EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άρχισε η προπαγάνδα


Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, που κράτησαν για μέρες στα αμαξοστάσια μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, κόστισαν στις εταιρείες περίπου 6 εκατ. ευρώ  

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχασε περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) μετρά απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 350.000 - 400.000 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας.
Την ίδια στιγμή, σημαντικές οικονομικές απώλειες μετρούν και οι επιβάτες - κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, οι οποίοι όχι μόνο δεν κατάφεραν να μετακινηθούν με τις αστικές συγκοινωνίες τις ημέρες των απεργιών, αλλά είχαν προπληρώσει και το κουπόνι χάνοντας ουσιαστικά τον μισό μήνα.
Αν και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ προσανατολίζονται στην παροχή αναλογικής έκπτωσης στους κατόχους καρτών στο κουπόνι του Μαρτίου.
Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται είναι η παροχή έκπτωσης ύψους 1,5 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας δεδομένου ότι η τιμή της μηνιαίας κάρτας είναι 45 ευρώ.
Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τις ημέρες του καθολικού συγκοινωνιακού μπλακ άουτ και όχι για τις ημέρες που λειτουργούσε το μετρό αλλά όχι τα λεωφορεία και αντίστροφα.
Η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί και τα ακριβή σημεία που θα μπορεί να γίνεται αυτή η συναλλαγή.
Ουσιαστικά ο επιβάτης θα πηγαίνει στα συγκεκριμένα σημεία προσκομίζοντας το κουπόνι Ιανουαρίου της κάρτας του προκειμένου να προμηθευτεί με έκπτωση το κουπόνι του Μαρτίου.
Για τους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εξέδωσαν εισιτήρια για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου ή εκδίδεται κουπόνι ταξιδιού, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι μετακινήσεις ήταν εκτός αστικού ιστού. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιρειών, πάντως, «ανάσα» προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απεργιακές? απώλειες αναμένεται να δώσουν οι δεσμίδες των έντεκα εισιτηρίων εκ των οποίων το ένα παρέχεται δωρεάν.
Στοιχεία για όλο τον Ιανουάριο θα είναι διαθέσιμα στα μέσα του μήνα, ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που πρωτοκυκλοφόρησε το προϊόν οι πωλήσεις του ανήλθαν στις 300.000:
«Η κίνηση ήταν πολύ ενθαρρυντική. Οι επιβάτες αγόραζαν τις δεσμίδες ακόμα και πέντε πέντε. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι απώλειες από τις απεργίες άγγιξαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό τους ίσως αντισταθμιστεί με τα οφέλη του νέου προϊόντος» λένε στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι κομίστρου, ενώ και οι δύο εταιρείες ενισχύουν σταδιακά το σώμα των ελεγκτών.
Ειδικότερα στην ΟΣΥ το σώμα των εθελοντών μετρά σήμερα περίπου 300 ελεγκτές, με στόχο να φτάσει τους 500, ενώ στη ΣΤΑΣΥ ο αριθμός των ελεγκτών φτάνει τους 40-45 από τους 100 που υπολογίζεται ότι είναι απαραίτητοι και θα βρεθούν μέσω εσωτερικής μετακίνησης από τις διοικητικές υπηρεσίες.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ:
Διάλογος για παροχές, όχι μισθολόγιο
Ενδεχόμενες παροχές, οι οποίες, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίζουν τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου, συζητούν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών με τους εργαζομένους στον απόηχο των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στις υπό συζήτηση παροχές εντάσσονται βοηθήματα βρεφονηπιακών σταθμών, εξαγορά στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες εργαζομένους ή έξοδα κίνησης για τις νυχτερινές ώρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθενται υπό συζήτηση οι ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου:
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και προσεκτικοί ταυτόχρονα, καθώς δεν προτιθέμεθα να προβούμε στη λήψη μέτρων που θα ξηλώσουν το πουλόβερ του νόμου», λένε χαρακτηριστικά στελέχη των διοικήσεων των εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της ΟΣΥ ο διάλογος των δύο πλευρών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και στη ΣΤΑΣΥ.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
πηγη

Οργιο διαφθοράς, δήμος στην Αιτωλοακαρνανία πλήρωνε 8.000 ευρώ την κούνια στις παιδικές χαρές


 

Το όργιο σπατάλης και διαφθροράς δεν έχει τέλος στους δήμους. Η έρευνα του αρμόδιου εισαγγελέα για τον έλεγχο των συμβάσεων στους δήμους έπεσε σε νέα αποκάλυψη. Σύμφωνα με τα έγγραφα, μεγάλος δήμος της Αιτωλοακαρνανίας που αφορούσαν στις κατασκευές παιδικών χαρών έδειξαν υπήρχε ολόκληρη ομάδα που αναλάμβανε την κατασκευή των παιδικών χαρών με απευθείας αναθέσεις. Η κάθε κούνια στοίχιζε στους δημότες 8000 ευρώ ενώ τα καραβάκια 9000 ευρώ. Η συνολική κατασκευή ξεπερνούσε τις 300000 ευρώ και όλα αυτά χωρίς παραστατικά, σύμφωνα με τον”Βηματοδότη”.

Σκάσε, πλήρωνε, πέθανε...


 

Η εικονική πραγματικότητα περί εξόδου από το τούνελ, αναπτυξιακής προοπτικής και περιβάλλοντος οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας, την οποία με κόπο φιλοτεχνούσαν η κυβέρνηση και τα συμβεβλημένα ΜΜΕ από την επισημοποίηση της μεγάλης δόσης των 50 δισ. ευρώ και ύστερα, είναι ήδη αρκετά θολή.
1 Οι εκτιμήσεις ξένων χρηματοπιστωτικών κολοσσών και οίκων αξιολόγησης μαυρίζουν τον κυβερνητικό ορίζοντα μιλώντας για
• μεγάλη ύφεση το 2013 και κατάρρευση του ΑΕΠ 11,5% το 2014, ισχυρό ακόμη κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, εκτίναξη του χρέους (Citigroup),
• κινδύνους στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης,
• πολιτική αναταραχή,
• αναγκαστικό «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους (Moody’s)
• ή και «κούρεμα» των ευρισκόμενων εις χείρας της ευρωζώνης (Deutsche Bank) ομολόγων, δεδομένου ότι το σύνολο του χρέους κρίνεται από όλες τις πλευρές ως μη διαχειρίσιμο, παρά τα δύο προηγούμενα «κουρέματα» (PSI και ανταλλαγή ομολόγων).
2 Στο εσωτερικό οι συνεχείς (και συνεχιζόμενες) δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν γκρεμίσει κυριολεκτικά την ιδιωτική κατανάλωση, με συνέπεια όχι μόνο τη μείωση των εσόδων του κράτους, αλλά και το κύμα πτωχεύσεων που σαρώνει τον επιχειρηματικό κόσμο από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο.
3 Οι τράπεζες έχουν κλείσει ερμητικά τη στρόφιγγα των δανείων, ενώ παράλληλα τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αυξάνονται σαν την άμμο της θάλασσας, μάλλον θα γίνουν η αιτία κατασχέσεων ιδιωτικής περιουσίας το επόμενο διάστημα παρά θα οδηγήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις ώστε να ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
4 Οι ελπίδες της κυβέρνησης για εισροή επενδύσεων μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον «επενδυτικό» και διπλωματικό τραγέλαφο για τον οποίο ήδη διαβάσατε στη σελίδα 3, ενώ η είσοδος της Τουρκίας από την «πίσω πόρτα» στο ελληνικό οικονομικό τοπίο μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα πολιτικά προβλήματα από τα οικονομικά που υποτίθεται ότι θα λύσει.
5 Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για «ανάσες» από την πώληση κρατικών – και πολλών στρατηγικής σημασίας – επιχειρήσεων έχουν ήδη διαψευστεί, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά στις σελίδες 16-17, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί σύντομα η προειδοποίηση της τρόικας για παραμερισμό του ΤΑΙΠΕΔ και του κυβερνητικού ελέγχου στη διαδικασία του ξεπουλήματος, η οποία θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των δανειστών και των επιτηρητών, με συνέπειες που στο πολιτικό πεδίο μπορεί να αποβούν δραματικές για την κυβέρνηση.
6 Η αδυναμία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού να ανταποκριθεί στο σύνολο των επώδυνων φορολογικών, δανειακών και άλλων υποχρεώσεών του, η ανεξέλεγκτη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η εκρηκτικά αυξανόμενη ανεργία και η έλλειψη προοπτικής δημιουργούν συνεχώς εστίες έντασης με συνέπεια οι ξένοι αναλυτές να φοβούνται πολιτική και κοινωνική έκρηξη ακόμη και το 2013.
7 Το πλαίσιο της διευρυνόμενης δυστυχίας συμπληρώνεται από την κατάρρευση των τομέων της περίθαλψης, της παιδείας, της ασφάλισης και την έκρηξη της ελαστικής, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας για όσους... «τυχερούς» καταφέρνουν να βρουν σήμερα δουλειά.

Το νέο «δόγμα»
Σε αυτό το ναρκοπέδιο, για το οποίο το «Π» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο περασμένο φύλλο με αφορμή τη δημοσκόπηση της Pulse, είναι υποχρεωμένη να κινείται η κυβέρνηση. Μετά την κατ’ ουσίαν παράκαμψη της Βουλής και την εισαγωγή του μοντέλου «διακυβέρνησης» μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ήδη προχώρησε στη χρήση σιδηράς πυγμής εις βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Τώρα έχει μπροστά της τις κινητοποιήσεις των αγροτών και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη εστίες έντασης. Παρά τη διάλυση και την απουσία του κρατικοδίαιτου και εξαρτημένου από τα κόμματα εξουσίας συνδικαλισμού, παρά τη δυσπιστία του κόσμου προς τα συνδικάτα, η κυβέρνηση γνωρίζει μια απλή αλήθεια: αν αφήσει τις σκόρπιες εστίες να γίνουν μια μεγάλη φωτιά, θα είναι σχεδόν αδύνατον να τα βγάλει πέρα. Τρέχει λοιπόν να επιβάλει εγκαίρως κοινωνικό σιωπητήριο διά της βίας.
Αν η κατάσταση της ξεφύγει τώρα, τι θα γίνει όταν θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο οργανωμένα, ισχυρά και δυναμικά συνδικάτα, όπως αυτό της ΔΕΗ, όταν θα έρθει η σειρά της μεγάλης ενεργειακής επιχείρησης να ξεπουληθεί μπιρ παρά;
Το νέο «δόγμα» της κυβέρνησης λοιπόν συνίσταται στην επίτευξη ενός και μόνου στόχου: να κρατήσει την κοινωνία γονατιστή χρησιμοποιώντας κάθε μέσο οικονομικής, θεσμικής και αστυνομικής τρομοκράτησης, ώστε να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί την εύθραυστη ισορροπία και την επιβίωσή της. Αν τα καταφέρει...

πηγη

Αν είστε άνεργος, σας αφορά...


 

Με την ανεργία στην Ελλάδα να έχει κτυπήσει κόκκινο, οι πιθανότητες για τους άνεργους Έλληνες να βρουν δουλειά είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Κι όμως, τη στιγμή που η εύρεση μιας θέσης εργασίας στην Ελλάδα είναι σαν να αναζητάς ψύλλους στα άχυρα, στην Ευρώπη υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 1.260.454 κενές θέσεις μέσω της πύλης EURES (στοιχεία 31/01/2013).
Δυνατότητα η οποία παρέχεται με βάση την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σημαίνει ότι μπορείτε να εργαστείτε σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν (χώρες ΕΟΧ) και στην Ελβετία. Τα οφέλη της εργασίας στο εξωτερικό είναι πολλά, διότι δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες.

Όσο για τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, εκτός από τους μηχανικούς και τους προγραμματιστές συστημάτων, που είναι πρώτοι στη λίστα, μεγάλη πέραση έχουν επαγγέλματα όπως οι μάγειρες, οι πωλητές (υπάλληλοι) αλλά και οι αρχισερβιτόροι, οι σερβιτόροι και οι υπεύθυνοι πωλήσεων.

Σε τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η πύλη EURES:

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης EURES (European Employment Services) είναι ένα δίκτυο συνεργασίας για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Μέσω της πύλης EURES δίνεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, τη δυνατότητα αναζήτησης εργασίας. Παράλληλα, δίκτυο με περισσότερους από 800 συμβούλους EURES είναι έτοιμο να βοηθήσει. Για παράδειγμα, επιλέγοντας Αναζήτηση εργασίας έχετε πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσω δωρεάν εγγραφής στο My EURES για άτομα που αναζητούν εργασία, μπορείτε να συντάξετε το βιογραφικό σας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τόσο εγγεγραμμένοι εργοδότες όσο και σύμβουλοι του EURES που βοηθούν τους εργοδότες να βρίσκουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Μέσω του τμήματος Διαβίωση και Εργασία, έχετε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε καλά και να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε άλλες χώρες του ΕΟΧ.

Το κατάλληλο βιογραφικό κλειδί για επαγγελματική αποκατάσταση

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας διαφέρει τόσο από χώρα σε χώρα όσο και μεταξύ των διαφορετικών τομέων απασχόλησης. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να αναδείξετε τα προσόντα σας σε όλη την Ευρώπη, ανεξαρτήτως χώρας, είναι η χρήση του βιογραφικού σημειώματος Europass. Μέσω της τυποποιημένης δομής του Europass μπορείτε να προβάλλετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας, ακόμη και αυτές που έχετε αποκτήσει σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της τυπικής μάθησης. Το Europass είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει τη σύγκριση των δεξιοτήτων, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων και, κατ’ επέκταση, την κινητικότητα των εργαζομένων και των σπουδαστών.

Δεδομένων της σημερινής δομής της εργασίας, της διάδρασης και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, οι εργοδότες συνεχώς αναζητούν υποψήφιους με περισσότερες και διαφορετικές δεξιότητες.

Όλες οι απαντήσεις με ένα τηλέφωνο ή email

Βοήθεια και συμβουλές για να ζήσετε, να εργαστείτε και να ταξιδέψετε στην Ε.Ε. παρέχει και η υπηρεσία CSS ή στα ελληνικά "Η Ευρώπη σου-Συμβουλές". Η συγκεκριμένη υπηρεσία απαντά αμέσως τηλεφωνικά ή σε 3 - 5 ημέρες με email σε ερωτήσεις όπως: Πώς θα λάβω το επίδομα ανεργίας όσο αναζητώ δουλειά αλλού, πώς θα μάθω τα εργασιακά ή φορολογικά μου δικαιώματα, πώς θα αποζημιωθώ για αγορές, ταξίδια. Αν μετακομίσω σε άλλη χώρα της Ε.Ε., μπορώ να λαμβάνω τη σύνταξή μου εκεί;

Η CSS απασχολεί πολύγλωσσους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες οι οποίοι μπορούν να σας παρέχουν δωρεάν και εξατομικευμένες συμβουλές στη γλώσσα σας, να σας εξηγήσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. που ισχύει στην περίπτωσή σας ή να σας υποδείξουν πώς μπορείτε να ασκήσετε τα ευρωπαϊκά δικαιώματά σας. Παρέχει επίσης συμβουλές για προβλήματα που μπορεί να συναντάτε ως καταναλωτής.

Η επικοινωνία με τη CSS γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού δελτίου υποβολής ερωτήσεων στον ιστότοπο ec.europa.eu/citizensrights/submission ή τηλεφωνικά χωρίς χρέωση στον αριθμό κλήσης της Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11.

Οι κενές θέσεις ανά χώρα:

Αυστρία: 40.002
Βέλγιο: 77.621
Βουλγαρία: 19
Ελβετία: 13.983
Κύπρος: 1.564
Τσεχική Δημοκρατία: 25.329
Γερμανία: 346.082
Δανία: 37.693
Εσθονία: 2.426
Ισπανία: 1.793
Φινλανδία: 40.778
Γαλλία: 47.970
Ελλάδα: 2.335
Ουγγαρία: 5.562
Ιρλανδία: 4.005
Ισλανδία: 115
Ιταλία: 9.822
Λιχτεστάιν: 104
Λιθουανία: 3.121
Λουξεμβούργο: 316
Λετονία: 1.288
Μάλτα: 254
Κάτω Χώρες: 23.553
Νορβηγία: 9.835
Πολωνία: 27.235
Πορτογαλία: 1.106
Ρουμανία: 7.732
Σουηδία: 69.657
Σλοβενία: 2.007
Σλοβακία: 4.051
Ηνωμένο Βασίλειο: 453.186

Πηγή: euro2day.gr

Η φάρσα της λιτότητας


 

Δύο άρθρα που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν να έχουν αντίθετες προσεγγίσεις, στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται σε μια σαφή διαπίστωση της χρεοκοπίας των μονομερών δημοσιονομικών περικοπών ως λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Πρόκειται για το άρθρο του Stefan Kaiser στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” με τίτλο «Ώρα να τελειώνουμε με τη φάρσα της διάσωσης της Ελλαδας» και το άρθρο του Jean Pisani Ferry στους Financial Times με τίτλο «Η αυτοκαταστροφική λιτότητα της Ευρώπης».
Στο πρώτο άρθρο, με αφορμή την Ελλάδα (η οποία δεν χαρακτηρίζεται ως συνήθως “ειδική περίπτωση”) επισημαίνεται ότι η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα έχει εγκλωβίσει τη χώρα στην ύφεση και υποχρεώνει τις δύο πλευρές να υιοθετούν μια ρητορική αναντίστοιχη με την πραγματικότητα: Οι μεν δανειστές χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και διατυπώνουν προσβλητικές προτάσεις, όπως αυτή για τον επίτροπο προϋπολογισμού, για να καθησυχάσουν την κοινή τους γνώμη ότι ελέγχουν την κατάσταση, η δε δανειολήπτρια χώρα προσυπογράφει στόχους που ξέρει ότι δεν μπορεί να τους τηρήσει. Η διατύπωση του άρθρου δεν αποκλείει την αναγωγή των συμπερασμάτων του και στις άλλες χώρες με κρίση χρέους εντός και εκτός του Προσωρινού Μηχανισμού.
Στο δεύτερο άρθρο οι μονομερείς πολιτικές λιτότητας παρουσιάζονται ως στρατηγικός κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι χώρες του Νότου μαζί με τη Γαλλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Καίρια είναι η επισήμανση ότι οι δεσμεύσεις για περιορισμό του ελλείμματος μέχρι το 2013 που έχουν αναλάβει η Γαλλία και η Ισπανία είναι μη ρεαλιστικές.
Οι παραπάνω προσεγγίσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς δημοσιεύονται στη σκιά της σκληρής ρητορικής Μέρκελ - Σαρκοζί απέναντι στην Αθήνα, μια ρητορική που προορίζεται να καλύψει τη στρατηγική αμηχανία των δύο ηγετών για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Η Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες βρίσκεται μπροστά σε έναν απίστευτο φαύλο κύκλο πολιτικής επιδείνωσης της κρίσης: Τον Δεκέμβριο υιοθετήθηκε ένα ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, με την προσδοκία ότι θα διευκολύνει τη γερμανική κυβέρνηση ν’ αποδεχθεί την έκδοση ευρω-ομολόγου και την πορεία προς την ποσοτική χαλάρωση και τον ελεγχόμενο πληθωρισμό.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα την οποία το Βερολίνο κάνει ότι αγνοεί: Η αποδοχή της καταστροφικής του εμμονής στη μονομερή δημοσιονομική λιτότητα γίνεται με την προσδοκία των εταίρων του ότι η λιτότητα με τις παρενέργειες που έχει ήδη συσσωρεύσει μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη για ριζική αλλαγή πολιτικής.
Τα παραπάνω είναι ένα επικίνδυνο και οριακό παιχνίδι που κινδυνεύει να πυροδοτήσει πανευρωπαϊκή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αποσταθεροποίηση που θα ισοπεδώσουν όλα τα κεκτημένα συναίνεσης και σταθερότητας της μεταπολεμικής περιόδου και θα προκαλέσουν αναταράξεις που θα παραπέμπουν στη δεκαετία του '30. Έτσι στο όνομα του συνδρόμου της Βαϊμάρης που υποτίθεται ότι είναι ο σκληρός πυρήνας της γερμανικής ιδεοληπτικής εμμονής στη δημοσιονομική πειθαρχία απειλούνται όλα τα δεδομένα σταθερότητας στη Γηραιά Ήπειρο μετά το 1949.
Το σύνδρομο της Βαϊμάρης είναι περισσότερο πρόσχημα και άλλοθι καθώς το γερμανικό πρόβλημα σήμερα έχει κυρίως γεωπολιτική διάσταση: Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Wolfgang Munchau, η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για να δεσμευθεί πλήρως σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και πολύ μικρή για να σταθεί μόνη της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε οριακή ισορροπία, καθώς ένα οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες παρενέργειες.
Πρέπει δυστυχώς να παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια Ευρώπη δίχως μέλλον, οι λαοί της οποίας βουλιάζουν εμπρόθετα και  μεθοδευμένα μέσα στην απηνή, αδιέξοδη λιτότητα που τούς επιβάλει η διεθνής τοκογλυφία των αγορών. Η κρίση χρέους είναι αυτονόητο πως διαλύει την κοινωνική συνοχή. Η πολιτική της λιτότητας, αντί να μειώνει, αυξάνει το δημόσιο χρέος. Οι τοκογλύφοι δανειστές μας, αφού μας ταπεινώσουν, μας δανείζουν για να πληρώσουμε τα δανειά μας, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Φαύλος κύκλος που βαφτίζεται σωτηρία της χώρας.
Είναι γενικώς παραδεκτό ότι δεν είναι λύση τα πακέτα της βοήθειας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο όπως  έγινε και με την Γερμανία τη δεκαετία του ’50. Προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης είχαν διατυπωθεί και πριν την άνευ όρων παράδοσή μας στο ΔΝΤ και στη Μέρκελ από τον GAP – KOSTARIKA. Ονόματα να μη λέμε, άλλως ο κόσμος το ’χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.
Οι οικονομολόγοι που τις διατύπωναν κόπηκαν σταδιακά από τις τηλεοράσεις και οι φωνές τους χάθηκαν γιατί έλεγαν πικρές αλήθειες που οι συστημικοί λακέδες δεν τις συγχωρούν. Ωστόσο και σήμερα ακόμη υπάρχει χρόνος εάν, ο μοι γένοιτο, υπάρξει συναίνεση των εκτελεστών  δανειστών μας. Μπορεί δηλαδή να συμφωνηθεί άρση του συνολοκού χρέους και να δοθεί περίοδος χάριτος για μία πενταετία. Στο διάστημα αυτό, εάν σφίγγαμε το ζωνάρι και επιχειρούσαμε τις απαιτούμενες διαθρωτικές αλλαγές, θα φθάναμε σε έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για την αρχή της εξυπηρέτησης του πραγματικού επαναδιαπραγματεύσιμου δημόσιου χρέους. Αυτό δεν έκανε και η χαμένη, η κατεστραμμένη και συγχρόνως εξευτελισμένη Γερμανία τη δεκαετία του ’50. Τότε που είχε γίνει ρόμπα αφού πρώτα αιματοκύλισε τον κόσμο.
Σήμερα όμως η οικονομικά δυνατή τοκογλύφος Γερμανία, ενώ συγκλονίζεται από την παραίτηση του προέδρου της Βουλφ για διαφθορά, σε μας δείχνει το δυσειδές πρόσωπό της και διψά να παρακολουθήσει  σκηνές Gran Giniol από την κατοχή. Τότε που μάζευαν με τα καρότσια του δήμου τους πεθαμένους από το κρύο και την πείνα, κατάσταση στην οποία μας είχαν φέρει  οι φασιστικές ορδές των Ναζί που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τη χώρα [Νομικά - Επίλεκτα “χρεοκοπία και ηθικό χρέος”].
Η σωτηρία των λαών που κινδυνεύουν από τα μνημόνια και τους περιορισμούς βρίσκεται μόνον στην ανατροπή. Όπως το πρώτο, έτσι και το δεύτερο μνημόνιο δεν σχεδιάστηκε για να πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους του (μείωσης δημοσιονομικών ελλειμμάτων), αλλά για να θέσει το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο ώστε να αναδιαρθρωθεί η κοινωνία σε αντιδραστική κατεύθυνση. Να συσσωρευθεί δηλαδή ο πλούτος σε λίγα χέρια. Να ενισχυθούν τα κέρδη και ο εργοδοτικός δεσποτισμός. Να αποδομηθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Να αυξηθεί η “ελαστικότητα” της εργασίας. Για την καπιταλιστική εξουσία, η ύφεση επιλέγεται ως στρατηγική εκκαθάρισης (των ανεπαρκώς αξιοποιούμενων ατομικών κεφαλαίων, αλλά και των κοινωνικών θεσμών που προστατεύουν την εργασία) και αναδιανομής (εισοδήματος και εξουσίας υπέρ του αστισμού).
Η επιδείνωση της κρίσης αποτελεί καταστροφή κάθε εμποδίου στην ανταγωνιστικότητα, ώστε το ποσοστό κέρδους να κινηθεί και πάλι ανοδικά και η συσσώρευση κεφαλαίου να επιταχυνθεί και πάλι, αρχίζοντας έστω από μικρότερη συνολική παραγωγή. Είναι αδιανόητο, ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα καθαρίστηκε στα 586 Ευρώ μικτά! Με το καθαρό των 450, ποσό καλείται να “ζήσει η να πεθάνει” ο μέσος εργαζόμενος Έλληνας. Η ζωή και η αξιοπρέπεια είναι για τους πολιτισμένους (;) Ευρωπαίους  αγαθά  ευτελούς αξίας !
Η στρατηγική του κεφαλαίου είναι επομένως η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και, για την επίτευξη του στόχου αυτού, η αυξανόμενη ανεργία αποτελεί προϋπόθεση. Βέβαια, όλα τα πράγματα έχουν και την αντίθετη όψη τους. Αν η πλειοψηφία των εργαζομένων μπει σε μία κατάσταση επισφάλειας, τότε γίνεται επισφαλής και η αναπαραγωγή του κεφαλαίου, διότι το κεφάλαιο είναι κοινωνική σχέση, η ύπαρξή του στηρίζεται στην ομαλή αναπαραγωγή (και συναίνεση) της εργασίας. Το Μνημόνιο αποτελεί επομένως μία στρατηγική διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού. Όμως, δεν αποτελεί τη μοναδική στρατηγική διέξοδο, όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες τους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Από τη μία μεριά, η με κάθε μέσο ανάκαμψη της κερδοφορίας και, από την άλλη μεριά, η κοινωνική αλληλεγγύη και η πρόταξη των κοινωνικών αλλαγών. Το Μνημόνιο είναι το σχέδιο για μια κοινωνία χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα κατεδαφίζονται, η υγεία καθίσταται προνόμιο των πλουσίων, η ευπαθείς πληθυσμοί προορίζονται για μια προγραμματισμένη εξόντωση, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν μία εργασία καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης. Τη ζοφερή κατάσταση περιγράφουν ρεαλιστικά   οι γάλλοι διανοούμενοι που δημοσίευσαν στη Λεμπερασιόν το κείμενο «Να σώσουμε τον Ελληνικό Λαό από τους Σωτήρες του». Και συνεχίζουν πως ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι άνεργος, 25.000 άστεγοι περιπλανώνται στους δρόμους της Αθήνας, 30% του πληθυσμού βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες οικογένειες υποχρεούνται να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, προκειμένου να μην πεθάνουν από την πείνα και το κρύο, νεόπτωχοι και πρόσφυγες δίνουν μάχες για τους σκουπιδοτενεκέδες στους δημόσιους χώρους.
Σκληρές σκηνές της  συμβατής με τα μνημόνια καθημερινότητας που σου ραγίζουν την καρδιά. Το ερώτημα που διάβασα και με απασχολεί σοβαρά είναι ένα άθλιο τέλος ή μια αθλιότητα χωρίς τέλος; Ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με τις δυνάμεις του και τις αντοχές του.
Πάντα θαύμαζα τον μεγάλο Ρήγα: «Καλλίτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά, μνημόνια και κατοχή».
Ας θυμηθούμε για λίγο τους Ισλανδούς έστω και αν είναι μια χούφτα άνθρωποι. Πήραν με τις πέτρες τους πολιτικούς το 2009 πολιορκώντας το κοινοβούλιο μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Ο μικρός ισλανδικός λαός αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που του φόρτωσαν οι βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες μετά την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών. Σήμερα, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, η Ισλανδία αποδεικνύει πως υπάρχει ζωή μετά το χρέος. Αρνήθηκε να μπει στη νεκροφόρα του ΔΝΤ και τώρα οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας πράγμα που σημαίνει πως η Ισλανδία θεωρείται ασφαλής για επενδύσεις.
Εμείς με ασφάλεια πάμε για φούντο. Το τσαγανό δεν παράγεται σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Ή το ’χεις η δεν το ’χεις. Υπάρχουν στην Ελλάδα 300.000 Ισλανδοί ή έστω 300 Σπαρτιάτες να φυλάξουν τις Θερμοπύλες ; Οι 700 Θεσπιείς περιμένουν με αγωνία και αυταπάρνηση να θυσιαστούν αυτόβουλα, ελεύθερα «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και ας τους είχε ξεχάσει η ιστορία. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες χωρίς «ταν ή επί τας»!
Η ζωή της πλειονότητας κατεδαφίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι το Μνημόνιο έχει κερδίσει σημαντικές μάχες. Θα κερδίσει και τον (κοινωνικό) πόλεμο, εάν τα κινήματα και οι δυνάμεις της εργασίας δεν το ανατρέψουν. Για την ανατροπή του, οι λαϊκές κινητοποιήσεις πρέπει να επιβάλουν τη Δημοκρατία και μία εναλλακτική διακυβέρνηση. Μία διακυβέρνηση που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες έναντι των χρηματαγορών και του καταναγκασμού για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η λογική των κοινωνικών αναγκών και του κοινωνικού ελέγχου αποτελεί ένα εναλλακτικό πρόταγμα απέναντι στην “ανταγωνιστικότητα” και το κέρδος. Στη βάση της μπορεί να γίνει εφικτή μια ριζικά διαφορετική κοινωνία. Αυτά επισημαίνει ο Ι. Μήλιος…
Υστερόγραφο.
Γερμανία που ...δίδασκες. 
Το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βούλφ αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη μόστρα της Μέρκελ. Εκείνη ήταν που επέμενε πεισματικά στην εκλογή των δυό προέδρων που παραιτήθηκαν μέσα σε διάστημα δύο χρόνων! Γιατί;
Εκτός αυτού πλήττεται άμεσα το κύρος και η αξιοπιστία μιας χώρας που θέλει να κατευθύνει τη μοίρα της Ευρώπης, κουνώντας απειλητικά το δάκτυλο στους απείθαρχους τεμπέληδες του διεφθαρμένου Νότου. Και όχι μόνο. Η ίδια η Γερμανία έχει δει πολλές φορές την πολιτική της ελίτ να καταχράται δημόσιο χρήμα ή να προσφέρει διευκολύνσεις με το αζημίωτο σε οικονομικούς τιτάνες.
Για ποιά διαφθορά μιλά η άκοψη πλην επιλήσμων και επαρμένη, “αξιότιμη” κ. Μερκελ; Ξέχασε το σκάνδαλο του  Φρίντριχ  Καρλ Φλίκ που αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980; Ο Φλικ ήταν ο πλουσιότερος Γερμανός και χρηματοδοτούσε επί πολλά χρόνια αδιακρίτως ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων μάρκων! Ανάμεσα στα λαμόγια ήταν και ο πολύς Χέλμουτ Κολ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο εάν πήρε λεφτά απάντησε με το παροιμιώδες “δεν θυμάμαι”. Άξιο τέκνο της γερμανικής κουλτούρας υπήρξε ο απολειπόμενος, το αρχιλαμόγιο, ο Χριστοφοράκος που άλειψε με λάδι ολόκληρη την Ελλαδα. Κυρία Μέρκελ, παρά την πρόσφατη δήλωση συγγνώμης που κάνατε για τα ρατσιστικά εγλήματα που έγιναν και γίνονται στη χώρα σας, όσο οικονομικά ισχυρή και εάν είσαστε, είσαστε και ΕΣΕΙΣ διεφθαρμένοι και εμείς λέμε, απλώς ντροπή σας !
Δεν αφήνετε τα σάπια κ. Μέρκελ και να κοιτάξετε να ξεβρομίσετε το σπίτι σας από την αποφορά της διαφθοράς; 300.000.000 μάρκα βρέθηκαν σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία “χρηματοδότηση” των Χριστιανοδημοκρατών του Κολ, εσείς  μάλλον λείπατε σε ταξίδι! Δεν μας περιγράφετε καλύτερα τα καραγκιοζιλίκια που γινονται στα συνέδρια των μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων που έχουν γίνει βιομηχανικές εκθέσεις.
Πέρυσι ποζάρατε στο περίπτερο του ενεργειακού γίγαντα Vatternfall και δεν πιστεύω ταυτοχρόνως να κάνατε και διάλεξη για τον διεφθαρμένο Νότο. Με την ευκαιρία το καμάρι σας η Ζημενς που την έχουν καταδικάσει οι Αμερικάνοι σε αποζημίωση, μήπως  σας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι ;
Δυστυχώς οι Γερμανοί δεν έχουν το ηθικό ανάστημα και δεν  “δικαιούνται δια να ομιλούν” και κυρίως να κατηγορούν τους υπόλοιπους  για διαφθορά, γιατί οι ίδιοι είναι περισσότερο διεφθαρμένοι. Απλώς σκεπάζουν τις πομπές τους με την οικονομική τους δύναμη. Εδώ ισχύει αυστηρά το δίκιο του ισχυρότερου. Όσο για μας τους υπόλοιπους,  “ουέ τοις ηττημένοις”!
Φώτης Ανδρέου

Νέα διαμαρτυρία στον ΕΔΣΝΑ - Τρίτη 5/2, στις 11 π.μ.


 

Νέα διαμαρτυρία, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 και Μωραΐτη 90, Ψυχικό), οργανώνεται την Τρίτη 5/2, στις 11 το πρωί, με αφορμή την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ στη Φυλή, που κλείνει τον κύκλο των 4 διαγωνισμών της Αττικής.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΣ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
Ο τόπος μας ζει ιστορικές στιγμές για το μέλλον και την ύπαρξή του.  Μας αφορά όλους.

Ο Δήμος Φυλής,  σας καλεί, σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10:00, μπροστά στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 & Μωραΐτη 90, Ψυχικό), ενάντια στην κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής στη Δημ. Ενότητα Φυλής.
Αναχώρηση λεωφορείων την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 από την πλατεία Στρ. Λιόση (δίπλα από το Δημαρχείο) την 09:30, από την πλατεία Δημαρχείου Ζεφυρίου 09:00 και από την πλατεία Βορεινό 09:00, πλατεία Δημαρχείου Χασιάς 09:00.
Το δικαίωμα στη ζωή είναι υπόθεση όλων μας.

Η υποχρέωση στο μέλλον των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο Αγώνας συνεχίζεται

Τα 19 αντικλείδια συνταξιοδότησης σε Δημόσιο - ΟΤΑ

Οι υπάλληλοι  που έχουν προσληφθεί  στο Δημόσιο  και τα άλλα ΝΠΔΔ μετά την 1.1.1983 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 έτη Δεκαεννιά «αντικλείδια» ισχύουν από φέτος για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο και τα άλλα ΝΠΔΔ μετά την 1.1.1983 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 έτη Ουσιατσικό «αντικλείδι» στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι η θεμελίωση 25ετίας μέχρι τις 31.12.2012, οπότε και κατοχυρώνεται το δικαίωμα αποχώρησης χωρίς την προσαύξηση του ορίου ηλικίας.
Οπως προκύπτει από τη νέα εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ε»:
1 Ολοι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα άλλα ΝΠΔΔ μετά την 1.1.1983 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 έτη για τις γυναίκες με 15ετία μέχρι τις 31.12.2010, το 60ό έτος της ηλικίας τους.
2 Από 1.1.2011, στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής εξίσωσης ανδρών και γυναικών, παρέχεται η δυνατότητα και στους άνδρες υπαλλήλους με τρία τουλάχιστον παιδιά να συνταξιοδοτούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες. Ετσι, ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση) σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα.
3 Θεσπίζεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα, για να είναι δυνατή η καταβολή της σύνταξης στους γονείς με τρία τουλάχιστον παιδιά.
4 Το δικαίωμα συνταξιοδότησης για όσους έχουν τρία παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς που έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία ώς τις 31.12.2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με άμεση καταβολή της σύνταξής τους ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για διαδοχική ασφάλιση, όταν στην εν λόγω 20ετία συναθροίζεται και χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (αφορά υπαλλήλους που έχουν «εισέλθει» πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1.1.1983), η συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αφορά μόνο την «τμηματική σύνταξη» που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισης του Δημοσίου. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει την άμεση καταβολή και της «τμηματικής σύνταξης» που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (συμμετέχων φορέας), τούτο μπορεί να συμβεί μόνο με την ανάλογη μείωση της σύνταξης αυτής (3% για κάθε έτος πριν από το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο του συμμετέχοντος φορέα).
5 Από 1.1. 2013 και εφεξής οι υπάλληλοι που δεν θα έχουν συμπληρώσει την 20ετία μέχρι τις 31.12. 2012 θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς υπαλλήλους, δηλαδή η καταβολή της σύνταξής τους θα είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
6 Για όσους θα συμπληρώσουν την 25ετία από 1.1.2013 και μετά, σταματά πλέον η ευνοϊκότερη συνταξιοδοτική μεταχείριση με ανήλικα παιδιά σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, και ορίζεται το 67ο έτος της ηλικίας ως ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
7 Δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που απαιτείτο (25ετία για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1.1.1983).
8 Το ποσοστό ανικανότητας για το ανίκανο παιδί είναι 67%, προκειμένου ο γονέας να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.
9 Από 1.1. 2011 δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που απαιτείτο (25ετία για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1.1.1983).
10 Το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει ο ανίκανος σύζυγος, προκειμένου να τύχει ο/η σύζυγος ευνοϊκότερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, παραμένει 67%.
11 Στην περίπτωση όμως που άνδρας υπάλληλος με ανίκανη σύζυγο είχε 25ετή συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση κατά τις 31.12.2010, συνυπολογιζομένου σ' αυτήν και του χρόνου της στρατιωτικής του θητείας που είχε αναγνωρίσει ως συντάξιμη με εξαγορά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί όποτε θέλει.
12 Ανδρες και γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2010 διατηρούν ως όριο ηλικίας (Ο.Η.) για τη συνταξιοδότησή τους το 65ο έτος και το 60ό αντίστοιχα.
13 Για υπάλληλο που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα 25ετίας το 2011, η καταβολή της σύνταξής του/της είναι δυνατή εφόσον έχει συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας του/της για πλήρη σύνταξη και το 56ο έτος της ηλικίας του/της για πρόωρη/μειωμένη.
14 Για υπάλληλο που θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) το 2012, η καταβολή της σύνταξής του/της θα είναι δυνατή εφόσον συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας του/της για πλήρη σύνταξη και το 58ο έτος της ηλικίας του/της για πρόωρη/μειωμένη.
15Για υπάλληλο που θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) από 1.1. 2013 και εφεξής, η καταβολή της σύνταξής του/της θα είναι δυνατή εφόσον έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του/της για πλήρη σύνταξη και το 62ο έτος της ηλικίας του/της για πρόωρη/μειωμένη.
Παλιοί ασφαλισμένοι
16 Με τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας τους ή με τη συμπλήρωση 37ετούς συντάξιμης υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
17 Με τη συμπλήρωση 37ετούς συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης, θα φτάσει το 65ο έτος με λιγότερα από 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ο έτος με 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης.
Νέοι ασφαλισμένοι
18 Από 1.1.2 013 αυξάνονται τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών υπαλλήλων με ανίκανα ή ανήλικα παιδιά από είκοσι (20) σε είκοσι πέντε (25) έτη. Επίσης, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος
Βαρέα επαγγέλματα
19Το όριο ηλικίας των γυναικών το 2011 στο 54ο και αυξάνεται σταδιακά από 1.1. 2012 κατά δύο έτη για κάθε ημερολογιακό έτος, μέχρις ότου εξισωθεί με το αντίστοιχο ηλικιακό όριο των ανδρών (58ο) που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Παραδείγματα

** Γυναίκα υπάλληλος που έχει διοριστεί το 1986 και έχει ένα παιδί που είναι ενήλικο, αναγνωρίζοντας έναν πλασματικό χρόνο για το παιδί, συμπληρώνει 25ετία μέχρι τις 31.12.2010, θεμελιώνοντας κατά τα ανωτέρω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την εν λόγω ημεροχρονολογία, και σε περίπτωση αποχώρησής της από την υπηρεσία, η σύνταξή της θα μπορεί να της καταβληθεί άμεσα, εφόσον έχει συμπληρώσει και το 60ό έτος της ηλικίας της, ή αν δεν είναι 60 ετών, όποτε συμπληρώσει το ηλικιακό αυτό όριο.
Αν δεν είναι 60 ετών, είναι όμως πάνω από 55 ετών, μπορεί να ζητήσει την πρόωρη καταβολή της σύνταξής της με την ανάλογη μείωση (1/200 για κάθε μήνα ή 4,5% για κάθε έτος που θα ασκήσει νωρίτερα το σχετικό δικαίωμα).
** Γυναίκα υπάλληλος που έχει διοριστεί το 1986 και δεν έχει παιδιά συμπληρώνει την 25ετία της το 2011, θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και σε περίπτωση αποχώρησής της από την υπηρεσία, η σύνταξή της θα μπορεί να της καταβληθεί άμεσα, εφόσον έχει συμπληρώσει και το 61ο έτος της ηλικίας της, ή σε περίπτωση που δεν είναι 61 ετών, όποτε συμπληρώσει το ηλικιακό αυτό όριο. Επίσης, επισημαίνεται ότι αν δεν είναι 61 ετών το έτος 2011, έχει όμως συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας της, μπορεί να ζητήσει την πρόωρη καταβολή της σύνταξής της, με τη μείωση όμως που ισχύει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1. 2011 (ήτοι 1/200 για κάθε μήνα ή 6% για κάθε έτος που θα ασκήσει νωρίτερα το σχετικό δικαίωμα).
** Γυναίκα υπάλληλος χωρίς παιδιά που έχει διοριστεί το 1988 θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013 και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, εφόσον έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της, ή μπορεί να λάβει πρόωρη/μειωμένη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας της.

πηγη

Στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου δύο εισαγγελείς-επικριτές του μνημονίου


 

Την παραπομπή δύο εισαγγελέων στο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου διέταξε ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας Ιωάννης Τεντες, με αφορμή σχόλια στο διαδίκτυο σε βάρος της κυβέρνησης και της πολιτικής των μνημονίων. 

Πρόκειται για τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Χανίων Γιάννη Πενταγιώτη και Κεφαλλονιάς Βικτώρια Μαρσιώνη, επειδή ο πρώτος με ανοιχτή επιστολή στο διαδίκτυο είχε μιλήσει για "καθεστώς κατοχής" και "κυβέρνηση δωσιλογων" και η δεύτερη συμφώνησε με τις θέσεις του.
Στην επίμαχη επιστολή του ο Γ. Πενταγιώτης επέκρινε την απόφαση των "σοφών του ΣτΕ" για το μνημόνιο, καθώς "όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας, συγχρόνως τα ίδια μέτρα καταστρατηγούν, ισοπεδώνουν το δημόσιο συμφέρον και καταστρέφουν την κοινωνία μας, για το καλό της οποίας εφαρμόζονται”.
Ο εισαγγελέας Κρήτης ελέγχεται για ανάρμοστη προς την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού συμπεριφορά, φρασεολογία ξένη προς τις παραδόσεις του δικαστικού σώματος, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και των δικαστών του ΣτΕ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Ι.Προβαταρη.
Οι ίδιες κατηγορίες, που μπορεί να επιφέρουν μέχρι και αποβολή από το δικαστικό σώμα, βαρύνουν και την εισαγγελέα Κεφαλονιάς.

Προς επιστράτευση και η ΠΝΟ;

 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης δήλωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι «ο διάλογος συνεχίζεται», αλλά κυκλοφορούν και πληροφορίες ότι  το κυβερνητικό επιτελείο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει της διαδικασία πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

Με κύριο επιχείρημα τον πολυήμερο αποκλεισμό των νησιών, καθώς σήμερα Κυριακή η απεργία βρίσκεται στο τέταρτο 24ώρο της και οι απεργοί απειλούν να την παρατείνουν για δύο ακόμη 24ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει έτοιμο για την, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών» των μελών της ΠΝΟ.

Το ενδεχόμενο «επιστράτευσης» φαίνεται ότι συζητήθηκε κατά τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, με τη συμμετοχή και του Κ. Μουσουρούλη, ενώ απασχόλησε το Πρωθυπουργικό επιτελείο και τις τελευταίες ώρες. Σε περίπτωση που διαφανεί τις επόμενες ολίγες ώρες ότι το αδιέξοδο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παραμένει, τότε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναμένεται να υλοποιηθεί ακόμη και αύριο Δευτέρα.

kathimerini

H τρόϊκα επιμένει στην κατάργηση των ωριμάνσεων, ξανά στο τραπέζι η μείωση του κατώτατου μισθού


 

Επανέρχεται η τρόϊκα στην αξίωσή της για κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων η οποία εφόσον υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού αφού πλέον θα είναι απογυμνωμένος από κάθε επίδομα ή προσαύξηση. Όπως επισημαίνει και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία.
Η τρόικα άρχισε τις πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ξαναμεπί το ζήτημα στο τραπέζι. Κινδυνεύουν και οι υποτιθέμενες «παγωμένες» ωριμάνσεις, οι οποίες είχαν προβληθεί ως διαπραγματευτική επιτυχία από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Με το υπάρχουν σύστημα για κάθε τριετία οι παλαιοί εργαζόμενοι που αμείβονται με το σύστημα του κατώτατου μισθού λαμβάνουν αύξηση της τάξης των 58,61 ευρώ.
 Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η επανεξέταση των ωριμάνσεων συνδέεται με τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου βασικού μισθού και του μηχανισμού αξιολόγησης του ο οποίος αγγίζει ένα ακόμη καυτό θέμα, τη μείωση του βασικού ακαθάριστου μισθού κάτω από τα 586,08 ευρώ.
Από τις 14 Φεβρουαρίου λήγει το σχεδόν σύνολο των εν λόγω συμβάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις που παραμένουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2013 ή το 2014, γεγονός που αφήνει ένα ακόμη μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας.

πηγη

Το συγκλονιστικό μήνυμα πιλότου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας


 

Το κείμενο που ακολουθεί εστάλη στο pelop.gr και είναι από έναν πιλότο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. Αυτός δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει απεργία, αυτός δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για τις μειωμένες κατα 55% αποδοχές του, αυτός δεν έχει τη χαρά να αγκαλιάζει τα παιδιά του κάθε βράδυ. Γιατί αυτός ο πιλότος διάλεξε,( δική του η επίλογη 100%), όταν οι άλλοι διασκεδάζουν ή απολαμβάνουν τις ειδήσεις, να προσπαθεί να αναχαιτίσει τον εχθρό της πατρίδας, με κίνδυνο της ζωής του. Περίεργη που είναι η ζωή, αλλά και οι επιλογές των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ

Σαν αντικρίσω το άσπρα άλογα του Αιγαίου ,χάνεται η σκέψις μου στον Ουρανό του Θείου, του Ωραίου του Αληθινού !

Δεν είμαι ημίθεος ,δεν είμαι άτρωτος, δεν είμαι καν ήρωας !
Έχω τους φόβους μου , έχω τις αναστολές μου , έχω τις ανασφάλειες μου !

Μπορεί να μην είναι σε θέση να ζητήσω από την έρμη Πατρίδα κάτι το καλύτερο για μένα, για τα παιδιά μου ,μπορεί να μην είμαι καν ικανός για αυτά που παίρνω !

Όλες αυτές οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου ,σφίγγουν το λαιμό και ξεραίνουν το στόμα μου !

Καημένη Πατρίδα έχεις όλους τους άχρηστους στην πλάτη σου έχεις και μένα .Μπορεί να ήξερα πόσο επικίνδυνο και ανούσιο ίσως και 'άχρηστο για πολλούς εκεί κάτω να είναι αυτό που κάνω !

Ίσως και να έχουν δίκιο ,βλέπεις εγώ δεν κατεβάζω διακόπτες ,εγώ δεν οδηγώ λεωφορείο με 50 ψυχές ,εγώ δεν βγάζω φωτοτυπίες στα βουλευτικά έδρανα ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη στη ζεστασιά της Βουλής!

Εγώ κάθομαι, σκέπτομαι ,μελετάω και περιμένω τον Τούρκο.Μπορεί και εγώ να μην έχω να πληρώσω τα κοινόχρηστα αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει ,μπορεί να μην έχω να πληρώσω το χαράτσι στο Πατρικό του χωριού μου ,αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει .Ούτε και πρέπει !

Εγώ όμως πρέπει να αδειάσω το μυαλό μου να κλειδώσω το υποσυνείδητο ,να μην σκεφτώ ότι με περιμένουν και εμένα στο σπίτι μου ,όπως τόσους και τόσους άλλους που δεν γύρισαν Ποτέ πίσω από μια ακόμη καθημερινή αποστολή .Ίσως και κάποιοι να πουν ότι τα ήθελε και τα έπαθε !

Εγώ όμως δεν πετάω για αυτούς ,πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας , πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του ,πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς !
Πετάω για το ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του ,πετάω για το δασκαλάκο που πληρώνει απο την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας .

Για αυτούς πετάω .Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή !
Ούτε αυτοί ,ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες γιορτές και Κυριακές ,γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου.Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους ,αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους ,ζούν για μιά στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση !

Ίσως κάποιο πρωί όταν κοιτάξεις ψηλά θα με δεις γιατί .
Εκεί που Ισιώνει ο Αετός .Οι Γλάροι δεν πετάνε !
*Ενας απο τους πολλούς που είναι όμως τόσο λίγοι !

Πίσω από τις λέξεις δες πόσο θα αντέξεις


 

Ας πούμε, λοιπόν, ότι έκανε το θαύμα του ο μάγος της φυλής και εξαφανιζόντουσαν, ως δια μαγείας... το Δ’ Ράιχ, η κακιά Γερμανία, η ανάλγητη ΕΕ , η αντιλαϊκή ΕΚΤ, η αντιπαθητική Μέρκελ, το αιμοβόρο ΔΝΤ και όλοι οι δράκοι, που στοιχειώνουν τα παραμύθια των ‘’προοδευτικών’’, αντιμνημονιακών και λοιπών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.
Ας μας εξηγήσουν, όλοι αυτοί οι φωστήρες της πολιτικής, που μας αρμέγουν τόσα χρόνια για να καλοτρών, να καλοπίνουν και να μας κοροϊδεύουν μπρος στα μάτια μας, πως θα ζούσαμε εκτός ευρώ και εκτός Ευρώπης.
Που θα ευρισκόντουσαν τα δις ευρώ για την γεωργία, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, για τα ερευνητικά προγράμματα, για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για την υγεία, για την παιδεία, για τις συγκοινωνίες .
Οι κύριοι αυτοί ξύπνησαν όταν το έργο του φαγοποτιού είχε τελειώσει.
Τόσα χρόνια κοιμόντουσαν χορτάτοι και άνετοι.
Μόλις πήρε να μπουν χαλινάρια στο ξεσάλωμα, πήραν τα αρκεβούζια και βγήκαν στα κανάλια.
Άρχισαν να πιπιλάν τη καραμέλα της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ότι άλλο καλλιτεχνικό βρήκαν πρόχειρο στο ξύλινο λεξιλόγιο τους.
Ότι έπρεπε τόσα χρόνια να ασκήσουν έλεγχο στο κοινοβούλιο για το που πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα δεν το ανέφεραν.
Πόσα χρόνια είναι βουλευτές όλοι αυτοί οι γραφικοί τύποι που σήμερα σκίζουν τα ρούχα τους για τα σκληρά μέτρα των δανειστών ;
Χαμπάρι δεν είχαν πάρει για τα πάρτι ;
Ή μήπως ήταν άλλου στραμμένη η προσοχή τους ;
Κι αφού τόσο πολύ πονάνε για το λαό γιατί δεν τον καλούν στα πολυτελή γραφεία τους και τα πάμπολλα σπιτικά τους να τον βοηθήσουν ;
Γιατί δεν παραχωρούν μέρος των τεράστιων αμοιβών τους για να βοηθήσουν τον αδικημένο λαό ;
Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει σύντροφοι των ΒΠ και των λιμουζίνων.
Καλείτε το λαό να ξεσηκωθεί που δεν έχει καν σπίτι.
Που ζει σε σπίτι με κομμένο ρεύμα.
Που να σας δει και που να σας ακούσει ;
Εκτός από τα ταξιδάκια αναψυχής σκεφτήκατε να πάτε μέχρι του Φιλοπάππου να δείτε τους άθλιους της Αθήνας του συντρόφου Καμίνη που μας κοτσάρατε ;
Λέμε, τώρα, αν σας άφησε η ενασχόληση σας με την υψηλή πολιτική του μπάχαλου και της αντιλογίας, να κοιτάξετε προς τον λαουτζίκο που δε νογάει τις πολιτικές σας πιρουέτες.
Αντιπολίτευση, μάγκες ,δεν γίνεται με τις τηλεοπτικές κάμερες αγκαζέ και τους συδικαλήσταρχους να μπουκάρουν ολούθε.
Τους συνδικαλήσταρχους και τους βολεμένους των ΔΕΚΟ που τους διόρισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους στηρίζετε σήμερα εσείς.
Νοιαστήκατε για τις κοπελίτσες των 300 ευρώ στα σουπερ μάρκετ, για τους ντελιβεράδες και τα εργατάκια των συνεργείων της μουτζούρας και της καρπαζιάς ;
Κάτσατε ποτέ να κάνετε μια στοιχειώδη μελέτη και να την παρουσιάσετε στο κόσμο ;
Να , έτσι λαέ θα σε βγάλουμε από την κρίση !
Με αοριστολογίες, παχιά λόγια και συνθηματολογία δεν σώζονται οι πτωχευμένες χώρες, κύριοι αντιδραστικοί της πολυλογίας, της παλιομοδίτικης παροχολογίας και του φτηνού λαϊκισμού.
Με πόση άνεση εξακολουθείτε να παίρνετε αμοιβές και επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, δηλαδή το υστέρημα του λαού που κόπτεστε, για να τα κάνετε τι ;
Γιατί δεν λέτε τίποτα για τις ποσοστώσεις σε διορισμούς, σε επιχειρηματικές χορηγίες και σε άλλες υπόγειες διαδρομές αστικού χαρακτήρα;
Αφήστε λοιπόν το θέατρο και τα σάπια.
Όσοι διαθέτουν πατριωτικό φρόνημα γνωρίζουν τα παιχνίδια των κομμάτων από την μια άκρη του πολιτικού φάσματος ως την άλλη.
Από σωτήρες τέτοιους ξέρει ο λαός μας εδώ και διακόσια χρόνια.
Μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να σωθούμε από τους ξένους παρά από τους ντόπιους αλιγάτορες της εξουσίας που μας έφεραν ως εδώ.
Οι πράξεις και οι παραλείψεις σας είναι γνώστες σε όλους και γι αυτό δεν βλέπετε να σας θέλει ο κόσμος παρ’ όλο το γυάλισμα, που επιχειρούν σύσσωμα τα ΜΜΕ και οι φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι, που μυρίζονται νέο ΠΑΣΟΚοπάρτι στον ορίζοντα.

πηγη

ΠΑΣΕΒΕ: Όλοι στο πλευρό των ναυτεργατών


 

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Πειραιά-Κερατσινίου- Δραπετσώνας-Περάματος-Κορυδαλλού-Νίκαιας

«Επαγγελματία- Βιοτέχνη-Έμπορε
Όλοι να σταθούμε στο πλευρό των ναυτεργατών.
Οι ναυτεργάτες, αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση. Διαλύουν το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο, ξεπουλάνε λιμενικές υποδομές, καταργούν τις συμβάσεις. Αυτά προβλέπονται στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης και είναι απόδειξη ότι ο αγώνας αυτός είναι απόλυτα αναγκαίος και επιβεβλημένος. Αφορά όλο τον λαό.
Κοινός ο αγώνας ναυτεργατών-μικρών αυτοαπασχολούμενων.
Ενιαία πρέπει και μπορούμε να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει επειδή ακριβώς ενιαία είναι και η επίθεση που δεχόμαστε. Η πολιτική της συγκυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί το λιμάνι και αποδιαρθρώνει πλήρως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οδηγεί στη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας και ουσιαστικά κλείνει όλα τα μικρά μηχανουργεία που βρίσκονται γύρο από το λιμάνι. Συμβάλλει στην αύξηση των λουκέτων στα μικρά εμπορικά μαγαζιά του Πειραιά και των νησιών. Αποδεκατίζει τον κλάδο του τουρισμού, ιδιαίτερα τους μικρούς του κλάδου, κάνοντας απρόσιτη τη νησιωτική περιφέρεια για χιλιάδες φτωχές λαϊκές οικογένειες και συγκεντρώνοντας όλη την τουριστική δραστηριότητα στους μεγαλοξενοδόχους. Θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στους μικρούς αλιείς και τους μικρούς αγρότες.
Έχουμε κοινό συμφέρον. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται ξεζουμίζει τους εργάτες και ΕΒΕ, εξαθλιώνει άνεργους και συνταξιούχους. Χρεοκοπεί ολόκληρο το λαό. Βάζει λουκέτο σε εκατοντάδες συναδέλφους μας, που δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Επιβάλλει την αύξηση του ΦΠΑ, των τιμολογίων της ΔΕΗ, χαράτσια, φόρος επιτηδεύματος, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.ά. Η πολιτική που εφαρμόζουν έχει ως στόχο να μας αφανίσει και παράλληλα να δυναμώσει τα μονοπώλια, ώστε να κυριαρχήσουν πλήρως σε όλους τους κλάδους. Δεν πρέπει να τους περάσει.
Σε όλους τους αγώνες, προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να στρέψουν ενάντια σε όσους αγωνίζονται τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Αυτό έκαναν με τους εργαζόμενους στο Μετρό, αυτό προσπαθούν να κάνουν με τους ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση, σε συμμαχία με ορισμένους μεγαλοαγρότες και μεγαλεμπόρους, προσπαθεί να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή κατά των εργατικών-λαϊκών αγώνων προκειμένου να εφαρμόσει τα άγρια μέτρα.
Καλούμε όλους τους μικροβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών σε ενημέρωση, συντονισμό, κοινή δράση ενάντια στο σχέδιο νόμου "για την Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ" που συντρίβει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της θάλασσας. Να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά τους στην απεργία. Να συντονίσουμε και να κλιμακώσουμε το δικό μας αγώνα. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

www.902.gr

Στο περισκόπιο 35 νέα πρόσωπα για τις μίζες


Στο περισκόπιο 35 νέα πρόσωπα για τις μίζες

Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει βάλει στο στόχαστρο της έρευνας του περίπου 35 ακόμα πρόσωπα, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, που είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει περισσότερο ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση με τις μίζες για τα υποβρύχια, καθώς ο ανακριτής έχει επικεντρώσει την έρευνά του και σε νέα πρόσωπα, εκτός από τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ και την πρώην Γκούντρουν, την κόρη του Αρετή και ακόμη δεκαεπτά κατηγορουμένους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την παραπομπή σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις μίζες που δόθηκαν για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR-M1 και υποβρύχια.
Εξι λογαριασμοί
Στο μικροσκόπιο της ανακριτικής έρευνας έχουν μπει έξι τραπεζικοί λογαριασμοί, που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες.
Ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτατη δικαστική πηγή, «σκοπός της ανάκρισης από δω και πέρα είναι να ανακαλύψει τους μιζαδόρους, δηλαδή αυτούς που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα, το οποίο σε κάποιο βαθμό ξεπλύθηκε με την αγορά ακινήτων μέσω offshore εταιρειών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της ανάκρισης δεν είναι να διωχθούν μόνον όσοι μετείχαν στις επιτροπές του υπουργείου που υπέγραψαν την επίμαχη σύμβαση για τα υποβρύχια, αλλά και να βρεθούν αυτοί που έδωσαν τις μίζες και, φυσικά, και ποιοι τις πήραν.
Η προσπάθεια αυτή του ανακριτή έχει δύο στόχους.
Ο ένας είναι να εντοπιστούν οι διακινητές του «μαύρου πολιτικού χρήματος» και να λογοδοτήσουν.
Ο δεύτερος λόγος είναι να βρεθεί «μαύρο χρήμα» σε λογαριασμούς προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, προκειμένου -βάσει της νέας ρύθμισης που προωθείται στη Βουλή- να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία.
Γι' αυτόν τον σκοπό έχει ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια από το δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 της Ευελπίδων, όπου βρίσκεται το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Μαλλή, που κατευθύνεται σε δικαστικές αρχές άλλων χωρών, όπου ζητείται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
Ηδη έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα σε Γερμανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Κύπρο και αναμένονται απαντήσεις. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί και έχουν δεσμευτεί 2,2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία του κατηγορούμενου Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, επίσης, είχε ένα έμβασμα ύψους 1.470.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος είχε εμπλακεί στη σύμβαση των υποβρυχίων, καθώς η εταιρεία του είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferostaal.
Το έμβασμα εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας S.r.I. συμφερόντων Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Στη συνέχεια ο ειδικός ανακριτής ζήτησε να διαχωριστεί η έρευνα ως προς το σκέλος αυτό από την κύρια υπόθεση για τις «μίζες», αίτημα που έγινε δεκτό από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Μετά τον εντοπισμό του εμβάσματος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στέλεχος του ομίλου των επιχειρήσεων του εμπλεκόμενου επιχειρηματία. Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν επιστροφή μέρους ποσού που είχε δοθεί στον επιχειρηματία για επένδυση συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Π. Γερμανού είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferostaal.
Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν τμηματικά από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2007 στην τράπεζα Biverbanka της Ιταλίας, όπου ο Σαχπατζίδης φέρεται να διατηρεί λογαριασμό, στον οποίο, σύμφωνα με τους ανακριτές, κατέληγαν μίζες από υποβρύχια και TOR-M1.
Το κουβάρι
Τα 40 εκατ. των «επενδύσεων» και η εμπλοκή του... Εφραίμ
Σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του σκανδάλου των υποβρυχίων, αλλά και για τη σύμβαση με τους πυραύλους TORM1, καθώς και για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών περιγράφονται στην πρόταση του εισαγγελέα εφετών Π. Καραγιάννη, ο οποίος έχει προτείνει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των 20 συγκατηγορουμένων του.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται ως ιθύνων νους του σκανδάλου, ενώ του αποδίδεται ότι εμπιστεύθηκε στον συγκατηγορούμενό του Ι. Σμπώκο ποσό 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να το επενδύσει, παρότι ήταν προϊόν δωροδοκιών.
Ως στενός συνεργάτης στην απόκρυψη των δωροδοκιών εμφανίζεται και ο εξάδελφος του Ακη, Ν. Ζήγρας, ο οποίος στην πορεία αποκάλυψε πολλά. Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων ως βασικός συνεργάτης του πρώην υπουργού εμφανίζεται από το 1997 ακόμα ο Ι. Μπέλτσιος.
Και σε αυτή την περίπτωση ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής φαίνεται να έχει ακολουθήσει τον δρόμο του χρήματος και με βάση αυτόν κατέληξε στα ποσά που δόθηκαν ως μίζες, τα οποία φέρονται να τοποθετήθηκαν κυρίως σε ακίνητα, μέρος των οποίων ανήκε και κατέληξε τελικά στη Μονή Βατοπεδίου!
Ξεχωριστό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ταυτίζει χρονικά τα εμβάσματα που δόθηκαν ως δωροδοκία για τα γερμανικά υποβρύχια, με το ποσό της διαιτησίας των 11 εκατ. ευρώ, που εισπράχτηκε τον Αύγουστο του 2007 από υπεράκτια εταιρεία (Dolmarton), η οποία παρείχε στους Γερμανούς υπηρεσίες συμβούλου!
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, η υπόθεση των υποβρυχίων φέρεται να ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2010, όταν η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε νέες έρευνες για τις συμβάσεις κατασκευών υποβρυχίων με Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν βρεθεί σε έφοδο στην εταιρεία ΜΑΝ, η οποία είχε θυγατρική την προμηθεύτρια των υποβρυχίων Ferrostaal, όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τις «ελληνικές» παράνομες πληρωμές.
Ο κύκλος της προσευχής με τις δεκάδες οffshore
Στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα προσώπων, με την επωνυμία «κύκλος προσευχής», με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και αποκαλύπτονται ιδιόχειρα σημειώματα με ποσά, που φέρονται ως παράνομες πληρωμές. Δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος. Oπως η Morelia του Οράτιου Μελά, ενώ ποσά καταλήγουν και στη γνωστή κυπριακή Torcaso καθώς και στην Blue Bell. Σχεδόν όλες εμφανίζονται και στην αγορά των ακινήτων της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες 20 υπεράκτιες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Ιταλία και στην τράπεζα Biverbanka.
Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, με αίτημά του στην Ελβετία, έχει ζητήσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων. Ανάλογη προσπάθεια για τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές. Μεταξύ άλλων η ανακριτική έρευνα αναζητά τον πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας BEESTON MANAGEMENT SA, από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.
Στο μεταξύ ο ανακριτής έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζάγιατ, εκπρόσωπο της κυπριακής εταιρείας Drumilan, που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους TORM1.
Ελβετικό «κλειδί»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από τους λογαριασμούς που τηρούσε σε τράπεζα της Ελβετίας ο κατηγορούμενος διακινήθηκαν ύποπτα εμβάσματα συνολικού ύψους 32.404.000 ελβετικών φράγκων. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες, που κατά τις Αρχές συνδέονται με τον Ακη Τσοχατζόπουλο
Κρυφές διαδρομές
Οι αρχές ψάχνουν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες. Ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.

πηγη