EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αλλαγές πολλές, για τα εργασιακά… καμία

Αναζητά τη συναίνεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, εν όψει της εισαγωγής του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Στάση αναμονής από τα ναυτεργατικά σωματεία

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Τη συναίνεση των κομμάτων, κυρίως αυτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσπαθεί να επιτύχει ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, εν όψει της εισαγωγής του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα σε περίπου 15 μέρες.

Οι διαφωνίες ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αυτές εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προβλημάτισαν τον Κ. Μουσουρούλη και χθες λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση, προχώρησε σε 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε κάποιες ακόμα τροποποιήσεις.

Από τις μέχρι τώρα πάντως αλλαγές που έκανε ο Κ. Μουσουρούλης καμία από αυτές δεν αφορά τα επίμαχα άρθρα, όπως το 19 (ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου) και το 30 (εργασιακά στην ακτοπλοΐα) που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε ποντοπόρο και ακτοπλοΐα και που αυτά κυρίως ήταν τα «αγκάθια» για τα ναυτεργατικά σωματεία. Οι συνδικαλιστές στον χώρο της ναυτιλίας βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας να μάθουν την οριστική ημερομηνία εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια και να δουν και τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα κάνει μέχρι τότε ο Κ. Μουσουρούλης. Εχουν προαναγγείλει πάντως κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και ο εισηγητής της Ν.Δ., βουλευτής Λασιθίου Γ. Πλακιωτάκης, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε στο άρθρο 19, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο, ότι χρειάζεται συγκεκριμένη μελέτη και συμφωνία έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του, σύμφωνα με την οποία και οι Ενώσεις των Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και η ΠΝΟ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Προτάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο ίδιο άρθρο έκανε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ.Τριαντάφυλλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης πάνω σ’ αυτό με ιδιαίτερη σαφήνεια, ενώ είπε ότι πρέπει να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, αλλά να καθιερωθεί ένας κατώτατος μισθός για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία. Αλλαγές ζήτησε όμως και στο άρθρο 30 καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους αριθμούς και τα ποσοστά. Πρέπει να είναι σαφές, σημείωσε ο βουλευτής, ότι όταν υπάρχει τους χειμερινούς μήνες μείωση της σύνθεσης θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει και μείωση των επιβαινόντων στο πλοίο, ενώ πρότεινε και κάποια επιπλέον μέτρα που θα αφορούν το ξενοδοχειακό προσωπικό που θα χάνει τη δουλειά του τους χειμερινούς μήνες.

Τις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 19, όπως επίσης και για το 44 που αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και το 49 που αναφέρεται στην Πλοηγική Υπηρεσία, διατύπωσε η βουλευτής του κόμματος Μαρία Ρεπούση.

ch.papastath@efsyn.gr
πηγη

Ελεύθεροι με εγγύηση οι "καταχραστές" της ΔΕΗ. Ακολουθεί κι ο Φωτόπουλος.

Πού τα βρήκαν τόσα λεφτά, που έδωσαν εγγύηση, μπορεί να μας απαντήσει, κάποιος;...

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ αφέθηκαν από τον ανακριτή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ Αρθούρος Ζερβός και Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην και νυν πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΗ για την υπόθεση των χρημάτων που έλαβε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη διοίκηση της εταιρείας.

Οι δύο πρώην πρόεδροι της Επιχείρησης, όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Νίκος Φωτόπουλος αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τα ποσά που φέρεται να χορήγησε η ΔΕΗ και έλαβε η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ, για σκοπούς οι οποίοι ουδέποτε εκπληρώθηκαν, ενώ διετέθησαν για ταξίδια συνδικαλιστών και άλλες αδιαφανείς δαπάνες.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με βάση το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο διαπίστωσε μεταβιβάσεις ύψους περίπου δέκα εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, άλλοτε με τη μορφή δανείων και άλλοτε με τη μορφή έκτακτων επιχορηγήσεων για την επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Φωτόπουλος, κλήθηκε σε απολογία για το ίδιο θέμα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στις 26 Απριλίου.

ΠΗΓΗ

Guardian: Ποιοι είναι οι κροίσοι που κρύβουν τα χρήματά τους σε offshore [ΟΝΟΜΑΤΑ]

Αξιωματούχοι, πρόεδροι χωρών και πρώην σύζυγοι στη «μαύρη» λίστα

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει τα ονόματα των βαθύπλουτων προσώπων που έχουν «κρύψει» τεράστια χρηματικά ποσά σε υπεράκτιες εταιρείες....

Μαρία Ιμέλντα Μάρκος- Φιλιππίνες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» η μεγάλη κόρη του αποβιώσαντος προέδρου Μάρκος, η οποία σήμερα τελεί χρέη κυβερνήτη επαρχίας των Φιλιππίνων, είναι η πραγματική δικαιούχος της Sintra Trust, η οποία συστήθηκε από συνεργάτη της επιχειρηματία στη Σιγκαπούρη. Ουδέποτε ανέφερε τη σύνδεσή της με την οφσόρ στις οικονομικές δηλώσεις της.


Ντενίζ Ριτς- ΗΠΑ

Πρόκειται για διάσημη στιχουργό η οποία έχει ξανααπασχολήσει τη δημοσιότητα όταν ο πρώην σύζυγός της που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πετρελαιοειδών, έλαβε χάρη από τον πρόεδρο Κλίντον για υπόθεση φοροδιαφυγής. Η Ριτς, που σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τεράστια κονδύλια για την καμπάνια πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, βρέθηκε ότι είχε 144 εκατομμύρια δολάρια στο καταπίστευμά της με έδρα τις Νήσους Κουκ τον Απρίλιο του 2006. Επιπλέον στο The Dry Trust ανήκε και πολυτελές γιοτ.

Βαρόνη Τίσεν- Ισπανία
Μέσω των οφσόρ που της ανήκαν, η πρώην εστεμμένη Μις Ισπανία και χήρα του δισεκατομμυριούχου «μεγιστάνα του ατσαλιού» αγόραζε τέχνη – ανάμεσα στα «υπεράκτια» αποκτήματά της περιλαμβάνεται και ο «Υδρόμυλος στο Gennep» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Ο δικηγόρος της παραδέχθηκε ότι η βαρόνη απολαμβάνει φορολογικά οφέλη κάνοντας χρήση των οφσόρ, αλλά τόνισε επίσης ότι με τις υπεράκτιες επιτυγχάνεται μάξιμουμ ευελιξία για τη μεταφορά των αποκτημάτων από χώρα σε χώρα.


Μπαγιάρτσογκ Σανγκιάτζαφ- Μογγολία
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» θεωρείται ένας από τους πλέον ισχυρούς πολιτικούς στη Μογγολία, ενώ διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2008 έως και το 2012. Σήμερα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος ανέφερε... μετανιωμένος ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί όταν έμαθε πως υπάρχουν αποδείξεις για την οφσόρ και τον μυστικό τραπεζικό λογαριασμό του σε ελβετική τράπεζα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, περιείχε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. «Έπρεπε να έχω συμπεριλάβει την εταιρεία στις δηλώσεις μου», είπε.

Ζαν-Ζακ Οζιέ- Γαλλία
Ο «πονοκέφαλος» του Γάλλου Προέδρου σπούδαζε μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ και ήταν ο ταμίας της καμπάνιας του στις γαλλικές εκλογές το 2012. Ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της Eurane SA συνέστησε την International Bookstores Ltd με έδρα τις Νήσους Καϊμάν. Σε αυτήν συμμετείχαν άλλες οφσόρ με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και το Χονγκ Κονγκ. Ο Οζιέ έκανε μια μεγάλη εκδοτική επένδυση στην Κίνα το 2005. Είπε ότι συνέταιρός του ήταν επιχειρηματίας - μέλος πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ- Αζερμπαϊτζάν
Τρεις οφσόρ με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους βρέθηκαν να συνδέονται με τις κόρες του Προέδρου, Αρζου και Λεϊλά. Διευθυντής των εταιρειών εμφανιζόταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας που είχε αναλάβει πολλά κρατικά έργα. Μία ακόμη υπεράκτια με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που συστήθηκε το 2003 ανήκει στον Πρόεδρο Αλίγεφ και τη σύζυγό του Μεχριμπάν.

Ιγκορ Σουβάλοφ- Ρωσία
Επιχειρηματίας και πολιτικός στενά συνδεδεμένος με τον Πούτιν. Από τα στοιχεία που διέρρευσαν φαίνεται ότι η σύζυγός του Όλγα το 2007 ήταν ιδιοκτήτρια της Severin Enterprises, που ιδρύθηκε μέσω πρακτορείου στη Μόσχα. Στη Severin ανήκουν offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους καθώς και η Sevenkey Ltd., μία υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες.

Τόνι Μέρτσαντ-Καναδάς
Ο δικηγόρος, πρώην πολιτικός και σύζυγος της βουλευτίνας των Φιλελευθέρων στον Καναδά Πάνα Μέρτσαντ, ίδρυσε το 1998 στις Νήσους Κουκ καταπίστευμα με καταθέσεις ύψους 800.000 αμερικανικών δολαρίων. Τις πληρωμές των τελών για τη διατήρηση της Merchant τις έστελνε σε ρευστό μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλους. Οπως φαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των παρόχων offshore υπηρεσιών που αποκτήθηκε από την ICIJ, «η επικοινωνία και οι πληροφορίες γι’ αυτό το καταπίστευμα πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές… ποτέ μη στέλνετε φαξ γιατί (ο Μέρτσαντ) θα πάθει εγκεφαλικό».

ΠΗΓΗ

Αλήθειες που σοκάρουν για το Σύνταγμα της Ελλάδος... (Πρέπει να το δεις)

Ένα ντοκυμαντέρ που βασίστηκε στην συνεντευξη που παραχώρησε στο Anti-Ntp.net ο Αναστάσιος Π. Συριανος, συγγραφέας του βιβλίου "Το Συμβολαιο της Υποταγης".


 ΠΗΓΗ

Ή θα τους αφήσουμε να μας… αξιολογήσουν ή θα τους στείλουμε να πάνε να …αυτοαξιολογηθούν

Αρθρογράφος: 
Χρήστος Κυργιάκης
 
 
Ή θα τους αφήσουμε να μας… αξιολογήσουν ή θα τους στείλουμε  να πάνε να …αυτοαξιολογηθούν
Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
 i
Από τη μέρα που η πρώην υπουργός παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τις, από τη δεκαετία του ’90, εντολές του ΟΟΣΑ για θέσπιση της αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χύθηκαν τόνοι από μελάνι, ξεδιπλώθηκαν χιλιόμετρα από χαρτί, παρήχθησαν εκατοντάδες κιλά σάλιου και διατέθηκε αμέτρητος τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος σε μια προσπάθεια να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα της αξιολόγησης.
Φυσικά, η πρώην υπουργός δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει για τον εαυτό της την πρωτιά και την «καινοτομία». Αρκετοί προκάτοχοί της είχαν προσπαθήσει να θεσπίσουν το θεσμό της αξιολόγησης αποτυγχάνοντας παταγωδώς, ο ένας μετά τον άλλον.
Αρσένης, Κοντογιαννόπουλος, Ευθυμίου, Γιαννάκου και πάει λέγοντας.
Αυτό που έκανε επιπλέον η κυρία Διαμαντοπούλου είναι το ότι εκτός από την επιμονή της στην θέσπιση της αξιολόγησης, προχώρησε σε μία, άνευ προηγουμένου ανατροπή προς το χειρότερο, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με αυτή.
Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, δαπάνες, ενισχυτική διδασκαλία, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί, ωράριο διδασκαλίας, όλα μπήκαν στη λογική του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης του οποίου τις τραγικές συνέπειες βιώνουμε σήμερα.
Τα «αθώα» επιχειρήματα, τα ερωτήματα των «αφελών» και των «ανήξερων», οι «αδιάψευστες» συγκρίσεις με τις «προηγμένες» χώρες, μπήκαν στην ημερήσια διάταξη τόσο στις συζητήσεις των γνωστών παπαγάλων-προπαγανδιστών μεταξύ των συναδέλφων, όσο και στα άρθρα-αναλύσεις των γυαλιστερών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δημοσιογράφων.
Ας θυμηθούμε μερικά…
«Ρε παιδιά», έλεγαν πριν από τρία χρόνια με περισσή αθωότητα ορισμένοι διευθυντές, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους διδάσκοντες να δεχτούν οικειοθελώς την αυτοαξιολόγηση των σχολικών τους μονάδων, «τι πειράζει να δοκιμάσουμε μια χρονιά την αξιολόγηση και αν δεν μας κάνει να το απορρίψουμε; Πώς απορρίπτουμε κάτι χωρίς να το δοκιμάσουμε πρώτα στην πράξη;»
«Τυπικό θα είναι το θέμα. Χαρτούρα και γραφειοκρατία. Δεν έχει να κινδυνέψει κανένας».
«Γιατί να μην αξιολογηθούν και οι εκπαιδευτικοί; Αυτοί πώς έχουν το δικαίωμα και αξιολογούν τους μαθητές;»
«Παντού, σε όλες τις χώρες γίνεται αξιολόγηση».
«Όσοι είναι καλοί, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ίσα-ίσα, αυτοί θα έχουν όφελος».
«Πολύς ντόρος για το τίποτα. Εδώ είναι Ελλάδα. Μη φοβάστε τίποτα. Απλώς κάτι πρέπει να δείξουμε στην τρόικα».
«Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα γιατί αξιολογούνται συνεχώς και οι τεμπέληδες εκπαιδευτικοί να μην αξιολογούνται;»
«Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από την αξιολόγηση. Είμαι συνεπής με τη δουλειά μου. Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν είναι εντάξει. Άλλωστε, το έχουν αποφασίσει και δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα».
Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι από τα παραπάνω και ενδεχομένως, κάποια από αυτά να τα έχουμε ισχυριστεί και εμείς οι ίδιοι.
Αν και φαίνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει απορρίψει την αξιολόγηση, αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα ζητήματα, καθώς οι κυβερνώντες τα τέσσερα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δεν έχουν ξεχάσει διόλου τις αρχικές τους προθέσεις.
Οι αρχικοί ισχυρισμοί περί επιφανειακής και χωρίς επιπτώσεις αξιολόγηση έχουν διαψευστεί από την ίδιες τις εξελίξεις.
Όποιος δεν περνάει την αξιολόγηση θα μένει στάσιμος βαθμολογικά και μισθολογικά και, αν αυτό συμβεί δύο φορές, η λαιμητόμος της απόλυσης τον περιμένει σύμφωνα με το νέο κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε επίπεδο σχολικών μονάδων, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τα οποία θα σχετίζονται με τις επιδόσεις των μαθητών, θα δημιουργηθούν οι γνωστοί πίνακες κατάταξης των σχολικών μονάδων. Οι σχολικές μονάδες που θα είναι στις τελευταίες θέσεις του πίνακα θα στραγγίξουν από μαθητές καθώς οι γονείς, είτε με τη μορφή κουπονιού είτε με τη μορφή της ελεύθερης επιλογής σχολείου, θα διαλέγουν τα «τοπ» σχολεία του σχετικού πίνακα όπως άλλωστε συμβαίνει σε περιορισμένη κλίμακα, «άτυπα» και τώρα σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Αναπόφευκτα, τα σχολεία αυτά θα κλείνουν είτε λόγω μειωμένης χρηματοδότησης αφού δεν υπήρξαν παραγωγικά είτε λόγω έλλειψης μαθητών, και οι εκπαιδευτικοί, λόγω κατάργησης των οργανικών τους θέσεων θα μένουν μετέωροι, με την πόρτα της απόλυσης να τους ανοίγεται διάπλατα.
Εκτός αν, βρεθεί κάποιος καλός άνθρωπος-επιχειρηματίας που θα θελήσει να επενδύσει αγοράζοντας το σχολείο και προσφέροντας εργασία, με όρους σκλαβιάς στους μετέωρους εκπαιδευτικούς.
Όποιος από μας νομίζει ότι δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ σε μια τέτοια θέση, ή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή τον ύπνο του δικαίου κοιμάται.
Ας περάσουμε λίγο στο αν η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να μετρηθεί.
Η αξιολόγηση εμπεριέχει, αν δεν προϋποθέτει, τη μέτρηση είτε την ποσοτική είτε την ποιοτική η οποία όμως τελικά πρέπει να έχει και ποσοτική αποτίμηση.
Κατή τη γνώμη μου, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να μετρηθεί διότι, μέτρηση σημαίνει σύγκριση με κάποιο άλλο ομοειδές μέγεθος που θεωρείται μονάδα μέτρησης.
Υπάρχει μονάδα μέτρησης στην εκπαιδευτική διαδικασία; Προσωπικά δεν γνωρίζω να υπάρχει.
Γι΄αυτό η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνδέεται αναπόφευκτα με τις επιδόσεις των μαθητών σε διάφορες εξεταστικές διαδικασίες. Αυτές μπορεί να είναι οι πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις ή κάποια τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων τα οποία θα δημιουργούνται από ειδικό σώμα αξιολογητών. Το κόστος της αμοιβής των αξιολογητών και της δημιουργίας των κατάλληλων και αντικειμενικών τεστ δεν θα είναι βέβαια αμελητέο αλλά, το πιο επικίνδυνο είναι ότι κάτι τέτοιο θα εκφυλίσει την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία αφού ο εκπαιδευτικός, ως πρώτο του μέλημα θα έχει το πώς θα εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους μαθητές του στα τεστ αξιολόγησης και όχι στο πώς θα τους προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.
Παράλογο; Όχι. Απολύτως λογικό.
Από τη στιγμή που οι επιδόσεις των μαθητών στα τεστ αυτά θα καθορίζει το αν θα μειωθεί ή όχι ο μισθός του, το αν θα εξακολουθεί να λειτουργεί ή όχι το σχολείο και εν τέλει το αν θα έχει δουλειά και την επόμενη χρονιά, η αποκλειστική ενασχόληση του εκπαιδευτικού με τα τεστ δεν είναι επιλογή του αλλά μονόδρομος.
Αλήθεια, ποιος γονιός θα ήθελε κάτι τέτοιο για το παιδί του;
Τα παραπάνω δεν είναι υποθέσεις αλλά τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αξιολόγησης τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ.
Ειδικά στις ΗΠΑ, η ίδια η υφυπουργός παιδείας της χώρας, πρώην υπέρμαχος της αξιολόγησης, παραδέχτηκε, δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή της πως η αξιολόγηση απέτυχε ή μάλλον πέτυχε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχόταν πριν την εφαρμογή της.
Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια δολάρια για την αμοιβή διαφόρων επιτροπών και παραεπιτροπών που είχαν ως μέλημα την εφαρμογή της αξιολόγησης και τη δημιουργία κατάλληλων και αντικειμενικών τεστ και το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν η δραματική υποβάθμιση και όχι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Όμως, ακόμη και αν δεχτούμε ότι η επίδοση ενός μαθητή σχετίζεται με τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, θα πρέπει επίσης να δεχτούμε ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την επίδοση του μαθητή.
Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα στην πρόσληψη και την αφομοίωση της γνώσης από κάποιον μαθητή επηρεάζεται καθοριστικά και από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως οι κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές συνθήκες στις οποίες αυτός μεγαλώνει αλλά και από τα ερωτήματα που τον ταλαιπωρούν για το αν η επιλογή τού να σπουδάσει, οδηγεί τελικά σε επαγγελματική αποκατάσταση ή όχι.
Τα απλανή βλέμματα των μαθητών που συναντάμε μέσα στις τάξεις τα τελευταία χρόνια και τα οποία επιμελώς αποφεύγουμε να συναντούμε δυστυχώς, δεν προσμετρούνται στους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση εκ μέρους των αξιολογητών.
Τώρα, σε σχέση με την πονεμένη ιστορία της αντιπαράθεσης ιδιωτικού και δημόσιο τομέα.
Πάλι η ζωή έδωσε, δυστυχώς, απαντήσεις σε όλους εκείνους που συνειδητά ή ασυνείδητα υποστήριζαν, πριν από τέσσερα χρόνια, πως ο ιδιωτικός τομέας δεν θα υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αν μειωθούν οι μισθοί και κοπούν τα δώρα στον δημόσιο τομέα.
Όχι μόνο δεν γλύτωσαν οι μισθοί και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα αλλά η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο πλησιάζοντας το 30%.
Από τη στιγμή που οι εργασιακές σχέσεις και οι οικονομικές απολαβές στο δημόσιο τομέα δέχτηκαν ανελέητο χτύπημα, ήταν ολοφάνερο ότι ο ιδιωτικός τομέας, ως πιο ευάλωτος στις εργοδοτικές πιέσεις, θα δεχόταν το χτύπημα με πολλαπλάσια ένταση.
Όμως, η παραπληροφόρηση, η κυβερνητική προπαγάνδα και η έλλειψη ταξικής συνείδησης είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αντί να βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στο δημόσιο τομέα, βρέθηκαν απέναντί τους, στερώντας, ουσιαστικά, και από τους εαυτούς τους οποιοδήποτε σπίθα ελπίδας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αναχαίτιση της αντεργατικής επίθεσης στο δημόσιο τομέα.
Τέλος, όσον αφορά στους συναδέλφους που πιστεύουν πως είναι τόσο καλοί ώστε να μπορέσουν να περάσουν με επιτυχία τις συμπληγάδες της αξιολόγησης, θέλω να μιλήσω πρώτα από καρδιάς και μετά με βάση τη λογική.
Ειλικρινά, πιστεύω πως όποιος από μας θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους δεν θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά που κάνει. Ο Αϊνστάιν έλεγε πως το «εγώ» είναι αντιστρόφως ανάλογο της γνώσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όποιος έχει μια τέτοια άποψη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αδαής. Στη χειρότερη, ως ψώνιο.
Το πόσοι θα είναι οι «καλύτεροι» θα καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική απόφαση όπως καθορίζονταν με υπουργική απόφαση το πόσοι ήταν κάθε φορά οι «καλύτεροι» στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ όταν έβγαιναν τα συναδελφικά μαχαίρια για το ποιοι είναι οι «καλύτεροι» να διδάξουν στα σχολεία.
Και ανέφερα παρά πάνω πόσοι «ήταν», γιατί πλέον ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έγινε μια ανάμνηση του παρελθόντος χωρίς παρόν και φυσικά χωρίς μέλλον.
Αλήθεια! Εξαφανίστηκαν οι «καλύτεροι», οι «ικανοί» και οι «άριστοι» που θα πετύχαιναν στον ΑΣΕΠ και θα ήταν απαραίτητοι για να διδάξουν στα σχολεία;
Όχι βέβαια. Εξακολουθούν να υπάρχουν, μόνο που οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων τους εξαφάνισαν από το εκπαιδευτικό τοπίο.
Το ίδιο θα συμβεί και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς αν καταφέρουν να μας χωρίσουν σε «κακούς» και «καλούς», για το απλούστατο λόγο ότι μετά θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «καλούς» και «άριστους», με μοναδικό κριτήριο, όχι βέβαια τα προσόντα των εκπαιδευτικών, αλλά την ένταση και τη συνέχεια της αντίστασης που θα προβάλλουμε ως κλάδος της εκπαίδευσης.
Όσο περισσότερο αντισταθούμε, τόσο λιγότερο θα πονέσουμε…

Τι αλλάζει στον κατώτατο μισθό

Κάθε έξι μήνες θα επανακαθορίζεται ο κατώτατος μισθός και το ελάχιστο ημερομίσθιο για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος δεν καλύπτεται από σύμβαση εργασίας. Αυτό προβλέπει ο νόμος που σχεδιάζει και προωθεί το υπουργείο Εργασίας, νόμος ο οποίος βάζει τέλος στο σταθερό κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με αυτόν, κάθε Δεκέμβριο ο υπουργός Εργασίας θα φέρνει τον νόμο προς ψήφιση στη Βουλή , ύστερα από εξάμηνη μελέτη και διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους άλλους παράγοντες της αγοράς. Τη διαδικασία και τα κριτήρια καθορίζει το τελικό σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και δημοσιεύει η Ημερησία. 
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο:
1. «Την εφαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες της χώρας των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».
2. Το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν».
3. «Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο διαφοροποιείται με συγκεκριμένους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους παράγοντες της ηλικίας νέων κάτω των 25 ετών και της προϋπηρεσίας, όπως αυτοί ορίζονται στο ν. 4093/2012» (δεν αλλάζουν τα κλιμάκια και παραμένει ο χαμηλότερος μισθός για τους νέους).
4. «Για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων και τον συντονισμό από Επιτροπή».
5. Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, ως πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του ΟΜΕΔ».
Όπως προβλέπει ο νόμος «Εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρόταση νόμου τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την παραπάνω διαδικασία».
Η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης: Θα στέλνει έγγραφη πρόσκλησης εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Μαΐου κάθε έτους προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΕΣΣΕ/ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ ΓΕΣΣΕ), το Ινστιτούτο ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να συντάξουν Εκθεση προς υποβολή έως την 20ή Ιουλίου κάθε έτους για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την πιθανή προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
Θα σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και θα τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου.
Θα διαβιβάζει το υπόμνημα και την τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και την Εκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για τη σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 30ή Οκτωβρίου κάθε έτους και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ κοινοποιείται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι την 15 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Στη διαβούλευση θα μετέχουν η ΓΣΕΕ και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές. Εκ μέρους των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ.

Γνωστοί επιχειρηματίες, δικηγορικά γραφεία, αχυράνθρωποι, διευθυντές-βιτρίνα και φιλάνθρωπες κυρίες στη βιομηχανία των offshore!

Ο μυστικός κόσμος των οφσόρ δεν αποτελείται μόνο από τις εταιρείες και τους πραγματικούς δικαιούχους τους. Ενα ολόκληρο σύστημα αποτελούμενο από δικηγορικά γραφεία, αχυρανθρώπους, επιχειρήσεις-βιτρίνες, μεσάζοντες που χειρίζονται μεγάλες λίστες πελατών και εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών για υπεράκτιες εταιρείες συνεργάζονται σαν γρανάζια καλολαδωμένης μηχανής για τη σύσταση και τη λειτουργία των οφσόρ, αλλά και για τη διατήρηση της ανωνυμίας των ιδιοκτητών.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι άνθρωποι-κλειδιά που εξυπηρετούν τους Ελληνες με υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Από τα στοιχεία χιλιάδων οφσόρ που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και αναλύθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτει ότι συγκεκριμένα για τους έλληνες ιδιοκτήτες ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών περνάει από την Κύπρο.

Ανάμεσα στους βασικούς μεσάζοντες περιλαμβάνεται η Horwath DSP Limited, μία εταιρεία «επαγγελματικών υπηρεσιών», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, με έδρα τη Λευκωσία. Ενας εκ των ιδρυτών της, ο Ανδρέας Πιφάνης, μεσολάβησε το 2008 για την απόκτηση της Nalingsford Ltd με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους από την κοινοπραξία που μετείχε τότε στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη, η οποία αποτελείτο από τρεις εταιρείες: τη μεγάλη ρωσική τράπεζα VTB, τον γερμανικό διαχειριστή αεροδρομίων Fraport AG και την Horizon Air, ελληνική εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κοπελούζου.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΑ.

Οι μετοχές της Nalingsford πέρασαν στην κατοχή των εταιρειών της κοινοπραξίας στις 11 Ιουλίου 2008, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης. Στις 16 Ιουλίου ο κ. Πιφάνης, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την εταιρεία που διατηρεί το αρχείο με τα έγγραφα των οφσόρ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ζητεί «επειγόντως πιστοποιητικό με επισημείωση και μετοχολόγιο με σφραγίδα από το επιμελητήριο». Λίγους μήνες μετά, και ενώ η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, η Nalingsford εμφανίζεται ανενεργή, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική αναφορά της Fraport, η οποία την περιέλαβε στις συνδεόμενες εταιρείες του ομίλου. Τελικά η κοινοπραξία κέρδισε τον διαγωνισμό.
Ακριβώς το ίδιο σχήμα, με την Annex στη θέση του διευθυντή και την Klares στη θέση του γραμματέα, χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Πιφάνη και στις περιπτώσεις άλλων οφσόρ ελληνικών συμφερόντων. Η εντολή που έδινε ο κύπριος μεσάζων προς την εταιρεία που τηρεί τα αρχεία των οφσόρ ήταν να γίνει σύσταση υπεράκτιας «με τη συνήθη δομή», δηλαδή κάνοντας χρήση της Annex και της Klares.


Στην ιστοσελίδα eurokerdos.com φιλοξενείται άρθρο για την συγεκριμένη εταιρία με τίτλο>

 Λογιστικός Οίκος Horwath DSP Ltd:
 
Προσφέρει υπηρεσίες υπεράνω συνόρων

Τεχνική εξειδίκευση και υψηλότερη ποιότητα εξυπηρέτησης
 
Με ένα ζεστό καλωσόρισμα από την κα Κυριακή Χριστοφόρου της διαφημιστικής εταιρείας  PR Partners ltd και σε γνωστό εστιατόριο της Λευκωσίας, το “La Pasteria”, έγινε η πρώτη επίσημη επαφή εκπροσώπων των ΜΜΕ με την εταιρεία Horwath DSP Ltd και τους ανθρώπους της. O κ. Γιάννης Δημητριάδης,(φωτό) Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, με μια ολιγόλεπτη παρουσίαση μας έδωσε το στίγμα της και στη συνέχεια απολαύσαμε όλοι μαζί την εξαιρετική κουζίνα και τα εκλεκτά ποτά έως αργά το μεσημέρι. O κ. Γιάννης Δημητριάδης, μας μίλησε για τον Λογιστικό τους Οίκο και τους δεσμούς με το Παγκόσμιο Δίκτυο της Crowe Horwath International και τα ωφελήματα που προκύπτουν για την οικονομία του τόπου όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η εταιρεία αλλά και όσον αφορά τα εισοδήματα που εισρέουν στην Κύπρο αφού η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό ή και με ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. 
 
Προφίλ και ιστορικό εταιρείας:
 
Η εταιρεία Horwath DSP Ltd, εγκεκριμένοι λογιστές, δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών από το 1987 και είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου Crowe Horwath International, ενός από τα 10 μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα λογιστών παγκοσμίως. Το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερες από 167 ανεξάρτητες εταιρείες παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, 650 γραφεία και 28,275 επαγγελματίες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα μέλη του δικτύου της Crowe Horwath International φημίζονται για την προσωπική εξυπηρέτηση που παρέχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες σε όλους τους κλάδους με ταχύτητα και ακρίβεια και ειδικεύονται στον τομέα των ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τις στρατηγικές ανάγκες των πελατών της και σε συνδυασμό με την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία των συνεργατών της να προσφέρει λύσεις προσαρμοσμένες πλήρως στις εκάστοτε ανάγκες των πελατών της.
Σαν μέλος του παγκόσμιου δικτύου Crowe Horwath η εταιρεία δεσμεύεται στο να προσδίδει αξία στις σχέσεις τις με εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες και προσφέρει υπηρεσίες υπεράνω συνόρων. Η Horwath DSP ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών με τους οποίους μοιράζετε το όραμα για προσφορά τεχνικής εξειδίκευσης και την υψηλότερη ποιότητα εξυπηρέτησης.
 
Η Horwath DSP Ltd διατηρώντας γραφεία σε Λευκωσία και Λεμεσό παρέχει τις υπηρεσίες της σε Κύπριους και ξένους πελάτες και εξειδικεύεται στους πιο κάτω τομείς:
 
Ελεγκτικές Υπηρεσίες

Φορολογικές Υπηρεσίες

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Λογιστικές Υπηρεσίες

Υπηρεσίες Συμμόρφωσης

Υπηρεσίες Διαχείρισης Επιχειρηματικών Κινδύνων 


Τα ποσοστά με τα οποία συμμετείχαν οι τρεις αυτές εταιρείες στη Nalingsford Ltd ήταν 51%, 29% και 21% αντίστοιχα, ενώ ως διευθυντής της οφσόρ εμφανιζόταν η Annex Ltd και ως γραμματέας η Klares Ltd. Οι δύο τελευταίες είναι «εταιρείες ειδικού σκοπού» της Horwath DSP, οι οποίες τοποθετούνταν σε δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες στις θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα. Ως εκ τούτου δεν εμφανίζονταν οι πραγματικοί δικαιούχοι. Οι έδρες των Annex και Klares βρίσκονταν σε ταχυδρομικές θυρίδες στο Νέβις, στις Δυτικές Ινδίες, μακριά από το χέρι των φορολογικών Αρχών και των αιτημάτων δικαστικών συνδρομών.


Από τη Λεμεσό στις Παρθένους Νήσους

Ενας ακόμη μεσάζων για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIJ, το δικηγορικό γραφείο του Ερμή Στυλιανίδη στη Λεμεσό. Από την αλληλογραφία του με την εταιρεία CTL που τηρεί αρχείο οφσόρ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους προκύπτει ότι ο ίδιος μεσολάβησε για τη δημιουργία της Easy Investments and Developments Ltd και της Rom Food Invest Ltd, οι οποίες συνδέονταν με τον κατασκευαστή Βασίλη Μουχτάρη και την εταιρεία Glavas & Sia με έδρα τα Βριλήσσια.

Από το Κολωνάκι στον Παναμά

Στα γρανάζια του συστήματος των οφσόρ των Βρετανικών Παρθένων Νήσων περιλαμβάνεται και το δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Πατσαλίδη, από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο και με παράρτημα στην Αθήνα. Από τα στοιχεία που έχουν αναλυθεί φαίνεται πως επτά οφσόρ - οι Otoades Limited, Wenmont Ltd, Tarriston Ltd, Coyanosa Limited, Gaterland Ltd, Gridlestar Ltd και Hetland Ltd - έχουν δηλωθεί με έδρα τα γραφεία τής εν λόγω δικηγορικής εταιρείας στο Κολωνάκι. Στις έξι από αυτές ως μέτοχος εμφανιζόταν μια άλλη οφσόρ με έδρα τον Παναμά, η Star Corporate Services SA. Το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα, δηλαδή μια υπεράκτια εταιρεία που εμφανίζεται ως μέτοχος μιας άλλης υπεράκτιας, από διαφορετικές δικαιοδοσίες οι οποίες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές καθιστά την εξεύρεση των πραγματικών δικαιούχων ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη, αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των οφσόρ μηχανισμών.

Από τη Λευκωσία στη Νήσο Γκέρνσι

Στο κάδρο των μεσαζόντων περιλαμβάνονται η Στάβη Κανάρη και η εταιρεία Fenchurch Corporate Services με έδρα τη Λευκωσία που χειρίστηκε τις υπεράκτιες εταιρείες Maximum Equities Limited και Courageous Co Ltd στις οποίες διευθυντής εμφανιζόταν ο Αχιλλέας Χατζηνίκος, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του ΔΣ τής εταιρείας Ακρόπολις - Τεχνόπολις και της εταιρείας πληροφορικής Logic Dis.
Από τους πλέον βασικούς παράγοντες στο σύστημα των οφσόρ ελληνικών συμφερόντων, που διατηρούσε πολύ καλή συνεργασία με την Fenchurch και άλλες κυπριακές εταιρείες του χώρου, είναι η Atlas Maritime Services Ltd και ο David Bird, οι πλέον συχνά συναντώμενοι μεσάζοντες για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών με τις οποίες συνδέονται Ελληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν από αρχεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η Atlas εδρεύει στο χωριό Σαρκ της Νήσου Γκέρνσι, στη Μάγχη.
Από εκεί ο κ. Bird σε συνεργασία με την κ. Κανάρη μεσολάβησαν για τη δημιουργία της Creadville Ltd στην οποία διευθυντής εμφανίζεται ο Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης ενώ ως διεύθυνσή του αναφέρεται στα στοιχεία της ICIJ μια οδός στο Μαρούσι, όπου στεγάζονται τα γραφεία μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τη γραμματεία της εταιρείας, η οποία απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος εκεί με αυτό το όνομα. Η Atlas χειριζόταν επίσης την υπεράκτια εταιρεία Astride Investments Ltd., με διευθυντές τους Κωνσταντίνο και Χριστόφορο Βαρβία, κύριους αντιπροσώπους της Western Union που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό. Επιπλέον, η εταιρεία του κ. Bird μεσολάβησε για τις Banyan Properties Limited και Pressworth Limited της διάσημης για τη φιλανθρωπική της δράση
Ασπας Γυφτοπούλου, για την Hydine Limited του ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας Μάριου Παπαθάνου και για πολλές ακόμη. Ολα τα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στη διεύθυνση www. icij.org.
ΤΑ ΝΕΑ

Κατάργηση Αµαξοστασίου Ελληνικού και Αναδιοργάνωσης ∆ροµολογίων!!!


Έγκριση τεύχους πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάθεση του έργου: «Μελέτη αντιμετώπισης επιπτώσεων κατάργησης αμαξοστασίου Ελληνικού και αναδιοργάνωσης δρομολογίων».

                                                   


                                  
                                      ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


1.Την έγκριση των προδιαγραφών και των όρων διενέργειας διαγωνισµού για την ανάθεση του   έργου
«Μελέτη   αντιµετώπισης   επιπτώσεων   κατάργησης   αµαξοστασίου
Ελληνικού και αναδιοργάνωσης δροµολογίων», όπως αυτοί περιγράφονται στο επισυναπτόµενο τεύχος πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το οποίο αποτελείαναπόσπαστο µέρος της παρούσας.

2.Ο ανώτατος προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στις εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ (120.000 €), µη συµπεριλαµβανοµένου του ΦΠΑ και θα χρηµατοδοτηθεί από τη ΣΑΕ 063/8.


3.Η διάρκεια του έργου θα είναι επτά (7) µήνες από την υπογραφή της σχετικής Σύµβασης.(µε δυνατότητα χρονικής παράτασης χωρίς αύξηση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου).


4.Ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων – προσφορών ορίζεται η δέκατη πέµπτη ηµέρα από την πρώτη δηµοσίευση του τεύχους πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Ε∆Α Μεταφορών. Οι αιτήσεις-προσφορές κατατίθενται στα γραφεία της Ε∆Α Μεταφορών, Αγίας Σοφίας 10, ΤΚ15451, Νέο Ψυχικό, 2ος όροφος (Πρωτόκολλο).


5.Η παρούσα πρόσκληση ενδιαφέροντος θα βρίσκεται αναρτηµένη στην
http:///www.saas.gr ιστοσελίδα

6.    Η  παραλαβή,  αποσφράγιση,  έλεγχος  των  δικαιολογητικών  και  αξιολόγηση  των
προσφορών θα γίνει από την Επιτροπή ∆ιενέργειας ∆ιαγωνισµού που θα συγκροτηθεί µε
απόφαση   του   Γενικού   Γραµµατέα   Μεταφορών  του   Υπουργείου  Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων.

7.Η ανάθεση του έργου διέπεται από το Π.∆. 4/2002 και θα διενεργηθεί σύµφωνα µε το
ισχύον νοµοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και τους κατωτέρω γενικούς και ειδικούς όρους.
Επισυνάπτεται το τεύχος πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σελίδες ( 21 )






ΠΗΓΗ.

Στο σκαμνί με νέο νόμο οι διαδηλωτές !

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη 

Πρωτοφανείς χαρακτηρίζονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, και έχουν σχέση με τις διαδηλώσεις πολιτών και κοινωνικών ομάδων. 

Το νομοσχέδιο που ήδη έχει πάρει το δρόμο για το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αφού ουσιαστικά …ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις και θέτει συγκεκριμένες …προδιαγραφές με τον εκάστοτε Αστυνομικό Διευθυντή να “χρεώνεται” την ευθύνη για το εάν οι διαδηλωτές, ανάλογα με τον όγκο της συγκέντρωσης, θα μπορούν να κινηθούν σε ολόκληρο το οδόστρωμα ή θα περιοριστούν στο πεζοδρόμιο. 

Η διάταξη αυτή που μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον αναχρονιστική, προωθείται σε μία περίοδο κοινωνικού αναβρασμού με τους φορείς, τις κοινωνικές ομάδες και γενικότερα τους πολίτες να κατέρχονται ως διαδηλωτές στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. 

Η διαρροή των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου (το σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε το περιοδικό “Επίκαιρα”) ήδη έχουν προκαλέσει σοκ και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου με την ΕΛ.ΑΣ να βρίσκεται σε …αναμμένα κάρβουνα και να απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις. 

Όπως αναφέρεται, για τις διαδηλώσεις “«Οι συναθροίσεις πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μην διαταράσσεται ή να διαταράσσεται στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία. Ειδικότερα, σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συναθροίσεις. Η εκτίμηση του μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του οδοστρώματος ανήκουν στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή», αναφέρει η νέα διάταξη. 

Όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, η διάταξη αυτή προκαλεί και ουσιαστικά προτρέπει τους πολίτες για μαζικότερες κινητοποιήσεις. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηροποίηση ποινών «για όσους φέρουν όπλα, εκρηκτικές ή εύφλεκτες ύλες, μεταλλικές ή άλλες ράβδους και γενικά αντικείμενα πρόσφορα προς πρόκληση φθορών, καθώς και για όσους μετέχουν σε συναθροίσεις καλύπτοντας ή αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες». 

Επιπλέον, σε ότι αφορά στις αντιασφυξιογόνες μάσκες «προτείνεται η απαγόρευση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τις φορούν άτομα που συμμετέχουν σε επεισόδια προκειμένου να μην επηρεάζονται από τη χρήση χημικών μέσων και έτσι αποκτούν τακτικό πλεονέκτημα έναντι της Αστυνομίας». Κατόπιν άδειας, τέτοιες μάσκες θα μπορούν να φορούν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι.

Με τη νέα διάταξη θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μη εξαγοράσιμη όποιος συλλαμβάνεται σε διαδήλωση και α) φέρει όπλα κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2168/93 όπως πιστόλια κρότου, μηχανισμούς εκτόξευσης αντικειμένων, πυροτεχνήματα, εύφλεκτες ύλες, β) καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του «με κράνη, μάσκες, κουκούλες, μαντίλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες». Επιπλέον προβλέπεται-με βάση όσα έγιναν γνωστά- ότι “ειδικά για άτομα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής δίωξης ως υπαίτιοι πρόκλησης φθορών ή σωματικών βλαβών σε δημόσιες συναθροίσεις, δύναται να επιτραπεί η άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και της φωτογραφίας τους μετά από σχετική διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέως προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίας της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων». Μάλιστα αν κάποιος καταδικαστεί για τα προαναφερόμενα, το δικαστήριο έχει την δυνατότητα να του επιβάλλει απαγόρευση σε δημόσιες συναθροίσεις από ένα έως πέντε χρόνια, δίνοντας μάλιστα το “παρών” στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. 

Ακόμα ποινικές κυρώσεις προβλέπονται και για τους συνδικαλιστές που θα προχωρούν στις καταλήψεις κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών. Για πρώτη φορά θεσπίζεται ιδιώνυμο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις βίαιες εισβολές, όπως λ.χ., στο Πεντάγωνο ή στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης δραστικές αλλαγές σε σχέση με τις άδειες κρατουμένων καθώς αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά η χορηγηση τους, κάτι που επίσης θα προκαλέσει την οργίλη αντίδραση των κρατουμένων. Ακόμα προβλέπεται η άμεση απελαση αλλοδαπών σε περίπτωση που έχουν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής τους σε πλημμελήματα κατά την διάρκεια της προδικασίας, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα ξένων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, κάτι ωστόσο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί καθώς οι περισσότεροι μπαίνουν στην Ελλάδα λαθραία και με πλαστά έγγραφα.


"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ



Το δίκτυο του Μετρό μεγαλώνει, ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται. 

«Καλούμε τους εργαζόμενους του Μετρό να αρνηθούν να δουλεύουν ρεπό και υπερωρίες…»

Η συνδικαλιστική κίνηση «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στο χώρο των μπλε λεωφορείων στην Αθήνα έκδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τους 280 απολυμένους εργαζόμενους στο Μετρό το 2010 τη στιγμή που σήμερα το Μετρό επεκτείνεται, οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι δουλεύουν ρεπό και υπερωρίες.


Επαναπρόσληψη των 280 απολυμένων τώρα!
To 2010 η κυβέρνηση του ΓΑΠ προχώρησε σε απολύσεις 280 εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. Η δικαιολογία της κυβέρνησης τότε ήταν πως οι 280 εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί παράνομα και με κριτήρια κομματικά. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος πρόσληψής τους δεν διέφερε σε τίποτα από αυτόν των άλλων εργαζομένων. Αυτό που διέφερε ήταν ο χρόνος πρόσληψής τους. Είχαν προσληφθεί επί ΝΔ…

Τρία χρόνια αργότερα, αυτά τα γεγονότα είναι «περασμένα – ξεχασμένα» για τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, τα οποία έβαλαν τις παλιές «έχθρες» πίσω τους και συνεταιρίστηκαν για να σώσουν (αλίμονό μας) τη χώρα (δηλαδή τις καρέκλες, τα προνόμια και τα πλούτη τους).

Τρία χρόνια αργότερα οι απολυμένοι συνάδελφοί μας, παραμένουν θύματα των παιχνιδιών του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Οι συνάδελφοι μας συνεχίζουν να διεκδικούν την επιστροφή τους στην εργασία μέσω κινητοποιήσεων (καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κ.α.) οι οποίες στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στηρίζονται και από το Σ.Ε.Λ.Μ.Α. (Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας). Και δυστυχώς συνεχίζουν να εισπράττουν τα ίδια ψεύτικα λόγια, τις ίδιες ψεύτικες υποσχέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους που ευθύνονται για την κατάσταση.

Χορτάσαμε από χτυπήματα στην πλάτη, από λόγια συμπαράστασης και συμπόνιας, λένε οι απολυμένοι του Μετρό. Τέρμα τα λόγια! Τη ΔΕΗ την πληρώνεις με ευρώ! Το ίδιο και το νερό! Και το ψυγείο δεν γεμίζει με τα παχιά λόγια και με υποσχέσεις. Κι’ εκεί χρήματα χρειάζονται, όχι κροκοδείλια δάκρυα.

Το Σάββατο 6/4/2013 ανοίγουν δυο νέοι σταθμοί του Μετρό. Το δίκτυο μεγαλώνει, ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται. Τώρα θα φανούν πιο καθαρά και τα μεγάλα κενά που άφησε πίσω της η απόλυση των 280 συναδέλφων. Κενά στην λειτουργία του Μετρό και την εξυπηρέτηση των επιβατών, κενά και στην ασφάλεια…

Η διοίκηση, με τη βοήθεια που της προσφέρουν τα παπαγαλάκια της, προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά προσφέροντας, ακόμα και επιβάλλοντας όποτε χρειάζεται, στους εναπομείναντες εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες και ρεπό. Και βέβαια δεν λείπουν και οι απειλές σε όσους αρνηθούν να το κάνουν.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι περικοπές είναι μεγάλες, η τρομοκρατία που μας ασκούν μεγαλύτερη, το ίδιο και ο φόβος… Το δικό μας όπλο απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι οι αγώνες μας και η αλληλεγγύη του ενός απέναντι στον άλλον. Κι’ αν οι αγώνες μας, περνούν μια φάση «κοιλιάς», αν χρειάζεται χρόνος για να ανασυνταχτούμε και να προχωρήσουμε σε νέες μάχες, δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για την αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουμε μεταξύ μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Μετρό να αρνηθούν να δουλεύουν ρεπό και υπερωρίες(πέραν των υπερωριών που είναι νομικά υποχρεωμένοι) και παράλληλα να συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν δημόσια και σε κάθε ευκαιρία το δίκαιο αίτημα για επαναπρόσληψη των 280 απολυμένων του 2010, για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ. Αυτή είναι άλλωστε και η πάγια θέση του ΣΕΛΜΑ. Αυτή τη θέση δεν μπορεί παρά να στηρίζει κάθε αγωνιστής και κάθε αγωνιστικό σωματείο.

Τέλος, αξίζει να κρατήσουμε στο μυαλό μας τα εξής.

Πρώτον, ότι πολλοί απολυμένοι του ΜΕΤΡΟ συνεχίζουν ακόμα και μετά από 3 χρόνια να βρίσκονται δίπλα στους εν ενεργεία εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ κάθε φορά που υπάρχει αγώνας, είτε είναι απεργία, είτε κατάληψη, είτε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αυτή είναι πραγματική ταξική και συναδελφική αλληλεγγύη. Αυτή την αλληλεγγύη χρειάζεται τώρα να εισπράξουν και οι ίδιοι από την πλευρά των εν ενεργεία εργαζομένων (όπως είχαν εισπράξει άλλωστε και παλιότερα).

Δεύτερο, ότι η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας, ως συγκοινωνιακός κλάδος, είναι πολύ δύσκολη. Ο ΟΣΕ μπαίνει σε τροχιά πλήρους ιδιωτικοποίησης. Επόμενος στη σειρά θα είναι οπροαστιακός, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ποιο συγκοινωνιακό μέσο θα ακολουθήσει… Ιδιωτικοποίηση σημαίνει (αργά η γρήγορα) νέες μειώσεις μισθών και «μειώσεις προσωπικού», δηλαδή νέες απολύσεις.

Τρίτο και τελευταίο, ότι ένας βασικός (ίσως ο πιο βασικός) λόγος που τα τελευταία χρόνια χάνουμε τις περισσότερες από τις μάχες που δίνουμε είναι γιατί είμαστε διασπασμένοι και χωρισμένοι. Χωρισμένοι σε εργαζομένους ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, σε εργαζομένους ΔΕΚΟ και εργαζομένους Δημοσίου, σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε εργαζόμενους και απολυμένους / άνεργους κοκ. Ανάμεσα στις γραμμές των εργαζομένων υπάρχουν συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν τη διάσπαση και τους διαχωρισμούς. Καλλιεργούν την απογοήτευση και τον ατομισμό.

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε αυτές τις λογικές κι’ αυτές τις ηγεσίες, να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε σε αγώνες που θα έχουν προοπτική νίκης, σε αγώνες που θα δημιουργούν αισιόδοξο μέλλον για εμάς και για τις οικογένειές μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
4 Απρίλη 2013


πηγη

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ (Ο.ΣΥ.) ΓΙΑ ΚΕΑ

Τροποποίηση διαδρομών λεωφορειακών γραμμών στον Δήμο Περιστερίου, λόγω λειτουργίας των νέων σταθμών μετρό

Τροποποίηση διαδρομών λεωφορειακών γραμμών στον Δήμο Περιστερίου, λόγω λειτουργίας των νέων σταθμών μετρό

Αθήνα    4-4-2013
                                         
Δελτίο Τύπου

Θέμα: Τροποποίηση διαδρομών λεωφορειακών γραμμών στον Δήμο Περιστερίου, λόγω λειτουργίας των νέων σταθμών μετρό.

Ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό,  ότι με την έναρξη λειτουργίας  των δύο νέων σταθμών μετρό του Δήμου Περιστερίου (σταθμός ‘’Ανθούπολη’’ και ‘’Περιστέρι’’), από τις 6/4/2013, θα εφαρμοστούν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο δίκτυο λεωφορειακών γραμμών της περιοχής:

Οι  λεωφορειακές γραμμές  ‘’075-Σταθμ. Αγ. Αντώνιος - Αττικό Νοσοκομείο – Δάσος Χαϊδαρίου’’ και ‘’’’731-Ανθούπολη – Στ. Αγ. Αντώνιος’’ συγχωνεύονται  σε μία νέα γραμμή ‘’731 – Ανθούπολη – Στ. Μετρό Ανθούπολη – Αττικό Νοσοκομείο – Δάσος Χαϊδαρίου’’.
Η διαδρομή της νέας λεωφορειακής γραμμής 731 διαμορφώνεται ως εξής:
Διαδρομή από Αφετηρία: Από Προμάχου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), δεξιά Αγίου Γεωργίου, δεξιά Πεισάνδρου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αρτοξίνου, αριστερά Τίρυνθος, δεξιά Αγίου Κηρύκου, αριστερά Αθαμανίας, πλατεία Αγίας Μαρίνας, δεξιά Αγίας Μαρίνας, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Παν. Τσαλδάρη, Αναπαύσεως, αριστερά Δωδεκανήσου, αριστερά Αγ. Βασιλείου, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστερά την Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρώων Πολυτεχνείου, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Καλαβρύτων, αριστερά Γεωργίου Γεωργίου Παπανδρέου, δεξιά Ακροπόλεως (ΤΕΡΜΑ).
Διαδρομή από Τέρμα: Από Ακροπόλεως (ΤΕΡΜΑ), δεξιά Σωκράτους, δεξιά Μάνης, αριστερά Ύδρας, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Κυπρίων Αγωνιστών, αριστερά Αθηνάς, αριστερά Ηρώων Πολυτεχνείου, δεξιά Ν. Σουκαντζίδη, αριστερά Κωστή Παλαμά, δεξιά Γεωργίου Παπανδρέου, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστ. Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Αττικού Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, αριστερά Θηβών, συνέχεια Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγ. Κηρύκου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αγ. Γεωργίου, αριστερά Πασιθέας, αριστερά Πυλάδη, αριστερά Προμάχου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).
Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά   15-20’  τις ώρες αιχμής.

 Στη γραμμή ‘’748-Χρυσούπολη – Ανθούπολη – Στ. Αγ. Αντωνίου’’ δεν θα εκτελείται  το τμήμα της διαδρομής της επί της οδού Π. Τσαλδάρη, από το νέο σταθμό “ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ” μέχρι το σταθμό “ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ”,  ώστε  η γραμμή να μετατραπεί σε τροφοδοτική του νέου σταθμού μετρό ‘’Ανθούπολη’’.
Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 748 διαμορφώνεται ως εξής:
Από Αίγλης (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Παναγή Τσαλδάρη, δεξιά Δωδεκανήσου, αριστερά Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Ιωαννίνων, αριστερά Τεμπών, αριστερά Σαπφούς, αριστερά Λακεδαίμονος, δεξιά Αίγλης (Αφετηρία – Τέρμα).
Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά  10-15’ τις ώρες αιχμής.

Για τις υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων και τρόλλευ δεν προβλέπονται τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διαδρομές τους.

Στην περίπτωση που οι επιβάτες επιθυμούν πρόσθετες πληροφορίες να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και το τηλεφωνικό κέντρο 185.

πηγη

Ακύρωθηκε πρόστιμο του ΟΑΣΘ σε άνεργη

Την ακύρωση προστίμου που επιβλήθηκε από ελεγκτή του ΟΑΣΘ σε άνεργη γυναίκα πέτυχε με παρέμβαση της η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών στη διοίκηση του οργανισμού...

Συγκεκριμένα, της επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής, για να πάει στο σπίτι της, χωρίς εισιτήριο.

Το πρόστιμο – με τις προσαυξήσεις – έφτασε μάλιστα στο ποσό των 240 ευρώ, με την απειλή μάλιστα της παραπέρα αύξησης της απαίτησης, μέσω δικαστικής οδού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών, η γυναίκα αυτή παραμένει άνεργη τα τελευταία τρία χρόνια, ζει σε ένα σπίτι που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και τρέφεται από τα συσσίτια.

«Εφόσον κάποιος είναι άνεργος με επίσημα έγγραφα από τον ΟΑΕΔ, το πρόστιμο διαγράφεται», εξηγεί στο karfitsa ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. Όπως λέει κ. Στεφανίδης, μπορούν να έρχονται είτε οι ίδιοι οι άνεργοι με τα δικά τους έγγραφα, είτε οι εκπρόσωποι τους.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι η περίπτωση να μην πληρώνουν εισιτήριο ή κάποιο χαμηλό αντίτιμο οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη για να μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, είναι εξαιρετικά απίθανη. «Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γιατί πολύ απλά δεν μας το επιτρέπει ο νόμος», σημειώνει ο κ. Στεφανίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά το 35%.

Aνακήρυξη του Απρίλη σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών.

οι 2.500.000 άνθρωποι που ζούμε κάτω από τα όρια της φτώχειας.… 
οι 1.600.000 άνεργοι που καθημερινά αυξανόμαστε… 
οι 1.000.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα… όλοι όσοι έχουμε υποστεί μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι και 40%… 
τα 300.000 νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα και οι εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς θέρμανση… 
οι 160.000 που μας έκλεισαν τα μαγαζιά μας...
οι 3.500 οικογένειες των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν… 
οι χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων μας
… οι 2.500.000 που χρωστάμε κάτω από 3.000 ευρώ στην εφορία και μας απειλούν με κατασχέσεις γιατί προτιμήσαμε να αγοράσουμε το φαγητό των παιδιών μας, παρά να πληρώσουμε τους φόρους.
Αυτοί είναι
… οι εφοπλιστές με τις 58 φοροαπαλλαγές και το 4% φόρο εισοδήματος που κέρδισαν τόσα ώστε μόνο το πρώτο 2μηνο του 2013 απέκτησαν 46 νέα πλοία, που αντιπροσωπεύουν το 20% σε αξία των αγοραπωλησιών πλοίων που έγιναν παγκόσμια.… οι βιομήχανοι που πληρώνουν συνολικά 5 φορές  λιγότερους φόρους από ότι όλοι  εμείς, ενώ οι 500 πιο μεγάλες βιομηχανίες δήλωσαν αύξηση καθαρών κερδών για το 2011 κατά 18,2% φθάνοντας στα 1,6 δισ. και από αυτές 175 είναι εταιρείες τροφίμων.… οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτηθεί με 250 δισ. από το κράτος (δηλαδή από εμάς) τα τελευταία 2,5 χρόνια… το κατασκευαστικό κεφάλαιο που κερδοσκοπεί με τα διόδια στους δρόμους.… όλοι όσοι έβγαλαν δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και πολλές ακόμα)
 η τρικομματική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η Ε.Ε., η Ε.Κ.Τ. που εξυπηρετούν τους παραπάνω.
 Όλοι εμείς μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα των λαϊκών διαθέσεων με την προειδοποιητική λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλη. Να μετατραπεί η μέχρι τώρα παθητική αδυναμία πληρωμής του καθένα,  σε μαζική, συλλογική, οργανωμένη λαϊκή στάση πληρωμών και  σε συνδυασμό με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες και τα τοπικά κινήματα αντίστασης μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
  Είμαστε πολλοί, έχουμε δύναμη! Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε, από εμάς κλέβουν και ζουν. Μας φοβούνται, φοβούνται την γενικευμένη εξέγερση, φοβούνται τον εχθρό λαό.
Δεν φοβόμαστε με την παραπληροφόρηση και δεν υποκύπτουμε στις απειλές κυβέρνησης και ΜΜΕ για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, σπιτιών ή για ποινικές διώξεις. Ήδη  αντιμετωπίσαμε τον εκβιασμό για διακοπή του ρεύματος για μη πληρωμή του χαρατσιού και τους αναγκάσαμε να τον ακυρώσουν. Τα δικαιώματά μας δεν χωράνε σε ρυθμίσεις, δόσεις, επιμηκύνσεις.
Με αγώνα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του απέναντι στην εφορία, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ. Δεν επιτρέπουμε καμμία κατάσχεση σπιτιού από το κράτος ή τις τράπεζες. Δεν αφήνουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Δεν αναγνωρίζουμε τις δεσμεύσεις και τα χρέη τους στους τοκογλύφους.
ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
-   ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ , ΕΚΤ.
-   ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ δημόσια γη, δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και περιουσία
-   ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ άδικους φόρους και χαράτσια.
Δεν πληρώνουμε το χρέος τους
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ
  • · Κατάργηση της φοροληστείας του λαού. Φόροι και όχι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.
  • · Θέσπιση φοροαπαλλαγών για τα χαμηλά εισόδημα και κατάργησή τους για το κεφάλαιο.
  • · Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στους μικροεπαγγελματίες
  • · Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και λαϊκών στρωμάτων.
  • · Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης-φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση.
  • · Μειώσεις και όχι αυξήσεις στα τιμολόγια κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Δωρεάν σε άνεργους και άπορους.  Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος.
  • · Όχι στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και σπιτιών για χρέη των λαϊκών στρωμάτων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
  • · Ο πλούτος σε αυτούς που τον παράγουν.
  • · Να ανατραπεί αυτή η πολιτική και όσοι την εφαρμόζουν.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕ ΠΑΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ