EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις Κινέζων με Cyprus Airways

Συνεχίζονται οι επαφές του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών με την εταιρεία κινέζικων συμφερόντων Beijing Yi Xiang Da Investments Co Ltd, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά του κρατικού αερομεταφορέα.

Αυτό ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρος Σταύρου.

Ο κ. Σταύρου δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μέχρις ότου υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση.

Η Καθημερινή Κύπρου επισημαίνει ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι Κυπριακές Αερογραμμές έκαναν λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις για κατάληξη με την εν λόγω εταιρεία.

Κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων στη ΔΕΗ προτείνουν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ

Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ που συγκροτήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, να προβλεφθεί ειδική αποζημίωση (5 ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».
Η επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση, στους εργαζόμενους που σήμερα λαμβάνουν τα επιδόματα που καταργούνται θα δοθεί διορθωτικό ποσό προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω μείωση αποδοχών.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι ποσοστό επί του μισθού και θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και το βαθμό επικινδυνότητας.

Το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών προβλέπεται για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ενώ υπάρχει αίτημα να καταβληθεί και στους εργαζόμενους στον Αθερινόλακκο Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόταση θα είναι 17,61 ευρώ το μήνα ενώ σε σταθερό ποσό ανά επίπεδο ιεραρχίας θα καθοριστεί και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στα υπό κατάργηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα επιδόματα μέσου όρου ενδείξεων, απομόνωσης, κατοικίας, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, φύσεως εργασίας καταμετρητών, ιατρών, δυτών, επιφυλακής κατ' οίκον, διαχειριστικών λαθών, ταμιών κ.ά.

Μετρό Αθήνας: Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τον ολοκαίνουργιο σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ

Δείτε το βίντεο από τον νέο σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ που είναι από το Σάββατο ο νέος τερματικός της γραμμής προς Βορράν και δείτε εικόνες τόσο από το εσωτερικό του σταθμού αλλά και από τις αποβάθρες, το εξωτερικό μέρος και το επίπεδο εδάφους.


ΠΗΓΗ

Το βέβαιο είναι ένα: Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται με το ενάμισι πόδι εκτός ευρώ!

Κρίσιμη σημασία αποκτά για το μέλλον του Ελληνισμού το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, μια συζήτηση που επανέρχεται πιεστικά μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο. Οσο για την...περίφημη ανάπτυξη; Ούτε το ...2030!
Όπου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή και την αναρρίχηση στην εξουσία μιας ομάδα πολιτικών "έτοιμων" από καιρού να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός εγκλήματος σε βάρος της ίδια της της χώρας συμφωνήθηκαν καταστάσεις απόλυτα επιβλαβείς για το εθνικό μέλλον στο όνομα ποίου; Στο όνομα ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίμσατος το οποίο αν για την Ελλάδα οφείλεται σε ένα ποσοστό 70% για την οικονομική της κατασροφή, στην Κύπρο ευθύνεται 100% για την εξέλιξη του κράτους από "Ελβετία της Μεσογείου" σε "Αργεντινή της Μεσογείου".

Είναι πλέον ζήτημα εθνικής ευθύνης να αναζητηθεί μια δεύτερη λύση, μια λύση που θα οδηγεί την χώρα με ασφάλεια εκτός ευρωζώνης.

Για ον απλό λόγο ότι το κοινό νόμισμα είναι πλέον αβάσταχτο για οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Οδηγεί στην λεηλασία του ορυκτού τους πλούτου, του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τον Βορρά και στην μόνιμη αδυναμία εξόδου από την κρίση.

Διότι ακόμα και όταν έρθει η ανάπτυξη, η επάνοδος σε επίπεδα βιωτικού επιπέδου π.χ. 2007 θα απαιτήσει πολύ περισσότερα χρόνια απ'ότι υποστηρίζουν αυτοί που επέβαλαν αυτό το κακό.

Είναι αμφίβολο αν πριν το 2030 αν οι πολίτες της χώρας καταφέρουν να επανακτήσουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Και 17 χρόνια (και πάλι αμφίβολο είναι) συν τέσσερα που ήδη βρισκομαστε σε τραγική κατάσταση είναι πάρα πολλά.

Και ουδείς γνωρίζει αν όλα "θα πάνε καλά" μέχρι τότε και αν δεν υπάρξουν γεγονότα αρνητικά που θα ρίξουν την προσπάθεια ακόμα πιο πίσω.

Αλλά σε τελική ανάλυση, ποια είναι η οικονομική ένωση που αξίζει την οικονομική καταστραφή δύο ολόκληρων γενεών Ελλήνων, την διάλυση του δεύτερου ελληνικού ρκάτους, την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και την απάλειψη του Ελληνισμού ως ισχυρού παίκτη από τον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής;

Κανένας και τίποτα!

Όταν ακόμα και ο διακεκριμένος οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, ονομάζει «καταστροφική» τη λύση για την Κύπρο και καλεί Ελλάδα και Κύπρο να εξετάσουν έξοδο από την ευρωζώνη, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αρπαγής πλούτου.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος «οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα “σχέδιο Β” θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας».

Όσο για το αν θα πρέπει να αναμένεται ανάκαμψη προς το τέλος του 2013, ο Δ.Παπαδημητρίου είναι κατηγορηματικός. «Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης, αντιθέτως βουλιάζει όλο και πιο βαθιά. Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ποιες επιλογές υπάρχουν και τους κινδύνους που συνοδεύουν κάθε μια από αυτές. Αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένοι στην ιδέα του φόβου της χρεοκοπίας όταν η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει».

Όσο για το ζήτημα των καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες, εδώ και δύο χρόνια, όχι σήμερα. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που χρεοκόπησε το 2011 και ζήτησε βοήθεια από τον ELA και ακολούθησαν και οι άλλες, συστημικές ή μη.

Η διαφορά με την Κϋπρο είναι ότι εκεί αποφάσισαν "να τραβήξουν το σωληνάκι" του ELA αφού είχε έρθει η ώρα της άλωσης της χώρας με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Στην Ελλάδα, ακόμα, όχι. Αλλά είναι θέμα απλά απόφασης ξένων κέντρων. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Το εθνικό μέλλο της χώρας θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και πειστικά κατά πόσον βρίσκεται εκτός ευρωζώνης.

Και αυτό μπορει να το κάνει μόνο μια πολιτική τάξη η οποία θα βρίσκεται πέρα από τα σχήματα που δοκιμάζει απώδυνα η χώρα από το 2009...

Χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι τέως συμβασιούχοι της ΕΡΤ

Αρ.Πρωτ.: 2630/08.04.2013

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013

Χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι τέως συμβασιούχοι της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, υστέρα και από παρεμβάσεις που έγιναν στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, επαναφέρει το θέμα της μη καταβολής επιδόματος ανεργίας σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ οι οποίοι βρέθηκαν εκτός εργασίας, επειδή δεν είχε προβλεφθεί η καταβολή της αντίστοιχης εισφοράς προς το Ταμείο τους.

Οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ Α.Ε, ενώ με τις κρατήσεις στους μισθούς τους συμβάλλουν – όπως όλοι οι εργαζόμενοι - στη «χρηματοδότηση» των επιδομάτων ανεργίας, είναι οι ίδιοι ακάλυπτοι απέναντι στην επέλευση του κινδύνου της ανεργίας. Για το χρονικό διάστημα της ανεργίας τους και μέχρι την εύρεση άλλης θέσης εργασίας – στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες - δεν δικαιούνται βοήθημα από κανένα ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, την προστασία της οποίας επιβάλλει στο κράτος το ίδιο το Σύνταγμα. Οι κρατήσεις δηλαδή που επιβάλλονται μέχρι σήμερα στις αποδοχές των δημοσιογράφων δεν προορίζονται για τους ίδιους, αλλά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα γενικότερα.

Ήδη η Ομοσπονδία, δια των νομικών της συμβούλων έχει θέσει το θέμα τόσο στη Διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με αφορμή τη μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου της ΕΡΤ, οι οποίοι και χωρίς εργασία βρέθηκαν και επίδομα ανεργίας δεν δικαιούνται, αντιμετωπίζοντας έτσι έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Η κατάφωρη αυτή αδικία πρέπει να διορθωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι του προβλήματος και ακουστούν οι πληττόμενοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι. Πρέπει, δηλαδή, είτε με νομοθετική είτε με συλλογική ρύθμιση (ΣΣΕ) να προβλεφθεί το ποσοστό που θα κρατείται από τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, το οποίο θα αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προορισμένο αποκλειστικά για την ασφάλιση των δημοσιογράφων από την ανεργία.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Εως 25 Απριλίου οι αιτήσεις για 400 υγειονομικούς γιατρούς στο ΙΚΑ

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην προσπάθειά του να ενισχύσει το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. με νευρολόγους, ψυχιάτρους και καρδιολόγους προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο όγκο εκκρεμών αιτημάτων προς εξέταση σε αυτές τις ειδικότητες, προχωρά σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του Ν.4038/2012.
Κατόπιν τούτου, ανακοινώνεται ότι από 10/04/2013- 25/04/2013 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ιδιωτών ιατρών των συγκεκριμένων αυτών ειδικοτήτων για ένταξή τους στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. Οι ιατροί αυτοί θα συνάψουν συμβάσεις μίσθωσης έργου που έχουν εγκριθεί από τον Α.Σ.Ε.Π., δωδεκάμηνης διάρκειας, χωρίς δυνατότητα επιπλέον παράτασης.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος διάρκειας δεκαέξι ημερών (από 10/04/2013-25/04/2013), θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων βάσει των κριτηρίων μοριοδότησης που έχουν καθοριστεί και θα προκύψει η λίστα των ιδιωτών ιατρών που θα ενσωματωθούν στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. Η επιλογή των γιατρών θα γίνει από πενταμελή επιτροπή με βάση τη μοριοδότηση που θα συγκεντρώσουν. Μεταξύ των ισοβαθμούντων θα γίνεται κλήρωση. Αρχικά θα επιλεγούν οι πρώτοι ανά ειδικότητα και περιοχή και θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων.
Η βαθμολόγηση και μοριοδότηση των υποψηφίων θα γίνει ως εξής:
* 5 μονάδες για κατόχους διδακτορικού. * 3 μονάδες για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου
* 1 μονάδα για επιστημονικές εργασίες συναφείς με την ειδικότητα που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
* 1 μονάδα από ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
* 1 μονάδα από συμμετοχή σε συγγραφή επιστημονικών βιβλίων
* 1 μονάδα από ερευνητικά προγράμματα.
Η τυχόν προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη, και βαθμολογείται ως εξής:
α) 3 μονάδες ανά έτος από προϋπηρεσία στο ΙΚΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ως ιατρού β) 1 μονάδα ανά έτος από προϋπηρεσία σε δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού
γ) 1 μονάδα ανά έτος για προϋπηρεσία σε φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημοσίου.
δ) 1 μονάδα ανά έτος για προϋπηρεσία σε άλλο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
ε) 1 μονάδα ανά έτος από τυχόν υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.
στ) 1 μονάδα ανά δύο έτη για προϋπηρεσία σε ιδιωτική κλινική ή σε ιδιωτικό ιατρείο ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Οσοι έχουν και εκπαιδευτικό έργο θα βαθμολογούνται επιπλέον:
* με 2 μονάδες για μετεκπαίδευση –μετά την ειδικότητά τους- και για τουλάχιστον έξι μήνες σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού * με 2 μονάδες για μετεκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας.
* με 1 μονάδα για παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων και σεμιναρίων.
* με 5 μονάδες αν είναι εκπαιδευτές στο αντικείμενο τους.
Ο τελικός βαθμός του υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων που θα συγκεντρώσει σύμφωνα με καθένα από τα ανωτέρω κριτήρια.
Η σύβαση θα είναι 12μηνη και σε περίπτωση καταγγελίας της για οποιονδήποτε λόγο, το ΙΚΑ θα μπορεί να προσλάβει γιατρό από τη λίστα των επιλαχόντων.
Οι γιατροί θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά εκπαιδευτικό σεμινάριο και θα ενταχθούν στη δύναμη των ιατρών του Ειδικού Σώματος κατόπιν αξιολόγησης από ειδική επιτροπή (άρθρο 6 παρ.2 του Ν.3863/2010).
Η αμοιβή των συμβαλλόμενων ιδιωτών ιατρών καθορίζεται, για κάθε κρινόμενο περιστατικό για το οποίο εκδίδεται γνωμάτευση, σε επτά (7) ευρώ. Για την κατ’ οίκον εξέταση περιστατικών αναπηρίας, η ειδική αποζημίωση ανέρχεται σε ποσό ίσο με το τριπλάσιο της ως άνω αμοιβής. Οι ως άνω αμοιβές καταβάλλονται μέχρι του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ μηνιαίως.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑ ΠΟΛΗ Πόλεις Καρδιολόγοι Νευρολόγοι Ψυχίατροι
Αθήνα 27 65 63
Θεσσαλονίκη 29 34 33
Αγρίνιο 3 5 5
Πάτρα 8 11 12
Ηράκλειο 4 5 4
Ρόδος 2 4 4
Ιωάννινα 2 4 2
Καβάλα 4 3 3
Κοζάνη 6 5 6
Βόλος 4 5 5
Λάρισα 6 5 7
Τρίκαλα 3 2 3
Αλεξανδρούπολη 2 2 3
Σύνολο 100 150 150

Δημοσιογράφοι σε ...υπηρεσία!

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, μπροστά στις αντιδράσεις που συναντά η δραστηριότητά της, έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες. Αποφάσισε να πάρει με το μέρος της αυτούς που, κατά κύριο λόγο, επηρεάζουν την κοινωνία. Τους δημοσιογράφους.

Γράφει o Γιάννης Παντελάκης

Επέλεξε κάποιους από αυτούς και οργάνωσε ένα "επιδοτούμενο, πολυτελέστατο ταξίδι αναψυχής" (σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών) για να τους γνωστοποιήσει τη δική της αλήθεια για όσα συμβαίνουν στις Σκουριές. Λογικό, από την πλευρά της εταιρείας. Δεν είναι η μοναδική, δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν είναι η τελευταία εταιρεία που προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις της χρησιμοποιώντας (κάποιους) δημοσιογράφους. Βέβαια, η εταιρεία έκανε ένα λάθος. Αυτό που στα... νεοελληνικά λέμε "τάιμινγκ". Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής σε σχολή Επικοινωνίας θα σκεφτόταν πως αυτό έπρεπε να συμβεί πολύ νωρίτερα.

Τώρα, οι αντιδράσεις κατοίκων -και όχι μόνο- στις δραστηριότητες της εταιρείας έχουν πολλαπλασιαστεί, τα μέσα ενημέρωσης (ακόμα και αν δεν το επιθυμούσαν όλα), έχουν αναγκαστεί να αναδείξουν το θέμα, ακόμα και η Πανελλήνια δημοσιογραφική Ομοσπονδία κατήγγειλε τη σκοπιμότητα της εταιρείας γι' αυτό το ταξίδι.

Το αποτέλεσμα, είναι πως το "ταξίδι ενημέρωσης" θ' αυξήσει τα σχετικά κονδύλια της εταιρείας χωρίς να υπάρχει και το προσδοκώμενο γι' αυτήν αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα της εταιρείας, δεν πρέπει να μας αφορά. Εκείνο που θα έπρεπε να αφορά τους δημοσιογράφους, είναι πως περιμέναμε να γίνει τόσο μεγάλη φασαρία και να σηκωθεί τόση σκόνη για να θυμηθεί το σωματείο μας να κάνει μια στοιχειώδη υπενθύμιση. Αυτή του κώδικα δεοντολογίας που προβλέπει ότι "ο δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του". Όχι φυσικά ότι μετά από αυτό, κάποιοι δημοσιογράφοι θα μετατραπούν σε επίγειους αγγέλους, αλλά έστω και ως υπενθύμιση, έχει μια σημασία.

Οι παροικούντες στη δημοσιογραφική... Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως αυτός ο κώδικας έχει παραβιαστεί άπειρες φορές, εδώ και πολλά χρόνια. Τα χρόνια πριν από την κρίση, πολλά δημοσιογραφικά γραφεία δεχόντουσαν πλούσια δώρα πάντα με κάποια αφορμή. Και απ' ό,τι θυμάμαι τουλάχιστον, λίγα από τα δώρα αυτά επέστρεφαν στους αποστολείς τους. Η κρίση, φαντάζομαι, έχει παίξει και εδώ τον ρόλο της, αλλά είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πάντα εναλλακτικοί τρόποι επηρεασμού αυτών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Βέβαια, οφείλουμε να πούμε πως ένα πολυτελές, έστω ταξίδι-δώρο μιας οποιασδήποτε εταιρείας, αποτελεί λεπτομέρεια συγκριτικά με άλλες μεθόδους που ακολουθούνται πάντα για τον ίδιο σκοπό. Υπάρχουν τα μαύρα χρήματα που δίνονται κάτω από το τραπέζι, υπάρχουν τα μυστικά κονδύλια, υπάρχουν οι διορισμοί σε διάφορες θέσεις, υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για να κάνεις έναν δημοσιογράφο να ξανασκέφτεται αυτό που σκοπεύει να δημοσιοποιήσει.

Λένε πως ένας από εκείνους που δεν άφηνε κάποιους δημοσιογράφους με το αζημίωτο, ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σχετικά πρόσφατα, στα ημερολόγια Τσοχατζόπουλου αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν και αρκετά ονόματα δημοσιογράφων.

Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και ενοχή τους. Σημαίνει όμως, πως όταν ο πρώην υπουργός ενέχεται σε υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων, είναι αναγκαίο να ερευνηθούν όλοι όσοι είχαν συναλλαγές ή επαφές μαζί του.

Και οι δημοσιογράφοι. Κλήθηκαν ποτέ, άραγε, από τη Δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις; Φοβάμαι πως η απάντηση είναι αντίστοιχη της απάντησης, στο ερώτημα αν έχουν ελεγχθεί ποτέ, επί της ουσίας, οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" που κάθε χρόνο υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι. Και είναι αρνητική.

πηγη

Σκουριές: ΜΑΤ και εργαζόμενοι με καδρόνια απέναντι από τους κατοίκους

UPDATE: 20:50: Ένταση επικρατεί τώρα στη Μεγάλη Παναγιά μεταξύ εργατώ και κατοίκων. Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι η εταιρία δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με μισθοφόρους εργαζόμενους.
19:34: Συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αποχωρήσει από το βουνό. Η αστυνομία ενώ για πολλές ώρες συμμετείχε μαζί με εργαζόμενους της εταιρίας, στο σόου που έστησε η εταιρία, πριν λίγο με περιορισμένη χρήση χημικών απομάκρυνε τους μεταλλωρύχους και άνοιξε τον δρόμο.
19:00:Ο κόσμος που ανέβηκε για βοήθεια πέρασε τον κλοιό της αστυνομίας και πηγαίνει με τα πόδια στον κόμβο
17:32:Εκατό εργαζόμενοι της εταιρίας, με προστασία ΜΑΤ και οπλισμένοι με κράνοι και καδρόνια βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τους κατοίκους που παραμένουν στο Χονδρό Δέντρο. Επικρατεί ένταση καθώς οι κάτοικοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από εκεί που βρίσκονται, ενώ κόσμος κατευθύνεται στο σημείο από τα γύρω χωριά.
Εκδρομή για δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της στην Χαλκιδική και στην Σμύρνη διοργανώνει η Eldorado Gold.   Αυτή την στιγμή κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι κάτοικοι βρίσκονται στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο όπου έχουν βρεθεί μπροστά σε μπλόκο της αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι επικαλούνται το αρθρο 5 του κώδικα των δημοσιογράφων όπου αναφέρεται πως ο δημοσιογράφος οφείλει “να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του”.











ΠΟΕΣΥ:  Όχι δημοσιογράφοι «χρυσο…δάκτυλοι»
 
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλθηκε η “επικοινωνιακή αντεπίθεση” της εταιρείας εξόρυξης χρυσού “Eldorado Gold” την ίδια ώρα που διογκώνεται το κλίμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, για τη δρομολογημένη οικολογική καταστροφή.
 
"Οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την πρόσκληση, αφού διαμείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο ρεπορτάζ στα ορυχεία της Χαλκιδικής σε “χώρους που λειτουργούν υποδειγματικά” και θα υποδεικνύονται κατ΄ αποκλειστικότητα από τα στελέχη της Eldorado. Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της 'καλής εικόνας” της εταιρείας" αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά από τις Ενώσεις-μέλη της να καταδικάσουν την πρακτική της εν λόγω εταιρείας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει “να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του”. 
 
"Ας μην αποκτήσει ο κλάδος … “χρυσο-δάκτυλους”" καταλήγει.
Προσπαθεί η εταιρεία να αντιστρέψει την εικόνα
 Μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Θεσσαλονίκη στην οποία δήλωσε αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα, η Eldorado Gold επιστρατεύει τις γνωστές μεθόδους εξαγοράς θετικών δημοσιευμάτων προκειμένου να αντιστρέψει τη κακή εικόνα που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις για τις συνέπειες της επιχειρούμενης εξορυκτικής δραστηριότητάς της στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, στα γραφεία της στο Μαντέμ Λάκκο, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία  Efemcukuru στη Σμύρνη ενώ στο ενδιάμεσο θα λάβουν χώρα πλήθος γευμάτων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας. Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα των ρεπορτάζ που θα ακολουθήσουν, ευχόμαστε οι δημοσιογράφοι να τηρήσουν την σχετική δεοντολογία και ανεξαρτησία τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής
Κυριακή, 7 Απριλίου, 2013 (αφορά στους δημοσιογράφους Αθηνών) 18:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα στελέχη των εταιρειών 19:10 Αναχώρηση της Aegean Airlines για Θεσσαλονίκη 20:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης & μεταφορά με mini-van στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel (Πλατεία Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη,www.electrahotels.gr) 21:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel

Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 09:00 Συνάντηση δημοσιογράφων Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Θράκης στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel 09:30 Αναχώρηση με πούλμαν για τη Χαλκιδική 11:30 Άφιξη στην Χαλκιδική και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές 12:30 Αναχώρηση για τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκου 13:00 Παρουσίαση εταιρείας στα Γραφεία Μαντέμ Λάκκου 13:30 Ελαφρύ γεύμα στα γραφεία της εταιρείας 14:30 Επίσκεψη στη κύρια στοά στο Καρακόλι 15:00 Αναχώρηση για Ολυμπιάδα 15:30 Άφιξη και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (εργοστάσιο - μεταλλείο - δευτερεύουσα στοά) 17:30 Αναχώρηση από τη Χαλκιδική για τη Θεσσαλονίκη με πούλμαν 21:00 Δείπνο σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013 11:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel και παρουσίαση προγράμματος επίσκεψης στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη 12:30 Ελαφρύ γεύμα στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel 13:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν 15:40 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00 19:00 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στη Σμύρνη στις 20:05 Μεταφορά στο ξενοδοχείο Hilton Izmir Hotel με πούλμαν (http://www3.hilton.com/en/hotels/turkey/hilton-izmir-IZMHITW.) 21:45 Δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton Izmir

Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 08:30 Συνάντηση στο lobby του Hilton Izmir Hotel 09:00 Αναχώρηση με πούλμαν για τα μεταλλεία Efemcukuru 10:30 Ξενάγηση στα μεταλλεία Efemcukuru - Παρουσιάσεις 13:00 Ελαφρύ Γεύμα 14:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο της Σμύρνης με πούλμαν 16:50 Αναχώρηση Turkish Airlines από τη Σμύρνη με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:55 * Δυνατότητα μεταφοράς των δημοσιογράφων Θράκης και Θεσσαλονίκης με πούλμαν στις πόλεις τους αν προτιμάται 19:25 Αναχώρηση Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη με άφιξη στην Αθήνα στις 20:50 23:00 Αναχώρηση Aegean Airlines από την Αθήνα με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 23:50 (ή δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο SOFITELτου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για όσους επιθυμούν να αναχωρήσουν την Πέμπτη, 11 Απριλίου το πρωί - αφορά στους δημοσιογράφους Θεσσαλονίκης/Θράκης).
























Σ.Π.
ΠΗΓΗ

Κλειστές οι ΔΟΥ την Τρίτη 23 Απριλίου

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινά η ομοσπονδία εφοριακών αντιδρώντας στην φορολογική πολιτική αλλά και στον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας από τον κλάδο.
 
Η πρώτη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Απριλίου. Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ που υπογράφεται από τον πρόεδρο Χαράλαμπο Νικολακόπουλο και την αντιπρόεδρο Ρεββέκα Μπασματζίδου σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
"Η Ομοσπονδία Εφοριακών, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα:
 
1. Την καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με την συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών».
 
2. Την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας.
 
3. Την διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου.
 
4. Την μισθολογική αποκατάσταση των συναδέλφων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ΠΕ1Γ/2008.