EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Bail-in: Μετάβαση στην εποχή της απόλυτης ανασφάλειας και της νόμιμης κλοπής

H κλοπή ιδιωτικού πλούτου από το κράτος, όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες στην Κύπρο, όταν μάλιστα ως πρώτη και ύψιστη αρχή στα καταστατικά του αναφέρεται η άνευ όρων προστασία του, αποτελεί μια πρωτάκουστη στροφή της Ευρώπης από τα προτάγματα του φιλελευθερισμού στα οποία για αιώνες γαλουχήθηκε, στην αυθαιρεσία των δικτατοριών και ακόμα πιο πίσω, σε εποχές ασύντακτες και πολιτειακά αδιευκρίνιστες.

Αν οι περισσότεροι έπεσαν από τα σύννεφα, θα πρέπει να είχαν προσέξει τα συνεχόμενα δημοσιεύματα, εδώ και μήνες του Reuters για το ενδεχόμενο αυτό, τα οποία έρχονταν, διαψεύδονταν, αποσύρονταν και επανέρχονταν.

Και πριν από αυτά, ήταν και τα δημοσιεύματα του Spiegel, ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, που δρώντας ξεκάθαρα σαν το λαγό του Βερολίνου, έθεταν για πρώτη φορά θέμα ανόσιων ρωσικών κεφαλαίων τα οποία, για λόγους που συγκρούονταν με την πρωσική «ηθική» δεν θα έπρεπε να διασωθούν με τα τίμια χρήματα του μέσου σκληρά εργαζόμενου Γερμανού φορολογούμενου, αποκρύπτοντας φυσικά το γεγονός ότι μέρος των χρημάτων αυτών προέρχονταν από τα ίδια αυτά ανίερα ρωσικά χρήματα, μόνο, που αντί της Λαϊκής στην Κύπρο ήταν παρκαρισμένα στα βάθη της Deutsche Bank.

Πάντως το ίδιο περιοδικό, σε χρόνο ανύποπτο, (Σεπτέμβριος του 2009), όταν μπορούσε ακόμα, ως φαίνεται, να αρθρογραφεί ελεύθερα, δημοσίευσε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Germany Becomes Tax Haven for Firms and Wealthy», παραθέτοντας ποικίλες λεπτομέρειες για το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, στην ένατη μόλις θέση από άποψη εχεμύθειας, σύμφωνα με την κατάταξη του Tax Justice Netowrk.

Τώρα πλέον που εμπεδώθηκε η καταστρατήγηση της αρχής προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μια στιγμιαία ανωμαλία και εξαίρεση της καπιταλιστικής τάξης, αλλά στην πραγματικότητα τον κανόνα για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει. Και τούτο επιβεβαιώνεται από μια πλειάδα συναφών, και απ’ ότι φαίνεται συντονισμένων κινήσεων και από διάφορες άλλες χώρες. Διότι, πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι,

πριν ο «αλέκτωρ φωνήσαι τρις», βλέπουμε την Ισπανία, χωρίς ίχνος ενοχής, να σπάει το ταμπού, όπως ας πούμε η παρθένα κόρη μετά την πρώτη της φορά, και να κάνει το ίδιο ακριβώς, όπως και η Κύπρος. Σε μικρότερη, προς το παρόν κλίμακα, με ένα μικρό μόνο ξάφρισμα στην αρχή, αλλά είπαμε, έτσι και αρχίσει η κόρη να της καλαρέσει, δύσκολα θα βάλει φρένο, άσε που κάποια μέρα μπορεί να βγει και στο καλντερίμι.

Τα ίδια ακριβώς μαντάτα μας έρχονται και από άλλο γεωγραφικό χώρο, τη μακρινή μας Νέα Ζηλανδία, η οποία ετοιμάζοντας εδώ και καιρό την εφαρμογή ενός πανομοιότυπου σχεδίου, (Open Bank Resolution Policy το ονομάζει), απαλλοτρίωσης ιδιωτικού πλούτου, συγκεκριμένα των καταθέσεων, διευκρινίζει την αλλαγή παραδείγματος ως προς τις υφιστάμενες εγγυήσεις, οι οποίες παύουν πλέον να ισχύουν.

Οι τράπεζες θα μπορούν εφ εξής να παίζουν, να χάνουν και λογαριασμό να μην δίνουν, αφού πλέον τις ζημιές θα τις καλύπτουν οι καταθέτες, υποχρεωτικά και με το νόμο. Αν αυτό δεν είναι ο θρίαμβος και η αποκορύφωση της ισχύος των τραπεζιτών, τότε τι άλλο να ‘ναι!


Και νάταν μόνο η Νέα Ζηλανδία; Πίσω στον Δεκέμβρη του 2012, η Τράπεζα της Αγγλίας εκπόνησε σχέδιο για τη διάσωση των Too-Big-To-Fail τραπεζών, στο οποίο προβλέπεται και η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτω από τη λογική ότι αν δεν αναλάβουν οι καταθέτες, η τράπεζα θα χρεοκοπήσει, οπότε…Έκτακτα!

Ο ιδιωτικός πλούτος όμως δεν συνίσταται μόνο σε αποταμιεύσεις, αλλά περιλαμβάνει και ακίνητα και κινητά και μετοχές, ομόλογα, αξιόγραφα, και άλλα πολλά που μπορούν να αποτιμηθούν.

Τον τελευταίο καιρό βλέπω διάφορα δημοσιεύματα, γερμανικής προέλευσης, όπως αυτό στη Handelsblatt από τον chief economist της Commerzbank, γεμάτα από προσθαφαιρέσεις και συγκρίσεις του ιδιωτικού πλούτου ανάμεσα στη Γερμανία και τις χώρες της περιφέρειας, τα οποία συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι φτωχοί της παρέας, συγκρινόμενοι με τους Κύπριους, αλλά και τους Ιταλούς, οι οποίοι εσχάτως μπαίνουν κι αυτοί στο στόχαστρο, είναι οι Γερμανοί!

Χωρίς να δηλώνεται ακόμα ρητά, η σκοπιμότητα μιας τέτοιας σύγκριση είναι πασιφανής. Bουρ, για φόρο περιουσίας λοιπόν στους Ιταλούς, μιας και τα περιουσιακά στοιχεία της Ιταλίας αποτιμώνται στο 173% του ΑΕΠ, ενώ της Γερμανίας μόλις στο 124%!

Όλα πλέον δείχνουν ότι το τέρας όπως το γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, πληγωμένο πλέον βαριά και ανεπανόρθωτα, κάνοντας απεγνωσμένες κινήσεις για να σωθεί, καταστρέφει, καίει και καίγεται. 


πηγη

Τα απίστευτα οικονομικά σκάνδαλα της χούντας (Για να κλείνουν μερικά στόματα)

Μια εξωφρενική «μόδα» των τελευταίων ετών τείνει να περιβάλλει με ιδιότυπο φωτοστέφανο τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967! Απόρροια του αναπόφευκτου θυμού, αναμεμειγμένου όμως με άγνοια ή και σκοπιμότητα, η πολιτική (;) αυτή «μόδα» παράγει τη θεωρία ότι κατά την επταετή δικτατορία τέθηκε σε γύψο και… η διαφθορά. Ότι η χούντα φρουρούσε, σαν κέρβερος, το δημόσιο χρήμα και τις αρχές της «χριστής διοίκησης»…
Οι ίδιοι οι συνταγματάρχες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι στον 21ο αιώνα έμελλε να μνημονεύονται με... επαίνους. «Εκείνοι τουλάχιστον δεν έκλεψαν», «δεν έκαναν περιουσίες», «ε, ρε Παπαδόπουλο που χρειάζονται τα σημερινά λαμόγια»… Από το 2010 κι εντεύθεν οι έπαινοι επεκτάθηκαν και στα της οικονομίας: «Επί χούντας ο κόσμος έτρωγε ψωμάκι», «αν δεν μιλούσες ζούσες καλά», «τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως σήμερα». Λες και γνώρισε η μεταπολεμική Ευρώπη γενική κρίση ανάλογη της σημερινής, μέχρι το 1973…
Θα ασχοληθούμε με τον πρώτο μύθο, αυτόν που σχετίζεται με τη διαφθορά. Για το δεύτερο επιφυλασσόμαστε – όλο και κάποια επέτειος θα μας δώσει αφορμή.
Εν αρχή μια παρατήρηση: Οι ισχυρισμοί περί «λιτού» βίου των δικτατόρων και περί «αδιάφθορης» χούντας βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην εικόνα παρακμής που εξέπεμπαν αυτοί οι άνθρωποι έπειτα από την αποκαθήλωσή τους. Δεν είναι αυτό επιτομή των εννοιών «αφέλεια» ή «υποκρισία» – κατά περίπτωση;
Παρατήρηση δεύτερη: Όντως, «τα λαμόγια χρειάζονται έναν Παπαδόπουλο»- τουλάχιστον τα εκκολαπτόμενα. Χρειάζονται, για να πάρουν … μαθήματα ταχύτητας, τόσο στη λήψη αποφάσεων, όσο και στη σύναψη καλών «κοινωνικών σχέσεων»…
Προτού καλά- καλά προλάβουν να … ζεστάνουν τις καρέκλες των πολιτικών αξιωμάτων που κατέλαβαν, οι συνταγματάρχες νομοθέτησαν την αύξηση των αποδοχών τους. Σχεδόν διπλασίασαν τον πρωθυπουργικό μισθό: Από τις 23.600 τον ανέβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγάλη χαρά του πρώτου χουντικού πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Κόλλια. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα αργότερα, το Δεκέμβριο του 1967.
Με την ίδια ρύθμιση αυξήθηκαν οι αποδοχές των υπουργών και υφυπουργών, από τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπίστηκαν επίσης και ημερήσια «εκτός έδρας»- χίλιες δρχ για τον πρωθυπουργό και 850 για υπουργούς και υφυπουργούς.
Ομολογίες δια στόματος Σάββα Κωσταντόπουλου…
Είναι γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος είχε στη διάθεσή του βίλα στο Λαγονήσι, στην οποία διέμενε αντί αστείου ενοικίου. Η βίλα ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. «Σύμπτωση»: Ο Παπαδόπουλος στήριζε τον Ωνάση στη διαμάχη που είχε με άλλους «Κροίσους» της εποχής, με «μήλο της έριδος» το περιβόητο τρίτο διυλιστήριο της χώρας. Επειδή όμως σε θέματα διαπλοκής είναι αναγκαίος κάποιος … πλουραλισμός, το άλλο «πρωτοπαλίκαρο» του καθεστώτος, ο Νίκος Μακαρέζος, τάχθηκε στο πλευρό του Νιάρχου.
Τσάμπα οι – ενίοτε άγριες – διαμάχες που μαίνονταν επί χρόνια, για το θέμα αυτό, στο εσωτερικό της «αδιάφθορης» χούντας: Τελικά, το 1972, ο Ωνάσης αποσύρθηκε και το τρίτο διυλιστήριο ανέλαβαν οι Ανδρεάδης – Λάτσης. Ένα ακόμη δόθηκε στο Βαρδινογιάννη.
Προτού «μιλήσουν» τα αποδεδειγμένα στοιχεία, ας δοθεί ο λόγος στον ίδιο τον προπαγανδιστικό … στυλοβάτη της χούντας: Τον εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», Σάββα Κωσταντόπουλο. Η δικτατορία είχε συμπληρώσει μισό έτος ζωής, όταν ο Κωσταντόπουλος γνωστοποίησε – με επιστολή- στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ορισμένες διαπιστώσεις του:
«Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία. Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή και ούτω κάθε εξής)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος).
Τα ίδια και χειρότερα τόνιζε στον Κ. Καραμανλή ο ακραιφνής χουντικός Κωσταντόπουλος, το Δεκέμβριο του ’73. Αναφερόταν στην περίοδο Παπαδόπουλου, τον οποίο είχε ήδη ανατρέψει (25 Νοεμβρίου ’73) ο λεγόμενος «αόρατος δικτάτορας», Δημήτρης Ιωαννίδης. Τόνιζε λοιπόν:
«Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος)
Η αλήθεια είναι ότι για πολλά από αυτά τα σκάνδαλα … δυνάμεθα μια χαρά να «γνωρίζωμεν» λεπτομέρειες, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας προτάξουμε όμως τα πιο «light» κρούσματα, προτού παραδοθούμε στον ίλιγγο τον οποίο «εγγυώνται» τα οικονομικά μεγέθη ορισμένων ιστορικών …ξαφρισμάτων.
«Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών». Πολλά μπορεί να εννοούσε ο Κωσταντόπουλος, αλλά ας περιοριστούμε στην οικογενειοκρατία, όπως την τίμησε η κορυφαία «τριανδρία» της χούντας. Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος.
Ο βολέψας, του βολέψαντος- αδέλφια, γαμπροί, κουνιάδοι…
Ο αρχηγός Παπαδόπουλος έκανε τον έναν αδελφό του, τον Κωνσταντίνο, στρατιωτικό ακόλουθο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής και «υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ». Ο άλλος αδελφός, ο Χαράλαμπος, προφανώς ανεχόταν λιγότερες σκοτούρες. Αρκέστηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τέτοια άλματα στην υπαλληλική ιεραρχία, θα τα ζήλευε και ο φημισμένος αθλητής του επί κοντώ, ο Χρήστος Παπανικολάου, o οποίος – ειρήσθω εν παρόδω- το 1967 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Τύνιδα.
Το Στέλιο Παττακό, πάλι, τον ενθουσίαζαν οι κατασκευές- όπως δείχνει και η ψύχωσή του με … το μυστρί. Αποφάσισε λοιπόν να αναθέσει στο γαμπρό του, τον Αντρέα Μεϊντάση, διάφορες επικερδείς δουλειές με το Δήμο Αθηναίων. Κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος, τεχνικές μελέτες, κλπ. Πρακτικά πράγματα, πολλά χρήματα…
Ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου, υπουργό Γεωργίας και – αργότερα- Βόρειας Ελλάδας. «Αι βέβαιοι μικρολοβιτούραι του Ματθαίου» συμπεριλαμβάνονταν στα πολλά συμπτώματα διαφθοράς του καθεστώτος, που διέγνωσε και κοινοποίησε με επιστολή του στον Κ. Καραμανλή ο γνωστός «γεφυροποιός», Ευάγγελος Αβέρωφ (Οκτώβριος 1968). Κατά τα φαινόμενα, όμως, ο Ματθαίου ήταν … περιστεράκι εν συγκρίσει προς δυο άλλους «εθνοσωτήρες». Τον Ιωάννη Λαδά και το Μιχάλη Ρουφογάλη.
Ο Λαδάς απέκτησε το σκωπτικό προσωνύμιο «κύριος καθαρά χέρια», χάρη στη ροπή του προς τα … θαλασσοδάνεια. Ο Ρουφογάλης, αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έγινε διάσημος για δυο βασικές συνήθειές του. Η πρώτη: Με τη γυναίκα του Ντέλλα, φωτομοντέλο που νυμφεύθηκε το ’73, επιδόθηκαν σε «θορυβώδεις δεξιώσεις, δημοσίας εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξιν πλούτου» (εκφράσεις του Σάββα Κωσταντόπουλου). Η άλλη συνήθεια: Η εξασφάλιση δανειοδοτήσεων σε «ημετέρους», φυσικά με επιβάρυνση των κρατικών τραπεζών. Στην πρώιμη μεταπολιτευτική περίοδο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1974, το περιοδικό «Ταχυδρόμος» αποκάλυψε δυο σχετικά έγγραφα του Ρουφογάλη. Μια κατηγορία δανείων αναφερόταν ως «χαριστικά και επισφαλή». Στα «χορηγηθέντα» δάνεια καταγραφόταν ποσό άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου και στα «υπό έγκρισιν» πάνω του 1,6 δισεκατομμυρίου δρχ.
Προτού καν κλείσουν ένα μήνα στην εξουσία…
Ας δούμε όμως, με κάποια χρονική σειρά, μερικά από τα χουντικά … κατορθώματα. Προτάσσουμε επτά κινήσεις τους- όλες, σκέτα …ορόσημα.
Πρώτο «ορόσημο»: Σαν …έτοιμοι από καιρό, οι «εθνοσωτήρες» υπέγραψαν την πρώτη τους τερατώδη σύμβαση, προτού καν συμπληρωθεί μήνας από το πραξικόπημα – ναι, τέτοια αδημονία είχαν! Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 1967 ανέθεσαν στην αμερικανική εταιρεία Litton το ακαθόριστο έργο της παροχής«υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως», κάπου στην Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο.
Υποτίθεται ότι η εταιρεία θα φρόντιζε να γίνουν επενδύσεις ύψους 840 εκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια. Το ελληνικό δημόσιο της έδωσε ως προκαταβολή 1,2 εκ. δολάρια και ανέλαβε τις εξής υποχρεώσεις: Να καλύψει όσα έξοδα θα έκανε η Litton για να «αναπτυξιακό της έργο» συν 11% ως ποσοστό κέρδους, αλλά να εξασφαλίσει και προμήθεια 2% επί της αξίας κάθε επένδυσης, από αυτές που θα «έφερνε» η εταιρεία.
Ίδια, περίπου, ρύθμιση για τη Litton είχε προωθήσει στη Βουλή το 1966 μια από τις «κυβερνήσεις των αποστατών» – εκείνη του Στεφανόπουλου. Οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όμως, ακύρωσαν το εγχείρημα, το Σεπτέμβριο του έτους εκείνου. Για την ακρίβεια, το ανέβαλαν για οκτώ μήνες.
Τι έκανε στην ουσία η Litton, αξιοποιώντας την προσφορά της χούντας προς αυτήν; Δεν προσέλκυε επενδυτές, δήλωνε όμως έξοδα και πληρωνόταν από το ελληνικό κράτος! Εμπράκτως η ίδια η χούντα αναγνώρισε το φιάσκο της ανάθεσης, τερματίζοντας την ισχύ της σύμβασης, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 1969 (ΦΕΚ 1969/Α/268). Όμως – όλα κι όλα- η Litton πήρε και το επιπρόσθετο 11% επί των δηλωθέντων εξόδων της!
Η επίσημη εξήγηση του καθεστώτος για λύση της σύμβασης; «Αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν»…
Αυτό που η χούντα ομολόγησε εμπράκτως, νωρίτερα το είχε δηλώσει ευθαρσώς στο περιοδικό «Ramparts» ο Ρόμπερτ Αλαν, υπεύθυνος του γραφείου της εταιρείας στην Αθήνα: «Τα κέρδη μας είναι ασφαλώς μεγάλα, διότι ουσιαστικά δεν κάνουμε εμείς επενδύσεις».
Ο Αλαν είχε κάθε λόγο να συμπαθεί το δικτατορικό καθεστώς και ουδέποτε έκρυψε αυτή του την …αγάπη. Όταν κάποτε κλήθηκε να σχολιάσει τα βασανιστήρια και τις διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων, είπε: «Οι περισσότεροι εξόριστοι και φυλακισμένοι ζουν σε νησιά, όπως είναι η Καταλίνα (σ.σ. θέρετρο στην Καλιφόρνιας). Είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν και να έρχονται. Αναπνέουν καθαρό αέρα, βρίσκονται κάθε μέρα σε ωραίο ηλιόλουστο περιβάλλον και απλώς δεν έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο».
Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν … θάμα
Δεύτερο «ορόσημο»: Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 1968, ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέφθασε η ώρα να εκπληρώσει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μια υπόσχεση, την οποία είχε δώσει προς τον Θεό η …Δ΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το 1829: Την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Σωτήρος. Ως τόπος ορίστηκαν τα Τουρκοβούνια. Το «Τάμα», όπως καθιερώθηκε να λέγεται, αντιπροσώπευε στο έπακρο τη μεγαλομανία του καθεστώτος. «Θα αποτελέσει, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασσικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό», έγραφε η «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» τον Ιούνιο του 1973. Μέχρι τότε, δεν είχαν γίνει καν τα οριστικά σχέδια του έργου. Κι ούτε θα γίνονταν ποτέ…
Τι ακριβώς συνέβαινε με το «Τάμα»; Γιατί … δεν χτιζόταν τίποτα, επί χρόνια; Από τη δύση του ’68 η χουντική προπαγάνδα είχε αρχίσει να διαφημίζει περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι κατέθεταν για αυτόν τον «ιερό σκοπό» τον οβολό τους. Τον Μάιο του ’69 συγκροτήθηκε και μια «Ανώτατη Επιτροπή», με πρόεδρο τον πρωθυπουργό Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πέντε υπουργούς. Ανάμεσά τους, ο Παττακός (Εσωτερικών) και ο Μακαρέζος (Συντονισμού). Εν ολίγοις, ολόκληρη η κορυφαία χουντική «τριανδρία» επέβλεπε τα του έργου, έχοντας την αρωγή – πέραν των άλλων υπουργών- και ενός «Γνωμοδοτικού Συμβουλίου», που το απάρτιζαν πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, ο δήμαρχος Δημ. Ρίτσος και άλλοι παράγοντες. Από τον Ιούνιο του ’69 επέβλεπαν και το «Ειδικό Ταμείο» που συστάθηκε τότε, για την οικονομική διαχείριση του έργου.
Μυστήριο κάλυπτε τα του «Τάματος», μέχρι τον Ιανουάριο του ’74. Τότε δημοσιεύθηκε ο απολογισμός του «Ειδικού Ταμείου». Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν …θάμα. Στο «Ταμείο» είχαν εισρεύσει 453,3 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί τα 406 εκατομμύρια! Όλα αυτά δαπανήθηκαν – υποτίθεται- για απαλλοτριώσεις, «προπαρασκευαστικά έργα», «μελέτες», εργασίες «διοικήσεως και λειτουργίας»…
Από τη συνολική «αποταμίευση» των 453,3 εκατομμυρίων, τα 230 ήταν δάνεια. Τα 180 προήλθαν από εισφορές και δωρεές, τμήμα των οποίων κάλυψαν φορείς του Δημοσίου – πχ η Αγροτική Τράπεζα έδωσε 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 43,3 εκατομμύρια ήταν «επιχορήγηση» από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Την αχαλίνωτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος την υπογραμμίζει ένα ακόμη στοιχείο: Στην τριετία 1970 -73 έγιναν τρεις διαγωνισμοί για «προσχέδια» του «Τάματος». Απέτυχαν παταγωδώς και κηρύχθηκαν άγονοι.
Ελάχιστοι αρχιτέκτονες ενδιαφέρθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις, μολονότι τα αντίστοιχα χρηματικά βραβεία ήταν άκρως χορταστικά. Συνολικά, στην τριετία υποβλήθηκαν 73 προτάσεις, καμία όμως δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Κι όμως, μοιράστηκε – μαζί με τους επαίνους για τις σχετικές προσπάθειες- το ποσό των 3.650.000 δρχ. Ποσό που υπερέβαινε … 900 φορές το μέσο μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.
Η μεγάλη ευεργεσία προς τον κύριο Μακντόναλντ
Ήταν αδύνατον φυσικά να υπολογιστεί πόσοι … αστέρες του καθεστώτος έλαβαν μέρος – με τους ευνοούμενούς τους- σε αυτό το τρομακτικών διαστάσεων φαγοπότι. Την «επίβλεψη» πάντως την είχε – όπως προείπαμε- σύσσωμη η … αφρόκρεμα του καθεστώτος. Εάν υποτεθεί ότι το «Τάμα» κλήθηκε να άρει … μια εκκρεμότητα 139 ετών (1829 – 1968), τότε το ποσό που εξαφάνισαν τα αρπαχτικά της χούντας αντιστοιχεί σχεδόν σε τρία εκατομμύρια δρχ για κάθε χαμένο χρόνο! Καθόλου άσχημα…
Κάποιοι ενδεχομένως διερωτώνται πώς «βγήκαν στη φόρα» τα οικονομικά στοιχεία του «Τάματος», προτού καταρρεύσει η χούντα. Η απάντηση είναι απλή: Είχε ήδη αποκαθηλωθεί – προ δυο μηνών- ο Παπαδόπουλος κι ο Ιωαννίδης δεν είχε κανένα λόγο να κρύβει τη «φαυλοκρατία» των «άλλων».
Τρίτο «ορόσημο»: Το 1969 φαίνεται πως οι … μίζες της Litton είχαν ξεκοκαλιστεί. Ήταν λοιπόν ώρα για μία ακόμη μεγάλη, αποικιοκρατική σύμβαση, απ” αυτές που όταν υπογράφονται τρία τινά μπορεί να «μαρτυρούν» για τους διαχειριστές δημόσιου χρήματος: Αν δεν είναι ηλίθιοι, αν δεν νιώθουν – για κάποιο λόγο- εξαναγκασμένοι, τότε σίγουρα κάτι άλλο περιμένουν. Οι δυο τελευταίες εκδοχές φυσικά μπορούν να συνυπάρξουν…
Ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ, από τις ΗΠΑ, σύμβαση για την κατασκευή της Εγναντίας Οδού (ΦΕΚ 1969/Α/15). Ποια ήταν η κατάληξη; Ο Αμερικανός πήρε τα μπογαλάκια του κι έφυγε, ενώ το Δημόσιο είχε επιβαρυνθεί σε βαθμό απίστευτο.
Μοιραίο ήταν να συμβεί αυτό. Το έργο υπολογίστηκε στα 150 εκ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 θα το κάλυπτε το ελληνικό κράτος. Οι … χακί φύλαρχοι της στρατοκρατούμενης ελληνικής Μπανανίας, όμως, δεν χαλιναγώγησαν τη γαλαντομία τους. Εγγυήθηκαν τα δάνεια του Μακντόναλντ, τον «διευκόλυναν» με αμέτρητα ομόλογα, του έδωσαν 4,5 εκ. δολάρια ως προκαταβολή και όρισαν την αμοιβή του επί των εξόδων, συνυπολογίζοντας σε αυτά τη χρηματοδότηση του … Δημοσίου!
Το φοβερό ήταν ότι θα διεκπεραίωναν το έργο γηγενείς υπερεργολάβοι – ο Αμερικανός απλώς θα μεριμνούσε για μελέτες και δάνεια.Εάν ο Μακντόλαντ διαπίστωνε πως δεν επαρκούσαν τα 150 εκ. δολάρια, είχε δυο επιλογές. Να ψάξει για περισσότερα ή «να θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις 150 εκ. δολάρια».
Ο Μακντόναλντ δεν εξασφάλισε καμία χρηματοδότηση – ίσως να μην είχε και λόγους να το κάνει. Αποχαιρέτησε, λέγοντας ίσως νοερά κάποιο «thanks folks» για τα 4,8 εκ. δολάρια συν τα 33,4 εκ. σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που πρόλαβε να τσεπώσει.
«Στεγαστική αποκατάστασις» και θεσμοθέτηση ατιμωρησίας
Τέταρτο «ορόσημο»: Το 1970 οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τη στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα. Διότι, καλοί οι μισθοί, καλά τα αξιώματα και τα ρουσφέτια, αλλά αν δεν είχες – βρε αδελφέ- ένα εγγυημένο, καλό κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, κινδύνευες. Θα σε πετύχαινε ο αναρχο- κομμουνισμός «ασκεπή» και θα σου άνοιγε το κεφάλι…
Πέμπτο «ορόσημο»: Περίοδος εορτών ήταν, οι «εθνοσωτήρες» αποφάσισαν – ίσως εν όψει πρωτοχρονιάς – να κάνουν άλλο ένα καλό δώρο στον εαυτό τους. Καλό και ωφέλιμο στο … διηνεκές – έτσι τουλάχιστον ήλπιζαν.
Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 1970, νομοθέτησαν τα «περί ευθύνης υπουργών». Μεταβατική διάταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 όριζε ότι δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον υπουργού ή υφυπουργού της δικτατορίας, παρά μόνο εάν το αποφάσιζαν οι … συνάδελφοί του.
Για να έχουν απολύτως ήσυχο το κεφάλι τους, οι συνταγματάρχες συμπεριέλαβαν κάτι ακόμη στη ρύθμιση: «Παρέγραψαν» όλα τα εγκλήματα, «δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» κάποιας Βουλής, μελλοντικής.
Εάν επιτύγχανε το κατοπινό εγχείρημα της λεγόμενης «φιλελευθεροποίησης», με τον Μαρκεζίνη και τις ελεγχόμενες εκλογές, κατά πάσα βεβαιότητα θα επιβίωνε αυτή η ασυλία που πρόσφεραν στην αφεντιά τους οι συνταγματάρχες. Δυστυχώς για αυτούς, έπειτα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέστη ανέφικτη η «μετάσταση» τέτοιων χουντικών θεσμών στο κοινοβουλευτικό τοπίο.
Έκτο «ορόσημο»: Ήταν Μάιος του 1972, όταν η χούντα απάλλαξε τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, για έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72).
Αυτό ήταν το δεύτερο χατίρι των συνταγματαρχών προς τον Πάππας. Το πρώτο – πιθανότατα και το μεγαλύτερο – είχε γίνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα (ΦΕΚ 1968/Α/201). Ήταν το «πράσινο φως» για τα εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca- Cola, το οποίο είχαν αρνηθεί να «ανάψουν» οι προδικτατορικές κυβερνήσεις, θεωρώντας το συγκεκριμένο σχέδιο του επιχειρηματία άκρως ανταγωνιστικό προς την εγχώριο παραγωγή αναψυκτικών.
Ο Πάππας είχε απασχολήσει και για άλλο λόγο, εντονότατα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα πριν από το πραξικόπημα: Η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ είχαν καταγγείλει ως προνομιακούς … μέχρι αηδίας τους όρους της επένδυσης που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη, με το διυλιστήριο της ESSO, το ’62. Το φθινόπωρο του ’64, μάλιστα, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου επέβαλλε στον Πάππας τροποποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης.
Χρηματοδότησαν και την εκστρατεία του … Νίξον!
Ο Τομ Πάππας ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της χούντας. Τόσο γρήγορα συντελέστηκε η μεταξύ τους οικονομική – πολιτική διαπλοκή, ώστε το 1967, στην κυβέρνηση Κόλλια , διορίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης ένας προσωπάρχης του επιχειρηματία, ο Παύλος Τοτόμης. Στη συνέχεια ο Τοτόμης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΤΒΑ. Ο Τομ Πάππας ήταν παράλληλα υποστηρικτής και βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, για τις αμερικανικές εκλογές του 1968.
«Παράλληλα»; ….Όχι ακριβώς. Κατά τα φαινόμενα ο Πάππας βρήκε τρόπο να ενώσει τις δυο μεγάλες … συμπάθειές του, την ελληνική χούντα και το Νίξον. Με δεσμούς … χρήματος. Κάτι πολύ ενδιαφέρον κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Έλληνας δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ζούσε στην Ουάσιγκτον: Ότι η χούντα ενίσχυσε το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον με 549.000 δολάρια. Μετρητά, ζεστά- ζεστά… Είχαν «ζεσταθεί» από τη συνεχή κίνηση!
Τα χρήματα αυτά τα είχε διοχετεύσει η CIA στην ΚΥΠ, με σκοπό να «αναβαθμιστεί» η δράση της ελληνικής Υπηρεσίας, να γίνει πιο αποτελεσματικό το αντικομουνιστικό της έργο, κλπ. Στη συνέχεια, κατ” εντολή Παπαδόπουλου και με μοχλό το Ρουφογάλη, γινόταν η «ανακύκλωση» και τα χρήματα όδευαν προς το Νίξον.
Έβδομο «ορόσημο»: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Παττακός έδωσε εντολή να «διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα κρέατα. Ποια κρέατα; Της Αργεντινής. Αυτά που «μαύριζαν», αυτά που θα «ξέμεναν». Τα γνωστά και ως «κρέατα Μπαλόπουλου». Μαζί με το «Τάμα», ίσως το πιο … εμβληματικό σκάνδαλο της χούντας!
Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Αυτός κι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Ζαφείρης Παπαμιχαλόπουλος, κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο των κρεάτων. Σκάνδαλο … πολυεπίπεδο, με κατηγορητήριο πλούσιο!
Η σοβαρότερη κατηγορία σε βάρος των δυο, ήταν πως χρηματίζονταν «κατά συρροήν» από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας που επεδίωκαν να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης αδειών εισαγωγής σε χέρια λίγων ήταν οι ανατιμήσεις στις τιμές του κρέατος – ίσως, ακόμη, οι ευνοημένοι έμποροι να ήθελαν έτσι να καλύπτουν και τα έξοδα των δωροδοκιών…
Απαγορεύτηκε, επίσης, για κάποιο διάστημα η διάθεση ντόπιου κρέατος, ώστε να προωθηθούν στην αγορά τα προβληματικά, εκείνα της Αργεντινής. Η προαναφερθείσα εντολή του Παττακού ήταν γραπτή και αναγνώστηκε στο δικαστήριο.
Ο Μπαλόπουλος έγινε σλόγκαν και … στα γήπεδα
Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του ’74 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, η οποία μειώθηκε σε 14 μήνες το 1976. Το σκάνδαλο των κρεάτων ήταν το μοναδικό που «έστειλε» στο εδώλιο αξιωματούχους της χούντας, προτού καταρρεύσει η χούντα. Η εξήγηση είναι η ίδια με εκείνη, για τη δημοσιοποίηση των ατασθαλιών του «Τάματος»: Ο Ιωαννίδης επιθυμούσε να καταδείξει ότι ήταν αναγκαία, από ηθικής πλευράς, η ανατροπή του Παπαδόπουλου.
Κάπως έτσι έμεινε στην … Ιστορία το όνομα του Μπαλόπουλου, τον οποίον περιέβαλαν επίσης επίμονες φήμες για ατασθαλίες στον ΕΟΤ, όταν ήταν γραμματέας του οργανισμού.
Το σκάνδαλο των κρεάτων ενέπνευσε και τους … φιλάθλους. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν απέδιδε καλά, η κερκίδα τον αποκαλούσε με ευκολία«βόδι Αργεντινής» ή «κρέας του Μπαλόπουλου».
Μέσα σε αυτή τη … θύελλα των σκανδάλων, φάνταζαν «παρωνυχίδες» ήσσονος σημασίας οι απ” ευθείας αναθέσεις – χωρίς διαγωνισμούς- έργων σε διάφορες εταιρείες. Όσο για τη «λιτή» ζωή που έκαναν οι συνταγματάρχες και οι δικοί τους άνθρωποι, θα άξιζε τον κόπο να διαβάσει κανείς τις εξιστορήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, τόσο για τη δική της ντόλτσε βίτα, όσο και για τη χλιδή της διαμονής της ίδιας και της Δέσποινας Παπαδοπούλου στο Παρίσι, όταν – κάποια στιγμή- το επισκέφθηκαν οι δύο τους.
Για την συνηθισμένη εν Ελλάδι ζωή της, η Ντέλλα Ρουφογάλη έχει πει:
«Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κομπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους καινούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977»).
«Χαβιάρι Περσίας και παγωμένα καβούρια Αλάσκας»
Υπήρχαν όμως και τα .. έκτακτα περιστατικά, όπως οι αρραβώνες της με το Ρουφογάλη. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ” όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω».
Για την Ιστορία: Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν προβεβλημένοι επιχειρηματίες, όπως οι Λάτσης και Κιοσέογλου. Στο γάμο τους; Το … αδιαχώρητο. Θυμάται η Ντέλλα: «Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων “Τιτάν” με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία».
Αυτή ήταν λοιπόν η … αδιάφθορη δικτατορία! Αναμφιβόλως, η χούντα μετέφερε … πολύ μακριά τη σκυτάλη της διαφθοράς, την οποία – για να είμαστε ακριβείς- παρέλαβε από τα προγενέστερα χρόνια.
Υπενθυμίσεις επιγραμματικές: Σκάνδαλο «Siemens» που προκάλεσε και τη ρήξη στις σχέσεις του Παπάγου με τον Μαρκεζίνη, το 1954. Άφθονα… κλέη της οκταετίας (1955- 63) Καραμανλή, από τα «βραχώδη οικόπεδα της Φιλοθέης» και τα φουσκωμένα κέρδη εργολάβων, μέχρι την ηλεκτροδότηση της «Πεσινέ» με όρους σκανδαλωδώς ευνοϊκούς. Απόφαση της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 1965, να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο τους Κ. Καραμανλή, Π. Παπαληγούρα και Ν. Μάρτη για την «Πεσινέ». Επτά εν συνόλω υπουργοί και δυο υφυπουργοί του «εθνάρχη» που αντιμετώπισαν – σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- κατηγορίες περί βλάβης του δημοσίου συμφέροντος και περί παράνομης διάθεσης μυστικών κονδυλίων. (Προτείνει κανείς να εκλάβουμε ως απόδειξη αθωότητας το «κουκούλωμα» που – κατά τα ειωθότα- ακολούθησε; ). Εξαγορές βουλευτών στην περίοδο της αποστασίας, το 1965.
Ακόμη κι ο ελληνικός κινηματογράφος των middle 60ς κατοχύρωσε ως σήμα κατατεθέν της εποχής τα … αρπακτικά του Μαυρογιαλούρου. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…
Εάν λοιπόν όλα αυτά στιγμάτισαν την εικοσαετία 1954- 1974, γιατί σήμερα τόσα στόματα πιπιλίζουν μονότονα την «καραμέλα» πως η διαφθορά και το ρουσφέτι γεννήθηκαν το …’74 και είχαν μαμά τη Μεταπολίτευση; Ας δώσει ο καθένας την απάντηση που θεωρεί σωστή..

ΜΟΡΓΚΕΛΟΝΣ (MORGELLONS) η νέα ασθένεια των αεροψεκασμών

Μια πτυχή της ιστορίας των chemtrails είναι ότι μέσα από το νέφος, δημιουργούν την εξάπλωση της ασθένειας Morgellons.Το παράξενο είναι ότι οι ίνες που έχουν βρεθεί στα σώματα των προσβεβλημένων ανθρώπων, που έχουν την ασθένεια Morgellons, εχουν συνδυαστεί με τις ίνες που βρίσκονται στο νέφος των chemtrails και σε σταγόνες της βροχής. Αυτό σημαίνει ότι... όποιος αναπνέει τον αέρα ενδέχεται και να έχει εκτεθεί σε αυτή την ασθένεια.

... Θα τα πούμε στα δικαστήρια, φωνάζει ο κόσμος... και μακάρι να αρκεστεί στην δικαιοσύνη... δείτε:

KYΠΡΟΣ-ΕΚΤΑΚΤΟ:ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ "ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ" ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απαγορεύει το «κούρεμα» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς καταβολή δίκαιης αποζημίωσης ή τον συμψηφισμό των καταθέσεων με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος και του περί Σύστασης και Λειτουργίας του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013 .

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Δικηγορικά Γραφεία Ιωαννίδης Δημητρίου & Σια ΔΕΠΕ και Στέλιος Αμερικάνος και Σια ΔΕΠΕ κατόπιν μονομερούς αίτησης τους το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα το προσωρινό δικαστικό διάταγμα.
Το διάταγμα είναι προσωρινό, έχει εκδοθεί αφού το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι υπάρχει καλή βάση αγωγής και πιθανότητα επιτυχίας και οι Εναγόμενοι έχουν δικαίωμα να εμφανισθούν και να υποβάλουν ένσταση μέχρι την 2.4.2013.

Το προσωρινό δικαστικό διάταγμα απαγορεύει στους (ι) Τράπεζα Κύπρου, (ιι) Κεντρική Τράπεζα και (ιιι) Ντίνο Χριστοφίδη ειδικό διαχειριστή της Τράπεζας Κύπρου "να προβούν σε οποιαδήποτε απόφαση ή να λάβουν οιοδήποτε άλλο μέτρο από το οποίο θα προκύπτει και/η θα συνεπάγεται μείωση και /ή εξάλειψη και/ή οιασδήποτε άλλης μορφής παρέμβαση επί του οιοδήποτε πιστωτικού υπολοίπου των λογαριασμών των Εναγόντων στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ χωρίς την απόδοση δίκαιης αποζημίωσης και/ή χωρίς να προηγηθεί ο καθορισμός εύλογης αποζημίωσης από αρμόδιο Δικαστήριο και/ή αρμόδιο Δικαστήριο αστικής δικαιοδοσίας, μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου στη παρούσα αγωγή ή νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου".

Διάταγμα του Δικαστηρίου που να απαγορεύει στους Εναγόμενους να προβούν σε οποιαδήποτε μείωση και /ή εξάλειψη και/ή μεταφορά και/ή μεταβίβασης του οιουδήποτε πιστωτικού υπολοίπου του λογαριασμών που διατηρεί η Ενάγουσα στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ εκτός εάν αυτή είναι αποτέλεσμα εξάσκησης και/ή εφαρμογής της υποχρέωσης συμψηφισμού με βάση τον περί Σύστασης και Λειτουργίας του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013 και κανονισμούς που εκδόθηκαν δυνάμει αυτού και/η τους όρους της συμφωνίας δανείου μεταξύ των Εναγόντων και της Εναγόμενης 1, μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου στη παρούσα αγωγή ή νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου", προστίθεται.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

300 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας ως το τέλος του 2013

Κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν μέχρι το τέλος του 2013 για συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.

Αυτό αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάσχεσης της ανεργίας, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το ΕΚΤΠΑ (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο), ενώ θα διοχετευθούν οι νέοι σε ηλικία άνεργοι σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και οι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) θα απορροφηθούν σε δημόσια κοινωνική εργασία.  Πρόκειται για το μοντέλο κοινωφελούς εργασίας που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές άλλες χώρες και προβλέπει την έμμισθη απασχόληση σε δήμους, νοσοκομεία κ.λ.π.

Αποφασίστηκε ακόμα το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας να κινείται παράλληλα με την απασχόληση, δηλαδή τα όποια σχέδια δράσης απασχόλησης να βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές πολιτικές που εξετάζει το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο κ. Δ.  Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Χ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης.

“Φέσι” 67.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Ρίου για τηλέφωνα σε μέντιουμ !

Εντύπωση προκάλεσε στον διοικητή του Νοσοκομείου Ρίου το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι τηλεφωνικοί λογαριασμοί του ιδρύματος ήταν ιδιαίτερα “φουσκωμένοι”, φτάνοντας ο ένας τις 50.000 ευρώ και ο άλλος τις 17.000 ευρώ, όταν συνήθως οι λογαριασμοί δεν ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ.

Όταν αναζήτησε την πηγή του προβλήματος εξεπλάγη, καθώς η αιτία των “φουσκωμένων” λογαριασμών ήταν τα εκατοντάδες τηλέφωνα που έγιναν από το Νοσοκομείο σε πενταψήφιο αριθμό γραμμής “μελλοντολόγων” !

Πλέον, εν μέσω κρίσης και ενώ το ΕΣΥ δυσκολεύεται να προμηθευτεί ακόμα και τα πιο απαραίτητα νοσοκομειακά υλικά, το Νοσοκομείο Ρίου καλείται να πληρώσει 67.000 ευρώ για... μέντιουμ.

Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα προ του 1975

Νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών.
Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, προχωράει και η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία θα περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου - σχέδια, οικοδομική άδεια, ενεργειακό πιστοποιητικό, βεβαιώσεις μηχανικών.
Με το ίδιο νομοθέτημα, νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του "Έθνους" η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.
Προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.

Βόμβα Νικολόπουλου: Το MEGA έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει στην ερώτησή του πως «την ώρα που η ΔΕΗ αφήνει με περισσή ευκολία στα σκοτάδια και στο κρύο χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για οφειλές λίγων ευρώ αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα τσουχτερά τιμολόγιά της ή επιβάλλει κυρώσεις ανεξαιρέτως σε όποιον πολίτη διαπιστωθεί ότι κλέβει, κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια στους μεγαλoπαράγοντες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που εξαπατούν ασύστολα το ελληνικό δημόσιο και δρουν εις βάρος των πολιτών».
Ο κ. Νικολόπουλος καταγγέλλει ότι «σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ μετά από έλεγχο που διεξήχθη στης 12/12/12 τεχνικοί της ΔΕΗ του Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου διαπίστωσαν ότι η εταιρεία "Τηλέτυπος" στην οποία ανήκει το τηλεοπτικό κανάλι MEGA προχωρούσε σε ρευματοκλοπή ζημιώνοντας τεράστια ποσά την ΔΕΗ και κατ’επέκταση το ελληνικό δημόσιο».
«Οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι το καλώδιο έντασης προς τον μετρητή Τ φάσης στην μπουάτ ήταν κομμένο ενώ «πειραγμένος» ήταν ο μετρητής του καναλιού ώστε να δείχνει κατανάλωση 12 KW αντί για 58 KW.nbsp; Ο μετρητής δηλαδή κατέγραφε 4,8 φορές μικρότερη κατανάλωση ζημιώνοντας τεράστια ποσά την ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Ο βουλευτής Αχαΐας κάνει λόγο για ασυδοσία και υποταγή της κυβέρνησης στους καναλάρχες.
Αναλυτικά ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει στην ερώτησή του:
«Επειδή ακόμα μια φορά γινόμαστε θεατές προκλητικών σκανδάλων που μένουν ατιμώρητα και μάλιστα με την ανοχή της Συγκυβέρνησης,
Επειδή στην Ελλάδα των μνημονίων κάποιοι όμιλοι αβανταδόροι και προπαγανδιστές της μνημονιακής πολιτικής συνεχίζουν να ασκούν εξουσία και να δρουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών,
Επειδή ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους πολίτες αφού σε ανάλογη περίπτωση θα τους είχαν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις,
Επειδή τα τηλεοπτικά «εξαπτέρυγα» και «παπαγαλάκια» των Μνημονίων απολαμβάνουν της κρατικής και πολιτικής ευνοιοκρατίας την ώρα που η ελληνική κοινωνία εξαθλιώνεται,
Επειδή κάποια στιγμή οι νόμοι πρέπει να έχουν την ίδια ισχύ για όλους τους πολίτες και να μην γίνονται εξαιρέσεις ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα,
Επειδή οι πολίτες πληρώνουν τα τσουχτερά τιμολόγια της ΔΕΗ και σε πολλές περιπτώσεις που για οφειλές λίγων ευρώ χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα,
Επειδή η εταιρία «Τηλέτυπος» ζημίωσε σημαντικά την ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο,
Επειδή πρέπει να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των μνημονιακών ημέτερων που «φεσώνουν» με περισσή θρασυδειλία το ελληνικό δημόσιο,
Επειδή η ασυδοσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο,
Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να ασκεί εξουσία και όχι να δηλώνει υποταγή στους μεγαλοκαναλάρχες και «συντηρητές» αυτών των δόλιων πολιτικών που εφαρμόζονται στην κοινωνία,
Επειδή η υπόθεση αυτή είναι σκανδαλώδεις και αποτελεί κοινωνική πρόκληση,
 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ;
1. Από τις 12/12/12 που διαπιστώθηκε μετά από τον έλεγχο των τεχνικών της ΔΕΗ του Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου στην εταιρεία «Τηλέτυπος», ότι κλέβει ρεύμα από την ΔΕΗ σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια όργανα;
2. Πόσο καιρό διεξάγεται η κλοπή ρεύματος από την εταιρία «Τηλέτυπος»;
3. Έχει κληθεί η εταιρία «Τηλέτυπος» σε απολογία γι’αυτή την πράξη; Εάν ναι, να κατατεθεί η σχετική απολογία. Αν όχι γιατί;
4. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρία «Τηλέτυπος» για την ρευματοκλοπή που διέπραξε; Εάν ναι, τι είδους κυρώσεις; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
5. Σε τι ποσό κοστολογείται η συνολική ζημία που προκάλεσε στην ΔΕΗ και κατ’ επέκταση στο ελληνικό δημόσιο ο «πειραγμένος» μετρητής;
6. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρία «Τηλέτυπος»; Εάν ναι, σε τι ποσό ανέρχονται; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
7. Έχουν διεξαχθεί προηγούμενοι έλεγχοι; Εάν ναι, ποια ήταν τα πορίσματά τους; Να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα.
8. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε αν δεν έχουν επιβληθεί οι ανάλογες κυρώσεις στην εταιρία «Τηλέτυπος» που διεξήγαγε κλοπή ρεύματος;
9. Τι κυρώσεις επιβάλλονται στους πολίτες σε ανάλογες περιπτώσεις;
10. Δεν είναι προκλητικό κ.Υπουργέ να μένουν ατιμώρητοι οι μεγάλοι υποστηρικτές των πολιτικών της εξαθλίωσης και οι πολίτες να υφίστανται κυρώσεις;
12. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη πάνω στο ζήτημα κ.Υπουργέ;



Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας 
Νίκος Ι. Νικολόπουλος».

http://kastorass.blogspot.gr/

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Κυριακή λόγω ημιμαραθωνίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Αθήνα την Κυριακή λόγω της διεξαγωγής του ημιμαραθώνιου αγώνα δρόμου Ακρόπολις και παράλληλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Από τις 8:00 έως τις 12:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

- Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της από τη Λεωφόρο Βασ.Όλγας έως την οδό Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα επεκταθεί από ώρες 06:30  έως 14:00.
- Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της από τη Λεωφόρο Βασ.Όλγας έως τη Λεωφόρο Συγγρού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Πλατεία Ομονοίας.
- Πλατεία Συντάγματος.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Πατησίων, στο τμήμα της από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την Πλατεία Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Πατησίων, στο τμήμα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την οδό Αγ. Μελετίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα περιοριστεί κατά τις ώρες 08:45 έως 10:30.
- Λεωφόρος Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Λεωφόρος Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Βούρβαχη έως τη Λεωφόρο Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Ησιόδου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Πειραιώς, στο τμήμα της από την οδό Κολωνού έως την πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Αθηνάς, στο τμήμα της από την οδό Σοφοκλέους έως την πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την Λ. Βασ. Σοφίας.
- Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
- Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
- Μονή Πετράκη, στο τμήμα της από την οδό Υψηλάντου έως τη Λ. Βασ. Σοφίας.
- Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
- Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
- Τσόχα, στο τμήμα της από την οδό Κυριακού έως τη Λ. Βασ. Σοφίας.
- Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της από την οδό Τιμολέοντος έως την οδό Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αθ. Διάκου.
- Αρδηττού, στο τμήμα της από τη Λ. Βουλιαγμένης έως τη Λ. Βασ. Όλγας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Όλγας έως την οδό Β. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την οδό Β. Αλεξάνδρου έως την οδό Φειδιππίδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει από ώρες 08.15΄ έως 13.00΄.
- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της από την οδό Πανόρμου έως την οδό Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, πλην των οδών Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη και Δημητσάνας.
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Φραντζή έως την Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

Επιπρόσθετα και κατά μήκος της ημιμαραθώνιας διαδρομής δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

- Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
- Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
- Λ. Αλεξάνδρας – Δημητσάνας.
- Πατησίων – Κοδρικτώνος.
- Πατησίων – Χαλκοκονδύλη.
- Πατησίων – Στουρνάρα.
- Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
- Λ. Βασ. Σοφίας – Λ. Βασ. Κων/νου.
- Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη (μόνο για τα οχήματα του ΕΚΑΒ).
- Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
- Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ).
- Λ. Βασ. Σοφίας – Μαρασλή (μόνο για τα οχήματα του ΕΚΑΒ).
- Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
- Λ. Βασ. Κων/νου – Β. Αλεξάνδρου
- Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Γεωργίου.

Η ΟΙΕΛΕ σχετικά με την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Σημερινό δημοσίευμα σε ιστοσελίδα αναφέρει πως δεν αναγνωρίζεται, με βάση έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και τώρα προσλαμβάνονται στο δημόσιο ως... αναπληρωτές.
Αναφέρεται, επίσης, ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ώστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 4 του ν. 4024/2011, να αναγνωρίζεται σωρευτικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια μέχρι και 7 έτη προϋπηρεσίας.

Το έγγραφο αυτό, όπως και άλλα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αρμόδιες αρχές για το ίδιο ζήτημα, ερμηνεύουν το ν. 4024/2011 και αναφέρουν πως αναγνωρίζεται προϋπηρεσία που έχει κτηθεί μέχρι την 31/10/2011, αγνοώντας, ωστόσο την αρχή δικαίου που επιτάσσει πως η ειδική νομοθεσία υπερισχύει της γενικής, επομένως δεν μπορεί να ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς που έχουν προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση η πρόβλεψη του άρθρου 6, παρ. 4 του ν. 4024/2011 που αναφέρει ότι «σωρευτικά η αναγνώριση προϋπηρεσίας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (…) δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7 έτη.» . Τυχόν εφαρμογή των διατάξεων αυτών, ακόμη και με υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, είναι νομικά μετέωρη, καθώς ο ν. 4024/2011 ως γενικός νόμος δεν μπορεί να καταργήσει συγκεκριμένες διατάξεις του ειδικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα:

1. Τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.1600/86 όπου προβλέπεται ότι η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, για κάθε περίπτωση.

2. Το άρθρο 17 του Ν.2470/97, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη (Μ.Κ. και χρονοεπίδομα) η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε σχολεία ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επιπροσθέτως, η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία είναι αντισυνταγματική, καθώς θίγει την κατοχυρωμένη ισονονομία ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που ορίζεται με το νόμο 682/77.

Για να επιλυθεί το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που έχει προκύψει και απειλεί εκπαιδευτικούς με πολυετή προϋπηρεσία σε δραματική μείωση των αποδοχών τους, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε την Τετάρτη, 27/3, επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας (συνημμένη), με την οποία τον καλεί να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την τήρηση του ειδικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και την αναγνώριση της πλήρους προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία των εκπαιδευτικών που εργάζονται πλέον στη δημόσια εκπαίδευση, όπως ίσχυε με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1824/1988 και του άρθρου 15 του ν. 3205/2003.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Π.Κρούγκμαν: "Η ελληνική πολιτική ελίτ εξαθλίωσε τους Έλληνες μένοντας στο ευρώ"

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους NYT κατήγγειλε πριν λίγο ότι "Η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή" και συμπληρώνει :"Εκεί έκανα λάθος εκτίμηση, αλλά δεν το περίμενα"!

Δηλαδή ο Π.Κρούγκμαν δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα προτιμούσαν να καταστραφεί μια ολόκληρη οικονομία για να μείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα με απόφαση φυσικά των πολιτικών της!

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αν και η οικονομική ανάλυση για την Ελλάδα ήταν ορθή, αλλά "η πολιτική ελίτ της Ελλάδας προτίμησε την οικονομική εξαθλίωση παρά να βγει εκτός ευρωζώνης"...

«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις για τους Έλληνες πολιτικούς ήταν άστοχες», γράφει.

Που να προβλέψει ο άνθρωπος την προδιάθεση μειοδοσίας στην Ελλάδα των εγχώριων πολιτικών ανδρών και γυναικών;

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.

«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.


ΠΗΓΗ

ΙΣΑ: Ύποπτες «συμφωνίες» θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

Με προφανή μοναδικό σκοπό την αύξηση πωλήσεων, το κέρδος, σε μία εποχή που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή του να... «εξασφαλίσει» στους πολίτες πρόσβαση σε «υψηλού επιπέδου» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όλοι οι επαγγελματίες ενός πανυγεινομικού μετώπου, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ευθύνη και απόφαση του γιατρού αποκλειστικά και πρέπει να χορηγείται κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους τους επαγγελματίες του υγειονομικού χώρου ότι ακόμη καιτα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμη και τα παραφαρμακευτικά είδη, ακόμη και τα προϊόντα ομοιοπαθητικής και εναλλακτικής προσέγγισης είναι ουσίες που στον οργανισμό μπορεί να έχουνανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Τονίζουμε ότι η ασφάλεια στη χορήγηση φαρμάκων και η αποτελεσματικότητα των κατάλληλων για το θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων αποτελεί ιατρική πράξη και είναι αποκλειστική ευθύνη του γιατρού.

Ακόμη και ο μη ιατρός αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ένα φάρμακο, όταν χορηγηθεί χωρίς να χρειάζεται ή χωρίς προηγούμενη ορθή διάγνωση από ειδικευμένο ιατρό είτε απλά δεν θα ωφελήσει τον ασθενή, ή, δυστυχώς, μπορεί και να το βλάψει.

Εάν θεωρούν οι δύο αυτές πλευρές ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τότε θα πρέπει να προτείνουν την πώλησή τους στα supermarket ή τη διάθεσή τους και από τα ιατρεία.

Κανένα φάρμακο, ακόμη και μη συνταγογραφούμενο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν ήπιας μορφής παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα να αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή, ή αθώες προληπτικές αγωγές που θωρακίζουν την υγεία. Υπάρχουν δυστυχώς μόνο ύπουλα «ήπια» συμπτώματα που δυσκολεύουν πολλές φορές τη διαφορική διάγνωση και από έναν έμπειρο ιατρό.

Ο φαρμακοποιός που χορηγεί φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή ασκεί παράνομα την ιατρική και παραβιάζει το σύνολο της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ακόμη και η δια βίου εκπαίδευση ενός άριστου φαρμακοποιού δεν μπορεί να το καταστήσει ιατρό.

Η χωρίς ιατρική συνδρομή χορήγηση φαρμάκων, μόνο σε αύξηση δαπανών για την υγεία και – κυρίως- σε βλάβη της δημόσιας υγείας μπορεί να οδηγήσει.

Ούτε η μείωση των τιμών των φαρμάκων, ούτε η μείωση του κέρδους των φαρμακευτικών εταιρειών, ούτε η οικονομική κρίση στο σύνολό της δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια φαινόμενα. Αλλοίμονο εδώ μιλάμε για την υγεία!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας ως εκ του θεσμικού του ρόλου, αλλά και κάθε άλλη αρμόδια αρχή όπως παρέμβουν άμεσα, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσια Υγείας προς όφελος του ασθενή πολίτη..

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Ιδρυτική διακήρυξη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΑΟΥ κατά των Μνημονίων, της Καταστολής και του Φασισμού

από το Γραφείο Τύπου
Σωματεία, σύλλογοι, κινήσεις, φορείς, συλλογικότητες και απλοί Τρικαλινοί πολίτες δηλώνουμε συμμετοχή στο συγκροτούμενο ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ κατά των Μνημονίων, της Καταστολής και του Φασισμού.
Είμαστε εργαζόμενοι, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, επιστήμονες, άνεργοι, γυναίκες, νέοι.

Ανήκουμε σ’ όλα τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα και κλάδους.

Προερχόμαστε από διαφορετικούς κομματικούς και πολιτικούς χώρους, αλλά τώρα βλέπουμε ότι είμαστε στην ίδια μοίρα και οφείλουμε να είμαστε μαζί.

Άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα εγκαταλείπουμε τον καναπέ, παίρνουμε θέση μάχης και βγαίνουμε στις πλατείες και τους δρόμους! Δεν πάει άλλο!

Είμαστε σε πόλεμο!

Η τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμπλέουν μαζί της και η τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ έχουν κηρύξει τον πόλεμο στον λαό, ένα άγριο κοινωνικό πόλεμο, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και έχει μεταβάλει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και προτεκτοράτο του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Δημιουργούν την Ελλάδα της κοινωνικής ερήμου, με εξανδραποδισμένους τους Έλληνες. Είναι αδίστακτοι και ανελέητοι στον απάνθρωπο στόχο τους! Βήμα-βήμα εξολοθρεύουν οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Κόβουν μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, απολύουν εργαζομένους, ελαστικοποιούν εργασιακές σχέσεις, μέχρι καταργήσεως του Εργατικού Δικαίου.Οδηγούν τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις στο λουκέτο, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες στην προλεταριοποίηση και την υπερεκμετάλλευση. Εκτινάσσουν την ανεργία στα ύψη.

Πάνω στα απελπιστικά συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα επιτίθενται με ορυμαγδό φόρων. Φόρους ακόμη και σε άνεργους, ανάπηρους και εξαθλιωμένους. Μας ληστεύουν για να μαζέψουν έσοδα που κατευθύνονται στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους. Συγχρόνως οδηγούν την οικονομία σε μεγαλύτερο τέλμα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, της καταστροφής και της ισοπέδωσης κατακτήσεων ενός αιώνα, επιχειρούν να βγουν απ’ την πρωτοφανή και πολύπλευρη καπιταλιστική κρίση.

Χρησιμοποίησαν το χρέος, μαζί με τον κίνδυνο για χρεοκοπία της χώρας, ως τρομοκρατικό όπλο για να περάσουν τα πράγματι τρομακτικά τους μέτρα σε βάρος του λαού.

Το χρέος δεν είναι του λαού και δεν το αναγνωρίζουμε!

Τον λαό τον έχουν ήδη πτωχεύσει!

Η αθλιότητα, η φτώχεια, η ανεργία, η πείνα, η εξαθλίωση, ακόμα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών κάνουν θραύση και στα Τρίκαλα, όπως σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ελληνικός καπιταλισμός κάθε μέρα που περνάει οδηγεί περισσότερους Έλληνες στα σκουπίδια. Οι θάνατοι αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Μιλάμε πλέον για μαζική εξόντωση του πληθυσμού. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα πολύ.

Η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων, διεφθαρμένων πολιτικών και ΜΜΕ, απ’ τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μέχρι την Αθήνα και τα Τρίκαλα ή κάθε άλλο μέρος της χώρας, συγκροτεί το δικό της μπλόκ που μας επιτίθεται με τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές. Δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση με καταιγιστικά πυρά διαρκείας. Μας θέλουν δούλους για ένα κομμάτι ψωμί και χωρίς δικαιώματα.

Η άθλια τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ για να περάσουν τα βάρβαρα και απάνθρωπα μνημόνιά τους κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, προσφεύγουν στην καταστολή και την ωμή κρατική βία, χρησιμοποιούν ακόμα και τους ναζιφασίστες, που ενεργούν ως παρακράτος, έχοντας τον μανδύα της νομιμότητας.

Δεν πάει άλλο!

Είναι ανάγκη ζωής και υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η συγκρότηση, βήμα – βήμα, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, την καθημερινή δράση και την ενεργοποίηση όλων μας, η δημιουργία του δικού μας Μετώπου, που μέσα του χωράει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, δηλαδή όλους εμάς τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών.

Είμαστε ο Λαός και τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει. Το μπλόκ του μνημονίου είναι τα μεγαλοσυμφέροντα και οι υπηρέτες τους. Είναι οι δυνάμεις της εθνικής υποτέλειας και υποταγής. Εμείς υπερασπιζόμαστε την εθνική κυριαρχία και την εθνική μας ταυτότητα.

Απέναντι στη συστημική ευρω-συμπόρευση αντιτάσσουμε την αδελφοσύνη του λαού και την ενότητα στη βάση για να σπάσουμε τον τεχνητό εφησυχασμό και τον καλλιεργούμενο νεοραγιαδισμό, να δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλα πολιτικάντικα τερτίπια σε βάρος μας, να διατρανώσουμε ότι είμαστε εδώ!

Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ που συγκροτούμε είναι μέτωπο, είναι συμπαράταξη και κοινή δράση κοινωνικών δυνάμεων και πολιτών (εργατικά και επαγγελματικά σωματεία, ομοσπονδίες, σύλλογοι, κινήσεις πολιτών και νέων, κάθε είδους κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες). Είναι μέτωπο κοινωνικό, αλλά με ισχυρά ριζοσπαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μέτωπο ή συνασπισμός πολιτικών κομμάτων, αλλά θεωρούμε χρήσιμη και ευκταία τη συνδρομή των αντιμνημονιακών κομμάτων, οργανώσεων και πολιτικών χώρων.

ΣΤΟΧΟΙ

της μετωπικής κοινής δράσης μας:

►ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ενάντια στην κυβέρνηση, τις συστημικές δυνάμεις, το κεφάλαιο, την Ευρωζώνη, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την τρόικα που εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές και καταστροφικές πολιτικές τους.

►ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ανυπακοή, απόσυρση και κατάργηση των Μνημονίων και κάθε νόμου ή μέτρου που απορρέει απ’ αυτά.

►ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τραπεζικού συστήματος, των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινωνικών υποδομών, καθώς και επιχειρήσεων που κλείνουν.

►ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις.

►ΔΗΜΟΣΙΑ παιδεία, υγεία και κοινωνική προστασία.

►ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ και την ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος.

►ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΜΕ στην Κοινωνική Αλληλεγγύη για την επιβίωση του Λαού.

►ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ όπως: δουλειά για όλους, στοπ στη φοροληστεία (Δεν έχουμε – Δεν πληρώνουμε), δικαιώματα για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπή ζωή, πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, κοινωνικά αγαθά.

►ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την απόκρουση της καταστολής, της κρατικής βίας και των φασιστικών επιθέσεων. Υπερασπιζόμαστε τα αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων (Ελλήνων και μεταναστών).

►ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ τη δική μας επικοινωνιακή πολιτική για να αφυπνιστούν οι λαϊκές συνειδήσεις και να απαλλαγούν από την αιχμαλωσία της παραπληροφόρησης και του φόβου που ενσπείρουν μεθοδευμένα και τρομοκρατικά τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

►ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας σε κάθε δίκαιο αγώνα του δοκιμαζόμενου λαού και οικοδομούμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας μέσα από τους κοινούς αγώνες μας.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ λειτουργεί με ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες – συνελεύσεις. Εκφράζεται από Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος από κάθε συμμετέχοντα φορέα, ενώ συμμετέχει και κάθε εθελοντής πολίτης.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ είναι καθημερινή ανυπακοή, αντίσταση και δράση για απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών εδώ και τώρα!

●Πολιτική ανυπακοή στα άνομα μέτρα και την άνομη εξουσία τους!

●Δεν Πουλάμε – Δεν χρωστάμε – Δεν πληρώνουμε!

●Τους σταματάμε μέχρι που να τους ανατρέψουμε!

●Απλωνόμαστε και οργανωνόμαστε παντού!

●Δεν μας παραπλανούν και δεν τους φοβόμαστε!


-ΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΜΑΣ!

-ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΟΣ,

ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ!
 

Goldman Sachs: "Ξεχάστε την Κύπρο-Το δράμα για την ευρωζώνη θα παιχτεί στην Ιταλία"

Την εστίαση της προσοχής στην Ιταλία και τις δραματικές πολιτικές της εξελίξεις συνιστά η Goldman Sachs μέσω δηλώσεων του υψηλόβαθμου στελέχους της... Jim O’Neill στο δίκτυο Bloomberg. Ο O’Neill είπε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η οποιαδήποτε χώρα θα φύγει από την ευρωζώνη, ακόμα και η μικρή Κύπρος. Πώς τότε θα πιστέψει ο οποιοσδήποτε επενδυτής ότι οι υπόλοιποι θα μείνουν σίγουρα; Πιστεύω ότι, παρά το κόστος, η Κύπρος θα παραμείνει, αν και βλέπω τους λόγους, για τους οποίους θα επιθυμούσε να εξέλθει. Αλλά αν έφευγε, πώς ο κόσμος θα πίστευε ότι η Ελλάδα ή ακόμα πιο σημαντικά η Ιταλία θα παρέμεναν; Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που εκτυλίσσεται είναι ο παράγοντας Grillo στην Ιταλία. Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι από αυτούς τους σκληρούς άντρες στον Βορρά δεν σκέφτονται αυτό το ζήτημα. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη και, αν σύντομα δεν αρχίσουν να έχουν κάποια ανάπτυξη, αυτοί οι άνθρωποι θα αρχίσουν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα με πιο σοβαρό τρόπο γύρω από τα οφέλη παραμονής στο ευρώ … Τι κάνει η ΕΕ για να το αντιμετωπίσει αυτό; Οι αποφάσεις της ΕΕ φαίνονται να κατασκευάζονται από ισχυρές φωνές σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Γερμανία».

ΠΗΓΗ

Έρχεται τέταρτο μνημόνιο!

Το να πάει εκτάκτως χθες βράδυ ο Σαμαράς στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα μήνυμα «χωρίς λόγια». Η αισιοδοξία του Δεκεμβρίου του 2012 έχει εξανεμιστεί πλήρως και τη θέση της έχει πάρει ο πανικός.
Τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στο τέλος του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου 10 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν ανείσπρακτα. Στα 20,4 δισ. ευρώ των φυσικών προσώπων έρχονται να προστεθούν και 35,3 δισ. ευρώ που χρωστούν 148.658 επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόντος κρίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα ανείσπρακτα.
Η συμμετοχή του Βρούτση στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δείχνει επίσης πως εκτός από τη μεγάλη απόκλιση στα έσοδα, υπάρχει μείζον ζήτημα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όσο σκαρφαλώνει η ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά, τόσο διευρύνονται τα ελλείμματά τους από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Τα πράγματα δεν πήγαιναν, ούτως ή άλλως καθόλου καλά, ήρθε και το τσουνάμι από την Κύπρο και έδωσε ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα. Οι ζημιές θα είναι μεγάλες και σε αυτό ευθύνεται εν πολλοίς και η επιλεκτική τακτική που ακολούθησαν οι κυπριακές τράπεζες. Οι φήμες οργιάζουν για ρωσικό χρήμα που έφυγε ακόμη και τις μέρες που ήταν κλειστές οι τράπεζες. Δεν έφυγαν όμως οι καταθέσεις του ελληνικού ομίλου Jumbo που ανέρχονται σε 58 εκατ. Ευρώ. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή, τότε τι είναι; Οι φήμες ωστόσο εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ακόμη και τώρα που άνοιξαν οι κυπριακές τράπεζες υπάρχει επιλεκτική αντιμετώπιση. Έτσι, ενώ επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα περιμένουν στην «ουρά» με βάση τα πλαφόν αναλήψεων, άλλοι αποκτούν άμεση πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Προφανώς για την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος δεν νοιάζεται κανείς πλέον.
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται , «Fucked Up Beyond All Recognition» που λέει και ο Krugman, τα χρηματοδοτικά κενά για την ελληνική οικονομία όλο και μεγαλώνουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως έρχεται τέταρτο μνημόνιο. Η προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον δεν έχει να κάνει με το να αποτρέψει το αναπόφευκτο αλλά να μεταθέσει όσο το δυνατόν τη σχετική συζήτηση. Ο στόχος λοιπόν είναι να κλείσει όπως όπως η συμφωνία με την τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, να καταβληθεί το υπόλοιπο της δόσης του 12 που είναι στα 2,5 δις , να κάνουμε Πάσχα και μετά… έχει ο Θεός.
Με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο πως τέταρτο μνημόνιο από την ελληνική βουλή με τα σημερινά δεδομένα δεν περνάει και η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Καθοριστικό παράγοντα πάντως θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην Κύπρο. Εικόνες «αργεντινοποίησης» από το νησί θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν οι εικόνες της «αργεντινοποίησης» θα έρχονται από μια Κύπρο που θα είναι στην ευρωζώνη ή από μια Κύπρο που θα έχει βγει από αυτή. Στην πρώτη περίπτωση το πολιτικό πλεονέκτημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δεύτερη, η πλάστιγγα θα γείρει από το φόβο στην επιλογή του τέταρτου μνημονίου.
ΥΓ: Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου να μπλοκάρει ουσιαστικά την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup με προσφυγή στη δικαιοσύνη, δείχνει πως μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο… Μακάριο.


Καταγγελία ΠΟΕΕΠ για απόπειρα ενεργοποίησης παράνομου απεργοσπαστικού μηχανισμού από την Coca Cola

Καταγγελία ΠΟΕΕΠ για απόπειρα ενεργοποίησης παράνομου απεργοσπαστικού μηχανισμού από την Coca Cola

 

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο Α.ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ!

Στις 18 Απριλίου καλείται να απαντήσει στο κατηγορητήριο για την υπόθεση των αξιογράφων στη Κύπρο ο πρόεδρος της MIG Αντρέας Βγενόπουλος. Σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες στη Κύπρο, αν απαντήσει ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες θα γίνει ακροαματική διαδικασία που είναι ορισμένη για τις 16 Μαΐου.

Το κατηγορητήριο επιδόθηκε στον Α. Βγενόπουλο στις 26 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα στη Κύπρο αναστολή ποινικής δίωξης αλλά αντιμετώπισαν την άρνηση του Πέτρου Κληρίδη.

Η ιδιωτική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της, Ανδρέα Βγενόπουλου, και άλλων στελεχών της τράπεζας, καθώς και του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με την κατηγορία της εξαπάτησης στην υπόθεση των αξιογράφων.

Όπως υποστηρίζει, «οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένου και του παραπονουμένου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ποσό της επένδυσής του».

enet.gr

Το… λευκό πόθεν έσχες

Μια πρωτότυπη μέθοδο για να είναι και καλυμμένοι σύμφωνα με το νόμο αλλά και να μην μπορεί να διαβάσει κανείς τα πόθεν έσχες τους βρήκαν ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Π. Ξυριδάκης (φωτό) και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που σύμφωνα με το άρθρου 61 παρ.4 του Ν.3852/2010 έχουν υποχρέωση να αναρτούν στην ιστοσελίδα του δήμου τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης.
Έχουν σχετική υποενότητα με τίτλο: Δηλώσεις πόθεν έσχες, έχουν βάλει τα ονόματα των υπόχρεων και τον σχετικό τίτλο: Δήλωση, αλλά….

…Αλλά όταν κανείς κάνει κλικ στον τίτλο η σελίδα είναι λευκή!!!
Απίθανο κόλπο…
Υ.Γ. Και μην μας πουν ότι δύο και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους δεν πρόλαβαν να τα βάλουν ή ότι η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή, γιατί τότε καλύτερα είναι να… παραιτηθούν από τώρα.
 
 aftodioikisi.gr

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. : Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Κυριακή 31 Μαρτίου

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. : Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Κυριακή 31 Μαρτίου

 

ΕΣΚΑΣΕ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΔΙΩΤΗ ...!!! Ναι έχουν ποινικές ευθύνες και οι τέσσερις!

Κατά την κατάθεσή του τα δύο προηγούμενα 24ωρα στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Ιωάννης Διώτης εξέθεσε τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνο Μπίκα, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Την μεγάλη έκπληξη την ετοίμαζε σήμερα όμως, αναγνωρίζοντας ευθέως
ποινικές ευθύνες όχι μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και σε βάρος των δύο πρώην Πρωθυπουργών, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμα και σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Καθώς, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης κατέθετε στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλης Καπερνάρος τον διέκοψε και του είπε: «Εγώ δεν καταλαβαίνω από πολιτικές ευθύνες, γιατί είμαι νομικός και επειδή και εσείς είστε νομικός, σύμφωνα με αυτή την ιδιότητά σας θεωρείτε, ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες γι' αυτούς τους τέσσερις;». Η απάντηση του Ιωάννη Διώτη ήταν ορθά - κοφτά «Ναι!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης στην σημερινή του κατάθεση εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο usb στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν η 8η Ιουλίου του 2011 και όχι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου όπως αρχικά είχε δηλώσει.
«Έχω πει ότι έγινε μία συνάντηση, ακριβώς για να παραδώσω στον Ευάγγελο Βενιζέλο το usb, στη Βουλή, αλλά φαίνεται, όλα τα στοιχεία οδηγούν πια στη βεβαιότητα ότι τότε έγινε αυτό, στις 8 Ιουλίου», φέρεται να κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή αν σήμερα διευκρινίζει και καταθέτει επίσημα ότι το έδωσε στον κ. Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου, απάντησε θετικά συμπληρώνοντας ότι όλα τα στοιχεία τον οδηγούν σε αυτό.

Σε άλλη ερώτηση αν το έδωσε άτυπα στον κ. Βενιζέλο απάντησε καταφατικά καθώς όπως είπε, άτυπα το είχε παραλάβει και ο ίδιος. Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Διώτης επέμενε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν έχω υπ' όψιν μου το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Μπίκα με τον πρωθυπουργό. Δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω αυτό που μου είχε πει ο κ. Μπίκας ότι μίλησε και με τον πρωθυπουργό», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Διώτης.

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή πρόταση για κατ' αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Βενιζέλου ενώ αφού ακούσουν τον κ. Μπίκα θα προτείνουν αν χρειαστεί, και κατ' αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Μπίκα. Από την πλευρά του, σε γραπτή δήλωσή του ο Βασίλης Οικονόμου τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ από τη πρώτη στιγμή ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

«Συστηματικά και επίμονα πρέπει να αναζητηθεί η αλήθεια. Η Προανακριτική πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία της αναμένοντας συγχρόνως το πόρισμα του ΣΔΟΕ έτσι ώστε να καταλήξει σε ασφαλές πόρισμα. Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή πρότεινε να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η εξέλιξη των πραγμάτων την δικαίωσε», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.

Η Ευρωζώνη στα χέρια των χοίρων

“ Τα ανθρώπινα ποτάμια πρέπει να κατακλύσουν όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να φωνάξουν δυνατά την αντίθεσή τους στους γκανγκστερς που λυμαίνονται την Ευρώπη.  ”
 
Του Κώστα Καπνίση

Σε ένα παλιό τραγούδι που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος έλεγε ανάμεσα σε άλλα «όπου κι αν πας την αγάπη παίρνεις, το σκοτάδι φέρνεις και την συννεφιά». Θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί σήμερα για την ίδια την Ευρωζώνη. Στην ποίηση άλλωστε όλα επιτρέπονται. Στην πραγματική ζωή το μόρφωμα της Ευρωζώνης πήρε σάρκα και οστά το 1999. Οι διεργασίες βέβαια για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος πήραν αρκετά χρόνια στους Γερμανούς. Σήμερα η Ευρωζώνη μετρά 17 χώρες - μέλη. Η νομισματική αυτή ένωση όπως άλλωστε και η ίδια η ΕΕ φτιάχτηκαν ή τουλάχιστον παρουσιάστηκε ότι φτιάχτηκαν για εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που στις μέρες μας βλέπουν όλοι να συμβαίνουν.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ευρωζώνη τρίζουν πια συθέμελα. Καθόλου τυχαίο. Με την υπάρχουσα μορφή δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο εκτός από την Γερμανία, τους μικρούς και ασήμαντους δορυφόρους της αλλά και όσους συνεργάζονται μαζί της για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη ζει ιστορικές στιγμές. Τούτες οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της. Από τη μια μεριά ο γερμανικός παράγοντας και το συρφετό του προσπαθούν να κάνουν ότι ακριβώς έκαναν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Να επιβληθούν στους ευρωπαϊκούς λαούς. Όλοι βέβαια οι πόλεμοι γίνονται για καθαρά οικονομικούς λόγους. Τούτη τη φορά όμως οι Γερμανοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποίησαν τον οικονομικό παράγοντα για να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά σχέδιά τους. Για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό καθυπέταξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς - όργανά της. Την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι άλλο υπάρχει σε θεσμικό επίπεδο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τοποθέτησαν παντού δικούς τους, απόλυτα ελεγχόμενους ανθρώπους. Στη συνέχεια τοποθέτησαν σε χώρες της Ευρωζώνης (κυρίως) πάλι δικούς τους «πολιτικούς» – φερέφωνά τους. Από εκείνο το σημείο και μετά το παιγνίδι ήταν εύκολο και προχώρησαν ύστερα και από την ιδανική για αυτούς «ευκαιρία» της παγκόσμιας κρίσης, που ξεκίνησε από τις απέναντι όχθες του Ατλαντικού, στην εφαρμογή του σχεδίου τους.



Ξεκίνησαν από την Ελλάδα γιατί αυτός ήταν ο αδύναμος κρίκος. Σαθρό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, παραοικονομία, ατομικισμός και διαφθορά. Εύκολος στόχος και καμιά αντίσταση. Το αποδεικνύει άλλωστε η στάση των Ελλήνων τρία χρόνια τώρα. Καμιά μα καμιά αντίσταση. Τουναντίον. Στις εκλογές του 2012 ο ελληνικός λαός γνωρίζοντας πλήρως την πραγματικότητα παραδόθηκε με την θέλησή του χρησιμοποιώντας ως άλλοθι σε αυτή του την απόφαση την «τρομοκρατία» των ντόπιων συνεργατών των Γερμανών. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα που οδήγησε στην χώρα την καταστροφή με πλήρη συνείδηση του τι έκανε, την μιντιοκρατία και την επιχειρηματική ελίτ του τόπου. Όσοι αμφιβάλλουν για οποιονδήποτε από τους τρεις αυτούς παράγοντες φτάνει η απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για την καταστροφή σήμερα κυβερνά με την μορφή της τρικομματικής, η μιντιοκρατία συνεχίζει να παραπλανά, να παραπληροφορεί και να τρομοκρατεί παίρνοντας τα ανάλογα αντίδωρα από ήδη πτωχευμένες τράπεζες και η επιχειρηματική ελίτ πριν αρχίσει να αποχωρεί από την χώρα εκβίαζε τους εργαζόμενους ότι αν ψήφιζαν κάτι άλλο πλην της τρικομματικής θα τους απέλυε. Η συνέχεια γνωστή και φτάνει μέχρι σήμερα. Πήγαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία.



Στη συνέχεια πήγαν στην Κύπρο και αποφάσισαν σε ένα βράδυ να την καταστρέψουν. Το κατάφεραν κάνοντας κάτι πρωτοφανές. Καταλήστευσαν τις καταθέσεις των πολιτών. Το παιγνίδι έχει πια γίνει χοντρό για έναν πολύ απλό λόγο. Οι μισές πλέον χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κάτω από Μνημόνια και κάτω από την μπότα της τρόικα. Όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στον ευρωπαϊκό Νότο. Από αυτό το σημείο και μετά το παιγνίδι δεν έχει επιστροφή. Θα «χορέψουν» όλοι. Και όσοι φταίνε αλλά και όσοι δε φταίνε. Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει ένα «όργιο» σε ότι αφορά τις αναλύσεις των ειδικών, των οικονομολόγων και των οικονομολογούντων. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουν χάσει την μπάλα για έναν πολύ απλό λόγο. Συζητούν για την οικονομία. Κάνουν τις αναλύσεις τους για κάθε μια χώρα χωριστά. Αυτό είναι και το μοιραίο λάθος. Το πρόβλημα είναι καθαρά ευρωπαϊκό και χωρίς περιστροφές. Δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά αξιακό. Αρκετοί βέβαια έχουν πιάσει το νήμα του κουβαριού και το έχουν κατανοήσει αλλά στη δημόσια συζήτηση φιμώνονται. Φυσιολογικό. Το σύστημα των Γερμανών και το σχέδιό τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οποιαδήποτε αντίθετη φωνή συντρίβεται πριν καν προλάβει να αρθρώσει λόγο έμπλεο επιχειρημάτων. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup.



Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, αγρονόμου και εκτροφέα χοίρων στο επάγγελμα, Ολλανδού Jeroen Dijsselbloem ήταν σαφής και ξεκάθαρη και μάλιστα ο ίδιος δηλώνει πως δεν παίρνει ούτε λέξη πίσω. Λέει ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο θα γίνει και σε άλλες χώρες. Δεν είναι απλά κυνικά ειλικρινής. Την δουλειά του κάνει. Για αυτό και πληρώνεται άλλωστε. Το θέμα είναι ότι αυτοί που έβαλαν τον συγκεκριμένο αχυράνθρωπο να το κάνει ήθελαν να πει ότι είπε ωμά και προκλητικά. Οι Γερμανοί και οι απανταχού ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο γερμανομισθοδοτούμενοι πλέον χωρίς κανέναν μανδύα ντροπής προκαλούν. Έχουν αποκτήσει σχεδόν το 100% πλήρους ισχύος τους και δείχνουν πια το αληθινό τους πρόσωπο. Αυτό που πάντα ήταν και επιμελώς έκρυβαν από το 1953 και μετά. Αιματοκύλισαν δύο φορές την ανθρωπότητα. Η ίδια η ανθρωπότητα τους έδωσε τη δυνατότητα το 1953 να ορθοποδήσουν με την προϋπόθεση ότι δε θα έκαναν ποτέ ξανά τα ίδια. Αποδεικνύουν για τρίτη φορά στη Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία πως δεν έχουν καμιά θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Η ίδια τους η καταγωγή άλλωστε το δηλώνει ολοφάνερα. Οι περίφημοι αναλυτές οι οποίοι βέβαια στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουν τα συμφέροντα των Γερμανών, γιατί εκεί έχουν τοποθετήσει και οι ίδιοι τα δικά τους, παραλείπουν να πουν κάτι πολύ σημαντικό.

Ότι στη διάρκεια του Β’ ΠΠ οι Γερμανοί κατέστρεφαν τις τοπικές οικονομίες των χωρών που κατακτούσαν και μετέφεραν στη χώρα τους όλο το πλουτοπαραγωγικό κομμάτι αυτών των χωρών. Πέρα από αυτό έπαιρναν και ανθρώπινο δυναμικό για να δουλεύει στις δικές τους γραμμές παραγωγής, στα δικά τους εργοστάσια, στα δικά τους δημόσια έργα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Μαζεύουν όλα τα κεφάλαια όχι μόνο των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης στον Βορρά. Μαζεύουν επίσης ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που εξαθλίωσαν. Μορφωμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Το σχέδιο με λίγα λόγια είναι σατανικά απλό και έχει επαναληφθεί. Όσοι δεν το βλέπουν πολύ απλά είτε εθελοτυφλούν είτε έχουν προσχωρήσει στο γερμανικό σχέδιο. Ένα πανίσχυρο όπλο στον σχεδιασμό τους είναι το ίδιο το κοινό νόμισμα. Το ευρώ. Με αυτό εκβιάζουν και απειλούν τους υπόλοιπους. Τους λένε ότι οποιαδήποτε αντίστασή τους στο γερμανικό σχέδιο θα έχει ως άμεση συνέπεια την άτακτη χρεωκοπία κάθε χώρας που θα τολμήσει να αμφισβητήσει την γερμανική «πολιτική». Μέσω της ΕΚΤ που ελέγχουν απειλούν με κλείσιμο της κάνουλας χρημάτων στο άλλο αποτυχημένο όχημα της οικονομίας που δεν είναι άλλο από τις ήδη πτωχευμένες και διαλυμένες τράπεζες. Αναμφισβήτητα, έτσι όπως είναι δομημένο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αυτό όντως ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Κανείς νοήμων και λογικός άνθρωπος δεν το αμφισβητεί είτε είναι ειδικός στα οικονομικά είτε όχι.

Στη ζωή και στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα ούτε και μονόδρομοι. Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί κάποιος να έχει τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία αλλά και την επάρκεια για να τις εφαρμόσει. Στο σχέδιο απαντά κάποιος με σχέδιο. Το ίδιο ισχύει και στον εκβιασμό. Για να μπορέσει όμως κάποιος να εκβιάσει πρέπει πρώτα να έχει εκπονήσει το σχέδιο. Καμιά χώρα δε μπορεί να δώσει μόνη της την λύση. Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί αρκετός χρόνος αλλά όχι το παιγνίδι. Η αντίπαλη πλευρά έχει ήδη καταστρώσει και υλοποιεί το σχέδιό της που δεν είναι άλλο από την καθυπόταξη του Νότου και τη μετατροπή του σε ευρωπαϊκό κάτεργο που θα δουλεύει για λογαριασμό των Γερμανών και της εγκληματικής τους συμμορίας. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η άμεση ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών λαών. Τα ανθρώπινα ποτάμια πρέπει να κατακλύσουν όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να φωνάξουν δυνατά την αντίθεσή τους στους γκανγκστερς που λυμαίνονται την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο πρέπει άμεσα να υπάρξει από τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις κάθε χώρας συνεργασία και εκπόνηση πλήρους αντισταθμιστικού σχεδίου. Αυτό πρέπει πρώτα να γίνει σε καθεμιά από τις χώρες χωριστά και οργανωμένα. Αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει ευρώ και έχει γίνει πόλεμος η οικονομία είναι απόλυτα κατεστραμμένη. Κάθε χώρα έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δικές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η πρώτη κίνηση είναι να εκπονήσει ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας της σε απόλυτα ρεαλιστική βάση.



Όταν όλες οι χώρες του Νότου - και όποιας άλλης χώρας θελήσει να συμμετάσχει - εκπονήσουν αυτό το σχέδιο, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην οργάνωση μιας επίσημης πια συνάντησης όλων των χωρών που συνεργάζονται. Αυτό από μόνο του θα είναι αρκετό να δώσει στον αντίπαλο ένα καίριο πλήγμα αλλά και ουσιαστικά θα μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ακόμα και μια διάλυση της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί από την πλευρά τους έχουν ήδη προχωρήσει στο σχέδιό τους και σε πολύ λίγο θα διαλύσουν οι ίδιοι την Ευρωζώνη. Είναι πια φανερό ότι εκεί θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση αφού πρώτα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Θα έχουν εξαθλιώσει τους πάντες - πολύ πιθανό και την Γαλλία - και το παιγνίδι θα έχει πια χαθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Η ώρα όμως είναι τώρα. Η πολιτική είναι στρατηγική. Είναι διπλωματία. Είναι να προβλέπει κάποιος τι θα συμβεί και να υλοποιεί πολιτικές που θα το αποτρέψουν και αν ακόμα δεν είναι εφικτό να το αποτρέψει να μπορεί τουλάχιστον να σταθεί στα πόδια του όταν η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Καλό είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ως έχει. Απόλυτα ρεαλιστικά και χωρίς συναισθηματισμούς. Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίσταται πια. Νομισματική Ένωση επίσης.

Το μόνο που υπάρχει και πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτα είναι ένας οικονομικός πόλεμος των Γερμανών σε όλη την Ευρώπη. Δε χρειάζονται κραυγές και βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις. Δε χρειάζεται να βγει κάποιος από κάτι που σύντομα θα έχει διαλυθεί και επίσημα. Χρέος όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων κάθε χώρας αλλά και των λαών της Ευρώπης είναι να ενωθούν και να συνεργαστούν για άλλη μια φορά απέναντι στους αιμοσταγείς και ψυχοπαθείς δολοφόνους του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της Ευρώπης. Στον 21ο πια αιώνα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι απαίτηση. Καλή τύχη στους Γερμανούς που δεν είναι φίλοι μας…

ΠΗΓΗ