EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βλαχοτάγαρα, δε μιλάτε σε πρόβατα

Γράφει ο Δευκαλίων. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε συνεδρίασε τις τελευταίες ημέρες η Ε.Ε. προκειμένου να εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020. Με αφορμή λοιπόν τις αποφάσεις αυτής της Συνόδου για την Ελλάδα απολαύσαμε και πάλι την version της βλαχοταγαρέ style κυβερνητικής προπαγάνδας με την ονομασία «ήρθαν τα λεφτά».
Τι θέλουμε να πούμε;
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρόσφατη σύνοδος της Ε.Ε. έγινε για να εγκριθεί το «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Συντομογραφία Π.Δ.Π».
Στα πλαίσια λοιπόν του νέου Π.Δ.Π λειτουργεί και το πρόγραμμα «Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο. Συντομογραφία-Κ.Σ.Π». Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το γνωστό μας ΕΣΠΑ.
Τώρα το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα συνεχίζει να μιλάει για ΕΣΠΑ έχει ελάχιστη πρακτική σημασία, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και τον χαρακτηρισμό βλαχοτάγαρα. Οι άνθρωποι ήταν και παραμένουν τουλάχιστον ανενημέρωτοι, για να μην πούμε και γράψουμε τίποτε χειρότερο.
Πάμε τώρα παρακάτω. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της πρόσφατης Συνόδου για την Ελλάδα προβλέπονται τα εξής κονδύλια:
1.      Ταμείο Συνοχής,  3,41 δις ευρώ
2.      Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, 2,5 δις ευρώ.
3.      Περιφέρειες υπό μετάβαση, 2,1 δις ευρώ
4.      Λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, 6,1 δις ευρώ.
5.      Στόχος 3, 0,21 δις ευρώ.
Σύνολο 14,32 δις ευρώ. 
Προσέξτε! Η Ελλάδα, χώρα που πλήττεται από μία πρωτοφανή ύφεση παίρνει 6,380 δις ευρώ λιγότερα από όσα πήρε την περίοδο 2007-2013. Δηλαδή τότε που πάντα σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της εποχής θα αναπτύσσονταν με ρυθμούς έως και 5%. Και αυτή την μείωση των κοινοτικών προγραμμάτων τα θηρία της κυβερνητικής προπαγάνδας την χαρακτηρίζουν επιτυχία.
Τι άλλο άραγε θα δούμε και θα ακούσουμε;
Υπάρχει όμως και συνέχεια…
- Στο παραπάνω πακέτο έχουν προστεθεί και 1,35 δις ευρώ για την Αττική, προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομακτική ανεργία που πλήττει την περιοχή. Σωστά διαβάσατε 1,35 δις ευρώ για να βρουν δουλειά περίπου 1 εκατ. άνεργοι! Ήτοι 1.350 ευρώ για κάθε άνεργο σε χρονικό βάθος επταετίας.
Δηλαδή σε απλά Ελληνικά, 193 ανά άνεργο και ανά έτος. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει ελπίδα για τους…
άνεργους. Ίσως στην άλλη ζωή κάτι να γίνει.
- Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο σε αυτό το κονδύλι είναι το εξής: Προκειμένου ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς να πείσει για την ανάγκη κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας, παρουσίασε μελέτη του πλέον έγκριτου Οικονομικού Ινστιτούτου Roland Berger. Τι λέει αυτή η μελέτη; Ότι ο περιβόητος δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ξεπερνά την τιμή 0,7, ενώ είναι πιθανόν να φτάνει έως και 2!
- Η κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζει την αλήθεια για το μέγεθος της ύφεσης που πλήττει την Ελληνική Οικονομία, για κάθε 1 ευρώ που φεύγει από την αγορά λόγω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά συνέταξε προϋπολογισμό με βάση την τιμή 0,7 και αποδέχτηκε ανάλογη άποψη της τρόικα προκειμένου να συντάξει το 3ο Μνημόνιο. Τώρα η τρόικα τα «γυρίζει» και μιλάει για λάθος. Το ερώτημα όμως παραμένει και είναι αδυσώπητο! Η κυβέρνηση γνώριζε την αλήθεια για τον περιβόητο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα το λάθος.
- Και μόνο το παραπάνω γεγονός οδηγεί σε ένα συμπέρασμα που ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων υποστηρίζει εδώ και καιρό. Και το 3ο Μνημόνιο και ο Προϋπολογισμός πάνε στα βράχια, κάτι που γνωρίζουν εκ των προτέρων και η κυβέρνηση και η τρόικα.
Έχουμε όμως και τα αγροτικά κονδύλια. Την περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα πήρε 18,7 δις ευρώ. Μετά τον πρόσφατο περιφανή κυβερνητικό θρίαμβο η Ελλάδα θα πάρει 16,5 δις ευρώ. Απλά μαθηματικά, 2,2 δις ευρώ λιγότερα.
Σε αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να προστεθούν και προβλέψεις για επί πλέον 3,7 δις ευρώ (που θα δοθούν εφ’ όσον πληρούνται από την χώρα μας οι σκληρές προϋποθέσεις που πάντα βάζει η γραφειοκρατία των Βρυξελών) για την Ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς εν γνώσει του και για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους χρησιμοποίησε αυτές τις προβλέψεις για να αυξήσει το ποσό των αγροτικών κονδυλίων κατά 1,8 δις ευρώ.
Με βάση όσα αναφέραμε παραπάνω προκύπτει ένα και μόνο ένα συμπέρασμα: Η χώρα μας πλήττεται από μία πρωτοφανή ύφεση οποία δεν είναι αποτέλεσμα λάθους, αλλά συνειδητής απόκρυψης των αρνητικών δημοσιονομικών προβλέψεων. Παρ’ όλα αυτά πήρε λιγότερα χρήματα από όσα πήρε την περίοδο που αναπτύσσονταν με αξιόλογους ρυθμούς.
Αυτό το απόλυτα τεκμηριωμένοι συμπέρασμα, το οποίο οι αμαθείς κυβερνητικοί γκαιμπελίσκοι προσπαθούν με παλαιομοδίτικες μεθόδους να αποκρύψουν από τον Ελληνικό λαό. Όμως υπάρχουν και τα επίσημα κείμενα και κάποιοι «περίεργοι» που έχουν την κακή συνήθεια να τα διαβάζουν..

Βλαχοτάγαρα, δεν μιλάτε σε πρόβατα!

ΠΗΓΗ

BOB MANDEL: Ο στόχος από την αρχή ήταν να πουληθεί η κρατική περιουσία της Ελλάδας

 
Η δημιουργία του ευρώ είχε σαν στόχο να υποδουλώσει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις σε μια οικονομική φόρμουλα.
Η οικονομική αυτή φόρμουλα λέγεται ο κανόνας του 3% και ο τελικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί κάτι που θα αντικαταστήσει την δημοκρατία. 
Τα συμπεράσματα δικά σας  για την ωμή αλήθεια των πραγμάτων και για το τι επιδιώκουν απελπισμένα να μας πασάρουν τα ελληνικά ΜΜΕ και σε ποια πραγματικότητα θέλουν να μας χώσουν.



Δείτε το βίντεο


Για της Ελλάδας το γαμώτο!

O μακελάρης Σαχινίδης με την σεξοβόμβα Τζάκρη και τον Μωραίτη θέλουν να φάνε τον Βενιζέλο!



Ο τιτανοτεράστιος μακελάρης των Eλλήνων φαμιλιέρηδων Σαχινίδης, ο σούπερ ντούπερ αμοραλιστής με την απαράδεκτη συμπεριφορά στους συνεργάτες του, ένας απόλυτος πολιτικός τυχοδιώκτης ονειρεύεται να ανατρέψει τον Βενιζέλο παρέα με την αισθαντική Κίρκη των τσοπαναρέων Τζάκρη (σχετικό video) και τον Θάνο Μωραίτη.

Οι Βενιζελικοί την υποψιάζονται. Μάλιστα η αισθαντική Θεοδώρα πήγε το γράμμα δαγκωτό και στις 4 κάλπες. Το αν οι πασόκοι θα διαγράψουν την Θεοδώρα η θα παίξουν μαζί της ένα παιγνίδι αποπλάνησης-σχετική φωτό-θα το δείξουν οι επόμενες μέρες.


Πάντως το ξανθό κορίτσι που γεννήθηκε στην Πέλλα και στο βιογραφικό της δηλώνει ότι ζει στα ηρωικά Γιαννιτσά έχει γίνει αγνώριστη, ως προς το αισθησιακότερο, από την στιγμή που πάτησε τα ατέλειωτα πόδια της στη Βουλή. Οι πρώτες εμφανίσεις της που προκαλούσαν τα απαξιωτικά σχόλια των fashion police δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό total sexy look.Η νέα Θεοδώρα είναι μια αποκάλυψη που συναγωνίζεται επάξια πλέον την Έλενα Ράπτη, η οποία έχει αποσυρθεί διακριτικά στο παρασκήνιο μετά από τις πρόσφατες επικίνδυνες πολιτικά ακροβασίες της.


Ξεχάστε λοιπόν την Έλενα Ράπτη και απολαύστε την brand new Theodora που κόβει τις ανάσες. Δείτε την πάθος του ταυρομάχου στο βλέμμα των Σαχινίδη και Μωραίτη. Δείτε τις χαρακτηριστικές κινήσεις του τελευταίου καθώς περιγράφει με την αφοσίωση ενός δανδή στην τέχνη της αποπλάνησης, τις περιπέτειές του από το κυνήγι τυρανοσαύρων έξω από το Αγρίνιο. 




Μόνο θυμηδία προκαλεί στο σύνολο των σκεπτόμενων Ελλήνων πολιτών, το γεγονός πως υπάρχουν κάποιοι ανύπαρκτοι τέως υφυπουργοί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού - "οδοστρωτήρα" ΓΑΠ, οι οποίοι λέει συγκροτούν "κίνηση" για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ ο κόσμος καίγεται, η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει... μουσειακό είδος και οι Σαχινίδης, Όθωνας, Θ.Τσάγκρη, Σ.Ξυνίδης και Μωραϊτης κ.λ.π.-μιλάμε για  τεράστιες... μορφές  της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου- ετοιμάζονται, λέει, να καταλάβουν την... Βαστίλη της Ιπποκράτους!

 Συγκροτώντας ¨"κίνημα πρώην υφυπουργών" η οποία αμφισβητεί ευθέως την πολιτική στρατηγική του Βενιζέλου

Θα πέσει πολύ... γέλιο στο τέλος με το ΠΑΣΟΚ, να το θυμάστε!

Το ζητούμενο πάντως (κυρίως για την σταθερή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας) είναι τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με όλη αυτή την ομάδα των ανύπαρκτων...


(update) Οργή στην Ιπποκράτους, η οποία βλέπει "δάκτυλο Παπανδρέου"!

Στην Ιπποκράτους πάντως, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξέφραζαν την οργή τους για τη συνάντηση και τις επιδιώξεις όσων συμμετείχαν σε αυτήν.

Κάποιοι, εκτιμούσαν ότι πίσω απ' αυτή κρύβεται "δάκτυλος Παπανδρέου" ενώ άλλοι κατηγορούσαν για υποκρισία αρκετούς από τους μετέχοντες.

«Ποιοί μιλούν για αποκλεισμούς; Ο Σαχινίδης που είναι τομεάρχης Οικονομίας; Ο Μωραϊτης που είναι τομεάρχης Ανάπτυξης; Ή ο Όθωνας που είναι αρμόδιος για της Μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»

Στην συνάντηση πάντως συμμετείχαν πάνω από 20 στελέχη με  βασικό πυρήνα τους Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Μανώλη Οθωνα, Γιάννη Δριβελέγκα, Σωκράτη Ξυνίδη, Οι κύριοι Πεταλωτής και Δριβελέγκας δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση λόγω προβλημάτων. Ο πρώτος είχε τροχαίο ατύχημα κατεβαίνοντας στην Αθήνα και επέστρεψε στην Κομοτηνή, ο δεύτερος έχει σπάσει το χέρι του.

Στο ξενοδοχείο παρόντες ήταν επίσης η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Νίκος Τσώνης, ο Νίκος Ζωϊδης, η Αφροδίτη Παπαθανάση, η Μαρία Θεοχάρη, ο Παντελής Ασπραδάκης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Καρανίκας, και η Λίτσα Κουρουπάκη καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπρίτζης.

Διαβάστε και το κείμενο του Γιώργου Δημητρομανωλάκη για τον Σαχινίδη το οποίο γράφτηκε τον Μάρτιο του 2012>

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης ήταν τα τελευταία δύο χρόνια ένας από τους συνυπεύθυνους της ελληνικής τραγωδίας. Μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης που μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντινου παρέδωσαν την χώρα στις αγκάλες της τρόικας.

Ο βουλευτής Λάρισας αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για τις δαπάνες, το δημόσιο χρέος και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Ήταν ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες και σύμβουλους του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ήταν το μάτι και το αυτί του. Δεν έκανε ποτέ τίποτε εάν δεν ρωτούσε. Δημοσιογράφος έλεγε προ μηνών ότι «πριν μου δώσει μια συνέντευξη το 2010 είχα συνεννοηθεί μαζί του ότι θα μου αποκάλυπτε και μια μεγάλη είδηση. Φτάνοντας στο γραφείο του ο κ. Σαχινιδης αναίρεσε την υπόσχεση του γιατί όπως μου είπε «δεν του το επιτρέπει ο Γιώργος» (εννοώντας τον κ. Παπακωνσταντινου) .

Θιασώτης των οικονομικών και πολιτικών ακροβατισμών είναι καλός στην δημιουργία εντυπώσεων.  Κύριο του έργο που απέτυχε, πριν την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, να φέρει εις πέρας ήταν ότι δεν κατάφερε να περικόψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού.  Επίσης ήταν ένας εκ των υπεύθυνων για τις συγχωνεύσεις κάποιων οργανισμών που δεν προχώρησαν ποτέ.

Από τους πλέον ατυχείς χειρισμούς του ήταν όταν στις αρχές του 2010 η Ελλάδα εξέδωσε πολυετές ομόλογο με ευνοϊκό επιτόκιο και οι ξένοι επενδύτες μας έκαναν προσφορές για πάνω από 20 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα ζητούσε μόλις 5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι η συμβουλή του προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ και να μην αντλήσει ολόκληρο το ποσό. Πράγματι έτσι έγινε.

Όμως το γεγονός ότι η Αθήνα δεν άντλησε ποσό σημαντικά υψηλότερο των 5 δισ. ευρώ (ενώ μπορούσε),  επιτάχυνε τις εξελίξεις σχετικά με το ΔΝΤ καθώς λίγες ημέρες μετά τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη με αποτέλεσμα στην συνέχεια να καταστεί αδύνατος ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές.


Επιθετικός , που μιλά άσχημα στους υφισταμένους του , ακόμα και ταπεινωτικά, ο κ. Σαχινιδης χαρακτηρίζεται γκρινιάρης , δύστροπος και δηκτικός.  Όσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπαιζε με την γοητεία του και το χιούμορ του τόσο ο πρώην υφιστάμενος παίζει με την γροθιά του.

Η επαγγελματική του Εμπειρία στο ιδιωτικό τομέα είναι μηδαμινή καθώς ήταν «από τα παιδιά που τους τάιζε το κομματικό σύστημα έως ότου γίνουν βουλευτές » (μια ανάγνωση του βιογραφικό του είναι αρκετή ).
Από το 2000 έως το 2004 ήταν ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ενώ από το 2004 έως το 2007 ήταν Ειδικός Συνεργάτης στην κρατική Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης.


Λέγεται μάλιστα ότι έγραφε χωρίς μεγάλη επιτυχία τις ομιλίες του τέως διοικητή της ΕΤΕ.  Φίλοι του εκείνης της εποχής υποστηρίζουν ότι «ο τέως επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας πετούσε στα σκουπίδια όλες τις ομιλίες που του έγραφε ο Φίλιππος!

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει από τώρα έως τις αρχές Μαΐου οπότε και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Λίγα πράγματα είναι αλήθεια. Αυτό που θα πρέπει να κάνει κυρίως είναι να παρευρίσκεται τυπικά ως υπηρεσιακός υπουργός στις συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες και προφανώς να λέει την γνώμη του (αν και δεν την χρειάζεται) στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο σε κάποια ζητήματα οικονομικής πολιτικής...

http://www.lykavitos.gr/

Πότε και πως ρυθμίζουν δάνεια οι τράπεζες


Πότε και πως ρυθμίζουν δάνεια οι τράπεζες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες. Η αναχρηματοδότηση οφειλών έχει εξελιχθεί βέβαια σε εσωτερική υπόθεση, καθώς κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι διατεθειμένο να φορτωθεί ένα δάνειο από τον ανταγωνισμό, αναλαμβάνοντας τον αυξημένο κίνδυνο να καταστεί προβληματικό στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου στην καταναλωτική πίστη, ενώ ακόμη και αυτές που τα διατηρούν ενεργά τα χρησιμοποιούν μόνο υπό συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Με τους ευνοϊκούς διακανονισμούς που προωθούν, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν καταφέρει να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ύψος των επισφαλών δανείων, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κόκκινες χορηγήσεις έφτασαν στο τέλος του γ' τριμήνου του 2012 λίγο πάνω από το 20% έναντι 15% στο τέλος του 2011 και 10% στο τέλος του 2010. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πλέον το ποσοστό των στεγαστικών δανείων για τα οποία καταβάλλονται μόνον οι τόκοι προσεγγίζει το 50%.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις και όπως δημοσιεύει tovima.gr ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ως τον Ιούνιο του 2012 είχαν ρυθμιστεί περί τα 665 χιλιάδες δάνεια λιανικής, συνολικού ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% επί του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς ιδιώτες.
Στα στεγαστικά δάνεια σε περιπτώσεις σοβαρών δυσκολιών στην αποπληρωμή των δόσεων, οι τράπεζες παρέχουν μια περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει ως και τα δύο-τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Εφόσον, ούτε αυτή η λύση προσφέρει διέξοδο στον δανειολήπτη, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η πληρωμή μέρους των τόκων. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου αυξάνεται, καθώς οι τόκοι που δεν εξοφλούνται κεφαλαιοποιούνται. Εναλλακτικά, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, οι τράπεζες επιμηκύνουν την εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης του δανείου, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.
Από την άλλη πλευρά, στην καταναλωτική πίστη η ανακούφιση των πελατών που δανείστηκαν παραπάνω από το κανονικό είναι δυνατή με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης και με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα στα οποία μπορούν να μεταφερθούν οφειλές που υφίστανται προς τις ίδιες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα επιτόκια των δανείων αυτών κινούνται στην περιοχή του 10% - 14%.
Εάν ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τη μηνιαία δόση του, τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν την παροχή εγγυήσεων, για παράδειγμα την προσημείωση ενός ακινήτου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλες οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μεταφέρονται σε ένα προϊόν, με το επιτόκιο να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% - 6% και τη διάρκεια αποπληρωμής να επιμηκύνεται ακόμη και στα 20 χρόνια.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τράπεζα δεν έχουν αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα για τους δανειολήπτες αποτελεί η υποβολή αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με στόχο τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ενός δικηγόρου ή καταναλωτικών οργανώσεων. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται όλο το ιστορικό των δανειοδοτήσεων, η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ θα πρέπει να κατατεθεί και ένα προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
Συνήθως, προτού η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο, υπάρχει νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, για την εξωδικαστική διευθέτηση της διαφωνίας. Σε περίπτωση που και αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν αίσιο τέλος, την τελική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών παίρνει ο δικαστής.
Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η απάντηση της ΕΚΤ αναφορικά µε το σχέδιο νόµου το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη µείωση των δόσεων που πληρώνουν νοικοκυριά τα οποία έλαβαν προ κρίσης στεγαστικό δάνειο και υπέστησαν σηµαντική µείωση των εισοδηµάτων τους τα τελευταία χρόνια.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εφόσον η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης πάρει την έγκριση της τρόικας, θα ελαφρύνει περί τα 120.000 νοικοκυριά, τα οποία θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των νέων χαμηλότερων εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται για ένταξη εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων στο προτεινόμενο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα επηρεαστεί το 20% του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών, ήτοι δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Αν υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, θα έχει ως άμεση συνέπεια την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, καθώς και διαχειρίσιμες επιπτώσεις στη ρευστότητα και τα έσοδά τους.

Δικαιούχοι της ρύθμισης

Αναλυτικότερα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση που προτείνεται έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:
Α. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι - Επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)
-Με εισοδηματικές απώλειες από την 1.1.2010 άνω του 35%.
-Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.
-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.
Β. Ανεργοι, ευπαθείς ομάδες
-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.
-Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
Οσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι βασικοί όροι της ρύθμισης είναι οι εξής:

- Ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο 1,50% για τέσσερα χρόνια.
-Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του.
-Θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης του δανειολήπτη ύστερα από δύο χρόνια.
-Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν έχει εισοδήματα θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων.
-Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος θα επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου.

Δίχως λεωφορεία η Αθήνα την Πέμπτη – 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων


Για έξι ώρες χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Πέμπτη

Ημέρα ταλαιπωρίας αναμένεται να είναι η Πέμπτη για το επιβατικό κοινό, καθώς χωρίς λεωφορεία θα μείνει στις 14 Φεβρουαρίου η Αθήνα, από τις 11.00 έως τις 17.00. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να αποφασίσουν για την περεταίρω στάση τους και τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Η γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχει τα εξής θέματα: (α) τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες και (β) τη διατήρηση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αμοραλισμού και φαυλότητας και τα σενάρια με ρήτρα δραχμής που επιστρέφουν βίαια!

 
Πρωτογενές πλεόνασμα αμοραλισμού και ανικανότητας, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Στη γραμμή Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου-Παπαδήμου-Σαχινίδη-Στουρνάρα και ο περισπούδαστος Σταικούρας ικετεύει αναγνώριση από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε εφαρμόζοντας μονόπατα το μνημόνιο-πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις και βάζοντας χαράτσια. Αυτή είναι η εύκολη λύση των εμπειρικών οικονομολόγων της συμφοράς οι οποίοι υποδύονται τους υπουργούς Οικονομικών. Ληστεύοντας τους πολίτες επιχειρούν να κερδίσουν την μάχη των αριθμών κλείνοντας προκλητικά τα μάτια μπροστά στην κόλαση που έρχεται με ορατούς τους κινδύνους επώδυνων εθνικών απωλειών.
Τρία χρόνια τώρα εφαρμόζουν ένα μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής αποφεύγοντας προκλητικά να δυσαρεστήσουν τους κομματικούς στρατούς και τα συμφέροντα των ισχυρών. Μάλιστα λόγω γερμανικών εκλογών αλλά και της «απειλής» του Μπερλουσκόνι έχει επικρατήσει σιγή ασυρμάτου όσο αφορά τις προοπτικές που έχουν οι Έλληνες να επιβιώσουν εντός της ζώνης του ευρώ. Ακόμη και ο πρόεδρος Αλέξης μέσα στη γενικότερη αμηχανία του υποστηρίζει πλέον δυναμικά την παραμονή μας στο ευρώ παρότι δυστυχώς έχουν μεταβληθεί επί το χείριστο τα δεδομένα. Η παραμονή στο ευρώ θα αποκτά πλέον όλο και λιγότερους οπαδούς. Η συγκυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και του πάστορα Κουβέλη αρνούμενη προκλητικά να μεταρρυθμίσει το χυδαίο δημόσιο των κρατικοδίαιτων κηφήνων (δείτε την κατάντια της ΕΡΤ), να προχωρήσει δυναμικά σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας επιστρέφει ξανά και ξανά στη λύση-θάνατος των χαρατσιών και του ακρωτηριασμού μισθών και συντάξεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τις ευρωπαικές πρωτεύουσες αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς οι συμφωνίες με ρήτρα δραχμής, ειδικά όταν πρόκειται για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Τα σενάρια της δραχμής επιστρέφουν αυτή τη φορά πιο δυναμικά από ποτέ, όπως κι εκείνα του διπλού νομίσματος. Όσο για τους Σταικούρες, πολύ σύντομα, δεν θα τους χωράει ο τόπος…

ΠΗΓΗ

Σε κλοιό διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων το υπουργείο Υγείας

Σε κλοιό διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων το υπουργείο Υγείας 
Κάτοικοι της Πάρου και της Αντίπαρου βρέθηκαν από τις 10:00 της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υγείας. Βασικό παράπονο των συγκεντρωμένων, που τους έκανε να έρθουν από τα νησιά του στην Αθήνα για την παράσταση διαμαρτυρίας είναι οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα των Κυκλάδων.
Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι απλοί πολίτες, επιδίωκαν να συναντήσουν τον ίδιο τον υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία "Δαφνί" και Δρομοκαΐτειο, οι οποίοι αντιδρούν εντόνως για τις περικοπές στην υγεία, τις πολιτικές λιτότητας και τις ελλείψεις στο προσωπικό, βρέθηκαν επίσης στο χώρο του υπουργείου Υγείας.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλή χωρίς να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις, και τώρα οι συγκεντρωμένοι ζητούν συνομιλία με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Επίσης, αντιπροσωπεία κατοίκων και φορέων της Κρήτης διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο, όπως επίσης και τη συγχώνευση του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης.

Στις 12:00 της Δευτέρας η αντιπροσωπεία των πολιτών βρέθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας για το θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου, ενώ στις 14:00 έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των ΤΕΙ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cretalive.gr.

Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες του νησιού, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους βουλευτές του Λασιθίου, Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Νίκο Καστρινάκη και τους δημάρχους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή


ΠΟΕ-ΟΤΑ: 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή

Δε θα γίνει αποκομιδή απορριμμάτων την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Αιτία είναι η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και καλεί όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη στις 10:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Κοινωνικές Δομές.

- Άμεση σύσταση μέσω των οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και τη στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού.

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι. 
 
ΠΗΓΗ

Έρχονται νέα μέτρα το 2014;


Έρχονται νέα μέτρα το 2014;

Την υιοθέτηση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2016, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μόνιμου χαρακτήρα που θα εξασφαλίζουν τα ανώτατα όρια του ελλείμματος για το 2013-16 και ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ μπαίνει σε βιώσιμη πτωτική πορεία προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, την επίσημη μετάφραση του οποίου δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου αναφέρεται πως, σε συνέχεια της απόφασης αναφορικά με τις τελικές λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην άμεση φορολογία εισοδήματος, οι αρχές θα επανεξετάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014 και θα συμφωνήσουν με την Τρόικα για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να κλείσει κάθε εναπομείναν έλλειμμα για το 2014, στα πλαίσια της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως κατά την έκταση που το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2015-2016 παραμένει, οι αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές για να κλείσει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες.

Όπως σημειώνεται, οι αρχές θα καθορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα διαμορφώσουν ένα λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2014-2015, που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέχρι το 2015.
 
 

Αυτό είναι το Μνημόνιο 3

Αυτό είναι το Μνημόνιο 3 
Αυτό είναι το Μνημόνιο 3

Νέα μέτρα από 2 έως 4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016 φέρνει το Μνημόνιο 3, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου στα Ελληνικά αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα έως 4 δισ. ευρώ. «Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική ανάκαμψη και ανάλογα με την επιτυχία μας σε σχέση με την βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ίσως χρειαστούμε 2-4 δισεκατομμύρια σε μέτρα για να κλείσουμε το κενό κατά την διάρκεια 2015-2016» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο 3, είναι τα εξής:


• Αλλαγές στα εργασιακά: Μεταρρύθμιση του κατώτατου μισθού. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό για τον ελάχιστο μισθό που θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο μετά από πρόταση της κυβέρνησης (που πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες). Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ ως τα τέλη Μαρτίου 2013. Σε αυτό το σημείο, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης θα ισούνται με τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν κατά την έγκριση του προγράμματος, τον Μάρτιο του 2012 και θα παγώσουν σε αυτά τα επίπεδα. Δεν θα υπάρξουν άλλα επιδόματα. Οι συλλογικές συμβάσεις θα παραμείνουν ελεύθερες να καθορίσουν υψηλότερους μισθούς από το νόμιμο όριο που έθεσε η κυβέρνηση, και ελεύθερες να καθορίζουν επιδόματα διαφόρων ειδών, αλλά αυτές θα είναι δεσμευτικές μόνο για τους υπογράφοντες τις συμβάσεις. Ως το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα εκτιμήσει κατά πόσον ο μηχανισμός είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αν είναι αρκετά απλό ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από τις εταιρείες.

• Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Ως τις 30 Νοεμβρίου 2013, ως ένα νέο διαρθρωτικό ορόσημο του προγράμματος, θα θεσπίσουμε νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για:
α) να διευρύνουμε τη βάση των εισφορών
β) να απλουστεύσουμε το πρόγραμμα εισφορών στα διάφορα ταμεία
γ) να μετατοπίσουμε τη χρηματοδότηση από τους προβληματικούς φόρους σε εισφορές
δ) να μειώσουμε τα ποσοστά εισφορών κατά μέσο όρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (από τις τιμές που επικρατούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου, το 2014, το 2015 και το 2016 και θα είναι ουδέτερη από άποψη εσόδων και θα διατηρεί την αναλογιστική ισορροπία των διαφόρων ταμείων. Ως ενδιάμεσο βήμα, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013 θα ολοκληρώσουμε τις αναλογιστικές μελέτες των πιθανών αλλαγών και θα προτείνουμε ένα σχέδιο δράσης.

• Το χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Εγκαθίδρυση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρίες ύδρευσης (Δεκέμβριος 2012), τα αεροδρόμια (Ιανουάριος 2013), τα Κρατικά Λαχεία και τα λιμάνια (Απρίλιος 2013). Επιπρόσθετα, η Εγνατία Οδός θα δημοπρατηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013 και θα έχουμε πλήρως προσδιορίσει και περιγράψει 40 ακίνητα τα οποία περιλαμβάνουν τα σχέδια αποκρατικοποίησης για τις κατηγορίες ακινήτων 2 και 3. Αυτά τα 40 ακίνητα θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το Μάρτιο του 2013. Θα προσδιορίσουμε και περιγράψουμε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία στο σύνολο των 3150 στοιχείων που έχουν προεπιλεγεί και προ-εκτιμηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Θα μεταφερθούν η πλήρης και άμεση ιδιοκτησία όλων των εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2013, στοχεύοντας σε 250 μεταφορές κάθε εξάμηνο αρχίζοντας από το Q1 2013. Δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή παρακράτηση κανενός ακινήτου σε φορείς πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και του πρόσφατα ιδρυθέντος ταμείου στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος η άλλου νομικού φορέα χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με και συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ή μέχρι τη στιγμή όπου τα περιουσιακά στοιχεία για την τροφοδότηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων έχουν διασφαλιστεί. 


Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών

Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής

Πηγή:real.gr

Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις

Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης βρίσκονται 500.000 εργαζόμενοι. Την ερχόμενη Πέμπτη παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις. Η μετενέργειά τους έχει χρόνο ζωής τριών μηνών. Αν σε αυτό το διάστημα δεν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, οι επιχειρήσεις αποκτούν την ευχέρεια να περικόψουν μέχρι και 30% τις αποδοχές του προσωπικού.

Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι μισθοί περίπου 500.000 εργαζομένων, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα λήξουν 42 κλαδικές συμβάσεις.
Η διάρκεια της μετενέργειας έχει πλέον περιοριστεί στους τρεις μήνες και στην περίπτωση που στο ενδιάμεσο δεν υπάρξει νέα σύμβαση, οι μειώσεις των μισθών μπορεί να φτάσουν έως και το 30%.
Μάλιστα ακόμα και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν δεσμεύει υποχρεωτικά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης. Επομένως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (δηλαδή στα 586 ευρώ).
Με τη λήξη των 42 κλαδικών συμβάσεων στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες. Σε ισχύ παραμένουν πλέον ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις, όπως για παράδειγμα των εργαζομένων στο εμπόριο που θα λήξει στα τέλη Ιουλίου.


Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις

Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας έχει ως εξής:
  • Στις 14 Φεβρουαρίου -δηλαδή έναν χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου- λήγουν αυτόματα κλαδικές συμβάσεις . Πρόκειται για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την ψήφιση του νόμου και η διάρκειά τους υπερέβαινε τον έναν χρόνο.
  • Η μετενέργεια των συγκεκριμένων συμβάσεων έχει πλέον περιοριστεί από τους 6 στους 3 μήνες. Στο διάστημα αυτό -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας- παραμένουν κανονικά σε ισχύ οι όροι της κλαδικής σύμβασης.
    Ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική,
    Γ. Κωνσταντινόπουλος
  • Μετά τους 3 μήνες και εφόσον δεν υπάρξει νέα σύμβαση (κλαδική ή ατομική) διασώζονται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Πρόκειται για τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Τα υπόλοιπα επιδόματα -συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου- χάνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μειώσεις θα είναι κατά μέσον όρο 15% και μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν το 30%.
  • Σε περίπτωση που υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Δηλαδή μπορεί να διαμορφωθούν στα 586 ευρώ συν τα επιδόματα πολυετίας.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, τονίζει: «Πρώτη προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που να διασφαλίζουν εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.


Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις

Την Πέμπτη λήγει η κλαδική σύμβαση στις τράπεζες και ο χρόνος της μετενέργειας έχει περιοριστεί στο τρίμηνο. Αρα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα.
Η ΟΤΟΕ έστειλε επιστολή στους εκπροσώπους των τραπεζών, ζητώντας να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος για να υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Πιστεύω ότι θα υπάρξει καλή θέληση, ώστε να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα των συμβάσεων, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, τονίζει πως κατά μέσον όρο οι μειώσεις στους μισθούς αναμένεται να είναι κοντά στο 20%.


Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις

Παράλληλα επισημαίνει πως «η μείωση των πραγματικών μισθών κατά 11,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 9,2% στον ιδιωτικό τομέα τη διετία 2010-2011 και η εμβάθυνση της ευελιξίας της εργασίας δεν συνοδεύτηκε από μείωση ή σταθεροποίηση, αλλά από διπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας».
Το νέο τοπίο στον στον ιδιωτικό τομέα
Ατομικές-επιχειρησιακές συμβάσεις και ευέλικτες μορφές απασχόλησης
Χωρίς τέλος είναι οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πέρυσι 412.810 άτομα είδαν τον μισθό τους να μειώνεται είτε με νέες συμβάσεις είτε με περικοπή των ωρών και των ημερών εργασίας.


Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αναμένεται να δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα από τα στοιχεία των έντεκα πρώτων μηνών του 2012 προκύπτουν τα εξής:
  • Επιχειρησιακές συμβάσεις υπέγραψαν 91.020 εργαζόμενοι σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών με τις νέες συμβάσεις είναι κατά μέσο όρο 19,2%.
  • Ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν 244.972 εργαζόμενοι σε 68.306 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών με τις νέες συμβάσεις είναι κατά μέσο όρο 22,1%.
  • Την ίδια στιγμή 76.818 άτομα είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται, καθώς πέρασαν από την πλήρη απασχόληση στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας (όπως είναι η μερική και η εκ περιτροπής εργασία). Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2012:
  • Μετατράπηκαν 44.888 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.
  • Τροποποιήθηκαν 19.914 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.
  • Μετατράπηκαν 12.016 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Σημειώνεται πως το 44% των νέων προσλήψεων αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης και περιορίζεται διαρκώς ο αριθμός όσων απασχολούνται με το «παραδοσιακό» οκτάωρο. Ειδικότερα από το σύνολο των νέων προσλήψεων οι 365.096 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή 227.865 νέες προσλήψεις αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης και 59.386 θέσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Εκτός ελέγχου είναι πλέον και η «μαύρη εργασία», που το 2012 εκτινάχτηκε στο ποσοστό-ρεκόρ του 36,2% (από 25% το 2010). Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 19.083 επιχειρήσεις που απασχολούσαν συνολικά 60.796 άτομα. Από το σύνολο των εργαζομένων 22.006 ήταν ανασφάλιστοι.

Απώλειες 10% για τους εργαζομένους
Οριστικά τέλος από τον Απρίλιο το επίδομα γάμου
Με νέο τρόπο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο, ενώ χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση και είναι παντρεμένοι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 10%.
Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου θα καθορίζεται με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μια σειρά παράγοντες (η πορεία της οικονομίας, της ανεργίας κ.ά.). Σημειώνεται πως πέρσι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.
Οι τριετίες τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση διασώζονται, αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την εθνική συλλογική σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτατος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).
Σημειώνεται πως οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν οι προσαυξήσεις που δίνονται για τις τριετίες με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε περίπτωση που γίνονταν δεκτές ανάλογες εισηγήσεις, εργαζόμενος που μπαίνει στην αγορά εργασίας με τον κατώτατο μισθό, και μετά από δέκα χρόνια θα συνεχίζει να παίρνει 586 ευρώ!

Οσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα (π.χ. άδειες), δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή και διατηρούνται σε ισχύ όσα προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό ισχύει τόσο για τα μέλη όσο και για τα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ

Απόφαση Γ.Σ. ΠΙΣ: Συμμετοχή στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 20.2.2013


giatros 3Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 9.2.2013, αποφάσισε 24ωρη απεργία όλου του ιατρικού κόσμου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ.
Επιπλέον, ζητήθηκε άμεση αλλαγή της πολιτικής της υγείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Aθήνα, 11.2.2013: Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα με τη συμμετοχή 300 προέδρων και εκπροσώπων, από όλη τη χώρα.

Συζητήθηκαν εκτενώς, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την περίθαλψη του ελληνικού λαού και τη λειτουργία των ιατρών, όπως: ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, εργασιακά – ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιατρών, φορολογικά μέτρα, προβλήματα αυτόαπασχολούμενων ιατρών, ανεργία, χάρτης υγείας, εκπαίδευση κ.λπ.

Καταγγέλθηκε από την Γενική Συνέλευση η μνημονιακή πολιτική στον τομέα της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί σε αποτελμάτωση, δημόσιο και ιδιωτικό, σύστημα υγείας και αποδυναμώνει την περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών. Ζητήθηκε ανακατανομή των δημοσιων πόρων υπερ των κοινωνικών αναγκών και των δημοσιων και κοινωνικοασφαλιστικων δομών υγείας, αύξηση των φορολογικών εσόδων με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και πολιτική παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιταγές των δανειστών και της Τρόϊκας.

Καταγγέλθηκε η ανυπαρξία διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ανώτατο θεσμικό όργανο των ιατρών και κατά νόμο σύμβουλο της πολιτείας, όπως είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο υπουργός Υγείας, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας για συναντήσεις, προς συζήτηση των προβλημάτων που αφορούν την περίθαλψη του ελληνικού λαού και τη λειτουργία των ιατρών, όπως επιβάλλεται, όχι μόνο κωφεύει στις ως άνω εκκλήσεις μας, αλλά προχωρά άκριτα και αδικαιολόγητα σε επιλογές στην περίθαλψη που επιφέρουν ανθρωπιστική κρίση και που είναι και πάνω από τις επιταγές τις Τρόϊκας.

Ζητήθηκε άμεση αλλαγή της πολιτικής της υγείας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες για να αλλάξει το απαράδεκτο σκηνικό που δημιουργείται σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης του ελληνικού λαού προτού είναι αργά και η απειλούμενη κατάρρευση του συστήματος δεν είναι αναστρέψιμη.

Απαιτούμε:
- Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους ιατρούς, παρελθόντων ετών που παρά τις υποσχέσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, καθώς και των οφειλών του δεύτερου εξαμήνου του 2012.
- Κανένα φάρμακο να μην χορηγείται (πλην των ΜΗΣΥΦΑ) χωρίς ιατρική συνταγή.
- Να σταματήσει η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από τα φαρμακεία, με αλλαγή φαρμάκων, καθώς και ιατρικών πράξεων. Παραβατικά περιστατικά που εμβάλουν και σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή θα πρέπει να παραπέμπονται στην δικαιοσύνη.
- Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της ιατρικής διαφήμισης, μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, με άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.
- Την υπογραφή Συλλογικης Συμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, για κάθε επίσκεψη προς τους κλινικούς ιατρούς. Καταγγέλουμε τους λίγους γιατρούς που δεν έλαβαν υπόψη τους τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ και συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, με τον πιο ευτελή τρόπο στην ιστορία της ιατρικής στη χώρα μας. Τους καλούμε να αποχωρήσουν, μέσα σε ένα μήνα, ώστε ο ΠΙΣ, μαζί με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβει την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με αξιοπρεπείς όρους. Διαφορετικά, θα κινηθούν όλες οι νομικές και πειθαρχικές κυρώσεις.
- Οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία της χώρας να γίνουν με βάση επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια και αφού εισακουστούν τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα τα οποία και γνωρίζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
- Την διατήρηση των σταθερών δομών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε απόπειρα κατάργησης και απόλυσης ιατρών.

Καταδικάζουμε την εκτός πλαισίου ΠΙΣ λειτουργία ενώσεων ιατρών, με στενά συμφέροντα ειδικότητας, που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική και δυναμιτίζουν τη θεσμοθετημένη λειτουργία του ΠΙΣ.
Καταγγέλλουμε την ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής με την εισβολή της στο Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης ζητώντας στοιχεία από τους ασθενείς και τους συνοδούς για να εντοπίσουν μετανάστες.
Στηρίζουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις διότι τα αιτήματα των αγροτών διακρίνονται από ρεαλιστική θεώρηση της πραγματικότητας και συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για επιβίωση. Ο ρόλος τους είναι ζωτικός για την πρωτογενή παραγωγή και ανάπτυξη και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις που να ικανοποιούν τα αιτήματά τους.
Καλούμε τους ιατρούς, μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους, σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων σε ένα μέτωπο υγείας να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ αποφάσισε 24ωρη απεργία όλου του ιατρικού κόσμου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ.

Για μία ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δια όλων των εκπροσώπων του ζητά από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ιατρών για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού. Επιπλέον, να καλέσει το ανώτατο θεσμικό όργανο των ιατρών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις βιώσιμες για το σύστημα υγείας που υπερβαίνουν εμπόδια και λογικές που οδηγούν τον πολίτη σε εγκατάλειψη της υγείας του, σε ανθρωπιστική κρίση και περιθωριοποίηση.

Μάλλον μας αρέσει…


mistake2

Παιδιά χάνουν τη ζωή τους επειδή η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» έκλεισε για λόγους οικονομίας.
Ακόμη χειρότερα. Παιδιά χάνουν τη ζωή τους επειδή οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν από ειδικούς σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή στο εξωτερικό.
Σκοτώνουν τα παιδιά πριν μεγαλώσουν.
Καιάδας.
Πέθανε η 20χρονη Πωλίνα που χτυπήθηκε από περιπολικό, το οποίο παραβίασε κόκκινο σηματοδότη. Χαροπάλεψε κι έχασε.
Ακόμη χειρότερα. Κανείς αυτόπτης μάρτυρας δε βρέθηκε να μιλήσει για το περιστατικό. Πληροφορίες ναι. Όνομα, κανείς. Μόνοι μας κάνουμε photoshop στους θανάτους μας.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου Τρίπολης «ξηλώθηκε» επειδή συμφώνησε από κοινού με τη «Χρυσή Αυγή» να ξεκαθαρίσουν το νοσοκομείο από τις αλλοδαπές συνοδούς ασθενών κι επειδή επέτρεψε στους νεοναζί να κάνουν νυχτερινή έφοδο σε θαλάμους ασθενών καταργώντας κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και σεβασμού δικαιωμάτων των ασθενών.
Ψέματα! Η διοικήτρια του νοσοκομείου Τρίπολης «ξηλώθηκε» όχι επειδή έκανε όλα τα παραπάνω, αλλά επειδή έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τη Χρυσή Αυγή και αποκάλυψε άθελά της ότι οι νεοναζί είναι επίσημοι συνεργάτες και διωκτική αρχή του Κράτους.
Δεν ενοχλεί το παρακράτος. Αρκεί να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση της σχέσης του με το Κράτος.
Επιδιώκεται να αποδυναμωθεί το δικαίωμα της απεργίας. Έως ότου εξαλειφθεί.
Θα εγκρίνει το Κράτος τις απεργίες. Και ο εργοδότης. Αν δεν την εγκρίνουν, τότε θα υπάρχει δικαίωμα «λοκ-άουτ». Κι έτσι, με την ανταπεργία, κάθε απεργία θα σπάει καθώς οι εργαζόμενοι θα σφάζονται μεταξύ τους.
Το κλείσιμο των νοσοκομείων του ΙΚΑ (Πρώτο, Έβδομο και τώρα το Τρίτο) είναι η συνέχεια στα πλαίσια του «εξορθολογισμού». Ο «εξορθολογισμός» αυτός καταπίνει άμεσα 40 νοσηλευτικές κλίνες μεταξύ των οποίων 5 κλίνες ΜΕΘ, 16 νεφροπαθών και μένει στο ράφι τεράστιας αξίας εξοπλισμός που θα σαπίσει.
350 νέα παιδιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην εφηβεία, είναι «φακελωμένα» από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως «ικανοί να αναπτύξουν τρομοκρατική δράση».
Φυσικά οι φακελωμένοι είναι πολύ περισσότεροι. Αυτά τα 350 παιδιά είναι φακελωμένα για τα επεισόδια που έγιναν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η οργή φακελώνεται.
Η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο ότι οι τρομοκράτες κάνουν παιδομάζωμα στα σχολεία. Προσπαθούν να σου λιώσουν το μυαλό με το πρωτοσέλιδο ερώτημα «Κι αν ο γιος σου είναι στους Πυρήνες;».
Θα ψάχνουν κρυφά οι γονείς των παιδιών τις τσέπες των ρούχων τους για να δουν αν έχουν πουθενά κρυμμένη προκήρυξη. Αν βρίσκουν σύριγγα, θα ανασαίνουν ανακουφισμένοι. Ευτυχώς παίρνει μόνο ηρωίνη, όχι τρομοκρατίνη. Αν βρίσκουν στιλέτο με σβάστικα θα θεωρούν ότι το παιδί τους βρήκε το δρόμο του και θα γίνει υπαστυνόμος. Σίγουρη δουλειά.
Παλιά, τα παιδιά έλεγαν ψέματα στους γονείς τους ότι δεν καπνίζουν. Τώρα θα λένε ψέματα ότι δεν πάνε σε πορείες, επειδή το σύστημα έβγαλε ντελάλη ότι το νέο παιχνίδι στα σχολεία είναι το «βάζουμε μια βόμβα;».
Μας χαστουκίζουν αλύπητα. Φασίστες από δω, παρακρατικοί στην κυβέρνηση από κει, φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, σκοτάδι, προβοκάτσιες, εκφοβισμός, απαγορεύσεις, ποινικοποίηση της άμυνας, οι μπάτσοι είναι το Κράτος, βαράνε από παντού. Όλοι μαζί.
Κι εμείς… τι να πω; Ε, μάλλον μας αρέσει.
Υγ: Η φωτό είναι του Γιώργου Σαλαβέρη. Μαδώντας την κρυμμένη φρίκη. Αποδομώντας το «αισιόδοξο κλίμα» των κυβερνητικών «επιτυχιών». Να δούμε την αλήθεια. Αντέχουμε;
kartesios.com

Για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας


jump

Την αντιδημοκρατική εκστρατεία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στοχεύει η Κίνηση για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου παρουσιάζει σε  συνέντευξη Τύπου το σκεπτικό της ίδρυσής της.
του Παναγιώτη Φραντζή

Ενα μεγάλο, μαζικό και μαχητικό μέτωπο πάλης υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού έχουν στο μυαλό τους και καλούνται να προωθήσουν στη ζωή οι νομικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και συνδικαλιστές που υπογράφουν το κείμενο της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «για τη δημιουργία μιας Κίνησης για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας».
Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστεί το κείμενο των υπογραφών και το σκεπτικό υπέρ της δημιουργίας μιας τέτοιας κίνησης. «Γενικότερα, σε μια εποχή που πληθαίνουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες για ελευθερία και δημοκρατία, για συνεργασία και αλληλεγγύη των εργαζόμενων ανθρώπων, οξύνεται σε όλο το δυτικό κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και στη χώρα μας, η τάση για καθολική κοινωνική καταπίεση, αστυνομοκρατία και ανελευθερία με τη διάχυση του οργανωμένου φόβου, της ανασφάλειας και του κοινωνικού αυτοματισμού», διαπιστώνει το κείμενο που ξεκινάει με μια ανάγνωση της σημερινής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας συνάντησε πολύ θετική αποδοχή από τη μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων και των ανθρώπων που προσέγγισε. Το δημοκρατικό πρόβλημα που οξύνεται, μαζί με την ένταση της αντιδραστικής επίθεσης στο εισόδημα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων εργαζομένων, συγκινεί ιδιαίτερα δυνάμεις εντός και εκτός των ορίων των αριστερών ριζοσπαστικών πολιτικών οργανώσεων. Η άμεση ανταπόκριση των περισσοτέρων και η προθυμία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα που έχει το χαρακτήρα ενός ειδικού πολιτικού μετώπου πάλης, δείχνουν ότι ο καιρός είναι κατάλληλος. Υπήρξαν επιφυλάξεις από ορισμένες πλευρές για το κατά πόσον το μέτωπο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών είναι υπόθεση μιας Κίνησης ή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα ενός κεντρικού πολιτικού μετώπου, του κόμματος ή του εργατικού κινήματος.
Η επιτροπή υποδέχεται αυτόν τον προβληματισμό, αφού κανένας από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία δεν βλέπει πέρα από τη δημιουργική συμβολή μιας Κίνησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες της εποχής μας, στην προώθηση επεξεργασιών, αναλύσεων, στην ανάδειξη καίριων στοιχείων της πάλης, στην πληροφόρηση και βέβαια στην κινητοποίηση δυνάμεων, για την ενίσχυση του ρόλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος και την πιο αποτελεσματική και σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελευθερίας και δημοκρατίας του λαού και της εργατικής τάξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα από τις κινηματικές και πολιτικές πρωτοπορίες.
Η Κίνηση θα λειτουργεί ενωτικά, με βάση τη συνέλευση των μελών της και τη συμφωνία στη Διακήρυξη και τις αρχές λειτουργίας της και θα συνεργάζεται, θα δουλεύει από κοινού με τις συλλογικότητες που οργανώνουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης. Εκεί θα συναντηθεί με τις υπάρχουσες οργανωμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τα δίκτυα αλληλεγγύης και πολιτισμού, τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, τις εναλλακτικές αφηγήσεις μιας νεολαίας που οργανώνει τη ζωή και τη δράση της απέναντι στην αυθαιρεσία και τη βία της αστικής πολιτικής αγωγής και του κοινωνικού κομφορμισμού. Η επιτυχία της Κίνησης, τονίζεται από τα μέλη της Επιτροπής, θα κριθεί στην επικοινωνία της και τη σύνδεσή της με το μαζικό λαϊκό κίνημα.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας σημαδεύει την αντιδημοκρατική εκστρατεία της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου για την επιβολή της εκτίναξης της εκμετάλλευσης της εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σημαδεύει την κρατική κυβερνητική καταστολή και αυθαιρεσία, την παραπληροφόρηση, τη γενικευμένη βία κατά των αδυνάτων στο χώρο δουλειάς, στη διαδήλωση, στη μαθητική κινητοποίηση. Τη στοχοποίηση αγωνιστών, τις εκδικητικές απολύσεις, τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών, την ασυλία των ομάδων φασιστικής τρομοκρατίας.
Το κείμενο στέκεται απέναντι στις αυταρχικές λύσεις που προτείνει το σύστημα για την επιβίωσή του και υπερασπίζεται σταθερά το δρόμο της δημοκρατικής πλειοψηφίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Υπερασπίζεται όλες τις κατακτήσεις στη μακρόχρονη διαδρομή του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ανοίγει την πόρτα για να υποδεχθεί τις δημοκρατικές και πολιτιστικές κατακτήσεις που αναλογούν στην εργατική τάξη της εποχής μας. Θα λέγαμε, συνθηματικά, ότι το πνεύμα του κειμένου συμπυκνώνεται στη φράση: Θα τους ταράξουμε στο «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Του εργάτη στο εργοστάσιο, του εργάτη της γνώσης, του αγανακτισμένου ανέργου, της εργαζόμενης της μερικής απασχόλησης που γίνεται λάστιχο και εκείνου του εργαζόμενου που κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή 12 ώρες τη μέρα.
Η ιδρυτική συνέλευση της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην προετοιμασία της πέφτει τώρα το βάρος από τα μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας και τους υπογράφοντες το κείμενο του καλέσματος.

ΠΗΓΗ