EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μη μιλάς… μη ρωτάς… «διεσώθη» ξανά η Ελλάς

Και, ω του θαύματος, από εκεί που θα κατέβαζε ρολά η χώρα με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε εκκρεμότητα και την τρόικα στα κάγκελα, ο καλός μας πρωθυπουργός πέτυχε το τέλος της διαπραγμάτευσης που απελευθερώνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της δόσης του Μαΐου των 6 δισ. ευρώ.

Την επιτυχία του αυτή την ανακοίνωσε με έκτακτο διάγγελμα. Oντως, σαν ανέκδοτο ακούγεται, αλλά τη γλιτώσαμε τουλάχιστον μέχρι…τον Ιούνιο.

Εγώ πάντως, τολμώ να του ζητήσω να διασώσει την αγαπημένη ομάδα -την ΑΕΚ- για χάρη της οποίας έφαγα άπειρες φορές ξύλο στα σοκάκια της Πόλης όταν ερχόταν να παίξει με τις τουρκικές ομάδες.

Να, λοιπόν, ο φαύλος κύκλος: η Ελλάδα δανείστηκε για να σωθεί, αλλά οι μαύρες τρύπες παραμένουν. Εστω και αν δεν γίνουμε ποτέ Δανία του Νότου, δεν αποφύγαμε να γίνουμε μόνιμη «Δανεία» του Βορρά. Τι ξεπεσμός. Φανταστείτε το μέγεθος της αποτυχίας όταν πρόκειται για επικίνδυνη κρίση του τραπεζικού μας συστήματος. Τα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν το 30% στην Ελλάδα έως το 2013, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προβλέπει ότι έως το τέλος του 2013 θα ξεπεράσουν το 30%, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί το 2014 και θα αγγίξει το 40%. Σύμφωνα με τον Moody’s, η αιτία για την αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, οφείλεται στην παρατεταμένη βαθιά ύφεση που επικρατεί στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται «credit negative». Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ως επιπρόσθετους λόγους που διογκώνουν την κατάσταση, την περιορισμένη ρευστότητα, την αύξηση της ανεργίας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οπως επισημαίνεται στην πρόβλεψη οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς μέσα σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται. Ομως, εγώ εύχομαι να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στα μισά των περσινών δημοσιονομικών επιδόσεων, έκλεισε ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, σπεύδοντας, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι το «λειψό» πρωτογενές πλεόνασμα είναι κυρίως αποτέλεσμα ταμειακής «στρέβλωσης» και όχι πρόβλημα ουσίας.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,375 δισ ευρώ όταν στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν 3,206 δισ ευρώ. Η βασική αιτία του… πατατράκ είναι η διόρθωση των ταμειακών στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού, λόγω κυρίως κάποιων προκαταβολών που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα εσόδων, που επηρεάζει συνολικά τη Γενική Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλιστικά Ταμεία και νοσοκομεία που πέρσι εμφάνιζαν πρωτογενές πλεόνασμα 1,125 δισ. ευρώ, φέτος παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 866 εκατ. ευρώ, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα που είχαν πέρσι πλεόνασμα 164 εκατ. ευρώ, φέτος έχουν πρωτογενές έλλειμμα 187 εκατ. ευρώ!

Η ρίζα του κακού δεν είναι άλλη από τη «βουτιά» στα έσοδα όλων των πεδίων της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως κατέγραψε υστέρηση 278 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Ειδικότερα, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης πέρσι ήταν 18,480 δισ. ευρώ, ενώ φέτος περιορίστηκαν στα 16,867 δισ ευρώ. Οσον αφορά, δε, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, πέρα από τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησής τους, τα εν λόγω στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο φόρεσε άλλα 99 εκατ. ευρώ «φέσι» στους προμηθευτές του, «φέσια» που εμφανίστηκαν 90 ημέρες αργότερα ως ληξιπρόθεσμα πλέον, στα στοιχεία του Φεβρουαρίου…

Στο διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς επικεντρώνει στα θετικά της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνει ότι η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι στο τέλος του χρόνου θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μπορέσει να ζητήσει νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Επισήμως οι διασώστες μας έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους το οποίο όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτο. Στην απόφασή τους του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα γίνεται λόγος μόνο για πιθανά περαιτέρω «βήματα».

Ομως οι πιστωτές μας μας κράτησαν στη ζωή με το πανούργο εθελοντικό «κούρεμα» «για να μη χρεοκοπήσουμε ατάκτως» και εμείς θα τρώμε τις σάρκες μας. Και η τρίτη μακάρια κυβέρνηση επαίρεται για το εθνοσωτήριο έργο της.

ΠΗΓΗ

Τσίρκο “η Ελλάς”

Άλλη μια μεγάλη νίκη πέτυχε η συγκυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού, με “πρωθυπουργό” τον Σα(χλα)μαρά. Ακόμα και  οι τροϊκανοί υπάλληλοι που συνομιλούν με την “κυβέρνηση”, έσπευσαν να συγχαρούν τον “πρωθυπουργό” για τη μεγάλη επιτυχία να μετατρέψει τη χώρα σε τσίρκο.

Γιατί τί άλλο από τσίρκο είναι μια χώρα που εμμέσως νομιμοποιεί για πολλοστή φορά τα χιλιάδες…αυθαίρετα κτίσματα που υπάρχουν στη χώρα, με την καταβολή 500 ευρώ; Που προκειμένου να εισπράξει χρήματα, κλείνει άλλη μια φορά τα μάτια σε αυτούς που έχουν παρανομήσει. Και τους λέει “δώστε μου λίγα χρήματα – 500 ευρώ λένε οι πληροφορίες – και δεν θα σας ξαναενοχλήσω. Δεν θα ξαναενοχλήσει ανθρώπους που έχτισαν όπου ήθελαν. Και αν πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν “πού την κεφαλήν κλίναι”, να το καταλάβω, να δείξει το κράτος κατανόηση.

Όταν όμως πρόκειται για επαύλεις μέσα σε δάση, ή πισίνες σε μέρη όπου απαγορεύονται, όπως του Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο, είναι εξοργιστικό να δίνεται σε αυτούς τους “κυρίους” η δυνατότητα να γλιτώσουν τις συνέπειες και τα πρόστιμα με 500€.

Να δω και τον Λάτση να γλιτώνει την κατεδάφιση του αυθαιρέτου MALL με ένα 500σάρικο και θα κάνω δώρο στην “κυβέρνηση” την καμπάνια για το τσίρκο “η ΕΛΛΑΣ”…  Αν δε κάνει και περιοδείες στο εξωτερικό, προβλέπω σύντομα και τη δραστική μείωση του χρέους.

ΠΗΓΗ

Χοντρομαλακίες, οριζοντίως και καθέτως!

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, προκειμένου να χαράξουν την πολιτική μιας επιχείρησης, χρειάζεται -προφανώς- να μελετήσουν διάφορα δεδομένα.

Αυτά τα δεδομένα είναι είτε ενδοεπιχειρησιακά είτε εξωεπιχειρησιακά. Για να μη κουράσω τον αναγνώστη με “επιστημονικές” αναλύσεις, θα πω επιγραμματικά ότι τα οικονομικά στοιχεία αναλύονται με δυο τρόπους: οριζοντίως και καθέτως.

Για παράδειγμα, αν θέλω να…δω πώς πάνε οι δουλειές τής επιχείρησης που με ενδιαφέρει και ποια είναι η δυναμική της, μελετώ την πορεία του τζίρου της την τελευταία πενταετία. Αυτή είναι μια κάθετη ανάλυση.

Από μόνη της, αυτή η ανάλυση δεν μου δίνει σοβαρά αποτελέσματα. Πρέπει να δω παράλληλα τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Δηλαδή, να κάνω μιαοριζόντια ανάλυση. Αν καθέτως διαπιστώνω ότι ο τζίρος μου αυξάνεται π.χ. κατά 5% ετησίως αλλά ο κλάδος παρουσιάζει μέση αύξηση τζίρου 15%, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αντίστοιχα, αν εγώ βρίσκομαι σε ύφεση 5% αλλά ο κλάδος μου σημειώνει υστέρηση κατά 15%, είμαι μια χαρά (*). Αυτά τα ολίγα ως εισαγωγή και συνεχίζω.

Άκουγα τον πρωθυπουργό να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και αλλοιθώρισα. Και τί δεν μας είπε το άτομο! Τί για “φως στην άκρη του τούνελ” μίλησε, τί για “μέτρα που ανακουφίζουν την κοινωνία”, τί για“επιτάχυνση στην ανταγωνιστικότητα”, τί για Ελλάδα που είναι “θωρακισμένη”, τί για μέλλον που“ατενίζουμε με μεγαλύτερη σιγουριά”… Πώς να μη πάθεις ένα ψιλοϊσχαιμικό με τόσες παπαριές; Πώς να μη μαδήσεις την κοτσίδα σου όταν τον ακούς να μιλάει για “τρεις μεγάλους πολιτικούς”, εννοώντας τον Μιττεράν, την Θάτσερ (!) και τον…Ρέηγκαν (!!); Πώς να μη σκίσεις τα πτυχία σου όταν τον βλέπεις να κορδώνεται επειδή “η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την ομαλή της χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, έχει επιτύχει μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες”;

Ας διατηρήσουμε, όμως, την ψυχραιμία μας κι ας προσπαθήσουμε να βρούμε πού διάβολο βασίζεται η αισιοδοξία τού πρωθυπουργού. Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τα πράγματα οριζοντίως καικαθέτως, σύμφωνα με όσα είπαμε στην αρχή.

Τί δείχνει η οριζόντια ανάλυση; Ποιά χώρα πάει καλά, ώστε να μας κάνει να πιστεύουμε πως μπορεί να της μοιάσει και η Ελλάδα; Οι ΗΠΑ ψάχνονται με τα ελλείμματά τους, που ξεπέρασαν για τέταρτη χρονιά το 1 τρισ. δολλάρια. Η Γερμανία καταγράφει μείωση στην βιομηχανική της παραγωγή, παρ’ ότι τα μεροκάματά της είναι από τα χαμηλώτερα στην Ευρωζώνη. Η Ολλανδία άρχισε να σφίγγει το ζωνάρι. Η Αυστρία ανησυχεί για τις τράπεζές της. Η Ιαπωνία κόβει συνεχώς χρήμα, προσπαθώντας να συμμαζέψει το εξωτερικό της χρέος. Η Φινλανδία κινείται σε τροχιά αποβιομηχανοποίησης. Τα χάλια τής Γαλλίας όσο πάνε και χειροτερεύουν. Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πορτογαλία και Ιρλανδία βυθίζονται σαν σε κινούμενη άμμο, παρ’ ότι αποσπούν κολακευτικά σχόλια επειδή τηρούν κατά γράμμα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα μνημόνιά τους. Με δυο λόγια, όλα τα “μαγαζιά” πάνε κατά διαόλου. Από πού κι ως πού, λοιπόν, πηγάζει η αισιοδοξία τού Αντώνη; Άβυσσος η ψυχή τού ανθρώπου, ακόμη κι αν είναι πρωθυπουργός…

Αν δούμε την κατάσταση και καθέτως, το τοπίο γίνεται ακόμη σκοτεινότερο. Μετά από 3 χρόνια κατακεφαλιές, περικοπές, συμμαζέματα και κάθε λογής μεταρρυθμίσεις, το ΑΕΠ εξακολουθεί να μειώνεται και η ύφεση δεν λέει να σταματήσει. Η ανεργία όσο πάει και φουντώνει, δείχνοντας σήμερα ένα εκατομμύριο λιγώτερους εργαζόμενους απ’ ότι ανέργους. Αν έχεις την ατυχία να είσαι νέος, πρέπει να κάνεις τάματα επί ταμάτων για να βρεις μια δουλειά τής κακιάς ώρας (κι αυτή κακοπληρωμένη). Αν αρρωστήσεις, κλάφτα. Αν γεράσεις και πρέπει να επιβιώσεις με την σύνταξή σου, διπλοκλάφτα. Αν νομίζεις ότι παρατραβηχτήκατε στο παράνομο με το ταίρι σου και σκέφτεσαι να βάλετε επί τέλους την κουλούρα, ξέχνα το καθ’ ότι πώς θα ζήσετε; Κι ενώ όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τώρα καταλάβαμε απολύτως τι παναπεί “κάθε πέρσυ και καλύτερα”, ο Αντώνης βλέπει “φως στην άκρη τού τούνελ”. Μάλλον, εκείνη η ζημιά που έπαθε στο μάτι αμέσως μετά τις εκλογές, ήταν πολύ σοβαρώτερη απ’ όσο νόμιζαν οι γιατροί του…

Συνελόντι ειπείν, η αισιοδοξία τού πρωθυπουργού μας δεν τεκμηριώνεται από πουθενά και με τίποτε. Κι όλα αυτά τα βαρύγδουπα που λέει, δεν είναι παρά πομφόλυγες. Κοινώς, σαπουνόφουσκες. Κι ακόμη πιο κοινώς, χοντρομαλακίες. Και οριζοντίως και καθέτως.

(*) Όπως έχω σημειώσει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, ας μη σπεύσουν οι οικονομολόγοι να με κατηγορήσουν για…χοντράδες. Αφ’ ενός μεν προσπαθώ να είμαι απλός και κατανοητός, αφ’ ετέρου δε ένα σημείωμα στο ιστολόγιό μου γράφω κι όχι διδακτορική εργασία.

ΠΗΓΗ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ

                                ΚΑΛΕΣΜΑ
Το Δ.Σ. της Ένωσης καλεί όλα τα προεδρεία σωματείων του πρωην ΗΛΠΑΠ σε κοινή σύσκεψη την Παρασκευή 19/04/2013 και ώρα 13.00, στην Πλ. Αττικής  με θέματα που αφορούν την υπογραφή ΣΣΕ και άλλα θέματα.




Όσο ασχολούμαστε με τις συλλογικές συμβάσεις, αυτοί ξεπουλάνε τις υποδομές μας

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το Capital.gr μεταξύ των φιλέτων του Δημόσιου, που είναι προς Ξεπούλημα, περιλαμβάνονται τα τρία Αμαξοστάσια του πρώην ΗΛΠΑΠ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ). Καθώς και το νεόδμητο Αμαξοστάσιο της πρώην ΕΘΕΛ στην Ανθούσα! 

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται κτήρια και εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, καθώς και της ΣΤΑ.ΣΥ. 

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα προς πώληση φιλέτα και για να μην ψάχνετε πολύ, δώστε βάση σε αυτά με την κίτρινη επισήμανση:

ΠΗΓΗ

Επιτέλους οι μάσκες έπεσαν!!! Πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

Η απάντηση δια στόματος Υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ.

Να δω τώρα που θα κρυφτούν μερικοί "κύριοι" (τρομάρα μας) συνδικαλιστές μας που ενώ ήξεραν εξακολουθούσαν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, λέγοντας του ότι θα υπάρξει νέα ΚΥΑ και θα εξαιρεθούμε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό και ίσως να σώσουμε και κάποια επιδόματα.

Δεν πειράζει "κύριοι", έτσι κι αλλιώς η φαντασία σας είναι μεγάλη, κάτι άλλο θα βρείτε να πείτε τώρα για να μας παραμυθιάσετε και πάλι. Βλέπεις ο Έλληνας εργαζόμενος δεν καταλαβαίνει, φτάνει να του τάξουν ότι θα τον κάνουν Προϊστάμενο, ή ότι θα παίρνει καλύτερες βάρδιες και με μιας τα ξεχνάει όλα.

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, για να πειστούν και οι τελευταίοι Άπιστοι Θωμάδες:


πηγη

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα 2013 - υπολογισμός

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα 2013 .

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2013. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. 

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. 

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα 2013 καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο Πάσχα και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2013

Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης ,γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, κατ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2013

Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό. 

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις. 

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό. 

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον Ασφαλιστικό Φορέα. 

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Δώρο Πάσχα 2013 υπολογισμός

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Όπως προαναφέραμε στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Δώρο Πάσχα 2013 υπολογισμός


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
ΗΜΕΡΕΣ
ΜΙΣΘΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ
ΗΜΕΡΕΣ
ΜΙΣΘΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ
1
0,00416
0,125
61
0,25416
7,625
2
0,00833
0,25
62
0,25832
7,75
3
0,0125
0,375
63
0,26249
7,875
4
0,01666
0,5
64
0,26666
8
5
0,02083
0,625
65
0,27082
8,125
6
0,025
0,75
66
0,275
8,25
7
0,02916
0,875
67
0,27916
8,375
8
0,03333
1
68
0,28332
8,5
9
0,0375
1,125
69
0,28749
8,625
10
0,04166
1,25
70
0,29166
8,75
11
0,04583
1,375
71
0,29582
8,875
12
0,05
1,5
72
0,3
9
13
0,05416
1,625
73
0,30416
9,125
14
0,05833
1,75
74
0,30832
9,25
15
0,0625
1,875
75
0,31249
9,375
16
0,06666
2
76
0,31666
9,5
17
0,07083
2,125
77
0,32082
9,625
18
0,075
2,25
78
0,325
9,75
19
0,07916
2,375
79
0,32916
9,875
20
0,083333
2,5
80
0,3333
10
21
0,08749
2,625
81
0,33749
10,125
22
0,09166
2,75
82
0,34166
10,25
23
0,09583
2,875
83
0,34582
10,375
24
0,1
3
84
0,35
10,5
25
0,10416
3,125
85
0,35416
10,625
26
0,10833
3,25
86
0,35832
10,75
27
0,11249
3,375
87
0,36249
10,875
28
0,11666
3,5
88
0,36666
11
29
0,12083
3,625
89
0,37082
11,125
30
0,125
3,75
90
0,375
11,25
31
0,12916
3,875
91
0,37916
11,375
32
0,13333
4
92
0,38332
11,5
33
0,13749
4,125
93
0,38749
11,625
34
0,14166
4,25
94
0,39166
11,75
35
0,14583
4,375
95
0,39582
11,875
36
0,15
4,5
96
0,4
12
37
0,15416
4,625
97
0,40416
12,125
38
0,15833
4,75
98
0,40832
12,25
39
0,16249
4,875
99
0,41249
12,375
40
0,16666
5
100
0,41666
12,5
41
0,17083
5,125
101
0,42082
12,625
42
0,175
5,25
102
0,425
12,75
43
0,17916
5,375
103
0,42915
12875
44
0,18333
5,5
104
0,43332
13
45
0,18749
5,625
105
0,43749
13,125
46
0,19166
5,75
106
0,44165
13,25
47
0,19583
5,875
107
0,44582
13,375
48
0,2
6
108
0,45
13,5
49
0,20416
6,125
109
0,45415
13,625
50
0,20833
6,25
110
0,45832
13,75
51
0,21249
6,375
111
0,46249
13,875
52
0,21666
6,5
112
0,46665
14
53
0,22082
6,625
113
0,47082
14,125
54
0,225
6,75
114
0,475
14,25
55
0,22916
6,875
115
0,47915
14,375
56
0,23332
7
116
0,48332
14,5
57
0,23749
7,125
117
0,48749
14,625
58
  0,24166
7,25 
118
  0,49165
14,75 
59
  0,24582
 7,375
119
  0,49582
14,875 
60
0,25
7,5
120
0,5
15


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Μισθωτός του οποίου η σχέση εργασίας είχε διάρκεια 65 μόνο μέρες μέσα στο διάστημα από 01-01 έως 15-04 του τρέχοντος έτους, πρέπει να λάβει για ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ.

Εάν ο μισθωτός είχε μισθό 1000 €, μηνιαίως το δώρο του θα είναι ίσο με 1000 € χ 0,27082 (συντελεστής μισθού) = 271 € χ 0.041666 (συντελ.αδείας ) = 11.28 €, 271+11.28= 282.2 €, ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ.

Εάν ο μισθωτός είχε ημερομίσθιο 30 €, το δώρο του θα είναι ίσο με 30 € χ 8,125 συντελεστής ημερομισθίου = 243.75 € χ 0.041666 (συντλ.αδείας) =10.15 €, 243.75 € +10.55 = 253.9 €. ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ.

ΠΗΓΗ