EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέες απολογίες για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens


 

Οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ καλούνται σε απολογία για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Ετοιμάζονται κατηγορητήρια κατά 12 στελεχών του γερμανικού κολοσσού.

Νέα πρόσωπα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, καλούνται σε απολογία για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της ανάκρισης που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens, σηματοδοτώντας τις τελευταίες κινήσεις των ανακριτών προκειμένου να εκκαθαριστεί η πολύκροτη υπόθεση.

Οι κλήσεις σε απολογία αφορούν στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ, που κατά το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων αλλά και της υπογραφής των επίμαχων συμβάσεων με την γερμανική εταιρεία μετείχαν σε επιτροπές αξιολόγησης αλλά και σε θέσεις εισηγητών και μάλιστα σχεδόν σε μόνιμη βάση.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους βασίζονται σε έρευνες της ομάδας των ειδικών εφετών ανακριτών με επικεφαλής την κυρία Μαρία Νικολακέα, που εντόπισαν για τους περισσότερους από αυτούς περιουσιακά στοιχεία αλλά και λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και συμπίπτουν με την περίοδο της υπογραφής των συμβάσεων με την Siemens για τις οποίες οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο.

Συγκεκριμένα, για τους επτά από τους συνολικά οκτώ που καλούνται σε απολογία, η ανάκριση εντόπισε είτε λογαριασμούς σε γερμανικές η αυστριακές τράπεζες είτε –το σημαντικότερο- την απόκτηση ακινήτων μεγάλης αξίας σε περιοχές βορείων προαστίων σε κοσμικά νησιά, περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Μόνον για ένα από τα εμπλεκόμενα στελέχη του ΟΤΕ, βρέθηκε απευθείας κατάθεση στο λογαριασμό του από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας, ενώ οι ανακριτικές αρχές προχωρούν στην ολοκλήρωση της σύνταξης των κατηγορητηρίων κατά 12 Γερμανών, στελεχών της μητρικής εταιρείας που κατηγορούνται ότι έδιναν τις μίζες και διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία της επιχείρησης.

Σε μια προσπάθεια των ελληνικών δικαστικών αρχών να λογοδοτήσουν όχι μόνον αυτοί που τα πήραν αλλά και εκείνοι που τα έδιναν, τα κατηγορητήρια κατά των Γερμανών στελεχών της μητρικής εταιρείας αναμένεται να είναι έτοιμα σε δύο περίπου μήνες, οπότε και θα αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γερμανίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Πως θα αποφύγετε τις κατασχέσεις μισθού και ακινήτων από την εφορία, λόγω χρεών!


wpid katasxeseis eforia misthou akinitwn Πως θα αποφύγετε τις κατασχέσεις μισθού και ακινήτων από την εφορία, λόγω χρεών!Αν παίρνετε μισθό ή σύνταξη έως 1.000 ευρώ και παράλληλα χρωστάτε στην εφορία, είστε υπό μία έννοια τυχεροί.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος έως 1.000 ευρώ και -ευτυχώς- παρά τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για μείωση του συγκεκριμένου ορίου στα 600 ευρώ η ηγεσία του υπουργείου δεν υιοθετεί τις προτάσεις.
Παραμένει ωστόσο το γεγονός ότι το Δημόσιο μπορεί να βάλει χέρι σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, ακίνητα αλλά και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων όπως ενοίκια, επιδοτήσεις ή γενικότερα πληρωμές που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους, προκειμένου να ανακτήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν έχουν μπει σε ρύθμιση, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι στην περίπτωση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να επιστρατευτούν εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ενώ για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει όριο προστασίας αποδοχών έως 1.000 ευρώ τον μήνα.
Αντίθετα, για τις καταθέσεις, σήμερα δεν υπάρχει κανένα όριο που να απαγορεύει στην εφορία να κάνει κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, γεγονός το οποίο, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να οδηγήσει σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμα και 20 ή 50 ευρώ. «Οι εφορίες δεν γνωρίζουν το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες και με αυτό το δεδομένο η εντολή κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ακόμα και μικροποσών», διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τις οδηγίες που δόθηκαν χθες για αποστολή ειδοποιητηρίων για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους, το Euro2day κωδικοποίησε τον οδηγό «επιβίωσης» απέναντι σε κατασχέσεις, για να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι από τι απειλούνται.
1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ τα εξής μέτρα:
• Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
• Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
• Κατάσχεση ακινήτων.
2. Μπορεί να γίνει κατάσχεση πρώτης κατοικίας;
Όχι. Η πρώτη κατοικία «προστατεύεται» από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/2013.
3. Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
4. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
5. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Αν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (από μία ή περισσότερες πηγές), λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους δεν πρέπει να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
6. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.
Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή (σ.σ. αυτόν που έχει υποβάλει τη μεγαλύτερη προσφορά) μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
7. Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;
Ναι.
8. Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

Τα αρχαία «εκτροχιάζουν» το μετρό της Θεσσαλονίκης


 

Με οριστική παύση κινδυνεύει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκη....αν τελικά καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου, προκειμένου να διατηρηθούν στον φυσικό τους χώρο οι βυζαντινές αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας.
Η πιθανή κατάργηση θα σηματοδοτήσει περαιτέρω καθυστέρηση χρονοδιαγράμματος έως τριών ετών και σημαντική αύξηση κόστους, κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, γεγονότα που αν συνδυαστούν με την ήδη οριακή κατάσταση του έργου και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας και άλλους παράγοντες, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το έργο σε οριστικό σταμάτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, δεδομένου ότι δεν υφίσταται τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό του Μετρό (λόγω των παρακείμενων πολυκατοικιών δεν υπάρχει χώρος έστω για μικρή μετατόπισή του, ώστε να τις «χωρέσει»), οι εναλλακτικές είναι δύο: είτε να μεταφερθούν οι αρχαιότητες είτε ο σταθμός να καταργηθεί, κάτι που θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στη λειτουργία συνολικά του έργου.
«Κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου συνεπάγεται ορατό κίνδυνο καταγγελίας της σύμβασης, αποχώρησης των εταιρειών της αναδόχου κοινοπραξίας και οριστικού σταματήματος του έργου [...] Θα οδηγήσει σε ανάγκη περικοπής συμβατικού αντικειμένου από τη σύμβαση του αναδόχου, με αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα από τη χρηματοδότηση ΕΕ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων [...] Θα υπάρξει σημαντική μείωση εξυπηρέτησης 5.350 επιβατών την ώρα αιχμής και στις δύο κατευθύνσεις και αύξηση του συνολικού χρόνου διαδρομής. Η συνολική απόσταση μεταξύ των δύο παρακείμενων σταθμών, Δημοκρατίας-Αγίας Σοφίας, θα είναι 1150 μέτρα, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στο κέντρο των ευρωπαϊκών πόλεων (500-800 μέτρα)» υποστήριξε ο κ.Τσίτουρας, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επισήμανε πως, αφού είναι αδύνατη η λειτουργία του σταθμού με ταυτόχρονη έκθεση των αρχαιοτήτων, το εμπόδιο που ανακύπτει, αν δεν ξεπεραστεί, μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα του έργου. Πρόσθεσε ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον βρεθεί ο χώρος, όπου θα τοποθετηθούν, ώστε αυτές να μη μείνουν επί μακρόν αποθηκευμένες σε κιβώτια.
Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, ειδικός σύμβουλος του έργου, επισήμανε ότι η μεταφορά των αρχαιοτήτων είναι αναγκαστική και υποχρεωτική, γιατί από τον Οκτώβριο που μελετά το θέμα, δεν έχει μπορέσει να βρει άλλη εφικτή λύση. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτω από αυτές τις αρχαιότητες θα βρεθούν πιθανότατα άλλες, οι οποίες θα γίνουν ορατές με την απόσπαση του άνω στρώματος.
Πάντως, η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά δεν αποτελεί οριστική απόφαση, όπως διευκρίνισαν τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε ότι για το πρώην στρατόπεδο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Κάλεσε, όμως, τον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης, που επίσης ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει τις αρχαιότητες, να υποδείξει τον κατάλληλο χώρο, ισοδύναμο σε προτερήματα με το πρώην στρατόπεδο και να συζητηθούν και οι δύο λύσεις

Μέλη της "ΣΠΙΘΑ" καταγγέλλουν την ΕΛΑΣ


 

Για πρωτοφανή αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς, κάνουν λόγο τα μέλη του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-ΣΠΙΘΑ.

«Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αντιμετώπιση των μελών του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-ΣΠΙΘΑ από εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Οι πρακτικές αυτές θυμίζουν τις πρώτες ημέρες της χούντας των Συνταγματαρχών το 1967 και της χούντας του Ιωαννίδη το 1973», αναφέρουν τα μέλη του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-ΣΠΙΘΑ.

Σύμφωνα με τα μέλη του Κινήματος, οι αστυνομικοί τους ανέφεραν ότι «θα μείνετε εδώ μέχρι τη δύση του ηλίου».

«Μέλη της Σπίθας Αττικής βρίσκονται στην πλατεία από το μεσημέρι για να θυμίσουν στους πολίτες την αντίστοιχη περσινή ημέρα της 12ης Φεβρουαρίου του 2012, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος, των ώρα που μέσα στη Βουλή ψηφιζόταν το Μνημόνιο 2. Η συγκέντρωση τότε, λίγο έλειψε να καταλήξει σε λουτρό αίματος, όταν τα ΜΑΤ με πρωτοφανή αγριότητα επιτέθηκαν στους πολίτες, ακόμα και στον ίδιο το Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο προξένησαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.

Το Κίνημά μας αυτό ήθελε να θυμίσει στους πολίτες αλλά για άλλη μια φορά, αποτέλεσε το κόκκινο πανί προς κάθε μορφής εξουσία και προς κάθε μορφής κρατικού αυταρχισμού.

Από που αντλεί αυτή την ανεξέλεγκτη εξουσία η Ελληνική Αστυνομία έτσι ώστε να συμπεριφέρεται με χουντικές πρακτικές εναντίον των Ελλήνων πολιτών που ασκούν το καθ όλα δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαδηλώσουν και κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη του ελληνικού λαού μια από τις ζοφερότερες ημέρες των τελευταίων χρόνων; Φυσικά τα μέλη μας βρίσκονται ακόμα εκεί», αναφέρουν τα μέλη του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-ΣΠΙΘΑ.

Το μνημόνιο μεταφράστηκε στα Ελληνικά – Τι προβλέπει για τα επόμενα χρόνια!


wpid neo mnimonio metafrasi Το μνημόνιο μεταφράστηκε στα Ελληνικά   Τι προβλέπει για τα επόμενα χρόνια!Νέα μέτρα από 2 έως 4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016 φέρνει το Μνημόνιο 3, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου στα Ελληνικά αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα έως 4 δισ. ευρώ. «Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική ανάκαμψη και ανάλογα με την επιτυχία μας σε σχέση με την βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ίσως χρειαστούμε 2-4 δισεκατομμύρια σε μέτρα για να κλείσουμε το κενό κατά την διάρκεια 2015-2016» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο 3, είναι τα εξής:
• Αλλαγές στα εργασιακά: Μεταρρύθμιση του κατώτατου μισθού. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό για τον ελάχιστο μισθό που θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο μετά από πρόταση της κυβέρνησης (που πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες). Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ ως τα τέλη Μαρτίου 2013.
Σε αυτό το σημείο, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης θα ισούνται με τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν κατά την έγκριση του προγράμματος, τον Μάρτιο του 2012 και θα παγώσουν σε αυτά τα επίπεδα. Δεν θα υπάρξουν άλλα επιδόματα. Οι συλλογικές συμβάσεις θα παραμείνουν ελεύθερες να καθορίσουν υψηλότερους μισθούς από το νόμιμο όριο που έθεσε η κυβέρνηση, και ελεύθερες να καθορίζουν επιδόματα διαφόρων ειδών, αλλά αυτές θα είναι δεσμευτικές μόνο για τους υπογράφοντες τις συμβάσεις. Ως το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα εκτιμήσει κατά πόσον ο μηχανισμός είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αν είναι αρκετά απλό ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από τις εταιρείες.
• Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Ως τις 30 Νοεμβρίου 2013, ως ένα νέο διαρθρωτικό ορόσημο του προγράμματος, θα θεσπίσουμε νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για:
α) να διευρύνουμε τη βάση των εισφορών
β) να απλουστεύσουμε το πρόγραμμα εισφορών στα διάφορα ταμεία
γ) να μετατοπίσουμε τη χρηματοδότηση από τους προβληματικούς φόρους σε εισφορές
δ) να μειώσουμε τα ποσοστά εισφορών κατά μέσο όρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (από τις τιμές που επικρατούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου, το 2014, το 2015 και το 2016 και θα είναι ουδέτερη από άποψη εσόδων και θα διατηρεί την αναλογιστική ισορροπία των διαφόρων ταμείων. Ως ενδιάμεσο βήμα, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013 θα ολοκληρώσουμε τις αναλογιστικές μελέτες των πιθανών αλλαγών και θα προτείνουμε ένα σχέδιο δράσης.
• Το χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Εγκαθίδρυση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρίες ύδρευσης (Δεκέμβριος 2012), τα αεροδρόμια (Ιανουάριος 2013), τα Κρατικά Λαχεία και τα λιμάνια (Απρίλιος 2013). Επιπρόσθετα, η Εγνατία Οδός θα δημοπρατηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013 και θα έχουμε πλήρως προσδιορίσει και περιγράψει 40 ακίνητα τα οποία περιλαμβάνουν τα σχέδια αποκρατικοποίησης για τις κατηγορίες ακινήτων 2 και 3. Αυτά τα 40 ακίνητα θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Θα προσδιορίσουμε και περιγράψουμε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία στο σύνολο των 3150 στοιχείων που έχουν προεπιλεγεί και προ-εκτιμηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Θα μεταφερθούν η πλήρης και άμεση ιδιοκτησία όλων των εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2013, στοχεύοντας σε 250 μεταφορές κάθε εξάμηνο αρχίζοντας από το Q1 2013.
Δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή παρακράτηση κανενός ακινήτου σε φορείς πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και του πρόσφατα ιδρυθέντος ταμείου στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος η άλλου νομικού φορέα χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με και συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ή μέχρι τη στιγμή όπου τα περιουσιακά στοιχεία για την τροφοδότηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων έχουν διασφαλιστεί.

Guardian: Η Ελλάδα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση

Το ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να συμβεί σε ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά σε κάποια που είναι μέλος της Ε.Ε., αυτό θεωρείται σχεδόν αδιανόητο, σημειώνει σε χθεσινό άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Αλεξάνδρα Πολιτάκη.
Και προσθέτει: «Κι ωστόσο πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πωςη Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωπιστικής κρίσης. Ο επικεφαλής των Ιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, υπήρξε από τους πρώτους που το δήλωσαν ανοικτά. Το Πέραμα λόγου χάρη, το οποίο βρίσκεται στο άκρο του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται εν τω μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής. Η Ιατρική Ένωση Αθηνών, το μεγαλύτερο σώμα επαγγελματιών του είδους, έστειλε μέχρι και επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας να παρέμβει. Και εάν αυτή η κρίση έχει μέχρι στιγμής συζητηθεί τόσο λίγο, αυτό οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους».
Τι ορίζουμε όμως ως «ανθρωπιστική κρίση»;
«Αληθεύει πως δεν υπάρχει ένας γενικός ορισμός του τι συνιστά ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η Αλεξάνδρα Πολιτάκη και συμπληρώνει: «Ωστόσο, ο τρέχων ορισμός που χρησιμοποιείται από ειδικούς με εμπειρία στο πεδίο είναι καθαρά πρακτικός και ευθύς: η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται συνήθως από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Σημαντικοί δείκτες μιας τέτοιας κρίσης είναι επίσης η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης».
Πρωτοφανής κατάσταση για μία χώρα σαν την Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με τoν Πίνακα Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το 2008 η Ελλάδα κατείχε τη 18η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Τα ωμά δεδομένα της ίδιας της Ε.Ε. δείχνουν πλέον μία τελείως διαφορετική κατάσταση:
«Το 2011, το 27.3% του πληθυσμού, δηλαδή 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στο χείλος της πτώχευσης. Στοιχεία για το 2012 δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά τα πράγματα σίγουρα δεν διαγράφονται ευοίωνα… Σημαντικός δείκτης της κατάστασης είναι επίσης η στέρηση βασικών υλικών αγαθών: θέρμανση, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, μέσο μετακίνησης, ελλιπής διατροφή σε κρέας και ψάρι σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και αδυναμία πληρωμής έκτακτων εξόδων ή ενοικίων και λογαριασμών».
Το άρθρο επισημαίνει, επίσης, ως σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης της παρούσας κατάστασης, την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας (το 26% έφτασε τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία), το καθημερινό κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, την αύξηση των ποσοστών των άστεγων (υπολογίζονται στις 40.000), τον ολοένα διογκούμενο ρόλο των ομάδων εθελοντών ιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (υπηρεσίες που μόλις πριν 3 χρόνια απευθύνονταν αποκλειστικά σε μετανάστες), τέλος την καλπάζουσα αύξηση των δημόσιων συσσιτίων (ένα φαινόμενο που αφορά ολοένα και περισσότερους μαθητές σχολείου και φοιτητές).
«Η χώρα», καταλήγει το άρθρο της Αλεξάνδρας Πολιτάκη, «χρήζει ανθρωπιστικής επέμβασης και είναι ντροπιαστικό για την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να επιμένουν να μη βλέπουν την πραγματική κατάσταση. Απαιτείται έκτακτη ανθρωπιστική δράση τώρα».

ΒΟΜΒΑ από το ΥΠΟΙΚ: «O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός!»


 

Αυτό και αν είναι δήλωση "βόμβα" από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον κατώτατο μισθό...
Νέο «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.«O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά
Οι δηλώσεις του Γ. Μέργου έρχονται λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας η οποία έχει θέσει κατ' επανάληψη την μείωση του κατώτατου μισθού. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Για να τεκμηριώσει την άποψη του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται στα 511 ευρώ.

Πώς θα επιβιώσει αυτός ο λαός; Αξίζει να επιβιώσει ή βλέπουμε το τέλος μιας μεγάλης φυλής;

Του Νίκου Ζώη

Η τιμωρία είναι εδώ, αλλά πολλοί δεν θέλουν να το καταλάβουν.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η κοπή της βασιλόπιτας σε χώρους εργασίας, σε ταβέρνες και σε παραδοσιακά γλέντια.

Αναρωτιέμαι φίλοι μου… Πού πήγε το Ελληνικό φιλότιμο;, Υπήρξε ποτέ ή ήταν απλά ένας μύθος;. Όλοι αυτοί που γλεντάνε δεν θα έπρεπε αντιθέτως να προσεύχονται ασταμάτητα γιά όσα έρχονται γιά την οικογένειά τους;

Αντί να έχουμε ανασκουμπωθεί και να προχωρήσουμε σε νέες λύσεις, προχωρούμε με παλιές συνταγές.....

Οι περισσότεροι ακόμα έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά και συγχρόνως εξαθλιώνονται οικονομικά. Πώς σπούδασαν οι προηγούμενες γενειές χωρίς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία; Θα πεί κάποιος ότι δεν θέλω τα παιδιά μου με μαυράκια και αλβανούς. Σύμφωνοι, αλλά και αυτή είναι μία νεοελληνική πραγματικότητα.

Αρκετοί Έλληνες δεν έκαναν οικογένεια, δεν έκαναν παιδιά. Αυτοί που έκαναν παιδιά τα μόρφωσαν με πτυχία γερά. Έμεινε λοιπόν ένα τεράστιο κενό στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπήρχαν τεχνίτες αλλά ούτε και εργάτες. Αυτό το κενό κατέλαβαν οι λαθρομετανάστες.

Εμείς όλοι φταίμε γιά την σημερινή κατάσταση της πατρίδας μας.

Αντί λοιπόν να κάνουμε κάποιες ενέργειες γιά να αντιστραφεί η παρακμή συνεχίζουμε την ζωή μας με τον ίδιο τρόπο.

Αρνούμαστε να αλλάξουμε. Βλέπεις τις περισσότερες γυναίκες με δύο πακέττα τσιγάρα, κινητό, αυτοκίνητο κλπ. Πού θα πάει ρε παιδιά αυτή η κατάσταση;

Οι περισσότεροι άντρες είναι στημένοι μπροστά σε μία οθόνη και βλέπουν κάποια αθλητική αναμέτρηση. Άλλοι είναι στα προπατζήδικα, άλλοι είναι σε οίκους ανοχής και πάει λέγοντας.

Πώς θα επιβιώσει αυτός ο λαός; Αξίζει να επιβιώσει ή βλέπουμε το τέλος μιας μεγάλης φυλής;

Δεν δικαιολογώ με τίποτα τον συμπατριώτη μου Έλληνα!

Γεννήθηκε στην ωραιότερη χώρα της Γής,
με τον ενδοξότερο πολιτισμό,
με την θρησκεία της Αγάπης,
με τις καλύτερες παραδόσεις.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε καθόσον η παρακμή είναι ηθική.

Αντί να έλθει ο κόσμος πιό κοντά, ο εγωϊσμός συνεχίζει να διακατέχει τους πάντες.

Από την φύση μου είμαι αισιόδοξος. Τι να πω όμως… Όλη αυτή η κατάσταση και η θλίψη με επηρεάζουν πλέον αρνητικά, ίσως καλά θα κάνω να απομακρυνθώ στην ύπαιθρο, δημιουργώντας εκεί κάτι άλλο.

Να είστε καλά…


Πηγή: Έκτακτο Παράρτημα 

Ενώπιοι ενωπίω


Θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί κανείς, να διαπιστώσει καλύτερα ότι, στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν δύο μόνο δραστήριες «εθνότητες», ίδιες στο βάθος, αλλά εξωτερικά εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους - συγκρουσιακές σε κάθε περίπτωση, αλλά και εύκολο να συνεργαστούν, εάν εκμεταλλευθούν τα εκάστοτε προτερήματα τους, απαλύνοντας, καταπολεμώντας μάλλον αμοιβαία τα μεγάλα μειονεκτήματα τους: οι Έλληνες και οι Γερμανοί.

Όλοι οι υπόλοιποι λαοί ουσιαστικά «άγονται και φέρονται» από τις δύο αυτές «κυρίαρχες» εθνότητες – χωρίς καθόλου να το συνειδητοποιούν.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Γερμανών είναι ασφαλώς ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζουν το παρελθόν τους – έχοντας αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό το «ολοκαύτωμα», καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Σε τελική ανάλυση, δεν είναι αυτοί εκείνοι που οδήγησαν ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη σε δύο καταστροφικούς, παγκόσμιους πολέμους ή/και σε εθνικιστικές, φυλετικές «εκκαθαρίσεις», αλλά κάποιοι άλλοι – κάποιοι «ναζί» οι οποίοι, κάτω από την απολυταρχική ηγεσία του Χίτλερ (όπου οδηγήθηκαν δήθεν καταναγκαστικά από τους Ευρωπαίους γείτονές τους, οι οποίοι τους είχαν αποκλείσει), «υποχρέωσαν» αρκετούς «άκακους» πολίτες να διαπράξουν τεράστια εγκλήματα, υπό το καθεστώς του φόβου και της τρομοκρατίας.

Όλα αυτά, παρά το ότι ο μέσος πολίτης, ο μέσος νους καλύτερα, αδυνατεί να πιστέψει ότι, το «φάντασμα» του Χίτλερ, η σκοτεινή σκιά του ίσως, υπήρχε παντού – «καταναγκάζοντας» τους Γερμανούς στρατιώτες, στα πιο απόμερα μέρη της Ευρώπης, να βασανίζουν ανθρώπους και να τους σκοτώνουν, «καίγοντας» και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμα τους.

Στο σημείο αυτό, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς τους Γερμανούς – σε πλήρη αντίθεση με τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούν να αφομοιώσουν το μοναδικό τους πολιτισμό και γενικότερα το παρελθόν τους, παρά το ότι είναι το καλύτερο δυνατόν, σχεδόν «άριστο», σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εθνότητα.

Το μεγαλύτερο τώρα μειονέκτημα των Γερμανών είναι η απίστευτη «μανία» τους να προγραμματίζουν τα πάντα – να θέλουν δηλαδή να σχεδιάσουν με κάθε λεπτομέρεια το απώτερο μέλλον τους, παρά το ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν πως «ο Θεός γελάει, όταν οι άνθρωποι θέλουν να προβλέψουν το τι μέλλει γενέσθαι».

Σε πλήρη αντίθεση με τους Γερμανούς, οι Έλληνες διακρίνονται δυστυχώς από μία καταστροφική έλλειψη ενός ελάχιστου σχεδιασμού ή/και στοιχειώδους προγραμματισμού του εγγύτερου μέλλοντος τους – ενώ το απώτερο είναι φυσικά σαν να μην υπάρχει καθόλου.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, η έκρηξη του ηφαιστείου, εάν δεν εμποδιστεί άμεσα, θα συμβεί εντελώς απρόοπτα – με τους Έλληνες να μην επαναστατούν όταν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αλλά όταν θα είναι ήδη με το ένα πόδι στο κενό.

Εάν θέλουμε λοιπόν να αποφύγουμε την καταστροφή, τον εξευτελισμό και τη λεηλασία της πατρίδας μας, οφείλουμε να «αφομοιώσουμε» το παρελθόν μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται – παράλληλα, να πάψουμε να περιμένουμε τον από μηχανής θεό, για να μας βγάλει από το τέλμα. Σε κάθε περίπτωση, να μην περιμένουμε από τους Ισπανούς ή από άλλους λαούς να μας θυμίσουν το δικό μας πολιτισμό, ξυπνώντας μας από το λήθαργο δεκαετιών, εάν όχι πολλών αιώνων.

Η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, με έναν μοναδικό στην ιστορία πολιτισμό - με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούσαμε σήμερα όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να γίνουμε η ομορφότερη, η πλουσιότερη και η πιο ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης.

Για να το πετύχουμε, οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργητικά στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας – υποχρεώνοντας τα πολιτικά κόμματα να αλλάξουν το σύνταγμα, υιοθετώντας τους βασικούς κανόνες της άμεσης δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας, ο χρόνος επείγει – αφού, εάν μας προλάβει η διαφαινόμενη τεράστια κρίση των ακινήτων, των νοικοκυριών και των τραπεζών (η οποία θα είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία μας, τα οποία δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε σήμερα), θα είναι πλέον πολύ αργά για οποιεσδήποτε διορθωτικές κινήσεις.
 

ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών : Προτείνει δράση με συντονισμού όλου του κλάδου

 
Αναλυτικό πρόγραμμα δράσης με άξονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών σε φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες


Πρόγραμμα δράσης με κοινό συντονισμό 
 
όλων των Σωματείων και των 
 
εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες 
 
προτείνει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, 
 
μετά από συνεδρίασή της για τις εξελίξεις στον κλάδο. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών συνεδρίασε για να εκτιμήσει τις εξελίξεις στα εργασιακά - μισθολογικά ζητήματα εξετάζοντας τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στον κλάδο, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με την καταστολή, με την επίταξη των εργαζομένων στη Σταθερή Τροχιά, στους ναυτεργάτες και με τις συλλήψεις 35 συνδικαλιστών για τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας.
Συζητήθηκε όλο το πλέγμα των εξελίξεων, η Γραμματεία παίρνοντας υπόψη ότι οι αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι δίκαιοι, επιβεβλημένοι και πρέπει να κλιμακωθούν και η κυβερνητική πολιτική με την ποινικοποίηση, τον αυταρχισμό και την καταστολή να απαντηθεί.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους πρόσφατους αγώνες, η αποφασιστικότητα, η διάθεση αντίστασης, η ανεβασμένη συμμετοχή των εργαζομένων πρέπει να αξιοποιηθούν για την ακόμα πιο αποφασιστική κλιμάκωση.
Η Γραμματεία κατέληξε και προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συμμετοχή των εργαζομένων στη (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ΤΡΙΤΗ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ ώρα 08.30 στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ την ημέρα της δίκης των 35 συνδικαλιστών.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων στα ΜΜΜ να εκδώσουν αποφάσεις - ψηφίσματα κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης και να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Αμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια να ορίσουν Γενικές Συνελεύσεις με Στάσεις Εργασίας μέσα στην εβδομάδα 11-15 ΦΛΕΒΑΡΗ με προτεινόμενη την 14 ΦΛΕΒΑΡΗ για καλύτερο συντονισμό.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ είναι:
  • 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20/2 ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 25/2 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12.00 - 16.00 με ταυτόχρονη σύσκεψη την ίδια μέρα των σωματείων στα ΜΜΜ (ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ-ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ-ΟΣΕ) με θέματα:
  • 24ΩΡΗ ΠΑΝΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών -προτεινόμενη ημέρα ΠΕΜΠΤΗ 28/2.

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑ με ευθύνη των σωματείων των ΜΜΜ Παναττικής σύσκεψης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ με θέμα οι εξελίξεις στα ΜΜΜ, η ανάγκη αλληλεγγύης και κοινής δράσης. Δηλαδή,μείωση συγκοινωνιακού έργου, τιμή εισιτηρίου, ιδιωτικοποιήσεις και οι συνέπειες αυτών στους επιβάτες του λεκανοπεδίου. Ανάμεσα στα άλλα να αποφασιστεί Παναττικό συλλαλητήριο ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για αυτά τα ζητήματα καθώς και ημέρα συμβολικού κλεισίματος των ακυρωτικών μηχανημάτων σε όλο το σύστημα των ΜΜΜ.
Νέες Γενικές Συνελεύσεις με προτεινόμενη ημερομηνία την ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΗ για εκτίμηση αυτών των κινητοποιήσεων και για νέα κλιμάκωσή τους.
Με αυτήν τη μορφή δράσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιδιώκουν το συντονισμό όχι μόνο στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών αλλά και γενικότερα στους εργαζόμενους της Αττικής και προτείνει στα συνδικάτα ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ».

ΟΛΜΕ: Kάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 20 Φλεβάρη

 
To κάλεσμα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με αναφορά σε όλα τα θέματα της εκπαίδευσης. Προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί της 20/2 στο Πολυτεχνείο.

Το πλήρες κάλεσμα:


20 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με το 3ο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ν.4093/12 και τις μετέπειτα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δόθηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις, στους μισθούς μας, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά. Έγινε ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στη βαθειά  υποβάθμιση της ζωής μας. Η δραματική μείωση των αποδοχών μας που στους νέους εκπαιδευτικούς έφτασε το 45% του μισθού, οδηγεί στην εξαθλίωση του κλάδου.



Αργία και διαθεσιμότητα ακόμα και όσων απλά παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, υποχρεωτική μετάθεση σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από οργανική θέση με απόφαση Υπουργού, κατάργηση δώρων, αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 με 40 χρόνια υπηρεσίας για τη σύνταξη, κατακρεούργηση του εφάπαξ και διάλυση των επικουρικών μας ταμείων, απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και ελαχιστοποίηση αριθμού αναπληρωτών το 2013 στο 13% του αριθμού τους το 2011 (μόλις 2.000 πιστώσεις) είναι μερικές από τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου στους εκπαιδευτικούς.





Με το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υλοποιείται ο ν. 4024/11 που τη συνδέει με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους αλλά και με τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι απολύσεις στο δημόσιο (με όποιο όνομα και να παρουσιάζονται) συνδέονται με την αξιολόγηση. Οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιπτώσεις από τη εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, η μετατροπή των σχέσεων στο σχολείο σε ζούγκλα, η κατάργηση κάθε συλλογικότητας που είναι η βάση ενός δημοκρατικού σχολείου. Τα μονοπρόσωπα πρόσωπα αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε εποχές «επιθεωρητισμού». Η ουσιαστική στόχευση της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος και η τιμωρία των εκπαιδευτικών.
Το σχέδιο της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με το νέο σχολείο, του ανταγωνισμού, της φτηνής κατάρτισης, της αποσπασματικής και επιφανειακής γνώσης που θέλουν να δημιουργήσουν. Η προτεινόμενη αξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση, στην υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά.


Στην παιδεία συνολικά, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, μειώνονται δραματικά οι, ήδη χαμηλές, κρατικές δαπάνες (η μείωση σε σχέση με το 2009 φτάνει το 33 %),  προωθούνται νέες συγχωνεύσεις σχολείων με κύριο στόχο τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.


Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προωθούν συμπτύξεις τμημάτων, στοιβάζουν ακόμα και 30 μαθητές στην τάξη, ενώ μοιράζουν ένα καθηγητή σε περισσότερα τμήματα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον εβδομαδιαίο χρόνο διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, δίνουν εντολές για υποχρεωτικές υπερωρίες κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να κρύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, παρότι  βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του σχολικού έτους.


Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά και πριν στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «είναι τα τελευταία μέτρα», έρχεται και το φορολογικό νομοσχέδιο με νέες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο. Και έπονται νέα μέτρα, χαράτσια, φόροι και περικοπές τη επόμενη περίοδο, όταν δεν «πιάνονται οι στόχοι».


Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για: να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και των εφαρμοστικών τους νόμων, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.λπ.).

•    Όχι στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και τις αργίες.
•    Κατάργηση των νόμων 4093/12 (3ο μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο) και 4057/12  (Πειθαρχικό Δίκαιο).
•    Κατάργηση του Βαθμολόγιου - Μισθολόγιου (ν.4024/11), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Να αποσυρθεί το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
•    Όχι στη μείωση των δαπανών για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ


Αθήνα: 11 π.μ. Προσυγκέντρωση ΟΛΜΕ στο Πολυτεχνείο

Επικίνδυνες ρωγμές στην κοινωνία

Του Νίκου Ξυδάκη

Τις τελευταίες ημέρες, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο της προσφέρουν ελάχιστο πολιτικό όφελος – μάλλον την φθείρουν. Οι επιστρατεύσεις στις συγκοινωνίες και στην ακτοπλοΐα, ως επίδειξη πυγμής, κατάφεραν προσώρας να αποκαστατήσουν την κανονική ροή σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ζωής, αλλά την ίδια στιγμή, η αμείλικτη υλική πραγματικότητα υπονόμευσε καίρια το μεταδιδόμενο κλίμα ότι αρχίζει το τέλος των θυσιών. Οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, η δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο και κυρίως οι διαρροές για την υπερφορολόγηση των ακινήτων προκαλούν αίσθηση ασφυξίας στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η διευρυνόμενη ένδεια σημαδεύτηκε από παράλληλα γεγονότα στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, φαινομενικά ασύνδετα, που όμως πυροδοτούν το καθένα με τον τρόπο του μια έντονη φυγοκέντρηση στο κοινωνικό σώμα, στα όρια της εξάρθρωσης και της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέτοια γεγονότα με συμβολικό περιεχόμενο ήταν, ας πούμε, η διανομή δωρεάν λαχανικών έξω από το υπουργείο, που οδήγησε σε εικόνες αναγκεμένου όχλου· η επίδειξη ισχύος του νεοναζιστικού μορφώματος στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά και σε τόπους παροχής υπηρεσιών υγείας· τέλος, η συζήτηση που συνόδευσε τη σύλληψη των νεαρών αναρχικών ληστών.

Στα παράλληλα, ασύνδετα γεγονότα, διαβλέπουμε μια ισχυρή ροπή προς συμπεριφορές ακραίες και κυρίως καινοφανείς, αδιανόητες πριν από ελάχιστα χρόνια. Για τον προσεκτικό παρατηρητή είναι προφανές ότι η κρίση, με τη φτώχεια και την ανεργία που συνεπιφέρει, οδηγεί σε πρωτόγνωρες ρηγματώσεις του κοινωνικού σώματος· πλήττει σκληρά τον κόσμο των μισθωτών και μικροεπιχειρηματιών, πλήττει τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη, πλήττει ανελέητα τη νεολαία. Σταδιακά, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αισθάνονται ανήμπορα και αποκλεισμένα, εκτοπισμένα, εκτός κοινωνίας και ιστορίας. Ακόμη και όσοι αντέχουν υλικά, αφενός, αισθάνονται πια ασήκωτο το βάρος των υπολοίπων, όσων βουλιάζουν, αφετέρου, δεν βλέπουν φως, δεν έχουν κάτι να πιαστούν. Κατά κάποιον τρόπο, το κεϋνσιανό παράδοξο της φειδούς στην υφεσιακή οικονομία συνυπάρχει με μια παράλυση του ηθικού και του φρονήματος σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Ιστορικά, η πολιτική πυγμής δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν· η αυστηρή τιμωρία των απειθών χωρίς παράλληλη επιβράβευση των ευπειθών κινδυνεύει να φτάσει στο αντίθετο αποτέλεσμα: να απευθύνεται σε μια κοινωνία ανθεκτική στην τιμωρία, αναίσθητη στον φόβο, επιρρεπή στη βαναυσότητα και την ακραία αντίδραση. Αυτό μας δείχνει η αυξανόμενη επιρροή της ακραίας Χρυσής Αυγής: το απολεσθέν νόημα αναζητείται στη βαναυσότητα και στην ένστολη αγέλη. Αυτό δείχνει η απόδραση μέρους της νεολαίας προς τον μηδενισμό και τη βία: δεν βρίσκουν νόημα και αξιακό πλαίσιο, αλλά ούτε και δουλειά.

Για την ανάσχεση της ροπής προς βαναυσοποίηση και μηδενισμό, αυτού του άλογου κύματος, οι λύσεις αναμένονται πρωτίστως από έναν ριζικά ανανεωμένο πολιτικό λόγο και πράξη, από μια νέα γενική διάνοια γαλβανισμένη μες στην οδυνηρή συγκυρία. Αυτή είναι η τεράστια πρόκληση, αμφίπλευρα, προς τους υπάρχοντες σχηματισμούς και τις ηγεσίες τους: θα απαντήσουν ή θα διαλυθούν.

πηγη

Η ευτυχία του να δικάζεις τον εαυτό σου!


toixos114

Και ποιος δε θα ‘θελε, αγαπητοί μου, όταν συλληφθεί για κάποιο παράπτωμα στα πλαίσια της εργασίας του, να δικάζεται από τους… συναδέλφους του;
Ας φανταστεί ο καθένας μας να ήταν ταξιτζής και να τον κατήγγειλε κάποιος πελάτης για διπλοκούρσα.
Να γινόταν ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) και οι κριτές μας να ήταν… ταξιτζήδες!
Πόσες πιθανότητες θα είχαμε να μας καταδικάσουν;;;
0,00%
Με αυτόν τον τρόπο ελέγχονται όλα τα λεγόμενα “πειθαρχικά παραπτώματα”.
Με ΕΔΕ. Με κριτές τον εκάστοτε κλάδο.
Γιατρός με φακελάκι;
Οι γιατροί τον βγάζουν λάδι.
Εφοριακός εκβιαστής;
Οι εφοριακοί τον βγάζουν λάδι.
Πολεοδόμος μιζαδόρος;
Οι πολεοδόμοι τον βγάζουν λάδι.
Γιατί εκπλησσόμεθα λοιπόν που η τριάδα-γάγγραινα του ελληνικού κράτους (δικαστές-μπάτσοι-βουλευτές) αυτοδικάζονται, αυτοαθωώνονται και στο τέλος κάνουν και… μηνύσεις σ’ αυτούς που τόλμησαν να τους κατηγορήσουν;;;
Η ΕΔΕ για την ζαρντινέρα-δολοφόνο ήταν ξεκάθαρη: το, δολοφονικών προθέσεων, αυτό εξάρτημα σηκώθηκε και βασάνισε έναν άνθρωπο. Πού είναι το περίεργο;
Οι βασανιστές των ληστών της Κοζάνης; Ε, πάνω στην κλωτσοπατινάδα αλλοίωσαν τέσσερις μούρες.
Οι βασανιστές των αντιφασιστών διαδηλωτών στο υπόγειο της ΓΑΔΑ; Ψέματα του Guardian που ανήκει προφανώς στο “λόμπι της δραχμής”.
Οι εκατοντάδες βασανισμοί και τραμπουκισμοί διαδηλωτών; Νόμιμη άμυνα! (στέλνουμε και στον Ευαγγελισμό έναν μπάτσο με χτυπημένο νύχι και πατσίζουμε!)
Οι εκατοντάδες καταγγελίες για αστυνομικούς που εκτελούν χρέη μπράβου, νταβατζή ή προστάτη νυχτερινών μαγαζιών; Καταλήγουν πάντοτε σε μια πανηγυρικά αθωωτική ΕΔΕ!
Παραδικαστικό κύκλωμα; Επειδή έκανε πολύ κρότο η υπόθεση, την πλήρωσαν καναδυό δικαστές για να μην πάει μέσα η μισή Ευελπίδων.
Από πότε έχει να καταδικαστεί δικαστής για λανθασμένη απόφαση; Μην απορείτε, παρόλο που υπάρχει το συγκεκριμένο όργανο, ποτέ δεν έχει καταδικαστεί κανείς. Μόνο συστάσεις… Κι ας έχουν στοιχίσει ζωές και υπολήψεις αυτά τα “λαθάκια”…
Παραεκκλησιαστικό κύκλωμα; Μα τα αδέρφια των δικαστών δεν τα πειράζουμε! Ήταν και πολύ δικαστές στην υπόθεση άλλωστε… Παρεξήγηση ήταν, που μεγαλοποιήθηκε από τους ανθέλληνες προκειμένου να πλήξουν το ελληνορθόδοξο ιδεώδες. Στο αρχείο!
Σκάνδαλο Siemens;;; Με έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα βρήκαμε με τα παιδιά. Κι αυτό μια παρεξήγηση ήταν.
Χρηματιστήριο; Να μην πέφτανε τα κορόιδα στη λούμπα να παίξουν! Κι ας βγάλανε ορισμένοι δισεκατομμύρια από αυτήν την ιστορία..
Υπερκοστολόγηση (Χ3) της Ολυμπιάδας; μα οι πλειοψηφούντες μας επανέφεραν στην τάξη, αποκαλώντας μας μίζερους που δε θέλουν να γίνει τίποτα καλό στη χώρα μας. Αθώοι, δίχως καν έλεγχο. Το αποφάσισαν οι ίδιοι…
Ομόλογα; Έλα μωρέ τώρα, τζόγος είναι. Και στον τζόγο μπορεί και να χάσεις (τα λεφτά μας).
Βατοπαίδι; Μα οι πλειοψηφούντες βουλευτές αποφάνθησαν: δεν υπάρχει σκάνδαλο! Όλα ήταν μια στημένη ιστορία από τους Αμερικανούς για να ρίξουν τον επαναστάτη των hot-dog, Κωστάκη!
Λίστα Λαγκάρντ; Οι πλειοψηφούντες βουλευτές τα ρίξαν όλα στον δαίμονα Παπακωνσταντίνου και δώσανε και… συγχαρητήρια στο Βενιζέλο!
Αντισυνταγματικοί νόμοι; Λάθος, συνταγματικοί είναι. Αυτοί ορίζουν το Σύνταγμα, αυτοί αποφασίζουν τί είναι συνταγματικό και τί όχι. Με πλειοψηφία επί των παρόντων…
Ω τι ευτυχία να δικάζεις τον εαυτό σου!
Να ‘σαι βουλευτής, να ‘σαι δικαστής, να ‘σαι μπάτσος…
…κι όλος ο κόσμος να ‘ναι δικός σου!
Γιατί, αλήθεια, ποιος νιώθει πιο ασφαλής και ασύδοτος από εκείνον που είναι υπεράνω του νόμου;
Ποιος άλλος είναι, αλήθεια, ο μικρός αυτοκράτωρ, αν δεν είναι εκείνος που ορίζει ο ίδιος τα όρια της ελευθερίας του;
toixo-toixo

Οι τύχες μας είναι στα χέρια μας


helping hand hands

Τα όσα σημαντικά συμβαίνουν γύρω μας είναι αποκαλυπτικά:

1) Η Κρίση στην Ευρώπη είναι συστημική.
Την αφορά και συνολικά και την κάθε χώρα χωριστά.
Δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, ούτε μεταδόθηκε από αυτήν.

2) Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για την αντιμετώπισή της, καθορίζονται/αποφασίζονται/επιβάλονται κυρίως από τη Γερμανία, με πιστό (και αδύναμο) συνεργάτη τη Γαλλία.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί (Κομισιόν, κοινοβούλιο κ.λ.π.) παραμερίζονται,υποβαθμίζονται ή πατρονάρονται από τον Άξονα.
Στην ουσία καταλύονται.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ αποδεικνύονται ανίσχυρες, υπάκουες και αδύναμες να υπερασπιστούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Υποτάσσονται, από πρόθεση ή φόβο ή αδυναμία, στις γενικές νεοφιλελεύθερες επιλογές του Άξονα και του ιερατείου των Βρυξελλών.
Αρνούνται να συστήσουν μπλοκ κοινών στόχων και συμφερόντων.

Οι ευρωπαϊκοί Λαοί… παύουν να υπάρχουν!
Απογοητευμένοι, φοβισμένοι και παγιδευμένοι… με ανύπαρκτα μαζικά κινήματα, με σαφή έλλειψη αξιόμαχων/δημοκρατικών/ προοδευτικών ηγεσιών…
υπάρχουν μόνο ως… Αποδέκτες Βαρβαρότητας.

3) Τις συνέπειες της Κρίσης καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι Λαοί, καταδικασμένοι σε διαρκή και άγρια Λιτότητα.
Το Κεφάλαιο παραμένει αλώβητο, σταθερά προσανατολισμένο στα Κέρδη του, διευκολυνόμενο από τις κυρίαρχες, ευρωπαϊκές και εθνικές, οικονομικές και πολιτικές επιλογές.
Το συνεχώς συρρικνούμενο Κοινωνικό Κράτος πνέει τα λοίσθια.

4) Οι ευρωπαϊκές συνθήκες τίθενται υπό αίρεση.
Η αλλαγή/προσαρμογή τους στις γερμανικές επιδιώξεις μοιάζει άμεση, αναπόφευκτη και καταστροφική για τους υπόλοιπους.

5) Η Δημοκρατία αμφισβητείται ευθέως.

6) Τα “προγράμματα διάσωσης” σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, αλλά και τα “μέτρα” που λαμβάνονται στις περισσότερες χώρες, αφορούν στην ίδια συνταγή:
Δραστική μείωση εισοδημάτων.
Περικοπή κοινωνικών δαπανών.
Πλήρη ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.
Κατάργηση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Επείγουσες Ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.
“Αξιοποίηση” δημόσιου Πλούτου κ.λ.π… κ.λ.π.
Στην Ελλάδα, μέσα από την παραπάνω συνταγή και υπό καθεστώς συνεχών απειλών και εκβιασμών, βιώνουμε μία άπιαστη σωτηρία.

Υπάρχει Διέξοδος; Λύση;
ΑΣΦΑΛΩΣ υπάρχει!!
Αρκεί να μην τις αναζητήσουμε σε “ηγέτες” και “σωτήρες”.
Πριν την ζητήσουμε από τους ευρωπαϊκούς Λαούς…
Πριν την ζητήσουμε από τους υπόλοιπους Έλληνες…
Να την απαιτήσουμε από τους Εαυτούς μας…
Γιατί… οι τύχες μας είναι στα Χέρια μας.
politikokoraki.blogspot.gr/

“Έλα να μάθεις τι ζωή περνώ…”


life

Άνθρωποι χωρίς πρόσωπο και με απολεσθείσα την αξιοπρέπεια διαγκωνίζονταν σαν τα σκυλιά για μια σακούλα πορτοκάλια, για ένα λάχανο. Ποιος τους παραμόρφωσε την όψη και τη ζωή; Δεν ξέρουν. Καταριούνται εν γένει. Ενώ οι πολιτιστικές συνθήκες που κρατούσαν δεμένο το κτήνος μέσα τους έχουν σπάσει προ πολλού.
Λάθος, δεν τραγουδούν το «Έλα να μάθεις στη πλατεία Βάθης, έλα να μάθεις τι ζωή περνώ». Δεν έχουν που να απευθυνθούν. Παραληρούν και το λήρημά τους έχει στόχο το γαλάζιο μάρμαρο, που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια τους. Βλέπουν μόνο μέχρι το διπλανό τους. Αυτός είναι ο άμεσος εχθρός. Αυτός διεκδικεί τη σακούλα με τις ντομάτες. Η εξαθλίωση είναι πλήρης.
Ναι, η απελπισία δεν αντέχεται. Η ζωή δεν υποφέρεται χωρίς την υγρασία της ελπίδας και χωρίς εκείνο τον τραγουδισμένο καημό απ’ όπου δραπετεύει ο πόνος. Κι εγώ δεν ξέρω πώς να προσεγγίσω τη δυστυχία, καθώς από τη μια έχω τον έμπορο που λέει «πούλα πόνο» κι από την άλλη εκείνον που φωνάζει «πούλα ελπίδα». Εκμετάλλευση και στις δύο περιπτώσεις. Εκμετάλλευση που σου ακυρώνει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη με την έννοια του συμπάσχειν. Κάποιοι θέλουν να απαγορεύσουν τη διάδοση των εικόνων της εξαθλίωσης! Η δυστυχία θα περιοριστεί στις σπιναλόγκες σαν τη λέπρα. Οι εξαθλιωμένοι θα βλέπουν την εικόνα τους στην τηλεοπτική οθόνη και θα καθηλώνονται ντροπιασμένοι και στιγματισμένοι σαν τη μύγα που έχει τσακιστεί πάνω στο τζάμι.
Κι ενώ για την ύφεση το ΔΝΤ παραδέχεται πως έκανε λάθος, για τους πολλαπλασιαστές της ανθρωπιστικής καταστροφής δεν γίνεται ο παραμικρός λόγος. Όμως, το ίδιο το τεχνοκρατικό, αντι-ουμανιστικό πρόγραμμα αποτυγχάνει, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί «μαύρες τρύπες» στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και όσο αποτυγχάνει το πρόγραμμα τόσο θα ζητάει κι άλλο αίμα, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέους φόρους, νέες απολύσεις, ενώ οι τράπεζες θα στέλνουν στα νοσοκομεία το χαρτί της κατάσχεσης και η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα μες στο καταχείμωνο σε πολύτεκνες οικογένειες. Μεσαίωνας. Αλλά… «Πούλα ελπίδα» ξαναλέει ο ειδικός, όπως εκείνος που πουλάει σαπάκια στην αγορά του κόσμου.
«Πούλα ελπίδα, η μιζέρια είναι αντιπαραγωγική» και η οργή αντισυστημική, επιμένει. Αλλά παραγνωρίζει ότι η διαψευσμένη ελπίδα είναι χειρότερη και πιο εκρηκτική από τη μόνιμη απελπισία και τον πεσιμισμό. Γιατί όταν ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχεται ότι «κάναμε λάθος», εννοώντας τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή της ύφεσης, «όμως το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί», όλοι γνωρίζουμε ότι τα νέα μέτρα έρχονται όχι τραγουδώντας αλλά μουγκρίζοντας σαν την τίγρη που έρχεται για να ξεσκίσει ό,τι έχει απομείνει. Τότε τα πάντα θα καθηλωθούν από τον μηδενισμό και την απελπισία, η ευφωνία θα γίνει αφωνία, η ματαιότητα και η καταστροφή (συμπεριλαμβανομένης και της αυτοκαταστροφής) θα γίνουν νόημα της ζωής και η άγρια βία θα αποκτήσει ιδεολογικό περιεχόμενο και θα γενικευθεί, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά ενός κοινωνικού εμφυλίου. Γι’ αυτό η ανάπτυξη πρέπει συμβεί άμεσα, εδώ και τώρα, και να λάβει τα χαρακτηριστικά όχι της επιπλέον συσσώρευσης πλούτου, αλλά της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ελάφρυνσης των οδυνών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αλλιώς…
http://gpapaso.blogspot.gr/

Επιβάλλουν «κούρεμα» έως 50% στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές


Την έντονη αντίδραση του κλάδου για τον «αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο με τον οποίον ο υπουργός Υγείας εισηγήθηκε την κοινή υπουργική απόφαση για το "κούρεμα" επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές που χρονολογούνται από τα έτη 2005-2011 (ΦΕΚ 188/04.02.2013)» εκφράζουν τα θεσμικά τους όργανα, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των κλινικών τονίζουν ότι το πραγματικό κούρεμα του κλάδου κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%, ενώ το ΦΕΚ κάνει λόγο για έκπτωση από τις κλινικές της τάξης του 8%, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο πλήγμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των κλινικών δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την αδιαλλαξία του υπουργού Υγείας, ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού και καλούν έκτακτες συνελεύσεις των σωματείων εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους με αξιοποίηση των ένδικων μέσων και προσφυγή στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Η απόφαση κατανέμει ανισομερώς στους διάφορους κλάδους παρόχων αλλά και ανισομερώς μεταξύ των παρόχων του κλάδου μας τα πραγματικά ποσοστά της έκπτωσης», αναφέρουν η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών και συνεχίζουν:


«Παρ' ότι επιχειρείται να επικοινωνηθεί ότι τα ποσοστά για τις ιδιωτικές κλινικές είναι 8% και για τους άλλους παρόχους μέχρι 15%, αποκρύπτεται ότι με την προσθήκη του άρθρου 6§γ της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, που είναι ακατανόητη και αδιαφανής το πραγματικό ποσοστό "κουρέματος" προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30% - 50% ανάλογα με την κλινική (για παράδειγμα μπορεί δύο γειτονικές κλινικές η μία να υφίσταται κούρεμα 30% και η άλλη 50%). Πρόκειται για εμπαιγμό και καταδίκη των κλάδων μας, τη στιγμή που τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για μία ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους».


Πηγή: Κέρδος

Οι… μαθητές στην εφορία!


Οι… μαθητές στην εφορία!Ο Σαμαράς και η πολιτική συμμορία του που μας κυβερνά αποφάσισε ότι από φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι νέοι από 18 ετών και άνω, πολλοί από τους οποίους είναι φοιτητές ή μαθητές που δεν έχουν εργαστεί και ως εκ τούτου δεν είχαν δικό τους εισόδημα ποτέ, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) και να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση, έστω και με μηδενικά εισοδήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές ή ανεπάγγελτοι νέοι συντηρούνται ως γνωστόν αποκλειστικά από τους γονείς τους.
Μόλις όμως υποβάλουν φορολογική δήλωση, όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι χωρίς εισόδημα, θεωρείται αυτομάτως ότι …έχουν εισόδημα 3.000 ευρώ γιατί αυτό είναι το οριζόμενο από τον νόμο ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι νέοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν φόρο 75 ευρώ είτε να υποβάλουν …αποδείξεις αγοράς προϊόντων ύψους 750 ευρώ!!!
Αν δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, πρέπει να πάνε όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις εφορίες μαζί με τους γονείς τους –τον Ιούνιο, εν μέσω εξετάσεων!– και να προσκομίσουν έγγραφα και δικαιολογικά για να πείσουν τους εφοριακούς υπαλλήλους ότι συντηρούνται από τους γονείς τους. Αν τα καταφέρουν, τότε θα παραλάβει η εφορία τη δήλωσή τους και τα δικαιολογητικά και θα ακολουθήσει γραφειοκρατική διαδικασία διαγραφής του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ από τους νέους και μεταφορά στη φορολογική δήλωση των γονέων!
Υπολογίζει η κυβέρνηση ότι κάποιοι δεν θα αντέξουν και θα προτιμήσουν στο τέλος να δώσουν 75 ευρώ, αν έχουν, για να γλιτώσουν από αυτή την Οδύσσεια. Κέρδος είναι κι αυτό, σου λέει ο Σαμαράς!