EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

TECH Επαναστατική συσκευή σε ενημερώνει για βλάβη στο αυτοκίνητο πριν συμβεί

Μία νέα επαναστατική συσκευή πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία, λύνοντας τα χέρια εκατομμυρίων οδηγών, αφού θα τους ενημερώνει για τυχόν βλάβες στο αυτοκίνητό τους πριν αυτές συμβούν!
Το RAC Advance, που έχει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, μεταφέρει πληροφορίες για το αυτοκίνητο πριν και μετά από κάθε διαδρομή, χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό σύστημα του κάθε αυτοκινήτου. Μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος που διαθέτει, το RAC Advance είναι σε θέση να στέλνει μηνύματα, e-mail, ή ακόμα και να καλεί το τηλέφωνο του οδηγού, ενημερώνοντάς τον για οποιαδήποτε ενδεχόμενη βλάβη υπάρχει με το όχημά του.
Αν τυχόν το αυτοκίνητο χαλάσει εν ώρα διαδρομής, η συσκευή ενημερώνει αυτόματα την ομάδα της RAC, στέλνοντας εξειδικευμένους τεχνικούς στο σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο, ενημερώνοντάς τους μάλιστα ως προς το τί ακριβώς έχει πάθει το αυτοκίνητο και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν.



Η μικροσκοπική συσκευή τοποθετείται δίπλα στο τιμόνι του αυτοκινήτου, όπου μηχανικοί και τεχνικοί τη συνδέουν με το υπολογιστικό σύστημά του. Έπειτα, μπορεί να εντοπίσει και να «διαγνώσει» οποιαδήποτε δυσλειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων, της μηχανής και της μπαταρίας του αυτοκινήτου.
Το RAC Advance μπορεί, επιπλέον, να ελέγχει τη λειτουργία των φρένων, των βαλβίδων, καθώς και της εξάτμισης, βεβαιώνοντας πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Οι οδηγοί μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή μέσω του υπολογιστή τους.

Μετρό Αθήνας: Μέχρι τις 10 Απριλίου τα εγκαίνια της επέκτασης στην Ανθούπολη

Μέχρι και τις 10 Απριλίου 2013 θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό, οι σταθμοί του  Μετρό «Ανθούπολη» και «Περιστέρι». Μάλιστα, για τις τελικές προετοιμασίες της λειτουργίας των νέων σταθμών Μετρό  ενημερώθηκε ο δήμαρχος  Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης,.

Ο κ. Παχατουρίδης βρέθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου 2013 στους σταθμούς Μετρό, εκεί συνομίλησε με τους τεχνικούς της «Αττικό Μετρό» για τη λειτουργία τους, αλλά και όλων των συστημάτων υποστήριξης.

Παρακολούθησε από κοντά τις δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων, μαζί με το ειδικευμένο προσωπικό, που έχει αναλάβει τη λειτουργία τους.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Περιστερίου είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα, καθώς και επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία των νέων σταθμών και διεξοδική συζήτηση για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πόλη.

Οι δύο νέοι σταθμοί Μετρό στο Περιστέρι  είναι οι πρώτοι από τους συνολικά επτά, που μπαίνουν τις επόμενες εβδομάδες σε «τροχιά» λειτουργίας και θα ακολουθήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι υπόλοιποι πέντε (Ελληνικό, Άλιμος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αγ. Μαρίνα).

Επιβολή Δημοκρατίας

Σκηνές από μία ομιλία. Εικόνες ενός εμφυλίου στη γέννησή του.
Αποσπάσματα της σημερινής ομιλίας του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, στη Λάρισα.
«Όποιος μιλήσει με επιστήμονες θα του πουν πως οι αυτοκτονίες προκαλούνται όταν το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. Αυτό το κλίμα διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ και όχι από την οικονομική κατάσταση της χώρας».
«Σήμερα ξεδοντιάζουμε την πολιτική βία της αριστεράς. Τώρα ανακαταλάβαμε τα κτίρια τους και περιορίζουμε τα φαινόμενα της βίας με αστυνομική επάρκεια. Αφαιρούμε το βασικό τους εργαλείο για να εμπεδωθεί η ελευθερία στη χώρα. Επιβάλουμε την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας».
«Λέμε λοιπόν την αλήθεια και ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη, την πραγματική μάχη. Η παράταξή μας κράτησε αυτή τη χώρα στον ελεύθερο δυτικό κόσμο και δεν επέτρεψε να γίνει σοβιετικό καθεστώς. Κερδίσαμε τη μάχη αλλά χάσαμε τον πόλεμο των ιδεών. Ανεχτήκαμε για πολύ καιρό ιδέες που ήταν ξένες για τον Έλληνα. Θα την κερδίσουμε όμως αυτή την μεγάλη μάχη γιατί αυτή είναι η μοίρα της παράταξής μας».
Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος:
«Οι Έλληνες δεν δύνανται να πιστεύουν εις τον κομμουνισμόν»



Την ίδια ημέρα:
Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στην προσπάθειά του να αποφύγει διαμαρτυρόμενους πολίτες του Μεσολογγίου, σύμφωνα με καταγγελίες, παρασύρει με το υπουργικό αυτοκίνητό του τουλάχιστον τρεις από αυτούς.
Ο καταζητούμενος συνεργάτης του υπόδικου τραπεζίτη και βιομήχανου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεταμφιεσμένος σε παπά και με 80 εκατομμύρια “στην τσέπη”, φεύγει ανενόχλητος από τη χώρα.
Εννιά ακόμη πολίτες της Ιερισσού προσαγάγονται στην Ασφάλεια, με τον αριθμό των προσαχθέντων να έχει ξεπεράσει τους εβδομήντα, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά χωρίς καν την παρουσία των γονέων τους. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί εισβολή των ΕΚΑΜ με ημιαυτόματα και η ρίψη χημικών στο σχολείο του χωριού.
Ένας πολίτης βασανίζεται από άνδρες των ΜΑΤ μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συμπολιτών του.

Όπως πολύ γλαφυρά περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος του πολιτικού σκέλους της Χούντας, Μάκης Βορίδης, και νυν συνεργάτης των σοσιαλδημοκρατών Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, έτσι “επιβάλλεται η ορθή λειτουργία της δημοκρατίας“.
Όταν χαρακτηρίζαμε τη διαπόμπευση ασθενών γυναικών από τον Ανδρέα Λοβέρδο, προμήνυμα ναζισμού, ακουγόμασταν γραφικοί. Όταν διαμαρτυρόμασταν για τον εγκλεισμό μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου σήμερα οι φρουροί τους τούς σπάνε τα κόκαλα μας θεωρούσαν υπερβολικούς. Όταν χαρακτηρίζαμε την είσοδο του Βορίδη, από το παράθυρο, στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ως κίνηση εκφασισμού της Δεξιάς, κάποιοι “μετριοπαθείς” κεντροαριστεροί έβλεπαν την είσοδο ενός συντηρητικού πλην αξιόλογου πολιτικού σε κόμμα εξουσίας.
Αν πούμε ότι σήμερα ο εν λόγω βουλευτής κήρυξε -έστω και ανεπίσημα- τον εμφύλιο στη χώρα, πάλι θα στραβώσουν τα μούτρα τους οι “μεταρρυθμιστικές δυνάμεις“;
Πόσο αλλοτριωθήκατε σύντροφοι; Πόσο μούχλιασε ο εγκέφαλός σας; Ως πότε νομίζετε ότι θα σας θεωρούν οι ιδεολογικοί απόγονοι ταγματασφαλιτών “φίλιες δυνάμεις” και δεν θα πάτε κι εσείς από “φίλια πυρά“;
Καληνύχτα σας. Πρέπει να κοιμηθώ νωρίς σήμερα γιατί αύριο θα υποβληθώ σε επέμβαση δημοκρατίας.

Zaphod

Η επικοινωνία επιδρά «θετικά» στις μεταφορές

Στην πόλη του San Jose, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια, διεξήχθη έρευνα που δείχνει πως αν αποφασίσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι οδηγοί, δημοσιεύοντας πληροφορίες για την κίνηση ή την γενικότερη κατάσταση στους δρόμους, θα τους ωφελούσε καθώς όχι μόνο θα έφταναν στον προορισμό τους γρηγορότερα αλλά θα έχαναν και την υπομονή τους πολύ πιο δύσκολα.Η έρευνα δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα από το New Cities Foundation και προσφέρει λεπτομερή επεξήγηση για το πως ένα κοινωνικό δίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία μίας πόλης κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Η Naureen Kabir, που είχε την επίβλεψη της έρευνας, τονίζει πως “τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά μόνο για τον αντικειμενικό χρόνο που εξοικονομήθηκε αλλά και για το πόσο χρόνο αισθάνονται οι οδηγοί ότι κέρδισαν. Είναι το αίσθημα του να λαμβάνεις πληροφορίες όταν ακριβώς τις χρειάζεσαι”. Τα αποτελέσματα, αν και παρουσιάζουν διαφορές ανάμεσα σε χρήστες αυτοκινήτου με αυτούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμα και για τις συγκοινωνίες τα μηνύματα είναι θετικά.Την έρευνα υποστήριξαν το τμήμα μεταφορών και συγκοινωνιών του San Jose σε συνεργασία με τους δημιουργούς των εφαρμογών Roadify και Waze, που βοήθησαν στην συλλογή των πληροφοριών και τον σχολίων από τους χρήστες, και προετοιμάστηκε από Κέντρο Έρευνας για Πληροφορίες και Τεχνολογίες προς το Συμφέρον της Κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια.Στο μέλλον, η New Cities Foundation, σκοπεύει να μετρήσει πιο συγκεκριμένα τον ακριβή χρόνο αλλά και το καύσιμο που μπορεί να εξοικονομηθεί αν ένα τέτοιο είδος επικοινωνίας μπει στις ζωές μας.http://techit.gr/

Οι τρεις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις

Για τις απολύσεις 27.000 υπαλλήλων (25.000 υποχρεωτικές έξοδοι μέχρι το τέλος του 2013 και ακόμη 2.000 που εκκρεμούν από το Δεκέμβριο του 2012) αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης υπαλλήλων μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο. Επίσης έχει συμφωνήσει ότι αν οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες των αναγκαίων, θα γίνονται νέες απολύσεις.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο μνημόνιο: «Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό είναι αποτελεσματικές, θα λάβουμε μέτρα για να βελτιστοποιήσουμε τις προσλήψεις... Εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για μειώσεις προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, θα αυξήσουμε τις στοχευμένες απολύσεις».

Επίσης το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους. Δηλαδή, εάν οι απολυόμενοι έχουν 20 έτη υπηρεσίας, δεν θα λάβουν πλήρη σύνταξη, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά αν βρεθούν εκτός Δημοσίου, δεν θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πλην όμως θα αναζητήσουν εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησης.

Η τρόικα φέρεται να επιμένει ιδιαίτερα στην απόσπαση μιας συγκεκριμένης αριθμητικής δέσμευσης από την κυβέρνηση για το πόσοι εξ αυτών θα δουν τελικά την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αριθμούς, και εντείνοντας τις πιέσεις για απομάκρυνση εδώ και τώρα επίορκων και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά.

Oι επικεφαλής της τρόικας πάντως φέρεται να χαρακτηρίζουν ως καλή βάση των διαπραγματεύσεων το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που παράλληλα κάνει την κυβέρνηση να βλέπει τώρα απολύσεις στο δημόσιο με ορίζοντα το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Ή διαθεσιμότητα το 2013 ή απόλυση το 2014

Για να αρθεί το αδιέξοδο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την τρόικα που έχουν ως αντικείμενο τα χρονοδιαγράμματα της διαθεσιμότητας και τα οργανογράμματα της μείωσης του προσωπικού. Την Πέμπτη παραδόθηκαν από το υπουργείο οι τελευταίες λεπτομέρειες των σχεδίων και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν τον τρόπο εφαρμογής τους. Οι αποχωρήσεις των 25000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 αποτελούν το βασικό μέλημα των εκπροσώπων της Τρόικας. Στις συναντήσεις που έχουν με υπηρεσιακούς παράγοντες επιμένουν ιδιαίτερα σε αυτό το νούμερο και απαιτούν πλάνο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα ανά μήνα.

Δωδεκάμισι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο και όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πειστεί πως ο συγκεκριμένος στόχος πρόκειται να επιτευχθεί. Έως το φθινόπωρο θα έχει φανεί καθαρότερα αν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας εφαρμόζεται και αν χρειαστούν διαφορετικές λύσεις, όπως οι απολύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε ολοκληρώνονται τυπικά τα προγράμματα Διαθεσιμότητας και Κινητικότητας. Τότε στην περίπτωση που δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν μετακινηθεί σε μια άλλη θέση στον δημόσιο τομέα, είτε με δική τους ευθύνη, είτε επειδή δεν βρέθηκε κάποια θέση να καλύψουν, τότε θα μπαίνουν στην διαδικασία της απόλυσης.

Πάντως οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη διαβεβαιώνουν πως οι κενές θέσεις είναι περισσότερες από τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ότι είναι εφικτό το σύνολο των 25000 «διαθεσίμων» να επιστρέψει στο δημόσιο. Ωστόσο αναμένεται να προκύψουν προβλήματα σε μια σειρά από κατηγορίες που πλεονάζουν και οι υπάλληλοι των οποίων είναι περιορισμένης εκπαιδευτικής κατάρτισης, χωρίς ειδίκευση.

Οι ανάγκες του δημοσίου και το επίπεδο των υπαλλήλων του δημόσιου θα προκύψουν με λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Στη μεν πρώτη περίπτωση, δηλαδή στις δομές, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης θα κλείσει με την κατάθεση των οργανογραμμάτων των τελευταίων πέντε υπουργείων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του προσωπικού, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: Protothema.gr

Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί 28 ακίνητα – Πωλείται και η ΓΑΔΑ!

Η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πολλά και γνωστά κτήρια και γιαυτό απηύθυνε πρόσκληση στους ενδοαφερομένους να τα αγοράσουν.
Η αγορά θα γίνεται μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Τα κτήρια που βγαίνουν λοιπόν στο σφυρί είναι τα εξής:
Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας), υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο,  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Παιδείας,  Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,  ΕΛΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ), Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής, Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης,  A΄ ΔΟΥ Αθηνών,  IZ΄ ΔΟΥ Αθηνών,  B΄ ΔΟΥ Κορίνθου,  B΄ ΔΟΥ Χαλκίδας, ΔΟΥ Σταυρούπολης,  ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, ΔΟΥ Παλλήνης,  IΘ΄ ΔΟΥ Αθηνών,  ΔΟΥ Γλυφάδας,  ΔΟΥ Χολαργού και ΔΟΥ Κηφισιάς.

Όλη η αλήθεια για το προδοτικό ξεπούλημα του Ελληνικού χρυσού από τον Παπακωνσταντίνου και CIA

Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονοµικών και στον ανασχηµατισµό ανακοινώνεται ότι αναλαβαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε µε τίποτα η προκάτοχός του.... Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεµµάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της µε την σύµβαση που έγινε µε το ελληνικό δηµόσιο τον Δεκέµβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.
Με το νόµο3220/2004 ΦΕΚ 15Α / 28.1.2004, τα µεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ(European Goldfields και Ελλάκτωρ). Η νεοσύστατη τότε εταιρείαΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο ελληνικό δηµόσιο; Οχι. Το τίµηµα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVXαπό το ελληνικό δηµόσιο για την αγορά των δικαιωµάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωµάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το ελληνικό δηµόσιο ήταν µηδενικό! Μπορεί βέβαια κάποιος να σκεφτεί: «δεν µπορεί, το δηµόσιο θα κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του µεταλλεύµατος όταν γίνει η εξόρυξη…» Λάθος. Στη σύµβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δηµόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος. Ολα δικά τους. ΟΛΑ. Και το επιχείρηµά τους είναι ότι θα κερδίσουν από τη φορολόγηση των κερδών. Χωρίς σχόλια…
Τον Οκτώβρη του 2011,όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (µέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συµφωνία πώλησης 13 εκ. µετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του µετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά. Το ποσοστό συµµετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, µετά τη συναλλαγή, διαµορφώνεται σε 12,2% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωµα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 µετοχών µε 13 δολάρια Καναδά ανά µετοχή.
Εύκολα συµπεραίνει κανείς τι συνέβη µε µια µόνο υπογραφή του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που εγκρίνει την Μ.Π.Ε. του έργου και ουσιαστικά «ανάβει» πράσινο φως στην επένδυση, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων. Οταν µόνο το 7,07% των εξορυκτικών δικαιωµάτων, πωλείται προς 130.000.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 101.562.500 € µε σηµερινές τιµές ισοτιµίας ?ολαρίου Καναδά προς Ευρώ, το σύνολο της τρέχουσας αξίας δικαιωµάτων της επένδυσης που προκύπτει είναι της τάξης του 1.436.527.580 € !!! ?ηλαδή, το ελληνικό δηµόσιο εκχώρησε στο διεθνές λόµπι δικαιώµατα, που σήµερα αποτιµώνται χρηµατιστηριακά 1.436.527.580 €, χωρίς να εισπράξει δεκάρα τσακιστή! Και επιπλέον δεν κατοχύρωσε ποσοστιαία δικαιώµατα,επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος! Τι παίρνεις µε 11 εκατ. ευρώ; Στις 28 Ιανουαρίου 2004 δηµοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόµος 3220/2004, µε τον οποίο κυρώνεται η σύµβαση µεταβίβασης των ορυχείων Χαλκιδικής από το ελληνικό δηµόσιο στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Μεταξύ άλλων στην εταιρεία (όπου µέτοχος είναι ο Γιώργος Μπόµπολας) το ελληνικό δηµόσιο µεταβίβασε: 2.500 στρέµµατα γης 40.000 τ.µ. βιοµηχανικών κτιρίων και γραφείων Μεταλλεία έκτασης 317.000 στρεµµάτων (σύµφωνα µε ειδικούς, υπάρχουν βεβαιωµένα µεταλλεύµατα αξίας 22 δισ. ευρώ) 11.000 τ.µ. αστικά οικόπεδα 310 κατοικίες στο Στρατώνι 2 πλήρη συγκροτήµατα λιοτρίβισης και εµπλουτισµού Μηχανολογικό εξοπλισµό Ειδικό εξοπλισµό εξορύξεων Stock 270.000 τόνων συµπυκνώµατος αρσενοπυρίτη (περίπου 250.000 ουγκιές χρυσού) “το σύνολο (συµπεριλαµβανοµένου του πωληθέντος αποθέµατος) µεταβιβάστηκε στην εταιρεία αντί ποσού ευρώ 11.000.000″.
Αυτές είναι µπίζνες κύριοι. Αν είσαι η Goldman Sachs ή ο Μπόµπολας παίρνεις ένα βουνό που αξίζει 22 δισ. ευρώ Οπως προβλέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η επένδυση έχει στόχο την παραγωγή µολύβδου, ψευδαργύρου, πυριτών και χαλκού/χρυσού. Η προσδοκώµενη ποσότητα απόληψης χρυσού, συνολικά από όλα τα µεταλλεία της περιοχής δραστηριότητας, είναι της τάξης των 0,45 γραµµαρίων ανά τόνο εξορυσσοµένου εδαφικού υλικού από υπόγεια εξόρυξη και 0,18 γραµµαρίων ανά τόνο για την επιφανειακή εξόρυξη. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν κατά την 20ετή λειτουργία του έργου σε χρυσό και εµπλουτισµένα µεταλλεύµατα, ανέρχεται σε 13.000.000.000 € σε τιµές Απριλίου 2011, η δε συνολική δαπάνη λειτουργίας του έργου µαζί µε το κόστος της όλης επένδυσης υπολογίζεται περί τα 2.800.000.000€, συνεπώς τα κέρδη αναµένεται να φτάσουν τα 7.200.000.000 €, επ΄ αυτών δεν προβλέπεται κανένα απολύτως έσοδο για το Ελληνικό δηµόσιο, παρά µόνο η φορολόγηση των λογιστικά υπολογιζόµενων «καθαρών κερδών»!
Περίπου την ίδια εκτίµηση, όσον αφορά το προσδοκώµενο κέρδος, εξέφρασε και καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Πασπαλιάρης, σε σχετικήηµερίδα. Οι παραπάνω υπολογισµοί έγιναν για την τιµή του χρυσού των 425 US $/ουγγιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις τρέχουσες τιµές του χρυσού των 1.589 US $/ουγγιά,αλλά και την επικρατούσα τάση διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της τιµής, τότε τα αναµενόµενα κέρδη προκύπτουν τουλάχιστον τριπλάσια των παραπάνω υπολογισθέντων, 1589/425×7.200.000.000 = 26.919.529.000 $ ή 21.196.479.527 €. ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΕΞΟΡΥΞΗ Ενας από τους επιστηµονικούς φορείς που αντιδρούν σθεναρά στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική είναι το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που αποτελεί –βάσει του καταστατικού του- θεσµοθετηµένο τεχνικό σύµβουλο της πολιτείας.
Στο πόρισµα του ΤΕΕ/ΤΚΜ λοιπόν αναφέρεται ότι «το έργο δεν αποτελεί µία µεµονωµένη τεχνική παρέµβαση, αλλά ένα ευρύτατο εγχείρηµα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, του οποίου η συνολική επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται ως άθροισµα των επιµέρους εκτιµώµενων δυσµενών συνεπειών κάθε επέµβασης». Με απλά λόγια πρόκειται για τη Χαλκιδική, έναν πλούσιο σε φυσικό κάλος νοµό µε υπέροχες παραλίες και τόπους αναψυχής, ίσως το σηµαντικότερο προορισµό τουριστών της Β. Ελλάδας, µε µεγάλης κλίµακας τουριστικές εγκαταστάσεις και επίσης αποτελεί το µοναδικό τόπο προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισµού για το Αγιο Ορος. Το προσδοκώµενο όφελος από την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα σε σχέση µε τις υπάρχουσες δραστηριότητες και υποδοµές ; Aν κάποιος τολµήσει να ψάξει αυτά τα νούµερα φτάνει σε αδιέξοδο.
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, προκειµένου να εξαντληθούν τα αποθέµατα του συνόλου των πολύτιµων µετάλλων της περιοχής, προβλέπεται να εξορυχτούν -στη διάρκεια λειτουργίας των 20 χρόνων- συνολικά εκατοντάδες εκατοµµυρίων τόνων εδαφικού υλικού, είτε από υπόγεια ή επιφανειακή εξόρυξη. Το προβλεπόµενο δε -από την µελέτη- κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος φτάνει τα 37.560.000 €. Επίσης, ο πανεπιστηµιακός καθηγητής ηλεκτρολογίας και µηχανικής Ξενοφών Ζήσης εξέφρασε την άποψη ότι για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου, έπειτα από µια τόσο βαριά για το οικοσύστηµα διαδικασία, χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!
Αρα, καλύτερα να µην κάνει κανείς τον υπολογισµό… Και δεν είναι µόνο αυτό. Οπως αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο Γιώργος Ουρσουζίδης, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηµαθίας, δεν έχει γίνει ούτε καν οικονοµικός σοβαρός υπολογισµός συνεπειών. “Αν δεχθούµε τον ισχυρισµό της εταιρείας για δηµιουργία τουλάχιστον 1.500 θέσεων εργασίας (προοπτικά σε ορίζοντα δεκαετίας σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς της Ελληνικός Χρυσός) και αν συνυπολογισθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον αγροτοτουριστικό τοµέα εξαιτίας της έλλειψης νερών και καθαρού περιβάλλοντος, τότε οι όποιες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη δραστηριότητα θα είναι ακριβοπληρωµένες από τους φόρους του ελληνικού λαού και µόνο από αυτούς, αφού προφανώς το ισοζύγιο Δηµόσιου Οφέλους – Βλαπτικών Συνεπειών, θα είναι αρνητικό.“ Είναι εύλογη η αντίδραση των κατοίκων και τοπικών φορέων στην εξόρυξη χρυσού, λόγω της µεγάλης βλάβης που θα υποστεί το περιβάλλον και της µόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι αντιδράσεις δεν αφορούν µόνο στην προτεινόµενη µέθοδο εξόρυξης, αλλά και στο καθεστώς χρήσεων γης. Αναµφίβολα η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί πληγή για το περιβάλλον. Αυτό είναι κατανοητό σε κάθε πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη γνώση και κοινή αντίληψη. Οταν όµως πρόκειται για εξόρυξη χρυσού, τα πράγµατα γίνονται τραγικά. Απαιτούνται τεράστιες εκσκαφές, που κυριολεκτικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά µιας ολόκληρης περιοχής, µετατρέποντας την σε «κρανίου τόπο», εξαφανίζουν κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας, επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. δυστυχώς όλες οι µέθοδοι έχουν τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και δεν επιλέγονται ανάλογα µε τις ζηµιές που προκαλούν, αλλά ανάλογα µε το κόστος! Οι περίφηµες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η τεκµηρίωση της επιθυµίας του «επενδυτή», και η επικύρωσή τους ανάγεται σε ζήτηµα οικονοµικής δύναµης και πολιτικής επιρροής! Η παγκόσµια πραγµατικότητα σε σχέση µε τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού, είναι απογοητευτική. Θα επηρεαστούν οι χρήσεις γης και κατά συνέπεια οι αξίες των οικοπέδων και ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Το έργο ανήκει στην κατηγορία υψηλής όχλησης (ΚΥΑ 13727/724/2003), τα έργα της κατηγορίας αυτής υπάγονται στη νοµοθεσία SEVEZO, δηλαδή έχει εφαρµογή η σχετική νοµοθεσία για «Ατυχήµατα µεγάλης κλίµακας» και ρωτώ λοιπόν, είναι λογικό να υπάρξει επενδυτικό κλίµα περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Χαλκιδικής; Oι αναπόφευκτες οδυνηρές συνέπειες από την υπεράντληση των διαθέσιµων υδατικών αποθεµάτων, καθώς και η πιθανότητα µόλυνσής τους, ο όρος Οξινη Απορροή Μεταλλείων αποτελεί µια παγκόσµια πραγµατικότητα στη µεταλλευτική δραστηριότητα. Η συνολική µέση άντληση σύµφωνα µε τη µελέτη, σε υπόγεια νερά, ανέρχεται σε 8.000.000 m3 ανά έτος!
Για την ανάγκη εκτέλεσης των µεταλλευτικών εργασιών σε ξηρό περιβάλλον, η µελέτη προβλέπει την αποστράγγιση του υπεδάφους υποβαθµίζοντας την στάθµη του υπόγειου υδροφορέα στα – 660 m κάτω από την στάθµη της θάλασσας! Επίσης η πιθανότητα σεισµικής διέγερσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε σεισµογόνους περιοχές, όπως η Ανατολική Χαλκιδική είναι υπαρκτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή γεωφυσικής του Α.Π.Θ. κ. Β.Κ. Παπαζάχο.

ΕΚΤΑΚΤΟ...!!! ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ...!!!

ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑΤΟΣ... ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ...
Ποινικές διώξεις για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες άσκησε η Εισαγγελία Εφετών σε βάρος των πρώην υπουργών Πέτρου Δούκα, Γιάννου Παπαντωνίου και Γιώργου Βουλγαράκη.

ΓΕΝΟΠ: Ευθύνες σε αρχαιολογική υπηρεσία, διοίκηση ΔΕΗ, ηγεσία ΥΠΑΝ

Στην αρχαιολογική υπηρεσία, την τότε διοίκηση της ΔΕΗ και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει η ΓΕΝΟΠ τις ευθύνες για την καθυστέρηση κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Αλιβερίου, υπόθεση για την οποία την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ και του αναδόχου (ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου).

Η ΓΕΝΟΠ, με αποψινή ανακοίνωση τις, υπενθυμίζει επισημάνσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου το Νοέμβριο του 2009 για το θέμα, επισημαίνοντας ότι η αρχική αιτία της καθυστέρησης ήταν το γεγονός ότι στο σημείο που είχε χωροθετηθεί η μονάδα βρέθηκαν αρχαία.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ η ζημία της ΔΕΗ τότε έφθανε στα 100.000 ευρώ ημερησίως από τις ρήτρες καθυστέρησης και την παράταση της εγγύησης της μονάδας, συν το κόστος για τη μετατόπιση της μονάδας και το γεγονός ότι κατά την περίοδο που δεν λειτουργούσε εξακολουθούσαν να παράγουν ενέργεια παλιές και αντιοικονομικές μονάδες της ΔΕΗ.

 

OI ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Το αστικοτσιφλικάδικο κράτος που τολμά να αυτοαποκαλείται Ελληνικό, αγόρασε από την καναδική TVX Gold, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των “ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ” το 2003 έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ, και την ίδια ημέρα τα πούλησε στην ίδια τιμή στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε”, πίσω από την οποία υπάρχει ο γνωστός μας “ΑΚΤΩΡ” των Μπόμπολα και Κούτρα.
Ας μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η TVX Gold έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας, αφήνοντας απλήρωτους 472 εργαζόμενους και το συνολικό χρέος της προς τους εργαζόμενους ανέρχεται στα 17.000.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δημόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώματα επί του εξορυσσοµένου μεταλλεύματος.
Στις 28 Ιανουαρίου 2004 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 3220/2004, με τον οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταβίβασης των ορυχείων Χαλκιδικής από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”. Μεταξύ άλλων, στην εταιρεία το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε: 2.500 στρέμματα γης, 40.000 τ.µ. βιομηχανικών κτιρίων και γραφείων, μεταλλεία έκτασης 317.000 στρεµµάτων (σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν βεβαιωμένα μεταλλεύματα αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ), 11.000 τ.µ. αστικά οικόπεδα, 310 κατοικίες στο Στρατώνι, 2 πλήρη συγκροτήματα ελαιοτριβής και εµπλουτισµού, Μηχανολογικός εξοπλισμός, Ειδικός εξοπλισμός εξορύξεων, Stock 270.000 τόνων συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη (περίπου 250.000 ουγγιές χρυσού).
Για όλα αυτά... και για άλλα ακόμη, όπως διαβάζουμε στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή λίγους μήνες μετά, "το σύνολο (συμπεριλαμβανομένου του πωληθέντος αποθέματος) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία αντί ποσού ευρώ 11.000.000".
Το αστικοτσιφλικάδικο κράτος σύρθηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια γι αυτή τη σύμβαση και γενικότερα για τους χειρισμούς που έχουν γίνει την περίοδο 2003-2008 σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στο Υπουργείο Οικονομίας προθεσμία ενός μηνός να της εξηγήσει γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVΧ Ηellas στο Ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ και γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στην ίδια τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο ερώτημα: γιατί η τιμή πώλησης στην “Ελληνικός Χρυσός” έγινε αντί τιμήματος 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 37(!) φορές παραπάνω; Επίσης, γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις;
Βεβαίως όπως θα έχετε υποθέσει οι ντόπιοι τσιφλικάδες (Μπόμπολας, Κούτρας κλπ) δεν είναι οι κύριοι παίκτες στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.
Αρχικά στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” συμμετείχε η “Paneuropean Goldfields” με ποσοστό 65% και η εταιρία “ΑΚΤΩΡ” μόνο με 35%, ενώ σήμερα η “Paneuropean Goldfields” έχει στην κατοχή της το 95% των μετοχών της εταιρείας. Η εταιρία “Paneuropean Goldfields” έχει μετόχους τον κ. Frank Timic με ποσοστό 18%, ενώ το υπόλοιπο 82% ανήκει στους εξής μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους: Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management και άλλους μικρομετόχους.
Ο ‘κύριος’ Frank Timic είναι καταδικασμένος για εμπορία ναρκωτικών ενώ βέβαια το 82%1 των μετοχών ανήκει μέσω των Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management κλπ στην οικογένεια Rothschild, δηλαδή στους Σιωνιστές! Άλλη μια φορά αυτοί που σφαγίασαν τους λαούς της Ευρώπης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση και τον οικονομικό, σωματικό και πνευματικό εξανδραποδισμό της φυλής μας.
Τονίζουμε ότι ο Martyn Konig, πρόεδρος της Paneuropean Goldfields, διετέλεσε επί 15 συναπτά έτη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rothschild and Sons Ltd και παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs!
Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατά ‘σύμπτωση’ στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε με τίποτα η προκάτοχός του, Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” και αφορά στη μεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεμμάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της με τη σύμβαση που υπεγράφη με το ελληνικό δημόσιο το Δεκέμβριο του 2003 και κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ
Ας δούμε τώρα τι σημαίνει οικονομικά η πραγματοποίηση της εν λόγω ‘επένδυσης’ από την εταιρεία “Paneuropean Goldfields”.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη, η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν κατά την 20ετή λειτουργία του έργου σε χρυσό και εµπλουτισµένα μεταλλεύματα, ανέρχεται σε 13.000.000.000 €, σε τιμές Απριλίου 2011, η δε συνολική δαπάνη λειτουργίας του έργου μαζί με το κόστος της όλης επένδυσης υπολογίζεται περί τα 2.800.000.000€, συνεπώς τα κέρδη αναμένεται να φτάσουν τα 7.200.000.000 €, και επ΄ αυτών δεν προβλέπεται κανένα απολύτως έσοδο για το Ελληνικό δημόσιο! Παρά μόνο η φορολόγηση των λογιστικά υπολογιζόμενων «καθαρών κερδών»!
Περίπου την ίδια εκτίμηση, όσον αφορά το προσδοκώμενο κέρδος, εξέφρασε και καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Πασπαλιάρης, σε σχετική ημερίδα. Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν για την τιμή του χρυσού των 425 US $/ουγγιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις τρέχουσες τιμές του χρυσού των 1.589 US $/ουγγιά,αλλά και την επικρατούσα τάση διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της τιμής, τότε τα αναμενόμενα κέρδη προκύπτουν τουλάχιστον τριπλάσια των παραπάνω υπολογισθέντων, 1589/425×7.200.000.000 = 26.919.529.000 $ ή 21.196.479.527 €.
Υπενθυμίζουμε ότι τα μεταλλεία πωλήθηκαν στην “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” ακριβώς στην τιμή που αγοράστηκαν από την TVX ‘χαρίζοντας’ επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία με τη μορφή οικοπέδων, εξοπλισμού κλπ, τα οποία ζημίωσαν σοβαρά το κράτος.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το κράτος ζημιώθηκε με καταστροφικό τρόπο παραδίδοντας οικειοθελώς στο διεθνές Σιωνιστικό κεφάλαιο μεταλλεία αξίας 21 δις ευρώ σε μια από τις πέντε πιο πλούσιες μεταλλευτικές περιοχές στην Ευρώπη, δηλαδή στην περιοχή Μακεδονίας – Θράκης.
Όσο για τις 1500 θέσεις προσωρινής και κακοπληρωμένης εργασίας που παρέχει η ‘επένδυση’ θα αναφέρουμε την εμπεριστατωμένη άποψη του Γιώργου Ουρσουζίδη, αντιπροέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ημαθίας: “Αν δεχθούμε τον ισχυρισμό της εταιρείας για δημιουργία τουλάχιστον 1.500 θέσεων εργασίας (προοπτικά σε ορίζοντα δεκαετίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της “Ελληνικός Χρυσός”) και αν συνυπολογισθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον αγροτουριστικό τομέα, εξαιτίας της έλλειψης νερών και καθαρού περιβάλλοντος, τότε οι όποιες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη δραστηριότητα, θα είναι ακριβοπληρωμένες από τους φόρους του ελληνικού λαού και μόνο από αυτούς, αφού προφανώς το ισοζύγιο Δημόσιου Οφέλους – Βλαπτικών Συνεπειών, θα είναι μάλλον αρνητικό.”
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ας έρθουμε τώρα στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης του χρυσού από το πολυεθνικό κεφάλαιο στην πατρίδα μας.
Το μεταλλείο που θέλει να κατασκευάσει η “European Goldfields” δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο με στοές, όπως πιθανώς φαντάζονται πολλοί, αλλά μια επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.
0.8 γραμμάρια ανά τόνο είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό του εδάφους στην περιοχή.
18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει ένα χρυσό δαχτυλίδι.
2 χιλιόμετρα θα είναι η διάμετρος του ανοιχτού ορύγματος που θα συνοδεύεται από λίμνες αποβλήτων όπου θα “αποθηκεύονται” τα τοξικά υγρά.
3.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν για να υλοποιηθεί το έργο.
200 εκατομμύρια τόνοι προβλέπεται να εξορυχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας. Τα 2.500 χρόνια που λειτουργούν μεταλλεία στην περιοχή εξορύχθηκαν 30 εκατομμύρια τόνοι, από τους οποίους οι 20 εκατομμύρια τόνοι μετά το 1927, από τον Μποδοσάκη.
15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.
691.000 λίτρα: η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού. Πέραν όμως από την κατασπατάληση του νερού, οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι ανυπολόγιστες.
Το 2000, στη Baia Mare της Ρουμανίας διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά αυτό του Τσέρνομπιλ. Η καταστροφικότητα λοιπόν των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τα γύρω χωριά, αλλά το σύνολο της Χαλκιδικής (αφού θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας), και σε περίπτωση ατυχήματος και τη Θεσσαλονίκη και ποιος ξέρει μέχρι πού…
Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επειδή δόθηκε μεγάλη έκταση στα επεισόδια που έγιναν από την εισβολή των Ελλήνων πολιτών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, ας δούμε λίγο τι προηγήθηκε αυτής της ‘επίθεσης’, μεταφέροντας τα λόγια του Aρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Τονίζουμε ότι ο συγκεκριμένος ιερέας έχει σταθεί με γενναιότητα στο πλευρό των κατοίκων, στην πάλη τους ενάντια στην υποδούλωση τους από τις πολυεθνικές και τους εγχώριους κοτζαμπάσηδες – επιχειρηματίες. Μας καταγγέλλει λοιπόν ο ιερέας μεταξύ άλλων ότι :
Στις 20 Μαρτίου 2012, με λεωφορεία της “Ελληνικός Χρυσός”, εκατοντάδες υπάλληλοί της, με ‘μπροστάρη’ τον αντιδήμαρχο κ. Μοσχόπουλο ανέβηκαν στις Σκουριές, πυρπόλησαν το φυλάκιο των κατοίκων, και περί τα 450 άτομα όρμησαν και βιαιοπράγησαν πάνω σε 30 φιλήσυχους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων γυναικόπαιδα, με την απόλυτη ανοχή της ελληνικής αστυνομίας και -αν ενημερώθηκε- της Εισαγγελέως. Το Α.Τ. Αρναίας άφησε τους 450 να ανέβουν στο βουνό, και ταυτοχρόνως απέκλεισε και δεν επέτρεπε να ανέβουν οι κάτοικοι της περιοχής προς βοήθεια των εγκλωβισμένων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των 30 κατοίκων. Εκείνη την ημέρα διαπράχθηκαν από δομημένη ομάδα πλήθος εγκλημάτων εκ προμελέτης και προθέσεως. Βάσει του Άρθρου 411 Π.Κ., οι εργοστασιάρχες είναι υπεύθυνοι για τα πταίσματα που διαπράττουν οι υφιστάμενοί τους. Η ελληνική αστυνομία έκανε καμία προσαγωγή εκείνη την ημέρα; Τι έκανε; Είχε στείλει 3 αστυνομικούς να βλέπουν το ξύλο που τρώνε οι 30 κάτοικοι, και τον εμπρησμό του φυλακίου. Ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πολυγύρου κατέθεσα την από 24-9-2012 συμπληρωματική κατάθεσή μου για τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ., και την επιδεικτική εγκληματική αμέλειά της.
Μετά από την εγκληματική αυτή ενέργεια, σταδιακά η εταιρεία παρανόμως έκλεινε τους δασικούς κοινόχρηστους δρόμους και προσέλαβε σεκιουριτάδες, οι οποίοι επέβαλαν εκεί δικό τους ‘νόμο’, ενώ η κοινωνία διαδήλωνε και ‘έβραζε’, ο πανελλαδικός τύπος βούιζε, το διαδίκτυο κατήγγελνε τους κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες του Κακάβου.
Μετά από αυτά τα επεισόδια, κουκουλοφόροι με μάσκες επέβαλαν τον δικό τους ΄νόμο’ στις Σκουριές αυθαιρέτως, εντελώς παράνομα σταματούσαν κατοίκους, κορίτσια, παιδιά μέσα στο βουνό, απαιτούσαν εξακρίβωση στοιχείων, ρωτούσαν πού πάνε, εγκλώβιζαν αυτοκίνητα κοριτσιών, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τους περαστικούς και τις πινακίδες των αυτοκινήτων, προειδοποιώντας ότι εάν στην περιοχή συμβεί κάτι θα θεωρούν ύποπτους αυτούς τους φιλήσυχους κατοίκους. Από την εταιρεία επί της δημόσιας κοινόχρηστης δασικής οδού τέθηκαν παρανόμως μπάρες και παρεκώλυαν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, προκαλώντας απερίγραπτα το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα. Στις 19-4-2012 κατέθεσα στο Α.Τ. Αρναίας την από 18 Απριλίου 2012 κατεπείγουσα αίτησή μου, διά της οποίας γνωστοποιούσα τις προκλήσεις των άγνωστων κουκουλοφόρων και ζητούσα να προβούν σε όσα ο νόμος ορίζει προς αποκατάσταση της παρεκτραπείσης δημοσίας τάξεως. Η αίτησή μου έλαβε Α.Π. 9009/20/536/19.4.2012. Πήγα αμέσως στην αντιεισαγγελέα Πολυγύρου, κα Κεχαγιά, να καταθέσω την εν λόγω αίτησή μου και αφού είδε το περιεχόμενό της και το αίτημά μου, αρνήθηκε να την παραλάβει και έδωσε εντολή και στην Γραμματέα της Εισαγγελίας να μην την παραλάβει, με αποτέλεσμα να αναγκασθώ να της την κοινοποιήσω στις 20-4-2012 εξωδίκως με αριθμό έκθεσης επίδοσης 2644-Δ/ 20.4.2012 με τον δικαστικό επιμελητή κ. Δημητριάδη, την κοινοποίησα και την παρέλαβαν και έλαβαν γνώση η Αστυνομική Δ/νση Πολυγύρου, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης και ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου. Τι έπραξαν; Τίποτα απολύτως

Τραγωδία για εκατομμύρια εργαζομένους

Οι μισθοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση, η αγοραστική δύναμη κατρακυλά 30 χρόνια πίσω και χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν... στάση πληρωμών στο προσωπικό τους.
 
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, βάσει των οποίων, σε σχέση με το 2010, μόνο ένας στους δέκα εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχει διατηρήσει τον μισθό του περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είτε δεν πληρώνονται, είτε έχουν υποστεί μείωση μισθού, ενώ, αν ληφθούν υπόψη και τα φορολογικά μέτρα, το εισόδημα έχει «κοπεί» στη μέση (μείωση 50% μέσα σε μία τριετία).
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η μία στις δύο επιχειρήσεις -με βάση έρευνα που θα παρουσιάσει την Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ- δηλώνει πως δεν καταβάλλει έγκαιρα τους μισθούς.
Εφιαλτικό τοπίο
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην πληρωμή ξεκινούν από λίγες μέρες και φτάνουν τους τέσσερις με πέντε μήνες.

Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτικό, καθώς:
  • Σε 800.000 με 900.000 υπολογίζονται σύμφωνα με το Ινστιτούτο (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι που είτε δεν πληρώνονται καθόλου, είτε παίρνουν μόνο τμήμα του μισθού τους. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά το υπόλοιπο ποσό! Με βάση τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φτάσει το 1 εκατ. οι εργαζόμενοι που είτε δεν πληρώνονται καθόλου, είτε εισπράττουν μόνο ένα μικρό τμήμα του μισθού. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η... στάση πληρωμών από τις επιχειρήσεις είναι πως πέυρσι ήταν 400.000 οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση.
  • Μείωση μισθού με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις είχαν -με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΠΕ- την περσινή χρονιά 355.397 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα πέρυσι 261.353 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 22,2% με ατομικές συμβάσεις (οι μειώσεις είναι από 17,4% έως 28,3%). Την ίδια στιγμή 94.044 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να υποχωρούν κατά 18,8% με επιχειρησιακές συμβάσεις (οι μειώσεις ανάλογα με την επιχείρηση είναι από 5,3% έως 30,4%).
  • Μείωση μισθού είχαν και άλλοι 65.490 εργαζόμενοι που πέρασαν από την πλήρη απασχόλησης στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ειδικότερα από το σύνολο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης 49.640 «μετατράπηκαν» σε μερικής, 21.478 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 13.373 σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βλέπουν τις ώρες ή τις ημέρες απασχόλησης να «κόβονται» ακόμα και στη μέση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση και στον μισθό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μόλις μία ημέρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βλέπουν τον μισθό τους να κατρακυλά, αλλά και να δυσκολεύονται να κατοχυρώσουν ακόμα και το «μίνιμουμ» ενσήμων για υγειονομική περίθαλψη.
  • Στροφή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης -που συνεπάγονται και χαμηλότερους μισθούς- κάνουν και οι εργοδότες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις. Συγκεκριμένα πέρυσι έγιναν 375.843 προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης και 307.600 προσλήψεις για ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει την Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ, που έχει κάνει έρευνα για το θέμα. Μεταξύ άλλων προκύπτει πως το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί οι απολύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο έχουν «επεκταθεί» οι μειώσεις μισθών και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως -με βάση την έρευνα- το τελευταίο εξάμηνο τριπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού τους.
Το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 17% ο αριθμός των επιχειρήσεων που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας (και επομένως υπήρξαν και ανάλογες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων).
«Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να ανατάξουμε την ψυχολογία των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, πρέπει το 2014 να εξαγγελθεί αύξηση μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, έστω και κατά 1%, έτσι ώστε να σταλεί το αντίστοιχο μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Τραγωδία για εκατομμύρια εργαζομένους Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου είναι η «μαύρη εργασία», που με βάση τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ εκτοξεύτηκε στο τέλος της περσινής χρονιάς στο 36%. Περισσότερο από 1 εκατ. άτομα δουλεύουν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, επισιτισμός), στις οικοδομές και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών (κομμωτήρια, διανομή φαγητού κ.ά.).
Ωστόσο, ακόμα και στις περιπτώσεις που δηλώνεται από τις επιχειρήσεις η απασχόληση εργαζομένων στα Ταμεία, δεν σημαίνει πως καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Εκτιμάται πως το 35% καθυστερεί να καταβάλει τις εισφορές και το 15% δεν τις καταβάλλει καθόλου, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών (που οδηγούν σε πτώση των εσόδων από εισφορές) εκτιμάται πως φέτος θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τις μειώσεις των μισθών να πλήττουν τα οικονομικά των Ταμείων και ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις.
Η ανεργία σπάει ρεκόρ, το χρήμα λιγοστεύει...
Τριάντα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ σπάει κάθε «ρεκόρ» η ανεργία. Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα στοιχεία του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη με βάση τα οποία:
  • Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει γυρίσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έχουν όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση που είδαν την αγοραστική τους δύναμη να κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970.
  • Το ποσοστό της ανεργίας (όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία) αναμένεται να φτάσει φέτος το 29%. Η πραγματική ανεργία -με βάση τις εκτιμήσεις- θα σημειώσει νέο «ρεκόρ» και θα εκτοξευτεί στο 34% με 35%. Σε μία τέτοια περίπτωση 1,75 εκατ. άτομα θα ψάχνουν δουλειά.
  • Στο τέλος του έτους τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων θα καλύπτεται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, με τους μισθούς να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων. Ημερομηνία-κλειδί είναι η 14η Μαΐου, καθώς μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η μετενέργεια 42 κλαδικών συμβάσεων (που καλύπτουν 500.000 εργαζομένους). Σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει νέα συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις (κάτι που κατά μέσο όρο θα οδηγήσει σε νέες περικοπές της τάξης του 20%).
Ο κατώτατος μισθός
Στο «μέτωπο» της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως είναι η πορεία της οικονομίας και της ανεργίας.
«Ομπρέλα προστασίας» σε όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση προσφέρει ο νέος μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την άμεση σύνδεση ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας). Ουσιαστικά θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για τα τις αποδοχές που καταβάλλει η επιχείρηση στο προσωπικό του και δεν θα είναι δυνατόν να «σπάσει» ο κατώτερος μισθός.
Με τον νέο μηχανισμό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας τόσο σε επίπεδο κλάδου όσο και περιφέρειας. Το νέο σύστημα λειτουργεί από την 1η του μήνα και υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία: για τις αναγγελίες πρόσληψης, τις καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε οκτώ μέρες έγιναν 12.188 αναγγελίες πρόσληψης και υπεβλήθησαν 18.142 καταστάσεις προσωπικού.
  • 1,5 εκατ. απασχολούμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθού ή παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει διατηρήσει τον μισθό του στα επίπεδα του 2010
  • 80% των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013 θα καλύπτεται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, με τους μισθούς να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

E-SHOP: Το ηλεκτρονικό θαύμα που έγινε εφιάλτης

Είναι γνωστά, άλλωστε, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, απόρροια κυρίως της κρίσης στη χώρα, και τα οποία οδήγησαν τους επικεφαλής του e-shop στην... οδό του άρθρου 99. Εκπρόσωποι της εταιρείας κάνουν λόγο για παλαιότερα χρέη, τα οποία αμφισβητούν και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, με τη δικάσιμο μάλιστα να έχει οριστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Στο άρθρο 99

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ακόμη μία εταιρεία η οποία ξεκίνησε ως «success story» (πρότυπο επιτυχημένου επιχειρείν, με τους τζίρους να ξεπερνούν τα 100 εκ.) και βρέθηκε μέσα στην κρίση μια... ανάσα από τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, η φαινομενικά ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας δεν επιβεβαιώθηκε και στην πράξη, καθώς τον Ιούνιο του 2011, η εταιρεία κατέθεσε επίσημη αίτηση υπαγωγής στο... άρθρο 99, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει κάποιες συζητήσεις που είχαν οι άνθρωποι του e-shop με γνωστό επιχειρηματία (τον Πάνο Γερμανό) για την πώληση της εταιρείας.

Ετσι, στο διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου του 2011 έκλεισαν 16 καταστήματα, ενώ αποχώρησαν 150 εργαζόμενοι. Το 2011 οι υποχρεώσεις του e-shop ανέρχονταν σε 43 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. αφορούσαν συνολικές οφειλές στις τράπεζες και τα 18 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους προμηθευτές. Το πρόβλημα για την εταιρεία μεγεθύνθηκε ύστερα από την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν την ασφάλιση πιστώσεων από τις αρχές του 2011.

Η εταιρεία προέβη σε σημαντική αναδιάρθρωση με στόχο τη μείωση εξόδων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η εξοικονόμηση πόρων, που κρίθηκε αναγκαία, πραγματοποιήθηκε σταδιακά και οδήγησε σε αρχική μείωση των εξόδων κατά 25%, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ρευστότητα για την ομαλή λειτουργία της.

Στη συνέχεια, προκειμένου να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και -το κυριότερο- να πειστούν και οι πιστωτές της εταιρείας (οι τράπεζες) ότι θα επανέλθει στην ανάκαμψη, οι ιδρυτές του e-shop στράφηκαν προς τον πολλά... υποσχόμενο κλάδο των φωτοβολταϊκών. Μέσω της ιστοσελίδας eshop-energy προσέφερε στους καταναλωτές λύσεις για όλα τα στάδια της διαδικασίας εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος: από την αρχική δωρεάν εκτίμηση της αίτησης, τη δανειοδότηση από την τράπεζα, την επιλογή των κατάλληλων συστημάτων και την εγκατάστασή τους μέχρι και τη συντήρηση, σε μειωμένες τιμές.

Τον Σεπτέμβρη του 2012 η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε από το Χαλάνδρι στο Μενίδι Αττικής, όπου στεγάζονται επίσης οι κεντρικές αποθήκες και οι υπόλοιπες βασικές υποστηρικτικές λειτουργίες, σε κτιριακές εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, επανήλθαν τα «εφιαλτικά» σενάρια για το μέλλον της εταιρείας, καθώς ο 39χρονος Συμεών Μαυροειδής, πρόεδρος του e-shop, συνελήφθη στο Μαρούσι από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για μη καταβολή χρεών (ΦΠΑ) προς το Δημόσιο ύψους 9.959.583 ευρώ.

Σάρωναν όλα τα βραβεία

Το 2008 ο Πάνος Μαυροειδής (πατέρας των ιδρυτών, πολιτικός μηχανικός και αυτός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης) παρέλαβε -μαζί με τον Απόστολο Αποστολάκη- για λογαριασμό της εταιρείας του το Βραβείο Επιχειρηματικότητας Κούρος 2008 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ στο έτος που το e-shop έφτασε στο... ζενίθ, το 2009, κέρδισε τον τίτλο του e-retail shop της χρονιάς στην 8η διοργάνωση των Retail Business Awards, που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο στο Athens Golf Club της Γλυφάδας.

Ακόμη και εν μέσω της κρίσης και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2010, το e-shop.gr κατάφερε να ενταχθεί στις «Strongest Companies in Greece» της Icap Group, ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην Ελλάδα, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και επιβεβαιώνοντας ότι η πιστοληπτική ικανότητά της είναι πραγματικά υψηλή... Τα αποτελέσματα όμως δεν βελτιώνονταν. Προκειμένου η εταιρεία οι ιδρυτές του e-shop στράφηκαν προς τον πολλά υποσχόμενο κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενέταξαν στην γκάμα των προϊόντων του e-shop ηλεκτρικές κουβέρτες, αερόθερμα, καλοριφέρ, σόμπες και κλιματιστικά, ενώ δημιούργησε νέες κατηγορίες, όπως π.χ. τα e-shop deals (κουπόνια προσφορών), e-food.gr (online παραγγελίες σε επώνυμες αλυσίδες εστίασης, όπως π.χ. Pizza Hut, KFC, Pizza Fun, Domino's Pizza, Πίτα του Παππού κ.ά.), e-shop specials (καθημερινές προσφορές ενός προϊόντος σε χαμηλές τιμές), crazy sundays (μεγάλες προσφορές που ανακοινώνονται κάθε Κυριακή) και stock house.

Σε ένα υπόγειο στο Μαρούσι έστησαν το ελληνικό Αmazon

Πώς γεννήθηκε, όμως, η ιδέα του e-shop που εισήγαγε ουσιαστικά στην Ελλάδα τον θεσμό των αγορών προϊόντων μέσω του Ιντερνετ;

Το 1998, τα αδέρφια Μαυροειδή (Σίμος και Κώστας) μαζί με τον Απόστολο Αποστολάκη -συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών- είχαν αντιληφθεί τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ (κυρίως μέσω της Amazon) και διαπίστωσαν ότι μπορεί να προσφέρει αντίστοιχα σημαντικά οφέλη και στους Ελληνες καταναλωτές. Ετσι με αρχικό κεφάλαιο 20 εκατ. δραχμών (μικρότερο δηλαδή των 60.000 ευρώ) προχώρησαν στην ίδρυση του e-shop.

Οι Αφοί Μαυροειδή διέθεταν ήδη κάποιο χώρο στο υπόγειο του σπιτιού τους (στην οδό Πλαταιών στο Μαρούσι), μία στοιχειώδη αποθήκη και έναν μικρό χώρο για τους πωλητές. Ωστόσο από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της εταιρείας διαπίστωσαν ότι ήταν αναγκαίες οι τηλεφωνικές πωλήσεις. Η αρχή έγινε πουλώντας... βιβλία. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν πως, λόγω της νομοθεσίας που υπήρχε (ενιαία τιμή βιβλίου), δεν μπορούσαν να πουλήσουν πιο φθηνά από τη λιανική τιμή βιβλίου και έτσι να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Γι' αυτόν τον λόγο σχεδόν έναν χρόνο μετά την ίδρυση του e-shop μπήκαν στον κλάδο της πληροφορικής, διαβλέποντας μεγαλύτερα σαφώς περιθώρια διείσδυσης και κερδών. Το καλό ήταν ότι τα αδέρφια Μαυροειδή διέθεταν πολύ καλή γνώση της πληροφορικής -software και hardware- και ότι οι δυνητικοί πελάτες ήταν πιο εξοικειωμένοι με το Internet. Τότε, λοιπόν, ήρθαν σε επαφή με τους μεγάλους προμηθευτές εκείνης της εποχής (Infoquest, Octabit, Πουλιάδης), από τους οποίους ζητούσαν να αγοράζουν τα προϊόντα τους στη χονδρική ως απλό κατάστημα.

Αυτό που έκανε το e-shop να ξεχωρίσει από την αρχή ήταν ότι δεν περιοριζόταν σε μια απλή παραγγελία από τον προμηθευτή, αλλά πήγαιναν οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας σε εκείνον, ώστε να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο για λογαριασμό των πελατών τους. Το δεύτερο πράγμα που επιχείρησαν ήταν να δουν τι έχει ο προμηθευτής στην αποθήκη του, δοκιμάζοντας το EDI (Electronic Data Interchange). Δεν ήθελαν απλώς τον προμηθευτή να τους στέλνει τους καταλόγους των προϊόντων του, αλλά αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά.

Με βασικό τους «όπλο» τις καλύτερες τιμές -χάρη στο χαμηλότερο περιθώριο κέρδους με το οποίο λειτουργούσε σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές του κλάδου, όπως π.χ. το Multirama, το Πλαίσιο, το Media Markt κ.ά.- το e-shop κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο του μέχρι και στα επίπεδα των 129 εκατ. ευρώ το 2009 (από 112,4 εκατ. το 2008), πριν δηλαδή ξεκινήσει η κρίση στη χώρα.

Επενδύσεις

Σημειώνεται ότι την... ολυμπιακή χρονιά, το 2004, το e-shop.gr μετακόμισε τα κεντρικά της γραφεία στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα επένδυσε σε κεντρικές αποθήκες 10.000 τ.μ στο Μενίδι Αττικής, προκειμένου να αυξήσει τους χρόνους παράδοσης και να δώσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού παραγγελιών.

Παράλληλα δημιουργήθηκε το πρώτο e-shop point, με σκοπό τη γρηγορότερη εξοικείωση του κόσμου με το ηλεκτρονικό εμπόριο και άρα την ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη ανανέωση του website. Το 2008, η εταιρεία επεκτάθηκε και στην Κύπρο ανοίγοντας παράλληλα και το πρώτο e-shop point στη Λεμεσό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς και εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων το e-shop.gr πραγματοποίησε πωλήσεις-ρεκόρ, δεχόμενο μία παραγγελία ανά 3 δευτερόλεπτα.
20 εκατ. δρχ.,μία μικρή αποθήκη και ένας στοιχειώδης χώρος για τους πωλητές ήταν αρκετά για να στηθεί η ηλεκτρονική αλυσίδα e-shop το 1998
110 χιλιαδες επισκέπτονταν τα χρόνια της οικονομικής... ευφορίας τα καταστήματα που δημιούργησε η εταιρεία σε όλη την Ελλάδα, με τις παραγγελίες να ξεπερνούν τις 5.500!
Mία παραγγελια ανά τρία δευτερόλεπτα δεχόταν τον Δεκέμβριο του 2008 εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων το e-shop.gr πραγματοποιώντας πωλήσεις-ρεκόρ


ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ













Χάκερς "χτύπησαν" την Τράπεζα Αυστραλίας

Διαδικτυακή επίθεση φαίνεται ότι δέχτηκε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας από χάκερς οι οποίοι αναζητούσαν ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι καμία πληροφορία δεν «εκλάπη».

Η RBA δεν δέχτηκε να απαντήσει στις εικασίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι η επίθεση προκλήθηκε από κακόβουλο λογισμικό που είχε εμφυτευτεί στο σύστημα και χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, με προέλευση από την Κίνα.

Όπως είχε δημοσιοποιηθεί και παλαιότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας είχε δεχτεί ακόμα μια παρόμοια επίθεση το 2011, όπου οι χάκερς είχαν στείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν ιό, ο οποίος ήταν αδύνατο να ανιχνευτεί από το λογισμικό προστασίας του συστήματος της τράπεζας.

Οι επιθέσεις από χάκερς σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο έχουν γίνει πλέον συχνό φαινόμενο, με υποψίες –τις περισσότερες φορές- ότι προέρχονται από την Κίνα. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι και η Κίνα έχει πέσει πολλές φορές θύμα «κυβερνο-επιθέσεων», ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένει και το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ!

Ο νέος φόρος ακινήτων καθυστερεί, η τρόικα φοβάται για τα έσοδα και ζήτησε έτσι από την κυβέρνηση να διατηρήσει και φέτος το ίδιο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων με το χαράτσι μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πλέον το να μείνει και φέτος το χαράτσι είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Ήδη υπάρχουν σοβαρές υστερήσεις στα έσοδα και οι τροϊκανοί δεν θέλουν να ρισκάρουν με τον νέο νόμο και την αποτελεσματικότητά του. Έτσι προτείνουν να ακολουθηθεί και φέτος η πεπατημένη και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος από το 2014.

Γενικότερα οι τροϊκανοι στη συνάντησή τους με τον Γ. Στουρνάρα δεν έκλεισαν κανένα από τα θέματα, όπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «δεν καταλήξαμε πουθενά».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει πρόθεση τις επόμενες δύο μέρες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να αρχίσουν να κλείνουν τα θέματα, πριν αναχωρήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για την Σύνοδο Κορυφής.

Σε ποια χώρα ζει η Τρόικα;

Το ξέρουμε, το έχουμε εμπεδώσει, το έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Ναι, δεν διαθέτουμε το πιο αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, δεν έχουμε μια κυβέρνηση με τόλμη αλλά και σχέδιο, δεν διαθέτουμε καν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό για να προωθήσει και κυρίως να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες πιέζουν - δικαίως πολλές φορές - οι δανειστές μας. Αλλά δεν γίνεται και κάθε φορά που πρόκειται να πάρουμε μια δόση να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης. Οπως δεν γίνεται να μη βλέπει η τρόικα και όσοι την εποπτεύουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα...
Δεν γίνεται, κκ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, να μη βλέπετε ότι μια οικονομία που βρίσκεται για έκτο συνεχή χρόνο σε ύφεση - και μάλιστα εντεινόμενη - δεν μπορεί να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που έχετε επιβάλει. Δεν γίνεται να μη βλέπετε ότι η ανεργία έχει πλέον φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ότι 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που ελέγχεται απολύτως από τις υπηρεσίες σας, βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ζουν δηλαδή με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ τον χρόνο... Δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχει καταρρεύσει κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και ότι οι κατώτατοι μισθοί βρίσκονται 10% πιο χαμηλά ακόμη και από τα επίπεδα του 2000!
Εχετε δίκιο ότι δεν προχωρεί η αναδιάρθρωση του κράτους, δεν συγχωνεύονται άχρηστοι οργανισμοί, ότι δεν απολύονται ούτε καν όσοι βαρύνονται με αδικήματα. Αλλά φαντάζομαι ότι εσείς που ασχολείστε συνεχώς με τα νούμερα ξέρετε πολύ καλά ότι, ακόμη και αύριο αν απολυθούν 25.000 από το Δημόσιο, το όφελος δεν θα ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια. Αν μάλιστα υπολογίσουμε τις όποιες αποζημιώσεις πάρουν ή κάποιο επίδομα ανεργίας που θα δικαιούνται, το όφελος θα είναι πολύ μικρότερο. Να δεχθούμε λοιπόν τους συμβολισμούς, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε και με την ουσία...
Επιμένετε, λοιπόν, κύριοι της τρόικας, και καλώς, για την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας. Κάποια στιγμή όμως δεν σκέφτεστε, αντί να κάνετε συνεχώς εκθέσεις για το τι δεν κάνουμε, να κάνετε και μια έκθεση για το πώς π.χ. μπορεί να μειωθεί η ανεργία ή με ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή; Για το πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ξεμπλοκάρει τα χρήματα που υπόσχεται αλλά μονίμως κάπου κολλάνε, μήπως και ξεκινήσει κάποιο έργο και ανακοπεί τουλάχιστον ο ρυθμός της ύφεσης;
Οσοι κηρύσσουν τη λιτότητα κατά πάσα πιθανότητα δεν αντιλαμβάνονται ότι συμβάλλουν στην κρίση της δημοκρατίας, έγραφε πριν από λίγες ημέρες ο Μαρκ Μαζάουερ με αφορμή το ιταλικό αδιέξοδο. Φαντάζομαι ότι βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας, αντιλαμβάνεστε ότι μια κοινωνία σε διαρκή κρίση είναι εύκολο να στραφεί σε επίδοξους λαϊκιστές σωτήρες, ότι ο κίνδυνος από την άνοδο ακραίων και εξωθεσμικών ομάδων είναι σοβαρός. Ας μην κάνετε λοιπόν ό,τι περνά από το χέρι σας για να τους τροφοδοτείτε...

[Του Σήφη Πολυμίλη από Το Βήμα]

Ακόμη ψάχνουν τους γιατρούς του Κολωνακίου

Τρία χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής των γιατρών του Κολωνακίου, ο ελεγκτικός μηχανισμός συνεχίζει να «κλωθογυρίζει» φακέλους με την «αφρόκρεμα» των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς κ.ά.) που φέρουν την ένδειξη «άκρως επικίνδυνοι για φοροδιαφυγή».
Και τώρα, μετά το τελεσίγραφο της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» για να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση 1.200 ελέγχων μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2.600 μέχρι τέλος του χρόνου σε φορολογουμένους με υψηλό επαγγελματικό και οικονομικό προφίλ.
Μάλιστα, το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων 50 υποθέσεις και για ολόκληρο το έτος θα ανέλθουν σε 110.
Καθυστερήσεις, «υπηρεσιακό αλαλούμ», «αραχνιασμένοι φάκελοι», «χαλασμένα τηλέφωνα» στην ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και υποθέσεις που «χάνονται» στη διαδρομή, συνθέτουν το σκηνικό με τη «μαύρη λίστα» από 1.750 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα που από τα τέλη του 2010 έχουν καταταγεί στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή με βάση κριτήρια και στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτικές αρχές.
Και ενώ η εντολή διεκπεραίωσης αυτών των υποθέσεων δόθηκε τον Απρίλιο του 2011 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011, έναν χρόνο μετά, ο αριθμός των ολοκληρωθέντων ελέγχων είναι μόλις 495 ενώ πάνω από 1.000 υποθέσεις βρίσκονται στα συρτάρια. Ακόμα και στις «περαιωμένες» καταγράφονται κενά και ολιγωρίες καθώς, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αποστείλει εκατοντάδες «κόκκινα πορίσματα» στις εφορίες για την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και προστίμων, πολλά παραμένουν στα αζήτητα. Η άλλη μεγάλη πληγή έχει να κάνει με τις επιδόσεις των εφοριών στην «εισπραξιμότητα», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε 113 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου βεβαιώθηκαν φόροι 31.000.000 ευρώ και εισπράχθηκε 1.000.000 ευρώ!
Το τελεσίγραφο της τρόικας για λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι απογοητευτικές επιδόσεις του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού στο μέτωπο της φοροδιαφυγής σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο δράσης, για ελέγχους - εξπρές και εμπλουτισμό της «μαύρης λίστας» με νέα στοιχεία και πληροφορίες, εκδίδεται εντός των επόμενων ημερών υπουργική απόφαση για την εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος στους φορολογουμένους που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για φοροδιαφυγή.
Οι επικίνδυνοι
Στον σχετικό κατάλογο που έχουν καταρτίσει οι ελεγκτικές αρχές με βάση κριτήρια επικινδυνότητας περιλαμβάνονται 8.000 φορολογούμενοι, για τους οποίους τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ, δαπάνες διαβίωσης που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ τον χρόνο και αγορές περιουσιακών στοιχείων άνω των 400.000 ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που από παλαιότερους ελέγχους βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, «πολυτελή» τεκμήρια διαβίωσης και αγοραπωλησίες ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
Από τον κατάλογο σειρά προτεραιότητας για περαιτέρω έλεγχο και την έκδοση του οριστικού πορίσματος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες μέχρι τον Ιούνιο παίρνουν 1.200, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει από την αρμόδια μονάδα του υπουργείου Οικονομικών να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε άλλα 1.400 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Το έργο θα αναλάβει ειδική ομάδα από 100 ελεγκτές που έχουν ήδη εκπαιδευτεί από Γάλλους ειδικούς και που «εν αγνοία» των φορολογουμένων θα συγκεντρώνουν και θα διασταυρώνουν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (μητρώα υπουργείων και ΔΕΚΟ, τράπεζες, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, επιμελητήρια, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφικά γραφεία κ.ά.) για την κινητή και ακίνητη περιουσία, το είδος και τον τόπο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, το κόστος διαβίωσης και άλλες φορολογικού ενδιαφέροντος πληροφορίες και θα τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός ή αδήλωτες πηγές εισοδήματος, θα τους «κόβουν φορο-κλήσεις».
Στο στόχαστρο μπαίνουν:
  • Φορολογούμενοι που τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα, καταθέσεις στις τράπεζες, χρεόγραφα κ.ά.), η οποία δεν συνάδει με τις μεταβολές του εισοδήματος όπως καταγράφονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες κ.ά.) που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ο καθένας, έχουν προβεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνολικά η αξία τους ξεπερνά τις 400.000 ευρώ και διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες άνω των 500.000 ευρώ.
  • Φορολογούμενοι που, για να δικαιολογήσουν την αύξηση της περιουσίας τους και να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες», έχουν εμφανίσει στην εφορία αγνώστου ταυτότητας πακτωλό χρήματος με την ένδειξη δωρεές, κέρδη από τυχερά παιχνίδια και καζίνο κ.α.
  • Φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή» βίο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε αντίθεση με το εισοδηματικό τους προφίλ στην εφορία. Πρόκειται για πολίτες που η ετήσια δαπάνη για τη συντήρηση κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά. έχει υπολογιστεί από την εφορία ότι ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

"Πρωταθλητές" στη διαφθορά οι υπάλληλοι της Τ.Α. - Έρχονται ποινικές διώξεις

Την «μαύρη λίστα» με τους 1.301 δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα την τελευταία πενταετία παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η λίστα περιέχει τα ονόματα 62 γιατρών, 56 δασκάλων και καθηγητών, 128 εφοριακών, 619 δημοτικών υπαλλήλων και 72 νοσηλευτών οι οποίοι υπέπεσαν σε αδικήματα που αφορούν υποθέσεις παράβασης καθήκοντος μέχρι πλαστογραφίες!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις ενώ η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα.
«Πρωταθλητές» στη λίστα των επίορκων είναι υπάλληλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις, όπου ο αριθμός των υπαλλήλων που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619, που αντιστοιχεί στο 47% των περιπτώσεων έχει στη διάθεση του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.

defencenet.gr

Κρήτη: Καταλήψεις σε δημόσια κτίρια για το «σχέδιο Αθηνά»

Καταλήψεις δημοσίων κτιρίων σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο αποφάσισαν κατά την ανοικτή συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Αγίου Νικολάου, μετά από την αξιολόγηση των τελευταίων γεγονότων που αφορούν τα ΤΕΙ, και το σχέδιο «Αθηνά», τα θέματα υγείας, την αποψίλωση των υπηρεσιών και την έλλειψη υποδομών στο νομό.
Αποφασίσθηκε η κατάληψη και ο αποκλεισμός της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013. Ακόμη αποφασίσθηκε η κατάληψη και ο αποκλεισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο και συνάντηση με τον γγ Γιώργο Δεικτάκη, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.
Επίσης, την ίδια ημέρα, θα γίνουν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελο Καπετανάκη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος Ελευθέριο Ζούρο.
Η επιτροπή αγώνα σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «είναι χρέος μας να κρατήσουμε και να αναπτύξουμε τις δομές τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις δομές δημόσιας υγείας του Νομού μας και να σταματήσουμε την αποψίλωση των υπηρεσιών».
Επίσης, την παραίτηση του υπέβαλε ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη διαμαρτυρόμενος για την υποβάθμιση του Νομού Λασιθίου.
Σε μακροσκελή επιστολή του προς τον κ. Αρναουτάκη εκφράζει την βαθειά ανησυχία του και την έκδηλη οργή και αγανάκτηση του για την απογοητευτική εξέλιξη, όπως αναφέρει, των θεμάτων που αφορούν στο Λασίθι
Εξαπολύει επίθεση σε πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν άμεση σχέση με το Λασίθι και διετέλεσαν ή διατελούν κυβερνητικοί παράγοντες, και που τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του, δεν διατράνωσαν την αντίθεση τους στους κακόβουλους σχεδιασμούς που αφορούν το Λασίθι παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Τέλος μιλά για «τραγικά λανθασμένη διαχείριση των προβλημάτων που ουκ έστιν αριθμός» κάνει λόγο για λάθη στρατηγικού σχεδιασμού των αναγκών του Λασιθίου που τα πληρώνουν όλοι σήμερα και χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Λασίθι έκρυθμη.

"Ξέχασε" να κόψει απόδειξη για αμοιβή 1 εκατ. δολ.!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος εμπλέκεται σε μια υπόθεση μη δήλωσης εισοδήματος 1 εκατ. δολαρίων τα οποία πήρε ως αμοιβή, σύμφωνα με τα Νέα.
Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτυλίχθηκε το 1999 οπότε ο κ. Μητρόπουλος εισέπραξε αμοιβή 1.000.000 δολαρίων για την αμοιβή του σε υπόθεση κληρονομιών πελάτη από τις ΗΠΑ και δεν έκοψε απόδειξη. Εκτός αυτού, ο κ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με τα Νέα, δεν πλήρωσε τους δύο δικηγόρους από το γραφείο του οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπόθεση και οι οποίοι κατέφυγαν στα δικαστήρια για να πάρουν το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε.
«Το ΣΔΟΕ που έγινε κοινωνός της υπόθεσης μόλις το 2009 έψαξε σχολαστικά το θέμα και τώρα είναι στην ευχάριστη θέση να καλέσει τον Αλέξη Μητρόπουλο για τα περαιτέρω» καταλήγει το δημοσίευμα.

defencenet.gr

Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων στον Ευαγγελισμό

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τη Δευτέρα και την Πέμπτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 8 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί.

Όπως καταγγέλλουν στο νοσοκομείο, από τις 50 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λειτουργούν οι 40, από τους 24 νοσηλευτές στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ) έμειναν μόνο 14, ενώ εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, οι τραυματιοφορείς, από 120 που θα έπρεπε κατ΄ελάχιστον να είναι, απέμειναν 67 και πάνω από 150 οργανικές θέσεις μονίμων και 50 ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές.

Εκρηξη βόμβας σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι

Εκρηξη βόμβας το βράδυ της Κυριακής στην εταιρεία κούριερ swift mail στην οδό Αστυδάμαντος 71 στο Παγκράτι. Η έκρηξη έγινε σε ισόγειο χώρο και είχε υλικές ζημιές (σπασμένα τζάμια). Κλήθηκε η πυροσβεστική αλλά δεν υπήρξε φωτιά.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αυτοσχέδιο μηχανισμός ήταν μέσα σε δέμα. Πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που θυμίζει τις παλαιότερες ενέργειες των Πυρήνων της Φωτιάς. Η Αντιτρομοκρατική τέθηκε σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να είνι μια βόμβα - μήνυμα για τις πρόσφατες συλλήψεις των ληστών του Βελβεντού.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2010 είχε σημειωθεί έκρηξη παγιδευμένου φακέλου με προορισμό το Μεξικό, στα γραφεία της ίδιας εταιρείας.
Η σύλληψη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στους "Πυρήνες", Παναγιώτη Αργυρού και Γεράσιμου Τσάκαλου, τον Νοέμβριο του 2010, έγινε μετά την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια υπαλλήλου της εταιρείας ταχυμεταφορών. Ενα από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα, επρόκειτο να σταλεί στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τα άλλα δέματα είχαν ως παραλήπτες, την πρεσβεία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Μεξικού. Συνολικά εκείνη την ημέρα είχε σχεδιαστεί να σταλούν 14 δέματα- βόμβες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε βάρος υπαλλήλου της συγκεκριμένης εταιρίας κούριερ είχαν εκτοξευθεί απειλές ενώ της είχε σταλεί και σφαίρα σε μια επιστολή. Επικριτικά σχόλια για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της εταιρείας κούριερ περιείχε και η επόμενη προκήρυξη της "Συνωμοσίας". Οι δύο συλληφθέντες, Αργυρού και Τσακαλος, είχαν επάνω τους ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, δύο τσαντάκια μέσης, τα οποία περιείχαν, το πρώτο, ένα πιστόλι GLOCK με τρεις γεμιστήρες, το δεύτερο, ένα πιστόλι GLOCK με δύο γεμιστήρες. Επιπλέον ο ένας από τους συλληφθέντες φορούσε περούκα, καπέλο τύπου τζόκευ, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Το βίντεο σοκ από τη σύλληψη διαδηλωτή στο Σύνταγμα

Δείτε τον τρόπο με τον οποίο άνδρες των ΜΑΤ ακινητοποιούν και προσάγουν διαδηλωτή που συμμετείχε στην συγκέντρωση των Αναγαντισμένων στο Σύνταγμα το απόγευμα της Κυριακής.
 

Οι ιδιαίτερα βίαιες σκηνές και ο τρόπος με τον οποίο επί πολλή ώρα οι άνδρες των ΜΑΤ κρατούν τον νεαρό στο έδαφος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών και δημοσιογράφων.

Ανάπτυξή αντωνάκη... Εξοδο από την Ελλάδα εξετάζει η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν»

Το ενδεχόμενο η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος, εξετάζει η εταιρεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρεται στις δυσκολίες δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στην πτώση της ζήτησης του τσιμέντου στο επίπεδο, όπως λέει, του '60. Εξάλλου, χαρακτηρίζει ως καταστροφή την ανεργία των νέων και την επιλογή πολλών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

«Είμαστε μια εταιρεία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική», τονίζει ο κ. Παπαλεξόπουλος και επισημαίνει ότι δανείζεται πλέον με πολύ δυσμενέστερους όρους.

«Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν ξέρω εάν οι πολίτες στις άλλες χώρες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη έχει γίνει εδώ η κατάσταση», εξηγεί και τονίζει:

«Μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαθέτει μεγάλη υπομονή. Ομως, κοιτάξτε: οι άνθρωποι έχουν παιδιά και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρίσκει δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για τη χώρα».

Αρχιψεύταρε αντωνάκη που θα καταργούσες το χαράτσι ... Παραμένει και το 2013 το χαράτσι της ΔΕΗ ! ΒΙΝΤΕΟ

Και για το 2013 παραμένει το χαράτσι της ΔΕΗ, δηλαδή ο έκτακτος φόρος για τα ακίνητα, που επεβλήθη επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, και ανέτρεψε κατά δραματικό τρόπο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, φέρνοντας μπροστά σε αδιέξοδο μεγάλο
μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Από εκεί και πέρα, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας έγινε μια ανασκόπηση του πως πήγαν οι συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες με τα διάφορα υπουργεία.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, και εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εκκρεμεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ αντίστοιχα reports με τις πολιτικές που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του 2013 έχουν δώσει τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών.

Στο θέμα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι συζητήσεις συνεχίζονται.


ΠΗΓΗ

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 5H ΔΙΑΔΙΚΤYΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.»

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/3/2013 ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ"
ΣΤΟ FACEBOOK .ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ, ΜΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ… (www.facebook.com/groups/symmoriadraxmis/)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ Κ.Κ (ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΔΙΩΤΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΙΤΙΚΑΡΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΑΚΗΣ)
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΠΟΣΤ, ΣΕ ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ) ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ (ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ) ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΤΕΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ "ΠΑΡΟΝΤΕΣ" ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΕΘΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
« ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ή ΠΡΩΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ) ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ;»

ΠΗΓΗ