EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο λένε: Basta, Μέχρι Εδώ!

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Μια αφύπνιση των λαών έχει εκδηλωθεί διεθνώς, από την ώρα που ένας απελπισμένος Άραβας έδωσε τον ανατρεπτικό ρυθμό, εδώ και δύο περίπου χρόνια. Όλα δείχνουν να ξεκινούν ξαφνικά, σαν γενική έκρηξη ενάντια στις υπάρχουσες συστημικές επιλογές, στην αρχή δειλά και άναρχα αλλά στην συνέχεια πιο μαζικά και ενδυναμωμένα, όπως έδειξε το Σύνταγμα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες συγκρούσεις στην Ισπανία.

Πλατείες καταλαμβάνονται, συντονιστικά δίκτυα οργανώνονται, λαϊκές συνελεύσεις συγκαλούνται παντού, είτε είναι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είτε σε μουσουλμανικές χώρες. Βλέπουμε διαμαρτυρίες σε γειτονιές και όχι μόνο στο κέντρο κάθε πόλης, διαδηλώσεις να καταστέλλονται με χημικά και πλαστικές σφαίρες στις ανεπτυγμένες χώρες, ή με κανονική αιματοχυσία στις... υπόλοιπες, ολόκληρα κεντρικά σημεία μιας πρωτεύουσας, όπως στην Αθήνα, η πάρκα, όπως στη Νέα Υόρκη, να εκκενώνονται βιαίως ή να βρίσκονται περικυκλωμένα με μπάρες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που αποτρέπουν τους εισερχόμενους να εγκατασταθούν εκεί.


Μιλώντας με τους ακτιβιστές του Occupy Wall Street, τους Intignados, αλλά και άλλους εκπροσώπους των κινημάτων στο πρόσφατο Φεστιβάλ Resistance 2012, αυτό που καταγράψαμε είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ όλων αυτών των εξεγέρσεων, όμως παντού παρατηρείται ένα κοινό φαινόμενο: άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους παραδοσιακούς πολιτικούς χώρους συναντώνται για πρώτη φορά μεταξύ τους.

Συνεννοούνται και υιοθετούν κοινές πρακτικές σε συνελεύσεις ή μέσω διαδικτυακών συσκέψεων για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν αιτήματα, να σώσουν τα σπίτια τους από τους τοκογλύφους ή να τα ανακαταλάβουν, να οργανώσουν πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους ανέργους και τους αστέγους, να υπερασπίσουν ολόκληρες αστικές περιοχές και την ίδια την χώρα τους.

Ακόμα και οι μέχρι τώρα συντηρητικοί η απολίτικοι πολίτες δείχνουν έτοιμοι να αγωνιστούν για την κοινότητα, για τις ζωές τους εντέλει, μέσα από διαδικασίες διαλόγου και κινηματικές πρωτοβουλίες που ήταν αδιανόητες πριν από δύο χρόνια. Το είδαμε και το βιώνουμε καθημερινά στην ίδια μας την χώρα μέσα στις τάξεις του αντιμνημονιακού κινήματος. Μπορεί να λείπει ακόμα το διατυπωμένο επαναστατικό όραμα, υπάρχει όμως μια δημιουργική πολυμορφία αγωνιστικών μεθόδων και όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει σε πλανητικό επίπεδο…

Κάτι που ξεπερνάει εντελώς τα κλασσικά πολιτικά στερεότυπα της δεξιάς-αριστεράς, που υπερβαίνει τις ταξικές διαστρωματώσεις, αφού βλέπουμε να συνυπάρχουν εργάτες και ελεύθεροι επαγγελματίες, νεόπτωχοι της καταρρέουσας μεσαίας τάξης και άστεγοι, φτωχοί συνταξιούχοι και άνεργοι νεολαίοι.


Είναι χαρακτηριστικό αυτό το σύνθημα που είχαν υιοθετήσει στο Occupy : «Από το Κάϊρο ώς το Γουϊσκόνσιν θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε». Όπως μας είπαν οι εκπρόσωποί τους, «νοιώθαμε ότι κάτι γεννιέται παντού και εμείς είμαστε ένα κομμάτι του».

Σε αυτό το διεθνές ντόμινο κινημάτων και εξεγέρσεων, η Ελλάδα, που έχει γίνει το πειραματόζωο των «αγορών», έχει περίοπτη θέση και το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» βρίσκεται στο στόμα εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς.

Μετά το Σύνταγμα, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι εδώ υπάρχει πιο οργανωμένο κίνημα ανατροπής αλλά και γιατί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα της Ε.Ε. ταρακουνάει όλη την Ευρώπη.

Το βασικό σύνθημα της τυνησιακής επανάστασης «Δουλειά, Ελευθερία και Εθνική Αξιοπρέπεια» μπορεί κανείς να πει ότι μας εκφράζει όλους. Δεν θέλουμε να μας κυβερνούν οι τραπεζίτες, οι ξένοι τοκογλύφοι που μας απομυζούν με τα χρήματα που μας δανείζουν, οι δωσιλογικές ολιγαρχίες. Θέλουμε να έχουμε εθνική αξιοπρέπεια, λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Στην χώρα μας μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει αποστραφεί το μνημονιακό - κατοχικό κράτος και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η επιβίωση μας σαν έθνος έχει συναρτηθεί ξανά και με βαθιά ιστορική αγωνία τούτη τη φορά από τις επαναστατικές μας καταβολές. Η ξεσηκωνόμαστε η χανόμαστε. Η νικάμε και τιμωρούμε τις δυνάμεις της εξάρτησης και της διάλυσης και αρχίζουμε μια επίπονη αλλά ανοδική πορεία προς μια Αναγέννηση η παραδινόμαστε στην περικύκλωση ενός εχθρικού γεωπολιτικού συστήματος που ξεκινά από τους ευρωκράτες και τελειώνει στους βαλκάνιους και εξ' ανατολών επίβουλούς μας. Όπως έγραφε ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης «Έξω του αφέντη η αρμάδα φυλάει, με μπούκα ορθή, το λείψανο σου Ελλάδα, μην ξάφνου αναστηθεί!». Η μοίρα μας στην δεύτερη περίπτωση θα είναι το ιστορικό φινάλε του εναπομείναντος ελληνισμού και μια ατέλειωτη, κατακερματισμένη, πολυεθνική Ειδική Οικονομική Ζώνη στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα γενικότερα σημάδια των εξελίξεων είναι εξόχως αρνητικά.

Όταν η αμερικανική υπερδύναμη που μετά από μια δεκαετία πολέμων δεν έχει καταφέρει να νικήσει τους Ταλιμπάν και υφίσταται τεράστια οικονομική αιμορραγία στο Ιράκ αλλά παρ' όλα αυτά ετοιμάζεται να τα βάλει με το Ιράν, και κατ' επέκτασιν, με Ρωσσία - Κίνα, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από την λογική.

Η Ελλάδα με δεδομένη την οικονομική χρεωκοπία, την δωσιλογική πολιτική ηγεσία, τη νεο-οθωμανική Τουρκία και την παντελή ανυποληψία στο διεθνές διπλωματικό πεδίο θα πρέπει να προετοιμαστεί για την απειλή μιας νέας εθνικής καταστροφής στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο μόνος δρόμος για να μην είμαστε εμείς τα θύματα του νέου Ολοκαυτώματος είναι να γίνουμε οι ζωντανοί εκφραστές, όπως το 1821, του νέου απελευθερωτικού κύματος στην ιστορία. Να αναστηθούμε και να δώσουμε το έναυσμα να’ ρθούν οι λαοί στο προσκήνιο σε έναν άλλο κόσμο πραγματικής δημοκρατίας και πολιτικής κοινωνίας όπως δίδαξε κάποτε αυτός ο τόπος.



[Περιοδικό Hellenic Nexus, τ.66]

Οι Τροικανοί έφυγαν αμίλητοι. Ο Στουρνάρας άδειασε τον Πάστορα Κουβέλη, έρχεται βρωμόξυλο και αποκαλύψεις!

Tην πλάκα τους έχουν πάθει οι τροικανοί με την κοροιδία της κυβέρνησης και των υπουργών της. Επί δύο ώρες προσπαθούσε να τους εξηγήσει ο Στουρνάρας τι ρόλο παίζει ο θρυλικός Πάστορας Κουβέλης και γιατί ο Σαμαράς δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΠΑΠ.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας άκουγαν με προσοχή και έφυγαν χωρίς να μιλήσουν. Το ξύλο που θα ακολουθήσει δεν λέγεται. Στο μεταξύ ετοιμάζονται αποκαλύψεις στα διεθνή ΜΜΕ (ΒΒC) για την διαπλοκή που θα προκαλέσουν σάλο!

Με στόχο να προστατευθούν συντάξεις και μισθοί και να μην προκύψουν απρόοπτα στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την αναβολή που πήρε η συνάντηση που ήταν να πραγματοποιηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας, με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκλεισε απολύτως τίποτα στα βασικά θέματα, δημοσιονομικά (υστέρηση εσόδων), τράπεζες και δημόσιος τομέας.

Η αποχώρηση της τρόικας ήταν επεισοδιακή καθώς αποδοκιμάστηκαν από 20 τουλάχιστον άτομα που ήταν συγκεντρωμένα και χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «καλά πήγε η σύσκεψη αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί». Οι συσκέψεις με την τρόικα θα συνεχιστούν καθημερινά.

Πριν τη σύσκεψη

Στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, γνωρίζοντας ότι η τρόικα είναι πιθανό να προτείνει νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) που εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.  

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού βασικών πυλώνων του. Στο «μενού» της διαπραγμάτευσης με την τριμερή θα τεθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Καθυστέρηση δόσης

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι εκκρεμότητες που έμειναν ανοικτές από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας η οποία οδηγήθηκε σε εμπλοκή στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί μέσω email οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της κινητικότητας και των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) που δεν τηρήθηκε και διατηρεί σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο). Ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Ωστόσο η έγκριση της νέας δόσης των 6 δισ. ευρώ εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το α' τρίμηνο του 2013 και δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου, όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.  

Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, λέει η Κομισιόν

Η αποστολή της τρόικας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μπαγί

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

Με στόχο συμφωνία ως τις 15 Απριλίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του ζητήματος για το χαράτσι των ακινήτων, μετά την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει εγκαίρως στη  θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων, θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Η «μαύρη τρύπα», ελέω βαθύτερης ύφεσης και ανεργίας αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.  

Διαμορφώνεται για άλλη μια φορά δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική πλευρά μέσα στο οποίο η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αλλά και του φόρου στο πετρέλαιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές λένε ότι και τα δύο ζητήματα θα τεθούν με ένταση.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να μην υπάρξει νέο θρίλερ στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν μια νέα εμπλοκή, η οποία θα μετατρέψει σε «Μπεν Χουρ» την θεωρητικώς πιο εύκολη αξιολόγηση εδώ και δύο χρόνια.

Με βάση τα νέα δεδομένα το υπουργείο Οικονομιών προσδοκά θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων ως τις 15 Απριλίου και έγκριση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.  


Αγωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί για την πορεία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων με το βλέμμα στην αξιολόγηση του Ιουνίου. «Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει με θετικό τρόπο τα θέματα των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα» εκτιμούν κοινοτικές πηγές. Ως το τέλος του Απριλίου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών από τους οποίους περιμένει έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Αν δεν «κλειδώσει» αυτό το ποσό ως το τέλος Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος για νέες περικοπές δαπανών και για την ενεργοποίηση του αιτήματος του ΔΝΤ για αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς.

Oριζόντια μείωση στις συντάξεις των €220 για να κλείσει η τρύπα στον ΟΑΕΕ ζητά η τρόικα!

Πρόταση για οριζόντια μείωση στις βασικές συντάξεις των 220 ευρώ φέρεται να έχει καταθέσει η τρόικα ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014) που υπάρχει στον ΟΑΕΕ και η οποία προέκυψε από την ακύρωση του μέτρου της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων! Η σοκαριστική πραγματικά πρόταση σε περίπτωση που περάσει θα φέρει μειώσεις ύψους 40 έως και 50 ευρώ στις ήδη πενιχρές συντάξεις που χορηγεί το ταμείο σε όσους συνταξιούχους προέρχονται και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΤΕΒΕ.
Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ είναι οι μόνοι που παίρνουν αυτή την προνοιακή σύνταξη, καθώς παρόμοιο καθεστώς δεν εφαρμόζεται ούτε για τους ασφαλισμένους του ΤΑΕ ούτε του ΤΣΑ. Πρόκειται για μία διάταξη που θεσπίστηκε για μια κατηγορία συνταξιούχων και όχι για το σύνολο όσων είναι σήμερα στον ΟΑΕΕ. Επίσης, η βασική αυτή σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική, δηλαδή καταβάλλεται χωρίς να έχουν πληρωθεί εισφορές για το ποσό των 220 ευρώ, και προστίθεται στο ποσό της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μειώσεις, ωστόσο είχε προϋπολογιστεί ως έσοδο του Οργανισμού για το 2013 και για το 2014 την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό είναι ένα από τα τρία σενάρια που συζητούνται για να κλείσει η συγκεκριμένη τρύπα. Το δεύτερο σενάριο, έχει να κάνει με την κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης (150 εκατ. ευρώ) με εξοικονόμηση δαπανών από τις μαϊμού και τις «αναπόγραφες» συντάξεις του ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι σε μόνιμη βάση μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο σενάριο είναι η αύξηση των εισπράξεων με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το όφελος δεν μπορεί, ωστόσο, να προσδιοριστεί αφού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή ώστε το ταμείο να εισπράξει περισσότερα έσοδα και πάντως τα 150 εκατ. ευρώ φέτος και τα 450 εκατ. ευρώ του 2014.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΙΣ 6.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ., 
ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ζούμε την πιο βίαιη, σαρωτική επίθεση, κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, που λεηλατεί τα δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις ζωές μας και ολοκληρώνει την καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων.
Τα μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το σπιράλ του θανάτου συνεχίζεται και η Κύπρος προστέθηκε στα θύματα. Το μήνυμα σαφές και προκλητικό: Όποιος δεν αποδέχεται όλο το πακέτο της λιτότητας εξοντώνεται.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΕ-ΔΝΤ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Να διώξουμε μνημόνια και τρόικα, να επιβάλλουμε μια πολιτική που δεν  ορκίζεται στα συμφέροντα των ισχυρών του πλούτου, των διεθνών τοκογλύφων, της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά βάζει μπροστά, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της δουλειάς.
Υπογράφουν σωματεία,  ομοσπονδίες και συντονισμοί:
Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα
Συλλογικότητες για προειδοποιητική Λαϊκή Στάση Πληρωμών τον Απρίλη-”Δε    χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε”
ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοντάτα, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών, Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Προσωπικού Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικών ΠΕ ΥΠΠΟ, Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, Συντονιστικό Νηπιαγωγών,
Σύλλογοι εκπ/κών Π.Ε: Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νήσων Αργοσαρωνικού, Νίκαιας-Πειραιά, Ν. Σμύρνης, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Χαϊδαρίου
ΕΛΜΕ: Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε’ Ανατ. Αττικής, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
Κάλεσμα της ΟΛΜΕ 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ, ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟ-ΑΦΑΙΜΑΞΗ
Ξανά στους δρόμους
ΟΛΟΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
7 Απρίλη, στις 7 μμ
Προσυγκέντρωση:  Ερμού & πλατεία Συντάγματος
Διαρκής αγώνας για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)
Μπορούμε να νικήσουμε

Ο Μειλίχιος Εκτελεστής Κουβέλης

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Δήλωσε o Πάστορας ΚουβέληςΑντιμετωπίσαμε όλα εκείνα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Και βεβαίως συζητήσαμε και το θέμα του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση, με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και μάλιστα, με προοδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, αλλά με την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η πλήρης αποδέσμευση από τις άλλες υποχρεώσεις του χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος. Και όποιος δεν θέλει, θα διαβιβάζεται αρμοδίως στην ΔΟΥ που ανήκει και εκεί θα καταβάλλει το φόρο του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή συμφωνήσατε κύριε Κουβέλη ουσιαστικά με την πρόταση του Στουρνάρα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο σας είπα με διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, του ειδικού τέλους επί των ακινήτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποφασίσατε να είναι μειωμένο;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας το είπα λίγο πριν. Θα είναι προοδευτικό στη ρύθμισή του και κατά συνέπεια θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους δημοσίους υπαλλήλους;  
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, δεν συζητήσαμε τίποτε.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιας τάξης θα είναι η μείωση, κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, μπορείτε να μας πείτε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα το προσδιορίσουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θέλουμε και διεκδικούμε -και είναι κοινή μας θέση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο- θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών. Και μάλιστα, πολύ μεγάλη ελάφρυνση εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα κυβερνητικής λειτουργίας συζητήσατε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, δεν συζητήσαμε. Δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι δεν συζητήσαμε.
 Βουτηγμένος μέσα στην ασάφεια που διακρίνει το ιερατείο όπου γης, ο θλιβερός Πάστορας της ΔΗΜΑΡ απήλαυσε άλλα 5’ λεπτά δημοσιότητας καθώς οι τηλεοπτικές κάμερες μετέφεραν στα σαλόνια των φαμιλιέρηδων τις ασυναρτησίες του. Οι δηλώσεις του Πάστορα αλλά και του Βενιζέλου για το χαράτσι της ΔΕΗ που επιχειρούσαν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι αποκαλύπτουν το τρομακτικό βάθος (έρεβος)  της ηλιθιότητας αυτού που αποκαλούμε κοινή γνώμη-δηλαδή όλων μας. Το Βαθύ Ιερατείο του Ψεύδους, της Ασυναρτησίας, της Υποκρισίας και της Ασυνέπειας διαθέτει ηγέτη. Μόνο ηλίθιοι πολίτες θα μπορούσαν να τρώνε τόση ασυναρτησία στη μάπα από θλιβερούς συμπολίτες τους δίχως να αντιδρούν, δίχως να διεγείρεται το θυμικό τους. Αναρωτιέται κανείς αν ακούγοντας τον Κουβέλη 10χρονα παιδιά, δεν γύρισαν να ρωτήσουν τον πατέρα τους
-Μπαμπά, πώς επιτρέπεις να σε κυβερνά ένας τέτοιος ψεύτης που λέει τόσες ασυναρτησίες; Μπαμπά τι σου συμβαίνει; Κι εσύ μαμά τι έχεις πάθει και δεν αντιδράς καθώς ακούς όλες αυτές τις βλακείες; Τι έχουν πάθει οι γονείς μου;
Μόνο 10χρονα παιδιά έχουν την καθαρότητα του μυαλού να συνειδητοποιήσουν την κατάντια των γονιών τους. Την κα-τά-ντια ενός ολόκληρου λαού που παίρνει στα σοβαρά τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Τσίπρα και πάνω απ΄όλους τον Πάστορα Κουβέλη.
ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΑΔΥΤΩΝ
Ώστε κανείς, εκτός από δύο ανθρώπους, δεν εισέρεχεται στο δεύτερο όροφο του οικοδομήματος...
Ο Ηγούμενος χαμογέλασε: “Kανείς δεν πρέπει. Κανείς δεν μπορεί. Κανείς, αν το ήθελε, δεν θα το κατόρθωνε. Η βιβλιοθήκη προστατεύει τον εαυτό της, είναι ανεξιχνίαστη σαν την αλήθεια που φρουρεί, απατηλή σαν τα ψεύδη που φρουρεί. Είναι πνευματικός λαβύρινθος, μα και επίγειος. Θα μπορούσατε να μπείτε και θα μπορούσατε να μην βγείτε...»
Ουμπέρτο Έκο-Το Όνομα του Ρόδου.
 Τι εικόνα κι αυτή. Είναι λίγο μετά τις εκλογές και η μειλίχιος φιγούρα του Φώτη Κουβέλη λαμβάνει μέρος στις συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος στους καιρούς της μεγάλης δόξηςκουβαλούσε τα αντιηλιακά της Μιμής από την σουίτα στην πλάζ του ξενοδοχείου στο Λαγονήσι. Ο Κάρολος, ο Φώτης, ο Ευάγγελος και ο Αντώνιος συσκέπτονται και, ω του θαύματος, λευκός καπνός αναδύεται από το Προεδρικό Μέγαρο: Έχουμε κυβέρνηση, έχουμε κυβέρνηση. Μέγας είσαι Κύριε, Μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα έργα σου.
Λίγο αργότερα ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ εξέρχεται του Μεγάρου συνοδευόμενος από τον νεανία εκπρόσωπό του Ανδρέα-μαζί συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μαθησιακό δίδυμο διδασκάλου-μαθητή, από τα συνήθη της ελληνικήςαρχαιότητος.
Ο νεαρός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στέκεται διακριτικά πίσω από τον πρόεδρό του καθώς εκείνος κατευθύνεται στα μικρόφωνα των καλοταισμένων πολιτικών συντακτών που καλύπτουν τα Μέγαρα της Ηρώδου Αττικού. Μέσα από δαύτους θα ενημερώσει το ποίμνιο για τις βαθύτερες των σκέψεών του.
Ώρες αργότερα ο σεβάσμος Κουβέλης θα αναζητήσει στιγμές ανάπαυλας της πνευματικής του διέγερσης στην συντροφιά του συμβούλου του Σταμάτη Μαλέλη. Ο Σταμάτης περιγράφει με τις ώρες στον Φώτη τις άγνωστες στο ευρύ κοινό αρετές της Πετρούλας Κωστίδου και τους βρίσκει το ξημέρωμα καθώς ο Μαλέλης έχει ήδη περάσει στα ρεπορτάζ του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη στο Super Paradise  ενώ ο Φώτης βρίσκεται σε βαθύ ύπνο με τις εικόνες νεαρών αγοριών και κοριτσιών που χτυπιούνται στις μυκονιάτικες πίστες να τριγυρνάνε δίχως λογοκρισία στα όνειρά του.
Τα ραντεβού της επόμενης μέρας με τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιάννη Κακουλίδη θα ξαναφουλάρουν τις κυψέλες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με την απωλεσθείσα-λόγω της συνάφειας με τον Σταμάτη-πνευματικότητα.
Βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δίνει συνέντευξη στον Σταυρόπουλο του ΒΗΜΑτος. Σας παρακαλώ, με όσες δυνάμεις σας έχουν απομείνει, να παρακολουθήσετε τον ειρμό των σκέψεων του ανθρώπου, τις τότε θεωρίες του σεβάσμιου Πάστορα και τον τρόπο που λειτουργεί όλους αυτούς τους μήνες ως κυβερνητικός εταίρος. 


«Η ∆ΗΜΑΡ βεβαίως έχει καταψηφίσει και το πρώτο Μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τους εφαρμοστικούς νόμους αλλά και το δεύτερο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αλλά από εκεί και πέρα η ∆ΗΜΑΡ εκείνο το οποίο υποστήριζε και υποστηρίζει και μάλιστα ως το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πρέπει να υπάρξει είναι η απαγκίστρωση, ο απεγκλωβισμός από ρυθμίσεις και διατάξεις της δανειακής σύμβασης και ιδιαίτερα από εκείνες τις ρυθμίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επαχθείς, έχουν φορτώσει δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων στρωμάτων αυτού του τόπου και την αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων προκειμένου να υπάρξει εκείνη η εξασφάλιση εσόδων που είναι δυνατόν να υπάρξει υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκείται.

Αν περιορίσεις τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, αν περιορίσεις τη διαφθορά, πέρα από τη γενική διεκδίκηση και τη γενικευμένη αξίωση της ελληνικής κοινωνίας να παταχθεί η διαφθορά και η παραοικονομία, αλλά αν κατ' ελάχιστον αυτά τα μεγέθη τα περιορίσεις αμέσως θα προκύψουν έσοδα, τα οποία σήμερα, από την ώρα που απουσιάζουν, η εύκολη πολιτική και της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και της παρούσας κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο, ήταν η περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία κοινωνία στην κυριολεξία τεμαχισμένη, μία κοινωνία που κάθε μέρα και περισσότερο γέρνει.

Όταν λέμε κυβερνώσα αριστερά το λέμε και το υποστηρίζω για τον λόγο ότι η αριστερά αυτή η αριστερά, η δική μας αριστερά, η σύγχρονη, δημοκρατική, η ευρωπαϊστική, δεν είναι φύσει και θέσει ταγμένη στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και να περιορίζεται μόνο σε ένα καταγγελτικό λόγο. Γιατί όσο χρήσιμος κι αν είναι ο καταγγελτικός λόγος για να απαξιώνει μια συντηρητική μια αναποτελεσματική πολιτική δεν φτάνει από μόνος του. Γι' αυτό κι εμείς καταθέτουμε και την προγραμματική μας πρόταση, το πρόγραμμά μας εξειδικευμένο, κοστολογημένο, εξαιρετικά ρεαλιστικό, και ταυτόχρονα την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας για την οποία λίγο πριν νομίζω σας μίλησα διεξοδικά».
Στο βάθος η φιγούρα του Πάστορα, ο οποίος έχοντας φορέσει μια λευκή ποδιά στην μέση του  νίπτει τας χείρας του για το αίμα αθώων (και ηλιθίων)...

kourdistoportocali.com

Με επεισόδια αποχώρησε η Τρόικα απο το Υπ.Οικονομικών

Ομάδα ατόμων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών, προπηλάκισε τα στελέχη της τρόικας τα οποία αποχωρούσαν μετά τη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Ολα είναι ανοιχτά», δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν συντάξεις και μισθοί και να μην προκύψουν απρόοπτα στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, ωστόσο αναβλήθηκε για μερικές ώρες.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν ότι τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε η επεξεργασία των ζητημάτων που είχαν ζητήσει τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα Μαρτίου και εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν ομαλά.

Οδηγία προς νεοσύλλεκτους: «πάρτε μαζί σας και χλωρίνη»

Τι πρέπει να έχει μαζί του ένας νεοσύλλεκτος; Αυτά που γνωρίζαμε ως τώρα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Λουκέτα και άλλα σχετικά χρειάζονται αλλά στην λίστα προστέθηκε και …η χλωρίνη!
Κι αυτό γιατί αν δεν πάρετε μαζί σας θα αναγκαστείτε να την αγοράσετε εντός του Κέντρου Νεοσυλλέκτων , όπως γίνεται στο ΚΕΝ ΑΥΛΩΝΑ.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν νεοσύλλεκτοι με καταγγελία τους στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι νεοσύλλεκτοι αν θέλουν να βάλουν εθνόσημο σε μία από τις δύο στολές παραλλαγής για να την μετατρέψουν σε επίσημη ,πρέπει να αγοράσουν το εθνόσημο προς 3 ευρώ.
Όσο για τις χλωρίνες το κόστος έχει καθοριστεί σε ένα ευρώ ανά νεοσύλλεκτο!
www.onalert.gr

Τι αλλάζει με το χαράτσι

Tο χαράτσι των ακινήτων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, όπως ζητούσε η τρόικα.

Στην τρίωρη συνάντηση των αρχηγών στο Μαξίμου αποφασίστηκε ωστόσο να προσέλθουν με κοινή πρόταση στην τρόικα ώστε αυτός ο φόρος, o ΕΕΤΗΔΕ, να είναι κλιμακωτός και να περιλαμβάνει ελάφρυνση η οποία θα κυμαίνεται από 10%-15%.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι λογαριασμοί ρεύματος θα γράφουν πλέον «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» αλλά ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν.

- Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για ό,τι ηλεκτροδοτείται, όπως το ΕΕΤΗΔΕ.
- Για άλλες κατηγορίες ακινήτων, οικοδομές ή αγροτεμάχια κλπ ο φόρος θα υπολογίζεται διαφορετικά (όπως ο ΦΑΠ) και θα εισπράττεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
- Η κλίμακα του ΕΕΤΗΔΕ αλλάζει ώστε, ως νέος «Ενιαίος Φόρος», να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ή 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα μπει ένας πιο χαμηλός κατώτατος ή ενδιάμεσος συντελεστής υπολογισμού του φόρου, που για το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινούσε από 3 και έφτανε στο 5 για χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές.

Συνελήφθη ο Μάκης Σεριάτος

Κατόπιν εισαγγελικού εντάλματος ο επιχειρηματίας στον κόσμο της διαφήμισης, Μάκης Σεριάτος, συνελήφθη σήμερα στο σπίτι του στην Κηφισιά από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής και εν συνεχεία του ασκήθηκε δίωξη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, ύψους 270.000 ευρώ.

Ο Μάκης Σεριάτος παρουσίασε τα απαραίτητα έγγραφα και –μετά από συμψηφισμό- το ποσό για το οποίο διώκεται ανέρχεται στις 160.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Nέες συλλήψεις για το σκάνδαλο της Energa

Δυο άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν για την υπόθεση της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa Hellas Power, για την οποία ήδη έχουν συλληφθεί άλλα έξι άτομα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες τους Φώτη Φώλια, Κωνστάντη Κωνσταντίνος και Παρασκευή-Αλίκη Φλώρου.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις κατά περίπτωση βαρύνονται με τις κατηγορίες:

α) της υπεξαίρεσης από διαχειριστή ξένης περιουσίας σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, β) της απιστίας περί την υπηρεσία, κατ΄ εξακολούθηση, υπό επιβαρυντικές περιστάσεις γ) της λαθρεμπορίας, από την οποία οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ και δ) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» στον ιδιωτικό τομέα

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, από την 1η Μαρτίου 2013 καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας Σ.ΕΠ.Ε. και Ο.Α.Ε.Δ. στο Πρωτοποριακό Πληροφοριακό Σύστημα με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τη χρήση του ανωτέρω Πληροφοριακού Συστήματος, αφενός απαλλάσσονται οι εργοδότες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις που επί σειρά ετών αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, αφετέρου συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διοικητικές και οικονομικές, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, ενώ αποδεσμεύεται και σημαντικός αριθμός στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πλέον επικεντρώνονται στα ελεγκτικά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, με το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στατιστικής αποτύπωσης των μεγεθών της αγοράς εργασίας, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης έχει πλέον σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση, ακριβή πληροφόρηση και λεπτομερή στοιχεία για:

• τις ροές απασχόλησης (αναγγελίες προσλήψεων, καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις),
• τη κατηγοριοποίηση των προσλήψεων/απολύσεων ανά τύπο σύμβασης, μέγεθος επιχείρησης, περιφέρεια,
• την κλαδική εξειδίκευση των νέων προσλήψεων/απολύσεων,
• τις μετατροπές των συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,
• την εξέλιξη των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
• την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αλλά και τους φορείς άσκησης των πολιτικών του όπως ο ΟΑΕΔ, ώστε οι πολιτικές και τα μέτρα παρέμβασής τους στην αγορά εργασίας να βασίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία, ιδιαίτερα ως προς το δυναμισμό της απασχόλησης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διασυνδέοντας έτσι τις πολιτικές απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα αποτελέσει τον κεντρικό μηχανισμό αξιολόγησης και αναβάθμισης των στρατηγικών παρεμβάσεων και πολιτικών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του πρώτου μήνα εφαρμογής του συστήματος, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας είχαν ως εξής.

Πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες

Αραιά αλλά σταθερά συνεχίζονται οι πωλήσεις προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες», στα πρότυπα του πάλαι ποτέ «κινήματος της πατάτας», το οποίο έχει ατονήσει και διατηρείται πλέον μόνο με την υποστήριξη ελάχιστων δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ανεξάρτητες ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπως η Πετρούπολη, ο Δήμος Ρέντη, ο Πειραιάς, ή η Κοκκινιά, μεσολαβούν με διάφορες ομάδες παραγωγών ή ακόμη και ιδιώτες παραγωγούς και διακινητές βασικών τροφίμων, προκειμένου αυτά να έρχονται φθηνότερα έστω και μερικά λεπτά το κιλό στους καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις αλάνες ή τους προστατευόμενους χώρους όπου γίνεται η πώληση των προϊόντων.

Σε περιοχές της περιφέρειας όπως η Πρέβεζα, έχει γίνει προσπάθεια και έχει στηθεί ειδική παρα-λαϊκή αγορά, η οποία ωστόσο δημιουργεί προβλήματα με τους τοπικούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά συμπλοκές και να καλείται η αστυνομία, φέρνοντας σε αδιέξοδα και αμηχανία τους τοπικούς δημάρχους.

Τα πράγματα ωστόσο, ακόμη και στην Αθήνα του μεγάλου αριθμού καταναλωτών, δεν είναι ποτέ τόσο εύκολα όσο φαίνονται, καθώς δεν υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ενημέρωσης των καταναλωτών για τις δραστηριότητες αυτές των ανεξάρτητων ομάδων, πέρα από ανακοινώσεις που τοιχοκολλούνται άτακτα σε τοίχους, ή στάσεις λεωφορείων.

Σ αυτές τις αυτοσχέδιες αφίσες, έχουν τυπωθεί τηλέφωνα επικοινωνίας προκειμένου να γίνονται παραγγελίες καθώς, δεν είναι πια καθόλου σίγουρο ότι τα προϊόντα που θα έρθουν από μακριά στην Αθήνα, από Κριεκούκι ή τις Πρέσπες ή τον Έβρο, θα πωληθούν άμεσα, ιδιαίτερα δε, τα ευπαθή προϊόντα που αλλοιώνονται άμεσα.

Οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα όπως ο τραχανάς, οι χυλόπιτες ή τα λαζάνια, ξεκινούν από 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ άλλα προϊόντα όπως η γραβιέρα πωλούνται 9,50 ευρώ το κιλό, η φέτα προς 6,80 και το ανθότυρο 4 ευρώ το κιλό, όταν στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, η φέτα επί παραδείγματι πωλείται κοντά στα 8 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1,20 ευρώ ακριβότερα.

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πάντως είναι ότι έχει σχεδόν εκλείψει η πώληση της πατάτας, παρ ότι έχει δώσει το όνομά της στο κίνημα, καθώς έχει μεγάλη ζήτηση και ικανοποιητική εμπορική τιμή, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρει πλέον τους παραγωγούς να μπουν στην περιπέτεια της εμπλοκής τους σε πώλησή της μέσα από μη εμπορικά δίκτυα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα όπως τα τυροκομικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πώλησης δεν βρίσκονται σε ψυγεία κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ οι θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών εμπόρων κάνουν λόγο για πάρτι φοροδιαφυγής καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε κόπτονται εικονικές είτε δεν κόβονται καθόλου αποδείξεις στους καταναλωτές...

Ζάκυνθος: Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 17.00, έξω από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, οι εργαζόμενοι του γενικού νοσοκομείου της πόλης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις του ιδρύματος, αλλά και για μη τήρηση υποσχέσεων από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, μαζί με τον βουλευτή Ζακύνθου Σταύρο Κοντονή, είχαν επισκεφθεί τον υπουργό, ο οποίος - όπως ανέφεραν - είχε δεσμευτεί για άμεση καταβολή 45.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του νέου νοσοκομείου αλλά και για αύξηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος.

Μετά το συλλαλητήριο, θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός στο λιμάνι του νησιού.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται - για δεύτερη εβδομάδα - η επίσχεση εργασίας των γιατρών στο νοσοκομείο, ενώ τετράωρες στάσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι. Αύριο, στις 13.00, θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ένα λουλούδι στο Σύνταγμα για το Δημήτρη Χριστούλα

Ένας χρόνος πέρασε από την αυτοκτονία του συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα στο Σύνταγμα και πολλοί απλοί πολίτες έσπευσαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Χριστούλας αυτοπυροβολήθηκε δημοσίως, διαμαρτυρόμενος για την ελληνική κρίση χρέους.
Ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες της κόρης του αλλά και γειτόνων, ο Δημήτρης Χριστούλας ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις λαϊκές διεκδικήσεις των τελευταίων ετών.
Ο θάνατός του προκάλεσε αυθόρμητη συρροή ανθρώπων που ήρθαν για να τοποθετήσουν λουλούδια και σημειώματα στον τόπο όπου πέθανε. Τη νύχτα της 4ης Απριλίου ακολούθησαν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποχώρηση των τσολιάδων από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Η πολιτική κηδεία του έγινε στις 7 Απριλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία, μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί.

Το σημείωμα που άφησε ο 77χρονος μετά το θάνατό του



*η εξωτερική φωτογραφία είναι από το λογαριασμό twitter του Μάκη Συνοδινού

Σπασμένα ποτήρια, μικρόφωνα και αποβολές στην προανακριτική

Σκηνές απείρου κάλλους σημειώνονται από το πρωί στην προανακριτική, όπου καταθέτει ο Ευ. Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με την ένταση να χτυπάει κόκκινο, ποτήρια και μικρόφωνα να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ σημειώθηκε και μια αποβολή βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για απαξιωτική συμπεριφορά εκτός ορίων.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Ευ. Βενιζέλου στην Προανακριτική, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναγκάστηκε να αποβάλλει από τη συνεδρίαση το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλίας Κασιδιάρης - που είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης και ξαναεπέστρεψε - μίλησε απαξιωτικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τον "γελοίο και χοντρό", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος τον απέβαλε από την αίθουσα.
Μάλιστα, ο Κασιδιάρης άρχισε να σπάει ποτήρια και να πετάει τα μικρόφωνα !

Οι καυτοί διάλογοι

"Θέλω να καταγγείλω ότι ο κ. Βενιζέλος μιλάει προσβλητικά για τα μέλη της Προανακριτικής", ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης και απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του είπε: "Εσύ δεν έχεις τεστοστερόνη που ανεβαίνεις στο βήμα και λες άντε καλέ".
"Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές, κ. πρόεδρε προστατέψτε με", σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
"Εγώ είμαι άνδρας. Δεν είμαι λαμόγιο. Δεν είμαι απατεώνας εγώ", αντέτεινε ο κ. Κασιδιάρης για να εισπράξει την απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
"Είσαι, όμως, φασίστας. Η Βουλή δεν μπορεί να έχει διάλογο με τέτοιες ναζιστικές συμπεριφορές".
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει με ένταση το χέρι του στο έδρανο, ενώ πέταξε ένα ποτήρι, που έσπασε μαζί με ένα μικρόφωνο.
"Σκάσε, είσαι γελοίος, χοντρός", φώναξε ο κ. Κασιδιάρης στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε την προστασία του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, με τη σειρά του αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν είχε συμμορφωθεί με τις προηγούμενες παραινέσεις του να δείξει κόσμια συμπεριφορά.

Επεισόδια με το... καλημέρα

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί και άλλο επεισόδιο. Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διακόπηκε για λίγα λεπτά, λόγω ενός φραστικού επεισοδίου μεταξύ των κυρίων Κασιδιάρη και Γεωργιάδη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε ερωτήσεις στον εξεταζόμενο Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον Ηλία Κασιδιάρη, σχολιάζοντας τις ερωτήσεις του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής.
Το προεδρείο διέκοψε τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Την ώρα της διακοπής, βγαίνοντας από την αίθουσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αυξημένη τεστοστερόνη. "Υπάρχει ένταση λόγω αυξημένης τεστοστερόνης. Η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ενδοκρινολογία προηγείται της ψυχιατρικής ή το αντίθετο", τόνισε.
Μετά τον κ. Βενιζέλο, από την αίθουσα βγήκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους : "Κοιτάξτε προνομιακή μεταχείριση μάρτυρα. Μπαίνει και βγαίνει όποτε θέλει".
Ερωτήσεις αυτή την ώρα, στον κ. Βενιζέλο απευθύνει η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδικούν σε οξυμένους τόνους ...νομικού περιεχομένου. Απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Βενιζέλος της είπε "μη με απειλείτε. Είναι αδίκημα" για να ανταπαντήσει η κ. Κωνσταντοπούλου: "Η άρνησή σας να απαντήσετε έχει έννομες συνέπειες".

Ο Βενιζέλος δείχνει Διώτη-Μπίκα-Παπακωνσταντίνου

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, καθώς και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή (από τον κ. Διώτη) να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας δείχνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι του παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.
Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι "κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας", επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Με αγνόησαν". Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος προκύπτει ότι "ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ήμουν εγώ".
"Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος", είπε επίσης.

Η δήλωση Κασιδιάρη

Ο κ. Κασιδιάρης σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντίδρασή του λέγοντας: "Δέχτηκα ανοίκεια επίθεση από ένα πολιτικό ανδρείκελο που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με πρόσβαλλε και στη συνέχεια καλούσε την αστυνομία για να με βγάλουν από την αίθουσα".

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Θα πρέπει να είναι καθαρό ότι εντός των σημερινών πλαισίων κοινοβουλευτισμού δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λύση υπέρ του λαού. Ούτε να προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή πορείας. Ο λόγος είναι απλός: οι κυβερνώντες έχουν περάσει στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας όλες τις βασικές δεσμεύσεις προς του δανειστές και την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να είναι άκρως ευάλωτη η χώρα σε πιέσεις, εκβιασμούς, ακόμη και επεμβάσεις άνωθεν και έξωθεν.

Μόνο με την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος δεσμεύσεων και συμφωνιών μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή πορείας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την πλειοψηφία του λαού εξαναγκάζοντας σε παραίτηση την κυβέρνηση και σε διάλυση το κοινοβούλιο με σκοπό να υπάρξει μια έκτακτη, προσωρινή κυβέρνηση που μπορούμε να την ονομάσουμε Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας που θα έχει σαν βασική αποστολή να διακόψει τη συνέχεια του κράτους και να ανοίξει τον δρόμο για την διαδοχή του κράτους από μια νέα πολιτική και πολιτειακή μορφή του κυρίαρχου λαού. Πράγμα που μπορεί να γίνει με όρους δημοκρατίας μόνο με έναν τρόπο: την σύγκληση Συντακτική Εθνοσυνέλευσης και την ψήφιση νέου Συντάγματος, νέου θεμελιώδους νόμου που θα επανακαθορίζει από μηδενικής βάσης όλες τις σχέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του ελληνικού λαού.
Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας θα αναδειχθεί από τα κάτω, δηλαδή από εκείνες τις συλλογικότητες που θα ηγηθούν της ανατροπής και θα εκφράζουν μαχητικά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η Επιτροπή αυτή θα αναλάβει να διοικεί στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης με Συντακτικές Πράξεις. Την σύνταξη και την υλοποίηση των Συντακτικών Πράξεων θα αναλάβουν οι γενικές συνελεύσεις και οι συλλογικότητες του λαού σε κάθε τομέα ευθύνης και κοινωνικής δράσης.
Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει από την πρώτη στιγμή ο λαός απευθείας θα μάθει να αποφασίζει και να διευθετεί τις υποθέσεις του στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, κοκ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί από μηδενικής βάσης ολόκληρη η δημόσια διοίκηση και να απαλλαγεί από τον βραχνά της πολιτικής και κομματικής υποδούλωσης, καθώς επίσης και του φιλοτομαρισμού που κυριαρχεί. Ενώ ταυτόχρονα η τοπική αυτοδιοίκηση θα επανιδρυθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες ως κοινότητα αυτοδιοικούμενων πολιτών στη βάση της δικής τους ελεύθερης συλλογικής θέλησης.
Μια από τις πρώτες Συντακτικές Πράξεις της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας θα είναι η κατάρτιση κατηγορητηρίου και η συγκρότηση ενός μικτού ορκωτού δικαστηρίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών όπου θα λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και άλλοι που διέπραξαν εσχάτη προδοσία εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας. Στο σκαμνί οφείλει να καθίσει όχι μόνο η συμπολίτευση, αλλά και η αντιπολίτευση που όλο αυτό το διάστημα με την παρουσία της στην Βουλή νομιμοποιεί τις απανωτές εκτροπές και τις βάναυσες παραβιάσεις ακόμη και των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού.
Επίσης αυτή η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας θα ανακοινώσει την αποδέσμευση από το ευρώ και την ΟΝΕ το ταχύτερο δυνατό και την συντεταγμένη επιστροφή σε Εθνικό νόμισμα. Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει ότι σταματά όλες τις πληρωμές των δανειστών της χώρας. Με βάση την Συνθήκη της Βιέννης του 1969, που το 1980 μετατράπηκε σε σύμβαση του ΟΗΕ, αλλά και με βάση τις βασικές προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, θα ανακοινώσει ότι όλες οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που υπεγράφησαν από την εποχή του πρώτου μνημονίου θεωρούνται ότι δεν διαθέτουν οιανδήποτε νομική ισχύ καθώς επιβλήθηκαν στην χώρα με ανοιχτές απειλές για άσκηση βίας, δηλαδή με εκβιασμό. Κι επομένως θεωρούνται ως μηδέποτε γενόμενες.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα καθίσουν στο σκαμνί οι Έλληνες πολιτικοί που αποδέχτηκαν τον εκβιασμό και έτσι διέπραξαν εσχάτη προδοσία. Όπως επίσης και ο λόγος που θα κινηθεί το ελληνικό κράτος εναντίον των κυβερνώντων και των αξιωματούχων της ευρωζώνης που επέβαλαν με εκβιασμούς και πιέσεις την μαζική εξόντωση του ελληνικού λαού διαμέσου των επιβαλλόμενων πολιτικών, ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας κατά τα προβλεπόμενα του διεθνούς ποινικού δικαίου.
ΤΑ 25 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 ημέρες μιας νέας διακυβέρνησης από τον ίδιο τον λαό με την μορφή της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για 25 δέσμες μέτρων που πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τις πρώτες 100 ημέρες, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανοικοδόμηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Αν δεν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι 25 δέσμες μέτρων από τις πρώτες 100 ημέρες της πολιτικής μεταβολής, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, ούτε για ριζική αλλαγή πορείας. Όσο καθυστερεί η εφαρμογή τους τόσο θα βαθαίνει η ύφεση, τόσο θα καταρρέει η οικονομία και τόσο η χώρα θα είναι ανοιχτή σε πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Ποιες είναι αυτές οι 25 δέσμες μέτρων που οφείλουμε να εφαρμόσουμε από τις πρώτες ημέρες; 
 
1. Εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου ταχύρρυθμης παραγωγικής ανασυγκρότησης με βασικό μοχλό τον δημόσιο τομέα και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, προσανατολισμένο κατά προτεραιότητα στην ανάπτυξη της παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικής προστιθέμενης αξίας και της σταθερής απασχόλησης απαλλαγμένο από τα ασφυκτικά δεσμά των μεγάλων έργων ‘κοινοτικής’ επιλογής’ αλλά και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών κυκλωμάτων.
2. Επαναφορά όλων των μισθών, συντάξεων και απολαβών στο επίπεδο της 5ης Μαΐου 2010 έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες από τη μακρόχρονη λιτότητα και να αναζωογονηθεί αποτελεσματικά η εσωτερική αγορά. Η οικονομία δεν πάσχει από έλλειψη δανείων αλλά πεθαίνει λόγω εξαφάνισης της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού.
3. Νομοθετική κατοχύρωση των κατώτερων αποδοχών που θα καλύπτουν τις ετήσιες πραγματικές βασικές ανάγκες της εργατοϋπαλληλικής οικογένειας και των κατώτερων συντάξεων στο 80% αυτών των αποδοχών.
4. Θεσμοθέτηση γνήσιας Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στη βάση ενός αυθεντικού τιμάριθμου, που να μετρά το αληθινό κόστος ζωής για το εργαζόμενο νοικοκυριό.
5. Κατάργηση όλων των μορφών ‘ευλύγιστης’, ‘προσωρινής’ και ‘μερικής απασχόλησης’, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και κατοχύρωση ανελαστικών στη βάση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.
6. Εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους χωρίς κανενός είδους προαπαιτήσεις, διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.
7. Μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ταμείο ασφάλισης κατά της ανεργίας με τον επαναπροσανατολισμό του συνόλου των πόρων του στην πραγματική στήριξη των ανέργων, με το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας και την πλήρη κατοχύρωση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ανέργων.
8. Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων, ρυθμίσεων και διατάξεων, επιστροφή των χρεών του κράτους και των ιδιωτών στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, πλήρη απεξάρτηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, κατοχύρωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του και ουσιαστική αύξηση της συμβολής εργοδοτών και κράτους.
9. Κατοχύρωση ενός πραγματικά δημοσίου αυτοδιαχειριζόμενου και με κοινωνικό έλεγχο συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δεν θα αποτελεί προθάλαμο για την ιδιωτική υγεία, ούτε θα το νέμονται ιδιώτες προμηθευτές, πολυεθνικές και ποικίλα κυκλώματα.
10. Εξασφάλιση μιας ενιαίας δημόσιας δωρεάν παιδείας στη βάσει του υποχρεωτικού δημόσιου δωδεκαετούς σχολείου και της δημόσιας ανώτατης παιδείας στη βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων για μόρφωση, έρευνα, ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή.
11. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και φοροκινήτρων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβολή συσσωρευτικής φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, στις χρηματιστικές συναλλαγές όλων των ειδών και στις πολύ μεγάλες περιουσίες κινητών και ακίνητων αξιών, όχι μόνο των φυσικών αλλά και των νομικών προσώπων.
12. Δραστική μείωση στο μισό της άμεσης φορολογίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων και αξιοποίηση του συνόλου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και άλλων επιδοτήσεων του κράτους για την άμεση στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.
13. Αναπροσαρμογή του ΦΠΑ με κριτήριο την ελάφρυνση του λαϊκού τζίρου και την επιβάρυνση της πολυτελούς ή παρασιτικής κατανάλωσης. Πλήρης διαγραφή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που προέκυψαν από νόμους, διατάξεις και πολιτικές που επιβλήθηκαν μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου.
14. Ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με την αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων και με σκοπό να πάψει να λειτουργεί ως μηχανισμός αφαίμαξης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, της μικρής επιχείρησης και του ατομικού παραγωγού. Ειδική φορολογική μέριμνα πρέπει να υπάρξει ώστε να δοθούν κίνητρα για εθελοντικές συνενώσεις ατομικών παραγωγών και καταναλωτών, κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς.
15. Ριζική αναμόρφωση όλων των δαπανών διακυβέρνησης του κράτους με πρώτη και κύρια τη δραστική περικοπή των φανερών και μη δαπανών που συνδέονται με την κυβέρνηση, με υπουργούς, συμβούλους, βουλευτές και κόμματα, την αναθεώρηση ολόκληρης της πολιτικής κρατικών προμηθειών, την κατάργηση του σκόπιμου διοικητικού υδροκεφαλισμού, των υπεργολαβιών και εκχωρήσεων, την αναδρομική διεκδίκηση ολόκληρης της περιουσίας του δημοσίου, κινητής και ακίνητης, που δόθηκε χαριστικά, καταπατήθηκε ή ξεπουλήθηκε κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις, την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και όλων των «ειδικών λογαριασμών», την κατάργηση όλων των αποκαλούμενων «ανεξάρτητων αρχών», την άμεση καταγγελία όλων των λεόντειων, χαριστικών και αποικιοκρατικών συμβάσεων και συμφωνιών του δημοσίου με «ημέτερους» και επιχειρηματικά συμφέροντα, την κατάργηση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ και άλλων «εθελοντικών» ή ιδιωτικών οργανώσεων, την εκ βάθρων αναθεώρηση του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών στη βάση των πραγματικών αναγκών για την εθνική άμυνα.
16. Εθνικοποίηση όλων των παλιών ΔΕΚΟ και την απεξάρτησή τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις νέμονται με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και των σχέσεών τους τόσο ως προς την κυβέρνηση όσο και ως προς την αγορά, τον εξορθολογισμό τους προς όφελος της εργαζόμενης κοινωνίας, την επιβολή εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που δεν θα αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για το λαϊκό νοικοκυριό καθώς και την προστασία βασικών κοινωνικών και δημόσιων αγαθών από την κερδοσκοπία και τα ιδιωτικά μονοπώλια.
17. Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως και των μεγάλων τραπεζών με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της χρηματοπιστωτικής επιβάρυνσης της οικονομίας, των αναπροσανατολισμό τραπεζικού συστήματος από την τοκογλυφία και την κερδοσκοπία με «τοξικά» και μη προϊόντα στην πιστωτική στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας σε συνδυασμό με την κατάργηση των στεγανών και των απορρήτων του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας του κοινωνικού ελέγχου στις τραπεζικές λειτουργίες.
18. Αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με τη διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών όσων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, με την άμεση θέσπιση αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων για την τραπεζική χρηματοδότηση, την κατάργηση όλων των επιπλέον χρεώσεων που συνοδεύουν τις χορηγήσεις και την επιβολή ανώτερων επιπέδων επιτοκίων χρηματοδότησης τα οποία θα καθορίζονται με βάση το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς αλλά και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.
19. Χτύπημα των μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά, μέσα από τη δυναμική ανάπτυξη του παραγωγικού ρόλου του κράτους, την απαγόρευση λειτουργίας παράκτιων εταιριών, την κατάργηση των εμπορικών και άλλων απορρήτων, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, επιβολή εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις -ιδίως δε στις πολυεθνικές-, την προνομιακή ενίσχυση του συνεταιρισμού, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, όπως και των άμεσων παραγωγών.
20. Άμεση στήριξη του εισοδήματος των αγροτών σε συνδυασμό με την στήριξη της παραγωγής τους που σημαίνει επιβολή καθεστώτος ανταγωνιστικής προστασίας της εγχώριας παραγωγής με βάσει κριτήρια ποιότητας και παραγωγικότητας, άμεση διαγραφή όλων των χρεών για τους υπερχρεωμένους παραγωγούς, χτύπημα της δικτατορίας των χονδρεμπόρων και των κάθε λογής μεσαζόντων, έτσι ώστε ο αγρότης να εξασφαλίζει ικανοποιητικές τιμές παραγωγού και ο καταναλωτής χαμηλές τιμές αγοράς.
21. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων με όλους τους λαούς και όλα τα κράτη στη βάση της πλήρους ελευθερίας των συναλλαγών και του αμοιβαίου οφέλους, ενάντια στη μονοπώληση της τεχνολογίας και της αγοράς από τις πολυεθνικές, ενάντια στα δεσμά και τους περιορισμούς που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι «οικονομικές ολοκληρώσεις» των ισχυρών και των αγορών.
22. Κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για τις εθνικές και τοπικές εκλογές με κατάργηση κάθε αντιδημοκρατικού νόμου, ρύθμισης και μέτρου που νοθεύει την αυθεντική και ισότιμη συμμετοχή και έκφραση του λαού. Μαζί με την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, των ΜΚΟ και ιδιωτικών ιδρυμάτων.
23. Δημοσιοποίηση και δημόσια αποκήρυξη όλων των μυστικών ή άλλων συμφωνιών, δεσμεύσεων και συνθηκών που έχουν αποδεχθεί κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και μονομερώς με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτουν τα άμεσα συμφέροντα του λαού και της χώρας, υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της και θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική της ακεραιότητα.
24. Άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών που έχουν σταλεί στο εξωτερικό και υιοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων που δεν θα επιτρέπουν σε καμία ξένη δύναμη να χρησιμοποιεί την επικράτεια της χώρας για τους δικούς της πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.
25. Προκήρυξη εκλογών για Συντακτική Εθνοσυνέλευση με ευρύ μέτρο εκπροσώπησης του ίδιου του λαού και με μοναδικό σκοπό τη σύνταξη και ψήφιση νέου αληθινά δημοκρατικού Συντάγματος.
Με την ψήφιση του νέου Συντάγματος η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας διαλύεται μαζί με την Συντακτική Εθνοσυνέλευση και προκυρήσσονται εκλογές για την τακτική διακυβέρνηση της νέας δημοκρατικής πολιτείας των Ελλήνων πολιτών.
 

Ο Μύθος της «διαπραγμάτευσης» και της «άλλης ΕΕ»

Η πραγματικότητα έχει σωριάσει με πάταγο όλον αυτόν τον όγκο των «αντιμνημονιακών» παραμυθιών περί «διαπραγμάτευσης», καθώς και το συνακόλουθο ιδεολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική μεταρρύθμιση» της Ευρώπης, ΕΝΤΟΣ της ΕΕ και του ευρώ.
Η Κύπρος έδωσε τη χαριστική βολή σ’ αυτούς τους μύθους.


 
Το «ΟΧΙ» της Βουλής (από όλες τις πολιτικές δυνάμεις) οδήγησε σε μια «διαπραγμάτευση» που έδωσε τη χαριστική βολή στην Κύπρο: Στο γενικό οικονομικό της ολοκαύτωμα και στην απευθείας μετατροπή της (με άλμα) στην κατάσταση του προτεκτοράτου, στη νέα αυτή μορφή αποικίας των μαφιόζων του χρήματος…

Στην Κύπρο περάσαμε στο ανώτατο «στάδιο» της «θεωρίας» των «διαπραγματευτικών σταδίων» (των «διαπραγματεύσεων» με τα αρπακτικά του καπιταλισμού): Αυτό της κατάσχεσης των καταθέσεων και κατ’ επέκταση των ιδιωτικών περιουσιών (ατομικής ιδιοκτησίας).

Η Κύπρος έδωσε το τελικό αποτύπωμα κάθε «διαπραγμάτευσης», τη σιδερένια «διαλεκτική» της…

Βρίσκουμε και εδώ το νόμο της «ανισόμετρης και συνδυασμένης ανάπτυξης» από την πλευρά ΟΧΙ των προοδευτικών η επαναστατικών ανατροπών, αλλά από την πλευρά των ευρω-αντεπαναστατικών εξελίξεων, από την πλευρά του νεοταξικού φασισμού…

Η Κύπρος πέρασε απευθείας στο τελευταίο «στάδιο» της ευρω-αντεπαναστατικής κακουργίας και βαρβαρότητας: Στις κατασχέσεις της ατομικής ιδιοκτησίας.

ΤΩΡΑ θα ακολουθήσουν και οι άλλες μορφές κατασχέσεων: Στους μισθούς, στις συντάξεις κ.λπ…

Στην Ελλάδα αρχίσαμε από τα πρώτα «στάδια»: Σε «κουρέματα» μισθών, συντάξεων, Ασφαλιστικών Ταμείων, σε «χαράτσια» και στην κατάλυση κάθε κοινωνικού κεκτημένου…

Τώρα προωθούν την επιβολή του τελευταίου σταδίου: Τον ολοκληρωτισμό των κατασχέσεων.



Διαβάζουμε το μικρό σχόλιο του Νίκου Μπογιόπουλου:

«Η πρώτη επιστολή από τις Εφορίες προς τα εκατομμύρια των αγρίως φοροληστευθέντων Ελλήνων απεστάλη. Ακολουθεί δεύτερη και θα έρθει και τρίτη...
Εκεί, ειδικώς, στην τρίτη επιστολή, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, θα ξεκαθαρίζει προς τα αγρίως φοροληστευθέντα εκατομμύρια των Ελλήνων ότι αν δεν έχουν να πληρώσουν οφειλές άνω των 300 ευρώ προς την Εφορία, τότε το κράτος των «σωτήρων» θα αρχίσει τις διαδικασίες κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων...
Το σημειώνουμε διότι μόλις προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι κατασχέσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Κύπρο, στην Ελλάδα δεν θα γίνουν.
Αν μάλιστα το δούμε από τη σκοπιά του κ. Προβόπουλου, τότε ο διοικητής είναι ειλικρινέστατος. Και τούτο διότι στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους, ετοιμάζουν κάτι «άλλο», κάτι πολύ περισσότερο κι απ' ό,τι έγινε στην Κύπρο: Εδώ, δε θα περιοριστούν «μόνο» στις κατασχέσεις καταθέσεων. Εδώ ετοιμάζουν κατασχέσεις και των μισθών! Και των συντάξεων!».


 ΚΑΜΙΑ «άλλη Ευρώπη» μέσα στην ΕΕ και το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει: Αυτό αποτελεί την πιο καταστροφική και θανάσιμη ΟΥΤΟΠΙΑ.

ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ (οι δυνάμεις των καπιταλιστικών κοινοβουλίων, οι δυνάμεις που έχουν καταστρέψει κάθε κύτταρο των λαϊκών ΑΓΩΝΩΝ) αποτελούν το δωσίλογο υπηρετικό προσωπικό του 4ου Ράιχ…

Δεξιοί, «αριστεροί», «σοσιαλιστές» κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, με παραλλαγές στο «φωνητικό» της ΑΠΑΤΗΣ, με παραλλαγές στα κλισέ της δημαγωγίας.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι από τα πλέον αποκαλυπτικά.

Διαβάζουμε, επ’ αυτού, το σχόλιο του Νίκου Μπογιόπουλου:




Παντού «λάθος»;

«Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας από 108,3% που ήταν το 2011 ανέβηκε το 2012 στο 123,6% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό της έλλειμμα ανέβηκε στο 6,4% το 2012 από 4,4% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία
δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας. Η Πορτογαλία μπήκε σε καθεστώς μνημονίου το Μάη του 2011 - ένα χρόνο μετά την Ελλάδα - με διακηρυγμένο στόχο από την εγχώρια πλουτοκρατία τη μείωση του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων. Ενα χρόνο όμως μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νούμερα πήραν την ανηφόρα...

Σ' αυτό το διάστημα το σοσιαλδημοκρατικό και το κεντροδεξιό κόμμα της Πορτογαλίας σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα επέβαλαν πλήθος βάρβαρων μέτρων που διέλυσαν μισθούς και συντάξεις, εκτίναξαν την ανεργία, αύξησαν τη φτώχεια, δημιούργησαν ουρές συσσιτίων. Τα παιδιά των Πορτογάλων - όπως και στην Ελλάδα - λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα...

Στον προϋπολογισμό του 2012, πρώτο προϋπολογισμό μετά το μνημόνιο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με τη στήριξη και των σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ άλλων επέβαλε: «Μαχαίρι» σε δώρα και επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ, μειώσεις των συντάξεων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων, αύξηση του ΦΠΑ, δραματικές περικοπές στην υγεία και την εκπαίδευση.

Με τον προϋπολογισμό του 2013 επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών, 12.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πρόσθετες περικοπές σε υγεία και φαρμακευτικές δαπάνες.

Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις... «διαπραγματεύσεις» και τις «επαναδιαπραγματεύσεις» της πορτογαλικής πολιτικής ηγεσίας για το μνημόνιο με την ΕΕ και την τρόικα.

Η τελευταία, μάλιστα, η τρόικα, εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κατέγραφε συνολική συρρίκνωση κατά 4% τα έτη 2011 και 2012 για να ανακάμψει το 2013, ενώ προέβλεπε κορύφωση της ανεργίας στο 13% φέτος. Ωστόσο οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% και η ανεργία έχει ήδη αγγίξει το 17,3%.

Λέτε να συνέβη - και εκεί - «λάθος στον πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ;...». 


πηγη

Κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014; Βεβαιότατον!

Μυστική συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων υπό μορφή φόρου στις αρχές του 2014 - ή ακόμα και στα τέλη του 2013! - συζητείται στους κόλπους των δανειστών μας και συγκεκριμένα σε κύκλους του Γερνανικού Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια της αντίστοιχης λύσης - σοκ που επιβλήθηκε στην Κύπρο!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να ζυμώνει στο παρασκήνιο αντίστοιχο κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων ως μία λύση να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών που έχουν αρχίσει να (ξανά-)δημιουργούνται παρά την ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες.

Η συμφωνία αυτή θα βγει από το συρτάρι στις αρχές του 2014- κάτα ορισμένες όμως πληροφορίες ίσως και νωρίτερα- σε χρόνο που θα ανακύψει εκ νέου το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Παρά τα όσα προεξοφλούνται για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να επανέλθει για πολλοστή φορά σε τροχιά βιωσιμότητας, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει σε νέες διευκολύνσεις για την Ελλάδα, όπως αυτές που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου (δηλαδή μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής δανείων κτλ).

Η Μέρκελ και οι Βόρειοι της Ευρωζώνης δεν θα δεχθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη με νέες αντίστοιχες διευκολύνσεις για την Ελλάδα.

Γι' αυτόν τον λόγο η Γερμανία φέρεται να έχει σκέφτεται να επιβάλλει στο παρασκήνιο ένα ευρύ κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014 προκειμένου έτσι να επέλθει και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους της χώρας μας και παράλληλα να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών χωρίς νέα επιβάρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Θα πρόκειται για ακόμα ένα ληστρικό πείραμα στις πλάτες αυτήν την φορά των Ελλήνων καταθετών.

Η συμφωνία ΣΟΚ που κρατείται μυστική, φέρεται να έχει τεθεί σε γνώση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φυσικά όταν αυτή η συμφωνία ενεργοποιηθεί δεν θα βρίσκεται στην θέση του. Θα έχει όμως υποθηκεύσει ήδη το μέλλον των Ελλήνων.

Άραγε οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης τι λένε για όλα αυτά;

Θα μας το παρουσιάσουν κι αυτήν την "λύση" ως έναν ακόμα εκβιασμό που γίνεται για το... καλό μας;

Πηγή

Το σκοτάδι του Χρέους! Ενας στους τρείς μας, χρωστάει στο Δημόσιο!

Τρεις στους δέκα φορολογουμένους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στα τέλη του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών - οι επιχειρήσεις έχουν βάλει «φέσι» 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ - είναι σαφές, ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.

Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ως μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή τα 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από τις 140 ΔΟΥ το Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι άλλες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έγιναν κοινωνοί των ανησυχιών του πρωθυπουργού που απαιτεί ...αποτελέσματα.

Συνολικά όμως τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 1,550 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι η πορεία είσπραξης των εσόδων από τις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο».

Βέβαια αυτό είναι περισσότερο προπέτασμα καπνού, καθώς η Τρόικα δεν θα εξετάσει τα αποτελέσματα ενός μήνα ή μίας εβδομάδας, αλλά το κατά πόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, ...εκτελείται στο σύνολό της!

Αναγκαία έστω και μικρή ανάσα με άμεση επιστροφή φόρων

Μια αναγκαία ανάσα στην αγορά αναμένεται να προσφέρει, ωστόσο η επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή φόρων σε πάνω από 330.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων ενώ καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων στους δικαιούχους.

Μάλιστα τα ποσά φόρων έως 300.000 ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης επιστρέφονται εντός 10 ημερών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η επιστροφή πραγματοποιείται εντός δυο μηνών.

Έτσι, εντός των προσεχών ημερών περίπου 255.000 φυσικά πρόσωπα θα εισπράξουν επιστροφές φόρων εισοδήματος συνολικού ποσού 94,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 78.000 επιχειρήσεις θα πάρουν πίσω φόρους εισοδήματος ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εντός των επομένων τριών μηνών.

Επιπλέον, το αργότερο σε 3 μήνες αναμένεται να έχουν καταβληθεί επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις. 

Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών, γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ, με όσα έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.