναι να κατηγορούμε τη Μέρκελ, αλλά είναι κυρίως δουλειά των ελληνικών κυβερνήσεων να υπερασπίζονται τον ελληνικό λαό. ‘Όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά ανέλαβαν την ευθύνη, την «ιδιοκτησία» των (Οργουελικής εμπνεύσεως) «προγραμμάτων σωτηρίας». Στο κάτω-κάτω της γραφής, θα μπορούσαν να πουν «δεν συμφωνούμε, είμαστε μικρή χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς, θα εφαρμόσουμε όσα λέτε, αλλά έχετε την ευθύνη για ότι συμβεί».

  1. Αν πούμε όχι, θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση και θα μας πετάξουν έξω

 Αυτό είναι το επιχείρημα που αποκαλύπτει καλύτερα το βάθος της ηττοπάθειας και έλλειψης εθνικής αυτοεκτίμησης. Το αν μπορούν να το κάνουν δεν έχει να κάνει μόνο με το καταστατικό της ΕΚΤ, αλλά και με την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Σε μια χώρα που έχει ασμένως αποδεχθεί τον ρόλο διεφθαρμένου, τεμπέλη μπαταχτζή (ή του κακόφημου πλυντήριου μαφιόζων για την Κύπρο), ασφαλώς μπορούν να το κάνουν. Γι’ αυτό συνιστά «έγκλημα» ότι και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο κάνουν πολιτική κυρίως εντός και όχι εκτός της χώρας κι όταν πάνε εκτός δεν την κάνουνε καλά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι το επιχείρημα είναι σωστό. Γιατί δεν είναι προτιμότερο να αναλάβουν αυτοί την πρωτοβουλία και ευθύνη διάλυσης της ευρωζώνης; Γιατί πρέπει να φύγουμε εμείς, με τη σημαία της δραχμής; Φεύγοντας από το ευρώ ή/και την ΕΕ δεν θα παύσουμε να αντιμετωπίζουμε τη συνασπισμένη δύναμη των «αγορών» και των γεωπολιτικών δυνάμεων πίσω τους. Ο τρόπος που θέτουμε το ζήτημά έχει μεγάλη σημασία για τη δυνατότητα συμμαχίας των ευρωπαϊκών λαών. Η δική μας δουλειά είναι να δώσουμε τον αγώνα εν ονόματι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και κατά του «τραπεζικού ολοκληρωτισμού», όχι εν ονόματι μιας σχεδόν ανέφικτης «εθνικής αυτάρκειας», που θα την επιλέγαμε μόνο ως λύση ύστατης ανάγκης επιβίωσης. Γιατί, προτού φύγουμε, δεν χρησιμοποιούμε το σύνολο των σπουδαίων πολιτικών και θεσμικών εργαλείων που παρέχει η συμμετοχή στην ΕΕ, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως ισότιμο μέλος και όχι ως κουτσαβάκη που τούκαναν τιμή να τον δεχτούνε «στα σαλόνια τους» οι Ευρωπαίοι;

Δυστυχώς, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμαστε, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, και θα φύγουμε και θα το κάνουμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Ο χρόνος τελειώνει.

 ΠΗΓΗ

Σε τελικό σταδιο Τηλεματική-Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών συνεδρίασε την Τρίτη 16 Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ για τα δύο έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Τηλεματικής και του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

Ειδικότερα: Για το έργο Τηλεματικής

Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές και των δύο υποψηφίων, οι οποίοι στις 29 Μαρτίου 2013 είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές. Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
  1. Τέρνα Ενεργειακή – Unisystems
  2. Intrasoft International – Intrakat
Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός των επόμενων δύο (2) εβδομάδων θα προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου.

- Για το έργο του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου

Εγκρίθηκε η έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού και εντός του Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Με το συγκεκριμένο έργο θα τοποθετηθούν μεταξύ άλλων μπάρες στο Μετρό για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Οι έξι υποψήφιοι, οι οποίοι συνεχίζουν στη διαδικασία του διαγωνισμού και καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είναι οι εξής:

1. Intracom IT Services - Intrasoft International - Intracom Telecom – Intrakat

2. Indra Sistemas

3. Τέρνα Ενεργειακή - LG - CNS CO

4. ΑΤΕΣΕ

5. Άκτωρ Παραχωρήσεις – Unisystems

6. Ericsson Hellas


Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Αττικής και της βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών, μπαίνουν στην τελική τους φάση. Προχωρούμε με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί. Στα έργα αυτά θα έχουμε παράλληλη αξιοποίηση ιδιωτικών και κοινοτικών πόρων ως έργα ΣΔΙΤ, ένα μοντέλο το οποίο πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει ποιοτικά και σε βάθος χρόνου λειτουργικά έργα και θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος».

ypodomes.com

Σώτη Πρετεντέρη !!!

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις πάντα τη χυδαιότητα με ευπρέπεια. Κυρίως όταν η χυδαιότητα σερβίρεται με πολλές στρώσεις καθωσπρεπισμού.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις τους μεγάλους μετρ του πολιτικά ορθού που το κόβουν και το ράβουν στα μέτρα των αφεντικών τους.

Είναι δύσκολο να μην εξοργίζεσαι όταν βιντεοσκοπημένοι χουλιγκάνοι όπως ο ΙωάννηςPretend-έρης (http://www.youtube.com/watch?v=xncOAtAT4hg) χαρτογραφούν την πολιτική σκηνή του τόπου τραβώντας με νερομπογιές τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κέντρο και τα άκρα. Και μετά διπλώνει τον αυτοσχέδιο… χάρτη του σμίγοντας τα «άκρα» και την εκτοξεύει σαν χάρτινο αεροπλανάκι πάνω από το κεφάλι της κοινής γνώμης. Ο μπουκαλορίχτης. Ο σαϊτορίχτης.

Του Πέτρου Αργυρίου

Είναι δύσκολο να ακούς τον Pretend-έρη δημοσίως να λέει αυτολεξεί «Να κάνω όμως ε; Εγώ να κάνω τον ηλίθιο; Να κάνω όμως τον απλό τηλεθεατή;» (http://www.youtube.com/watch?v=uuD4ByEXHlw).

Έχει δίκιο ο Ιωάννης ο Pretend-έρης. Όλοι αυτοί του ιερατείου των απόψεων των κρατούντων, ο Pretend-έρης, οι Καψήδες, ο Μανδραβέλης, ο Κανέλλης, η Τρέμη και ο Κώνστας και άλλοι παλαιοί αλλά και ανερχόμενοι αυλοκόλακες, έχουν κάνει τους απλούς τηλεθεατές ηλίθιους, ανθρώπους ανίκανους να ξεχωρίσουν την εικονική από την πραγματικότητα έξω από το πλυντήριο εγκεφάλων.

Οι εκπρόσωποι τύπου των μεγάλων συμφερόντων (άλλωστε ο ομογάλακτος Μανώλης Καψής πήρε το ρόλο του τόσο ζεστά που έγινε και επισήμως εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης φάρσας του Λουκά Παπαδήμου το 2011) έχουν πάντα δίκιο.

Έχουν το δίκιο των αφεντικών τους. Το δίκιο του ισχυρού.

Έχει πάντα δίκιο ο Pretend-έρης. Το δίκιο του Pretend-έρη. Το δίκιο του μονοπωλίου απόψεων. Το δίκιου του επαγγελματία προπαγανδιστή. Το δίκιο του μηχανορράφου.

Και όταν ο Pretend-έρης μηχανορραφεί, η Όλγα Τρέμει.

Παλεύοντας πολύ σκληρά για να αποδείξει το παπικό του αλάθητο για τη θεωρία των άκρων τα οποία ο ίδιος αυθαίρετα χαρτογραφεί για να μπορέσει να του βγει η θεωρία, πρόσφατα οPretend-έρης δημοσίευσε ένα εμετικό τέχνασμα, τόσο εμετικό που την πατρότητα του κάποιος οφείλει να την αποδώσει στον Pretend-έρη αλλά και αρκετά ιδιοφυές για να έχει κάποιος κάθε λόγο να αμφισβητήσει ότι η πατρότητα του τεχνάσματος ανήκει στον μέτριας ευφυΐας τηλεπαρουσιαστή.

Παίρνοντας μέλη προσωπικοτήτων που ο ίδιος πολύ θα ήθελε να κατακρεουργήσει, ως άλλος δόκτορας Φράνκενστάιν, ο Pretend-έρης έδωσε ζωή στο δικό του τέρας:

Το Τέρας Ζωή Κασιδιάρη.

Ας διαβάσουμε τον περήφανο πατέρα να περιγράφει το τέρας του μέσα από τη στήλη του στο Βήμα:

«Στην ελληνική πολιτική ζωή κυκλοφορεί εσχάτως ένα αποτρόπαιο τέρας. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Ούτε καινούργιο ούτε παλιό.

Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο.

Είναι επικίνδυνο επειδή, σε αντίθεση με τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη που το καθιστούν ελκυστικό.

Ορισμένοι ίσως ισχυριστούν ότι τόσο η μέθοδος όσο και η αντίληψη κινούνται στα όρια της ψύχωσης και εμπίπτουν ενδεχομένως στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης. Αυτό όμως δεν τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες…

… Διότι η ωμή αλήθεια είναι ότι κανένα τέτοιο τέρας δεν θα υπήρχε αν δεν εξέφραζε πολλά μικρά τερατάκια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Είναι τα δημιουργήματα του παθολογικού προσχήματος κάποιων «έξω» εναντίον κάποιων «μέσα» και κάποιων «κάτω» εναντίον κάποιων «επάνω».

Κι από τη Ζωή ή τον Κασιδιάρη όλο και κάποιος γιατρός ή ψηφοφόρος μπορεί κάποια στιγμή να σε γλιτώσει.
Αλλά με τη Ζωή Κασιδιάρη τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα» (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=506474)

Φυσικά ο Pretend-έρης με το τέρας του Ζωή Κασιδιάρη δεν επιτίθεται στον Ηλία Κασιδιάρη. Άλλωστε έχουν περισσότερα που τους ενώνουν πέρα από τον δημόσια εκδηλωμένο χουλιγκανισμό τους.

Ο Pretend-έρης ήταν ο τηλεπαρουσιαστής που το 1995 έβαλε την Χρυσή Αυγή από τα παρακρατικά αλώνια στα τηλεοπτικά σαλόνια εμφανίζοντας τον Γ.Γ της Χ.Α Νίκο Μιχαλολιάκο και φυσικά όχι για χάρη της πολυφωνίας στην οποία ο κος Pretend-έρης φαίνεται να είναι αλλεργικός.

Έμμεσα μπορεί λοιπόν να του αποδοθεί μέρος της πατρότητας του αυγού του φιδιού. Κάτι έκανε και αυτός για να εκκολαφτεί.

Δεν επιτίθεται λοιπόν στον Ηλία Κασιδιάρη και στην Χρυσή Αυγή ο Pretend-έρης με το τέρας του. Όχι, στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Σύριζα επιτίθεται. Ως Ιερέας των μεγάλων συμφερόντων, παντρεύει τα «άκρα» όπως φυσικά αυτός τα προσδιορίζει και τα ενώνει σε μια σάρκα.

Γιατί επέλεξε για αυτόν τον ανίερο γάμο την κυρία Κωνσταντοπούλου την οποία και συνέζευξε με το στανιό με τον Ηλία Κασιδιάρη; Τι νιώθει ότι τον απειλεί τόσο πολύ στην κυρία Κωνσταντοπούλου που στέλνει κατόπι ολόκληρο τέρας και μάλιστα ερμαφρόδιτο να την κυνηγήσει;

Γιατί τύποι σαν τον Pretend-έρη έχουν μάθει να περνάν ζωή και κότα.

Και η Ζωή δεν είναι κότα. Γιατί η Ζωή δεν βλέπει την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ σαν ένα πικ-νικ που μόλις τελειώσει και που μετά το φαγοπότι απλά τα μαζεύουμε, βάζουμε τα σκουπίδια μας στα ταπεράκια της συγκάλυψης και φεύγουμε. Γιατί η Ζωή κάνει τη δουλειά της κάνοντας ερωτήσεις, εξαντλώντας και τον ίδιο της τον εαυτό για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Το μαχαίρι που μέχρι και σήμερα ήταν αποκλειστικά στο λαιμό του Έλληνα πολίτη ενώ ο Έλληνας πολιτικός παρακολουθούσε με ηδονή Νέρωνα το αποτρόπαιο θέαμα της καταστροφής του λαού για τα εγκλήματα των πολιτικών.

Γιατί η Ζωή κάνει τη δουλειά της. Και για τους κηφήνες του συστήματος εξουσίας δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να κάνει κάποιος τη δουλειά του ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες και την παρασιτική νοοτροπία που έχει κατακτήσει την Ελλάδα.

Πόσο μάλλον όταν τη δουλειά της την κάνει μια γυναίκα, ξέρετε ένα από εκείνα τα διακοσμητικά πλάσματα που για τους Έλληνες είναι μόνο για πήδημα, τεκνοποίηση και νοικοκυριό. Σκεύη και οικιακοί σκλάβοι με όποια σειρά θέλετε.

Για αυτό ο Pretend-έρης στο φαντασιακό του θέλει τη Ζωή ερμαφρόδιτη. Δεν αντέχει στην ιδέα μιας γυναίκας με αρχίδια που λείπουν από πολλούς ευνούχους του συστήματος εξουσίας.

Είχε ισχυρά κίνητρα ο Pretend-έρης για να φτιάξει το ερμαφρόδιτο τέρας του: φθόνο πέους και  επαγγελματικές υποχρέωσεις. Είναι ωραία όταν μπορείς να συνδυάζεις τα κόμπλεξ σου με τη δουλειά σου και να αμείβεσαι υπέρογκα και για τα δύο.

 Έτσι λοιπόν, ο Pretend-έρης, σε μια έκλαμψη ευφυΐας δική του ή άλλου, έστειλε το τέρας του στο κατόπι της Ζωής.

Το τέρας του όμως έχει και εκείνα τα αναθεματισμένα τα χαρακτηριστικά του δημιουργού του. Για την ακρίβεια είναι κατ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού του, του ΙωάννηPretend-ερη. Γράφοντας λοιπόν ο Ιωάννης Pretend-έρης

 «Στην ελληνική πολιτική ζωή κυκλοφορεί εσχάτως ένα αποτρόπαιο τέρας. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Ούτε καινούργιο ούτε παλιό.

Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο.

Είναι επικίνδυνο επειδή, σε αντίθεση με τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη που το καθιστούν ελκυστικό.

Ορισμένοι ίσως ισχυριστούν ότι τόσο η μέθοδος όσο και η αντίληψη κινούνται στα όρια της ψύχωσης και εμπίπτουν ενδεχομένως στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης. Αυτό όμως δεν τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες…»

περιγράφει το πολιτικό σύστημα που τον συντηρεί ώστε ο ίδιος να το συντηρεί. Για την ερμαφρόδιτη σχέση πολιτικής- δημοσιογραφίας. Για το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα. Και κάνει μια έξοχη περιγραφή της τελευταίας και ελπίζουμε ύστατης εκδοχής του: της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά : «Στην ελληνική πολιτική ζωή κυκλοφορεί εσχάτως ένα αποτρόπαιο τέρας. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Ούτε καινούργιο ούτε παλιό.

Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο»

Τι ποιητικό! Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Όντως πως αλλιώς θα περιέγραφε κάποιος κάτι που είναι ταυτόχρονα και αριστερό και  κεντρώο και ακροδεξιό; Πως αλλιώς; Κάτι που είναι φτιαγμένο από τον παλιοκομματισμό αλλά και μορφώματα που δημιουργηθήκαν ως δεκανίκια του;

Ούτε καινούριο ούτε παλιό. Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο.

Τα έχει πει όλα ο ποιητής.

Κάτσε. Κάτσε να μάθουμε το πώς λειτουργεί το τέρας Pretend-ερη. Ας ακούσουμε τον κατασκευαστή του να μας περιγράφει:

« Είναι επικίνδυνο επειδή, σε αντίθεση με τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη που το καθιστούν ελκυστικό.»

Τόσο ελκυστικό που κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ναι, ο τρόμος μπορεί να είναι ελκυστικός.

«Ορισμένοι ίσως ισχυριστούν ότι τόσο η μέθοδος όσο και η αντίληψη κινούνται στα όρια της ψύχωσης και εμπίπτουν ενδεχομένως στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης. Αυτό όμως δεν τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες…»

Όντως. Αδιάκοποι κεντρικοί πολιτικοί εκβιασμοί. Μισθοί και συντάξεις σε επίπεδο πλέον Βουλγαρίας. Αυτοκτονίες. Εκατοντάδες χιλιάδες νέο γκασταρμπαίτερς. Εκατομμύρια νεόπτωχοι και νέοι άνεργοι. Όλα αυτά έχουν προκύψει από «μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη», μια μέθοδο και αντίληψη που για κάποιους κινείται «στα όρια της ψύχωσης και εμπίπτουν ενδεχομένως στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης»

Σπάνια έχω διαβάσει ποιητικότερη περιγραφή των μνημονιακών κυβερνήσεων. Τουλάχιστον αποδεικνύεται ότι κάποιοι έχουν το γνώθι σαυτών.

Τη λατρεύει ο Pretendέρης τη θεωρία των άκρων όπου όλως τυχαίως σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πιο μετριοπαθής πολιτικός χώρος της αριστεράς, τόσο μετριοπαθής που προκαλεί αγανάκτηση σε σχέση με τις προκλήσεις της εποχής, ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, την ναζιστοβασιλικοχουντική οργάνωση με την παραστρατιωτική δομή.

Για τη θεωρία των άκρων έχουμε γράψει και εμείς από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Γράψαμε για να μην φτάσαν τα άκρα σε έμπρακτες ακρότητες. Όχι για να παγιδευτούμε στους εκβιασμούς ενός από τα πιο σάπια συστήματος εξουσίας στον πλανήτη που αυτοπαρουσιάζεται πλάνα ως Κεντρώο όποτε το κρίνει σκόπιμο για την διαιώνιση του.

Ας μιλήσουμε τώρα για μια άλλη θεωρία. Για τη θεωρία του κέντρου. Για τη θεωρία που λέει όταν η πίτα μικραίνει, όλος ο θίασος της εξουσίας συσπειρώνεται όπου και αν βρισκόταν έκαστος πόλος προηγουμένως. Ας μιλήσουμε για την ερμαφρόδιτη τρικομματική:

Για το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της μαζικής καταστολής και των χημικών όπλων κατά των Ελλήνων. Για τον Σαμαρά και τον Δένδια και τις εφόδους των ταγμάτων ασφαλείας στο χωριό της Ιερισσού, τις απαγωγές και τις δίκες φάρσες κατοίκων της. Για τις πριβέ παρελάσεις. Για τους ιδιωτικούς στρατούς. Για την δήθεν Αριστερά της ΔΗΜΑΡ, το κομψό ΛΑΟΣ της αριστεράς που έσπευσε να στηρίξει τα μνημόνια της ντροπής. Για τον υπουργό Βορίδη τον Σφυρί, που πριν τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αντικατέστησε τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην προεδρία του χουντικού μορφώματος της ΕΠΕΝ. Για τον εθνικιστή Άδωνη Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ που πλέον χορεύει με τ’ αστέρια. Για το γιο του ιδεολόγου του Ναζισμού Πλεύρη που βρίσκεται πλέον στη ΝΔ.

Δεν είναι όμορφο Γιάννη μου; Δεν είναι photoshop. Δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό. Ούτε παλιό ούτε καινούργιο. Είναι ερμαφρόδιτο. Είναι το πλέγμα της εξουσίας στην Ελλάδα χωρίς make up. Γυμνό το τέρας που υπηρετείς Γιάννη μου. Δεν είναι θεωρία. Είναι πραγματικότητα. Φριχτή και απέλπιδα.

Έτσι λοιπόν, «στο κέντρο», εκεί που όλο το φάσμα της εξουσίας καταφεύγει όταν απειλείται, θα βρούμε πράγματα ετερόκλητα.

Θα βρούμε την συμπαθέστατη και πρώην αντισυστημική συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου να υπερασπίζεται κατά κάποιον τρόπο τον Ιωάννη Pretend-έρη και να κατακεραυνώνει την Αυγή γιατί δεν της θυμίζει την παλιά ευπρεπή αριστερά (http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/431/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%C2%AB%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%C2%BB).

Και φυσικά θα είχε κάθε λόγο η Σώτη να υπερασπιστεί απέναντι σε άδικες κατηγορίες ακόμη και κάποιον που το έχει κάνει επάγγελμα να παραπληλοροφεί και να συκοφαντεί συστηματικά. Αλλά η Σώτη στο άρθρο της Αυγή όχι Χρυσή Αυγή (το οποίο κατά σατανική σύμπτωση μοιάζει με παλιότερο άρθρο μου «Άλλο Αυγή Άλλο Χρυσαυγή» όπου μεμφόμουν περιστασιακό συντάκτη της Αυγής για τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος – ) δεν απαντά σε άδικες κατηγορίες. Αυτό που χάλασε τη Σώτη ήταν ότι ο συντάκτης δεν τηρούσε τους τύπους και δεν κρατούσε τα προσχήματα. Η αντίδραση της Σώτης δεν ήταν θέμα ουσίας αλλά τύπων.

Σώτη, όντως, ο συγκεκριμένος συντάκτης της Αυγής συγγραφικά δεν το χει. Αλλά το να βγάζεις συμπεράσματα από ένα συντάκτη για μια ολόκληρη εφημερίδα και έναν πολιτικό χώρο, ε αυτό είναι αυτό που λένε και οι «καρδινάλιοι» του συστήματος εξουσίας μια «επικίνδυνη γενίκευση». «Λαϊκισμός» με το γάντι. Και άλλα τόσα που θα μπορούσα να σου προσάψω αν μιλούσα το newspeak των μηντιαρχών.

Σε χαλάει Σώτη που ο συντάκτης γράφει με λαϊκίστικο ύφος και ήθος. Αλλά δε σχολιάζεις τίποτε για το περιγράφει ο συντάκτης με αυτό το αδόκιμο έστω ύφος. Σου χαλάει το φενγκ σούι.  Το κομ ιλ φο. Το πολιτικά ορθό της ευπρέπειας.

Σώτη, αν θες ευπρέπεια ψήφισε ΔΗΜΑΡ που είναι μελίρρυτοι. Τεράστιο προσόν για τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς απατεώνες. Να υποκρίνονται.

Σώτη ξεκαβάλα. Εντώ στο Ελλάντα, εμείς, που δεν έχουμε την πολυτέλεια όποτε χαλάνε τα πράγματα στη Νέα Υόρκη να πεταγόμαστε στο Παρίσι και όταν βαριόμαστε να ερχόμαστε για Σαφάρι στη ζούγκλα της Ελλάδας, εδώ εμείς πεθαίνουμε. Μέρα με τη μέρα. Ηθικά, συναισθηματικά και βιολογικά.

Το έχεις πάρει χαμπάρι;

Είναι καιρός να αποδεχτείς ότι δεν έχει πεθάνει η παλιά αριστερά. Απλά η αριστερή μέσα σου πέθαινε στην τρυφερή αγκάλη του κοσμοπολιτισμού.

Δεν σε κατηγορώ για τίποτε άλλα από μια βαθειά απάθεια στα δεινά ενός πληθυσμού. Και για το ότι παρά την απάθεια σου παίρνεις θέση από υποχρέωση στη συγγραφική σου ταυτότητα. Ότι απλά γράφεις για να γράφεις. Με άλλα λόγια για υποκρισία. Θεωρείς άθλιο αυτόν τον πληθυσμό; Θες να πω και εγώ ότι είναι άθλιος; Θα το πω… Άθλιοι. Και πλέον εξαθλιωμένοι άνθρωποι.  Πανάθεμα. Άνθρωποι. Που υποφέρουν. Από το στραβό τους το κεφάλι; Ναι. Αλλά υποφέρουν. Μην τους λες δεν έχετε ψωμί, φάτε το παντεσπάνι του κοσμοπολιτισμού και των απείρων δυνατοτήτων. Γιατί σε αντίθεση με σένα δεν έχουν οι Έλληνες δυνατότητες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία δυνατότητα.

Η θλιβερή μοναξιά του κοσμοπολιτισμού, η απομόνωση από το ευρύτερο λαϊκό γίγνεσθαι δημιουργεί τερατάκια.

Η Σώτη εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ένα τρίγωνο των βερμούτ, σε μια Neverland όπου κρατάει τα καλύτερα κομμάτια της ψυχής της για τον εαυτό της και τους προνομιακούς ομογάλακτους της. Και όταν αυτή η Neverland αρχίζει να βλέπει έναν από τους αρχιερείς της ψυχοπαθολογικής αντικοινωνικότητας της εξουσίας, τον Γιάννη Pretend-έρη, ως το θύμα και όχι ως το θύτη, ένα πράμα αυτό μπορεί να συμβαίνει: Ότι Σώτη γέρασες και υποφέρεις πλέον από πρεσβυωπία. Και αυτό είναι η πιο ευπρεπής διατύπωση που μπορώ να σκαρφιστώ.

Γιατί πέρα από τα φασιστικά διλλήματα του τύπου ή είσαι μαζί μας ή με τους άλλους, στο τέλος της ημέρας κάθε άνθρωπος με συνείδηση καλείται να απαντήσει σε ένα ερώτημα. Να το απαντήσει στον εαυτό του και για τον εαυτό του και μόνο και όχι επειδή κάποιοι θέλουν δια της βίας να τον στρατολογήσουν. Ένα ερώτημα που θέτουν οι παλιοί καλοί στίχοι:

 «Which side are you on boys (and girls). Which side are you on?»

ΠΗΓΗ

Πρωτόδικος υποβιβασμός για ΑΕΚ

Μετά από αναμονή 10 ωρών η ΑΕΚ έμαθε την καταδικαστική απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας που την στέλνει στην Football League αφού την τιμώρησε με αφαίρεση 3 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα, 2 από το επόμενο και τη μηδένισε στον αγώνα με τον Πανθρακικό. Η Ένωση θα καταθέσει έφεση η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Αυτό που φοβόντουσαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, αλλά που ήταν το πιθανότερο, συνέβη. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας χρειάστηκε να συνεδριάσει επί 10 ώρες για να τιμωρήσει τελικά την Ένωση με μηδενισμό στο ματς κόντρα στον Πανθρακικό αλλά και αφαίρεση τριών βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και 2 από το επόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν κερδίσει τον Ατρόμητο την τελυταία αγωνιστική δεν μπορεί, μαθηματικά, να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα.
Η ελπίδα της είναι η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στην οποία θα καταφύγει η ΑΕΚ. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Η ανακοίνωση:
"Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή πήρε την παρακάτω απόφαση στο πλαίσιο των συναντήσεων της 29ης Αγωνιστικής. Αναλυτικά :
ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 14/4/2013 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα καθώς και την υπ΄αριθ. 1003/1/64-μβ Έκθεση την Αστυνομίας». Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της καθώς επίσης: «Με βάση την από 16-4-2013 ένσταση σας κατά της αντικανονικής διακοπής του αγώνα ΠΑΕ ΑΕΚ – ΠΑΕ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ που τελέσθηκε στις 14-4-2013, καλείσθε την Πέμπτη 18-4-2013 και ώρα 13.00 κατά την εκδίκασή της προκειμένου να την υποστηρίξετε».
Συνεκδικάζει την πειθαρχική δίωξη, την ένσταση και τις παραπάνω πρόσθετες παρεμβάσεις.
Απορρίπτει την από 16-4-2013 ένσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ περί αντικανονικής διακοπής του πιο πάνω ποδοσφαιρικού αγώνα.
Δέχεται ότι η εγκαλουμένη τέλεσε τις αποδιδόμενες σ' αυτήν πράξεις.
Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΑΕΚ : α) χρηματική ποινή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για την 1η εξ αυτών (άναμμα πυρσών), β) χρηματική ποινή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για τη 2η πράξη (ρίψη κροτίδων) και γ) χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για την 3η πράξη (παρουσία μη διαπιστευμένων προσώπων στα αποδυτήρια και εξύβριση των ποδοσφαιριστών της φιλοξενούμενης ομάδας).
Δέχεται ότι ο αγώνας διεκόπη από υπαιτιότητα της εγκαλουμένης ΠΑΕ και θεωρεί ότι α) η εγκαλουμένη ΠΑΕ ηττήθηκε με τέρματα 0-3, β) τιμωρεί αυτήν με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα για τις 4η και 5η πράξεις πειθαρχικού κατηγορητηρίου (άρθρο 21 παρ. 3 περιπ. β΄ και παρ. 4 του ΚΑΠ /ΕΠΟ).
Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΑΕΚ τη συνολική πειθαρχική χρηματική ποινή των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ (3.000 + 500 + 500)" (newsit)

Ιόνια Οδός: Υπεγράφη η σύμβαση ολοκλήρωσης της παράκαμψης Άρτας

Την έναρξη ενός πολύ σημαντικού έργου για την Ήπειρο ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Πρόκειται για τις υπολειπόμενες εργασίες του τμήματος της παράκαμψης Άρτας - Φιλιππιάδας και του Aνισόπεδου Kόμβου Άρτας που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται, μετά την σχετική απόφαση (151/2013) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου και σύμφωνα με την οποία η σύναψη της σύμβασης του εν λόγω έργου δεν κωλύεται.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η αποπεράτωση των υπολειπομένων εργασιών που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο προηγούμενης εργολαβίας η οποία είχε διαλυθεί το καλοκαίρι του 2011. Το υπουργείο κίνησε όλες τις σχετικές διαδικασίες ώστε να επαναδημοπρατηθεί το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και έχει εξασφαλισμένη πίστωση. Υπενθυμίζεται ότι στον ανοικτό διαγωνισμό που διενεργήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, κατέθεσαν προσφορά εννέα (9) εργοληπτικές επιχειρήσεις και προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η εταιρία “Ηλιοχώρα ΑΕ”, με μέση έκπτωση 34,67%. Το έργο είχε προϋπολογισμό δημοπράτησης 10.100.000 € (με ΦΠΑ) ενώ το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 7.030.014,60 €.

Ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλογιάννης δήλωσε: «Όπως είχα πει προ ημερών, ο Απρίλιος είναι μήνας θετικών εξελίξεων για τα έργα στην Δυτική Ελλάδα.

Μετά τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου. Ολοκληρώνεται έτσι το τμήμα της Ιόνιας οδού, από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο Καμπής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων και δημιουργείται ένας ασφαλής ανισόπεδος κόμβος στην συμβολή της Ιόνιας με την εθνική οδό Άρτας – Τρικάλων».

Πηγή:www.capital.gr
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου  (ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ) έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση στην ανάδοχο εταιρεία για να υπογράψει τη σύμβαση και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.

Καταπληκτικός πίνακας κάνει τον γύρο του κόσμου


Ο Ρώσος ζωγράφος Andrei Budaev, γνωστός για τον άκρως πρωτότυπο του τρόπο, να αποτυπώνει τα πρόσωπα της επικαιρότητας στον καμβά, αυτή τη φορά μας εκπλήσσει με ένα έργο τέχνης με όλους τους κύριους εκπροσώπους των νέων εξελίξεων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, το οποίο και «εκμεταλλευτήκαν» οι Moscow Times για να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Ενώ ο Πούτιν βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο των έργων του, ο Andrei Budaev, αυτή τη φορά «τιμά» την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, την οποία παρουσιάζει να ορθώνεται ως αφέντρα. στο κέντρο του πίνακα. Στα αριστερά της, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υποκλίνεται στη σκιά της, μπροστά της στέκεται κουρελιασμένος με ένα βλέμμα τρόμου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Κριστίν Λαγκάρντ της απλώνει το χέρι σαν ζητιάνα.

Στον πίνακα απεικονίζονται και οι φιγούρες των Χέρμαν βαν Ρομπάι, Μανουέλ Μπαρόζο, Μαριάνο Ραχόι, και Μάριο Ντράγκι, για τις οποίες η αφέντρα Μέρκελ δείχνει αδιάφορη, εστιάζοντας το βλέμμα της αποκλειστικά στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, τον διάσημο Obelix που εγκατέλειψε τη χώρα του για να αποφύγει τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, και στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Φιάσκο» η ρύθμιση για τα δάνεια

Οι προϋποθέσεις αποκλείουν στην πράξη την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών από το πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.
Νομοσχέδιο – «φιάσκο» αποδεικνύεται η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα
νοικοκυριά.
Οι έξη προϋποθέσεις που τέθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση αποκλείουν στην πράξη την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών από το πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.
Όπως καταγγέλλουν καταναλωτικές οργανώσεις και ενώσεις δανειοληπτών, στη ρύθμιση δεν θα καταφέρει να υπαχθεί ούτε ένας στους εκατό δανειολήπτες.
Στη ρύθμιση αναφέρεται ότι μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν καθυστερήσει την καταβολή των τρεχουσών δόσεων για περισσότερες από 90 ημέρες.
Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη κοροϊδία, καθώς τουλάχιστον οι 8 στους 10 δανειολήπτες αποκλείονται.

Οι προϋποθέσεις – «φιάσκο»
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά γιατί δεν θα μπορέσουν τελικά οι δανειολήπτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
1) Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι δόσεις να έχουν σταματήσει να καταβάλλονται για περισσότερους από 3 μήνες.
2) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επίσης, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού τις 150.000 ευρώ.
3) Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν α) μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, β) όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, γ) άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως 25.000 ευρώ, εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στη ρύθμιση θα καταφέρουν να υπαχθούν ελάχιστοι οφειλέτες. Οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο «σκαρφισμένες» ώστε να μην παρέχεται καμία ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.
Επομένως, πρόκειται ουσιαστικά για έναν προκλητικό εμπαιγμό από τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη, με στόχο να «χρυσώσουν το χάπι» και να βγουν οι ίδιοι ως υπερασπιστές των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες.


ΕΡΓΟΣΕ: Επιτέλους αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος

Με χτεσινή απόφαση του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ (Νο 2855/18.4.2013) τελείωσε το πολύμηνο σήριαλ σχετικά με την κατάληξη τουθ διαγωνισμού για το μεγάλο έργο που φέρνει τον σύγχρονο σιδηρόδρομο ακόμα πιο κοντά στην Πάτρα. Όπως αναφέρει η απόφαση εγκρίθηκε η ανάθεση του έργου: «Κατασκευή υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος από Χ.Θ. 91+500 έως Χ.Θ. 113+000 και σήραγγας Παναγοπούλας» (Α.Δ. 579), στην Κοινοπραξία Εργοληπτικών Επιχειρήσεων «Κ/Ξ AKTΩΡ Α.Τ.Ε. - J & P ΑΒΑΞ Α.Ε.–INTRAKAT Α.Ε.», με προσφορά με ΓΕ & ΟΕ και χωρίς απρόβλεπτα ύψους #269.780.100,66# ευρώ (Μέση Έκπτωση 5,29%) και με συνολική προσφορά #298.563.534,99# ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται τα απρόβλεπτα ύψους #24.280.209,06# ευρώ (τα οποία έχουν υπολογισθεί ως ποσοστό 9% της δαπάνης προσφοράς), η άσφαλτος με ΓΕ & ΟΕ (1.865.142,29 + 317.965,73 ευρώ) και οι απολογιστικές εργασίες ύψους
#2.320.117,25# ευρώΠαρουσία έδωσαν μόλις δύο κοινοπρακτικά σχήματα που όμως «συμπυκνώνουν» όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσταλλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να παρουσιαστεί το έργο προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων και ακολούθως να υπογραφεί η σύμβαση. Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 315.000.000 (ποσό χωρίς ΦΠΑ) είναι από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που έχουν δημοπρατηθεί εδώ και 5 χρόνια και αποτελεί τμήμα του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας Πάτρα- Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, του λεγόμενου ΠΑΘΕΠ.

Να θυμίσουμε πως πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχε προαναγγείλει την υπογραφή της σύμβασης και την τοποθετεί χρονικά τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2016.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το σημερινό έργο φέρνει τον σύγχρονο σιδηρόδρομο μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάτρας που αποτελεί το δυτικό άκρο του βασικού σιδηροδρομικού μας άξονα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το μήκος του έργου είναι 21,5 χλμ (ΧΘ 91,550-ΧΘ113,00) και συμπεριλαμβάνει το μεγάλο τεχνικό έργο της σήραγγας Παναγοπούλας που έχει μήκος 5χλμ (ο κάθε ένας από τους δύο κλάδους).

Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και οριοθετείται τέλη του 2015 με μέσα του 2016 αν δεν υπάρξουν κατασκευαστικές καθυστερήσεις. Το έργο αφορά την κατασκευή της υποδομής διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής με σύγχρονο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης χωρίς ισόπεδες διαβάσεις. Οι στάσεις που θα κατασκευαστούν είναι οι : Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα.

Ένα από τα θετικά του έργου είναι φυσικά η τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή καθώς η περίοδος κατασκευής του έργου δεν θα είναι μικρότερη από 3 χρόνια καθώς μόνο η διάνοιξη μιας τόσο μεγάλης σήραγγας όπως αυτή της Παναγοπούλας με 4,5χλμ μήκος απαιτεί μακροχρόνιες εργασίες.

Μέσα στο 2013 περιμένουμε και την δημοπράτηση του επόμενου τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο μήκους 6 χλμ (ΧΘ113,00-ΧΘ 119,100) το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 53.000.000 ευρώ. Αναφορικά με το κρίσιμο τμήμα Ρίο-Πάτρα αυτό είναι πιθανό σε αυτή τη χρονική περίοδο να αναβαθμιστεί και σε μελλοντική φάση να γίνει η υπογειοποίηση που έχει αποφασιστεί από το 2007..

Πηγή:ypodomes.com

Λίγο πριν το τέλος του Ελληνικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος

Του Γιάννη Αγγέλου
Λίγο πριν την κατάρρευση της Τρίτης Επανίδρυσης του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος από την επανασύσταση της Ελλάδας σε Κράτος, βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι σε μία στυγνή Δικτατορία με βαθιές ρίζες συνενοχής σε όλο το εύρος του Πολιτικού μας Κόσμου αλλά και των Συνδικαλιστών.

 Μια δικτατορία που ασκεί ασφυκτικά την πίεση της στους Έλληνες. Και προκαλεί ένα
κοινωνικό αναβρασμό που αρχίζει να θυμίζει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Μία βόλτα στις κεντρικές -κι όχι μόνο- συνοικίες των Αθηνών είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη, από πλευράς Κυβερνητικής Τρόικας, της πιο απάνθρωπης πολιτικής που εφαρμόστηκε σε χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε κάθε κτίριο που εγκαταλείπεται και σφραγίζεται η κεντρική του πόρτα, μετατρέπεται η είσοδός του σε καταφύγιο των νέο άστεγων και των νεόπτωχων αυτής της πόλης.
Αναφέρομαι στην Αθήνα, των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, γιατί εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αναφέρομαι στην πρωτεύουσα της χώρας, που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουριστών για να θαυμάσουν τον Παρθενώνα… Και κάτω από τους πρόποδες της Ακρόπολης, γύρω τριγύρω, συναντά ο περαστικός όλο και περισσότερους ανθρώπους, που με τεντωμένο το χέρι ζητούν βοήθεια.

Όχι γιατί δε θέλουν να εργαστούν, αλλά γιατί δε βρίσκουν να εργαστούν.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη, αφήνοντας και τους εργαζόμενους σε αυτές, έρμαια του Ταμείου Ανεργίας.
Όμως, ο ατσαλάκωτος υπουργός οικονομικών, πρώην τραπεζίτης, πρώην πρόεδρος του ΙΟΒΕ, υπηρέτης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, βλέπει «βελτίωση του κλίματος». Και είναι να απορεί κάποιος με αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός. Πού ζει; Είχε το θράσος προ ημερών να δημοσιοποιήσει το παράπονο της συνταξιούχου μητέρας του, ότι δεν της επαρκούν τα χρήματα που παίρνει από τη σύνταξή της!

Δίδυμο με τον εθνικό εγγυητή της συμφοράς, τον πρωθυπουργό της τρόικας εσωτερικού, έχουν ήδη οδηγήσει σε απόγνωση την κοινωνία. Και εξακολουθούν να πιπιλάνε την καραμέλα της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας, όταν οι άνεργοι πλησιάζουν το 1,5 εκ! Πασχίζουν να ικανοποιήσουν τους τραπεζίτες-συνεταίρους τους, εις βάρος των ανθρώπων.
Καθημερινά, οι νέο άστεγοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Τα παιδιά στα σχολεία λιποθυμάνε από την πείνα. Πολύ πρόσφατα, σε σχολείο της Αθήνας, οι δάσκαλοι αντιλήφθηκαν ότι δυο μαθητές, αδελφάκια, είναι ζήτημα αν τρώνε δυο μέρες την εβδομάδα.

Να μη διαφεύγει ότι πολλές οικογένειες με παιδιά στην Γ΄ Λυκείου, παλεύουν, όντας και οι δυο γονείς άνεργοι.

Όπως είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου, «να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια».
Αυτό, βέβαια, σιγά – σιγά τείνει να μετατραπεί σε «ένας εργαζόμενος σε κάθε γειτονιά»… Και οι ανάλγητοι της κυβερνητικής τρόικας συνεχίζουν να αυξάνουν τους φόρους, να μειώνουν τις αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων σε ποσοστά τρομακτικά, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύονται ανίκανοι να ελέγξουν την αισχροκέρδεια, τις τιμές σε αλυσίδες καταστημάτων, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή…
Αντί να πράξουν το αυτονόητο, φορολογούν τα παιδιά, μοιράζουν τον εθνικό πλούτο αριστερά και δεξιά, συνεχίζουν το εμπόριο ελπίδας με την ΑΟΖ. Παραχωρούν μαρίνες σε συμπράξεις επιχειρηματιών, στις οποίες πίσω βρίσκεται το Τουρκικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ετοιμάζονται να παραχωρήσουν αεροδρόμια, αγνοώντας τον εθνικό τους ρόλο. Και συνεχώς, ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ το
Σύνταγμα, που το έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο.

Αυτή η ιστορία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Γιατί αν συνεχιστεί, η Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει ως χώρα. Γιατί δε νοείται χώρα χωρίς λαό. Και αυτοί που κυβερνούν σήμερα, έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν τον Ελληνικό λαό. Θα τους αφήσουμε; Θα έχει αυτή η καταστροφή και τη δική μας υπογραφή; Γιατί, μέχρι οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, φαίνονται σα να «αβαντάρουν» την κυβέρνηση των Τριών.
Εάν, πραγματικά επιθυμούσαν την ανατροπή, τότε δε θα είχαν αρκεστεί σε εικοσιτετράωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις σε ώρες που θυμίζουν ωράριο εργασίας Δημοσίου.
Εάν πραγματικά επιθυμούσαν την ανατροπή αυτής της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, θα είχαν κηρύξει απεργία διαρκείας, που πραγματικά θα ανέτρεπε και θα σάρωνε.

Έως ότου αποφασίσουν, αποφασίσουμε όλοι μαζί, εμείς να σαρώσουμε, θα παρακολουθούμε τις λεπτομέρειες ενός ουσιαστικού τέλους της Δημοκρατίας μας. Το τέλος του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος για το οποίο στο παρελθόν δώσαμε «μάχες στα χαρακώματα».
Ας ελπίσουμε ότι, λίγο πριν το τέλος, θα αφυπνιστούμε και θα ενώσουμε τη δική μας «φωνή» μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές «φωνές», σε μία μάχη κατά ενός άδικου και ισοπεδωτικού συστήματος που βλέπει και αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους σαν αριθμούς ενός tamploid κάποιου Χρηματιστηρίου. Αυτού του life style Κόσμου που «θριαμβεύει» στα οικονομικά νούμερα πατώντας σε ανθρώπινες ψυχές.

zografotypia.gr

Σταθεροποίηση «πέτυχε» και ο Τιτανικός!

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Περιχαρής ο Υπουργός Οικονομικών και Πανεπιστημιακός συνάδελφος καθηγητής κύριος Στουρνάρας για το ΟΚ που του έδωσε η τρόικα ανοίγοντας τους συμβολικούς κρουνούς για να γεμίσει το σύγχρονο ελληνικό οικονομικό πιθάρι των Δαναΐδων με την νέα δόση 2,8 δισ. ευρώ!
Εξ ίσου χαρούμενο είδα τον συμπολίτη μου και Πανεπιστημιακό συνάδελφο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριο Μανιτάκη με την «επιτυχία» της Ελληνικής τρόικα να πείσει την εισαγόμενη τρόικα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή μετά από 20 μήνες(!), η «απομάκρυνση» περίπου 15.000 υπαλλήλων. Αυτοί θα προέλθουν μάλλον από τον τόσο ευρηματικά αποκαλούμενο «ευρύτερο δημόσιο τομέα».
  • «Ικανοποιημένοι» δήλωσαν οι τρεις που συνθέτουν την εισαγόμενη τρόικα από την «επιτυχή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την σταθερή προσπάθεια της εγχώριας τρόικα να ικανοποιεί τις μνημονιακές απαιτήσεις!»
  • «Ικανοποιημένοι» δεν διαπιστώνω, όμως, να είναι οι άνεργοι που έχουν «πετύχει» ιστορική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνοντας τα σκήπτρα από την Ισπανία και την Πορτογαλία!…
  • «Ικανοποιημένοι» δεν διαπιστώνω να είναι οι άνεργοι νέοι μας ακόμη και οι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που φτάνουν και ξεπερνούν τα πρωτόγνωρα επίπεδα άνω του 60% σε περίοδο ειρήνης!
  • «Ικανοποιημένοι» δεν διαπιστώνω να είναι οι συνταξιούχοι και του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου τομέα) και του ιδιωτικού τομέα όπως και όσοι και όσες ακόμη «εργάζονται» και «απασχολούνται» με δραματικά μειωμένες αποδοχές, μισθούς και μεροκάματα!…
  • «Ικανοποιημένοι» δεν διαπιστώνω να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και εκείνοι που έχουν ένα όλο-και-όλο διαμέρισμα όπου κατοικούν με τα χαράτσια και τις εισφορές και τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν τελειωμό!
  • «Ικανοποιημένοι», όμως, ΔΕΝ φαίνεται να είναι ούτε οι Τραπεζίτες μας οι οποίοι μάλλον τρέμουν την αστάθεια που προξενεί η μείωση του κύκλου εργασιών τους, η μείωση των απαραίτητων αποθεματικών τους, η μείωση της ρευστότητάς τους, η μείωσης της φερεγγυότητάς τους σε μετρήσεις ξένων Οίκων αξιολόγησης, παρά την έντονη, συνεχή, χρηματοδότησή τους!
Έκανε το διάγγελμά του ο κύριος Σαμαράς, πρώτος στην ιεραρχία των 3 «Συν-Πρωθυπουργών» μας και δήλωσε «ικανοποιημένος» με τα όσα βλέπει και διαπιστώνει (μάλλον συμφώνησαν και οι άλλοι 2 «Συν-Πρωθυπουργοί»)
Με τέτοια ανεργία, τέτοια κεσάτια, τόσες αυτοκτονίες, τέτοια εθνική κατάθλιψη ο κ Σαμαράς διαπίστωσε:
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ!
Υποθέτω, με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των πνιγμένων επιβατών του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ ότι και εκείνοι, έστω μεταφυσικά, θα πρέπει να διαπίστωσαν ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ του σκάφους στο οποίο επέβαιναν και το οποίο μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο, τελικά, αγγίζοντας τον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού… «Σταθεροποιήθηκε!»
Να υποθέσω ότι η ΕΛΛΑΔΑ «έπιασε» πάτο κ Σαμαρά;
kostasxan.blogspot.gr

"Νευρική κρίση" στην κυβέρνηση για τις Κυριακές

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις προκαλεί το ζήτημα της απελευθέρωσης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέτοντας για ακόμα μία φορά σε δοκιμασία τη συνοχή των κομμάτων της συμπολίτευσης.
Όπως είπε χτες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, η κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για να είναι ανοικτά τις Κυριακές πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα.
"Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά. Όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό… Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακέ"» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκορδάς.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του κόμματος, Θάνου Μωραΐτη: "Η εμμονή του υπουργείου για το θέμα του ωραρίου είναι ακατανόητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική. Το Υπουργείο χωρίς καμία συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους αιφνιδίασε πριν δυο μήνες θέτοντας ένα θέμα που δεν υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία των κόμματων. Τώρα, αιφνιδιάζει ξανά παρά την γνωστή και κατηγορηματική διαφωνία όχι μόνο των δυο κυβερνητικών εταίρων αλλά και του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων".
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", στελέχη της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι έχουν διαμηνύσει ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση.

Εξώδικα Τσοχατζόπουλου σε Σημίτη και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Εξώδικα με αποδέκτες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και πρώην υπουργούς, μέλη του ΚΥΣΕΑ έστειλε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για όσους ήταν υπουργοί την περίοδο που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τελικά οδηγούν τον ίδιο και 18 ακόμη άτομα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τα εξώδικα τα έστειλε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του. Με αυτά τους καλεί στο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η δίκη ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

ΤΩΡΑ: Απέκλεισαν στις Σκουριές τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο

Τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός", στις Σκουριές απέκλεισαν κάτοικοι της Χαλκιδικής, που είναι αντίθετοι στη λειτουργία των μεταλλείων.
Οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν σε φορτηγά που πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης του
οδοστρώματος να περάσουν και παραμένουν στο σημείο, με πανό.
Η παρουσία της Αστυνομίας είναι, ως τώρα, διακριτική.

Όπως γράφςει το thesstoday.gr, το κρύο στην περιοχή είναι τσουχτερό και οι κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο, ενώ βρίσκονται σε επαφή με φορείς και επιτροπές σε πολλούς Νομούς της χώρας, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε πανελλαδικής κλίμακας κινητοποιήσεις, ακόμη και για ζητήματα καθημερινότητας που προέρχονται από τα μέτρα του μνημονίου και την οικονομική κρίση.
Μια μορφή κινητοποιήσης που εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμα και η στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Αμύθητος πλούτος και φτώχεια στην Ελλάδα

Μία διαφορετική πτυχή της κρίσης φέρνει στο φως η οικονομολόγος και ευρωβουλευτής Ινέσε Βαϊντέρε από τη Λετονία: Τις επιπτώσεις για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Σε έκθεσή της, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ινέσε Βαϊντέρε αξιολογεί πολυάριθμες διεθνείς συνθήκες και επιστημονικές μελέτες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρηματοπιστωτική κρίση "αναπαράγει τον εαυτό της", καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και στερεί από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ευκαιρίες και δυνατότητες για να ξεπεράσουν την κρίση.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης: "Οι ομάδες που είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, για παράδειγμα οι γυναίκες και τα παιδιά. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, κυρίως γυναίκες, γιατί είναι οι πρώτες που χάνουν τη δουλειά τους σε περίοδο κρίσης- κάτι που προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση όχι μόνο στις ίδιες, αλλά και στους άνδρες τους, γιατί αισθάνονται ότι μεγαλώνει η δική τους ευθύνη" λέει η ευρωβουλευτής από τη Λετονία στην Deutsche Welle.

Ανισότητα σε Ρωσία και ...Ελλάδα

Η έκθεση αφορά χώρες εκτός ΕΕ, ωστόσο πολλά από τα συμπεράσματά της έχουν γενικότερη εφαρμογή. Παράδειγμα, το πρόβλημα της υπερβολικής ανισοκατανομής εισοδήματος: τα τελευταία δέκα χρόνια ο δείκτης ανισότητας έχει αυξηθεί στο 25% των αναπτυσσομένων χωρών, ωστόσο τα τρία τέταρτα των πτωχών εξακολουθούν να ζουν σε χώρες με "μέσο εισόδημα", μεταξύ αυτών και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
"Πράγματι, όταν χρησιμοποιούμε στην ανάλυσή μας τον συντελεστή GINI᾽ για την ανομοιόμορφη κατανομή του εισοδήματος, βγάζουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα" λέει η Ινέσε Βαϊντέρε και αναφέρει τα εξής παραδείγματα: "Η Ρωσία είναι μία χώρα μέσου εισοδήματος, στην οποία όμως οι πάμπλουτοι ζουν δίπλα στους πάμφτωχους. Στην ΕΕ παρόμοια καταγραφή έχουμε στην Ελλάδα, μία χώρα στην οποία βλέπω αμύθητο πλούτο, αλλά και τεράστια φτώχεια. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε κάποια ανακατανομή, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στην κρίση".
Αυτά ως προς τη διάγνωση του προβλήματος. Ποια μπορεί να είναι όμως η θεραπεία; "Αυτό που κυρίως προτείνω είναι να αξιοποιήσουμε μέρος των εσόδων από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αυτήν την εποχή θεσπίζουμε τον φόρο στην ΕΕ και αν τον καθιερώσουμε παγκοσμίως, θα είχαμε έσοδα για να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες. Άλλωστε αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο ως οικονομολόγο, είναι πώς θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο".

Μαύρη τρύπα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία

Τα 2,5 δισ. ευρώ και το 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο 29-ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις και επαναλαμβάνουν ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.
Επιπλέον το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία μέχρι σήμερα αγγίζουν το 36% με τις συνολικές απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αποδίδουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας από τις οποίες το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ.
Το ίδιο γκρίζα περιγράφεται η εικόνα, για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φθάσει στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2011. Ακόμη, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ περίπου 35.000, διέκοψαν τις εργασίες τους τον τελευταίο χρόνο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30% και το έλλειμμα του Οργανισμού αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία υποστηρίζουν επίσης ότι πρόβλημα στον προϋπολογισμό τούς προκαλεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, για ποσό 150 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2013 και 2014.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, οι συνολικές οφειλές στον ΟΓΑ, ήταν περίπου 730 εκατ. ευρώ έως τις 31/12/2012 και οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή στον ΟΓΑ υπάγονται 624.970 ασφαλισμένοι και 1.149 ενεργές επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός καλύπτει 624.934 συνταξιούχους γήρατος Έλληνες υπηκόους και 60 αλλοδαπούς. Επίσης 112.218 συνταξιούχους αναπηρίας Έλληνες και 98 αλλοδαπούς, 5.249 ανασφάλιστους Έλληνες και 1.834 αλλοδαπούς. Καλύπτει τέλος 16.366 επιδοματούχους (τρίτεκνοι - πολύτεκνοι).
Με μέσο όρο οφειλών τα 2.500 ευρώ, οι ασφαλισμένοι χωρίς καθυστερούμενες εισφορές, αντιστοιχούν ήδη στο 50,17% του συνόλου έναντι 58% το 2012. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αντιστοιχούν στο 2,98% έναντι 6% το 2012, οι ασφαλισμένοι που καθυστερούν τις εισφορές τους φθάνουν το 46,18% του συνόλου έναντι 36% το 2012, ενώ εκείνοι που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε ρύθμιση είναι μόλις το 0,67% του συνόλου.
Με αυτά τα δεδομένα η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι θα υπάρξει νέος γύρος μείωσης συντάξεων.
Η αρχή θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, με την καθιέρωση κοινών όρων και παροχών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία τάσσονται τέλος εναντίον των επαγγελματικών Ταμείων και της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του συστήματος, με οριζόντιες περικοπές και υπέρ της «δημόσιας καθολικής επικουρικής ασφάλισης».
Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι στις αναλογιστικές μελέτες των τεσσάρων Ταμείων που έμειναν εκτός ΕΤΕΑ και μετασχηματίστηκαν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις από 15% έως 44%, ώστε να καταστούν μελλοντικά βιώσιμα. Αναφέρουν επίσης το παράδειγμα του Ταμείου Ασφαλισμένων στην Εμπορία Τροφίμων όπου με την καταβολή της σύνταξης Απριλίου εφαρμόστηκε μείωση κατά 30% για ποσά πλέον των 100 ευρώ.
Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα η Ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο, από το 2014 (τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά ταμείο).

Στουρνάρας: Απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα - Τσίπρας: Ντροπή σας

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: "Ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους. Απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και όσα λέτε είναι ψεύδη και λαϊκισμός".
Η αποστροφή αυτή του κ. Στουρνάρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα που σε έντονο ύφος απάντησε: "Είναι θράσος να έρχεστε να μας λέτε ότι απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα τη στιγμή που βυθίζετε τη χώρα στη φτώχεια. Υπάρχουν μαθητές που λιποθυμούν στα σχολεία. Ντροπή σας" απάντησε  ο κ. Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε για σκανδαλώδη υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας τον υπουργό Οικονομικών με αφορμή ότι εκτιμώνται στα 2,5 δισ. ευρώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό είναι εκτίμηση και όχι αποτίμηση.
"Τη μία μιλάτε για αναστολή, την άλλη για ακύρωση, σας εγκάλεσαν στην τάξη, λέτε ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνια, αλλά αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
"Δεν φθάνει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι", είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον υπουργό να έχει "λιγότερο θράσος".

Στο ρόλο της Πόντιας πουτ@ν@ς η κυβέρνηση !!!

Έκπληκτη δηλώνει η κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Μανωλάδα. Έκπληκτη για αυτά που είναι γνωστά από το 2008. Και σπεύδει με στελέχη της στην περιοχή με επικεφαλής τον Δένδια, ώστε να μας πείσει ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. Θέλει να μας πείσει ότι οι άνθρωποι εκεί θα αλλάξουν νοοτροπία.

Λες και η αστυνομία ή οι άλλες αρχές δεν γνώριζαν τι συμβαίνει.

Ο Δένδιας προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν…υπήρχε οικονομικό όφελος για όλους αυτούς που έκαναν τα “στραβά μάτια”.

Λες κι εμείς δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι οι αστυνομικοί έχουν μια “έφεση” στο βασανισμό μεταναστών.

Το γεγονός ότι δεν έχουν ποτέ καμιά συνέπεια, ελέω Δένδια, δεν αλλάζει ούτε την εικόνα, ούτε την πραγματικότητα.

Και όσο οι υφιστάμενοι του Δένδια, οι αστυνομικοί, ψηφίζουν μαζικά Χρυσή Αυγή, αυτά τα φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Και θα γινόμαστε διεθνώς “ρόμπες”, κάτι που δεν απασχολεί τον Σα(χλα)μαρά. Αυτός ενδιαφέρεται μόνο για τη σωτηρία της χώρας. Το αν θα την πετύχει με τη βοήθεια της Παναγίας ή της Χρυσής Αυγής, θα το δούμε. Άλλωστε δεν είναι και οι δύο οντότητες πραγματικές, ούτε η φαλακρή πουτ@ν@ είναι κάτι σύνηθες…

Πηγή

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ...

Πως θα σταματήσουμε την παρακμή;


Όλοι το βλέπουμε πια πως έχουμε μπει πλέον σε μια αναπόδραστη πορεία παρακμής σαν Έθνος, σαν κοινωνία, σαν λαός και σαν κράτος. Παρακμή πολύπλευρη, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κοινωνική, ηθική και πολιτική. Το υπόδειγμα ζωής που είχαμε επιλέξει, με κύρια ευθύνη της   άρχουσας πολιτικοοικονομικής τάξης, απέτυχε παταγωδώς.

Τώρα έφτασε η ώρα να επιλέξουμε. Θα αφεθούμε στην παρακμή που θα μας αφανίσει ή θα την υπερβούμε; Συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει αλλά και ούτε επιστροφή στην προ του 2010 κατάσταση. Η τελευταία περίπτωση, όχι μόνο είναι αδύνατη, αλλά δεν πρέπει να είναι και επιθυμητή.

Μην κοροϊδευόμαστε. Απαιτείται κάτι πολύ συγκλονιστικό, κάτι πολύ δυνατό για να ζωντανέψει το ενδιαφέρον όλων μας για την πατρίδα μας, για την ίδια τη ζωή μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την συμμετοχή όλων μας αυτοπροσώπως στη διακυβέρνηση της χώρας από εδώ και πέρα. Το να συνεχίσουμε έτσι με πολιτικά τζάκια ως πολιτικούς μας εκπροσώπους και με κρατικοδίαιτα παράσιτα ως άρχουσα οικονομική μας τάξη, απλά δεν έχουμε κανένα μέλλον. Θα μετατραπούμε ομαδικά σε παθητικά αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενός νέου καταστατικού χάρτη που θα εξασφαλίζει αφενός τη διαρκή λαϊκή συμμετοχή στην διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου την απελευθέρωση, από τον εγκλωβισμό του συστήματος, της ανθρώπινης προσωπικότητας του καθενός μας. Ο Αλέξις Ντε Τοκβίλ είχε πει: «Τα ισχυρότερα και ίσως τα μόνα μέσα τα οποία κατέχουμε για να κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για την ευημερία της χώρας τους, είναι να τους κάνουμε συνεταίρους στη διακυβέρνησή της». Ο δε Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Χωρίς δημιουργικές, ελευθερόφρονες προσωπικότητες, η εξέλιξη της κοινωνίας είναι το ίδιο ακατανόητη, όπως η εξέλιξη της ατομικής προσωπικότητας χωρίς το θρεπτικό λίπασμα της κοινότητας».

Επομένως ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την παρακμή είναι αφενός η συμμετοχή όλων μας στη διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου η απελευθέρωση της προσωπικότητας των Ελληνίδων και των Ελλήνων ώστε να μπορέσουν να δείξουν την αξία τους.

Το τι ακριβώς θα γίνει με τα μνημόνια, με το ευρώ και γενικά με την οικονομική πορεία της χώρας και την οικονομική κατάσταση όλων μας, θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί ως ελεύθεροι άνθρωποι και όχι ως άφωνοι και ακυρωμένοι σκλάβοι. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
hassapis-peter