EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανακοίνωση ΣΕΒΕΚ για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος τονίζει με ανακοίνωσή του πως σε  καμία επιχείρηση - μέλος του Συνδέσμου δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα, ενώ αναφέρει πως όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων.
Αναφορικά  με το θέμα της ανίχνευσης κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, ο ΣΕΒΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι:
«Όπως έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί, σε καμία επιχείρηση - μέλος του Συνδέσμου μας δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα και όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων.
Η Ελληνική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι πάντα υπέρ των αυστηρών ελέγχων.
Σε κάθε όμως περίπτωση είναι αντιδεοντολογικό να διασύρονται και να διαπομπεύονται επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς παραπλανήθηκαν από προμηθευτές τους, αγνοώντας την ακριβή σύσταση του κρέατος – πρώτης ύλης, αφού όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο για βόειο κρέας.
Παράλληλα δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα επαρκές επίπεδο των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων που θα επέτρεπε την διαπίστωση διαφορετικού είδους κρέατος από το αναγραφόμενο στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς και προμήθειας.
Ως εκ τούτου οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, -όλες μη μέλη του Συνδέσμου-, είχαν αντικειμενική αδυναμία να διαπιστώσουν την ανάμειξη του βόειου με κρέας αλόγου στις επίδικες παρτίδες.
Ο ΣΕΒΕΚ έχει ήδη προτείνει προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας την άμεση θεσμοθέτηση μηχανισμού για την ηλεκτρονική ημερήσια καταγραφή όλων των εισαγωγών κρέατος ανά παρτίδα και σφαγιοτεχνική και παράλληλα την  δημιουργία Μητρώου εισαγωγέων, εμπόρων, αντιπροσώπων και διακινητών κρέατος, η τήρηση του οποίου θα μπορούσε να ανατεθεί άμεσα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλες "διατροφικές κρίσεις" και τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που έχουν παρουσιασθεί την τελευταία δεκαετία στην Ε.Ε. έχουν προέλθει από χώρες εκτός Ελλάδας».

Πηγή:Voria

Μέχρι τα Σεπόλια το μετρό στις 16-17 Μαρτίου - Αλλαγές και στον ΗΣΑΠ

Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου ο σταθμός του μετρό «Αγιος Αντώνιος», καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την ένταξη των νέων σταθμών Περιστέρι και Ανθούπολη στο δίκτυο.

Τα δρομολόγια της γραμμής 2 θα σταματούν στον σταθμό Σεπόλια και η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται από τη γραμμή τρόλεϊ 12 Ζάππειο - Περιστέρι (Αγ. Ιερόθεος) και τη λεωφορειακή γραμμή Α13 Ομόνοια - Κηπούπολη.

Επίσης, λόγω εργασιών στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, θα διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών στο τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου από τις 22.30 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Η εξυπηρέτηση των επιβατών θα γίνεται με λεωφορεία.


Πηγή:in.gr

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ (ΟΣΥ) ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ !!!


πηγη

Δάνειο 400 εκατ. ευρώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Την έγκριση δανείου 400 εκ. ευρώ για το μετρό της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο...
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, μετά από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με το "enikos.gr".
"Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει τη βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης και η έγκριση αυτού του νέου δανείου, σε συνδυασμό με τις κοινοτικές επιδοτήσεις και την κρατική στήριξη, θα διασφαλίσει ότι η βασική γραμμή θα επεκταθεί για να καλύψει την περιοχή της Καλαμαριάς", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.
"Η επέκταση αυτή θα βελτιώσει σημαντικά τις συγκοινωνίες σε μία περιοχή με πληθυσμό 115.000 κατοίκους, όπου οι επιχειρήσεις προσφέρουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας", είπε, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθούν από αυτό 23 εκ. επιβάτες ετησίως.
"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά σημαντικά έργα επέκτασης του μετρό που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα έργα είναι πολύ σπουδαία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης, καθώς παρέχουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και διασφαλίζουν αξιόπιστη μεταφορά σε λογικές τιμές. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος σε δύο μεγάλες πόλεις, ενώ βοηθούν στη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού", ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χόγερ, ο ρόλος της Τράπεζας επιτρέπει να προχωρήσουν σημαντικά τοπικά έργα υποδομής προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών και επιχειρήσεων.
"Η ελκυστική τιμολόγηση της ΕΤΕπ είναι προς όφελος τόσο του ελληνικού κράτους όσο και εκείνων που χρησιμοποιούν το μετρό", πρόσθεσε ο κ. Χόγερ.

Μέτωπο από σωματεία κατά του Ν /Σ του υπουργείου Ναυτιλίας

Την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας εκφράζουν ναυτεργατικά σωματεία. Σε συνάντηση που  πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΝΕΝ, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη κατέληξαν στις παρακάτω εκτιμήσεις και διαπιστώσεις.
«Το σχέδιο νόμου (και με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει ως τώρα) είναι προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και απαιτήσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και ευρύτερα των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ναυτεργασία παραμένουν αναλλοίωτες. Συγκεκριμένα: η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα Ακτοπλοϊκά πλοία, η απελευθέρωση των συνθέσεων στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών, η κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα κατώτερα πληρώματα, η υπονόμευση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των Ακτοπλοϊκών πλοίων, η δραστική μείωση του χρόνου λειτουργίας των ταχύπλοων σκαφών καθώς και μια σειρά ακόμη αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οδηγούν με βεβαιότητα στον εξοστρακισμό χιλιάδων Ναυτικών από την επιβατηγό ναυτιλία με ολέθριες συνέπειες στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων των Ναυτεργατών.

Παράλληλα τα προωθούμενα μέτρα θα υποβαθμίσουν το έργο των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την σύνδεση της Ακτοπλοΐας με όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Στην ουσία παραδίδονται οι Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στην κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στον χώρο της Ακτοπλοΐας να διεισδύσει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την θέση και τον ρόλο των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών που απειλείται περισσότερο από ποτέ από πλήρη αφελληνισμό. Το νομοσχέδιο του ΥΝΑ επιταχύνει και επισπεύδει αυτή την διαδικασία.
Παραμένουν όλες εκείνες οι διατάξεις που ενισχύουν την παραπέρα στρατικοποίηση του ΥΝΑ και την πρόσδεσή του στα μεγάλα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Επίσης διατηρούνται στο σχέδιο νόμου στο ακέραιο οι πολιτικές που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια αλλά και στην πλοηγική υπηρεσία με σοβαρές συνέπειες για δεκάδες νησιά τα οποία θα οδηγηθούν σε μια πορεία οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού η οποία δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των νησιών αλλά θα αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και την πρόοδο κυρίως των τοπικών κοινωνιών.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις οι συμμετέχοντες φορείς στην σύσκεψη επαναβεβαίωσαν την ριζική και κατηγορηματική αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για το οποίο απαιτούν την απόσυρση του.

Παράλληλα πήραν μια σειρά αποφάσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων που έχουν άμεση εμπλοκή με το σχέδιο νόμου και θίγονται από αυτό.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων συμφώνησαν να παλέψουν και να συντονίσουν την κοινή αγωνιστική τους δράση για να μην περάσει το έκτρωμα του ΥΝΑ.

Ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας (Ναυτεργάτες, Λιμενεργάτες, Υπάλληλοι ναυτιλιακών γραφείων, Ναυτικοί της Πλοηγικής Υπηρεσίας, Ναυτεργάτες Ρυμουλκών , εργαζόμενοι στο ΥΝΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερα στην Ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία) να αγωνισθούν από κοινού σε ενιαίο μέτωπο πάλης για να ματαιωθούν οι σχεδιασμοί της τρικομματικής κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων τους σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, κοινωνικό επίπεδο.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ)
Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών
Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ
Ένωση Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ
Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ
Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Ε.Ν
Πανελλήνια Ένωση Κυβερνητών – Μηχανοδηγών
Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας»


Πηγή:www.reporter.gr

Τους 1.295.535 έφτασαν οι άνεργοι


Νέα αύξηση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και ανήλθε στο 26%, από 24,8% που ήταν το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.295.535.

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται σε 3.681.926 άτομα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57,8%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 65,0%. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,7%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (23,3%).

Σε επίπεδο Περιφέρειας τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία με 30,1% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,6%. Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο με 18,0% και στις Ιόνιους Νήσους με 17,2%.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,9%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (30,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (14,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,6%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 42,5% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,9% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 9,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24,0% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 65,3%.

Τέλος, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ελλήνων υπηκόων (36,9% έναντι 25,0%). Επίσης, το 72,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.

Στο χείλος του γκρεμού 170.000 επιχειρήσεις

Στην ανεργία κινδυνεύουν να βγουν 195.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ. Η μείωση της κατανάλωσης και τα αυξημένα τιμολόγια κατακρημνίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Αντιμέτωπες με το «λουκέτο» βρίσκονται 170.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 64.000 εμπορικές, στο επόμενο 12μηνο, ενώ 69.000 θέσεις μισθωτής εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο συνολικός αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί) θα φτάσει στις 195.000 αν επαληθευτεί πως κατεβάζουν ρολά.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας των εμποροβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία ΜARC για την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Νίκο Ασημακόπουλο, το 2013 είναι έτος αποκάλυψης για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απασχόληση για 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται 4 απολύσεις ενώ, στην προηγούμενη έρευνα η αναλογία ήταν 1 πρόσληψη προς 7 απολύσεις. Την ίδια στιγμή η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική, ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο της εταιρείας MARC, Θωμά Γεράκη: «Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους, ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας».

Και ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας για τον αριθμό των δόσεων προς Εφορία και Ταμεία, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 25% οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές πληρωμές τους. Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια, ΟΑΕΕ, τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% (σε αντίθεση με το ΙΚΑ που είναι στο 17,3%). Εξάλλου, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς προς τις εφορίες.

Το 50,9% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η κρατική ακρίβεια, δηλαδή οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος, είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των τιμών. Το μισθολογικό κόστος θεωρείται εμπόδιο μόνο για το 5% των επιχειρήσεων.

Ενα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.

Τέλος, το 62,9% έχει αρνητικές προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 45,2% δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία επένδυση, ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Ευέλικτο κούρεμα μισθών

Οι εργοδότες μέσα στο 2012 πέτυχαν μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων τους κατά 22% μέσω των ευέλικτων μορφών εργασίας και 18% μέσω των επιχειρησιακών

Οι μνημονιακές δυνατότητες μείωσης του μισθού των εργαζομένων λειτουργούν… άψογα στην αγορά εργασίας βυθίζοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έχει επιφέρει μέσα στο 2012 περικοπή των αμοιβών των απασχολούμενων κατά 18,8%. Την ίδια χρονική περίοδο η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές (μερική και εκ περιτροπής απασχόλησης) «εισέφερε» κατά 22,2% στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και στην ανάλογη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία διαρκώς ανατροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας.

Η σύγκριση δε των αριθμών σε σχέση με τη μνημονιακή τελευταία τριετία αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγων των… εθνοσωτήρων και του λάθος υπολογισμού της τρόικας των δανειστών μας.

Με ταχείς ρυθμούς λοιπόν η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ευέλικτη αγορά εργασίας, με δεδομένο ότι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,4 %) και εκ περιτροπής (9,6%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των συμβάσεων!!!

Το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το 2012 το 55%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% το 2011 και 35,4% το 2012.

Παράλληλα το 2011 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ανέρχονται σε 58.962, που σημαίνει 124,5% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οπότε η Ελλάδα μπήκε στη συνταγή λιτότητας. Αντιστοίχως το 2012 μετατράπηκαν 84.490 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (ποσοστιαία αύξηση 43,3% σε σχέση με το 2011).

Σ’ αυτές τις δυσμενείς για την οικονομία εξελίξεις (αφού η μειωμένη αγοραστική δύναμη τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης), το 2012 καταγράφεται μείωση 5,88% στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής σε σχέση με το 2011. Το ίδιο έτος καταγράφεται 18,42% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξήθηκε κατά 3,61% το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Ανθεί η μαύρη εργασία

Οπως προκύπτει δε από τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία, 1 στους 3 εργαζομένους εργάζεται σε καθεστώς «μαύρης απασχόλησης». Ετσι οι έλεγχοι σε 19.083 επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα κατέδειξαν ότι από τους 60.796 εργαζομένους που απασχολούσαν, οι 22.006 ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων οι 9.345 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 46,9%).

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη είναι αισθητή η μείωση του αριθμού των ελέγχων, αφού οι υποστελεχωμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες συνεχώς φυλλορροούν σε προσωπικό που δεν ανανεώνεται, ενώ από την άλλη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διαρκώς δημιουργεί προσκόμματα στο έργο τους (όπως οι πρόσφατες καταργήσεις-συγχωνεύσεις επιθεωρήσεων, με αποκορύφωμα αυτήν της Λιβαδειάς που επόπτευε τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας, την «Αλουμίνιον Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου). Η μείωση ανέρχεται τώρα σε 4,08% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011 και σε 2,38% σε σχέση με εκείνη του 2010.

Του Τζώρτζη Ρούσσου
ΠΗΓΗ

Νέα μέτρα 3 δις ζητά η τρόϊκα και σχεδιάζει η κυβέρνηση!

ΕΤΟΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ" ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΅ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
Έτος αποκάλυψης προβλέπεται το 2013 για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, την ανεργία, τις εργασιακές
σχέσεις, τους μισθούς και τις προοπτικές της χώρας, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2012 η ύφεση έφτασε στο 5,7%!

Την ίδια ώρα η τρόικα προβλέπει δημοσιονομικές αποκλίσεις 3 δις ευρώ μέσα στο 2013 και στη βάση αυτή εκβιάζει για νέα μέτρα δημοσιονομικής εξισσορόπησης.

ΈΤΟΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Tο 2013 θα είναι έτος «αποκάλυψης» για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και...
τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για το 2013, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την MARC σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009, και η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Τρίτη.

Η έρευνα αποτελεί πλέον το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), τον Ιανουάριο του 2013 με βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:
Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων (τζίρος, ζήτηση, ρευστότητα)
Ένταση της αποεπένδυσης.
Αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων (δάνεια, φόροι, ενοίκια, ασφαλιστές εισφορές)
Ανησυχητικά ποσοστά επιχειρηματιών που προχωρούν σε εκποίηση της προσωπικής τους περιουσίας προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα πηγών χρηματοδότησης και την συσσωρευμένη ύφεση
Επιβεβαίωση των στοιχειών προηγούμενων ερευνών του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης
Προβλέψεις για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα
Ραγδαία μεταβολή στο εργασιακό περιβάλλον (μισθοί, ώρες εργασίας, ημέρες εργασίας)
Πότε πιστεύουν οι επιχειρηματίες ότι θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς
Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα σε ότι αφορά στις καταθέσεις

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ!!!

Δημοσιονομικές αποκλίσεις που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν για το 2013 οι προβολές της τρόικας και για τον λόγω αυτό έχει ζητηθεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου να καθαρίσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης.
Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, που θα δοθούν εντός της ημέρας στη δημοσιότητα, θα αποτυπώνουν τη σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Μπορεί η συγκράτηση των δαπανών να μην αποκαλύπτει πλήρως το εισπρακτικό πρόβλημα, αλλά αυτό αναμένεται να καταδειχθεί εμφανέστερα στο προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε διαρκείς υπολογισμούς για το σωρευτικό δημοσιονομικό κενό καθώς οι πιθανές αποκλίσεις του 2013 επηρεάζουν τόσο την εκτέλεση του προγράμματος του 2014, όσο και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Βούληση της κυβέρνησης είναι μέσα από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη διευκόλυνση πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών να καλύψει εντός του 2013 το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής απόκλισης των 3 δισ. ευρώ. Άμεσο δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει και από την απόλυση των 6.000 επίορκων υπαλλήλων, θέμα για το οποίο η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Πρέπει να τονισθεί πως ένας από τους λόγους που η τρόικα δεν θέλει να υπάρξει αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ζητά το χαράτσι να καταβληθεί και μετά το Σεπτέμβριο του 2013 έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν τα 3 δισ. ευρώ που αποδίδει ο εν λόγο φόρος.

Πάντως, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλυφθούν και ότι ήδη έχουν υπάρξει ρεαλιστικά πλάνα για να καλυφθούν οι τρύπες. Ενδεικτικά το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 420 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα Αριάδνη, 200 εκατ. από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, 80 εκατ. από την πάταξη στης εισφοροδιαφυγής και 100 εκατ. ευρώ από διάφορες παρεμβάσεις. Αντίστοιχες δε πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα εξετάζει τα προτεινόμενα μέτρα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ρεαλιστικά και θα επιφέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τέλος, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν πως το μεγαλύτερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει κλείσει και αισιοδοξούν πως πριν την Πέμπτη και το αργότερο την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα.

ΣΤΟ 5,7% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012

Στο 5,7% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2012, έναντι 6% που προέβλεπε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σε μέσα επίπεδα το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,375%.
Στοιχεία για το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2012 που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, η ΕΛΣΤΑΤ -μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία- καταδεικνύουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2012 του 2011, έναντι μείωσης κατά 6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τέταρτου τρίμηνου 2012 (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Όπως διευκρίνισε η ΕΛΣΤΑΤ, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%, ενώ μείωση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9%.
Μείωση κατά 8,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και υπηρεσιών κατά 6,3%.

Από iskra , μοντάζ Γρέκι

Μετ΄εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων, η ένταση των οποίων φθάνει και τα 8 μποφόρ σε ορισμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ταχύπλοων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Παλούκια - Σαλαμίνα - Πέραμα.

Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Μαρμάρι και από Αγ. Μαρίνα για Νέα Στύρα, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Πρίνου - Θάσου - Καβάλας, Λευκίμμης - Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των φοιτητών - ανοικτοί οι δρόμοι


Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αποχώρησαν οι φοιτητές που διαδήλωσαν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Δεν πάει άλλο …

Είναι ξεκάθαρο πια οι Έλληνες μπούχτισαν… Το βιώνεις παντού. Σε όλες τις συναναστροφές, με φίλους συγγενείς ακόμη και στο δρόμο. Το κλίμα βάρυνε για τα καλά. Όλοι μιλούν για τη δυστυχία
που βιώνουν λόγω κρίσης!!!
Αν και βουβή η κραυγή τους, ακούγεται . Και δεν το βλέπουν πια ατομικά αλλά συλλογικά… Ξέρουν πλέον ότι το να σώσουν το δικό τους τομάρι δεν λέει τίποτα. Η διάσωση πρέπει να είναι συλλογική …
Έχουν καταλάβει τις φούσκες που τσαμπουνάνε καθημερινά οι πολιτικοί στα τηλεοπτικά παράθυρα… περί ωραιοποιημένης εικόνας ανάκαμψης της οικονομίας μέσω της «ανάπτυξης»!!! Δεν ελπίζουν τίποτα από δαύτους. Νιώθουν ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν είναι μόνο άδικοι αλλά είναι και εκβιαστικοί. Ετσι κι αλλιώς βλέπουν καθαρά την αποτυχία των καρεκλοκενταύρων σε όλους τους στόχους καθώς και την οσφυοκαμψία τους στους δανειστές μας. Το αισθάνονται στην τσέπη τους με τις υφαρπαγές των μισθών και των συντάξεων, τις φυλακίσεις για χρέη προς το Δημόσιο για μικροποσά. Δεν είναι μόνο υποψιασμένοι αλά σίγουροι για το σχέδιο δέσμευσης της εθνικής περιουσίας.
Όλοι είναι στην «τσίτα» και «ζυγιάζουν» τα πράγματα… Αγριεύουν και μεταμορφώνονται σε τσουνάμι που ετοιμάζεται για να τους πνίξει. Δεν μπορούν να πεισθούν πλέον ούτε οι 2.000.000 άνεργοι αλλά ούτε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι .

Μιχαλου

Πολυεθνικές: πώς φοροδιαφεύγουν και υπερκοστολογούν

Στρεβλές εταιρικές πρακτικές, ολιγοπωλιακή διάρθρωση καίριων κλάδων της ελληνικής αγοράς, αλλά και φτωχή καταναλωτική συνείδηση κρύβονται πίσω από τις μεγάλες διαφορές που εντοπίζονται σε τιμές βασικών αγαθών σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι στη χώρα μας υπάρχει υψηλό κόστος μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων, καθώς και υψηλοί συντελεστές φορολογίας. Αν και οι παραπάνω παράγοντες δεν πρέπει να υποτιμούνται, το επιχείρημα του υψηλότερου κόστους δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει τις μεγάλες διαφορές στις τιμές.

Τα επώνυμα προϊόντα που εμπορεύονται οι εταιρείες στην Ελλάδα πωλούνται πάνω-κάτω το ίδιο ή και φτηνότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό κόστος δεν δείχνει να επηρεάζει τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών. Αντίθετα, οι μεγάλες υπερτιμολογήσεις εντοπίζονται στα προϊόντα ετικέτας τα οποία προσφέρουν τεράστια περιθώρια κέρδους, κάτι που κινεί υποψίες για σκοπιμότητες.

Ο υψηλός ΦΠΑ

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. Στα τρόφιμα ο ΦΠΑ είναι 13%, όταν στη Γερμανία είναι 7%, 4%-10% στην Ισπανία και μηδενικός στη Μ. Βρετανία. Οι τιμές ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και μετά την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ.

Το ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις είναι γεγονός. Πέρα όμως από τις δομικές δυσλειτουργίες, οι εταιρείες διαθέτουν ένα πραγματικό οπλοστάσιο για να φουσκώνoυν τις τιμές και να αποφεύγουν τους φόρους που τους αναλογούν. Καρτελοποίηση της αγοράς και εναρμονισμένες πρακτικές, ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών και ενδοομιλικές συναλλαγές είναι μερικά μόνο από τα όπλα τους.

Λίγες εταιρείες–κολοσσοί κυριαρχούν σε βασικούς κλάδους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές ή απλώς για νόθευση του ανταγωνισμού. Μεγάλη πολυεθνική, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο ερευνών της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς για αισχροκέρδεια, σε απάντησή της προς την υπηρεσία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει σε άλλες χώρες την αναγκάζει να κρατάει χαμηλά της τιμές της, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για την Ελλάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται προϊόντα από τη διεθνή αγορά, ανάλογα με το ποιος προσφέρει την καλύτερη τιμή, παρακάμπτοντας τις πολυεθνικές της εγχώριας αγοράς. Παράγοντες της αγοράς μιλούν για κόστος στις λιανεμπορικές αλυσίδες 15%-40% λιγότερο, μείωση την οποία θα μπορούσε να νιώσει και ο καταναλωτής στην τσέπη του.

Οι απειλές

Ωστόσο, αυτού του είδους οι εισαγωγές έχουν έκτακτο χαρακτήρα, δεν μπορούν δηλαδή να καλύψουν την ασφαλή ροή προμηθειών που παρέχει μια πολυεθνική.

Οι πολυεθνικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την ηγεμονική τους θέση στην αγορά και υπό την έμμεση «απειλή» ότι θα διακόψουν την παροχή προϊόντων προς τις αλυσίδες, επιβάλλουν στους λιανέμπορους ρήτρες που απαγορεύουν τις παράλληλες εισαγωγές, αναγκάζοντάς τους να προμηθεύονται το σύνολο των προϊόντων τους από αυτές. Ετσι αποφεύγουν τον ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες, αλλά και με «αδελφές» θυγατρικές του εξωτερικού.

Οι ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) αποτελούν ένα βασικό εργαλείο των πολυεθνικών εταιρειών για να αποφεύγουν τη φορολόγηση των κερδών τους, αλλά και για να υπερκοστολογούν τα προϊόντα τους. Κατ” ουσίαν οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εμφανίζουν υψηλό κόστος σε μια χώρα, απολαμβάνοντας τα κέρδη τους σε μια άλλη με χαμηλή φορολογία.

Για παράδειγμα, μια πολυεθνική με έδρα τη Γερμανία πουλάει τα προϊόντα της υπερτιμολογημένα στη θυγατρική της στην Ελλάδα. Επιπλέον, μπορεί να της χρεώνει υψηλά δικαιώματα χρήσης σημάτων (royalties) ή να της δανείζει ακριβά. Με αυτόν τον τρόπο, η μητρική προεισπράττει ουσιαστικά υπερκέρδη σε μια χώρα με ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ η θυγατρική στην Ελλάδα εμφανίζει πολλά έξοδα και λίγα κέρδη, με αποτέλεσμα να δικαιολογεί υψηλές τιμές και να φορολογείται ελάχιστα.

Πωλούν με διπλάσιες τιμές



Τι και αν μισθοί και συντάξεις έχουν καταποντιστεί περιορίζοντας την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα; Τι και αν η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό (0%) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.; Η ακρίβεια στη χώρα μας καλά κρατεί. Ερευνα της «Eφ.Συν.» σε 92 προϊόντα που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και του εξωτερικού κατέγραψε έως και διπλάσιες τιμές για τα ίδια αγαθά.

Σε δείγμα 13 βασικών ειδών κατανάλωσης των Lidl Ολλανδίας και Ελλάδας, τα 11 είναι κατά πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα (η διαφορά αγγίζει το 45%), το ένα έχει ίδια τιμή (το οποίο διαφημίζεται όμως ως προσφορά) και μόλις ένα είναι φτηνότερο! Για μια οδοντόκρεμα ίδιας μάρκας, στην Ελλάδα πληρώνουμε 1,39 ευρώ, στην Ολλανδία 0,89 ευρώ, διαφορά 56%. Ακριβώς η ίδια συσκευασία βρεφικές πάνες στην Ολλανδία κοστίζει 7,49 ευρώ, στην Ισπανία 7,99, ενώ στην Ελλάδα 9,65 ευρώ. Ενα μπουκάλι αποβουτυρωμένο γάλα πωλείται στα ελληνικά Lidl 0,85 ευρώ, αλλά στην Ολλανδία 0,55 ευρώ και στην Ισπανία 0,60.

Συγκρίνοντας 40 προϊόντα από δυο επώνυμες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και Ολλανδία (Albert Heijn- Βασιλόπουλος), τα 35 πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα και τα μόνα 5 φτηνότερα είναι οπωροκηπευτικά. Το ίδιο μπουκάλι αφρόλουτρο είναι 46% πιο ακριβό στη χώρα μας. Για ένα κουτί ρύζι ίδιας μάρκας, πληρώνουμε 2,06 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία η τιμή είναι 1,41 ευρώ. Συγκρίνοντας 13 είδη πρώτης ανάγκης του καλαθιού της νοικοκυράς, ο Ελληνας καταναλωτής επιβαρύνεται 45% επιπλέον για τα ίδια αγαθά.

Η καταναλωτική κουλτούρα και η διαμόρφωση των τιμών

«Οι Νότιοι καταναλωτές, και ιδιαίτερα οι Ελληνες, δείχνουν να επιμένουν στα επώνυμα προϊόντα και προτιμούν τις εμφανιζόμενες προσφορές σε αυτά, παρά προϊόντα με σταθερά χαμηλή τιμή, γεγονός που δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της ονομαστικής αξίας των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 2 στους 10 Ελληνες προτιμούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στη Γερμανία είναι 5 στους 10» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου.

Aν και αναγνωρίζει τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς, από την πλευρά του υπογραμμίζει τη σημασία της καταναλωτικής συμπεριφοράς ως βασικού παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών. Ισχυρίζεται ότι «οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά και στην Ελλάδα παρατηρείται μια χαρακτηριστική ανελαστικότητα της ζήτησης». Με άλλα λόγια, ο Ελληνας καταναλωτής δεν αποθαρρύνεται από τις υψηλές τιμές και επιμένει σε συγκεκριμένα προϊόντα, ακόμα κι αν στην αγορά κυκλοφορεί κάποιο άλλο αντίστοιχο φτηνότερο προϊόν. Οι εταιρείες απαλλάσσονται έτσι από ανταγωνιστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν ή και να παρασύρουν προς τα κάτω τις τιμές.

«Οι μεγάλες εταιρείες προβαίνουν σε εξονυχιστικές έρευνες συμπεριφοράς του καταναλωτή πριν βγάλουν τιμολογιακή πολιτική για κάποιο προϊόν. Μελετούν τα “επιτρεπτά” περιθώρια κέρδους και γνωρίζουν πολύ καλά από ποιο σημείο και μετά το προϊόν θα αρχίσει να χάνει μερίδιο αγοράς». Υπάρχει λοιπόν μια αίσθηση «ηθικής οικονομίας» των καταναλωτών. Οταν αυτή ατονεί ή χειραγωγείται, οι δυνατότητες αισχροκέρδειας για τους επιτήδειους αυξάνονται.

Η έννοια της «ηθικής οικονομίας»

Την έννοια της ηθικής οικονομίας εισήγαγε ο Βρετανός μαρξιστής ιστορικός Ε.Π. Τόμσον στην κλασική μελέτη του πάνω στις «εξεγέρσεις του ψωμιού» της αγγλικής υπαίθρου τον 18ο αιώνα («Η ηθική οικονομία του αγγλικού πλήθους τον 18ο αιώνα»).

Μια σειρά κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυναμική παρέμβαση των τοπικών κοινοτήτων, που επέβαλαν το δικαίωμά τους να «καθορίζουν τις τιμές» με δίκαιο τρόπο. Για τον Τόμσον, οι συντηρητικές ερμηνείες των εξεγέρσεων αυτών, ως σπασμωδικών «επαναστάσεων του στομαχιού», αγνοούσαν μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση οικονομικής δικαιοσύνης που μοιραζόταν το εξεγερμένο πλήθος.

Αντικείμενο της έρευνάς του ήταν το ηθικό πλαίσιο και οι αντιλήψεις μέσα από τις οποίες οι πληθυσμοί της αγγλικής υπαίθρου έκριναν δίκαιες ή όχι τις πρακτικές των εμπόρων τροφίμων της εποχής. Η «μενταλιτέ» αυτή, η οποία πήγαζε από την ηθική της παλαιάς φεουδαρχικής οικονομίας, δίδασκε την ανηθικότητα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας. Ηταν δε τόσο κοινά αποδεκτή και ισχυρή που νομιμοποιούσε την άμεση, βίαιη δράση.

Η αντίδραση των αγροτών αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μια οι «παραδοσιακές» κοινωνίες στις οποίες οι οικονομικές σχέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων κοινωνικών σχέσεων (Εmbedded Economy) και από την άλλη η αναδυόμενη κοινωνία του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς κατά την οποία η οικονομία έχει αυτονομηθεί από την κοινωνία (Disembedded Economy).

ΘΕΟΧΑΡΗΣ:«ό,τι αρπάξουμε τώρα» «ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»!

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ-ΔΗΜΙΟΙ!
· ΕΝΤΟΛΗ-ΑΠΕΙΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΕ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΔΟΥ: «ΚΡΙΝΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ»!

· Πολιτική του «ό,τι αρπάξουμε τώρα», εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών!
Ο Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕ: «ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ»!!!

Με τη δαμόκλειο σπάθη της πειθαρχικής ποινής να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι προϊστάμενοι των κατά τόπους ΔΟΥ «μετατρέπονται» σε δήμιους! Η εντολή που έχει δοθεί από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, είναι σαφής: «Να αυξάνετε τα έσοδα μήνα με μήνα. Και θα ελέγχεστε για το έργο σας ανά τρίμηνο»!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κ. Θεοχάρης αντιμετωπίζει ως αριθμούς τόσο τους πολίτες όσο και τους εφοριακούς. Στόχος του είναι να αυξήσει με κάθε τρόπο τα έσοδα του κράτους, ανεξάρτητα εάν επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη ή εάν επαγγελματίες οδηγούνται στην καταστροφή και στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Οι προϊστάμενοι των εφοριών, οι οποίοι καθημερινά δέχονται στα γραφεία τους πνιγμένους στα χρέη και απελπισμένους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά τους, από κατανόηση και φιλανθρωπία που οφείλουν να επιδείξουν, ο κ. Θεοχάρης τους ζητεί να μετατραπούν σε δήμιους!!
Μοιάζει απίστευτο αλλά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απαιτεί από τους εφοριακούς να εκδηλώνουν στυγνότητα και κυνισμό προς τους πολύπαθους φορολογούμενους πολίτες! Υπήρξαν προϊστάμενοι εφοριών που έμειναν κυριολεκτικά εμβρόντητοι με την εντολή αυτή του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και του αντέτειναν: «Μα, πώς είναι δυνατόν να μαζέψουμε περισσότερα χρήματα, όταν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα, όταν του αυξάνονται οι φόροι την ίδια ώρα που του πετσοκόβετε μισθούς, συντάξεις, και του επιβάλλετε αλλεπάλληλα χαράτσια; Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απελπισμένους ανθρώπους».
Ποια ήταν η απάντηση του κ. Θεοχάρη; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, μετέφερε ως παπαγαλάκι τις εντολές της τρόικας: «Να εισπράξετε άμεσα από όσους έχουν ρευστό και από αυτούς που δεν έχουν, να τους ωθήσετε να πουλήσουν ό,τι ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν, ώστε να πληρώσουν τους φόρους τους. Για τους υπόλοιπους, να προβείτε σε κατασχέσεις και ποινικές διώξεις»!!!
Πρόκειται για βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ: «ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»!
Η νοοτροπία του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, μόνον οικονομοτεχνική δεν είναι. Είναι αντίληψη του “ό,τι αρπάξουμε τώρα, δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα αυτοκτονήσουν ή ποιοι θα μπουν φυλακή, αρκεί να γεμίσουμε τα άδεια δημόσια ταμεία”!!! Πρόκειται περί σχιζοφρενικής κατάστασης που δεν διαφέρει και πολύ από αυτή που αντιμετωπίζουν οι ναρκομανείς. Όπως οι εξαρτημένοι από την ηρωίνη ή τα πρεζόνια, κυνηγούν την δόση τους με κάθε τρόπο, έτσι και το υπουργείο Οικονομικών με μπροστάρη τον κ. Θεοχάρη, επιδιώκει την αύξηση των δημοσίων εσόδων με κάθε βάρβαρο μέσο. Έδωσε εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών! Χειροπέδες και φυλακές λοιπόν για τους αδυνατούντες να αποπληρώσουν τα χρέη τους και συστάσεις για ξεπούλημα οικοπέδων ή σπιτιών, σε όσους έχουν ιδιοκτησίες, προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους! Και αν δεν το κάνουν, περιμένει και αυτούς η φυλακή!
Όσοι προϊστάμενοι ΔΟΥ δεν ακολουθήσουν τη ντιρεκτίβα του κ. Θεοχάρη, τους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις. Θα ελέγχονται ανά τρίμηνο και εφόσον δεν αποδίδουν «ραπόρτο» αύξησης εσόδων, θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινών.
Ο κ. Θεοχάρης, τα κάνει αυτά ενώ γνωρίζει ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι αδιέξοδη. Φέρεται δε να δηλώνει, σε όσους δίνει κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων του κράτους: «Γνωρίζω ότι του χρόνου η οικονομική κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη»! Πρόκειται περί μιας ακόμη προκλητικής δήλωσης. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στην εξουσία, τεμαχίζουν κυριολεκτικά τον λαό, εφαρμόζοντας μία πολιτική η οποία εν γνώσει τους είναι καταστροφική. «Του χρόνου θα είναι χειρότερα», λοιπόν σύμφωνα με όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Θεοχάρης, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του και πληρώνεται κανονικά από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόζει μια βάρβαρη πολιτική!

ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΘΕΟΧΑΡΗ
Επικοινωνήσαμε με την ιδιαιτέρα του κ. Θεοχάρη στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα, προκειμένου να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σχετικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται από του Υπουργείο του. Ακόμη τον περιμένουμε, παρά το ότι δώσαμε δύο τηλεφωνικές γραμμές. Ο κ. Θεοχάρης, βρισκόταν σε… σύσκεψη. Μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε… σύσκεψη. Άραγε, για να αποφασίσει τι άλλου είδους… οικονομικό σουγιά θα χρησιμοποιήσει για να …σφάξει τους φορολογούμενους; Εμείς πάντως εδώ στην «Ελεύθερη Ώρα», περιμένουμε την απάντησή του.

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
Το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης Σαμαρά βάζει η τρόικα, η οποία απαιτεί νέα μέτρα. Και αυτό, διότι στο πρώτο δίμηνο του έτους είναι μεγάλες οι υστερήσεις που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 813 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο συγκεκριμένο διάστημα, η υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ. Αν τώρα υπολογιστεί και το «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων (393 εκατ. ευρώ λιγότερα επιστράφηκαν στους δικαιούχους), τότε η «μαύρη» τρύπα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.
Έτσι εξηγείται γιατί ο κ. Χάρης Θεοχάρης έχει βγει σεργιάνι και πιέζει τις ΔΟΥ για την είσπραξη των φόρων, εδώ και τώρα.

του Μάκη Βραχιολίδη

Να συνεχίσει η ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι θα εισηγηθεί στο Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς

Να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (γνωστό και ώς χαράτσι) από τη ΔΕΗ θα εισηγηθεί στο Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την κρίσιμη συζήτηση της 22ας Μαρτίου 2013 ο εισηγητής
αρεοπαγίτης θα ταχθεί υπέρ της αναίρεσης της... ιστορικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που είχε κρίνει τον περασμένο Δεκέμβρη αντισυνταγματικό το επίμαχο μέτρο.
Ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς που συμμετείχε και στην σύνθεση που ανέστειλε την εν λόγω απόφαση θα υποστηρίξει ότι το χαράτσι συνιστά "ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)". Ακόμη, θα τονίσει ότι η επιβολή του δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, ούτε στο άρθρο 25 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας. Η αιτιολόγηση μάλιστα ότι το χαράτσι δεν αποτελεί φόρο, δίδει το δικαίωμα είσπραξής του από τη ΔΕΗ.
Στην εισήγησή του θα επισημάνει επίσης ότι αφού το "χαράτσι" επιβλήθηκε εκτάκτως για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα δημοσιονομικού προβλήματος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, λαμβανομένου υπόψη το περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του κατά τον Ν. 4021/2011 και του ύψους του σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)»
Υπενθυμίζεται ότι η (υπ΄ αριθμόν 1101/12) απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε προκαλέσει κυβερνητική...αναταραχή είχε κρίνει ότι:
* Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντισυνταγματικό αφού αποτελεί φόρο και όχι τέλος και με δεδομένη τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών.
* Η ΔΕΗ πλέον δεν μπορεί να εισπράττει το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, αφού δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα (δηλαδή να εισπράττει φόρους).
* Η ΔΕΗ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να διακόπτει το ρεύμα σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού.


Αυτή είναι η πρόταση του ΔΝΤ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Mέχρι και το 2021 ορίζουν τα Ειρηνοδικεία δικάσιμο για υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών, ενώ η δυναμική των “κόκκινων ” δανείων στην ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να “ξαναδεί” το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών “Η Παρέμβαση”, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση του ΔΝΤ συνδέει την εξωδικαστική επίλυση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την παροχή κινήτρων φορολογικών και ρυθμιστικού περιεχομένου προς τις τράπεζες και κινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για αυτή την πρόταση ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, “μετατίθεται η συζήτηση σε δεύτερο χρόνο”. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν προτάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.
Μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου ο συγκεκριμένος θεσμός περνά μέσα από τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις με άλλες ΜΚΟ, μηχανισμούς ανεύρεσης εργασίας και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων έχει δώσει λύσεις. Το μοντέλο Ολλανδίας προκρίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συνολικό σχέδιο. Το μοντέλο της Ολλανδίας βασίζεται στη λειτουργία γραφείων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό και οι λύσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων όπως ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μόνο μία υπόθεση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 έως το τέλος του 2012 διευθετήθηκε εξωδικαστικά με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ενώ συνολικά στο ίδιο διάστημα, έχουν επιτευχθεί 200 συμβιβασμοί. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε όλη την επικράτεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπερβαίνουν τις 60.000.
Τα μέλη των καταναλωτικών οργανώσεων σημείωσαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός «συμφέρει» τους καταναλωτές και δεν θα πρέπει να επιμένουν να φθάνει η υπόθεσή τους στα δικαστήρια νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διαγραφούν χρέη. Ήδη από το 1/1//2011 έως τέλος του 2012 κατατέθηκαν συνολικά 34.931 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία εκ των οποίων 9.335 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, από τις οποίες πραγματοποιήθηκε μόνο ένας δικαστικός συμβιβασμός, επικυρώθηκαν δύο εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, εκδόθηκαν 85 αποφάσεις, δεκτές για δικαστική διαδικασία έγιναν 469 και απορρίφθηκαν 382 και καμία εκδικασμένη. Για την υπόλοιπη χώρα οι δικάσιμοι ορίζονται μέχρι και το 2021.
Στο σύνολο των καταναλωτών που διαχειρίζονται οι ενώσεις- μέλη της ΠΟΜΕΚ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 35% είναι άνεργοι χωρίς να υπολογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εργάζονται. Από τα στατιστικά της ΠΟΜΕΚ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τηλεφωνικές κλήσεις ανά έτος είναι 100.000, οι υποθέσεις με ακίνητο ανέρχεται στο 70% του συνόλου και από τα μέλη της Οργάνωσης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το 2012 έχουν γίνει 44.551 αιτήσεις δηλαδή κατά μέσο όρο 3,5 αιτήματα ανά μέλος. Η εκτίμηση των Οργανώσεων είναι ότι πρέπει να διαγραφεί σημαντικό μέρος των καταναλωτικών δανείων για να γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.

Πήρε 184 εκατoμμύρια ευρώ επιστροφή ΦΠΑ χωρίς να έχει ούτε στρέμμα!

«Λαβράκι» έπιασε το ΣΔΟΕ αφού εντόπισε «τσιφλικά», που φαινόταν να καλλιεργεί 50.000 στρέμματα χωρίς να έχει…γη.
Αγρότης στο κάμπο των Θηβών, είχε καταφέρει να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ με τη μέθοδο «της επιστροφής ΦΠΑ» για στρέμματα που δεν είχε. Όπως προκύπτει από τους ελέγχους ο «αγρότης »έφθασε να εισπράξει το αστρονομικό ποσό των 184 εκατ. ευρώ , καλλιεργώντας 50.000 στρέμματα στον κάμπο της Θήβας.
Από τους ελέγχους που ανακοίνωσε προ ημερών το ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα προκύπτει για τη περίπτωση της Θήβας και των 48 αγροτών με τα 222,5 εκατ. ευρώ ότι ο «τσιφλικάς-αγρότης» επικαλούμενος τα 50.000 στρέμματα, όταν του ζητήθηκαν τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας ή τα μισθωτήρια συμβόλαια για την έκταση αυτή, δεν είχε να προσκομίσει όχι συμβόλαιο, αλλά ούτε «λευκή κόλα χαρτί».
Στο κάμπο της Θήβας πάντως, λένε ότι ο «τσιφλικάς-αγρότης» διαθέτει βίλα, ακριβά αυτοκίνητα και έκανε ζωή εισοδηματία με «χοντρό πορτοφόλι». Το ΣΔΟΕ τώρα θα ψάξει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, για να διαπιστώσει αν είναι εξίσου «παχυλοί».

Λουκέτο στο εργοστάσιο της Delica στην Ελλάδα

Το κλείσιμο του εργοστασίου χαρτοποιίας στην Πάτρα ανακοίνωσε η SCA Hellas (πρώην Georgia Pacific) με το σήμα delica, προσφέροντας σε όλους τους εργαζομένους της ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης.

Οι εργαζόμενοι στην SCA Hellas είναι 60 στο εργοστάσιο Πάτρας και 28 σε γραφεία στην Αθήνα. Η εταιρεία πρότεινε μειώσεις μισθών τις οποίες οι εργαζόμενοι δε δέχθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SCA Hellas: «Η εταιρεία προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί νέους όρους στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της, δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή δεν στέφτηκε με επιτυχία.

Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της SCA Hellas, δυστυχώς δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να προσφέρουν σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να κλείσουν το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Πάτρα. Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαίο να ληφθούν, ώστε η εταιρεία να παραμείνει βιώσιμη, ανταγωνιστική και σε θέση να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τους πελάτες και τους καταναλωτές.

Κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης και μετά από διαπραγματεύσεις επί της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η SCA Hellas πρότεινε στους εργαζομένους εντός των διαπραγματεύσεων ένα νέο πακέτο αποδοχών. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου χαρτοποιίας και του γραφείου των Αθηνών, εκπροσωπούμενοι από τη διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση και αντιπαρέταξαν κινητοποιήσεις.

Ως εκ τούτου, δεν διαβλέπουμε την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης, πέρα από το να προσφέρουμε σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να σταματήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου χαρτοποιίας, ώστε να διατηρήσουμε την επιχείρηση βιώσιμη και ανταγωνιστική, προς όφελος των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Αντιλαμβανόμαστε πως η παρούσα ανακοίνωση είναι δύσκολη για όλους τους εργαζομένους που επηρεάζονται από αυτή. Η SCA Hellas είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει για τους συναδέλφους που επηρεάζονται όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, μέσω ενός πλάνου εθελουσίας εξόδου, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποζημιώσεις, από αυτές που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, τους προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επανατοποθέτησης, ώστε να τους βοηθήσει στη μετάβαση τους σε νέες θέσεις εργασίας ή στο επόμενο στάδιο στη ζωή τους, καθώς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας, μέχρι και τις 31.12.2013».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα πέρασε στην SCA τον περασμένο Ιούλιο, μετά την εξαγορά της Georgia Pacific σε διεθνές επίπεδο. Την τριετία 2005-2007 η Georgia Pacific επέκτεινε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Πάτρας με την προσθήκη νέων γραμμών επεξεργασίας και συσκευασίας, καθώς και με νέες σύγχρονες αποθήκες έτοιμων προϊόντων, ενώ το 2011 οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο.

Το 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν μείωση 11%, φθάνοντας τα 26,87 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ζημιές ύψους 4,72 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,86 εκατ. ευρώ το 2010.

πηγη

Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων BMW Χ5 με κινητήρα Ν62Τ (4.8i)


Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων BMW σειρά Χ5 με κινητήρα Ν62Τ (4.8i) εκτελεί η BMW HELLAS AE, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η ανάκληση αφορά 245 οχήματα, παραγωγής από Μάιο 2006 έως Μάρτιο 2010, στα οποία απαιτείται να γίνει έλεγχος και εάν είναι απαραίτητο, αντικατάσταση του σερβόφρενου και του σωλήνα υποπίεσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Η BMW HELLAS AE θα ενημερώσει με επιστολή τους κατόχους των συγκεκριμένων οχημάτων, ώστε να επισκεφθούν οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο επισκευαστή, για να γίνει ο εν λόγω έλεγχος και εάν απαιτείται, επισκευή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το επίσημο δίκτυο εμπόρων της BMW HELLAS AE.

Άμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι γιατροί


Την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «προτού αντιμετωπίσουμε οδυνηρές καταστάσεις στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, με επακόλουθα την επαγγελματική ασφυξία των ιατρών και το κλείσιμο χιλιάδων ιατρείων».

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι, παρά τη νομοθετική ρύθμιση για πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και προκαταβολή του 90% των οφειλών και παρά την υπόσχεση για εξόφληση μέχρι 31 Μαρτίου, διαπιστώνει «για μία ακόμη φορά παρελκυστική τακτική και κωλυσιεργία».

Ζητεί επίσης την άμεση ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ, από 0,5%, αλλά και έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει ο Οργανισμός, δεδομένης -όπως αναφέρει- της μεγάλης απώλειας εσόδων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της μεγάλης ύφεσης που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ θα παρασύρει και την πρωτοβάθμια και την νοσοκομειακή περίθαλψη και η κρίση στον τομέα της υγείας θα καταστεί ανεξέλεγκτη», καταλήγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ολοήμερος αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας σήμερα

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν σπουδαστές , από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».

Την απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο σχέδιο έλαβαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πατρών.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη στο Τεχνολογικό Ίδρυμα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς και να συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί από όλα τα ΤΕΙ την Πέμπτη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, βάσει των τριών κρίσιμων αλλαγών, που έγιναν στο σχέδιο «Αθηνά», τελικά δεν συγχωνεύονται οι ξένες φιλολογίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας.

Τέλος, δεν συγχωνεύονται τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΤΕΙ.

Απαραίτητο το εργόσημο για εργάτες γης

Ευκαιρία ασφάλισης για όλους τους εργάτες γής να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ δίνει η διοίκησή του, ακόμη κι αν έχουν μία ημέρα ασφάλισης με εργόσημο για το έτος 2012. Σύμφωνα με τον νόμο από 1-9-2011 το εργόσημο, αποτελεί υποχρεωτικό τρόπο αμοιβής των εργατών γης και ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται αποκλειστικά, με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με εργόσημο.

Επειδή, κατά την εφαρμογή του μέτρου του εργόσημου το 2012 δημιουργήθηκαν προβλήματα, διότι πολλοί εργοδότες και εργάτες γης δεν το χρησιμοποίησαν, εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία: οι εργάτες γης που ήσαν εγγεγραμμένοι το έτος 2011 στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ασφαλίζονται για ολόκληρο το έτος 2012 με καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει, βάσει των αμοιβών τους με εργόσημο, εντός του έτους αυτού λιγότερες των 150 ημερών εργασίας. Οι παρακρατηθείσες εισφορές μέσω εργοσήμου συμψηφίζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου, για το ίδιο έτος.

Για το σκοπό αυτό ο ΟΓΑ θα αποστείλει ειδοποιήσεις προς τους ενδιαφερόμενους τον Απρίλιο 2013, για την καταβολή των υπολειπόμενων ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2012.

Μέχρι την αποστολή των ειδοποιήσεων από τον ΟΓΑ, όσοι εργάτες γης μέσα στο έτος 2012 πραγματοποίησαν μέσω εργοσήμου λιγότερες από 150 ημέρες εργασίας μπορούν να απευθυνθούν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ, του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν μέσω Αγροτικής Τράπεζας, με το ειδικό έντυπο ΑΤΕ (ΚΜΠ 639).

Οι εργάτες γης που θα καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές για το έτος 2012 θα έχουν δικαίωμα για άμεση χορήγηση βιβλιαρίου υγείας και ειδικά οι εργάτες γης υπήκοοι τρίτων χωρών θα λάβουν σχετική βεβαίωση για ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

Στον αντίποδα, οι εργάτες γης που δεν πραγματοποίησαν ούτε μία ημέρα εργασίας με εργόσημο δεν θα είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για το 2012.

Ashmore: Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά


Αν και η Ελλάδα προσπαθεί να πουλήσει τη δημόσια περιουσία της προκειμένου να μειώσει το χρέος της, το να κατατάσσεται στις αναδυόμενες αγορές είναι «βαθύτατα προσβλητικό», σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Ashmore, Jan Dehn, ο οποίος ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές.

«Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά, διότι είναι πολύ πλούσια και το χρηματοοικονομικό της σύστημα πολύ αναπτυγμένο. Η Ελλάδα είναι απλώς κακός πιστωτής. Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει μια βασική θεμελιώδη αρχή των επενδύσεων, ότι όλες οι χώρες έχουν ρίσκο και όλες οι χώρες μπορούν να γίνουν κακοί πιστωτές. Ασχέτως από το αν είναι «αναπτυγμένες» ή «αναδυόμενες».

Κατά τον ίδιο, κατάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές από την Russell, είναι «βαθύτατα προσβλητική» και αποκαλύπτει μια «πλήρη έλλειψη κατανόησης του τι σημαίνει 'αναδυόμενη' αγορά».

Όπως εξήγησε, το να αποκαλείται η Ελλάδα αναδυόμενη αγορά «αποτυγχάνει πλήρως να κάνει τη διάκριση μεταξύ των διαδικασιών όπου οι χώρες μετατρέπονται σε κακοί πιστωτές –κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες τις χώρες- και των διαδικασιών της ταχείας οικονομικής και χρηματοοικονομικής ανάπτυξης, που είναι χαρακτηριστικό των αναδυόμενων αγορών».

«Οι αναδυόμενες αγορές είναι σήμερα οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας, με πολύ ισχυρότερα δημοσιονομικά στοιχεία, πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους, πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος», τόνισε.

ΠΗΓΗ

Ευρωβουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Απορρίφθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ευρωβουλή η πρόταση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020. Αυτό σημαίνει πως ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι ευρωβουλευτές παρότι αποδέχονται τα όρια του προϋπολογισμού, ζητούν έναν πιο αποδοτικό και σύγχρονο προϋπολογισμό. Το ψήφισμα το οποίο συνέταξαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Ευρ. Εν. Αριστεράς υιοθετήθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 23 αποχές.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει το αυξανόμενο πρόβλημα των ελλειμμάτων στις πληρωμές, το οποίο εμποδίζει την εξόφληση των λογαριασμών και θέτει σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα ελλείμματα της περασμένης χρονιάς είχαν ως συνέπεια συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus, το πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και το Κοινωνικό Ταμείο να στερηθούν χρηματοδότησης στις αρχές του χρόνου.

Το Κοινοβούλιο επιμένει πως το θέμα των απλήρωτων λογαριασμών του 2012 πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως συμφωνήθηκε στις περυσινές συνομιλίες για τον προϋπολογισμό. Το Κοινοβούλιο επίσης επιθυμεί την πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου ότι όσες υποχρεώσεις προβλέπονται για το 2013 θα εξοφληθούν εντός του 2013, ώστε να αποφευχθεί η μετακύληση κάποιου ελλείμματος στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η ΕΕ δε δύναται νομικά να παρουσιάσει έλλειμμα.

Παράλληλα, το ψήφισμα δίνει στους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου ισχυρή εντολή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) θα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Το Κοινοβούλιο επίσης ζητά μία μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των δαπανών του ΠΔΠ, ούτως ώστε το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς που θα κληρονομήσουν από τους σημερινούς νομοθέτες.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο προτείνει ένα σύστημα γνήσιων ιδίων πόρων για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και τονίζει πως όλα τα έξοδα της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς διεμήνυσε πως πως η Ευρωβουλή θα μπλοκάρει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρις ότου υπάρξει ανταπόκριση στις απαιτήσεις της.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να αποτελεί εργαλείο υποστήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εργαλείο τόνωσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, οι περικοπές του Συμβουλίου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Το κοινό ψήφισμα του ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

1. λαμβάνει υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που αποτελεί απλώς πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων· απορρίπτει τη συμφωνία υπό την παρούσα μορφή της, καθόσον δεν αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - κυρίως στο ψήφισμα της 23ης Οκτωβρίου 2012 - και αγνοεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας· πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή, που θα δεσμεύσει την Ένωση για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες ουσιώδεις προϋποθέσεις·

2. εκφράζει την πρόθεσή του να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ και τη Διοργανική Συμφωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προορατικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό της ΕΕ που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών μέσων· υπογραμμίζει ότι θα υπερψηφίσει τον κανονισμό για το ΠΔΠ και τη Διοργανική Συμφωνία μόνον εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο·

3. δηλώνει την αποφασιστικότητά του να ασκήσει πλήρως τα νομοθετικά του προνόμια, όπως αυτά ορίζονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας· δηλώνει ακόμη μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων που εμπίπτουν στη συνήθη νομοθετική διαδικασία δεν μπορούν να προκαταλαμβάνονται από συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το ΠΔΠ, τα οποία πρέπει να θεωρούνται απλώς ως πολιτικές συστάσεις προς το Συμβούλιο·

4. επαναλαμβάνει την άποψη ότι το ΠΔΠ 2014-2020 πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και να προικίσει την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα για να ανακάμψει από την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη· επισημαίνει, συνεπώς, τη σημασία της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη νεότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, βελτιώνοντας τα επίπεδα εκπαίδευσης και προάγοντας την κοινωνική ενσωμάτωση, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις διεθνείς δεσμεύσεις της·

5. καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης της πολιτικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο όσον αφορά την πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων του ΠΔΠ· επιμένει ότι πρέπει να περιέλθουν σε γνώση του όλες οι σχετικές πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή όσον αφορά το επίπεδο των συμφωνημένων εθνικών πιστώσεων στο πλαίσιο των πολιτικών συνοχής και γεωργίας, όπου περιλαμβάνονται και οι παρεκκλίσεις και οι ειδικές πιστώσεις σε κάθε κράτος μέλος· ζητεί επίσης να λάβει όλη τη σχετική πληροφόρηση όσον αφορά τον αντίκτυπο ανά κράτος μέλος των αποφάσεων που λαμβάνονται στο τμήμα εσόδων του ΠΔΠ·

6. υποστηρίζει αποφασιστικά την τρέχουσα συσσώρευση και μεταφορά των εκκρεμών διαταγών πληρωμής στον προϋπολογισμό της ΕΕ και εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που ενδέχεται να οδηγήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε διαρθρωτικό έλλειμμα, ενάντια στις διατάξεις της Συνθήκης (άρθρο 310 ΣΛΕΕ και άρθρο 323 ΣΛΕΕ)·

7. κατά συνέπεια, είναι αποφασισμένο να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω μεταφορά πληρωμών από το 2013 στο επόμενο ΠΔΠ· υπενθυμίζει τη δήλωση που έχει επισυναφθεί στο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, με την οποία ζητείτο από την Επιτροπή να υποβάλει στις αρχές του 2013 ένα σχέδιο τροποποιητικού προϋπολογισμού αφιερωμένο αποκλειστικά στην κάλυψη όλων των εκκρεμών εντολών πληρωμής· επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ μέχρις ότου η Επιτροπή υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον τροποποιητικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στην πολιτική δέσμευση που έχει αναλάβει και δεν θα δεχθεί ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την τελική έγκριση από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο του εν λόγου τροποποιητικού προϋπολογισμού· ζητεί επίσης από το Συμβούλιο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι όλες οι νομικές υποχρεώσεις που πρέπει να καταβληθούν το 2013 θα εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του φετινού χρόνου·

8. αναθέτει ισχυρή εντολή στη διαπραγματευτική του ομάδα να διενεργήσει διαπραγματεύσεις για μια συνολική δέσμη η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως, πέρα από το ΠΔΠ, υποχρεωτική και συνολική αναθεώρηση, μέγιστη συνολική ευελιξία και συμφωνία σχετικά με τους ίδιους πόρους και θα διασφαλίζει τον ενιαίο χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ· επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα βασίζονται σε όλα τα στοιχεία που έχουν διατυπωθεί στο ψήφισμα της 23ης Οκτωβρίου 2012, όπου περιλαμβάνεται και η ευθύνη των κρατών μελών - που πρέπει να αναληφθεί στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο - όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ·

9. είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι, για να διασφαλιστεί η πλήρης δημοκρατική νομιμότητα, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή - που θα αναλάβουν καθήκοντα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 - πρέπει να είναι σε θέση να επαναβεβαιώσουν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της Ένωσης και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του ΠΔΠ 2014-2020· υπογραμμίζει, συνεπώς, ότι τοποθετείται υπέρ μιας υποχρεωτικής και συνολικής αναθεώρησης του ΠΔΠ, ή ενδεχομένως τη συμπερίληψη μιας ρήτρας λήξεως ισχύος· πιστεύει ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι νομικά δεσμευτική, να περιληφθεί στον κανονισμού ΠΔΠ και να αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, αξιοποιώντας πλήρως τη «ρήτρα γέφυρας» που προβλέπει το άρθρο 312, παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ·

10. ζητεί, κατά την κατάρτιση των ετήσιων προϋπολογισμών της ΕΕ, να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφωνημένα ανώτατα όρια πιστώσεων υποχρεώσεων και πληρωμών του ΠΔΠ· πιστεύει, ωστόσο, ότι η μέγιστη συνολική ευελιξία μεταξύ και εντός των κεφαλαίων, καθώς και μεταξύ των οικονομικών ετών, πρέπει να διασφαλιστεί στο επόμενο ΠΔΠ και να αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο· πιστεύει ειδικότερα ότι η εν λόγω ευελιξία πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης των διαθέσιμων περιθωρίων κάθε κεφαλαίου εντός ενός οικονομικού έτους (για τις πιστώσεις υποχρεώσεων), καθώς και αυτόματη μεταφορά των διαθέσιμων περιθωρίων στα επόμενα οικονομικά έτη (τόσο για τις πιστώσεις υποχρεώσεων όσο και τις πιστώσεις πληρωμών)· επιπλέον, παραπέμπει στη λεπτομερή τοποθέτησή του σχετικά με την ευελιξία, όπως διατυπώθηκε στο ψήφισμα της 23ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με το περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες, την ανακύκλωση του πλεονάσματος του προϋπολογισμού της ΕΕ, τη νομοθετική ευελιξία και τους εξατομικευμένους μηχανισμούς ευελιξίας πάνω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ·

11. επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με μια σε βάθος μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων· τονίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτείται από πραγματικά ίδιους πόρους, όπως προβλέπει η Συνθήκη· δηλώνει, συνεπώς, τη δέσμευσή του για μια μεταρρύθμιση που θα περιορίζει το μερίδιο των εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ που βασίζονται στο ΑΕΕ, σε 40% κατ' ανώτατο όριο, με σταδιακή εξάλειψη των υφιστάμενων περικοπών και των διορθωτικών μηχανισμών·

12. επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τη δέσμη των ιδίων πόρων, όπου περιλαμβάνεται και δεσμευτικός χάρτης πορείας· επιπλέον, πιστεύει ότι, σε περίπτωση που το Συμβούλιο συρρικνώσει τις προτάσεις αυτές σε σημείο που να μην οδηγούν σε σημαντική μείωση των εισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ με βάση το ΑΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει συμπληρωματικές προτάσεις σχετικά με την καθιέρωση νέων πραγματικά ιδίων πόρων· επιμένει ότι τα έσοδα από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρέπει να εγγραφούν τουλάχιστον εν μέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως πραγματικός ίδιος πόρος·

13. επιμένει ότι η αρχή του ενιαίου χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να επισημανθεί και πάλι και να ορισθεί με σαφήνεια στη Διοργανική Συμφωνία· πιστεύει ότι όλες οι δαπάνες και τα έσοδα που απορρέουν από αποφάσεις που λαμβάνονται από ή στο όνομα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπου συμπεριλαμβάνονται οι χορηγήσεις, ο δανεισμός και οι εγγυήσεις δανείων, πρέπει να συνοψίζονται σε έγγραφο που θα επισυνάπτεται κάθε χρόνο στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα παρέχει συνολική άποψη του χρηματοπιστωτικού και δημοσιονομικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων της Ένωσης· αναμένει ότι αυτό θα διασφαλίσει την πλήρη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο·

14. επισημαίνει ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους σχετικά με τις συγκεκριμένες νομικές βάσεις των προγραμμάτων της ΕΕ και των πολιτικών για την περίοδο 2014- 2020· υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ/ΔΟΣ και τα πολυετή προγράμματα της ΕΕ αποτελούν ενιαία δέσμη και επαναβεβαιώνει την αρχή ότι «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα»·

15. υπογραμμίζει τέλος ότι, αν δεν έχει εγκριθεί ΠΔΠ έως το τέλος του 2013, η ισχύς των ανωτάτων ορίων και λοιπών διατάξεων για το έτος 2013 θα παραταθεί μέχρις ότου εγκριθεί νέο ΠΔΠ• επισημαίνει ότι, στην περίπτωση αυτή, το Κοινοβούλιο θα είναι διατεθειμένο να καταλήξει σε ταχεία συμφωνία με το Συμβούλιο και την Επιτροπή για προσαρμογή της εσωτερικής δομής του ΠΔΠ ώστε να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης και να διασφαλίζει ότι για όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ θα δημιουργηθούν, μέχρι το 2014, οι κατάλληλες νομικές βάσεις·

16. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, καθώς και στα λοιπά ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα και οργανισμούς.

Από τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προκύψει ένας κανονισμός για τη θέσπιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, για τον οποίο απαιτείται η έγκριση του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα στο ΕΚ, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Το Κοινοβούλιο διαπραγματεύεται παράλληλα τις νομικές βάσεις για τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά γι' αυτά το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφασίζουν από κοινού. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές του 2014, τότε θα ισχύσουν τα ανώτατα όρια του 2013 προσαρμοσμένα στον τρέχοντα πληθωρισμό

Στείρα και η νέα συνάντηση ΠΝΟ - ΣΕΕΝ


Άκαρπη απέβη και η δεύτερη συνάντηση των ακτοπλόων με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αύξηση που θα καθοριστεί από τις δύο πλευρές και υπογράμμισαν ότι δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση των αποδοχών.

Οι εκπρόσωποι των ναυτικών συμφώνησαν να υπάρξει κοινή επιτροπή από τις δύο πλευρές, που θα εξετάσει το θέμα των ειδικών επιδομάτων στα δρομολόγια των άγονων γραμμών, αλλά και των εξπρές δρομολογίων.

Τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχαν ζητήσει μείωση 10% των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Οι ακτοπλόοι δεσμεύθηκαν ότι όλα τα θέματα που έθεσε εκ νέου η ΠΝΟ, θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΕΝ.

Δημοπρατείται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης


«Στη δημοπράτηση σύνδεσης του Νέου Προβλήτα Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την κύρια σιδηροδρομική γραμμή προχωρά η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.

Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 12 ημερολογιακοί μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας το έργο αυτό είναι μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θράκη και για τη χώρα ολόκληρη. Διότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται το τελευταίο καιρό για τις εμπορευματικές μεταφορές μέσω του σιδηροδρόμου. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ισχυροποιείται η θέση της χώρας ως είσοδος των εμπορευματικών μεταφορών προς την Ευρώπη.

Η νέα σύνδεση θα αυξήσει την εμπορευματική κίνηση και ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμανιού, επειδή με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος αλλά και ο χρόνος των μεταφορών.

Παράλληλα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, η ΕΡΓΟΣΕ, έχοντας ήδη μελετήσει τη νέα γραμμολογία του σταθμού Αλεξανδρούπολης και τη νέα χάραξη παράκαμψης του πολεοδομικού ιστού της πόλης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, πρότεινε την ένταξη του έργου στην 5η Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.