EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ζωή με 510,95 ευρώ τον μήνα

Μια μοναδική ανάλυση των μηνιαίων εξόδων ενός νέου που αμοίβεται με 510, 95 ευρώ το μήνα και εμμέσως του τρόπου ζωής και των συμβιβασμών που κάνουν οι πολίτες στην Αθήνα της κρίσης, κάνει η Lifo.

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Σταύρος Διοσκουρίδης, βλέπουμε πως κατανέμει τις δαπάνες του (μέσα από ένα ρεαλιστικό σενάριο) ένας νέος που ζει μόνο και παίρνει τον βασικό μισθό.
«Αν τα περισσότερα βράδια μένει σπίτι και βλέπει ταινίες ή ακούει μουσική, θα καταφέρει άραγε να βγάλει τον μήνα χωρίς να ζητήσει δανεικά από κανέναν;» είναι ένα από τα καίρια ερωτήματα. To συμπέρασμα είναι ότι αν ο μήνας είχε 20 μέρες θα του περίσσευαν 3 ευρώ!Ακολουθεί η ανάλυση της LifO
 
Δευτέρα - 1 Ο μισθός μπαίνει στην τράπεζα (510,95€). Πληρώνει το ενοίκιο (€180). Κοινόχρηστα: €18 Αγοράζει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ (€46,23). Αγοράζει έναν καφέ και μια τυρόπιτα από αλυσίδα ταχυφαγείου (€2,50). Μετά τη δουλειά παίρνει 2 σουβλάκια, 1 αναψυκτικό και 1 σοκοφρέτα ( €4,90). Αγοράζει έναν 20άρι καπνό, χαρτάκια και φίλτρα (-€5,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €256,32.
 
Τρίτη - 2 Τρώει μια κατεψυγμένη πίτσα που έχει περισσέψει από τον προηγούμενο μήνα. Καφές και τυρόπιτα (€2,50). Το βράδυ πηγαίνει να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια της περιοχής και πίνει μια μικρή βαρελίσια μπίρα (€3). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €250,82.
 
Τετάρτη - 3 Έχουν απεργία τα ΜΜΜ, οπότε παίρνει ταξί για τη δουλειά (4,40). Επιστρέφει με συνάδελφο και πηγαίνει σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπου και ψωνίζει: 1 συσκευασμένο κοτόπουλο 1,5 κιλό (€5,34) / 1 αφρόλουτρο-σαμπουάν (€2,20) / Οδοντόκρεμα + 1 δώρο (€1,78) / 1 κιλό αχλάδια (€1,95) / 2+1 (δώρο) τόνους κονσέρβα (€4,80) / 4 πακέτα Νο6 μακαρόνια (€2, 04) / 450 γρ. αρακά κατεψυγμένο (€1, 68) / 2 συσκευασίες χάρτινες ντομάτα ψιλοκομμένη (€1,30) / 250 γρ. τυρί τριμμένο (€2,79) / Απορρυπαντικό πιάτων, καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και σφουγγάρι για τα πιάτα (€4,01) / Γαλλικό καφέ (€4,50) / Χαρτί υγείας 8τεμ. (€1,80) / 6 αυγά (€1,68) / Τυρί και ζαμπόν για τοστ (€2,50) / Ψωμί φέτες (€0,80) / Κέτσαπ (€2,05) / Κιμά 1/2 κιλό (€3,45) / Ρύζι νυχάκι (€0,77) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €200,98.
 
Πέμπτη - 4 Πληρώνει τον λογαριασμό του κινητού – καρτοσυμβόλαιο που προσφέρει κάποια λεπτά δωρεάν ομιλίας (€20). Εξοφλεί τη σύνδεση Ίντερνετ (δεν έχει βάλει τηλέφωνο) που έχει στο σπίτι (€15). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €165,98.
 
Παρασκευή - 5 Bonus: Οι γονείς του τού στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο. Εξοφλεί την ΕΥΔΑΠ (€9). Τσιγάρα (€5,50). Ένα αναψυκτικό 1,5 λίτρο (€1,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €149,98. Σάββατο - 6 Βραδινή έξοδος (3 μπίρες σε συνοικιακό μπαρ, €12) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €137,98. Κυριακή - 7 Magnify Image Επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά των παραγωγών στον Βύρωνα που έχει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με 12 ευρώ αγοράζει πορτοκάλια, πατάτες, μήλα, λίγα κρεμμύδια, ένα λάχανο, καρότα και λίγα λεμόνια (€12). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €125,98.
 
Δευτέρα - 8 Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του προσφέρει για τη Δευτέρα δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός σε συγκεκριμένη αλυσίδα κινηματογράφων. Πηγαίνει με μια φίλη του με την οποία μοιράζονται το εισιτήριο (€3,50 ο καθένας) και παίρνουν ένα κουτί ποπ κορν και δύο μπουκαλάκια νερό (€2). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €120,48.
 
Τρίτη - 9 Εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και πάει μ' έναν φίλο του σε ένα εστιατόριο, όπου δίνουν από 9 ευρώ το άτομο για πλήρες γεύμα και μια μπίρα (€9). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €111,48.
 
Τετάρτη - 10 Δουλειά και σπίτι. Πέμπτη - 11 Τσιγάρα (€5,50) Λογαριασμός ΔΕΗ: Για ένα τέτοιο σπίτι o λογαριασμός είναι περίπου €90 το δίμηνο, αν αναλογιστούμε ότι χρησιμοποιεί το A/C για θέρμανση. Άρα, αυτόν το μήνα πρέπει να δώσει 45 ευρώ περίπου έναντι. Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €60,98.
 
Παρασκευή - 12 Οι γονείς του στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο. Χρειάζεται ένα Depon από το φαρμακείο (€1,14). Επισκέπτεται έναν φίλο του για τα γενέθλιά του. Δεν κάνει δώρο. Μοιράζεται διπλή ταρίφα των 7 ευρώ για την επιστροφή (€3,5). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €56,34. Σάββατο - 13 Αγοράζει απορρυπαντικό ρούχων για το πλυντήριο. Η προσφορά του σούπερ μάρκετ είναι στα €5. Πηγαίνει σε μια συναυλία και πίνει και μια μπίρα (€17). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €34,34.
 
Κυριακή - 14 Αγοράζει μια εφημερίδα, γιατί στις προσφορές έχει ένα βιβλίο που θέλει να διαβάσει (€4,25) και καφέ φίλτρου που έχει τελειώσει από το mini market (€5). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €25,09.
 
Δευτέρα - 15 Τσιγάρα (€5,50) Κουτάκι αναψυκτικό (€0,080) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €18, 79. Τρίτη - 16 Δουλειά και σπίτι.
 
Τετάρτη - 17 Έξοδος για σινεμά (€5,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €13, 29.
 
Πέμπτη - 18 Δουλειά και σπίτι. Σοκολάτα υγείας (€1,00) Στο τέλος της ημέρας απομένουν €12,29.
Συνολικά πήγε 2 σινεμά, σε 1 συναυλία, σε ένα φτηνό εστιατόριο, ήπιε δυο-τρεις μπίρες και την έβγαλε τσάμπα σε γενέθλια φίλου. Πιθανότατα με €50 δανεικά βγάζει τις επόμενες έντεκα μέρες του μήνα, χωρίς να κάνει καμία έξοδο.  
Αν καταφέρει δηλαδή και πάρει τον βασικό -με προϋπηρεσία- κατώτατο μισθό που είναι €50 παραπάνω θα ζήσει μια... «φανταστική ζωή».
 
Lifo.gr

Σοκ με σκάνδαλο υπνωτισμού κλονίζει το κατάστημα Πλαίσιο!!!! Θα τρελαθουμε..

Στο δρόμο για τη φυλακή βρίσκονται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ Α.Ε, Γεώργιος Γεράρδος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Γεράρδος και το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γεώργιος Λιάσκας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια -και ισόβια με επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη ο τελευταίος- από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση υποσυνείδητης κατήχησης, παράνομης κράτησης και πλύσης εγκεφάλου, που απασχολούσε το τελευταίο διάστημα τη δικαιοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα ο «εγκέφαλος» του εγκλήματος Γεώργιος Λιάσκας με την βοήθεια των συνεργών του φαίνεται ότι ως άλλος Telly Savalas στην περιπέτεια του πράκτορα 007 «On Her Majestyʼs Secret Service» διέρρηξε τις οικίες όλων των υπαλλήλων, πωλητών αλλά και του προσωπικού ασφαλείας των καταστημάτων ΠΛΑΙΣΙΟ και τοποθέτησε παράνομες οπτικοακουστικές συσκευές με σκοπό τον «υπνωτισμό» τους. Από την ενδελεχή έρευνα που διεξήχθη από τις αστυνομικές αρχές, εικάζεται ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν αργά την νύχτα και επί καθημερινής βάσης όταν όλοι οι υπάλληλοι τις εταιρείας κοιμόντουσαν. Τότε, με την ενεργοποίηση ειδικών φώτων συγκεκριμένων εναλλασσόμενων χρωμάτων σε συνδυασμό με τo playback της ηχογραφημένης κασέτας που είχαν εγκαταστήσει στα σπίτια των άτυχων νέων, πετύχαιναν την ύπνωση με προφανή σκοπό την πλύση εγκεφάλου.
Το έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν η κα. Παγώνα Πιπέρη, μητέρα του 20χρονου φοιτητή πληροφορικής, pro RPG gamer και πωλητή στο υποκατάστημα του Πλαισίου Αγ. Παρασκευής, Αλέξη Πιπέρη, διαπίστωσε ότι ο γιός της συμπεριφερόταν εξαιρετικά παράξενα. «Είχε έρθει το παιδί για σαββατοκύριακο στο χωριό να μας δει και αμέσως καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» δήλωσε η κα. Παγώνα αποκλειστικά στο «Κουλούρι», ενώ συμπλήρωσε ότι «με το που άκουγε τη λέξη «καλημέρα», του γυρίζανε τα μάτια. Άρχιζε να κάνει σπασμωδικές κινήσεις ενώ μας κοίταζε επίμονα στα μάτια με ένα διαβολικό χαμόγελο και μας ρωτούσε αν εξυπηρετούμαστε». Φαίνεται δε ότι μετά το πέρας του παραληρήματος ο 20χρονος Αλέξης δεν είχε καμία ανάμνηση της συμπεριφοράς του και επέστρεψε σε νηφάλια κατάσταση.
Η κα. Παγώνα αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να βρει ποιος κρύβεται πίσω από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του γιού της. Έτσι, όπως κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές, ανακάλυψε τα ειδικά συστήματα που είχαν εγκαταστήσει οι κατηγορούμενοι στο σπίτι του άτυχου 20χρονου, τα οποία και παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Σε έφοδο της αστυνομίας στο υποκατάστημα του Πλαισίου Αγ. Παρασκευής 20 λεπτά πριν αυτό ανοίξει, εθεάθησαν υπάλληλοι σε κατάσταση ομηρίας, στοιβαγμένοι μέσα σε κλουβιά να χαμογελούν και να αναφωνούν «καλημέρα σας», «παρακαλώ;» και «εξυπηρετείστε;» ενώ όταν απελευθερώθηκαν από τους αστυνομικούς οι υπάλληλοι τους όρμησαν και άρχισαν να τους μυρίζουν, να τους γλύφουν και να τους επιδεικνύουν νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.
Η έρευνα κατέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία τους κατηγορούμενους οι οποίοι συνελήφθηκαν και προφυλακίστηκαν άμεσα. Αμετανόητοι οι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν αποκλειστικά «Και λίγα τους κάναμε. Τα τσογλάνια δεν έχουν τρόπους. Δεν ξέρετε πόσο αγενείς υπήρξαν στο παρελθόν. Ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο και αυτά τα ζαβά δε έπαιρναν από λόγια. Έπρεπε να λάβουμε τα μέτρα μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ζήτω το Πλαίσιο!» Η δικαιοσύνη ελπίζει ότι η κατά γενική ομολογία πολύ βαριά ποινή που επιβλήθηκε πρωτόδικα στους κατηγορούμενους θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς άλλους επιχειρηματίες. Πάντως μήνυμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες έστειλε από το Λονδίνο ο γνωστός παραποιητής του μυαλού Derren Brown.
Τέλος να σημειωθεί ότι η κατάσταση της υγείας των χιλιάδων υπαλλήλων της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ θεωρείται αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή.

ΠΗΓΗ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο

Ακόμα δύο αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και μία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται τους επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να καταλήξει στο ποσοστό της νέας αύξησης, της δεύτερης μέσα στο 2013, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την εναρμόνιση των τιμών ρεύματος λιανικής με τις τιμές στη χονδρική αγορά. Tα νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια θα ισχύσουν ως το τέλος Ιουνίου, οπότε απελευθερώνονται, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τιμολογιακή της πολιτική. Εξάλλου, η ΡΑΕ μπορεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου να αποφασίσει την εκ νέου αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, κάτω από το βάρος των τεραστίων ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ που αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με μείον 240 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη συμμόρφωσης με το Μνημόνιο, αλλά και η «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος -φθάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια
Στόχος υπουργείου θα είναι να περιορίσει την αύξηση σε μονοψήφιο αριθμό, τουλάχιστον μεσοσταθμικά. Ωστόσο, παλαιότερες πληροφορίες που έλεγαν ότι η αναπροσαρμογή του Ιανουαρίου ήταν εκείνη που απορρόφησε το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής αύξησης τιμολογίων για το 2013 δεν επιβεβαιώνονται, καθώς τα «νούμερα δεν βγαίνουν», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.
Για τον υπολογισμό της επικείμενης αύξησης, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ, φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο κόστος της ΔΕΗ, καθώς και για το ύψος της δαπάνης όσον αφορά στα δικαιώματα αγοράς εκπομπής ρύπων, τα οποία, για το τρέχον τρίμηνο τουλάχιστον, είχαν υπολογιστεί υψηλότερα, σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο Χρηματιστήριο.
700.000 οι διακανονισμοί 
Στους 700.000 εκτοξεύτηκαν το 2012 οι διακανονισμοί που κάνει η ΔΕΗ με καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, από 400.000 το 2011, δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, προσθέτοντας «δεν γνωρίζω που βρισκόμαστε τους δύο πρώτους μήνες του 2013».
Στο πλαίσιο αυτό, θα συστηθούν τοπικές επιτροπές ανά περιφέρεια στις οποίες θα αναθέσει η ΔΕΗ τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών, προκειμένου να κρίνεται κατά περίπτωση η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, «είναι πολύ δύσκολο η ΔΕΗ να διαπιστώσει εάν κάποιος δεν πληρώνει επειδή δεν έχει ή δεν θέλει ή βρίσκεται σε κατάσταση ανέχειας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο βρίσκονται περίπου στις 540.000». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη προσλήψεων, ενώ σχετικά με το μείζων πρόβλημα της κλοπής μετασχηματιστών, είπε ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα εστιάζεται στο κλείσιμο των παράνομων χυτηρίων.
Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις περί προνομιακής σχέση της επιχείρησης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε, απέδωσε σε συμπτώσεις τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, πάντα κατόπιν διαγωνισμού.
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: “ΜΑΪΜΟΥ” ΙΔΡΥΜΑΤΑ “στατιστικών” στέλνουν τις επιστολές στον Παπούλια για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ!

Αυτή είναι η περιβόητη επιστολή στήριξης που εστάλη από κάποιο “Ευρωπαϊκό ινστιτούτο” όπως παρουσιάστηκε βαρύγδουπα από τα ΜΜ”Ε”, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπερασπιστεί τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ!

Δηλαδή, έχουμε έναν λειτουργό που διώκεται για κακουργήματα, αλλά τα ΜΜ”Ε” ανέχονται να προβάλλουν εξόφθαλμες πιέσεις προς τον ΠτΔ προκειμένου να… παρανομήσει!

Πέραν του ότι αυτοί που στέλνουν την επιστολή και αυτοί που την προβάλλουν τελούν το αδίκημα της προτροπής σε παράβαση καθήκοντος (αρ. 186 259), συγχρόνως είναι τόσο άθλιοι, που δεν ελέγχουν καν ποιό είναι αυτό το “ινστιτούτο” που έχει και άποψη για τις ενέργειες της Ελληνικής δικαιοσύνης, έχει όμως και την ευρυγνωσία ώστε να βγάζει και αθωωτική απόφαση!

Θα σας το αποκαλύψουμε εμείς σήμερα.

Πρόκειται για μία νεόδμητη εταιρεία, ξέρετε σαν κάτι “ινστιτούτα” που άνοιγαν για να ξεπλύνουν χρήματα από χορηγίες και σκάνδαλα και μετά έκλειναν, που η πρώτη παρουσία της έγινε τρεις μήνες πριν! Δηλαδή όταν ο Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ έβγαζε τα στοιχεία, η οντότητα αυτή κυριολεκτικά “δεν υπήρχε”!

fenstats papoulias

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η μαϊμού αυτή εταιρεία που έχει το θράσος να στέλνει επιστολές στον ΠτΔ για τον Γεωργίου, δεν ανακοινώνει ούτε χορηγούς ύπαρξης, ούτε καν κάποια μελέτη, κάποια έκδοση που να έχει εκπονήσει στον σύντομο χρόνο της ύπαρξης της!

Για την ακρίβεια, τρία δελτία τύπου έχει βγάλει όλα κ’ όλα, που το ένα αφορά την επιστολή της στον ΠτΔ, ενώ τα άλλα δύο είναι παντελώς άσχετα με το αντικείμενο!

Κοινώς αυτό το έκτρωμα, έχει να επιδείξει μόνον αυτή την προκλητική και κατάπτυστη ενέργεια, άδειες σελίδες και ντόρο μόνο στον κατάπτυστο κόσμο της ενημερώσης του Ελλαδιστάν. Που γνωρίζει πολύ καλά πως η καταδίκη του Γεωργίου θα σημάνει την νομική αντιμετώπιση του μνημονίου και την έναρξη έρευνας για όσους το επέβαλλαν. 

Τόσο απλά.

πηγη

 

Σύνταξη στα 55 για 300.000 εργαζόμενους-Αναλυτικοί πίνακες

Σύνταξη στα 55 για 300.000 εργαζόμενους
 
Σύνταξη στα 55 "κλείδωσε" μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις που διατηρούνται σε ισχύ και μετά το 2013, που αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
 
Βασική προϋπόθεση είναι, ανάλογα με την ημερομηνία της πρώτης ασφάλισης, να έχουν συμπληρώσει είτε 17,5 έτη υπηρεσίας (στο δημόσιο) είτε την 25ετία (δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) είτε 4.500 ή 5.500 ημέρες ασφάλισης αν πρόκειται για γυναίκες, που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
 
 
 
Τι ισχύει για ΔΕΚΟ-τράπεζες
 
 
 
 
Τι ισχύει για 5 κατηγορίες του ΙΚΑ
 
 
 
Πηγή: enikos.gr

ΕΚΘ: Κοινή δράση οκτώ σωματείων κατά των ιδιωτικοποίησεων

Την «απαρχή κοινής δράσης» κατά του ξεπουλήματος οκτώ επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί η σημερινή ανοικτή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΒΖ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, έκανε λόγο για σκανδαλώδη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης «να τα πουλάει όλα κοψοχρονιά για ποσά που αντιστοιχούν σε κέρδη μόλις τεσσάρων ή πέντε χρόνων των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων» και σημείωσε ότι η εν λόγω συγκέντρωση συνιστά την "απαρχή κοινής δράσης" κατά του ξεπουλήματος, με κάθε νόμιμο μέσο.

Την πεποίθηση ότι αν παραχωρηθεί πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) "μπαίνει ζήτημα απώλειας του κυρίαρχου ρόλου της χώρας στο λιμενικό σύστημα", εξέφρασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη. Υποστήριξε ότι τα μεγάλα κέρδη που δηλώνει η εταιρεία προκύπτουν κυρίως από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κατά 35% από το 2010 και των αμοιβών τους κατά ίσο ποσοστό, αλλά και από την αναπροσαρμογή των συμβάσεων με μεγάλους πελάτες. Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ, Λάζαρος Τανταλίδης, υποστήριξε ότι το προσωπικό του ΟΛΘ είναι ανεπαρκές και το καλοκαίρι θα υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση φορτίων, ενώ πρόσθεσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού.

Να σταματήσει το "έγκλημα που γίνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ" κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος. Ισχυρίστηκε ότι στην εταιρεία υπάρχουν "golden boys", που αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από εκείνους των γενικών γραμματέων των υπουργείων, ενώ πρόσθεσε ότι, όπου έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ύδρευσης, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Απαραίτητη στον ελληνικό στρατό είναι εν μέσω κρίσης η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), καθώς λείπουν τα χρήματα για αγορές νέων οχημάτων, οπότε είναι αναγκαίες οι συντηρήσεις, που πραγματοποιεί η εταιρεία, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγας. "Η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να γίνει ποτέ. Μπορούν να γίνουν συνεργασίες. Η ΕΛΒΟ -που έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους 38 εκατ. ευρώ, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ήδη στέκεται", σημείωσε ο κ.Αλιόγας. Πρόσθεσε ότι η ΕΛΒΟ τροφοδοτούσε -σε πλήρη ανάπτυξη- 2.500 δορυφορικές επιχειρήσεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Εξευτελιστικό χαρακτήρισε το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Βαγγέλης Μπιμπισίδης, σημειώνοντας ότι το 2009-2010 μόνο οι μονάδες εξωτερικού είχαν αποτιμηθεί σε 150-190 εκατ. ευρώ. Διερωτήθηκε τι έγινε με το δεύτερο διαγωνισμό για την εκχώρηση του 82,33% της ΕΒΖ, ο οποίος υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 31/1, αλλά μέχρι στιγμής "ουδέν νεώτερον".

Τη διαβεβαίωση ότι η πώληση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας δεν αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση" έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροδρομικών Β.Ελλάδος, Παναγιώτης Στεργιόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το μόνο που υποχρεούται να κάνει η Ελλάδα είναι η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ταχυδρομείο "άγονες" περιοχές της Ελλάδας, αν τα ΕΛΤΑ εκχωρηθούν σε ιδιώτη, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρόμων Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδωρόθεος. "Ο ιδιώτης θέλει τα φιλέτα στον άξονα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, όχι τις άγονες γραμμές", είπε. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πάει να ξεπουλήσει μια κερδοφόρα εταιρεία, που δεν επιδοτείται από το κράτος, έχοντας αποτιμήσει την περιουσία της σε μόλις 50-60 εκατ. ευρώ.

"Κανένας ιδιώτης δεν θα μπει στη ΔΕΗ για να χάσει", είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Πάνος Σαουλίδης, σημειώνοντας ότι ο ιδιώτης θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος της ενέργειας, μεταξύ άλλων για να καλύψει ανείσπρακτους λογαριασμούς. "Σήμερα έχουμε 700.000 διακανονισμούς για ανείσπρακτους λογαριασμούς, αριθμός που αναμένουμε να φτάσει το 1 εκατ. Τα λεφτά που δεν μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ ανέρχονται σε 300.000-400.000 ευρώ, που φέτος, με την αύξηση στα φωτοβολταϊκά, περιμένουμε ότι θα φτάσουν στο 1,2 εκατ", σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος, στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, είπε: "Βάσει τιμής μετοχής, έγινε αποτίμηση 600 εκατ., τη στιγμή που μόνο η τελευταία επένδυση στην Ελευσίνα ξεπέρασε τα 2,5 δισ. Αυτό δεν είναι επενδυτικό σχέδιο, αλλά πλιάτσικο", κατέληξε.


Πηγή:ΑΠΕ

Παντεχνική συγκέντρωση των μηχανικών αύριο στο υπ. Εργασίας

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συγκέντρωσης, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για να του υποβληθούν τα αιτήματα και για να υπάρξει σαφής δέσμευση εκ μέρους του ότι θα αναζητηθούν από κοινού με τους φορείς των μηχανικών ριζικές και βιώσιμες λύσεις.
«Τα αιτήματα όλων των μηχανικών, μέχρι σήμερα, έχουν αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση με τον πλέον ανάλγητο τρόπο, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αποτελεσματικότητας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, «κατά συνέπεια η αγωνιστική διεκδίκηση επίλυσης των μεγάλων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων του κλάδου, η επιβίωση του Ταμείου μας και εν τέλει των μηχανικών, είναι χρέος που πρέπει να εκφράζεται σε κάθε περίπτωση. Ιδίως αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την “τρόϊκα” βρίσκεται σε εξέλιξη και όλες οι ενδείξεις καθιστούν φανερό ότι ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω επώδυνα μέτρα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους».
Κύρια αιτήματα των μηχανικών είναι:
• Η απόσυρση της διάταξης του ν. 3986/2011 που επιβάλλει άδικες και βάρβαρες αυξήσεις στις εισφορές, ιδιαίτερα στους νέους ασφαλισμένους (μετά το '93) ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν σαν συνέπεια τη μείωση κατά 50% της εισροής νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο, την τεράστια αύξηση αιτημάτων διαγραφής από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ των ήδη ασφαλισμένων και την αύξηση κατά τουλάχιστον 50% των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, διευρύνοντας εκρηκτικά την εισφοροδιαφυγή και τις απώλειες στο Ταμείο, δεδομένα που καταγράφονται διογκούμενα κατά την διετία 2011-2012 και επιβεβαιώνουν τη δυστυχώς ρεαλιστική εκτίμηση ότι το Ταμείο οδηγείται στην κατάρρευση.
• Η ενεργοποίηση του θεσμοθετημένου Κλάδου Εδικών Παροχών, για την ουσιαστική κάλυψη της ανεργίας και του χαμηλού εισοδήματος των Μηχανικών.
• Η αξιοπρεπής υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, έξω από τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ.
• Η αναπλήρωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία είναι αποκλειστικά χρήματα των Μηχανικών και «κουρεύτηκαν» αναγκαστικά με ζημία πλέον του 1,5 δισ. €, ενώ συνολικά για το ΕΤΑΑ πλέον των 2 δισ. €.
• Η απόσυρση της διάταξης του ν.2469/97 που υποχρεώνει το ΕΤΑΑ, όπως και όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ, να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενέργεια που αποδείχθηκε στην πράξη μηχανισμός ληστείας, αντί για θεματοφύλακας διασφάλισης των χρημάτων των ασφαλισμένων.
• Η άμεση καταβολή των οφειλομένων από την τριμερή χρηματοδότηση του ν.2084/92, ποσό που αντιστοιχεί για το ΤΣΜΕΔΕ σε πάνω από 600 εκατ. € και συνολικά για το ΕΤΑΑ πάνω από 1 δισ. €.
• Προσλήψεις, για τη στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό του Ταμείου, για να αρθεί η απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε κάθε επίσκεψή τους στο Ταμείο και ταυτόχρονα διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας για το υπάρχον προσωπικό, το οποίο βασανίζεται από τις σημερινές απαράδεκτες συνθήκες.
• Επαναφορά της 35ετίας ως υποχρεωτικού χρόνου ασφάλισης και του ηλικιακού ορίου των 60 που υπήρχε πριν τις αλλαγές που επέβαλαν τα «μνημόνια».
 
Πηγή:ΑΠΕ

Σημαντική πτώση της τάξης του 12% σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντική πτώση της τάξης του 12% σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). 
 
Η μείωση της ζήτησης οφείλεται μεν στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο ήπιος από τον περυσινό με αποτέλεσμα να περιοριστεί η χρήση των κλιματιστικών για θέρμανση.
 
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η μείωση της κατανάλωσης στο δίκτυο διανομής (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ.) ήταν τον προηγούμενο μήνα 11,97% ενώ στο δίκτυο υψηλής τάσης από το οποίο τροφοδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες η πτώση ήταν 4,44%.
 
Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι 6,98%.
 
Σε επίπεδο παραγωγής, περίπου το 45% της κατανάλωσης Φεβρουαρίου καλύφθηκε από λιγνιτικές μονάδες, το 25% από μονάδες φυσικού αερίου, το 18% από υδροηλεκτρικά, 7% από ανανεώσιμες πηγές και περίπου 4% από εισαγωγές.
 

Πώς αντιμετώπισε τους φοιτητές ο K. Τζαβάρας..όταν βρέθηκε υπό καθεστώς «ομηρίας»..(Βίντεο)

Βίντεο από τη μεταξύ τους συζήτηση στις εγκαταστάσεις του ΟΡΤ.

 Για περισσότερες από τρεις ώρες το βράδυ της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας, βρέθηκε υπό καθεστώς «ομηρίας» από περίπου 200 σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου και πολίτες, καθηλωμένος στο στούντιο της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ηλείου πολιτικού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ στις εννέα, αποτέλεσε το έναυσμα κινητοποίησης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου.
Πολύ σύντομα περίπου 100 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του στούντιο της ΟΡΤ και απέκλεισαν τον κ. Τζαβάρα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους μαζί του. Τα όσα ειπώθηκαν καταγράφηκαν από την τηλεοπτική κάμερα και ένα αντίτυπο του περιεχομένου της κασέτας θα δοθεί σε εκπροσώπους των σπουδαστών, έτσι ώστε να έχουν στα χέρια τους τις εικόνες με τις δεσμεύσεις που όπως είπαν έλαβαν από τον κ. Τζαβάρα για μεγαλύτερη πίεση και προσπάθεια στο θέμα του ΤΕΙ.

Ντροπή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ: Ολοι με μηνιάτικο μόνο 430 ευρώ

Μια θλιβερή πρόταση ρίχνει στο τραπέζι ο Β. Βενιζέλος για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας, προτείνοντας μισθό σε όλους της τάξης των 430 ευρώ. «Να δώσουμε δουλειά στις 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο» είπε χθες υποκριτικά ο Β. Βενιζέλος, που, όπως θυμόμαστε, επέβαλε το χαράτσι της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2011.
Ο ίδιος έγινε υπουργός Οικονομικών στις 17 Ιουνίου του 2011, με ανεργία στα επίπεδα του 16%, και την παρέδωσε, όταν έφυγε στις 6 Μαΐου του 2012, στο 23,1%. Στο διάστημα που άσκησε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών προστέθηκαν 353.687 νέοι άνεργοι στη σιωπηλή στρατιά των ανθρώπων χωρίς μέλλον.
Η πρόταση Βενιζέλου υπόσχεται 700.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος της κατά τον ίδιο είναι 1,3 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο ίδιος, «τα λεφτά υπάρχουν» και θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
Οι θέσεις εργασίας που προτείνει ο Β. Βενιζέλος δεν είναι πραγματικές, αλλά εικονικές, και θα αμείβονται με ελεημοσύνη που θα μοιάζει με μισθό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης του ατόμου.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει κοινωνική εργασία σε δήμους ή αλλού, δεν αποκλείει τη συμμετοχή των γνωστών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ για να μη θεωρηθεί και τελείως απορριπτέα εντάσσει στον σχεδιασμό και επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επανακατάρτισης με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Ο πολύς Β. Βενιζέλος, μαθημένος στα λεκτικά τερτίπια, εισάγει στην πρότασή του και τον όρο της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που αντιστοιχίζει με 430 ευρώ τον μήνα.
Η πρόταση Βενιζέλου από την αρχή έως το τέλος της διαπνέεται από ένα αίσθημα φιλοδωρήματος, το οποίο θα δίνεται στους ανέργους από έξι έως οκτώ μήνες. Εξυπακούεται ότι δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη και με την παροχή δημιουργικών κινήτρων.
Τα κυριότερα σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ανεργίας έχουν ως εξής:
*Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αφορούν μικρά κοινωφελή έργα και υπηρεσίες.
*Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας. Αυτό θα γίνει μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, προτείνεται να ενισχυθούν και τα προγράμματα επανακατάρτισης.
*Να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
*Έμφαση στον περιορισμό των νέων ανέργων, ηλικίας έως 32 ετών, με τη δημιουργία προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:
-Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αυτεπιστασία σε δήμους, αλλά και επιχειρήσεις, με στόχο την απορρόφηση 100.000 ανέργων. Το κόστος ανέρχεται στα 450.000.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει καθαρισμό ακτών και δημόσιων χώρων, διαμόρφωση πάρκων, πλατειών, δρόμων και παιδικών χαρών. Επίσης περιλαμβάνει επισκευές σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Η διάρκειά του θα είναι το πολύ οκτώ μήνες. Η επιδότηση θα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 20 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία του ανέργου, και έτσι οι μηνιαίες αποδοχές με το ζόρι θα ξεπερνούν τα 430 ευρώ. Οι δήμοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται μόνο με τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (150-180 ευρώ τον μήνα).
εφ.Δημοκρατία.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Πρόκειται για την πρόταση της κινεζικής εταιρείας Song Youzhou για τις μελλοντικές αστικές συγκοινωνίες.... Η προτεινόμενη λύση είναι ένα μέσο σταθερής τροχιάς, υπερυψωμένο ώστε να επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινητοδρόμων από κάτω του. Πλεονεκτεί σε σχέση με τον υπόγειο σιδηρόδρομο τόσο στο κόστος και το χρόνο κατασκευής όσο και στο κόστος λειτουργίας.

Οι ράγες του βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου με αποτέλεσμα να «καταπίνει» την κίνηση. Επιπλέον είναι οικολογικό καθώς κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, μέρος της οποίας παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους στην οροφή του.




Βιντεο:

Οχι άλλα διόδια - Οχι άλλη κλοπή

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΓΑΘΟ

Σε συμβολική κατάληψη μιας ώρας της Εγνατίας οδού στο ύψος του κόμβου της Μουσθένης προχώρησαν το πρωί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της Εγνατίας ΑΕ να κατασκευάσει σταθμό διοδίων στα όρια του Δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στο ύψος της Δημοτικής Κοινότητας Μουσθένης.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κατασκευή των διοδίων θα επιφέρει πλήγμα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και θα επιβαρύνει οικονομικά όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.
Συμπλήρωσε, ακόμα, πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρεις σταθμοί διοδίων σε μια απόσταση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα δεδομένου ότι στο σχεδιασμό της εταιρείας προβλέπεται και η δημιουργία σταθμού διοδίων και στην περιοχή της Ασπροβάλτας.

Την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του Δήμου Παγγαίου την Ελευθερούπολης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων της περιοχής με τη συμμετοχή των δημάρχων Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και Παγγαίου όπου συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής των σταθμών διοδίων.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάπλαση και ποδηλατόδρομος στην Θέρμη



Ο Δήμος Θέρμης στo πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση πεζοδρομίων οδών Β. Ταβάκη και Δημ. Καραολή Δήμου Θέρμης» και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δ΄ (τελικής) φάσης που περιλαμβάνει εργασίες στο τμήμα της οδού Β. Ταβάκη, από το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ μέχρι την Πλατεία Παραμάνα, θα προχωρήσει σε ολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος αυτού.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Τρίτη 12/3/2013.

Η είσοδος στον οικισμό, από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, θα γίνεται από τον καινούργιο κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Β. Ταβάκη και Σωτ. Πέτρουλα, και στη συνέχεια μέσω της Β. Ταβάκη και της οδού Μ. Αλεξάνδρου (ανατολικά και δυτικά). Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς κατά την κίνησή τους στο τμήμα της οδού Αγ. Νικολάου από την οδό Κ. Κεσσίδη έως την πλατεία Παραμάνα (για δυνατότητα εισόδου στην υπόγεια διάβαση), το οποίο αμφιδρομείται κατά τη διάρκεια των έργων. Παρακαλούνται οι οδηγοί να σεβαστούν τη σήμανση απαγόρευσης στάσης-στάθμευσης στην οδό Αγ. Νικολάου για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Για τις αλλαγές στις διαδρομές των λεωφορείων θα γίνει σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΣΘ. Πληροφορίες για την τοποθέτηση των προσωρινών φορητών στάσεων θα υπάρχουν στις υφιστάμενες στάσεις. Το διάστημα ολοκλήρωσης των εργασιών για το παραπάνω τμήμα εκτιμάται σε ογδόντα (80) ημέρες.

Για την αύξηση της οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και της αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου παρακαλούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας. Με τις αναπλάσεις αυτές θα κατασκευαστούν δίκτυα ομβρίων και ύδρευσης και θα ανακατασκευαστούν τα υφιστάμενα όπου χρειάζεται.

Με το ίδιο έργο διαμορφώνονται οι υποδομές για τη διευκόλυνση μετακινήσεων των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαβάσεις στις διασταυρώσεις, αυξάνεται το πλάτος των πεζοδρομίων, κατασκευάζονται ράμπες για Αμέα και παιδικά καροτσάκια, αλλά και οδηγός για άτομα με προβλήματα όρασης.

Παράλληλα, θα γίνουν δενδροφυτεύσεις, αυτοματοποιημένα αρδευτικά δίκτυα, ηλεκτροφωτισμός, τοποθετούνται βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων και αστικός εξοπλισμός (καλαθάκια, κολονάκια, κάδοι ανακύκλωσης, πινακίδες οδικής σήμανσης και ανακλαστήρες οδοστρώματος).

Δημιουργούνται ποδηλατοδρόμοι διπλής κατεύθυνσης, γίνονται μονοδρομήσεις, διαμορφώνονται χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα και οχήματα ΑΜΕΑ.

Τα έργα αυτά προϋπολογισμού 4,7 εκ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κατά 3.151.000 εκ. ευρώ και από ίδιους πόρους του δήμου κατά 1.550.400 εκ ευρώ.

Αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για τα σούπερ μάρκετ

Αντισυνταγματικό είναι, σύμφωνα με απόφαση - «πιλότο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις ίδρυσης, κατασκευής και λειτουργίας «σούπερ μάρκετ».

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3900/2010) υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ για το εάν είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2323/1995 και 3377/2005 που καθορίζουν το πλαίσιο ίδρυσης, κατασκευής κ.λπ. υπεραγορών λιανικού εμπορίου («σούπερ μάρκετ», κ.λπ.).

Το προδικαστικό ερώτημα ανέκυψε ύστερα από αίτηση ενός εκ των μεγαλυτέρων «σούπερ μάρκετ» που ζητούσε να ακυρωθεί: 1) Η πράξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα για τη χορήγηση άδειας επέκτασης του «σούπερ μάρκετ» σε περιοχή εκτός σχεδίου του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων (Λεωφόρος Χανίων - Μουρνιών) και 2) Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή της Ανώνυμης Εταιρείας που έχει το επίμαχο πολυκατάστημα και στρεφόταν κατά της ως άνω (1) επίμαχης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ' αριθμ. 694/2013 απόφαση, υπογραμμίζει ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος, το οποίο «κατοχυρώνει την ελευθερία ασκήσεως οικονομικής δραστηριότητας, κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, και την ελευθερία ιδρύσεως και εκμεταλλεύσεως εμπορικών καταστημάτων».

Ενόψει αυτού, συνεχίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, η διά νόμου υπαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας της εκμετάλλευσης εμπορικών καταστημάτων σε «καθεστώς προηγουμένης διοικητικής αδείας συνιστά περιορισμό συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας, ο οποίος είναι ανεκτός κατά το Σύνταγμα, μόνον εάν η σχετική νομοθετική ρύθμιση δικαιολογείται από συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθορίζει σαφή και αντικειμενικού χαρακτήρα κριτήρια, βάσει των οποίων ασκείται η αρμοδιότητα της Διοικήσεως, δικαιολογείται επαρκώς από την ειδική φύση του αντικειμένου της ρυθμίσεως και κινείται εντός των ορίων που χαράσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Εξάλλου, προσθέτει η δικαστική απόφαση, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος, ο νομοθέτης οφείλει να ρυθμίζει, τη χωροταξική ανάπτυξη και την πολεοδομική διαμόρφωση της Χώρας κατά τρόπο, διασφαλίζοντας την τήρηση της αρχής της αειφορίας (βιώσιμης ανάπτυξης), βάσει ορθολογικού σχεδιασμού και κατ' εκτίμηση, μεταξύ άλλων, της ιδιομορφίας, της φυσιογνωμίας και των αναγκών κάθε περιοχής».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ τονίζει ότι οι διατάξεις των άρθρων 10 των νόμων 2323/1995 και 3377/2005 προσκρούουν στις διατάξεις των άρθρων 5 και 24 του Συντάγματος.

Εξάλλου, επισημαίνουν οι δικαστές, «με τις διατάξεις του άρθρου 106 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος προβλέπεται μεν η λήψη μέτρων προγραμματισμού της εθνικής οικονομίας και αντιμετωπίσεως των ειδικών προβλημάτων της περιφέρειας, καθώς και η επιβολή συναφών περιορισμών στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, τα μέτρα όμως αυτά και οι αντίστοιχοι περιορισμοί πρέπει να κινούνται εντός των ορίων που τάσσουν οι λοιπές συνταγματικές διατάξεις και αρχές και επομένως, οι διατάξεις αυτές των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 106 του Συντάγματος δεν μπορούν να καταστήσουν συνταγματικώς ανεκτό σύστημα αδειοδοτήσεως, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως το εισαγόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3377/2005 σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται στη Διοίκηση ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, χωρίς τούτο να δικαιολογείται από τη φύση του ρυθμιζόμενου αντικειμένου, βάσει κατά περίπτωση, ήτοι αποσπασματικών σταθμίσεων».

Άλλωστε, προσθέτουν οι δικαστές, «και αυτοτελώς κρινόμενο, δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, να θεωρηθεί ως μέτρο προγραμματισμού, κατά την έννοια του άρθρου 106 παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύστημα χορηγήσεως αδειών για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση αδειών ύστερα από κατά περίπτωση, δηλαδή αποσπασματικές σταθμίσεις».

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τόσο την πράξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων όσο και την πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.

Λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τις 19 Μαρτίου

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων

Κλειστά θα παραμείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι και την επόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, καθώς οι εργαζόμενοι του πρώην ΥΠΠΟ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και απόσυρση του προσχεδίου του Οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Μετά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής - Στερεάς και Νήσων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, καθημερινών συγκεντρώσεων στις 8 πμ. και συνελεύσεων στο κεντρικό κτίριο του πρώην ΥΠΠΟ, στην οδό Μπουμπουλίνας, προκειμένου να καθορίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την πορεία του αγώνα.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου, θα γίνει το πρωί στις 8 πμ. συγκέντρωση και συνέλευση για να εκτιμηθεί το προσχέδιο Οργανισμού -αν αυτό έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία- ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 11.30 πμ. και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 3.30 μμ.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν μαζί με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ), ενώ την Παρασκευή 15 Μαρτίου, μετά τη συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί πορεία εκεί όπου θα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ή (σε περίπτωση που δεν συνεδριάσει) έξω από την Ακρόπολη.

Νέα Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής - Στερεάς και Νήσων θα γίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 9μμ.

Επιπλέον, ύστερα από απόφαση της γενικής γραμματέα Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, δεν συνεδρίασε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου μετέβησαν οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν παράσταση και ζήτησαν το προσχέδιο του Οργανογράμματος από την κ. Μενδώνη και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ, Κ. Τζαβάρα, οι οποίοι τους πληροφόρησαν ότι θα τους δοθεί αύριο, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του.

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στο Νοσοκομείο Βόλου

Τί συμβαίνει στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου; Από τη μία πλευρά, ο αποπεμφθείς την προηγούμενη εβδομάδα διοικητής του Αριστείδης Ζαχαρόπουλος καταγγέλλει ευνοιοκρατία, απουσία εργασιακής κουλτούρας και ηθικής, ευθεία αμφισβήτηση κάθε είδους ιεραρχίας, προνόμια μέσω αμφισβητούμενης νομιμότητας μετατάξεων κι άγονες πολιτικές ή κομματικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων που κατέληγαν και σε προσωπικές έριδες. Από την άλλη, οι συνδικαλιστές στο νοσοκομείο, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατηγορούν τον κ. Ζαχαρόπουλο για αυταρχισμό, στοχοποίηση μη αρεστών, ακόμα και χειροδικίες. Το μίτο της Αριάδνης καλείται να ξετυλίξει η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη…

Μιλώντας στο www.koutipandoras.gr, ο κ. Ζαχαρόπουλος επισημαίνει πως από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 12 Μαΐου 2010, διαπίστωσε μια καθολική και γενικευμένη ανομία στις ενέργειες και δράσεις πολλών μελών του προσωπικού, όχι πάντα από πρόθεση. «Δεν υπήρχαν εγκαθιδρυμένες λειτουργικές διαδικασίες και η έννοια της νομιμότητας για κάθε είδους δράσεις και λειτουργίες του προσωπικού ήταν άγνωστη λέξη», υπογραμμίζει ο πρώην διοικητής, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για αλληλομηνυόμενους εργαζόμενους, ομάδες ή άτομα που συνδιαλέγονταν με εξωγενείς του νοσοκομειακού περιβάλλοντος παράγοντες, «νομιμοποίηση» μη σύννομων διαδικασιών, εργαζόμενους απόλυτα έκθετους απέναντι στη διοίκηση με ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις, ακόμα και με κλοπές, εργαζόμενους άφαντους για χρόνια ή σταθερώς φυγόπονους που απολάμβαναν ένα καθεστώς ιδιότυπης αργομισθίας και στη συνέχεια αναζητούσαν προστασία σε πολιτικά γραφεία και συνδικαλιστικά όργανα.


Η επίθεση, εξάλλου, του κ. Ζαχαρόπουλου δε σταματά εδώ. Ο ίδιος αναφέρεται και σε διευθυντές ιατρικών τμημάτων που λειτουργούσαν παρασκηνιακώς σα μέλη «κλειστής λέσχης» με δικούς τους κανόνες προσπορίζοντας οφέλη σε συγγενείς και κάθε είδους ευνοούμενους, σε θεσμικά όργανα που λειτουργούσαν ως μηχανισμοί εξυπηρέτησης συμφερόντων προσώπων που συνδέονται με συγγενική ή άλλη σχέση με μέλη τους καταστρατηγώντας κάθε αξιοκρατία και ισότητα ευκαιριών, καθώς και σε επαγγελματικώς κι επιστημονικώς ακυρωμένους νέους γιατρούς επιμελητές Β’.

Επιπλέον, ο κ. Ζαχαρόπουλος καταγγέλλει πως συνδικαλιστές άσκησαν κερδοσκοπική δραστηριότητα στο όνομα του Συλλόγου Εργαζομένων, παραβιάζοντας κατάφωρα την απαγόρευση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 1264/1982 και χωρίς καμία καταστατική έστω κάλυψη και εξουσιοδότηση, σε βάρος συμφερόντων του Νοσοκομείου. Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει πως χάρη στα χρήματα από την εκμετάλλευση κυλικείου οι συνδικαλιστές κατάφεραν να αγοράσουν οικόπεδο σε μια όμορφη τοποθεσία του Πηλίου, στη Μηλίνα…

Σε επικοινωνία του www.koutipandoras.gr με την πρόεδρο των εργαζομένων Γαρυφαλλιά Τσιώμου, η ίδια απαντά πως ο Σύλλογος διαχειρίζεται καθ’ όλα νομίμως το εντευκτήριο του Νοσοκομείου, κατηγορώντας παραλλήλως τον κ. Ζαχαρόπουλο πως παρουσιάζει πλεονάσματα, όταν την ίδια ώρα το νοσηλευτικό ίδρυμα οφείλει, για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην τοπική εταιρεία ύδρευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, σε συνομιλίες τους με την ιστοσελίδα μας, και γιατροί του Νοσοκομείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν δίκαιη την αποπομπή Ζαχαρόπουλου, υποστηρίζοντας πως, μεταξύ άλλων, ο πρώην διοικητής δε συνεργαζόταν με το επιστημονικό συμβούλιο, αποφάσιζε μόνος του και πως ολόκληρες κλινικές έχουν μείνει με ελάχιστους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν συνεχώς εφημερίες για τις οποίες δεν αποζημιώνονται πλήρως.

πηγη

«Θυσιάσαμε μια γενιά για να σώσουμε τις τράπεζες»

“ Τι δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στο Reuters ”

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν αστείο. Ακόμα και οι «ιεροκήρυκες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία είχαν έρθει και στην Ελλάδα για να διακηρύξουν, δηλώνουν τώρα πως με την πολιτική διάσωσης των τραπεζών μπορεί να έχει χαθεί μια γενιά ευρωπαίων. Αυτό υποστήριξε ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», πως η Ευρώπη δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί να έχει χάσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων.

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά της να επιλύσει τα προβλήματά τους. Και αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ε.Ε. διατρέχει πραγματικό κίνδυνο. Δημιουργούμε μια χαμένη γενιά», δήλωσε ο κ. Σουλτς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν είχε κάτι σπουδαίο να απαντήσει σε Ισπανίδα που του έκανε λόγο για εγκατάλειψη των νέων.

«Αν έχουμε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να έχουμε το λιγότερο άλλα τόσα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε τέτοιες χώρες. Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά είμαστε λιγότερο εφευρετικοί όταν πρόκειται για την τόνωση της ανάπτυξης», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, αλλά τώρα που είναι έτοιμοι να εργαστούν, η κοινωνία τους λέει πως δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς.

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr


«Κόβει» 1.200 θέσεις εργασίας η Google

Η Google έκοψε περίπου 1.200 θέσεις εργασίας από τη Motorola Mobility, που αντιστοιχεί στο 10% του δυναμικού της εταιρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wall Street Journal (WSJ). Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το γραφείο ανθρωπίνου δυναμικού της Motorola αυτή την εβδομάδα, η διαχείριση επικαλείται το υψηλό κόστος, τις ανταγωνιστικές αγορές και την κάμψη της αποδοτικότητας, σαν μερικούς από τους λόγους πίσω από τις απολύσεις.
Η Google αγόρασε τη Motorola πέρυσι έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας για να αντιμετωπίσει τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Android. Από τότε, ο κολοσσός αναζήτησης έχει κάνει περικοπές στο προσωπικό της Motorola, απολύοντας 4.000 εργαζόμενους ή περίπου το 20% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της.
Ο τελευταίος γύρος των απολύσεων θα επηρεάσει τους εργαζομένους της Motorola στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με την WSJ, ένας εκπρόσωπος της Motorola δήλωσε πως «οι περικοπές αυτές αποτελούν συνέχεια των μειώσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Είναι προφανώς πολύ δύσκολο για τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους, και έχουμε δεσμευτεί να τους βοηθήσουμε κατά τη δύσκολη αυτή μετάβαση».

Σήμα κινδύνου από το Νοσοκομείο Zακύνθου

Με κλείσιμο απειλείται το Νοσοκομείο Ζακύνθου εξαιτίας των ελλείψεών του, τονίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα τους φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων.
Σύμφωνα με τον σύλλογο των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, το πετρέλαιο τελείωσε, η σίτιση των ασθενών περικόπτεται, η καθαριότητα σταματά, τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται και τα φάρμακα τελειώνουν. Όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που αυτή τη στιγμή η πληρότητά του αγγίζει το 60%, με εκατοντάδες ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από περίθαλψη και φάρμακα.
Δύο μήνες πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος στη Ζάκυνθο και πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός του νησιού, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο μπορούν να δημιουργήσουν μια τεράστια δυσφήμηση για τον τουρισμό της Ζακύνθου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή τον χαμηλό προϋπολογισμό, που προβλέπει το υπουργείο για το νοσοκομείου του νησιού.
Η παραίτησή του δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή και τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Περιβάλλον, καθαριότητα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απασχολούν τη Χερσόνησο

Ολοκληρώθηκε η έκθεση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και λοιπών θεμάτων περιβάλλοντος και καθαριότητος , τα οποία προέκυψαν μετά την επίσκεψη στην εδαφική Περιφέρεια του Δήμου Χερσονήσου ειδικής ομάδας καταγραφής αποτελούμενη από στελέχη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και των υπηρεσιών του, εκπροσώπων του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω, προβλήματα και ζητήματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή και των οποίων την ιεράρχηση κα την επίλυση προγραμματίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου.
· κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
· βελτιώσεις δρόμων
· κλάδεμα δέντρων
· απομάκρυνση πινακίδων
· καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων
· σήμανση στάσεων δημόσιων μέσων μεταφοράς

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Η ενέργεια αυτή η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χάριν στην άψογη συνεργασία επαγγελματιών του τουρισμού, Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και του Δήμου Χερσονήσου, αναδεικνύει την βο ληση της Δημοτικής Αρχής για αποτελεσματική εξεύρεση λύσεων σε όλα τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση του οδικού δικτύου, πάντοτε με προτεραιότητα αυτά που αφορούν την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών.»

Πηγή: flashnews.gr

Παγωμένες οι συγκοινωνίες στη Βρετανία από το ψύχος

Ακινητοποιημένα είναι χιλιάδες οχήματα σε τμήματα αυτοκινητοδρόμων κυρίως στη νότια Αγγλία λόγω του χιονιού και του πάγου που έχουν ενσκήψει σε πολλές περιοχές της Βρετανίας από τη Δευτέρα. Οι καθυστερήσεις και οι ουρές είναι τόσο μεγάλες ώστε κλιμάκια του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη νύχτα παγιδευμένους οδηγούς για να τους προσφέρουν εφόδια.
Τη λειτουργία του έχει αναστείλει και το Eurostar, το τρένο που συνδέει τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη διασχίζοντας τη Μάγχη. Οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης καλούντο επιβατικό κοινό σε αλλαγή εισιτηρίων για άλλη ημερομηνία.
Προβλήματα και καθυστερήσεις αναφέρονται σε αρκετές ακόμα σιδηροδρομικές συνδέσεις και σε αεροπορικές πτήσεις. Περίπου 500 επιβάτες φέριμποτ που εκτελούσε δρομολόγιο Ιρλανδία-Γαλλία υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα στο σκάφος, το οποίο δεν μπορούσε να αγκυροβολήσει λόγω των κυμάτων.

Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, η Βρετανία έζησε την πιο παγωμένη Δευτέρα του Μάρτη από το 1986, με θερμοκρασίες που έπεσαν στους -12 βαθμούς Κελσίου. Οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες. Τα γραφεία στοιχημάτων έχουν ρίξει τις αποδόσεις στο ενδεχόμενο να χιονίζει κατά το Πάσχα των καθολικών, στις 31 Μαρτίου.

Με καταγγελία της σύμβασης για το Μετρό απειλεί η κοινοπραξία

«Αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία του παραλόγου με τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου, θα προχωρήσουμε στην καταγγελία της σύμβασης», δηλώνει ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό. Απολύθηκαν 385 άτομα στα σκάμματα της αρχαιολογίας
της Άννης Καρολίδου
Κλίμα βαρύ και πένθιμο στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς, παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αρχαιολογική έρευνα, δεν στάθηκε δυνατό να αποφευχθούν οι απολύσεις. Αριθμός απολυμένων από τα σκάμματα της αρχαιολογίας, σύνολο: 385 αρχαιολόγοι και εργατοτεχνικό προσωπικό.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Μιχάλης Σίμας πνέει τα μένεα κατά της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του αρμόδιου υπουργείου , λέγοντας ανοικτά και πολύ ξεκάθαρα « δεν νοιάζεται κανείς για το έργο, δεν μπορεί ο εργολάβος να συνεχίσει να πληρώνει τη νύφη, πρέπει να ικανοποιηθούν αυτά που και το υπουργείο αναγνώρισε σαν εύλογες απαιτήσεις» και συμπληρώνει, «ίσως περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με το θέμα της ΑΕΓΕΚ, σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε και για αυτό, δηλαδή αν θα πουληθεί η εταιρεία,  αλλά να γνωρίζουν όλοι ότι εάν δε δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, το έργο δεν πρόκειται να γίνει,  δεν μπορεί να γίνει από κανένα. Η κοινοπραξία δέχθηκε την παράταση του χρόνου της σύμβασης, αλλά δεν πάει άλλο με την υποχρηματοδότηση και τις καθυστερήσεις. Ή θα αποφασίσει η Αττικό Μετρό να στηρίξει τον ανάδοχο για να προχωρήσει το έργο ή θα αφήσει να διαλυθεί η σύμβαση».
Ο εκπρόσωπος του αναδόχου ( ελληνο-ιταλική κοινοπραξία Α.Ι.Α.S.A.), δήλωσε αγανακτισμένος κι’ είπε ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνο του αν δεν ληφθούν αποφάσεις: «Τόσοι μήνες πέρασαν που ανοικτά διαπιστώθηκε το πρόβλημα και δεν έχει γίνει τίποτε. Ούτε καν για τη μεταφορά του ΤΒΜ ( του μετροπόντικα, ώστε να αρχίσει να σκάβει από ανατολικά προς δυτικά) δεν αποφασίζουν. Είναι αδύνατο να προχωρήσει το έργο αν περιμένουν οι διαφορές να λυθούν στα δικαστήρια» και συμπληρώνει για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου: «Αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία τ ου παραλόγου με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στη Βενιζέλου, ναι, θα προχωρήσουμε στην καταγγελία της σύμβασης. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε ένα έργο,  με καθυστερήσεις 6 ετών, εξαιτίας των αρχαιολογικών, των απαλλοτριώσεων, της δυσκολίας στη συνεννόηση».
Η ανάδοχος κοινοπραξία, από την αναπροσαρμογή της προκαταβολής (από το 6% στο 10%), έχει πάρει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από τα 34 εκατ. που αντιστοιχούν στο +4%, αλλά διεκδικεί τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στο κόστος που υποστηρίζει ότι προκύπτουν από σημαντικές αυξήσεις που οφείλονται αφ’ ενός στις διαφοροποιημένες κατασκευαστικές απαιτήσεις και, αφ’ ετέρου, στις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των  εργοταξίων.
«Περιμένουμε να προχωρήσουμε με το έργο, παλεύουμε με το Δήμο για να απελευθερώσει τους χώρους στη Νέα Ελβετία, για να λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες σε Παπάφειο και Πατρίκιο, όταν από την άλλη προκαταβολικά καταβάλαμε, όπως είχαμε υποχρέωση φυσικά, περί το 1,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις απολύσεις στα αρχαιολογικά σκάμματα. Έτσι, με τέτοια αντιμετώπιση, η κοινοπραξία δεν μπορεί να προχωρήσει», τόνισε ο Μ. Σίμας.
Αλλά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενιζέλου και η οποία απειλεί να ρίξει όλο το έργο πίσω,  η Αττικό Μετρό, όπως πληροφορείται η Voria.gr, δεν έχει λόγο να εγκρίνει δαπάνη 16,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των ΤΒΜ.
Κρίσιμη η Βενιζέλου για την πορεία του έργου
Η Βενιζέλου και ο χειρισμός των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν, έχουν πλέον καταστεί απολύτως κρίσιμες για την πορεία όλου του έργου. Υπάρχει η γνωστή απόφαση του ΚΑΣ για μεταφορά των αρχαιοτήτων στο σύνολό τους, διαγωνισμός από την Αττικό Μετρό Α.Ε. έγινε, κατατέθηκαν τρεις προσφορές και αυτές έχουν σταλεί στο ΚΑΣ, το οποίο θα πρέπει να επιλέξει τον ανάδοχο. Αλλά το ΚΑΣ θα υλοποιήσει την απόφασή του, μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί σε τοπικό επίπεδο;
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι αγωνιούν να προχωρήσει το έργο για να ανοίξουν θέσεις εργασίας.  Όπως είπε στη Voria.gr o πρόεδρος του Σωματείου Χάρης Κυπριανίδης, οι εργαζόμενοι θέλουν να πιστεύουν ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα τηρήσει την υπόσχεσή της, δηλαδή ότι όταν οι ανάγκες του έργου το ζητήσουν, θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των εργαζομένων στις ανασκαφές.
«Για αύριο υπάρχει προγραμματισμένη στην Αθήνα, η μεγάλη συνάντηση, που κατά διαστήματα πραγματοποιείται από τις εταιρείες της κοινοπραξίας. Θα έρθουν και από την Ιταλία στελέχη. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συνάντηση για να πληροφορηθούμε από το διευθυντή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για το άνοιγμα και νέων μετώπων».
Βέβαια, για τους απολυμένους που θα επαναπροσληφθούν, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά αφού οι αμοιβές θα είναι προσαρμοσμένες στα όσα προβλέπει πλέον η νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, που από τις 28 Φεβρουαρίου συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο κύκλο ενημερωτικών επαφών με φορείς και τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένουν το άνοιγμα νέων εργοταξίων, αν βεβαίως το έργο δεν σκοντάψει στα εμπόδια που παραπάνω αναφέρθηκαν.

Πηγή: voria.gr

Δελτίο τύπου για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Στ. ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 13/3/2013 μετά τις 22:00.


Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στο πλαίσιο της ένταξης των σταθμών «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» και «ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ» στη λειτουργία της Γραμμής 2 της ΣΤΑ.ΣΥ. A.E., απαιτείται η πραγματοποίηση τεχνικών εργασιών. Για το λόγο αυτό, ο σταθμός «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ» της Γραμμής 2 θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο χρονικό διάστημα 22:00 και μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας, κατά το οποίο οι συρμοί θα τερματίζουν τα δρομολόγια στο σταθμό «ΣΕΠΟΛΙΑ».

Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του παραπάνω σταθμού, θα γίνεται από τη γραμμή τρόλεϊ 12 «ΖΑΠΠΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ)» και τη λεωφορειακή γραμμή Α13 «ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ» για τη σύνδεση του σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ» με το σταθμό «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ», μέσω των στάσεων «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» επί της οδού Αχιλλέως (γραμμή 12) και «ΠΛ. ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ» επί της οδού Λένορμαν (γραμμές 12, Α13) όσον αφορά στο σταθμό «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» και μέσω της στάσης «ΣΤ. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ» όσον αφορά στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ»

ΠΗΓΗ