EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Προπολεμικές συνθήκες απειλούν την Ευρώπη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μετεξελίχθηκε σταδιακά σε παγκόσμια κρίση ανεργίας. Αυτή η κρίση ανεργίας σχετικά γρήγορα θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση. Η κρίση αφορά και τους τρεις βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος – την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το επίπεδο της έντασης διαφέρει, η πολιτική αντίδραση διαφέρει και η σχέση με τη χρηματοοικονομική κρίση επίσης διαφέρει. Όμως, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, και αυτό είναι ότι η ανεργία όλο και περισσότερο αντικαθιστά την οικονομία ως το κεντρικό πρόβλημα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο αυτής της κρίσης. Η Ιταλία διενήργησε εκλογές, και το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους -σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου- ήταν μια ολοκαίνουρια ομάδα, που ονομάζεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, της οποίας ηγείται ένας επαγγελματίας κωμικός.

Υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτό το κίνημα: Το πρώτο είναι πως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του είναι ότι χαρακτηρίζει την κήρυξη χρεοστασίου μέρους του ιταλικού χρέους ως το λιγότερο κακό. Το δεύτερο είναι ότι η Ιταλία, με την ανεργία της να ανέρχεται στο 11,2%, δεν είναι η χειρότερη περίπτωση ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Ιταλία θρέφει ακραία κόμματα που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα.

Η βασική διαμάχη στην Ευρώπη αφορά στο πώς να λυθεί η κρίση κρατικού χρέους και η απειλή που αυτή ενέχει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το θέμα ήταν ποιος θα επωμιστεί το βάρος της σταθεροποίησης του συστήματος. Το επιχείρημα που «κέρδισε», ιδιαίτερα στις ελίτ της Ευρώπης, ήταν ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι λιτότητα, ότι οι κρατικές δαπάνες έπρεπε να περιοριστούν σημαντικά προκειμένου όσο μεγάλη και αν είναι η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους να μην κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Μία από τις συνέπειες της λιτότητας είναι η ύφεση. Οι οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα αυτών της ευρωζώνης, συρρικνώνονται, αφού η λιτότητα προφανώς σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, τότε αυτό είναι λογικό. Όμως, το αν μπορεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα να παραμείνει πρωταρχικός στόχος θα εξαρτηθεί από την πλειοψηφούσα γνώμη ευρύτερων τομέων της κοινωνίας.

Όταν εμφανίζεται η ανεργία, αυτή η πλειοψηφούσα γνώμη αλλάζει, και μαζί με αυτήν και το επίκεντρο της πολιτικής. Όταν η ανεργία γίνεται έντονη, τότε μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, οι ιταλικές εκλογές ήταν ο πρώτος, αλλά αναμενόμενος, κραδασμός.
Το μοτίβο
Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι το κέντρο βάρους της Ευρώπης. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ισοδυναμούν με το 51% του γερμανικού ΑΕΠ, και περισσότερο από το ήμισυ των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Η Γερμανία θεωρεί τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της. Χωρίς την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις αγορές, οι εξαγωγές της θα συρρικνώνονταν δραματικά και η ανεργία θα εκτινασσόταν στα ύψη. Το ευρώ είναι ένα εργαλείο που η Γερμανία, με την υπέρμετρη επιρροή της, χρησιμοποιεί για να διαχειριστεί τις εμπορικές της σχέσεις - και αυτή η διαχείριση φέρνει σε μειονεκτική θέση τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Χώρες με σχετικά χαμηλούς μισθούς πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των γερμανικών εξαγωγών. Όμως, πολλές έχουν αρνητικά εμπορικά ισοζύγια. Έτσι, όταν «χτύπησε» η χρηματοοικονομική κρίση, η ικανότητά τους να διαχειριστούν το πρόβλημα ήταν ανεπαρκής και οδήγησε σε κρατικές κρίσεις χρέους, υπονομεύοντας έτσι περαιτέρω τη θέση τους λόγω της λιτότητας, ιδιαίτερα αφού η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις δικές τους νομισματικές πολιτικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σπάταλες στις κοινωνικές δαπάνες τους, όμως η θεμελιώδης αιτία της αποτυχίας τους ήταν πολύ πιο περίπλοκη. Είχε τις ρίζες της στη σπάνια περίπτωση μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου που χτίστηκε γύρω από μια τεράστια οικονομία που εξαρτιόταν από τις εξαγωγές (η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ).

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής έχει χτιστεί γύρω από έναν καθαρό εισαγωγέα. Η Βρετανία ήταν καθαρός εισαγωγέας της Αυτοκρατορίας. Η γερμανική δύναμη αποσταθεροποιεί ολόκληρο το σύστημα. Και αν συγκρίνουμε το ποσοστό ανεργίας του γερμανικού μπλοκ με αυτό της Νότιας Ευρώπης, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτές οι χώρες αποτελούν μέλη του ίδιου εμπορικού γκρουπ.

Ακόμα και η Γαλλία, που έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, έχει πιο περίπλοκη ιστορία. Η ανεργία στη Γαλλία επικεντρώνεται σε δύο βασικούς πόλους, στον βορρά και στον νότο, με τη νοτιοανατολική Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος πόλος. Έτσι, αν δείτε τον χάρτη, η νότια γραμμή της Ευρώπης έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την ανεργία, η ανατολική Ευρώπη όχι τόσο πολύ, όμως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν παραμείνει σχετικά αλώβητες.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, δεδομένης της ύφεσης στη Γερμανία, είναι άλλο ζήτημα, όμως
η αντίθεση αυτή μας λέει πολλά για τη γεωπολιτική που διαμορφώνεται στην περιοχή.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ύφεση. Το ποσοστό ανεργίας τους είναι χοντρικά το ίδιο με αυτό στις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Ένας κανόνας που χρησιμοποιώ είναι ότι για κάθε άνεργο άτομο επηρεάζονται άλλα τρία, είτε πρόκειται για τους συζύγους, τα παιδιά ή για οποιονδήποτε. Αυτό σημαίνει πως όταν η ανεργία σου ανέρχεται στο 25%, ουσιαστικά όλοι επηρεάζονται. Όταν η ανεργία είναι 11%, επηρεάζεται περίπου το 44%.


Μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα νούμερα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, αφού οι άνθρωποι εργάζονται στην ανεπίσημη οικονομία. Αυτό μπορεί να είναι αληθές, όμως στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι φαρμακευτικές έχουν πλέον ελλείψεις, αφού έχει στερέψει το ρευστό για την εισαγωγή αγαθών. Οι τοπικές κυβερνήσεις της Ισπανίας ετοιμάζονται να απολύσουν και άλλους υπαλλήλους. Αυτές οι χώρες έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο όριο, από το οποίο είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα ανακάμψουν. Στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρώπης, η κρίση ανεργίας εντείνεται. Τα ακριβή νούμερα έχουν πολύ λιγότερη σημασία από την ορατή επίπτωση στις κοινωνίες που παραπαίουν.

Οι πολιτικές συνέπειες της υψηλής ανεργίας

Είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι συνέπειες αυτού του είδους της ανεργίας. Υπάρχει η μακροπρόθεσμη ανεργία της χαμηλής τάξης. Όμως, αυτό το κύμα της ανεργίας έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους της μεσαίας και την ανώτερης μεσαίας τάξης. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αρχιτέκτονα στην Ισπανία, τον οποίο γνωρίζω, και ο οποίος έχασε τη δουλειά του. Είναι παντρεμένος με παιδιά και είναι τόσο καιρό άνεργος που έχει πέσει σε έναν τελείως διαφορετικό και απρόσμενο τρόπο ζωής. Η φτώχεια είναι από μόνης της δύσκολο να γίνει ανεκτή, όταν όμως συνδέεται και με απώλεια του status τότε ο πόνος αυξάνεται και αναδύεται μια πολιτικά ισχυρή δύναμη.

Η ιδέα ότι το καθεστώς λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Στην Ιταλία, όπου η ανεργία είναι «μόνο» 11,7%, η επιτυχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων αντιπροσωπεύει μια αναπόφευκτη αντίδραση στην κρίση. Μέχρι πρόσφατα, η χρεοκοπία ήταν ο πρώτος φόβος των Ευρωπαίων, τουλάχιστον της οικονομικής, της πολιτικής και της δημοσιογραφικής ελίτ. Μπορεί να προχώρησαν πολύ στο θέμα της επίλυσης του τραπεζικού προβλήματος, όμως το έκαναν δημιουργώντας μια μαζική κοινωνική κρίση. Αυτή η κοινωνική κρίση δημιουργεί μια βίαιη πολιτική αντίδραση, που θα αποτρέψει την υλοποίηση της γερμανικής στρατηγικής
.
Για τη Νότια Ευρώπη, όπου η κοινωνική κρίση θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα, καθώς και για την Ανατολική Ευρώπη, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα τους ωφελήσει η αποπληρωμή των χρεών τους. Μπορεί να παγώσει η πρόσβασή της στις αγορές, όμως το κόστος της παραμονής τους επωμίζεται με τόσο άνισο τρόπο που η πολιτική βάση υπέρ της λιτότητας διαλύεται.

Αυτό ενισχύεται από την όλο και πιο βαθιά εχθρότητα απέναντι στη Γερμανία. Η Γερμανία θεωρεί τον εαυτό της ενάρετο για τη λιτότητά της. Άλλοι τη θεωρούν άπληστη για την επιθετική εξαγωγική πολιτική της, με το σημαντικότερο εξαγωγικό «προϊόν» να είναι πλέον η ανεργία. Το ποιος έχει δίκιο δεν έχει σημασία. Το γεγονός ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη διαφοροποίηση μεταξύ του Γερμανικού μπλοκ και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν ήταν μόνο μία από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η ένωση. Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, έγινε κατανοητό ότι η ειρήνη της Ευρώπης εξαρτιόταν από την ενότητα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βέβαια δεν έχουν καταστραφεί, η κατάσταση όμως είναι τεταμένη.

Η Γερμανία θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει την πολιτική της επικεντρωνόμενη στον έλεγχο του πληθωρισμού. Αυτό είναι προς το συμφέρον της. Η Γαλλία, με την ανεργία της να πλησιάζει το 11%, χρειάζεται η ΕΚΤ να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία προκειμένου να μειώσει την ανεργία. Αυτή δεν είναι μια μυστική διαμάχη. Είναι μια διαμάχη για το ποιος ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης και, τελικά, για το
πώς μπορεί να υπάρξει Ευρώπη με τόσο μεγάλες διαφορές στην ανεργία.
Μία απάντηση μπορεί να είναι ότι θα αυξηθεί το επίπεδο ανεργίας της Γερμανίας. Αυτό μπορεί να μετριάσει το αντιγερμανικό συναίσθημα, δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα. Η ανεργία στα επίπεδα που έχει αγγίξει σε πολλές χώρες και φαίνεται ότι θα παραμείνει εκεί υπονομεύει την πολιτική δύναμη των κυβερνήσεων να επιδιώξουν τις απαραίτητες πολιτικές για τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού συστήματος.


Δεν είναι το περιθώριο

Η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων υπέρ της χρεοκοπίας δεν έρχεται από ένα κόμμα του περιθωρίου. Η ελίτ μπορεί να περιφρονεί το κίνημα, όμως κέρδισε το 25% των ψήφων. Και θυμηθείτε ότι ο ήρωας των Ευρώφιλων, ο Μάριο Μόντι, μόλις και μετά βίας κέρδισε το 10% τω ψήφων περίπου έναν χρόνο αφότου τον επευφημούσε η Ευρώπη.

Ο φασισμός στην Ευρώπη είχε τις ρίζες του στις μεγάλες οικονομικές αποτυχίες, όταν οι οικονομικές ελίτ απέτυχαν να αναγνωρίσουν τις πολιτικές συνέπειες της ανεργίας. Κορόιδευαν τα κόμματα των οποίων ηγούνταν άνθρωποι που υπήρξαν πλανόδιοι πωλητές καρτ ποστάλ και οι οποίοι υπόσχονταν οικονομικά θαύματα αν αυτοί που ευθύνονταν για τα δεινά της χώρας διώκονταν. Όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες που έπεσαν από την άνετη ζωή της μπουρζουαζίας δεν γέλασαν, αντιθέτως αντέδρασαν με μεγάλη προθυμία σε αυτήν την υποσχόμενη ελπίδα. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος κυβερνήσεων που απέκλεισαν τις οικονομίες τους από τον υπόλοιπο κόσμο και που διαχειρίστηκαν τις επιδόσεις τους μέσω εντολών και χειραγώγησης.

Αυτό είναι που συνέβη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διότι η Ευρώπη ήταν απασχολημένη. Όταν όμως κοιτάξουμε τα σημερινά επίπεδα ανεργίας, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιοχών και το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπόσχεση βελτίωσης και ότι η μεσαία τάξη εξοβελίζεται στις τάξεις αυτών που έχουν υποστεί έξωση μπορούμε να δούμε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μοτίβο.

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται τόσο ξεκάθαρα. Ο φασισμός με τη σημασία που είχε τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 έχει πεθάνει. Όμως, η ανάδυση νέων πολιτικών κομμάτων που μιλούν υπέρ των ανέργων και των νεόπτωχων είναι κάτι που είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν θα γίνει. Είτε πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είτε για τα κινήματα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η ανάπτυξη κομμάτων που θέλουν να επανακαθορίσουν το σύστημα που έχει στραφεί τόσο πολύ κατά της μεσαίας τάξης είναι αναπόφευκτη. Απλώς η Ιταλία ήταν, για μία ακόμα φορά, η πρώτη που το επιχειρεί.

Είναι δύσκολο να δούμε όχι μόνο πώς αυτό θα μπορέσει να περιοριστεί στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και πώς θα μπορέσει να αποφευχθεί μία ακόμα οικονομική κρίση, αφού η πολιτική βούληση για ανοχή της λιτότητας έχει σπάσει. Είναι δύσκολο να δούμε ακόμα και πώς θα επιβιώσει η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, λόγω της επείγουσας ανάγκης της Γερμανίας να εξάγει όσο περισσότερο μπορεί προκειμένου να επιβιώσει.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των συμφερόντων της Γερμανίας και αυτών της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης είναι εμφανής και αυξανόταν όσο διαφαινόταν ότι ήταν πιθανός ένας συμβιβασμός για τη διάσωση των τραπεζών. Και αυτό διότι ο συμβιβασμός είχε την ακούσια συνέπεια της πυροδότησης της μόνης δύναμης που θα μπορούσε να τον υπονομεύσει: δηλαδή της ανεργίας.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε σε αυτό το σημείο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Κατά μία έννοια, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, όμως είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να έχουν κοινή οικονομική πολιτική μια χώρα με ανεργία 5,2% και μια χώρα με ανεργία 11% ή 14% ή 27%. Επιπλέον, η ανεργία συνοδεύεται από χαμηλότερη ζήτηση για αγαθά και μικρότερη όρεξη για γερμανικές εξαγωγές. Το πώς θα το χειριστεί αυτό η Γερμανία είναι επίσης ένα μυστήριο.

Η κρίση της ανεργίας είναι μια πολιτική κρίση και αυτή η πολιτική κρίση θα υπονομεύσει όλους τους θεσμούς τους οποίους η Ευρώπη «δούλεψε» τόσο σκληρά για να δημιουργήσει. Για 17 χρόνια η Ευρώπη άκμαζε, όμως αυτό έγινε σε μία από τις πιο ευδόκιμες περιόδους στην Ιστορία. Δεν ήρθε αντιμέτωπη με τον παλαιό εφιάλτη της ανεργίας σε τεράστια κλίμακα. Το τεστ για την Ευρώπη δεν είναι τα κρατικά χρέη, αλλά το αν θα μπορέσει να αποφύγει τις παλιές κακές συνήθειες που έχουν τις ρίζες τους στην ανεργία.



πηγη

Πολιτική – Τράπεζες – ΜΜΕ: Το τρίγωνο της διαφθοράς

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Αποτελεί σχεδόν καθημερινό θέμα τα τελευταία χρόνια η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έχουν αποκαλυφθεί πάρα πολλά, όμως ακόμη όλοι κάθονται στις καρέκλες τους και ακόμη απολαμβάνουν τα προνόμιά τους.

Ένα πολύ μεγάλο ποσό αρκετών δις ευρώ αντί να διατεθεί για ελάφρυνση της κοινωνίας, έχει διατεθεί για την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχει επισήμως παρουσιαστεί, σαν το μείζον θέμα του σήμερα που άπτεται της ίδιας της ύπαρξής μας. Ο κόσμος που είναι άνεργος, άστεγος και δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του δεν τους αφορά.

Τα πράγματα είναι απλά: Οι τράπεζες ιδρύθηκαν, για να αποταμιεύει ο κόσμος τα χρήματά του. Κάποια στιγμή και χάριν της τοκοφορίας που χορηγούσαν, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες επένδυαν τα χρήματά μας. Κάποια άλλη στιγμή οι τράπεζες δάνειζαν με τα χρήματά μας και πάλι χάριν της τοκοφορίας αλλά τώρα αυτής που εισέπρατταν. Θεσπίστηκαν νόμοι για την λειτουργία των τραπεζών και υπάρχουν κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.

Τα ερωτήματα είναι επίσης απλά: Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να εμπλακούν στο κρατικό παιχνίδι με τα ομόλογα; Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να χορηγούν ανέλεγκτα δάνεια και πιστωτικές κάρτες; Από πότε το κράτος έγινε συνεταίρος των ιδιωτικών τραπεζών; Πότε και γιατί σταμάτησαν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν την δουλειά τους; Τι συμβαίνει με τις αγοραπωλησίες τραπεζών, που ίσως η υπόθεση Κοσκωτά να μην είναι τίποτα μπροστά τους; Σε ποιους ανήκουν, κυριολεκτικά, οι ιδιωτικές τράπεζες; Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν σχέση με επιχειρήσεις που παίρνουν τα δημόσια έργα; Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ; Τα ίδια αυτά πρόσωπα τι σχέση έχουν με τους πολιτικούς και οι τελευταίοι τι ψηφίζουν;

Όπως όλοι μας έτσι και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο και οι ευθύνες θα αποδοθούν προσωπικά και αναλόγως του τι έκαναν και τι δεν έκαναν.

Απάντηση δεν περιμένουμε, την αλήθεια πλέον την γνωρίζουμε γιατί την βιώνουμε και περιμένουμε από την Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της. Βέβαια, θα πρέπει και αυτή να κάνει την συνεχή αυτοκριτική και την συνεχή αυτοκάθαρσή της, για να μην παρατηρούνται φαινόμενα που προκαλούν δημόσιες αντιδράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα.

Και μία απλή πράξη που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, για να καταδειχθεί η σκευωρία και να καταρρεύσει το όποιο επιχείρημά τους: Αν όλοι αύριο το πρωί πάμε στις τράπεζες και κάνουμε ανάληψη την όποια κατάθεσή μας, τι θα μας πουν; Ότι δεν έχουν τα χρήματά μας; Θα πρέπει να μας τα δώσουν. Τότε φαντάζεστε τι θα γίνει;

Αυτές είναι σήμερα οι ιδιωτικές τράπεζες που έχουν γίνει μέρος του συστήματος και έχουν ξεφύγει της αποστολής τους, στραγγαλίζοντας τον κόσμο και συγκεντρώνοντας την ιδιωτική περιουσία. Έτσι δεν είναι π.χ. κύριε Νανόπουλε της Eurobank ή κύριε Προβόπουλε που ελέγχεις το τραπεζικό σύστημα; Έτσι δεν είναι κύριε καναλάρχη ή εκδότη που επιλέγεις την είδηση και τον τρόπο ενημέρωσης; Έτσι δεν είναι κύριε βουλευτή που ψηφίζεις τις μεταβιβάσεις και που ανέχεσαι την κατάσταση της κοινωνίας;
Το μόνο που ζητάμε, είναι η εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορεί συνολικά και δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει.

Τριήμερη απεργία στην ΕΡΤ κήρυξε η ΕΣΗΕΑ

Απεργία από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έως και τις 6 το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου, κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων.
“Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιμετωπίζουν την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία δεν καταβάλλει στους δημοσιογράφους από τον περασμένο Νοέμβριο την αμοιβή για την εργασία της Κυριακής, των αργιών και τις υπερωρίες.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
Η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη αποστείλει καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με το θέμα αυτό και η συνάντηση με την εργοδοσία της ΕΡΤ έχει οριστεί για την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013”.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ!

Η χώρα μας θα κληθεί σύντομα να πληρώσει βαριά πρόστιμα τα οποία θα πέφτουν βροχή εξαιτίας της
παράνομης είσπραξης χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!
Όπως η Ελλάδα πληρώνει εδώ και χρόνια συνεχή πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, κατά τον ίδιο τρόπο θα της επιβάλλονται πρόστιμα για το παράνομο χαράτσι το οποίο εισπράττει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ! Ήδη η ΕΕ έχει αποφανθεί για το ότι είναι παράνομο το χαράτσι.
Οπότε, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να συμβεί με τους πολιτικούς μας ολετήρες: Από την μια μεριά θα συνεχίσουν να εισπράττουν το χαράτσι της ΔΕΗ και από την άλλη θα πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την ΕΕ επειδή το εισπράττει!!!
Αυτοί οι κουτεντέδες, θέλουν να μας σώσουν! Ο δε μεγάλος οικονομολόγος Στουρνάρας, εισηγήθηκε στην τρόικα τη συνέχιση της είσπραξης του (παράνομου) χαρατσιού από την ΔΕΗ! Του είπε κανείς αυτού του ασχημομούρη τι μας περιμένει από την ΕΕ;


ΔΕΙΤΕ τα προϊόντα που ανακαλούνται επειδή έχουν κρέας αλόγου

Την άμεση ανάκληση και απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:
  • «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013.
  • «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,
  • «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
  • «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300 γρμ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013.
  • «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
  • «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης– Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
  • «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
  • «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
  • «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin- Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.

Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα του παιδιού σε περίοδο κρίσης…»

Στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσον αφορά σε θέματα προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα, με θέμα: «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ».
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 και ώρες 18:00-20:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσ ων του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εισηγητές σ’ αυτήν θα είναι ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και ο κ. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου. Συντονιστής της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι ο κ. Πρόδρομος Ελευθερίου, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου.
Η ημερίδα, η οποία διεξάγεται με χορηγό την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αποτελεί συνέχεια της ίδρυσης, υπό την ε ποπτεία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για την ανάπτυξη ενός Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων σε κάθε Περιφέρεια, με στόχο τη συμμετοχή θεσμικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων και οργανισμών που ειδικεύονται σε θέματα πρόληψης της βίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νέων, δικαιωμάτων του παιδιού και κοινωνικής ένταξης.
Επειδή η θεματολογία της ημερίδας θίγει ζητήματα που προβληματίζουν και ανησυχούν έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτήν κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, προκειμένου η ευαισθητοποίηση, η σωστή πληροφόρηση, η επαγρύπνηση, η έγκαιρη παρέμβαση και γενικά η ουσιαστική συνδρομή όλων μας να συμβάλλουν αποτελεσματικά τόσο στην εξασφάλιση συνθηκών ηρεμίας και ευνομίας στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μελών της τοπικής μα κοινωνίας.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης της ημερίδας.

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

ΘΕΜΑ:
«ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ.»
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Ώρα Έναρξης: 18:00
Πρότυπο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Παν/μίου Αιγαίου
Αίθουσα Εκδηλώσεων
Εισηγητές: Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου.
Συντονιστής: Πρόδρομος Ελευθερίου, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου.
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πηγή: lesvosnews.gr

Κούρεμα και στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο

Παγιδευμένες στη μεγαλόνησο είναι πλέον οι καταθέσεις χιλιάδων ελληνικών εξαγωγικών, αλλά και εγχώριων εταιρειών οι οποίες αναγκαστικά «κουρεύονται» μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Τα ποσά που είχαν κατατεθειμένα οι ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια όπως εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα πέντε δισ. ευρώ.
Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει καταθέσεις της εταιρείας του στην Κύπρο, κυρίως για συναλλακτικούς σκοπούς, μιλώντας στο newmoney.gr , τόνισε ότι «η ζημία είναι πολλαπλή, καθώς η εταιρεία μου έχει αρκετούς λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες»
 Του μέτρου του κουρέματος πάντως δεν εξαιρούνται ούτε οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο.
Οι ελληνικές τράπεζες στη μεγαλόνησο, παρόλο που είναι ανώνυμες εταιρείες, εν τούτοις υπάγονται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα του νησιού.

newmoney

Όργιο σπατάλης στο Δημόσιο – Golden Boys με αμοιβές έως 1 εκ. ευρώ!

Στα ουράνια έφταναν οι αποδοχές σε δημόσιου φορείς το 2009. Στοιχεία-σοκ εμφανίζονται στην εμπιστευτική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου βάσει μισθοδοσίας του 2009 που αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα. Το μεγάλο πάρτι συνεχιζόταν την ίδια ώρα που η χώρα λύγιζε υπό το βάρος του ελλείμματος, και ετέθη στη συνέχεια σε καθεστώς μνημονίου.
Γαλαντόμες ήταν δεκάδες εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο είτε είναι μέτοχος είτε έχει την εποπτεία τους, καθώς οι μέγιστες ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές ξεκινούσαν από τις 100.000 ευρώ (ΙΦΕΤ, ΕΚΕΤΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΚ, έφταναν τις 150.000 ευρώ (Ερευνητικό κέντρο Φλέμινγκ, ΕΔΟΕΑΠ, Κτηματολόγιο, Ολυμπιακές Αερογραμμές), ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ (ΑΤΕ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ), προσέγγιζαν τις 400.000 ευρώ (ΤτΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ) και εκτοξευόταν στα ΕΛΛΠΕ (750.000 ευρώ) και στον ΟΤΕ (1 εκατομμύριο ευρώ).
Επιστέγασμα του πάρτι ήταν το ότι τα «ρετιρέ των ρετιρέ», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είχαν και ελάχιστο ποσοστό παρακράτησης φόρου, γεγονός που καθιστούσε τον μέγιστο καθαρό μισθό ανεπαίσθητα χαμηλότερο από τον ακαθάριστο. Τέτοια παραδείγματα ήταν τα ΕΛΛΠΕ (με ποσοστό παρακράτησης 0,76%), το ΤΤ (0,11%), ο ΟΠΑΠ (0%), ο ΟΛΠ (1,2%) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Εντοπίστηκαν πολύ υψηλές μέσες ακαθάριστες αποδοχές σε μια σειρά ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως οι ΔΕΠΑ ( 99.745 ευρώ), ΕΛΛΠΕ (71.953 ευρώ) και ΔΕΣΦΑ (59.316), ενώ η Εταιρεία Αγωγού Καυσίμων Αεροδρομίου Αθηνών (ΕΛΛΠΕ 50, ΔΑΑ 34%, Motor Oil 16%) βρέθηκε να καταβάλλει κατά μέσο όρο 58.957 ευρώ σε μόλις τέσσερις εργαζόμενους. Στην ίδια λίστα εντοπίζονται και «γαλαντόμες» δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, με πέντε εργαζόμενους και μέσες ακαθάριστες αποδοχές σχεδόν 58.000 ευρώ, η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Δήμου Ρόδου με 51.050 ευρώ σε 225 εργαζόμενους και άλλες τέτοιες.
Τα ως σήμερα αδημοσίευτα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τις καταστάσεις παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) των ίδιων των εταιρειών, υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών το 2010 και αφορούσαν τη μισθοδοσία του 2009, δηλαδή επί κυβέρνησης Καραμανλή. Συνολικά, από τους 1.953 φορείς είχαν υποβάλει στοιχεία 1.073 νομικά πρόσωπα. Ο αριθμός των εργαζομένων έφτανε τις 28.545 ευρώ, ενώ το σύνολό τους ξεπερνούσε τα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα βρήκε μέσες καθαρές αποδοχές 27.703 ευρώ, ενώ το σύνολό τους είναι 5.1 δις. ευρώ.
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , τα οποία μίλησαν με την εφημερίδα το Βήμα, υπό τον όρο της ανωνυμίας διερωτώνται αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη έρευνα που να αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση.

Αναβολή στην πρεμιέρα των κατατακτήριων δοκιμών της Formula 1

Δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 στην Μελβούρνη, καθώς το δεύτερο και το τρίτο σκέλος των δοκιμών αναβλήθηκε για την Κυριακή, λόγω κακοκαιρίας.
Η διαδικασία ανάδειξης του πρώτου poleman της σεζόν μετατέθηκε για λίγες ώρες μιας και η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το Άλμπερτ Παρκ της Αυστραλίας ανάγκασε τους διοργανωτές να αποφασίσουν την αναβολή του δεύτερου και τρίτου σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix.
Πάντως, το Q1 έγινε κανονικά με τους Παστόρ Μαλντονάδο, Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, Ζουλ Μπιάνκι, Μαξ Τσίλτον, Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε και Τσαρλς Πικ να είναι πιο αργοί και να μένουν εκτός συνέχειας.
Αναλυτικά οι χρόνοι στο Q1:
1. Nico Rosberg Mercedes 1m43.380s
2. Fernando Alonso Ferrari 1m43.850s + 0.470s
3. Romain Grosjean Lotus Renault 1m44.284s + 0.904s
4. Sergio Perez McLaren-Mercedes 1m44.300s + 0.920s
5. Mark Webber Red Bull-Renault 1m44.472s + 1.092s
6. Felipe Massa Ferrari 1m44.635s + 1.255s
7. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m44.657s + 1.277s
8. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m44.688s + 1.308s
9. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Ferrari 1m44.871s + 1.491s
10. Lewis Hamilton Mercedes 1m45.456s + 2.076s
11. Kimi Raikkonen Lotus-Renault 1m45.545s + 2.165s
12. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m45.601s + 2.221s
13. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 1m45.930s + 2.550s
14. Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 1m46.450s + 3.070s
15. Valtteri Bottas Williams-Renault 1m47.328s + 3.948s
16. Adrian Sutil Force India-Mercedes 1m47.330s + 3.950s
Αποκλείστηκαν οι:
17. Pastor Maldonado Williams-Renault 1m47.614s + 4.234s
18. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1m47.776s + 4.396s
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 1m48.147s + 4.767s
20. Max Chilton Marussia-Cosworth 1m48.909s + 5.529s
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault 1m49.519s + 6.139s
22. Charles Pic Caterham-Renault 1m50.626s + 7.246s

ΕΞΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ!!!!!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ?
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ!!!!
ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ 
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΑ ΕΞΙ ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΤΟΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑΡΕΣ ΤΟ ΔΝΤ ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ???
ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΦΤΑ?
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ?
ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΖΑΜΠΑ!!!!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Η εισφορά ΑΠΟ τις τραπεζικές καταθέσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του σχεδίου της βοήθειας προς ΤΗΝ Κύπρο   ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ  
€ 5,8 δισεκατομμυρια , δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Με μια εξέλιξη πρωτοφανή για ευρωπαϊκή οικονομία, το Eurogroup και η κυπριακή κυβέρνηση κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για τριετές πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας ύψους περίπου 10 δις Ευρώ, που μεταξύ των όρων της προβλέπει εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% κάτω απ' αυτό το όριο. Ουσιαστικά πρόκειται για "κούρεμα" καταθέσεων (αν και στις επίσημες ανακοινώσεις και τα ΜΜΕ αποφεύγεται επιμελώς ο όρος) και απώλεια περιουσίας για το σύνολο των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%. Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αν και εκκρεμεί η έγκρισή της από την κυπριακή Βουλή, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πράγματι, η απόφαση εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο, καθώς καταθέτες που πήγαν το πρωί σε τράπεζες για να αποσύρουν χρήματα, διαπίστωσαν πως το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της "εισφοράς".


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας. Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για «χρηματική συνεισφορά».

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε, ότι με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση. Ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».



πηγη

Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας. Ντοκιμαντέρ


Τι κρύβεται πίσω από την σοκολάτα; Ο Δανός δημοσιογράφος Μίκι Μιστράτι ταξιδεύει στην Αφρική για να μας αποκαλύψει ένα σκοτεινό παρασκήνιο για το οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε.

Πίσω από τις απατηλές διαφημίσεις της βιομηχανίας σοκολάτας η οποία έχει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν ως σκλάβοι για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την διακίνηση των παιδιών που είναι κάτω των 15 ετών (μερικές φορές ακόμη και επτάχρονα) και τα οποία «δουλεύουν» παράνομα στις φυτείες της Ακτής του Ελεφαντοστού κυρίως και σε άλλες φυτείες της Αφρικής, όπου παράγεται το 80% του κακάο που διακινείται στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των μεγαλύτερων εταιρειών που παρασκευάζουν σοκολάτες.
Ο Μίκι Μιστράτι συναντά παιδιά τα οποία έχουν πέσει θύματα αυτής της βιομηχανίας, υπευθύνους εταιρειών που καλύπτουν την παιδική εκμετάλλευση καθώς και ανθρώπους οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να σταματήσουν αυτό το κακό.
The Dark Side of Chocolate (2010) – Ντοκιμαντέρ [46']



πηγη

11 Πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν επιτρέπετε στη χώρα σας να γίνει υπόδουλη στους τραπεζίτες

Με καλάσνικοφ, μπορείς να κλέψεις 100.000, άντε 200.000 ευρώ. Για περισσότερα, χρειάζεται να φοράς κουστούμι…
Αναλογιστείτε, γιατί ενώ σε παγκόσμια κλίμακα ο μέσος άνθρωπος μειώνει το επίπεδο ζωής του, οι πλούσιοι αυξάνουν τα κέρδη τους, στο τριπλάσιο.

Μπορεί τα δοτά ΜΜΕ και η κυβερνητική και επιχειρηματική ολιγαρχία να χειραγωγούν για το αντίθετο, όμως είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, πως ζούμε σε μια ψεύτικη οικονομία και το χρήμα που δημιουργείται από ιδιώτες είναι κατά κύριο λόγο πλασματικό.

Γιατί η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και τόσες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν συνθήκες οικονομικής ύφεσης και εν δυνάμει κατάπτωσης, αυτήν ακριβώς τη στιγμή που μιλάμε;
Λόγω του χρέους τους βέβαια. Δεν είναι άλλωστε και μυστικό. Γιατί, όμως, έχουν βυθιστεί σε χρέος τέτοιου μεγέθους;
Η απάντηση είναι μία˙ επειδή επέτρεψαν στους εαυτούς τους να γίνουν σκλάβοι των τραπεζιτών. Ο δανεισμός χρημάτων από τους τραπεζίτες μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να έχει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε μακροπρόθεσμη βάση. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ηλίου φαεινότερον γιατί, πάντα, πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι δανείστηκε. Και όταν αυτή η χώρα φτάσει στο σημείο να έχει ένα χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ (του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος = Gross Domestic Product – GDP), άνω του 100%, τότε πλέον είναι που κατ’ ουσίαν πνίγεται στο χρέος. Τεράστια χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή βασικών υπηρεσιών και την τόνωση της οικονομίας της, τώρα πρόκειται να εξυπηρετήσουν το τρομακτικό της χρέος.
Σήμερα, οι πολίτες στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία βιώνουν ένα βιοτικό επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε να έχουν, διότι οι τραπεζίτες τους έχουν παγιδευτεί σε ατελείωτες σπείρες χρέους. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτές τις χώρες δεν έχουν απολύτως καμμία ιδέα για το ποια είναι η ρίζα των προβλημάτων τους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κυρίαρχο έθνος στη γη που να υποχρεώθηκε ποτέ να δανειστεί έστω και ένα ευρώ από οποιονδήποτε.
Στη θεωρία, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει (πόσο μάλλον να σταματήσει) μια κυβέρνηση από την εκτύπωση χρημάτων που θα είναι ελεύθερα από το χρέος, να τα θέσει σε κυκλοφορία και να τα ξοδέψει για τις δαπάνες της.
Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος μας.
Αντ’ αυτού, οι εθνικές μας κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα -που… «φύτρωσαν» εκ του μηδενός- από τις κεντρικές τράπεζες.
Τώρα, ποια είναι η λογική που κάτι τέτοιο συμβαίνει;
Γιατί, πολύ απλά, οι κυβερνήσεις μας δεν δημιουργούν οι ίδιες τα χρήματα;
Αν η κυβέρνηση της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια, είχε εκδώσει άμεσα ελληνικό νόμισμα που θα ήταν ελεύθερο από οποιοδήποτε χρέος, θα είχαμε ένα μηδενικό εθνικό χρέος και δεν θα βρισκόμασταν στη μέση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης σήμερα.
Γιατί, λοιπόν, δεν έχει (?) βρεθεί κάποιος, όλα αυτά τα χρόνια, που να προτείνει να πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα;
Αντ’ αυτού, όλοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να μπορέσουμε να θολώσουμε αυτήν την οικονομική κάμψη και να πληρώνουμε τα δυσβάστακτα χρέη μας. (Παράλογο?)
Είναι απίστευτα μεγάλη η τραγωδία που συνέβη στην Ελλάδα. Για να καταλάβετε, η πόλη της Βοστώνης, αυτήν τη στιγμή, έχει μεγαλύτερη οικονομία από ό,τι ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος!
Αλλά αυτές είναι οι συνέπειες όταν επιτρέπουμε στους τραπεζίτες να παγιδεύσουν τη χώρα μας στο χρέος.
Τα κεντρικά τραπεζικά συστήματα του κόσμου έχουν σχεδιαστεί για να είναι ατελείωτες σπείρες χρέους που συστηματικά μεταφέρουν πλούτο από τους ανθρώπους και μέσω των κυβερνήσεων, στα χέρια των πάμπλουτων.
Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικανικό εθνικό χρέος είναι τώρα πάνω από 5000 φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν όταν η Federal Reserve (η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά.
Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και τα υπόλοιπα έθνη του δυτικού κόσμου δεν βουτήχτηκαν σε όλο αυτό το χρέος κατά λάθος.
Αυτό συνέβη κατόπιν ενός καλά οργανωμένου σχεδίου.
Και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει όταν το σύστημα αρχίζει να ξεφτάει και να καταρρέει, αν απλά εξετάσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Τα ακόλουθα είναι 11 πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν επιτρέπετε στη χώρα σας να γίνει σκλάβα στους τραπεζίτες….
1. Κάποια στιγμή τα έθνη που πνίγονται στο χρέος υποχρεώνονται να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να μείνουν φερέγγυα.
Αυτό προκαλεί την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ανεβάζει στα ύψη την ανεργία. Βλέπουμε αυτό να συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ισπανία και σε ένα σωρό άλλα έθνη.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 25 τοις εκατό. Μόλις αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε 23,1 τοις εκατό (Με τα επίσημα δεδομένα˙ με τα ανεπίσημα αλλά αληθινά, πόση είναι η πραγματική ανεργία που μαστίζει τους Έλληνες?).
Πριν από ένα χρόνο ήταν μόλις 16,8 τοις εκατό, στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας είναι ακόμη υψηλότερο (Κάποιος μας έχει… προσπεράσει. Ελπίζω να… μην τρέξουμε να τον προλάβουμε!). Έχει χτυπήσει 24,6 τοις εκατό, και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα φτάσει τελικά το 30 τοις εκατό.
Κάτι τέτοιο θα είχε ποτέ συμβεί αν αυτά τα έθνη (Συγκαταλεγόμαστε κι εμείς ανάμεσά τους, έτσι; Μην ξεχνιόμαστε!) δεν είχαν βουτηχτεί τόσο πολύ στο χρέος;
2. Σε ένα σύστημα με βάση το χρέος, η οικονομική πρόοδος μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. Στην Ελλάδα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν, πράγματι, αρχίσει να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και το έχουν ρίξει στην ποδηλασία.
Το υψηλό κόστος των τελών κυκλοφορίας, τα καύσιμα αλλά και η επισκευή του αυτοκινήτου αναγκάζει πάρα πολλούς Έλληνες να ξεφορτωθούν τα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της κυβέρνησης, ο αριθμός των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους μειώθηκε πολύ περισσότερο από 40 τοις εκατό σε κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 200.000 ποδήλατα πουλήθηκαν το 2011˙ περίπου κατά το ένα τέταρτο αυξημένες οι πωλήσεις ποδηλάτων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
3. Το τραπεζικό σας σύστημα, αναπόφευκτα, θα διαλυθεί κάποια δεδομένη στιγμή. Κάθε φούσκα χρέους θα εκραγεί εν ευθέτω χρόνο και οι αρχές σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από το καταρρεύσει εντελώς.
Όμως, παρά τις προσπάθειές τους, οι άνθρωποι τραβούν χρήματα από τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης με καταιγιστικό ρυθμό. (Με λίγα λόγια, κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, μην έχοντας πλέον καμμία εμπιστοσύνη στο τραπεζικό τους σύστημα.)
Οι εκροές κεφαλαίων από την Ισπανία τετραπλασιάστηκαν μέσα στο 2012. Πιο συγκεκριμένα, μόνον μέσα στο Μάιο, η εκροή κεφαλαίου είχε φτάσει στα 41 δισεκατομμύρια Ευρώ (€ 41.300.000.000) σε σύγκριση με το Μάιο του 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ίδια η ισπανική κεντρική τράπεζα.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2012, συνολικά € 163 δισεκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Κατά την ίδια περίοδο, ένα χρόνο νωρίτερα, η Ισπανία είχε καταγράψει καθαρή εισροή κεφαλαίων ύψους € 14,6 δισεκατομμυρίων.
4. Σε όλες τις χώρες που έχουν ένα σύστημα βασισμένο στο χρέος, οι φόροι (και μιλάμε για τους φόρους που εμείς θα πληρώσουμε!) θα αυξηθούν σε γελοία επίπεδα.
Όταν ο φόρος εισοδήματος εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1913, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ήταν στη φορολογική κλίμακα του 1 τοις εκατό.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει αμέτρητες υποσχέσεις ότι οι φόροι θα περιοριστούν, αλλά είναι από εκείνες τις υποσχέσεις που οι ίδιοι που τις δίνουν, οι ίδιοι και τις αθετούνε!
Ακόμα και όταν μας παρέχονται “φορολογικές ελαφρύνσεις” με το ένα χέρι, συνήθως καταλήγουν σε αύξηση των φόρων -με δέκα διαφορετικούς τρόπους- με το άλλο χέρι.
Είναι απίστευτο αν σκεφτεί κανείς το πόσους και ποιους τρόπους σκαρφίζονται για να μας πάρουν με τα δυο χέρια ό,τι μας έδωσαν με το ένα!
Είναι λες και οι πολιτικοί μας «τρελλαίνονται» να ανακαλύπτουν καθημερινώς νέους τρόπους για να μας φορολογούν, χωρίς στην ουσία να το καταλαβαίνουμε. (Και όταν, βέβαια, το αντιλαμβανόμαστε είναι ήδη πολύ αργά. Ο… νόμος έχει ήδη ψηφιστεί.)
Στο τέλος, με όλη την… ευρεσιτεχνία που τους διακρίνει, μας παίρνουν όσα περισσότερα μπορούνε! (Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε? Αφού τους το επιτρέπουμε…)
Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γαλλία. Η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική πρόεδρος της Γαλλίας λέει ότι το κόμμα της σχεδιάζει να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή έως 75 τοις εκατό.
Αλλά ακόμα κι αν οι πολιτικοί μας φορολογούν μέχρι τελικής πτώσεως -και μιλάμε για τη δική μας πτώση φυσικά!- αυτοί οι ίδιοι θα… κατορθώσουν να υψώνουν γιγαντιαία βουνά χρέους πάνω από το πτώμα μας!
-Και αν αυτό σας ακούγεται κάπως, σκεφτείτε μόνον πως κάθε παιδί / εγγόνι / δισέγγονο, γεννιέται, λέει, με χρέος… (δεν θα αναφερθώ σε νούμερα, καθώς τα νούμερα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατά πώς τους βολεύουν!)-
5. Το νόμισμα σας αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε νόμισμα άνευ αξίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος. Κάθε ευρώ που, επί του παρόντος, έχετε στην τράπεζα χάνει συνεχώς αξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ένα σύστημα με βάση το χρέος (γιατί τέτοιο σύστημα έχουμε), το συνολικό ποσό των χρημάτων και το συνολικό ποσό του χρέους που υποτίθεται θα διατηρηθεί, διαρκώς επεκτείνεται. Από τη στιγμή που συστάθηκε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η αξία του δολαρίου των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά πολύ˙ πάνω από το 95 τοις εκατό. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Το κάθε σημαντικό νόμισμα σε όλο τον κόσμο έχει σταθερά πτωτική τάση.
6. Όταν τα πράγματα γίνουν αρκετά άσχημα, αναπόφευκτο είναι πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις, ταραχές στους δρόμους και εξεγέρσεις.
7. Όταν μία οικονομία που είναι βασισμένη στο χρέος συντριβεί, επέρχεται η στενότητα χρήματος και οι ελλείψεις επηρεάζουν δραματικά τη ζωή μας. Κοιτάξτε τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα. Οι Ελλείψεις στο χώρο της Ιατρικής έχουν γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα.
Το παρακάτω είναι από ένα άρθρο του Bloomberg:
Η Μίνα Μαύρου, η οποία διευθύνει ένα φαρμακείο σε ένα μεσοαστικό προάστιο της Αθήνας, ξοδεύει ώρες κάθε μέρα στέλνοντας υπομνήματα σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε μεγάλες εταιρείες διανομής αλλά και σε συναδέλφους της, επιδιώκοντας την μείωση -επιτέλους!- των τιμών των φαρμάκων.
Φάρμακα που σώζουν ζωές, συχνά εμφανίζονται με βαθυκόκκινο χρώμα στα δεδομένα των υπολογιστών των φαρμακοποιών, που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι σε απόθεμα ή ότι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να παραγγείλουν όσα κομμάτια χρειάζονται. Λέει η κα Μαύρου:
Όταν βλέπουμε κόκκινο χρώμα στην οθόνη του υπολογιστή μας, θέλουμε να φωνάξουμε: Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα 12.000 φαρμακεία που βρίσκονται διάσπαρτα σχεδόν σε κάθε γωνιά του δρόμου στις ελληνικές πόλεις είναι τα κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία ενός περίπλοκου συστήματος, από το οποίο περιμένουν οι ασθενείς την απαραίτητη θεραπεία τους. (Το θέμα, βέβαια, είναι αν τελικά οι ασθενείς στην Ελλάδα τυγχάνουν θεραπείας! Και όταν λέω τυγχάνουν, κυριολεκτώ! Διότι είναι πλέον είναι καθαρά θέμα τύχης το αν θα βρεις γιατρό στο νοσοκομείο ή έστω και… οινόπνευμα!)
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών αναφέρει, σε εκθέσεις του, ελλείψεις περίπου των μισών από τα 500 πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
8. Ο πληθυσμος θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα απελπισίας που τελικά θα αρχίσουν να δημιουργούν μεταξύ τους «ομάδες» για να λεηλατήσουν τρόφιμα και προμήθειες από τα καταστήματα.
Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, συχνά βρίσκονται να κάνουν πράγματα που ποτέ δεν φανταζόταν οι ίδιοι ότι θα κάνουν. Απλά δείτε τι συμβαίνει στην Ισπανία αυτήν τη στιγμή.
Άνεργοι, από τον χώρο της πρακτικής εκπαίδευσης και άλλα μέλη του σωματείου πήγαν σε δύο σούπερ μάρκετ, το ένα στην Ecija (Σεβίλλη) και το άλλο στην Arcos de la Frontera (Κάντιθ) και γέμισαν τα καρότσια με είδη πρώτης ανάγκης.
Είπαν ότι οι άνθρωποι έχουν απαλλοτριωθεί και σκοπεύουν να «απαλλοτριώσουν το απαλλοτριωθέν».
Τα τρόφιμα, λένε, όπως το γάλα, τη ζάχαρη, τα ρεβίθια, τα ζυμαρικά και το ρύζι που έχουν δοθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα προς διανομή, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα τα αιτήματα για βοήθεια που δέχονται. Η ανεργία στη Sierra de Cadiz έχει ανέλθει στο 40%.
9. Αν τα πράγματα γίνουν αρκετά άσχημα, ακόμη και βασικές υπηρεσίες μπορεί να αρχίσουν να κλείνουν.
Οι Αρχές στην Ελλάδα εύλογα ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρχουν διακοπές στην παροχή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προμηθευτές αφήνουν τους λογαριασμούς απλήρωτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και μια μέρα εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να ξυπνήσουν και να διαπιστώσουν ότι η ισχύς / ενέργεια στα σπίτια τους έχει διακοπεί.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της Ελλάδας έχει κάνει δήλωση στο Reuters ότι τον Αύγουστο του 2012 κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να αποτραπεί η κατάρρευση της ηλεκτρικής ενέργειας και του συστήματος φυσικού αερίου που επλήγησαν από το χρέος της χώρας.
'Η ΡΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.' δήλωσε στο Reuters ο κύριος της ρυθμιστικής αρχής, Νίκος Βασιλάκος.
Η ΡΑΕ έλαβε αυτήν την απόφαση κατόπιν επιστολής από τη ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου της Ελλάδας, η οποία απείλησε να κόψει την παροχή ρεύματος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (κοινώς, στα καταχρεωμένα νοικοκυριά), εάν αποτύχουν να διευθετήσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους στην εταιρεία.
10. Σε μια οικονομική ύφεση, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν εντελώς την ελπίδα. Ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων στη νότια Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες απελπιστικές καταστάσεις, που φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν τα ίδια τους τα μωρά!
Σύμφωνα με τα Χωριά SOS, μια ευρωπαϊκή φιλανθρωπική οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει τις οικογένειες σε οικονομική δυσχέρεια προτού φτάσουν στο έσχατο σημείο της εγκατάλειψης, τον τελευταίο μόνο χρόνο, έχουν εγκαταλειφθεί 1.200 παιδιά στην Ελλάδα και 750 στην Ιταλία. Ποσοστό, δηλαδή, διπλάσιο συγκριτικά με τα 400 παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ιταλία πριν από ένα χρόνο. Τώρα, κρίνετε μόνοι σας πόσο έχει αυξηθεί η εγκατάλειψη στην χώρα μας, δεδομένου ότι 114 παιδιά εγκαταλείφθηκαν το 2003 στην Ελλάδα.
11. Ακριβώς όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του 1930, υπάρχει μια απότομη αύξηση των αυτοκτονιών σε κάθε οικονομικό κραχ.
Η Ελλάδα δεν είχε δει ποτέ κάτι σαν αυτό που συμβαίνει τώρα. Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει φτάσει σε απόλυτα ύψη.
Το παρακάτω είναι από ένα άρθρο του Reuters, τον Απρίλιο του 2012.
Τη Δευτέρα, μια 38χρονη λέκτορας γεωλογίας κρεμάστηκε από ένα φανοστάτη στην Αθήνα και την ίδια ημέρα ένα 35χρονος ιερέας έκανε βουτιά θανάτου από το μπαλκόνι του στη βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη, ένας 23χρονος φοιτητής αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Σε μια χώρα που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, μια αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στον απόηχο της οικονομικής κρίσης έχει συγκλονίσει και συμπαρασύρει το έθνος της Μεσογείου και τα μέσα ενημέρωσής του.
Όσο γι αυτούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να παρακολουθούν, πολύ στενά, τι συμβαίνει στην Ευρώπη διότι παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετά σύντομα.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν καν πώς φτάσανε σε αυτό το χάλι.
Ο καθηγητής Steven Yates έχει γράψει:
'Θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτή η χώρα του δυτικού πολιτισμού ήταν σε λάθος τροχιά, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, σε συνεργασία, επέτρεψαν τη μαζική πιστωτική επέκταση να τρέχει ανεξέλεγκτα και το δημόσιο χρέος να εκτιναχθεί στα ύψη. Πάρτε για παράδειγμα την ψευδο-ευημερία της δεκαετίας του 1990.
Ο Νίξον είχε «κλείσει το χρυσό παράθυρο» στις 15 Αυγούστου 1971. Το εθνικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το χρέος πέρασε το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Δέκα χρόνια μετά, το χρέος ανήλθε στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ο Τζορτζ Μπους έφυγε από το γραφείο του, που ήταν η μεγαλύτερη δαπάνη Ρεπουμπλικάνων στην ιστορία των ΗΠΑ, το χρέος είχε αυξηθεί σε πάνω από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, το δημόσιο χρέος μπορεί να ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο βουνό χρέους στην ιστορία του κόσμου και θα έρθει η στιγμή που αυτό το βουνό θα τους συντρίψει ολοκληρωτικά.
Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ζουν αποπληρώνοντας επιταγές πληρωμής με… (άλλες) επιταγές πληρωμής και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το οικονομικό χάος που τους χτυπάει την πόρτα.'
DEBT MONEY
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 64 τοις εκατό όλων των Αμερικανών έχουν λιγότερο από 1000 δολάρια στην τράπεζα. Μπορείτε να το πιστέψετε αυτό;
Παρότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε στα πρόθυρα μιας ακόμα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν αρκετά τρόφιμα ούτε για ένα μήνα, στα σπίτια τους.
Παρόλο που η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμα ύφεσης, οι περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να αγοράζουν παιχνίδια που δεν χρειάζονται και να πληρώνουν γι αυτά με τις πιστωτικές κάρτες που δεν θα έπρεπε κανείς να χρησιμοποιεί. Και το χειρότερο όλων; Έχουμε βρεθεί εν τω μέσω μιας καταστάσεως, χωρίς κανένα φως στην άκρη του τούνελ. Επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να γίνουν σκλάβοι των τραπεζιτών˙ και τώρα θα υποστούμε τις συνέπειες.

Το διαβάσαμε εδω

Νύχτες τρόμου στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης


Ιστορίες φόβου και ντροπής κρύβονται πίσω από τις πόρτες των φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη, στο Ζωγράφου. Από κλοπές και διαρρήξεις μέχρι βιασμούς, οι σπουδαστές έχουν πολλά να διηγηθούν, μόνο που διστάζουν να κάνουν επώνυμες καταγγελίες.

Μία από τις λίγες φοιτήτριες που κινήθηκαν νομικά και κατήγγειλαν την επίθεση που δέχτηκαν είναι, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, η Μαρία. Τ., η οποία δέχτηκε επίθεση από έναν άγνωστο μέσα στις εστίες μέρα μεσημέρι. Η Μαρία είχε δει ότι κάποιος την ακολουθούσε στο δρόμο ενώ επέστρεφε στην εστία αλλά δεν τον είδε να μπαίνει στις εστίες.

Λίγη ώρα αργότερα άρχισε να χτυπάει επίμονα την πόρτα, άνοιξε και προσπάθησε να μπει στο δωμάτιό της. Τότε η Μαρία τον έσπρωξε κι άρχισε να φωνάζει και ευτυχώς έφυγε. Αμέσως πήγε στον θυρωρό να τον ενημερώσει και η απάντηση που πήρε ήταν ότι μάλλον θα ήταν κάποιος πρώην φίλος της.

Οι λιγοστοί φύλακες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ελλιπής φωτισμός αλλά και το γεγονός ότι η πανεπιστημιούπολη έχει σχεδόν την ίδια έκταση με τον δήμο Καισαριανής, έχουν μετατρέψει τις εστίες σε εύκολο στόχο. Το παρκάκι που ενώνει τις νέες εστίες του πανεπιστημίου Αθηνών με τα παλαιά κτίρια είναι ο μοναδικός δρόμος για τους φοιτητές που επιστρέφουν στο δωμάτιό τους, μετά το βραδινό φαγητό στις εστίες.

«Τα βράδια βλέπεις νεαρούς που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ακόμα κι επιδειξίες», αναφέρει ο Γιώργος που είναι φοιτητής και συνεχίζει: «Οι φίλες μας που αναγκάζονται να έρχονται στο νέο κτίριο για να πάνε στο εστιατόριο ζητούν πάντα να τις συνοδεύσουμε. Πηγαίνουμε μια παρέα αγοριών τις παίρνουμε και τις ξαναγυρνάμε. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά δεν μπορώ να αφήσω τις κοπέλες μόνες τους να περπατούν μέσα στη νύχτα».

Στο μεταξύ οι υπεύθυνοι ασφαλείας στις φοιτητικές εστίες και οι φύλακες «νίπτουν τας χείρας τους» ενώ το κονδύλι που προορίζεται για τη φύλαξη των εστιών πανελλαδικά φτάνει τα 1,5-2 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά περιορισμένο.

Στο Ιατρικό Κέντρο με λοίμωξη νοσηλεύεται από το μεσημέρι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο Ιατρικό Κέντρο με λοίμωξη νοσηλεύεται από το μεσημέρι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο μεταξύ εξιτήριο πήρε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού από την προηγούμενη Παρασκευή.

Τέλος η «Οδύσσεια» των εγκλωβισμένων Ελλήνων μαθητών

Τον δρόμο της επιστροφής στη Λάρισα έχουν πάρει οι Έλληνες μαθητές από το Γ΄Λύκειο Αμπελώνα, που είχαν εγκλωβιστεί χθες, λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, κοντά στην πόλη Gyor, στο πούλμαν που τους μετέφερε από τη Βιέννη στη Βουδαπέστη.
Οι μαθητές πραγματοποιούσαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην Αυστρία και την Ουγγαρία, όταν μεταξύ των δύο χωρών συνάντησαν χιονοθύελλα και το λεωφορείο που τους μετέφερε, εγκλωβίσθηκε στον αυτοκινητόδρομο μαζί με άλλα οχήματα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον λυκειάρχη - συνοδό των παιδιών και με τους γονείς τους στην Ελλάδα, όσο και με τον Ούγγρο ομόλογό του, ζητώντας τη συνδρομή των τοπικών Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το λεωφορείο και οι μαθητές να μεταφερθούν σε ασφαλές κατάλυμα.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, κλιμάκιο στελεχών της πρεσβείας με επικεφαλής τον Έλληνα πρόξενο, Γιάννη Σταματέκο, έφτασε στο σημείο, ύστερα από εξάωρο ταξίδι. Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τα παιδιά, διαπίστωσαν ότι όλα ήταν καλά στην υγεία τους και, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, τα συνόδεψαν σε γειτονικό ξενώνα, όπου διανυκτέρευσαν.

Οι μαθητές επιστρέφουν σήμερα οδικώς στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουγγαρία, άλλοι δύο Έλληνες είχαν εγκλωβιστεί από τη χιονοθύελλα λίγο νωρίτερα, σε λεωφορείο μεταξύ Μπρατισλάβας και Βουδαπέστης. Και εκεί οργανώθηκε αντίστοιχη αποστολή, ώστε να μεταφερθούν ασφαλώς στον προορισμό τους.

Νέο κούρεμα του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου;


Καθόλου απίθανη δε θα πρέπει να θεωρείται μία νέα μείωση του κατώτατου μισθού στο εγγύς μέλλον, καθώς από την 1η Απριλίου αυτός θα καθορίζεται με βάση τα αυστηρά κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο νέος μηχανισμός καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, που έχει ήδη παραδοθεί στην τρόικα για έγκριση, θα προβλέπει διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών με τους κοινωνικούς εταίρους, και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το ύψος του μισθού.

Κάποιες από τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τον κατώτατο μισθό είναι ότι δεν ενδείκνυται η αύξηση του κατώτατου μισθού για ανειδίκευτους εργαζομένους εν μέσω μεγάλης ανεργίας, ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξελίξεις της οικονομίας, ενώ προτείνεται να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός για νέους έως 25 ετών στο 75% του αντίστοιχου για τους ενήλικες και να είναι χαμηλότερος ο βασικός μισθός σε περιοχές με ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι οι συστάσεις αφήνουν ανοιχτά τα εξής ενδεχόμενα:

- Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών στα 439 ευρώ, από 510 που είναι σήμερα.

- Θέσπιση κατά 30% χαμηλότερων βασικών μισθών στις ειδικές οικονομικές ζώνες.

- Μειώσεις του βασικού μισθού κατά περιοδικά διαστήματα, αν οι οικονομικέςεξελίξεις είναι δυσμενείς.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του εκπροσώπου των δανειστών Ματίας Μορς, ο οποίος, όταν έλαβε το κείμενο για τον νέο μηχανισμό από τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σχολίασε χαριτολογώντας: «Αν υπάρξει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού θα το έχετε θέσει εσείς και όχι εμείς».

Οι άνθρωποι των σπηλαίων του 21ου αιώνα!

Ο αριθμός των 30 εκατομμυρίων μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικός, όμως αν κάποιος λάβει υπόψη του το συνολικό πληθυσμό της Κίνας, νομίζω δεν είναι μεγάλος. Άλλο είναι το εύλογο ερώτημα που γεννιέται: Δεν είναι παράξενο τη σύγχρονη εποχή να ζουν άνθρωποι σε σπηλιές;









 
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση στους «Los Angeles Times», εκατομμύρια Κινέζοι ζουν σε σπηλιές απολαμβάνοντας τις ανέσεις των σύγχρονων σπιτιών, με ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και νερό, σε υπόσκαφα σπίτια στην επαρχία Shanxi. 

Επωφελούμενοι από το υφιστάμενο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, όπου το πορώδες έδαφος ευνοεί τη δημιουργία ανοιγμάτων, δημιούργησαν υπόσκαφα σε διάφορα σημεία, τα περίφημα «yaodong».


Χωρίς επιπλέον οικοδομικά υλικά και με φυσική μόνωση όλο το χρόνο, αφού το έδαφος προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, οι Κινέζοι δημιούργησαν κάτι περισσότερο από ένα συμβατικό σπίτι.


Γιατί μπορεί να μην έχει τις ανέσεις που θα επιθυμούσε κάποιος, όμως για πολλούς η «επιστροφή στις ρίζες τους» θεωρείται σημαντικό προσόν. «Η ζωή είναι εύκολη και άνετη εδώ. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σε σπηλιές και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό », λέει ο 76 χρονος κάτοικος Ma Liangshui.

 
 
Οι κάτοικοι, που είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, απολαμβάνουν τα «φυσικά μπόνους» των κατοικιών τους βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική «πινελιά» σε κάθε κατοικία, προκειμένου να ομορφύνουν λίγο παραπάνω τη ζωή τους εδώ.

Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι: «Δεν ζητάμε και πολλά. Μας αρκεί να βλέπουμε το φως του ήλιου πού και πού και να ακούμε τις φωνές των παιδιών που παίζουν ακριβώς έξω… Αυτή είναι η χαρά μας»!

http://perierga.gr

Τίτλοι τέλους για την Delica Ελλάδας

Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της SCA Hellas στην Πάτρα. Σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Για ποιο λόγο κλείνει η μονάδα της γνωστής χαρτοποιίας. Η ανακοίνωση της διοίκησης


Το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Πάτρα ανακοίνωσε η χαρτοποιία SCA Hellas.
"Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παρουσία της στην ελληνική αγορά", τονίζει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.
Η SCA Hellas, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί νέους όρους στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της, χωρίς όμως η προσπάθεια αυτή δεν στέφτηκε με επιτυχία.
"Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της SCA Hellas, δυστυχώς δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να προσφέρουν σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να κλείσουν το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Πάτρα.
Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαίο να ληφθούν, ώστε η εταιρεία να παραμείνει βιώσιμη, ανταγωνιστική και σε θέση να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος για τους πελάτες και τους καταναλωτές".
Η SCA Hellas, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει για τους συναδέλφους που επηρεάζονται όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, μέσω ενός πλάνου εθελουσίας εξόδου, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποζημιώσεις, από αυτές που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.
Επίσης, τους προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επανατοποθέτησης, ώστε να τους βοηθήσει στη μετάβαση τους σε νέες θέσεις εργασίας ή στο επόμενο στάδιο στη ζωή τους, καθώς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας, μέχρι και τις 31.12.2013".