EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στην «τελική ευθεία» η παραχώρηση δικαιωμάτων για περιφ. αεροδρόμια και λιμένες

Στην «τελική ευθεία» εισέρχεται η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ, παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και επιταχύνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων.
Τις εν λόγω κινήσεις ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικότερα:
- Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων: Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, που χωρίζονται σε δύο ομάδες και περιλαμβάνουν 7- 10 αεροδρόμια η κάθε μία.
Η 1η ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Η 2η ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
- Αξιοποίηση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων ('Αλιμος, Πόρος, Ύδρα, Νέα Επίδαυρος): Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων, η οποία απαρτίζεται από (α) τη μαρίνα Αλίμου, (β) το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, (γ) μέρος του λιμένα Ύδρας και (δ) μέρος του λιμένα και του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου.
- Τελική φάση διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων στο εξωτερικό: Αποσφραγίστηκαν συνολικά 10 έγκυρες οικονομικές προσφορές, από το σύνολο 11 προσφορών που κατατέθηκαν από επενδυτές για τα ακίνητα εξωτερικού (με την παρουσία εκπροσώπων τους που αποφάσισαν να παραστούν).
Μία προσφορά απορρίφθηκε, καθώς δεν είχε υποβληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικότερα, αποσφραγίστηκαν τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στο Λονδίνο, τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στη Λευκωσία, δύο προσφορές για το ακίνητο στο Βελιγράδι και μια προσφορά για το ακίνητο στις Βρυξέλλες.
Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τα ακίνητα στην Τασκένδη και στη Λιουμπλιάνα. Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συνοδευτικών δικαιολογητικών των προσφορών, ώστε να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ την Κυριακή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε. Έτσι, την Κυριακή 31 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα στις 18.30, για να διαμαρτυρηθούν για τις “καταστροφικές”, όπως λένε, “πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα”.
Αναλυτικά η αανακοίνωση:
H Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013, στο Σύνταγμα, ώρα 6:30μ.μ., ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου, τα απάνθρωπα και βίαια μέτρα που συναποφασίζουν Κυβέρνηση και Τρόικα.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους υπαλλήλους ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ το μεγάλο παρόν, δηλώνοντας δυναμικά και ανυποχώρητα την αντίθεσή τους, στα μέτρα της Τρόικας και της συγκυβέρνησης που οδηγούν στην βαρβαρότητα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και των μετατάξεων, με την δήθεν αξιολόγηση των εργαζόμενων. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ στο σχέδιο της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, με τη συνέχιση των πρωτοφανών περικοπών στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την εξαφάνιση των εργασιακών σχέσεων και του ξεθεμελιώματος του κοινωνικού κράτους.

Κύπρος : Διέγραφαν δάνεια σε πολιτικούς και συγγενείς τους

Κάθε μέρα, που περνάει, και με το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία να είναι ιδιαίτερα βαρύ στη Λευκωσία, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη στη Μεγαλόνησο, σχετικά με αποφάσεις, πράξεις ή παραλείψεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Πριν από λίγο, το 24h.com.cy δημοσίευσε λίστα 19 ατόμων, που είχαν δάνεια στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Στα δάνεια αυτά διαγράφηκαν είτε μέρος του ποσού είτε και ολόκληρο το ποσό !
Πρόκειται για πρώην βουλευτές, συγγενείς πολιτικών προσώπων, στελέχη υπουργείων, πρώην σύζυγοι υπουργών, συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι, εταιρείες συμφερόντων πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα πάντα με την κυπριακή ιστοσελίδα, τα άτομα αυτά προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.
Τα ποσά αυτά διαγράφηκαν από τον Απρίλιο του 2007 έως το Μάιο του 2012, όταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ήταν ο Αθανάσιος Ορφανίδης.
Από τη συγκεκριμένη λίστα, δεν γίνεται σαφές το γιατί έγινε, πώς συνέβη και με ποια κριτήρια διαγράφηκαν αυτά τα ποσά. Μάλιστα, η ιστοσελίδα δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα – για προφανείς λόγους προστασίας των συγκεκριμένων προσώπων -, αλλά μόνο τα αρχικά τους και τα ποσά που διεγράφησαν. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι μπορεί πολλά εξ αυτών των ποσών μπορεί να διεγράφησαν καθ΄ όλα νόμιμα.
Τα ποσά κυμαίνονται από 2.000 έως και 5,8 εκατομμύρια ευρώ ! Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 δάνεια στη Λαϊκή, στα οποία σβήστηκαν ποσά από 14.000 έως και 5,8 εκατομμύρια ευρώ και για 13 δάνεια στην Κύπρου, με διαγραφέντα ποσά από 2.000 έως και 2,813 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, στην περίπτωση της διαγραφής των 2,813 εκατομμυρίων ευρώ, το συγκεκριμένο ποσό ήταν ολόκληρο το δάνειο !
Τα στοιχεία θα κατατεθούν από τους δημοσιογράφους αύριο το πρωί στην Εισαγγελία, αλλά και στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη.

Έκρηξη βόμβας στην περιοχή της Ακρόπολης

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε , σύμφωνα με πληροφορίες, σε σπίτι στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο κτίριο της ισπανικής πρεσβείας που βρίσκεται στην περιοχή.
Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος ήταν σπίτι του γνωστού εφοπλιστή Τσάκου.
Το τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία έλεγε: "Δεν είναι φάρσα. Θα εκραγεί βόμβα σε σπίτι εφοπλιστή".

Οι κλόουν του Βερολίνου δεν τα βγάζουν πέρα στην Ιταλία

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη». Ο τίτλος ανήκει στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ και δείχνει ότι οι Γερμανοί στο σύνολό τους δεν έχουν καταλάβει τίποτα από ό,τι συμβαίνει σήμερα στα «υπόγεια ρεύματα» στην Ευρώπη. Το σοβαρό γερμανικό περιοδικό δεν διστάζει μάλιστα να παρομοιάζει τον Γκρίλο με τον …Μουσολίνι. «Με εύκολο τρόπο παραβλέπεται σήμερα ότι ο φασισμός στην καρδιά του ήταν ένα αριστερό κίνημα», γράφει το Σπίγκελ επικαλούμενο το ελβετικό περιοδικό Βελτβόχε, για να στηρίξει τα λεγόμενά του. «Ο φασισμός του Μουσολίνι ήταν μαύρος, ο Γκρίλο είναι πράσινος, αλλά και οι δύο έχουν μια κόκκινη καρδιά», γράφει το ελβετικό περιοδικό.
Περιττό να υπογραμμιστεί ότι το Βερολίνο δεν έκρυψε το μίσος και την απέχθειά του προς τους Ιταλούς, επειδή αυτοί αρνήθηκαν να συναινέσουν διά της ψήφου τους στην πολιτική της λιτότητας, που τους καταστρέφει και τους βυθίζει στη δυστυχία. Το κυρίαρχο στοιχείο των ιταλικών εκλογών ήταν η ψήφος κατά του ευρώ και μάλιστα από έναν λαό ευρωκεντρικό σε υπέρμετρο βαθμό. Ο Μπέπε Γκρίλο, που άφησε άναυδους τους Γερμανούς δηλώνοντας στη γερμανική Χάντελσμπλατ ότι «ντε φάκτο, η Ιταλία είναι ήδη εκτός της ζώνης του ευρώ», έδωσε διέξοδο στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Γιατί είναι σαφές ότι η λεγόμενη κεντροαριστερά του εικονιζόμενου Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν είναι τίποτα άλλο από υποχείριο του Βερολίνου, καθώς αν τελικά σχηματίσει κυβέρνηση, θα ακολουθήσει τις γερμανικές εντολές για συνέχιση της λιτότητας. Όπως άλλωστε είναι σαφές πλέον ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο δεν αποκλείεται να είχε συρρικνωθεί στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας, αν οι ηγέτες της ιταλικής κεντροαριστεράς δεν ήταν τόσο δεξιοί, ώστε δεκαετίες ολόκληρες τώρα να υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο αριστερό άκρο του ιταλικού πολιτικού φάσματος.
«Όχι, ο Μπέπε Γκρίλο δεν είναι κλόουν» λέει ο ανταποκριτής της Κοριέρε ντελα Σέρα στην Ουάσινγκτον, Ρέντζο Τσιανφανέλι, απαντώντας σε σχετική δήλωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πέερ Στάινμπρουκ εναντίον του Γκρίλο. «Οι ψηφοφόροι του Γκρίλο ήταν νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που είχαν απηυδήσει με το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και τη λιτότητα» τόνισε ο Ιταλός δημοσιογράφος, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας του ινστιτούτου Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον στις 18 Μαρτίου. «Οι πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ψήφος κατά των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν από τη Γερμανία» τόνισε στην ίδια εκδήλωση και ο Ντομένικο Λομπάρντι, ανώτερος συνεργάτης του Μπρούκινγκς.
Οι Γερμανοί δεν είναι φυσικά πολιτικά ηλίθιοι ώστε να μην καταλαβαίνουν τι έγινε στην Ιταλία. Όπως άλλωστε και τι έγινε στην Κύπρο, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Επιμένουν όμως στη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας όσο το δυνατόν περισσότερο, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτή την πολιτική η Γερμανία έχει τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
Είτε αρέσει όμως είτε όχι στους Γερμανούς πολιτικούς, ο αντι-γερμανισμός είναι πλέον η εκπεφρασμένη και διά της ψήφου ιδεολογία της πλειοψηφίας του λαού της Ιταλίας, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Το Σπίγκελ αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι «το πραγματικό κλειδί στην επιτυχία του Γκρίλο είναι ότι εκμεταλλεύτηκε την οργή κατά της Γερμανίας, κατά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, αλλά και εναντίον ολόκληρου του συστήματος».
Ο Κάρολ Μέρσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, σημείωσε μάλιστα ότι θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για μια μελλοντική κυβέρνηση στην Ιταλία να περάσει κάθε νομοσχέδιο, που θα επιβάλει τη λιτότητα. Προέβλεψε μάλιστα ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, σε λίγους μήνες ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα διαδεχτεί τον επόμενο μήνα τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές.

Γιατί θρηνούμε για την κατάρρευση των τραπεζών;

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σαρδόνιο γέλιο της Ιστορίας: Ο Καπιταλισμός καταρρέει και εμείς θρηνούμε για τα καρδιακά του εμφράγματα (κατάρρευση Τραπεζών).
ΟΛΑ τα κόμματα και η πληθώρα των πολύχρωμων «αναλυτών» επιχειρούν να δώσουν ζωή στην καρδιά του συστήματος (Τράπεζες) και κατηγορούν το Eurogroup για τις δικτατορικές αποφάσεις του που θα τινάξουν στον αέρα (!!!) την ευρωζώνη και την ΕΕ!!!
Μα αυτό δεν θέλουμε; Να τιναχτεί στον αέρα η ΕΕ και το ευρώ…


Ας επιταχύνουμε λοιπόν τις διαδικασίες κατάρρευσης της ευρωζώνης και της ΕΕ και ας αξιοποιήσουμε τα αδιέξοδα της κρίσης του ευρω-χουντισμού, αδιέξοδα που οδηγούν τους διεθνείς μαφιόζους του χρήματος και τους δημίους μας, να βάζουν οι ίδιοι βόμβες στα θεμέλιά τους…

Η ΦΡΙΚΗ θα είναι δίχως ΤΕΛΟΣ εάν «αγωνιούμε» τόσο για τη σωτηρία των τραπεζών και των …καταθέσεων. Έτσι και αλλιώς καμία κατάθεση και κανένας μισθός, καμία Ασφάλιση και κανένα κεκτημένο δεν θα διασωθούν.

Ούτε καμία χώρα θα σωθεί από τη λεηλασία, την καταστροφή και τη βαρβαρότητα του καταρρέοντος καπιταλισμού. Ιδιαίτερα εμείς, η Κύπρος και άλλοι καπιταλιστικοί δορυφόροι θα εκπέσουμε στην τραγωδία της ΑΠΟΙΚΙΑΣ, σε ένα καθεστώς φρικτής δουλοπαροικίας…

Γιατί, λοιπόν, τόσος «πόνος» για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος…

Και καλά τα κυβερνητικά κόμματα των ανδρεικέλων. Αυτά τη δουλειά τους κάνουν. Γι αυτά η καρδιά του συστήματος (τράπεζες) πρέπει να μην πάψει να λειτουργεί, πρέπει να τροφοδοτείται, έστω στην εντατική, συνέχεια με το αίμα των λαών, μέχρι την τελευταία τους σταγόνα…

Αλλά για την «αριστερά»; Αυτή δεν θέλει να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα; Γιατί τέτοια σπουδή και αγωνία για τη διάσωση των τραπεζών;

Ο λόγος είναι απλός και πολλαπλά αναλυμένος: Αυτή η «αριστερά» αποτελεί μέρος αυτού του συστήματος, το σωσίβιό του…

Μια πραγματικά Αριστερή πολιτική θα αγωνιζόταν για να καταρρεύσει μια ώρα νωρίτερα το τραπεζικό σύστημα, θα αγωνιζόταν να σταματήσει μια ώρα νωρίτερα η καρδιά της ΕΕ και του ευρώ. Έτσι θα ανέκοπτε την πορεία της ΦΡΙΚΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ…

ΟΣΟ γρηγορότερα δραπετεύσουμε, αν είναι δυνατόν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (δηλαδή με πρόγραμμα και εναλλακτικές λύσεις), από την ΕΕ και το ευρώ, τόσο και γρηγορότερα θα βάλουμε ένα ΤΕΛΟΣ στη φρίκη δίχως τέλος…

Και η χρεοκοπία των τραπεζών είναι ένα γιγάντιο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα τεράστιο ΑΛΜΑ επιτάχυνσης της κατάρρευσης της ΕΕ και της ευρωζώνης…

Αντί να θρηνούμε, λοιπόν, για την κατάρρευση των τραπεζών, ας αξιοποιήσουμε τα αδιέξοδα της ΕΕ και ευρωζώνης, καθώς και τους σπασμούς της κρίσης. Ας τους στείλουμε μια ώρα γρηγορότερα στο θάνατο πριν μας θάψουν…

Δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια, παρά μόνο η ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος που μέσα στα αιτήματά του να περιέχεται και το σύνθημα: Αποσύρετε τις καταθέσεις από τις τράπεζες πριν σας τις ληστέψουν…


πηγη

AYTA EINAI ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ – ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

--ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΑΣ--
Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, τα ονόματα των εταιρειών εμφιαλωμένων νερών στα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις του άκρως τοξικού εξασθενούς χρωμίου.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους προέβησαν στη γνωστοποίηση των εταιρειών γιατί αν και τα στοιχεία βρίσκονται από τις 23 Δεκεμβρίου στη διάθεση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου δεν ασχολήθηκε, όπως λένε, με το θέμα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «τη στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.




Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέθεσαν σε ιδιωτικό εργαστήριο την εξέταση 9 εμφιαλωμένων νερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόβλημα εντοπίστηκε στο εμφιαλωμένο νερό 3 εταιρειών. Σε μια μάλιστα περίπτωση η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ήταν 22ppb «χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πάντως ότι η έρευνα δεν ήταν εξαντλητική καθώς και ότι «όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη».

Το θέμα του εξασθενούς χρωμίου έθεσε πρόσφατα και ο ΕΦΕΤ, ο οποίος με ανακοίνωσή υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί.

πηγη

ΑΓΡΟΓΗ: Προσέλαβαν 269 άτομα για να μην κάνουν τίποτα !

Κλήσεις σε απολογία απέστειλε ο ανακριτής, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, Γ. Μαλλής, σε δέκα στελέχη της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ, για υπόθεση παράνομων προσλήψεων. Οι κλήσεις αφορούν σε επτά μέλη του ΔΣ της εταιρίας, που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, και τρία μέλη της Επιτροπής Επιτυχόντων, που καλούνται σε απολογία για απλή συνέργεια στην απιστία.
Σε απολογία κλήθηκαν στελέχη της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ για την πρόσληψη 269 ατόμων, τα οποία, βάσει καταγγελιών που είχαν γίνει το Σεπτέμβριο του 2009, προσελήφθησαν χωρίς να δουλεύουν. Οι επίμαχες προσλήψεις είχαν καταγγελθεί ως παράνομες ή άνευ αντικειμένου, πλην όμως οι συμβάσεις των 269 δεν καταγγέλθηκαν ως το Δεκέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, από τις προσλήψεις αυτές προκλήθηκε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου η οποία ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά στη μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων.
Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, δύο μήνες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, προχώρησε σε 269 προσλήψεις για τη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων, μέσω διαγωνισμού εξπρές. Όπως αναφερόταν, μάλιστα, το 1998 η εταιρεία λειτουργούσε με 73 άτομα, ενώ το 2009 οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τους 700.
Το θέμα είχε φέρει πρώτος στην επιφάνεια μετά τις εκλογές ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους 269 είναι παιδιά ή συγγενείς στελεχών της ΝΔ, συνδικαλιστών, αγροτοσυνδικαλιστών, δημάρχων, διευθυντών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ 18 είναι συγγενείς πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι προσληφθέντες δεν ήταν τοπογράφοι, αλλά γυμναστές, φιλόλογοι, φοιτητές, απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων και άλλες ειδικότητες, που δεν σχετίζονται με το έργο της ΑΓΡΟΓΗΣ.
Ο Κ. Χατζηγάκης, ως αρμόδιος υπουργός, επί της θητείας του οποίου έγιναν οι προσλήψεις, είχε υπεραμυνθεί της όλης διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εισήλθαν στην εταιρία με απόλυτα νόμιμο τρόπο.

Απλή επίπληξη σε δήμαρχο για κατάχρηση 196.000 ευρώ από τον ταμία του

Στην κατηγορία απλής επίπληξης βρίσκεται η ποινή η οποία επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Ελευθερόπουλης, Γιάννη Φιλόσογλου για κατάχρηση 196.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στον τότε δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου επιβλήθηκε πεντάμηνη αργία από τα καθήκοντά του, επειδή, σύμφωνα με το δικαστήριο, άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του προς τον τότε ταμία του Δήμου Ελευθερούπολης Γιάννη Μηλιάτη, ο οποίος είναι ο υπάλληλος που κατηγορείται για την απευθείας κατάχρηση του ποσού των 196.000 ευρώ από το κεντρικό ταμείο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μηλιάτης εργαζόταν ως ταμίας στο Δήμο Ελευθερούπολης, ο οποίος μετονομάστηκε σε Δήμο Παγγαίου μετά τη συνένωση των πέντε δήμων της επαρχίας Παγγαίου, βάσει του σχεδίου Καλλικράτης.

Στις 25 Ιανουαρίου 2011 παρέδωσε μέσω φίλης του δυο επιστολές, μια στο δήμαρχο Παγγαίου, Βασίλη Ξουλόγη και μια στον πρώην δήμαρχο Ελευθερούπολης, Γιάννη Φιλόσογλου.

Σε αυτές τις επιστολές αναγνώριζε την υπεξαίρεση στην οποία προέβη, τόνιζε ότι το έλλειμμα ήταν μόνο 119.000 ευρώ και ότι αν ήθελαν οι δυο αιρετοί θα μπορούσε ο ίδιος να καλύψει το έλλειμμα ώστε να μη γίνει γνωστό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η αρμόδια οικονομική επιτροπή και το οποίο κατατέθηκε προ μηνών στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, ο ταμίας του Δήμου σε διάστημα ενάμιση χρόνου περίπου κατάφερε να αποσπάσει τμηματικά διάφορα χρηματικά ποσά από την παραποίηση ενταλμάτων που ανέρχονται στο ποσό των 196.000 ευρώ.

ΠΑΙΔΕΣ , ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΠΑΝΚ ΡΑΝ‏

Πηγαίνετε στις τράπεζες και σηκώστε το 90% των καταθέσεων σας.
Ναι, επαναλαμβάνω.
Πηγαίνετε στις τράπεζες και σηκώστε το 90% των καταθέσεων σας.
Όπως ακριβώς το μιντιακό κατεστημένο επαναλαμβάνει τις ειδήσεις με το τρόπο που εκείνο θέλει ώστε να σας κάνει να τις πιστέψετε έτσι και εγώ ως μια φωνή υποκίνησης της αλλαγής σας υπνωτίζω να πάτε στις τράπεζες και να σηκώσετε τις καταθέσεις σας.
Όχι μόνο εσείς που διαβάζετε αυτό το κείμενο αλλά και οι οικογένειες σας, οι φίλοι σας, οι γνωστοί σας. Να τους πείσετε να το κάνουν.
Κάντε αναλήψεις της τάξης του 90%.
Τις επόμενες μέρες ενοποιείται το τραπεζικό σύστημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχει κηρυχτεί επίσημη αργία για τις τράπεζες της Ε.Ε. η 29η Μαρτίου. Είναι δηλαδή ένα 3ημερο, τρίτο κατά σειρά, όπως αυτό της Καθαράς Δευτέρας και του Ευαγγελισμού. Στην καθολική Ευρώπη η 31η Μαρτίου είναι η Κυριακή του Πάσχα!
Η Κύπρος παρόλο τις ειδήσεις ότι επιτευχθεί συμφωνία τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα καθώς ο Κυπριακός λαός δεν θέλει την σκλαβιά υπό το ευρώ. Αυτή την εβδομάδα πολλά θα παιχτούν.
Το σίγουρο είναι ότι ο Σαμαράς έχει εξαφανιστεί.
Διαβάζω πάνω από 50 άρθρα την ημέρα στο διαδίκτυο και το μόνο που ακούγεται είναι ότι στέλνει γραπτά μηνύματα ή κάνει τηλέφωνα. Μπορεί να μην είναι καν στην Ελλάδα. Ο Στουρνάρας και κάτι άλλοι ποταποί υπουργοί διαμηνύουν συνεχώς και αδιαλείπτως ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό και πόσο σχέση μπορεί να έχει με την αλήθεια.
Έρχεται και η τρόικα και πλέον εάν υπάρχουν κενά στα έσοδα από το να κόβει μισθούς και συντάξεις θα παίρνει φόρους από τις καταθέσεις σας. Το έργο παίχτηκε με επιτυχία στην Κύπρο παρόλο που η Βουλή τους είπε όχι. Φανταστείτε εδώ που η Βουλή είναι εντελώς γερμανόφιλη. Θα το παρουσιάσουν και ως καλύτερη λύση από το να κόψουν μισθό/σύνταξη ή να αυξήσουν την φορολογία.
Επιτέλους, πρέπει να πληρώσουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Οι προηγούμενες γενιές των Γερμανών ήταν δολοφόνοι. Επειδή ακριβώς τους «σβήσανε» τις αποζημιώσεις και τα χρέη θα έπρεπε οι Γερμανοί να δίνουν απλόχερα χρήματα για να σωθεί η Ευρώπη και μάλιστα να χαίρονται που η βοήθεια είναι μόνο χρηματική.
Δυστυχώς όμως, οι τωρινές και οι επόμενες γενιές των ευρωπαϊκών λαών δουλοποιούνται υπό τους Γερμανούς χωρίς καν να φταίνε. Εν ολίγοις, οι Γερμανοί πάλι κερδίζουν και κλαίγεται η γερμανική κυβέρνηση για τον Γερμανό φορολογούμενο. Ε, όχι, τώρα όλοι ξυπνήστε επιτέλους και δώστε τους να καταλάβουν πόσο σάπιο είναι το σύστημα με το ίδιο «νόμισμα».


pankou1981
ΠΗΓΗ

Μείωση κατά 59% των κενών οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ

Καταργούνται 926 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που σημαίνει μείωση προσωπικού ύψους 59% στο υπάρχον οργανόγραμμα.

Με απόφαση (26 σχέδια κοινών υπουργικών αποφάσεων) του υπουργού Εσωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, οι μειώσεις στις θέσεις μόνιμου προσωπικού υπερβαίνουν ανά κατηγορία και κλάδο το 60% των θέσεων. Πρόκειται για θέσεις σε ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου Βαθμού και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, διατηρούνται 640 οργανικές θέσεις κατόπιν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης (ποσοστό 41%).

Με την υπογραφή  του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ολοκληρώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η προβλεπόμενη από τον ανωτέρω νόμο κατάργηση κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ δευτέρου Βαθμού.

Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α' και β' βαθμού στις διατάξεις του άρθρου 33 του ανωτέρω νόμου.

Παρελθόν για την Ελλάδα η Michelin

Η οικονομική ύφεση που έχει πλήξει χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οδηγώντας τες ακόμα και στο λουκέτο, επηρέασε και την Michelin Ελλάδας, η οποία μετά από 34 χρόνια αποχωρεί από την Ελλάδα και θα υπάγεται σε άλλη εταιρεία της μητρικής στο Βουκουρέστι.

Λόγω της αναδιάρθρωσης των θυγατρικών της που έχει ήδη αρχίσει η μητρική επιχείρηση, η Michelin θα αποτελεί πλέον παρελθόν για την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός ιευθυντής των ελαστικών Michelin, David Jean, με επιστολή που απέστειλε στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Jean «Αγαπητοί συνεργάτες θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να σας ενημερώσω για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα. Αυτή η οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχουμε φιλοδοξίες ανάπτυξης.

Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα εδρεύει στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία».

Από το 1950 έως το 1969 η Michelin είχε στη χώρα μας εμπορική παρουσία ως εταιρεία εξαγωγών ελαστικών λειτουργώντας ως υποκατάστημα Αθηνών.

Το 1969 ιδρύεται επίσημα η εταιρεία Michelin Ελλάδος και στη συνέχεια το 1978 πήρε τη σημερινή της νομική μορφή ως ανώνυμη.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά-χωματουργικά οχήματα.


Τέλος και το επίδομα γάμου στον ιδιωτικό τομέα

Χάνεται το επίδομα γάμου στον ιδιωτικό τομέα από τον Απρίλιο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουν μείωση της τάξεως του 10% του μισθού τους...

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕ- ΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Aποζημίωση καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις μέρες των απεργιών

Εγκρίθηκε σήμερα από την Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, η ρύθμιση που προβλέπει ημερήσια αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις πρόσφατες εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, τον μήνα Ιανουάριο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Βάσει της ρύθμισης οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν μόνο για τις κάρτες του μηνός Απριλίου, που θα ανανεωθούν στα εκδοτήρια των ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ., ενώ δεν θα παρέχονται σε περιπτώσεις έκδοσης νέων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών.
 
Αναλυτικά οι εκπτώσεις:
 
-Η Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ, αξίας 45,00 ευρώ, θα πωλείται έναντι 34,00 ευρώ
 
- Η μειωμένη Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ, αξίας 23,00 ευρώ, θα πωλείται 17,00 ευρώ
 
- Η Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλλευ-Τραμ, αξίας 20,00 ευρώ, θα κοστίζει 16,00 ευρώ
 
- Η μειωμένη Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλλευ-Τραμ, αξίας 10,00 ευρώ, θα διατίθεται έναντι 8,00 ευρώ
 
Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, οι εκπτώσεις στις ανωτέρω τιμές πώλησης, προσδιορίστηκαν με βάση:
 
- Τον αριθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, στον ΟΣΥ ΑΕ (6 ημέρες) και ΣΤΑΣΥ ΑΕ (9 ημέρες).
 
- Το ανώτατο ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% της αξίας της κάρτας και
 
- Το συγκοινωνιακό μέσο ή μέσα που απεργούσαν.
 
Συγκεκριμένα, οι προβλεπόμενες εκπτώσεις αντιστοιχούν στο 1/30 ή 1/45 ή 1/60 της αξίας της μηνιαίας κάρτας για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και σε σχέση με το μέσο ή τα μέσα που απεργούσαν.
Ειδικότερα εκπτώσεις προβλέπονται στις εξής πέντε περιπτώσεις:
 
- Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων, του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών για κάθε ημέρα απεργίας.
 
- Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων και του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) ή των Λεωφορείων και μιας εκ των γραμμών του Μετρό (Γραμμή 2 ή 3), οι μεν κάτοχοι καρτών των 45 ευρώ (και 23 μειωμένη) και 140 ευρώ (και 70 μειωμένη) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών και οι δε κάτοχοι καρτών των 20ευρώ (και 10 ευρώ μειωμένη ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών για κάθε ημέρα της απεργίας.
 
- Σε περίπτωση απεργίας του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45 ευρώ (και 23 ευρώ) και των 140 ευρώ (και 70 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
 
- Σε περίπτωση απεργίας είτε του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) είτε της Γραμμής 2 είτε της Γραμμής 3 του Μετρό οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45ευρώ (και 23ευρώ) και των 140 ευρώ (70ευρώ ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
 
- Σε περίπτωση απεργίας μόνο των Λεωφορείων οι μεν κάτοχοι καρτών των 45 (και 23) και 140 (και 70) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, οι δε κάτοχοι καρτών των 20ευρώ (και 10 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
 ΑΜΠΕ.

Ανοδικά έσοδα και κέρδη της Cosco από τον Πειραιά

Σημαντική άνοδο εσόδων και διπλασιασμό κερδών πέτυχε η Cosco το 2012 στη μονάδα της στον Πειραιά, σύμφωνα με ανακοινώσεις της COSCO Pacific σε συνέντευξη Τύπου στο Hong Kong, που έγιναν με αφορμή την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της κινεζικής εταιρείας...

Οι Κινέζοι της Cosco δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο λιμάνι του Πειραιά και στα αποτελέσματά του τα οποία πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και λειτουργούν ενισχυτικά στα μεγέθη της μητρικής, γεγονός που σπεύδουν να το επισημάνουν και στις επίσημες ανακοινώσεις.

Σε αριθμούς

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «highlights» της ανακοίνωσης της Cosco Pacific αναφέρεται ότι ο όμιλος αύξησε κατά το περασμένο έτος τα έσοδά του στον τομέα των terminal δραστηριοτήτων κατά 24,4%, στα 402,16 εκατ. δολ, έναντι 323,33 εκατ. δολ το 2011, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των εργασιών στο container terminal του Πειραιά και στο terminal της Guangzhou στη νότια Κίνα.

Παρουσιάζοντας επίσης τη μεικτή κερδοφορία του ομίλου, αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 21,7% στα 315,28 εκατ. δολ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στα μεικτά κέρδη από τα αδιάθετα επιστρέφοντα εμπορευματοκιβώτια, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η διαρκής βελτίωση της λειτουργικής δραστηριότητας των terminals στον Πειραιά και την Guangzhou.

Τα έσοδα του ΣΕΠ

Αναλυτικότερα, τα έσοδα της ΣΕΠ το 2012 ανήλθαν στα 134,77 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 32,9% σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο τα έσοδα ανήλθαν στα 101,42 εκατ. δολ.

Την ίδια περίοδο, τα κέρδη του terminal στον Πειραιά ανήλθαν στα 19,864 εκατ. δολ. και είναι αυξημένα 2,1 φορές σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο τα κέρδη ανήλθαν στα 6,5 εκατ. δολ.

Η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΣΕΠ οφείλεται στη σημαντική αύξηση της διακίνησης containerships, η οποία έφθασε τα 2.108.090 Teu το 2012 έναντι 1.188.148 Teu το 2011, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε.

Το πρώτο δίμηνο

Η ανοδική κίνηση συνεχίζεται και το πρώτο δίμηνο του 2013, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosco Pacific, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 350.000 teu, αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 που ήταν 327.000 Teu.

Μόνο το Φεβρουάριο τα containerships που διακινήθηκαν από τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά ανήλθαν στα 172.500 teu, έναντι 161.400 teu τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (αύξηση 6,9%).

Παρά την κρίση

Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι η κρίση πλήττει και τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
Τα συνολικά έσοδα της Cosco Pacific ανήλθαν το 2012 στα 735,5 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 22,8%, λόγω της σταθερής ανάπτυξης, όπως προαναφέρθηκε, του τομέα των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και την ενίσχυση των εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης εμπορευματοκιβωτίων.

Τα κέρδη που αφορούν στους μετόχους του Ομίλου μειώθηκαν κατά 12%, στα 342,19 εκατ. δολ., λόγω της πτώσης της κερδοφορίας της θυγατρικής China International Marine Containers (CIMC).

Εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της CIMC, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,6%, στα 280,29 εκατ. δολ.

Νέο ρεκόρ

Το 2012, από κοινού ΟΛΠ και ΣΕΠ έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών στη διακίνηση containers και, από τα 1,650 εκατ. teu που έπιασε το 2011, έφτασε το 2012 τα 2,7 εκατ. teu. Στα 2,1 εκατ. teu της Cosco θα πρέπει να προστεθούν τα 625.914 teu του ΟΛΠ (αύξηση 27,5% σε σχέση με το 2011). Μάλιστα, αντίθετα με τις μέτριες προοπτικές που έχουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια και για το 2013, λόγω της κρίσης που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο, το λιμάνι του Πειραιά φαίνεται ότι θα κάνει νέο ρεκόρ, αφού μόνο η Cosco έχει θέσει ως στόχο να φθάσει τα 2,5 εκατ. teu. Κυρίαρχο ρόλο στη νέα αύξηση της διακίνησης containers για το 2013 για τη ΣΕΠ είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των επενδύσεων στο νέο προβλήτα ΙΙΙ.

πηγή: Ναυτεμπορική

Reuters: »Λαθραία» δάνεια για την οχύρωση ελληνικής τράπεζας

 
Νέες αποκαλύψεις του Reuters που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις συμφωνίες που κάνουν οι τράπεζες μεταξύ τους, δίνοντας δάνεια η μία στην άλλη, ώστε να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, δίχως να μπαίνει πραγματικό χρήμα.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα γράφει: 
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ότι έχει δει το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μαζί με την οικογένειά του έχει πάρει δάνεια πάνω από 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δικής του τράπεζας,

Οι οffshore εταιρίες τις οποίες κατέχει ο Μιχάλης Σάλλας και τα δύο παιδιά του έχουν πληρώσει για μετοχές της Πειραιώς, η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, δανειζόμενοι από αντίπαλη τράπεζα. 
Συνολικά, τα μερίδια που κατέχει η οικογένεια Σάλλα την καθιστούν το μεγαλύτερο μέτοχο στην Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό μετοχών άνω του 6%. Η αγορά των μετοχών δε δηλώθηκε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως λέει το δημοσίευμα.
 Τα δάνεια του Σάλλα (που ήταν μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής στην Πειραιώς ενώ τώρα παραμένει μη εκτελεστικός), εγείρει νέα ερωτήματα για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και το ΔΝΤ χρηματοδοτούν τις τράπεζες με πάνω από 30 δις ευρώ. 
Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση μέχρι στιγμής ενώ αξιωματούχος από την ΤτΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις μετοχές του Σάλλα στην Πειραιώς. ‘’Το τμήμα εποπτείας δε μπορεί να κάνει σχόλιο για συγκεκριμένη τράπεζα αφού τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εμπιστευτικές’’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως το Reuters, επικαλούμενο ότι έχει δει εκθέσεις που αφορούν το ζήτημα , αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν εταιρίες που συνδέονται με το Σάλλα, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών που θα ενίσχυαν τα κεφάλαια της Πειραιώς. Τέτοιου είδους αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη δανειδότηση που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ τους για ανακεφαλαιοποίηση, γράφει το δημοσίευμα. 

Η Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ‘’το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα κλειστό κύκλωμα, λειτουργώντας ως ένα σύστημα εξουσίας δίχως διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία
Ουσιαστικά, μέσω οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των τραπεζών, επιχειρηματίες και άλλες τράπεζες πραγματοποιούσαν κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών χωρίς όμως να μπαίνει νέο χρήμα’’.
Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας δεν έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα, αλλά την Κυριακή με ανακοίνωσή του ο ίδιος στα ΜΜΕ επιτέθηκε κατά του Reuters, κατηγορώντας το ότι υπονομεύει την εν λόγω τράπεζα. ‘’ Δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ και η τράπεζα βρισκόμαστε στο στόχαστρο επιθέσεων’’, αναφέρεται στην ανακοίνωση. »Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος’’.
Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η κάλυψη του θέματος είναι ακριβής και δίκαιη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η έρευνα του Reuters από τον Απρίλιο ανέδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκρυψε να αναφέρει στους μετόχους ότι νοίκιαζε ακίνητα εταιριών που διαχειρίζεται η οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα μήνυσε το πρακτορείο για δυσφήμηση, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκ. ευρώ για ζημιές που υπέστη.
 Άλλη έρευνα του Reuters ανέδειξε τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Proton Bank και στην Marfin Popular Bank με έδρα την Κύπρο, με τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Ανδρέα Βγενόπουλο να αρνούνται τις κατηγορίες.
Αγορές μετοχών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Σάλλας πήρε δάνειο αρχικά από τη Marfin-Egnatia Bank το Μάιο του 2009 ύψους 150 εκ. ευρώ, με τους τότε αρμοδίους να αρνούνται να σχολιάσουν επικαλούμενοι το απόρρητο λόγω νομικών δυσκολιών που προέκυπταν από τη σύμβαση του δανείου.
Τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου, τα δάνεια της Marfin-Egnatia Bank σε εταιρίες του Σάλλα ανήλθαν σε 48 εκ. ευρώ. Το ίδιο μήνα όμως, 65 εκ. ευρώ ακόμα χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών της Πειραιώς. Η οικογένεια Σάλλα αγόρασε τα μερίδιά της μέσω τριών διαφορετικών εταιριών που ανήκαν στην ίδια (στο Μιχάλη Σάλλα και τα 2 παιδιά του) και είχαν έδρα την Κύπρο, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Οι αγορές αυτές των μετοχών προήλθαν από δάνεια 113 εκ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις για την εξόφλησή τους δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκ. ευρώ. Οι 3 κυπριακές εταιρίες είναι η Shent Enterprises, με ανεξόφλητα δάνεια 45 εκ. Ευρώ στη Marfin-Egnatia Bank, η Benidver Enterprises με 22 εκ. Ευρώ σε δάνεια και η KAEO Enterprises, με 46 εκ. σε δάνεια.
Το HOT DOC έχει αποκαλύψει ότι offshore εταιρίες έχουν πάρει δάνεια από την Proton Bank ύψους 82 εκ. για τη χρηματοδότηση της Πειραιώς, ενώ οι τράπεζες του ομίλου Marfin έδωσαν δάνεια 175 εκ. στη μονή Βατοπεδίου η οποία εμφανίστηκε να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG.
 Ενδιαφέρον είναι ότι για μια ακόμα φορά η έρευνα του Reutres παρόλο που δεν αναμεταδίδεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, εμφανίζεται από αυτά, όπως και από blogs (fimotro) ως συκοφαντία και προσπάθεια εκβιασμού της Πειραιώς. Διαψεύδεται δηλαδή μια είδηση που ουδέποτε μεταδόθηκε από τους ίδιους.

Ποιος εγκαινίασε την Τράπεζα Κύπρου;

Μόνο αυτός θα μπορούσε να την εγκαινιάσει και... μοιραία να καταστραφεί! Δε σας πάει το μυαλό κάπου; Τολμήστε να μαντέψετε... ή δείτε την φωτογραφία - ντοκουμέντο...

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν σε facebook και twitter τα εγκαίνια του πρώτου υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα έγιναν από τον πρώην Πρωθυπουργό… Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στο karfitsa.gr διαβάζουμε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έκοψε» την κορδέλα ως πρωθυπουργός της χώρας σε υποκατάστημα στην οδό Σέκερη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.



πηγη

Τι θά συμβεί όταν καταρρεύσει το σύστημα… Μεγάλο αλλά αξίζει την προσοχή μας

Οκτώβριος 1929 !

Τό οικονομικό κράχ τώρα μόλις αρχίζει...

Και τώρα θα σας διηγηθώ μια ιστορία από μία μικρή, υποθετική έστω χώρα τού Ευρωπαϊκού Νότου πού θα την ονομάσουμε συμβολικά Γκρέστ, και στήν οποία μια ωραία πρωϊα οί πολιτικοί της δήλωσαν αδυναμία πληρωμών και βάρεσαν μία αναίσχυντη πτώχευση…

Το σενάριο ίσως να θυμίζει τον «Πόλεμο των Κόσμων» και την «απόβαση» των Εξωγήϊνων του Όρσον Ουέλς πού συντάραξε ραδιοφωνικά την Αμερική κάπου στα 1938, και ήταν βέβαια μια καταστροφολογική απάτη.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και πραγματεύονται πρακτικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς σε μια ενδεχόμενη, γιατί όχι, οικονομική κρίση…

« Τά τελευταία χρόνια λοιπόν, πολλοί σύγχρονοι άγιοι γέροντες και ασκητές έχουν προειδοποιήσει τά πνευματικά τους παιδιά αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους ότι το ενδεχόμενο να έχουμε ταραχές μετά από μια οικονομική καταστροφή της χώρας, πλησιάζει γρήγορα, και ότι είναι ίσως μπροστά μας...

Οι ταραχές αυτές θα προκληθούν μόλις το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει και οι πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή και ωμή πραγματικότητα της καθημερινής επιβίωσης….

Μια πραγματικότητα που ίσως σήμερα, ή δεν έχουμε επαρκώς κατανοήσει, ή αποφεύγουμε επιμελώς να την δεχτούμε θεωρώντας ότι είναι αδύνατον να μάς συμβεί…

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ;

Υπάρχουν τρείς τύποι ανθρώπων πού θα μπορέσουν να διαφύγουν όταν γίνει η κατάρρευση :
Αυτός πού θα είναι τυχερός,

Αυτός πού θα είναι απόντας,

και αυτός πού θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος…
Επειδή όμως αδύνατο είναι να γνωρίζουμε από τώρα αν ανήκουμε εμείς και οι οικογένειες μας στον πρώτο, ή τον δεύτερο τύπο, τότε καλό θα ήταν να επιλέξουμε τον τρίτο τύπο του υποθετικού σεναρίου μας.

Είναι ο τρίτος τύπος, και είναι αυτός πού είναι, « ο κατάλληλα προετοιμασμένος...»
Κατάλληλα προετοιμασμένος…
Από μέρες τώρα, σ΄ αυτό τό υποθετικό μικρό κρατίδιο της Ευρώπης το Γκρέστ, οί πολίτες του παρακολουθούν με αγωνία τα όσα ψευδώς ή αληθώς μεταδίδουν τα κατεχόμενα – διαπλεκόμενα ΜΜΕ «περί πτώχευσης, ή σωτηρίας της χώρας…»
Στην μικρή αυτή χώρα οι πολίτες αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με αγωνία για το μέλλον τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό, οικογενειακό, αλλά και Εθνικό επίπεδο.
Οι τρόποι αντίδρασης του καθενός είναι ξεχωριστοί, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλοι βλέπουν με φόβο το αύριο…

Άραγε, σκέπτονται οί περισσότεροι, τί θα μας ξημερώσει αύριο ;
Και έτσι, για άλλους μέν υπάρχει σωτηρία, για άλλους υπάρχει επαρκής χρόνος πριν το πιστωτικό γεγονός και τα επακόλουθά του, και για κάποιους, ελάχιστους ίσως, έχουμε φτάσει ήδη και πατάμε πάνω στα γεγονότα.
Ο τρόπος που βλέπει ο καθένας τα πράγματα είναι άμεσα συνδεδεμένος και με την προετοιμασία του.
Οι μέρες ακολουθούν η μία την άλλη με το ίδιο καθημερινό άγχος και με τον αγώνα του καθενός να μη χάσει τα όσα τόσα χρόνια πάλευε για να αποκτήσει.
Και ξαφνικά έχουμε ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΡΕΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ !

Το Κράτος κατέβασε τα ρολά των ταμείων και ο καθένας βρίσκεται μόνος να αντιμετωπίσει τώρα τις παρενέργειες της πτώχευσης.
Φθάνοντας στα ΑΤΜ των Τραπεζών το πρώτο σοκ που δέχεται ο πολίτης είναι, ότι βλέπει το Τραπεζικό σύστημα να έχει καταρρεύσει και να μη υπάρχουν καθόλου μετρητά.

Τά ΑΤΜ είναι άδεια από λεφτά, τα ρολά των Τραπεζών κατεβασμένα, οί υπάλληλοι άφαντοι !
Η πρώτη αντίδραση του είναι να ελέγξει το πορτοφόλι του για να δει πόσα λεφτά έχει σε μετρητά, και τότε καταλαβαίνει ότι με αυτά τα χρήματα πρέπει να καλύψει ΟΛΕΣ τις ανάγκες του σε αγαθά για όσο διάστημα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει, έστω σε μια υποτυπώδη κατάσταση οικονομικών συναλλαγών.
Η αμέσως επόμενη αντίδραση θα είναι να επικοινωνήσει με τα δικά του άτομα για να επιβεβαιώσουν τη θέση που βρίσκονται, τις πρώτες αντιδράσεις τους, το σημείο συνάντησης τους που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το σπίτι τους, και να τους ενημερώσει ότι πρέπει όλοι να πάνε επειγόντως πρώτα από κάποια μάρκετ και να προσπαθήσουν να αγοράσουν προμήθειες πριν γυρίσουν στο σπίτι…

Μπακάλικα μικρά, φιλικά και αδελφικά έχουν από χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί σ΄ αυτή την μικρή Ευρωπαϊκή χώρα, γιατί οί μεγαλοκαρχαρίες των μονοπωλίων είχαν φροντίσει να τα ισοπεδώσουν με τα σούπερ μάρκετ τους…

Οί ειδήσεις ήταν βέβαια από καιρό ανησυχητικές για επερχόμενη οικονομική κατάρρευση και κλείσιμο των αγορών, αλλά οί περισσότεροι δεν πολυπίστευαν ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί, με αποτέλεσμα να μη έχουν προμηθευτεί τίποτα, ούτε και κάποιες απλές κονσέρβες έστω και για κάποιες πρώτες μέρες της κρίσης μέχρι να ξεθολώσουν τα πράγματα…
Τά ερωτήματα που ζητούν τώρα επειγόντως απαντήσεις είναι τα εξής:
Πόσο μπορώ να αντέξω εγώ και η οικογένεια μου με τις υπάρχουσες προμήθειες;
Πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση με το Τραπεζικό σύστημα;
Πού θα μπορέσω να βρω επιπλέον προμήθειες για να εξασφαλίσω στην οικογένεια μου τα αναγκαία;
Πόση βενζίνη έχω στο αυτοκίνητό μου σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψω την πόλη για να πάμε στους συγγενείς μας στην ύπαιθρο;
Τί γίνεται με τη δουλειά μου αυτή τη στιγμή; Είμαι ακόμα εργαζόμενος, ή είμαι από αυτή τη στιγμή αυτομάτως απολυμένος;
Αυτά είναι από τα βασικά ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις και λύσεις και που θα μπορέσουν να απαντηθούν μόνο με την ψύχραιμη και λογική αντίδραση και ενέργεια.
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ…
Καθώς ο πολίτης μας φεύγει από την Τράπεζα και μπαίνει στο αυτοκίνητό του για να κατευθυνθεί προς κάποιο μάρκετ, ψάχνει και για βενζινάδικο ώστε με κάποιο μέρος των μετρητών του να καλύψει την ανάγκη του σε βενζίνη που ξέρει ότι θα του χρειαστεί ίσως σήμερα, ίσως τις αμέσως επόμενες ημέρες…

Όσα από τα βενζινάδικα βρίσκει εν λειτουργία, βλέπει να έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων που περιμένουν με κορναρίσματα και φωνές των οδηγών να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.
Εδώ τίθεται στον πολίτη το εξής δίλημμα:

Περιμένω για βενζίνη ή ψάχνω για τρόφιμα και άλλες προμήθειες;
Αποφασίζει να μπει στην ουρά των αυτοκινήτων που περιμένουν.
Τα καταφέρνει ύστερα από αρκετή ώρα να γεμίσει μισό ντεπόζιτο γιατί παραπάνω δεν του έδιναν ώστε να πάρουν όλοι, και ξεκινάει για αναζήτηση τροφίμων.
Ξέρει ότι ο χρόνος είναι εναντίον του.
Τηλεφωνεί στους δικούς του και προσπαθεί να μάθει αν οι δικές τους ενέργειες, είχαν κάποιο αποτέλεσμα.
Τον ειδοποιούν ότι όλες οι αγορές είναι κλειστές και ότι ψάχνουν τώρα σε μικρά συνοικιακά καταστήματα τροφίμων για προμήθειες αλλά ότι και αυτά είναι, ή κλειστά ή έχουν φοβερή ανατίμηση στα προιόντα τους.

Η μαύρη αγορά έχει ήδη ξεκινήσει το μαύρο έργο της..
Τηλεφωνεί στην εργασία του και δεν απαντάει κανένας.

Τηλεφωνεί στα αφεντικά του στα προσωπικά τους τηλέφωνα και εκεί μαθαίνει ότι η εταιρεία του έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας.
Κλείνει το τηλέφωνο γνωρίζοντας ότι είναι άνεργος, απλήρωτος, με μισό ντεπόζιτο βενζίνης και μερικά ευρώ στην τσέπη για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δεν γνωρίζει ούτε την εξέλιξη της ούτε τη χρονική διάρκεια της…
Ενώ συνεχίζει να οδηγεί προς την κατοικία του βλέπει ένα συνοικιακό μάρκετ να μαζεύει κάποια είδη που υπήρχαν στο έξω μέρος και να είναι έτοιμο να κατεβάσει και αυτό τα ρολά του.
Παρκάρει και πλησιάζει με το χέρι να ακουμπά τα χρήματα στη τσέπη του λες και κάποιος θα προσπαθήσει να του τα πάρει στα επόμενα λίγα βήματα που απομένουν, μέχρι την είσοδο στο μαγαζί.

Ο μαγαζάτορας τον κοιτάζει με επιφύλαξη και καχυποψία...
Τον ρωτάει απότομα τι θα ήθελε και αυτός του απαντά ότι θέλει να αγοράσει κάποια τρόφιμα για το σπίτι.
Στην ουσία τον παρακαλά για να τον αφήσει να ψωνίσει.
Με αρκετό δισταγμό ο μαγαζάτορας του επιτρέπει την είσοδο και αυτός προσπαθεί να μαζέψει όσα τρόφιμα μπορεί και του επιτρέπουν τα χρήματά του.
Το μαγαζί έχει κλείσει τις πόρτες.
Πλησιάζει, όπως έκανε τόσο καιρό στο ταμείο και ο μαγαζάτορας του λέει ότι τα τρόφιμα έχουν πάρει αύξηση λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Τελικά κατάφερε και αγόρασε μόνο το 1/5 από όσα υπολόγιζε πως θα αγόραζε με τα χρήματα που είχε μαζί του.
Φεύγει οργισμένος και απογοητευμένος αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει.
Συνεχίζει με το αυτοκίνητό του για να φτάσει στο καταφύγιο του.

Ενώ ακόμα οδηγεί ακούει και βλέπει περιπολικά να τον προσπερνούν με τις σειρήνες τους και τους φάρους αναμμένους.

Αισθάνεται άμεσα την ανάγκη του καταφυγίου γιατί ξέρει ότι η κατάσταση σε λίγο θα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι όσο περνά η ώρα τα φράγματα της ηθικής της κοινωνίας αρχίζουν να σπάνε ένα ένα…
ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ…

Επιτέλους κατάφερε και έφτασε στο σπίτι.

Κατεβαίνει με τα λίγα αγαθά που αγόρασε και με το βλέμμα να ελέγχει δεξιά αριστερά μπαίνει στο σπίτι του γρήγορα.

Μέσα βρίσκεται η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του ηλικίας περίπου 12 χρονών.

Όλοι είναι αναστατωμένοι με την κατάσταση και την ανατροπή της καθημερινότητάς τους.
Ψάχνουν στα μάτια του πατέρα και συζύγου την ελπίδα.
Δεν βλέπουν τίποτα.

Τους αγκαλιάζει και προσπαθεί να ηρεμήσει τα παιδιά που τα έδιωξαν από το σχολείο οι δάσκαλοί τους λέγοντάς τους ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να παρακολουθούν τις ειδήσεις για να μάθουν αν και πότε θα συνεχίσουν πάλι τα μαθήματά τους…
Αγκαλιάζει τη σύζυγό του και την βλέπει να τρέμει λέγοντάς του ότι κάποιοι με μηχανή προσπάθησαν να της αρπάξουν την τσάντα της ενώ έφευγε από το κατάστημα που εργαζόταν γιατί της ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση.
Ανταλλάσουν μεταξύ τους τις εικόνες που κατέγραψε ο καθένας από αυτούς μέχρι να φτάσει στο σπίτι.
Μόνο τρόμο και αναστάτωση προκαλούν τα όσα ακούνε να λέει ο καθένας τους.
Είναι η ώρα των αποφάσεων.

Ο άνδρας προσπαθεί να ασφαλίσει το σπίτι και η γυναίκα παίρνει τα τρόφιμα στην κουζίνα και ξεκινάει καταγραφή όλων των προμηθειών.
Ταυτόχρονα για ψυχολογικούς λόγους παρά για διατροφικούς προσπαθεί να μαγειρέψει κάτι πρόχειρο για να φάνε.
Τα παιδιά τηλεφωνούν στους φίλους τους από το σχολείο για να μάθουν τα νέα τους.

Ξαφνικά εκεί που μιλάνε με τους συμμαθητές τους, ειδοποιούν τους γονείς τους ότι το τηλέφωνο είναι νεκρό.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ «ΚΡΑΧ» ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ...
Προσπαθούν μέσω των κινητών τους να επικοινωνήσουν αλλά δεν έχουν καθόλου σήμα.

Όσες προσπάθειες και να κάνουν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Ανοίγουν τον υπολογιστή τους αλλά και εκεί δεν υπάρχει σύνδεση σε δίκτυο.
Αισθάνονται αποκομμένοι όλοι τους από τον έξω κόσμο.
Το μόνο που απομένει είναι η Τηλεόραση και το Ράδιο.
Ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν ότι δεν υπάρχουν προγράμματα αλλά κάποιοι παράξενοι τύποι με γραβάτες και κοστούμια να μιλάνε με οικονομικούς όρους που φαίνεται να μην τους καταλαβαίνουν ούτε και οι ίδιοι.

Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να καλύψουν με χρυσόσκονη το πτώμα της οικονομίας που τόσο καιρό σάπιζε μπροστά στα μάτια μας αλλά δυστυχώς το περνούσαμε αψήφιστα…
Κάποια άλλα κανάλια δείχνουν με ζωντανά ρεπορτάζ εικόνες από σπάσιμο Τραπεζών και άλλων εμπορικών καταστημάτων.
Παντού σειρήνες περιπολικών και συναγερμοί από καταστήματα δημιουργούν μια ηχητική υπόκρουση του επερχόμενου χάους.

Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία που θεωρείται το τελευταίο ανάχωμα πριν την τεράστια κοινωνική έκρηξη.
Σε κάποιο κανάλι βλέπουν έναν τρομοκρατημένο ρεπόρτερ που έχει χάσει τα λόγια του, ίσως και τα λογικά του, να δείχνει με το δάχτυλο προς μια κατεύθυνση και τον καμεραμάν να προσπαθεί να ζουμάρει σε ένα σημείο και σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.

( Οί λαθρομετανάστες πού έχουν πλημμυρίσει την χώρα όταν δεν θα έχουν να φάνε θα γίνουν διπλά επικίνδυνοι...
Άς όψονται οί πολιτικοί πού μάς τούς φόρτωσαν...)
Τελικά το νόημα που βγαίνει από τα μπερδεμένα λόγια του ρεπόρτερ είναι ότι κάποιοι αλλοδαποί-λαθρομετανάστες βγήκαν από την είσοδο μιας πολυκατοικίας οπλισμένοι με στρατιωτικά τυφέκια και κινήθηκαν προς την επόμενη γωνία τρέχοντας…

Κανένας δεν γνωρίζει τί θα συμβεί τις επόμενες ώρες.
Καμία ενημέρωση από πολιτικό πρόσωπο και από Αστυνομία.
Όλοι όσοι εμφανίζονταν σε τηλεοπτικά παράθυρα τόσο καιρό και έλεγαν καθησυχαστικά λόγια και ευχολόγια για να κερδίσουν χρόνο παραμονής σε εξουσίες και σάπιες καρέκλες, έχουν τώρα εξαφανιστεί.

Ακούγονται ριπές από την τηλεόραση και ο τρομαγμένος ρεπόρτερ διακόπτει την μετάδοση των γεγονότων, ψάχνοντας για προσωρινό καταφύγιο.
Η εικόνα γυρίζει στο στούντιο και μια αμηχανία καλύπτει τους παρουσιαστές.

Θέλουν να φύγουν να εξαφανιστούν κι΄ αυτοί από το πάνελ αλλά δεν το κάνουν, ακόμα.

Οι μάσκες έχουν πέσει και το πρόσωπο που κάνει την εμφάνισή του είναι μόνο ο τρόμος.
Ενώ η οικογένεια παρακολουθεί στη τηλεόραση τις ραγδαίες τρομακτικές εξελίξεις, ακούνε από τη γειτονιά τους ουρλιαχτά και φωνές μετά από 2-3 πυροβολισμούς αυτομάτου πιστολιού.
Με επιφύλαξη πλησιάζουν τρέχοντας στο μπαλκόνι και βλέπουν κάποιον πεσμένο και γεμάτο αίματα στη μέση του δρόμου.
Σε απόσταση λίγων μέτρων ένας γείτονας με ένα αυτόματο πιστόλι στο χέρι του, έχει μείνει με το χέρι τεντωμένο και ακόμα σημαδεύει τον σκοτωμένο.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες δεν ξέρουν αν ο κύριος με το όπλο είναι ψυχοπαθής, ή υπερασπιστής της περιουσίας του.

Ο χρόνος για όλους έχει σταματήσει σε αυτή τη σκηνή.
Τελικά ο κύριος με το όπλο ανακτά τον αυτοέλεγχο και με άδειο βλέμμα κοιτάζει τον κόσμο που τον παρακολουθεί.
Με μεταλλική φωνή που φανερώνει φόβο και ξερό στόμα από την έλλειψη σάλιου, ενημερώνει ότι αυτόν που πυροβόλησε προσπάθησε να του κλέψει το αυτοκίνητο και μόλις αντιλήφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης τον κατάλαβε, του επιτέθηκε με μαχαίρι.

Αναγκάστηκε να πυροβολήσει για να σώσει τον εαυτό του.
Κάποιοι κάνουν προσπάθεια να καλέσουν την αστυνομία αλλά αμέσως βάζουν πάλι το νεκρό κινητό στη τσέπη τους.
Το επόμενο που κάνουν όλοι είναι να απομακρυνθούν βιαστικά από τον νεκρό αλλά περισσότερο από τον ζωντανό κύριο με το πιστόλι στο χέρι.

Η οικογένεια τού πολίτη μας πού αναφερόμαστε στην ιστορία μας, μπαίνει στο σπίτι πάλι και συνεχίζει να παρακολουθεί τηλεόραση.
Τα γεγονότα αρχίζουν να γίνονται πιό βίαια και να αποκτούν ιλιγγιώδη ταχύτητα ώστε δεν προλαβαίνουν καν την αναφορά ή την καταγραφή τους οι ρεπόρτερς.

Κάποια στιγμή που παρακολουθούν μια λεηλασία σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών η οθόνη μαυρίζει.

Η τηλεόραση είναι και αυτή νεκρή.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ…
Δοκιμάζουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού και καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τώρα ούτε ρεύμα.

Όλα χειροτερεύουν και μαζί με το ρεύμα χάθηκε και ένα πολύτιμο μέρος του ηθικού τους.
Προσπαθούν μέσα από κάποιο φορητό Ραδιοφωνάκι με μπαταρίες να ακούσουν κάποιο ειδησεογραφικό σταθμό.
Η μπάντα των FM έχει απομείνει μόνο με ελάχιστους σταθμούς που παίζουν μουσική μέσω κομπιούτερς χωρίς εκφωνητές μέχρι να υπάρχει και εκεί διακοπή ρεύματος.
Ακόμα και οι σταθμοί που πρόσφεραν συνεχή ενημέρωση και κουτσομπολιά για life style καταστάσεις, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της μπάντας των FM ακούς μόνο τον ήχο του στατικού ηλεκτρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας έχει ξεμείνει από ηλεκτρικό ρεύμα.
Η οικογένεια καταλαβαίνει ότι έχει αποκοπεί από κάθε είδους ενημέρωση με τη διακοπή του ηλεκτρικού και από κάθε είδους επικοινωνίας με τη διακοπή των επικοινωνιών.
Κι΄ όμως, όλα σήμερα το πρωί είχαν ξεκινήσει τόσο όμορφα.
Και όλα από το πρωί άλλαξαν μέσα σε 4 ώρες.
Η νύχτα είναι μακριά γιατί βρισκόμαστε ακόμα στο μεσημέρι, αλλά και όταν έρθει η νύχτα τί ασφάλεια θα υπάρχει;
Ποιό τελικά πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο;
Την μέρα ή την νύχτα;
Οι προμήθειες της οικογένειας αντέχουν για 6-7 το πολύ μέρες, αλλά πλέον κανένας τους δεν είναι σίγουρος ότι θα ζήσει τόσο πολύ για να τις καταναλώσει…
Ίσως με τον κόμπο που έχουν όλοι στο στομάχι τους αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, του χάους, και με έναν νεκρό κάτω από το μπαλκόνι τους, οι προμήθειες να κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως και 15 μέρες, γιατί κανένας δεν έχει διάθεση για φαγητό.
Η μόνη επιθυμία τους είναι να τελειώσει ο εφιάλτης...
Κάποια στιγμή η μητέρα θυμήθηκε ότι μια γνωστή της στη δουλειά, τής είχε από καιρό πεί, πώς κάποιος γέροντας από ένα μοναστήρι, την είχε προειδοποιήσει για προετοιμασία στα δύσκολα που πλησίαζαν…
Η μητέρα είχε γελάσει τότε ειρωνικά με τα λόγια της γνωστής της λέγοντάς την αλαφροϊσκιωτη και είχε αλλάξει κουβέντα, μια και δεν της άρεσαν ποτέ τέτοιες δυσοίωνες προφητείες…
Τώρα θα έδινε τα πάντα για να μάθει τι άλλο είχε πει εκείνος ο γέροντας.
Προσπαθεί τώρα να θυμηθεί τα λόγια της γνωστής της, που τής είχαν φέρει τόσο γέλιο εκείνη τη στιγμή…
Κάτι θυμάται ξαφνικά για πείνα και αναταραχή της κοινωνίας και ότι αυτό θα κρατήσει αρκετά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τώρα το κρατάει μυστικά μέσα της χωρίς και να το αναφέρει στους υπόλοιπους.
Και αρχίζει να κλαίει βουβά για τον εγωισμό της και την τωρινή κατάστασή τους.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΝΩΦΕΛΑ ΤΩΡΑ ΙΣΩΣ, ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ…

ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΟΝ.
ΕΝΑ ΠΑΡΟΝ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ…

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ...
Mια πραγματική κόλαση θα ζήσει η Eλλάδα το πρώτο διάστημα, αν φύγει από τη ζώνη του ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή.
H εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ούτε μεταφέρεται από κάποιους που θέλουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους, αλλά είναι μία πραγματικότητα, που απαιτείται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους Eλληνες, πολιτικούς και πολίτες, και να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο....
Ελλείψεις
Oι πρώτες επιπτώσεις στην περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ θα είναι οι ελλείψεις βασικών προϊόντων που εισάγονται. Kαύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Mετενέργεια των παραπάνω η έλλειψη αστυνόμευσης και πιθανότατα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου.

Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα, σε αντίθεση με την Aργεντινή, εισάγει σχεδόν τα πάντα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι από έξι έως και δώδεκα μήνες, η Eλλάδα δεν θα μπορεί να εισάγει απολύτως τίποτε ή για την ακρίβεια οι όποιες εισαγωγές θα γίνονται με «αίμα, δάκρια και ιδρώτα».

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, που θα θυμίζει την κόλαση του Δάντη, οι μόνοι που θα είναι ωφελημένοι θα είναι όλοι εκείνοι που είχαν χρήματα ή δραστηριότητες στο εξωτερικό και η αγοραστική τους δύναμη μέσα σε μία νύχτα θα υπερδιπλασιαστεί.
Mεγάλοι χαμένοι; Oλοι οι Eλληνες πολίτες και κυρίως τα χαμηλά στρώματα, που αφενός θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται κατά 50% ή και 70%, ενώ παράλληλα για ένα διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ή προσωπικά αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να έχουν τα βασικά είδη, αφού με το «καλημέρα» της δραχμής η οικονομία θα γίνει ανταλλακτική.
Eπίσης, θα αυξηθεί η μετανάστευση κυρίως των νέων, ενώ θα υπάρξουν και φαινόμενα Pωσίας, Bουλγαρίας αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος (δεκαετία του `90).
Παράδειγμα
Σήμερα Mισθός: 1.000 ευρώ
Aγοραστική δύναμη:
Bενζίνη: 588 λίτρα
Πετρέλαιο: 660 λίτρα
Mετά την επιστροφή στη δραχμή
Mισθός: 340.750 δραχμές (Oι μισθοί θα μετατραπούν με την αρχική ισοτιμία)
Aγοραστική δύναμη:
Bενζίνη: 367 λίτρα
Πετρέλαιο: 416 λίτρα
Eλλειμμα
Mπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να κοπεί χρήμα, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Ως εκ τούτου απαιτείται να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από την πρώτη νύχτα της επιστροφής στη δραχμή. Oι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενταθούν και βέβαια θα περιλαμβάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις σε κοινωνικές παροχές.
Tράπεζες
H έντονη ζήτηση για χρήματα θα αναγκάσει τις τράπεζες να κλείσουν για ένα διάστημα και θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους. Tα επιτόκια δανείων θα εκτιναχθούν στα ύψη και ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αφού με επιτόκια 30%-40% κάτι τέτοιο θα είναι απαγορευτικό.
Eπιχειρήσεις
Mεγάλος αριθμός εταιρειών θα οδηγηθεί στην πτώχευση, γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, είτε για την εισαγωγή πρώτων υλών ή για την αποπληρωμή των δανείων τους, αφού αυτά είτε θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές - αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού έχει σταθεροποιηθεί η ισοτιμία.
Kαταθέσεις
Oι πολίτες θα σπεύσουν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αλλά αυτό θα είναι αδύνατο. Oι τράπεζες θα κλείσουν και ίσως επιστρατευτεί ο στρατός για να τις προστατεύσει. Σταδιακά θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά αυτοί θα είναι σε δραχμές. Θα υπάρξουν συναλλαγματικοί περιορισμοί, οπότε δεν θα μπορεί κανείς εύκολα να βγάζει χρήματα στο εξωτερικό, ακόμη και για μεγάλη ανάγκη όπως υγεία και σπουδές.
Εφιαλτική εικόνα από το μέλλον
Mετατροπή του νομίσματος
Σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος, απαιτείται χρόνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και την εμπειρία του ευρώ, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια προκειμένου να υπάρξει δραχμή σε φυσική μορφή. Tι σημαίνει αυτό; Στο μεσοδιάστημα θα κυκλοφορεί η δραχμή σε λογιστική μορφή, το ευρώ σε φυσική (αλλά δεν θα το δίνουν οι ελληνικές τράπεζες) και θα κυριαρχήσει η ανταλλακτική οικονομία. Θα δίνει κάποιος ένα κιλό λάδι προκειμένου να πάρει ένα κιλό κρέας.
Tιμές προϊόντων και υπηρεσιών
O πληθωρισμός θα καλπάζει. Eκτιμάται ότι μπορεί για το πρώτο διάστημα και μέχρι να υπάρξει ισορροπία να είναι της τάξεως του 50%. Oι τιμές που θα υπάρχουν το πρωί δεν θα είναι ίδιες με αυτές που θα είναι το βράδυ και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Iσοτιμίες
Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ σταθεροποιηθεί. Aυτό εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο. Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με την αρχική ισοτιμία της εισόδου της Eλλάδος στο ευρώ θα είναι της τάξης του 60%, ίσως και περισσότερο. Δηλαδή ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε 550 ή 600 δραχμές. Kάποιοι ακόμη πιο απαισιόδοξοι την βλέπουν και στις 1.000 δραχμές.
Eμπόριο
Oι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες θα «παγώσουν» για ένα διάστημα, άγνωστο πόσο. Oι ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα θα είναι κάτι περισσότερο από ορατές. Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα δεν είναι μία αυτάρκης χώρα, σε αντίθεση με το παράδειγμα προς αποφυγή που φέρνουν πολλοί, την Aργεντινή, που «ταΐζει» όλον τον κόσμο. Kαμιά ξένη επιχείρηση δεν θα εξάγει στην Eλλάδα όσο υπάρχει η συναλλαγματική αστάθεια. Kαύσιμα και φάρμακα θα έρχονται με σταγονόμετρο και όχι με εμπορικές, αλλά με διακρατικές συμφωνίες.
Eθνική ασφάλεια
Eξαιτίας της έλλειψης καυσίμων αλλά και της αστάθειας και της ανυπαρξίας θεσμικών συμμάχων, η Eλλάδα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο γειτονικών χωρών και η εθνική της κυριαρχία να τεθεί εν αμφιβόλω όχι σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, αλλά εθνικού εδάφους. Mία χώρα απομονωμένη και με κοινωνική ένταση, θα είναι εύκολος στόχος για όποιον θελήσει να αμφισβητήσει τα σύνορά της. Σοβαρό πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και με την αστυνόμευση, αφού τα οχήματα της EΛ.AΣ. δεν θα έχουν αρκετά καύσιμα να κινηθούν.
Kοινωνική ειρήνη
Tο παράδειγμα της Aργεντινής δείχνει ότι τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υπάρξουν ομάδες πολιτών που χρησιμοποιώντας τη βία θα προσπαθούν να επιβιώσουν. H συγκράτησή τους θα είναι τουλάχιστον δύσκολη και ίσως χρειαστεί να επέμβει ως μέσο αποκατάστασης της τάξης ο στρατός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Xρέος
Tο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που το ευρώ ή το δολάριο θα ανατιμηθεί έναντι της δραχμής. Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος που θα φτάσει στο 200% του AEΠ και ως εκ τούτου θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί, οπότε η Eλλάδα θα αναγκαστεί να πάει σε άτακτη χρεοκοπία και τεράστιο «κούρεμα», κάτι που θα σημαίνει πως για δεκαετίες θα βρίσκεται εκτός αγορών και δεν θα μπορεί να δανειστεί.
Tουρισμός
O μεγάλος κερδισμένος σε θεωρητικό επίπεδο θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, αφού οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή και η αστάθεια θα είναι οι παράγοντες εκείνοι που τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα θα αποθαρρύνουν τους ξένους να επισκεφτούν την Eλλάδα.
Eξαγωγές
O δεύτερος μεγάλος κερδισμένος θα είναι και πάλι θεωρητικά ο εξαγωγικός κλάδος. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης σε πρώτες ύλες και η αδυναμία χρηματοδότησης, τα πρώτα χρόνια θα ακυρώσουν το όποιο όφελος προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής.