EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

“ Οι οδηγίες του ΑΙΣΧΟΥΣ ”

Πού το πάνε οι Νεοδημοκράτες; Ενα μήνυμα της ρηγίλλης προς οργανώσεις της ΝΔ ανά την Ελλάδα έφτασε σε...λάθος χέρια! Πρόκειται για ένα κείμενο "τεκμηρίωσης" που απευθύνεται σε κατώτερα στελέχη του κόμματος δίνοντάς τους οδηγίες για την αντιμετώπιση "αντιμνημονιακών" σε διάφορες περιπτώσεις και βασίζεται στη γενικότερη προπαγανδιστική γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση για να παραπλανήσει, να εξαπατήσει και να τρομοκρατήσει τους πολίτες. Το κείμενο είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις αλλά κυρίως, για το ποιόν και τον...πολιτικό πολιτισμο αυτών που χαράζουν την επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ και της κυβέρνησης των τριών τζουτζέδων!


"Στην εποχή μας και παρά την εθνική προσπάθεια που διεξάγει η κυβέρνηση μας του Αντώνη του Σαμαρά δυστυχώς υπάρχουν οργανωμένες ομάδεα αλητών, απεργών, αναρχοκομμουνιστών που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν το έργο της.

Για το γεγονός αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι τα απαραίτητα διαλεκτικά εργαλεία αντιμετώπισης τους. Ανάλογα με το ποια είναι η κατηγορία που τολμούν να εξαπολύσουν αυτά τα κτήνη ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση μας.
Αναλυτικές οδηγίες:
  • Αγρότες
Εδώ τονίζουμε ότι όλοι οι αγρότες φάγανε τα λεφτά των επιδοτήσεων της Ε.Ε. Τους παρουσιάζουμε σαν αλήτες, κοπρόσκυλα, κηφήνες που οδηγούν όλοι τετρακίνητα, πανάκριβα τζιπ. Επιπλέον δεν χάνουμε ευκαιρία να αναφέρουμε ότι με το κλείσιμο των δρόμων ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Φέρνουμε παραδείγματα είτε αρρώστων που δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία είτε μικρών παιδιών που κλαίνε γοερά καθώς θέλουν να φτάσουν σπίτι τους κι αυτά τα κτήνη οι αγρότες δεν τους αφήνουν.
  • Υπάλληλοι Μετρό
Δεν χάνουμε την ευκαιρία να αναφέρουμε συνεχώς και επαναλαμβανόμενα ότι οι υπάλληλοι του μετρό παίρνουν όλοι μα όλοι 4000 ευρώ μισθό. Αν ο συνομιλητής πάει να πει ότι δεν είναι έτσι εμείς επαναλαμβάνουμε ότι παίρνουν 4000 ευρώ αυτή τη φορά πιο δυνατά και με ζωγραφισμένη αγανάκτιση στο πρόσωπο μας. Επιπλεόν αναφέρουμε με ύφος και σοβαρότητα πόσο πλείττεται το δικαίωμα φτωχών εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους με τις απεργίες του μετρό. Αν ο συνομιλητής πει τίποτα σχετικά με το ποιος φταίει που είναι φτωχοί οι εργαζόμενοι ή και άνεργοι τον αποκαλούμε αναρχοκομμουνιστή κι αλλάζουμε συζήτηση στο προηγούμενο θέμα με τα 4000 ευρώ το μήνα. Επίσης δεν χάνουμε ευκαιρία να πούμε ότι για το μισθό των κηφήνων του μετρό πληρώνει ο κοσμάκης φόρους. Αν το αναρχοκομμούνι πάει να πει τίποτα για μισθούς βουλευτών του ζητάμε να καταδικάσει την τρομοκρατία.
  • Ναυτεργάτες
Εδώ εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με δημόσιους υπαλλήλους αναγκαστικά αφήνουμε στην άκρη το θέμα του μισθού τους. Αν και μπορούμε να πετάμε κανένα υπονοούμενο κι όποιος τσίμπησε τσίμπησε. Με τους ναυτεργάτες και τις απεργίες τους η καλύτερη τακτική είναι να παρουσιάζουμε δραματοποιημένες περιπτώσεις αρρώστων που θέλουν να μετακινηθούν απ’ τα νησιά και δεν μπορούν λόγω αυτών των καθαρμάτων. Σημαντικά είναι να μιλήσουμε με ωραίες και πομπώδεις εκφράσεις του στυλ ”δεν μπορούν να κρατούν όμηρο την κοινωνία”. Αν κάποιος αληταράς αριστερός πάει να πει ότι διεκδικούν δεδουλευμένα κάνουμε πως δεν ακούσαμε είτε/και τον κατηγορούμε για λαικισμό κι ότι επενδύει στο χάος.

  • Φοιτητές
Οποιοδήποτε αίτημα κι αν έχει αυτή η κατηγορία, είτε κάνει κατάληψη είτε δεν κάνει δεν έχει καμία σημασία. Εδώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να τονίζουμε μεγαλόφωνα και παρατεταμένα ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας, οι φοιτητές χτίζουν γραφεία καθηγητών, δεν διαβάζουν και κάνουν καταλήψεις εμποδίζοντας του ”άλλους” φοιτήτες  να πάρουν το πτυχίο τους.
  • Θύματα αστυνομικής βίας σε πορείες
Καταρχάς ποτέ μα ποτέ δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ευθύνη της αστυνομίας. Η στάση που κρατάμε είναι ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν, η αστυνομία αμύνθηκε. Στην δυσάρεστη περίπτωση που υπάρχει κάποιο βίντεο, κάποια φωτογραφία κάποιες μαρτυρίες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτή τη στάση αλλάζουμε αμέσως το ”γήπεδο” της αντιπαράθεσης προς όφελος μας. Αναφέρουμε συνεχώς την Μαρφίν, τα καψίματα, τους κουκουλοφόρους. Ζητάμε απ το συνομιλητή μας να καταδικάσει την βία. Αν αυτός πει οτιδήποτε ορρυώμαστε που δεν καταδικάζει απερίφραστα (το τονίζουμε!) την βία και τον ανακαλούμε στην τάξη.
  • Για αυτους που θέλουν αν βγούμε από το Ευρώ
Γι αυτή την κατηγορία πρέπει να εξαπολύσουμε εξ αρχής την κατηγορία ότι αποτελούν την συμμορία της δραχμής κι εξυπηρετούν συμφέροντα όσων θέλουν την δραχμή. Δεν παραλείπουμε να πούμε ότι θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα. Αν προσπαθήσουν να αναφέρουν παραδείγματα όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία που δεν έχουν ευρώ τους απαντάμε ότι αυτές οι χώρες είναι άλλη περίπτωση και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση. Επιμένουμε να μιλάμε για Βόρεια Κορέα.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και γενικά σχόλια που μπορούμε να εφαρμόζουμε σε πάνω από μία κατηγορίες. Όπως ότι:
-Αν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τότε θα ανοίξουν νέες θέσεις για ανέργους
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1 εκατομμύριο. Εδώ επιμένουμε όσο κι αν ο συνομιλητής-αριστερός λέει ότι η απογραφή έδειξε 650.000.
-Η αριστερά παρότι δεν κυβέρνησε κυριάρχισε ιδεολογικά εδώ και 40 χρόνια και φταίει για την κατάσταση.
-Για να αποδείξουμε ότι όλοι ευθυνόμαστε για τη φοροδιαφυγή λέμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των μικρών καθημερινών αγορών, που κανείς δε ζητούσε απόδειξη.
-Οταν μας φέρνουν το παράδειγμα των μεγάλων εταιρειών και των πλουσίων που δεν πληρώνουν φόρους, τους απαντάμε ότι αυτοί κάνουν επενδύσεις και θα σώσουν την Ελλάδα, επομένως δεν πρέπει να πληρώνουν τους ίδιους φόρους.

Προσοχή:  σε κάθε μας συνομιλία με αριστερούς, αναρχοάπλυτους και πάσης φύσεως καθάρματα, προσπαθούμε πάντα να καταγράφουμε το όνομά τους και να το αναφέρουμε στα τοπικά γραφεία για τις διάφορες λίστες.
Υπόψην, ότι για τους επώνυμους συνδικαλιστές και επικίνδυνους που "ηγούνται" αντιπολιτευτικών κινημάτων έχει πέσει γραμμή στους δικούς μας εισαγγελείς και αστυνομικούς διευθυντές να διώκονται με κάθε αφορμή, έστω κι αν δεν υπάρχει περίπτωση καταδίκης. Με αυτούς καλό θα είναι να αποφεύγουν τα απλά στελέχη το διάλογο."

Restart, μόλις πέσει η κυβέρνηση της ντροπής


 

“ Για να ξεκινήσουν να αλλάζουν τα πράγματα πρέπει το συντομότερο δυνατό αυτή η θλιβερή τρικομματική κυβέρνηση να αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα ”

 Έχει ειπωθεί πολλές φορές και έχει γραφτεί ακόμα περισσότερες ότι τούτος ο λαός είναι της υπερβολικής αισιοδοξίας ή της αντίστοιχης απαισιοδοξίας. Δεν είναι κάτι καινοφανές ούτε και τόσο «σκάνδαλο» όσο κάποιοι θέλουν να προβάλλουν. Αξίζει να σταθεί κάποιος λίγο σε αυτό το φαινόμενο – διαπίστωση. Ειδικά σε μια εποχή που οι διαπιστώσεις είναι υπερεπαρκείς σε μια λογική ιδιαίτερα ανεπαρκή καλό είναι να υπάρχει και ένα μέτρο ή έστω μια βάση λογικού διαλόγου. Μια αφετηρία. Το να υπάρχει άποψη από όλους για όλα είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε τούτη την πολύπαθη χώρα. Το να υπάρχει από την άλλη η λαϊκή ρήση «καθείς στο είδος του» φτιάχνει ένα οξύμωρο σχήμα και άκρη δε βγαίνει. Ίσως κάπου εκεί να οφείλονται και όλα τα δεινά που έχουν βρει την Ελλάδα από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους και δώθε.



Κάπως έτσι ήλθε στη ζωή των Ελλήνων ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα που δεν είναι άλλο από το «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο». Η συνταγή απλή και συνάμα σατανική ωστόσο η συζήτηση είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη γιατί είναι τοποθετημένη σε λανθασμένη βάση. Στη ζωή υπάρχουν βέβαια και διλήμματα και αποφάσεις που πρέπει να παίρνονται όχι μόνο από τους πολιτικούς ταγούς αλλά και από τον απλό λαό σε καθημερινή βάση. Αυτό άλλωστε απαιτεί και μια κοινωνία πολιτών και όχι υπηκόων. Μια πιο σωστή εκδοχή θα μπορούσε να είναι η πάλη δύο τριπτύχων. Από τη μια πλευρά λογική – αξιοπρέπεια – υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και από την άλλη παράλογο – υποταγή – εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Αυτό θα μπορούσε ίσως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τα βάλει σε μια σειρά προκειμένου να βρεθεί κάποια άκρη. Δε γίνεται όμως αυτό. Τουναντίον. Πολλοί διατυπώνουν άποψη (κραυγάζοντας αρκετές φορές) ότι έχουν δικαίωμα να την εκφέρουν. Σωστά. Έχουν απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφέρουν και πρέπει να το κάνουν είτε είναι σωστή είτε λανθασμένη. Από την άλλη μεριά για να έχει κάποιος μια άποψη οφείλει να έχει «κουράσει» το μυαλό του. Να έχει ψάξει. Να έχει διασταυρώσει. Να έχει ζυγίσει τα πράγματα. Αν η συζήτηση γίνεται σε ένα καφενείο ή σε μια κοινωνική μάζωξη το κακό είναι μικρό. Το πολύ πολύ να «ανάψουν» τα αίματα και να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά το φλογερό μεσογειακό ταμπεραμέντο. Το να γίνεται όμως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στην καρδιά λήψης των αποφάσεων για τις τύχες ενός ολόκληρου λαού τότε είναι εξαιρετικά ανόητο και επικίνδυνο.



Το ότι έφτασε η χώρα ως εδώ, στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής χρεωκοπίας είναι αποτέλεσμα πολλών ετών κακών διακυβερνήσεων του τόπου. Μερίδιο έχουν πολλοί και αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο. Τούτη η χώρα πάσχει αθεράπευτα(;) από μια ασθένεια που ονομάζεται «οι ευθύνες είναι του άλλου». Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο είναι των πολιτικών που άσκησαν εξουσία και όχι μόνο. Ο επιμερισμός των ευθυνών οφείλει να γίνει και να γίνει σωστά και τίμια. Ο οδηγός άλλωστε φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε ένα ατύχημα και ποτέ ο συνεπιβάτης. Ακόμα και αν δεχτούμε πως ο συνεπιβάτης έκανε φασαρία ή είχε δυνατά την μουσική ή χειρονομούσε μπροστά στα μάτια του οδηγού αυτό δεν παύει να απαλύνει ή να δικαιολογεί τον οδηγό που έριξε το αυτοκίνητο στον γκρεμό. Ο ίδιος ο οδηγός όφειλε να είχε προειδοποιήσει από την αρχή για τις συνέπειες κάποιων επιλογών. Οι συνεπιβάτες (πολίτες) από την άλλη έπρεπε να γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους οδηγούς που εμπιστεύτηκαν στην πορεία όλων αυτών των ετών όχι μόνο είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι αλλά πολλοί από αυτούς δεν είχαν καν στη διάθεσή τους άδεια και δίπλωμα. Για πολλούς όμως η παρανομία ήταν και είναι γλυκιά είτε μικρή είτε μεγάλη. Κάπως έτσι οικοδομήθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πολλά χρόνια.



Ένα καινούριο βέβαια αυτοκίνητο όταν περάσει ο χρόνος χρειάζεται τις απαραίτητες επισκευές και μάλιστα από τους ειδικούς. Ούτε καν αυτό δεν έγινε. Το αυτοκίνητο λοιπόν χάλασε. Κάποια στιγμή θα γινόταν. Συνέπεια και αυτή του γνωστού «ωχ-αδερφισμού». Αρκετοί ειδικοί επί των επισκευών και μη μάλιστα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και πολύ άντεξε. Κακό του κεφαλιού τους βέβαια γιατί για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου αποφάνθηκαν ότι όχι μόνο φταίει το αυτοκίνητο που χάλασε αλλά και το ίδιο το εργοστάσιο. Εύκολο και αναίμακτο δεν είναι; Το ότι υπήρχαν οδηγίες χρήσης οι οποίες παραβιάστηκαν ασύστολα και κατά συρροή μέχρι και του βαθμού της εγκληματικής αμέλειας ποτέ δεν απασχόλησε αρκετά. Έφταιξε το αυτοκίνητο. Αναμφίβολα, μερικές φορές φταίει και το εργοστάσιο. Δεκτό. Υπάρχει αυτό που λέγεται αστοχία υλικού ή ελαττωματικό ανταλλακτικό. Είναι όμως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται στον γκρεμό είναι δεδομένο. Το ότι υπάρχουν απώλειες από τις τραγικές επιλογές επίσης. Θα περίμενε κάποιος να καθίσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας μαζί με εμπειρογνώμονες και να βγάλουν ένα πόρισμα. Ένα όμως. Ενιαίο και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Παρά το σοκ που πιθανότατα θα προκαλούσε ένα τέτοιο πόρισμα σε οδηγούς και συνεπιβάτες θα έβγαινε στην επιφάνεια η αλήθεια για το τι οδήγησε στο δυστύχημα. Ακόμα πιο πιθανό είναι ότι οι επιζώντες και οι τραυματίες ίσως έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε αυτοκίνητο (ειδικά σε καινούριο) αλλά με κόπο, με δουλειά, με υπομονή και επιμονή θα το επιχειρούσαν εκ νέου μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και φροντίζοντας να μη τα επαναλάβουν. Η ζωή δε σταματά άλλωστε ακόμα και μετά από την πιο φρικτή τραγωδία.



Είναι υποχρέωση των κοινωνιών να συνεχίζουν και όχι να μεμψιμοιρούν και να γκρινιάζουν στα συντρίμμια ενός άδοξου παρελθόντος. Τούτο βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Οι επιλογές έχουν και συνέπειες και αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται ή να αγνοείται. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι και το εργοστάσιο που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμα έκαναν πολλά «λάθη». Πολλά από αυτά με δόλο. Οδήγησαν πολλούς λαούς στην φτώχεια και την δυστυχία. Ποτέ όμως δε φταίνε οι θεσμοί αλλά τα πρόσωπα που τους υπηρετούν. Αρκετοί και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ρίχνουν μονόπαντα τις ευθύνες. Ίσως για να κρύψουν τις δικές τους. Δε φταίει για όλα τα δεινά του καπιταλισμού η Ευρώπη. Ότι έγινε κομμάτι του συστήματος και αλώθηκε μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης είναι αλήθεια. Ότι πολλοί άνθρωποι σε καίριες θέσεις εξαγοράστηκαν και υπηρέτησαν ένα αδηφάγο και σάπιο σύστημα είναι αλήθεια. Ότι πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της διανόησης έπραξαν το ίδιο είναι αλήθεια. Ότι πολλοί σιώπησαν ή φοβήθηκαν μπροστά στο τέρας που πλησίαζε είναι αλήθεια. Πολλά ακόμα που λέγονται και γράφονται είναι αλήθεια έστω και αν έχουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο στοιχείο υπερβολής. Μεγαλύτερη αλήθεια όμως είναι ότι τα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες είναι αυτές που φέρουν την ευθύνη στο ακέραιο. Στην Ελλάδα της υπερβολικής αισιοδοξίας ή της απαισιοδοξίας έφτασε η ώρα να αναμετρηθούν η αλήθεια με το ψέμα. Οι κραυγές με τους ψίθυρους. Η λογική με το παράλογο. Τα ιδιοτελή συμφέροντα με τις ανάγκες ενός λαού. Η δικαιοσύνη με την αδικία. Η αξιοπρέπεια με τον ραγιαδισμό. Η ελευθερία με την υποταγή. Η αξιοκρατία με τον νεποτισμό. Η σκέψη με τον φανατισμό. Πολλά ακόμα μπορεί να πει κάποιος. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αλήθεια είναι ότι οι παιδικές ασθένειες και η κακή νοοτροπία δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι και υγιείς άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τη γνώση τους, τις δυνάμεις τους, την σοφία τους στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για τούτο τον τόπο. Τρανότερο παράδειγμα από όσους αηδιασμένοι από την άρρωστη κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί για χρόνια στη χώρα και έφυγαν αναζητώντας αλλού την τύχη τους και πέτυχαν δεν υπάρχει. Τα κατάφεραν όντες άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Έδωσαν το «είναι» τους και τα κατάφεραν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Όταν μιλούν οι πράξεις τότε τα λόγια και οι θεωρίες καλύτερο είναι να σωπαίνουν. Όταν ο ειλικρινής και έντιμος διάλογος προωθείται παντού στην κοινωνία τότε ο κομματικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία τίθενται αυτόματα στο περιθώριο. Όταν υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι τότε δεν υπάρχει φασισμός. Όταν υπάρχουν ενώσεις υγιών ανθρώπων και αγνών ιδεολογιών τότε υπάρχουν κόμματα που υπηρετούν τον λαό και την πατρίδα και όχι «μαγαζιά». Όταν όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα τότε γεννιούνται ηγέτες ελεύθερων ανθρώπων και όχι κουτοπόνηροι «τσοπάνηδες αμνοεριφίων.

Ναι, δεν είναι εύκολο αυτό να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν το επιθυμούν πολλοί και δεν είναι και ιδιαίτερα ευδιάκριτο για το ποιοι είναι. Η προβιά και τα μεγάλα λόγια αρκετές φορές ξεγελούν. Είναι αρκετοί αυτοί που δε θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Ότι για να ξεκινήσουν να αλλάζουν πρέπει το συντομότερο δυνατό αυτή η θλιβερή τρικομματική κυβέρνηση να αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα. Αν γίνει αυτό τότε ίσως κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος να γράψει ότι ήταν και η τελευταία κυβέρνηση της ντροπής, της φαυλότητας και του ραγιαδισμού των Ελλήνων…


Του Κώστα Καπνίση
πηγη

Γιατί πρέπει να συγκεντρώνουμε αποδείξεις και το 2013

Αν δεν μαζέψεις αποδείξεις θα πληρώσεις περισσότερο φόρο. Αυτό είναι το νέο δόγμα της Εφορίας για το 2013, καθώς προβλέπεται ότι όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα χάνουν την έκπτωση φόρου εάν δεν προσκομίζουν αποδείξεις. Οι μισθωτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο,  και δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου θα πληρώνουν προσαύξηση εφόσον δεν παρουσιάζουν αποδείξεις.
Σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2013 και θα αφορά αποδείξεις που θα υποβληθούν στις δηλώσεις εισοδήματος οι οποίες θα κατατεθούν το 2014.

Για την έκπτωση των 2.100 ευρώ που αντικαθιστά το αφορολόγητο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ποινή για το ποσό που δεν θα καλύπτεται με αποδείξεις θα είναι πολύ πιο βαριά, καθώς αντί του φόρου 10% που ίσχυε έως τώρα, θα ισχύσει συντελεστής ποινής 22%, που είναι και ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας. Μέχρι σήμερα όποιος δεν συγκέντρωνε το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις, έπρεπε να καλύψει τη διαφορά  με έναν επιπλέον φόρο 10% επί του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει σε αποδείξεις.

Με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα χορηγείται ολόκληρη για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και θα μειώνεται σταδιακά (μείωση 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ στο εισόδημα) μέχρι τις 42.000 ευρώ, όπου και θα μηδενίζεται.
Επομένως, για να έχουν την έκπτωση τα παραπάνω εισοδήματα, θα πρέπει να προσκομίζονται οι αντίστοιχες αποδείξεις.
Από ότι έγινε γνωστό, αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ, θα υποχρεούνται και αυτοί να συγκεντρώνουν αποδείξεις, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα ισχύσει και σε αυτήν την περίπτωση ο συντελεστής 25% και αν θα έχουν και αυτοί την ίδια ποινή.

Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δεν θα ισχύσει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Όπως, όμως, διευκρινίστηκε, από το 2013 θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Καταγγελία από το Σωματείο Ιδιοκτητών φορτηγών και μηχανημάτων Νομού Φλώρινας

Έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες πολιτών για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κομμάτι του δρόμου, που περνάει μέσα από την κατοικημένη περιοχή του Συνοικισμού Αγίου Αθανασίου (Διασταύρωση Μελίτης), Νομού Φλώρινας και αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση παραμένει αδικαιολόγητα ίδια και χειρότερη, θεωρήσαμε σωστό να στείλουμε την συγκεκριμένη καταγγελία – επιστολή, μήπως και οι αρμόδιοι επιτέλους κάνουν το χρέος τους και αποφύγουμε χειρότερα, όπως το να έχουμε κάποιο δυστύχημα ή να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο συγκεκριμένος αυτός δρόμος οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της περιοχής μας, τον Ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, αλλά οδηγεί και στην πόλη της Φλώρινας καθώς και σε χωριά, ένα εκ των οποίων είναι από τα μεγαλύτερα της Φλώρινας αν όχι το μεγαλύτερο.
Εκτός από τα παραπάνω ο δρόμος φέρνει σε επικοινωνία την όλη εκεί γύρω αγροτική περιοχή (χωράφια, αγροτικοί δρόμοι).
Καταγγέλλουμε λοιπόν την μεταφορά λιγνίτη από Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Βουλγαρία, Τουρκία και Προσήλιο προς τον ΑΗΣ Μελίτης καθώς όπως αναφερθήκαμε παραπάνω έχει καταστραφεί όλο το κομμάτι του δρόμου, από τα φανάρια Βεύης μέχρι και τον ΑΗΣ Μελίτης.
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή και τα φορτηγά δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας καθώς διασχίζουν τον δρόμο συνεχώς και χωρίς αδιαλείπτως χωρίς καμιά παύση.
Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι επικίνδυνος εκτός από την ημέρα και τις νύχτες.
Εκτός από την αυξημένη κίνηση των οχημάτων που περνούν όλο το 24ωρο, υπάρχουν και τα χωριά και οι διασταυρώσεις προς τα χωράφια και με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή η ορατότητα ελαχιστοποιείτε και ειδικά τους χειμερινούς μήνες όπου το οδόστρωμα παγώνει και είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.
Η αδράνεια των υπευθύνων ίσως αποβεί μοιραία και οι συνέπειες να είναι πιο τραγικές από 2 σκασμένα λάστιχα, 2 στραβωμένες ζάντες , και 2 αμορτισέρ σπασμένα.
Ο δρόμος αυτός ανήκει σε όλους μας και όχι στον ΑΗΣ Μελίτης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τον επιδιορθώσουν γιατί η χρήση του είναι μεγάλη.
Συγκεκριμένα ….
1) Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες, κατοίκους των χωριών της γύρο περιοχής αλλά και από όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
2) Χρησιμοποιείται από τους αγρότες της περιοχής για τις δραστηριότητες τους και από τις Αγροτικές εταιρίες που συνεργάζονται για την μεταφορά των προϊόντων τους.
3) Χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ.
4) Χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εργαζόμενους σε εργολάβους.
5) Χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται λόγω της ΔΕΗ>
6) Χρησιμοποιείται από τα ΚΤΕΛ και από άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν εργαζόμενους και παιδιά.
7) Χρησιμοποιείται από φορτηγά κάθε είδους για την μεταφορά λιγνίτη και διαφόρων άλλων βαριών και επικίνδυνων υλικών.
8) Χρησιμοποιείται από ασθενοφόρα.
9) Χρησιμοποιείται από υπηρεσιακά οχήματα του Δήμου.
10) Χρησιμοποιείται από υπηρεσιακά οχήματα της Περιφέρειας
11) Χρησιμοποιείται από υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας.
12) Χρησιμοποιείται από υπηρεσιακά οχήματα της Πυροσβεστικής.
13) Χρησιμοποιείται για τις επισκέψεις πολιτών και αιρετών στον ΑΗΣ αλλά και στα γύρω χωριά.
Χρησιμοποιείται από κάθε πολίτη και αρχή και για κάθε είδους επικοινωνία στην περιοχή.
Συνεπώς ο αριθμός των ανθρώπων με τα οχήματα που χρησιμοποιούν τον δρόμο αυτόν καθημερινά είναι αρκετά μεγάλος. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση πολύ καιρό τώρα και


Επανειλημμένες μας διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς δεν μας έδωσαν καμία προσοχή και γι αυτόν τον λόγο ζητούμε και απαιτούμε….
1) Την άμεση απάντηση της ΔΕΗ ΑΕ για το αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τα φορτηγά για τα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη μέσα από κατοικημένη περιοχή. (Συνοικισμός Αγίου Αθανασίου) .
2) Την άμεση επισκευή του δρόμου στο σημείο εκείνο αλλά και όπου αλλού απαιτείται.
3) Τον έλεγχο των φορτηγών που κινούνται από και προς ΑΗΣ Μελίτης.
4) Την οδοσήμανση του δρόμου.
Τον έλεγχο όλων των επαρχιακών και αγροτικών δρόμων της περιοχής προς αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.




Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΑΙΑ

Αποσύρθηκε διάταξη – σκάνδαλο για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

Την τελευταία στιγμή και μετά από την κατακραυγή αποσύρεται από το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά η διάταξη που προέβλεπε τη μείωση κατά 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα προγενέστερα του 2007.

Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν πρόταση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, αλλά αποσύρεται καθώς κρίθηκε ότι δεν συνάδει με το πνεύμα των ελέγχων που διενεργούνται για τις παλαιότερες φορολογικές χρήσεις αλλά και για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ.

Η διάταξη γεννούσε πλήθος ερωτημάτων τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και για το χρόνο κατάθεσής της στη Βουλή.

Με αυτήν αν περνούσε όσοι από τους καταθέτες της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία, θα μπορούσαν να γλιτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων για την απόκρυψη του εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία οι κυρώσεις για την απόκρυψη εισοδήματος είναι πολύ αυστηρές.

Στις 28/02 κατατέθηκε στην Βουλή η επίμαχη διάταξη η οποία με άλλα λόγια λέει τα εξής:

Οι ελεγχόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να γλιτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων για εισόδημα που απεκρύβη έως και το οικονομικό έτος 2008, δηλαδή για τις χρήσεις έως και το 2007.

Κατά τρομερή σύμπτωση η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει καταθέσεις που είχαν οι 2.059 Έλληνες καταθέτες κατά τα έτη 2005 έως και 2007!

Πρακτικά η διάταξη αφορά όλους όσοι ελέγχονται την τελευταία τριετία για προσαύξηση περιουσίας που δεν έχει δηλωθεί έως και τη χρήση 2007. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ελεγχόμενοι της λίστας του Λιχτενστάιν, της λίστας όσων αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο καθώς και οι περίπου 5.000 φορολογούμενοι που από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί του Κολωνακίου, δικηγόροι, κατασκευαστές κα).

Τι γίνεται ότι υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας

Ο πρόσθετος φόρος γι αυτές τις περιπτώσεις είναι έως και 45%. Το εισόδημα που εντοπίζεται και δεν έχει δηλωθεί τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος απόκτησής του και φορολογείται με βάση αυτήν. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, ο ελεγχόμενος επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις που ανέρχονται σε 1% μηνιαίως με μέγιστο ποσό προσαύξησης το 120% του πρόσθετου φόρου.

Πηγή: newsIt

Εκρήξεις σε γραφεία πολιτικών στη Θεσσαλονίκη

Εκρήξεις στα πολιτικά γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, του βουλευτή, Κώστα Γκιουλέκα και του πρώην υφυπουργού, Γιώργου Ορφανού, σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από τα γκαζάκια που έριξαν οι άγνωστοι προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άτομα. Και στις τρεις περιπτώσεις είχαμε επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και πυροσβεστών της Θεσσαλονίκης για τον απεγκλωβισμό των πολιτών.

Πηγή

Βουλή: Έκοψε μισθούς και έβαλε τα λεφτά σε δικό της λογαριασμό…

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό 5 εκατ. που περίσσεψαν και από τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

 Το ΦΕΚ με το οποίο η Υπηρεσία που εκτελεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα "αυτονομείται" από τη λειτουργία της υπόλοιπης Βουλής.
Έμφαση στις διαδικασίες που βρίσκονται εκτός δημοσίου λογιστικού δίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως αποκαλύπτει "Η Αυγή" της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Βουλής στις 21 Δεκεμβρίου 2012 μετέφερε στον ειδικό λογαριασμό της Βουλής 5 εκατ. ευρώ, τα οποία "περίσσεψαν" μετά και τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων, ενώ πλέον ιδρύει ξεχωριστό πρωτόκολλο Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία διαχειρίζεται (κοινοτικά) χρήματα.

Σήμερα ο ειδικός λογαριασμός της Βουλής έχει πάνω από 30 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά λειτουργεί ως αποθεματικό, καθώς πρακτικά είναι ακίνητος. Οι εκροές που παρουσιάζει από το 2001, όταν δημιουργήθηκε, είναι μηδενικές - δόθηκαν μόνο 5 εκατ. το 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Αντίθετα, το τέλος κάθε χρόνου οι πρόεδροι προσθέτουν χρήματα.

Όμως το 2012 δεν είναι μια τυχαία χρονιά, είναι το έτος που μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων. Από τα χρήματα των εργαζομένων (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν τα 5 εκατ. Όμως, αφού της περισσεύουν χρήματα (και μάλιστα για να πάνε σε "παγωμένο" λογαριασμό...), γιατί η Βουλή κόβει τους μισθούς των εργαζομένων της; Γιατί μετατρέπει τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο σε "αιμοδότες" του ειδικού λογαριασμού που λειτουργεί εκτός κανόνων διαφάνειας του Δημοσίου;

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του ειδικού λογαριασμού γίνεται "χωρίς καμία αναφορά ή περιορισμό από τις διατάξεις που διέπουν τη διάθεση, κατανομή και ανάλωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής και κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το Δημόσιο Λογιστικό, τις κρατικές προμήθειες και αμοιβές". Ο ειδικός λογαριασμός υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο και η οργάνωσή του είναι "ανεξάρτητη από τη διαχείριση που ασκεί η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".



Αυτονομείται και η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Στο ίδιο σκεπτικό της "ανεξάρτητης διαχείρισης", δηλαδή της λειτουργίας υπό τον έλεγχο και με αποφάσεις του προέδρου της Βουλής, κινείται και η απόφαση Μεϊμαράκη (ΦΕΚ 20Α/29-01-2013) να ιδρυθεί ξεχωριστό πρωτόκολλο για την ΥΕΕΠ. Πρόκειται για την υπηρεσία που έχει "ταμείο", καθώς διαχειρίζεται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, έργα του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Βουλή έχει αναλάβει να προετοιμάσει το κοινοβούλιο της Σερβίας για την ένταξή του στην Ε.Ε., έναντι 1,5 εκατ. ευρώ - γι' αυτό υπάρχει και ένας υπάλληλος που βρίσκεται μόνιμα στο Βελιγράδι.

Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο της ΥΕΕΠ είναι ανεξάρτητο από το γενικό πρωτόκολλο της Βουλής, τηρείται ηλεκτρονικά, αφορά τα έργα που εκτελεί, ενώ με απόφαση του προέδρου της Βουλής τής ανατίθεται η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
 
 



  

Κατασκευασμένο το πρωτογενές πλεόνασμα – 230 εκατ. «λείπουν» από τα έσοδα

Στην δημιουργική λογιστική καταφεύγει η κυβέρνηση για να κρύψει το πρόβλημα με τα έσοδα του προϋπολογισμού που τον Φεβρουάριο έπεσαν έξω από τους υπολογισμούς κατά 230 εκατ. ευρώ (ποσό που οδηγεί μαθηματικά σε νέα μέτρα αν αθροιστεί με τα 460 εκατ. που έλειψαν από τα έσοδα του Γενάρη).

Ωστόσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλεόνασμα των 463 εκατ. ευρώ κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο. Όμως το πλεόνασμα είναι κατασκευασμένο καθώς προέκυψε από:

-μη επιστροφή φόρων. Το κράτος όφειλε να επιστρέψει 490 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013, αλλά έδωσε μόλις 96 εκατ.

-Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρώτο δίμηνο δόθηκαν μόλις 279 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί (53,5% κάτω από τον στόχο).

-μείωση πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγείται από πού προήλθε. Διότι άλλο είναι να μειωθούν οι δαπάνες από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, υγεία κ.λπ. και άλλο από σπατάλες – αν όμως μειώθηκαν οι σπατάλες, δεν θα το έλεγαν οι κυβερνητικοί;

Συμπέρασμα: έρχονται και μέτρα και στάση πληρωμών προς τους πολίτες.
 

Το σχέδιο του νέου οργανογράμματος της Ο.ΣΥ. Α.Ε.

«Μίνι Μνημόνια» για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου

Νέα χαρτιά ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μία προσπάθεια να κλείσει οριστικά το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα και να πείσει για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και για ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού.

Μετά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού κατά το τρέχον έτος, που θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2014, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει τώρα ένα βήμα πιο πέρα.
Με εγκύκλιό του ενεργοποιεί παλαιότερο νόμο σχετικά με την κατάρτιση συγκεκριμένων στόχων ανά υπηρεσία και χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους, καθώς και θέσπιση δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του προσωπικού.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. «Φέτος λόγω περιορισμένου χρόνου θα προχωρήσουμε σε μία ad hoc αξιολόγηση των πλεοναζόντων υπαλλήλων, που θα στηριχθεί στους φακέλους τους και κυρίως τα δηλωμένα προσόντα και στο πειθαρχικό τους προφίλ», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου. «Πρέπει όμως να δημιουργηθεί μία βάση αξιολόγησης του προσωπικού με στόχους και να εγκαθιδρυθούν δείκτες για ένα μόνιμο σύστημα», διευκρίνιζαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εγκύκλιος για την καθιέρωση του μοντέλου που θα ισχύσει το επόμενο διάστημα και θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές κρίσεις υπαλλήλων το 2014.
Ειδικότερα, έως τις 22 Μαρτίου οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες θα ορίζουν συγκεκριμένους στόχους και οι οποίες εν συνεχεία θα εξειδικευθούν ανά διεύθυνση και τμήμα. Παράλληλα, έως το τέλος Απριλίου θα δημοσιευθούν και οι δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, τόσο για την επίτευξη των στόχων υπηρεσιών όσο και για εκείνους που θα οριστούν για τους υπαλλήλους.
Δεν έλειπαν, ωστόσο, και οι επισημάνσεις στελεχών του Δημοσίου ότι ενδέχεται να μην καταστεί δυνατόν να προσδιοριστούν ουσιαστικοί δείκτες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και για άλλη μία φορά να περιοριστεί η διαδικασία σε μέτρηση υλοποίησης αρμοδιοτήτων και όχι πραγματικών στόχων. «Για παράδειγμα, να εξετάσουν εάν κάναμε όλες τις μετατάξεις που προβλέπονταν. Αλλά αυτό δεν είναι στόχος, είναι περιγραφή υποχρέωσης», σημείωναν.
Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο που έστειλε στους επικεφαλής της τρόικας έδωσαν στο μεταξύ χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. Εμφαση δόθηκε και στην υπαγωγή σε διαθεσιμότητα έως τον Ιούνιο 12.500 υπαλλήλων, από τους 25.000 που έχουν συμφωνηθεί για όλο το 2013. Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο στόχος θα επιτευχθεί από τους πλεονάζοντες των υπουργείων, που θα είναι περίπου 2.000, από την αξιολόγηση των πρώτων φορέων κάτω από την κεντρική κυβέρνηση (υπολογίζονται σε 3.000), καθώς και από όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανέλθουν σε 3.500.
12.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν έως τον Ιούνιο σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο 



ΤΑ ΝΕΑ
 Πηγή

Με τρεις ταχύτητες θα «τρέχουν» τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Την απελευθέρωση ορισμένων υπεραστικών δρομολογίων τα οποία θα ανατίθεται σε ανάδοχους ύστερα από σχετική αίτηση και θα διαμορφώνουν ελεύθερα την τιμολογιακή τους πολιτική προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ που αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. 


  • Σήμερα ανά την Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.


Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε... κερδοφόρες και άγονες, αλλά και την κατάτμηση τους σε τρεις κατηγορίες κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια από τις οποίες κάποιες θα είναι επιδοτούμενες, άλλες με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και άλλες απελευθερωμένες (συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με συγκοινωνιακούς κόμβους) με ταυτόχρονη απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει το καθορισμό των διαδικασιών ανάθεσης του υπεραστικού έργου με τρόπο σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Οι συμβάσεις με τους αναδόχους που θα υπογράφονται με το Δημόσιο θα είναι έως δεκαετούς διάρκειας. Το κράτος που μέχρι τώρα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα ΚΤΕΛ, στο εξής θα μπορεί να επιβάλει πλαφόν μόνο στα εισιτήρια των γραμμών που θα βγαίνουν σε διαγωνισμό. Αυτό θα γίνεται μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού φορέα εποπτείας και ελέγχου. Το σχέδιο για την απελευθέρωση των σημερινών υπεραστικών οδικών συγκοινωνιών προβλέπει την οργάνωσή εταιρικών σχημάτων, τα οποία θα μπορούν να μετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάθεση δρομολογίων ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανά την Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.

Οι κατηγορίες
Το νέο σχέδιο οργανώνεται σε επίπεδο περιφέρειας και με βάση γεωγραφικά κριτήρια προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών σε τρεις κατηγορίες: Τις άγονες γραμμές με επιδότηση, τις γραμμές χωρίς επιδότηση και τις απελευθερωμένες γραμμές.

Ειδικότερα:

1. Αγονες και επιδοτούμενες: Υποχρέωση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης και αποζημίωση.

2. Γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης χωρίς αποζημίωση.

3. Απελευθερωμένες γραμμές όπου μπορεί να διεκδικεί ο οποιοσδήποτε. Στις απελευθερωμένες γραμμές η τιμολογιακή πολιτική και τα εισιτήρια θα διέπονται από τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Κατηγορία 1η: Οι γραμμές με επιδότηση είναι αυτές που θα συνδέουν κάθε τοπική και δημοτική ενότητα με το πλησιέστερο γεωγραφικό κέντρο μιας δημοτικής ενότητας. Σ΄ αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι γραμμές που εκτελούνται είτε με αστική είτε με δημοτική συγκοινωνία. Θα είναι γενικά γραμμές με μικρό μήκος διαδρομής, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τις υφιστάμενες συγκοινωνιακές συνδέσεις, καθώς σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω ότι κρίνονται οικονομικά ασύμφορες.

Κατηγορία 2η: Για τις γραμμές χωρίς αποζημίωση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης θα γίνονται οι εξής συνδέσεις:

Οι δημοτικές ενότητες με τα κέντρα των καλλικρατικών δήμων και στη συνέχεια με τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων δηλαδή το υφιστάμενο ενδονομαρχιακό δίκτυο. Επίσης εξασφαλίζει τις συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων εντός κάθε περιφέρειας.

Τα κέντρα των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κατηγορία 3η: Αφορούν τις διαπεριφερειακές συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων καθώς και κέντρα περιφέρειας που δεν συνδέονται σήμερα εξαιρουμένων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αφού αυτές περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία. Οι γραμμές αυτές παρέχονται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Διαδικασίες Ανάθεσης
Στις δύο πρώτες κατηγορίες υπηρεσιών η ανάθεση γίνεται μέσω διαγωνισμών, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις η ανάθεση θα μπορεί να γίνει και απευθείας εφόσον όμως η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή εφόσον η σύμβαση αφορά εκτέλεση μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χλμ. Η ανάθεση θα γίνεται με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς και αφού έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα των φορέων.

Οι αρχές που θα προχωρούν στην ανάθεση των συμβάσεων θα είναι οι περιφερειακές διοικήσεις και θα εξετάζουν κριτήρια όπως ο όγκος μεταφορικού έργου, το κόστος των υπηρεσιών σε σχέση με την τιμή, η ποιότητα του μεταφορικού έργου (στόλος, οχήματα, κ.λπ,.). Οι γραμμές αυτές σχεδιάζονται και ορίζονται από την Περιφέρεια βάσει των κριτηρίων που θέτει η Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή, η οποία συστήνεται για το σκοπό αυτό.

Απελευθερωμένες γραμμές
Οι απελευθερωμένες γραμμές καθορίζονται γεωγραφικά από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή ώστε να καλύπτονται οι διαπεριφερειακές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν εκτός από συνδέσεις μεταξύ των αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους όπως λιμάνια, αεροδρόμια, κ.λπ.

Παράλληλα η Αρχή θα μπορεί να εξετάζει οποιαδήποτε άλλη πρόταση σύνδεσης των αστικών κέντρων διαφορετικών περιοχών μεταξύ τους. Η έναρξη λειτουργίας της γραμμής γίνεται με την υποβολή αίτησης φακέλου η οποία εξετάζεται από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία εκδίδει την προβλεπόμενη άδεια με διάρκεια ισχύος έως πέντε έτη.

Ο ρόλος της Ανώτατης Συγκοινωνιακής Αρχής συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή με σκοπό τον καθορισμό των γραμμών των δύο πρώτων κατηγοριών που εισηγείται η περιφέρεια. Ταυτόχρονα καταρτίζει τα πρότυπα τεύχη των διαγωνισμών για τις υπηρεσίες αποκλειστικού δικαιώματος με ή χωρίς αποζημίωση. Η ανώτατη συγκοινωνιακή αρχή αναλαμβάνει ουσιαστικά τη διαμόρφωση του πλαισίου των υπεραστικών συγκοινωνιών, αλλά και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την οργάνωση τους, όπως τιμολογιακή πολιτική, υποδομές, κ.λπ.

Αττική
Τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής θα προκαλέσει η υλοποίηση του νόμου για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ καθώς στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προβλέπεται ότι τα ΚΤΕΛ θα ενταχθούν στο σύστημα επιδότησης διεκδικώντας κομμάτι της πίττας που μέχρι σήμερα παίρνουν μόνο οι συγκοινωνιακοί φορείς.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδοτούμενες γραμμές δεν θα πρέπει να εκτελούνται είτε από αστική είτε από δημοτική συγκοινωνία με πολλές γραμμές στην Αττική να οδηγούνται σε εγκατάλειψη. Σημειώνεται ότι σήμερα παρατηρείται κάλυψη γραμμών εκτός του κέντρου της Αθήνας τόσο από τα ΚΤΕΛ όσο και από τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Ο νόμος Ρέππα για τις συγκοινωνίες, ο οποίος τελικά δεν εφαρμόστηκε προέβλεπε τις συμπράξεις των ΚΤΕΛ με την τότε ΕΘΕΛ. Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν την «σύμπραξη » αυτή αναγκαία προκειμένου να πάψει η αλληλοκάλυψη περιοχών εκτός κέντρου. Στην περίπτωση αυτή η ΟΣΥ θα μείωνε σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα καθώς οι μεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν σήμερα πολλές λεωφορειακές γραμμές δημιουργούν μεγάλες δαπάνες τόσο σε προσωπικό όσο και υπερωριακή απασχόληση αλλά και καύσιμα.

Την ίδια στιγμή τα ΚΤΕΛ θα σταματούσαν να εισέρχονται στον αστικό κλοιό δημιουργώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα.


Με μακρά ιστορία από το 1952

Τα ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων) είναι ιδιότυπες μεταφορικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν όλες τις δημόσιες τακτικές οδικές μεταφορές της χώρας μας (εκτός των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και τμήματος της Ρόδου). Με τον Νόμο 2119/1952 δημιουργήθηκαν τα ΚΤΕΛ σε κάθε νομό, με ορισμένη για κάθε ένα ΚΤΕΛ δικαιοδοσία και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, κατόπιν αδείας από την πολιτεία, εκτελούσαν συγκοινωνία και κάλυπταν τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια με το ΝΔ 102/1973 παίρνουν τη μορφή των ΚΤΕΛ, που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες και ακολούθως με τον Νόμο 2163/2001, θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΤΕΛ τα οποία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες.

Το ΚΤΕΛ αποτελεί από τον νόμο ηθελημένη (αναγκαστική) κοινή διοίκηση και διαχείριση περισσότερων ατομικών ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή θεωρείται μια κατηγορία «αναγκαστικού συνεταιρισμού» με κύριο οργανωτικό χαρακτηρισμό την ιδιοκτησία των λεωφορείων να ανήκει στους ιδιοκτήτες μετόχους και η χρήση στο νομικό πρόσωπο του ΚΤΕΛ Α.Ε. το οποίο είναι αρμόδιο για την οργάνωση της μεταφοράς των επιβατών.

Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 62 ΚΤΕΛ, που εξυπηρετούν το σύνολο της χώρας. Κάθε νομός έχει το δικό του ΚΤΕΛ με ορισμένο έργο, δηλαδή συγκεκριμένες γραμμές. Τα ΚΤΕΛ, αν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τελούν υπό την άμεση εποπτεία του κράτους, το οποίο καθορίζει τις τιμές των εισιτηρίων.

Ενοποιημένος σταθμός

Σε τροχιά ...υλοποίησης έχει μπει και ο ενοποιημένος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα όπου πρόκειται να μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων.

Το Μάιο του 2012 υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ το δήμο Αιγάλεω, και την ηγεσια των ΚΤΕΛ. Στόχος η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων και ο οποίος θα δώσει παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Επιδίωξη είναι ο νέος σταθμός να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, Ι.Χ., ταξί). Το έργο αυτό αποτελεί κατ' ουσίαν ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει μέσω διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και ιδιωτών (παραχωρησιούχος).

Σήμερα η επιβατική κίνηση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε αναχωρήσεις και αφίξεις, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 την ημέρα. Εκτιμάται όμως ότι με τη μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό, αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τλ.), θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες ημερησίως, τροφοδοτώντας και το μετρό.

Τα επτά σημεία του νομοσχεδίου

1.Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.
2.Με το σχέδιο νόμου το υπεραστικό έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.
3.Οι γραμμές που χαρακτηρίζονται άγονες και σήμερα δεν εκτελούνται γιατί είναι οικονομικά ασύμφορες, θα επιδοτούνται και θα ανατίθενται με διαγωνισμό.
4.Οι γραμμές που υλοποιούνται σήμερα και αφορούν κυρίως τις συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανατίθενται επίσης με διαγωνισμό.
5.Οι γραμμές που απελευθερώνονται είναι οι διαπεριφερειακές συνδέσεις και οι συνδέσεις με λιμάνια και αεροδρόμια και θα ανατίθεται με αίτηση του ενδιαφερομένου.
6.Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα λαμβάνουν άδειες διάρκειας έως δέκα έτη, ενώ οι απελευθερωμένες γραμμές άδεια ισχύος έως πέντε έτη.
7.Συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία θα εκδίδει τις άδειες των γραμμών που απελευθερώνονται.

Πηγή Ημερησία

Μετά τις περικοπές...Αυτές είναι οι αμοιβές των Βουλευτών... ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...!

Μετά τις τόσες περικοπές οι βουλευτές έχουν όλα τα παρακάτω και φορολογούνται σαν να έπαιρναν μόνο 2000 €.

1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ!


2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως
4.880 ευρώ.


3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα.


4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο.


5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και
1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους.

Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά...!!!

6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες
μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.


7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα
χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.


8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη
διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.


9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.


10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό
συνεργάτη. (Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο).


11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.


12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.


13. Τηλεφωνική ατέλεια.


14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.


15. Δωρεάν διόδια.


16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως
μέλη επιτροπών κλπ..... 


ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...!!!!


*ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ 51% ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ.


ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Η ΝΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΛΑ.



(ΤΟ ΝΟΜΟ)*  
tragiko.net

πηγη

Όργιο σπατάλης από την Γιάννα Αγγελοπούλου, στην...Αθήνα του 2004 !

Το αληθινό ελληνικό δράμα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας πιθανότατα δεν θα γραφτεί στις σελίδες του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει η πρόεδρος του Αθηνά 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά αναφέρεται  στο πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής που σπαταλήθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίστηκε η οργανωτική επιτροπή Αθήνα 2004.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News: Ο έλεγχος που έγινε στις πιστωτικές κάρτες που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές, μέλη διοικητικού συμβουλίου και ...παρατρεχάμενους ήταν αποκαλυπτικός. Ο κάθε ένας από αυτούς τον χρόνο είχε δικαίωμα να χρεώσει την πιστωτική του κάρτα από 8.211 ευρώ έως και 24.994 ευρώ ανάλογα με την θέση του. Όλοι σχεδόν είχαν ξεπεράσει το όριο φτάνοντας συνολικά τις 51.3326 ευρώ, αγοράζοντας για τον εαυτό τους ή για αιθέριες υπάρξεις πανάκριβα δώρα.

ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ...ΠΑΛΑΤΙΑ

Η οργανωτική επιτροπή Αθήνα 2004 κάλυπτε και μέρος του μισθώματος των σπιτιών που έμεναν τα στελέχη
. Έτσι πλήρωνε νοίκι για μονοκατοικία στην Φιλόθεη που έμενε υψηλόβαθμο στέλεχος το ποσό των 2935 ευρώ το μήνα περά από την αμοιβή του. Η γαλαντόμος οργανωτικοί επιτροπή Αθήνα 2004 πλήρωσε για νοίκι κατοικίας στο Καστρί σύμβουλου σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων το ποσό των 4000 τον μήνα για τον πρώτο χρόνο δίνοντας άλλα 400 ευρώ για την ανανέωση του ενοικίου. Το πιο φοβερό είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος πήρε για τις συμβουλές του 1.300.000 ευρώ.

ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΜΠΟΝΟΥΣ

Η οργανωτική επιτροπή 2004 χρυσοπλήρωνε τα στελέχη της που σημειωτέον τα προσελάμβανε απευθείας χωρίς προκήρυξη. Δείτε τους μισθούς που έπαιρναν οι πρίγκιπες που μάλλον δεν θα αναφερθούν σε...βιβλίο. Στελέχη με μισθούς από 31000 ευρώ έως και 117388 ευρώ έπαιρναν επιπλέον χρήματα για διαμονή, διατροφή κινητά τηλεφωνά και μετακίνηση. Τα έξοδα μετακίνησης των εταιρικών αυτοκίνητων στην διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων έφτασαν τα 4.668.292 ευρώ.

Δικηγόρος πήρε 132000 ευρώ για να δίνει συμβουλές για ενάμιση χρόνο, ενώ δικηγορικο γραφείο πήρε συνολικά 843.000 ευρώ για την νομική υποστήριξη της διεύθυνσης τελετών έναρξης και λήξης των ολυμπιακών αγώνων συν 180 ευρώ για την κάθε ώρα υπερωρίας.

ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Μια Ελληνίδα ήρθε από το εξωτερικό που έμενε μόνιμα για να συντονίζει τους λαμπαδηδρόμους με μισθό το μήνα 4200 ευρω, αεροπορικά εισιτήρια για την χωρα που κατοικούσε πριν προληφθεί και άλλες 4000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης στην χωρά μας. Η ερεύνα της επιτροπής έδειξε οτι ήταν μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας .

ΧΑΒΙΑΡΙ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

Το μενού της οργανωτικής επιτροπής Αθήνα 2004 δεν περιελάμβανε άρτο και θεάματα αλλά χαβιάρι και θεάματα. Γεύματα, δεξιώσεις και κοκτέιλ πάρτι για φίλους και άσχετους από εταιρείες που φρόντισαν για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων των ολυμπιακών αγώνων.

Το σχέδιο του νέου οργανογράμματος της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Το ναυάγιο της ΕΡΤ: Στον βωμό «ημέτερων» και ανίκανων 235 εκατ. το χρόνο




 

Με «τιτανικό» που κατευθύνεται ακυβέρνητος πρόσω ολοταχώς στα βράχια μοιάζει πλέον η ΕΡΤ, καθώς μια κατώτερη των περιστάσεων, ανύπαρκτη διοίκηση όχι μόνο οδηγεί τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην απαξίωση, αλλά...
...σπαταλά προς όφελος «ημετέρων» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός.

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δεν δικαιολογείται πια η αδράνεια και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, που οδηγεί στην κατάρρευση μια σημαντική δημόσια επιχείρηση, όπως η ΕΡΤ.


Εχοντας στη διάθεσή της έναν πραγματικά κολοσσιαίο προϋπολογισμό για τα σημερινά δεδομένα που φθάνει τα 235 εκατομμύρια ευρώ, η ΕΡΤ θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό σκηνικό, να επιτελεί το κοινωνικό και το εθνικό έργο της και όχι να απαξιώνεται στις τελευταίες θέσεις της τηλεθέασης, πετώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εκπομπές-αρπαχτές για το βόλεμα των «ημετέρων».

Την ιδία στιγμή οι εργαζόμενοι (γιατί υπάρχουν και αυτοί) παρακολουθούν άναυδοι τη διάλυση: την ΕΡΤ για πρώτη φορά στην ιστορία της να μην έχει δυνατότητα να καταβάλει δεδουλευμένα (υπερωρίες και αποζημίωση κυριακάτικης απασχόλησης), την ώρα που με μπαράζ αποφάσεων της διοίκησης ανατίθενται με τρόπο σκανδαλώδη εξωτερικές και μεικτές παραγωγές, αμφιβόλου ποιότητας και ανύπαρκτης εμπορικότητας.

Οι εργαζόμενοι, κυρίως οι δημοσιογράφοι, έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες μετά τον μετωπικό αγώνα της ΕΣΗΕΑ (που εξάντλησε την επαναστατικότητά της στην ΕΡΤ) και σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό με την πιο άχρηστη διοίκηση που πέρασε ποτέ από τη Μεσογείων, τελικά απαξιώνουν περισσότερο την εικόνα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, απονομιμοποιουν την υποχρεωτική καταβολή του Τέλους και απομακρύνουν και τους τελευταίους τηλεθεατές από τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Ο θάνατος της ενημέρωσης

Με τη λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά», η διοίκηση της ΕΡΤ δέχεται αδιαμαρτύρητα το ψαλίδισμα του προϋπολογισμού κατά 30%, καταπίνει... αμάσητη τη συρρίκνωση του εξοδολόγιου για την Ενημέρωση -που συνιστά και το μοναδικό της βαρύ πυροβολικό του προγράμματος- προκειμένου να συνεχιστεί ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ σε εξωτερικές παραγωγές, σε «μεικτές εκπομπές», όπως βαπτίζονται όσα εσωτερικά πρότζεκτ αναζητούν την εξωτερική συνεργασία των «εκλεκτών» του διευθυντηρίου και να συνεχίσουν να πίνουν στην «Υγειά μας» κάθε Σαββατόβραδο σπαταλώντας 30.000 ευρώ τη φορά, για να εμπεδώσουμε τα ζεϊμπέκικα και τις δημόσιες σχέσεις του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Η σπατάλη είναι πρωτοφανής σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα, αν συγκριθούν τα μεγέθη της ΕΡΤ με αυτά των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία σε δύσκολες συνθήκες παραμένουν στον ανταγωνισμό και διατηρούν την επαφή τους με το τηλεοπτικό κοινό, προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους πολλούς. Τη στιγμή που η γνωστή «διοίκηση» της ΕΡΤ (Νίκος Σιμός, Αιμίλιος Λιάτσος και λοιποί) έπαιζαν με τα εκατομμύρια που εισπράττει η ΕΡΤ, τα ιδιωτικά κανάλια πασχίζουν να επιβιώσουν στην αρένα της αγοράς με τη διαφημιστική δαπάνη να έχει πέσει στο 1/3 από το 2008.

Αποσπώντας με τα τρία κανάλια (ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3) τηλεθέαση συνολικά 10% και λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη χρηματοδότηση από το Τέλος, είναι δραματική η σύγκριση με τις επιδόσεις των ιδιωτικών καναλιών, π.χ. με το Mega. Το κανάλι, που έχει διπλασία τηλεθέαση (22%) και που προσπαθεί να ισορροπήσει τα οικονομικά του με οικονομίες κλίμακας, περικοπές δαπανών και με αγώνα δρόμου για άντληση διαφημιστικών εσόδων, αντιμετωπίζει ζημίες 15,6 εκατ. ευρώ (9μηνο 2012) και τζίρο 64,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 10 εκατ. ευρώ, που επιχειρήθηκε να ισοσκελιστεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ισόποσο δανεισμό.
Την ώρα που η «αθέατη» αλλά... γενναιόδωρη διοίκηση της ΕΡΤ ρίχνει 22 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα, το Mega περιέκοψε κατά 20% το κόστος προγράμματος και τις αμοιβές μεσοσταθμικά κατά 40%, περιορίζοντας το μπάτζετ σε 40 εκατ. ευρώ και με έξοδα διοικητικής λειτουργίας συμπιεσμένα στα 4,2 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχες οικονομίες κάνει ο ΑΝΤ1 μειώνοντας το μπάτζετ του, όπως π.χ. του εντελώς κερδοφόρου «Dancing With The Stars», το οποίο από 120.000 ευρώ που κόστιζε το 2012, φέτος έπεσε στα 80.000.

Ενδεικτικό της ελαφρότητας (εάν πρόκειται μόνο περί αυτού) με την οποία μοιράζει το δημόσιο χρήμα η «παρέα» του Ραδιομεγάρου είναι οι συγκρίσεις των life style εκπομπών τις οποίες πρακτικά «χτυπά» η εκπομπή «Μεσογείων 136» της Ανθής Σαλαγκούδη.
Για παράδειγμα, το «Πρωινό mou» στο Mega παρακολουθούν καθημερινά περισσότεροι από 400.000 τηλεθεατές, τηλεθέαση που επιφέρει έσοδα από χορηγίες και διαφημίσεις, ενώ ιδιαίτερα φθηνή παραγωγή είναι και το «F-Τhis» της Σταματίνας Τσιμτσιλή στον ΑΝΤ1 που τουλάχιστον παρακολουθείται από 100.000 θεατές.

Το «Μεσογείων 136» στοιχίζει 1 εκατ. ευρώ ετησίως και αποδείχθηκε τελικά ένα αμφιλεγόμενης αναγκαιότητας και ποιότητας πρόγραμμα που συντηρεί τη «γαλάζια» πολιτευτή με τον διόλου ευκαταφρόνητο μισθό των 3.500 ευρώ τον μήνα, ενώ η εκπομπή στοιχίζει 3.200 ευρώ ανά επεισόδιο (πολύ περισσότερα από το κόστος του). Το χειρότερο; Η προετοιμασία του «136» έχει ήδη απορροφήσει μέχρι στιγμής 27.000 ευρώ για τους τρεις μήνες που η Ανθή Σαλαγκούδη έκανε... μαθήματα ορθοφωνίας εκτός οθόνης με άλλοθι τις ενστάσεις της επιτροπής κοστολογίου.

Ταυτόχρονα, και ο τομέας ειδήσεων παραμένει απαξιωμένος χωρίς επαρκή στελέχωση, αφού η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανανεώσει τις συμβάσεις και ο διευθυντής ειδήσεων Βασίλης Θωμόπουλος λειτουργεί ως... αρχισυντάκτης περιμένοντας τις εξελίξεις. Η ΕΡΤ των 600 δημοσιογράφων πανελλαδικώς δεν έχει στη διάθεση των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών της ΝΕΤ περισσότερους από τρεις ελεύθερους ρεπόρτερ, καθώς οι «ημέτεροι» φρόντισαν να τακτοποιηθούν με θέσεις ευθύνης ή θέσεις συντονιστή ή ακόμη καλυτέρα ως παρουσιαστές εκπομπών. Αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να μην μπορεί να επωφεληθεί καν από την εργασία των δημοσιογράφων τους οποίους πληρώνουν ξεχωριστά οι εκπομπές, μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές.

Για τις ανάγκες του ψυχαγωγικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού προγράμματος προβλέπεται κονδύλι ύψους 21,8 εκατ. ευρώ, ενώ η τακτική μισθοδοσία θα ανέλθει το 2013 στα 86,7 εκατ. ευρώ και το κόστος για τους συμβασιούχους στα 7 εκατ. ευρώ. Τέλος, προβλέπεται κονδύλι ύψους 8 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αποδοχές.

Χαριστική βολή η ηρωική «έξοδος»

Και όλα αυτά σε μια ΕΡΤ που καταρρέει, με τον Νίκο Σίμο, διευθύνοντα σύμβουλο έως την περασμένη Δευτέρα, να υποβάλλει -νύχτα- την παραίτησή του ενόσω ο πρωθυπουργός (που τον επέλεξε) απουσίαζε στην Τουρκία. Πραγματοποιώντας όψιμη και πάντως αδικαιολόγητη και επικίνδυνη -για τη συγκυρία- ηρωική έξοδο, αφού έκανε δεκάδες χατίρια σε «γαλάζια» στελέχη, τα βρόντηξε υποτίθεται για τις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τοποθέτηση του Γ. Μπράμου στη θέση του διευθυντή Τηλεόρασης. Με τις άτσαλες αυτές κινήσεις προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ίδιου του πρωθυπουργού που φυσικά δεν τον δέχθηκε στο Μαξίμου για εξηγήσεις, ενώ πολλαπλασίασε (με την ευγενική? χορηγία και συμβολή του Αιμίλιου Λιάτσου) τις συνέπειες του χάους που θα επιχειρήσει να μετριάσει αναπληρώνοντάς τον ο πρόεδρος του ΔΣ, Ν. Τέλλης.

Οποια λύση και να βρεθεί πάντως, θα είναι μεσοβέζικη, μια και ολοκληρώνεται οσονούπω η επεξεργασία του νέου οργανογράμματος της εταιρείας, στην οποία οι Γενικές Διευθύνσεις Προγράμματος, Ενημέρωσης, Ραδιοφωνίας ενοποιούνται σε μία Γενική Διεύθυνση-μαμούθ, η οποία προορίζεται -κατά πληροφορίες- για τον νυν γενικό διευθυντή Ενημέρωσης Αιμίλιο Λιάτσο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος γενικός Προγράμματος Γ. Μπράμος θα υποβιβαστεί σε διευθυντή.
Σημαντική παράμετρος είναι η προώθηση κατάργησης της διοικητικής αυτονομίας της ΕΡΤ3, με τη μετατροπή της σε απλή Γενική Διεύθυνση στη μητρική εταιρεία. Προβλέπονται ακόμη δύο Γενικές Διευθύνσεις, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Διοικητικού Προσωπικού, που θα συμπληρώνουν τη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ.

Το ένα μετά το άλλο «σκάνε» τα σκάνδαλα

Μέχρι να αποκαλυφθούν όλα τα σκάνδαλα στην ΕΡΤ, συνεχίζουν τα οριακής νομιμότητας και ηθικής τρικ που έχουν επινοήσει οι ιθύνοντες: Μοιράζουν έξτρα χρήματα, έχοντας εγκαταστήσει 20 περίπου «δικούς τους» σε ανάλογες, μη θεσμοθετημένες θέσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το επίδομα που χορηγείται, το οποίο ανέρχεται σε 730 ευρώ για επίλεκτους «γαλάζιους ημέτερους», από τη δεξαμενή των υποστηρικτών της ΝΔ. Παράλληλα, συνεχίζεται και το «πάρτι» των πολυτελών εξωτερικών παραγωγών. Ηδη βρίσκεται στα σκαριά η παραγωγή δύο εβδομαδιαίων παραγωγών αξίας 580.000 ευρώ για τρεις μόνο μήνες.

Συγκεκριμένα, για τις εκπομπές-προτάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης «Δικαιοσύνη TV» και «Ellines.com» (από 12 επεισόδια η κάθε μία), η ΕΡΤ προτίθεται να δαπανήσει, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Κοστολογίου που αναμένει την έγκριση του ΔΣ, 301.000 ευρώ και 280.000 ευρώ αντίστοιχα, συν ΦΠΑ. Σύμφωνα με την πρόταση, για την εκπομπή «Ellines.com» προβλέπονται έξοδα εκτός έδρας, διαμονής, διατροφής κ.λπ. ύψους 73.000 ευρώ. Στις ίδιες προτάσεις προβλέπονται επίσης ποσά για «εργοδοτικές εισφορές», σύμφωνα με θεωρημένες μισθοδοτικές καταστάσεις, αξίας 24.900 ευρώ για το «Ellines.com» και άλλα 24.470 ευρώ για το «Δικαιοσύνη TV», την ίδια ώρα που η διοίκηση έχει οδηγήσει στην ανεργία 62 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, αρνούμενη να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εκπομπή «Δικαιοσύνη TV» προβλέπονται ανά επεισόδιο: για διατροφή συνεργείου 300 ευρώ, για πάρκινγκ, ταξί, καύσιμα 300 ευρώ, υλικά tape 200 ευρώ, αναλώσιμα, κινητά τηλέφωνα, γραφική ύλη κ.λπ. 500 ευρώ, αποστολές εκτός Αθηνών 1.000 ευρώ -εκτός των βάσει παραστατικών 2.000 ευρώ ανά εκπομπή- κατασκευή ντεκόρ, επίπλων, οθόνες 1.250 ευρώ. Η δημοσιογραφική ομάδα (7 άτομα) μαζί με τον σκηνοθέτη και το νομικό team κοστίζουν 4.200 ευρώ ανά εκπομπή, πλέον ΦΠΑ, ενώ το... συνεργείο 12 ατόμων 3.195 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Δουλεύει ο μπαμπάς, πληρώνεται ο γιος

Το καλύτερο το αφήνουμε για το τέλος. Η ΕΡΤ πληρώνει τον γιο, αλλά δουλεύει ο συνταξιούχος πατέρας τού... εντελώς τυχαία φίλου του γενικού διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ, Αιμίλιου Λιάτσου. Η επίμαχη εκπομπή «Επτά» δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη τεχνική υποστήριξη, που να επέβαλλε την εξωτερική παραγωγή. Τόσο οι παρουσιάστριές της, Βάλια Πετούρη και Αννα Παπασωτηρίου, όσο και ο σκηνοθέτης, Γιώργος Καλοφωλιάς, είναι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ. Το στούντιο, όπως και το τηλεοπτικό υλικό που προβάλλεται, διατίθενται επίσης από την ΕΡΤ. Ωστόσο, η Διεύθυνση Ενημέρωσης αποφάσισε να γίνει μεικτή παραγωγή (συνεργασία ΕΡΤ - ιδιώτη).
Ο λόγος προφανής: Για να προσληφθούν «ημέτεροι». Και σαν να μην έφθανε αυτό,η Γενική Διεύθυνση προχώρησε και σε πλαστοπροσωπία: Προσέλαβε, μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού, τον Πέρη Χαλάτση ως αρχισυντάκτη της εκπομπής.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος στήνει την εκπομπή, επιμελείται τα ρεπορτάζ, συνεννοείται με τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές και έχει το γενικό πρόσταγμα στο κοντρόλ. Ωστόσο, πρόκειται για «βετεράνο» που σημαίνει ότι αν υπέγραφε σύμβαση θα έπρεπε να παίρνει μειωμένη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο ίδιος κάνει τη δουλειά, αλλά πληρώνεται και φαίνεται επισήμως ως αρχισυντάκτης της εκπομπής ο νεαρός γιος του, Δημήτρης Χαλάτσης.

Ενα ερώτημα, βεβαίως, που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκπομπή αμείβονται και από την εταιρεία παραγωγής και ταυτόχρονα πληρώνονται υπερωριακή ή κυριακάτικη εργασία (για τις ανάγκες της εκπομπής) από την ίδια την ΕΡΤ.
Τέλος, θα περίμενε κανείς στις αποφάσεις αυτές του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης να αντιταχθεί ο διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών, Φώτης Καφαράκης. Ομως, και αυτό διευθετήθηκε. Προσελήφθη στην ίδια εκπομπή ως ρεπόρτερ -και πάλι μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού- η σύζυγός του, Τάνια Μαρκουτσά. Περισσότερα ΕΡΤικά σημεία και τέρατα προσεχώς...

Το «πάρτι» με τους ΠΕΘ

Μια στρατιά ειδικών συμβούλων και Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ) έχει αναλάβει καθήκοντα στο Ραδιομέγαρο, απολαμβάνοντας συμβάσεις... XXL που ξεκινούν στη χειρότερη από 2.500 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.000 ευρώ. Οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ όλοι μαζί, ειδικοί σύμβουλοι και ΠΕΘ, φτάνουν τους 30, με το κόστος να υπερβαίνει ετησίως το 1 εκατ. ευρώ. Στη σχετική λίστα φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της Ανθής Σαλαγκούδη, αλλά και του διευθυντή ειδήσεων Βασίλη Θωμόπουλου. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για δημοσιογράφους αλλά και για δύο σκηνοθέτες, ενώ περιλαμβάνεται ένας γυμναστής και ένας... ασφαλιστικός σύμβουλος.
Από κοντά και σε δεσπόζουσα θέση η γαλάζια πολιτεύτρια εξ Ευβοίας ορμώμενη, Ματίνα Ρέτσα, υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ και διατελέσασα μέχρι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο. Κριεζών. Αν και εισπράττει μηνιαίως 3.000 ευρώ και ενώ έχει προσληφθεί ως σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου, δεν επισκέπτεται τακτικά το Ραδιομέγαρο, μια και έχει αποσπαστεί στο γραφείο του Σίμου Κεδίκογλου, φίλου και συντοπίτη της. Τα σχόλια που ακολούθησαν την πρόσληψή της ήταν «τοξικά», αφού η προϋπηρεσία της περιοριζόταν σε ευβοϊκό Ρ/Σ, στον Flash FM και στον Sunny TV, με κορυφαία στιγμή την ενασχόλησή της με δική της διαφημιστική εταιρεία. Πρόσφατα η κ. Ρέτσα, αξιοποιώντας τη θέση της, είχε την τύχη να γνωρίσει τις ομορφιές του... Κατάρ, ακολουθώντας την αποστολή για το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού, δείγμα ότι οι προσβάσεις της στο «γαλάζιο» περιβάλλον παραμένουν άριστες παρά τα όποια σχόλια...

93,7 εκ. € έχουν προϋπολογισθεί για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων το 2013 (86,7 για τους τακτικούς και 7 εκατ. για τους συμβασιούχους) ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΠΗΓΗ

Δύο συμβάσεις 1,6 δισ. από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και μία δίωξη

Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου, που χρόνιζε επί δυόμισι έτη, και να υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρεία Intralot, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη (φωτ.) μερικές ημέρες πριν από την τελική έκβαση της αποκρατικοποίησης του οργανισμού, μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να είναι.
 
  Μπορεί η επιλογή της Intralot, ως αναδόχου, να έχει γίνει εδώ και μήνες έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (στον οποίο συμμετείχε και ο μεγάλος της αντίπαλος, η GTECH/Lottomatica), όμως ο χρόνος υπογραφής της σύμβασης μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή στη διαδικασία.
Προς καθυστέρηση
Αυτό αναφέρουν πηγές που ασχολούνται με την αποκρατικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης στο παρά πέντε και τη δεδομένη καθυστέρηση της έγκρισής της από τη γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, μεταθέτοντας ή και αναβάλλοντας τη διαδικασία, αφού χρονικά συμπίπτει με την υποβολή των οικονομικών προσφορών των υποψήφιων επενδυτών.
Ενδεικτικό της αδικαιολόγητης πολιτικής του ίδιου του ΟΠΑΠ - πρόεδρος του οποίου είναι ο Κ. Λουρόπουλος (φωτ. δεξιά) είναι ότι δεν ανακοίνωσε ούτε καν το τίμημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η ανακοινωθείσα διάρκεια της σύμβασης -τρία χρόνια- αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχε και «ουρά» δύο έτη επιπλέον.
Το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και άλλων εταιρειών είναι περισσότερο ορατό για έναν ακόμη λόγο. Η παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ το περασμένο Σάββατο (με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, στο οποίο ήταν πρόεδρος, για την ανάθεση έργου στη ΜΕΤΚΑ το 2007) μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του Ταμείου, το οποίο «τρέχει» σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης/πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Θυμίζουμε ότι όταν το ΤΑΙΠΕΔ έμεινε ακέφαλο για μεγάλο διάστημα το 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές 2012) έλαβε μόνο μία απόφαση αποκρατικοποίησης σε διάστημα 6 μηνών (πώληση του IBC στον όμιλο Λάτση).
Συμβάσεις 1,6 δισ.
Στη σκιά άσκησης ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για έργο ύψους 220 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ το 2007 υπεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο νέες μεγάλες συμβάσεις από τις υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, οι διοικήσεις των οποίων υπέγραψαν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ με τους ομίλους ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intralot αντίστοιχα.

«Μύλος» το ΤΑΙΠΕΔ από την παραίτηση Αθανασόπουλου

Βραχυκύκλωμα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την μήνιν της τρόικας προκαλεί η παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου, λόγω απαγγελίας κακουργηματικών κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ στο οποίο ήταν πρόεδρος. 



Ο Τ. Αθανασόπουλος 

Ο Τ. Αθανασόπουλος Θα είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε οκτώ μήνες αλλάζει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης Κουκιάδη - Μητρόπουλου.
Ακόμα κι αν η θέση καλυφθεί άμεσα, ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί την έγκριση της Βουλής για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περίοδο, διότι εντός της άνοιξης έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν οι δύο πιο σημαντικοί διαγωνισμοί για την πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η αλλαγή στην ηγεσία του Ταμείου μπορεί να προκαλέσει και παράπλευρες ανακατατάξεις στις διοικήσεις των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι όταν η τότε νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τοποθέτησε «δικούς της ανθρώπους» στις θέσεις λήψης των αποφάσεων.

Παράπλευρη καραμπόλα στη διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε.

Σύγκρουση συμφερόντων πολλών δισ. ευρώ με επίκεντρο την έκταση των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού φαίνεται ότι υποκρύπτει το θρίλερ με τη διπλή «καρατόμηση» του καθηγητή αρχιτεκτονικής του Χάρβαρντ Σπύρου Πολλάλη από την κορυφή της Ελληνικό Α.Ε., αλλά και από τη θέση, ταυτοχρόνως, του απλού μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). 


Ο Σ. Πολλάλης 

Ο Σ. Πολλάλης Το τελευταίο 48ωρο, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Π. Αθανασόπουλου από την ηγεσία του Ταμείου αποκρατικοποίήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), απελευθερώθηκαν οι φήμες και τα σενάρια για την παράλληλη «καρατόμηση» Πολλάλη. Χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή επικοινωνιακού αντιπερισπασμού εις βάρος του κ. Πολλάλη από την πλευρά του κ Αθανασόπουλου, λόγω της ανοιχτής κόντρας που υπάρχει εδώ και πολλές εβδομάδες μεταξύ τους για τον τρόπο αξιοποίησης -ουσιαστικά, εκποίησης- της έκτασης του Ελληνικού. Κύκλοι της Ελληνικό Α.Ε. μιλώντας προς την «Ε» δεν επιβεβαίωναν ότι τέθηκε θέμα ο κ. Πολλάλης να παραιτηθεί από τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αξιοποίησης του Ελληνικού, ούτε από τη θέση μέλους του Δ.Σ. του ΟΡΣΑ, δίνοντας την εικόνα πως μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε φτάσει επίσημη σχετική ενημέρωση στον ίδιο τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πολλάλης συγκρούστηκε με τον κ. Αθανασόπουλο όταν με δημόσιες παρεμβάσεις του διαφώνησε με την πώληση της συνολικής έκτασης σε έναν επενδυτή ιδιώτη, υποστηρίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, ούτε το Δημόσιο θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από την αξιοποίηση της έκτασης». Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα, προβάλλει ως επενδυτική επιτυχία του πρωθυπουργού ότι το Κατάρ επιστρέφει στο Ελληνικό. Ο κ. Πολλάλης προτείνει την τμηματική αξιοποίηση της έκτασης, αφού προηγουμένως το Δημόσιο εντάξει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου σε σχέδιο πόλης και εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, για να μην υπάρχουν εμπλοκές με τους επενδυτές. Το σχέδιο του κ. Πολλάλη, που προβλέπει επίσης πολλούς επενδυτές για πολλές χρήσεις στο Ελληνικό, δίνει προτεραιότητα στην πώληση κατά προτεραιότητα του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά, αφού διευρυνθεί η έκτασή του, με μετατόπιση του οδικού άξονα της παραλιακής προς το βουνό, ώστε να διέρχεται η κυκλοφορία από τον κεντρικό διάδρομο του παλαιού αεροδρομίου.

ΔΕΗ: δύο μεγάλα έργα...

Σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η ΔΕΗ υπέγραφε την κατασκευή ενός άλλου, μεγαλύτερου ακόμα έργου στην Πτολεμαΐδα -με κόστος επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ-, ήρθε η είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης για το έργο του Αλιβερίου, το οποίο είχε ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ. 



Το νέο έργο της Πτολεμαΐδας, που υπεγράφη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου, αφορά την κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 660 MW, η οποία θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες.
Κατά σύμπτωση, και για το έργο αυτό -στο οποίο ανάδοχος είναι τώρα η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβο θυγατρική εταιρεία της HITACHI- διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Η σύμβαση του έργου, πάντως, θα εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου.
Την υποστήριξή της στο νέο έργο της Πτολεμαΐδας έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το τοπικό σωματείο «Σπάρτακος».
Αντίθετα, σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την υπόθεση του Αλιβερίου, κάνει λόγο για σκάνδαλο...
Από τη ΔΕΗ πάντως, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τη δίωξη για την υπόθεση του Αλιβερίου, περιορίστηκαν να πουν ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης και προς το παρόν δεν έχουν καμία ενημέρωση.
Η νέα σύμβαση για την Πτολεμαΐδα υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία. Είναι μία ακόμη "ψήφος εμπιστοσύνης" στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς».

και μία σύμπτωση

Ενδεκαμελές ήταν το διοικητικό συμβούλιο την περίοδο κατά την οποία επικυρώθηκε η επίμαχη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΜΕΤΚΑ για το έργο κατασκευής της μονάδας του Αλιβερίου.
Στο Δ.Σ. μετείχαν γνωστά ονόματα, μεταξύ αυτών και οι παραιτηθέντες, από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος και από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος.
Εναντίον του Δ.Σ. της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κατηγορούμενοι. Αλλα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν: Στις 6 Ιουνίου 2007 και λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης, θέση πήρε ο σημερινός γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Αντίθετα με τους κ. Αθανασόπουλο και Μέργο, ο κ. Ευσταθόπουλος δεν έχει παραιτηθεί.
Μετείχε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, τότε και σήμερα, Ιωάννης Παναγόπουλος και οι εκπρόσωποι της εργαζομένων της ΔΕΗ Γεώργιος Μαρινίδης και Ιωάννης Τσαρούχας.
Στο Δ.Σ. επίσης μετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος που έχει διευκρινίσει ότι δεν υπερψήφισε τη σύμβαση.
Στο ίδιο Δ.Σ. ο γνωστός νομικός και σήμερα μέλος του του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Γιαννίδης και ως αντιπρόεδρος ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Ακαδημίας Ν. Χατζηαργυρίου.
Μετείχαν τέλος, ο Μιχαήλ Κορτέσης, επικεφαλής της Mazda και της Στακόρ και μέλος της διοίκησης του ΙΟΒΕ, όπως άλλωστε και ο Τ. Αθανασόπουλος και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μαγείρου.