EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών



Σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις διευθύνσεων του υπουργείου. Τις αλλαγές στο οργανόγραμμα εποπτεύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο φέρεται να ζητά την κατάργηση όσον το δυνατόν περισσότερων διευθυντικών θέσεων, αλλά και υπηρεσιακών μονάδων, προκειμένου να περιορισθούν οι οργανικές θέσεις, αλλά και το λειτουργικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί εντός των ημερών σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως κ. Αντ. Μανιτάκη και το Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και οι εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετηθούν προσεχώς.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν η υπαγωγή του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και ο αριθμός των υπό συγχώνευση διευθύνσεων του υπουργείου.
Ενδεικτικά, με τις προωθούμενες αλλαγές:
-Παραμένει η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος (Δ12) η οποία απορροφά τη Διεύθυνση Φ.Π.Α. (Δ14) και τη Διεύθυνση Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων (Δ15).
-Η Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Δ16) παραμένει αυτοτελής (ενδέχεται να απορροφήσει τη Διεύθυνση Τελών και Ειδικών Φορολογιών) όπως και η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου (Δ13).
-Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων αναμένεται να καταργηθεί.
Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που εξετάζεται στη Βουλή και σε συμμόρφωση με τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις σχετικά με την επαυξημένη αυτονομία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εμπεριέχεται διάταξη με την οποία ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων καθίσταται αρμόδιος να εκδίδει τις αποφάσεις για την εσωτερική αναδιάρθρωση και τη διοικητική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη συνακόλουθη επαύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς της ως προς τη συλλογή των φόρων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η ειδικότητα του Κτηματικού από τον κλάδο των Εφοριακών και οι οργανικές θέσεις των Εφοριακών υπαλλήλων που έφεραν τη συγκεκριμένη ειδικότητα προστίθενται στο σύνολο των οργανικών θέσεων των Εφοριακών υπαλλήλων χωρίς ειδικότητα.

Φρένο έβαλε το Ειρηνοδικείο στις τράπεζες για χρέη δανειολήπτριας

Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε πολύτεκνη νοσηλεύτρια από τα Χανιά. Το αρμόδιο δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, που είναι εν ισχύ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής το 2018.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, το δικαστήριο απαγόρευσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η ίδια είχε οφειλές, να παρακρατούν περισσότερα από 70 ευρώ και 30 ευρώ μηνιαίως, αντίστοιχα από τις αποδοχές της.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η γυναίκα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών -δύο έγγαμα και δύο άγαμα και άνεργα, τα οποία διαμένουν μαζί της.

Βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγο της και επειδή το ένα έγγαμο τέκνο της πάσχει από την επάρατη νόσο, η οικονομική της κατάσταση επιβαρύνθηκε με έξοδα που δεν καλύπτονται από το φορέα υγειονομικής της περίθαλψης.

Είναι χρεωμένη σε τρεις τράπεζες και σε ένα ταμείο. Το συνολικό της χρέος φτάνει τα 47.441 ευρώ. Διαθέτει ένα σπίτι, ως κύρια κατοικία και ένα άλλο ακίνητο χαμηλής εμπορικής αξίας και το ετήσιο εισόδημά της έχει φθάσει στα 16.022,05 ευρώ, έχοντας υποστεί μείωση από το 2009 στις αποδοχές της ως δημόσιος υπάλληλος πλέον ποσοστού 40%.

Η εν λόγω δανειολήπτρια μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με την συνδρομή της οποίας κατέβαλε προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τους πιστωτές της, με προτάσεις σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα της δανειολήπτριας, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές, πράγμα που η δανειολήπτρια πέρασε στο επόμενο βήμα του Ν.3869/2010, καταθέτοντας αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησης και ζητώντας:

α) να περιοριστεί το ποσό των δόσεων στο συνολικό 105 ευρώ το μήνα, προς όλες τις τράπεζες

β) να τύχει προστασίας εξαίρεσης ρευστοποίησης η πρώτη της κατοικία

γ) Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν το ποσό των 417,5 ευρώ μηνιαίως καταβληθείσες αποδοχές της εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Η με ημερ.7/1/2013 διαταγή του ειρηνοδίκη Χανίων όχι μόνο προσέφερε την αιτούμενη οικονομική ανάσα στην δανειολήπτρια, καθώς απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν περισσότερο των 70 ευρώ και 30 ευρώ μηνιαίως, αντίστοιχα από τις αποδοχές της δανειολήπτριας, αλλά ανοίγει τον δρόμο, σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αφήνοντας πίσω τις φοβίες που τεχνηέντως τους περνούν κάποιοι.

Πηγή: prismanews.gr

Δε μεταφέρουν μαθητές τα ΚΤΕΛ σε έξι νομούς

Διερεύνουν οι επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ διαφόρων νομών το μέτρο της αναστολής της μεταφοράς μαθητών.

Το ένα μετά το άλλο τα ΚΤΕΛ της χώρας αναστέλλουν επ' αόριστον την κοινωνική τους δράση, εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων για τη σχολική χρονιά 2011-2012, αλλά και της απόφασης για περικοπή 20% στη δαπάνη των μαθητικών δρομολογίων που έχουν ήδη εκτελεστεί.

Από τις αρχές της εβδομάδας δε μεταφέρουν μαθητές τα ΚΤΕΛ των νομών Σερρών και Κοζάνης και στο χορό μπήκαν και τα ΚΤΕΛ Γρεβενών, Καστοριάς, Μεσσηνίας και Αργολίδας.

Χιλιάδες μαθητές δεν μπορούν πλέον να φτάσουν εύκολα στα σχολεία τους και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη

Ανανέωσαν το ραντεβού διαμαρτυρίας για το σχέδιο “Αθηνά”, για την επόμενη Πέμπτη, φοιτητές και σπουδαστές.Το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, καθώς σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια  θα συναντηθούν εκεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας δεν σημειώθηκαν επεισόδια, εκτός από μικροεντάσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν λίγο μετά τις 15:00 ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και αυγά κατά των ανδρών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου.

Επιστρέφουν την Κυριακή οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα

Η Πορτογαλία έδωσε το σύνθημα και η Ελλάδα ακολουθεί. Αποτέλεσμα είναι οι Αγανακτισμένοι να επιστρέφουν στο Σύνταγμα την Κυριακή 10 Μαρτίου.

Με κοινωνικά συνθήματα, όπως "Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!", αναμένεται να δώσουν το "παρών" στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 της Κυριακής και το κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή γίνεται, όπως και τις άλλες φορές, μέσω του Facebook.

Η ημέρα διαμαρτυρίας δεν επελέγη τυχαία. Αντίθετα, συνέπεσε με την άφιξη στη Λισαβόνα του κλιμακίου της τρόικας που ελέγχει την πορεία του πορτογαλικού μνημονίου.

Η συμμετοχή στις πορείες ήταν μαζική. "Ο λαός κυβερνά" ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, υπό τους ήχους του Grandola, Vila Morena, συνθέσεις που είχαν σημαδέψει την "Επανάσταση των Γαρυφάλων" το 1974 και την πτώση της δικτατορίας και είχαν πρόσφατα ακουστεί και στην πορτογαλική Βουλή.

Πριν την Χαλκιδική πέρασε και από την Τουρκία: το «έργο» της Eldorado Gold στο Kisladag

Η ELDORADO GOLD είναι η γνωστή – μεγάλη καναδική εξορυκτική εταιρία, που μαζί με τις επιχειρήσεις του «δικού» μας Μπόμπολα ανέλαβε την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής.
Και καθώς οι Καναδοί δεν είναι και «χθεσινοί», στη συνέχεια δημοσιεύουμε κάποια δεδομένα για το «έργο» της και στη γειτονική χώρα, στην εξόρυξη χρυσού και εκεί.
Το γεγονός
Στις 11 Αυγούστου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στις εγκαταστάσεις εκχύλισης του μεταλλείου χρυσού Κisladag, κοντά στην πόλη Εσμέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η Καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD που λειτουργεί το μεταλλείο χρησιμοποιεί την τοξική και επικίνδυνη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς, απέκρυψε τη διαρροή, ενώ θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό για να προλάβουν να… εκκενωθούν από τη περιοχή τα γύρω χωριά.
Ακολουθεί μεταφρασμένο άρθρο από την τουρκική ιστοσελίδα…
Κίνδυνος από κυάνιο στο Εσμέ
Το μεταλλείο χρυσού που λειτουργεί η ELDORADO GOLD στο Ουσάκ Εσμέ, συνεχίζει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Την Κυριακή – 12 Αυγούστου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η ομάδα, που αποτελούνταν από τον ειδικό Δημόσιας Υγείας Καθ. Δρ Ali Osman Karababa, τον γεωλόγο μηχανικό Tahir Ongur και τον εκπρόσωπο της SOS, Ugur Sümer, επεσήμανε ότι το μεταλλείο δεν έχει φράγμα τελμάτων, και ότι μια ισχυρή μυρωδιά από αμυγδαλέλαιο υπάρχει στον αέρα – υποδεικνύοντας την παρουσία HCN (υδροκυανίου) στην περιοχή.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «αν κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένα σφίξιμο στην αναπνοή και πεπτικά προβλήματα, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σχετίζεται με την παρουσία του υδροκυανίου στην ατμόσφαιρα».
Το μεταλλείο δεν εξέδωσε προειδοποίηση
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι οι αρχές του μεταλλείου δεν είχαν βγάλει καμία ανακοίνωση ή προειδοποίηση ότι υδροκυάνιο είχε διαρρεύσει στην περιοχή.
«Στο σχέδιο διαχείρισης που επισυνάπτεται στο έγγραφο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της επιχείρησης, αναφέρεται σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδοθεί συναγερμός στα χωριά της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να εκκενωθούν».
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν διασπείρει τα τέλματα από τους σωρούς κατά μήκος της κοιλάδας, και ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.
Το 2006, από τις 26 μέχρι 28 Ιουνίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Εσμέ παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα όπως ναυτία, πόνους στο κεφάλι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα των άκρων και ρίγη.
Εκείνη την εποχή, τα δείγματα αίματος από καταγγέλλοντες που είχαν λάβει οι γιατροί της ομάδας Elele είχαν κατασχεθεί από την τοπική διοίκηση. Ωστόσο, κυάνιο εντοπίστηκε σε 9 δείγματα που αναλύθηκαν χωρίς κρατική άδεια.

ETHA.COM.TR

Η κρίση κούρεψε και τα "φακελάκια"!

Λιγότερα και φτηνότερα είναι τα “φακελάκια” στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του μη κυβερνητικού σωματείου “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς” για τη διαφθορά στη χώρα.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας του συγκεκριμένου σωματείου, το εκτιμώμενο μέγεθος της διαφθοράς κατά το έτος 2012 δεν ξεπερνά το μισό δις (υπολογίζεται στα 420 εκατ. ευρώ, έναντι 554 εκατ. ευρώ το 2011), ενώ και ο αριθμός περιστατικών εμφανίζεται μειωμένος, από το 10,2% των νοικοκυριών στο 8,6%.

Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να λαμβάνει τα περισσότερα φακελάκια, με τα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες να παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της μικροδιαφθοράς στο Δημόσιο. Ωστόσο, τα φακελάκια που προορίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες χαρακτηρίζονται από λιτότητα, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τα ποσά μειώθηκαν κατά 12,2% (1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 το 2011).

Από την άλλη πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας, κερδίζει περισσότερα, δεδομένου ότι τα φακελάκια γίνονται πιο “παχυλά” κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ το 2012, έναντι 1.406 το 2011), παρά τη μείωση στον αριθμό των παράνομων δοσοληψιών (2,6% το 2012 έναντι 3,6% 2011).

Σημειώνεται έντονη διαφοροποίηση του φαινομένου της μικροδιαφθοράς στην ελληνική επικράτεια, με τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοπόρο τον Νομό Αττικής (λόγω της συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των δημοσίων υπηρεσιών) και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον “τιμοκατάλογο” της διαφθοράς, πόσο κοστίζουν δηλαδή κατά μέσο όρο τα διάφορα “φακελάκια” σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς”.


Αλλάζει το σύστημα για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών. Από την 1η Ιουλίου θα χορηγείται στους δικαιούχους προκαταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους.
Νέο σύστημα για τις συντάξεις στο Δημόσιο εισάγει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό μειώνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής μέχρι την απονομή της σύνταξης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και παράλληλα προβλέπεται η καταβολή στο μεσοδιάστημα προκαταβολής ίσης με το 50% του βασικού μισθού πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης όπως αναφέρει η εφημερίδα το "Έθνος"
Οι σχετικές διατάξεις περιέχονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο εστάλη εχθές στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.
Προκειμένου να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής για την καταβολή της σύνταξης που φθάνουν έως και τους 18 μήνες στο νομοσχέδιο ορίζεται πως ο μέγιστος χρόνος περιορίζεται στους 6 μήνες ήσ τους 7 σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης. Μέχρι να βγει η σύνταξη οι υπάλληλοι που έχουν υποβάλει στις υπηρεσίες τους αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν ως προκαταβολή το 50% του βασικού τους μισθού ή το 60% για υπαλλήλους με τρία ή περισσότερα παιδιά.

1 στους 5 επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα σταμάτησε να τα χρησιμοποιεί

Από το 2009 και έπειτα, τα μέσα μεταφοράς έχασαν 1 στους 5 επιβάτες.

Σε απόλυτα νούμερα, τα οποία παρουσιάζει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η επιβατική κίνηση του ομίλου ΟΑΣΑ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ) συρρικνώθηκε κατά 167 εκατ. χρήστες από το 2009.

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών ανήλθαν πέρσι στα 684 εκατ. (εκτίμηση), έναντι 851 εκατ. το 2009, ήτοι μείωση 20%. Αντίστοιχα, μεταξύ 2012 και 2011 η πτώση ανήλθε στο 7%. 


Ανά κατηγορία, τρεις είναι οι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επιβατών και ένας που λειτουργεί ενισχυτικά.

Οι παράγοντες που διογκώνουν την συρρίκνωση των χρηστών των μέσων μεταφοράς είναι οι ακόλουθοι:

1. Μείωση διαθέσιμου εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat στα τέλη του 2012, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών τη περίοδο 2009-2011. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε 15,7%, με δεύτερη την Ιρλανδία κατά 9%.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η μείωση του μέσου πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών, την τελευταία τριετία, ανέρχεται στο 50%.

2. Εκτόξευση της ανεργίας. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, με ποσοστό 26,8%, ξεπερνώντας την Ισπανία (26,1%). Μάλιστα, στην Ελλάδα σημειώθηκε, το τελευταίο έτος, και η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας (26,8% από 19,7%).

Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι ζουν 400.000 άνεργοι, κάτι το οποίο σημαίνει λιγότερες μετακινήσεις (π.χ. μετάβαση στο χώρο εργασίας), άρα και πιθανή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

3. Αλλαγές και μειώσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, σε συνδυασμό με την αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου στα 1,4 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, υλοποιήθηκαν 600 προσωρινές και 300 μόνιμες τροποποιήσεις υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ.

Οι τροποποιήσεις αυτές, σε κάποιες περιπτώσεις, οδήγησαν σε νέες γραμμές, αλλά κυρίως επέφεραν συγχωνεύσεις γραμμών, άρα περιορισμό των προσφερόμενων θέσεων. Ανασχετικά λειτούργησε και η αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου, το οποίο από τα 0,8 ευρώ το 2008 έφτασε το 1,4 ευρώ το 2013.


Από την άλλη πλευρά, υπήρξε και ένας παράγοντας, ο οποίος λειτούργησε προς όφελος των αστικών συγκοινωνιών: Η αλματώδης αύξηση της βενζίνης, η οποία τις τελευταίες ημέρες έφτασε τα 1,767 ευρώ ανά λίτρο, θυμίζοντας ημέρες Αυγούστου 2012, όταν οι λιανικές τιμές των καυσίμων σημείωναν τις πιο υψηλές τιμές στην Ελλάδα.

«Η τάση που συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί και το 2013. Είναι γεγονός ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους προαναφερθέντες λόγους, όχι μόνο δεν ελκύουν νέους επιβάτες, αλλά χάνουν», επισημαίνουν στελέχη του ΟΑΣΑ.

Αδιάψευστος μάρτυς και τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ. Τα έσοδα του ομίλου ΟΑΣΑ από εισιτήρια και κάρτες, στο 10μηνο του 2012, ήταν μειωμένα κατά 11,31%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 
 
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Kλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λόγω απεργίας

Κλειστοί παραμένουν σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιδρώντας στο προωθούμενο νέο οργανόγραμμα λειτουργίας.
Την απεργία προκήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, και θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α).
Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τα σωματεία εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στο σχέδιο οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Όλες οι αλλαγές γύρω από τις συντάξεις

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε, πως κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. 
 
Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. «Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες», όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:
«Κεφάλαιο Α

Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.
Έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγκωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.
Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.
• Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.
Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια εναρμόνιση που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αναφέρεται στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά την ξένη προς το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων.
Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.
Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται. Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.
Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ» προς τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο πλαίσιο τόσο της περαιτέρω λειτουργίας του εν λόγω ιδρύματος όσο και του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.
Κεφάλαιο Β
Επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας. Επιπρόσθετα, καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.
Κεφάλαιο Γ
• Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.
Παράλληλα, ορίζεται πλαίσιο θητείας για τους υπαλλήλους που ασκούν δημοσιονομικούς ελέγχους αφενός λόγω της ανάγκης ενίσχυσης της διαφάνειας και αφετέρου προκειμένου κατά τη διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, για την ενίσχυση της θωράκισης του ελεγκτικού έργου.
Οι πρωτοβουλίες, συνεπώς, της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τον εκσυγχρονισμό πτυχών του θεσμικού πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς».

πηγη