EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μείωση εσόδων - επιβατών σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ

Μείωση εσόδων 10% και επιβατών 11% σημείωσαν πέρσι οι «Σταθερές Συγκοινωνίες» (μετρό - τραμ - ΗΣΑΠ), απόρροια της μείωσης των μετακινήσεων των Αθηναίων, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (1,4 ευρώ). Το αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση των «Σταθερών Συγκοινωνιών» εκτιμά περαιτέρω πτώση μεγεθών το 2013!
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα κόμιστρα ανήλθαν πέρσι στα 131,6 εκατ., έναντι 146,2 εκατ. το 2011 (-10%). Η πρόβλεψη για το 2013 αναφέρεται σε έσοδα 121,5 εκατ., που σημαίνει περαιτέρω πτώση εσόδων 8%.
Η συρρίκνωση των εσόδων αποτελεί απόρροια της μειωμένης επιβατικής κίνησης, η οποία ανήλθε πέρσι στα 265,9 εκατ., έναντι 298,9 εκατ. το 2011 (-11%).
Μείωση επιβατικής κίνησης αναμένεται και το 2013, ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα θα ενταθεί το σαφάρι κατά της λαθρεπιβίβασης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μέτρα για τη διατήρηση και προσέλκυση επιβατών, μέσω των εκπτωτικών πακέτων.
Η λαθρεπιβίβαση συνεπάγεται διαφυγόντα έσοδα 25 - 37,5 εκατ. ευρώ ετησίως στον όμιλο του ΟΑΣΑ και τον Προαστιακό (αστικό κομμάτι). Αμεσος στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι να περιορισθεί στο 50%.
Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του ομίλου ΟΑΣΑ για το 2011, (τα αντίστοιχα του 2012 δεν έχουν συλλεχθεί ακόμα, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το 2011), το μετρό κατείχε το 39% της επιβατικής κίνησης, με τα λεωφορεία να κατέχουν τη δεύτερη θέση με 34%.
Στην τρίτη θέση ο ηλεκτρικός, με μερίδιο 16%, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονιά (2011) «πλήρωσε» την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατικό κοινό από την αναβάθμιση της γραμμής Κηφισιά - Φάληρο.
Στην τέταρτη θέση τα τρόλεϊ με 9%, ένα ποσοστό «μερικώς ικανοποιητικό», δεδομένου ότι αποτελούν ένα μέσο το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του από το υπουργείο Μεταφορών.
Τέλος, στην πέμπτη θέση το τραμ, με μερίδιο μόλις 2%. Το πενιχρό 2% δίνει «τροφή» σε όσους είχαν εναντιωθεί στην κατασκευή του, πόσω μάλλον για ένα σύγχρονο μέσο, το οποίο ελπίζει να αναστηθεί με την επέκταση στον Πειραιά.
Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των «Σταθερών Συγκοινωνιών», αυτά βαίνουν συνεχώς βελτιούμενα, εξαιτίας της μείωσης των δαπανών μισθοδοσίας και των εξόδων προς τρίτους. Ετσι, το 2013 αναμένονται λειτουργικές ζημιές 18,8 εκατ., έναντι 24,4 εκατ. το 2012, αν και στόχος της διοίκησης είναι να ελαχιστοποιηθούν, μέσω της άντλησης πρόσθετων εσόδων, όπως διαφημίσεις σε σταθμούς.
 

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η εταιρεία θα περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το 2013, εφόσον μειωθούν περαιτέρω οι ελαστικές δαπάνες κατά 5 εκατ. ευρώ και υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ από την συγχώνευση των μετρό – τραμ – ηλεκτρικού, αλλά και 11 εκατ. από τη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τη μείωση των υπερωριών.
Εφόσον υλοποιηθούν τα ανωτέρω και σε συνδυασμό επίτευξης πρόσθετων εσόδων από διαφημίσεις και προστίμων από λαθρεπιβάτες, τότε η εταιρεία δύναται να περάσει σε λειτουργικά κέρδη 1,3 εκατ. 

"Δανειολήπτης κέρδισε και τις 4 Τράπεζες και στο Εφετείο"

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κυριολεκτικά πανηγυρίζει μετά από την υπαρ 454/ 2012 σημαντική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, όπου επήλθε για δεύτερη φορά , η δικαίωση υπερχρεωμένου καταναλωτή μέλους της . Με αυτή την απόφαση , το δικαστήριο απέρριψε για μια ακόμα φορά τις αιτήσεις, που κατέθεσαν οι τέσσερις δανείστριες Τράπεζες και όλα όσα προέβαλαν σ αυτές,(προκειμένου να πείσουν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο , να αποφασίσει για το δικό τους συμφέρον).

Κατάφερε δηλαδή ο δανειολήπτης , με την δικαστική απόφαση, να νικήσει και τις τέσσερις Τράπεζες, που κατέθεσαν ( έκθεση έφεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου) εναντίον της υπαρ.189/2012 ,απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, όπου του είχε γίνει "κούρεμα" στο χρέος του ,της τάξης των 50.000 Ευρώ. O δανειολήπτης χρωστούσε 61.719,23 Ευρώ και με την απόφαση καλείται να πληρώσει μόνο 12.000 Ευρώ εντός της τετραετίας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης: "Πρόκειται για τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη που δικαιώθηκε με την υπ΄αρ.189/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π, και καθόρισε τις μηνιαίες επί μία τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείτο ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 12.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή καθόλου αρεστή στις πιστώτριες Τράπεζες την προσέβαλλαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου ) όπου και την δεύτερη φορά δικαιώθηκε ο δανειολήπτης

Και εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης : Ο δικαιωμένος δανειολήπτης έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι 34 ετών άγαμος, οδηγός τουριστικού λεωφορείου, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου σαν εποχιακός με ατομικό εισόδημα 11.043,19 ευρώ, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία του οικία. Διαμένει σε μισθωμένη οικία στο Ηράκλειο και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει είναι ένα αυτοκίνητο μάρκας Μercedes C 200, με έτος κυκλοφορίας το 2003 του οποίου η εμπορική αξία ανέρχεται στο ποσό των 8.000 ευρώ.
Ο εν λόγω δανειολήπτης, είχε χρεωθεί σε τέσσερις τράπεζες, με το χρέος του να ανέρχεται συνολικά σε 61.719,23, παρουσίασε δε μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του και προσέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητώντας την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας το σχέδιο πρότασης ρύθμισης των οφειλών, δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π, και καθόρισε τις μηνιαίες επί μία τετραετία καταβολές του δανειολήπτη σ τις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείται ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 12.000 ευρώ, πράγμα που θα συνεχιστεί και με την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Ο δανειολήπτης νίκησε τις τέσσερις Τράπεζες, με την καθοδήγηση και την συνδρομή της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,αλλά και δικαστικά στην νομική καθοδήγηση της συνεργάτιδος της Ένωσης, δικηγόρου Ηρακλείου κ Βαριβιανάκη Μαρίας η οποία συνέχισε τον αγώνα της και στο .Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όπου με την συνδρομή της "Νικήθηκαν οι Τράπεζες" και στο Εφετείο. Μετά την τόσο νικηφόρα εξέλιξη της υπόθεσης, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δηλώνει ότι νοιώθει δικαιωμένη, και επισημαίνει ότι ο νόμος 3869/2010 είναι «μονόδρομος» για τα αδύναμα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και «ευχαριστεί τους δικαστές της Κρήτης για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές αλλά και καλεί και τις Τράπεζες να συνετιστούν, να ακολουθούν τις προτεινόμενες από τους δανειολήπτες ρυθμίσεις στην εξωδικαστική διαδικασία, να αποφεύγουν την δική τους οικονομική "αιμορραγία" αλλά και των δανειοληπτών ,που αποφέρουν οι δικαστικές αντιδικίες.-"

πηγη

Λουξεμβούργο: Το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη

«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ»

Σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας, δευτερευόντως και άλλων ισχυρών κρατών της ΕΕ, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη και ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters, «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ».

Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, «να πνίγονται άλλες χώρες», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε ότι «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν’.

» Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», συνεχίζει, λέγοντας «ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό πως επιτράπηκε σε μικρότερες χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα μοντέλα (niches).

Υπενθύμισε τέλος ότι η Γερμανία ήταν από τους βασικούς ωφελημένους της ευρωζώνης γιατί το κόστος δανεισμού μειώθηκε γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κρίσης.

Η σε έντονο ύφος κριτική του υπουργού του Λουξεμβούργου έρχεται αμέσως μετά τη παρέμβαση του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε σκληρά τη στάση των Ευρωπαίων κατά της Κύπρου λέγοντας ότι «συμπεριφερθήκαμε στους κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την στάση αυτή.

Κριτική από το Βερολίνο

Το Λουξεμβούργο υπενθυμίζεται ότι έχει εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλλον χαλαρούς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα φορολογίας και κανονισμών.

Γερμανοί πολιτικοί είχαν ασκήσει έντονη κριτική στο κυπριακό μοντέλο, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει μάλιστα ότι το μοντέλο έχει πλέον πεθάνει.

Ωστόσο, δεν λείπει και η κριτική από τη Γερμανία και για το Λουξεμβούργο, με το ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόακιμ Πος, να βάλει κατά του Λουξεμβούργο αποκαλώντας το «προβληματική χώρα».

«Μακροπρόθεσμα», είπε απαντώντας στα σχόλια του Άσελμπορν, «κανένα επιχειρηματικό μοντέλο που παρακάμπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια οικονομία της αγοράς. Φυσικά το Λουξεμβούργο ανήκει σε αυτές τις προβληματικές χώρες».

tovima.gr

Νέο Βίντεο απο το χτεσινό ξύλο στο Λουτράκι

Ενα νέο βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια στο Λουτράκι, όταν ο χώρος γύρω από το μνημείο ηρώων μετατράπηκε σε ρινγκ με πρωταγωνιστές τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και τον αστυνομικό διευθυντή Χαράλαμπο Τετράδη ο οποίος πέταξε και δεν κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο των ηρώων ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Στο νέο βίντεο, καταγράφεται το πανδαιμόνιο που ακολούθησε και η στιγμή που ενώ οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες σε πολίτες ο βουλευτής αντιδρά λέγοντας πως ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και δικοί του άνθρωποι.

Λεωφορειολωρίδα στην Ίωνος Δραγούμη σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν οι τέσσερις νέες  λεωφορειολωρίδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται και πέμπτη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας. Την ίδια ώρα, οι υφιστάμενες λεωφορειολωρίδες σπανίως λειτουργούν, καθώς δεν αστυνομεύονται, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δρομολογήσει την κατασκευή των τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων στις οδούς Γ. Παπανδρέου (Ανθέων), Αγγελάκη, Α. Παπαναστασίου και στη λεωφόρο Στρατού. Οι συγκεκριμένες λεωφορειολωρίδες είχαν προβλεφθεί από το 2003, σε μελέτη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2010 και πλέον έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε το αρμόδιο στέλεχος του δήμου, Γιώργος Δημαρέλος, «πλέον έχει εγκριθεί η κατασκευή των λεωφορειολωρίδων από το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θεωρούμε πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν και οι τέσσερις». Το έργο θα ανατεθεί σε εργολάβο.

Όμως ο δήμος σχεδιάζει και τη δημιουργία λεωφορειολωρίδας στην οδό Ίωνος Δραγούμη και μάλιστα τη θεωρεί απαραίτητη, καθώς με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας ο συγκεκριμένος δρόμος είναι συνεχώς μποτιλιαρισμένος. Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι αυξήθηκαν στην Ι. Δραγούμη και σε συνδυασμό με τα παρκαρισμένα οχήματα και στις δυο πλευρές του δρόμου, τον έχουν καταστήσει… αδιάβατο. Γι’ αυτό και ο δήμος προβλέπει τη δημιουργία λεωφορειολωρίδας, ώστε να περιοριστεί η παράνομη στάθμευση και τουλάχιστον τα αστικά λεωφορεία να διασχίζουν τη μόνη κάθετη οδό στο κέντρο από την οποία διέρχονται, με μεγαλύτερη άνεση.

Έτσι κι αλλιώς από πέρσι για την υλοποίηση λεωφορειολωρίδων στην πόλη δεν απαιτείται απόφαση υπουργού, αλλά απόφαση του δημάρχου κι αυτή φαίνεται ότι είναι ειλημμένη και έχει συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Ανδρέα Κουράκη, με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή.
Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν οι τέσσερις νέες
Αυτό που προβληματίζει όμως τους ανθρώπους του δήμου (όπως άλλωστε και όλους τους Θεσσαλονικείς), είναι η χαώδης κατάσταση που επικρατεί με τις υπάρχουσες λεωφορειολωρίδες, οι οποίες σπανίως λειτουργούν. Ωράρια φορτοεκφορτώσεων δεν τηρούνται, η είσοδος ΙΧ εντός των λεωφορειοδρόμων είναι συνεχής και μάλιστα όχι μόνο για διέλευση, αλλά και για στάση ή στάθμευση, ενώ τα ταξί δεν μπορούν να περιοριστούν στις εσοχές και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των λεωφορειοδρόμων. Παράλληλα, οι κάμερες παρακολούθησης δε λειτουργούν και η αστυνόμευση είναι ανεπαρκής.

«Πονεμένη ιστορία» τη χαρακτηρίζει –ορθώς- ο κ. Δημαρέλος, ο οποίος επισήμανε ότι «προσπαθούμε κι εμείς να βρούμε τρόπους ώστε να βελτιωθεί η αστυνόμευση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας καμερών, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους παραβάτες.

Πηγή:apospasma.gr

Βίντεο: Μαύρες σημαίες στα λεωφορεία στη Χίο

«Χειρόφρενο» επ’ αόριστο στα μαθητικά δρομολόγια τραβούν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου.... Αιτία της απόφασης αποτελούν τα χρέη του ΥΠ.ΕΣ. στους ίδιους για την πραγματοποίηση των μαθητικών δρομολογίων που από το 2011 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν το 1εκατ. ευρώ.

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τα δρομολόγια, είναι ότι δεν μπορούμε. Τα έξοδα και τα χρέη μας πνίγουν. Στους πρατηριούχους χρωστάμε πάνω από 100.000 ευρώ για πετρέλαια. Τους έχουμε φεσώσει χωρίς να μπορούμε να τους αποπληρώσουμε.
Έχουμε να λάβουμε μισθό εδώ και 10 μήνες. Έχουμε συμφωνήσει σε συνολικό «κούρεμα» 37% από αυτά που μας οφείλει το κράτος», είπαν οι ίδιοι τονίζοντας ότι πλέον δεν έχουν την ψυχολογική διάθεση να εκτελέσουν δρομολόγιο.

 «Μεταφέρουμε ανθρώπινες ζωές. Με τι ψυχικό σθένος να οδηγήσουμε το όχημα; Εκτός αυτού που θα βρούμε τα χρήματα για τη μηχανολογική συντήρηση των λεωφορείων», διερωτήθηκαν οι ίδιοι ζητώντας, όπως αναφέρει το politischios, τη στήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των αιρετών.

Δείτε το βίντεο




Από αύριο το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

Από αύριο τελικά τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και από τους ασφαλισμένους.
Από αύριο τελικά τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος
«Με αυτό το μέτρο εξοικονομούν οι ασφαλισμένοι από τις δαπάνες τις ιδιωτικές για αγορά φαρμάκου περίπου 50 εκ. τον χρόνο, δηλαδή είναι προς όφελος των ασφαλισμένων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο.

«Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε φάρμακο που δεν έχει περισσότερη επιβάρυνση πέραν της συμμετοχής του και ο ασθενής δεν έχει παρά να ζητήσει από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό να του δοθεί το φάρμακο που δεν θα έχει επιπρόσθετη επιβάρυνση», είπε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση που επιλεγεί ένα σκεύασμα με μεγαλύτερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική την διαφορά την μοιράζεται 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που εφαρμόζεται την πληρώνει μόνο ο ασθενής την διαφορά».

Διευκρινίσεις για τη «θετική» λίστα:
1ον : Η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται  σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασφαλιστικό σύστημα πλην της Ελλάδος. Είναι ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στην βάση του θεραπευτικού όφελους του κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος και όχι μόνο με βάση το κόστος όπως ήταν η μέχρι τώρα  αποζημίωση με βάση το φθηνότερο γενόσημο.


2ον : Το μέτρο αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει την δαπάνη για τα φάρμακα από την τσέπη των ασθενών περίπου 50 εκ. τον χρόνο και δεν θα την επιβαρύνει όπως βιάστηκαν  ανακριβή  δημοσιεύματα  να αναφέρουν χωρίς καν να έχουν δει την θετική λίστα.


3ον: Με το νέο σύστημα αποζημίωσης ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο  ενώ μέχρι τώρα εάν επέλεγε το πρωτότυπο σε όποια δραστική ουσία επιβαρύνονταν με την διαφορά την οποία πλήρωνε εξ’ ολοκλήρου. Με το νέο σύστημα μπορεί να παίρνει είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο αρκεί το κόστος ημερήσιας θεραπείας να είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής.


4ον: Είναι ξεκάθαρο ότι σε κάθε θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή πέραν της συμμετοχής του δεν έχει παρά ο γιατρός να συνταγογραφήσει σε έναν ασθενή  και ο φαρμακοποιός να χορηγήσει  ένα από αυτά τα σκευάσματα.  Ο γιατρός οφείλει να προσαρμόσει την συνταγογραφική συμπεριφορά του συνταγογραφόντας δραστική ουσία και φάρμακα (15% ) που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή για την θεραπευτική κατηγορία και την πάθηση του. Ο φαρμακοποιός οφείλει να χορηγήσει το φάρμακο εκείνο στη δραστική που έχει συνταγογραφήσει που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική.


5ον: Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική τιμή για ένα σκεύασμα είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική δηλαδή δεν επιβαρύνει τον ασθενή. Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική ή σκεύασμα με την μεγαλύτερη λιανική τιμή σε σχέση με την ασφαλιστική την διαφορά την καλύπτει  50%  ο  ΕΟΠΥΥ  και  50%  ο ασθενής ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο την διαφορά την πληρώνει εξ ‘ολοκλήρου ο ασθενής.


6ον:  Για την σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή.  Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής τιμής για  να πάρουν μερίδιο στην αγορά και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές.


7ον :  Στις περιπτώσεις που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου προκειμένου  να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Πηγή:Voria

Στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι του ΤΤ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 2.087 μέτοχοι τού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ζητώντας να κριθεί παράνομη η ανάκληση άδειας λειτουργίας του  και να ακυρωθούν ως παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για τη σύσταση μεταβατικού πιστωτικού Ιδρύματος, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ», τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας και τη μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού τού πιστωτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι που έχουν στην κατοχή τους 15.908.279 μετοχές, στρέφονται κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αναλυτικότερα, οι 2.087 μέτοχοι στρέφονται κατά των πράξεων με τις οποίες συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο μεταβιβάστηκαν στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του πιστωτικού ιδρύματος, που είναι μέτοχοι και στη συνέχεια ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του ιδρύματος και τέθηκε αυτό σε εκκαθάριση, με αποτέλεσμα την απώλεια του μετοχικού τους δικαιώματος και της περιουσίας τους, όπως, επίσης, και «της δυνατότητάς τους να διατηρήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις μετοχές τους, μέσω των νόμιμων διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης».

Στην προσφυγή τους οι μέτοχοι επισημαίνουν ότι η υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ίδρυση του νέου πιστωτικού Ιδρύματος, πάσχει από παντελή έλλειψη αιτιολογίας των λόγων ίδρυσης μεταβατικού νέου πιστωτικού Ιδρύματος, ενώ με την υπουργική απόφαση για τη σύσταση νέου Τ.Τ.Ε. παραβιάστηκε ο Ν. 3864/2010 λόγω παράνομης έκδοσης της εισήγησης (18.1.2013) τής επιτροπής μέτρων εξυγίανσης (έκθεση βιωσιμότητας).

Ακόμη, υποστηρίζουν οι μέτοχοι ότι σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε την υποχρέωση να αναμένει το αποτέλεσμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων πριν προβεί στην έκδοση της από 18.1.2013 εισήγησης της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον υπουργό Οικονομικών. Έτσι, όμως, παραβιάστηκε ο επίμαχος Ν. 3864/2010, λόγω μη προηγούμενης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος ΑΤΕ.

Πηγή:Voria

Αποζημίωση στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών λόγω απεργιών

Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, η ρύθμιση που προβλέπει ημερήσια αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις πρόσφατες εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, τον μήνα Ιανουάριο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βάσει της ρύθμισης οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν μόνο για τις κάρτες του μηνός Απριλίου, που θα ανανεωθούν στα εκδοτήρια των ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ενώ δεν θα παρέχονται σε περιπτώσεις έκδοσης νέων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Αναλυτικά οι εκπτώσεις:

  • Η Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ, αξίας 45,00 ευρώ, θα πωλείται έναντι 34,00 ευρώ
  • Η μειωμένη Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ, αξίας 23,00 ευρώ, θα πωλείται 17,00 ευρώ
  • Η Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλλευ-Τραμ, αξίας 20,00 ευρώ, θα κοστίζει 16,00 ευρώ
  • Η μειωμένη Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλλευ-Τραμ, αξίας 10,00 ευρώ, θα διατίθεται έναντι 8,00 ευρώ
Οι αποζημιώσεις των επιβατών αφορούν απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς τουλάχιστον 24ωρης διάρκειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Οι εκπτώσεις προσδιορίστηκαν με βάση τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, στον ΟΣΥ ΑΕ 6 ημέρες και ΣΤΑΣΥ ΑΕ 9 ημέρες, και πως το ανώτατο ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης, δεν υπερβαίνει το 25% της αξίας της κάρτας.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Eρευνα: Η θέση σου στο λεωφορείο δείχνει... τι χαρακτήρα έχεις!!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph ο καθηγητής Τομ Φόσετ του βρετανικού πανεπιστημίου Σάλφορντ, διατύπωσε μια αρκετά πρωτότυπη και περίεργη θεωρία...
στην οποία αναφέρει πως αναλόγως με το χαρακτήρα κάποιου, υπάρχει και καθορισμένη θέση που διαλέγει να καθίσει στο λεωφορείο.

 Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής ο καθηγητής αναγκάστηκε να περάσει ατέλειωτες ώρες μέσα σε λεωφορεία παρατηρώντας τους επιβάτες σε μακρινές διαδρομές με το λεωφορείο μεταξύ Μπόλτον και Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με αυτήν, μπροστά κάθονται όσοι είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και οι κοινωνικοί άνθρωποι που αρέσκονται σε γνωριμίες, στη μέση κάθονται οι ανεξάρτητοι τύποι, συνήθως νεαρής ή μέσης ηλικίας, οι οποίοι είναι πιθανότερο να διαβάζουν κάτι ή να ακούνε μουσική, πίσω κάθονται οι επαναστατικοί χαρακτήρες, οι οποίοι δεν θέλουν να παραβιάζεται ο προσωπικός τους χώρος,
ενώ αυτοί που δεν έχουν συγκεκριμένοι θέση και κάθονται όπου βρουν είναι αυτοί που αισθάνονται ότι μπορούν να ταιριάξουν παντού.

ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!! Από το 2001 έχει εισπράξει μέχρι σήμερα 600.000.000 ευρώ η Χόχτιφ από ΦΠΑ!

Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά εκατομμύρια για τις μέρες που ζούμε, όπου ο κόσμος ζητιανεύει. Όμως τα λεφτά, όπως και ό,τι αναπνέει στη χώρα μας, ανήκουν μόνο στους Γερμανούς.
Πάνω από 600.000.000 ευρώ χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό Χόχτιφ από ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει μέχρι σήμερα αλλά αρνείται να τα καταβάλλει παρότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τρεις φορές έχει απορρίψει τις προσφυγές της, κρίνοντας ότι υποχρεούται να τα πληρώσει.
Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει και άλλα... μονοπάτια, που είχαν φροντίσει οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη -και οι δυο πρωθυπουργοί είναι γνωστοί για τη γερμανική συμπάθεια τους...- να ανοίξουν, με την αποδοχή ότι οι όποιες διάφορες προκύψουν μεταξύ των δυο πλευρών αρμοδιότητα θα έχουν τα αγγλικά δικαστήρια και όχι τα ελληνικά, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική Δικαιοσύνη, όρος που καταγράφεται στη σκανδαλώδη σύμβαση.
Αξιοποιώντας το δώρο αυτό, η Χόφτιχ προσέφυγε στις 11 Νοεμβρίου 2010 στο αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο London Court of International Arbitration και στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι ισχύει το ειδικό καθεστώς που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις μας και έτσι η γερμανική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει τα εκατομμύρια ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει.
Στην απόφασή του το αγγλικό Δικαστήριο καρφώνει τους πρωθυπουργούς μας και τους υπουργούς που υπέγραψαν την άθλια σύμβαση, επισημαίνοντας ότι:
«...η γνώμη της πλειοψηφίας εκτιμά ότι οι διατάξεις, στις οποίες στήριξε τις παραδοχές περί τέτοιου ειδικού καθεστώτος για την εταιρεία είναι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με την οδηγία ΦΠΑ. Προέβη (η πλειοψηφία) μεταξύ των άλλων σε παραδοχές περί “έλλειψης άμεσης ισχύος της οδηγίας ΦΠΑ” και περί “σύμβασης ανάληψης” υποχρέωσης “επιστροφής” από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία όποιου ποσού ΦΠΑ καταβάλει αυτή».
Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ότι το ειδικό καθεστώς που παραχώρησαν στη Χόχτιφ οι κύριοι Μητσοτάκης και Σημίτης είναι αντίθετο, δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως αυτό που προκύπτει είναι οι τεράστιες πολιτικές -οι ποινικές έχουν παραγραφεί- ευθύνες όλων εκείνων που υπέγραψαν τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Χόχτιφ.


Η γνώμη της μειοψηφίας είναι, όπως καταγράφεται στην απόφαση, ότι «η κατά πλειοψηφία υιοθετηθείσα απόφαση είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ προς το Δίκαιο της ΕΕ και προς το κοινό σύστημα ΦΠΑ, το οποίο θεσπίστηκε με την οδηγία ΦΠΑ και το οποίο εφαρμόζεται κατά αυστηρό και ομοιόμορφο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις, παρά μόνο με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»!
Όμως οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα το δίκαιο της ΕΕ που κατοχύρωνε το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και έκαναν τα χατίρια των Γερμανών, που όπως αποδεικνύεται κοστίζουν στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε όπλα;
Το θέμα που τίθεται πλέον είναι αν έχουμε όπλα και ποια για να αντιδράσουμε σε αυτή τη χαριστική προς τη γερμανική εταιρεία απόφαση του αγγλικού Δικαστηρίου, η οποία είναι κόντρα στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει με όποιον τρόπο κατά της απόφασης, που αν παραμείνει δεν είναι μόνο τα 600.000.000 ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν, αλλά και τα εκατομμύρια που θα χάσει το Δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ για όσα χρόνια θα ισχύει η σκανδαλώδης σύμβαση με τη Χόχτιφ.
Θα τολμήσει η κυβέρνηση να πάει κόντρα με τον κολοσσό της κυρίας Μέρκελ;
Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης που συγκυβερνούν τι λένε; Θα συναινέσουν να χαθούν τόσα εκατομμύρια για να μη στενοχωρηθεί η γερμανίδα καγκελάριος; Βενιζέλος και Κουβέλης θα βάλουν στην άκρη την νομική αυθεντία τους, ζημιώνοντας το κράτος και τον ελληνικό λαό;

Ενδεκα σκάνδαλα στον ΟΑΣΑ που κόστισαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ

Της Μαρίας Μόσχου

Λεωφορεία που παραλήφθηκαν με επικίνδυνες ελλείψεις, απώλεια καυσίμων από τρύπιες δεξαμενές που επέφεραν και πρόστιμα για ρύπανση, κτίσματα που εγκαινιάστηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ, πλαστά μπλοκ προστίμων, είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά «μαύρα σημάδια» που χρέωσαν την εταιρεία με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν ως αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ένδεκα σκάνδαλα έχουν οδηγήσει σε σημαντικό άνοιγμα της «μαύρης τρύπας» των αστικών συγκοινωνιών. 

Συγκεκριμένα:

1. Τεχνικές έλλειψεις σε 283 λεωφορεία πετρελαίου. Πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη.

Το 2004 η ΕΘΕΛ παρέλαβε από την εταιρεία Ιris 283 λεωφορεία πετρελαίου, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να καλύψουν τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κατασκευαστής «ξέχασε» να βάλει τα διαχωριστικά λαδιού – αέρα στον κινητήρα και 3 από αυτά τα λεωφορεία κάηκαν ολοσχερώς. Μετά από αυτό, όλα τα λεωφορεία μπήκαν για 3 – 4 εβδομάδες στο αμαξοστάσιο ώστε να ανακατασκευαστούν, με την ΕΘΕΛ να έχει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη.

2. Τεχνικό πρόβλημα στα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου.

Διαφυγόντα κέρδη πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ.Με πρόβλημα παρελήφθησαν μία χρονιά αργότερα, τον Ιούλιο του 2005 και τα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου, στα οποία ο κατασκευαστής είχε ξεχάσει να μονώσει τον καταλύτη, με αποτέλεσμα να παίρνουν φωτιά. Μάλιστα δύο από αυτά κάηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα η ΕΘΕΛ να χάσει σημαντικά έσοδα. Για την επισκευή αυτού του λάθους στα λεωφορεία φυσικού αερίου η Εταιρεία είχε διαφυγόντα κέρδη πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ μια και χρειάστηκε κάθε ένα από αυτά να αποσυρθεί από την κυκλοφορία για περίπου 3 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 7 Ιανουαρίου 2006 έγινα πανηγυρικά τα εγκαίνια του Σταθμού Ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, αν και μπορούσε να ανεφοδιάζει 500 λεωφορεία την ημέρα, τελικά έμεινε χωρίς έργο για μεγάλο διάστημα.

3. Η ΜAN, εξασφάλισε από ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ συμβάσεις αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού ΜAN, που εξασφάλισε την περίοδο 1997-2002 από τα ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ συμβάσεις κατασκευής νέων λεωφορείων συνολικής αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Η πρώτη υπόθεση αφορά στην κατασκευή 142 τρόλεϊ της θυγατρικής της MAN «Neoplan» σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Το συμβόλαιο μεταξύ της κοινοπραξίας και των ΗΛΠΑΠ υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2001. Τα πρώτα οχήματα παραδόθηκαν το 2003 και μία θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία WALKER φαίνεται να λαμβάνει προμήθεια γι’ αυτή τη δουλειά περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Η ίδια εταιρεία συμβούλων εμφανίζεται και σε δυο άλλα συμβόλαια των ΗΛΠΑΠ. Για την ακρίβεια, το 1997 και το 1998 παραγγέλθηκαν 200 λεωφορεία Ν4007 και 97 τρόλεϊ Ν6014. Συνολικά η MAN πλήρωσε γι’ αυτή τη δουλειά προμήθεια 2,5 εκατ. ευρώ και πάλι διαμέσου της WALKER. Ανάμεσα στις δύο συμβάσεις της εταιρείας το 1997 και το 2001, η έρευνα της ΜΑΝ, αποκάλυψε και άλλα συμβόλαια που αφορούσαν στην «παροχή» συμβουλών της WALKER προς την ΕΛΒΟ, τα ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ για την τετραετία 1998 έως το 2001. Για την ακρίβεια, από το 1999 (δηλαδή έναν χρόνο μετά την παραγγελία) έως το 2004 πληρώνονται συνολικά 4,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

4. Εγκαίνια κτηρίου ΚΤΕΟ στον Πειραιά κόστους 600.000 ευρώ.

Δεν λειτούργησε ποτέ. Το 2005 ο τότε υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης εγκαινιάζει το κτήριο του ΚΤΕΟ στον Πειραιά. Πάνω από 600.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό δαπανήθηκαν και από εκείνη την ημέρα δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία φορά. Το κτήριο παραμένει εγκαταλελειμμένο, παρά το γεγονός ότι μόνο για εκείνη την ημέρα δύο μονάδες μεταφέρθηκαν από το Βόλο για να δείξουν ότι το ΚΤΕΟ είναι υπό λειτουργία.

5. Απευθείας αναθέσεις 50.000 ευρώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε επιθεωρητές για «διαχείριση πλήθους».

Η ΕΘΕΛ ξόδεψε πάνω από 50.000 ευρώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε επιθεωρητές της εταιρείας, προκειμένου να κάνουν «διαχείριση πλήθους». Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν συμβάσεις 10.000 ευρώ, 5.000 ευρώ και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να γίνουν ειδικές μελέτες.

6. Κομπίνα 2,3 εκατ. ευρώ με τα πρόστιμα στην ΕΘΕΛ το 2007.

Κομπίνα 2,3 εκατ. ευρώ με τα πρόστιμα στην ΕΘΕΛ το 2007. Τα μπλοκ που έκοβαν τα πρόστιμα στους λαθρεπιβάτες ήταν πλαστά και τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο της εταιρείας. Τα πρόστιμα έκοβαν εν αγνοία τους σε επιβάτες που συλλαμβάνονταν να μην έχουν εισιτήρια, 15 οδηγοί της ΕΘΕΛ από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Τα πρόστιμα που πλήρωσαν οι παραβάτες, και τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, ποτέ δεν μπήκαν στα ταμεία της ΕΘΕΛ, αφού οι βεβαιώσεις των προστίμων είχαν γίνει με πλαστά μπλοκ. Η υπόθεση της διακίνησης αυτών των πλαστών μπλοκ επιβολής προστίμων πήγε στη Δικαιοσύνη έπειτα από σχετική προσφυγή συνδικαλιστών της ΕΘΕΛ.

7. Πάνω από 4 εκατ. ευρώ στοίχισαν στην εταιρεία τα 20 καμένα λεωφορεία.

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ στοίχισαν στην εταιρεία τα 20 καμένα λεωφορεία, που έχουν καταστραφεί από το 2001 έως και σήμερα ενώ την ίδια στιγμή το κόστος από τις ακυρώσεις δρομολογίων είναι τεράστιο.

8. Η απώλεια 22.000 λίτρων πετρελαίου στοίχισε στην ΕΘΕΛ πάνω από 100.000 ευρώ!

Η απώλεια 22.000 λίτρων πετρελαίου το Μάιο του 2009 στοίχισε στην ΕΘΕΛ πάνω από 100.000 ευρώ!! Όπως διαπιστώθηκε τα 22 κυβικά μέτρα καυσίμων έλειπαν από το αμαξοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη. Η απώλεια έγινε από την δεξαμενή 3 στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ. Το πόρισμα των Επιθεωρητών της ΕΘΕΛ έκανε λόγο για κλοπή ή μη παράδοση των καυσίμων μια και ομόφωνα υπήρξε απόφαση ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν είχε πρόβλημα.

Ωστόσο σε ελέγχους που πραγματοποίηση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρέθηκαν τρύπιες δεξαμενές με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια καυσίμου. Αυτή η «διαρροή» ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα η ΕΘΕΛ να πάρει πρόστιμο από το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος ύψους 84.000 ευρώ για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα μια και το αμαξοστάσιο βρίσκεται σε μεσοτοιχία με την Γεωπονική Σχολή όπου έγινε η διαρροή του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πριν το ΕΜΠ εντοπίσει τις τρύπιες δεξαμενές το δ.σ. της εταιρείας είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο προκειμένου να υποβάλει μήνυση κατ΄ αγνώστων.

9. 120.000 ευρώ έκαναν φτερά από το χρηματοκιβώτιο του τμήματος κομίστρου της ΕΘΕΛ.

Το Μάιο του 2010, 120.000 ευρώ έκαναν φτερά από το χρηματοκιβώτιο του τμήματος κομίστρου της ΕΘΕΛ, χρήματα που προερχόταν από αντίτιμο εισιτήριων και καρτών. Την κλοπή ομολόγησε τμηματάρχης της εταιρείας. Ωστόσο η διοίκηση της ΕΘΕΛ λίγο μετά ανάρτησε στον διαδικτυακό της χώρο προκήρυξη διαγωνισμού για ασφάλιση χρηματαποστολών, εκδοτηρίων, χρηματοκιβωτίων. 

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού μπορούσε κάθε επισκέπτης να δει:

  • Ότι η μεταφορά χρημάτων γίνεται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα
  • Το ύψος των ποσών
  • Ωράρια και διευθύνσεις εκδοτηρίων
  • Που ακριβώς στην ΕΘΕΛ φυλάσσονται τα χρήματα
  • Πόσα χρήματα φυλάσσονται
  • Αν υπάρχει συναγερμός
  • Τα χρήματα φτάνουν στα δυο χρηματοκιβώτια κάποιες μέρες του μήνα εως 1.800.000 ευρώ.
10. Πάνω από 15.000 ευρώ δαπανήθηκαν για απευθείας ανάθεση σε κτηνίατρο.

Πάνω από 15.000 ευρώ δαπανήθηκαν για απευθείας ανάθεση σε κτηνίατρο προκειμένου να εμβολιάσει και να στειρώσει σκυλιά τα οποία βρίσκονταν στο χώρο του αμαξοστασίου του Ρέντη. Μάλιστα για το λόγο αυτό συντάχθηκε και σχετική έκθεση με την επωνυμία σκυλιών που εμβολιάστηκαν και στεριώθηκαν τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα στο αμαξοστάσιο.

11. Σωρεία σκανδάλων που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΕΘΕΛ αλλά και γενικότερα στις μεταφορικές εταιρείες υπήρξε σωρεία σκανδάλων που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού. Τελευταίο παράδειγμα η ακύρωση 280 προσλήψεων στο Μετρό που έγινε προεκλογικά και τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής. 

Στο εισαγγελέα είχαν φτάσει όμως και το 2007 οι αποκαλύψεις για πλαστά δικαιολογητικά και μίζες για προσλήψεις στα μπλε λεωφορεία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2004.
imerisia.gr
.
 

Πηγή: 24GR

Δάνεια 59,2 δισ. δολαρίων παραχώρησαν ξένες τράπεζες προς εταιρείες στην Κύπρο

Σε 4,6 δισ. ευρώ υπολογίστηκε η έκθεση της Alpha Bank σε δάνεια στην Κύπρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου

Διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση τους προερχόμενους από τη Ρωσία, είχαν 59,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Στα στατιστικά στοιχεία της BIS, που είναι η μόνη που καταγράφει το διασυνοριακό δανεισμό σε όλο τον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται δάνεια από τη Ρωσία.

Ο οίκος αξιολόγησης Mayıs εκτιμά ότι τα δάνεια που παραχώρησαν ρωσικές τράπεζες σε ρωσικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο ανέρχονταν στα 30-40 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι δανειστές από την Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, από τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις.

Μερικές τράπεζες δεν αποκάλυψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να ανακοινώσουν μια ανάλυση των στοιχείων με αφορμή το τεστ αντοχής που διενήργησε το 2011 στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το τεστ αντοχής έδειξε ότι η Alpha Bank στην Ελλάδα είχε έκθεση 4,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2010, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική HSH Nordbank είχε περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως για πλοία που ανήκουν σε γερμανικές και διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο.

Ο ολλανδικός όμιλο ING είχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ έκθεση του στο τέλος του περασμένου έτους σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Η ιταλική Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι η έκθεση της σε δάνεια ήταν 138 εκατομμύρια ευρώ. Η βρετανική τράπεζα HSBC είχε μια καθαρή έκθεση περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια προς την Κύπρο στα τέλη του 2012, η Barclays ανακοίνωσε ότι η καθαρή έκθεση της ήταν 323 εκατομμύρια στερλίνες και η RBS είχε δάνεια ύψους 377 εκατομμύρια στερλίνες, ως επί το πλείστον επιχειρηματικά δάνεια.

Τα ακόλουθα στοιχεία δείχνουν την έκθεση χωρών σε δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου (σε δισεκατομμύρια δολάρια):
Ρωσία 30-40
Ελλάδα 16,4
Γερμανία 7,6
Γαλλία 2,5
Ελβετία 2,2
Ηνωμένο Βασίλειο 2,2
Ολλανδία 1,9
Αυστρία 1,7
Ηνωμένες Πολιτείες 1,7
Ιταλία 1,6
Σουηδία 1,4

enet

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Πρόσθεσε πως καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη.

«Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική» τόνισε.

«Και είναι μεταδοτική», πρόσθεσε, «επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά μετοχών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο» πρόσθεσε η Ιντραουάτι. «Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων».

«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι' αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

fpress

Απεργούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής

Μόνον έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα καλύψουν την Πέμπτη τα νοσοκομεία της Αττικής.

Η Ένωση γιατρών νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε 24ωρη απεργία, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία του κλάδου για τη δραματική καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών (από το Νοέμβριο του 2012).

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για 'ακραία απελπισία' των γιατρών, οι οποίοι ζουν από τον μισθό τους και κυρίως των ειδικευόμενων.Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει και παρέχει κάλυψη στις επισχέσεις και λοιπές κινητοποιήσεις των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευομένων, όπως ακριβώς αυτές αποφασίζονται στις συνελεύσεις τους.

Αποφάσισε, επίσης, να προβεί σε νομικές ενέργειες έναντι των διοικήσεων των νοσοκομείων για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του 2012.

Ζητεί:
Πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών στη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, με μισθοδοτικές καταστάσεις από τα νοσοκομεία.

Αύξηση των κονδυλίων εφημέρευσης για το 2013, ώστε να καλύπτουν την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Η ΕΙΝΑΠ είναι, επίσης, αντίθετη στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και στις καταργήσεις κλινών.

iatronet

Πράσινο από ΣτΕ για τις Σκουριές!

«ΟΚ» για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έδωσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν οι αιτήσεις οκτώ συλλόγων της Χαλκιδικής (περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, αγροτικών, αλιευτικών κ.ά.) που ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση (26/7/2011) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα αποκατάστασης των μεταλλείων.


Η απόφαση

Οπως τελικά κρίθηκε από το Ε' Τμήμα (με πρόεδρο την Αγγελική θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμόν 110/2013 απόφασή του, δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων, καθώς επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δραστηριότητες βρίσκονται ουσιαστικά εκτός προστατευμένων ζωνών.

Συγκεκριμένα, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι όπως προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου, τόσο στους προστατευόμενους τόπους του δικτύου Natura όσο και στους οικότοπους και στους προστατευόμενους τόπους από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση αναστολής των συλλόγων κ.λπ. «δεν παρίσταται προδήλως βάσιμοι» (δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι η κύρια προσφυγή που εκκρεμεί θα γίνει δεκτή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Ελληνικό Δημόσιο κατήγγειλε τη σύμβαση με την εταιρία TVX Hellas Α.Ε. για την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, στην οποία μεταβιβάστηκε αντί του ποσού των 11.000.000 ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.


Βάσω Παλαιού
http://www.dimokratianews.gr

Σε ποια χώρα στέλνουν τις καταθέσεις τους οι πλούσιοι Γερμανοί

Πόρσε, Γιάκομπ και Κουάντ είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους Γερμανούς, που φέρονται να στέλνουν τα χρήματά τους στην συγκεκριμένη χώρα….
Στον Παναμά επενδύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι Γερμανοί, μεταξύ των οποίων οι Πόρσε, Γιάκομπ και Κουάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται πληροφορίες από τα αρχεία της ίδιας της χώρας τα οποία διέρρευσαν σε ιστότοπο βρετανού χάκερ.
«Άνω του 50% των ξένων επενδύσεων είναι αφορολόγητο», επισημαίνει στην εφημερίδα ο ειδικός στα θέματα φορολογίας Μάρκους Μάιντσερ και τονίζει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί νόμιμο λόγο που θα οδηγούσε κάποιον ο οποίος ζει και εργάζεται στην Γερμανία να διατηρεί εταιρεία offshore στον Παναμά.
Οι οικογένειες Πόρσε και Πίεχ —με συμμετοχή στην ιδιοκτησία του Ομίλου Volkswagen— απέρριψαν την εικασία ότι επενδύουν στον Παναμά για φορολογικούς λόγους, ενώ ο εκδότης Χούμπερτ Μπούρντα και η πλουσιότερη γυναίκα της Γερμανίας Σίλβια Κουάντ δήλωσαν άγνοια για τις οικονομικές διασυνδέσεις με τον Παναμά, τις οποίες αποκάλυψε η SZ.

Πηγή: Planet-greece.blogspot.com

Λαϊκή: «Θαλασσοδάνειο» 600 εκατ. ευρώ και για χορήγηση 175 εκατ. στο Βατοπέδι

Αποκαλύψεις από μέλος του Δ.Σ της Λαϊκής Τράπεζας - «Καρφώνει» τον Βγενόπουλο

Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην πτώχευση. Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στο ΜΕΓΑ κατάγγειλε την προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, δηλαδή τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, ότι μετέφεραν στην Ελλάδα κεφάλαια της Λαϊκής που ήταν καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 η έκτακτη παροχή ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τη Λαϊκή ήταν 320 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο του 2012 που απομακρύνθηκε η διοίκηση Βγενόπουλου το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάιο – Ιούνιο του 2012 εκτοξεύτηκε στα 8 δισεκατομμύρια (σσ: Η Λαϊκή κρατικοποιήθηκε στις 1.7.2012)!

Όπως διευκρίνισε, η Λαϊκή Τράπεζα από το 2009 είχε πάντα ένα υπόλοιπο 10 δισεκατομμυρίων το οποίο ήταν ρευστότητα που αντλούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παρείχε στη Λαϊκή τη ρευστότητα με εγγύηση ομόλογα ή άλλους στεγαστικούς τίτλους. Όταν η Ελλάδα κατέρρεε, διευκρίνισε, «η ΕΚΤ δεν δεχόταν διάφορους τίτλους για σκοπούς ρευστότητας και έτσι υποχρεωτικά η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να πάει στον ELA. Το Γενάρη 2012 όταν είχε απομακρυνθεί με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η προηγούμενη διοίκηση (Βγενόπουλος και Μπουλούτας), αλλά πολύ πριν γίνει το κράτος μέτοχος, το ΕLA ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια».

Στη συνέχεια το ΕLA, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, αυξήθηκε κατακόρυφα και από 4 δις τον Ιανουάριο του 2012 πήγε στα 8 δις τον Μάιο – Ιούνιο του 2012. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται σε δύο λόγους: Στη διαδικασία κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας με έκδοση μετοχικού κεφαλαίου και ανάδοχο την Κυπριακή Δημοκρατία και στις εκλογές στην Ελλάδα με την παρατεταμένη αβεβαιότητα στη χώρα.

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως πριν το κράτος αναλάβει τη Λαϊκή Τράπεζα η τελευταία είχε προχωρήσει στη διαγραφή διαφόρων δανείων, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά. Μεταξύ αυτών είναι ένα δάνειο ύψους 175 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και ένα άλλο ύψους 600 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε σε φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες.

Στην ερώτηση από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες του ο κ. Χατζηγιαννάκης απάντησε: «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και έχουμε όλα τα στοιχεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

enet

Στον αέρα οι καταθέσεις στις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε δηλώσεις του σε Reuters και Financial Times o πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο για την επίλυση προβλημάτων χρηματοπιστωτικής φύσης στην ευρωζώνη και ότι και άλλες χώρες – μέλη ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν (κατ αυτό τον τρόπο) τους τραπεζικούς τους τομείς.
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
“Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων”, δήλωσε προς το Ρόιτερς και τους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.
“Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, ‘τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;’. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων” άνω των 100.000 ευρώ.
“Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, ‘Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει’”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. “Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε”.
Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.
“Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις”.
πηγή

Αυτοί είναι οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν καταθέσεις σε Κύπρου και Λαική

Τραπεζικοί λογαριασμοί εκατομμυρίων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με καταθέτες αρχηγούς ελληνικών πολιτικών κομμάτων, νυν και πρώην υπουργούς, βρίσκονται μπλοκαρισμένοι

Το αίσθημα ασφάλειας που οδήγησε κάποιους έλληνες πολιτικούς να τοποθετήσουν χρηματικά ποσά στηνΤράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πως τώρα έχει μετατραπεί σε ανασφάλεια.
Αρχηγοί κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων βιώνουν στιγμές αγωνίας, καθώς βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα να βρίσκονται μπλοκαρισμένοι.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υποβλήθηκαν στη Βουλή, πολιτικά πρόσωπα έχουν καταθέσει όλα τα χρήματά τους σε κυπριακά υποκαταστήματα.
Ο Ευ. Βενιζέλος διαθέτει επτά λογαριασμούς
Στη συγκεκριμένη λίστα «φιγουράρουν» ηχηρά ονόματα, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Χρήστου Σταϊκούρα, της Έλενας Ράπτης, κ.ά.
Στην πρώτη θέση των μεγαλοκαταθετών βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης.Όπως προκύπτει από τη δήλωση του «πόθεν έσχες» του έχει λογαριασμό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Με επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρουεμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ορίσει δικαιούχους των συγκεκριμένων λογαριασμών που αγγίζουν τα 665.397,81 ευρώ τη σύζυγό του, την κόρη του και την πεθερά του. Παράλληλα, η σύζυγος του κ. Βενιζέλου διαθέτει 3.214,73 μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου Marfin Ελληνικό Μετοχικό.
Ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Αθανασιάδης διαθέτει έναν και μοναδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου ύψους 667.000 ευρώ, που αποτελούν τα μόνα κινητά περιουσιακά του στοιχεία.
Τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακά υποκαταστήματα διαθέτουν τόσο ο πρώην βουλευτής Λάρισας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Ζώης, όσο και η σύζυγός του. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζώης εμφανίζει με καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ύψους 235.000 ευρώ, ενώ στη σύζυγό του ανήκει τραπεζικός λογαριασμός στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια στιγμή έχει σημαντικό αριθμό μετοχών της ίδιας τράπεζας.
Πάνω από 50.000 ευρώ έχει τοποθετήσει στη Λαϊκή Τράπεζα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 
Το ποσό των 1.982,61 λιρών Αγγλίας στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου διαθέτει  και η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Κρητικού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της βουλευτή Α΄ Αθήνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Έλενα Κουντουρά η οποία όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν έχει καταθέσει το ποσό των 103.976,64 ευρώ στη Λευκωσία.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης περιλαμβάνει στη δήλωσή του ποσό 170.537,84 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα. Πρόκειται για χρήματα του πατέρα του με συνδικαιούχους τον πρώην υπουργό και τα δύο αδέρφια του. Παράλληλα, υπάρχει κοινός λογαριασμός με την κόρη του με κατάθεση ύψους 30.032,44 ευρώ.
Στην ίδια τράπεζα διαθέτει λογαριασμό και ο πρώην βουλευτής Β΄Αθήνας του ΚΚΕ, κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για ποσό που φθάνει τα 35.864,48 ευρώ.
Τα 100.000 ευρώ ξεπερνά και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Βλατής, με πέντε οικογενειακούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Το συνολικό ποσό των λογαριασμών αγγίζει τα 157.932,48 ευρώ.
Καταθέτης επίσης της Τράπεζας Κύπρου εμφανίζεται και ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς. Το ποσό του λογαριασμού ανέρχεται σε 139.238,65 ευρώ.
Ο πρώην βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, κ. Κώστας Κιλτίδηςδηλώνει 100.983,65 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Συνολικές καταθέσεις ύψους 76.264,54 ευρώ και στις δύο κυπριακές τράπεζες έχει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,κ.  Γιώργος Παπανικολάου.
Δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Λαϊκή Τράπεζα με ποσό 7.243,83 αγγλικές λίρες και 5.548,48 ελβετικά φράγκα διατηρεί η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Έλενα Ράπτη.
Στην Τράπεζα Κύπρου διαθέτει λογαριασμό ύψους 20.000 ευρώ ο πρώην βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κ. Τάσος Καρυπίδης, όπως και ο σύζυγος της πρώην βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ κ. Χαράς Κεφαλίδου με 30.203,36 ευρώ.
Η σύζυγος του πρώην βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκου Παπαδημάτου έχει τοποθετήσει στην Λαϊκή Τράπεζα 49.987,21 ευρώ.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης έχει καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου 34.018 ευρώ.
Στην ίδια τράπεζα έχει τοποθετήσει όλες τις οικονομίες τη και η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, μέσω δύο λογαριασμών ύψους 39.658,73 ευρώ.
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι πρώην συνάδελφοί του, κκ. Στάθης Κουσουρνάς και Στέλιος Νικηφοράκης έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δήμητρης Αβραμόπουλος, ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και οι πρώην βουλευτές κύριοι Σάββας Εμινίδης, Ιωάννης Κοραντής, Νίκος Λέγκας, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιώργος Πεταλωτής και η κ. Κατερίνα Μπαντζελή διατηρούν προσωπικούς ή οικογενειακούς λογαριασμούς κάτω των 10.000 ευρώ.
Στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκονται 22.140,09 ευρώ της οικογένειας του πρώην υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισηςκ. Ντίνου Ρόβλια.
Τέλος, στην ίδια τράπεζα έχει τοποθετήσει το ποσό των 26.017,85 ευρώ και η σύζυγος του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ζωίδη.
 

Ακίνητα: Επιδρομή με 6 χαράτσια και φόρους (το 2013)

Μέχρι και 6 φόρους και χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακίνητων προκειμένου να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών 6,5 δισ. ευρώ και να κλείσει τις τρύπες του Προϋπολογισμού.

Περίπου 5.000.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν φέτος να καταβάλουν φέτος μέχρι και 4 φορές τον... ίδιο φόρο για τα ακίνητά τους! Θα πρέπει, δηλαδή, να καταβάλουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011 το 2012 και απ' ό,τι φαίνεται και για το... 2013! Επίσης η ΔΕΗ που εισπράττει το γνωστό χαράτσι για το 2012 (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ΕΕΤΗΔΕ) θα το στείλει και για το 2013.

Επιπλέον οι εκμισθωτές ακινήτων θα πληρώσουν και τσουχτερό φόρο για τα ενοίκια που εισπράττουν, ο οποίος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει -καθ' υπόδειξιν της τρόικας- τον ενιαίο φόρο ακινήτων για το 2014 δημιουργεί μια «τρύπα» ύψους 3,2 δισ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων. To ποσό αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί από 2 νέα χαράτσια. Το ειδικό τέλος ακίνητων της ΔΕΗ, που θα ισχύσει και για το 2013, αλλά και από έναν επιπλέον φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί στα ακίνητα των φορολογουμένων για το 2013.

Ο λογαριασμός της Εφορίας για τα ακίνητα είναι βαρύς και θα φτάσει φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε δίμηνο το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να πηγαίνουν και κάθε μήνα στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώνουν τις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν η τελευταία δόση του ΦΑΠ για το 2010, καθώς και οι 2 τελευταίες δόσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Ακολούθως η ΓΓΠΣ θα στείλει τα επόμενα χαράτσια. Αδιαφορώντας για την αδυναμία του κόσμου να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει:

-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 περίπου 400.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από το ειδικό τέλος ακίνητων του 2012 περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
-Από το ειδικό τέλος ακίνητων του 2013 περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαφέρουν ανάλογα με την αντικειμενική άξια της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής άξιας άνω των 400.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 4 φορές Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα πληρώσουν δηλαδή ΦΑΠ για το έτος 2010 (με το αφορολόγητο να φτάνει στα 400.000 ευρώ), αλλά και τον ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013 (με το αφορολόγητο να μειώνεται στα 200.000 ευρώ).

Οι φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 3 φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή για τα έτη 2011, 2012 και 2013!

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι τον προσεχή Μάιο τις 2 τελευταίες δόσεις από το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αμέσως μετά θα κληθούν να πληρώσουν σε 5 δόσεις το ΕΕΤΗΔΕ για το 2013, μέσω των επόμενων διμηνιαίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος!


Οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία για να εντοπιστούν τα λάθη

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στα σημειώματα που θα παραλάβουν από τη ΓΓΠΣ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι πολλές φορές η Εφορία υπολογίζει λάθος τον φόρο. Για τον λόγο αυτό παρατίθενται στη συνέχεια αναλυτικές πληροφορίες για το πώς επιβάλλεται ο καθένας από τους φόρους, ποια είναι η επιβάρυνση και ποιους αφορά:

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010: Περίπου 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ καλούνται να εξοφλήσουν στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 έχουν αποσταλεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 σε περίπου 140.000 φορολογουμένους, οι οποίοι εκλήθησαν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 340.000.000 ευρώ, σε τρεις μηνιαίες δόσεις που λήγουν στο τέλος Μαρτίου 2013! Η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης έληγε κανονικά μέχρι τις 31-12-2012, όμως παρατάθηκε μέχρι τις 31-1-2013, οπότε και έληξε. Η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης έληγε κανονικά μέχρι τις 31-1-2013, αλλά τελικά παρατάθηκε έως και τις 28-2-2013, ενώ η προθεσμία καταβολής της τρίτης δόσης, η οποία έληγε κανονικά μέχρι τις 28-2-2013, παρατάθηκε μέχρι τις 29-3-2013! Ο ΦΑΠ του 2010 έχει υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 400.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει 100 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ καλείται να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει φόρο 1.900 ευρώ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011: Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν εντός των προσεχών μηνών κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα αυτή φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2011 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.

Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2013: Το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχουν σταλεί οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναγράφουν την 1η δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2013. Θα ακολουθήσουν άλλοι 4 λογαριασμοί ρεύματος, στο διάστημα Αυγούστου-Φεβρουαρίου, που θα αναγράφουν τις επόμενες 4 δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2013.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2013: Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2013 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει και πάλι άλλα 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.

Ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2014: Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και επιδιώκεται η είσπραξη εσόδων 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο 50.000, το οποίο θα ισχύει ανά άτομο για το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του. Δηλαδή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός σπιτιού από δύο συζύγους, έκαστος θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται στο κομμάτι της αντικειμενικής άξιας που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5-7 κλιμάκια, με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3.000.0000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2% αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Μερικά παραδείγματα:

Για διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο με αντικειμενική 1.750 ευρώ/τ.μ (αντικειμενικής αξίας 210.000 ευρώ) με τον νέο φόρο ο άγαμος θα πληρώσει 160-320 ευρώ (με συντελεστή φόρου 0,1% ή 0,2% λόγω αυξημένης αξίας ακινήτου) και οι έγγαμοι θα πληρώσουν 110-270 ευρώ.

Για διαμέρισμα 100 τ.μ., 6ετίας με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, το νέο ενιαίο τέλος, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα περίπου 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση κατά 450 ευρώ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ που ήταν όμως έκτακτο τέλος και επιβάρυνση 150 ευρώ σε σχέση με τον ΦΑΠ, που ήταν ο μόνιμος φόρος για τους ιδιοκτήτες.

Ακίνητο επιφάνειας 50 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 501-1.000 ευρώ, παλαιότητας έως 4 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι στη ΔΕΗ 250 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο δεν θα πληρώνει τίποτα.

Κερδισμένα είναι και τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθώς, λόγω του ατομικού αφορολογήτου (50.000 ευρώ + 50.000 ευρώ), θα εξαιρεθούν από τον φόρο. Δηλαδή ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, παλαιότητας έως 15-19 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 550 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί και ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται να υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και να εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Για τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία-, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τον νέο φόρο (ο οποίος, όπως σχεδιάζεται, αποδίδει μόνο 2,1 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να τον επιβάλει και σε αφορολόγητα ακίνητα της Εκκλησίας που χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης ή φιλοξενίας ή για κοινωφελή χρήση, όπως τα γηροκομεία, οι χώροι συσσιτίων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.).

Μεγάλο πρόβλημα με τον νέο φόρο θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακίνητων. Σήμερα απαλλάσσονται, ως γνωστόν, από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ (χαράτσι Βενιζέλου) τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Ομως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα τα οποία είναι κλειστά και δεν παράγουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων.


Το τέλος του 2012

Πάνω από 5.000.000 νοικοκυριά καλούνται να καταβάλουν εντός του διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαΐου του 2013 τις τελευταίες 2 διμηνιαίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για τα κτίσματα που κατείχαν το 2012. Το ΕΕΤΗΔΕ κυμαίνεται από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα, καθώς επίσης και ανάλογα με την παλαιότητά του. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ., παλαιότητας 27 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τ.μ., έχει κληθεί να πληρώσει για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ συνολικού ύψους 400 ευρώ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Από το ποσό αυτό οφείλει να πληρώσει στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2013 τις 2 τελευταίες διμηνιαίες δόσεις, συνολικού ποσού 180 ευρώ. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 8 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τ.μ. έχει κληθεί να πληρώσει για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ συνολικού ύψους 690 ευρώ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Από το ποσό αυτό, οφείλει να πληρώσει στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2013 τις 2 τελευταίες διμηνιαίες δόσεις, συνολικού ποσού 276 ευρώ.


Τα περσινά υπόλοιπα

Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του προσεχούς καλοκαιριού, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2012 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.


Φωτιά στα εισοδήματα από τα ενοίκια, με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ

Στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 500%, καθώς με το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον με 10% από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα, αλλά είναι πλέον αυτοτελής, με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεγάλο εισόδημα και από ενοικίαση ακινήτων και από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα, προκύπτει όφελος της τάξης των 2.250 ευρώ για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και έσοδα 9.000 ευρώ από ενοίκια. Το συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ φορολογούνταν με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών. Αρα στα έσοδα 9.000 ευρώ των ενοικίων αναλογούσε φόρος ύψους 3.150 ευρώ. Με το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων ο φόρος που προκύπτει για τα 9.000 ευρώ είναι 900 ευρώ.

Στον αντίποδα, χαμένοι από το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται για το μοναδικό τους εισόδημα από τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φτάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο.

Ειδικότερα ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσια εισοδήματα 25.000 από ενοίκια για το 2012 θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ, ενώ για το 2013 ο φόρος θα φτάσει τα 5.490 ευρώ. Για πάνω από 65.000 ευρώ εισόδημα προκύπτουν ελαφρύνσεις, όπως φαίνεται στον πίνακα, λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης.


Στέλιος Κράλογλου
πηγη