EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διαχείριση εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από εργαζόμενους


 

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις πανελλαδικά αυτοδιαχείρισης εργοστασίου, το οποίο έχει βάλει «λουκέτο», από τους εργαζόμενούς του, προκύπτει στην περίπτωση του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρικής της βιομηχανίας δομικών υλικών, Φίλκεραμ - Johnson.
Η τελευταία, κλείνοντας έναν κύκλο δεκαετιών προσφοράς στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, «λύγισε» κάτω από τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία έγιναν «ασήκωτα» ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα.
Έτσι, τον Μάιο του 2011 η Φίλκεραμ Johnson, η οποία κήρυξε αργότερα και πτώχευση, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Μάλιστα, η ΒΙΟΜΕ, που έχει ως ακριβές αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία προϊόντων συμπληρωματικών των κεραμικών πλακιδίων (σ.σ. κόλλες, αρμοί κ.ά.), έχει βγει και σε πλειστηριασμό στο παρελθόν.
Οι περίπου 70 εργαζόμενοι της βιομηχανίας με επίσημη πρότασή τους από τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και σ' αυτή τη φάση, με τη συναίνεση και του συνδίκου, θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση του εργοστασίου και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε σχετική διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομικά η πρωτοβουλία τους.
Διάθεση προϊόντων
Από τις 12 Φεβρουαρίου θα αναλάβουν το εργοστάσιο, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να διαθέσουν κάποια υφιστάμενα αποθέματα προϊόντων και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να ξεκινήσει η παραγωγή.
Να σημειωθεί ότι η χρεοκοπημένη Φίλκεραμ - Johnson διαθέτει και ένα προνομιακό ακίνητο, όπου ήταν η έδρα της, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και είναι προσημειωμένο από τις πιστώτριες τράπεζες. Πρόκειται για ένα οικόπεδο άνω των 100 στρεμμάτων που αποτελεί εμπορικό φιλέτο, μιας και συνορεύει με το αναπτυσσόμενο οικονομικό κύτταρο, που έχει στηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με «πυρήνα» το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Die Welt: «Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια»

Die Welt: «Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια» 
«Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt για τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των κρατουμένων στην υπόθεση της ληστείας στην Κοζάνη. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι οικογένειες των κρατουμένων και μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι η αστυνομία προσπάθησε να κουκουλώσει τα βασανιστήρια.Στο ερώτημα γιατί η αστυνομία προχώρησε σε δημοσίευση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση.
...Κατανόηση για την τακτική των αστυνομικών αρχών δείχνει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο απαντώντας στο αίτημα της αριστεράς στη Βουλή για εξέταση της υπόθεσης εξήρε τις προσπάθειες της αστυνομίας, η οποία αντιμετώπισε τη ληστεία στις δύο τράπεζες χωρίς να χυθεί αίμα.Το πλέον ανησυχητικό στην δημόσια συζήτηση είναι το ερώτημα προς τα πού οδεύει η ελληνική νεολαία. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών έλαβε απειλητική ταχυδρομική επιστολή με μια σφαίρα. Η νεολαία γίνεται ολοένα και πιο ριζοσπαστική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και η αστυνομία ακολουθεί παρόμοια πορεία. Δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές έδειξαν ότι στην ελληνική αστυνομία είναι αρκετοί εκείνοι που επικροτούν την Χρυσή Αυγή.»


Από τη DW

Stadt Anzeiger: Η Ελλάδα κάνει προόδους με αμέτρητες τραγωδίες, και κατεστραμμένες ζωές


Stadt Anzeiger: Η Ελλάδα κάνει προόδους με αμέτρητες τραγωδίες, και κατεστραμμένες ζωές

«Η Ελλάδα κάνει προόδους» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Kölner Stadt Anzeiger αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2003 κατάφερε να φτάσει πέρυσι τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη όχι μόνο διότι οι εταίροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για τη διάσωση της χώρας και επειδή θα δοθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου, αλλά και γιατί υπάρχει μια σχετική πολιτική σταθερότητα, από τις εκλογλες του περασμένου Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά καθώς επίσης κι επειδή μπήκε σε μια τροχιά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».Το ρεπορτάζ δεν παραλείπει πάντως να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά: «Καμία χώρα στη δυτική Ευρώπη από το τέλος του πολέμου δεν υπέστη μια τόσο βαθιά ύφεση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα αναμένει 36.000 πτωχεύσεις – 400 την ημέρα… Η ανεργία έχει αγγίξει σχεδόν το 27% και στους νέους κάτω των 24 χρόνων ένας στους έξι είναι χωρίς δουλειά. Πίσω από τις στατιστικές υπάρχουν αμέτρητες τραγωδίες, κατεστραμμένες καριέρες, κατεστραμμένα σχέδια ζωής».Και η εφημερίδα καταλήγει «Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας μπορεί να βλέπει ήδη 'φως στο τούνελ'. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως δεν το βλέπουν ακόμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, οχτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους. Και τα δύο τρίτα πιστεύουν πως η προσωπική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο αυτό το χρόνο».
Ενεχυροδανειστήρια και Έλληνες νεοναζί στη Νυρεμβέργη
«Στην Ελλάδα ανθούν τα ενεχυροδανειστήρια» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Die Presse. H εφημερίδα γράφει: «Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα ενεχυροδανειστήρια. Το 2010 στην Αθήνα υπήρχαν 81 ενεχυροδανειστήρια, σήμερα είναι πάνω από 750. Ανάμεσα στις νέες εταιρίες υπάρχουν και πολλοί κλεπταποδόχοι. Οι ληστείες αυξήθηκαν δραματικά τα προηγούμενα χρόνια. Καθημερινά στον τύπο γίνεται λόγος για κλοπές και ληστείες. Η ζωή στη μεγαλούπολη έχει αλλάξει δραματικά και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν πλέον διάθεση να πάνε στο κέντρο. Στην Πατησίων σχεδόν ένα στα δυο μαγαζιά έχει κλείσει».

Stadt Anzeiger: Η Ελλάδα κάνει προόδους με αμέτρητες τραγωδίες, και κατεστραμμένες ζωές

Tο Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Έλληνες νεοναζί στη Νυρεμβέργη». Το περιοδικό γράφει: «Η Χρυσή Αυγή διατηρεί στενές σχέσεις με Βαυαρούς Νεοναζί. Τον περασμένο χρόνο οι ακροδεξιοί από την Αθήνα ξεκίνησαν να φτιάχνουν έναν κομματικό πυρήνα στη Νυρεμβέργη. Τώρα εκεί έγινε η πρώτη ημερίδα ακτιβιστών της Χρυσής Αυγής. Η βαυαρική υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος ενδιαφέρεται κυρίως για συναντήσεις μερικών Ελλήνων και Βαυαρών ακροδεξιών. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία καλεί όλους τους Έλληνες εδώ να καταδικάσουν τις προσπάθειες των νεοναζιστών 'για βία, έλλειψη ανοχής και κοινωνικό κανιβαλισμό'».

Aπό τη DW

«Οχι» Ράιχενμπαχ σε τροποποίηση του Μνημονίου


 

«Εκλεισε την πόρτα» χθες, τουλάχιστον προς το παρόν, σ' ένα ενδεχόμενο τροποποίησης του Μνημονίου, ο επικεφαλής της Task Force, Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ακόμη ημιτελή τον Καλλικράτη στην αυτοδιοίκηση, ενώ δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών για το θέμα της ακρίβειας.
Ο κ. Ράιχενμπαχ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μετά την παραδοχή από το ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί, τόνισε με έμφαση πως «τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τη δυσκολότερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή, ειδικά από πλευράς Task Force, πώς θα μπορούσε θα ξανανοίξει αυτή η συζήτηση». Παράλληλα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «καταβάλλει πολύ σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εφαρμόζει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα οδηγήσει πραγματικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο αίτημα να υπάρξει διεύρυνση του ποσοστού χρηματοδότησης της χώρας για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, είπε πως «η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους μας και στο θέμα της κατανομής των πόρων χρηματοδότησης».
Υπαινιγμός για τις τιμές
Την ίδια στιγμή πάντως, η απάντηση του σχετικά με το αν κατανοεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών ενάντια στα οικονομικά μέτρα, έδειξε ότι καταλαβαίνει το εύλογο κάποιων αντιδράσεων, ιδιαίτερα για τις υψηλές τιμές. «Κατανοώ τις αντιδράσεις των πολιτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με την αύξηση των ενεργειακού κόστους και των τιμών. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάσταση. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη με στόχο την ευελιξία στη διαχείριση της κρίσης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.

Ο τρόμος του Σαμαρά μπροστά στο κενό...


 

Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει να το παίζει για πολύ ακόμα  θηριοδαμαστής, ακόμα κι αν φανεί διατεθειμένος, που δεν θα φανεί, να πετάει που και που από κανένα κομμάτι ζάχαρη για να γλυκάνει τα πάθη των εξοργισμένων.  Το έπαιξε τη μια, επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους στο μετρό, το έκανε με τις καταλήψεις, το κάνει και τώρα με τους ναυτεργάτες. Αλλά έχει μπροστά του τους αγρότες που στέλνουν φιλιά στους ναυτεργάτες, άντε να στείλει καμιά διμοιρία ΜΑΤ να τους διαλύσει κι αυτούς, αλλά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ξαναγυρνάνε στα αμαξοστάσια, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κηρύσσουν απεργία, κι αν η κυβέρνηση τραβήξει κι άλλο το σκοινί, σίγουρα θα βρεθούν κι άλλοι να κατεβάσουν τα ρολά, ώσπου να τους επιστρατεύσει και αυτούς, και πάει λέγοντας.

Ώσπου στο τέλος να βρεθούμε όλοι ντυμένοι στο χακί, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρίσκεται εδώ κι ο Σαμαράς για να μας δει. Επαναλαμβανόμενες στη σειρά απεργίες διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, και συνεχόμενες στη σειρά επιστρατεύσεις, πιθανόν να κάνουν ακόμα και τον Κουβέλη να λυγίσει, ο οποίος είτε θα μείνει μόνος του παρέα με τον Ψαριανό, είτε θα αρχίσει ν’ αλληθωρίζει και με το άλλο μάτι προς τους πρώην συντρόφους του για να σωθεί.

Άσε που δεν γίνεται να βρεθούμε ξαφνικά στ’ αχνάρια της Β. Κορέας, και η Ευρώπη να κάνει ότι δεν βλέπει. Ήδη η δημοκρατία στην Ελλάδα πνέει τα λοίσθια, ο ξένος τύπος μας έχει βάλει στο μικροσκόπιο και μας ξεμπροστιάζει καθημερινά, και φαντάζομαι ότι κι η ευρωπαϊκή ελίτ δεν θα ανεχόταν μια ξεδιάντροπα στρατοκρατούμενη Ελλάδα να της χαλάει το λούστρο.

Άρα η τακτική Σαμαρά έχει ημερομηνία λήξης, που οδηγεί είτε στην εγκατάλειψη της τακτικής αυτής, είτε στην πτώση του, και θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι δεν καταλαβαίνει το αδιέξοδο. Το καταλαβαίνει και γιαυτό παραπαίει και πέφτει σε απανωτές γκάφες, όπως οι λαθροχειρίες σε βίντεο Διαμαντόπουλου και σε φωτογραφίες από την επίσκεψη του ΠΑΜΕ στο υπουργικό γραφείο. Ακόμα πιο έντονα όμως, τις τελευταίες δυο μέρες, αφ’ ενός με το ρετουσάρισμα των προσώπων των συλληφθέντων στο Βελβεντό, όπου ο Δένδιας μπερδεύεται και ομολογεί τον βασανισμό, και αφ’ ετέρου με την υπόθεση Μελισσανίδη vs UNFOLLOW, όπου ο φίλος και μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, σπεύδει και δηλώνει εν θερμώ, δικηγόρος και υπερασπιστής του πρώτου, χωρίς να ζυγιάσει τις επιπτώσεις από την αποκάλυψη της σχέσης αυτής, που όπως και να το κάνουμε δεν μοιάζει ταιριαστή.

Και τις μέρες αυτές οι λαοί έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ ευαίσθητοι σε ό,τι μυρίζει διαπλοκή, διαφθορά, (δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Ισπανία), ευνοιοκρατία, παρεοκρατία, οικογενειοκρατία, αδικία. Και εν παραλλήλω, οι κυβερνητικές ελίτ που είχαν συνηθίσει για χρόνια να χορεύουν σ’ αυτό το σκοπό, τώρα αντιλαμβάνονται ότι το παρκέ είναι γλιστερό και ότι μπορεί πολύ εύκολα να χάσουν τα βήματα και να πέσουν.

Η αφαίμαξη των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, σε αντίθεση με την ευημερία των ανώτερων, έχει διαβρώσει την όποια εμπιστοσύνη στους πάλαι ποτέ πολιτικούς αρχηγούς , οι οποίοι περιφέρονται πλέον σαν κωμικά ανδρείκελα, έχοντας προσωρινό μόνο στήριγμα τον βούρδουλα, κι ανήμποροι να εμπνεύσουν κάποια καλή ιστορία για το μέλλον ή κάποιο όραμα.

Η καταφυγή, αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης στο τελευταίο της όπλο που είναι η βία απέναντι στους πολίτες, δείχνει και πόσο εύθραυστη είναι. Με μια έξυπνη στρατηγική όσον αφορά την οργάνωση και το συντονισμό των απεργιών, θα μπουρδουκλωθεί και, πού θα πάει, θα ...πέσει.

πηγη

ΟΠΑΠ: Η διαπλοκή παίζει τα… «ρέστα» της


 

Σε «καυτή πατάτα» που καίει όλο και περισσότερο αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η υπόθεση αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Κι αυτό, καθώς το κρατικοδίαιτο σύστημα που λειτουργεί επί δεκαετίες γύρω από τον Οργανισμό «παίζει τα ρέστα του» προκειμένου να εκτροχιάσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, προς συγκεκριμένα συμφέροντα, ή να την ματαιώσει.

Οι τελευταίες εξελίξεις κινούνται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος -και ίσως ο σημαντικότερος για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης- αφορά το ενδεχόμενο υπογραφής νέας σύμβασης για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του ΟΠΑΠ, που θα δεσμεύσει για χρόνια τον οργανισμό με την Intralot, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», καθώς στις αρχές του Απριλίου αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους

Ο δεύτερος αφορά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στην τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αίρεται το απόρρητο επιχειρηματικών συμβάσεων όσων εταιριών οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Εξώδικο προς το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


 

Εξώδικο προς το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναλυτικά:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου τη Δευτέρα 4/2/13 κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία στο διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Αλ. Μαυρικάκη σχετικά με τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας από το Νοσοκομείο προς τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η διαμαρτυρία αφορά στα παρακάτω θέματα:

Υπάρχουν περιπτώσεις που δε χορηγείται στους εργαζόμενους ούτε μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα (επτά ημέρες συνεχόμενη εργασία).

Επίσης, όταν χορηγείται μόνο μία ημέρα ανάπαυσης ανά εβδομάδα και όχι δύο όπως ορίζει ο νόμος, το υπόλοιπο δε χορηγείται την ακόλουθη εβδομάδα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τους έχουν χορηγηθεί και τους οφείλεται μεγάλος αριθμός ημερών ανάπαυσης (ακόμα και 30).

Ακόμη, δεν τηρείται η διάταξη του νόμου για τις 12 ωρες ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Πολλοί εργαζόμενοι υπηρετούν, απόγευμα - πρωί (15.00-23.00 + 07.00 – 15.00) ή πρωί- νύχτα (07.00 – 15.00 + 23.00 – 07.00) ή απόγευμα-πρωί-νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00-07.00) ή ακόμα και απόγευμα-πρωί-νύχτα -νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00–07.00 + 23.00-07.00).

Τέλος, δε χορηγούνται στους εργαζομένους οι κανονικές άδειες στο χρόνο που προβλέπει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας, αλλά μπορεί να περάσουν έως και πέντε μήνες για να χορηγηθεί άδεια σε έναν υπάλληλο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις εργαζομένων σε διάφορα τμήματα που τους οφείλονται ημέρες από την κανονική άδεια του έτους 2012, αλλά και του 2011(!).

Οι παραβιάσεις των ανωτέρω διατάξεων έχουν ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης των εργαζομένων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Ακόμη, οι παραπάνω παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και δεν διασφαλίζουν την ασφαλή νοσηλεία τους.

Ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις της εντός μηνός και δηλώνει ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της για να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο Νοσοκομείο καθώς και την ασφαλή νοσηλεία των πολιτών.

Παράλληλα με το εξώδικο, ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί τα μέλη του σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα παραπάνω θέματα στο γραφείο της Διοίκησης, τη Δευτέρα 11/2 και ώρα 13.30.

πηγη

Σφοδρή επίθεση της Süddeutsche Zeitung για το δάνειο του Mega


 

Στην πολύκροτη υπόθεση του δανείου που χορηγήθηκε στην εταιρία Τηλέτυπος και στο Mega Channel αναφέρεται ανταπόκριση της δημοσιογράφου Κριστιάνε Σλότσερ για την Süddeutsche Zeitung της Γερμανίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει, σύμφωνα με την Deutsche Welle:
«Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κινούνται, όπως και το κράτος, στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Τα έσοδα από καταχωρήσεις είναι τόσο πενιχρά όσο και η οικονομική κατάσταση ενώ ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οίκοι είναι καταχρεωμένοι. Οι επιφανέστεροι εξ αυτών είναι στενά συνδεδεμένοι με την πολιτική και την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες τους πλούτισαν ως εφοπλιστές ή εργολάβοι οικοδομών».
«Στις 16 Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν ειδικούς επόπτες. Αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι κατ' επιθυμία της ΕΕ να επιτηρούν τη χορήγηση μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικούς πελάτες: συγγενείς μετόχων, ελληνικά κόμματα ή και μέσα ενημέρωσης. Πριν την άφιξη των εποπτών, μία γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση καλύφθηκε γρήγορα με ένα δάνειο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: πρόκειται για το Mega, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό», επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Πάλι απολύσεις και εξανδραποδισμός εργαζομένων στον ραδιοφωνικό σταθμό SENTRA


 

Η εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού Sentra Fm έδειξε για ακόμα μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο απολύοντας την εκπρόσωπο της Ε.Π.Η.Ε.Α στον εν  λόγω ραδιοσταθμό η οποία μέχρι προχθές 4/2/13 ασκούσε καθήκοντα ροής προγράμματος. Ο όμιλος Μπόμπολα αφού με συνοπτικές διαδικασίες εκκαθάρισης αρχικά απέλυσε το σύνολο των εργαζόμενων δημοσιογράφων και εφόσον έκανε το ίδιο και με το σύνολο των ηχοληπτών (10) του σταθμού, αποφάσισε να «ποδοπατήσει» και το λιγοστό διοικητικό προσωπικό του σταθμού. Φυσικά σύμφωνα με την εταιρία και η απόλυση αυτή έγινε για «οικονομοτεχνικούς λόγους», ή αλλιώς σε μία προσπάθεια του ομίλου Μπόμπολα να εφαρμόσει το νέο εργατικό δίκαιο που έχουν συλλάβει οι ιθύνοντες του Sentra Fm. 
Προφανώς εργαζόμενοι που απαιτούν να δουλεύουν και να πληρώνονται νόμιμα δεν έχουν θέση στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra Fm, όπου η μνημονιακή και αμισθί εργασία είναι πλέον το νέο δεδομένο πάντα υπό την απειλή της απόλυσης. Οι παντός καιρού περιφερόμενοι απεργοσπάστες εργαζόμενοι και οι μπλοκάκηδες ή μισθωμένοι από ιδιωτική εταιρία (σκλαβοπάζαρων), μετά από την ανάληψη καθηκόντων ηχολήπτη τώρα πλέον θα ασκούν και χρέη ροής προγράμματος και φυσικά οτιδήποτε χρειαστεί στο μέλλον…
Η τρικομματική συγκυβέρνηση και τα έργα της στον ιδιωτικό τομέα όπως και στον δημόσιο έχουν μετατρέψει τα πάντα σε μια κόλαση. Οι εργαζόμενοι καθημερινά μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στον κυκεώνα της ανεργίας της ανασφάλειας, της υποαπασχόλησης και των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας. Το Σώμα Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας και ο Ειδικός Γραμματέας που προΐσταται παρακολουθούν την αποδόμηση και την διάλυση της ζωής των εργαζομένων, όπως την «επιτάσσουν» οι κυβερνώντες, εντολοδόχοι των εργοδοτών, τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων και μεγαλοκαναλαρχών και την εφαρμόζει ο υπουργός εργασίας.
Σύντομα οι σπέρνοντες ανέμους θα θερίσουν τις συνεπαγόμενες θύελλες. Η ασύγγνωστη αναλγησία και ασυδοσία κυβέρνησης και εργοδοτών που έχει κουρελιάσει το γραπτό και το άγραφο δίκαιο, θα προσκρούσει αναπόφευκτα στο τείχος των κοινωνικών αγώνων που δεν διεξάγονται πια στο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας, αλλά σε εκείνο της διάσωσης της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας και της εθνικής οντότητας του τόπου μας. Κανένα κόλπο και κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί πια να φτιασιδώσει το αποκρουστικό πρόσωπο αυτής της εξουσίας. Χαιρετίζουμε λοιπόν όλους τους κοινωνικούς αγωνιστές που αντιστέκονται στο ξεπούλημα της πατρίδας μας και του Λαού της. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι. Εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία σύντομα θα μιλήσουν.

Ξαναέρχεται το Νέο Ρυθμιστικό για την Αθήνα, ξανά στο τραπεζι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού


Ξαναέρχεται το Νέο Ρυθμιστικό για την Αθήνα, ξανά στο τραπεζι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού 

Η ολοκλήρωση του νέου επικαιροποιημένου σχεδίου επισπεύδεται με εντολή Μαξίμου προκειμένου να "τρέξει" και η προσπάθεια επενδυτικής αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου κι άλλων δημόσιων ακινήτων στην Αττική.

Στο νέο ρυθμιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται ξανά η δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων μέχρι το 2021 (επεκτάσεις Αττικής Οδού και όχι μόνο), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται κι ένα μεγάλο κατασκευαστικού project αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Αθήνας επιδίδονται τώρα σε αγώνα δρόμου προκειμένου το νέο σχέδιο να κατατεθεί το αργότερο ως τον Απρίλιο στη Βουλή αφού πρώτα μεσολαβήσει ένας μήνας διαβούλευσης επί του τελικού σχεδίου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ενσωμάτωση των προτάσεων των φορέων που έλαβαν μέρος στην αρχική διαβούλευση και γίνονται προσπάθειες συμπίεσης του χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η διορθωση του τελικού κειμένου.

 Το νέο σχέδιο χαρακτηρίζεται απο τους αρμοδίους ως ιδιαίτερα φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις αφού σύμφωνα με πληροφορίες επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και διαδικασίες εξπρές στην συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ προβλέπει την "κατ' εξαίρεση επέκταση θεσμοθετημένων επιχειρηματικών υποδοχέων" άλλα και την πολεοδομική και χωροταξική διευκόλυνση επενδύσεων σε δημόσια ακίνητα.

 Το θαλάσσιο μέτωπο απο το Φάληρο έως το Ελληνικό χαρακτηρίζεται ως "αναπτυξιακός πόλος" και ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα νέο μητροπολιτικό οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Αττικής πριμοδοτούμενο και απο μια σειρά νέων χρήσεων άλλα και μεγάλων συγκοινωνιακών έργων.

 Επιπλέον, το ρυθμιστικό προτείνει μέσω πακέτων επιδοτήσεων και άλλων φορολογικών κινήτρων την ανακύκλωση ήδη πολεοδομημένης γης και με επανάχρηση κτιρίων και αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, που μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο των κατασκευών και του real estate.

 Αν και το βασικό όραμα του νέου ρυθμιστικού κινείται στο πλαίσιο της ανάσχεσης της επέκτασης της πόλης, δίνονται δυνατότητες για αστική ανάπτυξη μέσω της "ενθάρρυνσης της μετατροπής των περιοχών που έχουν πολεοδομηθεί ως δεύτερη κατοικία σε πρώτη με συμπληρωματική κάλυψη υποχρεώσεων σε εισφορά σε χρήμα".

 Ακόμα, τίθεται σε άμεση προτεραιότητα η πολεοδομική οργάνωση της περιοχής των Μεσογείων που χαρακτηρίζεται ως "υποδοχέας νέων οικονομικών δραστηριοτήτων", της περιοχής της Λαυρεωτικής ως "υποδοχέας πρώτης και δεύτερης κατοικίας" και της περιοχής της Βόρειας Αττικής όπου συγκεντρώνεται πρώτη και παραθεριστική κατοικία.

Τα πρώτα 12 λιμάνια προς αποκρατικοποίηση


Τα πρώτα 12 λιμάνια προς αποκρατικοποίηση 

Το μοντέλο παραχώρησης 12 μεγάλων λιμανιών εξέτασε χθες το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 12 λιμάνια, ήτοι τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ), της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρουπόλεως, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει την αξιοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι με πώληση μετοχών.
Τέλος, για την αξιοποίηση 37 λιμένων σε όλη την Ελλάδα εκκρεμεί η θέσπιση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα εξασφαλίζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τις λιμενικές Αρχές.

1,5 ευρώ αποζημίωση για κάθε ημέρα απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας!


1,5 ευρώ αποζημίωση για κάθε ημέρα απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας! 

Το Μάρτιο αναμένεται να εφαρμοστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρόμων, των πολιτών, αξίας 45 ευρώ, για κάθε ημέρα καθολικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε και κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη.

Το αντίτιμο για την κάθε ημέρα υπολογίζεται περίπου 1,5 ευρώ.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει υπογραφεί η επέκταση προς Καλαμαριά


Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει υπογραφεί η επέκταση προς Καλαμαριά 

Σταθερά και αθόρυβα προχωρά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Σε λίγες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού από την Αττικό Μετρό και ακολούθως να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

2-3 εβδομάδες αργότερα και εφόσον δεν προκύψει κάτι από εκεί, η σύμβαση θα πάει προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων και λίγες μέρες μετά (με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομιστεί οι εγγυητικές επιστολές) θα υπογραφεί η σύμβαση και θα περάσουμε στην πενταετή διάρκεια κατασκευής της επέκτασης του Μετρό. Η εκτίμηση είναι πως μέσα στον Απρίλιο η σύμβαση κατασκευής θα έχει υπογραφεί.

Ερώτημα ωστόσο παραμένει πως θα ξεκινήσει η επέκταση προς Καλαμαριά αν δεν λυθεί οριστικά το θέμα με την κατασκευή της βασικής γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως ο ΑΚΤΩΡ είναι το ακλόνητο φαβορί για να αποκτήσει την ΑΕΓΕΚ, σημερινή ανάδοχο της βασικής γραμμής και έτσι να αποκτήσει στο σύνολο του το έργο του Μετρό της πόλης.

Το σενάριο αυτό υπάρχει εδώ και καιρό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.  Πάντως οι αποφάσεις για την τύχη του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί με την ενεργοποίησης και της επέκτασης προς Καλαμαριά θα έχουμε 14, 5 χιλιόμετρα γραμμής και 18 σταθμούς σε κατασκευαστική καραντίνα.

Η ανάσταση εδώ και μερικούς μήνες του ΑΚΤΩΡΑ, ενός από τους πολύ δυνατούς παίχτες της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς έχει φέρει αισιοδοξία πως τελικά το σύνολο των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης τελικά θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

Να θυμίσουμε πως η κατασκευή της νότιο-ανατολικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, περιλαμβάνει 4,8 χιλιόμετρα διπλής υπόγειας σήραγγας και 5 νέους σταθμούς: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ
Την ίδια ώρα η ανάδοχος κοινοπραξία ενημέρωσε με έγγραφο της, την απόλυση περίπου 400-450 εργαζομένων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς Βενιζέλου και Πλατείας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν αντικείμενο, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες στα παραπάνω εργοτάξια(για τη Βενιζέλου, έχει αποφασιστεί η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά), ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπρόσληψής τους.

Ανακοίνωση ΕΝ.ΑΝ.


Μετρό Θεσσαλονίκης: Αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των εργοταξίων


Μετρό Θεσσαλονίκης: Αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των εργοταξίων 

Χρώμα στις μεταλλικές περιφράξεις οι οποίες βρίσκονται έξω από τα εργοταξιακά γραφεία του Μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας έδωσαν καλλιτέχνες μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Η Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης της Αττικό Μετρό ΑΕ, σε συνεργασία με το ΣΚΕΤΒΕ, προχωράει στην αισθητική αναβάθμιση εργοταξιακών περιφράξεων του Μετρό. Χθες, 12 μοναδικά, πρωτότυπα έργα σε μουσαμά, τοποθετήθηκαν στις μεταλλικές περιφράξεις του εργοταξίου του Μετρό στο σταθμό Δημοκρατίας και στη Διακλάδωση Δημοκρατίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν και άλλα έργα.

Η Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφή και με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ώστε να υλοποιηθούν ανάλογες δράσεις σε περισσότερα εργοτάξια του Μετρό.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις γίνονται ώστε αφενός οι πολίτες να έρθουν άμεσα σε επαφή με την τέχνη, αφετέρου να αναβαθμιστούν αισθητικά οι περιφράξεις του Μετρό.

Συγκοινωνίες:Οικονομικά ισοδύναμα βλέπει το ΓΛΚ


 

Ξεκάθαρη απάντηση, στην οποία σημειώνει ότι είναι δυνατή η σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις δεν καταργούνται στο μέρος που ρυθμίζουν θέματα πέραν των μισθολογικών, δίνει με έγγραφό του προς την διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση της εταιρείας για το ζήτημα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Στην απάντηση του ΓΛΚ αναφέρεται ρητά ότι η ημερομηνία υπολογισμού των νέων περικοπών στους μισθούς είναι η 31.12.2012, ενώ σημειώνεται ότι η ένταξη του προσωπικού της εταιρείας στις μισθολογικές και βαθμολογικές ρυθμίσεις του νόμου 4024/2011 δεν συνεπάγεται κατάργηση του εργατικού δικαίου στο σύνολό του για το εν λόγω προσωπικό.

Η απάντηση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον σιδηρόδρομο με τις διοικήσεις των εταιρειών, υπάρχει περιθώριο να δοθούν στους εργαζόμενους οικονομικά ισοδύναμα, που θα αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών. Αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αφορούν μισθούς, αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υπέρβασης των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου.

Ανάμεσα στις παροχές που έχουν βάλει στο τραπέζι του διαλόγου οι εργαζόμενοι είναι: βοήθημα βρεφονηπιακού σταθμού, εξαγορά στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες εργαζομένους ή έξοδα κίνησης για τις νυχτερινές ώρες.

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: καλοι ρυθμοί για το έργο, τον Απρίλιο οι εκσκαφές των σταθμών


Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: καλοι ρυθμοί για το έργο, τον Απρίλιο οι εκσκαφές των σταθμών 

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η συνολική πρόοδος του έργου επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com το έργο βαδίζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με πολύ μικρές καθυστερήσεις που όμως δεν επηρεάζουν την συνολική εικόνα του έργου.

Σοβαρά θέματα σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν ενώ κάποια μικροπροβλήματα παρουσιάζονται στα εργοτάξια των σταθμών ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Κατά τα άλλα στην Brescia  της Ιταλίας συναρμολογείται ο Μετροπόντικας από την εταιρεία GHELLA, μέλος της κοινοπραξίας κατασκευής που θα κατασκευάσει την σήραγγα των 6,5 χιλιομέτρων της επέκτασης.

Αρχές του καλοκαιριού ο Μετροπόντικας καταφθάνει στην Ελλάδα και ο προγραμματισμός είναι για να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από το φρέαρ Αγίας Βαρβάρας και να ολοκληρώσει το ταξίδι του στις αρχές του 2016.

Τα μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού (μεγάλες εκσκαφές σταθμών) επιφανειακά και υπόγεια αναμένεται να ξεκινήσουν  από τον ερχόμενο Απρίλιο. Η εικόνα όπως περιγράφεται όμως είναι αρκετά καλή:

ΦΡΕΑΡ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑ -ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Υπάρχει μία μικρή δίμηνη καθυστέρηση στις εργασίες καθώς αναμένεται (την ερχόμενη εβδομάδα) η απόφαση από το ΚΑΣ για κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που όμως δεν έχουν κάποια άξια για να υπάρξει μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή.  Μόλις δοθεί η άδεια θα ξεκινήσουν οι εκσκαφές τόσο για τον σταθμό όσο και για το φρέαρ εισόδου του Μετροπόντικα.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση κατάληψης των εργοταξίου για την κατασκευή των σταθμών και περιλαμβάνονται πλέον και καταλήψεις των γύρω δρόμων, δημιουργώντας τα πρώτα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι καταλήψεις αυτές θα διαρκέσουν το λιγότερο  3 χρόνια.  Ακολούθως θα ξεκινήσουν αρχαιολογικές τομές για τυχόν αρχαία. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν παρουσία αρχαίων. Σε εξέλιξη είναι και η παράκαμψη δικτύων ΟΚΩ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑ
Και εδώ υπάρχει επέκταση των εργοταξίων αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η ολοκλήρωση της απαιτούμενης κατάληψης θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε εξέλιξη και εδώ η παράκαμψη δικτύων ΟΚΩ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ
Εδώ έχουμε το πρώτο πρόβλημα που αφορά την άρνηση ενός ιδιοκτήτη να εγκαταλείψει το ακίνητο του δημιουργώντας ανάσχεση στα έργα κατάληψης του εργοταξίου. Τα χρήματα της αποζημίωσης  έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αναμένεται  δικαστική έξωση. Ωστόσο από την Αττικό Μετρό εμφανίζονται καθησυχαστικοί ενώ μέχρι σήμερα η καθυστέρηση δεν επηρεάζει την γενική εικόνα του έργου.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Είναι ο κυριότερο σταθμός της επέκτασης καθώς κατασκευάζεται κάτω από τον υπάρχοντα τερματικό σταθμό της γραμμής 1, είναι πενήντα μέτρα από τον σταθμό του Προαστιακού  ενώ μελλοντικά θα συνδέεται με το Τραμ και το monorail. Έχει γίνει η εργοταξιακή εγκατάσταση και έχει ξεκινήσει ήδη σε μικρή έκταση η εκσκαφή των εισόδων του σταθμού (συνολικά 3). Αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχουν.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Εδώ υπάρχει το κυριότερα θέμα, καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαία (μέρος του Ιποδάμμειου Συστήματος) που όμως ήταν γνωστά από την φάση σχεδιασμού του έργου.  Στην Αττικό Μετρό έχουν υπολογίσει ένα έτος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται από ΣΤ` εφορεία, κάτω από την επίβλεψη της κας Χρυσουλάκη.

Αν οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πάλι υπάρχει χρόνος καθώς πρόκειται για τον τερματικό σταθμό και η έλευση του Μετροπόντικα δεν προβλέπεται πριν το 2016. Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες εργοταξιακές καταλήψεις και με την λήξη των ανασκαφών θα ξεκινήσει το κυρίως έργο εκσκαφής του σταθμού.

Η σήραγγα θα τερματίζει 300 μέτρα μετά το Δημοτικό Θέατρο, κάτω από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Αυτό το τμήμα θα κατασκευαστεί με ΝΑΤΜ, με ανοιχτό όρυγμα καθώς θα δημιουργηθεί τριπλή σήραγγα που θα διαθέτει τρεις γραμμές για την στάθμευση των συρμών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τουλάχιστον για τα επόμενο χρόνια για την γραμμή 3 δεν προβλέπεται περαιτέρω επέκταση από το Δημοτικό Θέατρο.

πηγη

Μάθετε ποιοι χρησιμοποιούν το Wi-Fi σας


 

Για να δώσετε τέλος στους «κλέφτες» του δικτύου σας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υποψιαστεί ότι κάποιος γείτονας μας χρησιμοποιεί χωρίς τη συγκατάθεση μας την Wi-Fi σύνδεσή μας.
Αυτό έχει αντίκτυπο στο πορτοφόλι μας και στην… εποχή που διανύουμε δεν έχουμε περιθώρια περιττών εξόδων. Ειδικότερα όταν πρόκειται για πολυκατοικία, τότε πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα άμεσα.
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε έναν εύκολο τρόπο για να ελέγχετε ποιοι χρησιμοποιούν «παράνομα» το ασύρματό σας δίκτυο. Πρόκειται για την δωρεάν εφαρμογή «Wireless Network Watcher», η οποία σας ειδοποιεί κάθε φορά που κάποιος συνδέετε στο δίκτυο σας.

Ακολουθείστε τα παρακάτω απλά βήματα…
1. Κατεβάστε το Wireless Network Watcher
(πατήστε το slow download για δωρεάν)
2. Εγκαταστήστε το στον υπολογιστή σας
3. Τη πρώτη φορά που θα ανοίξετε την εφαρμογή, πρέπει να τη ρυθμίσετε για να σας ειδοποιεί κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο σας. Πατήστε στο «Options» και επιλέξτε το «Beep On New Device» και μετά το «Background Scan».



4. Στη συνέχεια, πατήστε το «Start Scanning» ή απλά πατήστε το πλήκτρο F5. Θα μάθετε αμέσως ποιος χρησιμοποιεί τη σύνδεση σας χωρίς τη συγκατάθεση σας.