EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα « Δάνεια της Δυστυχίας» Στεγαστικά - Καταναλωτικά - Επιχειρηματικά


 

Διαπραγματεύσεις για την αγορά σε χαμηλή τιμή δανείων από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ξένες εταιρείες που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις.
Παζαρεύουν τα δάνεια στο 5 έως 50% της αξίας τους για να εισπράξουν στη συνέχεια το 100% πιέζοντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στην ιδιοκτησία ξένων εταιρειών, των λεγόμενων “distress fund” που ειδικεύονται στην αγορά «κοψοχρονιά» προβληματικών δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, θα περάσουν χιλιάδες δάνεια Ελλήνων δανειοληπτών το προσεχές διάστημα. Στελέχη ξένων εταιρειών του είδους αυτού βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και διαπραγματεύονται την αγορά ελληνικών δανείων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική με τις ελληνικές τράπεζες.



Όταν ολοκληρωθούν τέτοιες πωλήσεις, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες θα ξεκινήσουν διαδικασίες είσπραξης.

Μόλις λήξει η περίοδος προστασίας που υπάρχει μέχρι τέλος του 2013 (εφόσον δεν υπάρξει παράταση) από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία και για οφειλές μέχρι 180.000 ευρώ, αναμένεται να αρχίσουν εντατικές διαδικασίες είσπραξης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αφού μέχρι τότε πολλά δάνεια, κυρίως προβληματικά θα έχουν πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή σε ξένες εταιρείες.
Τα «κεφάλαια της δυστυχίας»
Οι προσφορές που δίνονται για τα δάνεια από τις ξένες εταιρείες ξεκινούν από το 5% της αξίας τους, όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που δεν εξοφλούνται, και φτάνουν μέχρι το 45-50% όταν πρόκειται για δάνεια με υποθήκη τα οποία είναι ενήμερα.


Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεων (δάνεια) από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση και αναγκάζονται, έτσι, να ξεπουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία τους είναι «distress funds» που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «επενδυτικά κεφάλαια δυστυχίας».
Εκπρόσωποι αυτών των funds βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα και ψάχνουν να αγοράσουν ελληνικά δάνεια «κοψοχρονιά».
Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων πάσης φύσεως, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, ακόμα και ναυτιλιακά. Κύριος λόγος για αυτές τις πωλήσεις είναι ότι θέλουν να πετύχουν την λεγόμενη απομόχλευση στα χαρτοφυλάκια τους, δηλαδή να μειώσουν τα «ανοίγματα» που έχουν, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Προς το παρόν πωλήσεις τέτοιου είδους δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως αναμένονται σε άμεσο προσεχές διάστημα. Οι τραπεζίτες παραδέχονται πως όταν «πιάσουν» συμφέρουσες τιμές θα πουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων.
Στην πράξη οι διαδικασίες πώλησης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει η προστασία από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία μέχρι 180.000 ευρώ και οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν για εξόφληση ή να πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς.
Περιμένουν ν’ αρχίσουν οι κατασχέσεις
Ο νόμος που απαγορεύει μέχρι τέλος του χρόνου τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ είναι και η αιτία που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους.
Τα funds λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά κριτήρια.
Δηλαδή δεν θα λάβουν υπόψη τους ότι ο δανειολήπτης μπορεί να είναι άνεργος ή να του έχει μειωθεί ο μισθός στο μισό. Θέλει να πληρωθεί στην ώρα με κάθε τρόπο.


Μόνη προστασία θα είναι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, για άνεργους, ασθενείς δανειολήπτες και για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ.


Η είσπραξη του δανείου θα συνεχίσει να γίνεται (κατά 99%) από την τράπεζα που τα πούλησε. Προκειμένου δε να μην είναι «αμελής» η τράπεζα στην είσπραξη αυτών των δανείων, θα προβλέπονται ρήτρες σύμφωνα με τις οποίες αν αυξηθούν οι επισφάλειες στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, η τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει στο fund τμήμα των χρημάτων που έλαβε από την πώληση του.


Πώς γίνεται η εξαγορά των δανείων
Η τρόικα έχει ζητήσει -σε ορίζοντα τριετίας- οι τράπεζες να μειώσουν σημαντικά το ενεργητικό τους, δηλαδή να προχωρήσουν στη λεγόμενη «απομόχλευση» δηλαδή στη μείωση των ανοιγμάτων τους (δηλαδή των δανείων που έχουν χορηγήσει). Και μάλιστα αυτή η τάση κυριαρχεί σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για απομόχλευση, αφού λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας έχουν φύγει καταθέσεις ύψους 80δισ ευρώ από τα γκισέ των τραπεζών. Μέσω της απομόχλευσης οι τράπεζες θα μπορέσουν να φέρουν σε ισορροπία καταθέσεις με χορηγήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα funds είναι γερμανικά και όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές «οι εκπρόσωποι τους είναι πολύ σκληροί διαπραγματευτές».
Ενδεικτικό είναι ότι η μέγιστη τιμή που δίνουν για να αγοράσουν δάνεια σε καθυστέρηση δεν ξεπερνά το 15% (ξεκινούν από το 5% οι προσφορές) της ονομαστικής αξίας, δηλαδή αν το υπόλοιπο είναι 10.000 ευρώ το fund προσφέρει από 500 μέχρι 1.500 ευρώ.
Στα ενήμερα δάνεια με υποθήκες οι προσφορές σήμερα δεν ξεπερνούν το 40% με 50% της ονομαστικής τους τιμής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα εξυπηρετούμενο δάνειο με υποθήκη στη Γερμανία μπορεί να πωληθεί από το 80% έως και στο 95% της ονομαστικής του αξίας.
Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα, διότι υπάρχει ανατροπή και στις τιμές των ακινήτων. Προ κρίσης τα ακίνητα και ειδικά τα επαγγελματικά και οι κατοικίες είχαν υπερτιμηθεί. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τις τιμές να υποχωρούν, ενώ αν υπάρξει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, τότε θα πέσουν μαζικά στη αγορά χιλιάδες ακίνητα και οι τιμές θα υποχωρήσουν δραματικά.
Ένας άλλος παράγοντας που «παίζει» ρόλο είναι ο «κίνδυνος χώρας». Ο παράγοντας αυτός είναι από τους καθοριστικούς στο πως αποτιμούν τα funds την αξία των ελληνικών δανείων. Ελλάδα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο έχει δρόμο να διανύσει μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

πηγη

Κλέβουν και οι Γερμανοί...;; Ρε τα λαμόγια...

Έφοδο στα κεντρικά της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη έκανε σήμερα το πρωί η γερμανική αστυνομία. Τουλάχιστον 25 στελέχη της τράπεζας θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατοντάδων εκ. ευρώ.
Για πέντε στελέχη της Deutsche Bank εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Συνολικά 500 αστυνομικοί και εφοριακοί συμμετέχουν στις έρευνες που επεκτάθηκαν σε σπίτια και γραφεία στο Ντίσελντορφ και το Βερολίνο.
Αφορμή για τις επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση συνεργάτη της Deutsche Bank
που κατηγορείται για φορολογική απάτη στα συμφραζόμενα πωλήσεων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων από επιχειρήσεις.
Στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (BKA), της Αρχής Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας πραγματοποιούν έρευνες σε βάρος 25 ατόμων με την υποψία της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρημάτων και υπόθαλψης εγκληματία.
Συγκεκριμένα κατά την εν λόγω συναλλαγή, στελέχη της Deutsche Bank φέρονται να συνέργησαν στην κατακράτηση φόρου κύκλου εργασιών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες, οι οποίες έχουν αρχίσει την άνοιξη του 2010 και διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές».
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, η Deutsche Bank απέλυσε στο παρελθόν πέντε συνεργάτες της που μετείχαν σε απάτες και οι οποίοι συνεργάζονταν με διεθνείς συμμορίες, η δράση των οποίων στερούσε το γερμανικό δημόσιο από έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το Der Spiegel. dpa, rtrd / Σταμάτης Ασημένιος.

πηγη

Επιχείρηση “κούρεμα” τραπεζικών καταθέσεων;

1) Επιχείρηση κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων; To 90% αυτών είναι καταθέσεις έως 10.000 ευρώ και το 88% καταθέσεις έως 2.000 ευρώ. Επί τις ουσίας η μια τσέπη κλέβει την άλλη.

Με τα χαράτσια στα ακίνητα και τους φαραωνικούς φόρους προσπαθούν να αρπάξουν από το ποσό αυτό ό,τι μπορούν. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα “κούρεμα” των καταθέσεων.
Ένα “κούρεμα” όχι εφάπαξ, όπως έγινε των ομολόγων αλλά σταδιακό και προοδευτικό.

Η πορεία των δημόσιων εσόδων δεν μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά απογοητευτική.
Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τους φόρους αλλά και κι εκείνοι που διαθέτουν αποταμίευμα, αρνούνται να το θυσιάσουν σε ένα ανήθικο και ανέντιμο σκοπό: Τη μισθοδοσία των πελατών και των αφισοκολλητών όσων μας έφεραν στην χρεοκοπία και τον εξευτελισμό.

Εδώ και 3 χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνούνται να θίξουν το πελατειακό και διεφθαρμένο δημόσιο.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό δημόσιο έχει 2 πρακτικές διαστάσεις και μια 1 ηθική.

α) Η πρώτη πρακτική διάσταση έχει να κάνει με την αδυναμία της ιδιωτικής οικονομίας να καλύψει το ύψος των δημοσίων δαπανών. Στο σπίτι μας οι δαπάνες για θέρμανση, μόρφωση, υγεία διαμορφώνονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις των εισοδημάτων μας και όχι με βάση κάποιο γενικό επιθυμητό αποτέλεσμα ή με βάση το επίπεδο των δαπανών του γείτονα. Δυστυχώς πολιτική ηγεσία, συνδικαλιστές και δημόσιοι λειτουργοί δεν μας έχουν πείσει ότι διαχειρίζονται σωστά το υστέρημα του Έλληνα.
β) Η δεύτερη πρακτική διάσταση έχει να κάνει με την απόκλιση του ύψους των δαπανών με τις αντίστοιχες προσφερόμενες υπηρεσίες. Δεν μπορεί οι Έλληνες να πληρώνουν φόρους Γερμανίας και Σουηδίας και να απολαμβάνουν υπηρεσίες Ουγκάντας. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να μην αξιολογούνται και τα φροντιστήρια να είναι απαραίτητα, οι γιατροί να απαιτούν φακελάκια, οι δημόσιες συγκοινωνίες να τραβάνε χειρόφρενο κάθε φορά που έχουν γενική συνέλευση οι συνδικαλιστές, κλπ κλπ.
Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μέσω των πελατειακών συναλλαγών απλά κάνουν τη δουλειά τους. Κάποιοι δήθεν αριστεροί έχουν ταυτίσει με αυθαίρετο τρόπο τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο με την κοινωνική αλληλεγγύη στους αναξιοπαθούντες και την έννοια ενός κοινωνικού μισθού ή ισόβιου επιδόματος ανεργίας. Μέσω αυτών των «αμπελοφιλοσοφιών» με αριστερό περιτύλιγμα απλά υπερασπίζονται στους πελάτες που τους ψηφίζουν και τις επαγγελματική τους σταδιοδρομία σαν συνδικαλιστές ή πολιτικοί.

γ) Η τρίτη, η ηθική διάσταση αφορά το γεγονός πως οι προσλήψεις με πελατειακά κριτήρια (ακόμη και μέσω ΑΣΕΠ με την περίφημη προφορική συνέντευξη Προκόπη Παυλόπουλου της κυβέρνησης Καραμανλή) παραβιάζουν την ισότητα των Ελλήνων πολιτών στην πρόσβαση των ευκαιριών για απασχόληση. Επιπλέον οι συμπολίτες που έχουν χρησιμοποιήσει πλάγιες οδούς απόκτησης μιας θέσης μονιμότητας στο δημόσιο πρυτανείο έχουν μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας, ανάλογο των φοροφυγάδων και μεγαλύτερο του μέσου πολίτη. Όπως το ταγκό χορεύεται από δύο, έτσι και η διαφθορά χρειάζεται δυο, έτσι και για τις πελατειακές σχέσεις χρειάζονται δυο.
Η κακή πορεία των εσόδων κατά ένα μέρος οφείλεται στην αδυναμία των συνηθισμένων φορολογικών υποζυγίων να πληρώσουν τις οφειλές τους. Κατά ένα άλλο μέρος οφείλεται στην σιωπηρή αντίσταση της κοινωνίας στην αδυναμία της πελατειακής κομματοκρατίας να αντιπαρατεθεί με τις οργανωμένες μειοψηφίες «των δικών μας παιδιών».

Η γενίκευση του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Το 2011 όταν ο υπουργός οικονομικών είχε ζητήσει το πόθεν έσχες όλων όσων εργάζονται στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό οι συνδικαλιστές με την στήριξη της αριστεράς σήκωσαν τον κόσμο στο πόδι και ματαίωσαν την διαδικασία. Όταν το υπουργείο οργάνωσε διαγωνισμό για δημιουργία σώματος φοροελεγκτών οι συνδικαλιστές ήταν πάλι εκεί και εμπόδισαν τη διαδικασία με προπηλακισμούς.

Τα παρόμοια περιστατικά είναι εκατοντάδες και αφορούν όλο το δημόσιο τομέα. Αποδεικνύουν πως την χώρα την κυβερνούν οργανωμένες μειοψηφίες.

Για τη φοροδιαφυγή φταίνε οι πελατειακές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και η εκτεταμένη διαφθορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο ίδιος μηχανισμός τώρα απειλεί με κατασχέσεις όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους,
να συνεχίσουν δηλαδή να ρίχνουν χρήματα σε μια μαύρη τρύπα από την οποία ζει και πλουτίζει το παρασιτικό κράτος.


Η κλιμάκωση των απειλών με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις όσων δεν μπορούν να πληρώσουν φανερώνει την αδυναμία του συστήματος να πετύχει του στόχους. Καμία εξουσία δεν μπορεί να μακροημερεύσει με κατασχέσεις σπιτιών και εισαγγελικές διώξεις.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών είναι το ζητούμενο.

Για να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει το κράτος να αποδείξει πόσα είναι τα χρήματα που χρειάζεται και ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει έναντι αυτών. Ο τζαμπας πέθανε…
Ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Θεοχάρης λοιπόν, ίσως στον πανικό του αδιεξόδου, προχθές με εγκύκλιο ζήτησε από τους εφόρους την ποινική δίωξη όσων οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ πάνω από τέσσερις μήνες.
Κάποιος μπορεί να χρωστάει μερικές χιλιάδες ευρώ στην εφορία για 2 λόγους.

Ο ένας είναι να μην έχει να τα πληρώσει. 

Ο άλλος είναι να φοβάται για τα χειρότερα και να θέλει να έχει κάτι στην άκρη γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη πως το κράτος του γ.γ. Θεοχάρη θα είναι σε θέση να τον προστατέψει.


Πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και όσους το διαχειρίζονται ή εργάζονται γι’ αυτό.
Οι ποινικές διώξεις, οι κατασχέσεις ακινήτων και το άνοιγμα λογαριασμών έχουν νόημα όταν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλετών. Όταν αφορούν δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Πρόκειται για χάρτινες τίγρεις όπως έλεγε και ο Μάο Τσε Τουνκ. Μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν.

Ποιες είναι αυτές;
Οι ύποπτοι, δηλ. κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα αφήνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς πάνω από 1.000 ευρώ. Αντί να συνεχιστεί η επαναφορά καταθέσεων θα αρχίσει πάλι η διαρροή.         Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς επαρκείς καταθέσεις αποτελεί νεκρό γράμμα για την συνεισφορά των τραπεζών στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.   
                       
Η απειλή μαζικών κατασχέσεων οικιών συνεισφέρει στην πίεση των τιμών. Η πίεση των τιμών κάνει την εξόφληση παλιών δανείων ασύμφορη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τις τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους.
Οι ποινικές διώξεις μερικών δεκάδων χιλιάδων οφειλετών θα επιτείνει το πρόβλημα στα δικαστήρια, που έτσι και αλλιώς λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας. Εξάλλου αν παραμένει το ρίσκο μιας κατάρρευσης στον ορίζοντα ποιος θα νοιαστεί για μια καταδίκη μερικών μηνών με αναστολή; Ποιος δικαστής θα δικάσει κάποιον γιατί δεν του φτάνουν να πληρώσει τους φόρους του πέρυσι με τα εισοδήματα του φέτος που είναι κάθε χρόνο και λιγότερα.

Οι κυβερνώντες και οι πελάτες τους, τους οποίους προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού έχουν βάλει στο μάτι τις καταθέσεις στις τράπεζες που φτάνουν τα 160 δισ. ευρώ. To 90% αυτών είναι καταθέσεις έως 10.000 ευρώ και το 88% καταθέσεις έως 2.000 ευρώ. Επί τις ουσίας η μια τσέπη κλέβει την άλλη. Με τα χαράτσια στα ακίνητα και τους φαραωνικούς φόρους προσπαθούν να αρπάξουν από το ποσό αυτό ό,τι μπορούν. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα “κούρεμα” των καταθέσεων. Ένα “κούρεμα” όχι εφάπαξ, όπως έγινε των ομολόγων αλλά σταδιακό και προοδευτικό.                                                                                                                                                                                                                                                                                  Παίζουν με τη φωτιά όμως καθώς απειλούν τις συνέπειες για χρεοκοπία οι οποίες μοιάζουν με καταστροφές ισοπεδωτικού συμβατικού πολέμου να τις μεταστρέψουν σε ολική καταστροφή πυρηνικού πολέμου, με συνέπειες που θα διαρκέσουν για δεκαετίες.

Η πίστη ως γνωστόν είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας.
Οι πολίτες εμπιστεύονται τις καταθέσεις στις τράπεζες και οι τράπεζες τις δανείζουν σε επιχειρηματίες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα και πλούτο.

Αν ο κόσμος χάσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, για δεύτερη φορά σε μια τριετία, αυτή θα κάνει χρόνια να επιστρέψει. Χωρίς ιδιωτικό τομέα να χρηματοδοτεί δεν μπορεί να σταθεί ούτε ο δημόσιος. Στο τέλος αντί της απασχόλησης των μισών σε σχέση με το σημερινό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων θα πέσουμε σε πολύ μικρότερο αριθμό.

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν θα ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας.
Βάζουν τα χέρια τους και εκτός από τα δικά μας βγάζουν και τα δικά τους μάτια.

2) Περί εμπιστοσύνης…
Όταν βγαίνουμε στο δρόμο χωρίς να φοβόμαστε πως κάποιος από αυτούς που περπατάνε δίπλα μας θέλει το κακό μας, σημαίνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους.
Αν κινδυνεύει κάποιος να κυκλοφορεί στο δρόμο τότε κανένας δεν θα κυκλοφορεί και όλοι θα ζημιωθούν. Για να κυκλοφορεί κάποιος θα πρέπει να λαμβάνει ισχυρά μέτρα προστασίας.
Η ύπαρξη εμπιστοσύνης κάνει τη διαβίωσή μας λιγότερο βασανιστική και λιγότερο δαπανηρή. Το μέρισμα των μικρότερων δαπανών το εισπράττουμε σε ευημερία.
Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της συνύπαρξης, της κοινωνίας, των συναλλαγών της αγοράς.
Όταν πάμε στον φούρναρη ή το χασάπη και αγοράζουμε ψωμί και κρέας προσέχουμε.Αν κάποιος μας κοροϊδέψει στη συναλλαγή είναι πιθανό να μας χάσει για πάντα από πελάτες. Η ελεύθερη αγορά μας επιτρέπει να επιλέγουμε με ποιον και σε ποια τιμή θα συναλλασσόμαστε. Αυτή η δυνατότητα είναι η βάση κάθε είδους ελεύθερης επιλογής και της ελευθερίας εν γένει.

Αν είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε από ένα χασάπη ο χασάπης δεν θα φοβόταν να μη μας χάσει από πελάτες. Δεν θα χρειαζόταν να πράξει τα δέοντα για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη μας.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν έχουμε να κάνουμε με μονοπώλια, είτε ιδιωτικά είτε κρατικά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που το κρατικό μονοπώλιο πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία τους. Ήτοι, διοικητική μηχανή, ασφάλεια και άμυνα… Υγεία, παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρονται δωρεάν αλλά χωρίς συνθήκες κρατικού μονοπωλίου.

πηγη

Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η άσκηση και γενικότερα η γυμναστική αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολυδύναμο φάρμακο που θα μπορούσε να παρομοιασθεί με την ασπιρίνη. Η ορατή πλευρά της άσκησης είναι η ενδυνάμωση και η υπερτροφία των μυών του σώματος, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευκαμψία και στην ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.

Πέραν όμως του ορατού αποτελέσματος της άσκησης, υπάρχει και η αόρατη πλευρά που διαπιστώνεται μέσα από εργαστηριακές εξετάσεις και πολυκεντρικές μελέτες.

Στην καρδιά και στα αγγεία η άσκηση προκαλεί υπερτροφία του μυοκαρδίου ανάλογη με την υπερτροφία των μυών του σώματος, που στις περιπτώσεις του επαγγελματικού αθλητισμού πλησιάζει στα επίπεδα της υπερβολικής υπερτροφίας που παρατηρείται στις υπερτροφικές μυοκαρδιοπάθειες.

Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινισθεί εάν η υπερβολική υπερτροφία του μυοκαρδίου που παρατηρείται στους αθλητές επιδρά δυσμενώς στο προσδόκιμο ζωής τους. Ωστόσο η καθημερινή γυμναστική και το βάδισμα τριών τουλάχιστον χιλιομέτρων την ημέρα αναζωογονούν το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών (ενδοθήλιο) που παράγει μια σειρά ουσιών που προκαλούν αγγειοδιαστολή και εμποδίζουν τις θρομβώσεις (δηλαδή τη δημιουργία θρόμβων) μέσα στις αρτηρίες και στις φλέβες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη καθημερινής άσκησης θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, χάνονται κάθε χρόνο από έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω μη άσκησης.

Παράλληλα, η άσκηση αντιστρατεύεται όλες τις καταστροφικές ουσίες που παράγονται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Ετσι, ακόμη και οι άρρωστοι με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν χαρακτηριστική δύσπνοια κατά τη σωματική προσπάθεια, ωφελούνται αναμφισβήτητα από το καθημερινό βάδισμα, ωφέλεια που αρχίζει από τη βελτίωση των συμπτωμάτων και φθάνει μέχρι τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής τους.

Ομως η επίδραση της άσκησης στην ψυχική διάθεση και στη συμπεριφορά του ατόμου ήταν ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια ήρθε στην επικαιρότητα.

Μια σειρά πολυκεντρικών μελετών έδειξε ότι η άσκηση επιδρά ευεργετικά ακόμα και σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη, περιορίζοντας τον αριθμό των καταθλιπτικών ατόμων, γεγονός σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τον καρδιοπαθή ασθενή και ιδιαίτερα τον ασθενή με στεφανιαία νόσο. Ο καταθλιπτικός έχει τετραπλάσιες πιθανότητες από τον μη καταθλιπτικό να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η αποτύπωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος με την πάροδο των ετών συρρικνώνεται, παρουσιάζοντας αλλοιώσεις ορατές ακόμη και στον φλοιό του εγκεφάλου, που άμεσα σχετίζονται με τη γεροντική άνοια.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology», σε 638 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έδειξε στο scanning του εγκεφάλου ότι τα άτομα που είχαν έστω και ελάχιστη δραστηριότητα, όπως π.χ. περίπατο μερικές φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και λιγότερες αλλοιώσεις του φλοιού του σε σύγκριση με τα ακινητοποιημένα άτομα.

Τα άτομα μάλιστα αυτά, ακόμη και με ελάχιστη κινητικότητα, είχαν σαφώς καλύτερες πνευματικές ικανότητες, στη μνήμη, στην αντίληψη και στη γνώση. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν παλαιότερες κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση καθυστερεί ακόμη και την εκδήλωση γεροντικής άνοιας.

Πιστεύεται ότι η άσκηση επιδρά θετικά στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων της περιοχής του ιππόκαμπου.

Ετσι εξηγείται γιατί οι πρωτόγονοι πληθυσμοί της ζούγκλας που κινούνται συνεχώς αναζητώντας την τροφή τους για να επιβιώσουν δεν πάσχουν από παθήσεις που καταδυναστεύουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Παραδόθηκε η Κύπρος: Κατέληξαν σε χειρότερη λύση


 

- Ισοπέδωσαν την οικονομία της χώρας

- Πήραν χειρότερη απόφαση από το "οχι"
 

Το γενναίο "όχι" που είπαν πριν από μερικές ημέρες οι Κύπριοι τους γύρισε μπούμερανγκ. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν την χώρα, υποχρεώνοντάς την να συμφωνήσει σε γενναίο κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, βυθίζοντας την μαρτυρική μεγαλόνησο ακόμη πιο βαθιά στην κρίση, προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη χρηματοδότηση...

Το κούρεμα 4% σε όλες τις τράπεζες και σε όλες τις καταθέσεις, το κούρεμα 20% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μόνο για την τράπεζα Κύπρου και η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, είναι το τίμημα του «όχι» που είπε ο κυπριακός λαός στην οδυνηρή πρόταση του Eurogroup.

Πού κατέληξε το δράμα που για μια εβδομάδα έζησε η Κύπρος; Σε μια πρόταση, χειρότερη από αυτή που είχε προτείνει το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν, εάν φυσικά κλείσει η συμφωνία με τα παραπάνω δεδομένα.


Η ζημιά στην Κύπρο και στο τραπεζικό της σύστημα ήδη έχει γίνει και η «σφαίρα» που έφυγε από το Βερολίνο δεν γυρίσει πια πίσω. Η Κύπρος οδηγήθηκε σε ένα ταπεινωτικό «ναι σε όλα» και με το παραπάνω… προκειμένου να μην αφανιστεί.

Μικροένταση στην πλατεία Συντάγματος

Μικροένταση μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, λίγο πριν από τη μαθητική παρέλαση, η οποία είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη.


Συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό για την Κύπρο στο οποίο αναγραφόταν «Ενωμένη Ρωμιοσύνη. Μαζί αδέλφια μας. Ελλάδα-Κύπρος, Μίκης Θεοδωράκης», ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για την ισχυρή αστυνόμευση και τον αποκλεισμό της περιοχής, όπου θα γίνει η παρέλαση. Αστυνομικοί τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, ενώ έγινε και μία προσαγωγή μέλους του κινήματος «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ από τις 7 το πρωί δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση και διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη συμβολή με τη Λ.Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Αμαλίας (Β. Γεωργίου Α΄), σε όλο το μήκος της.
Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου) , σε όλο το μήκος της.
Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.
Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.Λ. Συγγρού , στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.
Όθωνος, σε όλο το μήκος της.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.



Με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός κατά την μαθητική παρέλαση.


Παρόμοιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ θα γίνουν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το σχέδιο για την διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί δομές, στις οποίες απασχολούνται 446.911 υπάλληλοι. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς, που μένει να οριστικοποιηθούν, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν…

19.290 άτομα.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Μαΐου:

-Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα υπουργεία, σε έναν ορισμένο αριθμό Νομικών Πρόσωπων Δημοσίου Δικαίου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 59.176 άτομα και σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα περάσουν περίπου 2.350 άτομα.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί:

-Η αξιολόγηση όλων των φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 84.112 άτομα και σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα περάσουν 1.682.

-Η αξιολόγηση όλων των φορέων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 63.022 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.260.

-Η αξιολόγηση 18 φορέων του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 32.460 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 812.

-Η αξιολόγηση 16 φορέων του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 14.768 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 2.215.

-Η αξιολόγηση 3 φορέων του υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 7.661 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.149.

-Η αξιολόγηση 3 φορέων του υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 12.511 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 375. παράλληλα, με αυτές τις αξιολογήσεις και με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο, μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για να γίνει πράξη το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Περίπου 749 φορείς βρίσκονται στο... μικροσκόπιο και σε αυτούς σήμερα απασχολούνται 12.921 υπάλληλοι.

Από αυτούς, σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.000 άτομα. Όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε αυτά, απασχολούνται 152.540 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 7.627. Επίσης, με ορόσημο το τέλος Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ολοκληρωθούν:

-Η αξιολόγηση του 20% των φορέων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτούς απασχολούνται 2.843 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 71.

-Η αξιολόγηση του 20% των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σε αυτούς απασχολούνται 3.421 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 308.

-Η αξιολόγηση του 50% των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Οι απασχολούμενοι στις ΔΕΚΟ είναι 12.500 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.250

Στα όρια της επιβίωσης οι δύο στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή πολιτική ακολουθεί η μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης, όπως τον διαμορφώνει η Εθνική Τράπεζα σε έρευνα που εκπονεί ανά εξάμηνο στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής σημειώνει άνοδο, αν και παραμένει σε αρνητικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, για δύο στις τέσσερις η επιβίωση είναι πρωταρχικός σκοπός. Η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα, υπό την εποπτεία του γενικού διευθυντή Στρατηγικής και Δραστηριοτήτων Εξωτερικού Παύλου Μυλωνά και του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής Ανδρέα Αθανασόπουλου, δείχνει και τις δύο όψεις της επιχειρηματικότητας αυτή τη στιγμή στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αντιμετώπιση της κρίσης

Οπως επισημαίνεται, οι ελληνικές ΜμΕ δείχνουν να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις νέες δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας, υιοθετώντας διαρθρωτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνθηκών μειωμένης ζήτησης. Το 51% των επιχειρήσεων έχει ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού έναντι μόλις του 18% το 2009, ενώ το 17% αυτών δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων έναντι του οριακού 1% το 2009. Στο πλαίσιο αυτό, οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές για την πλειοψηφία παραμένουν περιοριστικές: το 21% εκτιμά ότι θα μειώσει τις επενδύσεις του μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ ποσοστό της τάξης του 30% δηλώνει ότι θα περιορίσει μελλοντικά την απασχόληση στην επιχείρηση στο ίδιο διάστημα.

Αναπτυξιακή πολιτική

Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφεται αύξηση, από το 23% στις αρχές του 2012 στο 26% στα τέλη του ίδιου έτους, στο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης, παρότι παραμένει αρνητικός, σημείωσε άνοδο τους τελευταίους μήνες του 2012, κυρίως στους κλάδους της εξαγωγικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Συγκεκριμένα, αν και το κομμάτι των προσδοκιών παρέμεινε σταθερό διαχρονικά, το κομμάτι αξιολόγησης της τρέχουσας ζήτησης βελτιώθηκε, καθώς, για παράδειγμα, αύξηση της ζήτησης δήλωσε το 13% των ΜμΕ έναντι 11% στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Η ρευστότητα

Εύλογα, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έντονο πρόβλημα για το 40%, καθώς, αφενός, την τελευταία διετία οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχουν αυξηθεί κατά επτά ημέρες, ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα κατά 21 ημέρες, και, αφετέρου, η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών συνεχώς περιορίζεται και αντιστοιχεί στο 35% των συναλλαγών των ΜμΕ στα τέλη του 2012, από 57% το 2009. Οι συνθήκες ρευστότητας καθιστούν σημαντικό να προωθηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών ΜμΕ, από την ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ μεταξύ άλλων, επισημαίνεται από την Εθνική Τράπεζα.

Οι εξαγωγές

Εκτενής αναφορά γίνεται στην έρευνα της Εθνικής, η οποία, σημειωτέον, πήρε δείγμα 1.000 εταιρειών ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, στις εξαγωγές που έχουν ήδη μεγάλη σημασία για τις ΜμΕ, ενώ είναι αυξημένα τα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, οι ΜμΕ συνεισφέρουν το 35% των εξαγωγών, έναντι 24% για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάσει της έρευνας της Εθνικής, σχεδόν το ένα τρίτο των ΜμΕ δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και το 55% αυτών εξάγει άνω του 10% των πωλήσεων. Συνολικά, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας καλύπτουν το 23% του κύκλου εργασιών των εξωστρεφών εταιρειών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσαίων επιχειρήσεων αφορά τη δυνατότητα της επιτυχούς δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό, καθώς το 42% των μεσαίων επιχειρήσεων εξάγουν, έναντι 17% των μικρών. Καθώς διαπιστώνεται δυσκολία πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα κανάλια διανομής, το 45% δηλώνει ότι το Διαδίκτυο είναι ο κύριος τρόπος πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Η ΝΑ Ευρώπη, και κυρίως η Κύπρος και η Βουλγαρία, αποτελεί τη δημοφιλέστερη αγορά για τις εξαγωγές των ΜμΕ για το 64% των επιχειρήσεων εν μέρει λόγω χαμηλότερου ανταγωνισμού. Ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη, κυρίως Γερμανία και Ιταλία. Υπογραμμίζουμε ότι αρκετές ΜμΕ ξεκινούν την εξαγωγική τους δραστηριότητα από λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης ως ενδιάμεσο βήμα και στη συνέχεια κατευθύνονται στις αναπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Η Κύπρος είναι μόνο η αρχή...

Πολλοί νομίζουν ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι έψαχναν ευκαιρία για να κυνηγήσουν το μαύρο χρήμα στην Κύπρο ή ότι έχουν κάτι προσωπικό με εμάς. Κάνουν λάθος.
Η αλήθεια είναι ότι αν η Κύπρος δεν είχε πρόβλημα, δεν θα έλεγε και δεν θα έκανε κανείς τίποτα. Παρομοίως, αν ποτέ βρεθεί το Λουξεμβούργο σε παρόμοια κατάσταση, να είσαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή.
Το πρόβλημα στην Ευρώπη, που έχω αναλύσει σε παλιότερα άρθρα πολλές φορές, είναι ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο ότι όλα τα κράτη έχουν δυο βασικά προβλήματα:
1) Είτε έχουν υπερβολικό κρατικό χρέος, που αργά ή γρήγορα δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.
2) Η έχουν έναν διογκωμένο τραπεζικό τομέα, όπου on a mark to market basis, οι ισολογισμοί του έχουν μια τρύπα μεγαλύτερη από το ελβετικό τυρί.
Στην πρώτη περίπτωση η συνταγή είναι κούρεμα του κρατικού χρέους. Αυτό συνεπάγεται ότι κάποιοι θα χάσουν λεφτά, συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών.
Στην δεύτερη περίπτωση, η συνταγή θα είναι αυτή της Λαϊκής, διαγραφή τραπεζικών ομολογιών (υβριδικές ομολογίες) και κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, έτσι ώστε οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς την αγορά να μειωθούν για να καταστούν οι τράπεζες βιώσιμες.
Ο λόγος που εκτιμώ ότι θα γίνουν όλα αυτά είναι διότι απλά οι φορολογούμενοι (τα κράτη δηλαδή) δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις όπως παλιότερα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά.
Πώς μπορεί να αποφύγουμε αυτό, θα ερωτώνται ορισμένοι; Η απάντηση είναι ότι δεν γίνεται να το αποφύγουμε. Η διάβρωση των ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού σύστημα (on a mark to market basis να τονίσω) έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να μπορεί η ζημιά αυτή να μπαλωθεί ή για να παριστάνουμε πλέον ότι δεν υπάρχει.
Προ ημερών σας ανέφερα για τις δυο τράπεζες στη Δανία και μια στην Ολλανδία που έσκασαν με τεράστιες ζημιές για την αγορά (όχι για το κράτος). Η αλήθεια είναι ότι έχουν σκάσει και πολλές άλλες τράπεζες ανά την Ευρώπη όλη, αλλά δεν είχαμε κούρεμα καταθέσεων, διότι προθυμοποιήθηκαν οι φορολογούμενοι (εις αγνοία τους να τονίσω) να αναλάβουν αυτές τις ζημιές.
Το παραμύθι του ασφαλούς καταφύγιου αγαπητέ αναγνώστη πλέον έχει τελειώσει και οι ζημιές από εδώ και στο εξής θα απορροφώνται στην αγορά. Και με τον όρο αγορά εννοούμε νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Είναι αυτό το τέλος της Ευρώπης; Κάθε άλλο, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και η εμπιστοσύνη της αγοράς στο σύστημα και στο ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι σωστοί και μπορεί η αγορά να τους εμπιστευτεί.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια όλοι θα γίνουμε πιο φτωχοί. Πιο φτωχοί όμως σε σχέση με αυτά που νομίζουμε ότι έχουμε, διότι δεν τα έχουμε, διότι στην πραγματικότητα αυτά που νομίζουμε ότι έχουμε είναι ουσιαστικά cyber money στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς τίποτα παραπάνω.
Η ώρα να προσγειωθεί η Ευρώπη στην πραγματικότητα είναι εδώ και η Κύπρος είναι μόνο η αρχή ...
[Του Γιώργου Καισάριου από capital.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

UAV θα παρακολουθούν κάθε πολίτη της Νέας Υόρκης!

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ"

Μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα θα ελέγχουν σύντομα την ασφάλεια στις οδούς της μεγαλύτερης αμερικανικής μεγαλούπολης, της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, αναφέρει το πρακτορείο Voice of Russia.

Κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει διαφορά εάν η κάμερα ασφαλείας είναι τοποθετημένη σε ένα κτίριο, είτε είναι εγκατεστημένη σε ένα μη επανδρωμένο μέσο. Το πιθανότερο είναι ότι η Νέα Υόρκη θα καλύπτεται πλήρως και από κάμερες εντός 5 ετών.

Ο δήμαρχος επεσήμανε επίσης ότι τώρα γίνεται η σχεδίαση ειδικών υπολογιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν να πιστοποιείται η ταυτότητα από το πρόσωπο των διερχόμενων πολιτών.
 
ΠΗΓΗ

Μαζί τα φάγανε?


Μαζί τα φάγανε?
Οι απαντήσεις που ψάχνατε...εδώ.. με φωτογραφίες ντοκουμέντα..Μέρος πρώτο.


http://www.eglimatikotita.gr

Κόκκινη κάρτα από το ΔΝΤ για το φοροελεγκτικό μηχανισμό

Την ώρα, που και τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα της είσπραξης εσόδων – και κυρίως έμμεσων φόρων – παραμένει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βγάζει κόκκινη κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών για όσα δεν έχει κάνει σχετικά με τη στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, σε εσωτερική αλληλογραφία του ΔΝΤ με την Κυβέρνηση, διατυπωθήκαν παρατηρήσεις σε ανώτατο επίπεδο για την υστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών και ειδικά για τα προβλήματα στελέχωσής τους. Το Ταμείο ζητά εντατικότερη προετοιμασία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχων για το 2013, καθώς - σε κάποιους τομείς – οι τακτικοί έλεγχοι, που ολοκληρώθηκαν το 2012, αντιστοιχούσαν μόλις στο 25% του στόχου !
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Ελλάδα έπρεπε να συγκροτήσει μία μονάδα για τους Φορολογουμένους Μεγάλου Πλούτου, στελεχωμένη με 150 ελεγκτές. Αυτή η αύξηση προσωπικού δεν επετεύχθη, λόγω ανακλήσεως κάποιων μεταθέσεων, ρητής άρνησης κάποιων ελεγκτών να μετακινηθούν, αλλά και λόγω προαγωγών και συνταξιοδοτήσεων. Αποτέλεσμα ; Να μείνουν 107 μόνο ελεγκτές στο ΔΕΚ Αθηνών και 18 στο ΔΕΚ Θεσσαλονίκης !
Προβλήματα εντοπίζονται και στους επόπτες στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, καθώς σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερις επόπτες για 142 ελεγκτές ! Ήτοι, με τη σημερινή αναλογία, είναι πολύ δύσκολο για έναν επόπτη να αναθέτει υποθέσεις, να παρακολουθεί την πρόοδο των υποθέσεων, να εκπαιδεύει το νέο προσωπικό, και να εγκρίνει τις εκθέσεις των ελέγχων, που έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που - σύμφωνα με το ΔΝΤ - θα αποτελέσει εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων για το 2013.
Το ΔΝΤ ζητά να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης 200 επιπλέον ελεγκτών, κάτι που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών, παραβιάζοντας τον κανόνα για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Πρέπει να σημειωθεί πως, δυνάμει του εκτιμώμενου ρυθμού αποχωρήσεων στη φορολογική διοίκηση, μόνο 10 νέοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να προσληφθούν το 2013 και μόνο 350 περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2016.

ΠΑΡΤΙ ΟΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ" ΤΟΥ!

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ! ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗ "ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΔΑ"

Έκθετος για ακόμη μία φορά εμφανίζεται ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, ο Παπακωνσταντίνου διάλεξε αυθαίρετα την «golden team» των μεγαλοκαταθετών... Η δεκάδα αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική λίστα αφού ο πρώην υπουργός παρέκαμψε επιχειρηματίες, εκδότες εφοπλιστές και συγγενικά πρόσωπα που έφεραν καταθέσεις 12έως 558 εκατομμύρια δολάρια.Σύμφωνα με το δημοσίευμα η λίστα που έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ ακυρώνει τον κατάλογο που είχε καταρτίσει ο Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τον οποίο περιελάμβανε τους 10 μεγαλύτερους Έλληνες καταθέτες στην HBSC. Όπως προκύπτει από την έρευνα οι περισσότεροι που αναφέρει στη «χρυσή δεκάδα» όχι μόνο δεν συγκαταλέγονται σε αυτήν αλλά καταλαμβάνουν έως και την 71η θέση.

Επίσης ο Παπακωνσταντίνου «ξέχασε» να συμπεριελάβει στη λίστα του γνωστούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εκδότες.

Λεπτομέρειες μάλλον για τον ίδιο...

Τα ονόματα που είχε παρουσιάσει ο Παπακωνσταντίνου και η πραγματική τους θέση

Δούνη ή Ντούνη Αικατερίνη (9η θέση στη λίστα του ΣΔΟΕ)

Βενετσιάνος Κακκαβάς (35η θέση)

Φραγκίστα (Ζαρακοβίτη) Ελένη (38η θέση)

Μαριάνα (Καμπάνη) Φιξ (35η θέση)

Γιώργος Κρίτσας (15η θέση)

Μαρία Παντελή (1η θέση)

Πηνελόπη Σαπουντζή (3η θέση)

Δημήτριος Τσουβελεκάκης (71η θέση)

Νικόλαος Παπαχρονόπουλος (36η θέση)

Γεώργιος Ρόκας (5η θέση)

Μεταξύ των ονομάτων που παρέκαμψε ο Παπακωνσταντίνου βρίσκονται οι Μάριος Οικονόμου, Φώτης και Μαρία Μπόμπολα, Πόλυ και Νικόλαος Χατζηιωάννου, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Σάμπυ Μιωνής και άλλοι.

Αξίζει να επισημανθεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι οι συγγενείς του πρωην τσάρου που διεγράφησαν από το αρχείο καταλαμβάνουν τις παρακάτω θέσεις:

Συμεών Σικιαρίδης – Ελένη Παπακωνσταντίνου (σύζυγος): 391η θέση και 392η αντίστοιχα

Ανδρέας Ρωσσώνης: 919Η θέση

Επίσης ο κρυφός λογαριασμός της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού, κ. Γιάννου Παπαντωνίου βρίσκεται στην 269η θέση με 2.134.775 δολάρια ενώ η κυρία Αικατερίνη Βουλγαράκη εμφανίζεται στην 623η θέση με 468.591 δολάρια.

newsbomb.gr

Παρελάσεις υπό το άγρυπνο μάτι της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα real, που επικαλείται πληροφορίες από τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν φόβοι για κινητοποιήσεις και επεισόδια ακόμη και με σκοπό να διακοπεί από κάποιους η παρέλαση....

Για αυτό το λόγο η αστυνομική παρουσία αναμένεται να είναι έντονη και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Στόχος είναι να αποφευχθούν γεγονότα όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν πέρυσι σε αρκετές περιοχές.

«Φρούριο» θα θυμίζει το Σύνταγμα όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε άτομα και ιδιαίτερα σε οργανωμένες ομάδες ατόμων που κινούνται σε περιοχές διεξαγωγής των παρελάσεων και αυξημένα μέτρα προστασίας κοντά στις εξέδρες των επισήμων, με ισχυρή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ. Διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την εξέδρα των επισήμων, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν τα στρατιωτικά αγήματα θα υπάρχουν κάγκελα και σιδερένια φράγματα, ενώ την ίδια στιγμή το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα συντονίζει από ψηλά τα εκτεταμένα μέτρα τάξης.

Χαρακτηριστικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι ότι για δεύτερη φορά απαιτείται διαπίστευση των δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων για την κάλυψη της μαθητικής και της στρατιωτικής παρέλαση στο Σύνταγμα. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Αστυνομίας, υπάρχει σχέδιο για φυγάδευση των πολιτικών σε περίπτωση επεισοδίων. Σε κάθε περίπτωση, εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κύριο μέλημα των αρχών είναι να μη διακοπεί ή ματαιωθεί η παρέλαση.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στους δρόμους της Αθήνας θα βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ σε επιφυλακή θα είναι όλες οι δυνάμεις του λεκανοπεδίου. Μεταξύ άλλων, αναμένονται αυστηροί έλεγχοι ταυτότητας για όλους όσοι επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, και προληπτικές προσαγωγές. Οι θεατές θα είναι «αποκλεισμένοι» από την περιοχή της πλατείας του Συντάγματος και όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να σταθούν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου και από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω, προς Ομόνοια.