EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το «θαύμα»... τετραγωνίστηκε!

Τη δεκαετία του '90 αλλά και ως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Ιρλανδία, ο λεγόμενος και «κέλτικος τίγρης», ήταν το «θαύμα της ανάπτυξης». Το πού κατέληξε ο «τίγρης» είναι γνωστό...
Ελα, όμως, που για κάποιους η Ιρλανδία συνεχίζει να αποτελεί «υπόδειγμα». Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει, για παράδειγμα, ότι για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά ο «τρόπος», το «πώς» εφαρμόζεται.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διάφοροι ινστρούχτορες της συμφοράς το επαναλαμβάνουν σαν χαλασμένο μαγνητόφωνο:
«Δέστε - λένε - εκεί, στην Ιρλανδία, το Μνημόνιο πέτυχε»!

Εκείνο, επομένως,
το οποίο βάσιμα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε είναι ότι το περασμένο Σάββατο που χιλιάδες Ιρλανδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας
«Θέλουμε δουλειές και όχι χρέος!»,
το έκαναν για να «πανηγυρίσουν» την... επιτυχία του Μνημονίου στην Ιρλανδία.

Με άλλα λόγια, δε φτάνει που στην Ιρλανδία είχε... πετύχει το «θαύμα της ανάπτυξης» (αυτό που μετά έφερε το Μνημόνιο), τώρα έχει... πετύχει και το «θαύμα του Μνημονίου»!

Το «θαύμα» στο... τετράγωνο, δηλαδή...
*
Ας δούμε, όμως, τι ήταν αυτό που «πέτυχε» (και) στην Ιρλανδία:

Η Ιρλανδία, μετά από τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, που (όπως και στην Ελλάδα) στηρίχτηκαν στην ασυδοσία του κεφαλαίου και στην καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, βρέθηκε σε καθεστώς Μνημονίου από τα τέλη του 2010. Η δική της «διάσωση» κοστολογήθηκε από την τρόικα στο ύψος 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που συνέβη έκτοτε είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο της Ιρλανδίας, από τα 85 δισ. ευρώ της «σωτηρίας» που υπέστη ο ιρλανδικός λαός, τα 64 δισ. ευρώ - ποσό που ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ της χώρας - τα διοχέτευσε στις τράπεζες στο όνομα της «διάσωσης» του τραπεζικού συστήματος!

Μεγάλο μέρος αυτής της «διάσωσης», αφορούσε την εθνικοποίηση της τράπεζας «Anglo Irish Bank» και της τράπεζας «Irish Nationwide».

Τα κονδύλια που δόθηκαν σε αυτές τις τράπεζες εγγράφηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο από 70% του ΑΕΠ εκτινάχτηκε σε πάνω από το 100% και τώρα αυτόν τον πακτωλό προς τους τραπεζίτες, που βαφτίστηκαν «δημόσιο χρέος», καλείται να το αποπληρώσει ο ιρλανδικός λαός!

Ο ιρλανδικός λαός για την ενίσχυση μόνο αυτών των δυο τραπεζών, καλείται κάθε χρόνο να πληρώνει 3,1 δισ. ευρώ για κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν σε βάθος 40 ετών!
*
Το «θαύμα» της Ιρλανδίας δεν έχει επομένως καμία σχέση με εκείνα τα παλιά θαύματα, όπου πολλαπλασιάζονταν τα ψάρια για να τρέφονται οι άνθρωποι. Εδώ είναι τα χρέη των τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρατών που μεταφέρονται πολλαπλάσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε έδεσμα για τους αδηφάγους καρχαρίες.

Η συνταγή δε αυτού του «πετυχημένου» ιρλανδικού Μνημονίου, μας είναι τόσο γνωστή... Μεταξύ άλλων περιλάμβανε:

Μείωση του βασικού μισθού, περικοπές 25.000 θέσεων στο Δημόσιο, δραστικές αυξήσεις στους φόρους φυσικών προσώπων, «μαχαίρι» στο πρόγραμμα κρατικών δαπανών (μείωσε τις δημόσιες δαπάνες κατά 7 δισ. ευρώ και τις κρατικές επενδύσεις κατά 3 δισ. ευρώ), περικοπές 2,8 δισ. ευρώ στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξήσεις της φορολογίας του εισοδήματος της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ.
*
Στις αρχές Γενάρη η μηχανή της προπαγάνδας που έθεσε σε λειτουργία η ιρλανδική κυβέρνηση μαζί με τους ιθύνοντες του ΔΝΤ και της ΕΕ, υποστήριξε ότι η Ιρλανδία θα βγει σύντομα από το Μνημόνιο. Μάλιστα η ιρλανδική κυβέρνηση πανηγύρισε για την «άντληση» 4,19 δισ. ευρώ από τις αγορές με 5ετή και 8ετή ομόλογα. Πολλοί τότε έσπευσαν να μιλήσουν για «πειθαρχημένο πρόγραμμα λιτότητας» που... αποδίδει.

Ομως, μόλις μερικές μέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στο όνομα της αναδιάρθρωσης του χρέους που συμφώνησε με την τρόικα, ανακοίνωσε την επιβολή και πρόσθετων μέτρων.

Ανάμεσα σε αυτά:

Περαιτέρω περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου για την περίοδο 2013 - 2015. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Νέες περικοπές δημοσίων δαπανών. Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας. Μείωση των κοινωνικών παροχών. Θέσπιση νέου φόρου για τα ακίνητα...
*
Αν οι συνέπειες του «θαύματος» που βιώνει ο ιρλανδικός λαός δεν σημαίνουν τίποτα για τους δικούς μας «πανηγυρτζήδες», στον ελληνικό λαό ωστόσο αυτές οι συνέπειες γίνονται (εκ πείρας, δυστυχώς...) απολύτως αντιληπτές.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι είναι στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του «θαύματος», όπου:



• Η ανεργία των νέων στην Ιρλανδία εκτοξεύτηκε στο 34,5%.
• Συνολικά η ανεργία στην Ιρλανδία ανήλθε στο 14,6%, τέταρτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σχεδόν 40% μεγαλύτερη από την περίοδο προ της εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο.
• Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ιρλανδίας μειώθηκε κατά 14% την περίοδο 2008 - 2012 σύμφωνα με έκθεση της «Eurostat».
• Οι Ιρλανδοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους, με περισσότερους από 87.000 ανθρώπους να μεταναστεύουν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Απρίλιο του 2012, στο μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης που έπληξε τη χώρα από την εποχή του μεγάλου λιμού του 1845!
• Σε έναν πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πάνω από 200.000 τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
• Οι τράπεζες τροφίμων πολλαπλασιάζονται σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας.
• Πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης.
Αυτό είναι το «θαύμα» της Ιρλανδίας. Τόσο... θαυμάσιο, όσο και το ελληνικό.

 
Νίκος Μπογιόπουλος
ΠΗΓΗ

Ελεγκτή στη ΔΕΗ βάζει η Ρυθμιστική Αρχή

Απ' ευθείας στα τιμολόγια της ΔΕΗ στοχεύει η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς από τον ερχόμενο Ιούλιο, κινούμενη σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Προωθεί, με δικά της κεφάλαια, διαγωνισμό για να ελέγξει τα κόστη της Επιχείρησης και τα περιθώρια μείωσης που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα συγκροτεί και τις επιτροπές που θα ασχοληθούν με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
  Η Ανεξάρτητη Αρχή ζητεί να παίρνει στοιχεία από τη ΔΕΗ για τα κόστη Η ΡΑΕ αναμένει τις προσφορές των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό -που στοιχίζει στην ανεξάρτητη Αρχή 800.000 ευρώ από δικά της κεφάλαια- μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Η ανεξάρτητη Αρχή ενώ ζητά και παίρνει στοιχεία από τη ΔΕΗ μέσω των οποίων έκανε και πρόσφατα προτάσεις στο ΠΕΚΑ για τα τιμολόγια του πρώτου εξαμήνου 2013, δαπανά τώρα ένα σεβαστό ποσόν για να κάνει αναλυτικό κοστολογικό έλεγχο στη Δημόσια (πλην εισηγμένη) Επιχείρηση!

Ο διαγωνισμός για τον κοστολογικό έλεγχο λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και η ΡΑΕ δημοσιοποίησε διευκρινίσεις που παρείχε στους διαγωνιζομένους. Από αυτές όμως προκύπτει ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι για το έργο και μάλιστα ξένες εταιρείες απορούν με την απαίτηση να ζητούνται αναλυτικά στοιχεία από τη ΔΕΗ και δείχνουν να αμφιβάλλουν για το αν θα καταφέρουν να τα πάρουν... Αυτό καθώς η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει εμπιστευτικά στοιχεία που θίγουν την ανταγωνιστικότητά της, πέραν αυτών που αφορούν όλους, όπως τα δίκτυα διανομής.

Συγκεκριμένα, εταιρεία που ενδιαφέρεται να πάρει το έργο ρώτησε αν θα έχει η ΡΑΕ και ο σύμβουλος που θα προσλάβει τη δυνατότητα και την εντολή να συλλέξουν από τη ΔΕΗ αυτές τις πληροφορίες, δηλαδή από μια εταιρεία που δεν υπόκειται σε ρύθμιση (έλεγχο). Η ΡΑΕ απάντησε ότι έχει πρόσβαση σε στοιχεία σε ρυθμιζόμενους (ελεγχόμενους) οργανισμούς, που περιλαμβάνουν και τη ΔΕΗ.

Ενδιαφερόμενος παρατήρησε ότι η συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων που θα οδηγήσουν σε αξιόπιστες προτάσεις για τη μείωση του κόστους, απαιτεί τη συμμετοχή και τη δέσμευση της ΔΕΗ, για να απαντήσει η ΡΑΕ ότι η ΔΕΗ έχει αυτή την υποχρέωση, αλλά η προσέγγιση για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι θέμα του συμβούλου που θα πάρει τη δουλειά...

Πρώτες συνεδριάσεις

Εν τω μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών που συγκροτεί η ΡΑΕ για να υποβάλουν προτάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στις επιτροπές μετέχουν εκπρόσωποι της Αρχής, υπουργείου ΠΕΚΑ και των θυγατρικών της ΔΕΗ εταιρειών, δηλαδή του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ και του ανεξάρτητου διαχειριστή ΑΔΜΗΕ. Οι επιτροπές καλούνται να προτείνουν μεταξύ άλλων και τη μέθοδο με την οποία θα καταργηθεί σταδιακά ο μηχανισμός ανάκτησης, που επιβαρύνει το τιμολόγιο, αλλά και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας.

Η ΑΠΑΤΗ TΗΣ ...ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

 
Για τους απόστρατους , λεφτά δεν υπάρχουν .
Για τα γαλαζοπράσινα ΛΑΜΟΓΙΑ όμως το χρήμα εν μέσω περικοπών ρέει άφθονο .

ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Ο Α. Σαμαράς εξελέγη Πρωθυπουργός για να υπηρετήσει τα  συμφέροντα της χώρας, αλλά ενεργεί σε βάρος της, λες και είναι βαλτός από τους εχθρούς της Ελλάδος!


Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του τόπου μιλάει διαρκώς για ανάπτυξη και επανεκκίνηση στην ελληνική οικονομία μέσω νέων επενδύσεων, αλλά και για νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ!

Πρόκειται για μια ακόμη εξαπάτηση του λαού, μετά τις τόσες άλλες που προηγήθηκαν των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Η αποκάλυψη που κάνει σήμερα η «Ελεύθερη Ώρα» δείχνει την κοροϊδία της δήθεν ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς! Ναι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που αμέσως μετά τη ψήφιση των μέτρων του νέου θανατηφόρου μνημονίου των 13,5 δις ευρώ, δήλωνε: «Τρέχουμε τώρα για ανάκαμψη και ανάπτυξη». Πριν από λίγες μέρες μάλιστα τόσο ήταν το... τρέξιμό του προς την ανάπτυξη, που πραγματοποίησε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την πορεία του ΕΣΠΑ και για την εξέλιξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη αυτή, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Ο στόχος είναι ένας: να μπούμε στη καινούργια σελίδα, που λέγεται Ανάκαμψη- Ανάπτυξη. Είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε πάλι χαμόγελο και αισιοδοξία στον Έλληνα και για να βρουν θέσεις εργασίας- και αυτό είναι το κυριότερο από όλα- τα νέα παιδιά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει το δυναμισμό να προχωρήσει στην ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο».

Όλα όμως είναι ένα παραμύθι, μια κοροϊδία σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς χρήματα από το ΕΣΠΑ σε ημετέρους, χωρίς θέσεις εργασίας!
Το λένε τα ντοκουμέντα που σας παρουσιάζουμε:


Επιχορήγηση συνολικού ύψους 1.033.15,41 ¤ με 3 θέσεις εργασίας ενώ κανονικά έπρεπε να προσλάβουν 44 νέα άτομα!

Στο ΦΕΚ 2519 της 14ης Σεπτεμβρίου 2012 ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, υπογράφει επιχορήγηση συνολικού ύψους 1.033.15,41 ¤ (ενός εκατομμυρίου τριάντα τριών χιλιάδων δεκαπέντε ευρώ και σαράντα ενός λεπτών) προς επιχείρηση σε συνολική επένδυση ύψους 2.582.538,52 ¤! Για την επένδυση αυτή, πιστοποιήθηκαν μόνο 3 θέσεις απασχόλησης, έναντι 21 προβλεπόμενων. Προσέξτε: προβλέπονταν 21 θέσεις αλλά τελικά πιστοποιήθηκαν τρεις, για μια επένδυση που ξεπερνάει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα μάλιστα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσα στην επόμενη διετία, υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη επιχορηγούμενη επιχείρηση θα έπρεπε να πιστοποιεί 44 θέσεις εργασίας και όχι τρεις!




επιχορήγηση 780.000 ¤ Δεν προβλέπονται νέες θέσεις εργασίας ενώ κανονικά υπολογίζεται ότι για την παρούσα επένδυση, προβλέπονταν 34 θέσεις!!!
2. Το ΦΕΚ 2464 της 10ης Σεπτεμβρίου 2012, αφορά στην επιχορήγηση εταιρείας σε ποσοστό 60% και συνολικού ποσού 780.000 ¤ αλλά και 50% επί δαπανών μελετών συνολικού κόστους 10.000 ¤, σε επένδυση ύψους 1.300.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι για την παρούσα επένδυση, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς περί νέων θέσεων εργασίας, προβλέπονταν 34 θέσεις, όμως στο ΦΕΚ δεν προβλέπεται καμία θέση εργασίας! Υπάρχει δε και το εξής... πονηρό: Για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση, στο ΦΕΚ σημειώνεται ότι «δεν απαιτείται γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 7 § 15 του 3299/2004, σύμφωνα με το άρθρο 16 § 2 του Ν.3908/2011 και του Π.Δ. 33/2011». Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρακάμπτεται η Γνωμοδοτική Επιτροπή που γνωμοδοτούσε από το αν μια επιχείρηση εδικαιούτο επιχορήγησης, μέχρι ακόμη την ανάκληση αποφάσεων υπαγωγής και επιστροφή των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στην επιχείρηση! Μήπως αυτό θυμίζει το «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει;».

Πού είναι οι νέες θέσεις εργασίας που υποσχόταν ο κ. Σαμαράς; Πουθενά! Σκέτη κοροϊδία. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός ακολουθεί πιστά την πολιτική του προκατόχου του και πρώην συμφοιτητή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με τη σειρά του μοίραζε σε ημετέρους εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, χωρίς να δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Δείτε χρήματα που πετάχτηκαν στον ...αέρα, χωρίς καμία νέα θέση εργασίας, με την ανεργία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

Τα ΦΕΚ λένε πάντα την αλήθεια:

 
 
Επιχορήγηση 11.435.400 ¤ για καμία νέα θέση εργασίας!


1.ΦΕΚ 2194 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση για δημιουργία αιολικού πάρκου, με το συνολικό ποσό των 11.435.400 ¤ σε συνολική επένδυση 38.118.000 ¤. Δώστε σημασία τι γράφει παρακάτω το ΦΕΚ: «Με την επένδυση δε θα δημιουργηθεί καμία νέα θέση εργασίας»!


Επιχορήγηση που ξεπερνάει τα 15.000.00 ¤! Δεν προβλέπεται όμως καμία θέση εργασίας!


2. ΦΕΚ 2196 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση, πάλι για αιολικό πάρκο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το συνολικό ποσό των 15.250.087,50 ¤ σε συνολική επένδυση 51.667.250 ¤! Και σε αυτό το ΦΕΚ, αναγράφεται: «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης»!

3. Στο ίδιο ΦΕΚ 2196 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία με 144.063 ¤ σε συνολική επένδυση 360.157 ¤. Πάλι στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης»!


Επιχορήγηση 6.000.000 ¤ αλλά δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας!


4. ΦΕΚ 2205 της 3ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία για την ίδρυση σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το συνολικό ποσό των 6.000.000 ¤ σε συνολική επένδυση 15.000.000 ¤. Πάλι όμως επαναλαμβάνεται το ίδιο... τροπάριο: «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης!


Οι επιχορηγήσεις δίνουν και παίρνουν: 11.760.000 ¤ και 10.920.00 ¤ αλλά θέσεις εργασίας, γιοκ!


5. ΦΕΚ 2218 της 4ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση για τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το ποσό των 11.760.000 ¤ σε συνολική επένδυση 39.200.000 ¤. «Με την επένδυση θα δημιουργηθεί μία (1) νέα θέση απασχόλησης»!!! Ζήτω! Τα εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ρέουν, για να εξευρεθεί τελικά μία θέση εργασίας!!!

6. Στο ίδιο ΦΕΚ 2218 της 4ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία για τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το ποσό των 10.900.000 ¤ σε συνολική επένδυση 36.400.000 ¤. «Με την επένδυση θα δημιουργηθεί μία (1) νέα θέση απασχόλησης»!!! Να και άλλη μία θέση απασχόλησης!

Η κοροϊδία σε βάρος του λαού σε όλο της το μεγαλείο! Εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς όμως θέσεις εργασίας, την ώρα που ο λαός πένεται και η ανεργία καλπάζει στο 26%! Η κυβέρνηση Σαμαρά πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ΜΗΔΕΝ!

** Τα στοιχεία των ΦΕΚ συνέλεξαν οι Γιώργος Σαρρής και Παναγιώτης Αποστόλου, τους οποίους κι ευχαριστώ.

Λεζάντα φωτογραφίας: Από τη σύσκεψη για το περιβόητο ΕΣΠΑ και τις νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά!!! Ο Πρωθυπουργός ποζάρει περιχαρής, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Ναυτιλίας Κ Μουσουρούλη, χαμογελαστοί άπαντες γιατί θα εισρεύσουν εκατομμύρια στην αγορά και προπαντός θα αναχαιτιστεί η ανεργία με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν λόγω ΕΣΠΑ!!! Ε, ρε δούλεμα που κάνουν όλοι τους στον κοσμάκη!!!
 
http://patari.org/

Κρούγκμαν: Ανήθικο πείραμα η λιτότητα

Για «ανήθικο πείραμα» πάνω σε ανθρώπινα όντα, έκανε λόγο ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, σε συνέντευξή του στην «Huffington Post».


Ο αμερικανός οικονομολόγος είπε πως «οι χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, μας προσφέρουν στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει, όταν τις ακολουθείς».

Για την Ελλάδα και τα μέτρα που εφαρμόζει, ο Κρούγκμαν είπε πως «η χώρα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γιατί πρέπει να κάνει ό,τι ικανοποιεί τους Γερμανούς».

Μιλώντας για τη Γερμανία και την πολιτική Μέρκελ, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί είναι στην πραγματικότητα τρελοί, γιατί επιβάλλουν λιτότητα, η οποία δεν βοηθάει καν στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σχετικά με το χρέος»

Ο Κρούγκμαν θεωρεί πως «η Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικά επιλογή, εκτός από το να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ, ούτως ή άλλως μια πολύ επικίνδυνη επιλογή».







πηγη

ΒΙΟ.ΜΕ.: Στα χέρια των εργαζομένων


 

Άνοιξε χθες Τρίτη (12.2.2013), σε πανηγυρικό κλίμα, το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής το οποίο πλέον τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των εργατών του.
Οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πήραν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας: η ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ στην παραγωγική βάση…

Διαβάστε λεπτομέρειες από την ίδια την ιστοσελίδα των εργατών:
http://biom-metal.blogspot.gr/

Εργα και ημέρες της ιταλικής εταιρείας


 
Αλλη μια επιτυχία των Ιταλών λαμβάνει χώρα όταν η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (29 Αυγούστου 2003), για 658 εκατ. ευρώ, την αγορά είκοσι στρατιωτικών ελικοπτέρων ΝΗ90 με όψιον την αγορά άλλων δεκατεσσάρων, κάνοντας τη χώρα μας ένατο μεγαλύτερο πελάτη της εταιρείας της NHIndustries, στην οποία η AgustaWestland συμμετέχει με 32%. Τα ελικόπτερα έπρεπε να έχουν παραδοθεί μεταξύ 2005-2009.

Μέχρι το 2010 δεν είχε παραδοθεί κανένα, καθώς το ΓΕΣ δεν ενέκρινε τα στοιχεία των τεχνικών παρατηρήσεων που συνόδευαν τα ελικόπτερα. Τα δύο πρώτα ελικόπτερα παραδόθηκαν στις 7 Ιουνίου 2011.

Πιο πρόσφατα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2010, η AgustaWestland ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ελληνική εταιρεία ναυλώσεων και εξειδικευμένων πτήσεων ICSS. Η τελευταία, μετά από επίσκεψη ειδικών της Agusta, έγινε αποκλειστικός εκπρόσωπος για τη συντήρηση και επισκευή της σειράς ελικοπτέρων Α109 στις εγκαταστάσεις τεχνικής βάσης της ICSS στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, στην Πάχη.

Στις 17 Οκτωβρίου 2010 η Κύπρος παρέλαβε τα δύο από τα πέντε ελικόπτερα AW139 παρουσία κυβερνητικών στελεχών και του Ιταλού πρέσβη στη Λευκωσία. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ιταλικής κατασκευάστριας, τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιούνταν για αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός του κυπριακού FIR και για επιχειρήσεις της Frontex, αποδεικνύοντας πως οι ευρωπαϊκές πολεμικές μπίζνες δεν έχουν σύνορα.

πηγη








Συρρίκνωση της λίστας φαρμάκων υψηλού κόστους

Περίπου 230 από τα 900 φάρμακα θα παραμείνουν στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους που διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η «θετική λίστα» φαρμάκων, δηλαδή του καταλόγου με τα σκευάσματα των οποίων το κόστος αγοράς από τους ασθενείς καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία με τη συμμετοχή και των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σάλμα τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν από τη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους, συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά χωρίς να μεταβάλλεται η μηδενική συμμετοχή των ασθενών σε αυτά.


Τα περισσότερα από τα φάρμακα που παραμένουν στη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους είναι αντινεοπλασματικά, ανοσοκατασταλτικά και ανοσοσφαιρίνες και απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς και άλλους με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα. Οι τιμές των σκευασμάτων «υψηλού κόστους» αρχίζουν από 200 ευρώ, στη λίστα όμως περιλαμβάνονται και φάρμακα αξίας ακόμη και υψηλότερης των 3.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σάλμας ανακοίνωσε επίσης ότι ύστερα από δύο χρόνια καθυστέρηση, εκδίδεται το Μάρτιο το δελτίο με τα νέα καινοτόμα φάρμακα, που αφορούν νέες θεραπείες για ανθρώπους με σοβαρά και σπάνια νοσήματα.

Αναφερόμενος στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ ο Μ. Σάλμας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει για μία θεραπευτική κατηγορία το φάρμακο που δεν θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση. «Από τα 200 σκευάσματα που υπάρχουν ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το φάρμακο -είτε αυτό είναι πρωτότυπο είτε γενόσημο- το οποίο επαρκεί για τη θεραπευτική κατηγορία. Αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με τον Οκτώβριο οπότε ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε το φθηνότερο γενόσημο. Στη συνέχεια ο ασθενής θα ζητεί από τον γιατρό του να του γράψει το σκεύασμα που δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση» ανέφερε.

Παράλληλα ο Μ. Σαλμάς δεσμεύθηκε δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και ότι δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια.

Εφοδος για στημένες εργολαβίες


Στημένες αναθέσεις μεγάλων έργων, με ανορθόδοξες και παράνομες συμπράξεις μεταξύ κατασκευαστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν μεθόδους κατάθεσης προσφορών με προσυνεννοημένες εκπτώσεις, διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Τέσσερις μεγάλες εργολαβίες σιδηροδρομικών έργων βρίσκονται στην υπό διερεύνηση λίστα Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής έκανε χθες έφοδο στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα των δύο μεγαλύτερων εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας -του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτατης Τάξης (ΣΤΕΑΤ), στην οδό Πινδάρου 4, και του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), στην οδό Φειδίου 14-, αναζητώντας στοιχεία και τεκμήρια για παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνσιμού στις αναθέσεις των δημοσίων έργων.

Λίστα με δέκα έργα

Ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, έχει στα χέρια της λίστα με τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα, για τα οποία ψάχνει εάν έχουν ακολουθηθεί εναρμονισμένες πρακτικές και ανορθόδοξες συμπράξεις μεταξύ εργολάβων. Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξ αντικειμένου στρέφεται προς τις πιο μεγάλες και γνωστές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν στα υπό διερεύνηση έργα.

Στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής περιλαμβάνονται σε περίοπτη θέση τέσσερις μεγάλες εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ σιδηροδρομικών έργων του βόρειου άξονα Πελοποννήσου, στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα σηραγγών και δικτύου στα τμήματα Αιγίου και Πλατάνου, τα οποία σε δύο ξεχωριστές δημοπρασίες ανατέθηκαν με εκπτώσεις της τάξης του 16% σε κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ ΑΤΕ (του ομίλου Μπόμπολα, Καλλιτσάντση), ΤΕΡΝΑ ΑΕ (του ομίλου Περιστέρη, Κάμπα) και J&Ρ ΑΒΑΞ ΑΕ (του ομίλου Παρασκευαΐδη, Ιωάννου). Τα δύο αυτά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, περιλαμβάνονται στη λίστα δύο ακόμη σιδηροδρομικά έργα, στις θέσεις Μελίσσι και Κάτω Ροδοδάφνη (με τους κωδικούς 510 και 511 αντίστοιχα), τα οποία ανατέθηκαν την περίοδο 2008-2009 στη Μηχανική ΑΕ. Οι δύο αυτές εργολαβίες είναι υλοποιημένες σε μικρά ποσοστά. Η ανάδοχος εταιρεία του ομίλου Εμφιετζόγλου κηρύχθηκε προσφάτως έκπτωτη από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου τα δύο αυτά έργα να επαναδημοπρατηθούν.

Η σήραγγα Τυμφρηστού

Η περιβόητη σήραγγα Τυμφρηστού, που ενώνει τη Λαμία με το Καρπενήσι, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της που διαπίστωνε θέματα στατικότητας στο έργο, δημοπράτησε τη συντήρηση και λειτουργία της σήραγγας για 30 μήνες, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Η ανάθεση του έργου έγινε τον Δεκέμβριο, με έκπτωση περίπου 10%, ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων για «χρυσοφόρο συμβόλαιο». Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης εργολαβίες οδικών έργων της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού πληροφορούμαστε ότι άνοιξε χθες τα ηλεκτρονικά αλλά και τα συμβατικά αρχεία των ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ. Εγινε έλεγχος σε δικαιολογητικά που χορηγούν οι σύνδεσμοι στις εταιρείες-μέλη τους για συμμετοχή σε δημοπρασίες και άλλα σχετικά έγγραφα και σημειώσεις.

Στην «Τρύπα του Κούβελα» το Μετρό Θεσσαλονίκης

Στην «Τρύπα του Κούβελα» σκόνταψε το Μετρό Θεσσαλονίκης και πέφτει όλο και πιο μέσα. Κάθε εμπόδιο που συναντά το έργο του στο διάβα του είναι αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού και της αρχικής χάραξης.
 «Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν ήταν η καλύτερη λύση να περάσει ο "Μετροπόντικας" από την Εγνατία», είπε χθες ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Χρήστος Τσίτουρας. «Ηταν γνωστό ότι θα βρεθούν αρχαιότητες, αλλά όταν αποφασίστηκε η χάραξη, το '90, επιλέχτηκε αυτή η διαδρομή, γιατί υπήρχε ήδη ένα μεγάλο τμήμα ανοιγμένο από παλαιότερη δημοτική αρχή, το οποίο συμπεριελήφθη στο νέο έργο», πρόσθεσε.

«Ηταν ένα ημιθανές έργο, το οποίο το βάλαμε στην εντατική και κάθε εμπόδιο θα σημαίνει την ταφόπλακά του», δήλωσε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. «Σέβομαι τις αρχαιότητες, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ενσωματωθούν στο σταθμό Βενιζέλου ή να μετακινηθεί ο σταθμός χωρίς αυτό να σημάνει κόστος σε χρόνο και χρήμα», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση του ΚΑΣ για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων ελήφθη με 17 ψήφους υπέρ και 0 κατά, τη στιγμή που στη σύνθεση του συμβουλίου συμμετέχει και εκπρόσωπος των αρχαιολόγων.

Ο Χρ. Τσίτουρας παρουσίασε μελέτες επιπτώσεων για όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έρχονται αρχαιολόγοι και να προτείνουν λύσεις ανέφικτες, τη στιγμή που ομάδες 160 ειδικών της «Αττικό Μετρό» έχουν ψάξει και αναλύσει όλες τις λύσεις.

Πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διάσωσης, δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και σύμβουλος της «Αττικό Μετρό», Μιχάλης Τιβέριος. «Εχω χάσει τον ύπνο μου με τα αρχαία της Βενιζέλου. Θα ήθελα να παραμείνουν και να εκτεθούν εκεί, αλλά δεν γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βυζαντινές αρχαιότητες. Από κάτω υπάρχουν και ελληνιστικές. Πώς θα διασωθούν όλα τα στρώματα μαζί σε ένα σταθμό, χωρίς τεράστιο κόστος;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, ενδεχόμενη κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου σημαίνει υπέρβαση μέγιστης χωρητικότητας συρμών και αποβάθρας στους σταθμούς Δημοκρατίας και Αγ. Σοφίας κατά τις ώρες αιχμής. Παραπάνω χρόνο μετακίνησης επιβατών, άρα μειωμένο επίπεδο εξυπηρέτησης και χαμηλή αξιοπιστία του μέσου συνολικά. Αυξημένο χρόνο εκκένωσης των σταθμών Δημοκρατίας και Αγ. Σοφίας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα σε μη αποδεκτά επίπεδα. Σημαντική επιβάρυνση του οδικού δικτύου πέριξ των σταθμών Δημοκρατίας και Αγ. Σοφίας. Καμία δυνατότητα κατάργησης λεωφορειακών γραμμών στον άξονα της οδού Βενιζέλου, αυξημένο φόρτο οχημάτων και καθυστερήσεις στους κόμβους της οδού Βενιζέλου. Αυξημένες εκπομπές ρύπων, σημαντική όχληση, μείωση της αξίας των ακινήτων, μειωμένη μελλοντική προσβασιμότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής, περιορισμένη εξυπηρέτηση του κέντρου της πόλης, μείωση ελκυστικότητας του κέντρου, περιορισμό της αναμενόμενης επιβατικής κίνησης, μείωση των αναμενόμενων εσόδων, διακύβευση της βιωσιμότητας της λειτουργίας του Μετρό, συνολικά.

Κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου θα σημάνει για το ίδιο το Μετρό επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα μελετών του έργου, τοπικά και σε όλο το σύστημα. Τροποποιήσεις σε ήδη κατασκευασμένα τμήματα του έργου, κατασκευή πρόσθετων έργων στο τμήμα Δημοκρατίας - Αγ. Σοφίας, σημαντική περαιτέρω καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα (της τάξης των 2-3 ετών), σημαντική αύξηση του κόστους του έργου, της τάξης των αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο καταγγελίας της σύμβασης και αποχώρησης των εταιρειών της αναδόχου κοινοπραξίας και οριστικό σταμάτημα του έργου με εφιαλτικές συνέπειες.

Στην περίπτωση ανασχεδιασμού των δύο σταθμών Αγίας Σοφίας και Δημοκρατίας θα απαιτηθεί ριζικός αρχιτεκτονικός, στατικός και ηλεκτρομηχανολογικός ανασχεδιασμός των δύο σταθμών για την ενσωμάτωση σε αυτούς των συστημάτων / λειτουργιών από το σταθμό Βενιζέλου που θα καταργηθούν.

Θα απαιτηθεί κατασκευή νέου φρέατος αερισμού και εκκένωσης επιβατών σε έκτακτη ανάγκη στο μεσοδιάστημα Δημοκρατίας - Αγίας Σοφίας. Δηλαδή, εύρεση νέου χώρου, νέες μελέτες, νέες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, νέες αρχαιολογικές έρευνες και τελικά νέες κατασκευές μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω.

Σύλληψη για χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο

sullipsi-gia-xrei-ano-toy-enos-ekat-eyro-pros-to-dimosioΣτη σύλληψη ενός 57χρονου για μη καταβολή χρεών ύψους 1.008.054 προς το Δημόσιο προχώρησαν την Τρίτη αστυνομικοί του Τ.Α. Ζωγράφου.

Στον εισαγγελέα άλλοι δύο συλληφθέντες

Την ίδια ώρα, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκαν παράλληλα ακόμη δύο άτομα που συνελήφθησαν χθες στο Ελληνικό για χρέη προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 54χρονος διαχειριστής εταιρείας, για καθυστέρηση καταβολής χρεών ύψους 300.612 ευρώ και ένας 65χρονος, πρώην διαχειριστής εταιρείας, για καθυστέρηση καταβολής χρεών 218.662 ευρώ.

Βέτο της τρόικας - Μέχρι 12 δόσεις οι οφειλές των εισφορών


veto-tis-troikas-mexri-12-doseis-oi-ofeiles-ton-eisforon 

Νέο βέτο έθεσε η τρόικα στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι ώστε να γεμίσουν χρήμα τα άδεια ταμεία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, οι τεχνοκράτες δεν δέχονται ένα χρονοδιάγραμμα 36 ή 48 δόσεων στην αποπληρωμή των οφειλών στο ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά έθεσαν βέτο οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 12.

Από την άλλη πλευρά, οι διοικητές των ταμείων τόνισαν ότι οι περισσότερες δόσεις θα διευκολύνουν την αγορά, προτείνοντας προσωρινό διακανονισμό με ορίζοντα έως το 2018 ή και το 2020, με τους οφειλέτες να πρέπει να καταβάλουν ποσοστό της παλαιάς οφειλής τους, εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις προτάσεις των διοικητών, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό έως και σε 48 δόσεις, ενώ όσοι οφείλουν κάτω από 300.000 ευρώ μπορούν να μπουν σε διακανονισμό 36 δόσεων.

Όπως γίνεται κατανοητό, η «δημιουργία» νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι μακρινό σενάριο, ούτε και η ασφυξία στην αγορά.

Εισπράκτορας το ΙΚΑ

Οσον αφορά την είσπραξη εσόδων, συζητήθηκε η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ώστε το ενιαίο σύστημα να λειτουργήσει, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ΙΚΑ θα αναλάβει την είσπραξη των εισφορών όλων των ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013 ενώ τα κλιμάκια των εφοριακών θα πάρουν το ρόλο του κεντρικού εισπράκτορα φόρων και εισφορών από το Μάρτιο του 2014.

Ευρηματικό βίντεο - Η «Αθηνά»... εξαφανίζει τους φοιτητές


eyrimatiko-vinteo-i-athina-eksafanizei-toys-foitites 
Με ένα πρωτότυπο βίντεο οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΑΤΕΙ Πύργου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη από την κυβέρνηση συγχώνευση του Τμήματός τους στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».

Με επιστολή τους στο newpost.gr οι φοιτητές τονίζουν πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας εξαφανίσει και να αποφασίσει για το μέλλον μας» ενώ δηλώνουν έτοιμοι να αποδείξουν ότι το τμήμα αξίζει να παραμείνει ως έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει πως το εν λόγω τμήμα είτε θα απορροφηθεί από το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (Αμαλιάδα) μαζί με ένα άλλο τμήμα από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και θα μετονομαστεί σε Μηχανικοί Υπολογιστών στην Πάτρα, είτε θα απορροφηθεί από την Μουσειολογία (Πύργος) όπου θα μετονομαστεί σε Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων. Τα τμήματα αυτά όπως δήλωσε στο newpost η κυρία Μαριάννα Πανουσοπούλου, «δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των φοιτητών του Τμήματος ΠΛΗ& ΜΜΕ του ΑΤΕΙ Πύργου».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Αξιόλογη και σημαντική είναι η προσπάθεια των φοιτητών Πύργου που δημιούργησαν video κατά του Σχεδίου ‘’ΑΘΗΝΑ’’. Με μεράκι ,δημιουργικότητα και συνεργασία των φοιτητών προέκυψε αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα. Σκοπός του video είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη μέσα από το μηνύματα που περνά και να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα.

Το κύριο θέμα είναι η εξαφάνιση των φοιτητών από το πλάνο δείχνοντας την αντίδραση κατά του Σχεδίου ‘’ΑΘΗΝΑ’’ που αποβλέπει στην εξαφάνιση της μοναδικότητας αυτού του Τμήματος και καταστρέφει τα όνειρα όλων εμάς που αγαπάμε αυτό που σπουδάζουμε. Με την λέξη ‘’μοναδικότητα’’ θέλουμε να τονίσουμε ότι το Τμήμα εξειδικεύεται συγκεκριμένα στον τομέα της εφαρμογής των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Από όσα αναφέραμε παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας εξαφανίσει κ να αποφασίσει για το μέλλον μας και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποδείξουμε ότι το τμήμα αξίζει να παραμείνει ως έχει.

Μαριάννα Πανουσοπούλου»
πηγη

Πανελλαδική απεργία για αύριο προκήρυξαν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ


 

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν για αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, αντιδρώντας στις απολύσεις των 450 συναδέλφων τους, επιτυχόντων του διαγωνισμού 9Κ του ΑΣΕΠ.

«Αντιστεκόμαστε στη διάλυση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, αντιστεκόμαστε στην κατάργηση του θεσμού της αξιοκρατίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ζητεί να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, για εμπαιγμό των απολυμένων υπαλλήλων του ΙΚΑ, επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 9Κ/2008, καθώς και των αδιόριστων επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 κατηγορεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ.

Όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, «παρά τις κατ' επανάληψη δεσμεύσεις των συναρμοδίων υπουργών για οριστική λύση και αποκατάσταση των επιτυχόντων των δύο διαγωνισμών, καμία υπόσχεση δεν έχει τηρηθεί έως σήμερα» με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αντιμετωπίζει «τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας».

Καλεί τέλος τα στελέχη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων-μελών της, καθώς και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της, να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, στις 12:00 έξω από τη Βουλή.

«Πράσινο» από το ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ


prasino-apo-to-taiped-gia-idiotikopoiisi-tis-eyath 

Την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πλήρης σύνταξη στα 50 για 400.000 γονείς...


 

Διπλά κερδισμένοι με πλήρη σύνταξη και σε ηλικίες από 50 μέχρι 60 ετών, βγαίνουν οι γονείς που εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ασφαλιστικού για συνταξιοδότηση με ανήλικα τέκνα ή με ενήλικα παιδιά, εφόσον είναι τρίτεκνοι και έχουν την πρώτη τους ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992. Το κέρδος για τους γονείς είναι διπλό, αφενός γιατί μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή αποχώρηση από τα 50 και αφετέρου να φύγουν με πλήρη σύνταξη, είτε με 5.500 «ένσημα» (ΙΚΑ) είτε με 17,5 έτη ασφάλισης (Δημόσιο) είτε με 25 έτη (ΔΕΚΟ) είτε με 20 έτη (τρίτεκνοι σε ΔΕΚΟ).
Στην κατηγορία αυτή ανήκει σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» σχεδόν το 30% των ασφαλισμένων στα ταμεία μισθωτών δηλαδή περίπου 400.000 γονείς οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις άμεσα ή με κατοχύρωση μέσω εξαγοράς πλασματικών.

Οι πατέρες
Οι διατάξεις για σύνταξη με ανήλικα τέκνα έχουν εφαρμογή και στους πατέρες εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών. Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανηλίκων, αν όμως είναι χήροι, λη διαζευγμένοι και έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους.
Σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή είτε είναι με ανήλικο παιδί ή με τρία ενήλικα τέκνα, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Δεν μπορούν όμως να κάνουν εξαγορά πλασματικού χρόνου λόγω τέκνων.

Αδικίες για τις γυναίκες με ανήλικο τέκνο
Υπάρχουν όμως και αδικίες, όπως για παράδειγμα σε βάρος των γυναικών που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Μπορεί να προβλέπεται η διάταξη για συνταξιοδότηση τους με ανήλικο τέκνο, αλλά είναι όπως είναι διατυπωμένη είναι γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει ταυτόχρονα να:
-έχουν 6.000 ένσημα, δηλαδή 20 έτη ασφάλισης
-να έχουν ανήλικο παιδί
-να είναι απαραίτητα στην ηλικία των 55 ετών ή των 50 για μειωμένη σύνταξη.
Στην ουσία όμως δεν έχει προβλεφθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις ασφαλισμένες έως το 1993. Δηλαδή ότι μία εργαζόμενη μπορεί να κλειδώσει τη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

Τι ισχύει για το Δημόσιο
Στο δημόσιο, άνδρες και γυναίκες που έχουν 25 έτη συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετη ασφάλιση κατά περίπτωση το 2011 και κατά τον κρίσιμο αυτό χρόνο έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή σύνταξης είναι δυνατή στα 52 έτη. Σε όσους συμπληρώνουν την 25ετια το 2012 η καταβολή σύνταξης γίνεται στα 55. Για τους υπόλοιπους σταματά η ευνοϊκή μεταχείριση, ανεξάρτητα με το αν έχουν ανήλικα παιδιά και η σύνταξη πάει στα 67 έτη.

Πλοίο προσέκρουσε στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου!


rio antirio gefira 620x412 Πλοίο προσέκρουσε στην γέφυρα Ρίου   Αντιρρίου!Στον πυλώνα στήριξης της γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου προσέκρουσε το πρωί το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Άντζελα». Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου του πλοίου από το λιμάνι του Ρίου.

Το «Άντζελα» εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ρίο για Αντίρριο με επτά επιβαίνοντες και επτά φορτηγά οχήματα όταν λόγω αιφνίδιων δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποκόπηκαν οι κάβοι πρόσδεσής του.

Από την πρόσκρουση δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Πηγή: thebest.gr

«Τελευταία ευκαιρία» αλλά και … παγίδα για όσους χρωστούν


 

Ποιους συμφέρει και ποιους όχι η νέα ρύθμιση...Μια ρύθμιση «αλλιώτικη» από τις άλλες σχεδιάζει να προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών στα 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν αλλά δεν πληρώνουν την εφορία. Η νέα ρύθμιση θα είναι πιο «φιλική» σε σχέση με όσες ίσχυσαν ως τώρα για τον οφειλέτη, όσον αφορά τα ποσά των δόσεων. 
Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει ως τώρα, θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να γλιτώσει ο οφειλέτης την κατάσχεση, ενώ θα πρέπει να φανερώσει πρώτα στην εφορία ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχει και, επιπλέον, θα τρέχουν και τόκοι υπερημερίας που θα βαρύνουν τις δόσεις που θα διακανονίζονται. Στον τελικό «λογαριασμό» μάλιστα, θα συνυπολογίζονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες του οφειλέτη, ακόμα και οι λογαριασμοί ρεύματος ή τα τραπεζικά δάνεια που πληρώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που είχε ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης με τους εφόρους την Δευτέρα, τους περιέγραψε το νέο σύστημα ρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και που ουσιαστικά φέρει ήδη την σφραγίδα της Τρόικα που το εισηγήθηκε και αναμένεται να το εγκρίνει κατά τον προσεχή έλεγχο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Για να ανακόψει τα μέτρα κατάσχεσης, ο οφειλέτης θα πρέπει… «να φορέσει την γραβάτα του» και να φροντίσει να εμφανιστεί ίδιος στη ΔΟΥ, αντί να κρύβεται από τα τμήματα εισπράξεων των εφοριών, για να ζητήσει με νηφάλιο τρόπο τους λόγους για τους οποίους επικαλείται δυσκολία αποπληρωμής των φόρων που χρωστάει.
Θεωρητικά η εφορία θα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί όχι μόνο τις εξηγήσεις του, αλλά και να ακούσει τι ποσό θεωρεί ο ίδιος πως μπορεί να πληρώνει στην εφορία κάθε μήνα, μέχρι να αποπληρώσει την οφειλή του. Αυτό είναι ουσιαστικά και το σύστημα της … «προειδοποιημένης καθυστέρησης» που εφαρμόζουν τράπεζες στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία κ.α.) που δείχνουν πίστη στον πελάτη που καλοπροαίρετα δηλώνει αδυναμία πληρωμής των δόσεων κάποιου δανείου –όταν πχ επικαλείται πως υπολόγιζε σε κάποια λεφτά που δεν του ήρθαν ή προβλήματα υγείας κλπ.
Πίσω από αυτήν την φιλική υποδοχή του φορολογουμένου όμως, κρύβονται και παγίδες:
- Ο οφειλέτης θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο των εσόδων του, των περιουσιακών στοιχείων του αλλά και των παγίων εξόδων του (πχ λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου, δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν κλπ), για να πείσει πως το ποσό που προτείνει, είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να πληρώνει, χωρίς να κρύβει άλλα εισοδήματα και δυνατότητες που έχει.
- Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν τους τζίρους τους, τις χρηματορροές και τα περιουσιακά στοιχεία που αφενός θα διασφαλίζουν το δημόσιο για να εισπράξει, αν χρειαστεί, όσα αυτές τυχόν αμελήσουν μελλοντικά να πληρώσουν.
- Αφού συμφωνηθεί το ποσό της μηνιαίας καταβολής, θα βρεθεί και ο αριθμός των δόσεων που θα διακανονιστούν. Η Τρόικα απορρίπτει ως αναποτελεσματικές τις ως τώρα ρυθμίσεις, ακόμα και την μόνιμη («πάγια») ρύθμιση με τις 48 δόσεις που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ, θεωρώντας αναχρονιστικό να ισχύει μια γενική «οριζόντια» ρύθμιση με πχ 30, 60 ή 100 δόσεις για όλους, αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες ή δυσκολίες. Για άλλους δηλαδή θα είναι πχ 10 δόσεις και για άλλους 110, χωρίς να αποκλείει έτσι εκ των προτέρων κάποιους ή να οδηγεί άλλους σε υπέρογκες δόσεις που δεν μπορούν να πληρώσου.
- Οι δόσεις που θα συμφωνηθούν όμως θα επιβαρύνονται και με τόκο υπερημερίας, ως εκπρόθεσμες. Το ποσοστό μπορεί ενδεχομένως να είναι και μικρότερο από 1%-1,5% το μήνα, που ίσχυε γενικά στην εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων. Και έτσι όμως, αναλόγως του ποσού της οφειλής, η δόση θα επιβαρύνεται με κάποιο ποσό, ώστε και ο οφειλέτης να επιθυμεί την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους του, όποτε του δοθεί ευκαιρία. Για πολλούς όμως, ακόμα και τα πχ 10 ή 30 ευρώ το μήνα επιπλέον σε τόκους (για υπόλοιπα οφειλής 1.000-4.500 ευρώ) μπορεί να είναι πρόβλημα, εφόσον ήδη δυσκολεύονται να ζήσουν.
- Όποιος χάσει τη ρύθμιση, δεν θα έχει πια την ευκαιρία να υπαχθεί σε νέα! Θα ενεργοποιούνται από την επόμενη μέρα οι διαδικασίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Πολύ δύσκολα θα πείσει ξανά την ελεγκτική αρχή να συμβιβαστεί ξανά, εφόσον φάνηκε ήδη ασυνεπής σε ρύθμιση για τα ποσά πληρωμής που ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Μόνο αν καταβάλει επιτόπου όλο το ποσό που καθυστέρησε, ή αν προβάλει εγκαίρως «προειδοποιημένη καθυστέρηση» επισκεπτόμενος την εφορία, μπορεί να ανακόψει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 
- Και τότε ίσως πάλι θα μπαίνει σε πιο δυσμενές καθεστώς ρύθμισης, ως ασυνεπής και αφερέγγυος. Στην ίδια μοίρα θα μπουν εξ αρχής και όσοι έκαναν ήδη στο παρελθόν χρήση ρύθμισης χρεών που δεν τήρησαν. Με άλλα λόγια, η «δεύτερη ευκαιρία», και αν τους δοθεί, θα τους κοστίζει πολύ ακριβά.
- Από την πρώτη κιόλας μέρα υπαγωγής τους στη ρύθμιση, οι ΔΟΥ θα προετοιμάζονται με όλα τα μέσα για την μέρα που, παρ’ελπίδα, ο οφειλέτης φανεί ασυνεπής στην δέσμευσή του να πληρώσει όσα υπόσχεται. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην εφορία, ο φάκελός του με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει επικαλεστεί (εισοδήματα, κατασχέσεις, περιουσία κλπ) θα σταλεί στα τμήματα είσπραξης για να ληφθούν ενυπόθηκα μέτρα, δεσμεύσεις μεταβίβασης σε τρίτους κλπ. Η εφορία θα γνωρίζει έτσι ανά πάσα στιγμή τι μπορεί αν εισπράξει από τον οφειλέτη, την ημέρα που τυχόν καταστεί εκπρόθεσμος και ασυνεπής στην πληρωμή του.
- Ειδική ρήτρα κατάσχεσης όμως θα προβλεφθεί και για όσους ζητήσουν ρύθμιση, αποκρύπτοντας περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία. Για αυτούς δεν θα υπάρχει επιστροφή σε συμβιβασμό, εάν τυχόν η εφορία ανακαλύψει (μετά από διασταυρώσεις κλπ) πως απέκρυψαν περιουσία για να φανούν «φτωχοί» στα μάτια του εφόρου τους. Το ειδικό αρχείο των οφειλετών σε ρύθμιση δεν φοβίζει προφανώς όσους δεν έχουν τίποτε να κρύψουν, θα αποθαρρύνει πιθανότατα όσους όμως είχαν …τον τρόπο τους, για να ζουν κρυπτόμενοι από την εφορία.
Η Τρόικα θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν ως τώρα οι ρυθμίσεις, άφηναν παράθυρα συναλλαγών με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και ουσιαστικά ανέκοπταν προσαυξήσεις και μέτρα κατάσχεσης για όσους ήταν «στα κόλπα». Αντιθέτως, για όσους είχαν πραγματική ανάγκη αλλά και θέληση να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ο αυστηρά καθορισμένος αριθμός των δόσεων (πχ έως 24 ή 48) συχνά οδηγούσε σε υψηλά ποσά δόσεων που δεν μπορούσαν ούτε κατά διάνοια να δεσμευτούν πως θα μπορούν να αποπληρώσουν. 
Από την άλλη οι διαρκείς αναβολές στα σχέδια για νέα ρύθμιση, εγκλώβιζαν εκατομμύρια πολίτες σε μια «λίστα αναμονής» για μια νέα ρύθμιση χρεών, αποτρέποντάς τους να σπεύσουν να πληρώσουν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Η τελευταία αυτή διαπίστωση φαίνεται πως «έκαμψε» και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονταν από την ελληνική κυρίως πλευρά των διαπραγματευτών για το σχέδιο που η Τρόικα είχε από καιρό υποβάλει, καθώς φαντάζει ξένο στην ελληνική νοοτροπία, αλλά εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους για όσους, ακόμα και άθελά τους, φανούν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν. 
πηγή: protothema.gr

Σκληρό ροκ κυβέρνησης- αγροτοσυνδικαλιστών


 

Τακτική σταδιακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τους αγρότες επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση... των αγροτοσυνδικαλιστών για κλεφτοπόλεμο στις εθνικές οδούς.
Οι χθεσινές αποφάσεις για προσωρινό, ωριαίο, αποκλεισμό κεντρικών σημείων στο εθνικό δίκτυο προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαμηνύει ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει την ομηρεία της κοινωνίας» και χαρακτηρίζει πλέον «πολιτικές» τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας ως καθοδηγητές το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο αγροτικό μέτωπο θα εξεταστεί σήμερα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, προκρίνεται να μην εξαντλήσει από τώρα η κυβέρνηση τα όπλα της, καθώς δεν αποκλείονται περαιτέρω βήματα κλιμάκωσης από την πλευρά των αγροτών - εν ολίγοις, μια απόπειρα για γενικό, πολυήμερο μπλακάουτ στις εθνικές οδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση για άμεση επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις αγροτών θεωρείται ειλημμένη. 
Προς το παρόν, από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκρίνεται να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στα σημεία των μπλόκων και, εφόσον ο αποκλεισμός είναι προσωρινός, να γίνει προσπάθεια γα εναλλακτικές διόδους που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία έστω και μετ' εμποδίων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα των αγροτών είναι διαφορετικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες ή στην ακτοπλοΐα. Ετοιμάζονται, ωστόσο, για σκληρό ροκ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κρίνοντας ότι βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή κλιμάκωση. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η τακτική του κλεφτοπόλεμου, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε εκφυλισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων παρά στη δημιουργία πιεστικού κλίματος για την κυβέρνηση.
Μετά τη σύνοδο. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις αποφάσεις για τον νέο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, ο συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπά ηχηρά κυρίως για τη μαύρη τρύπα που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κονδύλια των 18,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος κοινοτικός κουμπαράς για τη χώρα μας αποτελούν ακόμη μία απόδειξη για το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που διαμορφώνεται στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μήνυμα των Βρυξελλών θα ενισχύσει τον δείκτη αισιοδοξίας στο εσωτερικό, καθώς και την εικόνα του κ. Σαμαρά, αλλά επισημαίνουν ότι η αισιοδοξία δεν μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου εάν δεν αρχίσει να καταγράφεται θετικό πρόσημο και στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας.           
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η βουτιά στα δημόσια έσοδα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 προκαλεί έντονο προβληματισμό, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις αντοχές στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αποτελεί και βασικό δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνική συνοχή. Τα ζητήματα αυτά, όπως επισημαίνουν, θα τεθούν στην κορυφή της ατζέντας τόσο στη νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, καθώς και στον νέο κύκλο συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. 
«Πολιτικά κίνητρα»
«Επειτα από τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, ο μόνος λόγος που τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στους δρόμους είναι επειδή στις κινητοποιήσεις τους επενδύουν πολιτικά τόσο η Κουμουνδούρου όσο και ο Περισσός, για να συντηρήσουν κλίμα κοινωνικής αναταραχής», είναι το κυβερνητικό μήνυμα.
Πηγή:Τα Νέα

Νεαρή Ισπανίδα κατά… Παπανδρέου!


wpid papandreou 559027815 Νεαρή Ισπανίδα κατά... Παπανδρέου!Αγανακτιμένη Ισπανίδα τα έψαλλε στον Γιώργο Παπανδρέου όταν πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.  Ο Γιώργος Παπανδρέου τα έχασε, όταν η κοπέλα, μέλος της Νεολαίας της Διεθνούς, κατήγγειλε την χλιδή στην διαβιούν οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής, τη στιγμή που πολλά κράτη της ευρωζώνης «πνίγονται» στη λιτότητα!

Αναφερόμενη στα πεντάστερα, τις λιμουζίνες και τα δείπνα με αστακούς και σαμπάνιες, η Μπεατρίθ Ταλεγόν, τα έψαλλε στους ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη Διεθνή, και δη στον επικεφαλής της Παπανδρέου!
«Απαιτούμε επιτέλους η Σοσιαλιστική Διεθνής να έχει λόγο ύπαρξης, μην μας κάνετε εμάς τους νέους να ντρεπόμαστε. Να πάψουν να αποτελούν ένα μυστήριο όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Μας θέλετε διακοσμητικούς εμάς τους νέους, απλά για να γεμίζουμε τις αίθουσες. Είστε εσείς οι υπεύθυνοι αυτού που συμβαίνει τώρα… εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες από την απουσία πολιτικής σας ή από τις πολιτικές σας» είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ισπανίδα!
Αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσπάθησε να υπερασπιστεί τους συμμετέχοντες και τον εαυτό του!!
«Δεν είμαστε το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς που είμαστε εδώ δεν δίνουμε μάχη από ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Δίνουμε μάχη στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις χώρες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κος Παπανδρέου, αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει…  το πως ακριβώς ο ίδιος δίνει αυτή τη μάχη για τη χώρα του, την ανεργία και τη φτώχεια!
Αφού δεν «πολεμά»  από τα πολυτελή ξενοδοχεία, από πού δίνει μάχες για τους έλληνες και τους Ευρωπαίους… από τα ακριβά διαμερίσματα του Μανχάταν ;;; ή από τις πανεπιστημιακές αίθουσες του Χάρβαρντ και του Κολούμπια;;;
«Ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθώντας να καλμάρει την Ισπανίδα!