EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι διαδηλώσεις φταίνε στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών…χα.........χα...........χα

Η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, αλλά οι «νοικοκυραίοι» επιμένουν πως το πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι σε ό,τι κι όσους μας καταστρέφουν τις ζωές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητά να αλλάξει με νόμο το «καθεστώς των καθημερινών, αποσπασματικών και χωρίς κανόνες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που έχει στραγγαλίσει τους συναδέλφους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και υπό καθεστώς ομηρίας, καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να επιβιώσουν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος». Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απαιτεί από την Πολιτεία την ψήφιση νόμου ώστε πέρα από το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης να προστατευτεί και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να αναπνέει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων.

Χαρίζουν φόρους 100 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς

«Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν», έλεγε συχνά ο νομπελίστας γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ. Στην περίπτωση της κυβέρνησης και της Τράπεζας Πειραιώς η πραγματική γενναιοδωρία δεν έγκειται μόνο στο παρόν, αλλά στο παρελθόν και στο μέλλον.
Με μία σκανδαλώδη διάταξη την οποία αποκαλύπτει το www.koutipandoras.gr, η κυβέρνηση επιχειρεί να χαρίσει στην Τράπεζα Πειραιώς, φόρο ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που μισθοί και συντάξεις οδηγούνται στην κλίνη του Προκρούστη και οι έλληνες πολίτες καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.
Η σκανδαλώδης διάταξη εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχής πιστώσεων».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:
«Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 63Δ του ν. 3601/2007 στη βάση της αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων που ήδη υπάρχουν και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν για τη συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι οι διαδικασίες εξυγίανσης των τραπεζών έχουν στενή ομοιότητα με συγχώνευση ή απόσχιση και απορρόφηση κλάδου (ων) πιστωτικού ιδρύματος.
Η ισχύς της διάταξης καλύπτει όλες τις μορφές εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος από του χρόνου έναρξης ισχύος του άρθρου 63Δ, ώστε να λύσει χρονίζοντα προβλήματα στις εξυγιάνσεις των τραπεζών Proton, TT Bank και Αγροτικής καθώς και όσες πιθανώς θα γίνουν στο μέλλον».
Πιο απλά η εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς, «βαφτίζεται» από την κυβέρνηση ως «συγχώνευση», προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να μην πληρώσει καθόλου φόρο για τη μεταβίβαση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΑΤΕ. Ο ν. 2515/1997 που αφορά συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων ορίζει ρητά ότι απαλλάσσονται από κάθε είδους φορολογία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο
Το σκάνδαλο της εξαγοράς της ΑΤΕ από την Πειραιώς, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διααστάσεις. Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, σε παλαιότερο τεύχος πως η ΑΤΕ εξαγοράστηκε από την Πειραιώς έναντι εξευτελιστικού τιμήματος που άγγιζε τα 95 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή και ένα από τα ακίνητα της. Τι σημαίνει αυτο πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση χαρίζει φόρους στην Τράπεζα Πειραιώς πολύ υψηλότερους από ότι την αγόρασε.
Το HOT DOC είχε αποκαλύψει επίσης και όλη τη μεθόδευση που ακολούθησε το πολιτικό σύστημα και η ΤτΕ προκειμένου να απαξιωθεί η ΑΤΕ και να ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί.
Τα δωράκια όμως της κυβέρνησης προς την Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν τέλος. Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται και ο Οργανισμός Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας. Με την κατάργηση του Οργανισμού όμως καταργείται και το άρθρο 127, που προέβλεπε την καταβολή εισφορών στο Ταμείο Υγείας, το Εφάπαξ και τα ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Πιο απλά χαρίζονται στην Πειραιώς υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της ΑΤΕ, που θα έπρεπε κανονικά να αναληφθούν από την ίδια. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ποινικοποιεί τις οφειλές των απλών πολιτών από 5.000 ευρώ και πάνω.

Με τροπολογία της ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση επανασύσταση του OEK και του OEE.

Η κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. Και οι δύο Οργανισμοί ασκούσαν για χρόνια σοβαρό κοινωνικό έργο επιβαρύνοντας το κράτος και την πολιτεία ελάχιστα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, απλοί άνθρωποι του μόχθου περίμεναν σαν μάννα εξ ουρανού τις επιδοτήσεις των οργανισμών προκειμένου είτε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι είτε να αποπληρώσουν τα ενοίκιά τους.
Με τροπολογία της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (OEK) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (OEE).
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι ανάγκες της εργατικής τάξης για στέγαση, επιδότηση στεγαστικών δανείων και ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού και διακοπών, πολιτισμού και ψυχαγωγίας «είναι πρωταρχικές και κατεπείγουσες, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης».
Σε αντίθεση με την πρωτοφανή κυνικότητα και αναλγησία του Μνημονίου ότι «οι κοινωνικές δαπάνες που εξυπηρετούσαν οι δύο οργανισμοί είναι μικρής προτεραιότητας”».
Όπως υποστήριξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο Οργανισμοί «ουδόλως επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία δεδομένου ότι τα έσοδά τους προέρχονται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Για το λόγο αυτό οι βουλευτές κάνουν λόγο για «κατεπείγουσα ανάγκη επέκτασης» του ΟΕΚ και του ΟΕΕ.


Χρυσή πελάτης στη Λίστα Λαγκάρντ η οικογένεια Μανωλίδου

Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση από το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έχει στη διάθεση της ήδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής Άδωνι Γεωργιάδη εμφανίζεται ως «αντιπρόσωπος του πελάτη», Θεόδωρου Μανωλίδη, ο οποίος διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα HSBC αλλά και ράβδους χρυσού.
Σύμφωνα με το ιστορικό το οποίο διατηρεί η τράπεζα και το οποίο βρίσκεται πλέον μεταφρασμένο στην Προανακριτική της Βουλής, ο πελάτης του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος φέρει ως κωδική ονομασία MATHA12, στις 7 Ιουνίου του 2005 εμφανίστηκε στην τράπεζα σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη για να ενημερωθεί για το λογαριασμό του. Η τράπεζα τον ενημέρωσε πως ο λογαριασμός ήταν πιστωτικός, εξαιτίας εξόδων κίνησής του αλλά και ενοικίασης θυρίδας.
Ο πελάτης (δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τον κάτοχο του λογαριασμού ή για εκπρόσωπό του) δήλωσε ότι δεν το γνώριζε. Η Τράπεζα τον ενημέρωσε ότι προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί το λογαριασμό του έπρεπε να έχει ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Ο πελάτης ενημέρωσε την Τράπεζα ότι το περιεχόμενο της θυρίδας του ήταν ράβδοι χρυσού. Η Τράπεζα έδειξε διαθέσιμη να συνεργαστεί και να συζητήσει εκ νέου για τις δυνατότητες διατήρησης της θυρίδας και του λογαριασμού.
Ο πελάτης δήλωσε την ικανοποίησή του και ορίστηκε νέο ραντεβού για το τέλος Ιουλίου για μια συζήτησης σχετικά με ένα ποσό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία ο πελάτης τα μετέφερε στην Τράπεζα. Όπως σημειώνει ο υπάλληλος της Τράπεζας που καταγράφει το ιστορικό «ο πελάτης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος».
Μετά και την επίσημη μετάφραση της καρτέλας λογαριασμού στην HSBC με την οποία σχετίζεται ως «αντιπρόσωπος» η κα Μανωλίδου επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την παραμονή του συζύγου της κας Μανωλίδου, Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή της Βουλής και τη λειτουργία του ως εισαγγελέα στη συγκεκριμένη έρευνα.
Σοβαρό επίσης θέμα προκύπτει από την δημοσιοποίηση εγγράφων της Προανακριτικής Επιτροπής, από τον ίδιο τον Αδ. Γεωργιάδη, στο tweeter. Η πράξη αυτή και μόνο(να επιδεικνύει έγγραφα προανακριτικής έρευνας, παρ’ ότι ο ίδιος έχει εισαγγελικό ρόλο, και αυτό για να καλύψει τη σύζυγό του) αποτελεί παράβαση των όρων λειτουργίας της Επιτροπής και της Προανακριτικής διαδικασίας.
Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης δημοσιεύει το μισό έγγραφο αποκρύπτοντας το περιεχόμενο του άλλου μισού στο οποίο η σύζυγός του φαίνεται αντιπρόσωπος στον λογαριασμό, γεγονός που καθιστά επιτακτική την απομάκρυνσή του από την Προανακριτική Επιτροπή, ως άμεσα σχετιζόμενου με την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.



Αυτό το έγγραφο στοιχείο της δικογραφίας στην Προανακριτική Επιτροπή δημοσιοποίησε στο twitter πέρα από κάθε έννοια σεβασμού στους θεσμούς ο βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο έκρυψε το άλλο μισό που είναι αποκαλυπτικό. 

πηγη

Πτώση τζίρου στον κλάδο των υπηρεσιών

Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος στον τομέα των υπηρεσιών (με εξαίρεση τις υπηρεσίες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων) το δ΄ τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ότι η εξέλιξη των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών για το δ΄ τρίμηνο 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, έχει ως εξής:

- Υπηρεσίες ταχυδρομικών και ταχυ-μεταφορικών δραστηριοτήτων (-18,2%). - Υπηρεσίες εκδοτικών δραστηριοτήτων (-9,9%). - Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (-7,3%). - Υπηρεσίες πληροφορικής (-10,1%).

- Υπηρεσίες δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης (-17,3%).

- Υπηρεσίες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων (2,5%) - Υπηρεσίες δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών διαχείρισης (-3,5%). - Υπηρεσίες δραστηριοτήτων αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων παροχής τεχνικών συμβουλών (-12,6%).

- Υπηρεσίες διαφήμισης, έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων κοινής γνώμης (-13,2%).

- Υπηρεσίες άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (-2,9%).

- Υπηρεσίες δραστηριοτήτων σχετικών με την απασχόληση (-2,3%). - Υπηρεσίες δραστηριοτήτων σχετικών με την παροχή προστασίας και τη διενέργεια έρευνας (-8,3%).

- Υπηρεσίες δραστηριοτήτων καθαρισμού (-9,4%). - Υπηρεσίες διοικητικών δραστηριοτήτων γραφείου και στις υπηρεσίες δραστηριοτήτων υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις (-3%).

πηγη

Αντιδράσεις ΙΝΚΑ στη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ


Κατά της διατήρησης του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τάσσεται η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ΙΝΚΑ.

Υπενθυμίζει ότι προσέβαλε το «χαράτσι» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ, ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν το πληρώνει.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το κράτος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ζητά να διακόπτεται το ρεύμα, όταν δεν πληρώνεται το «χαράτσι». Ως εκ τούτου, το ΙΝΚΑ ενημερώνει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ίσως να μην μπορέσει να παραστεί με δικηγόρο στη συζήτηση για το θέμα και ζητά την οικονομική συνδρομή των πολιτών για τα έξοδα της δίκης.

Σημειώνει δε ότι «είναι βασικό μαζί με τις κινητοποιήσεις των Πολιτών-Καταναλωτών να υπάρχουν και οι δικαστικές ενέργειες» και παράλληλα καλεί τους πολίτες την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 9 το πρωί στον Άρειο Πάγο, επί της Λ. Αλεξάνδρας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

"ΕΜΕΙΣ" - ΝΑΙ ΕΣΕΙΣ


ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΑΣΙΝΟΛΑΜΟΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΕΜΕΙΣ"...!!!

Α) Κουλουμπαρίτση Νίκο, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΑΣΑ
Β) Μπασινά Στέφανο, Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Και από τα ακόλουθα πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ:

Α) Κουρουτό Μιχάλη, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο ΟΙΕΛΕ
Β) Ορφανό Νίκο, Πρώην Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β.
Γ) Σαλουφάκου Στάβυ, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο Ε.Κ.Α.
Δ) Στεκουλέα Μεταξία, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ
Ε) Φωτόπουλο Νίκο, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

"ΕΜΕΙΣ", Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων ονόμασαν την νέα συνδικαλιστική παράταξη οι 38 που αποσκίρτησαν από την ΠΑΣΚΕ (Φωτόπουλος, Σαλουφάκου, Κουρουτός, Ορφανός, Στικουλέα) οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν ηχηρό παρών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη 21-24 Μαρτίου. Η προσδοκία τους είναι να αποσπάσουν 3-4 έδρες και οραματίζονται ένα νέο αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα για μια σύγχρονη σοσιαλιστική κοινωνία, στηλιτεύοντας το συντεχνιακό και κομματικό συνδικαλισμό του παρελθόντος. Στη διάσκεψη της Χαλκίδας όπου συγκεντρώθηκαν, έκαναν σαφές ότι δεν έχουν το κ. Φωτόπουλο αρχηγό, αλλά πορεύονται ως παράταξη δημοκρατικά και ισότιμα...

 "ΕΜΕΙΣ" - ΝΑΙ  ΕΣΕΙΣ με τους μεγάλους αγώνες που κάνατε στα χρόνια του Μνημονίου μας κάνατε υπερήφανους για το ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα, για τα βολέματα, για τους διωγμούς των ανθρώπων που αντιδρούσαν στη τότε συνδικαλιστική αλητεία.

"ΕΜΕΙΣ"- ΝΑΙ  ΕΣΕΙΣ που αποφασίζατε απεργίες κάθε 3 μήνες για να μην πληγώσετε τα κομματικά σας αφεντικά.

"ΕΜΕΙΣ"- ΝΑΙ  ΕΣΕΙΣ που μετά από πολλά χρόνια, δόξα το ΘΕΟ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ότι υπήρχε συντεχνιακός και κομματικός  συνδικαλισμός, που όμως υπηρετούσατε πιστά για πολλά χρόνια. 

"ΕΜΕΙΣ"- ΝΑΙ  ΕΣΕΙΣ που την κάνετε... τώρα και θέλετε να μας πείσετε ότι θα αλλάξετε τα πράγματα και θα αγωνιστείτε, εδώ παλικάρια γελάμε!!!

Στην παραίτηση του από την θέση του πρόεδρου του Συνδικάτο εδώ  ( 22/02/2011 τότε τον φάγανε τα συντρόφια Λιαγούρης και σια ) ο κ. Κουλουμπαρίτσης  έγραψε : 



 Μέτα από 2 χρόνια πολλά άλλαξαν, ΕΣΕΙΣ όμως  δεν πρόκειται να αλλάξετε τίποτα.
   

Η τρόικα έφυγε, οι επενδυτές έρχονται (;)

Ηταν μια κρίσιμη εβδομάδα. Για τις αποκρατικοποιήσεις, με την αντικατάσταση Αθανασόπουλου και την έλευση του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Μίλερ. Για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αφού τα τηλεφωνήματα Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έπεσαν βροχή ώσπου ο πρώτος έφυγε για τη Σύνοδο Κορυφής.
Πριν φύγει όμως ο Σαμαράς για Βρυξέλλες έφυγε η τρόικα από την Αθήνα, καθώς η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση απέβη άκαρπη. Τα ερωτηματικά λοιπόν είναι πολλά, πόσω μάλλον που η οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση και η κοινωνία είναι στα όριά της. Η απειλή μιας απρόβλεπτης κοινωνικής ανάφλεξης εξακολουθεί να είναι το σενάριο-εφιάλτης. Δεν είναι όμως το μόνο σενάριο.  Την ώρα που η χώρα αναστενάζει, οι αναλυτές των μεγάλων ξένων funds που επισκέπτονται τον τελευταίο καιρό την Αθήνα έχουν - μέσα στην απόλυτη μαυρίλα που μας περιβάλλει - τα δικά τους σενάρια για την Ελλάδα. Και είναι θετικά. Αυτό έχει να κάνει με το πώς βλέπουν τη χώρα αλλά και τις συνολικές εξελίξεις στην Αμερική, στην Ευρώπη και στη διεθνή οικονομία. Το παρασκήνιο των επαφών τους δίνει μια διαφορετική πιο φωτεινή εικόνα.
Την ίδια ώρα, μια ματιά στα ενδότερα της κυβέρνησης και στο πώς χειρίζεται την κατάσταση ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φανερώνει έναν πανταχού παρόντα και όχι απαισιόδοξο Πρωθυπουργό, έστω κι αν η πραγματικότητα είναι ζοφερή και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες. Αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος ελλοχεύει πάντα το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού. Εξού και η σημασία που δίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις - δεύτερο κρας τεστ για την κυβέρνηση των τριών μετά το πακέτο των 13,5 δισ. Κάπως έτσι έχουμε παράλληλες πραγματικότητες που εκτυλίσσονται συγχρόνως στην ίδια πόλη. Μαζί συγκροτούν ένα καλειδοσκόπιο με φωτεινά αλλά και σκούρα χρώματα που δίνει, επιλεκτικά, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της στιγμής.  
Ψαροφαγία και αισιοδοξία
Βραδάκι, μεσοβδόμαδα, στον Θαλασσινό, την γκουρμέ ψαροταβέρνα στο τέρμα της Συγγρού, μια μεγάλη παρέα έχει πιάσει το τραπέζι στο βάθος. Μιλούν στην «οικουμενική γλώσσα», δηλαδή στα αγγλικά. Κάποιοι είναι Ελληνες, αλλά είναι προφανές ότι μια μελαχρινή κυρία και τρεις κύριοι είναι ξένοι. Ο ακροατής που μπορεί να πιάσει αποχρώσεις μπορεί να συλλάβει προφορά Νέας Υόρκης, αγγλικά ανώτερης αστικής τάξης, αλλά και εκφορά αγγλικής με τόνους από Σκανδιναβία. Πράγματι η ομάδα είναι πολυεθνική, αλλά εκπροσωπεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου με κεφάλαια διαχείρισης εκεί κοντά στο τρισεκατομμύριο.
Είναι το τελευταίο βράδυ των επισκεπτών στην Αθήνα όπου έχουν περάσει αρκετές ημέρες. Την επομένη άλλοι φεύγουν για Μαδρίτη - συνεχίζοντας την τουρνέ στον ευρωπαϊκό Νότο - άλλοι για Νέα Υόρκη κι άλλοι για Λονδίνο. Η εντύπωσή τους από την Ελλάδα; Θετική.
Η αλήθεια είναι ότι είχαν έρθει ξανά το καλοκαίρι. Και τότε η εκτίμησή τους ήταν πως κριτήριο για το αν θα έπρεπε να τοποθετηθεί το fund σε ομόλογα και μετοχές στη χώρα μας ήταν «το αν θεωρείς ή όχι ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα». Εννέα μήνες αργότερα η εκτίμησή τους έχει δικαιωθεί. Το τρίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη φαίνεται να πατάει καλά. Το πακέτο μέτρων 13,5 δισ. ψηφίστηκε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν, η κυβέρνηση στάθηκε.
Η Ελλάδα ζει αυτό που ζει πρώτη φορά. Αλλά κάποιοι από τους ξένους έρχονται από Αργεντινή. Είναι βετεράνοι της «τεκίλα κράισις» του Μεξικού τη δεκαετία του '90 και της ασιατικής γρίπης. Το θέαμα δεν τους είναι πρωτόγνωρο.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουν γίνει όλα σωστά. Οπως απέδειξε και το παράδειγμα των χωρών της Ασίας πριν από δεκαπέντε χρόνια, όσο πιο γρήγορα κάνεις τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο πιο γρήγορα βγαίνεις από την κρίση. Αν αργήσεις είναι πολύ χειρότερα. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της «υπερκόπωσης της λιτότητας», όπως λένε. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα είναι ελπιδοφόρος. Γιατί; Διότι υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και διότι «δεν χρειάζεται να γίνουν όλα αμέσως για να ξαναπάρει μια χώρα μπροστά».
Το παράδειγμα του Μεξικού - μιας από τις πιο δυναμικές οικονομίες του G20 - είναι χαρακτηριστικό: κάποια πράγματα έγιναν γρήγορα, κάποια δεν έχουν γίνει ακόμη. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα κρίσιμη δεν είναι η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του Δημοσίου, αλλά το να πάψει αυτό να μπλοκάρει την αγορά. Κρίσιμο είναι επίσης να ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να δοθεί ένα μήνυμα διεθνώς ότι η δομή της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξει.
Η αισιόδοξη ματιά στην Ελλάδα έχει όμως να κάνει και με το ότι το διεθνές αφήγημα είναι πιο φωτεινό. Τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει πλεόνασμα ρευστότητας. Η ανάκαμψη των ΗΠΑ - «ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε στην κρίση το 2007» - ανοίγει την όρεξη για ρίσκο, άρα μετοχές, και δημιουργεί την προσδοκία ότι η Αμερική θα τραβήξει έξω από τον λάκκο την Ευρώπη, ακριβώς όπως την έριξε εκεί πριν από πέντε χρόνια. Η κακή διεθνής συγκυρία δεν είναι άσχετη με το ότι «έπεσε» η Ελλάδα το 2010. Και με αντίστροφη ματιά, ένα καλύτερο κλίμα κάνει τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία πιο εύκολες.

Τα δύο τηλέφωνα του Σαμαρά
Εχει δύο κινητά - αλλά κανένα δεν είναι smartphone. Από αυτά ενημερώνεται διαρκώς για τα πάντα. Το καντράν τού ενός φωτίζεται καθώς ένα κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα του γράφει: «Σώσαμε τα τρία από τα τέσσερα του Εργασίας». Ο ίδιος τηλεφωνεί σε υπουργούς για λεπτομέρειες χειρισμών άλλων θεμάτων - ας πούμε τα φάρμακα. Ή δέχεται κλήση από τον Βαγγέλη Βενιζέλο που τον αναζητεί.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει στη σχολή πολιτικής που επιμένει ότι η «ταχύτητα σκοτώνει», δηλαδή ότι οι χρόνοι αντίδρασης στα γεγονότα πρέπει να είναι πολύ γρήγοροι, αλλά και ότι, ακόμη κι όταν είσαι πρωθυπουργός, δεν πρέπει να απομονώνεσαι. Το ένα από τα δύο κινητά - που το έχουν περισσότεροι - δέχεται και SMS ευρύτερης λήψης, με τον Σαμαρά να ρίχνει κλεφτές ματιές και να χαμογελάει. Ο Πρωθυπουργός τηλεφωνεί σε έναν πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (από την Πελοπόννησο) που έχει περιπέτειες με την υγεία του για να πάρει νέα του - τα οποία αξιολογεί με ακρίβεια ως υιός γιατρού.
Οπως οι γάλλοι πρόεδροι - τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και ο Φρανσουά Ολάντ - που δεν αποχωρίζονται ποτέ τα κινητά που είχαν και τα χρησιμοποιούν σε κάθε ευκαιρία, έτσι και ο Σαμαράς είναι οπαδός της αμεσότητας. Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο τέλος μιας φορτωμένης ημέρας, ο Πρωθυπουργός έχει κάνει ένα «πιτ στοπ» έξω για γρήγορο φαγητό καθ' οδόν προς το σπίτι του στην Κηφισιά. Κάθεται - χωρίς ασφάλεια - σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε άλλα τραπέζια όπου κάθονται απλοί συνδαιτυμόνες και καμιά φορά ανταλλάσσει δυο κουβέντες μαζί τους.
Για Πρωθυπουργό μιας χώρας που έχει τόσο βάρος στους ώμους του, ο Σαμαράς δεν το δείχνει. Ισως γιατί «το θάρρος», κατά τη γνωστή έκφραση του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, «είναι το να είσαι χαλαρός σε συνθήκες πίεσης». Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία είναι η πιο κρίσιμη. Ο Πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ. Επειδή στην πολιτική όλα είναι πρακτικά, η αντικατάσταση του Αθανασόπουλου από τον Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ έχει γίνει γρήγορα μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς να φανεί ότι το Μαξίμου έχει αναζητήσει και άλλες λύσεις προτού καταλήξει στη μετακίνηση του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Το θέμα είναι να μη χαθεί χρόνος και να παρθούν γρήγορες αποφάσεις, σε αντίθεση με τις φοβίες της «Δεξιάς του Κολωνακίου», η οποία αντιμετωπίζεται με αιώνια περιφρόνηση από τον Σαμαρά.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ». Ο Πρωθυπουργός έχει αίσθηση της δημόσιας ατμόσφαιρας κι ότι «ακόμη και με κόκκινο να περάσει ένα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επισείει τον κίνδυνο της εξάντλησης της δικαστικής αυστηρότητας». Αρα η αντικατάσταση Αθανασόπουλου ήταν δεδομένη. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει προβληματισμός για το αν μια δικαστική διερεύνηση για μια υπόθεση του 2009 μπορεί να βάζει φρένο σε κρίσιμους χειρισμούς το 2013.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε νόμο που να καλύπτει πρόσωπα που έχουν δημόσιες θέσεις σε περίπτωση που έχουν δικαστικές περιπέτειες, επιτρέποντας την παραμονή στην καρέκλα τους όσο δεν υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση. Είναι ένας τρόπος να μην υπάρξει παρεμβολή στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η εν Ελλάδι πολλή αργή διαδικασία απονομής της. Αλλωστε, η υπόθεση Ταπί δεν έχει εμποδίσει την Κριστίν Λαγκάρντ να είναι επικεφαλής του ΔΝΤ - και πριν από αυτό υπουργός Οικονομίας - ωσότου υπάρξει τελική κρίση της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Λειαίνοντας τη λιτότητα
Και η τρόικα; Ο Πρωθυπουργός δεν ανησυχεί για τις δόσεις. Συγχρόνως όμως φέρεται αποφασισμένος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα διεκδικήσει κρίσιμες ελαφρύνσεις και διευθετήσεις, αλλά και μια λύση για το Δημόσιο που να μην είναι απλό τσεκούρι. Ο Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία θα ήθελε να δει την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και να εξασφαλίζει βελτιώσεις όχι για το χρέος - αλλά για πράγματα που νιώθει στο πετσί του ο απλός πολίτης. Εξού και η επιμονή για να μπει ένα φρένο στο χαράτσι μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Η συναίσθηση υπάρχει ότι το μέσο νοικοκυριό είναι στα όριά του.
Την ίδια ώρα, πάντως, η διαπραγμάτευση με την τρόικα - έναν τριμερή ad hoc οργανισμό - αποδεικνύεται συχνά μια χαώδης κατάσταση. Με τα εν Αθήναις στελέχη της να λειτουργούν ως γραφειοκράτες που αναφέρονται σε διαφορετικούς οργανισμούς που δεν έχουν πάντα συναντίληψη για τα πράγματα. Ακόμη περισσότερο: δεν πρόκειται για στελέχη κυβερνήσεων, που σημαίνει ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν απευθείας εικόνα για το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Αρα οι πολιτικές διευθετήσεις εκ των άνω δεν είναι ακριβώς αυτονόητες.

ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ. Το ενδιαφέρον είναι ότι έπειτα από δύο πρωθυπουργούς - τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου - που προτιμούσαν να συμπεριφέρονται ως πρόεδροι και να μένουν σε απόσταση από τα πράγματα, ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Είναι ένας Πρωθυπουργός πανταχού παρών που αναμειγνύεται σε όλα - συνήθως με ένα πονηρό μειδίαμα. Στην πραγματικότητα, ο Σαμαράς είναι ένας Προμηθέας λυόμενος που επιχειρεί να πυροδοτεί διαρκώς την κυβέρνησή του.   

Το ντόμινο του Νότου
«Αν δεν ξανάρθει η ανάπτυξη του χρόνου τέτοια εποχή, οι κυβερνήσεις του Νότου δεν στέκονται και οι Γερμανοί το ξέρουν». Το λέει ένας από τους αναλυτές των ξένων funds. Το σενάριο των αγορών είναι ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά η Ευρώπη απελευθερώνεται. Το Βερολίνο έχει επεξεργαστεί τις ιδέες - από ευρωομόλογο έως Ταμείο Διαχείρισης Χρεών - αλλά έχει επιβληθεί εμπάργκο προς το παρόν. Κανείς δεν μιλάει για αυτές. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά, η εκτίμηση είναι ότι πάμε για μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών - «με την παρουσία του Στάινμπρουκ να είναι το άλλοθι για να κάνει η Μέρκελ τη στροφή της».
Φυσικά, εξηγείται, σε ό,τι αφορά τα δάνεια της τρόικας οι Γερμανοί είναι κάθετοι: «Κάθε ευρώ θα αποπληρωθεί, αλλά αυτό δεν αποκλείει επιμήκυνση σε χρονικό βάθος ακόμη και σαράντα χρόνων». Τι σημαίνει η προοπτική αυτή για την Ελλάδα; Οτι δικαιολογείται η αισιοδοξία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί επιλογή ο εγκλωβισμός στην ακινησία. Ή, ακόμη χειρότερα, μια πολιτική αναμονής έως τον Σεπτέμβριο. Ο Σαμαράς το ξέρει. Ολοι θεωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις ως ορόσημο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ένα από τα πράγματα που ο Ταγίπ Ερντογάν είπε κατ' ιδίαν στον έλληνα Πρωθυπουργό είναι ότι στην Τουρκία, που βρέθηκε κι αυτή προ δεκαετίας στο στενό μαρκάρισμα του ΔΝΤ, «τα πράγματα ξεμπλοκαρίστηκαν μόνο όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις». 

τα ΝΕΑ

Κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου αλλά η ελληνική νομοθεσία τους λέει "STOP"

Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του; Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου, που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση.
Ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός... συνόρων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που "γεννήθηκε" στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.
"Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!", αναφέρει ο ΣΚΑΙ.
Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.
Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.
Όμως, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί δηλαδή ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει.
"Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να  γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο", σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος.
Πηγή: gr.news.yahoo.com

"Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι επιτεύξιμοι"

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν εφικτοί, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η οποία αναδεικνύεται ως μια επιτυχημένη εξυγίανση, δήλωσε σήμερα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο.
Στην Ιρλανδία "τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν οδυνηρά, αλλά πιο διαχειρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά", ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμά του ο ανώτερος Διευθυντής Ευρώπης του Ινστιτούτου Τζέφρι Άντερσον, καθώς η Ιρλανδία επέστρεψε χθες με επιτυχία στις αγορές των 10ετών ομολόγων ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια.
"Οι στόχοι αυτοί ήταν επιτεύξιμοι εν αντιθέσει με αυτούς που τέθηκαν στην Ελλάδα οι οποίοι δεν ήταν", πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας ανέστειλαν τον καθιερωμένο έλεγχο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που θα άνοιγε την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €2,8 δις, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν αρκετά τεχνικά ζητήματα.
Ο κ. Άντερσον υποστήριξε πως δίνοντας κάποια επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα θα εξοικονομήσει χρήματα σε κατοπινό στάδιο. "Η εφαρμογή του ιρλανδικού παραδείγματος στην Ελλάδα που θα υποβοηθούσε στην επιστροφή της ανάπτυξης, θα χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη χρηματοδότηση", συμπλήρωσε.
"Το τελικό κόστος, ωστόσο, θα ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που απαιτείτο τελικά αν το ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται και παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους", κατέληξε.

Ερχονται αλλαγές στα ΚΤΕΛ

Τρεις νέες κατηγορίες υπεραστικών γραμμών προκύπτουν από το νομοσχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Μία από τις κατηγορίες θα είναι επιδοτούμενη και θα περιλαμβάνει τις άγονες γραμμές. Στη δεύτερη, οι γραμμές θα ανατίθενται με διαγωνισμό, αλλά δεν θα επιδοτούνται. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα πλήρως απελευθερωμένα δρομολόγια, με εισιτήρια που θα καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά.

Της Μαρίας Μόσχου
Την απελευθέρωση ορισμένων υπεραστικών δρομολογίων τα οποία θα ανατίθεται σε ανάδοχους ύστερα από σχετική αίτηση και θα διαμορφώνουν ελεύθερα την τιμολογιακή τους πολιτική προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ που αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε κερδοφόρες και άγονες, αλλά και την κατάτμηση τους σε τρεις κατηγορίες κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια από τις οποίες κάποιες θα είναι επιδοτούμενες, άλλες με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και άλλες απελευθερωμένες (συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με συγκοινωνιακούς κόμβους) με ταυτόχρονη απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει το καθορισμό των διαδικασιών ανάθεσης του υπεραστικού έργου με τρόπο σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Οι συμβάσεις με τους αναδόχους που θα υπογράφονται με το Δημόσιο θα είναι έως δεκαετούς διάρκειας. Το κράτος που μέχρι τώρα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα ΚΤΕΛ, στο εξής θα μπορεί να επιβάλει πλαφόν μόνο στα εισιτήρια των γραμμών που θα βγαίνουν σε διαγωνισμό. Αυτό θα γίνεται μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού φορέα εποπτείας και ελέγχου. Το σχέδιο για την απελευθέρωση των σημερινών υπεραστικών οδικών συγκοινωνιών προβλέπει την οργάνωσή εταιρικών σχημάτων, τα οποία θα μπορούν να μετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάθεση δρομολογίων ανά την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι σήμερα ανά την Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.
Οι κατηγορίες
Το νέο σχέδιο οργανώνεται σε επίπεδο περιφέρειας και με βάση γεωγραφικά κριτήρια προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών σε τρεις κατηγορίες: Τις άγονες γραμμές με επιδότηση, τις γραμμές χωρίς επιδότηση και τις απελευθερωμένες γραμμές.
Ειδικότερα:
1. Αγονες και επιδοτούμενες: Υποχρέωση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης και αποζημίωση.
2. Γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης χωρίς αποζημίωση.
3. Απελευθερωμένες γραμμές όπου μπορεί να διεκδικεί ο οποιοσδήποτε. Στις απελευθερωμένες γραμμές η τιμολογιακή πολιτική και τα εισιτήρια θα διέπονται από τους όρους της ελεύθερης αγοράς.
Κατηγορία 1η: Οι γραμμές με επιδότηση είναι αυτές που θα συνδέουν κάθε τοπική και δημοτική ενότητα με το πλησιέστερο γεωγραφικό κέντρο μιας δημοτικής ενότητας. Σ΄ αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι γραμμές που εκτελούνται είτε με αστική είτε με δημοτική συγκοινωνία. Θα είναι γενικά γραμμές με μικρό μήκος διαδρομής, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τις υφιστάμενες συγκοινωνιακές συνδέσεις, καθώς σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω ότι κρίνονται οικονομικά ασύμφορες.
Κατηγορία 2η: Για τις γραμμές χωρίς αποζημίωση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης θα γίνονται οι εξής συνδέσεις:
Οι δημοτικές ενότητες με τα κέντρα των καλλικρατικών δήμων και στη συνέχεια με τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων δηλαδή το υφιστάμενο ενδονομαρχιακό δίκτυο. Επίσης εξασφαλίζει τις συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων εντός κάθε περιφέρειας.
Τα κέντρα των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Κατηγορία 3η: Αφορούν τις διαπεριφερειακές συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων καθώς και κέντρα περιφέρειας που δεν συνδέονται σήμερα εξαιρουμένων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αφού αυτές περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία. Οι γραμμές αυτές παρέχονται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.
Διαδικασίες Ανάθεσης
Στις δύο πρώτες κατηγορίες υπηρεσιών η ανάθεση γίνεται μέσω διαγωνισμών, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις η ανάθεση θα μπορεί να γίνει και απευθείας εφόσον όμως η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή εφόσον η σύμβαση αφορά εκτέλεση μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χλμ. Η ανάθεση θα γίνεται με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς και αφού έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα των φορέων.
Οι αρχές που θα προχωρούν στην ανάθεση των συμβάσεων θα είναι οι περιφερειακές διοικήσεις και θα εξετάζουν κριτήρια όπως ο όγκος μεταφορικού έργου, το κόστος των υπηρεσιών σε σχέση με την τιμή, η ποιότητα του μεταφορικού έργου (στόλος, οχήματα, κ.λπ,.). Οι γραμμές αυτές σχεδιάζονται και ορίζονται από την Περιφέρεια βάσει των κριτηρίων που θέτει η Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή, η οποία συστήνεται για το σκοπό αυτό.
Απελευθερωμένες γραμμές
Οι απελευθερωμένες γραμμές καθορίζονται γεωγραφικά από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή ώστε να καλύπτονται οι διαπεριφερειακές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν εκτός από συνδέσεις μεταξύ των αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους όπως λιμάνια, αεροδρόμια, κ.λπ.
Παράλληλα η Αρχή θα μπορεί να εξετάζει οποιαδήποτε άλλη πρόταση σύνδεσης των αστικών κέντρων διαφορετικών περιοχών μεταξύ τους. Η έναρξη λειτουργίας της γραμμής γίνεται με την υποβολή αίτησης φακέλου η οποία εξετάζεται από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία εκδίδει την προβλεπόμενη άδεια με διάρκεια ισχύος έως πέντε έτη.
Ο ρόλος της Ανώτατης Συγκοινωνιακής Αρχής συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή με σκοπό τον καθορισμό των γραμμών των δύο πρώτων κατηγοριών που εισηγείται η περιφέρεια. Ταυτόχρονα καταρτίζει τα πρότυπα τεύχη των διαγωνισμών για τις υπηρεσίες αποκλειστικού δικαιώματος με ή χωρίς αποζημίωση. Η ανώτατη συγκοινωνιακή αρχή αναλαμβάνει ουσιαστικά τη διαμόρφωση του πλαισίου των υπεραστικών συγκοινωνιών, αλλά και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την οργάνωση τους, όπως τιμολογιακή πολιτική, υποδομές, κ.λπ.
Αττική
Τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής θα προκαλέσει η υλοποίηση του νόμου για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ καθώς στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προβλέπεται ότι τα ΚΤΕΛ θα ενταχθούν στο σύστημα επιδότησης διεκδικώντας κομμάτι της πίττας που μέχρι σήμερα παίρνουν μόνο οι συγκοινωνιακοί φορείς.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδοτούμενες γραμμές δεν θα πρέπει να εκτελούνται είτε από αστική είτε από δημοτική συγκοινωνία με πολλές γραμμές στην Αττική να οδηγούνται σε εγκατάλειψη. Σημειώνεται ότι σήμερα παρατηρείται κάλυψη γραμμών εκτός του κέντρου της Αθήνας τόσο από τα ΚΤΕΛ όσο και από τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.
Ο νόμος Ρέππα για τις συγκοινωνίες, ο οποίος τελικά δεν εφαρμόστηκε προέβλεπε τις συμπράξεις των ΚΤΕΛ με την τότε ΕΘΕΛ. Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν την «σύμπραξη » αυτή αναγκαία προκειμένου να πάψει η αλληλοκάλυψη περιοχών εκτός κέντρου. Στην περίπτωση αυτή η ΟΣΥ θα μείωνε σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα καθώς οι μεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν σήμερα πολλές λεωφορειακές γραμμές δημιουργούν μεγάλες δαπάνες τόσο σε προσωπικό όσο και υπερωριακή απασχόληση αλλά και καύσιμα.
Την ίδια στιγμή τα ΚΤΕΛ θα σταματούσαν να εισέρχονται στον αστικό κλοιό δημιουργώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Με μακρά ιστορία από το 1952
Τα ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων) είναι ιδιότυπες μεταφορικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν όλες τις δημόσιες τακτικές οδικές μεταφορές της χώρας μας (εκτός των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και τμήματος της Ρόδου). Με τον Νόμο 2119/1952 δημιουργήθηκαν τα ΚΤΕΛ σε κάθε νομό, με ορισμένη για κάθε ένα ΚΤΕΛ δικαιοδοσία και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, κατόπιν αδείας από την πολιτεία, εκτελούσαν συγκοινωνία και κάλυπταν τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Στη συνέχεια με το ΝΔ 102/1973 παίρνουν τη μορφή των ΚΤΕΛ, που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες και ακολούθως με τον Νόμο 2163/2001, θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΤΕΛ τα οποία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες.
Το ΚΤΕΛ αποτελεί από τον νόμο ηθελημένη (αναγκαστική) κοινή διοίκηση και διαχείριση περισσότερων ατομικών ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή θεωρείται μια κατηγορία «αναγκαστικού συνεταιρισμού» με κύριο οργανωτικό χαρακτηρισμό την ιδιοκτησία των λεωφορείων να ανήκει στους ιδιοκτήτες μετόχους και η χρήση στο νομικό πρόσωπο του ΚΤΕΛ Α.Ε. το οποίο είναι αρμόδιο για την οργάνωση της μεταφοράς των επιβατών.
Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 62 ΚΤΕΛ, που εξυπηρετούν το σύνολο της χώρας. Κάθε νομός έχει το δικό του ΚΤΕΛ με ορισμένο έργο, δηλαδή συγκεκριμένες γραμμές. Τα ΚΤΕΛ, αν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τελούν υπό την άμεση εποπτεία του κράτους, το οποίο καθορίζει τις τιμές των εισιτηρίων.
Ενοποιημένος σταθμός
Σε τροχιά ...υλοποίησης έχει μπει και ο ενοποιημένος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα όπου πρόκειται να μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων.
Το Μάιο του 2012 υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ το δήμο Αιγάλεω, και την ηγεσια των ΚΤΕΛ. Στόχος η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων και ο οποίος θα δώσει παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Επιδίωξη είναι ο νέος σταθμός να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, Ι.Χ., ταξί). Το έργο αυτό αποτελεί κατ' ουσίαν ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει μέσω διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και ιδιωτών (παραχωρησιούχος).
Σήμερα η επιβατική κίνηση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε αναχωρήσεις και αφίξεις, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 την ημέρα. Εκτιμάται όμως ότι με τη μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό, αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τλ.), θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες ημερησίως, τροφοδοτώντας και το μετρό.
Τα επτά σημεία του νομοσχεδίου

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.

Με το σχέδιο νόμου το υπεραστικό έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Οι γραμμές που χαρακτηρίζονται άγονες και σήμερα δεν εκτελούνται γιατί είναι οικονομικά ασύμφορες, θα επιδοτούνται και θα ανατίθενται με διαγωνισμό.

Οι γραμμές που υλοποιούνται σήμερα και αφορούν κυρίως τις συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανατίθενται επίσης με διαγωνισμό.

Οι γραμμές που απελευθερώνονται είναι οι διαπεριφερειακές συνδέσεις και οι συνδέσεις με λιμάνια και αεροδρόμια και θα ανατίθεται με αίτηση του ενδιαφερομένου.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα λαμβάνουν άδειες διάρκειας έως δέκα έτη, ενώ οι απελευθερωμένες γραμμές άδεια ισχύος έως πέντε έτη.

Συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία θα εκδίδει τις άδειες των γραμμών που απελευθερώνονται.




HΜΕΡΗΣΙΑ

Πωλούν και αρχαίο ναό!

Οι περισσότεροι το έλεγαν για πλάκα ότι έτσι όπως το πάνε θα αρχίσουν να πουλάνε και τις αρχαιότητες. Όμως πλάκα- πλάκα, βγαίνει στο σφυρί και ένας αρχαίος ναός!

Για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως καταγγέλλει η κίνηση πολιτών Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, θα πουληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και αρχαίος ναός και συγκεκριμένα ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, που βρίσκεται μέσα στην πλαζ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Πρόκειται για τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης). Και αυτό το σημαντικότατο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς - που για να το επισκεφθεί κάποιος πρέπει να πάρει άδεια από τον ιδιοκτήτη του Αστέρα - έχει ενταχθεί μαζί με το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση και μπορεί να βρεθεί σε χέρια ιδιωτών!
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής με αιχμή την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση, τους 300 βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα και τις δικαστικές αρχές να δράσουν άμεσα προκειμένου:
-Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου ( αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα δεμένος
-Να απαλλοτριωθεί το ταχύτερο δυνατόν ο χώρος των μνημείων και να έχει αυτόνομη είσοδο, όπως όλα τα μνημεία.
Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία το 1926 και το 1927. Έχει σχήμα παραλληλόγραμμο και είναι διαστάσεων 13 Χ 7 μέτρα. Αποτελείται από μια σειρά κιόνων που περιβάλλει τον ναό περιμετρικά, με έξι κίονες σε κάθε πλάγια πλευρά και τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές. Επτά περίπου μέτρα μπροστά από την είσοδο του ναού βρίσκεται ο βωμός του οποίου σώζεται η θυμέλη.

Ο ΕΟΠΥΥ διώχνει 1.100 γιατρούς

Τη στιγμή που ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ δεν βρίσκει γιατρό να τον δει, ο πρόεδρος του υπερ-Ταμείου Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος σε επίσημο έγγραφό του προς το διοικητικό συμβούλιο, που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», προτείνει την καταγγελία των συμβάσεων ακόμη 1.100 γιατρών, προκειμένου να είναι εντάξει με την τρόικα: «Είναι μνημονιακή υποχρέωση η μείωση του αριθμού των γιατρών», όπως αναφέρει στην «πρόταση επανασχεδιασμού παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων»!

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με πρόσχημα τη μια ότι γιατροί δεν έχουν καταθέσει τις καταστάσεις των πραγματοποιηθεισών επισκέψεων και την άλλη ότι πρέπει να συμβληθεί με άλλες απαραίτητες ειδικότητες προτείνει: «Την καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών που δεν έχουν υποβάλει το τελευταίο τρίμηνο καταστάσεις με πραγματοποιηθείσες επισκέψεις ασφαλισμένων του Οργανισμού (περίπου 1.100 γιατροί) καθως και «τη σύσταση επιτροπής με σκοπό την αξιολόγηση του ενδεχόμενου καταγγελίας συμβάσεων των γιατρών που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση μέχρι 30% των επισκέψεων (200 ή 150) για τις οποίες μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να συμβληθεί ο Οργανισμός με ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη»!

Ολόκληροι νομοί της χώρας στερούνται κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες και το υπουργείο Υγείας, αντί να αυξήσει, συνεχώς μειώνει τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ακάλυπτο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

«Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου, όπως αυτή του παιδιάτρου που λείπει από 21 νομούς ή του καρδιολόγου που δεν υπάρχει σε 8 νομούς, και το υπουργείο Υγείας σκέφτεται τη μείωση του αριθμού των γιατρών. Αλλες ειδικότητες έχουν γίνει δυσεύρετες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία. Ακόμη και στους λίγους νομούς όπου υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Αυτή είναι η κατάσταση. Είναι δυνατόν να συζητάμε για περαιτέρω μειώσεις;», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Ελευθερίου, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.–ΕΟΠΥΥ).

Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ, είναι 4.200. Με τη νέα μείωση θα μετράμε 3.100 για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το υπερ-Ταμείο δεν έχει πληρώσει τους γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2012, ενώ για κάθε επίσκεψη ο γιατρός αμείβεται με 10 ευρώ από τα οποία του μένουν τα 6,5. Προ ΕΟΠΥΥ όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί ήταν συμβεβλημένοι με τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Οργανισμό και η αμοιβή για κάθε επίσκεψη ήταν 16 ευρώ συν τις κρατήσεις (20 ευρώ μεικτά). «Είναι μια πολιτική επιλογή μείωσης του αριθμού των γιατρών, ανύπαρκτων κινήτρων, εξαθλίωσής μας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ.

Το Μνημόνιο όντως μιλά για μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% το 2013 και 10% το 2014. Μπορεί ο ασφαλισμένος να μη βρίσκει γιατρό, αλλά το υπουργείο Υγείας βρίσκει τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα.

πηγη

Υστατο επιχείρημα η ζωή τους!

Μια εβδομάδα απεργία πείνας συμπληρώνουν σήμερα 7 σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Η διαμαρτυρία τους αποτελεί το έσχατο μέσο πάλης ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει το κλείσιμο της σχολής και τη συγχώνευσή της με το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Κλεισμένοι στη σχολή τους, που παραμένει κλειστή στο πλαίσιο των γενικευμένων κινητοποιήσεων στα ΤΕΙ, κοιμούνται στο πάτωμα ή στα θρανία με κουβέρτες και υπνόσακους και πίνουν μόνο υγρά. Παρακολουθούνται από γιατρό, είναι υγιείς, αν και έχουν τις πρώτες ενοχλήσεις. Ηδη δύο από τους εννιά αρχικά απεργούς πείνας διέκοψαν την τέταρτη ημέρα, λόγω προβλημάτων υγείας.

Μιλήσαμε με τον 26χρονο Γιώργο Μαγλουσίδη, τον μεγαλύτερο της παρέας, οι υπόλοιποι είναι μόλις 20 χρόνων: «Ζητάμε το αυτονόητο: Να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι. Ζητάμε να παραμείνει το Τμήμα μας όπως είναι ή τουλάχιστον να μπούμε στο στάδιο μεταβατικότητας, όπως έχουν μπει άλλες σχολές που είναι υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση. Τέλος, αν μας μετακινήσουν, να πάμε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανήκει οργανικά το ΤΕΙ.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε από τη Βόρεια Ελλάδα και επιλέξαμε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να είμαστε κοντά στην οικογένειά μας. Η δεύτερη αιτία είναι ότι είναι ένα πολύ δυνατό ΤΕΙ. Πρόσφατα βραβεύθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ειδικά το Τμήμα μας πήρε πολύ καλό βαθμό σε διεθνή αξιολόγηση, έχει επαγγελματική απορρόφηση και υψηλή ειδίκευση, σε έναν τομέα που η Ελλάδα διαπρέπει στις εξαγωγές».

Ο Γιώργος είναι ένας από τους 152 ενεργούς σπουδαστές του ΤΕΙ σε σύνολο 500 εγγεγραμμένων, καθώς το Τμήμα σταμάτησε να δέχεται σπουδαστές από το 2011, με απόφαση του τότε υφυπουργού παιδείας Γ. Πανάρετου. «Προσφύγαμε στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση, όμως ακόμα περιμένουμε να εκδικαστεί». Η απόφαση της απεργίας πείνας μοιάζει ακραία, για τους σπουδαστές όμως είναι το τελευταίο τους όπλο: «Είχαμε κάνει τα πάντα: Καταλήψεις, πορείες, διαμαρτυρίες, συμμετείχαμε σε όλα τα συλλαλητήρια. Ομως δεν είδαμε ανταπόκριση. Και επειδή δεν είμαστε άνθρωποι της βίας, προτιμήσαμε αυτό το μέσο πάλης, για να μας ακούσουν επιτέλους. Ομως, αν και στείλαμε από την πρώτη μέρα επιστολή στον υπουργό Παιδείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία απάντηση».

Τους συμπαραστέκονται από την πρώτη μέρα το διοικητικό προσωπικό και συμφοιτητές τους, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, ενώ τους επισκέφθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης είναι όλοι άφαντοι, όχι μόνο τώρα, αλλά όλο το διάστημα των κινητοποιήσεων», μας λέει ο Γιώργος. Η απεργία πείνας των σπουδαστών κίνησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ τις κινητοποιήσεις τους καλύπτει σταθερά το τοπικό κανάλι της Χαλκιδικής Super TV. «Μας ενόχλησαν πολύ κάποια ειρωνικά άρθρα και σχόλια σε ιστοσελίδες. Επειδή κάποιοι από εμάς είναι λίγα παραπάνω κιλά, αμφισβητούν ότι κάνουμε απεργία πείνας, λες και μόνο οι αδύνατοι έχουν δικαίωμα σε αυτό το μέσο πάλης. Ή γράφουν υποτιμητικά σχόλια όπως: “Tώρα μάθαμε ότι έχουν ΤΕΙ και τα Μουδανιά”. Τα διαβάζουμε και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ακόμα στην Ελλάδα. Που, αντί να αμφισβητούν τις πολιτικές που τους διαλύουν τη ζωή, αμφισβητούν τους συνανθρώπους τους που αγωνίζονται ειρηνικά για το δίκιο όλων».

…………………………………………………………………………………………………

Ανησυχία για την υγεία τους

Ενώ οι φοιτητές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία των παιδιών που συμπληρώνουν σήμερα την 7η μέρα απεργίας πείνας, στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ και του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού συναντήθηκαν με καθηγητές του τμήματος και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την έκβαση της υγείας των παιδιών και απαιτούμε από την πολιτεία να άρει την απόφασή της και να μην εξαναγκάζει νέους ανθρώπους σε ύστατες μορφές αγώνα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία τους», τόνισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

πηγη

Μεγάλες ζημιές στα Τζουμέρκα από την κακοκαιρία

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι έπληξαν χθες το απόγευμα την περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Πλατανούσα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αράχθου, καθώς ο ανεμοστρόβιλος πέταξε τμήματα από τις στέγες των σπιτιών, ενώ ένα ρέμα που υπερχείλισε έγινε αιτία να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα για την περιοχή» είπε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ιωάννης Σεντελές, «καθώς από νωρίς το πρωί έβρεχε ασταμάτητα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους». Πολλά δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ έγινε κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί στην Άρτα κοντά στο χωρίο Δαφνωτή.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας που έσπευσαν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, επιχειρούσαν έως αργά τη νύχτα, λόγω όμως του μεγάλου όγκου των υδάτων από τους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Λουκέτο και στα… νηπιαγωγεία

Πρόωρα κινδυνεύουν να κλείσουν αρκετά νηπιαγωγεία της χώρας, ακόμα και μέσα στην Αθήνα. Η εφευρετικότητα του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών, που ακόμα καταγράφονται σε α’/θμια και β’/θμια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία.

Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται για μονοθέσιες μονάδες. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης και ένα κενό μεγάλης διάρκειας οδηγεί σε κλείσιμο της μονάδας.

Ηδη, σε αρκετά νηπιαγωγεία τα κενά υφίστανται από την αρχή της χρονιάς! Σε μονάδες της Γ” Αθήνας τα νήπια έχουν μοιραστεί σε όμορα σχολεία, ενώ τα προνήπια έχουν πάει σπίτι τους. Πολλά ολοήμερα σε μονάδες της Α” Αθήνας έχουν μετατραπεί σε κλασικά (τα μικρά σχολούν νωρίτερα), ενώ άλλες μονάδες περιμένουν να βάλουν λουκέτο κι επισήμως. Οι πιστώσεις για προσλήψεις τελείωσαν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Οι νηπιαγωγοί προειδοποιούν: από “δώ και στο εξής οποιοδήποτε κενό μεταφράζεται σε κλείσιμο μονάδας.

Το πρόβλημα των κενών δεν είναι καινούργιο, δεν είναι άγνωστο, είναι όμως ολοένα και πιο επικίνδυνο για την εκπαίδευση στα σχολεία της χώρας, είτε πρόκειται για έλλειμμα διδασκαλίας είτε για σκληρές εργασιακές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς είτε για λουκέτο σε όλο και περισσότερες μονάδες, φαινόμενο που θα διογκωθεί την επόμενη χρονιά καθώς τα περιθώρια ακόμα κι αυτής της τεράστιας επιχείρησης από πλευράς υπουργείου για την ανακατανομή του προσωπικού σε όλη τη χώρα θα εξαντληθεί χωρίς να λυθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Η φετινή χρονιά, ως προάγγελος κακών, άρχισε να σχηματίζει την εικόνα της επόμενης που θ” αρχίσει με μηδενικούς διορισμούς, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών και το στρώσιμο του δρόμου για απολύσεις, μόλις αυτές υπαγορευτούν επιτακτικά από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Και μένουν τα σχολεία πίσω στη θέση της εγκατάλειψης. Χωρίς δασκάλους, χωρίς εκπαίδευση, βασική ή ειδικότητες. Οι τελευταίες αποτελούν πια πολυτέλεια. Σε Αγγλικά ή Γαλλικά, οι εκδοχές είναι δύο: ή λιγότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα ή από τότε που καλύπτεται (αν καλυφθεί) το κενό. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ίδιο. Λίγα Αγγλικά, λίγα Γαλλικά και ό,τι προλάβουν να πιάσουν τα παιδιά.

Σε περιοχές της Αθήνας αρκετά σχολεία περιμένουν δασκάλους ειδικοτήτων για να διδαχθούν ξένες γλώσσες, Αγγλικά τουλάχιστον (ως πρώτη ξένη γλώσσα), για το ένα και μοναδικό επόμενο τρίμηνο ή… καθόλου. Κι αν αυτή η κατάσταση είναι άσχημη στα κανονικά σχολεία, στην Ειδική Αγωγή είναι πολύ χειρότερη. Η λέξη κενό αποτελεί τον κανόνα και όχι τις καταγραφόμενες εξαιρέσεις. Εκατοντάδες θέσεις παραμένουν ακάλυπτες τόσο στα τμήματα ένταξης όσο και στις θέσεις παράλληλης στήριξης και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Από την αρχή της χρονιάς.

«Είμαι αιρετή στο ΠΥΣΠΕ Α” ΑΘήνας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα κενά αποτελεί καθημερινότητα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η νηπιαγωγός Βάσω Ζαρκινού και συμπληρώνει: «Οποιοδήποτε κενό από “δώ και πέρα -επειδή οι πιστώσεις έχουν τελειώσει- μεταφράζεται σε κλείσιμο τμήματος ή σχολικής μονάδας, όπως το νηπιαγωγείο. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα με την Ειδική Αγωγή, τον σύγχρονο Καιάδα της κρίσης, όπου τα περισσότερα παιδιά των τμημάτων ένταξης αυτή τη στιγμή, ειδικά στα νηπιαγωγεία, βρίσκονται χωρίς δάσκαλο. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά στα τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων, ανύπαρκτες παράλληλες στηρίξεις και μηδενικό βοηθητικό προσωπικό για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, σάλος έχει προκληθεί στην κοινότητα των πιλοτικών σχολείων, η οποία μέσα σε δύο ημέρες (12 και 13/3) κλήθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για το «νέο σχολείο». Πλήθος οι αντιδράσεις που δέχτηκε το υπουργείο για προχειρότητα της έρευνας που «δεν αποβλέπει στην αποτίμηση του νέου σχολείου αλλά στην απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ και στην απόδοση της αμοιβής στην εταιρεία “αξιολόγησης”», όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Ηδη, τοπικές ΕΛΜΕ καλούν διευθυντές, εκπαιδευτικούς και γονείς να μη συμμετάσχουν στην έρευνα.

Τρόμος σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ – Οι επιβάτες βγήκαν τρέχοντας!

Το λεωφορείο των ΚΤΕΛ βρισκόταν στον Ελαιόνα όταν ξαφνικά οι επιβάτες άρχισαν να βλέπουν πέτρες να εκτοξεύονται και να σπάνε τα παράθυρα... Ένας άνδρας φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης με πέτρες σε λεωφορείο που εκτελούσε αστικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ηλείας, από τον Πύργο στον Ελαιώνα το βράδυ της Τετάρτης. Ο δράστης πέταξε μια μεγάλη πέτρα σπάζοντας πλαϊνό τζάμι του λεωφορείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος από τους επιβάτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες μια νεαρή γυναίκα καθόταν δίπλα στο συγκεκριμένο παράθυρο, όταν ένoιωσε την πέτρα να περνά ξυστά από το κεφάλι της. Σύμφωνα με το ilialive.gr, άμεσα το λεωφορείο σταμάτησε και ενημερώθηκαν για το περιστατικό ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας και οι αστυνομικές αρχές. Λίγη ώρα αργότερα και αφού διαπιστώθηκε ότι το λεωφορείο μπορεί να συνεχίσει έστω και χωρίς επιβάτες το δρομολόγιο, επέστρεψε στον σταθμό του ΚΤΕΛ.

 newsbomb.gr

«Εξέγερση» λιμενικών για το νομοσχέδιο Μουσουρούλη

Μετά τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες, που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι εάν κατατεθεί με τη σημερινή του μορφή το νομοσχέδιο «για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σειρά πήραν χθες οι λιμενικοί.

Σ” ένα πολύ «σκληρό» ψήφισμα, που εκδόθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή του, τα μέλη της Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για σχέδιο αποδόμησης και αποδιοργάνωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και ζητούν από τον αρχηγό του Σώματος Δ. Μπαντιά να μην προχωρήσει στις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών, «αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθούν και να καλυφθούν θέσεις, που η πολιτική ηγεσία αμφισβητεί την υπόστασή τους».

Καταγγέλλουν τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη ότι «προσπαθεί εν κρυπτώ να διαλύσει, να αποψιλώσει, να ισοπεδώσει και να ακυρώσει το αρχηγείο του Λ.Σ. και να υποβαθμίσει τον επιχειρησιακό ρόλο του Σώματος, καθώς συρρικνώνει νευραλγικές υπηρεσίες, ακυρώνει δομές και λειτουργίες, όπως ο κλάδος Οικονομικού και η διεύθυνση Προμηθειών, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένας Οργανισμός σαν το Λιμενικό Σώμα.

Υποστηρίζουν ότι ο Κ. Μουσουρούλης αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του Αρχηγείου που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χρηματοδότησης και στις τεράστιες περικοπές του προϋπολογισμού, ενώ καθ” όλο το διάστημα της θητείας του δεν φρόντισε να ενημερωθεί για τα προβλήματα των στελεχών του Σώματος, με αποτέλεσμα την απαξίωσή τους.

Οι λιμενικοί αναφέρουν επίσης ότι πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και σημειώνουν ότι οι μισθολογικές απώλειες, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα απλήρωτα πλεύσιμα, οδοιπορικά, επιδόματα κινδύνου «προφανώς δεν λένε απολύτως τίποτα και δεν προκαλούν την ανάγκη ούτε για ηθική συμπαράσταση» στον υπουργό.

Χθες τα μέλη της Ομοσπονδίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο και στη συνάντηση που είχαν με τους γ.γ. ΥΝΑ και Ασφάλειας και Ναυσιπλοΐας Αθ. Μπούσιο και Αθ. Χριστόπουλο, καθώς και με τον υπαρχηγό του Λ.Σ. αντιναύαρχο Κ. Κουνουγέρη, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάλεσαν τον υπουργό να συζητήσουν τα θέματα από μηδενική βάση.

ch.papastath@efsyn.gr
πηγη

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Στέλνω μήνυμα προς όλους τους κακοπροαίρετους που εκτελούν πιστά εντολές των επιστημόνων και της διοίκησης, ότι εγώ προσωπικά από σήμερα σταματάω να είμαι σάκος του μποξ.

Γι’ αυτούς που ξέρουν ν’ αγωνίζονται από τον καναπέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν σωστά, είναι αντιπολίτευση στο Σωματείο που έχει αντισταθεί, όσο κανένας άλλος στην Τρόικα, στους κυβερνόντες, στην εκάστοτε διοίκηση και αυτό είναι αναγνωρίσιμο απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και αυτά που έχουμε κάνει σαν Σ.Ε.Λ.Μ.Α., θέλουν  μεγάλα άντερα και εμείς τα έχουμε και το έχουμε αποδείξει με πράξεις. Έχουμε επανειλημμένος γράψει να κάνουν και αυτοί με πράξεις, αυτά που λένε ή να κάνουν τουλάχιστον ένα από αυτά που έχω κάνει εγώ.

Γιατί και οι συνδικαλιστές πρέπει να ξέρετε ότι, δεν έχουν ασυλία. Δεν βλέπω να διώκετε κανένας από εσάς για απεργίες, για καταλήψεις, για προσβολή του κοινοβουλίου, για χτίσιμο της πόρτας του Προέδρου, για Σύνταγμα με αγανακτισμένους, με τα ΜΑΤ ( έχουμε χτυπηθεί επανειλημμένος ), να μιλάει με ονόματα στα κανάλια και να ξευτιλίζει αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, να έχει κάνει εξήντα πέντε ( 65 ) απεργίες χωρίς να σπάσει ούτε μία και να παίρνει όλες τις ευθύνες, παρ’ όλο ότι έβγαιναν παράνομες και καταχρηστικές ( όπως πάντα ).

Επίσης να τονίσω για την κατάληψη στον Πύργο Ελέγχου ότι, ήταν άφαντοι και διώκετε μόνο ο Πρόεδρος του Σωματείου. Όσο για την απεργία διαρκείας δεν κατάφεραν να μας νικήσουν και το είδατε όλοι, μας χτυπούσαν από παντού.

Κανάλια – διοίκηση – υπουργείο, έβγαζαν εκκαθαριστικά στον αέρα, έδιναν την διεύθυνση του σπιτιού μου, μας απειλούσαν με απολύσεις, κτυπούσαν τον Πρόεδρο από παντού που κάποιοι από εσάς λέγατε τα ίδια με αυτούς, για απαρτίες και άλλα.

Επίσης σας λέω ότι, όσο προσπαθείτε να με φάτε, το κάνετε χειρότερα για εσάς. Με πωρώνετε πιο πολύ.

Συνεχίστε να προσκυνάτε τα αφεντικά σας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς θα βγουν στη σύνταξη 250.000 μητέρες ανηλίκων -Αναλυτικοί πίνακες Πηγή: Πώς θα βγουν στη σύνταξη 250.000 μητέρες ανηλίκων -Αναλυτικοί πίνακες

Σε 250.000 υπολογίζονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς αποφεύγουν την έξοδο στα 67 και μπορούν να αποχωρήσουν 17 χρόνια ταχύτερα από τους νέους ασφαλισμένους.
Εφικτή η εξαγορά πλασματικών χρόνων
Οι θετικές αυτές διατάξεις προβλέπονται σε μια σειρά νόμων που είναι σε ισχύ και αφορούν μητέρες ανηλίκων που σκοπεύουν να πάρουν σύνταξη από το Δημόσιο, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και το ΙΚΑ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ η εξαγορά πλασματικών ετών μπορεί να επισπεύσει τη συνταξιοδότηση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (που διαφοροποιούνται ανά Ταμείο) και η ανηλικότητα του τέκνου. Με τον τρόπο αυτόν η ασφαλισμένη -ακόμα και αν τη στιγμή της θεμελίωσης δεν έχει το όριο ηλικίας- «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να αποχωρήσει όποτε γίνει 50 ετών (χωρίς στο ενδιάμεσο να επηρεαστεί από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό).
Πρόκειται για πλήρη σύνταξη και όχι μειωμένη
Σημειώνεται πως στις ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το 2010 καταβάλλεται στα 50 πλήρης σύνταξη από το Δημόσιο και τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη (καθώς για την πλήρη πρέπει να συμπληρωθεί το 55ο έτος) με το πέναλτι να φτάνει το 30% για όσες ασφαλισμένες ανοίγουν την πόρτα εξόδου στα 50.
Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται, για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ηλικία 50 ετών. Συγκεκριμένα στο Δημόσιο και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας, ενώ στο ΙΚΑ αρκούν 5.500 ημέρες ασφάλισης (ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά Ταμεία).
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γονέων ανάπηρων τέκνων. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και το ποσοστό αναπηρίας του τέκνου μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταβληθεί σύνταξη σε ηλικία 50 ετών, σύμφωνα με το Εθνος.
Μερικά παραδείγματα
Μητέρα 2 τέκνων, εκ των οποίων το ένα ανήλικο, 48 ετών, με συνολικά 24 χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, διορισμένη στο δημόσιο το 1995 μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης και να συνταξιοδοτηθεί από το 50ό έτος ηλικίας της.
Μητέρα δύο παιδιών, το ένα ανήλικο, μονιμοποιήθηκε το 2001, μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης γιατί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχε συμπληρωμένα 25 έτη ασφάλισης, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στο 50ό έτος ηλικίας με πλήρη σύνταξη αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει.

Δημόσιο ασφάλιση από 1/1/1983 έως 31/12/1992
Κατηγορία       Θεμελίωση    Χρόνος   Οριο    Απαιτούμενος     Παρατηρήσεις
                                                                                                                       
Μητέρες         25 έτη          Μέχρι       50     25 έτη και πάνω       Πλήρης
ανηλίκων                          31/12/2010
Μητέρες         25 έτη 
αναπήρων    (αναπηρία       Μέχρι          50     25 έτη και πάνω      Πλήρης
τέκνων         τέκνου 50%)   31/12/2010
Γονείς           25 έτη          
αναπήρων    (αναπηρία        Από           50    25 έτη και πάνω       Πλήρης
τέκνων          τέκνου 67%)    01/01/2011

ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ με ασφάλιση από 01/01/1983 έως 31/12/1992
Κατηγορία   Θεμελίωση    Χρόνος             Οριο    Απαιτούμενος          Παρατηρήσεις
                                                                                                            
Μητέρες       25 έτη        Μέχρι                   50     25 έτη και πάνω          Πλήρης
ανηλίκων                       31/12/2010
                      25 έτη       Από  01/01/2011
                                      Μέχρι 31/12/2011    50      25 έτη και πάνω          Μειωμένη
                                                                                                                      12%
                      5.500
                    ένσημα      Μέχρι 31/12/2010     50    5.500 ένσημα              Μειωμένη
                                                                                       και άνω                  30%

ΙΚΑ με ασφάλιση έως 31/12/1992
Κατηγορία    Θεμελίωση    Χρόνος       Οριο   Απαιτούμενος       Παρατηρήσεις
                                                                                                      
Μητέρες        5.500              Μέχρι           50    5.500 και άνω        Μειωμένη 30%
ανηλίκων       ένσημα        31/12/2010

Πίνακες:πηγή Εθνος