EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η αλήθεια για την νέα τάξη πραγμάτων

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε να γίνεται λόγος για "Νέα Εποχή". Όλο και περισσότερο βλέπουμε να χρησιμοποιείται το ουράνιο τόξο, η πυραμίδα, ο αριθμός 666, η πεντάλφα, αγαπημένα σύμβολα όλα αυτά της "Νέας Εποχής".

Ακούμε επίσης να γίνεται πολύς λόγος για Παγκοσμιοποίηση και για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια χρυσή εποχή καθολικής ευτυχίας, ή, μήπως, άραγε κάτι μας κρύβουν;


Οι ρίζες της "Νέας Εποχής" στην αστρολογία και τον αποκρυφισμό

Η λεγομένη Νέα Εποχή βασίζεται σε μια παλαιά σκέψη που συναντάται σε εξωχριστιανικές θρησκείες. Πρόκειται για μια άποψη της αστρολογίας, ότι δήθεν κάθε 2.000 περίπου χρόνια εισέρχεται η ανθρωπότητα σε μια Νέα Εποχή. Η προηγούμενη ήταν -μας λένε- η Εποχή των Ιχθύων, η εποχή του Χριστιανισμού.

Τώρα εισερχόμεθα -λένε- στη Νέα Εποχή , στην Εποχή του Υδροχόου, μια χρυσή εποχή για την ανθρωπότητα. Ο Χριστιανισμός θα τεθεί στο περιθώριο της Ιστορίας, θα έρθουν νέες αλήθειες, θα τις φέρει ο "μεσσίας" ή Χριστός της Νέας Εποχής , δηλαδή, ο Αντίχριστος. Και μόνον αυτά, βέβαια, αρκούν για να καταλάβει κανείς ότι η λεγομένη Νέα Εποχή είναι αντίθετη και ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξο πίστη μας.

Τι είναι η "Νέα Εποχή"

Είναι ένα "αόρατο δίκτυο" παραθρησκευτικών οργανώσεων σ' όλο τον κόσμο. Οργανώσεις ινδουιστικές, βουδιστικές, γκουρουιστικές, νεογνωστικές, ψυχολατρείες, "θετική σκέψη", μασονία, θεοσοφία, νεοειδωλολατρία, νεοσατανισμός, μαγεία, αστρολογία, υπνωτισμός, πνευματισμός, σουφισμός, "εναλλακτικές θεραπείες", "πολεμικές τέχνες της Ανατολής" κ.ά. Τον σκληρό πυρήνα της Νέας Εποχής αποτελούν ολοκληρωτικού χαρακτήρας ομάδες, που αποκρύπτουν τους πραγματικούς των σκοπούς και δρουν πίσω από ένα παραπλανητικό προσωπείο. Όλες αυτές τις Οργανώσεις ενώνουν οι κοινοί στόχοι και η κοινή αντίληψη για τον θεό, τον άνθρωπο και τον κόσμο, την οποία αντλούν από τις ανατολικές θρησκείες και τον αποκρυφισμό.

Τι πιστεύει η "Νέα Εποχή"

Βασικά στοιχεία της διδασκαλίας της Νέας Εποχής είναι η πίστη σε απρόσωπο θεό, στο "νόμο" του κάρμα και των μετενσαρκώσεων, και στη δυνατότητα της μετεξελίξεως του ανθρώπου σε κατ' ουσίαν θεό με τις δικές του μόνο δυνάμεις και με τη βοήθεια και χρήση του "διαλογισμού". Κεντρική θέση στη διδασκαλία της Νέας Εποχής έχει ο απόλυτος πανθειστικός μονισμός ("Εν το παν" της θεοσοφίας - "ολιστικό μοντέλο"). Πιστεύουν επίσης ότι μέσα μας έχουμε "απόκρυφες δυνάμεις" και ότι η Γη είναι εμψυχωμένη ("Γαία"). Όλα αυτά είναι επιδράσεις των ανατολικών θρησκειών (βουδισμού - ινδουισμού) μέσω της Μασονίας και της Θεοσοφίας. Το μήνυμα τους συνοψίζεται στο μεγάλο εωσφορικό ψέμα, ότι, δηλαδή, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του θεός και δεν χρειάζεται τον Θεό για να σωθεί.

Τα μηνύματα της Νέας Εποχής και κυρίως το τρίπτυχο: σεξ, βία και εξοικείωση με τη μαγεία και το δαιμονικό στοιχείο, διοχετεύονται κυρίως από τα Μ.Μ.Ε., τη μουσική (κυρίως ροκ), τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες της Ανατολής, τις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες, τα "παιδικά" παιχνίδια κ.ά.
Η Νέα Εποχή καλλιεργεί τη σύγχυση χρησιμοποιώντας ορούς όπως Χρίστος, προσευχή, αγάπη, ελευθερία, με άλλο νόημα όμως, και μάλιστα πολλές φορές αντίστροφο αυτού που δίνουμε εμείς οι χριστιανοί σ' αυτές τις λέξεις.

Στόχοι της "Νέας Εποχής"

Αυτοί που κατευθύνουν την κίνηση της Νέας Εποχής έχουν δύο βασικούς στόχους:

1) Την εγκαθίδρυση μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με κατάληξη την επιβολή μιας παγκόσμιας κυβέρνησης με επικεφαλής ένα παγκόσμιο κυβερνήτη (δικτάτορα), τον αναμενόμενο από αυτούς "μεσσία" της Νέας Εποχής

2) Την εγκαθίδρυση μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων σε θρησκευτικό επίπεδο. Δηλαδή τη δημιουργία μιας νέας παγκοσμίας θρησκείας ή πανθρησκείας, η οποία θα προκύψει από την συνένωση όλων των γνωστών θρησκειών. Γι' αυτό και βλέπουμε να βάζουν όλες τις θρησκείες να συζητούν μεταξύ τους για να βρουν αυτά που τις "ενώνουν". (Διαχριστιανικός και Διαθρησκειακός συγκρητισμός).
Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι πρόκειται για μια δαιμονική επιδίωξη.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χρίστος λέγει κατηγορηματικά: "Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή". (Ιω. 14, 6).

Αντιθέτως, η Νέα Εποχή υποστηρίζει ότι όλοι οι δρόμοι, όλες οι θρησκείες, οδηγούν στην Αλήθεια. Όσοι υποστηρίζουν -όπως π.χ. εμείς οι Ορθόδοξοι- ότι μόνον η δική τους πίστη είναι η αληθινή και σώζει τον άνθρωπο, αυτοί θεωρούνται "κολλημένοι στην παλιά εποχή", θεωρούνται εχθροί της Νέας Εποχής και συκοφαντούνται ως φανατικοί, μισαλλόδοξοι, ρατσιστές, φονταμενταλιστές κ.ο.κ.

Ο Χριστός -λένε οι κήρυκες της Νέας Εποχής - ήταν ένας από τους πολλούς μύστες και διδασκάλους της ανθρωπότητας. Ήταν ένας άνθρωπος που με τις δικές του δυνάμεις ανέβηκε ψηλά.
Από όσα είπαμε παραπάνω, φαίνεται καθαρά ο αντιχριστιανικός χαρακτήρας της Νέας Εποχής Φαίνεται, επίσης, ότι ο βασικός στόχος της Νέας Εποχής είναι η παγκόσμια κυριαρχία. Αυτός ήταν και είναι ο βασικός στόχος και το σχέδιο των λεγομένων μυστικών εταιρειών όπως η μασονία, η Θεοσοφία, οι Ιλουμινάτοι (πεφωτισμένοι), και "λεσχών" όπως η Τριμερής Επιτροπή και η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Αυτός ο ίδιος στόχος, η παγκόσμια δηλαδή κυριαρχία, αποτελεί όνειρο του σιωνισμού. Οι σιωνιστές Εβραίοι περιμένουν ακόμη τον μεσσία. Τον περιμένουν ως εκείνον που θα τους εξασφαλίσει την παγκόσμια πολιτικοοικονομική επικράτηση.


Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, κρίνουν οι σχεδιαστές της Νέας Εποχής , ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα σύστημα απολύτου ελέγχου στην παγκόσμια οικονομία, στο εμπόριο, στη διατροφή. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η πολυσυζητημένη παγκοσμιοποίηση, και όχι την μεγιστοποίηση της ευημερίας όπως διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της.

Για να γίνει ο κόσμος απολύτως ελεγχόμενος, σχεδιάζεται η κατάργηση του γνωστού μας χρήματος και η καθιέρωση του λεγομένου πλαστικού χρήματος μέσω των καρτών.


Για να ελεγχθούν και κατασταλούν οι αντιδράσεις που αναμένονται, προωθείται ένα καθεστώς παγκοσμίου αστυνομικού ελέγχου μέσω των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και του ηλεκτρονικού φακελώματος. Εδώ εντάσσεται και η Συμφωνία Σένγκεν και ο νόμος 2472/97 για την δήθεν "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Περιορίζεται, με στόχο την παντελή εξαφάνιση, η προσωπική ζωή και ελευθερία. Εφιαλτικά σενάρια μιας κοινωνίας ελεγχομένων ανθρώπων - ρομπότ, σαν αυτή που περιγράφει ο Όργουελ στο γνωστό βιβλίο του "1984", αποτελούν σταθερή επιδίωξη της Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Τα πάντα υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση του "Μεγάλου Αδελφού".



Η Τακτική της "Νέας Εποχής"

1) Η Νέα Εποχή για να επικρατήσει σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο χρησιμοποιεί κυρίως δύο τρόπους: α) Αφ' ενός δρα ως οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει γλώσσες, πολιτισμούς, παραδόσεις, εθνικές ιδιαιτερότητες, προωθώντας τον εξαμερικανισμό των εθνών με την έννοια της υιοθετήσεως των υποπροϊόντων του "αμερικανικού τρόπου ζωής". Προωθεί την υποταγή των εθνών, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στην εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Ήδη τα εθνικά κέντρα εξουσίας δεν ελέγχουν πλήρως την οικονομική πολιτική. Είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται στις επιταγές άλλων διεθνών κέντρων.

Στο πολιτικό επίπεδο υπονομεύονται πολλοί από τους δημοκρατικούς θεσμούς και εξασθενεί η ισχύς, το κύρος και η αποτελεσματικότητά τους.

β) Αφ' ετέρου η Νέα Εποχή καλλιεργεί και οξύνει τις εθνικές αντιπαραθέσεις. (Διαίρει και βασίλευε). Τα δικαιώματα των πραγματικών ή, συνηθέστερα, κατασκευασμένων "μειονοτήτων", εθνικών και θρησκευτικών, είναι ο μοχλός για την ανατροπή της παλαιάς και την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Δόγμα του νέου ΝΑΤΟ είναι ότι η εθνική κυριαρχία μπορεί να παραβιάζεται (από το ΝΑΤΟ) οπουδήποτε στη γη κρίνει αυτό ότι παραβιάζονται δικαιώματα μειονοτήτων!

2) Η Νέα Εποχή για να επικρατήσει σε θρησκευτικό επίπεδο, για να εγκαθιδρύσει τη δαιμονική της πανθρησκεία, υποστηρίζει ότι τάχα όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο και επιδιώκει να διαβρώσει, να αλώσει δηλαδή εκ των ένδον, τον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας διεθνώς, μια και οι υπόλοιπες "Εκκλησίες" ή θρησκείες, λίγο-πολύ είναι μέσα στο παιχνίδι της Νέας Εποχής , και μάλιστα με επικεφαλής τον πάπα, επίδοξο θρησκευτικό πλανητάρχη.

Οι νεοεποχίτες καλλιεργώντας τη σύγχυση -πλανώντες και πλανώμενοι- συνήθως παρουσιάζονται και ως χριστιανοί! Συγχρόνως, σταδιακώς, κατασυκοφαντούν την Αγία Γραφή.
Στόχος τους δεν είναι να αδειάσουν οι εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα! Παραλλήλως, διοχετεύονται μέσω της διαφημίσεως τέτοια πρότυπα που τείνουν να μεταβάλουν τον άνθρωπο σε ένα ον του οποίου "η ζωή και η κίνηση θα περιορίζεται, όπως ελέχθη, μεταξύ δύο συσκευών της τηλεοράσεως και του ψυγείου. Κατ' αυτόν τον τρόπον ελέγχεται και κατευθύνεται όλος ο κόσμος"! ("Χριστ. Σπίθα", φ. 543, Ιούλιος 1977).


Συμπεράσματα

Η λεγομένη Νέα Εποχή δεν είναι καθόλου νέα. Είναι το αρχαίο εωσφορικό ψέμα, ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του θεός. Είναι η παλαιά επιδίωξη των σκοτεινών δυνάμεων, των "μυστικών εταιρειών" για παγκόσμια κυριαρχία. Η Νέα Εποχή δεν αποτελεί πηγαία και ενδογενή αναζήτηση των ανθρώπων και των κοινωνιών. Σχεδιάζεται και επιβάλλεται έξωθεν.

Η στάση των χριστιανών

Σ' όλα αυτά τα σκοτεινά και επικίνδυνα σχέδια, για επιβολή μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων και μιας Παγκοσμιοποιήσεως χωρίς Χριστό και εναντίον του Χρίστου, εμείς οι Χριστιανοί έχουμε να αντιτάξουμε το φως και την αλήθεια του Χριστού. Στην ψευδή και εωσφορική υπόσχεση της αυτοθεώσεως, έχουμε να αντιπροτείνουμε την αληθινή -κατά χάριν- θέωση στην οποία καλούμεθα από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, σε κοινωνία αγάπης με Αυτόν και υπακοής στο πανάγιο θέλημα Του.

Όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, που μεθοδευμένα και όχι τυχαία γίνονται γύρω μας, πρέπει να τις δούμε με την "καλή ανησυχία" όπως τόνιζε και ο μακαριστός Γέρων Παίσιος ο Αγιορείτης. Και "να μην κοιμόμαστε με τα τσαρούχια", τη στιγμή που και κοσμικοί άνθρωποι αρχίζουν πλέον να ξυπνούν και να συνειδητοποιούν τί σημαίνει στην πραγματικότητα η παγκοσμιοποίηση. Η καλή ανησυχία πρέπει να εκφράζεται ως πνευματική επαγρύπνηση, ως ένταση του πνευματικού αγώνος, της προσευχής και της μετανοίας. Αλλά και ως παρέμβαση, όπου και όταν χρειασθεί και μας καλέσει η Εκκλησία. Έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και όσους ανθρώπους από αγνοία παγιδεύτηκαν στο μεγάλο ψέμα της Νέας Εποχής

Πρέπει "να βρούμε τρόπους επιβίωσης του ανθρώπου και του πολιτισμού... Όσοι αντισταθούμε στη διάλυση των εθνικών ταυτοτήτων και γλωσσών, θα αντισταθούμε όχι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αλλά στην επικυριαρχία του διεθνούς εγκλήματος" (από την ομιλία τον αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στη "Συνάντηση των Αθηνών" 1999).

Και μην ξεχνούμε: Αυτοί που σχεδιάζουν παγκοσμιοποιήσεις χωρίς Χριστό και εναντίον του Χριστού αλλά και των ανθρώπων, κάνουν "λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο", γιατί ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός και πραγματικός Κύριος της Ιστορίας και του κόσμου.




ΠΗΓΗ

Το e-mail της ΔΗΜΑΡ για τα... ρουσφέτια [ΕΓΓΡΑΦΟ]

Ένα e-mail που έφτασε σε χιλιάδες παραλήπτες, μέλη της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε αίσθηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για ενημέρωση από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη προς μέλη του κόμματος, για την προκήρυξη θέσεων διοικητών και υποδιοικητών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας...

Με την επιστολή του αυτή, ενημερώνει πότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, αποστέλλει κατάλογο των νοσκοκομείων όπως προέκυψαν από τις συνενώσεις και καλεί τους παραλήπτες να καταθέσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά τους αλλά και να ενημερώσουν την ΔΗΜΑΡ για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αίσθηση σε αρκετούς, ότι «τακτοποιούνται» δικά τους παιδιά κατά παράβαση κάθε διαδικασίας opengov.Το thepaper.gr επικοινώνησε με τον κ. Χατζησωκράτη ο οποίος επιβεβαίωσε το e-mail και υποστήριξε πως πρόκειται για μια απολύτως θεμιτή και δημοκρατική διαδικασία.

«Πληροφορούμε τα μέλη του κόμματος γι’ αυτή την διαδικασία, ώστε να γίνει γνωστή και στο <πόπολο> και όχι μόνο σε μια κάστα καθηγητάδων» μας είπε και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει πιο δημοκρατική λειτουργία απ’ αυτό;»

Η επιστολή που ανήρτησε χρήστης (προφανώς κατά λάθος παραλήπτης…) στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook είναι η εξής:

«Έλαβα από την ΔΗΜΑΡ το ακόλουθο μήνυμα. ________
ΘΕΜΑ: Στις 27/03/13 λήγει η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών(93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας
Αγαπητοί/ες σύντροφοι/ισσες,
Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών (93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας σύμφωνα με το Νόμο 4052/12. Προκηρύχθηκαν και οι θέσεις όσων έχουν διορισθεί στο εννεάμηνο της τρέχουσας διακυβέρνησης της χώρας.Οι αιτήσεις για κάλυψη των θέσεων πρέπει να γίνουν μέχρι τις 27/03/13 στα οικεία Νοσοκομεία ή στα οικεία ΠΥΔΕ. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης υποψηφιότητας.
Σας στέλνουμε συνημμένο των κατάλογο των Νοσοκομείων, όπως προέκυψαν από τις συνενώσεις τους, όπου εμφαίνονται και οι θέσεις Διοικητών, Υποδιοικητών. Φροντίστε να κατατεθούν εγκαίρως οι υποψηφιότητες.
Αποστείλατε και σε μας αμέσως μετά τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων που κατέθεσαν αιτήσεις και για ποιο νοσοκομείο.
Με σχ (σ.σ. συντροφικούς χαιρετισμούς)
Δ. Χατζησωκράτης

ΥΓ. Φαίνεται πως υπάρχει βάσει του Ν. 3329 ένα πρόβλημα εντοπιότητας (δηλαδή δεν πρέπει να είναι δημότης του νομού). Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα ισχύσει. Για το λόγο αυτό ας υπάρχει και μια προετοιμασία με εναλλακτικές υποψηφιότητες , που θα πρέπει προφανώς να έχουν κατατεθεί.»

 

ΕΟΠΥΥ: Ερχεται διπλή συμμετοχή στα φάρμακα

Η λίστα με τα φάρμακα...

Διπλή συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα, εφόσον αυτά είναι ακριβότερα από το προβλεπόμενο όριο, θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το iatronet.gr.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς υπογράφει έως την Παρασκευή τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να ισχύσει το αργότερο έως το τέλος του μήνα.

Η απόφαση περιλαμβάνει τη 'θετική' λίστα συνταγογράφησης με ασφαλιστική τιμή, η οποία θα λειτουργεί ως εξής:

Κάθε σκεύασμα έχει δύο τιμές. Την ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι η αποδεκτή τιμή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και τη λιανική τιμή, η οποία είναι αυτή που έχει δοθεί με την έγκριση του φαρμάκου.

Στην περίπτωση που η λιανική υπερβαίνει την ασφαλιστική τιμή, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με τη συμμετοχή του 25% για την ασφαλιστική τιμή και επιπλέον τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής.

Συγκεκριμένα, για ένα σκεύασμα με ασφαλιστική τιμή 10 ευρώ και λιανική 12 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει: 2,5 ευρώ ως συμμετοχή (25%) στην ασφαλιστική τιμή και 2 ευρώ για τη διαφορά έως τη λιανική (σύνολο 4,5 ευρώ).

Προς το παρόν, τη μισή διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής - λιανικής θα την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά σταδιακά το σύνολο της επιβάρυνσης θα μετακυλιστεί στον ασφαλισμένο.

Στην περίπτωση που η ασφαλιστική είναι ίδια με τη λιανική, ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνον 25% συμμετοχή.

Διάταξη

Ο κ. Σαλμάς εκτιμά ότι με το σύστημα αυτό θα υπάρξει συμμετοχή του ασφαλισμένου στη θεραπευτική επιλογή.

Θα ζητεί, δηλαδή, ο ασφαλισμένος από τον γιατρό του τη θεραπεία, η οποία δεν θα του προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα υποχρεούται να ενημερώνει τον ασθενή για το επιπλέον κόστος και τις επιλογές που έχει για πιο φθηνή θεραπεία.

Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον ΕΟΠΥΥ, αλλά το ποσό εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί με τη μείωση του φαινομένου υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων, με πιο ακριβά.

Παραδείγματα

Το Iatronet.gr παρουσιάζει ορισμένα παραδείγματα σκευασμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στη 'θετική' λίστα, με τη λιανική και την ασφαλιστική τους τιμή αντίστοιχα:

Antichol 20 mg (26,27 ευρώ - 26, 27 ευρώ).
Bevostatin 20 mg (13,14 ευρώ - 13,14 ευρώ).
Simvastatin 20 mg (13,14 ευρώ - 13, 14 ευρώ).
Pravachol 40 mg (12,72 ευρώ - 10,16 ευρώ).
Simvastatin 40 mg (13,14 ευρώ - 13,14 ευρώ).
Vassor 40 mg (8,49 ευρώ - 7,25 ευρώ).
Zocor 40 mg (10,05 ευρώ - 7,25 ευρώ).
Arvastatin 40 mg (29,09 ευρώ - 20,31 ευρώ).
Atorgon 40 mg (16,53 ευρώ - 10,16 ευρώ).
Lipitor 20 mg (11,62 ευρώ - 10,16 ευρώ).
Lipogen 40 mg (29,09 ευρώ - 20,31 ευρώ).
Crestor 20 mg (19,88 ευρώ - 10,16 ευρώ).

ΠΗΓΗ

Απεργούν οι Έλληνες ηθοποιοί

Με βασικό αίτημα την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δια νόμου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξήγγειλε απεργία για  μεθαύριο, Σάββατο 23, από τις 9 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 24 προς 25 Μαρτίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για τη «διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία και κυρίως τη διάλυση του πολιτισμού».

Όπως σημειώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το σωματείο των ηθοποιών διεκδικεί την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), όπως προέβλεπε το καθεστώς που ίσχυε έως πρότινος, δηλαδή 1.236 ευρώ το μήνα μεικτά και διάρκεια τετραμήνου. Αντ΄αυτού, τόνισαν, η τελική έγγραφη πρόταση, που τους κατατέθηκε από την ΠΕΕΘ - και ενώ είχαν προηγηθεί προφορικές διαπραγματεύσεις- προτείνει συμβάσεις για τα μέλη του ΣΕΗ στα 865 ευρώ τον μήνα μεικτά και 650 ευρώ για τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.

«Η πρόταση αυτή είναι ένα τελεσίγραφο που δεν επιδέχεται άλλη απάντηση. Η απεργία είναι ο μόνος τρόπος απάντησης απέναντι στη λογική, που οδηγεί τον κλάδο στην απόλυτη εξαθλίωση και απαξίωση» ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΗ, Ηρώ Μανέ και πρόσθεσε: «Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, ύστερα από τέσσερις μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ' αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης».

Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΣΕΗ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, στο κλάδο των ηθοποιών η ανεργία αγγίζει το 90% και η εργασία (για όσους τυχαίνει να βρουν) είναι εποχιακή.

«Ένας ηθοποιός είναι αναγκασμένος με εργασία τριών κακοπληρωμένων μηνών να καλύψει τα έξοδα και τις ανάγκες του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αμειβόμαστε με μισθούς πείνας ή ισχνά ποσοστά, πολύ συχνά ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης, και επιδότησης ανεργίας» συμπλήρωσε η κ. Μανέ.

Οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που πλήττουν τον κλάδο. Έκαναν λόγο για έλλειψη παραγωγής σειρών και τηλεταινιών στη δημόσια τηλεόραση, για κοπιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν πενιχρά πνευματικά δικαιώματα από σειρές που επαναλαμβάνονται στην ιδιωτική τηλεόραση, αλλά και για αμοιβές επί νέων σειρών, που δεν καταβάλλονται εγκαίρως.

Σε ό,τι αφορά μεταγλωττίσεις και σπηκάζ, όταν γίνονται, «οι εταιρείες δίνουν ψίχουλα και χρησιμοποιούν ερασιτέχνες», ενώ, όπως κατήγγειλαν οι ηθοποιοί, τα ΔΗΠΕΘΕ, κάτω από το βάρος της οικονομικής τους ανέχειας, είτε παραμένουν κλειστά, είτε ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Στα δε κρατικά θέατρα, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους. Απώλεια σημαντικού εσόδου για τη λειτουργία των θεάτρων, αποτελεί και η κατάργηση των εισιτηρίων της Εργατικής Εστίας.

«Ο κλάδος μας είναι παραπάνω προβεβλημένος και δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι καλοπληρωμένος, αλλά αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία τελευταία, για τον δικό μας χώρο είναι καθεστώς εδώ και χρόνια» σημείωσε η πρόεδρος του ΣΕΗ.

Οι ηθοποιοί ζητούν «ΣΣΕ σεβαστή και εφαρμοστέα από τους εργοδότες, ανανέωση και επέκταση της σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ, επαρκή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων και διατήρηση της Εργατικής Εστίας.

Σε ό,τι αφορά ζητούν καταβολή των αμοιβών από τις εταιρείες παραγωγής σε 45 μέρες από την προβολή τού επεισοδίου με συνυπευθυνότητα των καναλιών, παραγωγή ελληνικού ψυχαγωγικού προγράμματος και σειρών μυθοπλασίας από την ιδιωτική και από τη δημόσια τηλεόραση, καθιέρωση κατώτερων αμοιβών σε μεταγλωττίσεις-σπηκάζ και καταβολή από τα κανάλια τού 1,5%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ίδρυση Λεωφορειακής Γραμμής «070» για τη Διασύνδεση των Δικαστηρίων

Σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια της αποδοχής του αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών για τη λεωφορειακή διασύνδεση των Δικαστηρίων, σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 76 ΠΡ ΔΣ/11-3-2013 απόφαση τηςΔιεύθυνσης Λειτουργικού Σχεδιασμού του Ο.Α.Σ.Α.(βλ. συνημμένο αρχείο), ιδρύεται προσωρινή δοκιμαστική κυκλική λεωφορειακή γραμμή στο Δήμο Αθηναίων, με αριθμό και ονομασία 070 «ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΡ. ΠΑΓΟΣ – ΔΙΚΑΣΤ. ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ», η οποία θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να μεταβεί στα Δικαστήρια των Αθηνών (Διοικητικά Δικαστήρια επί της οδού Λουΐζης Ριανκούρ, Άρειο Πάγο και Εφετείο, επί της Λ. Αλεξάνδρας και Κ. Λουκάρεως, και Πρωτοδικείο,  επί της οδού Ευελπίδων).
Η αφετηρία – τέρμα της νέας γραμμής καθορίζεται επί της Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου (κατεύθυνση προς Αθήνα), μεταξύ των οδών Π. Σταύρου και Σ. Γεωργούλα (κοινή με το τέρμα των γραμμών τρόλει 3 και 14).
Η γραμμή θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00-15:00, με συχνότητα δρομολογίων ανά 30’ και η συνέχιση της λειτουργίας της θα εξαρτηθεί από την επιβατική κίνηση την οποία θα παρουσιάσει η γραμμή κατά το διάστημα αυτό.

Γραφείο Τύπου ΔΣΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή για τα αρχαία στου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 Την άποψη ότι υπάρχει «μέση οδός» στο ζήτημα της «Μέσης Οδού», της βυζαντινής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης που ήρθε στο φως στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Κατά την ομιλία του στην σημερινή έναρξη της ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι κάθε αναπτυξιακό πρόβλημα που προκύπτει, προϋποθέτει ανάλυση και μετά αξιολόγηση με βάση το συσχετισμό κόστους – οφέλους. Αυτό ακριβώς ανέλαβε να κάνει η ομάδα εργασίας του ΑΠΘ στην περίπτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου.

«Η επιλογή του Πανεπιστημίου να βρει εναλλακτικά σενάρια για τη διάσωση των μοναδικής αξίας αρχαιοτήτων βασίζεται στην σημασία που έχει η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας και της παράδοσης της Θεσσαλονίκης είναι διαχρονική αξία, ενώ γενικότερα ο πολιτισμός είναι προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση, τόνισε πως το γεγονός ότι πραγματοποιείται εδώ και 26 χρόνια και η διοργάνωσή του συνοδεύεται από την έκδοση τόμου των πρακτικών του, αντικρούει την άποψη ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. «Η στήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου μας, είναι αυτονόητη. Άλλωστε, μπορεί να μην έχουν «απόδοση» με τη στενή οικονομική έννοια, ωστόσο έχουν ανυπολόγιστο όφελος για την κοινωνία», τόνισε.

Πηγή:voria.gr

"ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO" Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν "live" την εκπομπή "Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ" Με τoν ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΣΙΜΕΡΗ...

"ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO" Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν "live" την εκπομπή "Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ" Με τoν ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΣΙΜΕΡΗ Από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ... 









Α - ΜΕΡΟΣ



Β - ΜΕΡΟΣ



 Γ -ΜΕΡΟΣ

Μετρό Αθήνας: (Ξανά) Δημοπρατούνται οι μελέτες για την Γραμμή 4

Μετά από μακρά αναμονή στις εξελίξεις των έργων του Μετρό της Αθήνας φαίνεται ότι κάτι προχωρά και κινείται. Πλέον το βάρος στην Αθήνα πέφτει στην Νέα Γραμμή 4 που μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα της τμηματικής υλοποίησης της. Η Αττικό δημοπράτησε τις μελέτες για την γραμμή 4 με τίτλο “ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ–ΒΥΡΩΝΑΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ”. 
 
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών για τις ανάγκες της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και συγκεκριμένα για τα παρακάτω :
(α) Τμήμα: Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη:
Θα εκτελεσθούν α) γεωλογικές έρευνες και γεωλογική μελέτη και β) γεωτεχνικές έρευνες, που θα περιλαμβάνουν γεωτρήσεις με γεωλογικές και γεωτεχνικές εργασίες υπαίθρου και εργαστηριακές δοκιμές καθώς και προγραμματισμό των ερευνών, παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους και αξιολόγηση των γεωτεχνικών ερευνών.
(β) Τμήμα της Γραμμής 4 'Aλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός:
Στο τμήμα αυτό έχουν ήδη εκτελεστεί γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες. Σε διάφορες θέσεις του τμήματος αυτού θα απαιτηθεί συμπλήρωση των γεωλογικών και γεωτεχνικών στοιχείων. Θα γίνουν γεωτρήσεις με γεωλογικές και γεωτεχνικές εργασίες υπαίθρου και εργαστηριακές δοκιμές καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.
(γ) Συνδετήρια Σήραγγα του τμήματος «'Aλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 με την υφιστάμενη συνδετήρια σήραγγα των γραμμών 2 και 3 :
Θα εκτελεσθούν α) γεωλογικές έρευνες και γεωλογική μελέτη και β) γεωτεχνικές έρευνες, που θα περιλαμβάνουν γεωτρήσεις με γεωλογικές και γεωτεχνικές εργασίες υπαίθρου και εργαστηριακές δοκιμές καθώς και προγραμματισμό των ερευνών, παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους και αξιολόγηση των γεωτεχνικών ερευνών.
(δ) Διάφορες Θέσεις:
Θα γίνουν γεωτρήσεις με γεωλογικές και γεωτεχνικές εργασίες υπαίθρου και εργαστηριακές δοκιμές καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, σε διάφορες θέσεις, όπου απαιτηθεί για τις ανάγκες της Γραμμής 4.
Η σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις, δεν κατανέμεται σε τμήματα και δεν θα ληφθούν υπόψη εναλλακτικές προσφορές.
  • Προεκτιμώμενη Αμοιβή: Συνολική: 2.760.000,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)
  • Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: 35 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο
 
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4
Ο βασικός κορμός της Γραμμής 4 πρόκειται να δημοπρατηθεί σε διαφορετικά στάδια καθώς στο σύνολο της διαθέτει 30 σταθμούς και για την ολοκλήρωση της απαιτούνται αρκετά δις ευρώ που κάνουν την κατασκευή της υπόθεση αρκετών ετών.
Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις από την Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί θα είναι το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που θα διαθέτει 9 σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του είναι περίπου 1 δις ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2014. Τα υπόλοιπα τμήματα είναι τα παρακάτω:
 
 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ
Είναι τι δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμης 4 καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.
 
ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει την Γραμμή 4 με την Γραμμή 1 του Μετρό στο σταθμό ΠΕΡΙΣΣΟΣ δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες. Είναι μία επέκταση σχετικά εύκολη που πιθανόν να την δούμε στην Γ` φάση των επεκτάσεων της Γραμμής 4.
 
ΜΑΡΟΥΣΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
Και αυτή η επέκταση θα είναι μάλλον στην Γ` φάση των επεκτάσεων καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αυτή η επέκταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ξεχωριστό παρακλάδι της Γραμμής 4 και θα μπορούσε μελλοντικά να φτάσει ακόμα πιο νότια. Είναι ένας κλάδος υπόγειας γραμμής που ξεκινώντας από τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (που γίνεται μεγάλος κόμβος αφού από εκεί θα περνούν 3 διαφορετικές γραμμές Μετρό, η Γραμμή3 -Γραμμή 4-Γραμμή 4Α) θα εξυπηρετεί τα ανατολικά προάστια σε Βύρωνα, Καισαριανή για να καταλήξει στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης.
 
Το επόμενο τμήμα πιθανόν να είναι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ενώ θα ακολουθήσει η επέκταση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι και κατόπιν οι δύο καταλήξεις προς Περισσό και Εθνική Οδό. Η ολοκλήρωση της γραμμής στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται στο 2025 χωρίς τις γνωστές Ελληνικές καθυστερήσεις και αστοχίες στα χρονοδιαγράμματα.

Πηγή: ypodomes.com

Θυρεοειδής και βρογχοκήλη: Αίτια και συμπτώματα

Γράφει ο Δημήτριος Η. Στεφανόπουλος MD., MSc. – Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Θυρεοειδής αδένας και θυρεοειδικές ορμόνες

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ίσως ο γνωστότερος ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος.

Βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού, αμέσως κάτω από τον κρικοειδή χόνδρο, τον επονομαζόμενο και «μήλο του Αδάμ».

Σε λειτουργικό επίπεδο ο θυρεοειδής είναι επιφορτισμένος να συνθέτει και να εκκρίνει δύο βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η σημασία αυτών των ορμονών είναι θεμελιώδης, καθώς και οι δύο επηρεάζουν δυναμικά τη λειτουργία κάθε σχεδόν συστήματος του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, ο αδένας συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, μέσω της παραγωγής μίας ακόμη ορμόνης που καλείται καλσιτονίνη.

Ορισμός βρογχοκήλης

Το βάρος του θυρεοειδούς στους υγιείς ενήλικες ανέρχεται συνήθως στα 10 έως 25gr. Με τον όρο «βρογχοκήλη» περιγράφεται η αύξηση της μάζας του αδένα σε τέτοιο βαθμό, που οι διαστάσεις και το βάρος του να υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια. Η παθολογική διόγκωση του οργάνου ποικίλει και κυμαίνεται από τόσο μικρή που να διαγιγνώσκεται μόνο με τη βοήθεια του υπερήχου, έως τόσο μεγάλη που να καθιστάται ορατή δια γυμνού οφθαλμού

Επιδημιολογικά στοιχεία και Αιτιοπαθογένεια

Η βρογχοκήλη αποτελεί μία από τις συχνότερες ενδοκρινολογικές νοσολογικές οντότητες παγκοσμίως. Στον ελληνικό χώρο ανιχνεύεται σε ποσοστό μεταξύ 3-25% του πληθυσμού, ανάλογα με την περιοχή διαβίωσης. Είναι πάθηση πολυπαραγοντική, οφείλεται δηλαδή σε μία μεγάλη ποικιλία αιτιολογικών παραγόντων, οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά.

Τα συνηθέστερα αίτια ανάπτυξης βρογχοκήλης:

Α. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
Έλλειψη ή υπερβολική λήψη ιωδίου.
Φάρμακα (π.χ. λίθιο, αμιωδαρόνη).
Μεγάλη κατανάλωση βρογχοκηλογόνων ουσιών (λάχανο, σόγια)
Λοιμώξεις, Κάπνισμα, Stress

Β. ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
Γυναικείο φύλο (στις γυναίκες η βρογχοκήλη αναπτύσσεται 5-10 φορές συχνότερα)
Αυξημένη ηλικία
Παρουσία άλλων θυρεοειδικών νοσημάτων
Εγκυμοσύνη / Εφηβεία

Γ. ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
Θετικό οικογενειακό ιστορικό για θυρεοειδοπάθειες

Οι τύποι της βρογχοκήλης

Η δομή, η λειτουργική κατάσταση και η σοβαρότητα της βρογχοκήλης διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Διακρίνουμε έτσι τέσσερις βασικές μορφές:
Διάχυτη και οζώδης βρογχοκήλη:
Στη «διάχυτη βρογχοκήλη» οι διαστάσεις του θυρεοειδούς είναι αυξημένες, χωρίς να εντοπίζονται όμως όζοι στον αδένα. Αντίθετα, με τον όρο «οζώδης βρογχοκήλη» περιγράφεται ο αυξημένος σε διαστάσεις θυρεοειδής, στην επιφάνεια του οποίου αναπτύσσονται ταυτόχρονα μικρά ή μεγαλύτερα οζίδια. Επισημαίνεται ότι τα οζίδια αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και παρακολούθησης, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα να υποστούν νεοπλασματική εξαλλαγή.
Τοξική και μη-τοξική βρογχοκήλη:
Ο χαρακτηρισμός μίας βρογχοκήλης ως «τοξικής» υποδηλώνει ότι ο διογκωμένος θυρεοειδής παράγει υπερβολικά υψηλές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα η βλάβη να συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό, μία κατάσταση που οδηγεί σε απώλεια βάρους, νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, οστεοπόρωση και πλήθος άλλων μεταβολικών επιπλοκών. Αντίθετα, στις περιπτώσεις της «μη-τοξικής» βρογχοκήλης, ο θυρεοειδής αδένας μολονότι έχει μεγεθυνθεί σημαντικά, δεν υπερπαράγει Τ3 και Τ4.

Κλινική εικόνα

Η βρογχοκήλη σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ασυμπτωματική για αρκετά χρόνια, συχνά δε ανακαλύπτεται τυχαία, στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου που διενεργείται στον τράχηλο για άλλο λόγο. Όταν όμως η διαταραχή καταστεί κλινικά σημαντική, πέρα από τα κοσμητικά προβλήματα που δημιουργεί (Εικόνα-2) μπορεί ακόμη να συσχετιστεί με:

  •  Υποθυρεοειδισμό, μία νόσο που εκδηλώνεται με αδυναμία, καταβολή, υπνηλία, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, οιδήματα, απώλεια τριχών, καρδιολογικές και μεταβολικές επιπλοκές.
  • Υπερθυρεοειδισμό (περιγράφεται παραπάνω).
  • Πιεστικά φαινόμενα που αφορούν σε πίεση της τραχείας, του οισοφάγου, των φωνητικών χορδών, νεύρων και αγγείων του τραχήλου και που οδηγούν στην εκδήλωση δύσπνοιας, δυσκαταποσίας, βράγχους φωνής, νευρολογικών επιπλοκών και θρομβώσεων.
  •  Τέλος, όταν συνυπάρχουν όζοι, αυτοί μπορεί να αιμορραγήσουν, ακόμη δε και να εξαλλαγούν προς κακοήθη θυρεοειδικά νεοπλάσματα.
Διάγνωση

Η βρογχοκήλη διαγιγνώσκεται εύκολα, κατ’αρχήν με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης και του ελέγχου της περιοχής του λαιμού με υπέρηχο. Σε σπανιότερες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να διενεργηθεί σπινθηρογράφημα για την εκτίμηση της λειτουργίας του αδένα. Τέλος, αξονική τομογραφία συστήνεται στις περιπτώσεις πολύ μεγάλης βρογχοκήλης που καταδύεται μέσα στο θώρακα.

Θεραπευτική παρέμβαση

Η θεραπεία θα πρέπει πάντοτε να εξατομικεύεται, καθώς εξαρτάται από παράγοντες που αφορούν τόσο στη νόσο (μέγεθος, τύπος και λειτουργική κατάσταση βρογχοκήλης), όσο και στον ασθενή (ηλικία, συνοδά νοσήματα και επιθυμία του αρρώστου). Σε γενικές γραμμές, όταν η αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς είναι πολύ μικρή και ασυμπτωματική, αρκεί η απλή παρακολούθηση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μη-τοξικής οζώδους βρογχοκήλης, οι θεραπευτικές επιλογές που προτείνονται είναι η χορήγηση χαπιών θυροξίνης (Τ4), η χρήση ραδιενεργού ιωδίου και φυσικά η χειρουργική διόρθωση της νόσου. Σε ασθενείς με τοξική οζώδη βρογχοκήλη, πρώτη επιλογή αποτελεί επίσης η θυρεοειδεκτομή, σπανιότερα όμως μπορεί να επιλεγεί και το ραδιενεργό ιώδιο.

Συμπεράσματα – Πρόληψη

Όπως είδαμε, η βρογχοκήλη αποτελεί μία εξαιρετικά συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα που οφείλεται σε πολλούς ξεχωριστούς αιτιολογικούς παράγοντες και που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, προκαλώντας από ήπια κοσμητικά προβλήματα στην περιοχή του τραχήλου μέχρι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και επειδή όσο ενωρίτερα ανακαλυφθεί η βλάβη τόσο ευκολότερα αντιμετωπίζεται, συστήνονται:

(α) Κατά περιόδους προληπτική ενδοκρινολογική εκτίμηση των ατόμων με αυξημένη προδιάθεση για εκδήλωση βρογχοκήλης

(β) Τακτική παρακολούθηση των ατόμων που έχουν ήδη αναπτύξει οποιαδήποτε θυρεοειδική πάθηση.

ΠΗΓΗ

Τραμ: Το μεγαλύτερο έργο "μακέτα" σε 8 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Το Τραμ σίγουρα είναι το αγαπημένο μας «μισητό» μέσο. Η ιστορία του στην Ελλάδα είναι πολύ παλιά και οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την ιστορία του μέσου στην χώρα μας. Στις αρχές του 20ου αιώνα 5 πόλεις εκτός από την Αθήνα διέθεταν δίκτυα Τραμ.

Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και με το ξεκίνημα του νέου αιώνα η κουβέντα για την ανάπτυξη Τραμ σε σημαντικές πόλεις όπως η Λάρισα ή η Πάτρα ήταν σχεδόν συνεχόμενη. Δημοσιεύματα έχουν υπάρξει για τουλάχιστον 8 πόλεις: Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος μας απασχόλησαν με τις μελέτες που έγιναν για την εγκατάσταση ενός συστήματος Τραμ που θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Από όλες αυτές τις πόλεις σήμερα καμία δεν βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης Τραμ. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί καθώς ενώ δεν είναι πολύ ακριβή η κατασκευή γραμμών Τραμ μιας και είναι επιφανειακή, ωστόσο η προμήθεια συρμών, το αμαξοστάσιο και η συντήρηση έχει καταστήσει το Τραμ απαγορευτικό για οποιαδήποτε πόλη.

Μόνο στην Πάτρα η μελέτη βιωσιμότητας έδειξε ότι οριακά το Τραμ θα μπορούσε να λειτουργήσει με εμπορικούς όρους στην πόλη. Τελικά και εκεί το αδιέξοδο ήρθε σχετικά γρήγορα. Στις υπόλοιπες πόλεις κουβέντες, μελέτες, συναντήσεις, συνέδρια, διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά.

Η πιο «εντυπωσιακή» περίοδος για την ανάπτυξη Τραμ σε διάφορες πόλεις της χώρας ήταν την δεκαετία που μας πέρασε. Τελικά σήμερα το Τραμ είναι συνδεδεμένο μόνο με την Αθήνα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε κάποιο συρμό Τραμ να κινείται σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις μας.

Ypodomes.com

ΙΚΑ: Οσοι αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο, δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας), σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ. Κατά συνέπεια, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.

Για την χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος των αμειβομένων με εργόσημο απαιτούνται εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, στις οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν και οι λοιπές ημέρες ασφάλισης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση παροχών σε είδος με βάση τη συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης (ή 50 κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2013) δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης με εργόσημο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μαθήτρια κατέρρευσε από ασιτία

Περιστατικό υποσιτισμένης μαθήτριας καταγράφηκε, για πρώτη φορά, και στο νησί της Ρόδου. Το γεγονός έγινε γνωστό ύστερα από ανακοίνωση της Α’ Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η οποία ζητά να προστατευτούν άμεσα οι άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η μαθήτρια γυμνασίου της Ρόδου πριν από λίγες ημέρες έχασε τις αισθήσεις της και κατέρρευσε την ώρα του διαλείμματος. Στο πλευρό της βρέθηκαν συμμαθητές της και καθηγητές οι οποίοι προσπάθησαν να την συνεφέρουν, της πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τη συνόδευσαν στο σπίτι της για να επιληφθεί η οικογένειά της. Τότε διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ζει η μικρή μαθήτρια.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου αναφέρει:

«To Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει την Κυβέρνηση και την Τρόικα για τη βάρβαρη πολιτική που έχουν επιβάλλει στον ελληνικό λαό με συνέπεια να εμφανίζονται στη χώρα μας το 2013 ξεχασμένα φαινόμενα που ακούγαμε μόνο στις αφηγήσεις των ανθρώπων της κατοχής.

Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται με την εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ είναι η επιστροφή στην εποχή του κάρβουνου. Δύο νέα παιδιά, φοιτητές στο ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή του και άλλα χαροπαλεύουν γιατί χρειάστηκε να ζεσταθούν χρησιμοποιώντας μαγκάλι !!!

Τις προηγούμενες ημέρες μαθήτριά μας σε σχολείο της Ρόδου λιποθύμησε και σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση η λιποθυμία οφειλόταν σε ανεπαρκή σίτιση του παιδιού!!!

8χρονος μαθητής στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφαίρεσε κεριά από εκκλησία, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για φωτισμό, επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του.!!!

Αυτά τα απίστευτα συμβαίνουν σήμερα. Αυτό είναι το πρόσωπο της κρίσης. Πείνα και εξαθλίωση.

Η θέρμανση έγινε είδος πολυτελείας για τους φτωχούς ανθρώπους.

Στα σχολεία είναι πλέον καθημερινά τα κρούσματα υποσιτισμού των μαθητών

Οι υπηρεσίες υγείας και παιδεία διαρκώς υποβαθμίζονται.

Τα διάφορα «ατυχήματα», αποτέλεσμα της ανέχειας, θα πολλαπλασιάζονται.

Την ίδια ώρα υπέρογκα είναι τα κέρδη των πολυεθνικών, των λογής –λογής «επενδυτών», των τζογαδόρων των χρηματιστηρίων.

Απαιτούμε η κατάσταση αυτή να ανατραπεί.

-Κανένας στη χώρα μας χωρίς τα βασικά για την επιβίωσή του : Εργασία και μισθός που να αντιστοιχεί σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

-Υγεία και παιδεία για όλους.

-Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ το ειδικό τέλος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

-Να καθιερωθεί ΑΜΕΣΑ μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ για οικογένειες με ανέργους γονείς.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ».

«Παρέλαση» τη Δευτέρα στις Σκουριές

Στο δάσος των Σκουριών θα κάνουν πορεία τη Δευτέρα 25 Μαρτίου οι κάτοικοι που είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.
Το ραντεβού δόθηκε για τις 12:00 στον κόμβο Παναγίας.

 
 
 
 
 
Δείτε την αφίσα:



ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

«Καμπανάκι» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αναστολής της σύνταξης τους βρίσκονται 335.557 συνταξιούχοι για τους οποίους δεν υπάρχει πλήρη αντιστοίχιση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 31 Μαρτίου ολοκληρώνεται κάθε διαδικασία απογραφής με φυσική παρουσία των δικαιούχων, ενώ η αναστολή των συντάξεων ξεκινά από τη σύνταξη Μαΐου.

Αναλυτικότερα για τα Ταμεία για τα οποία οι έλεγχοι θα διενεργηθούν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31/05/2013. Με την ολοκλήρωση και των ελέγχων στις χορηγούμενες συντάξεις αιτίας θανάτου, θα προκύψει, για πρώτη φορά, μια πλήρης και καθαρή εικόνα του συνόλου των συνταξιούχων και των παροχών, ενώ θα καταγραφεί πλήρως το μέγεθος της παραβατικότητας. Εφόσον στη ροή δεδομένων που θα διενεργηθεί μεταξύ των Ταμείων, του Δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ στις 10/04/2013, διαπιστωθούν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή κενοί ή άκυροι ΑΦΜ των συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη. Η σύνταξη θα επαναχορηγείται άμεσα με την κατάθεση του ελλείποντος στοιχείου στον αρμόδιο φορέα.

Παράλληλα, από τις 10 Απριλίου θα γίνει αναδρομική περικοπή των συντάξεων διπλοσυνταξιούχων οι οποίοι υπολογίζονται σε 100.000 και ορισμένοι εξ αυτών δεν υπέστησαν τις προβλεπόμενες από το νόμο μειώσεις.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και δικαστικούς που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ, είτε από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η έλλειψη μέχρι σήμερα ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης συνταξιούχων είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους εφαρμογής τεσσάρων ψηφισμένων νόμων (άρθρο 38 του Ν. 3863/2010, άρθρο 11 του Ν. 3865/2010, άρθρο 44 του Ν. 3986/2011 και άρθρο 6 του Ν. 4051/2012) λόγω μη δυνατότητας υπολογισμού του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει ήδη ζητηθεί η αποστολή στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μέχρι και την 10η/4/2013, συγκεκριμένου ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Στις 10/4/2013 θα γίνει επανεκκίνηση του συστήματος και επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.

πηγη

Αλλάζει η αποζημίωση φαρμάκων από τα ταμεία

Από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο. Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.

«Στο κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων

Διογκώνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «η επόμενη μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Πολλά φάρμακα μεγάλων εταιρειών λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ακόμη και αντιθρομβωτικές ενέσεις χορηγούνται με το "σταγονόμετρο"». Ο πρόεδρος του ΦΣΑ έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών την Παρασκευή προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα των ελλείψεων.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα «ορφανά» φάρμακα, αυτά δηλαδή που προορίζονται για όσους πάσχουν από σπάνια ασθένεια. Μετά τον κίνδυνο απόσυρσης δύο «ορφανών» φαρμάκων, το ένα για τη νόσο Γκοσέ και το άλλο για πνευμονική υπέρταση (σ.σ η εταιρεία είχε ενημερώσει τους αρμοδίους στον ΕΟΠΥΥ ότι θα αποσύρει τα δύο φαρμακευτικά σκευάσματα, προσφάτως όμως υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση μετά τη διαβεβαίωση ότι οι τιμές των φαρμάκων θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα), το «καμπανάκι» χτυπά για ακόμη ένα φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν, χθες Τρίτη, ότι το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Aldactone 25mg (διουρητικό) δεν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Σε επιστολή τους προς την φαρμακευτική εταιρεία, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι «για το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει υποκατάστατο διότι πρόκειται για ορφανό –πρωτότυπο», και ζητούν να ενημερωθούν «για τον χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος προκειμένου οι ασθενείς (κατόπιν επανεξέτασης ή συμβουλής των θεράποντων ιατρών) να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπείες για το εν λόγω χρονικό διάστημα».

Αρχίζει αύριο το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ

«Τα Συνέδρια δεν είναι από μόνα τους κρίσιμα, τα κάνουν κρίσιμα οι εποχές. Είμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης. Η χώρα βρίσκεται στο «στενό κορσέ» και στο «ζουρλομανδύα» της λιτότητας που επέφεραν τα μνημόνια και καθημερινά κατεβαίνει την κατηφόρα της ύφεσης με άμεσες συνέπειες στην ανεργία και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου που φτάνει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ενόψει του 35ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που δεν αξίζει σε χώρα που θέλουν κάποιοι να λένε ότι είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημείωσε πως «πρώτιστη εργατική και κοινωνική απαίτηση των συνδικάτων είναι η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας και η συζήτηση και στο Συνέδριο πρέπει να επικεντρωθεί στο μείζον αυτό ζήτημα».

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως η ΓΣΕΕ δεν είναι «μονόχρωμο» κίνημα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όλοι αυστηρά ταγμένοι σε αυτό, υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, με ενότητα και αγώνα.

Η Διοίκηση της ΓΣΕΕ πιστεύει ότι οι συνθήκες και οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου ουσίας και αποφάσεων, που θα δώσει απαντήσεις στο σήμερα και στο αύριο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Τα θέματα, οι εισηγήσεις και οι προτάσεις, θα συζητηθούν και θα συμπληρωθούν από τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συνέδρων, ώστε οι αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου να εκφράζουν τη βούληση, την επιθυμία και τις ανάγκες όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

Στο Συνέδριο θα γίνουν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης και θα εκλεγούν τα νέα όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο) της Συνοσπονδίας.

Στις εργασίες θα μετέχουν περίπου 430 σύνεδροι οι οποίοι καλύπτουν 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μείωση των συνέδρων οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας, των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν μειωθεί και οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Sharan Burrow, ενώ θα παρευρεθεί επίσης και θα χαιρετήσει η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Sėgol. Θα παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΣΕΣ και γενικός γραμματέας των Κoμισιόνες Ομπρέρας Ignacio Fernandez TOXO.

Στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα παρευρεθούν συνολικά 26 αντιπροσωπείες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τραγωδία στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Τραγωδία σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα apela.gr οπλισμένος άνδρας εισέβαλε το μεσημέρι στο Νοσοκομείο και πυροβόλησε έναν φυσικοθεραπευτή. Αμέσως μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του και αυτοκτόνησε.

Η ιστοσελίδα apela.gr αναφέρει ότι ο άνδρας - πιθανότατα γερμανικής υπηκοότητας - έχασε χθες τη γυναίκα του από εγκεφαλικό.

Φάκελος ΤΑΙΠΕΔ, το ξεπούλημα που ονόμασαν αξιοποίηση: ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ

Η Λάρκο είναι μία ότι τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση, αξιοποίηση, εξόρυξη, σύντηξη και εμπορία των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα προϊόντα της εταιρίας επιλέγονται από τους περισσότερους κορυφαίους κατασκευαστές ανοξείδωτου χάλυβα που κάνουν χρήση κοκκοποιημένου σιδηρονικελίου. Επιπλέον, η εταιρία έχει σημαντική Ερευνητική και Αναπτυξιακή δραστηριότητα, και συνεργάζεται στενά με άλλες οργανώσεις όπως το Imperial College of Science, Technology and Medicine, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων και το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο.
Το Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ με 55,2%, ενώ το 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και το 11,4% στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
(Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ)

Κοινωνική ανισότητα στην Ευρώπη

Γράφει ο Μαυροζαχαράκης Μανόλης
Κοινωνιολόγος - Πολιτικός Επιστήμονας
Στο τελευταίο του βιβλίο «το τίμημα της ανισότητας» το οποίο αναφέρεται κυρίως στην Αμερική ο νομπελίστας οικονομολόγος J. Stiglitz διαπιστώνει ότι η κρίση επιδείνωσε κατά πολύ την θέση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων ενώ το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού παρά τα πλήγματα που δέχτηκε, κράτησε ένα τεράστιο τμήμα του εθνικού εισοδήματος δηλαδή το ένα πέμπτο. Η κρίση κατά τον Stiglitz επιδείνωσε ποικιλοτρόπως την ανισότητα μέσα από την αύξηση της ανεργίας, τα χαμένα σπίτια, τους μειωμένους ή στάσιμους μισθούς.
   Οι πλούσιοι απεναντίας μετά από προσωρινές απώλειες σε χρηματιστηριακές αξίες επωφελήθηκαν από την συνακόλουθη ανάκαμψη και το «ανώτατο 1% των Αμερικανών κέρδισε το 93% του επιπλέον σε σύγκριση με το 2009, εισοδήματος που δημιουργήθηκε στην χώρα το 2010».
   Εάν αναζητήσουμε την προβολή των διαπιστώσεων του Stiglitz στην Ευρώπη, αρκεί να ανοίξουμε οποιαδήποτε μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα και θα ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την κοινωνική ανισότητα η οποία βέβαια προβάλλεται ως δεδομένο πολύ λιγότερο, σε σχέση με το ζητούμενο της δημοσιονομικής περιστολής.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ίδια ώρα που το 30% των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη πηγαίνει στα σκουπίδια, ενώ μόνο στην Αγγλία παραμένουν άδεια πάνω από 930.000 σπίτια που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν κατάλυμα στους δεκάδες χιλιάδες αστέγους.
   Όπως αναφέρεται στον πρόσφατο Κοινωνικό Απολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κοινωνικό χάσμα μεταξύ της βόρειας και νότιας Ευρώπης μεγαλώνει όλο και περισσότερο με θύματα κυρίως τους νέους.
   Η νότια Ευρώπη πλήττεται από την οξύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία εδώ και χρόνια. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν ανέλθει σε ανεπίτρεπτα για πολιτισμένα κράτη ύψη. Στο σύνολο της Ευρώπης, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σήμερα στο 11%.
   Οι εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο είναι ωστόσο εξαιρετικά άνισες. Ενώ οι χώρες του νότου βουλιάζουν στην ύφεση, οι χώρες του βορρά ανταποκρίνονται πολύ σθεναρότερα στην κρίση. Η Γηραιά Ήπειρό φαίνεται να χωρίζεται στα δύο. Το 2000, η διαφορά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης κατά μέσο όρο ήταν ακόμη 3,5%. Το 2011, η διαφορά ανήλθε στο 7,5%.
   Ο κύριος λόγος είναι ότι οι χώρες του βορρά όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υποστεί κατά το παρελθόν ισχυρές μεταρρυθμίσεις. Με πιο αποδοτικές αγορές εργασίας και σταθερότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας, μπορούν να αντέξουν την κρίση πολύ καλύτερα. Ενώ τα εισοδήματα στη Νότια Ευρώπη μειώθηκαν κατά μέσο όρο έως και κατά 17 %, οι χώρες του βορρά μπόρεσαν να αυξήσουν τα συνολικά τους εισοδήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Γερμανία είχε για παράδειγμα να δώσει 12 χρόνια αύξηση μισθών και έδωσε κατά την διάρκεια της κρίσης.
   Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στην Ευρωζώνη με 31%, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί με τα ποσοστά να φθάνουν στο 28,2% και στο 27% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση στον πίνακα της φτώχειας βρίσκεται η Ολλανδία με 15,7%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 22,1%.
   Ειδικότερα, προκύπτει ότι στην Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, το 30,4% των παιδιών κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (27% στην ΕΕ), ενώ στους πολίτες 18- 64 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 31,6% (24,3% στην ΕΕ) και στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) είναι 29,3% (20,5% στην ΕΕ). Παράλληλα, ο κίνδυνος της φτώχειας μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.
   Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα το 50,2% των παιδιών με γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης απειλείται με τον κίνδυνο φτώχειας (49,2% στην ΕΕ), ενώ για τα παιδιά με γονείς με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28,7% (22,4% στην ΕΕ) για να μειωθεί περαιτέρω στο 7,9% για τα παιδιά με γονείς υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης (7,5% στην ΕΕ). Αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα ξεπερνάει το 27 % στην Ισπανία το 26%, ενώ στην Ιταλία φθάνουν μόλις στο 11,2%.
   Τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρονται στην περίοδο 2011-2012 σημαίνουν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ, 120 εκατομμύρια άνθρωποι, τελούν υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 22,1 % του πληθυσμού των 27 χωρών της ΕΕ, 117,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν αντιμέτωποι με την απειλή αυτή τον περασμένο χρόνο ( έναντι 23,4% το 2010 και 24, 2 το 2012) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η κρίση δεν αποτέλεσε πρόβλημα: για φέτος καταμετρώνται 1.426 δισεκατομμυριούχοι, 200 περισσότεροι από πέρυσι, αριθμός που αποτελεί απόλυτο επίτευγμα για τα 26 χρόνια που καταμετρά η αξιολόγηση του Forbes. Όλοι μαζί οι Κροίσοι του πλανήτη μετρούν μία περιουσία 5,4 τρις δολαρίων, έναντι 4,5 τρις πέρυσι, Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης με 442 δισεκατομμυριούχους (425 το 2012), με την Ασία να ακολουθεί κατά πόδας (386), την Ευρώπη να έπεται (366) και την Λατινική Αμερική να απέχει ακόμη πολύ (με 129).
   Πηγαίνοντας τώρα στις μεταβολές της ανισότητας (1) μεταξύ των χωρών της ΕΕ τα δεδομένα δείχνουν μια αύξηση των επιπέδων της ανισότητας με μονάδα μέτρησής τον συντελεστή Gini (2) του διαθέσιμου εισοδήματος (βλέπε διάγραμμα).
   Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με ορισμένες χώρες να παρατηρούν αύξηση της ανισότητας και άλλες να παρατηρούν μείωσή της. Πιο συγκεκριμένα, η ανισότητα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Εσθονία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ έχει αυξηθεί πολύ στη Ελλάδα, την  Γαλλία και την Ισπανία.
   Το παράπλευρο αποτέλεσμα της βιοτικής κατολίσθησης είναι η αύξηση της κοινωνικής ανομίας με αύξηση των αυτοκτονιών της εγκληματικότητας, της κατάχρησης αλκοόλ, και ναρκωτικών και της αυξημένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Όλα τα φαινόμενα αυτά οδηγούν τελικά στην κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων και διαθέσιμων ταλέντων.
   Σε βάθος χρόνου επομένως θίγεται η ίδια η λειτουργικότητα των ευρωπαϊκών κοινωνικών από την στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών τους δεν ταυτίζεται πλέον μαζί τους. Το κοινωνικό χάσμα που παράγεται από τον καπιταλισμό μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από κάποια στιγμή και μετά ενδέχεται να επηρεάσει αντιπαραγωγικά την ίδια την λειτουργία του, παράγοντας τελικά πολύ μεγαλύτερο κόστος από αυτό που προσπαθεί να περιορίσει η σημερινή λιτότητα.
   Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη είναι ζοφερή και αυτό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε μεγάλες τεκτονικές μετακινήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ο μεταβολές που συντελούνται κοινωνικά ροκανίζουν ήδη τα θεμέλια του συστήματος εκ των έσω. Στο πλαίσιο αυτό δεν διαφαίνεται προς στιγμήν φώς στο τούνελ από την στιγμή που δεν προβλέπεται άμεση βελτίωση της κατάστασης για το 2013, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Laszlo Andor.
   Βελτίωση μπορεί να υπάρξει κατά τον ίδιο μόνο αν ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ αξιόπιστα, δημιουργώντας πόρους τις απολύτως απαραίτητες επενδύσεις και επιχειρώντας έναν αναπροσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας. Η αξίωση του Andor είναι η ελάχιστη.
(1) Guntram B. Wolff Inequality and adjustment in Europe.
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/983-inequality-and-adjustment-in-europe/#.UUGD_zfdKjU
(2) Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) ορίζεται ως ο λόγος των αθροιστικών μεριδίων του πληθυσμού, κατανεμημένου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, προς το αθροιστικό μερίδιο του συνολικού εισοδήματος όλου του πληθυσμού, η τιμή του κυμαίνεται από 0 (πλήρης ισότητα) έως 1 (πλήρης εισοδηματική ανισότητα) και ερμηνεύεται ως η στατιστικά αναμενόμενη διαφορά του αποτελέσματος της σύγκρισης δύο τυχαίων εισοδημάτων, ως ποσοστό του μέσου όρου. Αν όλο το εθνικό εισόδημα ήταν συγκεντρωμένο σε ένα άτομο, ο συντελεστής θα ήταν 1. Αν ο συντελεστής Gini ήταν π.χ. 0,30, αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 2 τυχαία άτομα, τότε αναμένουμε ότι το εισόδημά τους θα διαφέρει κατά 30% του μέσου όρου.
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ!!!

Η ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!
Αμετανόητοι, επικίνδυνοι, σκοτεινοί τύποι προσπαθούν να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους Κυπριακού λαού με άθλιους εκβιασμούς.

Η εμφάνιση του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας από το 1999 μέχρι το 2001 όταν φαίνεται να ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των μιζών [μετά τους S300 ακολούθησαν οι TOR], δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Τους αμέσως επόμενους μήνες [μετά τον διορισμό του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας], ξέσπασε και η κυπριακή φούσκα του χρηματιστηρίου,στην οποία συμμετείχαν ενεργά διάφορα στελέχη του ΔΗΣΥ.
Το 2000, η εταιρεία Sharelinks και η θυγατρική της White knight Ηoldings ltd στις οποίες εμπλέκονται τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, άρχισαν να αγοράζουν μετοχές εκατομμυρίων σε ακίνητα. Τελικά, οι αγορές κατέληξαν στην εταιρεία Ledra SFS Ledra Properties Ltd, η οποία βρέθηκε με τουλάχιστον «100 τεμάχια ιδιοκτησίας/properties» στην Παλιά Λευκωσία. Υπολογίζεται από παρατηρητές της αγοράς στην περιοχή ότι επενδύθηκαν 30 εκατομμύρια. Ένας διευθύνων σύμβουλος, απέδιδε τα κεφάλαια σε ξένους επενδύτες, αν και οι φήμες, οι οποίες κυκλοφορήσαν παρέπεμπαν στο ότι πίσω που τις επενδύσεις σε ακίνητα βρίσκονταν τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, της οικογένειας του υπουργού άμυνας.
Γιατί να επενδυθούν, ξαφνικά, τόσα λεφτά στην παλιά Λευκωσία και σε ακίνητα; Είναι τυχαίο ότι τα ακίνητα ήταν και ο τρόπος ξεπλύματος ύποπτων χρημάτων όπως το κωδικοποίησε και η μέχρι τώρα έρευνα για τον Τσοχατζόπουλο; Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, αλλά σαφώς αυτές οι συναλλαγές και μάλιστα την ίδια περίοδο όπου διαπλέκονται δύο σκάνδαλα, στα οποία υπήρχε η ανάγκη ξεπλύματος χρημάτων [οι μίζες και το χρηματιστήριο] θέτουν, σαφώς, θέμα διερεύνησης.
Διότι ο κ. Χάσικος εμπλέκεται και άμεσα με εταιρείες, όπως την Telepassport, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για διακίνηση χρημάτων στα σκάνδαλα μιζών, τα οποία είναι υπό διερεύνηση στην Ελλάδα – όπως το σκάνδαλο της Siemens στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του Τσοχατζοπουλου μέσω του «κολλητού του», Π. Νικολαιδη.,Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας Αθανασίου, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο της Siemens κατέληξε ότι τα «μαύρα ταμεία» φαίνεται να διαπλέκονται με την εταιρεία Telepassport «που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998», δηλαδή τον επόμενο χρόνο που άρχισε η διαπλοκή του ΟΤΕ με την Siemens, αλλά και τον επόμενο χρόνο της οριστικοποίησης της συμφωνίας για τους S300. Ο Σ. Χάσικος, ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και υπουργός άμυνας, την περίοδο 1999-2003, βρέθηκε, το 2006, να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην Ελλάδα. Αλλά ήδη από το 2004 υπάρχουν δηλώσεις του[1] όπου εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο – και κατηγορεί μάλιστα την ΑΤΗΚ, υποσχόμενος ότι η εταιρεία, την οποία εκπροσωπεί, θα προσφέρει καλύτερες τιμές. Και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η Telepassport ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην Κύπρο από το 2002 – όταν ο κ. Χάσικος ήταν ακόμα υπουργός άμυνας. Και προφανώς χειριζόταν και ζητήματα μιζών στα οποία εμπλέκονταν διάφοροι οργανισμοί [όπως η Telepassport] και άτομα.
Η Telepassport απορροφήθηκε το 2006 από μια άλλη εταιρεία, την Lannet, η οποία έκλεισε το 2007. Είναι συμπτωματικό ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Χάσικος και οι άλλοι εμπλεκόμενοι «ξαφνικά έμεινε από λεφτά» λίγο πριν ξεσπάσει δημόσια το σκάνδαλο της Siemens και άρα θα γίνονταν έρευνες για τις διακινήσεις χρημάτων μέσω των ταμείων της – και ενώ είχαν αρχίσει σχετικές έρευνες στο Λιχτεσταιν; Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε ένα κείμενο στην εφημερίδα Παρών, το 2008: «Τι μπορεί να συνδέει πρόσωπα φαινομενικά ετερόκλητα, όπως ο Σ. Αποστολόπουλος και ο Σ. Χάσικος, με μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου έχουν το πρώτο λόγο ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και ένα της Siemens;»[2] Ο Σ. Αποστολόπουλος ήταν «ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Είναι δυνατόν να είναι τυχαίες όλες αυτές οι; Η διερεύνηση αυτων των «συμπτώσεων» και διασυνδέσεων είναι, το λιγότερο, αναγκαία.
Και αρχές του 2002, φαίνεται να «δένει το γλυκό», με την διασύνδεση του υπουργού άμυνας του 1997, του Ηλιαδη, με τον μετέπειτα υπουργό του 1999, τον Χασικο, σε μια άλλη ενδιαφέρουσα «συνεργασία»: Με ανακοίνωση της, η εταιρεία SFS Sharelink Financial Services Limited πληροφορεί το κοινό ότι ο «Κώστας Ηλιάδης, πρώην υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας, έχει διοριστεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας». Ήδη, πάντως, φαίνεται ότι η σχέση του Ηλιάδη με την Sharelink χρονολογείτο από το προηγούμενο έτος, αφού η εταιρεία στην οποία ήταν πρόεδρος η Kyknos investments παρέπεμπε σε σχέση με την Sharelink. Έτσι, ο υπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την επίβλεψη και άρα και την κατανομή των μιζών για την αγορά των S300, βρέθηκε σε μια επενδυτική, στην οποία βασικοί παίκτες είναι τα κεφάλαια της οικογένειας του υπουργού άμυνας, που έκλεισε την διαδικασία της κατανομής των μιζών, του Χάσικου.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση, η οποία μπορεί να είναι αποκαλυπτική τελικά, είναι το πώς έγινε η αγορά των TOR. Η προθυμία της Ελλάδας να αγοράσει οπλικά συστήματα για να δωρηθούν στην Κύπρο, ακούγεται παράδοξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η διερεύνηση των διαπλεκομένων συμφερόντων των τέως υπουργών αλλά και άλλων αξιωματούχων οι οποίοι γνώριζαν ή εμπλέκονταν], θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια ευρύτερη διερεύνηση των κονδυλίων που ξοδεύτηκαν για την άμυνα. Η προσπάθεια να γίνει ένας σε βάθος έλεγχος του δημόσιου χρέους, τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο, από ανεξάρτητες ομάδες με άξονα ευρωπαϊκές δικλείδες έρευνας, μπορεί να οδηγήσει και σε αυτό το μονοπάτι των χαμένων χρημάτων.

πηγη

Οι Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλουν το ΥΠΕΘΑ, για «φίμωση της Ελευθερίας του Τύπου»

Η ΕΦΕ καταγγέλλει τον υπουργό και...δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο, για προσπάθεια υποκατάστασης των ΜΜΕ !......

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τακτική του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργού –και δημοσιογράφου(!)– κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για φίμωση της Ελευθερίας του Τύπου και υποκατάστασης των ΜΜΕ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΘΑ.

Η ανακοίνωση που απέστειλε η 1η Στρατιά (Λάρισα) στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής της Διοίκησης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ δεν θα επιτραπεί η χρήση μηχανημάτων λήψεως εικόνας και ήχου, από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που επιθυμούν να παραστούν, καθόσον ολόκληρη η τελετή θα καλυφθεί τηλεοπτικά από συνεργείο του Γραφείου ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αμέσως μετά το πέρας της τελετής θα διανεμηθεί οπτικοαουστικό υλικό σε όλους τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε από τον υπεύθυνο ενημέρωσης του ΥΕΘΑ κ. Λεωνίδα Μακρή».

H τακτική αυτή είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δυστυχώς όμως, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, γιατί , όπως προκύπτει από τα πράγματα, αυτή φαίνεται να είναι πλέον η επίσημη πολιτική του Υπουργείου Άμυνας –και όχι μόνο– αφού τον τελευταίο καιρό έχει απαγορεύσει κάθε φωτοειδησεογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων του Υπουργείου από φωτορεπόρτερ, στέλνοντας δελτία τύπου σε όλα τα ΜΜΕ με φωτογραφικό αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που λαμβάνει, ελέγχει και διανέμει το ίδιο το Υπουργείο!

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό –και μέχρι πρότινος ενεργό δημοσιογράφο– πως οι πράξεις αυτές αποτελούν Φίμωση και Χειραγώγηση του Τύπου

Επειδή, αν δεν κάνουμε λάθος, ο κος Παναγιωτόπουλος παραμένει μέλος της ΕΣΗΕΑ, και η τακτική αυτή καταστρατηγεί και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση σχεδόν όλα τα άρθρα του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της, αναμένουμε τις αντίστοιχες ενέργειες.
 

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με 1 δις ευρώ σε κυπριακές τράπεζες!



 

Συναγερμός έχει σημάνει στο περιβάλλον ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως τώρα παραμένει ανέγγιχτο από την Δικαιοσύνη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου και κυρίως η πιθανότητα διαρροής ονομάτων. Το συγκεκριμένο στέλεχος, σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στον ΣΔΟΕ, “κρύβεται” πίσω από υπεράκτια εταιρεία με καταθέσεις που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, σπασμένες σε τρεις λογαριασμούς.

Στην Κύπρο έχουν την έδρα τους και πολλές άλλες εταιρείες Ελλήνων επιχειρηματιών, εκδοτών κλπ, οι οποίοι εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων και όχι μόνο.



Ε, ρε τι έχουμε να δούμε...



πηγη

«Διαμεσολάβηση» και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Με το σύνθημα: «Διαμεσολάβηση: Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας», το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα τον ομώνυμο θεσμό, που, από τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Η «Διαμεσολάβηση» αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών και, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστεί σε όλες τις ιδιωτικές διαφορές συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά με το υπουργείο Παιδείας η «Διαμεσολάβηση» να ενταχθεί ως μάθημα στις σχολές Νομικής αλλά και στο Λύκειο.
Ο νέος θεσμός παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Horst Reichenbach αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσιάζοντας το νέο θεσμό έκανε λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών που, όπως είπε, δεν θα κοστίζει, δεν θα είναι χρονοβόρος και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους». Σημείωσε, μάλιστα, πως η Διαμεσολάβηση «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην Δικαιοσύνη, κάθε πετυχημένη διαμεσολάβηση όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
Η πρόεδρος της ΈΔΕ κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό και επισήμανε πως «οι δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα Δικαστήρια, από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεων…».
Στην παρέμβασή του ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα». Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης επισήμανε πως «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές έννομες τάξεις του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, καθώς καλλιεργεί μεταξύ των πλευρών μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και όχι τη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.
Τι είναι η  Διαμεσολάβηση και σε ποιους αφορά
Καταφεύγοντας στη Διαμεσολάβηση, δυο αντίδικες πλευρές διαπραγματεύονται με την συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου -Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε θα είναι εχέμυθη, γρήγορη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα Δικαστήρια. Το κόστος της για τα δυο μέρη που θα συμμετέχουν σε αυτή θα αφορά στην προμήθεια των παραβόλων που θα χρειαστούν και στην αμοιβή του δικηγόρου – Διαμεσολαβητή. Εγκεκριμένα κέντρα (λειτουργεί ήδη ένα) αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του δικηγόρου – Διαμεσολαβητή ο οποίος θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

πηγη