EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ληστές νόμιζαν ότι έκλεβαν ΑΤΜ και άρπαξαν ένα τζούκμποξ!!!VIDEO

 
Απίστευτη γκάφα από δύο επίδοξους ληστές στο Σαν Ντιέγκο καθώς μπούκαραν σε ένα εστιατόριο και σήκωσαν ένα τζούκμποξ πιθανότατα επειδή το πέρασαν για μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Οι αστυνομικοί που (δείτε το βίντεο)… παρακολουθούσαν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς οι δύο διαρρήκτες, πιθανότατα νεαροί άνδρες, τοποθετούσαν το φορτηγό τους μπροστά στην πόρτα του εστιατορίου και με αστραπιαία ταχύτητα έκλεψαν το... τζουκμποξ και εξαφανίστηκαν.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τους ληστές ούτε γνωρίζουμε αν ήταν λάτρεις της μουσικής , ωστόσο, οι αστυνομικοί δηλώνουν πεπεισμένοι ότι στόχευαν σε ένα ATM.

Τώρα γιατί να υπήρχε ένα τέτοιο μηχάνημα εντός εστιατορίου και μάλιστα σε κοινή θέα είναι μάλλον ένα ερώτημα που πρέπει να βασανίζει τους ίδιους τους διαρρήκτες. 





ΠΗΓΗ : PERIERGAA

ΟΛΑ ΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!


O KOSMOS 1.jpgΠαρατηρώ γύρω μου τον κόσμο και βρίσκω ότι έχει ένα σημαντικό πρόβλημα . Είναι λίγο βαρετός . Όλοι οι άνθρωποι κάνουν συνεχώς τα ίδια, γι αυτό τελικά όλοι βαριούνται . Είναι βέβαια και θέμα παιδείας . Όλοι ξέρουν τα ίδια , πάνω κάτω , πράγματα , βλέπουν τις ίδιες εκπομπές στην τηλεόραση , μιλούν συνέχεια για το παρελθόν τους . Σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με τίποτα ενδιαφέρον . Κανείς δεν αναρωτιέται για τα πιο βασικά πράγματα που ενώ τα ρωτούσε όταν ήταν παιδί και κανείς δεν του απαντούσε , αποφάσισε πια να μην ξαναρωτήσει και επομένως να μην μάθει . Μα τα πιο σπουδαία πράγματα , τα μαθαίνεις όταν είσαι παιδί , αλλά μετά πρέπει να τα ξεχάσεις , αν θέλεις να μεγαλώσεις . Το ψιθύρισμα του γρύλλου και το μονότονο τραγούδι της βροχής έρχονται σε σένα από το σκοτάδι , σαν μακρινό κρυφομίλημα των παιδικών σου ονείρων .

Ξέρω όμως , πιο είναι το πρόβλημα . Εγώ . Και οι φίλοι μου , που είναι σαν και μένα παράξενοι , και θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος και να γίνει σαν και εμάς . Να μπορεί να ακούει το κλάμα του ξύλου στο τζάκι , το παράπονο του λουλουδιού όταν ο ήλιος του κλέβει την τελευταία του δροσοσταλίδα , τη μουσική της αιωνιότητας στο θόρυβο των στιγμών που διαβαίνουν . Μα καλά , πώς δεν τα ακούτε ? Έχω παρατηρήσει ότι έχετε πολύ οξυμένη ακοή , μόλις πέσει ένα νόμισμα στο πάτωμα , γυρίζετε αμέσως το κεφάλι σας να δείτε μήπως είναι δικό σας . Αλλά ξέχασα , έχετε εξασκήσει τις αισθήσεις σας , τη λογική σας , τη φαντασία σας , σε ότι σας δίδαξαν . Στο χρήμα .

Μα χρήμα είναι ότι είναι χρήσιμο ("χρήματα είναι αν χρήσιμα είη " Πλατ. Ερυξ.17) και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμα πράγματα από το χρήμα .

Σκεφτείτε λίγο τι σας έχουν μάθει .

Ότι το χρήμα (το χρήσιμο δηλαδή) είναι το νόμισμα . Μα το νόμισμα ετυμολογείται απο το νέμω (=μοιράζω) και παρόλα αυτά δεν σας το μοιράζουν . Από το νέμω παράγεται το νομίζω , άρα τα νομίσματα νομίζετε ότι τα έχετε . Άλλοι τα έχουν . Εσείς κρατάτε κάτι τσαλακωμένα βρωμόχαρτα που νομίζετε ότι είναι νομίσματα .

Και είστε τόσοι πολλοί που το πιστεύετε ώστε το κάνατε πραγματικότητα .

Γι αυτό σας λέω ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και οι φίλοι μου , που δεν νομίζουμε το ίδιο πράγμα . Εμείς για νόμισμα έχουμε τον άνεμο (α στερητικό + νέμω) , ο οποίος δεν μοιράζεται , ανήκει σε όλους . Ανοίγουμε το στόμα μας , αναπνέουμε (ανα+ πνοή=πνεύμα) το πνεύμα που ανήκει σε όλους μας και γινόμαστε πλούσιοι . Παίρνουμε με την αναπνοή μας , το πνεύμα που εξέπνευσαν οι παππούδες μας , και εκπνέουμε αφήνοντας το πνεύμα πάλι ελεύθερο να ταξιδέψει στις επόμενες γενιές , να το γευτούν και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας . Εμείς ζητάμε την ουσία . Εσείς γυρίζετε γύρω από αυτήν , περί αυτής , και ψάχνετε την περι-ουσία . Και νομίζετε ότι αν αποκτήσετε περιουσία θα αποκτήσετε και εξουσία .ΛΑΘΟΣ . Η εξ-ουσία προέρχεται εκ της ουσίας ,αλλά εσείς γυρίζετε γύρω, γύρω και δεν φτάνετε ποτέ σε αυτήν . Και όταν λέμε εξουσία , δεν εννοούμε εξουσία πάνω σε άλλους , αλλά στον εαυτό μας . Κι αυτό λάθος σας το έχουν μάθει . Η ουσία προέρχεται από το ρήμα ειμί (είμαι , με μετοχή θηλυκού= ούσα ) και αφορά εμένα όχι τους άλλους .

Και ενώ μαζεύετε αυτά που νομίζετε ως νομίσματα , πλούσιοι δεν γίνεστε . Γιατί πλούσιος είναι αυτός που έχει πλέονα ουσία και όχι νομίσματα . Είστε πτωχοί (εκ του πτώσσω = δειλιώ , φοβάμαι , ζαρώνω ), δηλαδή φοβητσιάρηδες . Δεν τολμήσατε ποτέ να αμφισβητήσετε τα νομίσματα των άλλων και να ψάξετε για τα δικά σας . Σας κάλυψαν την αλήθεια , και αυτός που καλύπτει λέγεται κλέπτης .

Καταλαβαίνετε τώρα , ότι αυτά που ξέρετε είναι όλα λάθος .

Ξεκινήστε από την αρχή , αφήστε την ψυχή σας ελεύθερη να ταξιδέψει να βρει τα χρήματα . Βγείτε το βράδυ , την ώρα που όλοι κοιμούνται στο μπαλκόνι σας και ακούστε τον άνεμο . Επικεντρώστε εκεί την προσοχή σας . Θα τον ακούσετε να μιλάει στη μυστική γλώσσα των πουλιών . Και όταν σας ρωτήσει ποιά είναι αυτή η αόρατη φλόγα του σκοταδιού που το τρεμόπαιγμα της είναι τ΄ άστρα , εσείς μην ντραπείτε να δακρύσετε . Γιατί τ΄ άστρα τρεμοπαίζουνε καθώς το μάτι ανοιγοκλείνει λίγο πριν δακρύσει .

ellania

ΓΥΜΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙ


 

Οι hot πόζες ενός sexy πολιτικού !!!

Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να χτυπά τις «πόρτες» υπουργών και βουλευτών για να μαζέψει χρήματα για τα ταμεία του κόμματος. Το καταχρεωμένο κόμμα – παρά τις παχυλές κρατικές επιχορηγήσεις του παρελθόντος – χρωστά περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι του παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με "Το Ελληνοφρένεια", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε καλλιτεχνική γυμνή φωτογράφιση για ημερολόγιο 2013..που τα έσοδα θα πάνε για ανασυγκρότηση του κόμματος..


"καλή επιτυχία Beni"

ΑΝΕΜΟΣ

Άκαρπη η συνάντηση ναυτεργατών - ακτοοπλόων


 

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή νέα συνάντηση των ακτοοπλόων με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η ΠΝΟ απέρριψε όλα τα αιτήματα των ακτοοπλόων.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στον Πειραιά (ΣΕΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΕΝ, ζήτησε μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων των ναυτικών, ζητούν αύξηση των αποδοχών των ναυτικών, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί, άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που σύμφωνα με τους ίδιους θίγει τα εργασιακά τους δικαιώματα και να γίνει άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους ναυτικούς, που χρωστούν ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Οι ακτοπλόοι χαρακτήρισαν υπερβολικά κάποια από τα αιτήματα των ναυτεργατών και είπαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής είναι η ίδια από το 2010 και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου από το 2011.

ΠΗΓΗ

Αγαθονήσι: Η ναυτική βάση της αρχαίας Μιλήτου



Στο ακριτικό Αγαθονήσιμε τους 150 μόνιμους κατοίκους και τα 3.000 κατσίκια, που όταν χαλάει το καράβι της γραμμής μένουν οι άνθρωποι δίχως ψωμί, δεν θα περίμενε να δει κανείς έναν περιποιημένο αρχαιολογικό χώρο.
Κι όμως, από το 2010, το μέχρι προ ολίγων ετών ανεξερεύνητο νησάκι, έχει στη θέσηΚαστράκι έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο. Ένα αρχαίο λιμάνι με τις οχυρώσεις του, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, ένα ιερό, μια τεράστια μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας. Και επειδή το ανασκαφικό υλικό είναι πλούσιο -πολλά κινητά ευρήματα έρχονται συνεχώς στο φως-, προγραμματίζεται να κτιστεί εκεί κι ένα μικρό μουσείο (300 τ.μ.).

Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν ο αρχαιολόγος Παύλος Τριανταφυλλίδης, της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ρόδου, κλήθηκε να πάει στο Αγαθονήσι για να ελέγξει τη θέση στην οποία επρόκειτο να εγκατασταθεί μια μονάδα αφαλάτωσης. Τότε, καθ' υπόδειξιν του δημάρχου, πήγε να δει και τα σκόρπια αρχαία της βόρειας πλευράς. Δρόμος δεν υπήρχε.
Πήρε μια μικρή βάρκα και πήγε διά θαλάσσης. «Τα αρχαία ήταν μέσα στα χόρτα, τα αγκάθια και τα σκίνα» θυμάται ο αρχαιολόγος. Ήταν ορατά οικοδομικά λείψανα, κυρίως οχυρωματικοί τοίχοι σε ένα βραχώδη λόφο και διάσπαρτα πάμπολλα επιφανειακά ευρήματα, όπως πήλινα και λίθινα αγγεία των ελληνιστικών και πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων. 

Με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές χορηγίες, το 2006 ξεκίνησε συστηματική ανασκαφή. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. «Η αλήθεια είναι ότι το έργο που κάναμε εκεί με χίλιες δυσκολίες, το αγκάλιασε και η πολιτεία. Και από τότε μας υποστηρίζει θερμά η γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε περίφραξη σε έξι στρέμματα χώρο και μάλιστα λίθινη. Φαντάζεστε πώς μεταφέραμε τα υλικά χωρίς δρόμο, που έγινε τελευταία μαζί με τα έργα ανάδειξης. 

Ήταν μια τρέλα όταν ξεκινήσαμε στη μέση του πουθενά ένα τόσο μεγάλο έργο. Το στήριξαν και οι ντόπιοι, που ζουν ουσιαστικά σε μια βραχονησίδα απέναντι από τα τουρκικά παράλια της Μιλήτου. Τη βλέπεις τη Μίλητο. Κι όταν έχει κακοκαιρία οι κάτοικοι αποκλείονται. Το ζήσαμε το πρόβλημα κι εμείς μια φορά στην ανασκαφή. Δεν είχαμε να φάμε. Ήταν άνοιξη, είχε χαλάσει το πλοίο της γραμμής που ερχόταν από τη Σάμο, και είχαμε ξεμείνει χωρίς τρόφιμα. Για να καταλάβει κανείς πώς ζουν αυτοί οι ακρίτες πρέπει να δεις όταν κάνουν οι Τούρκοι τις στρατιωτικές ασκήσεις τους.
Ξαφνικά ζώνεται το νησάκι από πολεμικές φρεγάτες και ο ουρανός με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου γεμίζει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη». Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ο τόπος και τουριστικά. Γι' αυτό έγινε η ανάδειξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα γίνει και επισκέψιμος. Το έργο που ολοκληρώνεται φέτος με 332.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκε από ντόπιους εργαζόμενους.
Να δούμε όμως τώρα ποια είναι τα ευρήματα του δρα Παύλου Τριανταφυλλίδη έπειτα από έξι χρόνων αρχαιολογικές έρευνες.
Στον όρμο του Μαΐστρου έχει βρεθεί ένα λιμάνι των Ελληνιστικών χρόνων (ύστερος 4ος - πρώιμος 3ος αιώνας π.Χ.) που περικλείεται από ισχυρούς οχυρωματικούς τοίχους (πάχους 1,80 - 2,00 μ.). Το αρχαίο λιμάνι ήταν επανδρωμένο στρατιωτικά από τη Μίλητο. Ήταν ναυτική βάση της Μιλήτου, καθώς το Αγαθονήσι, η Λέρος, οι Λειψοί και η Πάτμος αποτελούσαν τα λεγόμενα Μιλησιακά νησιά. Δηλαδή τα νησιά που χρησιμοποιούσε η Μίλητος ως πέρασμα προς το Αιγαίο. 

Έχουν εντοπιστεί λαξεύματα στο βράχο που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού των ευέλικτων πολεμικών, ελαφρών πλοίων. Η αρχαία ιστορία του νησιού θέλει τους κατοίκους μάρτυρες πολλών ναυμαχιών λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Είδαν τη ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ.), τον περσικό στόλο του Δαρείου κατά των επαναστατών Ιώνων, ενώ ο Πλούταρχος αναφέρει ότι το 74 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας, καθώς έπλεε από την Ιταλία προς τη Μικρά Ασία, πιάστηκε από πειρατές της Τραγαίας και κρατήθηκε στο Φαρμακονήσι.
Και τι εστί Τραγαία; Είναι η αρχαία ονομασία του Αγαθονησιού. Το λιμάνι που έχει βρεθεί είναι το αρχαίο επίνειο της πόλης Τραγαίας, ενός παράκτιου οικισμού γνωστού μόνον από φιλολογικές πηγές. Η εικόνα του λιμανιού δεν είναι επίπεδη. Πρόκειται για ένα λόφο σκαλιστό σε τρία επίπεδα. Στο ανώτερο επίπεδο είναι ο Πύργος, στο μεσαίο το Ιερό του Διδυμαίου Απόλλωνος και Ανατολικών θεοτήτων και στο τρίτο μια μεγάλη μονάδα μελισσοκομίας και εργαστήρια πορφύρας.
Ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές μελιού και πορφύρας στο Αιγαίο. Έχουν βρεθεί 15.000 κυψέλες και έχουν ανιχνευθεί γηρεόκοκοι από άγριο πεύκο, που σημαίνει πως το νησί εκείνη την εποχή ήταν γεμάτο πεύκα και θυμάρι. Τώρα έχει μείνει μόνο το θυμάρι. 

Το μέλι χρησίμευε και ως σταθεροποιητικό στοιχείο στη βαφή των υφασμάτων με πορφύρα, μας εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης. Η πορφύρα βγαίνει από το ζωύφιο που υπάρχει σε ένα αγκαθωτό όστρακο. Πορφύρες υπάρχουν σε αφθονία ακόμη και σήμερα σ' εκείνη την περιοχή. Το βαφείο συνίσταται σε δύο δεξαμενές σε δύο επίπεδα, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με το σύστημα της υπερχείλισης.
Η στενή σχέση των κατοίκων του νησιού με τη Μίλητο αποδεικνύεται και από την ανεύρεση σημαντικού αριθμού χάλκινων και αργυρών νομισμάτων κοπής Μιλήτου και της Καρικής δυναστείας των Εκατομνιδών του 4ου αιώνα π.Χ. Έχουν βρεθεί επίσης πήλινα ειδώλια του τύπου της Ταναγραίας, του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ., υφαντικά βάρη, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων (ροδιακού και κνιδιακού τύπου), μεγάλες ποσότητες κεραμικής και σιδηρομεταλλευμάτων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως από τα ευρήματα είναι ένα πήλινο ενσφράγιστο κεραμίδι με την πρώτη επίσημη επιγραφή του Αγαθονησιού, του ύστερου 2ου και πρώιμου 1ου αιώνα π.Χ., που αναφέρεται σε πολεμική νίκη της Μιλησιακής μητρόπολης χάριν της οποίας ιδρύθηκε το παρρόδιο ιερό, πιθανώς του Διός Λυκίου, στον οχυρωμένο παράκτιο οικισμό του νησιού. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε το πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ., έπειτα από σεισμό (155/156 μ.Χ.) που συγκλόνισε τη Μ. Ασία και επέφερε ανεπανόρθωτες βλάβες στο οχυρό. 
 
πηγη
lithosfotos

Οριστικό τέλος στο επίδομα τοκετού


 

Συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει στις δαπάνες τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το τρέχον έτος, με την εφαρμογή από το Δεκέμβριο, τού νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ, διότι δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. "Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα", υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Επιπλέον, περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσει φέτος ο Οργανισμός, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. "Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ το 2012, 240 ευρώ, και εφέτος η τιμή της καθορίστηκε σε 135 ευρώ. Αναλόγως, η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ. Το 2012 η συνολική δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις ήταν 307 εκατ. ευρώ και το 2013 προβλέπεται ότι θα είναι από 215 έως 265 εκατ. ευρώ.

Περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 20 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες, καθώς -όπως είπε ο κ. Σαλμάς- συνταγογραφούνταν αφειδώς, αναφέροντας μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι υπήρξε φυσικοθεραπευτής που είχε 29.000 υποβολές σε ένα μήνα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι συνεδρίες μειώνονται σε 10 από 12 που ήταν ανά ασθενή και η αποζημίωση κάθε συνεδρίας από 20 σε 15 ευρώ.

Μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως, καθώς το 2012 δαπανήθηκαν 73 εκ. ευρώ. Μετά τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 από 150 ευρώ που ήταν και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία εξοικονόμησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για εξορθολογιστικές ενέργειες, που στοχεύουν στο νοικοκύρεμα τού Οργανισμού.

"Πέρυσι, όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας".

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο ή καρδιολόγο, με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Όπως είπε ο κ. Σαλμάς, τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Από την άλλη, όμως, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό για το 2013 κατά 10%, μετά από απαίτηση της Τρόικας. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 5772 γιατρούς από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ , 5500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (έως 31/12/2011), που ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Η μέρα που η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας!



Χωρίς διαγραφή χρέους κανένα "οικονομικό θαύμα" δήλωναν κάποτε οι Γερμανοί - 60 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί


Το χρέος της χώρας είναι μεγάλο. Η εμπιστοσύνη των δανειστών έχει κλονιστεί. Ο λόγος όχι για την Ελλάδα, αλλά για τη… Γερμανία. Πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε στο Λονδίνο η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.


Καλά διαβάσατε. Σαν σήμερα, η Ελλάδα (και μαζί της, άλλα 69 κράτη) "ξελάσπωνε" τη Γερμανία.

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα"οικονομικού θαύματος", πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ - Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:

"Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα".
Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες:

"Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς".

H Γερμανία δεν ήθελε λιτότητα και αποπληρωμή
Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ.
Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τους ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.

Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν "φρέσκο" χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.

Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους
Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. "Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα", λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ.

Κατά την άποψή του, μια παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.

"Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα".

Η ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας.


πηγη
well-bad

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ''FRANCE 2'' ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ!!!

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ,ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ!!
Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε για ακόμα μία φορά ότι οι δικοί μας δημοσιογράφοι είναι απλά μαριονέτες και λένε αυτά που τους υπαγορεύουν...
Τέτοια ρεπορτάζ δεν θα δείτε στην ελληνική τηλεόραση!





ΠΗΓΗ

Κρήτη και Ιόνιο ''βρωμάνε'' απο ...Πετρέλαιο !

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα ευρήματα του Nordic Explorer σε Ιόνιο και Κρήτη για υδρογονάνθρακες!
Ολοκληρώθηκε σήμερα(26/02/13) η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ για την ανίχνευση υδρογονανθράκων, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS.
Το Nordic Explorer εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer και των συνοδών σκαφών της νορβηγικής εταιρείας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου του Nordic Explorer, o υπουργός Ευ. Λιβιεράτος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια του έργου τους, τόσο σημαντικού για τη χώρα μας.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί δημόσια και στη Βουλή για τα χαρακτηριστικά, τις ακολουθητέες φάσεις και τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για το σαφές χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε μέχρι την, ελπίζουμε, ευτυχή για τη χώρα ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου. Δεν θα επανέλθω σε αυτά.
Θα επιμείνω να τονίσω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, αν και εκ πρώτης όψης όχι τόσο θεαματικής και επικοινωνιακά εντυπωσιακής, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων. Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η πολιτική των «χαμηλών τόνων» που ακολουθήσαμε στο Υπουργείο, όπως πρέπει να είναι η εκτέλεση έργων τέτοιας σημασίας και επιπέδου, κατά τη διεθνή άλλωστε πρακτική, βοήθησε τελικά στην ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της κρίσιμης πρώτης φάσης των μετρήσεων στο πεδίο.
Η εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του Πρωθυπουργού στο έργο μας, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας ήταν απόλυτη, όπως και η στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, που αποτελεί άλλωστε και ζήτημα εθνικής κλίμακας. Τέλος, οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μου οφείλονται στους επιστήμονες της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ για το έργο τους, όπως και τους εξωτερικούς συνεργάτες, που συνέδραμαν στην υποστήριξη του όλου προγράμματος».

Πηγή: newmoney.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: Δημοπρατούνται οι μελέτες για την επέκταση προς Ευκαρπία



Μετρό Θεσσαλονίκης: Δημοπρατούνται οι μελέτες για την επέκταση προς ΕυκαρπίαΕνόσω η δημόσια συζήτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει επικεντρωμένη στο σταθμό «Βενιζέλου» και στο τι τελικώς θα γίνει με τις βυζαντινές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο, το έργο ετοιμάζεται να κάνει τα επόμενα βήματά του προς τα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας, πρόκειται να δημοπρατηθούν οι μελέτες της πρώτης επέκτασης δυτικά, προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία. Πρόκειται για την εκπόνηση της προμελέτης και της οριστικής μελέτης του έργου, καθώς έχουν εκπονηθεί και ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές εργασίες, οι γεωτεχνικές έρευνες και η προκαταρκτική χάραξη του έργου από την Αττικό Μετρό.

Το Μετρό, σε αντίθεση με την υπό κατασκευή βασική γραμμή αλλά και με την πρώτη επέκταση ανατολικά προς την Καλαμαριά, θα προχωρήσει στα δυτικά με πιο σίγουρα βήματα, αφού αυτός ο κλάδος δεν θα γίνει με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής. Όταν εξασφαλισθούν τα κεφάλαια για την κατασκευή του έργου, αυτό θα είναι μελετητικά ώριμο, με ολοκληρωμένη την οριστική μελέτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα συντρέχουν σοβαροί λόγοι για μεγάλες καθυστερήσεις και αιτήματα για αναπροσαρμογή του συμβατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει στη χωροθέτηση των σταθμών, γιατί είναι βέβαιο, ότι ο κλάδος προς Σταυρούπολη θα συναντήσει τα δυτικά νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, ένα μέρος των οποίων έχει αποκαλυφθεί κατά τις εργασίες εκσκαφείς για την ανέγερση οικοδομών.  Τα ευρήματα χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή, στην όψιμη ελληνιστική αλλά και στη βυζαντινή περίοδο.

Το κόστος των προς εκπόνηση μελετών εκτιμάται σε περίπου 6,3 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή τους καλύπτεται με απόφαση του αναπλ. υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης», για τη χρηματοδότηση του αντίστοιχου προγράμματος μελετών από κονδύλια του ΠΔΕ.

Αυτή η πρώτη επέκταση δυτικά, που θα ξεκινάει από τη Διακλάδωση Δημοκρατίας και θα φτάνει μέχρι την Ευκαρπία, θα εξυπηρετεί μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσοτέρους των 60.000 κατοίκους, πολλές επιχειρήσεις, αλλά και δημόσια ιδρύματα και  καταστήματα (ψυχιατρικό νοσοκομείο, εκπαιδευτήρια, σχολή ΟΑΕΔ κ.αλ., πρ. στρατόπεδο «Παύλου Μελά», δημοτικό πολιτιστικό κέντρο ).

Η επέκταση προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία θα είναι μήκους 5 χλμ., θα ακολουθεί τη χάραξη της οδού Λαγκαδά και θα έχει πέντε σταθμούς:  «Νεάπολη», «Παύλου Μελά», «Σταυρούπολη», «Πολίχνη» και «Ευκαρπία».

Όπως είχε δηλώσει ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, το συγκεκριμένο έργο, με κόστος κατασκευής που εκτιμάται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης αλλά και να συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ.

Βεβαίως, η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει εξετάσει, την επέκταση της εν λόγω γραμμής, σε επόμενη φάση, έτσι ώστε να συνδεθούν με το δίκτυο μετρό της Θεσσαλονίκης τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και το στρατιωτικό «424 ΓΣΝ». Η επέκταση αυτή, εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων, θα εξυπηρετεί υπερτοπικού χαρακτήρα μετακινήσεις.

Πηγή:voria.gr

ΕΡΓΟΣΕ: Το 2016 ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροκίνησης


ΕΡΓΟΣΕ: Το 2016 ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροκίνησης  

Το αργότερο ως τα μέσα του 2016 το δίκτυο του ΟΣΕ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, σχεδόν στο σύνολό του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, στην συνέντευξη τύπου για τα δημόσια έργα. 

«Οι εργολαβίες ανάταξης της ηλεκτροκίνησης είναι εργολαβίες που θα διαρκέσουν 12 με 18 μήνες που σημαίνει ότι τα κομμάτια που είναι φθαρμένα κύρια στο νότο, γιατί στο βόρειο όπως βρίσκονται υπολειτουργία, δεν έχουμε ούτε φαινόμενα βανδαλισμού ούτε κλοπών και τα λοιπά. Φαινόμενα τέτοια έχουμε στο νότο.

Άρα οι εργολαβίες αυτές πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν προς τα μέσα του ’14 με τέλη του ’14 και προφανώς το χρονοδιάγραμμα για Τιθορέα – Δομοκός είναι τέλη του ’15. Θέλετε μέσα του ’16; Αλλά μέσα του ’16 πιστεύω ότι σε επίπεδο ηλεκτροκίνησης θα έχουμε καλύψει γύρω στο 80 με 90% που θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Υπάρχουν κάποιες απολήξεις προς τα σύνορα που δεν έχουν μεγάλο impact άρα εκεί το βλέπω, γύρω στα μέσα του ’16 πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό ολοκλήρωσης ενός άξονα ηλεκτροκινούμενου και κατά το δυνατό τηλεδιοικούμενο», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γ.Γ. Μεταφορών εκτίμησε ότι εφέτος οι υπογραφές συμβάσεων της ΕΡΓΟΣΕ θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ.

«Αν αθροίσετε δηλαδή Τιθορέα – Δομοκός, τον άξονα της Πάτρας, τις ανατάξεις, το Θριάσιο και διάφορα άλλα, πάμε για μια χρονιά που θα γίνουν υπογραφές συμβάσεως γύρω στο 1 δις.

Πράγμα που έχει τη σημασία του τόσο για την ολοκλήρωση του άξονα, όσο και για την κατάσταση των τεχνικών εταιρειών που ανέλυσε προηγουμένως ο κ. Υπουργός και που όλοι γνωρίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος. 

Στα ύψη οι δείκτες της φτώχειας - Παταγώδης αποτυχία των μνημονίων!

 
Μια ακόμα έρευνα- και μάλιστα με τη βούλα της EUROSTAT- έρχεται για να επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος, πέρα από τη βαθιά ύφεση και την εκρηκτική ανεργία, έχει εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες φτώχειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 (άρα το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα), το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 31% από 27,7% το 2010 ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,4 εκατομμύρια, την ώρα που μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22,5%!!!
Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στη κατοικία τους, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες, όσοι δεν μπορούν να φάνε ψάρι, κρέας κάθε δεύτερη ημέρα, όσοι δεν μπορούν να έχουν μια έστω μια εβδομάδα διακοπών, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, έγχρωμη τηλεόραση ή τηλέφωνο.
Εάν, δε, ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά φτώχειας των παιδιών έως 18 ετών και ειδικά σε αυτά που λαμβάνεται υπόψιν το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,2% για γονείς με χαμηλή μόρφωση. Αναφορικά με τις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλοδαπός, τότε το ποσοστό φτώχειας των παιδιών διαμορφώνεται στο 43,1% έναντι 19,8% στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς είναι Έλληνες.

defencenet.gr

Ολυμπία Οδός: 25εκ.ευρώ στην κοινοπραξία κατασκευής για να μην πτωχεύσει!


Ολυμπία Οδός: 25εκ.ευρώ στην κοινοπραξία κατασκευής για να μην πτωχεύσει! 

Την κατεπείγουσα διάθεση 25,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» προκειμένου να τη διασώσει από πτώχευση αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την καταβολή αποζημίωσης για έσοδα από διόδια (μέχρι το τέλος του 2011) που υπολογίζεται ότι έχασε η κοινοπραξία λόγω της μη λειτουργίας μεγάλου αριθμού σταθμών διοδίων που προέβλεπε η σύμβαση.

Το σταδιακό κλείσιμο, λοιπόν, των οικονομικών εκκρεμοτήτων απέναντι στους παραχωρησιούχους συνεχίζεται, στο πλαίσιο της επίλυσης των διαφορών των δύο πλευρών. Με νέα απόφαση, στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εγκρίνεται η διάθεση στην «Ολυμπία Οδό» 25,2 εκατ. ευρώ. Η αιτιολόγηση της απόφασης δίνει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες, όπως γράφει στην "Καθημερινή" ο Γιώργος Λιάλιος:

1. Οπως αναγνωρίζεται, τα έσοδα του παραχωρησιούχου είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα, καθώς δεν ξεκίνησε η αμφίπλευρη χρέωση διοδίων στους σταθμούς Ελευσίνας και Ισθμού, δεν ξεκίνησε η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ενώ η «Ολυμπία Οδός» δεν προχώρησε σε αύξηση της χρέωσης των διοδίων από 0,025 ευρώ/χλμ. (τιμές 2003 προ ΦΠΑ) σε 0,04 ευρώ/χλμ. Επιπλέον, διότι δεν ξεκίνησε η αμφίπλευρη λειτουργία των σταθμών διοδίων Ρίου, Νικολέικων και Ζευγολατιού, καθώς και των πλευρικών διοδίων σε Ζευγολατιό, Κιάτο, Δερβένι, Ακράτα, Καλάβρυτα και Αραχωβίτικα.

2. Ο ανεξάρτητος μηχανικός έδωσε την άποψή του στις 25 Ιανουαρίου 2013. Οπως ανέφερε, η απώλεια εσόδων της «Ολυμπίας Οδού» από διόδια μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται, με βάση το επικαιροποιημένο κυκλοφοριακό μοντέλο, σε 35 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 7 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν διέθεσε (δηλαδή εξοικονόμησε) ο παραχωρησιούχος το ίδιο διάστημα λόγω της ίδιας αιτίας. Επομένως, το προς αποζημίωση ποσό ανέρχεται σε 29,9 εκατ. ευρώ.

3. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 2013, ο παραχωρησιούχος κατέθεσε στο υπουργείο αίτημα αποζημίωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αιτιολόγηση της άμεσης καταβολής των χρημάτων: «Την περίοδο αυτή συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχου». Προϋπόθεση, όμως, για την επανεκκίνηση του έργου «αποτελεί η διασφάλιση της κατ' ελάχιστον απαιτούμενης ρευστότητας προς διατήρηση της βιωσιμότητας του παραχωρησιούχου (πληρωμή τόκων δανείων και swaps)».

Ετσι, «παρίσταται η ανάγκη να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες του παραχωρησιούχου για την πληρωμή swaps, προκειμένου να αποφευχθεί πτωχευτικό γεγονός, που δεν θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Πηγή:dete.gr

"Θησαυρός" αλλά στο συρτάρι... η αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων

"Θησαυρός" αλλά στο συρτάρι... η αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων 
Ανεκτίμητος και ουσιαστικά αναξιοποίητος «θησαυρός» παραμένει για το ελληνικό Δημόσιο η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες εξαγγελίες περί αξιοποίησής της, από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Περίπου 2100 δομημένα και αδόμητα ακίνητα, συνολικής έκτασης 252.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 465 βρίσκονται εντός αστικού ιστού, αναζητούν την καλύτερη δυνατή διαχείριση, αφού κατά γενική ομολογία τα τρία Ταμεία και οι δύο οργανισμοί, που έχουν υπό την αιγίδα τους τα ακίνητα, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα, 380 ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα, 75 τελούν σε καθεστώς παραχώρησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναγκών του προσωπικού είτε εκμισθώνονται έναντι χαμηλών προσόδων.

Από τα τέλη του 2010, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και της αναζήτησης νέων οικονομικών πόρων, αποφασίστηκε η σύσταση ενός διακλαδικού φορέα, ο οποίος θα αναλάμβανε την ορθολογιστική αξιοποίηση της περιουσίας, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και κανόνων διαχείρισης των ακινήτων (Real Estate Development). Ο ενιαίος φορέας θα προέκυπτε από τη συγχώνευση των υφιστάμενων τριών Ταμείων, δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) και από την παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ). Ο συντονιστικός ρόλος για την προώθηση του εγχειρήματος ανατέθηκε στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας, που διαχειρίζεται συνολικά περίπου 1480 ακίνητα.

Ωστόσο, έχουν περάσει δύο χρόνια και η διαδικασία ενοποίησης βρίσκεται ακόμη εν υπνώσει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπλεκομένων, έδωσε εντολή προς το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα άλλα γενικά επιτελεία, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση του ενιαίου φορέα. Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο υφ. Αμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, που χειρίζεται το θέμα, με έγγραφό του ζητάει την εκπόνηση εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης από εξωτερικό φορέα για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του νέου σχήματος. Οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί το αργότερο σε έξι μήνες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει ιστορικές, πολεοδομικές και κτηματολογικές πληροφορίες καθώς και γεωγραφικά στοιχεία των ακινήτων. Το ΤΕΘΑ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απογραφής, περιγραφής και αποτίμησης του συνόλου της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν υπό την επιφύλαξη αφενός των απαντήσεων που θα δοθούν τόσο από το ΝΣΚ όσο και από την αρμόδια διεύθυνση κληροδοτημάτων, όπου ήδη έχουν τεθεί σχετικά ερωτήματα.
 
Πηγή: Καθημερινή

Το 2011 ο Α.Σ είπε: Είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος!! Ισχύει???



  • Εδώ λέμε ΟΛΑ όσα μας εντυπωσιάζουν και δεν μπορούμε να μην γράψουμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ! δικαιολογημενη! 
  • Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο από το 2011 («θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης») υπενθυμίζει ο ... ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας σχετικά: «Τα πιστεύει ακόμα και σήμερα αυτά ο κ. Σαμαράς; Παραμένει ακόμα στέλεχος της ΝΔ;» Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαπλοκή και η διαφθορά στη χώρα μας έχουν ονοματεπώνυμο και η ΝΔ έχει αποτελέσει διαχρονικά τη μήτρα και της διαφθοράς και της διαπλοκής.»   
  • Δείτε το βίντεο...

Ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο


Ο πρώην δήμαρχος οδηγείται στις φυλακές. (Photo: Κ. Τσακαλίδης, @foshphotos.com) 
Ο πρώτος πολιτικός που έφαγε ισόβια για κλοπή ήταν δεξιός! – Οι του ΠΑΣΟΚ δεν έκλεβαν; 

Την ποινή των ισοβίων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, τον στενό του συνεργάτη Μ. Λεμούσια και τον πρώην ταμία - και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση - Π. Σαξώνη, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο. Ο πρώην δήμαρχος κρίθηκε "ένοχος για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως". Επίσης, για τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για "ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, κατ' εξακολούθηση".

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ταμία του Δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη, για την υπεξαίρεση, καθώς επίσης και τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας τους.

Αθώωσε, αντίθετα, τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών και όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που κατηγορούνται για την υπόθεση. Το Δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό της υπεξαίρεσης σε 17, 9 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή ανέλαβε ο πρώην Ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης. Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδαση του Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος είπε, "με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, δηλώνω ότι είμαι αθώος. Χύνεται αθώο αίμα μέσα σε αυτή την αίθουσα".

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρχικά κατέρρευσε στην αγκαλιά της συζύγου του. «Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις», είπε προς την έδρα. «Σίγουρα δεν θα είμαστε εμείς αυτοί», απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Χατζηδάκης: Είμαστε αμετακίνητοι, τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους θα ξεκινήσουν τον Απρίλη


Χατζηδάκης: Είμαστε αμετακίνητοι, τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους θα ξεκινήσουν τον Απρίλη 

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τα μεγάλα έργα έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην realnews.
Υπάρχουν τρόποι αναπτυξιακοί για την ώθηση της επιχειρηματικότητας και τόνωση της απασχόλησης και ποιοι;

Η προσπάθειά μας κινείται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων. Στον κομμάτι της ρευστότητας βασικό εργαλείο αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούμε συμπληρωματικά με το ξαναζωντάνεμα της συνεργασίας μας με την ΕΤΕπ, με την απεμπλοκή κονδυλίων από το ΕΤΕΑΝ, με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Στο κομμάτι των μεγάλων έργων στόχος μας είναι η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων που θα δώσει φιλί ζωής στο κατασκευαστικό κλάδο.
 
Παράλληλα κρατάμε ζωντανό το Μετρό της Θεσσαλονίκης με την επέκταση προς Καλαμαριά, στο Μετρό της Αθήνας παραδίδονται οι σταθμοί προς τα νότια προάστια, Χαιδάρι και Ανθούπολη. Υπεγράφη η σύμβαση επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά και έχει ήδη ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι στο Ικόνιο. Με τις διορθωτικές αλλαγές που ανέφερα προσπαθούμε να κάνουμε τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης,  έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου η εταιρεία να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών τον Ιούνιο. Καταλήξαμε σε συνεργασία με την ΕΕ στην εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια με βάση την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις συμβάσεις παραχώρησης.



Με το ΕΣΠΑ τι γίνεται; Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων;

Στους εφτά προηγούμενους μήνες επιδοθήκαμε σε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το μνημονιακό στόχο των απορροφήσεων του β εξαμήνου του 2012 και να μην χάσουμε χρήματα. Αποτέλεσμα η απορρόφηση της χώρας να κινηθεί πάνω από το κοινοτικό μέσο όρο κατά 6 μονάδες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες απορρόφησης με μείωση έως 60% των απαιτούμενων υπογραφών. 
 
Τοποθετήσαμε project managers στα προβληματικά έργα για την καλύτερη παρακολούθησή τους. Αναθεωρήσαμε τα προγράμματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου έτσι ώστε να  μεταφέρουμε πόρους από προγράμματα με μικρή απορροφητικότητα σε αυτά που ενισχύουν την απασχόληση. Και τέλος κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε για το νέο ΕΣΠΑ ( 2014-2020) 16,3 δις ευρώ, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί εδώ ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό καθώς δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην καινοτομία, στη τεχνολογική ανάπτυξη και λιγότερο στις υποδομές. Όλα τα παραπάνω θα τα λάβουμε υπόψη στη κατάθεση του νέου αναπτυξιακού μας σχεδιασμού στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε το ΕΣΠΑ να αποτελέσει ένα ουσιαστικό όπλο στον αγώνα για την ανάπτυξη.


Τι γίνεται με το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες; Είχατε προαναγγείλει ότι τον  προσεχή Απρίλιο τα έργα θα ξεπαγώσουν.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους  και  καταλήξαμε σε μία καταρχήν συμφωνία, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση των έργων και το σημαντικό περιορισμό των απαιτήσεων για αποζημιώσεις. Το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης με τις 43 τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση. Δουλεύουμε εντατικά κάθε μέρα και πιστεύω ότι στο τέλος θα πετύχουμε τους στόχους μας. Πρώτα συμφωνία με τις Τράπεζες και στη συνέχεια συμφωνία με την Κομισιόν. Ο στόχος μας να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες τον Απρίλιο παραμένει αμετακίνητος.

Σας ανησυχεί η επίθεση στα μεταλλεία Χαλκιδικής σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων;

Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς επενδυτές. Και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές επενδύσεις. Η ανεργία δεν θα μειωθεί με την πολιτική των προσευχών, αλλά με άνοιγμα στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα.  Η εικόνα της Χαλκιδικής βλάπτει τη χώρα. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς η κυβέρνηση θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και θα προστατέψει όσους επενδύουν στο μέλλον του τόπου και στη θέληση των ανθρώπων του να γυρίσουν οριστικά σελίδα.  Η πατρίδα μας πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει μπροστά.

ypodomes.com

Αύριο 28 Φεβρουαρίου η παράδοση της γραμμής Θριάσιο-Ικόνιο


Αύριο 28 Φεβρουαρίου η παράδοση της γραμμής Θριάσιο-Ικόνιο 

Σε λειτουργία θα τεθεί, επιτέλους, αύριο σε άκρως εορταστικό πνεύμα η εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέσει την περιοχή του Θριασίου με το λιμάνι του Πειραιά στο Ικόνιο.

Τα έργα στη γραμμή ολοκληρώθηκαν μετά από σχεδόν 13 χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή της, ενώ επιλύθηκε και το θέμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με την έλλειψη αδρανών υλικών (σκύρα).

Η νέα γραμμή, που αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην τόνωση των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας, θα εγκαινιαστεί αύριο Πέμπτη, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για την πολυδιαφημιζόμενη συνεργασία ΤΡΑΙΝΟΣΕ - COSCO - HP, καθώς η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού δεν επέτρεπε την πλήρη ανάπτυξη του σχεδιασμού.

Προχθες το πρωί πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στη γραμμή Θριάσιο - Ικόνιο με τη χρήση Rail Bus, δηλαδή με κανονικό τρένο, που θα χρησιμοποιείται και για τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων, καθώς έως τώρα πραγματοποιούνταν δοκιμές με μικρούς συρμούς ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στη γραμμή.

Από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι η γραμμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα, λύνονται τα χέρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μπορεί απερίσπαστη να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει με τις πολυεθνικές εταιρείες COSCO και HP για τη μετακίνηση προς την κεντρική Ευρώπη εμπορευμάτων της τελευταίας που φτάνουν στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του κινεζικού γίγαντα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ΗΡ είναι μόνο η αρχή
Η επιτυχία της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι σημαντική για όλους όσοι εμπλέκονται αλλά κυρίως για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν είναι μόνο η μεγάλη αμερικάνικη πολυεθνική που επιθυμεί να διαμετακομίσει τα εμπορεύματά της μέσω της Ελλάδας.

Η κίνηση της Hewlett-Packard έχει ανοίξει την όρεξη και σε άλλες μεγάλες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως κόμβο για τη διακίνηση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης οι εταιρείες IKEA, Dell, LG, Samsung, Lenovo, Sony και Ηyundai.

Η άνοδος του κόστους των καυσίμων, που καθιστά πολύ ακριβούς τους παραδοσιακούς θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων υποχρεώνει σε αναζήτηση εναλλακτικών, φθηνότερων τρόπων μετακίνησης και σίγουρα το τρένο, όπου υπάρχει, είναι η φθηνότερη επιλογή.

Επιπλέον, δεν είναι αμελητέο ούτε το χρονικό όφελος που προκύπτει καθώς η μεταφορά με πλοία στα λιμάνια τα βόρειας Ευρώπης και από εκεί στους τελικούς τους προορισμούς είναι πολύ χρονοβόρα. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη διαμετακόμιση ενός φορτίου θα μειωθεί κατά μία περίπου εβδομάδα.

Αποκλειστικά για εμπορική χρήση
Η σιδηροδρομική γραμμή του Ικονίου, η οποία είναι αποκλειστικά για εμπορική χρήση, έχει μήκος 17 χλμ. κι υπολογίζεται θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, δίνοντας διέξοδο προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα για τα εμπορεύματα που φτάνουν στη χώρα μας και στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο έως τώρα δεν διέθετε σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επιπλέον, αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά ολόκληρο το συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου, όπου προβλέπεται ότι θα συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες ολόκληρης της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει και πάλι η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στην περιοχή αυτή, που παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί δεν έχει καταστεί εφικτό να προχωρήσει.

Η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα οι εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές να κατέχουν πολύ χαμηλό μερίδιο στο σύνολο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Κατά κύριο λόγο οι μεταφορές εμπορευμάτων πραγματοποιούνται οδικώς, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος αλλά και οικονομική επιβάρυνση.

Πηγή:euro2day.gr

Μέχρι το τέλος του 2015 ανάπλαση της Πανεπιστημίου και επέκταση του Τραμ



Μέχρι το τέλος του 2015 ανάπλαση της Πανεπιστημίου και επέκταση του ΤραμΜέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, με κεντρικό άξονα την Πανεπιστημίου, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχετικού Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Re-think Athens του Ιδρύματος Ωνάση.

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «ελπίζω πως η διακομματική συναίνεση θα μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη και θα αποφύγουμε τις δικαστικές προσφυγές» που είναι συνηθισμένες σε τέτοια έργα. Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση της μελέτης που επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό και την κατασκευή του δικτύου τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα στάδια, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είναι η ολοκλήρωση της μελέτης και η σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης (για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο) σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό.

«Η σημερινή παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί δείχνει πως υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς», είπε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη σύντομη παρέμβασή του.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως εκτός από την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου προωθούνται έργα για την αξιοποίηση του Ελληνικού (που θα περιλαμβάνει και μητροπολιτικό πάρκο) και αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου της Αττικής. «Δεν πρόκειται για αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για συγκροτημένη παρέμβαση αναβάθμισης ολόκληρου του αστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα με τα έργα που έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης είπε πως απαιτείται δέσμευση της Πολιτείας πως τα έργα δεν θα μείνουν στη μακέτα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Το έργο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που τοποθετείται στον άξονα Λεωφόρου Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πλατείας Δικαιοσύνης, Ομόνοιας, Πατησίων, Αρχαιολογικού Μουσείου, Πλατείας Αιγύπτου. Η παρέμβαση θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας, με την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου για όλους τους πολίτες.

Στο διαγωνισμό επικράτησε το ολλανδικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond». Από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

ΣΟΚ - ΤΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΕ ;

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ

ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Αρ. Φύλλου 35


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Υπουργείο Οικονομικών
.................................................................. 1 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις .................................................................. 2 Περιφέρειες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

(1) Αριθμ. 3710/Β.204
Διορισμός των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. τις διατάξεις:
α. του άρθρου 4 του ν. 3864/2010 «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (Α΄ 119).
2. της παραγράφου 10 του άρθρου 16Β του ν. 3864/2010
3. της περίπτωσης θ΄ του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών,
δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων» (Α΄ 309).

4. την ανάγκη διορισμού των οργάνων Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. την πρόταση της Επιτροπής της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 3864/2010 και την τήρηση της διαδικασίας
του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 και της περίπτωσης ε' της παραγράφου 12 του ίδιου άρθρου.

6. το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Διορίζουμε τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας, ως ακολούθως:

α. ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

αα. Paul Koster του Robert, Πρόεδρος

ββ. Αντρέας Μπερούτσος του Χαραλάμπους, μέλος

γγ. Pierre Mariani του Antoine Dominique, μέλος

δδ. Γεώργιος Μέργος του Ιωάννη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, μέλος

εε. Ευθύμιος Γκατζώνας του Κωνσταντίνου , εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος

β. ΜΕΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

αα. Αναστασία Σακελλαρίου του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος

ββ. Μάριος Κολλιόπουλος του Νικολάου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

γγ. Αναστάσιος Γάγαλης του Μιχαήλ , μέλος

2. Η θητεία των μελών των ανωτέρω οργάνων αρχίζει την 1/2/2013 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

3. α. Οι συνολικές ετήσιες μεικτές αποδοχές των μελών Διοίκησης του Ταμείου, ορίζονται ως ακολούθως

αα. Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου: εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ

ββ. Μέλη Γενικού Συμβουλίου: τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ

γγ. Διευθύνουσα Σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής: διακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες (215.000) ευρώ

ββ. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής: εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες (185.000) ευρώ

γγ. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες (165.000) ευρώ

β. Οι ανωτέρω αποδοχές δεν συνοδεύονται από επιπλέον παροχές ή άλλα προνόμια και καταβάλλονται σε 12μηνη βάση

4. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3864/2010 όπως ισχύει

5. Τα ανωτέρω μέλη υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 3213/2003

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΠΗΓΗ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΜΙΝΗ! 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΚΟ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ενώ ο δήμος καταρρέει!

Κρεσέντο διοίκησης που παραπέμπει σε καθεστώτα τύπου Αμίν Νταντά από τον αχυράνθρωπο του Παπανδρέου και του Κουβέλη, που (μαζί με τον Μπουτάρη) λυμαίνονται τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.


Αυτό που έκανε ο Καμίνης δείχνει ακριβώς την ηθική και την εντιμότητα που εισήγαγε στην δημόσια διοίκηση το σύντομο αλλά καταστροφικό καθεστώς Παπανδρέου που οι αυτουργοί του παραμένουν ακόμα ατιμώρητοι.

Ο κύριος Καμίνης λοιπόν, όπως αποκαλύπτει και το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής, χωρίς να έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ως άλλος Ντούτσε, ανακοίνωσε προχθές ότι έχει υπογράψει …μνημόνιο συνεργασίας με 4 ΜΚΟ από τον περασμένο Απρίλη! Μιλάμε για αθλιότητα άνευ προηγουμένου, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το κόστος ξεπερνά το 1 εκ. Ευρώ!

Ενδεικτικό είναι ότι μία εκ των ΜΚΟ αποτελεί …οικογενειακή επιχείρηση, με μέλη – συγγενείς μεταξύ τους ενώ η αμοιβή του προέδρου για το προηγούμενο έτος ξεπέρασε τα 80,000 Ευρώ!

Απαιτείται η παρέμβαση του υπουργού εσωτερικών αλλά και του αρμόδιου εισαγγελέα για να σταματήσει επιτέλους αυτή η φαρσοκωμωδία την οποία επέβαλλαν στην πρωτεύουσα (αλλά και την συμπρωτεύουσα) τα απολιθώματα της διαφθοράς μαζί με τους βαρώνους της διαπλοκής. Έλεος πια!

Οι "κορδέλες" του 2013: Ποια έργα θα μπουν φέτος στη ζωή μας


Οι "κορδέλες" του 2013: Ποια έργα θα μπουν φέτος στη ζωή μας 

Οι φετινές κορδέλες σε έργα περιμένουμε να είναι περισσότερες από πέρυσι. Αν και έχουμε ήδη μετακίνησεις για το 2014 σε μεγάλα έργα έχουμε αρκετά έργα που θα μπουν φέτος στη ζωή μας. Πρόκειται για έργα που έχουν χρονίσει, καθυστερήσει και ταλαιπωρήσει αλλά πλέον φτάνουν στην ολοκλήρωση τους. Μέσα σε αυτά σημαντικά έργα Μετρό, Σιδηρόδρομου, οδικά, αναπλάσεις, έργα αστικής ανάπτυξης.

Η αρχή στα έργα που θα δούμε να λειτουργούν είναι η ολοκλήρωση του έργου 3 Γέφυρες-ΣΚΑ με τους δύο νέους σταθμούς ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ που θα ενταχθούν άμεσα στον δίκτυο σταθμών του βασικού αστικού τμήματος του Προαστιακού.

Τον Απρίλιο με καθυστέρηση 4 και πλέον ετών θα λειτουργήσει η δυτική επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας με τους σταθμούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ. Ακολούθως θα έχουμε την ολοκλήρωση των έργων για το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, έργο για το οποίο έχει υπάρξει επίσης πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Το καλοκαίρι μας υπόσχεται «καυτές» παραδόσεις με την λειτουργία τον Ιούλιο της νότιας επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας με τους σταθμούς ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε και την λειτουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Σύνορα.

Πριν φύγει το καλοκαίρι το οδικό έργο Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό στην Κρήτη θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ενώ θα έχουμε και μία «μίνι» παράδοση καθώς εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το «λειτουργικό» κομμάτι των έργων Β` φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στις αρχές του Φθινοπώρου θα συνεχιστούν οι παραδόσεις της Αττικό Μετρό με την λειτουργία της δυτικής επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό με το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. Πλησιάζοντας προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε δύο ακόμα πολύ μεγάλες παραδόσεις έργων:

Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, ενός έργου με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική εικόνα της πόλης.

Οριακά στο τέλος του έτους θα έχουμε την παράδοση των έργων για την αναβάθμιση του λιμένα Αιγίου που έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδος και ίσως να έχουμε και –θετικές- εκπλήξεις.

ΤΑ ..ΑΜΦΙΒΟΛΑ
  • Στη λίστα με τα έργα για παράδοση φέτος υπάρχουν και άλλα έργα, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τελικά θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν στο τρέχον έτος. Τα έργα αυτά είναι:
  • Ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Μορέα κυρίως λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και των απαλλοτριώσεων, που ίσως σπρώξουν το έργο από τα τέλη του 2013 στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
  • Το οδικό τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα που κανονικά θα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο αλλά υπάρχουν προβλήματα με την ανάδοχο εταιρεία.
  • Για τον ίδιο λόγο εντάσσεται στη λίστα το έργο στο φράγμα Ιλαρίωνα Κοζάνης

ΤΟ ΗΜΙ-ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ
Φυσικά μιλάμε για το μεγάλο οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία που είναι σπασμένο σε 4 εργολαβίες. Από αυτές οι 3 (κεντρικό και ανατολικό τμήμα) είναι παγωμένες ενώ κατασκευάζεται το δυτικό. Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχουν ελπίδες για παράδοση έστω εντός τμήματος αυτού του έργου παρά το σχετικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει περαίωση των έργων ..τον Μάρτιο.
 
ypodomes.com

Απο βραχονησίδα.... λιμάνι κρουαζιέρας απέναντι από το ΣΕΦ στο Φάληρο!


Απο βραχονησίδα.... λιμάνι κρουαζιέρας απέναντι από το ΣΕΦ στο Φάληρο! 

Ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου λιμενικού hub, ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του Πειραιά, στο νέο Φάληρο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στον τουρισμό, και ιδιαίτερα στον τομέα της κρουαζιέρας, από όπου εκτιμάται πως η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί άμεσα, υπό την προϋπόθεση, όμως, δημιουργίας σύγχρονων υποδομών.

Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου εδώ και μήνες, όταν διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα μεγάλο επενδυτικό project προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιτίας του κορεσμού του, του κυκλοφοριακού χάους, που καθιστά προβληματική τη μετακίνηση χιλιάδων τουριστών ημερησίως σε ώρες αιχμής, αλλά και (κυρίως...) των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν ανακύψει.

100.000 επιβάτες την εβδομάδα

Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται στο «Κ», το (υπό επεξεργασία) σχέδιο έχει ως εξής: η μικρή βραχονησίδα των 2 στρεμμάτων που βρίσκεται «απέναντι» από την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας να φτάσει σε έκταση τα 20 στρέμματα, με παρεμβάσεις (επιχωματώσεις κ.λπ.).

Στη μια πλευρά θα διαμορφωθούν τουλάχιστον τέσσερις προβλήτες, για να δένουν τα κρουαζιερόπλοια, ενώ η άλλη θα ενώνεται με τη στεριά με γέφυρα, η οποία θα καταλήγει απευθείας στην παραλιακή -και μ΄ αυτόν τον τρόπο θα παρακάμπτονται οι στενοί δρόμοι του Πειραιά, που προκαλούν αφόρητο μποτιλιάρισμα.

Η υπόλοιπη έκταση του «νησιού» θα φιλοξενεί άνετο χώρο υποδοχής των τουριστών και πάρκινγκ για τα οχήματα που θα τους μεταφέρουν σε όποιο σημείο του Λεκανοπεδίου επιθυμούν. Υπολογίζεται ότι θα απαιτούνται 80 πούλμαν για δύο κρουαζιερόπλοια άνω των 300 μέτρων με 2.500-3.000 επιβάτες έκαστο.

Κατά τους υπολογισμούς, το «νησί» θα μπορεί να υποδέχεται περίπου επτά κρουαζιερόπλοια την ημέρα (σ.σ.: θα σταθμεύουν από 12 έως 24 ώρες), που μεταφράζονται σε 100.000 επιβάτες την εβδομάδα, ενώ το πάρκινγκ για τα μέσα μεταφοράς τους θα χωρά τουλάχιστον 80 μεγάλα οχήματα (πούλμαν) και διπλάσιο αριθμό μικρότερων αυτοκινήτων. Κατά τους ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας, η εν λόγω επένδυση θα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας πάνω στο «νησί», συν τα έσοδα από τα τέλη ελλιμενισμού. Όσο για το κόστος; Οι πληροφορίες μιλούν για (καταρχήν) 300 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλεπήβολο έργο θα τρέξει με ΣΔΙΤ και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι διαδικασίες υπολογίζεται να δρομολογηθούν τον Απρίλιο...

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθεσία, καθώς όλα αυτά, εφόσον υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό location, σε απόσταση αναπνοής από την επένδυση που υλοποιεί το Ίδρυμα «Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου (Εθνική Βιβλιοθήκη - Εθνική Λυρική Σκηνή) και από το Ελληνικό, όπου οι εκεί παρεμβάσεις, εν όψει αποκρατικοποίησης, μελλοντικά θα μεταμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας.

Οι επενδυτές

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η δημιουργία ενός νέου hub για την κρουαζιέρα στο Νέο Φάληρο αποτελεί πρωτοβουλία των κολοσσών του κλάδου, όπως η Royal Caribbean, που βρήκε ευήκοα ώτα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το σκεπτικό είναι διπλό: να αποκτήσει η χώρα έναν «κλειστό», σύγχρονο και απόλυτα ελεγχόμενο χώρο υποδομής κρουαζιερόπλοιων, ο οποίος θα μπορεί να αποτελέσει home port και να αλλάξει τη θέση της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη. Αυτό θα συμβεί με τη μεταμόρφωση του Πειραιά από λιμάνι διέλευσης σε αφετηρία ή τερματισμό για τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων. Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική, για τον εξής λόγο: οι επιβάτες δαπανούν πολύ περισσότερα στα λιμάνια αφετηρίας ή τερματισμού απ΄ όσα στους ενδιάμεσους σταθμούς.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αν και η χώρα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας, δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα τουριστικά έσοδα που της αναλογούν, αφού τα ελληνικά λιμάνια δεν προτιμώνται ως σημεία εκκίνησης κρουαζιέρας (home ports), λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας, αδυναμία που στερεί πολλαπλάσια έσοδα, καθώς η μέση δαπάνη ανά επιβάτη (από τον ίδιο και από την εταιρεία κρουαζιέρας) αγγίζει τα 600 ευρώ στα λιμάνια εκκίνησης και μόλις τα 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (ports of call).

Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα μπορεί να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ το 2016, από 600 εκατ. ευρώ το 2011, αν αναπτυχθεί το home porting, ώστε τα δύο τρίτα των επισκεπτών της χώρας να ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια.

Στην Ελλάδα η ανοδική τάση της ζήτησης οδήγησε σε μέση ετήσια αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά την τριετία 2009-2011. Την περσινή χρονιά τα άμεσα έσοδα που προέκυψαν από τον ευρωπαϊκό κλάδο της κρουαζιέρας έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ, από 8,5 δισ. ευρώ το 2005. Η Ιταλία συγκεντρώνει το 30% των εσόδων, ενώ 9% αντιστοιχεί στην Ισπανία και μόλις 4% στην Ελλάδα (σ.σ.: έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ και στο 5,2% της συνολικής τουριστικής δαπάνης).

Οι πρωίες αντιδράσεις

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες εβδομάδες ανάμεσα στον Πειραιά και στο νέο Φάληρο για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στην κρουαζιέρα -και μάλιστα χωρίς να έχει ανάψει ακόμη η συζήτηση για το «νησί». Η συνήθης μάχη του «παλαιού» με το «καινούργιο», από τη μια, και τα συμφέροντα που θίγονται, από την άλλη, τείνουν να μετατρέψουν την όλη υπόθεση σε ναυμαχία. Στους αντιδρώντες, για παράδειγμα, ανήκουν (πολλά) στελέχη του ΟΛΠ που εκτιμούν ότι από τον ανταγωνισμό θα βγει χαμένο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αν και στις συζητήσεις τους προτιμούν να εκφράζουν φόβο ότι «χαμένες θα είναι και οι δύο πλευρές».

Αντιδρούν, επίσης, οι έμποροι του Πειραιά οι οποίοι θεωρούν βέβαιο ότι θα μαραζώσει η τοπική αγορά, καθώς «εμείς ποντάρουμε στο 30% των επιβατών που δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το λιμάνι».


Πηγή:www.capital.gr / Μ.Μάνη & Ν. Χρυσικόπουλος


Αθήνα: Έρχεται η Β` Φάση ανάδειξης μειοδότη για το έργο της Τηλεματικής σε 1.000 στάσεις


Αθήνα: Έρχεται η Β` Φάση ανάδειξης μειοδότη για το έργο της Τηλεματικής σε 1.000 στάσεις  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ  ενέκρινε με απόφαση του τα κείμενα της διακήρυξης της  δεύτερης και τελικής φάσης για το έργο  “Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Δ ιαχείριση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών και ιαχείρισης Στόλου για την Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. με ΣΔΙΤ". Η ανακοίνωση των εταιρειών που πέρασαν στην τελική φάση για το έργο της εγκατάστασης της τηλεματικής στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας έχει γίνει από τον Νοέμβριο του 2012 και πλέον ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης του πολίτη στην πόλη.

Αν δεν έχουμε άλλες καθυστερήσεις, τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η ημερομηνία υποβολής των οικονομικών προσφοράς που θα αναδείξει και τον τελικό μειοδότη που θα αναλάβει αυτό το σπουδαίο έργο. Όταν μπει σε λειτουργία, 1000 στάσεις θα αποκτήσουν μικρούς ψηφιακούς πίνακες (ανάλογους με εκείνους στους σταθμούς του Μετρό). Οι πίνακες αυτοί θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την απαιτούμενη ώρα για την έλευση του λεωφορείου από την στάση μέσω φυσικά του συστήματος GPS.

Αυτό είναι εν ολίγοις και το σύστημα της τηλεματικής το οποίο με την λειτουργία του το 2014 θα μεταμορφώσει τις μετακινήσεις των επιβατών. Με τον υπολογισμό της ώρας έλευσης των λεωφορείων θα μπορεί να γίνεται γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική η μετακίνηση αλλά και ο συνδυασμός μέσων για την μεταφορά.

Το μέτρο της τηλεματικής εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε άλλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη κ.α) και στην Αθήνα έρχεται για να δικαιώσει την φήμη του αλλά και να βελτιώσει την χαμένη αξιοπιστία των Αθηναϊκών λεωφορείων που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν φημίζονται για την ακρίβεια τους.

Είναι ένα σημαντικά ισχυρό όπλο κατά της μετακίνησης με το ι.χ και μάλιστα σε μία εποχή που η βενζίνη είναι απλησίαστη και η κάθε μετακίνηση κοστίζει πανάκριβα.

Εκτός άλλων θα δημιουργηθεί και κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.


Το Σύστηµα Τηλεµατικής θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες μετακίνησης, και θα ανεβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι :
  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης όλων των οχημάτων
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω των «έξυπνων στάσεων»
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω διαδικτύου, SMS και εφαρμογών 3ης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας
  • Ενημέρωση επιβατών εντός οχήματος (αναγγελία επόμενης στάσης, ad hoc ανακοινώσεις από Κέντρα Διαχείρισης)
  • Επικοινωνία οδηγών με τα Κέντρα Διαχείρισης
  • Πληροφόρηση για την επιβατική κίνηση κατά γραμµή , στάση και δρομολόγιο ή ώρα (μέσω του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών)
  • Έλεγχος της αξιοπιστίας των δρομολογίων και της τήρησης του προγραμματισμού και κατ΄ επέκταση βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του συγκοινωνιακού έργου
  • Ενημέρωση ακυρώσεων δρομολογίων ή τροποποιήσεων στον προγραμματισμό
 
ypodomes.com