EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10% το έλλειμμα το 2012

Θα έρθουν νέα μέτρα;

Στο 10% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, μαζί με τις δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και της Proton Bank, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τους κανόνες της Eurostat...

Ωστόσο, οι δαπάνες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν λαμβάνονται υπόψη στο Μνημόνιο και, χωρίς αυτές, το έλλειμμα του 2012 ήταν 6% του ΑΕΠ (ήτοι 11,626 δισ. ευρώ). Με την επισήμανση αυτή, όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν επέρχονται νέα μέτρα λόγω υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα, που για το 2012 ήταν 6,6% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία που εστάλησαν χθες στην Eurostat, σύμφωνα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), δείχνουν ότι χωρίς την κεφαλαιακή στήριξη προς την Αγροτική Τράπεζα, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται οι κανονισμοί της Eurostat προβλέπουν ότι εντάσσονται στο έλλειμμα και κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και προσμετρούνται στις διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ως εκ τούτου το έλλειμμα του 2012 θα έχει δύο τιμές, μία χωρίς τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς την ΑΤΕ και μία με αυτές.

Ομοίως το 2013, θα καταγραφούν τα ποσά που θα δώσει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι στο Μνημόνιο για τον υπολογισμό του ελλείμματος δεν προσμετρούνται αυτές οι κεφαλαιακές ενισχύσεις και δεν επηρεάζουν το ύψος των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι οι ενισχύσεις αυτές καταγράφονται στο έλλειμμα τώρα και στο διηνεκές. Με άλλα λόγια, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο και μακρύ το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, έως ότου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανόνες.

πηγή: protothema.gr

Χρυσός αποπροσανατολισμός

Με ένα επικοινωνιακό τρικ, που προσπαθεί να αποδώσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα λειτουργίες Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε χθες να μεταφέρει το θέμα της έρευνας της Λίστας Λαγκάρντ ως ευθύνη στους ίδιους τους κατήγορούς του. Ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή, παρότι η σύζυγός του εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος λογαριασμού στη Λίστα Λαγκάρντ, προσπαθεί συνεχώς να αποπροσανατολίσει από την ουσία της έρευνας, η οποία είναι η ύπαρξη ποινικών ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί συνεχώς να μετατραπεί η Επιτροπή σε γήπεδο άγονων αντιπαραθέσεων.
Με τον τρόπο αυτό, καλύπτει επίσης εκ των πραγμάτων το ότι δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι κατήγορος στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Η σύζυγος του κ. Γεωργιάδη, Ευγενία Μανωλίδου, εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος σε λογαριασμό στην HSBC. Ο βαθμός και το είδος της αντιπροσώπευσης στην τράπεζα δεν προκύπτει από τον βολικό ρόλο που εφευρίσκει και της αποδίδει ο κ. Γεωργιάδης, αλλά από την εξουσιοδότηση που έχει ως αντιπρόσωπος η ίδια από τον πρώην σύζυγό της-καταθέτη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ήδη στην κατοχή της η Επιτροπή της Βουλής, στις 7 Ιουνίου του 2005, ο κάτοχος του λογαριασμού προσήλθε στην τράπεζα και διαβεβαίωσε πως προτίθεται να μεταφέρει ποσό 500.000 ευρώ. Αποκαλύπτει, μάλιστα, στο διάλογό του με την τράπεζα, πως στη θυρίδα που διατηρεί στην HSBC, υπάρχουν ράβδοι χρυσού. Την αντιπροσώπευση αυτών των λογαριασμών, φαίνεται να έχει η κ. Μανωλίδου και προφανώς πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν και στα παιδιά της.
Συνεπώς, ο βουλευτής της ΝΔ, παραπληροφορεί όταν λέει πως η σύζυγός του ήταν αντιπρόσωπος του λογαριασμού εξαιτίας συγγενικής σχέσης. Η αντιπροσώπευση στους λογαριασμούς, και μάλιστα τέτοιων ποσών, δεν προκύπτει από σχέσεις συγγένειας αλλά από εξουσιοδοτήσεις και οικονομικές σχέσεις των εμπλεκόμενων στους λογαριασμούς.
Το παιχνίδι αυτό στην Επιτροπή συντηρούν άλλα δύο μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της, που σχετίζονται με τη Λίστα Λαγκάρντ. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραμένει μέλος της Επιτροπής, ενώ η οικογένεια της μητέρας του (οικογένεια Λαδαρά) είναι στη Λίστα Λαγκάρντ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπερασπίζεται νομικά καταδικασμένο καταχραστή του ελληνικού δημοσίου, που αποτελούσε, με δύο ακόμη άτομα, εγκληματική ομάδα, τα ονόματα των οποίων είναι στη Λίστα Λαγκάρντ.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό, πως η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Επιτροπή από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η πραγματική έρευνα.
πηγη:http://www.koutipandoras.gr

Aνικανοι! Επικινδυνοι! Προδότες!

Πλέον δεν υπάρχει κανένας φραγμός στις ωμές παρεμβάσεις των δανειστών μας στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Ένα ακόμα χτύπημα που επιφύλασσαν για την χώρα μας, ήταν το "βέτο" που έθεσε η Τρόικα στην συγχώνευση Εθνικής- Eurobank, το οποίο έγινε ανεκτό χωρίς δεύτερη κουβέντα από την γερμανόφιλη κυβερνητική Τριανδρία στην χώρα μας.

Ο Σαμαράς είναι διπλά εκτεθειμένος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς μέχρι πριν λίγα 24ωρα διαλαλούσε ότι αν το deal δεν προχωρούσε- όπως τελικά κι έγινε- θα συνιστούσε ένα πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας.

Αποκαλύπτεται τελικά ότι ο στόχος των δανειστών μας είναι ένα και πολύ ξεκάθαρος: να ποδηγετήσουν κάθε παράμετρο του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας με πρόσχημα την ... "εξυγίανση" αλλά με απώτερη επιδίωξη να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Συμφέροντα που είναι αλλότρια από τα ελληνικά και τις περισσότερες φορές ακόμα και αντικρουέμενα με τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το παρασκήνιο είναι πολύ χοντρό και ο δάκτυλος της Γερμανίας στην όλη υπόθεση "βγάζει... μάτι". Η Γερμανία μετά την πλήρη διάλυση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, πνίγει κάθε προοπτική ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα της χώρας μας, όπως θα προέκυπτε από την συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών.

Το επιχειρήμα ότι μία τέτοια νέα τράπεζα θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στον τραπεζικό τομέα τόσο τον εγχώριο όσο και τον ευρωπαϊκό, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία της Μέρκελ θέλει να κόψει τα πόδια σε κάθετί που θα λειτουργούσε ετερόκλητα προς τα γερμανκά συμφέροντα. 

Και φυσικά ένας τραπεζικός κολοσσός από τηξν συγχώνευση Εθνικής- Eurobank θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο παιχνίδι, και θα συνιστούσε απειλή για πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όμως υπάρχει κι ένας ακόμα σοβαρότερος λόγος πίσω από τον εξαναγκασμό αυτής της συνεργασίας σε οριστικό "ναυάγιο" δια χειρός Τρόικας και Γερμανίας: Ο Γερμανικός δάκτυλος επιδιώκει τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα καταφέρει να το ελέγχει απόλυτα συντάσσοντάς τον πλήρως με τα γερμανικά συμφέρονα, αλλά θα περάσουν στα χέρια της Γερμανίας και χιλιάδες δάνεια Ελλήνων καταθετών, γεγονός που θα δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα για πολλούς δανειολήπτες.

Το σχέδιο είναι σαφές: η Ελλάδα έχει ελεγχθεί, όχι όμως πλήρως. Θέλουν να δέσουν την χώρα μας πισθάγκωνα. Και η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου- Κουβέλη έχει ήδη παραχωρήσει τα κλειδιά της διακυβέρνησης στην κα Μέρκελ.

πηγη

Ελλείψεις στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Κάτι παραπάνω από πιεστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου όσον αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε υλικά. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως το πετρέλαιο φθάνει μέχρι και για σήμερα, οπότε και οι τεχνικοί θα κλείσουν τις δεξαμενές, για να μην μπει αέρας.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης στην ΕΚΕΠΥ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση προμηθειών, επισημαίνονται οι επιτακτικές ανάγκες του ιδρύματος σε υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια και ζητείται η διάθεση αποθεμάτων από άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας! Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως οι συμβάσεις για την προμήθεια υλικών έχουν λήξει, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα προμηθειών.

Πιο συγκεκριμένα, το νοσοκομείο δεν έχει αποθέματα από υλικά όπως συνδετικά οξυγόνου, τζελ υπερήχων, μάσκες aerolin παιδιών και ενηλίκων, πεταλούδες, βαμβάκι, υδρόφυλλη γάζα, φλεβοκαθετήρες, σύριγγες, ενώ αποθέματα που αρκούν μόνο για μία εβδομάδα υπάρχουν σε υλικά όπως καθετήρες, ουροσυλλέκτες, γυψοταινίες, κ.λπ..

Κοινωφελής, ενοικιαζόμενη εργασία: Το νέο δουλεμπόριο

Κοινωφελής, ενοικιαζόμενη εργασία: Το νέο κοινωνικό μοντέλο εργασιακής εκμετάλλευσης και ο ρόλος των ΜΚΟ ως σύγχρονα δουλεμπορικά
 

Της Έφης Πανοτοπούλου

Εδώ και καιρό, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιείται ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους. Κατάργηση ΣΣΕ, επιδομάτων, επιβολή ατομικών συμβάσεων.


Το παραγωγικό μοντέλο που υιοθετείται, στηρίζεται στο χαμηλό κόστος, στην παράνομη και νόμιμη ευελιξία, ουσιαστικά στην εθελοντική εργασία. H ανεργία έχει αγγίξει ποσοστά πρωτοφανή, αλλά το σύστημα εκμετάλλευσης πάντα βρίσκει τη λύση, και σε αγαστή συνεργασία με…τα γραφειοκρατικά συνδικάτα και τα εργατικά κέντρα, προωθούν και νομιμοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία.

Η θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, με τη δημιουργία των εταιριών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας (ΙΓΕΕ), η θέσμιση των “κοινοτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων” μαζί με το ρόλο των ΜΚΟ δημιουργούν το πλαίσιο των προγραμμάτων “κοινωφελούς” εργασίας.

Πρόκειται για προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας που απευθύνονται σε περίπου 57.000 ανέργους, με αμοιβή 625 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους, χωρίς επιδόματα αδείας, δώρα γιορτών, τριετίες ή άλλα επιδόματα που απορρέουν από τις σπουδές και την ειδίκευση του εργαζομένου.

Μεσολαβητές για την πρόσληψη ανέργων ή αλλιώς “ενοικίαση” είναι οι διάφορες ΜΚΟ που μετατρέπονται σε γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, τσεπώνοντας για τη μεσολάβηση τους ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της μισθολογικής εισφοράς, προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς θέσεις στους δήμους, στις περιφέρειες, ακόμα και σε νοσοκομεία.

Ουσιαστικά, οι ανακυκλώσιμοι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα καλύπτουν θέσεις άσχετες με το αντικείμενο πρόσληψής τους και αντικαθιστούν συμβασιούχους στο δημόσιο που απολύθηκαν ή μόνιμους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, έχουν εμπλακεί περίπου 125 ΜΚΟ, πολλές από αυτές “μαϊμού”, οι οποίες για τις υπηρεσίες τους θα πάρουν δισεκατομμύρια από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ τους νέους ανέργους που θα απασχολούν, θα τους ”ωφελούν” δίνοντας ψίχουλα αντί μισθού.

Η ΓΣΕΕ το μεγαλύτερο δουλεμπορικό

Μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες εταιρίες ενοικίασης είναι η ίδια η ΓΣΕΕ, η οποία, μέσω του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) αλλά και των διαφόρων Εργατικών Κέντρων, μετατράπηκε σε ΜΚΟ και απασχολεί σχεδόν 20.000 άτομα.

Η ΓΣΕΕ είναι αυτή που εφάρμοσε πρώτη τις χειρότερες σχέσεις εργασίας, καταπατώντας την ίδια την εθνική συλλογική σύμβαση που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται, διαμορφώνοντας μια νέα γενιά πελατών-ψηφοφόρων και δίνοντας το έναυσμα μετατροπής των συνδικάτων σε ΜΚΟ, αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία περί “ωφέλειας” των νέων εργαζομένων.

Τα παραδείγματα αυθαιρεσίας και παρανομίας πολλά: η ΓΣΕΕ, ως εργοδότρια, υποχρεώνει τους εργαζόμενους στα ΚΟΧ να υπογράψουν συμβάσεις “κατά παρέκκλιση” της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκβιάζει τους εργαζόμενους στα Γιάννενα πως αν προβούν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εκταμίευση των κονδυλίων και κατά συνέπεια στην καταβολή των αποδοχών τους. Απείλησε τους εργαζόμενους στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο Βόλο με απόλυση αν συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία που η ίδια η ΓΣΕΕ είχε προκηρύξει (6/7/11).

Μοντέλο εργασίας προς γενίκευση

Κάποιες ΜΚΟ υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις όπου η εργοδότρια ΜΚΟ θέτει τον όρο ότι δεν θα ευθύνεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών ή ενσήμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία ΜΚΟ στη Κρήτη, η οποία πρότεινε σύμβαση όπου αναγραφόταν ότι δεν θα ευθύνεται ακόμα και για τη μη πληρωμή των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί το σχετικό κονδύλι.

Είναι πασιφανές ότι για τον κρατικό μηχανισμό, τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και τις ισχύουσες πολιτικές, οι άνεργοι ΔΕΝ αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι, “θύματα” του κοινωνικού κανιβαλισμού, αλλά ως “ευπαθής κοινωνική ομάδα”.

Με αυτή τη λογική, οι άνεργοι δεν μπορούν να εργάζονται κανονικά, αλλά “ωφελούνται” λαμβάνοντας ένα πενιχρό ποσό επιβίωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα και εφόσον δείξουν καλή διαγωγή και υποταγή στα αφεντικά των διάφορων ΜΚΟ, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δωρεάν εργασία στο δημόσιο-κοινωφελή τομέα της οικονομίας.

Όσοι εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα ήδη βιώνουν συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς (αμφισβήτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων όπως άδειες, υπερωρίες, δικαίωμα στην απεργία) που προμηνύουν την καθολική εφαρμογή αυτού του δουλεμπορίου σε όλους τους χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Για να κρατηθεί ζωντανό αυτό το απάνθρωπο σύστημα εκμετάλλευσης, το μοντέλο του εργαζόμενου που προτάσσεται είναι εκείνο του άμισθου, του υποταγμένου, του σκλάβου σε στρατόπεδα εξαναγκαστικής εργασίας και ομήρου στις ορέξεις των αφεντικών.

Όσον αφορά τις συμβάσεις, από τη στιγμή που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν συμβάσεις εργασίας, ισχύουν οι αρχές του εργατικού δικαίου σχετικά με αμοιβές, άδειες, δικαίωμα στην απεργία, παρ’ όλο που το ΦΕΚ αφήνει επίτηδες ασαφείς σχετικές ρυθμίσεις στοχεύοντας στην αδυναμία των εργαζομένων για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού είναι ότι οι εργοδότες, ενώ έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα, τους παραπέμπουν στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο εμφανίζεται αναρμόδιο.

Συνεπώς, η εναλλαγή ανέργου-εργαζόμενου, που τείνει να γίνει εργασιακό καθεστώς, αφενός, στοχεύει στον κατακερματισμό του εργαζόμενου προσφέροντας φτηνή εργασία στον κρατικό μηχανισμό, αφετέρου, λειτουργεί ως μέσο τρομοκρατίας προς όλους τους ανέργους, καθιστώντας σαφές ότι όποιος θέλει να εργαστεί πρέπει να αποδεχτεί τους όρους εργασιακής “σκλαβιάς”, γιατί «η ουρά είναι μεγάλη».

Απέναντι στη στοχευμένη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» από ΟΑΕΔ, Δήμους, ΜΚΟ, ΓΣΕΕ, Κράτος, που νομιμοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία, πρέπει να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης, παρ’ όλο που η μάχη φαντάζει άνιση.


Να γίνει συνείδηση ότι το “δίκαιο” δεν θα επιτευχθεί μόνο μέσα από κινήσεις σε νομικό επίπεδο, αλλά μέσα από αυτοοργανωμένες, οριζόντιες δομές και συλλογικές διαδικασίες ζυμώσεων και αλληλεγγύης.

Ν’ ακούμε και να μοιραζόμαστε. Να σκεφτόμαστε και να προτείνουμε, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην κατάλυση αυτού του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Παραφράζοντας τους γνωστούς στίχους του Καβάφη:
Αν δεν μπορείς, προς το παρόν, να αλλάξεις τη ζωή σου
πρoσπάθησε, τουλάχιστον, να μην την εξευτελίζεις.


ΠΗΓΗ 

Μείωση-σοκ 25% στα έσοδα του Μαρτίου - Μαύρη τρύπα 3 δις στο τέλος του έτους. Θα μας πάρουν το σκαλπ!

Από τον Σπύρο Δημητρέλη

Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο. Παρά την οριακή αύξηση των εισπράξεων από τα τελωνεία έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για
μείωση των καθαρών εσόδων το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σε ποσοστό άνω του 25%!
Με βάση τις αρνητικές επιδόσεις και του Μαρτίου η μαύρη τρύπα σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού προσεγγίζει στο τρίμηνο τα περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ, ενώ αν γίνει αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Μάλιστα σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι απογοητευτικές εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρύπα ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των κρατικών εισπράξεων δεν είναι άσχετες με τις πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 με νέα μέτρα αλλά και την ουσιαστική διατήρηση και για φέτος του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) στα ακίνητα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το χαράτσι διατηρείται προκειμένου να αντιμετωπισθεί εν μέρει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr:

- το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ ο μηνιαίος στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν 3,24 δισ. ευρώ.

- η πρόβλεψη για την επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν να επιστραφούν 191 εκατ. ευρώ αλλά τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή, όμως σημειώνει ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στη μνημονιακή υποχρέωση να έχουν καταβληθεί έως το τέλος Μαρτίου όλες οι εκκαθαρισμένες έως το τέλος του 2012 οφειλές επιστροφών φόρων. Επισημαίνεται ότι η συγκράτηση των επιστροφών φόρου το πρώτο δίμηνο ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να κρατήσει κοντά στους στόχους την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

- τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

- τα έσοδα από το ΦΠΑ δείχνουν σημεία κατάρρευσης καθώς σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 15%.

- τα έσοδα των εφοριών το Μάρτιο μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού (πέρυσι το Μάρτιο εισπράχθηκε η μια από τις δυο δόσεις του χαρατσιού για το2011 ενώ το φετινό αντίστοιχο μήνα εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012).

- τα έσοδα των τελωνείων είναι αυξημένα κατά 10% λόγω των αυξημένων εισπράξεων από εκτελωνισμούς καπνικών προϊόντων.

Με βάση όλα τα παραπάνω το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα:

- τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζονται στο τρίμηνο μειωμένα σε ποσοστό άνω του 12% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τους στόχους του τριμήνου η υστέρηση διαμορφώνεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι προβολές δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα σε ετήσια βάση διαμορφώνεται από 2,7 έως 3,2 δισ. ευρώ ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εισπράξεις τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες πρόκειται να παρουσιαστούν αυξημένα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από το χαράτσι του2012 (υπάρχουν δυο ακόμη δόσεις) αλλά και από τη αναμενόμενη μείωση των επιστροφών φόρων σημαντικό μέρος τους επεστράφη το πρώτο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη υστέρηση των εσόδων έχει φέρει σε δεινή θέση το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το αποτέλεσμα της μεγάλης υστέρησης ήταν να ασκηθούν πιέσεις από την τρόικα για την επέκταση του χαρατσιού και του ΦΑΠ και για φέτος οι οποίες τελικά έφεραν αποτέλεσμα για τους τροϊκανούς. Με το νέο χαράτσι και το ΦΑΠ για το 2013 αναμένεται να εισπραχθούν πρόσθετα περίπου 2,8 δισ. ευρώ, αλλά η καθαρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ καθώς δεν θα εισπραχθούν περίπου 1,2 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχαν υπολογισθεί για φέτος καθώς ο φόρος μεταφέρεται στο 2014. Για τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ που λείπουν το οικονομικό επιτελείο πασχίζει να πείσει την τρόικα ότι θα καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο αλλά και την καλύτερη των προβλεπόμενων πορεία συγκράτησης των κρατικών δαπανών.

Αυτό που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που δεν εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προτιμώντας να προσφύγουν σε κάποια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δίμηνο τους έτους τα νέα φέσια προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για νέα αύξηση το Μάρτιο κυρίως από την αθέτηση πληρωμών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Απάτη – μαμούθ κατά του Δημοσίου για τους «κοριούς» της ΕΥΠ

Εταιρεία φάνταγμα που προμήθευε την ΕΥΠ με κοριούς παρακολουθήσεων είχε στήσει μια καλοστημένη απάτη με αποτέλεσμα να υπερτιμολογεί τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα εώς και 1000% πάνω από την πραγματική τους τιμή.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το Βήμα της Κυριακής, η εταιρεία αυτή προμύθευε την ΕΥΠ με τους κοριούς και μέσω offshore, ζημίωνε το Δημόσιο.
Τα μηχανήματα αυτά που χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες παρακολουθήσεις στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά το Δημόσιο τα πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ τη διετία 2006 – 2007.
Όπως διαβάζουμε στο εν λόγω έγγραφο που προέρχεται από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φέρει την υπογραφή του επικεφαλή της Αρχής, Παναγιώτη Νικολούδη, η κυπριακή εταιρεία LIS, η εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης ύψους 8.075.979 ευρώ, είναι απλά μια εταιρεία που υπάρχει απλά ως ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας. Περιττό λοιπόν να πούμε ότι η δομή της δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24 Οκτώβρη 2005 λίγο μετά την ημερομηνία (11 Οκτώβρη) κατά την οποία η ΕΥΠ αποφάσισε να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης. Θυμίζουμε ότι ο Βαμβούκης είναι προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2012
Πως γινόταν όμως η κομπίνα;
  1. Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία
  2. Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία φάντασμα LIS
  3. Υπολόγισαν ψευδώς το κόστος υπηρεσιών αναβάθμισης ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.
  4. Η ελληνική εταιρεία, πάντως, χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες όπως την Byroco Nominees Ltd και Diagoras Nominees Ltd πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο οι αντιπρόσωποι της εταιρείας χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και 2007.
Σημειωτέον ότι το σύστημα παρακολούθησης ονομάζεται «Σύστημα Νμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα προμηθεύθηκαν και παραδόθηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.
Η προμήθεια οριστικοποιήθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006.
Από τον κατηγορούμενο έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ, ενώ η Αρχή αφήνει αιχμές πως στην απάτη συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί.

img019

img020  


img021  


img022
spirospero

Εκεί που μας χρωστάγανε,μας πήραν και τον…Βενιζέλο

Του Κώστα Βαξεβάνη
Για πολλοστή φορά,η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με ευθύνη κάποιων και όχι όλων, διολισθαίνει στον πολιτικό εκφυλισμό και την συγκάλυψη. Δεν θυμάμαι καν πόσο καιρό λειτουργεί για την λίστα Λαγκάρντ, και φαντάζομαι πως κανένας δεν θυμάται τι ακριβώς εξετάζει. Το πόσα εγκεφαλικά έχει πάθει ο κύριος Μαρκογιαννάκης από την άτακτη Ζωή.Το πόσα πολλά λογοπαίγνια έκανε ο Βενιζέλος στη κατάθεσή του; Μήπως πόσο κακός δημοσιογράφος είναι ο Βαξεβάνης;
Πέρασαν δεκάδες σοβαροί μάρτυρες, είπαν πολλά και σοβαρά πράγματα, αλλά η κοινή γνώμη δεν έμαθε τίποτα. Στην Επιτροπή κάθε μέρα παράγεται η «βολική» επικαιρότητα με πικάντικες λεπτομέρειες καφενείου, κατασκευάζονται άλλοθι και κυριαρχούν αθλιότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με το Κοινοβουλευτικό έργο. Δεν αμφιβάλλω πως η ευθύνη για όλα αυτά πολλές φορές σχετίζεται με την νοητική ανικανότητα και την πολιτική ανωριμότητα κάποιων από εκεί μέσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή.

Κατά την διάρκεια της κατάθεσης Βενιζέλου στην Επιτροπή, έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί μια αθλιότητα σε βάρος μου. Άδωνις Γεωργιάδης και Βενιζέλος, σε μια σκηνοθετημένη παράσταση, ξεκίνησαν από κάτι που είναι αληθές (ότι συχνάζω δηλαδή σε μια ταβέρνα στο Νέο Ηράκλειο) για να δημιουργήσουν μια σειρά από ψέματα. Ο Αδωνις ρωτούσε και ο Βενιζέλος αποδεχόταν, πως έχω φάει με τον Παπανδρέου σε αυτή την ταβέρνα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτές τις συναντήσεις εξυφάνθη η «αποκάλυψη» του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Παρότι δουλειά μου είναι και η επαφή με υπουργούς και πρωθυπουργούς, δεν έχω φάει ποτέ με τον Παπανδρέου. Αντιθέτως έχω φάει με τον Σαμαρά στο παρελθόν και στη διάρκεια της συνάντησής μας, δεν σχεδιάσαμε κανένα σκάνδαλο ή δολοφονία.

Η αθλιότητα σήμερα είχε συνέχεια. Άδωνις Γεωργιάδης και Παναγιώτης Ρήγας, έβαλαν θέμα στην Επιτροπή, γιατί λέει στη δημοσιευμένη λίστα από εμάς δεν υπάρχει το όνομα Κοντομηνάς. Στη λίστα που δημοσιεύσαμε υπάρχει η «Ιντεραμέρικαν» την οποία εκπροσωπεί ο Κοντομηνάς. Σε δεκάδες δημοσιεύματα επίσης που έχουμε κάνει αναφέρονται όλοι οι επώνυμοι επιχειρηματίες (και ο Κοντομηνάς) των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα. Για καλή μας τύχη το τελευταίο από αυτά είναι μόλις χθες, στο οποίο ρωτάμε τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες της λίστας, θα ελεγχθούν ποτέ; Και βεβαίως φιγουράρει και πάλι το όνομα και του Κοντομηνά.

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ανόητος ή Άδωνις για να πιστέψει πως οι άνθρωποι που δημοσίευσαν 2059 ονόματα με όλους τους κινδύνους και τις περιπέτειες, οφείλουν να δεχθούν μαθήματα από τον κάθε Άδωνι. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως από σκοπιμότητα, κακή προαίρεση, αστοχία ή οτιδήποτε άλλο έγινε ακόμη και κάτι τέτοιο, τι σχέση έχει με την έρευνα της λίστας; Η επιτροπή ερευνά την επίσημη λίστα ή τη δικιά μας; Και ερευνά ευθύνες δημοσιογράφων για το αν κάνουν και πόσο καλά τη δουλειά τους, ή ευθύνες υπουργών;

Ερευνά ευθύνες υπουργών, αλλά καλό είναι να μην το θυμάται ο κόσμος. Αν παρελπίδα στο μέλλον χρειαστούμε αρχισυντάκτη στο περιοδικό με την ικανότητα σε ανακυβιστήσεις πολιτικές όπως αυτή του Άδωνι ή την ηθική του κ Βενιζέλου, θα τους προτιμήσουμε.
Λένε πως όταν πέφτει και σπάει το ποτήρι,φαίνεται αν είναι κρύσταλλο ή απλό γυαλί. Ο Βενιζέλος εδώ και καιρό πέφτει από το θώκο του ευφυούς,του ρήτορα,του διορατικού πολιτικού και σπάει σαν απλό φτηνό γυαλί. Ο άνθρωπος που έκανε νόμους και εξυπηρέτησε συμφέροντα,που κατέστρεψε το ίδιο το κόμμα του, που χρησιμοποίησε την όποια νομική τελικά γνώση έχει για να φτιάξει πολυδαίδαλους νόμους μέσα στους οποίους χάνεται η αλήθεια, πέφτει μπροστά στα μάτια όλων. Και θα κάνει τα πάντα για να πληρώσουν αυτοί που θεωρεί ότι φταίνε για την πτώση του.

Αν κάποιος διαβάσει αυτές τις μέρες τα non paper που στέλνει το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους για όσα γίνονται στην Επιτροπή, μοιάζουν με τις ταινίες που έκαναν οι Αμερικάνοι για το Βιετνάμ. Μπορεί να έχασαν στον πόλεμο, αλλά νικάνε πάντα στις ταινίες. Ο Βενιζέλος μπορεί να χάνει κάθε ημέρα στο Βιετνάμ του, αλλά νικάει στις ταινίες που στήνει στην Προανακριτική.
Κατέθεσα επί 6 ώρες στην προανακριτική. Η κατάθεσή μου γέμισε 334 σελίδες. Αν τη διαβάσει κάποιος θα δει ότι με εχουν ρωτήσει ελάχιστα για τη λίστα. Με ρώτησαν πόσα έπαιρνα στην ΕΡΤ, γιατί ζητούσα εξαίρεση μελών της Επιτροπής, γιατί έγραψα άρθρα στον ξένο τύπο κατηγορώντας ένα σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτά με ρώτησαν. Μπορούσαν να με ρωτήσουν ό,τι άλλο ήθελαν.

Δεν τους ενδιέφερε η αλήθεια, αλλά η κακοποίησή της. Δεν θα συμμετάσχω στο παιχνίδι της απαξίωσης της αλήθειας και της πολιτικής. Ζούμε σε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε. Ή για να το πω με τρόπο που μάλλον θα το καταλάβει ο κ Βενιζέλος: ο πατέρας μου ως τίμιος άνθρωπος με έμαθε να είμαι και να υπάρχω με τιμιότητα. Ελπίζω να μπορεί να πει ο καθένας το ίδιο για τον εαυτό του. Ε, κύριε Βενιζέλο;

Είναι θράσος αυτοί που έκρυψαν την λίστα να μιλούν για ευθύνες άλλων. Εκεί που μας χρωστούσαν δηλαδή εξηγήσεις μην μας πάρουν και τον Βενιζέλο από την πλευρά των αθώων και εξαπατημένων.

ΠΗΓΗ

Ανακοίνωση ΕΝιαίας ΑΝτίστασης

Δεμένα τα πλοία στις 16 Απριλίου

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 16 Απριλίου αποφάσισε σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Η απεργία, που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου και θα λήξει στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την ημέρα της απεργίας αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει βασικές αλλαγές αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τη ναυτεργασία, δηλαδή το άρθρο 19 που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου και το άρθρο 30 που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Στην Άκτωρ η επέκταση του αεροδρομίου Χανίων

Στα 110 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Την απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού του έργου «Επέκταση αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στον Αερολιμένα Χανίων "Ι. Δασκαλογιάννης"» προϋπολογισμού 110.085.000 ευρώ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης.

Το έργο είχε αρχικώς ανατεθεί, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, στην πρώτη μειοδότρια εταιρεία «ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ», με έκπτωση 48,48% (ποσό 56.954.491,16 ευρώ). Κατά της απόφασης προσέφυγε η εταιρεία Ακτωρ ΑΤΕ, αλλά η ένσταση απερρίφθη. Στη συνέχεια η Ακτωρ ΑΤΕ άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης, η οποία έγινε αποδεκτή.

Κατόπιν αυτών, το έργο ανατίθεται στην εταιρεία Ακτωρ ΑΤΕ, η οποία είχε υποβάλει προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 44,43% (συμβατική δαπάνη 61.393.815,82 ευρώ).

Όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης, το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ενώ πρόσθεσε πως το υπουργείο εργάζεται εντατικά για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.

Μάστιγα οι μειώσεις μισθών και η ανασφάλιστη εργασία


Την επαναφορά της καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΚΕ, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι (περίπου το 60% του συνόλου) δεν καλύπτονται πλέον από το προστατευτικό πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας και απασχολούνται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 10% των επιχειρήσεων είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων - και επομένως υποχρεωμένες να τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.

Η ΟΚΕ υποστηρίζει ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ως η κορυφαία συλλογική σύμβαση εργασίας, θα πρέπει να ανακτήσει τη γενική εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα και να συνεχίσει τον ιστορικό ρόλο της ως το οικονομικό υπόβαθρο όλων των συλλογικών ρυθμίσεων και ως το νομοθετικό επιστέγασμα του αποτελέσματος του διαλόγου και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της γνώμης της Επιτροπής με θέμα «Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ως μέσο κοινωνικής συνοχής» ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επισήμανε ότι «η αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων δεν ενίσχυσε την ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι η «η προστασία των χιλιάδων εργαζομένων την παρούσα στιγμή και ως έσχατο μέσο επιβάλλει τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί».

Σύμφωνα με την ΟΚΕ, 400.000 ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν καταβάλλουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τις εισφορές τους προς το ταμείο, όταν το 2009 οι οφειλέτες δεν ξεπερνούσαν τις 80.000.

Αναφερόμενη στην εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή επικαλείται τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη μείωση των αποδοχών εντός του οκταμήνου Φεβρουάριος-Δεκέμβριος του 2012.

Το ΣΕΠΕ διαπιστώνει ότι με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε 794 επιχειρήσεις η προκληθείσα μείωση μισθών για 94.044 εργαζόμενους ήταν κατά μέσο όρο 18,8%.

Μεγαλύτερη, στο 22,2%, ήταν η μείωση που έγινε χωρίς να χρειαστεί η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, για 261.353 εργαζόμενους με βάση τις καταστάσεις προσωπικού σε 74.483 επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ως προς την ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών εργαζομένων.

Στην πρότασή της η ΟΚΕ υποστηρίζει, ότι η τυπική λήξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις των μισθών, λόγω δυνατότητας περικοπής του επιδόματος γάμου.

Τονίζει δε ότι η μη γενική εφαρμογή των όρων της ΕΓΣΣΕ εφεξής επιβάλλει την περιβολή με νομική υποχρεωτικότητα θεσμικών όρων και τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων που πρέπει, σύμφωνα με την ΟΚΕ, να διατηρηθούν, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα λοχείας, τις άδειες γάμου, γεννήσεως τέκνου μητρότητας, λοχείας, θηλασμού, φροντίδας και ανατροφής τέκνων και απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης. Ακόμη τις άδειες εξετάσεων, την άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, την ετήσια κανονική άδεια και την επιπλέον άδεια ανάπαυσης.

ΠΗΓΗ

Το πωλητήριο των μεγάλων λιμανιών


«Φοράνε τα καλά τους» εν όψει του σχεδίου αποκρατικοποίησης

Για τη μεγάλη «μάχη» των λιμανιών προετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΘ που τοποθετείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Τις προσεχείς ημέρες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να παρουσιάσει στην κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για το πρώτο εκ των δύο μεγαλύτερων φιλέτων – εκείνο του ΟΛΘ-, κάνει λόγο για πώληση του συνολικού πακέτου μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό (74,27%) σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται σε πρώτη φάση να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (γύρω στο 51%), και σε δεύτερη φάση, όταν το οικονομικό κλίμα θα είναι καλύτερο, να πωληθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του Δημοσίου που ελέγχει το Ταμείο ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.

Για το έτερο μεγάλο φιλέτο -εκείνο του ΟΛΠ- εξετάζονται δύο εναλλακτικές περιπτώσεις με βάση και το περίγραμμα που είχε παρουσιάσει προ μηνών το Ταμείο:

Η πρώτη αφορά στην παραχώρηση των επιμέρους δραστηριοτήτων του λιμανιού με συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την παροχή υπηρεσιών, ενώ η δεύτερη, αφορά στην ενιαία παραχώρηση (Μaster Concession) κάθε δραστηριότητας μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, και με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας.

Εισαγγελέας για τις 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων

Στα χέρια του εισαγγελέα ο φάκελος των ελληνικών offshore εταιρειών καθώς η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, διέταξε έρευνα.

Δύο εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ερευνήσουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τη σχέση που έχουν με επιχειρηματίες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Η έρευνα διετάχθη μετά τα δημοσιεύματα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με τα οποία 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ήδη οι 4 εταιρείες είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τις υπόλοιπες 103 offshore που εμφανίζουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής.

Ως μέτοχοι ή διαχειριστές 33 από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής - Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια- ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορού.

Στο πλαίσιο της έρευνας των δημοσιογράφων, προέκυψαν στοιχεία και για την υπόθεση του προσωρινά κρατούμενου κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου, υπόθεση που χειρίζεται ήδη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου.

«Τα Νέα» αναφέρονται σε offshore που συνδέεται με τον κατασκευαστή, που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με εμπλοκή κυπριακού δικηγορικού γραφείου. Βάσει του δημοσιεύματος, με το όλο θέμα συνδέεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έρευνα της ICIJ, τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς του συνόλου των υπεράκτιων εταιρειών υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.


Μοτοσικλέτα Yamaha αξίας μόλις 500 δολαρίων!

Την πιο φθηνή μοτοσικλέτα του κόσμου είναι έτοιμη να δημιουργήσει η Yamaha. Το νέο μοντέλο θα κοστίζει μόλις 500 δολάρια και, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, προορίζεται για την αγορά της Ινδίας.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τίποτα για την καινούργια μοτοσικλέτα, παρά μόνο ότι θα κατασκευαστεί στην Ινδία από το νέο τμήμα R&D ή πιο αναλυτικά «Yamaha Motor Reasearch and Development India Pvt Ltd». Ο πρόεδρος του τμήματος Toshikazi Kobayashi ανέφερε ότι η μοτοσικλέτα θα τροφοδοτείται από κινητήρα άνω των 100 κ.εκ. και αρχικά θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Ινδία. Ωστόσο, αργότερα, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λανσαριστεί και στις αγορές της Νοτίου Αμερικής και της Αφρικής.

Το Δημόσιο αποζημιώνει το Καζίνο Φλώρινας που δεν λειτούργησε ποτέ

Αποζημίωση ύψους 12 εκατ. ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, υποχρεώθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στο καζίνο της Φλώρινας, με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αποζημίωση αφορά ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της παράνομης συμπεριφοράς οργάνων του Δημοσίου (σε επίπεδο υπουργών), με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του καζίνο.

Ειδικότερα, με τον ν. 2206/1994προβλέφθηκε η χορήγηση 12 αδειών λειτουργίας καζίνο σε όλη τη χώρα, μια από τις οποίες ήταν στο Νομό Φλώρινας. Ενδιαφέρον για το καζίνο της Φλώρινας εξεδήλωσε η «κοινοπραξία Καζίνο Φλώρινας».

Το 1995 διενεργήθηκε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας καζίνο στη Φλώρινα. Η επίμαχη κοινοπραξία έλαβε το «ναι» για την κατασκευή του καζίνο. Από την πλευρά της δεσμεύτηκε για την κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος καζίνο και ξενοδοχείου πολυτελείας διεθνών προδιαγραφών στη θέση Λόφος Αγίου Παντελεήμονα. Ομοίως, δεσμεύτηκε για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου στην περιοχή της Φλώρινας επιφάνειας 2.500 τ.μ. και δυναμικότητας 500 ατόμων.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ωστόσο η έκδοση της οριστικής άδειας λειτουργίας... κόλλησε. Τον Μάρτιο του 1999 ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Καζίνο έστειλε κατεπείγον έγγραφο στον υπουργό Ανάπτυξης, στο οποίο ανέφερε ότι το Δημόσιο οφείλει να επιλύσει οριστικά το θέμα της λειτουργίας του καζίνο Φλώρινας. Έξι μήνες μετά η κοινοπραξία κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης νέα αίτηση για χορήγηση οριστικής άδειας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθησε νέα αίτηση στον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο τελευταίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Καζίνο να τον ενημερώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας του καζίνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, με τη σειρά τους, ενημερώνουν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι όλα είναι νόμιμα για τη χορήγηση της άδειας.

Η άδεια δεν χορηγήθηκε για μία ακόμη φορά και η κοινοπραξία κατέθεσε νέα αίτηση -19.12.2001- στον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, έστειλε στο Δημόσιο «εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας». Επιπρόσθετα, η κοινοπραξία προσέφυγε και στον «Συνήγορο του Πολίτη»... Τη «σκυτάλη» πήραν νέες (σ.σ. αναπάντητες) επιστολές διαμαρτυρίας από την πλευρά της κοινοπραξίας.

Στη συνέχεια η κοινοπραξία οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και με αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου Αθηνών δικαιώθηκε και επιδικάστηκε υπέρ της το προαναφερόμενο ποσό, για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου. Το Δημόσιο όμως προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, «αγκαλιάζοντας» την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι έχει νόμιμη και επαρκή αιτιολογία.

Μεταξύ άλλων, το Εφετείο έκρινε –κάτι το οποίο το ΣτΕ επικύρωσε- ότι «παρά το γεγονός η κοινοπραξία ανταποκρίθηκε σε όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της, σε συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό διάστημα... δεν ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία με έγκριση της λειτουργικής του καζίνο από τον αρμόδιο υπουργό αρχικά Τουρισμού, στη συνέχεια Ανάπτυξης και ήδη Τουριστικής Ανάπτυξης, ενέργεια απαραίτητη για τη νόμιμη λειτουργία του καζίνο».

Κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των οδηγών των αστικών μέσων μεταφοράς.


Η οδήγηση οχημάτων δημόσιας διέλευσης στα αστικά κέντρα είναι μεταξύ των πιο αγχωτικών και ανθυγιεινώνσύγχρονων επαγγελμάτων.
Δεκάδες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε πόλεις σχεδόν σε κάθε ήπειρο δείχνουν ότι οδηγοί λεωφορείων πόλης, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους σε άλλες θέσεις εργασίας, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν:
  • θάνατο λόγω καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων 
  • προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία που σχετίζονται με παθήσεις όπως πόνος στο στήθος και υψηλή αρτηριακή πίεση 
  • πεπτικές διαταραχές μυοσκελετικά προβλήματα, ιδιαίτερα της πλάτης, στον αυχένα και τους ώμους
Οι οδηγοί των λεωφορείων συχνά παραπονιούνται για την αυξημένη ένταση, την νοητική υπερφόρτωση, την κόπωση και τα προβλήματα στον ύπνο. Οι οδηγοί λεωφορείων έχουν επίσης πιο συχνές απουσίες από την εργασία και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι οι εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα. Ένα μεγάλο ποσοστό των απουσιών από την εργασία οφείλονται στο στρες ,σχετίζονται με διαταραχές, όπως πεπτικά προβλήματα και άγχος. Οι οδηγοί λεωφορείων συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και σε νεαρότερη ηλικία από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόωρη συνταξιοδότηση συνήθως συνοδεύεται από αναπηρία. Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε αναπηρία σχετίζονται με τένοντες και αρθρώσεις, ψυχική ασθένεια, καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το στρες πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση δύο ασθενειών (καρδιά και νόσο των αιμοφόρων αγγείων και πεπτικές διαταραχές) που συχνά πάσχουν οι οδηγοί λεωφορείων. Συνήθως, αγχωτικές εργασίες είναι αυτές που έχουν υψηλές απαιτήσεις και ψυχολογική πίεση λίγο λήψης αποφάσεων ελέγχου, σε συνδυασμό με χαμηλή κοινωνική υποστήριξη στην εργασία. Η οδήγηση λεωφορείου είναι ένα κλασικό παράδειγμα αγχωτικής εργασίας. Οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να ανταποκρίνονται στις πολλαπλές απαιτήσεις στις οποίες έχουν ελάχιστο έλεγχο. Τα κύρια καθήκοντα των οδηγών λεωφορείου είναι να οδηγούν με ασφάλεια, να τηρούν το χρονοδιάγραμμα, και να συμπεριφέρονται στους επιβάτες με ένα επαγγελματικό και ευγενικό τρόπο. Ωστόσο, δύο από τα καθήκοντα αυτά έρχονται σε αντίφαση – η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η εξυπηρέτηση του κοινού και η οδήγηση με ασφάλεια . Προκειμένου να επιτευχθεί ένα, το άλλο μπορεί να να τεθεί σε κίνδυνο. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ένα άλλο στρεσογόνος παράγοντας που μπαίνει σε αυτή την εξίσωση.
Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην προστασία των ατόμων που βιώνουν στρες. Η οδήγηση λεωφορείου μειώνει την κοινωνική στήριξη με δύο τρόπους. Η ίδια η εργασία είναι μοναχική με ελάχιστες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο οι συνάδελφοι οδηγοί. Το πρόγραμμα εργασίας διαταράσσει οικογενειακή και κοινωνική ζωή.
Παράγοντες εργασίες που συνδέονται με το
στρες προβλημάτων υγείας που συνδέονται:
  • κυκλοφοριακή συμφόρηση 
  • σταθερή πίεση χρόνου
  • ελάχιστη ή καμία συμβολή για το πώς οργανώνεται η εργασία ή πως εφαρμόζεται
  • Βία και παρενόχληση
  • Αυξημένη επαφή με πελάτες, περιλαμβανομένης της επεξήγησης οργανωτικών αλλαγών σε πελάτες, π.χ. σε χώρους έκδοσης εισιτηρίων
  • Μοναχική εργασία
  • Εργασία σε βάρδιες
  • Αντικρουόμενες απαιτήσεις (παρακολούθηση πελατών και οδήγηση), με αποτέλεσμα υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές νόσους
  • Ανάγκες ενός γηράσκοντος εργατικού δυναμικού
Το πώς τα λεωφορεία είναι σχεδιασμένα και το πώς το έργο έχει προγραμματιστεί μπορεί να ευθύνεται για τα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την οδήγηση ενός λεωφορείου. Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος περιλαμβάνουν προβλήματα στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους,μυϊκές κράμπες, σημεία πίεσης και κακή κυκλοφορία στα πόδια και τους γλουτούς είναι άλλα παραδείγματα. Μακροχρόνια έκθεση σε δονήσεις ολόκληρου του σώματος και οι επιπτώσεις κατά την οδήγηση πάνω σε εξογκώματα δρόμων και τραχύ οδόστρωμα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα
Παράγοντες σχεδίασης εργασίας που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα και προκαλούν προβλήματα:
  • κακή σχεδίαση της καμπίνας του οδηγού.
  • Δυσπρόσιτα χειρηστήρια ή κακή διάταξη αυτών
  • σύστημα διεύθυνσης χωρίς ρυθμιζόμενο τιμόνι ή
  • τιμόνι με λάθος διάμετρο

  • αδυναμίες στον σχεδιασμό του καθίσματος π,χ χωρίς
  • οσφυϊκή υποστήριξη, μη συντήρηση αυτού όπως: ρυθμιζόμενα ελατήρια , ρύθμισης ύψους k.λ.π
  • ακινησία για μεγάλες περιόδους του χρόνου

  • πατώντας ένα πεντάλ για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • αμήχανη θέση εργασίας

  • ανεπαρκή διαλείμματα
Άλλοι κίνδυνοι
Το στρες και τα μυοσκελετικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί λεωφορείων. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί λεωφορείων. ́ ́Βαριά η κίνηση ́ ́ και οι κακές καιρικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο των ατυχημάτων. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν το όχημα δεν συντηρείται σωστά. Παραδείγματα κακής συντήρησης των οχημάτων αποτελούν τα ελαττωματικά συστήματα φρένων, οι προβολείς ή οι υαλοκαθαριστήρες.Το γλίστρημα στο πάτωμα του λεωφορείου ή έξω από το λεωφορείο είναι παραδείγματα άλλων κινδύνων για την ασφάλεια.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα θερμοκρασίας μέσα στο λεωφορείο - υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι ή κακή θέρμανση το χειμώνα. Η αντανάκλαση από το ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Ο θόρυβος μπορεί να είναι μια πηγή ενόχλησης, αποσπά την προσοχή και προκαλεί κούραση. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οδηγού να συγκεντρωθεί ή να πάρει διάφορα ηχητικά στοιχεία από την κίνηση στο δρόμο.
Οι οδηγοί λεωφορείων αναπνέουν καυσαέρια από τη γύρω κυκλοφορία αλλά και όταν το λεωφορείο οδηγείται από ή προς το γκαράζ, από τη μηχανή του δικού τους λεωφορείου.Οι οδηγοί λεωφορείων είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα από το κοινό. Ένας άλλος τύπος της έκθεσης μπορεί να προκύψει μέσω της επαφής του δέρματος με μολυσμένα αντικείμενα κατά τον καθαρισμό του λεωφορείου ή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των εκκρίσεων ή υγρών του σώματος.
Μείωση των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Η έρευνα υποστηρίζει μια σειρά από μέτρα για τη μείωση των κινδύνων στους χώρους εργασίας για τους οδηγούς λεωφορείων πόλης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης (λεωφορειολωρίδες, σήματα προτεραιότητας)
  • μείωση απόσπαση προσοχής λόγω πληροφόρησης των επιβατών (αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών)
  • ενίσχυση της ασφάλειας του οδηγού (συστήματα συναγερμού, διαδικασίες έκτακτης ανάγκης)
  • μείωση κοινωνικής απομόνωσης στην εργασία (προγραμματισμός διαλειμμάτων σε κεντρικά σημεία)
  • μείωση της κούρασης και της παρέμβασης στην προσωπική ζωή (βελτίωση του ωραρίου εργασίας)

  • βελτίωση των κοινωνικών πτυχών της εργασίας (υποστηρικτικό στυλ ηγεσίας)
  •  βελτίωση του εργονομικού σχεδιασμού της θέσης οδήγησης των λεωφορείων.
Τι μπορείτε να κάνετε
Εάν έχετε μια εργασία που σχετίζονται με την υγεία και την ανησυχία για την ασφάλεια:
  • μιλήστε με το γιατρό εργασίας. 
  • μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας για το πρόβλημα.
  • να δείτε ένα γιατρό για να ανακαλύψει τραυματισμό ή ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από την εργασία σας
 και να συζητήσετε για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, τις ανησυχίες σας
  • να σας βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων υγείας και ασφάλειας στο χώρο της εργασίας σας

  • εάν θέλετε εκπαίδευση σε ειδικά θέματα υγείας και ασφάλειας
  • για πληροφορίες σχετικά για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας
Ο ειδικός συνδυασμός κινδύνων και παραγόντων επικινδυνότητας όπως οι εργονομικοί κίνδυνοι, οι παράγοντες άγχους στον τομέα της οργάνωσης της εργασίας, ο θόρυβος, οι επικίνδυνες ουσίες, οι κραδασμοί, τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας, η χωρίς μόνιμη βάση εργασία μακριά από την οικογενειακή εστία, η έλλειψη εγκαταστάσεων, το περίπλοκο εργασιακό καθεστώς, η ανάγκη συνεχούς προσαρμογής και το πλήθος των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα συγκροτούν ένα σύνολο που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την παρακολούθηση και την πρόληψη.

Οι κρυφές «συμπληγάδες» της διεθνούς κρίσης

Εντονότατες είναι πλέον οι ανά την Ευρώπη αντιδράσεις για τις πολιτικές λιτότητας, που εμμέσως πλην σαφώς οδηγούν στην κατάρριψη θεσμών και αξιών που αποτελούν μέρος του «ευρωπαϊκού ιδεώδους», όπως είναι το κοινωνικό κράτος, η βιοποριστική ασφάλεια του πολίτη και η διασφάλιση μιας δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, μέσω της φορολογίας.
Εντούτοις, ελάχιστες είναι οι αναφορές στη βαθύτερη αιτία της κρίσης, δηλαδή την «παγκοσμιοποίηση», με τον τρόπο που αυτή έχει συντελεστεί, καθώς τα βλέμματα έχουν επικεντρωθεί στα υψηλά κρατικά χρέη ως περίπου μοναδική αιτία του κακού.
Ασφαλώς τα ελλείμματα και τα χρέη αποτελούν τον εμφανή τρέχοντα κίνδυνο. Πίσω τους όμως κρύβονται δύο πραγματικότητες, δύο «συμπληγάδες», που προς το παρόν παραμένουν μακριά από το προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης:
1. Οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως και η αφρόκρεμα του διεθνούς πλούτου συνδέονται ολοένα και πιο «χαλαρά» με την έννοια του εκάστοτε «εθνικού συμφέροντος», καθώς τα συμφέροντα της «έδρας» τους συχνά ωχριούν μπροστά στο κέρδος που επιφέρει σήμερα η διεθνής τους δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή η διαδεδομένη χρήση «φορολογικών παραδείσων» επιτρέπει την αποφυγή φορολόγησης του μεγάλου πλούτου προς όφελος φυσικών και νομικών προσώπων, εις βάρος των εκάστοτε κρατικών εσόδων. Με άλλα λόγια, ακόμη και τα πιο ισχυρά κράτη αδυνατούν να φορολογήσουν τα πολύ υψηλά εισοδήματα προκειμένου να αναδιανείμουν αποτελεσματικά τον πλούτο.
2. Η ανταγωνιστικότητα των ανεπτυγμένων κρατών σε σχέση με το κόστος εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες περιορίζεται δραματικά από το «δημοκρατικό μέρισμα». Δηλαδή, από την ίδια την απαίτηση της κοινωνίας μιας σύγχρονης αστικής Δημοκρατίας, για κοινωνικό κράτος, βιοποριστική ασφάλεια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Πρόκειται για κατακτήσεις που ξεκίνησαν μετά τη βιομηχανική επανάσταση και παγιώθηκαν κυρίως στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο δημοκρατικών κρατών που ήταν τότε στην ακμή τους.
Εάν οι παραπάνω παράγοντες συνεχίζουν να επιδρούν ανεξέλεγκτα στις δυτικές κοινωνίες, μάλλον δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που πλήττει τις οικονομίες.
Που σημαίνει ότι το πρόβλημα θα αποκτά ολοένα και εντονότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, οδηγώντας σταδιακά στην ανάδειξη εθνικιστών και απολυταρχικών μορφωμάτων, που ίσως θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, ακριβώς όπως θέτουν ήδη εν αμφιβόλω το μέλλον της «ενιαίας Ευρώπης»
Δυστυχώς ο κίνδυνος διολίσθησης σε δεδομένα παλαιότερων εποχών, δεδομένα που η Ευρώπη τουλάχιστον θεωρούσε ότι τα έχει αφήσει πίσω της, ενδεχομένως ακόμη και ο κίνδυνος μιας ανατροπής σε ό,τι αφορά την «πολυπολιτισμικότητα» και την ανεκτικότητα των δυτικών κοινωνιών, είναι απόλυτα υπαρκτός.
Ίσως η μόνη εναλλακτική -και δημοκρατικά εμφορούμενη- λύση για τις κοινωνίες της Δύσης είναι να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του αφορολόγητου μεγάλου πλούτου, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η έλλειψη κοινωνικού κράτους και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Με τα σημερινά «παγκοσμιοποιημένα» δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο – αν όχι εντελώς αδύνατο- να προκύψει από ενέργειες μεμονωμένων κρατών, που δρουν αυτόνομα.
Κατά συνέπεια, χρειάζεται διεθνής συνεργασία, μέσα από υπερεθνικά όργανα, προκειμένου να επέλθει μια νέα ισορροπία στο διεθνές περιβάλλον, που θα ενισχύει το βιοτικό επίπεδο των αναπτυσσόμενων κρατών, χωρίς να καταρρακώνει τις δυτικές κοινωνίες.
Πρόκειται για δύσκολο δρόμο, που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και αποφασισμένες ηγεσίες με «όραμα» όχι μόνο για τη χώρα που εκπροσωπούν, αλλά και για το παγκόσμιο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν όμως άλλες αισιόδοξες εναλλακτικές. Και υπό αυτήν την έννοια το γεγονός ότι προς το παρόν η δημόσια συζήτηση δεν θίγει αυτά τα θέματα είναι κακό σημάδι.