EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς


woman

Εδώ και πέντε χρόνια, η χώρα κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο, και καθόμαστε ακόμα να το συζητάμε. Στα παράθυρα, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στο διαδίκτυο.
Παρατηρούμε αυτούς που μας βασανίζουν, μας κακοποιούν, μας προδίδουν, μας εκπορνεύουν, μας καταστρέφουν, μας ξεπουλάνε. Και το μόνο που κάνουμε είναι να τους σχολιάζουμε. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία διέξοδος στο τούνελ.
Ούτε να μας λυπηθεί ακριβώς μπορεί κανείς. Ούτε και να γελάσει. Ένας κλαυσίγελος γελοίος – πικρός ντουμανιάζει τη χώρα.
Για ποιούς να πρωτογελάσεις; Για ποιούς να πρωτοκλάψεις;
Τους χιλιάδες αυτόχειρες; Τα 3 εκατομμύρια άνεργους που κάθονται και κοιτάνε; Τα 3,9 εκατομμύρια έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας; Τους τόσους χιλιάδες υποαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που φυτοζωούν; Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους έσχατους σκλάβους αυτής της χώρας; Ή για τους δημόσιους -κατά πλειοψηφία- παρτάκηδες; Τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους ή τους επιστρατευμένους απεργούς; Τους ανασφάλιστους; Τους συνταξιούχους; Ή μήπως τους χιλιάδες άστεγους;
Φυσικά και τολμάει σε ένα τέτοιο σκηνικό, να ξεμυτίσει μια μαριονέτα για να ξεστομίσει ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός! Αυτή είναι η στιγμή της κορύφωσης της παρωδίας της τραγωδίας μας.
Ανάθεμα τα τάλαρα. Τι ακριβώς περιμένουμε; Τι χειρότερο πρέπει να δούμε, για να κάνουμε μία γενική απεργία διαρκείας - συγκέντρωση που θα συμμετέχουν οι πάντες; Άνεργοι και εξαθλιωμένοι, άποροι και άστεγοι, μαζί με τους… προνομιούχους εργαζόμενους δημόσιους, ελεύθερους και ιδιωτικούς; Να απαιτήσουμε. Να αλλάξουμε. Να δηλώσουμε έστω την ύπαρξή μας;
Ως άφωνα φαντάσματα παρατηρούμε. Την ουσιαστική απραγία της πλειοψηφίας. Μόνο οι αγανακτισμένοι πελάτες ξεσηκώνονται πια, για να απαιτήσουν για τις συντεχνίες τους. Τι γίνεται σ’ αυτή τη χώρα; Αν ήμουν Αντιστασιακός που πολέμησα για την πατρίδα μου το ’40, θα έβγαινα στους δρόμους ουρλιάζοντας. Και όχι μόνο, για την κατακομμένη μου σύνταξη…
Και η οργή σιγά σιγά ξεχειλίζει. Το ποτάμι της δεν μπορεί μια μέρα παρά να τους πνίξει. Αργά ή γρήγορα. Τα παιδιά ήδη πήραν τα καλάσνικοφ.
Τί εθελοτυφλία να νομίζουν ότι θα μπορέσουν να κλείσουν σε κελιά εκατομμύρια οργισμένους αύριο-μεθαύριο για να τους… δείξουν (την ψυχοπάθειά τους, τη δειλία τους, τον τρόμο τους).
Τι περιμένετε να συμβεί σε μια χώρα που όσοι έχουν, δεν νοιάζονται γι αυτούς που δεν έχουν; Για κείνους που τους άρπαξαν ότι είχαν και δεν είχαν; Τι περιμένετε να γίνει σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα κυβερνήσεις που την κατέστρεψαν βγαίνουν πρώτες στις δημοσκοπήσεις;
Μια παρωδία δημοκρατίας ζούμε, μια παρωδία τραγωδίας, αλλά δεν μπορεί παρά να καταφτάνει η ώρα της τραγωδίας σκέτο.
Γιατί εκεί βαδίζουμε. Κι όσοι κάθονται και διυλίζουν τον κώνωπα, και διαστρεβλώνουν ή στην καλύτερη στρογγυλεύουν πολιτικάντικα τις γωνίες, σε λίγο θα θερίζουν τα αποτελέσματα.
Το αδιέξοδο τούνελ που μας χώσανε με τη βία, χτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, μόνο από οργή. Και η έξοδος από αυτό μόνο μία μπορεί να είναι. Φανταστείτε την.
Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στις θέσεις των συμφερόντων σας να την απολαύσετε.
Και η κατάντια μας είναι, πως δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς.
Της Κρυσταλίας Πατούλη

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος θέλουν ΔΕΗ - ιδιώτες

 
Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής, δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου της International Herald Tribune. 
Το θέμα προέκυψε όταν ο γενικός διευθυντής της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι έχει μετακυλίσει εξ ολοκλήρου στην αγορά το χρέος των 120 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η κατάρρευση των εταιρειών Energa και Ηellas Power. «Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος» σχολίασε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης». 
Ο κ. Ζερβός είχε ταχθεί νωρίτερα στην ομιλία του κατά της
διατήρησης των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, θέμα που προκάλεσε την αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών. ΔΕΗ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πάντως συμφώνησαν στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στη σύνδεση τιμών λιανικής και χονδρικής αγοράς, καθώς και στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και τον διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ τρίτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Συμφώνησαν επίσης στην παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες παραγωγούς με τη διαδικασία δημοπρασιών. 
«Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά» τόνισε ο κ. Ζερβός. 
Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ (Michel Piguet), διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA Ν. Μπενρουμπή.
 «Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πιγκέ και συμπλήρωσε «χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις». Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών. 
Από πλευράς του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο πρόεδρος Γ. Κουτζούκος, πρότεινε αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track. Για το θέμα της ΑΟΖ μίλησε στο συνέδριο η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, η οποία ανακοίνωσε ότι στις 12 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει απόφαση για την υποστήριξη των χωρών-μελών στα ανοιχτά θέματα με τρίτες χώρες. (Καθημερινή)

Σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια ετοιμάζουν υπουργείο Ανάπτυξης και τραπεζίτες


 

 Σε κοινή πρόταση για την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων των νοικοκυριών, κατέληξαν το υπουργείο Ανάπτυξης και οι τραπεζίτες. Επόμενος στόχος είναι η συναίνεση της τρόικας, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης.

«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα» ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, οι επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζονται για να δημιουργηθεί μια επιχειρηματολογία που θα διευκολύνει τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς και θα ενισχύσει την διαπραγματευτική της τακτική.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τη γραμμή άμυνάς της έναντι των ενστάσεων της Τρόικας, με στόχο να υπάρξει ένα ισοζύγιο το οποίο δεν θα επιβαρύνει τις Τράπεζες.

Στη σημερινή συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησε με τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εκτός από το θέμα των δανείων, και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το ΕΤΕΑΝ αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητόδρομων.

Ειδικότερα για τα κεφάλαια κίνησης του ΕΤΕΑΝ υπάρχει δέσμευση ότι οι τράπεζες θα τα τρέξουν, ενώ για το «Jeremie» τέθηκε το θέμα πως μπορούν να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν πόροι.

http://www.ethnos.gr/

Επιστρέφονται τα χρήματα για τις απεργίες στα Μέσα Μεταφοράς


Επιστρέφονται τα χρήματα για τις απεργίες στα Μέσα Μεταφοράς

Με μεγάλη καθυστέρηση, εντός του Μαρτίου τελικά,  αναμένεται να αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τις συνεχόμενες απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως είχε επισημάνει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το news.gr.

Oι κάτοχοι καρτών αξίας 45 ευρώ θα πάρουν 1,5 ευρώ, αλλά μόνο για κάθε μέρα καθολικής απεργίας που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι την αποζημίωση των πολιτών σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες, υπό τη μορφή παροχής εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας στους κατόχους κάρτας πολλαπλών διαδρομών είχε προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη, Ελένη Σπανού, με επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ.

Τουρκικό... ούζο στα νησιά μας! Έχει η ξεφτίλα πάτο;


 

Τα βρίσκουν και τα κάνουν... Την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις χειμάζονται, η τουρκική επιχείρηση οινοπνευματωδών 'Μέι' στοχεύει στα νησιά μας και θέλει να διπλασιάσει εκεί τις πωλήσεις της σε τουρκικό ούζο. Στόχος, οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά και όχι μόνο... Το 'γιενί ρακί', είναι σήμα κατατεθέν στην Τουρκία, κάποτε σήμα κατατεθέν και κρατικό μονοπώλιο, πουλήθηκε όμως στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης στην 'Μέι'. Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη πωλούνται στην Ελλάδα 20.000-30.000 χωρίς μάλιστα διαφήμιση. Τώρα, «επελέγησαν» από τους Τούρκους 70 εστιατόρια στα νησιά μας, όπου θα προωθηθεί και θα πωλείται το προϊόν. Και κανείς στην Αθήνα δεν ασχολείται...

"Καμπάνα" 310 εκατ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



Την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ζητά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία) το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με σημερινή του απόφαση, η οποία δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι από το 1992 το ελληνικό κράτος χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝ) διάφορες ενισχύσεις. Σημειώνει, δε, ότι κατ' εφαρμογή μιας οδηγίας σχετικής με τις ενισχύσεις για τις ναυπηγικές εργασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 343 εκατ. ευρώ.   Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι με απόφασή του το 2006, η Επιτροπή υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την EN, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών, ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν ασύμβατες προς την κοινή αγορά , ύψους 310 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα όφειλε να κοινοποιήσει στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, το προς ανάκτηση ποσό, λεπτομερή περιγραφή των ληφθέντων μέτρων, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον αποδέκτη να επιστρέψει τις ενισχύσεις. Τον Ιούνιο του 2012, το ΔΕΚ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής.   Η ΕΝ άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, με απόφαση που εξέδωσε το 2012, απέρριψε το σύνολο των προβληθέντων λόγων και επιχειρημάτων.
Η ΕΝ προσέβαλε την απόφαση του 2006, υποστηρίζοντας ενώπιον του ΔΕΚ ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε νομική πλάνη, καθόσον έκρινε μεν ότι από τα επίδικα μέτρα ενισχύθηκε η δραστηριότητα της παραγωγής μη στρατιωτικού υλικού, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κατά περίπτωση εξέτασή τους προκειμένου να διαπιστώσει αν το κάθε μέτρο υπερέβαινε αυτό που ήταν αναγκαίο για την ομαλή άσκηση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ναυπηγείου. Κατά την ΕΝ, το ναυπηγείο είναι επιχείρηση μικτής φύσης και οι μη στρατιωτικές δραστηριότητες είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας παραγωγής στρατιωτικού υλικού, η οποία είναι η προεξάρχουσα δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η πλήρης παύση της μη στρατιωτικής δραστηριότητας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της παραγωγής στρατιωτικού υλικού.
Με τη σημερινή απόφασή του, το ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα μέτρα που θεωρούν αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς τους τα οποία συναρτώνται με την παραγωγή ή εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού.
Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει πάντως να αλλοιώνουν τους όρους του ανταγωνισμού σε σχέση με προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς ειδικά σκοπούς. Πράγματι, στη Συνθήκη γίνεται αυστηρή διάκριση μεταξύ της παραγωγής ή της εμπορίας πολεμικού υλικού και κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση ασκεί τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, το ΔΕΚ διαπιστώνει ότι ορθώς το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία που προέβαλε η ΕΝ και ότι ορθώς επιβεβαίωσε ότι η ειδική διαδικασία που προβλέπεται στη Συνθήκη έχει εφαρμογή μόνον επί εκείνων των ενισχύσεων που αφορούν τη δραστηριότητα για στρατιωτικούς σκοπούς.
Εξάλλου, ο επιμερισμός των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου σε στρατιωτικές και μη στρατιωτικές (αντιστοίχως 75 % και 25 %), στον οποίο είχε καταλήξει η Επιτροπή, έγινε δεκτός από τις ελληνικές αρχές και, εν πάση περιπτώσει, οι σχετικές εκτιμήσεις του Γενικού Δικαστηρίου, στο μέτρο που αφορούν τα πραγματικά περιστατικά, δεν υπόκεινται στον αναιρετικό έλεγχο του Δικαστηρίου.
Τέλος, το ΔΕΚ τονίζει ότι ορθώς το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο της διεξαχθείσας από την Επιτροπή διοικητικής διαδικασίας, η EN δεν είχε δικαιώματα άμυνας (όπως έχουν τα κράτη μέλη), αλλά αποκλειστικώς και μόνο το δικαίωμα να μετάσχει στη διαδικασία αυτή (όπερ και συνέβη εν προκειμένω). Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΔΕΚ απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης της ΕΝ και επιβεβαιώνει, ως εκ τούτου, ότι η απόφαση της Επιτροπής ήταν έγκυρη.

Θα μας πάρουν αλήθεια τα σπίτια οι τράπεζες;


 

Η πρόσφατη ρύθμιση σχετικά με τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, φέρνει στην επιφάνεια μεταξύ των άλλων και τη συζήτηση για την ατομική ιδιοκτησία και περιουσία.

Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι εκτεθειμένα σε μικρά ή μεγάλα στεγαστικά δάνεια, έχοντας θέσει ως υποθήκη σπίτια ή άλλα ακίνητα.

Το 25% από αυτά τα δάνεια είναι ήδη στο κόκκινο, δηλαδή υπάρχει αδυναμία ομαλής αποπληρωμής των δόσεων. Τόσο ο νόμος Κατσέλη, όσο και οι πρόσφατες ρυθμίσεις, προσφέρουν, υπό όρους, κάποιες ελαφρύνσεις, που κυρίως αφορούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με μείωση του ποσού των δόσεων, ενώ δεν επιτρέπονται (ακόμη) οι πλειστηριασμοί σε δάνεια σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας κάτω των 180.000 ευρώ.

Όλοι φυσικά γνωρίζουν πως οι ρυθμίσεις αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς η σκληρή πραγματικότητα της ξεσαλωμένης ανεργίας και των γλίσχρων μισθών, βοά πως τα δάνεια δεν πρόκειται τελικά να πληρωθούν.

Συνεπώς τι θα γίνει;

Μάλλον δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν ότι θα χαριστούν τα δάνεια, ούτε ότι θα μοιραστούν κατασχεμένα σπίτια κακο-πληρωτών σε έντιμους φτωχούς.

Πουλώντας τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια;

Δε μπορεί όμως να μείνει έτσι η κατάσταση, καθότι, όπως το θέτει και σχετική έκθεση του ΔΝΤ, στόχος των τραπεζών είναι η απομόχλευση, δηλαδή να κλείσει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις. Θα επιδιώξουν, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 90% με 100% αντί του 122% που είναι σήμερα. Αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητες για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ακούγονται σκέψεις για μερικό ‘’κούρεμα’’ των δανείων, με ταυτόχρονη πώληση των ‘’κόκκινων’’ εξ αυτών από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds ή και σε μια νέα ‘’ελληνική’’ υπερ-τράπεζα, που θα διαχειριστεί σε άλλη βάση το ‘’έχειν και κατέχειν’’ της.

Αυτό θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να αποπληρώσουν τις καθυστερούμενες οφειλές τους, διαφορετικά θα κατασχεθούν τα ακίνητα που έχουν υποθηκεύσει. Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την είσπραξη των δανείων θα είναι φυσικά, καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά.

Μα αποτελεί λύση για την όποια τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό γύπα ο πλειστηριασμός; Έτσι σκέφτεται αρκετός κόσμος, με την κρυφή ελπίδα, πως η αδυναμία πώλησης των κατασχεμένων σπιτιών, θα αποτρέψει τις τράπεζες από το να τους πετάξουν έξω.

Αυτό έχει κάποια βάση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν χιλιάδες άλλων χωρών ή φραγκάτοι έλληνες, που θα ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν ένα φτηνό τελικά σπίτι στην Ελλάδα. Όχι φυσικά σε μια πολυκατοικία στο Πέραμα, αλλά σε πολλές τουριστικές περιοχές.

Δεν αποτελεί ωστόσο μονόδρομο αυτή η κατεύθυνση για τις τράπεζες. Κάλλιστα μπορεί να δουλέψει αποδοτικά για αυτές η μακροχρόνια μίσθωση, ας πούμε για 100 χρόνια. Μετατρέποντας έτσι τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη σε έναν εφ’ όρου ζωής- αλλά και μετά θάνατο- αιχμάλωτο νοικάρη, που δε θα έχει και τη δυνατότητα να μετακινηθεί και να αλλάξει σπίτι.

Οι κόποι και οι αυταπάτες μιας ζωής πάνε …χρηματιστήριο

Υπάρχουν και άλλες λύσεις όμως. Ας φανταστούμε ότι τα ακίνητα, που θα κατέχει ο όποιος χρηματοπιστωτικός γύπας, τιτλοποιούνται και διαμορφώνεται μια αγορά αξιών ακινήτων. Με τιμές μάλιστα εκκίνησης πολύ χαμηλά σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες ή τις (θεωρητικές) τιμές αγοράς- πώλησης. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πωλούνται ακριβώς σπίτια, αλλά προσδοκία αποδόσεων. Θα διαμορφωθεί δηλαδή μια αγορά μετοχών με την αναμονή βραχυπρόθεσμων κερδών, κατά τα γνωστά χρηματιστηριακά πρότυπα, για τη συσσώρευση και αρπαγή χρήματος, μια και όπως λέει και ο Μητσοτάκης ‘’ο κόσμος τελικά ξεχνάει’’.

Σε όλες τις παραλλαγές που εκτέθηκαν ή και σε άλλες που υπάρχουν, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, που βαραίνει τελικά: Τα σπίτια δεν ανήκουν σε αυτούς που μένουν μέσα και πληρώνουν δάνεια, αλλά στις τράπεζες. Τελεία και παύλα.

‘’Αφού δεν πήρες αύξηση, πήρες δάνειο…’’

‘’Ας πρόσεχαν, ας μην ανοίγονταν πιο πέρα από εκεί που θα μπορούσαν, αλλά έτσι είναι ο έλληνας, επιπόλαιος και μετά του φταίνε οι άλλοι’’, θα πουν πολλοί. Πάντα μιλώντας για τους άλλους, όχι για τον εαυτό τους.

Είναι έτσι όμως; Είναι θέμα μόνο και κυρίως ατομικής καταναλωτικής συμπεριφοράς και επιλογής;

Όπως πάντα πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα, και όχι να κρίνουμε κατά περίπτωση, από τον κυρ-Μήτσο ‘’που έκανε βλακεία’’.

Κατά την περίοδο 1994-2009, η στεγαστική πίστη ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 3,8% το 1994, διαμορφώθηκε στο 33,9% το 2009, ενώ η καταναλωτική πίστη ως ποσοστό του ΑΕΠ από 0,9% το 1994 έφτασε το 16,5% το 2009! Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου διπλασιάστηκε (από 22,5% το 1994 σε 46,7% το 2009).



Βλέπουμε λοιπόν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είχαν πολύ μικρή έκθεση στο δανεισμό πριν τη δεκαετία του 2000, η οποία άρχισε να αυξάνεται από την υιοθέτηση του ευρώ ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων και των φορτικών και παραπλανητικών τακτικών των τραπεζών.

Και πάλι όμως αυτό δε μας δίνει όλη την εικόνα. Στην Ελλάδα άραγε δανειστήκαμε υπερβολικά και ασυλλόγιστα, σε σχέση με τον ανεπτυγμένο κόσμο;

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει!

Ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ελλάδα, παραμένει πάντα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως μας δείχνει και ο επόμενος συγκριτικός πίνακας.



Αν μπορούμε να παρατηρήσουμε κάτι εδώ, εκτός από το γεγονός ότι ο δανεισμός για στέγη στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος, είναι πως τα πράγματα χειροτέρεψαν ριζικά ως προς αυτό, ακριβώς όταν γίναμε ευρω-παίοι και όχι όταν ήμασταν εκτός ευρώ!

Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο δανεισμός; Είναι κυρίως ζήτημα πλάνης; Τα επιστημονικά δεδομένα και τα πραγματικά στοιχεία, άλλα μας λένε. Η εξέλιξη του καθαρού κοινωνικού μισθού που ισούται με τη διαφορά ανάμεσα στα οφέλη που αποκομίζουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι από τις κρατικές δαπάνες σε χρήμα (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, κα) ή σε συλλογική κατανάλωση (υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, κα), και στους φόρους τους οποίους πληρώνουν στο κράτος, φωτίζει αρκετά τα πράγματα.

Για όλη τη διάρκεια της περιόδου 1995-2008 ο καθαρός κοινωνικός μισθός σε όλες τις νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες ήταν αρνητικός, κάτι που σημαίνει ότι η εργατική τάξη συστηματικά επιδοτούσε το κράτος και το κεφάλαιο. Στην Ελλάδα μάλιστα ο καθαρός κοινωνικός μισθός ήταν περισσότερο αρνητικός από ότι σε όλες τις άλλες χώρες.

Για να το πούμε σε άλλη γλώσσα: ‘’Αφού δεν πήρες αύξηση, πήρες δάνειο…’’

Στον υπόλοιπο κόσμο τι γίνεται άραγε;

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το χρέος των νοικοκυριών έπαιρνε εκρηκτικές διαστάσεις σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.


Κατά τη δεκαετία του 1980, το οικιακό χρέος στη Γερμανία ανερχόταν στο 59% του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ στο 52%, στην Ιαπωνία στο 60%, στην Ολλανδία 43%, στην Αυστρία στο 41% ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 τα ποσοστά για τις παραπάνω χώρες ήσαν στη Γερμανία 61%, στις ΗΠΑ στο 64%, στην Ιαπωνία στο 82%, στην Ολλανδία 49%, στην Αυστρία στο 41%. Το 2000 το οικιακό χρέος στην Ελλάδα ανερχόταν στο 20% παραμένοντας πάντα το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του παραπάνω πίνακα εξαιρουμένης της Αυστραλίας.

Ας το πιάσουμε λοιπόν ξανά από την αρχή το ζήτημα, εξετάζοντάς το πιο σφαιρικά. Στην ουσία, ο κυρ-Μήτσος στην Ελλάδα ή ο Φρανσουά στη Γαλλία, εργάτης, άνεργος, μικρο-αγρότης ή μικρέμπορος, όλοι αυτοί, με τις αρετές τους και τις αυταπάτες τους, αλλά και με το δικαίωμα στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, έχει οριστεί από ευρύτερες αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του καπιταλιστικού γίγνεσθαι.

Πρόκειται για μια περίπου ενιαία διαδικασία, που εκκινεί από τη μεγάλη κρίση για τον καπιταλισμό τη δεκαετία του 1970 και με ιδιορρυθμίες και χρονικές υστερήσεις ή παραμορφώσεις λόγω της ταξικής διαπάλης, αποκρυσταλλώνεται προοδευτικά σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Μέχρι να παροξυνθεί με εκρηκτικό τρόπο, με τη μεγάλη κρίση του 2007-2009, αρχής γινομένης με τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ.

Η κρίση υπερ-συσσώρευσης, η τάση για πτώση του ποσοστού κέρδους, οδηγούν σε δυσκολία αξιοποίησης της μάζας των καπιταλιστικών κερδών. Η αντίδραση στην κατιούσα πορεία, απαιτεί αντίρροπα μέτρα στην τάση για πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ταξικές πολιτικές αποφάσεις από καπιταλιστικά κράτη και αστικές κυβερνήσεις, όπως μείωση μισθών και γενικά κόστους εργασίας και αποφασιστική μείωση φορολογίας στο κεφάλαιο.

Ας το τρέξουμε λίγο αυτό.

Μεταφορά ιδιοκτησίας, κλοπή πόρων και χώρων διεκδίκησης

Οι μικρότεροι μισθοί οδηγούν στην ανάγκη καταναλωτικού και στεγαστικού δανεισμού, πόσο μάλλον όταν, παράλληλα, τα δημόσια προγράμματα στέγασης εκφυλίζονται προοδευτικά.

Η μειωμένη φορολογία κεφαλαίου οδηγεί σε αυξημένα κρατικά ελλείμματα αλλά και σε δυνατότητα αποθησαυρισμού από τους επιχειρηματίες, σε συνθήκες μάλιστα ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων.

Τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τα κράτη θα προσφύγουν »αναγκαστικά» σε δάνεια, τα οποία θα τα προσφέρει το κεφάλαιο, μέσω της σύμφυσής του με το εθνικό και διεθνές τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά τελικά, τα δάνεια πάντα δίνονται με υποθήκες. Ότι ισχύει για τα νοικοκυριά με τις υποθήκες για στεγαστικά δάνεια, ισχύει και για τα κράτη στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων με το ΔΝΤ ή/και τις κάθε τύπου τρόικες. Έτσι είδαμε σε μια νύχτα όλη η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα, όπως και σε τόσες άλλες χώρες, να εγγράφεται στο ενεργητικό μιας ανώνυμης εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ), για να ξεπουληθεί ή υποθηκευτεί.

Να λοιπόν ποια μηχανή δουλεύει μπροστά στα μάτια μας: Διαρκής μετατόπιση ιδιοκτησίας, όλο και σε λιγότερα χέρια.

Μπορεί κανείς να παρουσιάσει στοιχεία ανά κλάδο και χώρα για αυτό το μεγάλο μετασχηματισμό στο ζήτημα της ιδιοκτησίας, στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της καταλήστευσης των εργαζομένων και της φύσης. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός σε αυτό το σημείωμα. Ας θυμηθούμε μόνο πως σε μια νύχτα εκατομμύρια υποθηκευμένα χωράφια και χωραφάκια μικρομεσαίων αγροτών, βρέθηκαν στα χέρια του Σάλλα και της Τράπεζας Πειραιώς με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Και ας προσθέσουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Βέλγιο, των εργαζομένων στις χαλυβουργίες της Arcelor-Mittal, ενθυμούμενοι ότι ο Ινδός μεγιστάνας Mittal, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μάζεψε μέσα σε 20 χρόνια τη μεγάλη πλειοψηφία των χαλυβουργείων σε Ανατολική κυρίως, αλλά και Δυτική Ευρώπη, για να τα φουντάρει στη συνέχεια ένα –ένα σκορπώντας απολύσεις και κοινωνική ερήμωση.

Ο καπιταλισμός, σε αντίθεση με τα εγχειρίδια για αρχαρίους των απολογητών του, δεν είναι γενικά υπέρ της ατομικής ιδιοκτησίας, δηλαδή υπέρ του ‘’δικαιώματος’’ να έχει κάποιος εργοστάσιο, αγελάδα ή σπίτι. Είναι υπέρ της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, αξιοποίησης και ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου.

Έτσι λοιπόν, αυτό που βλέπουμε είναι η μαζική καπιταλιστική απαλλοτρίωση του αποτελέσματος της προσωπικής ή ευρύτερης κοινωνικής εργασίας. Πρόκειται για μια διπλή κίνηση, με το ίδιο ταξικό πρόσημο. Από κάτω προς τα πάνω, εσωτερικά σε κάθε χώρα και από το τοπικό/εθνικό πεδίο στο υπερτοπικό/παγκόσμιο σε ευρύτερο πλαίσιο.

Οι περιουσίες και οι πόροι αφαιρούνται, μαζί με τους χώρους διεκδίκησης τους, με καταιγιστικό τρόπο, στη μεγάλη επιχείρηση ανασυγκρότησης του καπιταλισμού. Πρόκειται όχι μόνο για κλοπή του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Της προοπτικής για μια άλλη ζωή, μιας και ο καπιταλισμός έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τη χρονική διάσταση δράσης του, αγοράζοντας, καταλαμβάνοντας και προεξοφλώντας την επόμενη μέρα και χρόνο. Τι άλλο είναι μια υποθήκη, ή μια κλειστή πατέντα ή ο έλεγχος των σπόρων;

Ποιος μετασχηματισμός στην ιδιοκτησία;

Τίθεται το ερώτημα αν η εργατική τάξη, η κοινωνία, ή τουλάχιστον η επαναστατική κομμουνιστική αριστερά σε πρώτη φάση, μπορούν να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα, προτάγματα και διεκδικήσεις.

Γιατί όχι λοιπόν ένα καθολικό δικαίωμα σε μια ποιοτική στέγη, όχι ως προσωπικός Γολγοθάς, αλλά ως δημόσια κοινωνική σχεδίαση και υλοποίηση;

Πρέπει να φανταστούμε γενικότερα, μια αποφασιστική ανάδειξη της ανάγκης ενός αντίστροφου μεγάλου μετασχηματισμού στο επίπεδο της ιδιοκτησίας και της ιδιοποίησης του πλούτου. Στην κατεύθυνση μιας γενικευμένης κοινοκτημοσύνης και δημοκρατικού παν-κοινωνικού ελέγχου, δηλαδή ενός νέου κομμουνισμού, που δε θα αποτελεί απρόσιτο διακηρυκτικό ορίζοντα αλλά ζωτική απάντηση, που θα ορίζει την ουσία των σημερινών διεκδικήσεων.

Συχνά, οι απαντήσεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές στα ερωτήματα αυτά. Προδίδουν αμηχανία και απροθυμία, θυμίζοντας τη διαπίστωση του Φ. Ένγκελς για ‘’θυσία του μέλλοντος του κινήματος, για χάρη του παρόντος’’.

Ωστόσο, ο δικαστικός επιμελητής είναι απ’ έξω από το σπίτι, για να μας υπενθυμίσει ότι ίσως πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά. - See more at: http://www.inprecor.gr/index.php/archives/232288#sthash.4CcXhFiw.dpuf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΜΑ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΣΥΝΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 27-02-2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΛΜΑ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:


ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΕΛΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙ.


ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΕΛΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ.


ΟΣΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ, ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΓΙΑΤΙ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ-ΠΟΙΟΙ «ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!


ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !


ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ!!


ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ….


ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΕΣΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!!




ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ


Υποσημείωση: Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν ποιοι είμαστε, υπάρχει λίστα με τα ονόματα και τις υπογραφές μας στο Σωματείο.

Anonymous χτύπησαν τη σελίδα του Εφετείου Αθηνών


Anonymous χτύπησαν τη σελίδα του Εφετείου Αθηνών

Στόχος των Anonymous έγινε η ιστοσελίδα του Εφετείου Αθηνών. Σε μήνυμα που ανήρτησαν μέσω καλούν τους πολίτες να δείξουν ανυπακοή σε οποιαδήποτε εντολή κατάσχεσης.
Η ιστοσελίδα βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Τετάρτη, ενώ στο μήνυμά τους, oι Anonymous αναφέρουν ότι χάκαραν τη σελίδα του Εφετείου Αθηνών, καθώς και το κείμενο που ακολουθεί:
“Τα ραβασάκια της εφορίας για προκατάσχεση περιουσιακών στοιχείων συμπολιτών μας λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών (ακόμη και για 300 ευρώ) έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν... Από την άλλη η ΤΡΟΪΚΑ σε συνεργασία με τις τράπεζες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε παράταση προστασίας από την ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Ο ΣΤΟΧΟΣ; Να μην έχουμε ΤΙΠΟΤΑ στα χέρια μας, ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Αφού μας άφησαν χωρίς παροχές, χωρίς μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς δουλειά, χωρίς αξιοπρέπεια, τώρα θέλουν να μας ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ αποτελείτε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ενα κομμάτι της κοινωνίας παρά ένα ΓΡΑΝΑΖΙ του συσ τήματος.
ΚΑΛΕΙΣΘΕ να δείξετε ΠΛΗΡΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ σε οποιαδήποτε ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ λάβετε για λογαριασμό συμπολίτη σας. Γνωρίζετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ πλέον το κράτος αλλά τους ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ.
ΕΑΝ έστω και ΕΝΑΣ από εσάς ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο θα επιδοθεί σε συμπολίτη μας για ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ, το όνομά του ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ και θα ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κι επειδή ως γνωστόν Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, κάποια στιγμή που ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ θα φύγει και οι ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ, δεν νομίζω πως θα επιθυμούσατε και το δικό σας όνομα μέσα στις ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ την τύχη που είχαν οσοι συνεργάστηκαν με τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ στην κατοχή (μαυραγορίτες, “καρφιά” κλπ .,κλπ., κλπ.)
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ το αν θα ενσωματωθείτε με την κοινωνία και θα συμβάλλετε στη διατήρησή της με κοινό σκοπό την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ή αν θα χρησιμοποιήσετε τη θέση σας για να βγάλετε μερικά ευκαιριακά ευρώ... ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ!...
Ελέγχεστε και το γνωρίζουμε... Άλλοι σας κινούν τα νήματα! Όμως ίσως ήρθε η ώρα ν' αποδείξετε ότι δεν είστε μαριονέττες, όπως νομίζουν”.

Γκρίλο:Έλληνες αντισταθείτε...

Αυτοχαρακτηρίζεται «λαϊκιστής» και πολέμιος του πολιτικού συστήματος. Ο Εεπικεφαλής των "Πέντε Αστέρων", Μπέπε Γκρίλο, στέλνει το μήνυμά του στους Έλληνες, λέγοντας: «Αντισταθείτε». 

«Πάνω από όλα αντισταθείτε γιατί είστε ένας υπέροχος λαός.

Αντισταθείτε για να δημιουργήσουμε επαφές μεταξύ μας, εμείς τα "γουρουνάκια", γιατί μας εγκαταλείπουν», είπε ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στη ΝΕΤ. 
«Σας εύχομαι το καλύτερο δυνατό και αν βρείτε κάποιον σαν εμένα στην Ελλάδα, ξεκινήστε να κάνετε διαδικτυακό κίνημα» τόνισε ο Γκρίλο. 

enikos.gr ΓΚΡΙΛΟ:ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

Περικοπές του ΕΟΠΥΥ σε επίδομα τοκετού, χορήγηση γυαλιών, εξετάσεις και φάρμακα (Video)


wpid eopyy logo6784 Περικοπές του ΕΟΠΥΥ σε επίδομα τοκετού, χορήγηση γυαλιών, εξετάσεις και φάρμακα   (Video)Περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους.

Όπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».
Η εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει ως εξής: Περί τα 400 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προκύψει από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα (από 307 εκατ. το 2013 θα είναι από 211-265 εκατ.), μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ.
Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος παραδέχθηκε ουσιαστικά τις περικοπές στο επίδομα τοκετού.
Δείτε στο βίντεο από το Mega τι ισχύει πλέον για τον τοκετό σε δημόσιο νοσοκομείο, σε ιδιωτικό, αλλά και στο… σπίτι

Εκτακτη εισφορά στους τόκους! Νέο πλήγμα για τους καταθέτες

Διπλό φόρο για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεών τους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Πρώτον, θα πληρώσουν φόρο 15% επί των τόκων, τον οποίο θα τους τον παρακρατήσει η τράπεζα. Δεύτερον, θα πληρώσουν και... εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους,
καθώς θα τους συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση του 2013.

Σύμφωνα με τη διάταξη «κρεμάλα» που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, από φέτος, όλα τα εισοδήματα, ακόμη και οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση. Αυτό όμως που φρόντισε να αποκρύψει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, με τον τρόπο αυτό, «παγιδεύονται» οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους των καταθέσεων

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μισθωτό, με αποδοχές 25.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 2.000 ευρώ. Η τράπεζα θα του παρακρατήσει το 15% των τόκων, δηλαδή 300 ευρώ. Οι τόκοι των 2.000 ευρώ θα προστεθούν και στα φορολογητέα εισοδήματά του, τα οποία θα αυξηθούν στα 27.000 ευρώ. Ως εκ τούτου η εισφορά αλληλεγγύης 2% θα αυξηθεί στα 540 ευρώ αντί για τα 500 ευρώ που θα πλήρωνε εάν δεν περιελάμβανε στη φορολογική δήλωση τους τόκους των καταθέσεων

Ενας άλλος φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και το 2012 εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά εισφορά αλληλεγγύης 1%, δηλαδή 130 ευρώ (καθώς ξεπερνά το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ). Αν ο ίδιος έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ από ενοίκια, τότε τα δύο εισοδήματα θα προστεθούν και η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί επί του συνολικού ποσού, δηλαδή 1% στα 18.000 ευρώ, συνεπώς φόρος 180 ευρώ.

Ο συμψηφισμός της εισφοράς που παρακρατήθηκε το 2012 από τα λογιστήρια με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα γίνει από την Εφορία μέσω του νέου κωδικού που θα υπάρχει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα θα προστεθεί ένας νέος κωδικός, στον οποίο θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ, ως εξής:

-Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
-Από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
-Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ με συντελεστή 3%.
-Από 100.001 ευρώ και άνω με συντελεστή 4%.


«Φρένο» στις εισπρακτικές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή


 

Σύσταση προς τις τράπεζες αλλά και τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες να σταματήσουν να ενοχλούν όσους δανειολήπτες έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απευθύνει με γραπτή του επιστολή η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και προς την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης (η οποία και είναι αρμόδια για την επιβολή προστίμων στην περίπτωση καταχρηστικών ενεργειών από την πλευρά των εισπρακτικών εταιρειών) αναφέρεται ότι με την υπαγωγή στον νόμο, ο δανειολήπτης ουσιαστικά αναγνωρίζει και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά και το ύψος των οφειλών του με αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστική νόημα η περαιτέρω ενόχλησή του.

Ολα τα δικαιώματά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταχρηστικές ενέργειες των εισπρακτικών. Θυμηθείτε τα, κάνοντας κλικ εδώ


Στο κείμενο του Συνηγόρου, αναφέρεται ότι η υπηρεσία λαμβάνει συστηματικά παράπονα από πολίτες-καταναλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αν και κανονικώς έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εντούτοις γίνονται αδιάκοπα αποδέκτες οχλήσεων από εκπρόσωπους εταιρειών, στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της ενημέρωσής τους για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ως γνωστόν, για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στον νόμο, αρχίζοντας από το

εξωδικαστικό στάδιο, προβλέπεται η υποχρεωτική χορήγηση από τα πιστωτικά ιδρύματα αναλυτικής κατάστασης των οφειλών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου με το οποίο αυτές εκτοκίζονται.

«Δηλαδή, από τη στιγμή που ένας οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφενός, κατ' αυτόν τον τρόπο γνωστοποιεί το γεγονός της αδυναμίας του να εξυπηρετεί τα χρέη του ως έχουν, επαφιέμενος στο τέλος-τέλος στην κρίση του Δικαστή να αποφασίσει για την τύχη τους, αφετέρου γνωρίζει ήδη με δική του πρωτοβουλία το ακριβές τους ύψος» αναφέρει η επιστολή του Συνηγόρου και συνεχίζει: «Καμία περαιτέρω σημασία και κανέναν προφανή ρόλο δεν επιτελεί η εκδήλωση οχλήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, απευθείας ή δια συνεργατών τους, προς τους οφειλέτες -και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό- για την υπενθύμιση χρεών που τους είναι ήδη γνωστά. Αντιθέτως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να τους επιφέρει εν μέσω της ήδη δυσχερούς τους θέσης, με κίνδυνο μάλιστα μια τέτοια πρακτική να θεωρηθεί ότι προσβάλλει, κατά πρώτον και κυριότερο, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων και της μη προσβολής αυτής».



Ο Συνήγορος του Καταναλωτή χαρακτηρίζει παράνομη την ανάθεση από την πλευρά των τραπεζών σε εισπρακτικές εταιρείες την ενημέρωση οφειλετών που έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση και απευθύνει τις ακόλουθες συστάσεις:

Α. Προς τις τράπεζες:

Να μην αναθέτουν εξ αρχής σε εταιρείες το έργο της ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που γνωρίζουν ότι έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς αναγνωρισμένης διαδικασίας ρύθμισης, καθώς επίσης να ανακαλούν ανάλογες εντολές που έχουν δοθεί για απαιτήσεις που αποδεδειγμένα τίθενται προς ρύθμιση μελλοντικά.

Β. Στις «εταιρείες ενημέρωσης»: Να σταματούν αμέσως την όχληση όσων οφειλετών

δηλώνουν ότι έχουν υποβάλει τις οφειλές τους σε αναγνωρισμένο καθεστώς ρύθμισης και γνωστοποιούν, παράλληλα, αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης και στοιχεία του φορέα ή του πληρεξούσιου δικηγόρου που τους συνδράμει, μέχρις ότου διασταυρωθεί η αλήθεια μιας τέτοιας δήλωσης σε συνεργασία με τους εντολείς.

ΠΗΓΗ

Σάμος: Σε δημοπράτηση το έργο κατασκευής επιβατικού λιμένα


Σάμος: Σε δημοπράτηση το έργο κατασκευής επιβατικού λιμένα  

Με απόφαση του Δήμου Σάμου δημοπρατείται το έργο για την κατασκευή επιβατικού σταθμού Λιμένα Σάμου στο Βαθύ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.241.379,31 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης είναι 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής. Η ημέρα δημοπράτησης ορίστηκε στις 23 Απριλίου. Αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την διαγωνιστική διαδικασία οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2015.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 97,24% από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συγχρηματοδοτούμενο κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) & κατά 15% από εθνικούς πόρους.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο αφορά την κατασκευή επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Σάμου εντός της χερσαίας ζώνης κτιρίου το οποίο προορίζεται να στεγάσει τις απαραίτητες λειτουργίες είναι διώροφο, μικρής μεν κλίμακας, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει τοπόσημο για το τουριστικό λιμάνι. Διαχωρίζονται οι ζώνες αφίξεων – αναχωρήσεων προσφέροντας αντίστοιχες ζώνες ελέγχου στα δύο επίπεδα, με αντίστοιχους χώρους υγιεινής. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι του κτιρίου.

Ενσωματώνεται στον α΄ όροφο ένα bar που μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα από τις λειτουργίες αφίξεων – αναχωρήσεων. Οι κατακόρυφες εξυπηρετήσεις γίνονται με σκάλα εσωτερική, ράμπα εξωτερική και 2 ανελκυστήρες.
Συνολική επιφάνεια κτιρίου στον Σ.Δ.: 515.90μ2.
Συνολική επιφάνεια ημιυπαιθρίων: 77.38μ2.

Η πρόσβαση των αυτοκινήτων γίνεται με τη βοήθεια ενός άτυπου δακτυλίου μόνο για ταξί, πούλμαν και αυτοκίνητα τροφοδοσίας.

Μορφολογικά το κτίριο αντιμετωπίστηκε με σύγχρονο λεξιλόγιο δεδομένου ότι το άμεσο δομημένο περιβάλλον δεν αποτελεί ενιαίο σύνολο. Η σχεδιαστική πρόθεση για το κτίριο είναι η πλήρης ένταξη του στο χώρο αποτελώντας προέκταση του μώλου και ταυτόχρονα στοιχείο των ελλιμενισμένων σκαφών
Ypodomes.com

Αττικό Μετρό: Ο Δήμος ευθύνεται για την καθυστέρηση στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας


Αττικό Μετρό: Ο Δήμος ευθύνεται για την καθυστέρηση στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας 

Το δάχτυλο προς το Δήμο Θεσσαλονίκης έδειξε η Αττικό Μετρό με δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές σχετικά με το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, το οποίο παραμένει εκρεμμές καθώς ο Δήμος δεν έχει παραδώσει τον χώρο στην κατασκευαστική εταιρεία.

Όπως λέει η Αττικό Μετρό το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει χωροθετηθεί στα όρια της Πυλαίας, σε γειτνίαση με το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τον οποίο έχει απαλλοτριωθεί, έκταση 47 στρεμμάτων περίπου. Στο απαλλοτριωμένο τμήμα περιλαμβάνονται, η είσοδος των οχημάτων του Δήμου, η γεφυροπλάστιγγα με τον απαιτούμενο οικίσκο και ο υποσταθμός ΔΕΗ. Η αρχική απαλλοτρίωση συντελέστηκε τον Ιανουάριο του 2010, με την παρακατάθεση του προσδιορισθέντος τιμήματος για την αξία της γης και των επικειμένων.

Μετά την παρακατάθεση της προσδιορισθείσας προσωρινής τιμής μονάδος ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν υποχρεωμένος να μας παραδώσει το χώρο μεταφέροντας με δαπάνες του, όλες τις αναγκαίες για τη λειτουργία του ΣΜΑ εγκαταστάσεις σε άλλο χώρο.

Όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατούσε να παραδώσει το χώρο, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία εκτέλεσης των αναγκαίων για τη μεταφορά εργασιών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου στη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε. προκειμένου να προβεί στην προώθηση του έργου αποφάσισε να διευκολύνει το Δήμο Θεσσαλονίκης εκτελώντας αυτές τις εργασίες της μεταφοράς των αναγκαίων για τη λειτουργία του ΣΜΑ εγκαταστάσεων, δεχόμενη το κόστος των ως άνω εργασιών να το λάβει από το ποσό των κηρυχθησομένων απαλλοτριώσεων σε εκτάσεις του Δήμου στη Ν. Ελβετία και σε συμπληρωματική έκταση στην Πυλαία.

Προς τούτο και μετά από προφορικές συνεννοήσεις απέστειλε την 9η Ιανουαρίου 2013 στο Δήμο Θεσσαλονίκης σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης, των Τεχνικών Προδιαγραφών και του Προϋπολογισμού, προκειμένου να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

Πλην όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση του Δήμου με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο και ο όλος προγραμματισμός του στην εν λόγω περιοχή του Αμαξοστασίου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ..
Η Αττικό Μετρό αναφορικά με τα θέματα Αρχαιολογίας σημειώνοει πως εάν η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε τηρήσει τη γραπτή δέσμευσή της για πέρας των αρχαιολογικών εργασιών σε χρονικό διάστημα είκοσι (20) μηνών από την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου, και ιδίως για τον Σταθμό «Αγίας Σοφία», θα υπήρχε ομαλή και άνευ διακοπών ροή των ανασκαφικών εργασιών.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση λέει "Κατόπιν των ως άνω, γίνεται εμφανές, ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις δυνατές, στο πλαίσιο της σύμβασης και του νόμου, ενέργειες για την προώθηση της εκτέλεσης του έργου, έτσι ώστε στο συντομότερο χρονικό διάστημα να παραδώσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το πιο χρήσιμο έργο. Αναμένουμε δε, την ίδια στάση και συμπεριφορά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

ypodomes.com

Χαμός στα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ.

Γυναίκες σε κατάσταση μαϊμού εγκυμοσύνης, νεαρές Βουλγάρες με «ειδικότητα» στα πορτοφόλια, αλλά και «ποντικοί» των λεωφορείων έχουν μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τις αστυνομικές αρχές, καθώς χρόνο με το χρόνο παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα κλοπών, δηλαδή στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα.
Από τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση το 2012 σε κλοπές μέσα σε λεωφορεία, αρπαγές τσαντών και μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό πως την περσινή χρονιά αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη 673 κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για 602 το έτος 2011, επίσης καταγράφηκαν 203 αρπαγές τσαντών αντί για 197 την προηγούμενη χρονιά και 1.707 κλοπές σε δημόσιους χώρους, ενώ αντίστοιχα το 2011 είχαν σημειωθεί 1.456 κρούσματα.
Η έγκυος είχε... μαξιλάρι
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες σε λεωφορείο, όταν αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι έγκυος – μαϊμού είχε αρπάξει 30.000 ευρώ από ανυποψίαστη επιβάτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα μετέφερε το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, προκειμένου να το παραδώσει στην κόρη της. Ωστόσο, κάποια στιγμή μέσα στο λεωφορείο διαπίστωσε πως ο φάκελος μέσα στον οποίο είχε τα χρήματα είχε κάνει... φτερά και αμέσως άρχισε να φωνάζει πως έπεσε θύμα κλοπής. Ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και οι αστυνομικοί που έσπευσαν διαπίστωσαν ότι μία νεαρή έγκυος, που καθόταν κοντά στη συγκεκριμένη κυρία αντί για κοιλιά είχε... μαξιλάρι μέσα στο οποίο και έκρυψε τα χρήματα. Τελικά, το χρηματικό ποσό εντοπίστηκε και παραδόθηκε στην ιδιοκτήτρια του.
Οι... ελαφροχέρισσες
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί οι κλοπές μέσα σε λεωφορεία γίνονται κυρίως από «ελαφροχέρισσες» Βουλγάρες, που εκμεταλλεύονται το συνωστισμό και αρπάζουν πορτοφόλια ή χρήματα μέσα από τσάντες και τσέπες. Μάλιστα, είναι τόσο εξασκημένες που σχεδόν κανένα από τα θύματα τους δεν αντιλαμβάνεται εκείνη την ώρα ότι έχει πέσει θύμα κλοπής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ακόμη και ολόκληρες οικογένειες ή ομάδες Βουλγάρων φτάνουν από τη γειτονική χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο σκοπό, καθώς έχουν μετατρέψει το συγκεκριμένο είδος κλοπής σε... επάγγελμα. Επίσης, ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι κλοπές σε δημόσιους χώρους. Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για κάποιον επιτήδειο, ώστε να εκμεταλλευτεί μία στιγμή αφηρημάδας για να αρπάξει κινητά τηλέφωνα, που αφήνονται πάνω σε τραπέζια, τσάντες ή άλλα αντικείμενα.
απο τον Αγγελιοφόρο

Θα ελέγχουν τον εγκέφαλο απο μακρυά

Μέχρι χθές μιλούσαμε για εγκεφαλικά εμφυτεύματα αναφερόμενοι σε nano chips και νανο- ηλεκτρόδια. Η νευροβιοτεχνολογία κλάδος της οποίας είναι και η optogenetics έχει προχωρήσει όχι μόνο ως προς την έρευνα αλλά και ως προς τις "εφαρμογές".

Φυσικά τα επιτεύγματα αυτά της ανθρώπινης σοφίας ενδεχομένως θα ανακουφίσουν πολλές κατηγορίες πασχόντων συνανθρώπων μας.

Ξέροντας ωστόσο ότι οι εταιρείες σαν π.χ την "Digital Angel corp."("ψηφιακός Άγγελος") η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή και εμφυτεύσιμωνmicrochip, δεν δίνουν τα ωραία τους δισεκατομύρια στην έρευνα απο φιλανθρωπία και δεδομένου ότι η προσδοκία για υπερκέρδη δεν είναι πλέον το κυρίως ζητούμενο στον "νέο καπιταλισμό" αλλά ο απόλυτος έλεγχος των "υποκειμένων", δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός της ανάπτυξης τέτοιου είδους επιστημονικών εφαρμογών.

(Το κείμενο βασίστηκε σε ένα άρθρο του Leonard Mlodinow,που δημοσιεύθηκε στις 7/1/2013 στην ιστοσελίδα του CNN
O Leonard Mlodinow διδάσκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.)

- Ο πιο 'καυτός" τομέας στην επιστήμη την τελευταία δεκαετία είναι αυτός της "νευροεπιστήμης".

Η έκρηξη στον τομέα της έρευνας, για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτήθηκε από μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία έγινε ευρέως διαθέσιμη στη δεκαετία του 1990.

Λοιπόν προσέξτε!

Μια άλλη τεχνολογία στην οποία βασίζεται η επανάσταση στην νευροεπιστήμη είναι στα σκαριά.

Είναι η τεχνολογία που περιγράφεται με την ονομασία "optogenetics" την οποία απο εδώ και στο εξής θα συναντούμε πολύ συχνά.

Ο Francis Crick και οι συνεργάτες του James Watson και Rosalind Franklin, ερευνώντας τη δομή του DNA, πρότειναν ότι οι νευροεπιστήμονες θα πρέπει να επιδιώξουν να μάθουν τον ή τους τρόπους με τους οποίους θα είναι δυνατός ο έλεγχος συγκεκριμένων κυττάρων στον εγκέφαλο:

"Φανταστείτε στο μέλλον η νευροεπιστήμη να δίνει την δυνατότητα σε κάποιους να επεμβαίνουν εξωτερικά στην λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου ενός ζώου.Αυτό θα τος έδινε θεωρητικά την δυνατότητα να το διαχειρίζονται απο μακρυά σαν ένα είδος ζωντανού ρομπότ".

Αν λοιπόν το 1979 μπορούσε κάποιος να κάνει μιά "χρονική μετακίνηση" 30 χρόνια προς τα εμπρός, θα έβλεπε πως η σημερινή τεχνολογία optogenetics όλα αυτά τα έχει μετατρέψει απο "επιστημονική φαντασία" σε πραγματικότητα.

Μια προφανής λύση θα ήταν να εμφυτευθεί ένα ...
μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο του ζώου ώστε να διεγείρονται τα κύτταρα με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα αν και υπάρχουν μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο δεν βοηθούν διότι εξακολουθούν να είναι πολύ "αργά" στην μεταφορά δεδομένων με την μορφή ηλεκτρικών σημάτων.

Ο Crick σκέφτηκε ότι το φως θα μπορούσε να είναι το εργαλείο, εκτίμηση που τελικά αποδείχτηκε αληθινή.

Η Optogenetics περιλαμβάνει την εισαγωγή οπτικών ινών- εργαλείων στον εγκέφαλο ενός ζώου, με σκοπό τον έλεγχο των νευρώνων-στόχων χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός σαν εξωτερικό ερέθισμα.

Παρ΄όλα αυτά η απάντηση στο πως μπορείς να ελέγχεις εξωτερικά τους εγκεφαλικούς νευρώνες , δεν έρχεται μόνο απο την χρήση των φωτο-παλμών.

Προκειμένου η μέθοδος αυτή να λειτουργήσει , θα πρέπει οι νευρώνες να επαν-κατασκευαστούν έτσι ώστε να αντιδρούν στο φως και αυτή η ...επανακατασκευή κατέστη δυνατή με την εκπληκτική (!)ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάνοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου "ειδικά" φωτοευαίσθητους.

Η "φωτοευαίσθητη" πρωτεΐνη δεν υπάρχει εξ αρχής στους φυσιολογικούς νευρώνες, έτσι οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα τρόπο για να μπορεί να παραχθεί απο το ίδιο το νευρικό κύτταρο εκ των υστέρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός είδους γονιδίου το οποίο "εμφυτεύεται" στο κύτταρο με μία μέθοδο που ονομάζεται "διαμόλυνση" και στην οποία χρησιμοποιούνται ιοί - φορείς.

Έτσι λοιπόν όταν ο ιός "μολύνει" το νευρώνα -στόχο θα εναποθέσει σε αυτόν το γενετικό υλικό το οποίο με τη σειρά του θα εξαναγκάσει το νευρώνα να αρχίσει την παραγωγή της "ειδικά φωτοευαίσθητης" πρωτεϊνης .

Σε γενικές γραμμές έτσι επιτυγχάνεται η γενετική τροποποίηση της λειτουργίας των εγκεφαλικών νευρώνων, οι οποίοι θα ενεργοποιούνται και θα απενεργοποιούνται κατά την βούληση του "χειριστή" ή του "προγράμματος" μιας εξωτερικής μονάδας η οποία θα ελέγχει απο μακρiά (ακόμα και μέσω δορυφόρου) την λειτουργία των προεμφυτευμένων φωτοδιεγερτών και οπτικών ινών στον εγκέφαλο του υποκειμένου .

Η συνδυασμένη λοιπόν χρήση της οπτικής και της γενετικής έδωσαν το όνομα optogeneticsσε αυτήν την τεχνολογία, στην οποία το "συναρπαστικό" δεν είναι το «πώς», αλλά το "τι" κάνει.

Δεδομένου ότι η χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχει προοδεύσει απίστευτα, δεν μπορεί να θεωρείται ανέφικτη η δυνατότητα ελέγχου ειδικών ομάδων νευρώνων μέσω της optogenetics

Τον περασμένο χρόνο η τεχνολογία αυτή ήδη είχε ι αρχίσει να αποδίδει ...καρπούς, και παρά την πρόσφατη εφεύρεση της, ένα βραβείο Νόμπελ δεν φαίνεται να είναι μακριά.

Σε μια εφαρμογή των optogenetics, οι επιστήμονες διερευνούν πώς οι νευρώνες παράγουν την ντοπαμίνη, ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος μπορεί να επιδράσει στην δημιουργία συναισθημάτων ανταμοιβής και ευχαρίστησης.

Η ντοπαμίνη είναι μια απλή οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμίνων. Στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στον άνθρωπο έχουν αναγνωριστεί πέντε υποδοχείς ντοπαμίνης, οι D1, D2, D3, D4 και D5. Παράγεται σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως στη μέλαινα ουσία και στη κοιλιακή καλύπτρα.

Η ντοπαμίνη συμμετέχει ενεργά στα συστήματα του εγκέφαλου που σχετίζονται στις πράξεις με ένα σκοπό, αφού μελέτες τέτοιων δράσεων έχουν δείξει ότι αυξάνουν τη μεταφορά ντοπαμίνης μέσα στον εγκέφαλο. Αρκετές δραστικές ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μεταμφεταμίνη δρουν στους ίδιους υποδοχείς με τη ντοπαμίνη. Αρκετές ασθένειες έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με βλάβες στο σύστημα της ντοπαμίνης.

Η νόσος του Πάρκινσον, μια κατάσταση που σχετίζεται με τρόμο και δυσκαμψία, οφείλεται στην εκφύλιση των νευρώνων που εκκρίνουν ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία. Άλλες ασθένειες περιλαμβάνουν τη σχιζοφρένεια και το σύνδρομο ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Επίσης έχει δειχθεί ότι το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάΘεσης. Η βασική δομή της είναι η σεροτονίνη η οποία, ανάλογα σε τι επίπεδα βρίσκεται (χαμηλά ή υψηλά) επηρεάζει την ψυχική διάθεση.[1] Σε μια από τις σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι όταν εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε, τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό τους αυξάνονταν.

Για να μετρήσουν οι ερευνητές πότε απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν. Στην ίδια μελέτη έγινε χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, η οποία έδειξε ότι η έκκριση ντοπαμίνης αυξανόταν κατά 9% όταν οι εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε.[2]

Από τη Βικιπαίδεια

Τελειώνοντας το άρθρο του ο συγγραφέας αφού περιγράφει πως μπορεί η τεχνολογία "optogenetics" να δώσει λύσεις στα προβλήματα της θεραπείας ψυχιατρικών και νευρολογικών νόσων (σχιζοφρενεια , νόσος του Πάρκινσον κλπ) τονίζει με έμφαση ότι Χρειάστηκαν δεκαετίες του ώστε το όραμα Crick να αποδώσει καρπούς.

Αλλά τώρα που είναι εδώ, η optogenetics προορίζεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ψυχική ασθένεια, και, ακόμη, τελικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον εαυτό μας ως ανθρώπινα όντα.
 

http://www.apocalypsejohn.com

Αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας


 
Νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, αναδείχτηκε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την πρόταση "One Step Beyond".

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην παρέμβασή του δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

"Η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς δείχνει μέσα στον ζόφο της κρίσης τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς", δήλωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας επίσης την ελπίδα "η Αθήνα να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας και στην πραγματικότητα".

Μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ένα "τρίγωνο αναγέννησης".

"Έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το αναδείξουμε προς όφελος δικό μας, προς όφελος, κυρίως, των επόμενων γενεών, αλλά και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα", συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «παρά την κρίση η Ελλάδα και οι Ελληνες δικαιούνται να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αισιοδοξούν». Τόνισε ακόμη την ανάγκη συναίνεσης της κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών καθώς και την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου.

"Η Αθήνα δικαιούται να είναι η πόλη των πολιτών της", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

"Απαιτείται σύμπνοια, συνεργασία και ενσωμάτωση ιδιωτικού τομέα όπου είναι δυνατόν, συντονισμός και πολύ δουλειά. Με στόχο η Αθήνα να βγει από την κρίση καλύτερη", δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στην δημιουργία "ταμείου αστικής ανάπτυξης με στόχο την χρηματοδότηση της αξιοποίησης ακινήτων".

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η Στέγη φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο (Λεωφόρος Συγγρού 107 -109) μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας «Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ

Μήπως πρέπει να γίνουμε …Βουλγαρία;


Μήπως πρέπει να γίνουμε …Βουλγαρία; 

του Γιώργου Δελαστίκ

Yποδειγματικός μαθητής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι τα τελευταία χρόνια οι βουλγαρικές κυβερνήσεις. Με αξεπέραστη δουλικότητα εκτελούν πιστά τις εντολές των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, προκαλώντας αγαλλίαση τόσο στους πολιτικούς ηγέτες όσο και στους τεχνοκράτες των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών. «Ζηλευτά» τα αποτελέσματα της Βουλγαρίας: Έλλειμμα; Μόνο …1,5% του ΑΕΠ! Δημόσιο χρέος; Μόνο …19,2% –ναι 19,2%!– του ΑΕΠ. Ιδιωτικοποιήσεις; Eξαίσιες επιδόσεις: Την ηλεκτροδότηση π.χ. όχι απλώς την έχουν δώσει 100% σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά οι εταιρείες αυτές είναι ξένες κι από πάνω! Το «ευρωπαϊκό όραμα» της Γερμανίας και της ΕΕ στην πράξη!
Σε αντίθεση λοιπόν με την Ελλάδα, για την οποία τόσο η κυβερνητική όσο και η ευρωπαϊκή προπαγάνδα ορύονται ότι δήθεν δεν εφαρμόζει πιστά και γρήγορα τις εντολές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ότι δεν προχωράει τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι καθυστερεί τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» κ.λπ., η Βουλγαρία τα έχει κάνει όλα αυτά στην εντέλεια. Τι έχει κερδίσει λοιπόν η Σόφια, εκτελώντας αμέσως και κατά γράμμα την εντελλόμενη από την ΕΕ πολιτική; Πρώτα πρώτα ήταν, είναι και πιθανόν να παραμείνει εσαεί …τελευταία χώρα στην ΕΕ αναφορικά με το εισόδημα του πληθυσμού της – 27η στους 27! Είναι τόσο ατράχταχτη η πρόσδεσή της στην τελευταία θέση ώστε φέτος που θα μπει και η Κροατία στην ΕΕ, η Βουλγαρία θα κατακτήσει αυτομάτως την 28η θέση τους 28 πλέον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης! Με 150 ευρώ κατώτερο μισθό και 80 ευρώ μέση σύνταξη, συν έναν μέσο μισθό γύρω στα 380 ευρώ, η Βουλγαρία συνιστά την ενσάρκωση του σημερινού «ευρωπαϊκού ιδανικού» της Γερμανίας και των αστικών τάξεων της Ευρώπης. Εξευτελιστικές δηλαδή αποδοχές για τους εργαζόμενους και συντάξεις πείνας για τους ηλικιωμένους των περιφερειακών επαρχιών του Τέταρτου Ράιχ, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. των κρατών αυτών να βρίσκονται στα χέρια εταιρειών του γερμανικού πυρήνα της ΕΕ, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
«Θέλετε να γίνουμε σαν την Βουλγαρία;» είναι το πάγιο σύνθημα εκφοβισμού των Ελλήνων που χρησιμοποιεί η Δεξιά, δεκαετίες τώρα. Της έχει μείνει από την εποχή της αργής κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Φυσικά, η πολιτική αποτελεσματικότητα της απειλής αυτής έγινε πολύ μεγαλύτερη από τότε που έπεσε ο «υπαρκτός» και ιδίως κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων που η Βουλγαρία μπήκε στην ΕΕ. Τώρα το σύνθημα «Προσοχή μη γίνουμε σαν την Βουλγαρία!» το ενστερνίζεται σύσσωμος ο ελληνικός λαός με πρώτους πρώτους τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες, ενώ οι Έλληνες αστοί και κύκλοι της Δεξιάς έχουν αλλάξει γνώμη και χωρίς να το διατυμπανίζουν …καλοβλέπουν την περίπτωση της Βουλγαρίας! Όλα αυτά όμως μέχρι την εβδομάδα που μας πέρασε. Βλέπετε, οι άξεστοι Βούλγαροι αντί να αισθάνονται υπερήφανοι για τον ανεπανάληπτο εξευρωπαϊσμό τους, ξεχύθηκαν την περασμένη Κυριακή κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε τριάντα πέντε πόλεις, της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανόμενης φυσικά της Σόφιας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση κατά 13% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και απαιτώντας την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης του πρώην μπράβου της νύχτας Μπόικο Μπορίσοφ που έχει πετύχει όλα αυτά τα θαυμαστά για τη Γερμανία και την ΕΕ επιτεύγματα στη βουλγαρική οικονομία.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτοί οι …«γυφτο-Βαλκάνιοι» της γειτονικής χώρας όχι μόνο διαδήλωσαν, αλλά και πέτυχαν αυτό που ζητούσαν! Προσπάθησε να διασωθεί ο Μπορίσοφ με όλα τα μέσα. Μέχρι και τον υπέροχο υπουργό Οικονομίας Συμεών Τζάνκοφ καθαίρεσε τη Δευτέρα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και τον πέταξε στο αγριεμένο πλήθος μήπως και κορεστεί η οργή του κόσμου. Μάταιος κόπος. Ο λαός ήθελε το δικό του κεφάλι – και το πήρε. Την Τετάρτη ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε, την Παρασκευή η Βουλή της Βουλγαρίας επικύρωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Έτσι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κατά δύο μήνες εκλογές, αφού έτσι κι αλλιώς βουλευτικές εκλογές θα γίνονταν στις 7 Ιουλίου. Το αν η παραίτηση θα βοηθήσει τον Μπορίσοφ να διασωθεί πολικά, θα το διαπιστώσουμε σε δύο μήνες. Το ουσιώδες όμως είναι ότι ο βουλγαρικός λαός με τις κινητοποιήσεις του ανέτρεψε μια αντιλαϊκή, ευρώδουλη και αμερικανόδουλη ταυτόχρονα κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις τους Έλληνες και την ελληνική Αριστερά ειδικότερα. Θέλοντας και μη γεννιέται το ερώτημα: Αναφορικά με την πολιτική, όχι φυσικά την οικονομία, μήπως πρέπει να ρίξουμε το εξωφρενικό σύνθημα «Να γίνουμε όλοι …Βουλγαρία!»;
Πέρα όμως από τα αστεία, το πολιτικό δίδαγμα από τη βουλγαρική κρίση είναι πως καμιά ελπίδα βελτίωσης δεν υπάρχει, αν δεν ανατραπούν οι κυβερνήσεις που υλοποιούν τη γραμμή της Γερμανίας και της ΕΕ. Ακόμη και στην Ιταλία, φτάσαμε στο αδιανόητο σημείο ο κυνικά δεξιός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που με τον τρόπο ζωής και δράσης του κατεξευτελίζει και διασύρει τη σοβαροφάνεια του αστικού συστήματος, να γίνεται σύμβολο …εθνικής αντιγερμανικής αξιοπρέπειας των Ιταλών!!! Είναι απίστευτη πολιτική κατάντια να διαπιστώνει κανείς ότι η Μέρκελ, ο πάπας και η ΕΕ προσπαθούν να αναχαιτήσουν τον Μπερλουσκόνι και να κόψουν τον δρόμο του προς την εξουσία, υποστηρίζοντας με όλα τα μέσα τους Ιταλούς πρώην κομμουνιστές ως τέλειους ευρώδουλους και γερμανόδουλους! Σε όλη την Ευρώπη, οι αστοί θεωρούν πλέον ανύπαρκτο τον κίνδυνο της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος και ασχολούνται μόνο με τις εσωτερικές δικές τους έριδες…

Όλες οι πληροφορίες για τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα


 

Με την έναρξη της διαδικασίας για τη μετακίνηση των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΔΕ, Διοικητικών Καθηκόντων), οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι στην ιστοσελίδα του (www.asep.gr) αναρτήθηκαν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες και τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι και φορείς.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν:

α) Η υπ' αριθ. 1/2013 ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 386/Β/21-2-2013).

β) Η υπ' αριθ. ΔΙΠΙΔΔ/B.1.1/1/οικ.5724 εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 25ης Φεβρουαρίου 2012, με θέμα "Οδηγίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα", με τα συνημμένα σε αυτή Παραρτήματα:

- Πίνακας Κατανομής Θέσεων στους Φορείς Υποδοχής

- Πίνακας Φορέων Προέλευσης

- Πίνακες Δήμων και Υπουργείων

- Κριτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Δικαιολογητικά/Πιστοποιητικά Απόδειξης

- Τίτλοι Γλωσσομάθειας- Τρόπος Απόδειξης

- Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Αίτησης- Υπεύθυνης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1

- Έντυπο Αίτησης- Υπεύθυνης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1

- Συμπληρωματικό έντυπο αίτησης για επιπλέον επιδιωκόμενες θέσεις.

γ) Αναλυτικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης των προς μετακίνηση υπαλλήλων, σχετικά με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς και με την κατάρτιση του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την Αρχή, μετά την παραλαβή του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης, το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει τον ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων, με βάση τον οποίο θα υλοποιηθεί η κινητικότητα του ανωτέρω προσωπικού στους φορείς υποδοχής της υπ' αριθ. 1/2013 ανακοίνωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΠΗΓΗ

"Όχι" Ιατρικού Συλλόγου στην περικοπή παροχών του ΕΟΠΥΥ


 

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του ασθενή από τις περικοπές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η " δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του Έλληνα ασθενή συνεχίζεται με τις σκληρές περικοπές σε βασικές παροχές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ'.

Χαρακτηριστικά συμπληρώνεται ότι "οι περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει την συμμετοχή.

Επιπλέον η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θ αποτελέσει μια ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.

Είναι σαφές ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται περισσότερους γιατρούς για να κατορθώσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο περίθαλψης για τον ασθενή.

Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυλιστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών .

Η εικόνα της τριτοκοσμικής περίθαλψης που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ αποτυπώνεται στις μαύρες σακούλες των σκουπιδιών μέσα στις οποίες φυλάσσονται τα παραστατικά των δεδουλευμένων των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για τα έτη 2010 και 2011 - όπως αποκαλύφθηκε σε σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας-.

Για το σημαντικό αυτό θέμα ο ΙΣΑ έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας καθώς και στον διοικητή του φορέα, με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Όπως τονίστηκε «οι εικόνες αυτές μας προκαλούν οργή, διότι οι κόποι χιλιάδων ιατρών βρίσκονται αρχειοθετημένοι σε υπόγεια υπηρεσιών, μέσα σε σακούλες σκουπιδιών".

Ο ΙΣΑ κάλεσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών και των διαγνωστικών κέντρων-εργαστηρίων, προκαταβάλλοντας ως έναντι το 90% πριν την εκκαθάριση και να μας προσδιορίσει άμεσα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Εξευτελιστικές ουρές στο ΤΣΑΥ - Ζητούν παραίτηση της Διοίκησης

Τις «ουρές στο ΤΣΑΥ που φτάνουν μέχρι το δρόμο και απαξιώνουν τους υγειονομικούς», καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την άμεση παραίτηση της διοίκησης του Ταμείου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «έχει καταγγείλει με δριμύτητα την λειτουργική κατάρρευση των δομών του Ταμείου, πλην όμως δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, αντιθέτως είμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές που ξεκινούν από τον δρόμο και τελειώνουν μέσα στα γραφεία, οι οποίες μας θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες».
Τονίζοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε άλλη ταλαιπωρία των μελών μας» και κάνοντας λόγο για «εγκληματική αμέλεια της διοίκησης του ΤΣΑΥ, η οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες και οδήγησε σε αυτές τις εξευτελιστικές εικόνες», ο ΙΣΑ ζητά την άμεση παραίτησης των μελών της.

defencenet.gr

Iσπανία: Παραλύει η χώρα από την απεργία της Iberia

 
Πάνω από 1.000 πτήσεις πρόκειται να ακυρωθούν στην Ισπανία από την 4η ως την 8η Μαρτίου λόγω της απεργίας του προσωπικού της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της χώρας, της Iberia, όπως ανακοίνωσαν εταιρείες αερομεταφορών σήμερα.

  Στις πτήσεις οι οποίες πρόκειται να ακυρωθούν συμπεριλαμβάνονται 431 πτήσεις της Iberia καθώς και 750 πτήσεις της Vueling και της Air Nostrum, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εδάφους της Ιμπέρια. Πτήσεις αναμένεται να ακυρώσει και η εταιρεία χαμηλού κόστους Iberia Express.

  Την περασμένη εβδομάδα σχεδόν 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω μιας πενθήμερης απεργίας, την οποία πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες δύο μέσα στον Μάρτιο.
 

  Το προσωπικό της Ιμπέρια διαμαρτύρεται για την απόφαση του ομίλου στον οποίο ανήκει, του International Airlines Group, να περικόψει κατά περίπου 3.800 θέσεις εργασίας το ανθρώπινο δυναμικό του -σχεδόν κατά το 20% του συνόλου- μετά τη συγχώνευση με την British Airways το 2011.

  Ο διορισμένος από την κυβέρνηση διαπραγματευτής προσπαθεί να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης ανάμεσα στην διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυτήν.  

defencenet.gr

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες της Ευρώπης


photo: woodleywonderworks@Flickr 

Δεν ξέρω ποια πολιτισμική ερμηνεία θα δώσουν οι ανθρωπολόγοι για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία. Ίσως να συμπεράνουν ότι, πέρα από την οικονομική κρίση, οι Ιταλοί γουστάρουν τρελά την Opera Buffa. Γιατί και ο Μπέπε Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι είναι σαν να έχουν βγει απο εκεί. Όσο για τον Μπερσάνι, αυτός μοιάζει πιο πολύ με αποτυχημένο γραφειοκράτη σε σοβιετική ταινία της εποχής Γκορμπατσόφ.

Πολιτικά, όμως, αυτό που συνέβη χθες στις ιταλικές εκλογές, κατά τη γνώμη μου, ήταν η εξέγερση της χειρότερης μορφής λαϊκισμού ενάντια στη χειρότερη μορφή παγκοσμιοποίησης, η οποία εκφράζεται με την ιδεολογία του άκρατου νεοφιλελευθερισμού – μια παγκοσμιοποίηση που η Ενωμένη Ευρώπη δεν ξέρει, δεν θέλει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να ελέγξει αποτελεσματικά με τη σημερινή της μορφή και δομή.

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Στην Ιταλία, πέθανε η Ενωμένη Ευρώπη - όπως τη γνωρίσαμε. Από εδώ και πέρα, είτε θα εξελιχθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είτε, για τα επόμενα χρόνια, θα παρακολουθήσουμε κάθε μέρα τη μακάβρια τελετή της κηδείας της. Αυτό θα σήμαινε το απόλυτο ναυάγιό της ως υπολογίσιμη πολιτική και οικονομκή δύναμη στον κόσμο. Όσοι, βέβαια, πανηγυρίζουν στην Ελλάδα για κάτι τέτοιο, θα τους έρθει πολύ γρήγορα ο λογαριασμός: η τελετή της κηδείας, ίσως να ξεκινήσει από μας (και, μάλλον, έχει ξεκινήσει κιόλας).

Εάν προχωρήσει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης – πράγμα που θα πάρει χρόνο και θα είναι επίπονη και συγκρουσιακή – η Ευρώπη, ίσως, παραμείνει ζωντανή. Σε αυτή την περίπτωση, ένα απο τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, θα είναι να ορίσει τα όριά της, με την κυριολεκτική, γεωγραφική έννοια του όρου. Δηλαδή, αυτό που έκαναν και οι ΗΠΑ. Μακάρι, για μας, αυτά τα όρια να μην τελειώσουν στην Αδριατική και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πωλ Βαλερί - στο σύντομο και ρομαντικό δοκίμιό του «Η Κρίση του Πνεύματος», που δημοσιεύτηκε πριν απο έναν αιώνα περίπου, αμέσως μετά τη Μεγάλη Σφαγή των ευρωπαϊκών εθνών στον Μεγάλο Πόλεμο, γράφει ότι «εμείς οι ύστεροι πολιτισμοί ξέρουμε επίσης ότι είμαστε θνητοί». Και εκεί, προς το τέλος, αναρωτιέται: «Διαθέτουμε, άραγε, κάποια ελευθερία ενάντια στην απειλητική συνωμοσία των πραγμάτων;». Για να αποκτήσει αυτή την “ελευθερία”, σε αυτό τον αιώνα, η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την ιδέα του κράτους - έθνους όπως την έφτιαξε και την κατοχύρωσε τον προηγούμενο αιώνα. Το κράτος - έθνος υπήρξε μοιραίο για την Ευρώπη – εκείνη ήταν η κοιτίδα του. Χάρη στο κράτος-έθνος, η Ευρώπη μεγαλούργησε και για “χάρη” του αυτοκτόνησε δυο φορές, τον προηγούμενο αιώνα. Σε αυτό τον αιώνα είτε θα το ξεπεράσει, για να φτιάξει κάτι πραγματικά Υπερεθνικό και παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία του (φιλελεύθερη δημοκρατία, κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου), είτε το κράτος-έθνος, αυτό το “αριστούργημα” της Ευρώπης, θα γίνει ο τάφος της.

πηγη

Περιμένοντας την ανάπτυξη



του Γιώργου Προκοπάκη*
Έχουμε εμπεδώσει πλέον όλοι πως για να βγούμε ως χώρα από την κρίση απαιτείται ανάπτυξη. Ακόμη περισσότερο, απαιτείται όχι μόνο η αύξηση των μακροοικονομικών δεικτών (το πετυχαίναμε και με δανεικά αυτό!), αλλά και η αλλαγή του περίφημου παραγωγικού μοντέλου. Το κακό με την ανάπτυξη είναι πως δεν είναι ασανσέρ  δεν μπορείς να την καλείς όποτε θέλεις να πας κάπου με το πάτημα ενός κουμπιού και δεν είναι σίγουρο ότι θα κατεβείς στον όροφο που θέλεις.
Η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό ένα πράγμα δεν μπορούν να κάνουν πια: να μοιράζουν δανεικά για να φτιασιδώνονται οι μακροοικονομικοί δείκτες και να επωφελούνται διάφορα συμφέροντα. Πρέπει να κάνουν πολλά άλλα. Θα απαριθμήσουμε μερικά, τα άμεσης προτεραιότητας:

1. Να αποκαταστήσουν κλίμα στοιχειώδους σταθερότητας, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της οικονομίας. Πέραν του πολιτικού κλίματος, απαιτείται η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς τράπεζες να παρέχουν τουλάχιστον κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτε. Η αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – που έχει καθυστερήσει ένα χρόνο – είναι ύψιστη προτεραιότητα.

2. Να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και επιχειρηματιών, μικρών και μεγάλων, παρέχοντας ένα σταθερό, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον δραστηριοποίησης. Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι συμμέτοχος-παίκτης στην οικονομία – εκτός από προκαθορισμένους τομείς – και να γίνει επόπτης και ρυθμιστής. Δεν πρόκειται για ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά για αδήριτη ανάγκη: απουσία οικονομικών κεφαλαίων πρέπει να απελευθερωθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

3. Να δώσουν και να κερδίσουν πάση θυσία την πολιτική μάχη των ιδιωτικοποιήσεων. Κάθε εκατομμύριο που αγοράζει δημόσια περιουσία θα συνοδευτεί από επενδύσεις εκμετάλλευσης – κανείς δεν πρόκειται να μεταφέρει το Ελληνικό, ούτε θα κάθεται να το βλέπει. Κάθε ιδιωτικοποίηση φέρνει πρόσθετες επενδύσεις, δημιουργεί πολλαπλάσιους κύκλους εργασιών, φτιάχνει δουλειές, κινητοποιεί δορυφορικές και υποστηρικτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες – φέρνει έσοδα για το Δημόσιο και τα Ταμεία.

4. Να ενισχύσουν και να διευκολύνουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία – ιδίως τη μικρή – μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τον παρεμβατισμό και παρέχοντας ικανοποιητικής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα με σταθερούς κανόνες και αυστηρούς ελέγχους θα προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.
Η φράση "αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου" είναι το δύσκολο στοίχημα της ανάπτυξης, γιατί αφορά ανθρώπους – σε μεγάλους αριθμούς μάλιστα. Σημαίνει πως χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν – θα ανοίξουν άλλες στη θέση τους. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα κερδίζουν τα προς το ζην κάνοντας διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που έκαναν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη (τακτική) μελέτη επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, εν μέσω κρίσης, με τα χιλιάδες λουκέτα, η Ελλάδα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Μικρών μεν κατά το πλείστον (μέχρι 5 εργαζόμενοι), διαφορετικών όμως: στροφή από τον τελικό καταναλωτή προς υπηρεσίες σε παίκτες της αγοράς και, κυρίως, με καινοτομικά χαρακτηριστικά. 

Από ένστικτο αυτοσυντήρησης ή εξ ανάγκης, χωρίς καθοδήγηση ή κυβερνητικά αναπτυξιακά πλαίσια, χωρίς τραπεζική ρευστότητα, η κοινωνία βλέπει διεξόδους και παίρνει τα ρίσκα της. 
Δεν περιμένει και βάζει στοιχήματα ζωής. 
Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής – είναι απλώς καταστροφική.


*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον "Αγγελιοφόρο"