EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δώδεκα τραυματίες κατά την φυγάδευση του Σαλμά στο Μεσολλόγγι . ΒΙΝΤΕΟ

Τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός των ατόμων, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου με κατάγματα, αναπνευστικά και άλλους τραυματισμούς από την απόδραση του υπουργικού αυτοκινήτου.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα 8 άτομα που έχουν τραυματισθεί ελαφρύτερα, τα οποία μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καθώς και φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Προσεχώς αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση για τα όσα έγιναν σήμερα στο Μεσολόγγι από το Δήμο Μεσολογγίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και καταγγελίες κατά του Υπουργού Υγείας.

Νωρίτερα επικράτησε μεγάλη ένταση στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Πολίτες του Μεσολογγίου συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του "Θεοξένια" διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο "Αθηνά", αλλά και για τη γενικότερη απαξίωση του νομού.

Μάλιστα, κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ παρά τα χημικά και τις κροτίδες που έπεσαν.

Όπως αναφέρει το τοπικό www.onairnews.gr διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο "Αθηνά" στην Παιδεία παρεμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν, όπως ήθελαν, την είσοδο του ξενοδοχείου αλλά στη συνέχεια έσπασαν τον κλοιό των ΜΑΤ και παρά τα χημικά και τις κροτίδες κατάφεραν να φτάσουν στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου και διαμαρτύρονται.

newsbomb.gr





Στα νύχια των εισπρακτικών εταιρειών ... Απειλές εκβιασμοί και παρακολούθηση από ανθρώπους της νύχτας !

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης - Φίλιππος Καραμέτος

Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπουν τη ζωή των δανειοληπτών κάποιες εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες όταν διαπιστώνουν ότι οι πιέσεις και οι ενέργειες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας για
την απόδοση των οφειλομένων δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τότε επιστρατεύουν τη μέθοδο των απειλών.

Η καταγγελία από οφειλέτη την οποία φέρνει στο φως η zougla.gr είναι χαρακτηριστική: απειλητικά σημειώματα από ανθρώπους της νύχτας με ξενική υπογραφή, απανωτά τηλεφωνήματα, ακόμα και πρακτικές εκφοβισμού σε οικεία πρόσωπα είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να κάνουν πιο αποδοτική την επαγγελματική τους ενασχόληση.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή λαμβάνει τακτικά και συστηματικά παράπονα από πολίτες-καταναλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι, αν και έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εντούτοις γίνονται αποδέκτες αδιάκοπων οχλήσεων από εκπρόσωπους εταιρειών στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της… ενημέρωσής τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το ιστορικό

Η Χαρίκλεια Καζακοπούλου οφείλει σε τράπεζα 13.000 ευρώ και δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για διάθεση του αυτοκινήτου της σε μεσεγγύηση - δηλαδή να κατασχεθεί και να φυλαχτεί προσωρινά σε ειδικό χώρο, μέχρι να κλείσει η υπόθεση. Από αυτό το σημείο ξεκινά και ο εφιάλτης της.

Απειλητικά μηνύματα, τηλεφωνικοί εκβιασμοί και παρακολούθηση από ανθρώπους της νύχτας συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό που βιώνει η κ. Καζακοπούλου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως καταγγέλλει, έλαβε δάνειο από την Credicom, αλλά λόγω προβλήματος υγείας δεν κατάφερε να το αποπληρώσει στον προβλεπόμενο χρόνο. Η σκυτάλη πέρασε στην εισπρακτική εταιρεία, προκειμένου αυτή να την εξαναγκάσει σε καταβολή των οφειλομένων.



 Η zougla.gr επικοινώνησε με την τράπεζα, εκπρόσωπος της οποίας δεν θέλησε να σχολιάσει το παραμικρό και, φυσικά, επικαλέστηκε το τραπεζικό απόρρητο όσον αφορά την υπόθεση. Οι... συνεργάτες της εισπρακτικής εταιρείας δεν δίστασαν να απειλήσουν ευθέως και τον σύντροφο της οφειλέτριας, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, καθώς θεωρούν πως τους εμπόδισε να κατάσχουν το όχημα. Ο ίδιος, μετά τις απειλές, κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας να προστατευτεί.




Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οφειλέτριας, τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος δηλώνει σοκαρισμένος από όσα του περιγράφει η πελάτισσά του. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον δικηγόρο-εκπρόσωπο της εισπρακτικής, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται, καθώς δεκάδες καταγγελίες φτάνουν στα γραφεία της Ζούγκλας. Η ανεξάρτητη αρχή ζητεί να σταματήσουν οι τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη». Τη θέση αυτή κοινοποίησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιο Σκορδά, στον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου, καθώς και στο αρμόδιο τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Ο ΣτΚ τονίζει πως καμία περαιτέρω σημασία και κανέναν προφανή ρόλο δεν επιτελεί η εκδήλωση οχλήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, απευθείας ή μέσω συνεργατών τους, προς τους οφειλέτες -και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό- για την υπενθύμιση χρεών που τους είναι ήδη γνωστά. Αντιθέτως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να τους επιφέρει εν μέσω της ήδη δυσχερούς θέσης τους. «Πέραν αυτού, είναι γεγονός ότι η ανάθεση εντολής των τραπεζικών ιδρυμάτων για ενημέρωση οφειλετών σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση είναι μια -κατά τον νόμο- μη επιτρεπτή ενέργεια» υπογραμμίζει ο Συνήγορος. «Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν»
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έδωσε στη δημοσιότητα υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων όσα είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με τις εταιρείες ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών:

(1) Ερώτηση: Έχει δικαίωμα ο δανειστής να μεταβιβάσει τα προσωπικά μου δεδομένα σε εταιρεία ενημέρωσης προκειμένου να με καλέσει για ληξιπρόθεσμη οφειλή μου;
Απάντηση: Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσής σας για ληξιπρόθεσμη οφειλή, ο δανειστής υποχρεούται να επιβεβαιώσει μαζί σας τις οφειλές σας με κάθε διαθέσιμο τρόπο, να ταυτοποιήσει τα στοιχεία σας και να σας ενημερώσει για τη διαβίβαση των δεδομένων σας σε εταιρεία ενημέρωσης.

(2) Ερώτηση: Επιτρέπεται να με καλούν οι εταιρείες ενημέρωσης από απόρρητο αριθμό τηλεφώνου;
Απάντηση: Όχι. Οι εταιρείες ενημέρωσης οφείλουν να έχουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης.

(3) Ερώτηση: Ποια είναι η σύμφωνη με τον νόμο διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τις εταιρείες ενημέρωσης και πότε θεωρείται ολοκληρωμένη η επικοινωνία;
Απάντηση: Οι υπάλληλοι των εταιρειών ενημέρωσης οφείλουν να κάνουν ταυτοποίηση των στοιχείων του οφειλέτη, και εφόσον αυτή πραγματοποιείται, να ενημερώνουν για την ιδιότητά τους, το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό μητρώου της εταιρείας, την καταγραφή των συνομιλιών, καθώς και την παραμονή τους για δώδεκα μήνες στα αρχεία της εταιρείας. Στη συνέχεια, μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την οφειλή.

(4) Ερώτηση: Πόσο συχνά μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου οι εταιρείες ενημέρωσης;
Απάντηση: Η ενημέρωση μπορεί να αρχίσει δέκα μέρες αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και όχι νωρίτερα. Οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών αλλά και οι ίδιοι οι δανειστές επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί σας μόνο τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9.00 έως τις 20.00, και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση, η συχνότητα των κλήσεων να είναι μία φορά ανά δεύτερη ημέρα.

(5) Ερώτηση: Επιτρέπεται οι εταιρείες ενημέρωσης να συνομιλούν με τρίτα πρόσωπα σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές μου;
Απάντηση: Δεν επιτρέπεται στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να ενημερώνουν τους οικείους σας ή τρίτους σχετικά με τις οφειλές σας, εκτός εάν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές.

(6) Ερώτηση: Μπορούν οι εταιρείες ενημέρωσης να με καλούν στον εργασιακό μου χώρο;
Απάντηση: Μόνο σε περίπτωση που έχετε δηλώσει το τηλέφωνο εργασίας ως τον μοναδικό αριθμό επικοινωνίας.

(7) Ερώτηση: Μπορούν οι εταιρείες ενημέρωσης να με καλούν σε αριθμούς τηλεφώνου που δεν έχω δηλώσει στον δανειστή;
Απάντηση: Επιτρέπεται να σας καλούν μόνο στους τηλεφωνικούς αριθμούς που έχετε ο ίδιος δηλώσει στον δανειστή.

(8) Ερώτηση: Υποχρεούνται οι εταιρείες ενημέρωσης να μου χορηγήσουν αναλυτική βεβαίωση των οφειλών μου ή και το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών σε περίπτωση που το ζητήσω;
Απάντηση: Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες κατόπιν σχετικής αίτησής σας να σας χορηγούν αναλυτική βεβαίωση των οφειλών σας ή και το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών.

(9) Ερώτηση: Επιτρέπεται να μου χρεώσει ο δανειστής επιπλέον έξοδα για την ανάθεση της ενημέρωσης σε εταιρεία ενημέρωσης;
Απάντηση: Δεν επιτρέπεται να επιβαρύνεστε με επιπλέον έξοδα για την ανάθεση της ενημέρωσης οφειλών από τον δανειστή στην εταιρεία.

Άρειος Πάγος: Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας

Ασπίδα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στις εργοδοτικές πιέσεις υψώνει απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δικαιώνει την 50χρονη εργάτρια που αποπειράθηκε να θέσει τέλος στη ζωή της μέσα στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η απόπειρα αυτοκτονίας στην οποία οδηγήθηκε η εργαζόμενη συνιστά εργατικό ατύχημα, αφού ήταν αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πίεσης του εργοδότη για πρόσθετη εργασία. Με αυτό μάλιστα το σκεπτικό, της επιδικάστηκε αποζημίωση 60.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, ενώ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απόλυσή της, καθώς έγινε για λόγους εμπάθειας και εκδίκησης.

Επικυρώνοντας τη σχετική εφετειακή απόφαση, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας της εργάτριας, ακόμη και αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα, αφού «επήλθε από αιφνίδιο και βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας της».

Συγκεκριμένα, η 50χρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, που είχε απασχοληθεί σε διάφορες θέσεις στην εταιρεία, υποχρεώθηκε να καθαρίσει τους χώρους άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Επειδή όμως η εργαζόμενη αρνήθηκε, ο εκπρόσωπος της εταιρείας την απείλησε ευθέως με απόλυση. Βγαίνοντας από το γραφείο του απελπισμένη, η 50χρονη πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και προσπάθησε να κόψει τις φλέβες της.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εργάτρια οδηγήθηκε στην εν λόγω ενέργεια λόγω των ασφυκτικών απαιτήσεων της εταιρείας. «Η συνεχής δε πίεση για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η απαίτηση του εργοδότη για αύξηση του όγκου της εργασίας της, με την ανάθεση και άλλης εργασίας σε διαφορετικό μάλιστα εργοδότη, η επιμονή του προς τούτο και η απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά του, προκάλεσαν την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, εν όψει μάλιστα και του κινδύνου που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων της, της οικονομικής ανάγκης που είχε για την εργασία της και τις εξ αυτής αποδοχές και της αδυναμίας της ή τουλάχιστον της μεγάλης δυσχέρειας εξευρέσεως άλλης εργασίας λόγω του ότι ήταν 50 ετών, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί στον αυτοτραυματισμό της».

πηγη

Χημικά και ξύλο ακόμη και στους δημοσιογράφους στη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

- Ένταση άνευ προηγουμένου στη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα
- Άνδρες των ΜΑΤ έριξαν χημικά σε πολίτες και χτύπησαν δημοσιογράφους
- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ 


 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Με κεντρικό σύνθημα «φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!» οι αγανακτισμένοι έδωσαν μέσω facebook νέο ραντεβού στο Σύνταγμα για τις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα και με εντολή της αστυνομίας διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από τη Βουλή.




Γρήγορα ξεκίνησε ένταση καθώς τα ΜΑΤ πρσπάθησαν να απωθήσουν τον κόσμο που βρισκόταν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Έριξαν χημικά στο συγκεντρωμένο πλήθος και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν.

Παρά την ένταση και τα χημικά οι Αγανακτισμένοι δεν απομακρύνθηκαν από το Σύνταγμα και αυτήν την ώρα παραμένουν ακόμη κλειστές Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας ενώ έγινε και μία προσαγωγη.

Δείτε το βίντεο από την ώρα της έντασης






Στη συνέχεια έφτασαν και οι Αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές οι οποίοι έκαναν πορεία με τις μηχανές τους.

Δείτε τη βίντεο από τη μοτοπορεία



Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική στάση κάποιων ανδρών ΜΑΤ απένατντι στους δημοσιογράφους που βρίσκονται αυτήν την ώρα εκεί για να καλύψουν τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων. Χαρακτηριστικά, άνδρας των ΜΑΤ απευθυνόμενος σε δεκάδες δημοσιογράφους είπε "Κοράκια, εσείς τα προκαλείτε όλα αυτά" ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες των ΜΑΤ έριξαν χημικά και χτύπησαν τους δημοσιογράφους.




Δείτε το βίντεο από την επιστροφή των Αγανακτιμσένων στο Σύνταγμα



Από τις 18:00 κόσμος άρχισε να καταφτάνει στο Σύνταγμα.














Υπολογίζεται πως οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 1.500.

πηγη

Προχθες στην Ακαδημία Αθηνών ... πήγα με σκοπό να τον φάω τον προδότη !

Γράφει η Στεφανία Λυγερού

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η ελληνική γλώσσα, το θέμα του αγώνα ήταν η μάζωξη των προδοτών. Το θράσος τους ήταν ότι είχαν ελεύθερη είσοδο για το κοινό!!! Εντάξει, αφού σε καλούν δεν το
χάνεις το πατιρντί.

Πήγαμε το λοιπόν (εγώ, η Μάρω η δασκάλα, η συναγωνίστριά μου η Μαντώ, η ξαδέλφη μου και η ανιψιά μου) να τους δώσουμε τα συχαρίκια. Άνετοι οι κύριοι, είχαν βάλει έξω για αντιπερισπασμό το ΠΑΜΕ, τίγκα στους μισθωμένους μπράβους η Ακαδημία, κάλυψαν τα νώτα τους, κλείστηκαν στην αίθουσα με τους γλείφτες τους, πού να φανταστούν ότι θα τους έρθει κατραπακιά.

Επειδή δεν το περίμεναν μπορέσαμε και φτάσαμε σε απόσταση αναπνοής, ένα τσακ ήταν να την φάει την μπουνιά….

«Προδότες ποιον ρωτήσατε για να ξεπουλήσετε την χώρα μου» φωνάξαμε, κι όλη η αίθουσα γέμισε μισθωμένους μπράβους των προδοτών (δεν είναι αυτοί Ελληνική αστυνομία).

Μας βγάλανε από την αίθουσα κλωτσηδόν, η Μαντώ στον διάδρομο φώναξε σε έναν από αυτούς «από πού με διώχνεις, από το σπίτι του πατέρα σου;», κι έτσι το κλωτσηδόν συνεχίστηκε μέχρι έξω.

Μας πήγαν ΓΑΔΑ, κάτσαμε τρεις ώρες, δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία από κανέναν και μας άφησαν… Μια απλή καθημερινή βραδιά στην πόλη των Αθηνών.

Πάμε στο σημαντικό. Στην ανάκριση δήλωσα ότι δεν αντέδρασα αυθόρμητα πήγα με σκοπό να τον φάω τον προδότη, με ρώτησαν πώς θα τον σκότωνα αφού δεν είχα όπλο, απάντησα μια μπουνιά θα φάει αυτός (παπούλιας) και θα μείνει εκεί που κάθεται. Τους δήλωσα επίσης ότι αν δεν με συλλάβουν, από τα χέρια μου θα πάει. Παρόλα αυτά, κανείς δεν απήγγειλε κατηγορίες.

Γιατί;;;;;;;

Γιατί φίλε μου (όπως και τους δήλωσα στην κατάθεση) αν τον φάω πιο αθώα από αυτόν θα είμαι!!! Η προδοσία ισούται με θάνατο, ο φόνος το πολύ με 20 χρόνια!!

Για τον αγώνα έχω να πω: Κινούνται, μένουν, ανάμεσά μας!!! Όχι στα οργανωμένα, όχι όταν το περιμένουν. Πήγαινε με 5 φίλους σου να τους βρεις, έτσι θα γίνει η δουλειά.

Βουρ!!! Στους προδότες ΘΑΝΑΤΟΣ!!

Υ.Γ. Στην ΓΑΔΑ το γύρναγαν από δω το πήγαιναν από εκεί για να μας βγάλουν πεινασμένες, ότι από την ανέχεια αντιδράμε. Όλες μας, κάθε φορά, δηλώναμε: Για την χώρα μου πολεμώ, δεν θα αφήσω να την ξεπουλήσουν, μόνο πάνω από το πτώμα μου!

πηγη

Το πάρτι στον ΕΟΤ συνεχίζεται ! Υπόδικοι υπάλληλοι επιβραβεύονται με μισθούς άνω των 10.000 ευρώ

Η δικογραφία για τα σκάνδαλα έχει ξεχαστεί στα «αζήτητα» της Βουλής…

Οι περίφημες εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξυγίανση στο Δημόσιο φαίνεται πως δεν αφορούν στον ΕΟΤ, αφού υπόδικοι υπάλληλοι του Οργανισμού όχι μόνο δεν έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις
τους, αλλά αντιθέτως έχουν επιβραβευθεί με αξιοζήλευτες μεταθέσεις και με υπέρογκους μισθούς.
Πρόκειται για υπαλλήλους, οι οποίοι αν και εμπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Τουρισμού, «αθωώθηκαν» ουσιαστικά εκ των προτέρων, πριν δηλαδή αποφανθεί σχετικά η Δικαιοσύνη, από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια του Οργανισμού και μετατέθηκαν σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους, με μηνιαίο εισόδημα που ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες ευρώ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ έχουν σχηματιστεί συνολικά έξι δικογραφίες, οι οποίες βασίστηκαν στα στοιχεία των αντίστοιχων ερευνών του ΣΔΟΕ.
Μάλιστα, τα όσα αναφέρονται στις εκθέσεις του Σώματος «ανάγκασαν» τη Δικαιοσύνη να διαβιβάσει τις δικογραφίες στη Βουλή, με το ερώτημα για εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δικογραφίες «ξεχάστηκαν» στα συρτάρια του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα τυχόν αδικήματα πολιτικών προσώπων να κινδυνεύουν πλέον με παραγραφή.
Από την άλλη όμως, οι ποινικές ευθύνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα παραμένουν και σίγουρα οι «χρυσές μεταθέσεις» δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος παραδειγματισμού των επίορκων δημόσιων λειτουργών, μία στάση που με τόση υπερηφάνεια ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.


Κουβέλης: αριστερός άγιος!!

                                                 Αγιε μου Φώτη προσκυνώ τη χάρη σου.
Ασπάζομαι τη χέρα σου.
Αγιε Φώτη, προστάτη αριστερών συνειδήσεων.
Σε βλέπω καβάλα σε ολόλευκο άλογο, με την
ακονισμένη σπάθα, να αποκεφαλίζεις έναν-έναν
τους Εχθρούς τους Εθνους και της Πατρίδας:
Μισθωτούς, συνταξιούχους, μαγαζάτορες.

Σε βλέπω περήφανο και υπεύθυνο Αρχηγό,
να εισέρχεσαι στο σπίτι κάθε ΜικροΕλληνα
και να του πετάς ένα πουγγί με λίρες:
Νάχει να πληρώνει φόρους και χαράτσια.

Σε βλέπω Προστάτη Νοσοκομείων και σχολείων.
Φωτοτυπιών και Συσσιτίων.
Ανέργων και Αστέγων.
Γερόντων, Αδύναμων, Απελπισμένων.

Ιππότη της "υπεύθυνης και εθνικής αριστεράς".
Σοφέ Γέροντα, Ευλογημένε.
Χρόνια πάλευες τους Δυνάστες.
Την Εκμετάλλευση. Την Αδικία.
Ιδού...
Στα γεράματα ευτύχησες να σου αποκαλυφθεί
το Φως του Νεοφιλελευθερισμού.
Το Φως που κατακαίει Ανθρώπους και Πατρίδες.
Ιδού...
Εσύ...Προφήτης εξ Αγορών.
Τοκογλύφων και "εταίρων".
Ιδού...
Ο Σταυρός. Η Προδοσία. Τα Αργύρια.
 Ιδού...
Οι Εξαθλιωμένοι. Οι Πεινασμένοι. Οι Καταπιεσμένοι. 
Εργο της αγιοπατριωτικής Τριάδας.
Μέλος της κι Εσύ.

Να σε χαιρόμαστε...Κεριά να σου ανάβουμε...

Στο σφυρί έναντι πινακίου φακής Τραπεζική φάκα σε 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Το κύμα των κατασχέσεων ακινήτων έρχεται σε σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιχειρήσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης πολεοδομικών υπερβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το κράτος χάνει έσοδα πολλών δισ. ευρώ, αφού χωρίς κυριότητα του ακινήτου, λόγω κατάσχεσης, δεν γίνεται η τακτοποίηση των πολεοδομικών υπερβάσεων.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Οι ιδιοκτήτες, που τα ακίνητά τους μπαίνουν σε τροχιά προσημείωσης, κατάσχεσης και πλειστηριασμού για χρέη προς το Δημόσιο ή τρίτους, βλέπουν ταυτοχρόνως να εκμηδενίζεται η αξία της περιουσίας τους, χωρίς δυνατότητα να μεταβιβαστεί. Μεγάλες κερδισμένες βγαίνουν οι τράπεζες, καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις να βάλουν στο χέρι αυτά τα ακίνητα έναντι «πινακίου φακής»!

Η «παγίδα» απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.

Το πρόβλημα, παρά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, είναι ήδη έντονο και αναμένεται να εκδηλωθεί με μεγάλη σφοδρότητα στο προσεχές μέλλον.



Συνεχώς διογκώνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων, φυσικών προσώπων και εταιρρειών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια προς τις τράπεζες και χρέη προς το Δημόσιο, μπαίνοντας στον κλοιό των υποψήφιων θυμάτων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Την τριετία 2009-2012 έγιναν συνολικά πλειστηριασμοί και κατασχέσεις 122.000 ακινήτων, ενώ 26.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στο μεταξύ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για κατασχέση δεύτερης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ!

Βραχυκύκλωμα

Η προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η επιθετική τακτική που αναπτύσσουν οι τράπεζες για τα ακίνητα με μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκδηλώνεται ως εξής:

Η πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2010 νόμους τακτοποίησης των πολεοδομικών υπερβάσεων σε ακίνητα, όπως της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για τον οποίο ισχύει έκτη παράταση υποβολής δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, μέχρι το τέλος Μαΐου 2013.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου νέο νομοσχέδιο για την οριστική νομιμοποίηση των πολεοδομικών υπερβάσεων, σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα περιληφθούν ρυθμίσεις για να βγουν από την «καραντίνα» τα υπό κατάσχεση ακίνητα.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να υπάρξει πίεση εφαρμογής του μέτρου των νομιμοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί όροι για οποιαδήποτε δικαιοπραξία για ακίνητα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), αν αυτά δεν είναι καθ' ολοκληρίαν νόμιμα ή τουλάχιστον δεν έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες τους σε τακτοποίηση οιασδήποτε πολεοδομικής, μικρής ή μεγάλης, παράβασης.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις για τις πολεοδομικές τακτοποιήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 30% των συνολικών εσόδων, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, που τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος υπολόγιζαν να συγκεντρώσουν την τριετία 2010-2013 από τις εισπράξεις των προστίμων αυθαιρέτων.

Ασφαλώς, σημαντικός παράγοντας για την υστέρηση εφαρμογής του μέτρου των πολεοδομικών τακτοποιήσεων είναι η οικονομική κρίση που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως η οικονομική κρίση επιδείνωσε σημαντικά το ιδιωτικό καθεστώς των ακινήτων και άνοιξε τη «μαύρη τρύπα» της μεγάλης απώλειας των κρατικών εσόδων από τα πρόστιμα νομιμοποιήσεων, λόγω κατασχέσεων.

Στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις των ακινήτων που απειλούνται ή ήδη βαρύνονται με προσημειώσεις από τρίτους και τράπεζες, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, οι ιδιοκτήτες τους, καθώς δεν είναι κύριοι των ακινήτων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμές των σχετικών προστίμων.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποξενώνουν τον ιδιοκτήτη από κάθε δικαίωμα επί του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια το κράτος, οι δήμοι κ.λπ., εξακολουθούν να εισπράττουν τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές από τους φερομένους ως ιδιοκτήτες.

Μνήμες Κατοχής

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη γραμμή της μείωσης της αξίας των ακινήτων. Στις αιτήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού, επικαλούνται μειονεκτήματα των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με αυτή την τακτική ουσιαστικά οι τράπεζες αφ' ενός ρίχνουν την τιμή του ακινήτου, αφ' ετέρου διώχνουν τους επίδοξους αγοραστές, αφού ακίνητο με πολεοδομική υπέρβαση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ο λόγος είναι ότι ουδείς μηχανικός θα δεχθεί να παρανομήσει και να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, τις οποίες όμως η τράπεζα έχει ανκοινώσει στη διαδικασία εκπλειστηριασμού με επίσημο τρόπο.

Αρμόδιοι παράγοντες παρακολουθούν τις εξελίξεις, θέτουν το ερώτημα εάν αυτή η πρακτική που ακολουθείται από τις τράπεζες, με την ιδιότυπη αχρήστευση εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων ώστε να μην μπορούν να μεταβιβαστούν εξαιτίας πολεοδομικής υπέρβασης, εξυπηρετεί το στόχο μείωσης της τιμής του, για να το αποκτήσουν οι ίδιες σε εξευτελιστική τιμή.

Οι ίδιοι παράγοντες θυμίζουν ότι «το φαινόμενο να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για ένα καρβέλι ψωμί γινόταν από τις τράπεζες και στη γερμανική Κατοχή του 1941, αλλά μετά την Κατοχή, τα εκποιηθέντα με αυτές τις μεθόδους ακίνητα διά νόμου αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους».

Προτάσεις

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απαξίωσης και εκποίησης των ακινήτων λόγω πολεοδομικών υπερβάσεων, τεχνικοί και οικονομικοί παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα προτείνουν:

1 Για τα δεσμευμένα ακίνητα να μην ισχύει προθεσμία τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων μέχρις εκκαθαρίσεως του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

2 Τα προσημειωμένα ακίνητα και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε καθεστώς πλειστηριασμού, θα πρέπει οι πλειστηριάζοντες, τράπεζες ή άλλοι φορείς που κεφαλοποιούνται υπέρμετρα, να τακτοποιούν πρώτα τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν, αφού δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση.

3 Οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρήσεις που τα ακίνητά τους βρίσκονται υπό πλειστηριασμό να μην υποχρεούνται σε εξόφληση φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, αλλά αυτές τις επιβαρύνσεις να τις αναλαμβάνουν οι πλειστηριάζοντες προκειμένου να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός.

4 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν στο Ε9 ότι το ακίνητο δεν τους ανήκει πλέον, με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τα ακίνητα να χρεώνονται στους πλειστηριασμούς.

Εργασία στο εξωτερικό

Τέλος στην αγωνία των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό επιχειρούν να βάλουν οι ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Πρόσφατα, ξεκίνησε μια εκστρατεία με σύνθημα «Hire a Greek» (προσέλαβε και εσύ έναν Έλληνα) από επιχειρηματίες συμπατριώτες μας του εξωτερικού. Σκοπός της είναι η απορρόφηση ανέργων από τη χώρα μας σε εταιρίες εκτός συνόρων.

Αν είσαι, λοιπόν, και εσύ άνεργος ή εργαζόμενος που αναζητάς ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και νοιώθεις έτοιμος να μετακινηθείς στο εξωτερικό μπορείς να καταθέσεις το βιογραφικό σου online στην ιστοσελίδα www.hireagreek.com. Μέσα από το συγκεκριμένο portal έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις, από μία μεγάλη λίστα επαγγελματικών κλάδων, τη δουλειά που σου ταιριάζει.

Βέβαια, οι ειδικότητες που ζητούνται ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Στην Αμερική και τον Καναδά, για παράδειγμα, υπάρχουν ανοιχτές θέσεις για web designers, στελέχη εξειδικευμένα στην πληροφορική και τον προγραμματισμό, οικονομολόγους, αλλά και ερευνητές σε πανεπιστημιακά κέντρα. Ενώ στην Αυστραλία οι ευκαιρίες απασχόλησης αφορούν κυρίως μηχανικούς και οικοδόμους.

Όμως το site www.hireagreek.com προσφέρει και δουλειές εξ αποστάσεως σε συγκεκριμένες ειδικότητες (μοντέρ, μεταφραστές, σχεδιαστές web, κ.α.) για όσους δεν θέλουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα.

Εργασία στις ΗΠΑ
Το USAFIS.org αποτελεί τη #1 σελίδα παγκοσμίως που προσφέρει μεταναστευτικές υπηρεσίες για τις ΗΠΑ μέσω της ετήσιας κλήρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για χορήγηση πράσινης κάρτας. Η συμμετοχή στην κλήρωση είναι δωρεάν, ενώ o οργανισμός USAFIS αναλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες: υποβολή αιτήσεων, έλεγχος στοιχείων, σωστή συμπλήρωση εντύπων και έγκαιρη αποστολή των εντύπων στη σωστή διεύθυνση. Ο οργανισμός USAFIS φροντίζει να μην παρουσιαστούν προβλήματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίτε για να λάβετε μέρος στην κλήρωση.
Κάντε αίτηση εδώ

* Ο οργανισμός Usagc προσφέρει μεταναστευτικές υπηρεσίες για τις ΗΠΑ μέσω της ετήσιας κλήρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για χορήγηση πράσινης κάρτας.
Κάντε αίτηση εδώ

Νέες θέσεις εργασίας στο eisodima.gr
Το eisodima.gr δημοσιεύει σε τακτική βάση αναρτήσεις με νέες θέσεις εργασίας που μπορείτε να βρείτε και ανατρέχοντας στη θεματική ενότητα ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σχέδιο για απασχόληση 400.000 ανέργων με μισθό 470 ευρώ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόικας. Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.

Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόικας με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως ένα βαθμό έρχεται να παραβιάσει... ανοιχτές πόρτες, καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.

Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στη θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τι προβλέπει το ν/σ για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ

Την απελευθέρωση ορισμένων υπεραστικών δρομολογίων τα οποία θα ανατίθεται σε ανάδοχους ύστερα από σχετική αίτηση και θα διαμορφώνουν ελεύθερα την τιμολογιακή τους πολιτική προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ που αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε κερδοφόρες και άγονες, αλλά και την κατάτμηση τους σε τρεις κατηγορίες κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια από τις οποίες κάποιες θα είναι επιδοτούμενες, άλλες με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και άλλες απελευθερωμένες (συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με συγκοινωνιακούς κόμβους) με ταυτόχρονη απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει το καθορισμό των διαδικασιών ανάθεσης του υπεραστικού έργου με τρόπο σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Οι συμβάσεις με τους αναδόχους που θα υπογράφονται με το Δημόσιο θα είναι έως δεκαετούς διάρκειας. Το κράτος που μέχρι τώρα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα ΚΤΕΛ, στο εξής θα μπορεί να επιβάλει πλαφόν μόνο στα εισιτήρια των γραμμών που θα βγαίνουν σε διαγωνισμό. Αυτό θα γίνεται μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού φορέα εποπτείας και ελέγχου. Το σχέδιο για την απελευθέρωση των σημερινών υπεραστικών οδικών συγκοινωνιών προβλέπει την οργάνωσή εταιρικών σχημάτων, τα οποία θα μπορούν να μετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάθεση δρομολογίων ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανά την Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.

Οι κατηγορίες
Το νέο σχέδιο οργανώνεται σε επίπεδο περιφέρειας και με βάση γεωγραφικά κριτήρια προβλέπει το διαχωρισμό των γραμμών σε τρεις κατηγορίες: Τις άγονες γραμμές με επιδότηση, τις γραμμές χωρίς επιδότηση και τις απελευθερωμένες γραμμές.

Ειδικότερα:

1. Αγονες και επιδοτούμενες: Υποχρέωση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης και αποζημίωση.

2. Γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης χωρίς αποζημίωση.

3. Απελευθερωμένες γραμμές όπου μπορεί να διεκδικεί ο οποιοσδήποτε. Στις απελευθερωμένες γραμμές η τιμολογιακή πολιτική και τα εισιτήρια θα διέπονται από τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Κατηγορία 1η: Οι γραμμές με επιδότηση είναι αυτές που θα συνδέουν κάθε τοπική και δημοτική ενότητα με το πλησιέστερο γεωγραφικό κέντρο μιας δημοτικής ενότητας. Σ΄ αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι γραμμές που εκτελούνται είτε με αστική είτε με δημοτική συγκοινωνία. Θα είναι γενικά γραμμές με μικρό μήκος διαδρομής, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τις υφιστάμενες συγκοινωνιακές συνδέσεις, καθώς σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω ότι κρίνονται οικονομικά ασύμφορες.

Κατηγορία 2η: Για τις γραμμές χωρίς αποζημίωση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης θα γίνονται οι εξής συνδέσεις:

Οι δημοτικές ενότητες με τα κέντρα των καλλικρατικών δήμων και στη συνέχεια με τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων δηλαδή το υφιστάμενο ενδονομαρχιακό δίκτυο. Επίσης εξασφαλίζει τις συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων εντός κάθε περιφέρειας.

Τα κέντρα των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κατηγορία 3η: Αφορούν τις διαπεριφερειακές συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων καθώς και κέντρα περιφέρειας που δεν συνδέονται σήμερα εξαιρουμένων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αφού αυτές περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία. Οι γραμμές αυτές παρέχονται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Διαδικασίες Ανάθεσης
Στις δύο πρώτες κατηγορίες υπηρεσιών η ανάθεση γίνεται μέσω διαγωνισμών, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις η ανάθεση θα μπορεί να γίνει και απευθείας εφόσον όμως η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή εφόσον η σύμβαση αφορά εκτέλεση μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χλμ. Η ανάθεση θα γίνεται με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς και αφού έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα των φορέων.

Οι αρχές που θα προχωρούν στην ανάθεση των συμβάσεων θα είναι οι περιφερειακές διοικήσεις και θα εξετάζουν κριτήρια όπως ο όγκος μεταφορικού έργου, το κόστος των υπηρεσιών σε σχέση με την τιμή, η ποιότητα του μεταφορικού έργου (στόλος, οχήματα, κ.λπ,.). Οι γραμμές αυτές σχεδιάζονται και ορίζονται από την Περιφέρεια βάσει των κριτηρίων που θέτει η Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή, η οποία συστήνεται για το σκοπό αυτό.

Απελευθερωμένες γραμμές
Οι απελευθερωμένες γραμμές καθορίζονται γεωγραφικά από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή ώστε να καλύπτονται οι διαπεριφερειακές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν εκτός από συνδέσεις μεταξύ των αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους όπως λιμάνια, αεροδρόμια, κ.λπ.

Παράλληλα η Αρχή θα μπορεί να εξετάζει οποιαδήποτε άλλη πρόταση σύνδεσης των αστικών κέντρων διαφορετικών περιοχών μεταξύ τους. Η έναρξη λειτουργίας της γραμμής γίνεται με την υποβολή αίτησης φακέλου η οποία εξετάζεται από την Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία εκδίδει την προβλεπόμενη άδεια με διάρκεια ισχύος έως πέντε έτη.

Ο ρόλος της Ανώτατης Συγκοινωνιακής Αρχής συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή με σκοπό τον καθορισμό των γραμμών των δύο πρώτων κατηγοριών που εισηγείται η περιφέρεια. Ταυτόχρονα καταρτίζει τα πρότυπα τεύχη των διαγωνισμών για τις υπηρεσίες αποκλειστικού δικαιώματος με ή χωρίς αποζημίωση. Η ανώτατη συγκοινωνιακή αρχή αναλαμβάνει ουσιαστικά τη διαμόρφωση του πλαισίου των υπεραστικών συγκοινωνιών, αλλά και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την οργάνωση τους, όπως τιμολογιακή πολιτική, υποδομές, κ.λπ.

Αττική
Τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής θα προκαλέσει η υλοποίηση του νόμου για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ καθώς στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προβλέπεται ότι τα ΚΤΕΛ θα ενταχθούν στο σύστημα επιδότησης διεκδικώντας κομμάτι της πίττας που μέχρι σήμερα παίρνουν μόνο οι συγκοινωνιακοί φορείς.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδοτούμενες γραμμές δεν θα πρέπει να εκτελούνται είτε από αστική είτε από δημοτική συγκοινωνία με πολλές γραμμές στην Αττική να οδηγούνται σε εγκατάλειψη. Σημειώνεται ότι σήμερα παρατηρείται κάλυψη γραμμών εκτός του κέντρου της Αθήνας τόσο από τα ΚΤΕΛ όσο και από τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Ο νόμος Ρέππα για τις συγκοινωνίες, ο οποίος τελικά δεν εφαρμόστηκε προέβλεπε τις συμπράξεις των ΚΤΕΛ με την τότε ΕΘΕΛ. Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν την «σύμπραξη » αυτή αναγκαία προκειμένου να πάψει η αλληλοκάλυψη περιοχών εκτός κέντρου. Στην περίπτωση αυτή η ΟΣΥ θα μείωνε σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα καθώς οι μεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν σήμερα πολλές λεωφορειακές γραμμές δημιουργούν μεγάλες δαπάνες τόσο σε προσωπικό όσο και υπερωριακή απασχόληση αλλά και καύσιμα.

Την ίδια στιγμή τα ΚΤΕΛ θα σταματούσαν να εισέρχονται στον αστικό κλοιό δημιουργώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα.



Με μακρά ιστορία από το 1952

Τα ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων) είναι ιδιότυπες μεταφορικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν όλες τις δημόσιες τακτικές οδικές μεταφορές της χώρας μας (εκτός των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και τμήματος της Ρόδου). Με τον Νόμο 2119/1952 δημιουργήθηκαν τα ΚΤΕΛ σε κάθε νομό, με ορισμένη για κάθε ένα ΚΤΕΛ δικαιοδοσία και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, κατόπιν αδείας από την πολιτεία, εκτελούσαν συγκοινωνία και κάλυπταν τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια με το ΝΔ 102/1973 παίρνουν τη μορφή των ΚΤΕΛ, που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες και ακολούθως με τον Νόμο 2163/2001, θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΤΕΛ τα οποία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες.

Το ΚΤΕΛ αποτελεί από τον νόμο ηθελημένη (αναγκαστική) κοινή διοίκηση και διαχείριση περισσότερων ατομικών ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή θεωρείται μια κατηγορία «αναγκαστικού συνεταιρισμού» με κύριο οργανωτικό χαρακτηρισμό την ιδιοκτησία των λεωφορείων να ανήκει στους ιδιοκτήτες μετόχους και η χρήση στο νομικό πρόσωπο του ΚΤΕΛ Α.Ε. το οποίο είναι αρμόδιο για την οργάνωση της μεταφοράς των επιβατών.

Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 62 ΚΤΕΛ, που εξυπηρετούν το σύνολο της χώρας. Κάθε νομός έχει το δικό του ΚΤΕΛ με ορισμένο έργο, δηλαδή συγκεκριμένες γραμμές. Τα ΚΤΕΛ, αν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τελούν υπό την άμεση εποπτεία του κράτους, το οποίο καθορίζει τις τιμές των εισιτηρίων.

Ενοποιημένος σταθμός
Σε τροχιά ...υλοποίησης έχει μπει και ο ενοποιημένος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα όπου πρόκειται να μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων.

Το Μάιο του 2012 υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ το δήμο Αιγάλεω, και την ηγεσια των ΚΤΕΛ. Στόχος η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων και ο οποίος θα δώσει παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Επιδίωξη είναι ο νέος σταθμός να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, Ι.Χ., ταξί). Το έργο αυτό αποτελεί κατ' ουσίαν ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει μέσω διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και ιδιωτών (παραχωρησιούχος).

Σήμερα η επιβατική κίνηση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε αναχωρήσεις και αφίξεις, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 την ημέρα. Εκτιμάται όμως ότι με τη μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό, αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τλ.), θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες ημερησίως, τροφοδοτώντας και το μετρό.

Τα επτά σημεία του νομοσχεδίου
1. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 62 ΚΤΕΛ με στόλο 4.199 λεωφορείων.
2.Με το σχέδιο νόμου το υπεραστικό έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.
3.Οι γραμμές που χαρακτηρίζονται άγονες και σήμερα δεν εκτελούνται γιατί είναι οικονομικά ασύμφορες, θα επιδοτούνται και θα ανατίθενται με διαγωνισμό.
4.Οι γραμμές που υλοποιούνται σήμερα και αφορούν κυρίως τις συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανατίθενται επίσης με διαγωνισμό.
5.Οι γραμμές που απελευθερώνονται είναι οι διαπεριφερειακές συνδέσεις και οι συνδέσεις με λιμάνια και αεροδρόμια και θα ανατίθεται με αίτηση του ενδιαφερομένου.
6.Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα λαμβάνουν άδειες διάρκειας έως δέκα έτη, ενώ οι απελευθερωμένες γραμμές άδεια ισχύος έως πέντε έτη.
7.Συστήνεται Ανώτατη Συγκοινωνιακή Αρχή η οποία θα εκδίδει τις άδειες των γραμμών που απελευθερώνονται.

(Πηγή: Ημερησία)

Ποιές επιχειρήσεις-εταιρείες δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους...

Ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις που καθυστερούν πολλούς μήνες να πληρώσουν τους εργαζομένους είναι οι εξής:
















ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ (μήνες)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Ερρίκος Ντυνάν» 10 950
Ίδρυμα Ερυθρού Σταυρού 10 570
ΕΑΣ-ΕΑΒ-ΕΛΒΟ 2 1000
Ιντεραμέρικαν7 300
Ναυπηγεία Ελευσίνας 2 (έναντι από Σεπτέμβριο 2010) 700
Alex Pak 8 150
Fokas (αίτηση για άρθρο 99) 5-8 80
ΜΕΒΓΑΛ 3 500
ΑΓΝΟ 6 430
NEOSET6 110
ΣΕΛΜΑΝ (Χαλκίδα) 4 + δώρο Χριστουγέννων 174
Μηχανική 15 50
Σούπερ Μάρκετ Γαληνός (Χαλκίδα) 5 350
ΙΝΤΕΡΚΕΜ - Νεοχημική 7 190
Fintexport 13 100
Κανάκης 3 150
Σούπερ Μάρκετ Extra 3 200
Εργοστάσιο Ακκάς - Κομοτηνή 4 100
Euromedica 5-7 3000

Επίσης, δουλεύουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο "Hondos" στην Ομόνοια, στις κλινικές «Ακεσώ» Βόλου και «Άγιος Δημήτριος» Σερρών, οι 700 υπάλληλοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και χιλιάδες εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Ακόμη, πολλοί εργοδότες οφείλουν δώρα και επιδόματα, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Μήτσης που οφείλει από πέρυσι (2012) επιδόματα στους εργαζόμενους των 8 ξενοδοχείων του στη Ρόδο.

Πηγή: Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα της Κυριακής»

Υπεγράφη η σκανδαλώδης σύμβαση ΔΕΗ – ΓΕΚ Τέρνα

Υπεγράφη το Σάββατο η σκανδαλώδης σύμβαση ΔΕΗ – ΓΕΚ Τέρνα για την μελέτη και κατασκευή της 5ης μονάδας του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ Γεωργιος Περιστερης, σε ειδική εκδήλωση στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Στην τελετή υπογραφής την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Δ. Μακεδονίας, στελέχη και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, κ.α.

«Η μονάδα 5 μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατά αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 δις ευρώ, που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ζερβός.

«Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει. Για την Ελλάδα, που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα» υπογράμμισε στην ομιλία του, ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι «συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα», τον αγώνα για την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου τόνισε ότι ο σχεδιασμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα είναι ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή ενός «ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου», που παράλληλα εξελίσσει τη Δ. Μακεδονία, εκτός από σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε «όχημα ισχυρής ανάπτυξης» για όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η νέα μονάδα, αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, προβλέπεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.

ΠΗΓΗ

Ο Σαμαράς θα είναι αυστηρός με ... τον εαυτό του

“ Το ανέκδοτο της χρονιάς: Ο Σαμαράς δεν θέλει την Ελλάδα ... γονατισμένη ”
Periodista 
«Θα είμαστε αυστηροί με όσους εμποδίζουν την προσπάθεια και θέλουν την Ελλάδα “γονατισμένη”» δήλωσε σε εβδομαδιαία εφημερίδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Προφανώς ο κύριος Σαμαράς θα εννοεί τον εαυτό του. Αφού είναι ο ίδιος και η καθ' υπόδειξιν από το Βερολίνο πολιτική που ακολουθεί εκείνος και και η κυβέρνησή του που γονατίζουν τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του οικοδομούν το αυταρχικό κράτος της Δεξιάς.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του ξεπουλάν τη δημόσια περιουσία.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του ακολουθούν κραυγαλέα υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του μετατρέπουν την Ελλάδα σε εργασιακό κάτεργο, σε Ειδική Οικονομική Ζώνη και έναν υπερήφανο λαό σε σκλάβο.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, εκτελούν πιστά τις εντολές του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, των Βρυξελλών και άλλων υπερεθνικών κέντρων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του αυξάνονται οι αυτοκτονίες, νέα παιδιά πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να ζεσταθούν και η ανεργία καλπάζει σε ποσοστά που θα φέρουν κοινωνική έκρηξη.

Αυτός και η παρέα του γονατίζουν έναν λαό.


Το ελάχιστο αριθμητικά κοινό της συνιστώσας "Πολιτική Άνοιξη" (καμιά χιλιάρα άτομα σε όλη την Ελλάδα) μπορεί να τον πιστεύει. Ο ελληνικός λαός όχι. 

Ευτυχώς, για όσους γνωρίζουν, ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει. Για να ανασάνει ο ελληνικός λαός καθαρό αέρα.
 

Η Θεσσαλονίκη στέλνει το μήνυμα: «Χούντα, ΕΛΑΣ, Αντώνης Σαμαράς»












“ Ξεσηκώνεται ο λαός ενάντια σε μία κυβέρνηση που καταστρέφει την χώρα  ”

Ταυτόχρονα ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η πορεία, στην οποία συμμετέχουν μαθητές, καθηγητές, σπουδαστές του ΑΤΕΙΘ και φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ κατά του σχεδίου «Αθηνά» και για τα προβλήματα της παιδείας.

Το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης είναι "Χούντα, ΕΛΑΣ, Αντώνης Σαμαράς".



Δείτε το video της μεγαλειώδους πορείας που ακολουθούν, από το thestival.gr, το alterthess.gr και το thesstoday.gr 

 

  

 

 

ΠΗΓΗ

Μείωση μετακινήσεων με τρένο

Περιορισμένη κάμψη 4% στην επιβατική κίνηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδίδεται στη συνολική μείωση των μετακινήσεων. 
 
Ο σημαντικός αριθμός μετακινουμένων που κέρδισε την περασμένη χρονιά το τρένο φαίνεται ότι διατηρείται παρά τη μικρή μείωση, με τον ημερήσιο αριθμό επιβατών να παραμένει στα επίπεδα των 5.000 επιβατών περίπου. 
 
Η μικρή κάμψη ωστόσο έχει θορυβήσει την εταιρεία, η οποία
αναζητεί τρόπους αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας. «Μεγάλο μέρος των επιβατών μας είναι πλέον άνεργοι, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κινητικότητά τους και η οικονομική δυνατότητα που διαθέτουν να ταξιδέψουν», δηλώνουν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ετσι, υπάρχει η σκέψη από την πλευρά της εταιρείας ακόμη και για παροχή μειωμένων εισιτηρίων –σε όσες αμαξοστοιχίες παρατηρούνται κενές θέσεις– σε ανέργους, χωρίς η έκπτωση αυτή να επιδοτείται από κάποιο φορέα (π.χ. υπουργείο Εργασίας), αλλά αποκλειστικά με πρωτοβουλία της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη μείωση στην κίνηση Ιανουαρίου 2013 παρατηρήθηκε στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη και σε μικρότερο βαθμό στον προαστιακό της Αθήνας. Ο άξονας Αθήνα - Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί ημερησίως 5.000 επιβάτες, ο προαστιακός της Αθήνας 30.000 επιβάτες, ενώ εντυπωσιακή κίνηση εμφανίζει ο προαστιακός της Πάτρας, ο οποίος μετακινεί 7.000 επιβάτες κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο.
Τι πρόκειται να γίνει

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της παρεχόμενης υπηρεσίας η εταιρεία προγραμματίζει τη διασφάλιση ενός άνετου ταξιδιού σε επίπεδο υποδομών. Αμεσα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι καθαρισμοί τόσο μέσα στους συρμούς όσο και σε επίπεδο τροχαίου υλικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί έμφαση στην εικόνα των συρμών, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα βανδαλισμού με βαψίματα εξωτερικά και εσωτερικά. «Θα προσπαθήσουμε να καθαρίζουμε και να ξεβάφουμε τους συρμούς όσο συχνότερα γίνεται, ώστε να παράσχουμε μια πιο ευχάριστη αισθητικά εμπειρία ταξιδιού», εξηγούν στελέχη της εταιρείας.
Παράλληλα, πρόκειται να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες κυλικείου, ενώ θα τοποθετηθούν σταδιακά στα κυλικεία και στη συνέχεια στα βαγόνια της Α΄ θέσης οθόνες με ψυχαγωγικό υλικό. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των σταθμών στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με οθόνες στις οποίες θα αναρτάται πληροφοριακό υλικό, ενώ στους ίδιους σταθμούς προγραμματίζεται και η επέκταση της χρήσης δωρεάν Wi-Fi (σύνδεση με το Διαδίκτυο). Στόχος των κινήσεων αναβάθμισης είναι η προσέλκυση ενός νέου κοινού, όχι του παραδοσιακού, καθώς το τρένο θα πρέπει πλέον να γίνει εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. «Θέλουμε να διοχετεύσουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε κάθε κανάλι πώλησης. Οπου πωλούνται αεροπορικά εισιτήρια, για παράδειγμα, να έχει ο πελάτης την εναλλακτική να διαλέξει ένα σιδηροδρομικό εισιτήριο», επισημαίνουν παράγοντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η υπηρεσία Τραινοταξί αναμένεται να επεκταθεί εκτός από τη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και την Κατερίνη, ενώ προγραμματίζεται άμεσα και η δημιουργία εφαρμογών για έξυπνα κινητά που θα παρέχουν πληροφορίες.

Πρόστιμο 620 εκατ. δολαρίων σε 12 τράπεζες

Η αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 620 εκατ. δολαρίων σε δώδεκα τράπεζες για χειραγώγηση των επιτοκίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην ιστορία της χώρας.

Η Garanti Bank ήταν αυτή στην οποία επιβλήθηκε το βαρύτερο πρόστιμο, 213 εκατ. λίρες. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Εργκιούν Εζέν, δήλωσε ότι το πρόστιμο είναι υπερβολικά υψηλό.

"Ο τραπεζικός τομέας είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς, δεν καθορίζουμε κανένα επιτόκιο από κοινού" αθέμιτα, είπε ο Εζέν. "Θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση", πρόσθεσε.

Ο φορέας ελέγχου του ανταγωνισμού είχε αρχίσει έρευνα το Νοέμβριο του 2011. Οι τράπεζες κατηγορούνταν ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τις αυξήσεις επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες και τις προμήθειες και τα τέλη για τις υπηρεσίες καρτών.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο Ανταγωνισμού δεν κατηγόρησε τις τράπεζες ότι συνέστησαν καρτέλ, ενώ επισήμανε ότι τα πρόστιμα ήταν αρκετά χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν ορισμένα στελέχη της βιομηχανίας—είχε γίνει λόγος ακόμα και για πρόστιμα ύψους 2 δισεκ. δολαρίων. Ο φορέας εξήγησε ότι θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα ως και 10% επί των εσόδων των τραπεζών.

Τελικά τα πρόστιμα κυμάνθηκαν από ένα 0,3% ως και 1,5%. Τα μέλη του Συμβουλίου "διαφώνησαν (. . .) για το εάν συστάθηκε καρτέλ και έτσι τα πρόστιμα ήταν χαμηλότερα", εξήγησε στέλεχος του φορέα μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην Akbank επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Yapi Kredi πρόστιμο 150 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Ζιraat Βank πρόστιμο 148 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, και στην Isbank πρόστιμο 147 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Οι άλλες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι Denizbank, Finansbank, ING Bank and TEB, η θυγατρική της HSBC στην Τουρκία, η Halkbank και η Vakifbank.

Κόβεται στα δύο το εφάπαξ από το 2014

Κόβεται στα δύο το εφάπαξ από το 2014 και έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα ως 15%, καθώς ο υπολογισμός του με βάση τις ατομικές μερίδες των εισφορών που έχουν καταβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι καθ'όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είναι αδύνατον να προχωρήσει, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του υπουργείου.
Στο ανεπίσημο έγγραφο αναφέρεται ότι η διαδικασία για την αναζήτηση των εισφορών που πλήρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χαώδης και αν ξεκινήσει σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί αλλά πόσο θα είναι αξιόπιστη καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπάστηκαν ή υπήρξαν μετακλητοί, για παράδειγμα, είχαν και άλλες αποδοχές, που θα έπρεπε να τις καταγράψουν στην ατομική μερίδα των εισφορών τους για το εφάπαξ οι υπηρεσίες στις οποίες υπήρξαν αποσπασμένοι ή μετακλητοί.
Με το νέο μοντέλο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπολογισμός του εφάπαξ θα πιάνει δύο περιόδους, ενώ θα διαχωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες. Τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000 και τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά.
Έτσι, μελετάται ο διπλός υπολογισμός του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2014 ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2001 θα παίρνουν εφάπαξ βάσει ατομικών εισφορών, καθώς ο χρόνος ασφάλισης για την πλειονότητα των ασφαλισμένων μετά το 2001 τηρείται ηλεκτρονικά.
Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 να αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων.
-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2013
-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1η/1/2014 και εφεξής.
Το νέο σύστημα θα έχει εξαρχής καθορισμένο ποσοστό μείωσης και όπως είναι γνωστό, γίνεται λόγος για νέο κούρεμα 10% με 15%

Εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων

Εγκλωβισμένοι είναι 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο τους και βρίσκονται υπό την απειλή κατάσχεσης ή το σπίτι του έχει ήδη κατασχεθεί, όμως ταυτόχρονα δεν μπορούν να πουλήσουν το σπίτι τους, καθώς διαθέτει παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο ή μικροπαραβάσεις.
Όπως γράφει η "Ελευθεροτυπία" το κύμα των κατασχέσεων ακινήτων έρχεται σε σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιχειρήσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης πολεοδομικών υπερβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η παγίδα απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει αυστηρό το νόμο και δεν επιτρέπει καμία πώληση ακινήτου με παρανομία αν αυτό δεν έχει μπει σε τακτοποίηση. Όμως αν το ακίνητο είναι σε διαδικασία κατάσχεσης τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην τακτοποίηση του ημιυπαίθριου... Έτσι είναι εγκλωβισμένος.
Αναλυτικά
Η προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η επιθετική τακτική που αναπτύσσουν οι τράπεζες για τα ακίνητα με μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκδηλώνεται ως εξής:
-Η πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2010 νόμους τακτοποίησης..
Επιπροσθέτως, προκειμένου να υπάρξει πίεση εφαρμογής του μέτρου των νομιμοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί όροι για οποιαδήποτε δικαιοπραξία για ακίνητα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), αν αυτά δεν είναι καθ' ολοκληρίαν νόμιμα ή τουλάχιστον δεν έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες τους σε τακτοποίηση οιασδήποτε πολεοδομικής, μικρής ή μεγάλης, παράβασης.
Στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις των ακινήτων που απειλούνται ή ήδη βαρύνονται με προσημειώσεις από τρίτους και τράπεζες, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, οι ιδιοκτήτες τους, καθώς δεν είναι κύριοι των ακινήτων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμές των σχετικών προστίμων.
Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποξενώνουν τον ιδιοκτήτη από κάθε δικαίωμα επί του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια το κράτος, οι δήμοι κ.λπ., εξακολουθούν να εισπράττουν τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές από τους φερομένους ως ιδιοκτήτες.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη γραμμή της μείωσης της αξίας των ακινήτων. Στις αιτήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού, επικαλούνται μειονεκτήματα των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με αυτή την τακτική ουσιαστικά οι τράπεζες αφ' ενός ρίχνουν την τιμή του ακινήτου, αφ' ετέρου διώχνουν τους επίδοξους αγοραστές, αφού ακίνητο με πολεοδομική υπέρβαση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.
Ο λόγος είναι ότι ουδείς μηχανικός θα δεχθεί να παρανομήσει και να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, τις οποίες όμως η τράπεζα έχει ανκοινώσει στη διαδικασία εκπλειστηριασμού με επίσημο τρόπο.