EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΣτΕ: Φορολογείται το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών ΑΕΙ

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι φορολογείται το μηνιαίο ειδικό ερευνητικό επίδομα των 235-323 ευρώ που λαμβάνουν τα μέλη κάθε βαθμίδας του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας.

Ειδικότερα, η Γενική Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη άσκησε αναίρεση «υπέρ του νόμου» επί αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Με την τελευταία αυτή απόφαση του δικαστηρίου της συμπρωτεύουσας κρίθηκε ότι το ειδικό ερευνητικό επίδομα του Ν. 2530/1997 για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων που είχε καταβληθεί σε επίκουρο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπόκειται σε φόρο.

Να σημειωθεί ότι η αναίρεση «υπέρ του νόμου» δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, δηλαδή δεν έχει καμία επίπτωση σε βάρος των διαδίκων, αλλά απλώς έχει σκοπό την έκδοση απόφασης η οποία θα καθιερώσει νομολογία. Η νομολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για άλλες όμοιες υποθέσεις, αφού θα έχει λυθεί ένα νομικό ζήτημα.

Η επταμελής, αυξημένη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 1026/2013 απόφασή του (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισηγητής, η πάρεδρος Όλγα Βασιλάκη), αφού ερμήνευσε τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 4 και 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), αποφάνθηκε ότι το επίμαχο επίδομα «ούτε κατά νόμο ούτε από τη φύση του καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται τα μέλη των ΔΕΠ των Πανεπιστημίων προς εκπλήρωση του λειτουργήματός τους». Τους χορηγείται, προσθέτουν οι δικαστές, «ως ενίσχυση και ως κίνητρο για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, που αποτελεί ένα εκ των βασικών τους καθηκόντων».

Συνεπώς, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη μηνιαία οικονομική παροχή που λαμβάνουν τα μέλη κάθε βαθμίδας των ΔΕΠ των ΑΕΙ αποτελεί πρόσθετη αμοιβή η οποία προσαυξάνει τον μισθό τους και «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος».

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο - Άνοιξε η Λεωφ. Αμαλίας

Μικρή ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στην πλατεία Συντάγματος.





























Η ΑΔΕΔΥ καλούσε τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους να διαδηλώσουν κατά των μέτρων της τρόικας και της συγκυβέρνησης «που οδηγούν στη βαρβαρότητα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και των μετατάξεων, με τη δήθεν αξιολόγηση των εργαζομένων». Τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση είχε ανακοινώσει και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι «τα γεγονότα στην Κύπρο και οι δραματικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ισχυρών... δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορους τους Έλληνες εργαζομένους».

Στο σημείο βρέθηκαν εκατοντάδες μέλη της ΑΔΕΔΥ, ενώ κατέφτασαν και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές.

Συγκεκριμένα, διεξήχθη η 57η Μοτοπορεία Αγανακτισμένων Μοτοσυκλετιστών Ελλάδας, από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως την πλατεία Συντάγματος. Συνολικά 50 μοτοσικλέτες και περίπου 70 αναβάτες βρέθηκαν στην πλατεία, ενισχύοντας τη σημερινή διαδήλωση.

Στις 20.55 άνοιξε η Λεωφ. Αμαλίας, αφού παρέμεινε κλειστή για περίπου δύο ώρες.

Πρωταπριλιά, ο μισθός μικραίνει και δεν είναι ψέμα...

Την κατάργηση των επιδόματος γάμου αντιμετωπίζουν από αύριο, Δευτέρα, 1 Απριλίου, 300 χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας...

Παράλληλα παύουν να ισχύουν και μια σειρά από θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση αλλά δεν έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά, ορισμένες από τις οποίες αντανακλούν και στο ύψος των αμοιβών.

Το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με αυτή, διατηρούντο σε ισχύ μόνο οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούσαν, τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.

Με την ίδια πράξη περιορίστηκε μεταξύ άλλων, η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε τρεις μήνες από τη λήξη τους, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 22% και καταργήθηκε η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με άλλη νομοθετική ρύθμιση, έχει ορισθεί ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.

Παράλληλα από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ, ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βάσει του οποίου, την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη, την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας.

Στη διαβούλευση θα παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Θα μετέχουν επίσης, οι ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς: Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Ερευνητικό ινστιτούτο της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, (ΟΑΕΔ), η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και το ΙΝΣΕΤΕ. Θα υπάρχει επίσης και η γνωμοδότηση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Ήδη η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτών- προετοιμάζει, σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής, πρόταση για τη νομοθετική κατοχύρωση θεσμικού χαρακτήρα προβλέψεων της Εθνικής και κλαδικών συμβάσεων που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί, με στόχο "τη δημιουργία μιας γραμμής ύστατης άμυνας των εργαζομένων".

Ωστόσο, στελέχη της ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή του συνδικάτου σε διαβούλευση για τον βασικό μισθό, εφόσον τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Εργασίας, τάσσονται όμως υπέρ της υπογραφής νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και υποστηρίζουν ότι εκτός από τον μισθό απαιτείται ρύθμιση και συμφωνία σε μια σειρά θεσμικά και εργασιακά ζητήματα όπως οι άδειες ή ο χρόνος εργασίας.

Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους, σύμφωνα με πληροφορίες, όλους τους κοινωνικούς εταίρους που βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειμένου να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η ΓΣΕΕ παραμένει ακέφαλη, καθώς μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στο πλαίσιο του 35ου συνεδρίου της, δεν έχει συγκροτηθεί το νέο προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την τηλεματική σε λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ

Έργο που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο το 2004!

Στην τελική φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ Α.Ε. για την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» με ΣΔΙΤ, μετά την υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους....

Προσφορές υπέβαλαν συγκεκριμένα οι εταιρίες INTRASOFT INTERNATIONAL – INTRAKAT και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNI SYSTEMS.

Η τεχνική αξιολόγηση θα προχωρήσει άμεσα και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός του Απριλίου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και θα αναδειχθεί ανάδοχος.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωσή του, το Δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.

Το έργο της τηλεματικής είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας όπου συνδυάζονται κοινοτικοί πόροι με ιδιωτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση της επένδυσης γίνεται ως εξής:

- 40% του κόστους της αρχικής επένδυσης του έργου θα καταβληθεί ως επιχορήγηση μέσω κοινοτικών πόρων

-60% ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω ίδιων και δανειακών κεφαλαίων.

Οι δαπάνες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης, αναβάθμισης και λειτουργίας του συστήματος αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Στο μεταξύ, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των συγχρόνων τεχνολογιών για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και την συλλογή του κομίστρου.

Τμήμα του αυτόματου συστήματος κομίστρου θα είναι και οι μπάρες. Όπως εκτιμά το υπουργείο ανάπτυξης, συμπληρωματικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αποτελέσει ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών των συγκοινωνιών αλλά και εξασφάλισης των εσόδων τους.

πηγή: Ναυτεμπορική

11 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν τα κόμματα εντός της βδομάδας. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!


Το ποσό - μαμούθ των 11 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν εντός της εβδομάδας ταπολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της υψηλής χρηματοδότησης, παρότι οι περισσότεροι κομματικοί οργανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, αφού αδυνατούν να είναι στοιχειωδώς έστω συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργαζομένους, ενώ εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Πολλά είναι τα ερωτήματα, λοιπόν, που εγείρονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης και όχι το 25-30% που δινόταν από τον προϋπολογισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην εφαρμογή της πρόνοιας του νόμου να πάρουν αναλογικά ποσά για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, λαμβάνουν:
Nέα Δημοκρατία: 2.984.428,16 ευρώ (266.466 ευρώ για έρευνα και επιμόρφωση)
ΣΥΡΙΖΑ: 2.727.248,35 ευρώ (243.504,32 ευρώ για έρευνα και επιμόρφωση)
ΠΑΣΟΚ: 1.370.991,12 ευρώ (122.409,92 για έρευνα και επιμόρφωση)
ΑΝ.ΕΛ.:928.003,45 ευρώ (82.857,45 για έρευνα και επιμόρφωση)
Χρυσή Αυγή: 873.114,83 ευρώ (230.396,11 για έρευνα και επιμόρφωση)
ΔΗΜ.ΑΡ.:811.176,36 ευρώ (72.426,46 για έρευνα και επιμόρφωση)
ΚΚΕ: 648.610,51 (57.911,65 για έρευνα και επιμόρφωση)
ΛΑΟΣ: 230.396,11 ευρώ (20.571,08 για έρευνα και επιμόρφωση).
Οικολόγοι Πράσινοι:230.396,11 ευρώ (20.571,08 για έρευνα και επιμόρφωση)
Δημιουργία Ξανά: 109.135,00 ευρώ (9.744,20 για έρευνα και επιμόρφωση).
Τα χρήματα της «Δημιουργίας Ξανά», όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα τα μοιραστούν το κόμμα του κ. Τζήμερου, με τη «Δράση» του κ. Μάνου, κατόπιν της συμφωνίας που είχαν κάνει στις 17 Ιουλίου του 2012.

«Κατέβα κάτω αν έχεις φιλότιμο, δεν ντρέπεσαι τσιράκι της Τρόικα;»

Αποδοκιμάσθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ Δημήτριος Χριστογιάννης και η βουλευτής θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου κατά την έναρξη του 8ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.
Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου αποχώρησε χωρίς να ανέβη στο Βήμα.

Συγγενείς του Αναστασιάδη σήκωσαν 21 εκατ. ευρώ από την Κύπρο, λίγο πριν το κούρεμα!

Μετά τις λίστες με τις διαγραφές δανείων Κύπριων πολιτικών και συγγενών τους, άρχισαν να κυκλοφορούν στην Κύπρο και λίστες με αυτούς που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό λίγο πριν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Η εφημερίδα «Χαραυγή» που είναι κομματικό όργανο του ΑΚΕΛ δημοσιεύει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Νίκου Αναστασιάδη, φέρεται να έβγαλε από την Κύπρο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τρείς μόλις μέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  πριν το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα, η εταιρεία που ανήκει σε στενό συγγενή του κ. Αναστασιάδη «έσπασε» πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή τράπεζα συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων(!) ευρώ και τα έστειλε στο Λονδίνο!

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα, δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χαραυγή», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση από πλευράς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις βαριές κατηγορίες.

Για κάποιους πάντως, αυτή είναι μία έμμεση απάντηση από τον προερχόμενο από το ΑΚΕΛ τέως πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος δέχεται έντονη κριτική για αδικαιολόγητο πλουτισμό της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

ΑΚΕΛ: Και υπουργός έβγαλε 300.000 ευρώ πριν από το «κούρεμα»
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε «εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν προς διάφορες κατευθύνσεις από την Λαϊκή Τράπεζα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις 12/3/2013 και 13/3/2013, παραμονές δηλαδή της συμφωνίας για κούρεμα των καταθέσεων».

Με δεδομένη τη παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ετίθετο θέμα κουρέματος, πρόσθεσε, «καλούμε τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και Υπουργός της Κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ», πρόσθεσε.
TI AΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντα σε δημοσίευμα της «Χαραυγής», το οποίο ισχυριζόταν ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του Κυπρίου Προέδρου φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως γράφει, η « ανακοίνωση της εταιρίας Α. Λούτσιος και Υιοί Λτδ, και των κ.κ. Άντη και Κάτιας Λούτσιου, μιλά από μόνη της». «Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα», προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης.

Επαναλαμβάνει ότι «ουδείς εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης».

Επίσης, δηλώνει ότι μεθαύριο, Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσει τον πρόεδρο και τα μέλη της «να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

Η ανακοίνωση της εταιρίας Α. Λούτσιος και Υιοί Λτδ, και των κ.κ. Άντη και Κάτιας Λούτσιου, έχει ως εξής:

1. Η προσπάθεια διασύνδεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή του κυρίου και της κυρίας Άντη και Κάτιας Λούτσιου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο είναι κακόβουλή, αλλά και εσκεμμένη προσπάθεια πολιτικοποίησης καθόλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, ξένων προς τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην εν λόγω εφημερίδα.

2. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Α. Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες Remitonia Co. Ltd, Hercules Investments Ltd και Cyproasian Trading Co. Ltd δεν περιορίζονται στην εισαγωγή αυτοκινήτων αλλά εκτείνονται σε σωρεία οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα Κυπριακών Τραπεζών και κρατικά ομόλογα. Στους ίδιους τομείς δραστηριοποιούνται οι κ.κ. Άντης και Κάτια Λούτσιου.

Β. Μέχρι την 12η Μαρτίου 2013, οι πιο πάνω εταιρείες και η οικογένεια Άντη Λούτσιου, περιλαμβανομένων των παιδιών τους Ετίττας, Δάμωνα και Γιάννου διέθεταν καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου συνολικού ύψους 46.750.000 Ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ποσού 4.000.000 Ευρώ σε Κυπριακά κρατικά ομόλογα επ΄ ονόματι του κ. και της κας Άντη και Κάτιας Λούτσιου. Να σημειωθεί πως το σύνολο των εν λόγω ποσών προέρχονται από κέρδη και εισοδήματα τα οποία έχουν δεόντως φορολογηθεί και κανένα ποσό δεν οφείλεται στο κράτος.

Γ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κατ΄ αντίθεση των ισχυρισμών της εφημερίδας πως ποσό 21.000.000 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ μετέφερε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στον τρεχούμενο λογαριασμό που διατηρεί με την Τράπεζα Κύπρου Λτδ στην Κύπρο το ποσό των 10.500.000 ευρώ το οποίο τοποθετήθηκε σε λογαριασμό προθεσμίας στην εν λόγω τράπεζα, ενώ ποσό 10.500.000 ευρώ μεταφέρθηκε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στην Τράπεζα Barclays PLC Λονδίνου στο όνομα Άντης και Κάτια Λούτσιου, για τους λόγους που εκτίθενται ευθύς αμέσως:

-Για την αποπληρωμή αγοράς δύο ακινήτων στην Ελλάδα από την κα Κάτια Λούτσιου της τάξης 1.100.000 Ευρώ και επιπλέον ποσού 400.000 ευρώ περίπου για τις αναγκαίες ανακαινίσεις των εν λόγω ακινήτων.

-Για την έγκυρη υποβολή προσφοράς ύψους 6.490.000 ευρώ από τον κ. Άντη Λούτσιο για την αγορά ακινήτου του Ελληνικού δημοσίου στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζεται στο εν λόγω ποσό το 8% μεταβιβαστικών τελών σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της προσφοράς.

3. Από τα όσα έχουν εκτεθεί καταφαίνεται ξεκάθαρα πως στις 13 Μαρτίου 2013 παρέμεναν στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ποσά που ανέρχονται σε 36.250.000 ευρώ. Εκ τούτων, ποσό 7.320.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των ασφαλισμένων καταθέσεων, παραμένουν στην Λαϊκή Τράπεζα Λτδ και συνεπώς είναι υπό εκκαθάριση. Ποσό 21.213.300 ευρώ παραμένουν στην Τράπεζα Κύπρου Λτδ, εκ των οποίων τα μη εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 20.613.000 ευρώ και συνεπώς υπόκεινται σε απομείωση και μετατροπή σε μετοχές, και πιο συγκεκριμένα το ποσό των 7.730.000 ευρώ.

4. Από τα πιο πάνω αδιάσειστα στοιχεία προκύπτουν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:
-Αν ως ψευδώς ισχυρίζεται η εφημερίδα, η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και/ή ο κος και η κα Άντης και Κάτια Λούτσιου και/ή τα παιδιά τους είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση, γιατί δεν απέστειλαν στο εξωτερικό το σύνολο των καταθέσεων τους σε περίοδο μάλιστα που η διακίνηση συναλλάγματος ήταν χωρίς τους όποιους περιορισμούς;

-Αν είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση μπορεί να απαντήσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, γιατί να μεταφέρουν σε τράπεζα του εξωτερικού μόνο ποσό 10.500.000 Ευρώ όταν η τελική ζημιά που υπέστησαν ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ;

-Η έστω και ψευδής αναφορά πως ο κος Άντης και η κα Κάτια Λούτσιου μετέφεραν στις 29 Ιανουαρίου 2013 24.000.000 ευρώ στο εξωτερικό, υπονοεί μήπως πως έτυχαν της ίδιας «προνομιακής» ενημέρωσης από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια;

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά τα όσα με σαφήνεια και τεκμηρίωση έχουν εκτεθεί είναι πασίδηλο πως στόχος της εφημερίδας ήταν να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η δυσφήμηση της εταιρείας Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και των συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων.

Τόσο η εταιρεία, όσο και ο κος και η κα Άντη Λούτσιου καλούν την εφημερίδα «Χαραυγή» και όσους αναδημοσίευσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς της όπως προβούν άμεσα σε ανασκευή και αποκατάσταση της αλήθειας διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα και ρητά δηλώνουμε πως είμαστε στην διάθεση της ερευνητικής επιτροπής ή/και των όποιων άλλων αρμοδίων οργάνων της δημοκρατίας προς επαλήθευση των πραγματικών γεγονότων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Μήπως δικαιώνεται ο Τσίπρας για το «Ολαντρέου»;

Σε μια από τις δραματικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας και της Κύπρου κάποιοι έλαμψαν δια της απουσίας τους…
Οι Έλληνες «γκουρού» της διπλωματίας είχαν σπεύσει να λοιδορήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όταν στο ενδιάμεσο διάστημα των δύο εκλογών, του Μαΐου και του Ιουνίου, σε επίσκεψή του στη Γαλλία είχε επιστήσει την προσοχή στον Φρανσουά Ολάντ να μην γίνει «Ολαντρέου». Ο ομολογουμένως παράδοξος για τα διεθνή δεδομένα  χαρακτηρισμός του Αλέξη Τσίπρα για το Γάλλο Πρόεδρο, σε γαλλικό έδαφος κιόλας, φαίνεται να δικαιώνεται. Ο πολλά υποσχόμενος κ. Ολάντ δείχνει αδύναμος να αρθρώσει λόγο μπροστά στην καγκελάριο Μέρκελ, σέρνοντας τη Γαλλία πίσω από το «γερμανικό άρμα».
Ένα μήνα και κάτι μετά από τη φανφαρώδη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, που στέφθηκε από μεγάλη «επιτυχία», τα αποτελέσματα έγιναν αμέσως φανερά… Οι υποσχέσεις για επενδύσεις έχουν αντικατασταθεί από κλείσιμο παραρτημάτων και θυγατρικών εταιριών γαλλικών συμφερόντων και μεταφορά τους στο εξωτερικό, όπως η LAFARGE και η MICHELIN. Η μόνη συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, «δικαιώνοντας» απόλυτα τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου, «δεν ήρθα να πουλήσω εξοπλισμούς»!
Και όσον αφορά τα πιο πρόσφατα και πιο σοβαρά, το κρίσιμο τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2013 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ματαίωση του συνθήματος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία». Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν εξαφανισμένος, ενώ ο μέχρι πρότινος συμπαθής και μετρημένος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μιλούσε για «πλυντήρια» αναφερόμενος στην Κύπρο, ξεχνώντας προφανώς τι συμβαίνει σε οικονομικούς παραδείσους που ελέγχει ατύπως η Γαλλία.
Οι Έλληνες έχουν στενούς και βαθείς δεσμούς με τους Γάλλους. Θυμούνται τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον Φρανσουά Μιτεράν, τους γάλλους διανοούμενους και τη βοήθεια σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές από το γαλλικό κράτος και το γαλλικό λαό. Απλά δεν ξεχνούν, όπως και οι ίδιοι Γάλλοι άλλωστε, την καταστροφή της Σμύρνης και το «σύνδρομο του Βισύ»…

Tα 18 σημεία που ξεχάστηκαν μετά την καταμέτρηση των ψήφων

Οι 18 προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς με την πρόθεση να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα και το ΔΝΤ ήταν  οι εξής: 
  •  Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.  (Δεν έγινε τίποτα σε κανένα επίπεδο)
  • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια. (Δεν έγινε τίποτα οι όροι χορήγησης σε πολλά επαγγέλματα χειροτέρεψαν και το επίδομα μειωθηκε αφού είναι συνδεδεμένο με τον κατώτερο μισθό για τον οποίο συζητιέται μειωση)
  • Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς. ( ελήφθη απόφαση για Επίδομα 360 ευρώ σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη όμως δεν έχει δοθεί)
  • Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. (Δεν έγινε τίποτα)
  • Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. (Τα πράγματα χειροτέρεψαν οι μισθοί έπεσαν καταργηθηκε το επίδομα γάμου και συζητούν την κατάργηση των τριετιών )
  • Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.  ( Καταργήθηκε  και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα η φοροαπαλλαγές λόγω παιδιών τα πολυτεκνικά επιδόματα .)
  • Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους. ( Το χαράτσι επεκτείνεται και το 2013 και το 2014 και εξισώθηκε ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης)
  • Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.  ( Δεν έγινε μείωση συντελεστών αλλά μείωση κλιμακίων από 8 σε τρία και αύξηση τη παρακράτησης όλων.)
  • Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον. (Δεν έγινε τίποτα)
  • Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. (Δεν έγινε τίποτα- απολύθηκαν κάποιοι επίορκοι)
  • Μέτρα για τους δανειολήπτες. (Δεν έγινε τίποτα τελος Μαρτίου ήταν να γίνουν ανακοινώσεις)
  • Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία. (Δεν έγινε τίποτα επεξεργάζονται σενάρια οι αρμόδιοι)
  • Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. (Δεν έγινε τίποτα)
  • Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά. (έγινε)
  • Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. (έγινε κάτι αλλα ταμειακό αποτέλεσμα δεν υπάρχει)
  • Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.  (Δεν έγινε τίποτα)
  • Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.  (Δεν έγινε τίποτα έκλεισε ο Εβρος αλλά γέμισαν τα νησιά. Σιωπηλά ξανανοίγει ο Εβρος)
  • Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ. (Δεν έγινε τίποτα)