EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Τον Σεπτέμβρη ξεκινά ο "Ιταλός" Μετροπόντικας


Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Τον Σεπτέμβρη ξεκινά ο "Ιταλός" Μετροπόντικας 

Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, προχωρά και μάλιστα αθόρυβα. Χωρίς να έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα το έργο που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις.. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com το έργο δεν παρουσιάζει προβλήματα ενώ και εκείνα που υπάρχουν θεωρούνται μικρά και αντιμετωπίσιμα.

Τα μικροπροβλήματα παρουσιάζονται στα εργοτάξια των σταθμών ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Κατά τα άλλα στην Brescia  της Ιταλίας συναρμολογείται ο Μετροπόντικας από την εταιρεία GHELLA, μέλος της κοινοπραξίας κατασκευής που θα κατασκευάσει την σήραγγα των 6,5 χιλιομέτρων της επέκτασης.

Αρχές του καλοκαιριού ο Μετροπόντικας καταφθάνει στην Ελλάδα και ο προγραμματισμός είναι για να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από το φρέαρ Αγίας Βαρβάρας και να ολοκληρώσει το ταξίδι του στις αρχές του 2016.

Τα μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού (μεγάλες εκσκαφές σταθμών) επιφανειακά και υπόγεια αναμένεται να ξεκινήσουν  από τον ερχόμενο Απρίλιο. Η εικόνα όπως περιγράφεται όμως είναι αρκετά καλή:

ΦΡΕΑΡ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑ -ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Υπάρχει μία μικρή τρίμηνη καθυστέρηση στις εργασίες καθώς αναμένεται η απόφαση από το ΚΑΣ για κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που όμως δεν έχουν κάποια άξια για να υπάρξει μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή.  Μόλις δοθεί η άδεια θα ξεκινήσουν οι εκσκαφές τόσο για τον σταθμό όσο και για το φρέαρ εισόδου του Μετροπόντικα. Δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει πρόβλημα.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΝΙΚΑΙΑ
Έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση κατάληψης των εργοταξίου για την κατασκευή των σταθμών και περιλαμβάνονται πλέον και καταλήψεις των γύρω δρόμων, δημιουργώντας τα πρώτα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι καταλήψεις αυτές θα διαρκέσουν το λιγότερο  3 χρόνια.  Ακολούθως θα ξεκινήσουν αρχαιολογικές τομές για τυχόν αρχαία. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν παρουσία αρχαίων. Σε εξέλιξη είναι και η παράκαμψη δικτύων ΟΚΩ.


ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ
Το πρόβλημα με την άρνηση ιδιοκτήτη απαλλοτριωθέντος ακινήτου υφίσταται αλλά η Αττικό Μετρό να είναι σίγουρη έχει πάρει και δικαστική απόφαση έξωσης του ιδιοκτήτη ενώ τα χρήματα της αποζημίωσης έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και μήνες. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν από την Αττικό Μετρό «η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι».

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Είναι ο κυριότερος σταθμός της επέκτασης καθώς κατασκευάζεται κάτω από τον υπάρχοντα τερματικό σταθμό της γραμμής 1, είναι πενήντα μέτρα από τον σταθμό του Προαστιακού  ενώ μελλοντικά θα συνδέεται με το Τραμ και το monorail. Έχει γίνει η εργοταξιακή εγκατάσταση και έχει ξεκινήσει ήδη σε μικρή έκταση η εκσκαφή των εισόδων του σταθμού (συνολικά 3). Τα εργοτάξια είναι 1.μέσα στο λιμάνι (δίπλα από την πεζογέφυρα του ΟΛΠ), 2.δίπλα από την είσοδο του σταθμού στην Πλατεία Οδησσού και 3.πάνω στην πλατεία Οδησσού. Αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχουν.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Εδώ υπάρχει το κυριότερα θέμα, καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαία (μέρος του Ιποδάμμειου Συστήματος) που όμως ήταν γνωστά από την φάση σχεδιασμού του έργου.  Στην Αττικό Μετρό έχουν υπολογίσει ένα έτος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται από ΣΤ` εφορεία, κάτω από την επίβλεψη της κας Χρυσουλάκη.

Αν οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πάλι υπάρχει χρόνος καθώς πρόκειται για τον τερματικό σταθμό και η έλευση του Μετροπόντικα δεν προβλέπεται πριν το 2016. Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες εργοταξιακές καταλήψεις και με την λήξη των ανασκαφών θα ξεκινήσει το κυρίως έργο εκσκαφής του σταθμού.

Η σήραγγα θα τερματίζει 300 μέτρα μετά το Δημοτικό Θέατρο, κάτω από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Αυτό το τμήμα θα κατασκευαστεί με ΝΑΤΜ, με ανοιχτό όρυγμα καθώς θα δημιουργηθεί τριπλή σήραγγα που θα διαθέτει τρεις γραμμές για την στάθμευση των συρμών.

Ypodomes.com

Μετρό Αθήνας: 7 νέοι σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλάζουν τις μετακινήσεις στην πόλη


Μετρό Αθήνας: 7 νέοι σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλάζουν τις μετακινήσεις στην πόλη 
Πρόκειται για μία επέκταση 1,5 χιλιομέτρου που θα πάει το Μετρό ακόμα πιο δυτικά στην Αθήνα. Η επέκταση αυτή ουσιαστικά ξεκινά μία σειρά από παραδόσεις επεκτάσεων που θα λειτουργήσουν με καθυστερήσεις αρκετών ετών.

Λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιο ή Ιούλιο) η γραμμή 2 θα επεκταθεί και προς τα Νότια με την μεγάλη επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό. Είναι μία επέκταση 5,5 χιλιομέτρων με 4 σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Είναι η μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου εδώ και αρκετά χρόνια.

Μετά από αυτές τις δύο επεκτάσεις η «κόκκινη» γραμμή 2 του Μετρό, θα διαθέτει 20 σταθμούς και 17 χιλιόμετρα υπόγειου δικτύου.

Στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου θα κλείσει τις παραδόσεις νέων επεκτάσεων και σταθμών η δυτική επέκταση  της γραμμής 3 του Μετρό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι με το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.

Είναι μία επέκταση 1,5 χιλιομέτρου που φέρνει στο δυτικό άκρο της πόλης το Μετρό. με αυτή την επέκταση η γραμμή 3 θα φτάσει τους 17 (+4) σταθμούς και 18 χιλιόμετρα δικτύου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Μεγάλες αλλαγές περιμένουν το επιβατικό κοινό μετά την έναρξη αυτών των επεκτάσεων. Ο σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα αποτελέσει το νέο άκρο της γραμμής 2 και εκεί πλέον θα καταλήγουν λεωφορειακές γραμμές από τη Γλυφάδα, Βούλα αλλά και πιο νότια (Βάρκιζα, Καβούρι, Ανάβυσσός κ.α).  Με την επέκταση αυτή τα νότια προάστια θα συνδέονται πολύ πιο εύκολα με το δίκτυο Μετρό της πόλης.

Σημαντικός όμως θα είναι και ο σταθμός ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ που θα φέρει τα βόρειο-δυτικά προάστια κοντά στο Μετρό. Κερδισμένοι θα είναι οι περιοχές ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟΝ και ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.

Μεγάλες αλλαγές όμως αναμένονται και στη γραμμή 3 καθώς με τη λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ τα δυτικά προάστια αποκτούν ένα ακόμα σταθμό. Λόγω της θέσης του θα αποτελέσει την δυτική πύλη του Μετρό στις περιοχές του Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου και Ελευσίνας που θα μπορούν σχετικά γρήγορα να χρησιμοποιούν τις 3 γραμμές του Μετρό.

Εξαιρετικά τα νέα και για Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλό που θα έχουν τον σταθμό σε απόσταση αναπνοής.  Συνολικά το επόμενο εξάμηνο θα προστεθούν 8,5 χιλιόμετρα γραμμών και 7 νέοι σταθμοί.

Ypodomes.com

Στουρνάρας:Συλλάβετε τώρα όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ! Χα Χα .. και που θα μας βάλεις ρε στούρνε ;

Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Χάρης Θεοχάρης.

Το υπουργείο Οικονομικών, που το έχει πιάσει «κρύος ιδρώτας» κινητοποιεί όλο το «οπλοστάσιο» που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν σοβαρή υστέρηση σε σχέση με το στόχο.
Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Χάρης Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής.
Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

πηγη

Δωρεάν δικαστική συνδρομή για υπερχρεωμένους καταναλωτές

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Νέο ΙΝΚΑ πραγματοποίησαν στις 18/12/2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσαν την έναρξη προγράμματος δωρεάν δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές που διαμένουν στην
Αττική και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο στα πλαίσια του Νόμου 3869/2010.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την σύμπραξη των Eνώσεων Kαταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και Νέο ΙΝΚΑ και αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών μετά τη αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της. Η χρηματοδότησή του γίνεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των υποθέσεων που έχουν χειριστεί οι δύο Ενώσεις Καταναλωτών εξωδικαστικά[1], η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης, συνεπάγεται όμως και ένα σημαντικό κόστος για τον οφειλέτη.

Ωστόσο, εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα που ανήκουν στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κλπ.) δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο κόστος της δικαστικής διαδικασίας με συνέπεια να αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τον εν λόγω Νόμο και να αντιμετωπίζουν το βάσιμο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους και περιθωριοποίησης (ποσοστό που αποτιμάται στο 30% των οφειλετών κατά προσέγγιση).

Σκοπός της δράσης είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να επανενταχθούν στην ενεργό κοινωνική και οικονομική δράση κάνοντας ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού το πρόγραμμα αρχικά θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών που διαμένουν εντός Αττικής. Τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρώς προκαθορισμένα και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, καλούνται να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της «ΕΚΠΟΙΖΩ» και του «Νέου ΙΝΚΑ» συνυποβάλλοντας ταυτόχρονα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012
Για περισσότερες πληροφορίες:

Προσλήψεις από ΜΚΟ με παραγκωνισμό του ΑΣΕΠ

Αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαίρετα κριτήρια που υποκρύπτουν πελατειακή λογική χαρακτηρίζουν τις προσλήψεις ανέργων μέσω Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας» που υλοποιείται σε δήμους.
Τη δράση που αφορά διετή απασχόληση ανέργων νέων σε νεοσύστατες κοινωνικές δομές δήμων υλοποιούν οι ΜΚΟ, χωρίς εμπλοκή του ΑΣΕΠ ούτε σε επίπεδο διαδικασίας, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ελέγχου προκήρυξης, ούτε καν σε επίπεδο υποβολής των ενστάσεων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κάθε ΜΚΟ να διαχειριστεί μόνη της την όλη διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων, επιλογής των δικαιούχων και πρόσληψης του νέου προσωπικού, θέτοντας τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης με την αντίστοιχη μοριοδότηση (που δεν είναι καν κοινή(!) μεταξύ των φορέων) και επαναφέροντας τον θεσμό της προσωπικής συνέντευξης ως κριτήριο βαθμολόγησης των υποψηφίων, συχνά ισοδύναμο με το σύνολο των μορίων των κοινωνικών κριτηρίων.
Το πρόγραμμα
Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας ενέκρινε το καλοκαίρι του 2012 τις προτάσεις που υπέβαλαν κοινωνικοί φορείς για τη δημιουργία τοπικών δομών καταπολέμησης της φτώχειας. Οι δομές αυτές θα στελεχωθούν από ανέργους έως 30 ετών, οι οποίοι θα εργαστούν για χρονικό διάστημα 24 μηνών και με απολαβές 13.800 το έτος (μισθός συν ασφαλιστικές εισφορές).
Η πρόβλεψη αφορούσε τη δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας, ενώ οι δήμοι που θα συμμετείχαν θα πρέπει να πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο των 80.000 κατοίκων (κάτι που ευνόησε μόνο τους μεγάλους δήμους της χώρας και βεβαίως την Αττική).
Οι δράσεις που θα αναπτύσσονταν θα υποστήριζαν ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω ενός πλέγματος κοινωνικών δομών όπως: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομή παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό φαρμακείο, Υπνωτήριο, Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Τράπεζα χρόνου και Γραφεία Διαμεσολάβησης.
Εθεσαν δικά τους κριτήρια
Ως κριτήρια πρόσληψης των δικαιούχων θεσπίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας η κάρτα ανεργίας και η ηλικία (30 ετών). «Δεν υπήρχαν άλλοι κανόνες στην πρόσκληση, παρά μόνο οι προδιαγραφές κάποιων ειδικοτήτων και ο αριθμός των ατόμων που θα στελέχωναν την κάθε δομή» τονίζει στo «Eθνος Εργασία» υψηλόβαθμο στέλεχος Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κάθε οργάνωση να «εμπλουτίσει» τα κοινωνικά κριτήρια που έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι, με μια σειρά άλλων που αφορούν: συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, συμμετοχή σε σεμινάρια, λοιπές γνώσεις/δεξιότητες κ.λπ.
Το παράδοξο είναι πως τα κριτήρια αυτά βαθμολογούνται όσο τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια (χρόνος ανεργίας, οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ αυτών που πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια και δικαιούνται των θέσεων και αυτών που με κριτήρια «μαϊμού» που δεν προβλέπονται πουθενά και δεν αφορούν τη φύση των καθηκόντων τους, διεκδικούν την πρόσληψη, συχνά με επιτυχία. Υποψήφιοι προσκείμενοι στον Οργανισμό θα μπορούσαν εύκολα να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη βεβαίωση εθελοντισμού που θα τους χάριζε τα έξτρα μόρια ή τη βεβαίωση σεμιναρίου, καθώς οι ίδιοι οι φορείς πραγματοποιούν παρόμοιες δράσεις επιμόρφωσης.
Ορισμένες ΜΚΟ δεν διστάζουν μάλιστα να ζητούν από τους υποψήφιους να προσκομίσουν συστατικές επιστολές, για να πάρουν έξτρα μόρια, καθώς για κάποιον άγνωστο λόγο η σύσταση κάποιου ιδιώτη προς το πρόσωπό τους αξίζει.... επιβράβευσης στην κλίμακα αξιολόγησης.
Με τα όρια της... φαντασίας, της ισότητας και των ίσων ευκαιριών «φλερτάρει» η ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία δεν διστάζει να θέσει και ζήτημα φύλου στην επιλογή των υποψηφίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην προκήρυξή της πως « ... σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων προσμετρούνται η ηλικία, το φύλο και στη συνέχεια τα κριτήρια μοριοδότησης με σειρά προτεραιότητας....». Τα συμπεράσματα δικά σας!
Επιλέγουν όποιον θέλουν με συνέντευξη
Το πλέον σκανδαλώδες στην όλη διαδικασία προσλήψεων είναι το κριτήριο της συνέντευξης, που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο από το 2009.
Οι ΜΚΟ, ισχυριζόμενες ότι ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, περνούν τους ενδιαφερόμενους από συνέντευξη με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης, που αφορά επαφή με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Το παράδοξο είναι πως προσφέρουν τόσα μόρια στους συνεντευξιαζόμενους, ώστε να «κλειδώσουν» την πρόσληψή τους, έστω κι αν υστερούν σε αντικειμενικά κριτήρια.
Τριμελής επιτροπή
Συνήθως οι συνεντεύξεις γίνονται από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη της ΜΚΟ και σπανίως κάποιος εκπρόσωπος του δήμου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι -το πόσοι ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Οργάνωσης- καλούνται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά προκειμένου να προσέλθουν στο ραντεβού που θα τους ανοίξει ή θα τους στερήσει οριστικά την προοπτική της εργασίας...
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η «Κλίμακα» προσφέρει έως 400 μόρια στους συνεντευξιαζόμενους (όταν 400 μόρια μπορούν να συγκεντρώσουν από τα κοινωνικοοικονομικά τους κριτήρια), ενώ η PRAKSIS τους βαθμολογεί από το 1 έως το 5 βάσει εξειδικευμένων εργαλείων επιλογής προσωπικού που χρησιμοποιεί η ίδια (χωρίς να τα κατονομάζει φυσικά για να ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι). Η ΑΡΣΙΣ στη συνέντευξή της, αξιολογεί τις δεξιότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους στα πεδία: Ικανότητα επικοινωνίας, Ομαδικότητα-Πνεύμα συνεργασίας, Ανάληψη πρωτοβουλιών, Κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε ευπαθείς ομάδες.
Τα έξτρα μόρια που θα λάβουν οι 3 πρώτοι υποψήφιοι που πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια κυμαίνονται από 0-2.
Η «Ανοδος» προσθέτει 20 μόρια σε όσους περάσουν από τον «σκόπελο» της συνέντευξης και αποδείξουν την προσαρμοστικότητα, την κοινωνικότητα, τη δοτικότητα, την υπομονή και την ειλικρίνεια στην επαφή τους! Υπενθυμίζεται πως τα υπόλοιπα κριτήρια της προκήρυξης βαθμολογούνται από 5 έως 10 μόρια...
Τέλος, η Equal Society βαθμολογεί τη συνέντευξη με 100 μόρια (τα υπόλοιπα κριτήρια κυμαίνονται από 5 έως και 40 μόρια), ενώ η ΕΡΓΑΝΗ δίνει μπόνους στους συνεντευξιαζόμενους που θα αποδείξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την ευαισθησία τους σε κοινωνικά θέματα 600 μόρια, ενώ μόλις 150 στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, 50 στα μέλη ευπαθών ομάδων και 20 στα ανήλικα τέκνα.
Ενστάσεις
Οσο για το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων, ακολουθεί και αυτό την παθογένεια της όλης διαδικασίας. Κατ' αρχάς οι ενστάσεις υποβάλλονται στον ίδιο τον φορέα (; ) και όχι στο ΑΣΕΠ και επιπλέον αλλού η προθεσμία αφορά 10 ημέρες, αλλού πέντε και σε άλλες ΜΚΟ μόλις 3 ημερολογιακές ημέρες που ξεκινούν από την επομένη της ανάρτησης των σχετικών πινάκων αξιολόγησης στα γραφεία του δικαιούχου («Ανοδος», «PRAKSIS», «Equal Society», «Αρσις» κ.ά.).
Και στην κοινωφελή εργασία
Η Ανεξάρτητη αρχή εξασφαλίζει διαφάνεια
Αξίζει να σημειωθεί πως προσπάθεια παράκαμψης του ΑΣΕΠ είχε επιχειρηθεί και στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την τοποθέτηση 57.000 ανέργων στους δήμους με πεντάμηνη απασχόληση. Τότε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Βέης είχε υποστηρίξει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε ζητήσει την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην διαδικασία όταν οι προκηρύξεις του προγράμματος είχαν ήδη καταρτιστεί και είχαν επιλεγεί οι ΜΚΟ, που με δικά τους κριτήρια θα διενεργούσαν τις προσλήψεις. «Η διαδικασία ήδη έχει προδιαγραφεί, τα γεγονότα είναι τετελεσμένα και το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο» είχε αναφέρει ο πρόεδρός του, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση εμπλοκή του ΑΣΕΠ στο έργο, αλλάζοντας τη μορφή όλων των προκηρύξεων και υιοθετώντας -εντέλει- τα πρότυπα και τους κανόνες διαφάνειας της Αρχής.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ
amarinou@pegasus.gr

Αθήνα: Μέχρι τον Ιούνιο η απόφαση για τις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ


Αθήνα: Μέχρι τον Ιούνιο η απόφαση για τις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ 

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα επανεξετασθούν στοιχεία της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής στο αστικό δίκτυο, είχε αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο,«η επανεξέταση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη, αφενός τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και αφετέρου την ανάγκη οι συγκοινωνιακοί φορείς να λειτουργούν πλέον υπό τον όρο της βιωσιμότητας, η οποία αποτελεί τη μόνη αναγκαία και ικανή συνθήκη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Χρίστου Δήμα για τα προβλήματα στις μετακινήσεις της γραμμής του προαστιακού Κιάτο/Αεροδρόμιο/Πειραιάς.

Μαζί με τη δική του απάντηση ο κ. Χατζηδάκης διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σήμερα ο σταθμός 'Ανω Λιοσίων λειτουργεί εξυπηρετώντας επιβάτες μόνο για τη γραμμή Αεροδρομίου- Κιάτου. Η γραμμή Πειραιάς- 'Ανω Λιόσια λόγω πολλαπλών κλοπών και βανδαλισμών των κυκλωμάτων σηματοδότησης έχει τεθεί επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, αλλά η ΕΡΓΟΣΕ δια του αναδόχου της προβαίνει στην αποκατάσταση των εν λόγω βλαβών, ώστε να καταστεί δυνατή η απόδοση της γραμμής Πειραιάς- 'Ανω Λιόσια σε κυκλοφορία από τον ΟΣΕ με σηματοδότηση.

ypodomes.com

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ΟΠΑΠ: Πατρινός κέρδισε 300 φορές σε ένα χρόνο

 
Με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ επιχειρούσαν Πατρινοί να δικαιολογήσουν "μαύρο χρήμα" ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Η εξαιρετικά μεγάλη τύχη ορισμένων επιχειρηματιών της Πάτρας, κίνησε τις υποψίες των εφοριακών, οι οποίοι έκαναν έρευνα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Α' ΔΟΥ Πατρών Σωτήρη Σαξάμη παρατηρήθηκε στις δηλώσεις ορισμένων να έχουν επισυναφθεί στα δικαιολογητικά για την κάλυψη των δαπανών και βεβαιώσεις κερδών από παιγνίδια του ΟΠΑΠ, ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με λογικά κριτήρια.
Για παράδειγμα υπάρχει Πατρινός που μέσα σε ένα χρόνο κέρδισε 300 δελτία. Τα ποσά που φέρονται να έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Οι εφοριακοί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην κομπίνα και πράκτορες του ΟΠΑΠ.Όπως είναι γνωστό ποσά μέχρι 1.500 ευρώ δίδονται στον τυχερό παίκτη απευθείας από τον πράκτορα.Τα χρήματα φυσικά τα έχουν παραλάβει οι κερδισμένοι, οι οποίοι όμως συνήθως αφήνουν το κερδισμένο δελτίο στα χέρια του πράκτορα.
Ετσι το δελτίο μένει ορφανό και ίσως προωθείτο στον ενδιαφερόμενο φοροφυγά με το αζημίωτο.Οι επιτήδειοι αγόραζαν κερδισμένα δελτία, κάλυπταν τις δαπάνες τους και κάποιοι πράκτορες πιθανόν να έβαζαν στην τσέπη τους ένα σημαντικό ποσό.

defencenet.gr

Έρχονται πίσω τα λεφτά από το χαράτσι!


 

60.000 τυχεροί δικαιούχοι θα λάβουν επιστροφή χρημάτων εξαιτίας λαθών που είχαν γίνει στους υπολογισμούς για το χαράτσι και τους είχαν υποχρεώσει να πληρώσουν συνολικά 12.000.000 ευρώ επιπλέον. Η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών.
Η επιστροφή του εν λόγω ποσού έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τη μείωση του χαρατσιού το 2012. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Όπως ωστόσο φαίνεται τα λάθη θα διορθωθούν άμεσα και οι φορολογούμενοι θα πάρουν ότι τους χρωστούν πίσω.

Γιάννη Οικονόμου στην παρουσίαση του βιβλίου Μητσοτάκη

Αρκετά πολιτικά στελέχη βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπό τον τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993» το οποίο επιμελήθηκε ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Οικονομικών επί των ημερών του Γιάννης Παλαιοκρασσάς.Αμέσως μετά την εκδήλωση,ο Νίκος Γερασιμίδης είχε ένα θερμό τετ α τετ με την κουμπάρα του Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του οργανισμού "Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ" Γιάννη Οικονόμου, σε χαλαρούς τόνους, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες,αλλά ο φακός του epirusgate τους...συνέλαβε!

Ελευθεροτυπία: Εβαλαν επικεφαλής στα ΕΛΤΑ ιδιοκτήτη κατασκευαστικής που πτώχευσε


 

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την τοποθέτηση του Ορέστη Μεσοχωρίτη, της γνωστής οικογενείας «Μεσοχωρίτης Κατασκευαστική», η οποία πτώχευσε, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΛ.ΤΑ και άρχισαν τα μαγειρέματα, γράφει η εφημερίδα.

Τα «μαγειρέματα», όπως αναφέρει η εφημερίδα αφορούν τις τοποθετήσεις «ημετέρων» σε θέσεις-κλειδιά της επιχείρησης. «Πρώτο θύμα και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστής που έκανε κριτική στα τεκταινόμενα» γράφει.

Ας σημειωθεί ότι ο Ορέστης Μεσοχωρίτης του Νικολάου ανέλαβε τα ηνία των ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Πρόσκειται στη ΝΔ

Σε δημοσίευμά της η «Ε» ανέφερε:

Συνεχίζεται το βόλεμα «ημετέρων» σε ΔΕΚΟ του (υπερ)υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. Υστερα από την τοποθέτηση στις «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ) του γεωπόνου και τέως γενικού γραμματέα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννη Οικονόμου, σειρά πήρε ο όμιλος των ΕΛ.ΤΑ.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες αποκτούν επιπρόσθετη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΤΑ. ξεκινούν εντός του πρώτου τριμήνου.

Στο άρθρο 99

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας των ΕΛ.ΤΑ., «Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ.», τοποθετήθηκε ο εργολήπτης Ορέστης Μεσοχωρίτης, της γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας «Αφοί Μεσοχωρίτη», από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία εταιρεία το 2010 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Ο κ. Ορέστης Μεσοχωρίτης, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσ/νίκης, ακούγεται ότι συνδέεται φιλικά με τον νυν γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτο Σιμόπουλο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των «Ταχυμεταφορών ΕΛ.ΤΑ.», ο οποίος πρόσκειται στο χώρο της Ν.Δ., θα πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα και συνάμα να ενημερωθεί άμεσα για έναν κλάδο (ταχυδρομεία) τον οποίο γνωρίζει ελάχιστα.

Αλλαγές συντελέστηκαν και στην εταιρεία ΚΕΚ - ΕΛ.ΤΑ., στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Ο κ. Κόκκινος, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου από το 2004 έως το 2009, ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ηταν για κλείσιμο

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ΚΕΚ - ΕΛ.ΤΑ. αποτελούν θυγατρική εταιρεία των ΕΛ.ΤΑ., χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο (μέχρι και συνδικαλιστές έχουν ζητήσει, από το υπουργείο Μεταφορών, την κατάργησή της). Επειδή η εταιρεία δεν έχει σημαίνοντα ρόλο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας. Τώρα η θέση «ανακαλύφθηκε» εκ νέου, προκειμένου να τοποθετηθεί ο κ. Κόκκινος, ο οποίος φλέρταρε κάποτε με το ΛΑΟΣ.

Τέλος, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΤΑ. ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός. Από το 1993 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της ιδιωτικής εταιρείας «Μελέτες Σύμβουλοι ΑΕ - Planning Group». Ο κ. Μελαχροινός αποτελεί επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία πήρε, έπειτα από τον έλεγχο του ΟΑΣΑ, τα ΕΛ.ΤΑ., ώστε να ενισχύσει το λαϊκό της προφίλ».

ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΑ..."ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ "ΔΑΝΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ" ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΩ ΜΠΑΙΝΕΙ "ΦΡΕΝΟ" ΚΑΙ ΣΤΙΣ "ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ"

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας το ΔΝΤ συστήνει στην Ελλάδα να κουρέψει τα δάνεια των ιδιωτών προς τις τράπεζες αφού βλέπει ότι με υπερδανισμένους πολίτες δεν μπορεί να πέσουν κεφάλαια στην αγορά και να έρθει η...
πολυπόθητη ανάπτυξη!
Το Ταμείο προτείνει την άμεση θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας πως ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα!
Και όλα αυτά προτείνονται σε έκθεση του ταμείου με το τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» όπου σημειώνονται τα εξής:
  • Η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία στο σύνολό της.
  • Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του (ιδιωτικού) χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες.
  • Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα.
Είναι πάντως σίγουρο ότι το "ιδιωτικό χρέος" συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ"
  • Μια αύξηση... 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά... 4%.
  • Σημειώνεται δε ότι στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο έχουν εκτοξευτεί σήμερα στο 25% από 10% που ήταν πριν από τρία χρόνια!
Ενώ στην σχετική έκθεση που έπεσε και στα χέρια μας τονίζεται ότι:
  • Σε περιπτώσεις οικονομιών με "υπερχρεωμένες επιχειρήσεις" οι επενδύσεις καθηλώνονται, καθώς οι εταιρείες (όσες δεν πτωχεύουν) επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους και είναι απρόθυμες να αναλάβουν νέα έργα και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας!
'Οσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές κόβουν μαχαίρι την κατανάλωση και αναφέρεται ότι:
  • Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περικόπτουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες προκειμένου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις από τα ενυπόθηκα δάνεια καθώς τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται οδηγούν σε πλειστηριασμούς (26.000 στην Ελλάδα το 2012) και το απόθεμα των προσφερόμενων ακινήτων μειώνει τις τιμές στην κτηματαγορά.!
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, ήτοι σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ύφεση.
Τώρα όσο αναφορά το νόμο Κατσέλη Ν. 3869/2010 τονίζεται ότι η... Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τον επανεξετάσει.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
Τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την τελική έγκριση από την τρόικα αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να νομοθετηθεί η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
 Όπως μας διευκρίνισε αναλυτικά για το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς,  στη ρύθμιση προβλέπεται τετραετές πάγωμα της καταβολής της δανειακής δόσης και καταβολή μόνο των τόκων με προνομιακό επιτόκιο κάτω του 1,5%, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση των κριτηρίων στα δύο χρόνια.
Στην περίπτωση των ανέργων, προβλέπεται αναστολή καταβολής και των τόκων. 
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχει μειωθεί το εισόδημά τους την τελευταία τριετία πάνω από 35%.
Επίσης, οι ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να διευκολυνθούν περίπου... 200.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.
ΜΠΑΙΝΕΙ "ΦΡΕΝΟ" ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΚΑΙ 82 ΑΚΟΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αυτή τη φορά "έγγραφο" από την... "Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" ΖΗΤΑ... "ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ" από τις... "τράπεζες" και τις εταιρείες... "πιστωτικών καρτών" μετά από πολλές.. καταγγελίες πολιτών σε βάρος... εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικές) και τις... πρακτικές που... χρησιμοποιούν!
Το... έγγραφο υπογράφεται από τον.... πρόεδρο της "Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" κ. Πέτρο Χριστόφορο, και διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για τα... περαιτέρω έτσι ώστε να μπουν... νομοθετικοί κανόνες!
ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ:
Είναι..."Παράνομες... είναι οι κλήσεις χωρίς συγκατάθεση δανειοληπτών"!
Αλωνίζουν... οι εισπρακτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι των οποίων συχνά εμφανίζονται ως εντεταλμένοι των τραπεζών, εκφοβίζουν και ασκούν ψυχολογική πίεση στους δανειολήπτες, απειλώντας ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Γ.Γ. Καταναλωτή και στον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή.
Το φαινόμενο των τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Υπάρχουν δανειολήπτες που μπορεί να δεχτούν και... τρία τηλεφωνήματα μέσα στην ίδια ημέρα από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες όμως συνεργάζονται με την ίδια τράπεζα!
Τις περισσότερες φορές αποκρύπτουν ότι τηλεφωνούν από εισπρακτική εταιρεία και επικαλούνται μόνο το όνομα της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
Τι... απαιτείται
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι... παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι... συνεργάζεται με την α ή β εισπρακτική, και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεσή τους για να ενημερώνονται από την εταιρεία αυτή.
Εξάλλου, από τα μέσα του 2012 η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες ή εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών όπως μετονομάστηκαν.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες αυτές:
Οφείλουν να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας.
Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή και τον σκοπό της.
Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη.
Οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, ύστερα από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη, προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.
Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά, εφόσον ζητηθούν, στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Τηλεφωνικά
Μόνο ενημέρωση και μόνο σπίτι
Οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει να καλούν μόνο στην οικία του δανειολήπτη τις εργάσιμες μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα.
Τηλεφωνήματα στον χώρο εργασίας του οφειλέτη απαγορεύονται, εκτός και αν ο αριθμός τηλεφώνου της εργασίας είναι ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δώσει ο οφειλέτης.
Σύμφωνα με τον νόμο 3758/2009 που τις διέπει, οι εταιρείες αυτές έχουν αποκλειστικό σκοπό την εξώδικη ενημέρωση των οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Πέραν τούτου ουδέν, ούτε απειλές για κατασχέσεις, ούτε νουθεσίες του τύπου «όταν παίρνατε το δάνειο δεν ξέρατε ότι έπρεπε να το πληρώσετε;».
Ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές οι πολίτες μπορούν να τις... καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520.
Αυτά λοιπών για τα δάνεια ιδιωτών το σίγουρο πάντως λέμε εμείς είναι ότι πρέπει υποχρεωτικά να... κουρευτούν αφού οι περισσότερες τράπεζες τα έχουν διαγράψει από τους ισολογισμούς τους ή τα έχουν πουλήσει σε εισπρακτικές που κυνηγούν πολίτες ήδη οι... πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν και επικρατεί ηασυδοσία των εισπρακτικών που με σκοπό το κέρδος πιέζουν βέβαια... τι να λάβεις από πολίτες που πια δεν έχουν ;
Κλείνοντας να πούμε ένα μπράβο στο βουλευτή Κορίνθου της ΝΔ Χρίστο Δήμα και στους 82 Βουλευτές που καταγγέλλουν τις εισπρακτικές μήπως είναι ώρα και για.. κούρεμα των δανείων ιδιωτών ;
Έτσι μαθαίνω...
Σας ευχαριστώ...
 

Ειδικοί φακοί οράσεως διορθώνουν την αχρωματοψία

fakoi orasis Ειδικοί φακοί οράσεως διορθώνουν την αχρωματοψίαΑμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ειδικούς φακούς οράσεως, οι οποίοι καταπολεμούν την αχρωματοψία, που προσβάλει κυρίως τους άνδρες. Με τους φακούς «Oxy-Iso» δίνεται πλέον η δυνατότητα στους τους οφθαλμιάτρους να εντοπίζουν μώλωπες και φλέβες που έχουν υποστεί βλάβες.
Σύμφωνα με τα πειράματα οι νέοι αυτοί φακοί ενισχύουν το κόκκινο και πράσινο χρώμα που συνήθως δε μπορούν να διακρίνουν όσοι έχουν αχρωματοψία. Όμως δεν μπορούν να φορεθούν από οδηγούς διότι μειώνουν την ικανότητα αντίληψης του κίτρινου και μπλε χρώματος.
Ο δημιουργός των φακών «Oxy-Iso», θεωρητικός Νευροβιολόγος, Μαρκ Τσανγκίζι, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η ανθρώπινη έγχρωμη όραση αναπτύχθηκε πάνω και πέρα απ’ όσα γνωρίζουμε για τα άλλα θηλαστικά είδη, επιτρέποντας μας να αντιλαμβανόμαστε έγχρωμες ενδείξεις στο δέρμα, περιλαμβανομένων των μωλώπων, της ωχρότητας, όπως επίσης και της αίσθησης της υγείας. Το φίλτρο λοιπόν των Oxy-Iso επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κόκκινων και πράσινων χρωμάτων και αποχρώσεων σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια αντίληψής τους».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι πολιτικοί που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το Μνημόνιο απασχολούνται με σύμβαση έργου. Εργοδότης είναι οι Βρυξέλλες, η Μέρκελ, η Τρόικα. Και τα δύο μνημονιακά κόμματα, απλώς προτείνουν τον υπάλληλο που θα τα εκπροσωπήσει, ενώ
ανάμεσα σε πιθανά άλλα ανταλλάγματα που λαμβάνουν αυτά τα χαμηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας, δηλαδή οι πρωθυπουργοί, είναι η πραγματοποίηση του ονείρου τους να φτάσουν στο ανώτατο αξίωμα, καθώς και η εξασφάλιση της μετέπειτα απασχόλησής τους, κάπου…

Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος δεν υπήρχε περίπτωση να δει πρωθυπουργία υπό κανονικές συνθήκες. Ένας νερόβραστος τύπος, δίχως ιδιαίτερη αντίληψη για την πολιτική και την οικονομία, με μόνο εφόδιο ένα επίθετο και μια ομάδα συμβούλων από τον στενό οικογενειακό του κύκλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένα συμπαθές ανέκδοτο, ακόμη και μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνθήκες, που καθόλου τυχαία δε δημιουργήθηκαν, τον έφεραν στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Το συμβόλαιό του έληξε, η μητέρα του νιώθει περήφανη, μέλη της οικογένειάς του βγήκαν κερδισμένα και ο ίδιος τριγυρνά άγνωστο πως και γιατί κάνοντας ομιλίες γενικώς και αορίστως. Ο μάνατζέρ του, κράτησε τον λόγο του.

Στη συνέχεια ήρθε ο Λουκάς Παπαδήμος. Με σύμβαση έργου κι αυτός. Γνώριζε ότι θα τελείωνε η υπηρεσία του σε λίγο χρόνο, αλλά οι εντολείς του θεώρησαν πως ήταν πετυχημένος κι έτσι τον κράτησαν στη θέση του λίγο παραπάνω. Ένας άνθρωπος που έμοιαζε με ρομπότ, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα και τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας έφερε εις πέρας την αποστολή του και απολύθηκε όταν τα πράγματα έδειχναν ότι η παρουσία του θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Έφυγε και αυτός στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε πλέον εκπαιδευθεί στους μηχανισμούς της Τρόικας, πέρασε τις εξετάσεις του μνημονιακού και ξεπλύθηκε από την αμαρτία του αντι-μνημονιακού. Ο Αντώνης Σαμαράς μας εξέπληξε για πολλούς λόγους. Πρώτον διότι απέδειξε ότι το Μνημόνιο και νεκρούς ανασταίνει, διότι τι άλλο πέρα από πολιτικά τελειωμένος ήταν ο κ. Σαμαράς;

Δεύτερον, η πολιτική του πορεία ήταν γεμάτη από λάθη καταστροφικά αλλά και αυτοκαταστροφικά, σε σημείο που ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου να φαντάζει έξυπνος μπροστά του. Πράγματι, η σιωπή είναι χρυσός ιδίως για όποιον θέλει να κρύψει την ανεπάρκειά του. Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται ούτε στη Βουλή, ούτε κάπου αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο ως παρατηρητής σε συνόδους Κορυφής.

Πηγαίνει εκεί για να λογοδοτήσει στα διαλλείματα των συζητήσεων που κάνουν οι μεγάλοι και να βαθμολογηθεί. Απουσιάζει από εδώ, διότι δεν έχει καν ένα άλλοθι για να απολογηθεί σχετικά με τα Ζάππεια και την κοροϊδία. Η ουσία όμως είναι ότι δεν τον αφορά. Ξέρει ότι η σύμβαση έργου του θα λήξει. Δε θα ξαναβάλει υποψηφιότητα. Μόλις τελειώσει ο ρόλος του στο ξεπούλημα και στη διαμόρφωση του εργασιακού Καιάδα θα αναληφθεί. Ίσως για τις ΗΠΑ και αυτός.

Βλέπετε, είναι έτσι φτιαγμένα τα πράγματα ώστε ακόμη κι αν θελήσει κάποιο χαμηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικας να κάνει την «επανάστασή» του και να σπάσει το συμβόλαιο διεκδικώντας κι άλλη πρωθυπουργική θητεία, απλώς δε μπορεί. Για παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς, σε όποια προεκλογική του ομιλία, θα πρέπει να υποστηρίξει ως επιτυχία του ότι έκανε χειρότερη την κατάσταση. Τι να πει ο Αντώνης Σαμαράς σε μία φανταστική προεκλογική του συνέντευξη; Ότι διέψευσε τις προβλέψεις για την ανεργία στο 30% και τη «συγκράτησε» στο 28,5%; Μα, την παρέλαβε στο 24%. Αντίστοιχα θα είναι όλα τα παραδείγματα. Για το ύψος των μισθών, για τις μεταρρυθμίσεις προς το χειρότερο, για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, για την έλλειψη φαρμάκων, για την ενίσχυση της φοροδιαφυγής, για…, για…, για…

Η Τρόικα δεν αποτελείται από ερασιτέχνες. Ξέρουν τη δουλειά τους, δεν είναι χθεσινοί. Ψάχνουν και βρίσκουν τους καταλληλότερους για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Δευτεράντζες, ανθρώπους μειωμένων ικανοτήτων που δεν έχουν να ρισκάρουν κάτι σοβαρό. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Πολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς, ο Κλάους Μαζούχ, ο Μπομπ Τράα, αλλά και οι «τομεάρχες» Χορστ Ράιχενμπαχ, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ και άλλοι, είναι πλέον οι μόνιμοι διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και είδαν δύο πρωθυπουργούς να περνάνε από τα χέρια τους ενώ ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον τρίτο, μόλις λήξει η σύμβασή του.

Σκανδαλώδες σχέδιο νόμου ! «Παραθυράκια» για εύκολη φοροδιαφυγή των εφοπλιστών

Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία δοκιμάζεται τα βάρβαρα μέτρα

Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, κάποιες κατηγορίες
αντιμετωπίζονται σαν «ιερές αγελάδες».
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξοικονομίσει χρήματα χτυπάει τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, ακόμα και την Παιδεία, αφήνοντος όμως στο απυρόβλητο τα «μεγάλα ψάρια».
Αντί το οικονομικό επιτελείο να θεσπίσει μέτρα για την ανακούφιση των απλών πολιτών, μεριμνά πάνω απ’ όλα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών που βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να καλπάζουν.

Αλώβητοι, αμετανόητοι και είρωνες απέναντι στην κοινωνία, οι μεγαλοκαρχαρίες συνεχίζουν να εκβιάζουν και να αποτελούν οι ίδιοι το λεγόμενο «κράτος εν κράτει».
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν σκανδαλωδώς να κάνουν τα «στραβά μάτια» στο καθεστώς φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών με τις δεκάδες ειδικές ρυθμίσεις και απαλλαγές που διατηρούνται στο ακέραιο.
Ο υπουργός Οικονομικών κάνει τον… «Κινέζο» για τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών (σ.σ. ίσως σε αυτό να βοηθούν και οι επισκέψεις του «τσάρου» στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι!).

Θα μπορούσε να υπάρξει η δικαιολογία της διατήρησης ευρωστίας ενός κλάδου, χάριν της «ανάπτυξης» ή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, που ναι, θα αποτελούσε άλλοθι κοινωνικής μέριμνας. Όχι όμως, το συγκεκριμένο θέμα παίρνει διαστάσεις εθνικού σκανδάλου.

Το προκλητικό «σχέδιο νόμου»
Με αφόρητη δυσωδία εφοπλιστικής παρέμβασης, το σχέδιο νόμου που γυρίζει τη ναυτιλία πολλές δεκαετίες πίσω βρίθει από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες, με τη μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, την απαλλαγή τους από μισθολογικά βάρη άλλα και «κρυφά» δώρα.
Αλήθεια οι ναυτεργάτες τι θα απογίνουν; Ποια είναι η μέριμνα γι’ αυτούς;
Η απάντηση απλή, θα μετατραπούν σε εποχικούς, ευέλικτους και φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, στις ανάγκες των πλοιοκτητριών εταιρειών!

Την ίδια στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία λόγω της «πατριωτικής» στάσης των εφοπλιστών να προσλαμβάνουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ως πληρώματα.
Με την πραγματική ανεργία βάσει των στοιχείων της ΠΝΟ ξεπερνάει το 50% για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να παραμένει απλήρωτο, βάσει του νέου φορολογικού νόμου που «λησμονεί» τους εφοπλιστές, οι φορολογικοί συντελεστές για τους ναυτικούς τριπλασιάζονται για τα κατώτερα πληρώματα (από 3% σε 10 %) και για τους αξιωματικούς αυξάνονται από 6% σε 15%. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση «αγνοεί» πως με εργασία 8 και 10 μήνες τον χρόνο στο καράβι υπέρ του πλοιοκτήτη, οι ναυτικοί αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων.
Το προκλητικό νομοσχέδιο του κ. Μουσουρούλη ικανοποιεί παράλληλα ένα καίριο αίτημα των εφοπλιστών, ο μισθός των Ελλήνων ναυτικών να ισοσταθμίσει να φτάσει τον μέσο μισθό των χαμηλόμισθων αλλοδαπών, που όμως δεν ζουν τον ίδιο φορολογικό εφιάλτη! Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο.

Το συμπέρασμα; Με αυτά τα ντροπιαστικά σχέδια νόμου, η μάσκα του «πατριώτη» εφοπλιστή που συνεισφέρει σε δημιουργία θέσεων εργασίας, πέφτει αφήνοντας το πραγματικό πρόσωπο της διαπλοκής εφοπλιστών – εξουσίας: Ο «ευγενής» κλάδος, όχι μόνο θα συνεχίσει να πλουτίζει ανενόχλητος εις βάρος του κράτους και των πολιτών, αλλά θα απομυζήσει ακόμα και τα όποια οφέλη παρείχε στην Ελληνική κοινωνία μέσω της απασχόλησης.
Φαίνεται πως κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν τον περήφανο Έλληνα ναυτικό, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πληρώματα του κόσμου, «Φιλιππινέζα» και έρμαιο στα σχέδια των εφοπλιστών που πλουτίζουν σε βάρος τους και σε βάρος του ελληνικού λαού.

Το λίκνο της Δημοκρατίας γίνεται τώρα πλέον το λίκνο της παγκόσμιας δουλείας.


Στο λίκνο της Δημοκρατίας τα νιάτα κλαίνε από τα δακρυγόνα και τα περιστέρια φορούν αντισφυξιογόνες μάσκες μας λέει στο τραγούδι του ο Nick Cave.


Εξ αιτίας ενός εισαχθέντος και ξένου προς την ελληνική πραγματικότητα ολιγαρχικού αστικού
πολιτεύματος δημιουργήθηκε,...
σε όλη τη μεταπελευθερωτική ιστορική περίοδο, μια κλειστή πολιτικοοικονομική ελίτ, άσχετη με τις πραγματικές σχέσεις παραγωγής. Με τη δημιουργία και τη χρήση νόμων και θεσμών σύμφωνα με τα συμφέροντά της, αυτή η ελίτ κατάφερε να αυτοαναπαράγεται και να παραμένει κλειστή και αυτονομημένη από τις κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικές διεργασίες. Ο λαός χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται μέσα από τα τεράστια δίκτυα εκλογικής πελατείας μόνο κατά την ώρα της κάλπης

Δεν δίστασε ποτέ να οδηγήσει τη χώρα σε κάθε είδους καταστροφή, αρκεί να παραμείνει ανεξάρτητη από το κοινωνικό σώμα και να νέμεται τον κοινωνικό πλούτο. Αυτό το πολιτικοικονομικό σύστημα παράγει τους πιο πλούσιους αναλογικά στον κόσμο μέσα από τα κρατικά δάνεια την ίδια στιγμή που ο λαός απλά επιβιώνει.

Προσπάθησαν να σπάσουν αυτό το καταστροφικό για το λαό σύστημα τόσο ο Χ. Τρικούπης όσο και ο Ελ. Βενιζέλος, όμως δεν κατάφεραν τίποτα. Και δεν το κατάφεραν γιατί δεν άλλαξαν το ίδιο το ολιγαρχικό πολίτευμα όταν το μπορούσαν, αλλά έκαναν το λάθος να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα πράγματα μέσα από το ίδιο το σύστημα. Φυσικά το σύστημα τους κατάπιε.

Σήμερα, η ίδια ολιγαρχία δεν δίστασε να παραχωρήσει την Εθνική Κυριαρχία και να ρίξει το λαό στη δουλεία, αρκεί να συνεχίσει η ίδια να εισπράττει τα δάνεια της τρόϊκας. Και δεν θα διστάσει να κάνει ο,τιδήποτε αρκεί να παραμείνει ο λαός στη γωνία και να μην αναμιχθεί στα συμφέροντά της, το λογαριασμό των οποίων θα πληρώσει όμως ο ίδιος.

Σήμερα, το πάλαι ποτέ λίκνο της Δημοκρατίας, χρησιμοποιείται από τους κυρίαρχους της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ως πειραματόζωο προκειμένου να γίνει το λίκνο της παγκόσμιας δουλείας.
Κι εμείς έχουμε σκύψει το κεφάλι και σιωπηρά το αποδεχόμαστε.

Ευρωπαική Ένωση - Η αρχή του τέλους

Όσο και αν θέλουν κάποιοι να διαφημίζουν το Ευρωπαϊκό όνειρο όπως είχε διαμορφωθεί την δεκαετία του 1990 με πολιτικούς ηγέτες απο την Γαλλία και την Γερμανία, η αλήθεια είναι οτι αυτό ξέφτισε και ήδη είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης όπως είχαν προβλέψει αρκετοί διπλωμάτες. (π.χ. Kissinger, Brzezinski ).

Μιά ένωση που βασίζεται σε ενα βραχυπρόθεσμο πλάνο μόνο οικονομικής ομοσπονδίας και θέλει να παρακάμψει εθνικοκοινωνικές ρίζες , της πιο αρχαίας πολιτισμικής ηπείρου στον πλανήτη είναι καταδικασμένη να οδηγηθεί πολύ σύντομα , είτε στην δημιουργία μιας συμμαχίας που θα ηγηθεί έθνος (στην συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία) στα πρότυπα όλων των ιστορικών συμμαχιών , είτε στην ολοκληρωτική διάλυση της , ώς συνετέθη.
 

Η διάλυση της Ε.Ε. για μένα προσωπικά είναι αναμενόμενη , και σε μεγάλο βαθμό, απόλυτη. Μια ένωση που είναι όμοια πλέον σε πολλά με την ΕΣΣΔ σε δομή και λειτουργίες αφού το Βερολίνο παίζει τον ρόλο της «Μόσχας» και οι περιφερειακές χώρες-μέλη τις δυνάμεις παροχής πόρων για την πολιτική σκοπιμότητα της Γερμανίας. 

Μιας Γερμανίας που εμφανώς πλέον κάνει χρήση της ένωσης για ενα οικονομικό και εξοπλιστικό αγώνα ακριβώς όπως η ΕΣΣΔ απέναντι στο $. Ενα αγώνα καταδικασμένο να αποτύχει αφού η δυναμική αυτή , είναι «δανεικής ισχύος» απο τις οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις των υπολοίπων, ... υπολοίπων που ήδη σκέφτονται ώς όχημα διαφυγής κάποιες «εθνικιστικές λέμβους» βασισμένες σε δογματικές ιδεολογίες (βλ. Ιταλία και Μπερλουσκόνι, Ισπανία και Καταλονία, Ελλάδα και Χρυσή Αυγή κτλ. ). Μια κίνηση που θα επιστρέψει την Ευρωπαϊκή ήπειρο στο καθεστώς της συμφωνίας των Βερσαλλιών μετά απο κύκλο που είχε ξεκινήσει απο την Γιάλτα.

Η αυτοκάθαρση της Γερμανίας έχει τελειώσει ουσιαστικά για τις πράξεις του WWII για τους ίδιους και επανεμφανίζεται εκ νέου η ηγεμονή τάση της εξωτερικής πολιτικής τους , με δόγμα την επέκταση για «ζωτικό χώρο προς Ανατολάς» (σ.σ. έγινε προς Νότο τώρα) κάτι που πλέον οδηγεί και την ένωση σε μονοπάτια μονόδρομους για την απόλυτη διάλυση της.

Ήδη με δηλώσεις της καγκελαρίας, καταφέρεται κατά του αντίβαρου ισορροπίας , το Παρίσι , για το γεγονός της μείωσης παραγωγικότητος ΑΕΠ και αύξηση ελλείματος , ενώ την ίδια ώρα ο Ολάντ κινείται για αναβίωση του ονείρου της Μεσογειακής συμμαχίας , ξεκινώντας απο το σημαντικότερο σημείο σήμερα.. την Ελλάδα που θα είναι ο Ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος του αύριο. Πολλοί θα έλεγαν την Τουρκία οτι παίζει αυτό τον ρόλο και θα συμφωνούσα αν ήταν στην Ευρώπη.. όμως το γεγονός οτι είναι εκτός ένωσης, της αποδίδει πολύ μικρότερο ρόλο σε αυτό το σχέδιο , συν φυσικά το γεγονός οτι είναι Ισλαμική χώρα με πολλούς ασταθείς παράγοντες αλλά και δική της εθνικιστική πολιτική για Ισλαμικό τόξο.

Η ουσία πάντως είναι οτι βρισκόμαστε στην αρχή του Τέλους , για μια ένωση εθνών κρατών που είχε ώς μόνο υπόβαθρο μια πολιτικο-οικονομική ένωση , αγνοώντας τις βαθιές πολιτιστικές και κοινωνικές συνοχές κάθε λαού... σε σημείο που κάποιες υπερίσχυσαν όπως αυτές τις Γερμανίας και της Γαλλίας, και κάποιες άλλες αγνοήθηκαν.. Αυτό δημιούργησε και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που οδηγούν ήδη πολλές δυνάμεις σε πολλές περιφερειακές χώρες , στην αυτομόληση τους.

Προσθετικά αυτών έρχονται και οι ΗΠΑ που πλέον διαβλέπουν μια δημιουργία ηγεμονικής δύναμης της Γερμανίας , πρόσθετα ήδη της Ρωσίας που δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα τους, σε μια ήδη ασταθή περίοδο στην περιοχή της Ευρασίας αλλά και στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που βασανίζουν την δική τους κοινωνία. Για αυτό και μέσω αρκετών άλλων θεσμικών οργάνων όπως είναι το ΝΑΤΟ, η Παγκόσμια τράπεζα, το ΔΝΤ και οι οίκοι αξιολόγησης , πιέζουν το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών (ατομικά ή και συλλογικά) να αναλάβουν το οικονομικό και πολιτικό βάρος των δεσμεύσεων τους , έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνουν και την οικονομική πολιτική του Βαυαρικού Αετού.

 
Ο δεύτερος μοχλός πίεσης είναι η Αραβική Άνοιξη διά της λαθραίας μετανάστευσης αλλά και πιέσεις απο γειτονικά κράτη (Τουρκία, Β.Αφρική κτλ ) , οδηγούν σε μια ακόμα πιο γρήγορη διάλυση αφού οι κεντρικές Ευρωπαϊκές χώρες, κατά πολύ περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με τις χώρες στα νότια σύνορα της Ένωσης, έχουν μεγάλη διστακτικότητα στο να επιβάλουν απόλυτο μέτρο κατά των Ισλαμιστών και να έρθουν έτσι σε ευρεία αντιπαράθεση με το Ισλάμ.

Ας μην ξεχνάμε οτι η Ε.Ε. δεν έχει κοινό αμυντικό δόγμα και πλέγμα αμυντικής ασφάλειας και εξαρτάται πάρα πολύ απο την δύναμη του ΝΑΤΟ και των Η.Ε. όπου όμως εκεί οι Ισλαμικές χώρες έχουν λόγο και δύναμη.

 
Και που βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτό το σημείο θα πεί κάποιος;... Σε αντίθεση λοιπόν με οτι πιστεύουν κάποιοι και όπως είχα γράψει προ μερικών μηνών σε ενα αναλυτικό άρθρο μου για την αξία της Γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος... είμαστε στο σταυροδρόμι πολυ κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας , που είτε θα μας οδηγήσουν στον διαμελισμό και ομοσπονδικοποίηση μας (sic)... είτε θα μας αναδείξουν σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με πολλαπλή στήριξη πολλών βραχιόνων δύναμης. Το ενεργειακό κοίτασμα της χώρας είναι το υπέρτατο διπλωματικό όπλο που θυμίζει λίγο την Πηνελόπη , τους μνηστήρες.... και την αναμονή του Οδυσσέα που θα δώσει τάξη στο θέμα αλλά και μια ισχύ. 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι οτι τίθεται το ζήτημα ξεριζώματος μιας πολιτικής ελίτ που κατέστρεψε την χώρα όπως και κάθε συνδετού και υπαρκτού συμβολισμού με αυτές. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς οτι αυτές οι δυνάμεις είναι στην θέση να αποτινάξουν κάθε παρελθοντικό δεσμό και να εμφανίσουν καινοτόμες και εθνικά συμφέρουσες λύσεις , με τις αναχρονιστικές μεθόδους που εμμένουν και χρησιμοποιούν. Μόνο ο Φοίνιξ (απο τον ανατολικό μύθο) είχε την δυνατότητα αναδημιουργίας απο τις στάχτες του και αυτός ακόμα όμως διαλυόταν πρώτα για να ξαναγίνει.


Τι μας περιμένει στο μέλλον;.. δική μου θεωρία είναι οτι είμαστε στην αρχή του Τέλους της ένωσης όπως προείπα και στην ήδη διαμόρφωση εσωτερικών συμμαχιών , όπως λειτουργεί ήδη η Γαλλία έχοντας προβλέψει τις αναγεννημένες τάσεις της «Αυτοκρατορικής Γερμανίας» , με παραμέτρους και παράγοντες μη προβλέψιμους για πολλούς.. και πολλούς διεθνείς παίκτες πλέον , έτοιμους να ξεκινήσουν εκ νέου μια αναδιαμόρφωση επιρροών , τόσο απο την Ευρώπη (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) όσο και απο Ατλαντικό και Ασία (ΗΠΑ, Κίνα, Τουρκία).

ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΤΣΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ: ΥΦΕΣΗ 4%-ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 26%.



Μείωση του ΑΕΠ κατά 4% με 4,5% και αύξηση της ανεργίας άνω του 26% προβλέπει για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο ο διοικητής της Τ.τ.Ε.,
Γ.Προβόπουλος. Στην έκθεση του ο κ.Προβόπουλος, αφού καταγράφει την πρόοδο που έχει γίνει και "κρούει τον κώδωνα" για νέους κινδύνους, επισημαίνει με έμφαση ότι η ανάκαμψη και η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Μάλιστα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα έλθει από το 2014.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί τον βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα, από το βάρος του δημόσιου χρέους μέχρι το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την διογκούμενη ανεργία. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι η κρίση έχει ήδη καταφέρει πλήγμα στην ελληνική οικονομία αντίστοιχο εκείνου του μεγάλου κραχ.

Ενδεικτικά το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20% - και συνεχίζει να υποχωρεί, η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, ξεκινώντας από ποσοστό χαμηλότερο του 8%, - και συνεχίζει να αυξάνεται ενώ το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίστηκε και συνεχίζει να υποχωρεί.

Ωστόσο, αναφέρει ότι ήδη γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει ότι θα έχει ανακτηθεί πλήρως, έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, η κατά 30% σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους που έχει καταγραφεί από το 2001.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος υπενθυμίζει τα βήματα που έχουν για την εξυγίανση του. Συγκεκριμένα, έξι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σχετικό παράδειγμα έως σήμερα στην Ευρώπη. Οι υπόλοιπες τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων. Επίσης, όλοι οι καταθέτες προστατεύθηκαν πλήρως, ώστε να διασφαλισθεί απολύτως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΤτΕ εκτιμά ότι μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αυξημένη εμπιστοσύνη εκ μέρους των καταθετών και δυνατότητα επανόδου στις αγορές κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Το καράβι άργησε 90 λεπτά; Ζήτα τα λεφτά σου πίσω



Τώρα και οι επιβάτες της ακτοπλοίας έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Έστω και τελευταίοι καθώς η κοινοτική νομοθεσία έχει ήδη ορίσει δικαιώματα για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή τρένο. (εντάξει έχουν απομείνει και όσοι ταξιδεύουν με πούλμαν και σύμφωνα με την Κομισιόν επίκειται οδηγία και γι' αυτούς). Ποια είναι όμως τα δικαιώματα όσων ταξαιδεύουν με καράβι. Δείτε το περιεχόμενο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία μπαίνει σε εφαρμογή από  31/12/2012. Πρακτικά, εμείς θα τη βρούμε μπροστά μας από το επόμενο καλοκαίρι. Έως τότεθα έχουν ενημερωθεί και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Τα δικαιώματα με βάση το καθαρογραμμένο κείμενο της κοινοτικής οδηγίας, είναι τα εξής:
  1. επαρκή και προσιτή πληροφόρηση όλων των επιβατών πριν από το ταξίδι και κατά τη διάρκειά του, καθώς και παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους στους τερματικούς σταθμούς και επί των πλοίων·
  2. επαρκή συνδρομή (όπως ελαφρά γεύματα, γεύματα, αναψυκτικά και, όταν είναι αναγκαίο, κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις, με οικονομική κάλυψη μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση) σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών·
  3. εγγύηση ως προς την επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών,
  4. αποζημίωση μεταξύ 25% και 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης άφιξης,
  5. μη διακριτική μεταχείριση και ειδική συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα, τόσο στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όσο και επί του πλοίου, καθώς και χρηματική αποζημίωση για την απώλεια ή ζημία του εξοπλισμού κινητικότητας·
  6. δημιουργία μηχανισμών διεκπεραίωσης παραπόνων στη διάθεση των επιβατών από τους μεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών·
  7. σύσταση ανεξάρτητων εθνικών φορέων για την επιβολή της τήρησης του κανονισμού, με την επιβολή ποινών εν ανάγκη.
Επιπλέον, από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι επιβάτες που έχουν πέσει θύματα ατυχήματος κατά τη διάρκεια ταξιδιού διά θαλάσσης θα απολαύουν των παρακάτω δικαιωμάτων:
  1. χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου και σωματικής βλάβης και απώλειας ή ζημίας αποσκευών, οχημάτων και του εξοπλισμού κινητικότητας ή άλλου ειδικού εξοπλισμού·
  2. προκαταβολής (εντός 15 ημερών) για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης·
  3. άμεσης προσφυγής κατά του ασφαλιστή του μεταφορέα σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης·
  4. δικαιώματος παροχής κατάλληλων και κατανοητών πληροφοριών σχετικά με τα προαναφερόμενα δικαιώματα, το αργότερο κατά την αναχώρηση.

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψετε για να μην πληρώσετε πρόστιμο



Έβαλαν τη διάταξη, στη συνέχεια την τροποποίησαν, μετά την αφαίρεσαν και τώρα την επαναφέρουν στη μορφή που την είχαν γράψει από την αρχή. Το αποτέλεσμα; Και το 2013 μαζεύουμε αποδείξεις. Πόσες; Δείτε τον σχετικό πίνακα; Γιατί; Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουμε… τζάμπα πρόστιμο.
Το ύψος των αποδείξεων που μαζεύουμε, αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός μας. Δηλαδή, για εισόδημα 5000 ευρώ, μαζεύουμε αποδείξεις 1250 ευρώ. Υπάρχει όμως ανώτατο πλαφόν εισοδήματος και αυτό είναι τα 42.000 ευρώ. Δηλαδή, αν έχουμε εισόδημα 42.000 ευρώ θα μαζέψουμε αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Αν έχουμε εισόδημα 100.000 ευρώ πάλι 10.500 ευρώ θα μαζέψουμε. Συμπέρασμα πρώτο: Οι πλούσιοι βγαίνουν αυτομάτως εκτός της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Το  μόνο κίνητρο είναι να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους.
Αν δεν μαζέψουμε αποδείξεις;
Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται με συντελεστή 22%. Το πρόστιμο υπολογίζεται επί των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουμε να μαζέψουμε. Δηλαδή, αν μας ζητούν 10.000 ευρώ και φέρουμε 9000 ευρώ, θα πληρώσουμε 220 ευρώ (δηλαδή το 22% επί της διαφοράς) Άρα, η εικόνα που προκύπτει με βάση αυτές τις τρεις παραμέτρους έχει ως εξής:

Εισόδημα  Αποδείξεις  Πρόστιμο αν δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις 
1000 250 55
2000 500 110
3000 750 165
4000 1000 220
5000 1250 275
6000 1500 330
7000 1750 385
8000 2000 440
9000 2250 495
10000 2500 550
11000 2750 605
12000 3000 660
13000 3250 715
14000 3500 770
15000 3750 825
16000 4000 880
17000 4250 935
18000 4500 990
19000 4750 1045
20000 5000 1100
21000 5250 1155
22000 5500 1210
23000 5750 1265
24000 6000 1320
25000 6250 1375
26000 6500 1430
27000 6750 1485
28000 7000 1540
29000 7250 1595
30000 7500 1650
31000 7750 1705
32000 8000 1760
33000 8250 1815
34000 8500 1870
35000 8750 1925
36000 9000 1980
37000 9250 2035
38000 9500 2090
39000 9750 2145
40000 10000 2200
41000 10250 2255
42000 10500 2310
42000+ 10500 2310
Προσοχή στις… λεπτομέρειες:
  • Υποχρέωση συλλογής αποδείξεων υπάρχει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, όχι για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι γίνεται με τους εισοδηματίες δηλαδή αυτούς που εισπράττουν εισόδημα αποκλειστικά από ενοίκια
  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις αποδείξεις από δαπάνες που μέχρι τώρα εξασφάλιζαν μια έκπτωση φόρου (π.χ φροντιστήρια παιδιών, ενοίκια κλπ)
  • Το νέο αυξημένο πρόστιμο θα φανεί στις δηλώσεις του 2014. Στις δηλώσεις του 2013, το πρόστιμο υπολογίζεται με συντελεστή 10% και όχι 22%
πηγη

Υπολογίστε μόνοι σας πόσα θα πληρώνετε στη ΔΕΗ


Ενεργοποιήθηκαν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Εκτός από την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, έρχονται αλλαγές και σε άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν το τελικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώνουμε αναδρομικά από 1/1/2013. Με το εργαλείο του money-money.gr μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια την...λυπητερή
Οι 10 αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια είναιοι εξής:
Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν έως και 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αυξάνεται από τα 0,05625 ευρώ στα 0,7793 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά…38,5%
  1. Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 800  έως 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αυξάνεται από τα 0,0785 ευρώ στα 0,0946 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά…20,5%
  2. Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 1000  έως 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αυξάνεται από τα 0,0815 ευρώ στα 0,0946 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά…16,07%
  3. Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 1201  έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αυξάνεται από τα 0,0815 ευρώ στα 0,0946 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά…16,07%
  4. Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 1601  έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αυξάνεται από τα 0,0815 ευρώ στα 0,0946 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά…16,07%
  5. Η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πάνω, αυξάνεται από τα 0,09155 ευρώ στα 0,10252 ευρώ δηλαδή ανατιμάται κατά 14,9%
  6. Το πάγιο για όσους έχουν τριφασικό ρεύμα, μειώνεται κατά 50% δηλαδή από τα 9,2 στα 4,8 ευρώ εφόσον βέβαια η συνολική κατανάλωση, υπερβαίνει τις 800 κιλοβατώρες. Για όσους καταναλώνουν λιγότερες από 800 κιλοβατώρες το πάγιο παραμένει αμετάβλητο. Αμετάβλητο παραμένει το πάγιο και για όσους έχουν μονοφασική παροχή
  7. Η χρέωση ανά κιλοβατώρα για όσους έχουν ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο, αυξάνεται από τα 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,0661 ευρώ ανά κιλοβατώρα δηλαδή αυξάνεται κατά 22,4%
  8. Το πάγιο για το νυχτερινό τιμολόγιο, μειώνεται από τα 4 ευρώ, στα δύο ευρώ
  9. Στις λεγόμενες «λοιπές χρεώσεις» οι οποίες όμως επίσης προσαυξάνουν το συνολικό λογαριασμό, υπάρχουν ανατιμήσεις. Για παράδειγμα, η τιμή ισχύος ανεβαίνει από τα 0,16 στα 0,17 ευρώ. Μειώνεται η τιμή της Kwh για τον υπολογισμό των λοιπών χρεώσεων από τα 0,0605 στα 0,00541 ευρώ ανά Kwh ενώ η χρέωση ισχύος ανατιμάται από τα 0,59 ευρώ στα 0,63 ευρώ.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, μπορείτε να το διαπιστώσετε, χρησιμοποιώντας το εργαλείο

Υπολογίστε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

πηγη

Σας συμφέρει να κάνετε γονική παροχή πριν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες;



Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Επίσης, η αρμόδια διακομματική επιτροπή, θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των γονικών παροχών. Το τοπίο είναι θολό. Πως λοιπόν σας συμφέρει να κινηθείτε; Να περιμένετε ούτως ώστε να βγείτε κερδισμένοι από την (πιθανή)  μείωση των αντικειμενικών αξιών ή να σπεύσετε για να προλάβετε ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου;

Με το εργαλείο του money-money.gr, μπορείτε να υπολογίσετε τον λογαριασμό της γονικής παροχής με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Αυτό θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για να μπορέσετε να κάνετε τα απαραίτητα σενάρια και να λάβετε τις σχετικές αποφάσεις.
Με τη χρήση του εργαλείου θα συνειδητοποιήσετε ότι οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι τις 150.000 ευρώ εφόσον το παιδί που αποκτά το ακίνητο έχει και άλλα ακίνητα στο όνομά του. Αν δεν έχει –κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει χρήση των αφορολογήτων που ισχύουν για απόκτηση πρώτης κατοικίας- μπορείτε να μεταβιβάσετε χωρίς να πληρώσετε μέχρι τα ακόλουθα όρια:
  1. 200.000 ευρώ αν το παιδί είναι άγαμο
  2. 250.000 ευρώ αν το παιδί είναι παντρεμένο
  3. 275.000 ευρώ αν το παιδί έχει και ένα δικό του παιδί
  4. 300.000 ευρώ αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά και
  5. 330.000 ευρώ αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά
Άρα λοιπόν, αν το ακίνητό σας είναι μέσα σε αυτά τα όρια (σ.σ για να βρείτε την αντικειμενική αξία του ακινήτου που θέλετε να μεταβιβάσετε στο παιδί σας καλό είναι να ανατρέξετε στο εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ είτε του 2008 είτε του 2009 καθώς σε αυτό αναγράφονται οι αξίες) δεν έχετε λόγο να φοβάστε την εφορία και μπορείτε να σπεύσετε ακόμη και τώρα. Ένα ενδεχόμενο υπάρχει: να αποφασιστεί μείωση των δικηγορικών αμοιβών και των συμβολαιογραφικών εξόδων και να χάσετε τη δυνατότητα να πληρώσετε λιγότερα σε αμοιβές. Αν κάνετε τις πράξεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα έξοδα είναι περισσότερα από τον φόρο.
Αν δεν καλύπτεστε από τα αφορολόγητα, θα πρέπει να τραβήξετε …λαχείο. Στον ορίζοντα υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο σε κάποιες περιοχές να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών και κατά συνέπεια να συρρικνωθεί και η φορολογητέα ύλη. Από την άλλη, υπάρχει εξαιρετικά σοβαρό ενδεχόμενο να βάλουν …χέρι στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών. Ήδη ακούγεται έντονα ότι γενικό αφορολόγητο των 150.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 50% στις 75.000 ευρώ.
Άκρη χωρίς να γνωρίζετε τις νέες τιμές δεν μπορείτε να βγάλετε. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζετε τη χρονική συγκυρία. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση κάνει φοροελαφρύνσεις ή η περίοδος που επιβάλλει το ένα χαράτσι μετά το άλλο;
Πριν λάβετε τις τελικές αποφάσεις θα συνυπολογίσετε την περιουσιακή κατάσταση του παιδιού σας. Αν δεν έχει άλλο ακίνητο στο όνομά του, μπορεί να γλιτώσετε και χρήματα εξαιτίας του ότι εσείς θα πληρώνετε λιγότερο φόρο ακινήτων ενώ το παιδί θα μπορεί να καλυφθεί από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί (σ.σ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το παιδί να κάνει τη δική του φορολογική δήλωση και να μην θεωρείτε προστατευόμενο μέλος.

Πόσο κοστίζει η γονική παροχή ακινήτου; 

πηγη

Οι -δύσκολες- προϋποθέσεις για να πάρουν επίδομα ανεργίας οι επαγγελματίες



Από …συμπληγάδες θα πρέπει να περάσουν οι επαγγελματίες που έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Θα πρέπει να μην έχουν χρέη στο ασφαλιστικό τους ταμείο και τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία.

1. Προϋπηρεσία: Ο συνολικός χρόνος που έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ένας επιτηδευματίας, είναι ίσως το πιο σημαντικό «κλειδί» καθώς από αυτόν εξαρτάται το αν θα πάρει επίδομα ανεργίας αλλά και το πόσο επίδομα ανεργίας θα πάρει.
  • Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.

2.   Καταβολή ειδικής εισφοράς: Για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2014, θα απαιτείται να έχουν καταβάλλει την ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών (και αυτό επειδή η εισφορά θεσπίστηκε το 2011). Για όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους μετά την 1/1/2012, απαιτείται να έχουν πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον έναν χρόνο ενώ για όσους θα διακόψουν μέσα στο 2013, θα ζητηθεί βεβαίωση για την καταβολή εισφορών τουλάχιστον δύο ετών.
3.   Εισόδημα: Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
4.   Διακοπή: Ο αιτών, θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει διακόψει το επάγγελμά του –μετά το 2012 καθώς για όσους έβαλαν λουκέτο πριν την 1/1/2012, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν ζητήσει το βοήθημα.
5.   Διαμονή: Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
6.   Μεταβίβαση: Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
7.   Ασφάλιση: Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής
8.   Χρέη: Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ_ΑΠΟΦΑΣΗ_ΓΙΑ_ΕΠΙΔΟΜΑ_ΑΝΕΡΓΙΑΣ