EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δεν ήταν "βόμβα" η δήλωση του Όλι Ρεν! Το σχέδιο:"ληστεύω τον καταθέτη- σώζω τον τραπεζίτη" είναι εντολή της BIS απο το 1997!!! (Video)

Μπορεί η  "Ημερησία"  να  θεωρεί  ως  "βόμβα" την δήλωση του Όλι Ρεν  στο φινλανδικό δίκτυο YLE, σχετικά  με την παγίωση ( δια μέσου  έκδοσης  κοινοτικής  οδηγίας ) της  μεθόδου καταλήστευσης των  τραπεζικών  καταθέσεων  που πρωτοεφαρμόστηκε στην Κύπρο, ωστόσο ο  κ. Ρεν  δεν   παρουσίασε  το προϊόν  της δικής  του ηλιθιότητας (σοφία το λένε  στην Φραγκία), αλλά αυτό που χρόνια  έχει σχεδιάσει   εις εκ των  εντολέων  του , η  κεντρική τράπεζα  όλων των κεντρικών τραπεζών  του κόσμου   η επονομαζόμενη  Bank for International Settlements (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) ή  πιό γνωστή ως  BIS.  
Τι είπε  λοιπόν  ο κ.Ρεν  στους  Φινλανδούς  ρεπόρτερ;
 «Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας»
 Για να δούμε  τι έγραφε  η  "Κλασσικοπερίπτωση" αρκετές ημέρες  πριν  την  "βόμβα"  του Ρεν :

Η κατάσχεση των καταθέσεων προϋπήρχε ως σχέδιο στα συρτάρια της "Επιτροπής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών"


Το σχέδιο κατάσχεσης των  τραπεζικών καταθέσεων  δεν  παρουσιάστηκε  απο το πουθενά  αλλά είναι  εδώ και καιρό στα σκαριά, και δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση  της Κύπρου όπως  ψευδώς δηλώνει (εκ των υστέρων) ο  Σόϊμπλε.

 Σε ένα άρθρο Σεπτέμβριο του 2011 στο Δελτίο της Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας με τίτλο A Primer on Open Bank Resolution,” οι Kevin Hoskin και Ian Woolford αναφέρονταν σε ένα πανομοιότυπο  σχέδιο κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων  που υπήρχε ήδη  στα σκαριά από την εποχή της "Ασιατικής κρίσης" το 1997.   Το άρθρο αναφέρεται σε συστάσεις που έκανε η "επιτροπή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών"(Committee of the Bank for International Settlements ) δηλαδή η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» στην  Βασιλεία  της Ελβετίας το 2010 και το 2011 .
Ο σκοπός του σχεδίου, που ονομάζεται 
Open Bank Resolution (OBR), είναι αντιμετώπιση  περιπτώσεων
τραπεζών  υπο πτώχευση  με κυβερνήσεις που δεν είναι πρόθυμες να  τις διασώσουν.   Οι συγγραφείς έγραψαν ότι οι πρωταρχικοί στόχοι του OBR είναι  η εξασφάλιση, στο μέτρο του δυνατού, οι τυχόν απώλειες τελικά να βαρύνουν τους μετόχους και τους πιστωτές της τράπεζας. . . .Μόνο που στο φάσμα των «πιστωτών» περιλαμβάνονται και οι  καταθέτες.Έτσι  λοιπόν σύμφωνα  με αυτό το σχέδιο  στο ένα άκρο του φάσματος, υπάρχουν τα μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επενδύουν σε τραπεζικούς τίτλους ,ενώ στο άλλο άκρο του βρίσκονται οι  πελάτες με επιταγές, λογαριασμούς ταμιευτηρίου και προθεσμιακές καταθέσεις.
 Σωστά  διαβάσατε. 
 Η "επιτροπή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών" δηλαδή η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», σε περίπτωση  πτώχευσης  μιας τράπεζας ,παύει να θεωρεί τους  καταθέτες  ως πελάτες και τους  βαφτίζει πιστωτές που πρέπει  να αναλάβουν την ευθύνη   της διάσωσης  της τράπεζας.
Το  σχέδιο αυτό  που εφαρμόζεται  σήμερα  στην Κύπρο  θα μπορούσε να πλήξει σύντομα ακόμη και  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως προειδοποιεί ο Gretchen Morgenson  σε πρόσφατο άρθρο του που αναφέρεται στην  307-σέλιδη έκθεση της Γερουσίας σχετικά με το  φιάσκο  της διαπραγμάτευσης με την JP Morgan των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων  του περασμένου έτους : «Να φοβάσαι. Η έκθεση διαψεύδει παταγωδώς την προϋπόθεση ότι η  νομοθεσία έχει καταστήσει το σύστημά μας ασφαλές από τις αλόγιστες τραπεζικές δραστηριότητες που έφερε την οικονομία στα γόνατά της το 2008"

ΠΗΓΗ

Η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο

Λύση «πακέτο» επιδιώκει η ελληνική πλευρά στην «πολύ δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκίνησε και πάλι χθες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έδειξαν αμέσως ότι θα είναι άκαμπτοι σε ορισμένα θέματα

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης με τους επικεφαλής της τρόικας ότι «δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα» και λίγο αργότερα σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη... Σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα».

Μάλιστα, ο υπουργός, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει και στο πλαίσιο αυτό οι συναντήσεις με την τρόικα θα είναι σε καθημερινή βάση, αναφέρει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου:

1. Η τρόικα εμφανίζεται «απόλυτη» στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, καθώς δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στα σχέδια του αρμόδιου υπουργείου και επιμένουν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

2. Ενστάσεις συνεχίζουν να διατυπώνουν οι εκπρόσπωποι της τρόικας αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Εθνικής – Εurobank, χωρίς ωστόσο να έχουν πει οριστικό όχι.

3. Πρόβλημα υπάρχει και με το δημοσιονομικό «κενό». Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι το «κενό» για το 2013 – και μόνο – ανέρχεται στα 2,1 δισ ευρώ, αλλά δεν υπολογίζονται καθόλου έσοδα από την φορολογία ακινήτων, δεδομένου ότι ως μέτρο δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή. Πάντως, η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ. Για τη διετία 2013-2014 το «κενό» αυξάνεται στα 3 δισ ευρώ. Ομως, η τρόικα δεν έχει ζητήσει νέα μέτρα, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει παρεμβάσεις για να το καλύψει. Και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων ή αύξησης φόρων. Η μη απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα, είναι και ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν επικαλείται την ρήτρα ύφεσης που υπάρχει στο Μνημόνιο.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ ευρώ (2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου και 6 δισ. ευρώ η επόμενη). Από την πλευρά της τρόικας, όμως, εκτιμούν ότι ο έλεγχος δύσκολα θα κλείσει πριν τις 14 Απριλίου.

Ετσι, αρμόδια στελέχη σημείωναν χθες ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει η Ελλάδα να πάρει μία θετική απόφαση από το άτυπο Eurogroup της 12ης Απριλίου (θα γίνει στο Δουβλίνο), ενώ και στη χθεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας του (Euroworking Group) επικρατούσε ένα «μούδιασμα» από τους εταίρους λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το χθεσινό EWG να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο Ιούνιος δεν είναι μακριά...


Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι «η τρόικα δείχνει τα δόντια της με το βλέμμα στον Ιούνιο», σημειώνει το capital.gr. Εξηγούν ότι οι δανειστές θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη, εμποδίζοντας να κλείσουν θέματα, αν δεν κλείσουν τα… πάντα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι καθημερινές, αλλά και σκληρές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Η τρόικα βάζει τους αστερίσκους της στο μνημόνιο» εξηγούν, με στόχο όπως λένε να καταστεί σαφές (και γραπτά) ότι στην επόμενη αξιολόγηση -του Ιουνίου- θα υπάρχει υποχρέωση λήψης νέων μέτρων, αν η Ελλάδα δεν «τρέξει». Αφήνουν κάποιες πηγές και ένα –μικρό προς το παρόν– ενδεχόμενο το κλίμα να χειροτερεύσει, με «σύρσιμο» των αποφάσεων, ευελπιστώντας ωστόσο ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για συμφωνία έως τις 15 Απριλίου, αυτή να καταστεί εφικτή έστω και με μικρή καθυστέρηση, έστω και με «αστερίσκους».

Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ζητούν να κλείσουν ταυτόχρονα τουλάχιστο 4 μέτωπα: το ζήτημα αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική - Eurobank, δημοσιονομικό κενό 2,7 δισ. ευρώ, υποχρεωτικές αποχωρήσεις αλλά και απόδοση της γενικής γραμματείας εσόδων.

1. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank με το αίτημα για ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου να παραμένει, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξέφρασε την κατηγορηματική της θέση και να εξήγησε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο το «δόγμα» για συνολικό κλείσιμο της αναθεώρησης του μνημονίου προκαλεί και νέο «σύρσιμο» στη λήψη της απόφασης.

2. Δημοσιονομικό κενό. Σημείο κλειδί είναι ο νέος ΕΕΤΗΔΕ. Η τρόικα φέρεται να ήρθε στην Αθήνα με «παλαιούς» υπολογισμούς για μείωση του συντελεστή κατά 30% που προκαλούσαν «τρύπα» 750 εκατ. ευρώ. Χθες η κυβέρνηση δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την τρόικα η οποία θα «σκανάρει» τις επόμενες ημέρες την απόδοση του μέτρου. Από αυτό το «σκανάρισμα» θα κριθεί πιο μέρος από τα 2,7 δισ. ευρώ «καλύπτεται».

Σημειώνεται ότι 1 δισ. ευρώ από την συνολική «τρύπα» προκύπτει από την επιμονή της τρόικας για την κατάργηση της εισφοράς επί των προνομιούχων μετοχών. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 950 εκατ. ευρώ χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ και το φόρο επί των προνομιούχων) αποτελείται από «τρύπες» κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία (750 εκατ. ευρώ) αλλά και από τη χαμηλή απόδοση του μέτρου της διαθεσιμότητας (100 εκατ. ευρώ) και από το φόρο στους εφοπλιστές (100 εκατ. ευρώ) που δρομολογείται. Ωστόσο, η «τρύπα» μπορεί να μειωθεί αν η κυβέρνηση «πείσει» για την απόδοση του τελικού σχεδίου ΕΕΤΗΔΕ, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

3. Πρόβλημα φέρεται ότι ανακύπτει και με τη γενική γραμματεία Εσόδων για την οποία η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις ζητώντας μεγαλύτερες εξουσίες αλλά και εξάλειψη των καθυστερήσεων στους ελέγχους.

4. Η «κινητικότητα» των εργαζομένων, αποτελεί το άλλο αγκάθι. Η τρόικα φέρεται να κρίνει ασαφές και ανεπαρκές το κυβερνητικό σχέδιο ζητώντας ολοκλήρωση ελέγχου του συνόλου του δημοσίου και ορισμό των 25.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων…

Βασική προτεραιότητα της τρόικας να αρχίσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο


Στην διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο, που αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, κολλάει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εκτιμά το «Βήμα».

Σήμερα Παρασκευή θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόικα για όλα τα ανοικτά θέματα και ήδη από χθες διαφάνηκε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.

Σημειώνεται πως η διευκρίνιση των όρων της διαθεσιμότητας αποτελεί προϋπόθεση για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Μάρτιο.

Το ζήτημα δεν εξετάσθηκε στο χθεσινό Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις από την ελληνική πλευρά και έτσι η απόφαση για τη δόση του Μαρτίου δεν θα ληφθεί στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου στις 14 Απριλίου, αλλά μάλλον αργότερα και σε κάθε περίπτωση όταν εγκριθεί το σχέδιο για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ

Ατιμώρητοι τραπεζίτες


 

Το Μάρτιο του 2009 και έπειτα από παραγγελία της ελληνικής Βουλής, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατέθεσαν πόρισμα ελέγχου αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις του Ομίλου Marfin - Εγνατία σε διάφορες εταιρείες, με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για τη Μονή Βατοπεδίου.

Το πόρισμα παραπέμφθηκε στις δικαστικές αρχές, οι οποίες σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, δεν εντόπισαν ουδεμία παρανομία.

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (31/3) προχώρησε στην παρουσίαση του πορίσματος, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δάνεια που χορηγούσε η Λαϊκή επί της προεδρίας Βγενόπουλου, πολλά από τα οποία κατέληξαν στη MIG (Marfin Investment Group, επενδυτικού ομίλου του Βγενόπουλου) ή χρησιμοποιήθηκαν για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Και όλα αυτά, ενώ η πρόσφατη έκθεση της Alvarez & Marshall, που ήρθε να διαλευκάνει πτυχές της οικονομικής καταστροφής των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών δεν ασχολείται με τις χορηγήσεις της Λαϊκής, παρά μόνο με τη μετατροπή της Marfin – Εγνατίας από θυγατρική σε παράρτημα το Μάρτιο του 2011, που σήμανε και τη μεταφορά των δημοσιονομικών υποχρεώσεών της από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Οι κίνδυνοι για τη Λαϊκή είναι επίσημα γνωστοί ήδη από το 2009

Σύμφωνα με το πόρισμα, ανησυχία προκαλούσαν:
Χορηγήσεις με σκοπό την αγορά μετοχών που ανέρχονται σε 1,3 διςτο 2007 (μεταξύ των οποίων 570 εκατ. που χορηγήθηκαν για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG) και 1,8 δις το 2008
Χορηγήσεις, κυρίως, στον όμιλο της MIG, όπου κρίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες συνεπούς τραπεζικής πρακτικής, με αποτέλεσμα την έκθεση της τράπεζας σε αυξημένους κινδύνους Το πρόγραμμα αποπληρωμής των ανωτέρω χορηγήσεων προέβλεπε την καταβολή μόνο τόκων για όλη την περίοδο της χορήγησης και αποπληρωμή με τη λήξη της χορήγησης, δηλαδή μετά από 3 έως 5 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.
Έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, πιστούχοι ήταν συχνά εταιρείες για τις οποίες δεν υπήρχαν ενημερωμένα οικονομικά στοιχεία ή προσωπικές εγγυήσεις των φορέων τους. Ακόμη συχνές ήταν και οι παρατυπίες ή παραλείψεις στα συμβατικά έγγραφα των δανείων, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών που δεν τήρησαν τους όρους των εγκριτικών αρχών.
Η σωρεία τέτοιων παρατυπιών εξέθεσε την Λαϊκή σε αυξημένους κινδύνους, καθώς το συνολικό ποσό των χορηγήσεων αντιστοιχούσε στα τέλη του 2007 στο 130% της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Τα δάνεια προς τη MIG

Μόνο ο Ομιλος MIG του Βγενόπουλου έλαβε χρηματοδότηση 30 εκατ. για αγορά μετοχών της κυπριακής εταιρείας Cyprus Tourism and Development (ιδιοκτήτρια του κυπριακού Hilton), 28,5 εκατ. για αγορά των μετοχών της κυπριακής εταιρείας Christis Dairies, 19 εκατ. για αγορά μετοχών της Λητώ Συμμετοχών, ενώ μέσω της Vivartia (θυγατρική της MIG) έλαβε 4 εκατ. για επενδυτικούς σκοπούς χωρίς εξασφαλίσεις, και μέσω του θεραπευτηρίου «Υγεία» (επίσης θυγατρική της MIG) 220 εκατ. για επενδυτικούς σκοπούς και κεφάλαιο κίνησης με εξασφάλιση ισόποση κατάθεση.

Τα συνολικά υπόλοιπα άμεσων χορηγήσεων του ομίλου της Marfin- Εγνατίας στις 31 Δεκεμβρίου 2008, προς τον όμιλο της MIG, τον όμιλο «Φ», τον όμιλο «Β», τον όμιλο «Κ», τον όμιλο «Π», το «Ι», την «Ε» και τον Φ.Σ. ανέρχονταν σε 1,8 δισ., από τα οποία 373 εκατ. (ποσοστό 20,7%) καλύπτονταν με δεσμευμένες καταθέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η τιμολόγηση των χορηγήσεων ήταν χαμηλή σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλάμβανε η τράπεζα.

Παραβίαση των όρων συνετής τραπεζικής πρακτικής

Το πόρισμα περιλαμβάνει ακόμα περιπτώσεις χορηγήσεων, στις οποίες είτε δεν τηρήθηκε η πιστωτική πολιτική της τράπεζας, είτε οι όροι και ο σκοπός της χορήγησης κρίθηκαν ασύμβατοι της συνετής τραπεζικής πρακτικής.
Μεταξύ αυτών, δάνεια συνολικού ύψους 83,3 εκατ. προς την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, αλλά και δάνεια 60 εκατ. στη Μονή Εμμαούς.

Αναλυτικά στοιχεία από το πόρισμα του 2009 (της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας της Ελλάδας), στο ρεπορτάζ του Χρήστου Ιωάννου:

Και ενώ στην Κύπρο, οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου για την απόδοση ποινικών ευθυνών, στην Ελλάδα οι τραπεζίτες παραμένουν στο απυρόβλητο.

Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς την τρύπα των 5,8 δις του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου με εκείνη των 50 δις της Ελλάδας, μπορεί να αναρωτηθεί γιατί δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα οι ελληνικές καταθέσεις.

Η δικαιολογία είναι απλή. Τα 5,8 δις (από τα οποία τα 4,5 δις χάθηκαν με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) ήταν αρκετά για να διαλύσουν την κυπριακή οικονομία, καθώς το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της ήταν 7 έως και 9 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας (που ανέρχεται στα 18 δις, έναντι των 183 δις του ελληνικού ΑΕΠ).

Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφόρησε για την Κύπρο, θεωρώντας πως η διάλυση της μικρής οικονομίας της δεν θα επηρέαζε στο βαθμό που θα μπορούσε να επηρεάσει μια άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας.

Κάπως έτσι τα λάθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν ατιμώρητα, με τους ελέγχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην φέρνουν κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα άρθρα του Χρήστου Ιωάννου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία εδώ και εδώ

Μυρτώ Αρετάκη
ΠΗΓΗ

The Mall Athens: Σκάνδαλο όπως και αν το δεις

Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της νοτιοανατολικής Ευρώπης διανύει τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, παρά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (1528/2003), με την οποία το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο διέταζε την παύση των εργασιών για την ανέγερση του Mall, κρίνοντας πως η κατασκευή του παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Η Ολομέλεια είχε προχωρήσει τότε ομόφωνα στην ακύρωση των σχετικών αποφάσεων υπουργών, κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο Λαλιώτη.

Η τροποποίηση νόμου(3207/2003) από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε δώσει τότε τη λύση στο πρόβλημα της Lamda του Ομίλου Λάτση, που είχε αναδειχτεί πλειοδότρια εταιρία για το «Ολυμπιακό Χωριό Τύπου» του Αμαρουσίου, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την κατασκευή του Mall.

Το 2008 σημειώθηκε μια πρώτη σημαντική νίκη ενάντια στη νομική πλατφόρμα του Βενιζέλου. Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 391/2008 σχετικά με την προσφυγή του μαρουσιώτη Δορύλαου Κλαπάκη, σύμφωνα με την οποία οι δικαστές τάσσονται υπέρ της αποδοχής της προσφυγής (παρότι με αυτή βάλλεται απευθείας νόμος), προτείνοντας μάλιστα τρόπους για την παράκαμψη του νόμου Βενιζέλου. Η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια. Οι νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για τολμηρή απόφαση, αντίθετη στη νομολογία, αλλά απαραίτητη για την διασφάλιση ένδικων μέσων για τους θιγόμενους πολίτες.

The Mall Athens: Ένα σκάνδαλο αυθαιρεσίας που κρύβει άλλα μεγαλύτερα και μικρότερα σκάνδαλα

Το Mall αποδεικνύει περίτρανα τις ευκαιρίες που γέννησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για ένα πολιτικό στην ουσία του σκάνδαλο, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή και στήριξη του έργου από δύο πρωθυπουργούς (Σημίτης και Καραμανλής) και πολύ περισσότερους επιφανείς υπουργούς. Η κατασκευή του Mall χαρακτηρίστηκε ζήτημα «εθνικού συμφέροντος», ενώ υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία στην εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο ψηφιστήκαν φωτογραφικοί νόμοι και τροπολογίες που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα ενώ έγινε και εκτεταμένη παραχώρηση απαλλοτριωμένων εκτάσεων του δημοσίου (ΟΕΚ) σε εξευτελιστικές τιμές

Εκτός όμως από πολιτικό είναι και ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, καθώς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε από τον Όμιλο Λάτση (του πλουσιότερου Έλληνα, με περιουσία που ανέρχεται σήμερα στα 3,3 δις δολ. σύμφωνα με το Forbes), είναι αυθαίρετο. Το κράτος έκανε δώρο στη Lamda υπεραξία 145 δις δραχμών με τροποποίηση του νόμου της τελευταίας στιγμής. Οι εργασίες προχώρησαν παρά την αντίθετη εντολή του ΣτΕ ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκέλος με τις μισθώσεις καταστημάτων από τη Lamda, χωρίς να είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Στα εγκαίνια του Mall λειτουργούσαν 28 καταστήματα χωρίς νόμιμη άδεια.

Επιπλέον η ανέγερση του The Mall Athens αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό σκάνδαλο, καθώς η κατασκευή του βασίζεται σε πλήθος παράνομων περιβαλλοντικών διατάξεων, κάτι που επιβεβαίωσε στο ανώτατο επίπεδο και το Συμβούλιο της Επικρατίας.

Τέλος σκανδαλώδης είναι και η αποσιώπηση του θέματος από τα κατεστημένα ΜΜΕ.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν το 2000 με το «Χωριό Τύπου» στο Μαρούσι (για τη φιλοξενία δημοσιογράφων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων), ιδέα του δημάρχου Αμαρουσίου, Παναγιώτη Τζανίκου. ΟΔήμος Αμαρουσίου, με πρόσχημα το«Χωριό Τύπου», παρουσίασε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μαζί με την ολλανδική εταιρείαMDC,μελέτη για εμπορικό κέντρο 75.000 τμ., ενώ το Μάρτιο του 2001 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό «Αθήνα 2004».

Τον Οκτώβριο του 2001 ο Κώστας Λαλιώτης, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρνει στη βουλή το νόμο 2947 -περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας- ο οποίος για πρώτη φορά προβλέπει στο «Χωριό Τύπου» τη λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου» με συντελεστή δόμησης 1, αλλάζοντας τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας. Στις 13 Οκτωβρίου του 2001 ο «Αθήνα 2004» ανακοινώνει την κατασκευή του «Χωριού Τύπου» στο Μαρούσι: «H σύμβαση προβλέπει την κατασκευή υποδομών που θα φιλοξενήσουν όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες (εστιατόρια, ταχυδρομεία, τράπεζες, περίπτερα τύπου, γυμναστήρια και κέντρα αναψυχής)».

Και αν ο νόμος Λαλιώτη δεν προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, ίσως να προκαλεί περισσότερα η προγραμματική συμφωνία του Δήμου Αμαρουσίου με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για την παραχώρηση 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ (που απαλλοτριώθηκαν από ιδιώτες για την κατασκευή εργατικών κατοικιών). Η συμφωνία προέβλεπε εμπορικό κέντρο 16.000 τ.μ και γραφεία 12.000 τ.μ. για τον ΟΕΚ, τα οποία βέβαια και δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Να σημειωθεί εδώ, ότι, όπως είναι φυσικό, εκτάσεις απαλλοτριωμένες από το δημόσιο απαγορεύεται να μεταπωλούνται σε ιδιώτες.



Ο ρόλος του δήμου

Το Φλεβάρη του 2002 ο Τζανίκος αποφασίζει την εξαγορά του 95% της ΔΗΜΕΠΑ (δημοτικής εταιρείαςγια την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου, στην οποία περιλαμβάνονται πολλές από τις επίμαχες εκτάσεις). Παρά τις έντονες αντιδράσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αναιρείται η αρχική συμφωνία του Δήμου με την ολλανδική MDC και αποφασίζεται ηδιενέργεια διαγωνισμού. Ο Κ. Σημίτης στηρίζει την απόφαση του Δήμου και δηλώνει αμετακίνητος στον Ολλανδό ομόλογό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αγοράς των ακινήτων δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο από το Δήμο Αμαρουσίου, είχε οδηγήσει στην αυτεπάγγελτη δίωξη του Τζανίκου για κακούργημα, με την υπόθεση να μπαίνει έκτοτε στο αρχείο. Μετά τη λήξη της θητείας του ως δήμαρχος, ο Π. Τζανίκος διορίστηκε το 2006 εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον τότε υπουργό Εσωτερικών,Π. Παυλόπουλο.

Ο «αιφνίδιος» διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα «αιφνίδιος» και με «ασφυκτικές προθεσμίες», ενώ προσφορές καταθέτουν τελικά οι: MDC, Eλληνική Tεχνοδομική – AKTΩP, AEΓEK-Eυκλείδης-EKTEP και Lamda Development του ομίλου Λάτση.
Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 και σε ένα μήνα ανοίγουν οι προσφορές. Λίγες μέρες αργότερα γίνεται γνωστό πως προηγείται η προσφορά της Lamda, με 129 εκατ. ευρώ περισσότερα από τη δεύτερη προσφορά, ενώ στις 30 Απριλίου του 2002 ανακηρύσσεται επίσημα οριστική πλειοδότρια η εταιρεία «LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.»

Στην ανακοίνωση για την ανάληψη του «Χωριού Τύπου», ηLamdaδεσμεύτηκε πως θα φτιάξει «κέντρο πολλαπλών εµπορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτωνγια την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων που θα καταλύσουν στο «Χωριό Τύπου», αλλά και «ενιαίο πάρκο 80 στρεμμάτων, που δημιουργείται εξ ολοκλήρου και διαμορφώνει «πνεύµονα πρασίνου».

Παράξενες Συμπτώσεις

Αυτό που έχει όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι προσφορές έχουν ανοίξει και ακριβώς στο διάστημα αξιολόγησής τους, έρχεται στη Βουλή τροπολογία της Βάσως Παπανδρέου στο νόμο3010/2002- περί υδατορεμάτων, με τον οποίο: (1)εντάσσονται τα 43 στρέμματα του ΟΕΚ στον Αγ. Θωμά στο «Χωριό Τύπου», και(2)ο συντελεστής δόμησης από 1 πάει στο 2, με μέσο συντελεστή δόμησης 1.

Με το νόμο αυτό, το Mall που επρόκειτο να κατασκευαστεί δεν θα είχε πλέον έκταση 26.000 τ.μ., αλλά 75.000 τ.μ. και όλα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση της νικήτριας κατασκευαστικής, αφού οι προσφορές κατατέθηκαν με βάση τις προηγούμενες συνθήκες.

Η τροπολογία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Βουλή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, στις 9 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, με την τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» δίνεται δώρο µια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατομμυρίων δραχμών στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι.
Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μεγάλα συμφέροντα» που «μπαίνουν στη μέση», ενώ ο Αλογοσκούφης τονίζει πως η «η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πλυντήριο συμφερόντων.



Και όμως η ΝΔ υπερψήφισε τελικά την διάταξη

Μπορεί ο τότε πρόεδρος της Αντιπολίτευσης να δήλωνε πως «θα επιμείνουμε γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις», λίγο αργότερα όμως ως πρωθυπουργός θα καλύψει και θα προωθήσει το σκάνδαλο του Mall, ενώ θα χρησιμοποιήσει ακριβώς τα ίδια εργαλεία (νόμος Βενιζέλου) για την εκτροπή του Αχελώου (εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ), αλλά και για το Mall 2, το Golden Hall, για το οποίο πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε πως είναι καθόλα νόμιμο.

Οι προσφυγές των πολιτών στη Δικαιοσύνη δεν σταματούν το έργο
Στις 4 Ιουνίου του 2002 και έπειτα από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων πολιτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνώνδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του διαγωνισμού που έδωσε το έργο στη Lamda. Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, τα έργα παγώνουν προσωρινά, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότετο δικαστήριο ακυρώνει τα ασφαλιστικά μέτρα για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Η εταιρεία Lamda δεσμεύεταιπωςπριν προχωρήσει το έργο θα πάρει την έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής, την κυκλοφοριακή μελέτη, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ό,τι άλλο απαιτεί ο νόμος.Σύμφωνα με τον Δορύλαο Κλαπάκη, δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις της.
Στις 5 Νοεμβρίου, αρχίζουν τα έργαστο «Χωριό Τύπου» από τη Lamda, μετά τις άδειες εκσκαφής και οικοδομής από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ και η εντολή της Εισαγγελίας δεν σταματούν το εργό
Λίγους μήνες αργότερα όμως έρχεται η απόφαση καταπέλτης του ΣτΕ. Στις 07 Ιουνίου του 2003 η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση1528/2003 δέχεται ομόφωνα την αίτηση Κλαπάκη,ακυρώνειτις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο2947/2001(νόμο Λαλιώτη) καθώς και τις τροποποιήσεις στο νόμο 3010/2002 (τροπολογία Β. Παπανδρέου). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει: «Θα συμμορφωθούμε» αλλά λίγο αργότερα ακολουθεί νέος νόμος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενώ λήγει η προθεσμία «συμμόρφωσης της Διοίκησης με την απόφαση», οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονται κανονικά. Η Εισαγγελία ζητά από την αστυνομία να σταματήσουν οι εργασίες.H αστυνομία επικαλείται «οδηγία» υπηρεσίας (η οποία δεν κατονομάζεται) του ΥΠΕΧΩΔΕ να μη σταματήσουν. Και κάπως έτσι το έργο συνεχίζεται. Στη συνέχεια τόσο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Μπάγιας, όσο και ο εφέτης κ. Ντένψιας, αρνούνται, σύμφωνα με καταγγελίες, να τηρήσουν την απόφαση του ΣτΕ.

Το Δεκέμβριο του 2003 συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στο εργοτάξιο της Lamda με διπλές βάρδιες.Στις 16 Δεκεμβρίουστο παράνομο εργοτάξιο του «Χωριού Τύπου» σκοτώνεται ο Αλβανόςεργάτης Νταλίπ Ντόκα. Σύμφωνα με καταγγελίες η εντατικοποίηση των εργασιών ελαχιστοποίησε τα ήδη ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, ενώ από το ισόγειο και κάτω στα υπόγεια, όπου και σκοτώθηκε ο Ντόκα, οι εργάτες δούλευαν κυριολεκτικά στο σκοτάδι, καθώς δεν υπήρχε χρόνος και χρήμα για την έγκαιρη ηλεκτροδότηση. Την επομένη του θανάτου του Ντόκα, οι εργοδότες δίνουν εντολή και λειτουργεί για πρώτη φορά φωτισμός.



Το νομικό τέχνασμα του Βενιζέλου

Επτά μήνες μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ρύθμιση στο νόμο 3207 του 2003, περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας», θα βρει τον τρόπο να παρακάμψει νομοθετικά τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου. Καθώς το ΣτΕ έχει το δικαίωμα να ακυρώσει μια «εκτελεστή διοικητική πράξη» (π.χ. μία άδεια οικοδομής) αλλά όχι ένα νόμο (ακόμα κι αν κρίνει κάποιες διατάξεις του αντισυνταγματικές), η άδεια οικοδομής του Mall δεν μπορούσε πλέον να ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Με τη ρύθμιση Βενιζέλου, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται από 2,0 σε 1,9, με τη δομήσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου να φτάνει τα 70.255 τ.μ., παράλληλα όμως επεκτείνεται η χρήση γραφείων (17.000 τ.μ.) και σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο. (Εκεί, μετά τους Ολυμπιακούς, θα στεγαστεί η νέα έδρα των επιχειρήσεων της Γιάννας Αγγελοπούλου). Το κυριότερο: Μπαίνει σε εφαρμογή η νομοθετική παράκαμψη του ΣτΕ: Ο νόμος «επέχει θέση» αδείας, ούτως ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο νόμος αυτός θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος και στις επόμενες κυβερνήσεις, αφαιρώντας από το ΣτΕ το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακυρώνοντας αντισυνταγματικές διοικητικές πράξεις, που ντύνονται πλέον με το μανδύα του νόμου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το γιαπί

Στις 21 Ιουλίου 2004 η Lamda ανακοινώνει την παράδοση του «Χωριού Τύπου» έκτασης 202 στρεμμάτων με 241 κατοικίες. Στην ανακοίνωση, το Mall δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν χρησιμοποιείται για καμία από τις βοηθητικές υπηρεσίες, για τις οποίες η κατασκευή του χαρακτηρίστηκε ζήτημα «εθνικού συμφέροντος». Κατά το δήμαρχο Τζανίκο, μέρος του χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και αποθήκευσης. Στο ίδιο το «Χωριό Τύπου», που επρόκειτο να φιλοξενήσει 5.000 δημοσιογράφους, διαμένουν τελικά 1.400 (100 φιλοξενήθηκαν στο ΙΑΣΩ).



Το σκάνδαλο του ΟΕΚ

Το Mall εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου 2005. Την κορδέλα κόβει ο Δημήτρης Σιούφας, ως Υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ. Κανένα κατάστημα δεν έχει τη νόμιμη άδεια, ενώ η Lamda μισθώνει καταστήματα παρότι το ακίνητο εξακολουθεί να ανήκει στον ΟΕΚ. Η εμπλοκή με τον ΟΕΚ συνιστά ένα ακόμη σκάνδαλο, που έχει οδηγήσει μάλιστα το 2009 και σε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του πρώην ΔΣ του ΟΕΚ, καθώς η ζημιά από την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων στη Lamda του Λάτση είχε υπολογιστεί από τον 6ο Τακτικό Ανακριτή στα 294 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση του ΟΕΚ θα μπει στο αρχείο λίγο μετά την άσκηση της δίωξης, καθώς υπήρξαν διαφωνίες από τοΔικαστικό Συμβούλιο.

Επί της υπουργίας του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο ΟΕΚ πιέζεται να παραχωρήσει απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, τα 43 στρέμματα του Mall στη Lamda, παρότι η Νομική του Υπηρεσία γνωμοδοτεί διαφορετικά. Το διάστημα εκείνο, ο Άγγελος Οικονομόπουλος, πρόεδρος του ΟΕΚ παραιτείται επειδή φέρεται ότι ζήτησε μίζα από τον επιχειρηματία Εμφιετζόγλου της Μηχανικής. Ο Οικονομοπούλος δεν είχε υπογράψει, κάτι που έκανε δύο μήνες αργότερα ο προεδρεύων Φώτης Αγαδάκος, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο δ.σ. του ΟΕΚ.

Τον Ιούνιο του 2005 ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών και έχοντας ξεχάσει τα περί πλυντηρίων 2 χρόνια πριν, αλλάζει ελαφρώς προηγούμενο νόμο σχετικά με την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ στη Lamda. Βάσειτου νέου νόμου,ο ΟΕΚ παραχωρεί την έκταση των 43 στρεμμάτων στη Lamda για να χτιστεί το Mall, και επιπλέον ο τότε υπουργός Απασχόλησης (εποπτεύων του ΟΕΚ), Π.Παναγιωτόπουλος,απαλλάσσεται από την ευθύνη. Το Νοέμβριο του 2006, ηLamda Developmentανακοινώνει στον Τύπο την πώληση του μισού μεριδίου της στο Mall στην τράπεζαHSBCμε τη μέθοδοsale and leaseback. Στο εξής οι δύο εταίροι κατέχουν από 49,2% ενώ το υπόλοιπο ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου. Το ακίνητο αγοράστηκε από τον ΟΕΚ το 2005 για 38 εκατ. ευρώ. Η τιμή προσδιορίστηκε σε αυτό το ποσό, καθώς σύμφωνα με το ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών), λίγο πριν τα εγκαίνιά του το Mall είχε αγοραία αξία 215 εκατ. ευρώ. Εννέα μήνες μετά, το μισό Mall πουλήθηκε για 210 εκατ. ευρώ στην HSBC, ενώ το 2007 η αγοραία αξία του έφτασε τα 674 εκατ. ευρώ.



Η Lamda δεν τηρεί καμία από τις δεσμεύσεις της

Στην έκταση που της παραχωρείται με τους όρους που έχουν ήδη περιγραφεί, η Lamda δεν δημιουργεί το πάρκο 80 στρεμμάτων για το οποίο είχε δεσμευτεί και δεν κατασκευάζει γραφεία του ΟΕΚ, αφού άλλωστε αυτά ήταν μέρος της συμφωνίας με του ΟΕΚ με το Δήμο Αμαρουσίου. Το Mall δεν χρησιμοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παραδίδεται κοντά 1,5 χρόνο μετά, με 28 καταστήματα να λειτουργούν χωρίς να έχουν πρώτα διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι(μεταξύ αυτών τα Village Cinemas με 14 αίθουσες και 3.100 θεατές).

Επί της ουσίας, η Lamda του ομίλου Λάτση, με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων πριμοδοτήθηκε για τη δραστηριοποίηση της στο Μαρούσι, χωρίς να προσφέρει τις βοηθητικές υπηρεσίες για τις οποίες υπογράφησαν οι συμφωνίες. Η Lamda έβαλε κάποια χρήματα για το «Χωριό Τύπου», το οποίο λειτούργησε μερικώς, ενώ αντίθετα τις «χαρίστηκαν» στρέμματα του ΟΕΚ, όπου και κατασκεύασε εμπορικό κέντρο, αλλοιώνοντας το οικείο περιβάλλον, χωρίς κανένα σεβασμό στη νομοθεσία και τις αρχές. Το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η ζημιά από τη μη είσπραξη των προστίμων για παράνομη λειτουργία.

Τα στοιχεία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το facthemall του blogal.gr και τα λιγοστά άρθρα που μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο σχετικά με την υπόθεση του Mall.



Επιμέλεια: Μυρτώ Αρετάκη
ΠΗΓΗ

Πως με τα λεφτά του ΟΠΑΠ, ο Κόκκαλης... αρπάζει τον ΟΠΑΠ!

Το κόλπο γκρόσο του Σωκράτη Κόκκαλη να αγοράσει τον ΟΠΑΠ, με τα λεφτά του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το σταματήσει. 

Γιατί τόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με τον κατασκευαστή πισινών κύριο Σταυρίδη, όσο και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ, ταυτίζονται απόλυτα με τα συμφέροντα της Intralot, αδιαφορώντας ακόμα και για τις βαρύτατες ποινικές συνέπειες που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στο γιγαντιαίο αυτό πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο,.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης με τη χαριστική σύμβαση που εξασφάλισε, δεν χρειάζεται να ψάχνει κεφάλαια για να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ.

Μπορεί να βάλει υποθήκη τη σύμβαση σε μια τράπεζα και να πάρει διπλάσιο έως και τριπλάσιο δάνειο.

Ο πρόεδρος Σωκράτης κατάφερε το ακατόρθωτο, να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ με λεφτά του ΟΠΑΠ, του οργανισμού που λεηλατεί εδώ και δεκαετίες.

Υπέστη εγκεφαλικό στέλεχος της τρόικας


Το 38χρονο στέλεχος της τρόικας, Ιταλός Τζιοβάνι Καλεγκάρι, υπέστη στο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας δημοσιονομικής πολιτικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πατέρας δύο παιδιών, υπέστη το επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμέσως μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και νοσηλεύεται από την Πέμπτη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Παρασκευή ανέκτησε την επαφή του με το περιβάλλον και οι θεράποντες ιατροί θεωρούν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην ελληνική πλευρά, στους δύο άμεσους συνεργάτες του, τη Βουλγάρα Εύα Πέτροβα και τον Ρικάρντο Ερκολ, αλλά και σε όλη τη τρόικα.

Ο ιταλός οικονομολόγος, 38 ετών σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, πήρε μάστερ στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Γουόρκ της Βρετανίας, και έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI).

Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 2011, ενώ προηγουμένως, από το 2007 ως το 2011, δούλεψε στο ΔΝΤ ως υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων με αποστολές μεταξύ άλλων στο Κονγκό. Από τους Έλληνες συνομιλητές του χαρακτηρίζεται «ο πιο ήπιος Τροϊκανός» και είναι αυτός στον οποίο ανέθεσε

Έτοιμη να "σκάσει" η Πορτογαλία;

Νέα δεδομένα στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με την τρόικα βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο αναιρεί μέτρα λιτότητας, με την κυβέρνηση να μιλά πλέον για δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι η απόρριψη των μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της.

Έπειτα από την έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το Σάββατο, ο γραμματέας του, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας» που αποκτήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο Γκουέδες είπε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του την Παρασκευή απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ χτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως αφορούν τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων. Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Μέρος του προϋπολογισμού αμφισβητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου από τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, αλλά και τον Καβάκο Σίλβα, ο οποίος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Κοέλιο.

«Έξοδο από το πρόγραμμα το 2013» θέλει η Λισαβόνα

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Η ωρίμανση «είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013», είπε ο Μάρκες Γκουέδες.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας συμφώνησαν το Μάρτιο να δώσουν παράταση ενός ακόμα έτους –έως το 2015- προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 6,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της που ήταν το 2012 στο 3%. Σε αντάλλαγμα ο Κοέλιο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες κατά επιπλέον 4 δις ευρώ μέχρι το 2015, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου σήμαινε ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ήταν λιγότερο κατά 1,3 δις ευρώ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να βρει νέους τρόπους για τη μείωση των δαπανών.

Η χώρα επέστρεψε πάντως στην αγορά ομολόγων τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2011, πουλώντας χρέος που αναμένεται να λήξει το 2017 και προετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων μακρύτερης ωρίμανσης τους επόμενους μήνες.

«Όχι» σε εκλογές από τον πρόεδρο

Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και αναμένουν ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα απέρριψε για μια ακόμη φορά το Σάββατο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι την Κυριακή το βράδυ θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.



Πηγή:Το Βήμα

Μαζική επίθεση των anonymous στο Ισραήλ

Μαζική επίθεση στα συστήματα πληροφορικής δέχεται από χθες το Ισραήλ, από τους anonymous, οι οποίοι πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, το είχαν προαναγγείλει...

Η οργάνωση «πειρατών» της πληροφορικής Anonymous ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα μια μεγάλη επίθεση στους ισραηλινούς ιστότοπους με στόχο «να σβήσει το Ισραήλ από τον κυβερνοχώρο», σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί οι ζημιές ήταν «λίγο-πολύ ανύπαρκτες», όπως διαβεβαίωσε στο ραδιοσταθμό του στρατού ο καθηγητής Ιτζχάκ μπεν Ίσραελ, ιδρυτής ενός εθνικού κέντρου κατά εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, το οποίο εξαρτάται από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίθεση έπληξε ιδιαίτερα τους ιστότοπους του πρωθυπουργού, των υπουργείων Άμυνας και Παιδείας, καθώς και τη Στατιστική Υπηρεσία, αλλά όλοι αυτοί οι ιστότοποι φαίνεται σήμερα ότι λειτουργούν φυσιολογικά.

«Η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια ενός κύματος επιθέσεων εναντίον του Χρηματιστηρίου και της (αεροπορικής εταιρείας) El Al και άλλων ιστότοπων. Αυτή τη φορά η επίθεση είναι πιο μαζική και πιο έντονη, αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε Μπεν Ίσραελ, αναφερόμενος σε επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχω, η χώρα έχει καταφέρει προς το παρόν να περιορίσει τις ζημιές χάρη στην καλύτερη προετοιμασία απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο, διαβεβαίωσε ένας από τους εγκυρότερους ισραηλινούς ειδικούς στην πληροφορική.

Έρχεται κούρεμα καταθέσεων και με τη "βούλα" της Κομισιόν

Αν και όλοι έλεγαν ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση , εν τούτοις ετοιμάζεται  ευρωπαϊκή οδηγία που θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές .
Την νέα “βόμβα” εκτόξευσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ο οποίος μιλώντας στην φινλανδική τηλεόραση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει "ντιρεκτίβα" σύμφωναοι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή των τραπεζών.
"Υπάρχει μια σαφής ιεραρχία ευθύνης, η οποία θα βαρύνει πρώτα τους μετόχους και στη συνέχεια όσους διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ωστόσο, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 είναι “ιερές” και θα είναι ασφαλείς" είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση.

Οι φόροι "καίνε" τις καταθέσεις

Λιγότερες κατά 40 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της χώρας σε σχέση με τα τέλη του 2010. Τον Ιούνιο 2012 η σχετική ψαλίδα ήταν στα 60 δισ. ευρώ περίπου ωστόσο τους τελευταίους 10 μήνες έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 19 δισ. ευρώ. 
Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό. Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2012 οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ήταν 24,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008. Τεκμαίρεται λοιπόν πως περίπου 15 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 υπό το φόβο της απειλής του Grexit. 
Παρά την επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις και συνολικά το κόστος της λιτότητας που έχει επιφέρει το Μνημόνιο απομυζούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οδηγούν σε λουκέτα τις επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως στο διάστημα 2010 -2013 το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να μειωθεί κατά 38 δισ. ευρώ από τα 222 δισ. ευρώ το 2010 σε 185 δισ. ευρώ το 2013. Το ίδιο διάστημα τα καθαρά φορολογικά έσοδα αναμένονται να ανέλθουν αθροιστικά σε 195,4 εκατ. ευρώ.
 Αν και το 2010 το ΑΕΠ ήταν 222 δισ. ευρώ οι άμεσοι φόροι το ίδιο έτος ήταν 20,2 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν και παρά την ύφεση η υπερ-φορολόγηση διατήρησε τις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους το 2011, το 2012 και -όπως διαφαίνεται- το 2013 στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την τριετία αυτή μόνον από τους φόρους στην περιουσία αναμένονται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 12% των συνολικών εσόδων από την άμεση φορολογία θα ανέλθει από την ακίνητη περιουσία. 
Αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με αυτά το διαθέσιμο εισόδημά των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 10,6% στο γ’ τρίμηνο 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ήτοι σε 33,2 δισ. ευρώ από 37,2 δισ. ευρώ. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο, από τη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων, από τη μείωση κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και από την αύξηση κατά 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Πόσο θα πληρώσετε με το νέο "χαράτσι" στα ακίνητα

Νέο καθεστώς διαμορφώνεται στη φορολόγηση των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών μικρού και μεσαίου εμβαδού, που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης με αντικειμενική αξία μέχρι 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Παρελθόν αποτελεί η σταθερή φορολόγηση με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό των εκτός αντικειμενικών αξιών ακινήτων σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος".
"Σκοτσέζικο ντους" θα υποστούν περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ένας μεγάλος αριθμός με κατοικίες σε "λαϊκές" περιοχές θα καταβάλει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λιγότερο φόρο για το 2013 συγκριτικά με το 2012, ενώ στην αντίπερα όχθη όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμη μία χρονιά ΦΑΠ, ταυτόχρονα με την καταβολή του ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Επιβαρύνσεις προκύπτουν και για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενη κατοικία σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης και αντικειμενικών αξιών, αφού μέχρι σήμερα πλήρωναν σταθερά φόρο 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ με το νέο καθεστώς ο φόρος θα είναι αισθητά αυξημένος, αφού η τιμή ζώνης του ακινήτου τους θα εξομοιωθεί με τη μέση τιμή ζώνης είτε του δήμου στον οποίο ανήκουν είτε όμορου δήμου.
Για παράδειγμα ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ το 2012 πλήρωνε φόρο 172 ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Με το νέο σύστημα το 2013 θα πληρώσει 26 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 146 ευρώ.
Αντίστοιχα ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ πλήρωνει το 2012 414 ευρώ. Με το νέο φόρο θα πληρώσει 352 ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ λιγότερα.
Για ένα ακίνητο των 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ.
Για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 500 τετραγωνικά ο νέος φόρος θα είναι 293 ευρώ από 345 ευρώ πέρυσι, για τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στα 391 ευρώ από τα 460 ευρώ και για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με το νέο φόρο 458 ευρώ από 575 πέρυσι.
Για ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με τον νέο φόρο 352 ευρώ από 414, αντίστοιχα ο φόρος μειώνεται σε 469 από 552 ευρώ για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ και σε περιοχές με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι των 120 τετραγωνικών ο φόρος θα μειωθεί από τα 696 ευρώ στα 589 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός έγινε για κατοικίες παλαιότητας πάνω των 10 ετών.

Οι εφορίες βάζουν λουκέτο στις 23 Απριλίου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τις 23 Απριλίου προχωρούν οι εφοριακοί.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα την καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με την συνεχή επιβολή νέων χαρατσιών, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, τη διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου και τη μισθολογική αποκατάσταση των συναδέλφων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ΠΕ1Γ/2008.
Σημειώνεται πως οι σχέσεις των συνδικαλιστών με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα λόγω των αλλαγών στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και του διαγωνισμού για την πρόσληψη ελεγκτών βεβαίωσης εσόδων.

Σε λειτουργία από σήμερα οι σταθμοί μετρό σε Περιστέρι - Ανθούπολη

Στην κυκλοφορία δόθηκαν το πρωί οι δύο νέοι σταθμοί του μετρό σε Περιστέρι και Ανθούπολη. Στο εξής οι επιβάτες θα κάνουν τη διαδρομή Περιστέρι-Σύνταγμα σε 12 λεπτά.
Το έργο παραδίδεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση, καθώς οι σταθμοί των δυτικών προαστίων έπρεπε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό να είχαν παραδοθεί από το 2008, σύμφωνα με Τα Νέα.
Οι δυο σταθμοί απέχουν ο ένας από τον άλλο γύρω στα 750 μέτρα. Σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό, με την έναρξη της λειτουργίας των δυο σταθμών αναμένεται να προστεθούν στο μετρό άλλοι 50.000 επιβάτες.
Ο τρίτος από τους σταθμούς των δυτικών προαστίων, το Χαϊδάρι, πιθανώς να δοθεί στην κυκλοφορία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά προάστια θα εξυπηρετεί καθημερινά 75.000 επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις σταθμούς του μετρό στα νότια προάστια (Ελληνικό, Άλιμο, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη), η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλιο. Το έργο, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2009.
 Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται από τον ΟΑΣΑ ότι, με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών αυτών, θα εφαρμοστούν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο δίκτυο λεωφορειακών γραμμών της περιοχής:
Οι λεωφορειακές γραμμές “075- Σταθμ. Αγ. Αντώνιος- Αττικό Νοσοκομείο- Δάσος Χαϊδαρίου” και “731- Ανθούπολη- Στ. Αγ. Αντώνιος” συγχωνεύονται σε μία νέα γραμμή “731- Ανθούπολη- Στ. Μετρό Ανθούπολη- Αττικό Νοσοκομείο- Δάσος Χαϊδαρίου”.
Η διαδρομή της νέας λεωφορειακής γραμμής 731 διαμορφώνεται ως εξής:
Διαδρομή από Αφετηρία: Από Προμάχου (Αφετηρία), δεξιά Αγίου Γεωργίου, δεξιά Πεισάνδρου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αρτοξίνου, αριστερά Τίρυνθος, δεξιά Αγίου Κηρύκου, αριστερά Αθαμανίας, πλατεία Αγίας Μαρίνας, δεξιά Αγίας Μαρίνας, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Παν. Τσαλδάρη, Αναπαύσεως, αριστερά Δωδεκανήσου, αριστερά Αγ. Βασιλείου, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστερά την Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρώων Πολυτεχνείου, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Καλαβρύτων, αριστερά Γεωργίου Παπανδρέου, δεξιά Ακροπόλεως (Τέρμα).
Διαδρομή από Τέρμα: Από Ακροπόλεως (Τέρμα), δεξιά Σωκράτους, δεξιά Μάνης, αριστερά Ύδρας, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Κυπρίων Αγωνιστών, αριστερά Αθηνάς, αριστερά Ηρώων Πολυτεχνείου, δεξιά Ν. Σουκαντζίδη, αριστερά Κωστή Παλαμά, δεξιά Γεωργίου Παπανδρέου, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστερά Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Αττικού Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, αριστερά Θηβών, συνέχεια Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγ. Κηρύκου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αγ. Γεωργίου, αριστερά Πασιθέας, αριστερά Πυλάδη, αριστερά Προμάχου (Αφετηρία).
Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά 15'- 20', τις ώρες αιχμής.
Στη γραμμή “748- Χρυσούπολη- Ανθούπολη- Στ. Αγ. Αντώνιος” δεν θα εκτελείται το τμήμα της διαδρομής της επί της οδού Π. Τσαλδάρη, από τον νέο σταθμό “Ανθούπολη” μέχρι το σταθμό “Αγ. Αντώνιος”, ώστε η γραμμή να μετατραπεί σε τροφοδοτική του νέου σταθμού μετρό "Ανθούπολη".
Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 748 διαμορφώνεται ως εξής:
Από Αίγλης (Αφετηρία), δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Παν. Τσαλδάρη, δεξιά Δωδεκανήσου, αριστερά Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Ιωαννίνων, αριστερά Τεμπών, αριστερά Σαπφούς, αριστερά Λακεδαίμονος, δεξιά Αίγλης (Αφετηρία- Τέρμα).
Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά 10'-15', τις ώρες αιχμής.
Για τις υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ δεν προβλέπονται τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διαδρομές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες θα απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και το τηλεφωνικό κέντρο 185.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα

Σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, από την Τροχαία, στους δρόμους γύρω από τον Εθνικό Κήπο, λόγω διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης για την υγεία, και συγκεκριμένα του γύρου τεσσάρων χιλιομέτρων, με την επωνυμία "LIVE WELL".

Οι διακοπές κυκλοφορίας θα γίνουν από τις 10:30 έως τις 13:30 στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, ως εξής:


- Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στο ρεύμα κυκλοφορίας από Καλλιρρόης προς Λ. Συγγρού.

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Βασ. Σοφίας, από το Χίλτον μέχρι το Σύνταγμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, καθώς επίσης και στο τμήμα μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Β. Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

- Ηρ. Αττικού, στο τμήμα μεταξύ της οδού Ακακιών και της Λ. Βασ. Κων/νου.

- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

- Ριζάρη, στο τμήμα μεταξύ των Λ. Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

- Μελεάγρου, στο τμήμα μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

- Ακαδημίας, στο τμήμα μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ. Σοφίας.

- Βασ. Γεωργίου Β', στο τμήμα μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Σταδίου, στο τμήμα μεταξύ της οδού Αμερικής και της Πλ. Συντάγματος.

- Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα μεταξύ της οδού Β. Αλεξάνδρου και της Λ. Βασ. Όλγας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βουλιαγμένης.

Επίσης, κατά μήκος της διαδρομής διεξαγωγής της αθλητικής εκδήλωσης δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων, η οποία θα γίνεται μόνο από τους παρακάτω ελεγχόμενους κόμβους:

- Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού (μόνο για Πυροσβεστική Υπηρεσία).

- Λ. Βασ. Σοφίας - Ρηγίλλης.

- Λ. Βασ. Σοφίας - Μαρασλή.

- Λ. Βασ. Κων/νου - Παυσανίου.

Το πρόβλημα του Γεωργιάδη και του Βενιζέλου είναι ο Βαξεβάνης! Για τη λίστα μούγκα.

Στο όριο του εξευτελισμού για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας έφτασαν Ευάγγελος Βενιζέλος κι Άδωνις Γεωργιάδης σε ένα στημένο παιχνίδι ερωταπαντήσεων στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ. Αντί να βοηθήσουν το λαό και να συμβάλουν με τις θεσμικές ιδιότητές τους ώστε να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί με τη Λίστα και ποιος φέρει ευθύνες και οι δύο εξευτέλισαν το ρόλο του βουλευτή επιδιδόμενοι σε ένα πρωτοφανές στημένο παιχνίδι το οποίο θα ζήλευε κι ο Γκέμπελς.
Η προσυμφωνημένη παράσταση Βενιζέλου-Γεωργιάδη επέτρεψε στον Βενιζέλο από πρώην υπουργός Οικονομικών που θα έπρεπε να βοηθήσει με την κατάθεσή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία είχε κληθεί να γίνει κατήγορος εκείνων που ήθελαν και θέλουν να αποκαλύψουν κάθε αδιαφανή πτυχή της. Έτσι λοιπόν, εκτός από τη δολοφονία Κένεντι την οποία δεν απέδωσαν στον Κώστα Βαξεβάνη άφησαν να πλανάται με προσυμφωνημένες κι επιτηδευμένες ερωταπαντήσεις ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου Βατοπεδίου δεν ήταν δημοσιογραφική επιτυχία που προέκυψε από την τηλεοπτική εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας», αλλά μια στημένη υπόθεση προκειμένου να χτυπηθεί πολιτικώς ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Θέλησαν να μας πείσουν Βενιζέλος και Γεωργιάδης ότι το σκάνδαλο δεν ήταν ποτέ σκάνδαλο παρά τη δικαστική τροπή που έλαβε με τις κακουργηματικές διώξεις σε βάρος εμπλεκόμενων προσώπων, αλλά και τις ευθύνες πολιτικών. Με τη γνωστή μέθοδο κατά την οποία εμφανίζω μια αλήθεια (αναφέρω δηλαδή την ταβέρνα στην οποία συχνάζει ο Κώστας Βαξεβάνης) για να προσπαθήσω να στηρίξω εξόφθαλμα ψέματα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστός για τις πολιτικές κωλοτούμπες του, κι ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, επίσης γνωστός για την αντισυνταγματικότητα διαφόρων νομοθετημάτων τα οποία κατά καιρούς ευφυέστατα δημιούργησε, παρά τις θεωρητικές πολιτικές τους διαφορές συμπλέουν στο μελάνι που ρίχνουν στον Κώστα Βαξεβάνη στη λογική του «ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου». Στο τέλος, και παρά την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μας έμεινε η απορία που είχαμε εξαρχής: τί έκανε ο κ. Βενιζέλος με τη Λίστα Λαγκάρντ;
Θαυμάστε το παιχνίδι ερωταπαντήσεων που θυμίζει κακοστημένο θέατρο σκιών. Η απόδοση των ρόλων ευνόητη.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ωραία.
Έχω ένα άλλο και τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο για μένα υπάρχει μια σκιά.
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια εμμονή του κ. Βαξεβάνη εναντίον του προσώπου σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Τι λέτε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έτσι το εκλαμβάνω εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι μόνο εναντίον του προσώπου μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και εναντίον του δικού μου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι ο μόνος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εντάξει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι ο κ. Βαξεβάνης έχει εμπλακεί στη δημοσίευση της Λίστας. Γι’ αυτό και τον συνδέω. Δεν το λέω για λόγους κουτσομπολιού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ναι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ένα λεπτό, σας παρακαλώ. Έχω …
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Έχει αναγνωρισμένα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα εναντίον του κ. Σάλλα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να πάω στην υπόθεση. Δεν με ενδιαφέρει το γενικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Έχει μια εμμονή με τον κ. Σάλλα. Επίσης, έχει πολύ συγκεκριμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις στο περιοδικό του που ανήκουν σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό μπλοκ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ποιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Θα το βρει η υπηρεσία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ποια υπηρεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Που λέμε στο στρατό «θα το βρει η υπηρεσία»;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εσείς έχετε κάποια εξήγηση γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή και η προσπάθεια να σας εμπλέξει οπωσδήποτε με τη Λίστα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Διότι προφανώς υπάρχει εντολή από κάπου. Υπάρχει πράγματι εμμονή. Υπάρχει κάποιος που πιστεύω ότι χρησιμοποιεί και τον κ. Βαξεβάνη.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Δεν το λέω για να ξύσω πληγές του ΠΑΣΟΚ παλαιές…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ενδεχομένως επιχειρηματικά συμφέροντα ενοχληθέντα από τις αποφάσεις μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ξέρετε, θα επιμείνω λίγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): …τα οποία θα τα συζητήσουμε στο μέλλοντα χρόνο, γιατί έχουμε μπει σε μια συζήτηση και με τα κόμματα για το τι κάνει το κάθε κόμμα εξ ονόματος ή εμμέσως υπέρ κάποιου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση και επιμένω εδώ για τον εξής λόγο, επειδή και εγώ έχω πέσει θύμα αυτής της εμμονής του κ. Βαξεβάνη, τον θεωρώ πολύ κακής τελικά ποιότητας δημοσιογράφο –αν μπορούμε να τον πούμε δημοσιογράφο καν- αλλά στην έρευνα, την οποία έχω κάνει έχω διαπιστώσει ότι ο κ. Βαξεβάνης, κύριε Πρόεδρε, είχε εξαιρετικά στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Συγκεκριμένα, έτρωγαν με τον κ. Ραγκούση κάθε εβδομάδα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Τον οποίο κ. Ραγκούση επικαλέστηκε εχθές σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας λέγοντας «εμείς δεν κατηγορούμε τον κ. Βενιζέλο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ραγκούσης τον κατηγορούν».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας διαβεβαιώ, επειδή έχω λάβει και τις σχετικές αποδείξεις γι’ αυτό –γιατί είπατε ότι και εγώ κάνω…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν επικαλέστηκε την κατάθεση.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι αβάσιμο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …το δικό μου ρεπορτάζ-…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι αβάσιμο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Κυκλοφορούν στον Τύπο. Εσείς έχετε τη δικογραφία και επικαλεστήκατε τον Τύπο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να διευκρινίσω κάτι, επειδή και εγώ έχω κάνει το δικό μου ρεπορτάζ. Ο κ. Βαξεβάνης επί σειρά εβδομάδων, κύριε Πρόεδρε, έτρωγε με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Ραγκούση σε μια συγκεκριμένη ταβέρνα στο Γαλάτσι. «Ψάριστον» λέγεται η ταβέρνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Στο Γαλάτσι;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Νομίζω, Γαλάτσι, Καλογρέζα, εκεί. «Ψάριστον» λέγεται η ταβέρνα και ήταν οι μόνιμοι πελάτες. Κάθε εβδομάδα ήταν κολλητοί και μάλιστα την ίδια περίοδο, όλη την τελευταία περίοδο Καραμανλή και την πρώτη περίοδο Παπανδρέου, την περίοδο που έκανε την αποκάλυψη για το δήθεν σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Γνωρίζετε καθόλου αν η κυβέρνησή σας –εννοώ του ΠΑΣΟΚ- ή ο κ. Παπανδρέου είχαν εμπλοκή στο να πάρει ο κ. Βαξεβάνης την εκπομπή που πήρε στην ΕΡΤ και μάλιστα με ένα τόσο ηγεμονικό συμβόλαιο; Ξέρετε, ο κ. Βαξεβάνης επί της δικής σας κυβερνήσεως –πρέπει να το ξέρετε αυτό- έβγαλε πάρα πολλά λεφτά από την ΕΡΤ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν το ξέρω, όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Υπάρχει πιθανότητα να υπήρχε κάποιου τέτοιου είδους…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Έχω δεχτεί μια επίθεση από την ΕΡΤ, σε εκπομπή της ΕΡΤ παρισταμένου του κ. Βαξεβάνη, αλλά δεν ξέρω τι έχει γίνει. Ξέρω και έχω διαβάσει ότι υπάρχει αυτή η σύμβαση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, η σύμβαση είναι… Θέλω να καταλάβω πώς λειτούργησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Υπάρχει ένα ανέκδοτο που λέει «αυτή που είναι παντρεμένη είναι αυτή που φοράει τη βέρα, αλλά μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε, κυρία».
Μου αρέσει, λοιπόν, ο τρόπος που σκέφτεστε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ!

Ρατσισμός στα λεωφορεία

Την Παρασκευή 5/4/13, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο οδηγός του λεωφορείου Β9 που διέσχιζε εκείνη την ώρα την πόλη μας, αισθάνθηκε άσχημα με τους μετανάστες πελάτες του κι αποφάσισε να τους υποχρεώσει να αποβιβαστούν από το όχημα έξω απ’ το δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, καλώντας παράλληλα την αστυνομία. Σε χρόνο μηδέν οι δυνάμεις της αστυνομίας κατέφθασαν για να ελέγξουν τους 50 περίπου μετανάστες που επέβαιναν στο λεωφορείο κι έτυχαν της ρατσιστικής συμπεριφοράς του οδηγού. Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν την παράλογη σκηνή.

 Η παρουσία τους διασφάλισε ότι η αστυνομία δεν πείραξε κανέναν από τους θιγόμενους μετανάστες, αν και τους έλεγξε τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Εννοείται πως η αστυνομία δεν αναζήτησε τον οδηγό που έκανε ό,τι του κατέβηκε στο κεφάλι.

πηγη