EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κύπρος : H απεσταλμένη του ΔΝΤ και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ το γλεντάνε!

Παρά τις συνεχείς συσκέψεις με τα κυβερνητικά στελέχη ώστε να βρεθεί το plan B που θα κρατήσει την Κύπρο εντός ευρωζώνης, τα μέλη της τρόικας φαίνεται πως το διασκεδάζουν και μάλιστα με την ψυχή τους...

Η απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή και ως "Δρακουλέσκου", χαρακτηρίζεται από όσους την έχουν γνωρίσει, για την άκαμπτη στάση της στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, όμως, φαίνεται πως κάτι άλλαξε.

Ο φωτογραφικός φακός την συνέλαβε μαζί με την εκπρόσωπο της ΕΚΤ να γελούν ακατάπαυστα μέσα στο αυτοκίνητο που τις μετέφερε στην κυπριακή Βουλή.

Και να σκεφτεί κανείς πως σε λίγη ώρα θα απέρριπταν τα εναλλακτικά σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων Κυπρίων...


πηγη

Εγκαινιάστηκε ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Έναν νέο θεσμό, τη διαμεσολάβηση, εγκαινίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Πρόκειται για διαιτητικό όργανο, στο οποίο σε πρώτη φάση θα επιλύονται μόνο μικροδιαφορές του ιδιωτικού τομέα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το μέτρο θα επεκταθεί στις διαφορές του δημόσιου τομέα, στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στις αστικές διαφορές, με την εξαίρεση των γονικών διατροφών και της επιμέλειας ανήλικων τέκνων, στις εμπορικές διαφορές, καθώς και σε όλες όσες έχουν να κάνουν με απαιτήσεις, ακόμη εν μέρει και στις εργατικές διαφορές.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρουσία του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης ακόμη και σε ναυτιλιακές διαφορές, ώστε να μην φεύγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα.

Το κόστος της διαμεσολάβησης θα προσδιοριστεί περίπου στα 150-200 ευρώ και θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου με την ελάχιστη, όμως, αμοιβή. Το ποσό των 150 - 200 ευρώ, όπως και η δικηγορική αμοιβή, είναι πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα ο χρόνος επίλυσης των διαφορών είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την επίλυση μιας διαφοράς από τα ελληνικά δικαστήρια.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, τα έξοδα της διαμεσολάβησης θα είναι επιδοτούμενα από τα επιμελητήρια. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα κατά το διαμεσολαβητικό στάδιο.

Στη μεσολάβηση θα συμμετέχουν δικηγόροι, οι οποίοι θα καθίσουν πάλι στα θρανία για να εκπαιδευτούν και θα δώσουν στο τέλος αυστηρές εξετάσεις ενώπιον ειδικής επιτροπής που θα συμμετέχουν και δικαστές (αρεοπαγίτες). Αυτός είναι ο λόγος που έδωσε το παρών και η Προέδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου.

Ο κ. Ρουπακιώτης πρόσθεσε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης πρέπει να πετύχει στη χώρα για τέσσερις λόγους: αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας και μάλιστα τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται, δεν επιβαρύνει τη δικαιοσύνη, για την επίλυση των διαφορών αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι, έξω από την καθαρή νομική σκοπιά και θεώρηση των πραγμάτων, και στην όλη διαδικασία συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι διάδικοι οι οποίοι συνεισφέρουν με λύσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι "η διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους" και συμπλήρωσε ότι "δε στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή δικαιοσύνη κάθε επιτυχημένη διαμεσολάβηση, όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα".

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν είναι ανταγωνιστικός του δικαστή, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ, σε σύντομο χρόνο με λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίλυση των διαφορών μέσω των δικαστηρίων και με απόρρητο χαρακτήρα, θα επιλύονται οι διαφορές των πολιτών. Μάλιστα, η κ. Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.

Όταν σε «απολύουν» οι συνάδελφοί σου…οι «εντός» και οι «εκτός» Ελευθεροτυπίας ...

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη:

 Πληροφορήθηκα ότι εδώ και μερικές ημέρες υπάρχει μία επιστολή «διαμαρτυρίας» στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, την οποία υπογράφουν συνάδελφοι μας στην Ελευθεροτυπία, συμβασιούχοι της εταιρείας Τρίτη Όψη που «νοικιάζει» τον τίτλο της εφημερίδας....
...Οι συνάδελφοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής της ΕΣΗΕΑ ν’ αναβάλλει τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου της «Ε» στο Μεικτό Συμβούλιο της Ενώσεώς μας, καθώς προέκυψε θέμα σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι: εργαζόμενοι στην «Ε» δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν υπογράψει αλλά και όσοι παραμένουν σε επίσχεση, χωρίς να έχουν καταγγείλει τις αορίστου χρόνου συμβάσεις τους με την ιδιοκτήτρια του τίτλου, δηλαδή την εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος. Επί του θέματος αναμένεται να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ.

Μαθαίνω ότι οι συνάδελφοι στην επιστολή κάνουν λόγο για εμάς τους «επισχεσίες», αναφέροντας - εν ολίγοις - ότι δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας με το να μην συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι μπορούν να γίνουν εκλογές μόνο με τους εκείνους. Μα πώς; Δικαίωμά μας είναι και το να ψηφίσουμε.

Με απλά λόγια, αντί οι συνάδελφοι να πιέσουν στην κατεύθυνση να δοθεί λίστα και με τα δικά μας ονόματα προκειμένου να συμμετέχουμε στις εκλογές, μας αντιμετωπίζουν και εκείνοι, όπως άλλωστε και ο νέος (συν)εκδότης της σα να είμαστε «εκτός εφημερίδας».

Συνάδελφοι, το γεγονός ότι υπογράψατε μία ολιγόμηνη σύμβαση με την «διαχειρίστρια» εταιρεία πιστεύετε ότι σας δίνει το δικαίωμα να μας πετάτε έξω από την εφημερίδα και μάλιστα ενώπιον του συνδικαλιστικού μας φορέα;

Και τέλος πάντων, αν δεν έχουν τα πράγματα έτσι όπως τα λέω, δώστε την επιστολή σας στη δημοσιότητα, προκειμένου να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η «ψυχή» της Ελευθεροτυπίας, δηλαδή οι εργαζόμενοί της.

Μπάμπης Πολυχρονιάδης

Υ.Γ. Εγώ αυτό, λυπάμαι, αλλά το θεωρώ «πούλημα»…

Προσφυγή δικηγόρων στο Επικρατείας για το ενιαίο μισθολόγιο

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και 93 δικηγόροι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η, από 4.1.2013, υπουργική απόφαση, με την οποία επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις αποδοχές των εμμίσθων νομικών στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, τονίζεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμβαίνει σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 του Συντάγματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, θίγεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), καθώς ο νομοθέτης αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, επισημαίνουν ότι θίγονται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων (στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται οι αποδοχές) τα οποία προστατεύονται από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Πρόγραμμα απασχόλησης νέων ανέργων από ICAP


H ICAP People Solutions και το ΚΕΚ Ευρωεργασιακή συνεργάζονται προκειμένου να βοηθήσουν εταιρίες να επιλέξουν ανέργους έως 29 ετών, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν, θα εργαστούν για 5 μήνες αμειβόμενοι από το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Ανάπτυξης και το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.Στη συνέχεια, δίνονται κίνητρα στις εταιρείες να προχωρήσουν σε προσλήψεις εφόσον το επιθυμούν.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες, με τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων, έχουν την ικανότητα και εμπειρία να συγκεντρώσουν τις ανάγκες σε θέσεις πρακτικής άσκησης, να τις ταυτίσουν με τα προφίλ των ανέργων, να εξασφαλίσουν την γρήγορη συναίνεση των εταιριών ως προς τους υποψήφιους και, στη συνέχεια, να εκπαιδεύσουν και να τοποθετήσουν τους ενδιαφερόμενους στις κατάλληλες θέσεις.

Ήδη, η ανταπόκριση των εταιριών είναι μεγάλη, γεγονός που δείχνει και τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην αύξηση των ευκαιριών προς τη νέα γενιά επαγγελματιών (μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί στην ICAP Group πάνω από 7.000 θέσεις από 1.000 εταιρίες).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και έχει ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Ανάπτυξης.


Στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη μιας δομημένης εισόδου νεοεισερχόμενων άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία θα καταλήγει στην 5μηνη τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε εταιρίες/επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.Κατ αυτόν τον τρόπο οι νέοι αποκτούν εμπειρία εργασίας, αμειβόμενοι από το Πρόγραμμα, αλλά και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από την προσφορά εργασίας ανά νέο άνεργο που θα απασχολήσουν, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική ή διοικητική συμμετοχή πλην της προσφοράς εργασιακής εμπειρίας.

Οι νέοι αυτοί θα πρέπει να είναι απόφοιτοι είτε 2βάθμιας, είτε μετά-2βάθμιας, είτε 3βάθμιας εκπαίδευσης μέχρι και μεταπτυχιακού, να μην είναι μεγαλύτεροι των 29 ετών και να πληρούν κάποια κριτήρια ανεργίας και οικονομικής οικογενειακής κατάστασης. Οι νέοι που θα επιλεγούν θα αμείβονται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος ανάλογα με την κατηγορία τους.

Σημειώνεται ότι η Δράση βρίσκεται ακόμη στην φάση της Διαβούλευσης υπουργείου Κοινωνικών Εταίρων.

Η εκπαίδευση των 20μελών, 25μελών τμημάτων θα διαρκεί 3 εβδομάδες και σχεδόν αμέσως μετά από κάποιες τυπικές διευθετήσεις, θα αναλαμβάνουν εργασία στις επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των ανέργων που θα μπορεί κάποια εταιρία να προσλάβει για πρακτική άσκηση, θα είναι συνάρτηση του προσωπικού της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.icapcareer.gr για τις εταιρείες και www.vriskodoulia.gr για τους άνεργους έως 29 ετών.

ΠΗΓΗ

Στο έλεος επίορκων γιατρών - φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ

Ο χορός των σκανδάλων γύρω από το φάρμακο καλά κρατεί, με θύμα ασφαλώς τον ΕΟΠΥΥ. Παράνομη πώληση και εξαγωγή φαρμάκων, εικονικές συνταγογραφήσεις και υπερσυνταγογραφήσεις σκευασμάτων διαπίστωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από ελέγχους σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους υγείας (φαρμακοποιοί, γιατροί).

Συγκεκριμένα, από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση.

Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις που είχαν λάβει οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περί απαγόρευσης εξαγωγών. Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο γιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), βρέθηκαν συνταγές πού είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο.

Επίσης, κατά τον έλεγχο, παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειοψηφία τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.

Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις παθήσεις που αναφέρονταν στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί, τον γιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών.

«Επομένως», συμπεραίνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, «χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του γιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο γιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με την μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό».

Επισημαίνεται ότι ο γιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την ιδιότητα του γενικού γιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, παρότι η άσκηση δυο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό.

Από στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγων (ΚΜΕΣ), σχετικά με μία ασφαλισμένη, διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά γιατρούς. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν γιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε.

Οι επτά γιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, γιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει με courier τη συνταγή, χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση του ασφαλισμένου και με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ για διαπιστωθείσες παραβάσεις. Οι παραβάτες τιμωρήθηκαν και με οριστικό αποκλεισμό από τον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ

ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. : Δελτίο τύπου για την προσωρινή διακοπή στις 23 & 24/3/2013 της λειτουργίας του τμήματος ΕΙΡΗΝΗ – ΚΗΦΙΣΙΑ μετά τις 22:30.

Κλειστό θα είναι το τμήμα του Ηλεκτρικού από Ειρήνη έως Κηφισιά το...

Σαββατοκύριακο από τις 22.30 έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω έργων στο δίκτυο των γραμμών.

Η εξυπηρέτηση των επιβατών για θα γίνεται με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές.


ΠΗΓΗ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι λόγω εργασιών στη Γραμμή 1 θα διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών στο τμήμα «ΕΙΡΗΝΗ – ΚΗΦΙΣΙΑ» το Σάββατο 23 Μαρτίου και την Κυριακή 24 Μαρτίου από 22:30 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ.



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΠΟ ΠΡΟΣ ΩΡΑ
ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑ 21:37
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΚΗΦΙΣΙΑ 21:53
ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑ 21:55
ΑΤΤΙΚΗ ΚΗΦΙΣΙΑ 22:00
ΚΗΦΙΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗ 22:13
ΚΗΦΙΣΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑ 22:13
ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 22:13
ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 22:13 

Έρχεται νέα λεηλασία σε μισθούς, εφάπαξ κ.α.,

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ...

  Την τελευταία τριετία οι Κυβερνήσεις της χώρας μας, κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης, την πολυσυζητημένη αδήριτη ανάγκη για συμμάζεμα του Κράτους και του Δημόσιου χρέους, με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους εφαρμοστικούς Νόμους, τις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου, τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, επέβαλλαν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και κατεδάφισαν αυτό που γνωρίζαμε ως Δημόσιο σύστημα ασφάλισης και Υγειονομικής περίθαλψης.
  Τρία χρόνια μετά, ο χάρτης έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει εάν παραμένουμε απαθείς και μοιρολάτρες καθώς με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, δηλ. τον Ν. 4093/2012 έγιναν, άλλα θα επιχειρηθούν και νέες παρεμβάσεις – περικοπές και συρρικνώσεις σε μια σειρά κεκτημένων ετών και στον δικό μας εργασιακό χώρο.
  Αξίζει να αναφέρουμε επτά (7) βασικά σημεία του Ν. 4093/2012:
• Την πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων έως το 2016 αλλά με τη δαπάνη να είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 2012
• Την εφαρμογή της ρήτρας απόκλισης δηλαδή την αυτόματη μείωση των μισθών, συντάξεων, λειτουργικών δαπανών εάν δε βγαίνει το πρόγραμμα
• Την εξεύρεση επιπλέον 4,7 δις ευρώ που πρέπει να προέλθουν από μη προσδιορισμένα μέτρα
• Το πάγωμα των προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. για το 2013, 2014 και την ενδεχόμενη πρόσληψη 580 ατόμων στην ΕΛ.ΑΣ. το 2015 και 2016
• Τη νέα παρέμβαση στις πρόσθετες παροχές μισθολογικού χαρακτήρα στον Δημόσιο Τομέα για τις αμοιβές τις νυκτερινές ώρες και τις εξαιρέσιμες (αργίες – Σαββατοκύριακα)
• Την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους ένστολους εντός του 2013 που θα προβλέπει νέες περικοπές 88,2 εκατ. Ευρώ και εφαρμογή του από την 01-01-2014 και οι οποίες θα προέλθουν από την αυτόματη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας του Αυγούστου του 2010.
• Νέες μειώσεις της τάξεως 162 εκατ. Ευρώ από την 01-01-2014 στους ένστολους συνταξιούχους που θα προέλθουν από την αυτόματη κατάργηση των μισθολογικών τους προαγωγών και αθροιστικά το 2016 θα φθάσουν τα 172.800.00 ευρώ.

  ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
  Ήδη οι οριζόντιες μειώσεις του Ν. 4093/2012 ανήλθαν στο μ.ο. 7,2% του μισθολογικού κόστους της ΕΛ.ΑΣ. (71 εκατ. Ευρώ) ξεπερνώντας τελικά και το 6% που είχε αποτυπωθεί στο β΄ μνημόνιο του Φεβρουαρίου του 2012. Για πρώτη φορά έγινε παρέμβαση στον σκληρό πυρήνα του μισθολογίου μας δηλαδή τον Βασικό Μισθό με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ο Β.Μ. του Υ/Β΄ στα επίπεδα του 2008 ενώ οι παρεμβάσεις στους συντελεστές διαμόρφωσης των υπολοίπων Β.Μ. είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει τους Β.Μ. στην τετραετία 2000-2004. Οι μειώσεις στα επιδόματα έφτασαν και το 48%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη νυκτερινή αποζημίωση που φτάνει στο 45% εάν υπολογιστεί η μείωση της ωριαίας αμοιβής (από 2,93€ στα 2,60€) αλλά και την μείωση του ανώτατου ορίου ωρών αποζημίωσης κατ' έτος από τις 766 ώρες στις 488 ώρες (40 ώρες ανά μήνα). Παράλληλα, καταργήθηκαν από φέτος τα δώρα και τα επιδόματα εορτών.
  Πάντως παραμένει παντελώς άγνωστη η κατεύθυνση στην οποία προτίθενται να κινηθούν για το νέο μισθολόγιο, καθώς όχι μόνον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αλλά ούτε και η διάθεση συζήτησης με τα συνδικάτα. Ανησυχεί, όμως, ιδιαίτερα η αποτύπωση για την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών, που πλήττει κατά κύριο λόγο τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας, που σήμερα χρειάζονται 15 ή 18 χρόνια για να φθάσουν στη βάση του μισθολογίου μας (Β.Μ. Υ/Β΄) και 30 χρόνια, με πολλές συνδυαστικές προϋποθέσεις, για να λάβουν προαγωγή μισθολογική Α/Δ΄ χωρίς αυτή η εξέλιξη να συμβαδίζει με τη βαθμολογική τους εξέλιξη που παραμένει πολύ χαμηλή.
  Αναγκαιότητα πάντως, αποτελεί η σύνταξη εκ μέρους του συνδικάτου και σεναρίων – προτάσεων που θα εναρμονίζουν το νέο μισθολόγιο στον κορμό του Δημόσιου Τομέα λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τη φύση της αποστολής μας, με πραγματική αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας μας, των υπερωριών της απασχόλησης μας και την πραγματική απειλή για τη νυχτερινή εργασία.
Ευνόητο είναι ότι οφείλει το συνδικάτο να αντισταθεί για μια ακόμα φορά στις νέες περικοπές που ετοιμάζουν και να πιέσει με κάθε τρόπο και μέσο το όποιο μισθολόγιο γίνει να εμπεριέχει το στοιχείο (όσον το δυνατό) της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης.
  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
  Νέα μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το 2012 προβλέπει ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2013, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών, με πιο ανησυχητικό φαινόμενο την αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων προκειμένου να εξαλειφθούν τα οδοιπορικά έξοδα των μετακινούμενων στον Έβρο, αλλά και την γενικότερη αδυναμία που διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα για να καλυφθούν τα εκτός έδρας των πολλών αλόγιστων μετακινήσεων.
  ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
  Με τον Ν. 4093/2012 επεβλήθησαν μειώσεις στα εφάπαξ για τους ασφαλισμένους πριν την 31-12-2012 και αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν μετά την 01-08-2010 και για τους οποίους δεν έχει χορηγηθεί η απόφαση χορήγησης εφάπαξ από το Ταμείο, κατά 1,94% στον ΤΠΑΣ και κατά 45,49% στον ΤΠΥΑΠ. Στην προαναφερόμενη μείωση θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον μ.ο. 10% που επήλθε λόγω της μείωσης των Β.Μ., ΕΧΥ ή των συντάξιμων αποδοχών κατά περίπτωση.
  Παρότι εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ οι μειώσεις αυτές χαρακτηρίζονται δίκαιες στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών, θα πρέπει να τονιστεί ότι για τους τομείς μας δε λήφθησαν υπόψη, παρότι η Διοίκηση του Ταμείου απέστειλε τα σχετικά στοιχεία, ούτε οι έκτακτες ασφαλιστικές εισφορές (κρατήσεις λόγω βαθμολογικής, μισθολογικής προαγωγής, μεταβολής ΕΧΥ, κρατήσεις στα οδοιπορικά κ.λ.π.) αλλά ούτε και η αμοιβή για την πρόσθετη εργασία μας που εκχωρήθηκε στο ασφαλιστικό μας ταμείο όπως το 10% των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων (20 εκατ. ευρώ από 2009), το 5% από τα εισιτήρια των αγώνων, τα ανεξόφλητα κλασματικά υπόλοιπα από τον ΟΔΙΕ. Αναγκαιότητα αποτελεί η αναθεώρηση της οικονομοτεχνικής έκθεσης από τη Δ/νση Αναλογιστικών Μελετών του ΥΠΕΚΑ βάσει της οποίας έγιναν και οι προαναφερόμενες περικοπές – μειώσεις στα εφάπαξ, ώστε η όποια μείωση απαιτηθεί να είναι δυνατή ώστε να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των Τομέων Πρόνοιας, οι οποίοι θα πρέπει τελικά να συγκλίνουν σε έναν Τομέα.
  Παράλληλα, εικάζεται ότι από την 01-01-2014 η νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ σε όλο τον εργασιακό βίο, με έναν διερμηνευόμενο μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την ανταποδοτικότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των Ταμείων με κουρεμένα αποθεματικά λόγω PSI όπως διαμορφώνονται κάθε έτος αλλά και την αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων κάθε έτος θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα μεγάλες μειώσεις στα χορηγούμενα εφάπαξ.
  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τομείς εντάχθηκαν στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις παρότι δεν πληρούσαν δυο βασικά κριτήρια που είχαν τεθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  Η διαφαινόμενη λύση της απένταξης του ΤΕΑΠΑΣΑ από το ΥΠΕΚΑ και η ένταξη στο ΥΠΔΤΠΠ, με την προώθηση σχετικής ρύθμισης μπορεί να δώσει λύση, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Ταμείο θα οφείλει να αυτορυθμίζει τα του οίκου του, ενώ στη δημιουργία του νέου οργανικού νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία ελεγκτικού τμήματος με διακριτές αρμοδιότητες που θα διασφαλίζει τα έσοδα του Ταμείου καθώς η μη πρόβλεψη σήμερα ανάλογου τμήματος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του.
  Η τριετία που ακολουθεί θα είναι μια δύσκολη τριετία με νέες προκλήσεις για τα συνδικάτα αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Οφείλουμε πλέον να αντιδράσουμε μαζικά με συμμετοχή σε κάθε κάλεσμα χωρίς εσωστρέφειες, ακόμα και αυτό της «λευκής απεργίας», δηλαδή της αποχής από τα πάρεργα. Στον αγώνα αυτό χρειαζόμαστε την κοινωνία, τον πολίτη που χρειάζεται μια αξιόπιστη, δημόσια αστυνομία προκειμένου να κατακτήσει αυτό που λέμε πολιτικό σύστημα, κι ούτε ειδικές αμοιβές είχαμε και έχουμε, ούτε ειδικά εργασιακά προνόμια, ούτε και αποτελούσαμε ποτέ προνομιούχους τους καταρρέοντος οικοδομήματος της Χώρας μας.
Μάλλον παρίες ήμασταν και είναι καιρός να αλλάξουμε...

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - Η ταφόπλακα της κοινωνικής πολιτικής των Ο.Τ.Α.

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εκτελεστική Επιτροπή

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 266

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.

Εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πιέσεις της τρικομματικής συγκυβέρνησης, αιρετών αλλά και μικρής μερίδας «εργαζομένων» στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. για την επίσπευση της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιαίτερα ελκυστικών αλλά παραπλανητικών «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», προκειμένου να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες των Δήμων που προσφέρουν σε μεγάλες ομάδες πολιτών.

Με το νέο σχέδιο ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μοναδικός στόχος είναι η διάλυση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η μεταφορά τους ολοκληρωτικά στον Ιδιωτικό Τομέα.

Υπηρεσίες όπως ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, οι Παιδικοί Σταθμοί, η Φροντίδα στην Γ’ ηλικία (Κ.Α.Π.Η.) αλλά και οι Προνοιακές Δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΑμΕΑ, Κ.Η.Φ.Η. κ.λπ.) εκχωρούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θέλουν όλη αυτή την απαράδεκτη διαδικασία να την παρουσιάσουν ως «αναγκαστική», μιας και η συνεχής μνημονιακή πολιτική των περικοπών, των απαγορεύσεων κ.λπ. οδηγεί σε κατάργηση κάθε Κοινωνικής Υπηρεσίας και δραστηριότητας.

Τα διλήμματα που χρησιμοποιούν οι εκφραστές της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι γνωστά: «Πως θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί», το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Δημοτικά Ωδεία, τα Προγράμματα «Μαζικού Αθλητισμού» και πολλές άλλες δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και αντί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετοί), μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία να αγωνιστούν για την συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων, εμφανίζουν ως σωτήρια λύση της εφαρμογή του Ν.4019/2011.

Με αυτή την εκβιαστική πολιτική θέλουν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές, ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», να συμμετέχουν στην ίδρυση των αναγκαίων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» που μαθηματικά τους οδηγεί στην ανεργία και στην κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι περικοπές των επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ξεπεράσει το 60% είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία και η συνέχιση αυτών των Κοινωνικών Υπηρεσιών θα είναι ανταποδοτικές με νέα επιβάρυνση των πολιτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, όταν αδυνατούν πλέον να πληρώνουν τα στοιχειώδη για την καθημερινή επιβίωσή τους.
Θύματα όμως αυτής της πολιτικής δεν θα είναι μόνο οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που θα λειτουργούν υπό συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας, καθώς μπροστά στον τρόμο της ανεργίας θα συνεχίσουν να δέχονται τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο.

Με εκβιαστικούς όρους της άθλιας πολιτικής των μνημονίων και της τρικομματικής συγκυβέρνησης θα είναι μόνιμα θύματα της λογικής των «συνεταιριστικών μετόχων» και του μερίσματος.

Η προσπάθεια τους είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουν τη διάλυση με κάθε τρόπο του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή τους σε «Κερδοσκοπικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις», κάτι που ξεκαθάρισε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στις δραστηριότητες των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που διαμορφώνεται από τους εκφραστές της ακραίας, βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής εμείς το μόνο που έχουμε να προτάξουμε είναι η ενότητά μας, η καθημερινή παρέμβασή μας, η ενημέρωση των πολιτών και η αποδόμηση με κάθε τρόπο των «μεγαλεπήβολων» σχεδίων αιρετών αλλά και όσων «συναδέλφων» έχουν εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών και στα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης και αιρετών.

Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα, οργανωμένα ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια σε «διάφορους» να παρασύρουν και να οδηγήσουν σε διάλυση το σύνολο των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών, την ένταξή τους στις οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και στην προάσπιση των θέσεων εργασίας.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Τσούνης

Ολική επιστροφή της δουλείας;

Δωρεάν εργασία για όλους


Υποχρεωτική, αλλά και εθελοντική (!!!), ταυτόχρονα εργασία επιβάλει στους ανέργους η Βρετανική κυβέρνηση. Το περιβόητο Mandatory Work Activity εφαρμόζεται πλέον εδώ και δύο χρόνια σε όλη την Βρετανική επικράτεια.
Το πρόγραμμα αυτό πλασάρεται ως μή έμμισθη εξασφάλιση εργασιακής εμπειρίας για κάθε άνεργο που λαμβάνει κρατικό επίδομα συντήρησης, το γνωστό Job Seekers Allowance για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, γεγονός που αφορά πλέον όλους καθώς οι μαζικές απολύσεις είναι πια καθημερινό φαινόμενο στη χώρα και η εύρεση εργασίας έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι ο αριθμός των αιτούντων για μια θέση ξεπερνά τα 100 άτομα.

Μέχρι στιγμής χιλιάδες άνεργοι έχουν σταλεί να προσφέρουν υπηρεσίες δωρεάν σε πολυκαταστήματα όπως τα Poundland, ή σε εταιρείες που αναλαμβάνουν καθαρισμούς χώρων ή εργοστάσια, προκειμένου να συνεχίσουν να εισπράττουν τις 70 λίρες την εβδομάδα που προβλέπει το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα το επίδομα ενοικίου που πλέον δεν ξεπερνά τις 300 λίρες μηνιαίως.
Οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ‘εθελοντικής’ εργασίας οδηγεί σε ποινικές κυρώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την παύση πληρωμών στον άνεργο και, ταυτόχρονα, τον εξάμηνο αποκλεισμό του από την κοινωνική πρόνοια.

Πρόσφατα, μάλιστα, η νεαρή απόφοιτος γεωλογίας Cait Reilly που λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας για πτυχιούχους συμμετείχε στο Job Seekers Allowance κλήθηκε για δωρεάν εργασία στα Poundland αλλά κινήθηκε δικαστικά ενάντια στην κυβέρνηση, κερδίζοντας δικαστήριο που έκρινε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι παράνομο. Η ενέργειά της αμέσως καλωσορίστηκε από τους εκατομμύρια ανέργους του νησιού που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον χλευασμό και την περιφρόνηση της Βρετανικής κοινωνίας, όμως βρήκε απέναντί τα διάφορα προτεσταντικά εργασιακά ταμπού που έχουν ριζώσει βαθιά στην συνείδηση των περισσότερων Βρετανών:
πως η εργασία, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή είναι αρετή, και πως ο άνθρωπος θα πρέπει ακόμα και δίχως πληρωμή να εργάζεται.

H Cait Reilly λοιδωρήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης ως «άτομο που δεν εκτιμά την εργασιακή αρετή και ρέπει προς την τεμπελιά», «που επιθυμεί τα πάντα δωρεάν», και που, τέλος, «ζει εις βάρος άλλων ανθρώπων». Μάλιστα οι υπερσυντηρητικές εφημερίδες Telegraph και Daily Mail έφταναν σε σημείο συνεχώς να δημοσιεύουν άρθρα εναντίον της, προκειμένου να τονώσουν τον Βρετανικό κομφορμισμό και την θεσμισμένη εθελοδουλία της προτεσταντικής εργασιακής ηθικής, ενώ ταυτόχρονα αντιστάσεις έχουν ξεπηδήσει, με αποκορύφωμα την ομάδα Boycott Workfare και διάφορες συλλογικότητες όπως το Solidarity Federation που προσπαθούν με κάθε μέσο να σταματήσουν αυτήν την ολοφάνερη εκμετάλλευση (και μέχρι στιγμής κατάφεραν να θέσουν την αλυσίδα καταστημάτων Vegan προϊόντων Holland and Barret εκτός του προγράμματος) δίχως ωστόσο να λαμβάνουν υποστήριξη από το Βρετανικό κοινό, καθώς οι επίσημες στατιστικές της υπηρεσίας Yougov δείχνουν ότι
α) το 76% των ερωτηθέντων αναφορικά με το αν θα πρέπει να σταματήσουν οι πληρωμές σε αυτούς που αρνούνται να εργαστούν ενώ
β) το 55% απαντά θετικά στο ερώτημα αν θα πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να πληρώνει τους ανέργους που αρνούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα μη αμειβόμενης εργασίας, και, τέλος
γ) μόνο το 34% διαφωνεί με αυτά.

Παρόμοια προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων συναντά κανείς και στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία όπου μάλιστα είχε γίνει λόγος για πληθυσμιακές μετακινήσεις των ανέργων σε ειδικά χωριά όπου θα απασχολούνται σε εργοστάσια, ενώ σκέψεις έχουν ακουστεί και για την εφαρμογή του στην Ελλάδα καθώς ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, παρουσιάζοντας ένα μανιφέστο προτάσεων για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση δήλωσε τα εξής:
Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για τρεις μήνες χωρίς επιβάρυνση (για τις επιχειρήσεις, κλπ). Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι πρωτοετείς και δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι πέντε βδομάδες σε αντίστοιχες εργασίες για να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εργασιακή εμπειρία.

Κοινωνική πρόοδος μόνο στη θεωρία


Οι Συντηρητικοί Βρετανοί, όπως και όλοι οι Νεοφιλελεύθεροι εργατιστές, διατείνονται ότι το Mandatory Work Activity (και τα διάφορα παρόμοια προγράμματα για τα οποία όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται υπέρ της εφαρμογής τους καί στην Ελλάδα) βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν μείνει εκτός εργασίας για πολύ καιρό μέσω της παροχής τους υπηρεσιών να μην δημιουργήσουν κενά στο βιογραφικό τους, πράγμα που στη θεωρία φαντάζει λογικό, καθώς η αγορά εργασίας (ιδιαίτερα στη Βρετανία) δίνει προτεραιότητα πρόσληψης σε άτομα με εμπειρία, και η αποχή από την εργασία (για οποιονδήποτε λόγος) πάνω από ένα τρίμηνο, συνήθως εκλαμβάνεται ως μείωση της απόδοσης του υποψήφιου/ας ο οποίος/α έχε πάψει πλέον στις καθημερινές του/της δραστηριότητες να χρησιμοποιεί τις τεχνικές γνώσεις που είχε προηγουμένως αποκομίσει ενώ εργαζόταν.

Στην πραγματικότητα, όμως, το Mandatory Work Activity υποχρεώνει τους ανέργους να απασχολούνται σε κάθε εργασία, ανεξαρτήτως κατάρτισης, σπουδών και προϋπηρεσίας. Για παράδειγμα, κάποιος που εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός και απολύθηκε λόγω περικοπών, θα σταλθεί να αναλάβει υπηρεσίες είτε στα McDonalds, είτε σε άλλου είδους παρόμοιες θέσεις, ακόμη και εκεί που απαιτούνται χειρωνακτικές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι πιθανότητες το άτομο αυτό να επαναπροσληφθεί ως πολιτικός μηχανικός είναι χαμηλότερες μιας από την προηγούμενή του απασχόληση οι γνώσεις που έχει αποκομίσει είναι άλλες από αυτές του πολιτικού μηχανικού τις οποίες πιθανότατα να θεωρηθεί ότι τις έχει ξεχάσει.

Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι στη Βρετανία (αναλόγως και στις περισσότερες χώρες της Βόρειας Ευρώπης) τα πτυχία πανεπιστημίου ελάχιστα αναγνωρίζονται από τους εργοδότες οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία και την προϋπηρεσία, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως πλέον ένας τεράστιος αριθμός εκμεταλλεύσιμων ανθρώπων γίνεται διαθέσιμος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή για τη μεγιστοποίηση του κέρδους των μεγαλο-επιχειρήσεων, ενώ ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τις επιστημονικές τους γνώσεις που στο παρελθόν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια λιγότερο επίπονη επιβίωση.
Ιδιαίτερα αν συμπεριλάβουμε και τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Βρετανικά πανεπιστήμια (που πλέον αγγίζουν το ποσό των 9.000£ τον χρόνο για προ-πτυχιακές σπουδές), την επιβολή διδάκτρων σε χώρες με ισχυρές εκπαιδευτικές δομές όπου η δωρεάν εισαγωγή στα τριτοβάθμια ινστιτούτα θεωρούνταν για χρόνια ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο, τότε γίνεται ολοφάνερο πως από εδώ και στο εξής στρατιές δούλων θα αναπαράγονται συνεχώς από τους μηχανισμούς του συστήματος, ενώ η πρόσβαση στην γνώση (και συνεπώς στην άνετη διαβίωση) θα αποτελεί ‘δικαίωμα’ μιας μικρής προνομιούχας μειοψηφίας.

Δουλεία ή ελευθερία;


Η εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων εκμετάλλευσης φανερώνει πέρα για πέρα την πολιτική οπισθοδρόμηση της εποχής μας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της ήττας του εργατικού κινήματος εξ’ αιτίας του οποίου μέχρι και μερικά χρόνια πριν μπορούσαμε να απολαμβάνουμε κάποια σχετικά προνόμια, αλλά πάνω απ’ όλα, αντανακλά το γενικευμένο κλίμα απάθειας που κυριαρχεί στην Δύση, την απο-πολιτικοποίηση που οδηγεί όλο και περισσότερο στην εδραίωση και διαιώνιση του πιο ακραίου αντιδραστικού ελιτισμού (όπως θα έλεγε και ο Finley) που συναντά κανείς τα τελευταία 30 χρόνια στον «ελεύθερο κόσμο».
Η δικαίωση της Βεμπεριανής αυθαίρετης αντίληψης του «όποιος δεν δουλέψει δεν θα φάει» αποτελεί πεμπτουσία του, καθώς βάζει τα θεμέλια για την ηθικοποίηση της εκμετάλλευσης, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να καταστήσει ως κοινή λογική την ποινικοποίηση κάθε είδους αυτονόητης αντίδρασης.

Καλό θα ήταν στο σημείο αυτό να γνωρίζουμε ότι η ηθική της εργασίας (την οποία είχα αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο) και η χρήση της λέξης «τεμπέλης» σχεδόν πάντοτε χρησιμοποιούνταν από τις εκάστοτε θεσμισμένες ολιγαρχίες ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες για περισσότερα δικαιώματα. Από την Παρισινή Κομμούνα μέχρι τις απεργίες του Σικάγο, από τον Μάη του 68 μέχρι και τις φοιτητικές διαδηλώσεις στην Βρετανία και το Occupy Wall Street, χαρακτηρισμοί όπως «τεμπέλης», «χαραμοφάης», «καταχραστής της ελευθερίας» και «τρομοκράτης» εναντίον όλων αυτών που συμμετείχαν στα κινήματα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγάνδας των ολιγαρχιών.

Η παρότρυνση υποψηφίων για το χρίσμα του αμερικανικού ρεπουμπλικανικού κόμματος προς τους συμμετέχοντες στο Occupy Wall Street «πηγαίνετε να βρείτε καμιά δουλιά αφού κάνετε μπάνιο», η διεθνής μιντιακή καμπάνια μίσους των «lazy Greeks» υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι η προσκόλληση στην ηθική της εργασίας όχι μόνο χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες τάξεις οι οποίες στρουθοκαμηλίζοντας επιδιώκουν την εξουδετέρωση των πολιτικών τους αντιπάλων στο επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και βασικό χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που δεν καταφέρνει να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές θεσμισμένες (στην καπιταλιστική περίπτωση προτεσταντικές) αξίες, να έρθει σε ρήξη με τον κοινωνικο-κεντρισμό της προσπαθώντας να δει τα δρώμενα από μια άλλη οπτική γωνία, και να προσεγγίσει διαφορετικά τους σκοπούς και τους λόγους κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η δαιμονοποίηση της φτώχειας και η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους αναξιοπαθούντες δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Το συναντάμε πάντοτε σε εποχές όπου οι αντιστάσεις και τα κοινωνικά κινήματα άφηναν ανοιχτό το πεδίο για όλες τις συντηρητικές κοινωνικές εκφάνσεις να κυριαρχήσουν, τάσεις που αντανακλούν την προ-πολιτική πλευρά των Δυτικών παραδόσεων οι οποίες πηγάζουν από τις καταπιεστικές κοινωνίες του μεσαίωνα και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.
Αυτού του είδους οι παραδόσεις εκφράστηκαν στο παρελθόν μέσα από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τις δικτατορίες, μέσα από την καταστολή και την ανελευθερία, και σήμερα μέσω του επικοινωνιακού πολέμου των Μέσων Ενημέρωσης επιστρατεύεται η αναντίρρητη υπακοή στους ισχύοντες νόμους με την ηθική της εργασίας να παίζει καταλυτικό ρόλο στην ολοένα και συνεχόμενη σπατάλη ενέργειας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μόχθου είτε για χάρη της δραστηριότητας αυτής είτε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς που βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της εξουσιαστικής πυραμίδας.

Στην αντίθετη πλευρά έχουμε την κληρονομιά του προτάγματος της αυτονομίας, της δημοκρατίας, που συμπληρώνει το δίπολο των Δυτικών παραδόσεών. Όσο οι συνειδήσεις θα δηλητηριάζονται από το ατομικιστικό φαντασιακό της κοινωνικής ανόδου, του prestige, από τον κρετίνικο καταναλωτισμό και την πλαστική κομφορμιστική κουλτούρα, τόσο το πρόταγμα της αυτονομίας θα περιορίζεται, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας.

Βλέποντας τις καταστάσεις να φτάνουν πλέον σε οριακό επίπεδο και τον καριερισμό να καταρρέει δεν μας μένει τίποτα παραπάνω παρά να διαλέξουμε:
θέλουμε να ζήσουμε σαν δούλοι ή σαν ελεύθεροι άνθρωποι;
Αν η επιλογή μας είναι η δεύτερη τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αποδεχτούμε ότι η επιστροφή στις «παλιές καλές μέρες», στον καπιταλισμό «με το ανθρώπινο πρόσωπο» αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, προωθώντας έτσι την αυτο-οργάνωση και την απο-ανάπτυξη ως ριζικές απαντήσεις στην βαθιά κρίση της εποχής μας.
Αν πραγματικά θέλουμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, μάλλον θα πρέπει να αποβάλουμε πέρα για πέρα το καπιταλιστικό φαντασιακό. Ή θα αμφισβητήσουμε την προπαγάνδα τρόμου και θα συγκρουστούμε με τις κυρίαρχες αξίες που διέπουν την κοινωνία μας (το κέρδος και την αλόγιστη συσσώρευση κεφαλαίων), με τους θεσμούς που διαιωνίζουν την θεσμισμένη ετερονομία (όπως το κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις) απαιτώντας άμεση δημοκρατία και ισότητα σε όλα τα εισοδήματα, ή θα υπομένουμε μαρτυρικά και σιωπηλά τις συνέπειες της απάθειάς μας. Καί τα δυο μαζί δεν γίνονται…

πηγη

Μειώνεται η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ

Στα 79,5 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επιχορήγηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για το 2013, όπως αναφέρεται σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών & Ανάπτυξης, σε απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού Θεσσαλονίκης της ΝΔ κυρίας Έλενας Ράπτη.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, διαιτητικό δικαστήριο έχει επιδικάσει υπέρ του ΟΑΣΘ την καταβολή ποσού 29,6 εκατ. ευρώ, όμως το Δημόσιο έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης, επικαλούμενο «λόγους εθνικού συμφέροντος και σημασίας, που αφορούν τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Όπως αναφέρεται σε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, «οποιαδήποτε περαιτέρω υπέρβαση των παραπάνω πιστώσεων είναι πέραν των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού και θα ανατρέψει την υφιστάμενη δημοσιονομική διαχείριση, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί». Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Υποδομών & Ανάπτυξης, η επιχορήγηση για το 2010 είχε οριστεί στα 111 εκατ. ευρώ, ενώ απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου ανέβασε το ποσό στα 130 εκατ. ευρώ.

Για το 2011 η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ μειώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 υπέστη και νέο «κούρεμα», καθώς προϋπολογίστηκε στα 96 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε στη Διαιτησία και πέτυχε για το 2012 την καταβολή συνολικής επιχορήγησης ύψους 125,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε άλλο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το οποίο κοινοποιείται στην απάντηση του συναρμόδιου υπουργείου Υποδομών & Ανάπτυξης και υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΓΛΚ κ. Παναγιώτη Καρακούση, σημειώνεται σε σχέση με τη δικαστική διένεξη ότι «θα πρέπει να τονιστεί στο δικαστήριο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και να γίνει επίκληση λόγων εθνικού συμφέροντος κι εθνικής σημασίας, όπως είναι η σωτήρία της οικονομίας, οι οποίοι ασφαλώς προηγούνται από το στενό συμφέρον του ΟΑΣΘ».

Πηγή: tovima.gr

Εξώδικο των νοσοκομειακών γιατρών κατά Λυκουρέντζου

Εξώδικο απέστειλε η ΟΕΝΓΕ προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αντικείμενο του εξωδίκου είναι η κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της ώρας. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου του έτους 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου του έτους 2013.

Επίσης, πάρα πολλά Νοσοκομεία έχουν απλήρωτες και τις δεδουλευμένες εφημερίες του μήνα Νοεμβρίου του έτους 2012, ενώ ειδικά το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες, στη συντριπτική πλειονότητα των Νοσοκομείων, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 και εφεξής, ενώ υπάρχουν και Νοσοκομεία, στα οποία οφείλονται πρόσθετες εφημερίες δώδεκα (12) μηνών.

Στο εξώδικο, που κοινοποιείται επίσης στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειακών Ενοτήτων, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά σε βάρος των Ιατρών Ε.Σ.Υ. και τον καθιστά υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις, στις οποίες εξωθεί τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ. (ειδικευμένους και ειδικευόμενους), προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή της αποζημίωσης για δεδουλευμένες εφημερίες (τακτικές και πρόσθετες) πολλών μηνών.


Το εξώδικο καταλήγει: "Σας Δηλώνουμε απερίφραστα και άνευ ετέρου, ότι, ως έχοντες έννομο συμφέρον και για τη προστασία των θιγόμενων Ιατρών μελών των οικείων Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών, μελών της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., θα προσφύγουμε με Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον της οικείας Εισαγγελικής Αρχής όπως και ενώπιον κάθε αρμόδιας Δικαστικής Αρχής".

ΠΗΓΗ

Στην Βουλή εργαζόμενοι των ασφαλιστικών Ταμείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα περίπου 200 εργαζόμενοι ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ζητώντας απόσυρση των προωθούμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων για παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Λόγω της κινητοποίησης κλειστές είναι η Βασ. Σοφίας από Σέκερη και η Αμαλίας από Ξενοφώντος.

Στην απεργία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησε η ακροαματική για το PSI

Άρχισε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ακροαματική διαδικασία για το κούρεμα (PSI) ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600 ομολογιούχοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κούρεμα των ομολόγων τους.

Η Περιφέρεια Μακεδονίας «σηκώνει τα χέρια ψηλά»


«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για το γεγονός ότι σταμάτησαν οι μεταφορές μαθητών. Δυστυχώς, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον 10% περικοπή σε παλαιότερες συμβάσεις με τους οδηγούς και τα πρακτορεία λεωφορείων, το θέμα ξεφεύγει από την Περιφέρεια, που είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για το θέμα, και πάει σε πανελλαδικό επίπεδο».

Τα παραπάνω ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την απόφαση των τουριστικών πρακτόρων για «επ' αόριστον» διακοπή των μετακινήσεων των μαθητών με τα λεωφορεία τους.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι παρόλο που το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε πιστώσεις ύψους 2,4 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών, υπήρξε πρόβλημα στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που προβληματίζεται για την αφομοίωση των μειώσεων που έχει θεσπίσει το κράτος, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, της τάξης του 10%, που προβλέπεται από το νέο νομοθετικό κείμενο.

«Οι οδηγοί πλέον στυλώνουν τα πόδια και λένε "όχι" σε επιπλέον περικοπή 10% για συμβάσεις προηγούμενων ετών. Δηλώνουν δε ότι έχουν εξαντλήσει όλα τους τα περιθώρια» πρόσθεσε.

Έφαγε ξύλο επειδή τόλμησε να κάνει έλεγχο εισιτηρίων!

Άγριο ξύλο στο τέρμα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, στην πλατεία Ελευθερίας «έφαγε» ένας  εργαζόμενος σεκιούριτι, επειδή «τόλμησε» να κάνει έλεγχο για εισιτήρια μετά από εντολή του Οργανισμούς.

Ένας επιβάτης εκνευρίστηκε ιδιαίτερα όταν του ζητήθηκε το εισιτήριο και τον χτύπησε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο σεκιουριτάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ ο επιβάτης εξαφανίστηκε.

Ωστόσο, απορία προκαλεί γιατί ανέλαβε τον έλεγχο ένας σεκιουριτάς…

πηγη seleo

Καναδάς: Μεγάλη καραμπόλα αυτοκινήτων με 100 τραυματίες

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ένα άτομο σοβαρά, σε μια μαζική καραμπόλα σε αυτοκινητόδρομο του Καναδά μετέδωσε το CBC News.

Σύμφωνα με τις αναφορές η καραμπόλα- γίγας προκλήθηκε από τις κάκιστες καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή χιονοθύελλα. Το ατύχημα συνέβη ενώ ο δρόμος ήταν καλυμμένος με χιόνι, και σε αυτό ενεπλάκησαν λεωφορεία, ρυμουλκούμενα φορτηγά, και πολλά αυτοκίνητα. Συνολικά, εκατό οχήματα ενεπλάκησαν. Οι αλυσιδωτές συγκρούσεις των αυτοκινήτων σημειώθηκαν στην επαρχία της Αλμπέρτα, νότια του Έντμοντον στο δυτικό Καναδά. Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία όλων των οχημάτων. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με την βοήθεια των λεωφορείων που ήταν ήδη στο δρόμο.

Κρίση και διαφοροποιήσεις σφραγίζουν το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Η επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, οι ραγδαίες και απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και αυτές που πιθανότατα βρίσκονται προ των πυλών στον ευρωπαϊκό Νότο με τη συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του πλέον κρίσιμου τις τελευταίες δεκαετίες συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της Συνομοσπονδίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνέδριο χαρακτηρίζεται (ακόμα και από την απερχόμενη πλειοψηφία) "ιστορικό συνέδριο τομής, το οποίο θα καθορίσει την πορεία των συνδικάτων και θα επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νεοφιλελευθερισμού που σαρώνουν
τη χώρα μας και την Ευρώπη". Να σημειωθεί ότι στο συνέδριομετέχουν περίπου 430 σύνεδροι, οι οποίοι καλύπτουν 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) και κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί περίπου 1.000 εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μείωση των συνέδρων (σε σχέση με το προηγούμενο) οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας, των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν μειωθεί και οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι.

Δρομολογεί εξελίξεις η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ
Σε εσωτερικό, παραταξιακό επίπεδο σφραγίζεται από τις φυγόκεντρες τάσεις που προκαλεί η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και την αποτυχία της απερχόμενης πλειοψηφίας να οργανώσει αποτελεσματικά τους αγώνες των εργαζομένων.
Στην ΠΑΣΚΕ κεντρικά πολιτικά συνδικαλιστικά στελέχη (Στ. Σαλουφάκου, Ν. Φωτόπουλος. Ν. Ορφανός κ.ά.) παρουσιάζοντας την περασμένη εβδομάδα νέα πολιτικοσυνδικαλιστική πλατφόρμα, διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγεσία της παράταξης, οδηγώντας την έτσι στην πρώτη μετά το 1985 κρίση και διάσπαση. Έτσι η νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων), που ίδρυσαν οι αποχωρούντες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους διαθέτουν 38 συνέδρους (σε σύνολο 165 που διέθετε αρχικά η ΠΑΣΚΕ), αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στους μέχρι σήμερα συσχετισμούς και τροφοδοτώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη μέρα του συνεδρίου.

Ποιες έδρες "παίζονται"...
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ίσως εμφανιστεί και τρίτο ψηφοδέλτιο από την ΠΑΣΚΕ, στο οποίο συντάσσονται άλλοι συνδικαλιστές που αποχωρούν, μεταξύ των οποίων και ο Αν. Κολλάς, πρώην συνδικαλιστής στις συγκοινωνίες και υπεύθυνος του τομέα της Συνομοσπονδίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ΠΑΣΚΕ θα περιοριστεί στις 15 - 16 έδρες στη νέα διοίκηση, η ΔΑΚΕ, που επίσης αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, θα παραμείνει στάσιμη στις 11 έδρες, το ΠΑΜΕ επίσης θα κρατήσει τις 9 έδρες που διαθέτει, το ΕΜΕΙΣ διεκδικεί 3 - 4 έδρες, ενώ αύξηση των εδρών της (4 ή 5 από 3) αναμένεται να έχει η Αυτόνομη Παρέμβαση.
Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Sharan Burrow, ενώ θα παραβρεθεί επίσης και θα χαιρετήσει η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Segol. Θα παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΣΕΣ και γενικός γραμματέας των Κoμισιόνες Ομπρέρας Ignacio Fernandez TOXO. Στο συνέδριο θα παραβρεθούν συνολικά 26 αντιπροσωπείες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας.
Avgi.gr