EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εκτακτη Γενική Συνέλευση - Σ.Ε.Λ.Μ.Α

Σ.Ε.Λ.Μ.Α 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

Είμαστε επιστρατευμένοι δεν είμαστε υποδουλωμένοι.

 

Μπράβο στους εργαζόμενους του Μετρό όλοι η Ευρώπη μιλά για αυτούς.

 

Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μας εξευτελίσει, έβγαζαν εκκαθαριστικά στον αέρα μιλούσαν για παράνομες προσλήψεις και τόσα άλλα, όμως εμείς

Δεν υποχωρήσαμε, Δεν σπάσαμε την απεργία Ούτε προδώσαμε τον αγώνα.

 

Δυστυχώς όμως στον αγώνα υπήρχαν και προδότες με πολλά ψέματα στο διαδίκτυο που δίνονταν  εσκεμμένα και τα εκμεταλλεύονταν το υπουργείο, έβγαζαν φωτογραφίες του προεδρείου με τις διευθύνσεις τους στο διαδίκτυο, έδιναν στο υπουργείο στοιχεία από το βιβλίο πρακτικών του Σωματείου, και γενικότερα έκαναν τα πάντα για να μας σπάσουν.

 

Εμείς οι εργαζόμενοι του μετρό είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα μας που έγινε με την συμπαράσταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων ενάντια στους εχθρούς που ήταν μέσα και έξω από το σωματείο.

 

Η επίθεση ενάντια στο ΔΣ του σωματείου και τον Πρόεδρο του γίνεται από αυτούς που θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

 

Όλοι εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για αυτόν και τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις , δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο να γράφει αίσχη στο διαδίκτυο, είναι ιεροσυλία.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΩΣ ΕΔΩ, ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ!!!!!!!

 

Τετάρτη 30.01.2013 και ώρα 13:30  στο αμαξοστάσιο Σεπολίων έκτακτη Γενική Συνέλευση για απολογισμό του αγώνα μας και περεταίρω συνέχιση του αγώνα.

 

 

                                                   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Σεισάχθεια εδώ και τώρα


 

από το Γραφείο Τύπου
Την ώρα που περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια για τα ακίνητά τους, η συγκυβέρνηση δίνει διορία...
τριών ημερών για την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, απειλώντας με βαριά πρόστιμα και κατασχέσεις.

Το ειδικό τέλος ακινήτων μετατρέπεται σε «μόνιμο» χαράτσι, με τη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα καθημερινά σε περίπου 1.000 οικογένειες.

Η φοροληστεία στα λαϊκά εισοδήματα, δεν έχει τελειωμό.

Ο στόχος είναι ένας: Να εξαθλιώσουν οικονομικά όσο περισσότερο μπορούν κάθε έλληνα και στη συνέχεια να του αρπάξουν το σπίτι του και την περιουσία του! Η τρόϊκα ασκεί αφόρητες πιέσεις καθημερινά, προκειμένου να ανασταλεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας!

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα, η οποία οδηγεί τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική διάλυση, είναι η απαίτηση για διαγραφή όλων των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο.

Σεισάχθεια εδώ και τώρα!

Μοτοπορεία συμπαράστασης στο Αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ στου Ρέντη

Δείτε φωτογραφίες...

Σταματόπουλος: Το πρακτορείο ΟΠΑΠ είναι της κόρης μου, εγώ διορίστηκα ως μαρμαράς στο μετρό

Δεν είναι δικό του αλλά της κόρης του! Αυτό απάντησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ο οποίος κατηγόρησε συνδικαλιστές που έχουν πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ για την επίταξη στο Μετρό, ο κ.Κωνσταντινόπουλος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους του Μετρό που πήγαν στις δουλειές τους και αρνήθηκαν την πρόταση των συνδικαλιστών, αυτών που διορίστηκαν στα 50 τους και έχουν πρακτορεία του ΟΠΑΠ».

Ο κ. Σταματόπουλος αν και δεν κατονομάστηκε σε τηλεφωνική του παρέμβαση δήλωσε: «Διορίστηκα στο μετρό ως Μαρμαράς και το μαγαζί ανήκει στην κόρη μου και όχι σε εμένα» παραδέχθηκε. Απείλησε μάλιστα τον βουλευτή με νήνυση. Τον χαρακτήρισε «παιδάκι» και αποκάλεσε «χουντικό κόμμα» το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ το στήσαμε εμείς και κάναμε μεγάλο αγώνα με τον Ανδρέα Παπανδρέου για να λέμε ότι είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα, υπέρ του εργάτη». «Αυτοί το έκαναν φασιστικό και του έβαλαν τη σημαία της χούντας», κατέληξε.

Ανοίγουν 50.000 θέσεις εργασίας στους δήμους


 

Πακέτο 50.000 θέσεων στους δήμους αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στη χώρα, που ξεπερνά πλέον το 57%.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών, οι οποίοι είναι κατά προτεραιότητα άνεργοι ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατάρτισή τους και μέσω του προγράμματος θα ανοίξει ο δρόμος απόκτησης μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας.

Η διάρκεια της απασχόλησης ορίζεται σε ένα έτος, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης που θα υπογράψουν για ακόμη ένα έτος.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν είναι μεταξύ άλλων δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και άλλοι παρεμφερείς φορείς και νομικά πρόσωπα των δήμων.

Μεταξύ των ειδικοτήτων θα είναι βρεφονηπιοκόμοι, παιδαγωγοί, καθηγητές φυσικής αγωγής, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, φύλακες, βιβλιοθηκονόμοι, μουσικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.α.

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr

Στο επόμενο τρίμηνο οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου


 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε ήδη ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση, αυτή τη στιγμή, δρομολογείται

Εντός του επόμενου τριμήνου θα ξεκινήσουν έξιδιαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση μεγάλωνακινήτων του Δημοσίου, όπως ενημερώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε ήδη ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση, αυτή τη στιγμή, δρομολογείται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, «η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, αλλά κυρίως για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη».

«Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αποτελείται από χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του δημοσίου και ανέρχεται σε περίπου 81.000 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε.».

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, τα οποία απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αξιοποίησή τους.

Ήδη αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι Διεθνείς Διαγωνιστικές Διαδικασίες για την αξιοποίηση:

-του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης- IBC (τελικό στάδιο),
-του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου Ρόδου,
-του ακινήτου στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας και
-ακινήτων στο εξωτερικό

«Εντός του επόμενου τριμήνου, αναμένεται η έναρξη άλλων έξι διαγωνιστικών διαδικασιών για μεγάλα ακίνητα του δημοσίου. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση αυτή τη στιγμή δρομολογείται» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικά για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (άνω των 70.000 καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα, καθώς και Τουριστικά και Ολυμπιακά ακίνητα).

Περαιτέρω, ο υπουργός ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ολοκλήρωσε την καταγραφή, σε Ενιαίο Μητρώο, της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνεται με ακρίβεια το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, «γεγονός που θα συντελέσει στην ορθολογικότερη, αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη αξιοποίησή της».

Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας είναι και η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια. Έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία μεταστέγασης δημοσίων υπηρεσιών σε κατάλληλα κτίρια, όπως στα τέως στρατολογικά γραφεία ή Λέσχες Αξιωματικών (π.χ. Άμφισσας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου) και σε Διοικητήρια έδρας Νομών (π.χ. Διοικητήριο Δράμας).

Εξάλλου, δημόσια κτίρια που θα εκκενωθούν μετά την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ. (Χρυσούπολης, Διδυμοτείχου, Θάσου, Θήρας, Ελευθερούπολης, Κ. Νευροκοπίου, Σαπών, Σουφλίου) θα διατεθούν στην ΕΤΑΔ ΑΕ προς αξιοποίηση ή παραχώρηση σε άλλους δημόσιους φορείς. Αρκετές δε από τις Δ.Ο.Υ., των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται (π.χ. Δ.Ο.Υ. ΙΕ΄, ΚΒ΄, ΙΓ΄, ΚΓ΄, ΙΗ΄Αθηνών, Ιλίου, Λιοσίων, Αγ. Στεφάνου, Αγ. Παρασκευής, Άνδρου) μεταστεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι με εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν οδηγίες στις Κτηματικές Υπηρεσίες σχετικά με τις ενέργειες για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των χώρων μισθωμένων ακινήτων, σύμφωνα με τις τρέχουσες στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, προς μείωση της αντίστοιχης δημοσιονομικής δαπάνης.

Γενικότερα πάντως, όπως σημειώνει ο υπουργός, η διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων κτιρίων αναμένεται να επιταχυνθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Κεντρικής Διοίκησης, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις και πιθανές μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών.

Στον βουλευτή, έχει απαντήσει εγγράφως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ, Γρηγόρης Δούνης και ενημερώνει ότι το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, παραχωρήσεων και προγραμματικών συμφωνιών, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την εξέλιξη των διαδικασιών αξιοποίησης και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Εταιρείας.

Κατά το 2012, υπογράφηκε η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης της Μαρίνας Βουλιαγμένης και μια σειρά συμβάσεων μικρότερων ακινήτων, ενώ προχώρησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για μεγάλα (Σκοτίνα Πιερίας, Tae Kwon Do) και μικρά ακίνητα.

Επίσης, ξεκίνησε ο έλεγχος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, για δεκάδες ακίνητα της πρώην ΚΕΔ, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης και διαμορφώνεται κατάλογος ακινήτων προς εκποίηση.

«Το 2013, θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους ενοποίησης, υπό την ΕΤΑΔ ΑΕ, των εταιρειών που διεχειρίζοντο τα δημόσια ακίνητα (πρώην ΚΕΔ), τα Ολυμπιακά Ακίνητα (πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα) και τα Τουριστικά Ακίνητα (πρώην ΕΤΑ)», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Δούνης. Προσθέτει, επίσης, ότι «παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Τουριστική Περιουσία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων του δημοσίου, απ’ ό,τι το 2012, με αντίστοιχα αυξημένα έσοδα».

Σε άλλο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γιώργου Κυρίτση, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φουντά, η ΕΤΑΔ ΑΕ ενημερώνει ότι διαχειρίζεται σήμερα 73.000 ακίνητα, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα. Στα εν λόγω ακίνητα, δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και λοιπών υπουργείων.

Πηγή: voria.gr

Κοινοβουλευτική χούντα κατά εργατικών αγώνων

Κοινοβουλευτική χούντα κατά εργατικών αγώνων 
Ο αποφασιστικός αγώνας ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και το ξεβράκωμα της κυβέρνησης
Νέρωνες με γραβάτα μοιάζουν ο Σαμαράς, ο Χατζηδάκης («της Ετζίαν το τσιράκι», όπως φώναζαν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή), ο αδέξιος «ψηφιακός Γκέμπελς» Κεδίκογλου και το υπόλοιπο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς πανηγυρίζουν για τους επιταγμένους συρμούς που κινούνται σε Mετρό και Hλεκτρικό. Νομίζουν ότι τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα της κοινοβουλευτικής χούντας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ σβήνουν φωτιές, αλλά στην πραγματικότητα «ανάβουν μικρές πυρκαγιές, χιλιάδες μικρές πυρκαγιές» που μπορούν να πυρπολήσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους.


Δεν είναι μόνο οι απεργίες σε όλες τις συγκοινωνίες που ξέσπασαν την Παρασκευή μετά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων σε Mετρό, Hλεκτρικό και Tραμ. Αλλά και η συνειδητοποίηση από ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος ότι ακόμα και για την παραμικρή ρωγμή, τον κλονισμό και πολύ περισσότερο την ανατροπή της ισοπεδωτικής επίθεσης κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ, απαιτούνται άλλου τύπου εργατικοί αγώνες, πολιτικά και κινηματικά ανατρεπτικοί, συντονισμένοι και νικηφόροι, πέρα από το αγωνιστικό νεκροταφείο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ότι απαιτείται άμεσα μια θεμελιακή ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, γιατί με τέτοιο κίνημα δεν πας και πολύ μακριά. Το καινούργιο και θετικό στην εννιαήμερη μάχη του Mετρό είναι ότι καταγράφηκε πως αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει και να περπατηθεί από τη βάση, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως του Μετρό, ακόμα κι αν δεν τον έφτασε μέχρι το τέρμα. Γι’ αυτό απαιτούνται άλλοι όροι…

Η απεργιακή μάχη του Μετρό υποχρέωσε την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη να ξεβρακωθεί, να πετάξει τον μανδύα της ήπιας εφαρμογής ενός δολοφονικού «προγράμματος» και να δείξει ότι ο μόνος τρόπος για να κυβερνούν είναι με την καταστολή των ΜΑΤ και των …ΜΜΕ. Μια μαχητική απεργία ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, του ΣΕΛΜΑ, κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα ότι η εφαρμογή του Μνημονίου 3 και του τσακίσματος θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, προχωρά χωρίς τριβές, με τη συνενοχή της ΓΣΕΕ. «Η αυλαία των αγώνων σηκώθηκε με την απεργία μας. Η κυρίως παράσταση θα ακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ την Παρασκευή στη διαδήλωση από το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου.

Αλλά η απεργιακή μάχη στο Μετρό και η σκληρή κατασταλτική απάντηση της κυβέρνησης έστειλε και ένα σήμα συναγερμού για την εργατική τάξη και τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς. Η κυβέρνηση, έχοντας συνείδηση της συνολικότερής της αδυναμίας (καθώς η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της την φέρνει απέναντι στον κόσμο), προχωρά σε μια διαρκή επιθετικότητα κατά του «εχθρού λαού», κάνοντας «επίδειξη δύναμης» με αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και επεμβάσεις των ΜΑΤ. Εδώ λοιπόν δεν παίζουμε, έχουμε μπει σε πόλεμο και πρέπει να συγκροτηθεί αποφασιστικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης, αγώνα και ανατροπής, με τη συμβολή όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, που πρέπει να αντεπιτεθεί και να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τη «στρατηγική της έντασης» για να αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα –όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ– αλλά προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση για να τσακίσει το κίνημα.

Επικαλούμενοι Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, οι Νιου Γιορκ Τάιμς έγραφαν την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση μετά τις καταλήψεις θα κτυπήσει τα «μαχητικά συνδικάτα». Η ανησυχία τους δεδομένη. «Κυβερνητικός παράγοντας θύμιζε τη φράση του Λένιν που παρομοίαζε τις απεργίες –ακόμη και την πιο μικρή και ασήμαντη– με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας της επανάστασης», έγραφε στις 24 Ιανουαρίου η ιστοσελίδα του Βήματος, σε άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση ετοιμάζει σκηνικό σύγκρουσης». Και συνεχίζει: «Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τη σκληρή γραμμή που εκπέμπουν, επικρατεί προβληματισμός για έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να εκφραστούν ακόμη και με ακραίο τρόπο και να απειληθεί, ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή, η σταθερότητα στη χώρα»! Αναφέρονταν μάλιστα με ανησυχία στην «αυτονόμηση συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων κυρίως οργανώσεων, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που δημιουργεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα». Γι’ αυτό στοχοποιήθηκε το σωματείο του Μετρό, ο πρόεδρός του Αντώνης Σταματόπουλος και η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η παρέμβαση του ΣΕΛΜΑ ήταν πρωτοπόρα και καθοριστική, ανεξάρτητα από τις ανεπάρκειες, τις οποίες θα συζητήσουν και θα ξεπεράσουν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι εργάτες χωρίς ηττοπάθεια. Είναι καθαρό ότι η έμπρακτη αντίσταση στην κυβερνητική τρομοκρατική επιστράτευση ξεπερνούσε τις δυνάμεις του και την προετοιμασία του. Αλλά το κρίσιμο έλλειμμα εδώ είναι ότι –με ευθύνη πρωτίστως της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ– δεν διαμορφώθηκε εγκαίρως ένα εργατικό μέτωπο στις μεταφορές καταρχάς για νικηφόρα απεργία. Η γραφειοκρατία έβαλε τη λογική της διαπραγμάτευσης και της εξαίρεσης και δεν μπήκαν από την αρχή σε ουσιαστικό απεργιακό αγώνα, παρότι υπήρχαν ριζοσπαστικές τάσεις στην εργατική βάση, όπως στη συνέλευση της ΕΘΕΛ, που η ταξική πτέρυγα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά έβαλε θέμα σκληρού απεργιακού αγώνα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και μπορεί να είναι νικηφόρος. Απαιτούνται όμως πολιτικοποιημένοι αγώνες, με ανατρεπτικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, συνολικό πολιτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Σωματεία με αγωνιστικό σχέδιο, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Αγωνιστικό μέτωπο, με τη λογική ότι κτυπούμε όλοι μαζί, δεν αφήνουμε κανένα σωματείο, κανέναν κλάδο μόνο του. Συγκρότηση άλλων κέντρων αγώνα, ενωτικών και δημοκρατικών, κατά κλάδο και συνολικά, στηριγμένων στα πρωτοβάθμια σωματεία. Γι’ αυτό ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των αντίστοιχων συντονισμών σε κλάδους και μέτωπα. Αγώνες μαχητικοί σε σύγκρουση και με τη φασίζουσα νομιμότητα της κυβέρνησης. Και βεβαίως, συγκρότηση και ανάπτυξη της ταξικής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας και αντίληψης.

Απαραίτητη είναι επίσης μια ασπίδα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και πρώτα απ’ όλα του δικαιώματος να αγωνίζονται! Από την άποψη αυτή, η επιτυχημένη πρωτοβουλία δεκάδων διανοουμένων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και άλλων αγωνιστών να συγκροτήσουν κείμενο υπογραφών ενάντια στη στρατιωτικοποίηση και υπέρ του αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, είναι ένα θετικό βήμα.

του Γιάννη Ελαφρού 
ΠΗΓΗ

Τέλειωσε η σύσκεψη με τον Υπουργό.


 

Τελείωσε η σύσκεψη των εκπροσώπων του Δ.Σ.  με τον Υπουργό και τα αποτελέσματα είναι ...........................ότι από τα 3 πήραν το μ@κρ@τ@ρ@. 
Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνδικαλιστές μας από το υπουργείο και αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν για να πάρουν απόφαση για τα περαιτέρω. 
Η πληροφορίες μας λένε ότι θα πραγματοποιήσουν αύριο στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση.

Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε την Ισλανδία για την χρεοκοπία της Icesave


 

Η Ισλανδία είχε το δικαίωμα, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, να αρνηθεί να αποζημιώσει τους ξένους αποταμιευτές, αποφάνθηκε σήμερα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE). Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα που παρουσίασαν η Βρετανία και η Ολλανδία, αναφέρεται στη σχετική δικαστική απόφαση


Η απόφαση αναμενόταν για να γίνει γνωστό αν οι χρεοκοπημένες τράπεζες πρέπει ή όχι να διασώζονται με δημόσιο χρήμα.

Μετά την χρεοκοπία της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Landsbanki, η Ισλανδία αναγκάσθηκε να εθνικοποιήσει επειγόντως το τραπεζικό σύστημά της, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των καταθετών της Icesave, μιας "ον-λάιν" τράπεζας θυγατρικής της Landsbanki την οποία προτιμούσαν οι βρετανοί και οι ολλανδοί αποταμιευτές.

Την εποχή του κραχ, η Icesave είχε καταθέσεις σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας είχαν αποζημιώσει τότε πλήρως τους αποταμιευτές της Icesave και στη συνέχεια είχαν στείλει το λογαριασμό στο Ρέικιαβικ.

Όμως το 2010 και στη συνέχεια το 2011 οι Ισλανδοί είχαν αρνηθεί με δημοψήφισμα τις ρυθμίσεις της αποζημίωσης που είχαν συμφωνηθεί με το Λονδίνο και τη Χάγη, υποστηρίζοντας δεν έχουν τη νομική υποχρέωση να αναλάβουν τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο της AELE για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων, η οποία υποχρεώνει να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο 20.000 ευρώ σε κάθε καταθέτη μιας τράπεζας που χρεοκοπεί.

Σύμφωνα με την Ισλανδία, η ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει το κράτος να δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αλλά όχι να το εγγυηθεί με δημόσια χρήματα.

Η τρόικα πιέζει για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων


 

Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της. Μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δε μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013 ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», φέρονται να υποστηρίζουν οι δανειστές της χώρας μας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Ημερησίας», αναφέρουν ότι η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Εξάλλου, οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ρύθμισης που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση θέλει σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η όλη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και να πάει τις διατάξεις για ψήφιση στη βουλή.


Πηγή: «Ημερησία»

Πως φτάσαμε από τις εργατικές κινητοποιήσεις και τα λαοφιλή συνδικάτα στην απαξίωση της απεργίας και του συνδικαλισμού;

 
Πως φτάσαμε από τις εργατικές κινητοποιήσεις και τα λαοφιλή συνδικάτα στην απαξίωση της απεργίας και του συνδικαλισμού;

Το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας με την συνθήκη του 1948, από τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961) και τέλος από τη διεθνή συνθήκη οικονομικών κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1966).

Μεταξύ του 1950 και 1970 το ένα τρίτο των εργατών στις δυτικές χώρες ήταν οργανωμένο σε συνδικάτα με δυναμική παρουσία και απεργίες διαρκείας.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 όμως η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Είναι η εποχή όπου η πρώτη μεγάλη ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τον πλανήτη, το δολάριο αποδυναμώνεται και η οικονομία δέχεται τους πρώτους κλυδωνισμούς. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα ξεκινάει η εγκαθίδρυση ενός φιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης όπου οι αποκρατικοποιήσεις, η μεταφορά κεφαλαίων και η απελευθέρωση των αγορών είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο πόλεμος εναντίον των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος κορυφώνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη βρίσκοντας τους απόλυτους εκφραστές στα πρόσωπα του Ρόναλντ Ρήγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ.


Σήμερα στον Καναδά η οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα αγγίζει το 16% ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 7%. Στην Γαλλία, χώρα με παράδοση στον συνδικαλισμό και ισχυρές εργατικές κινητοποιήσεις μόνο το 8% των εργατών συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα ενώ στην Βρετανία και την Γερμανία οι αριθμοί αυτοί είναι 29 και 22% αντίστοιχα. Παράλληλα οι μεγάλες απεργίες έχουν μειωθεί δραματικά. Μεταξύ 1980 και 1982 οι απεργίες στις ΗΠΑ έπεσα από 187 το χρόνο σε 96 για να φτάσουν τις 39 το 2002 και τις 5 το 2009.

Η αρχή του τέλους του συνδικαλισμού

Η οικονομική κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια έδωσαν το απόλυτο άλλοθι στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μια σειρά από νόμους που καθιστούσαν την οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα όλο και πιο πολύπλοκη και τις απεργίες παράνομες.

Τον Αύγουστο του 1981 στις ΗΠΑ, 13.000 από τους 17.500 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχώρησαν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, συνταξιοδοτικά προνόμια και λιγότερες ώρες εργασίας. Ο πρόεδρος Ρήγκαν σε διάγγελμα του, δίνει 48 ώρες διορία να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούν αρνητική στάση στην απεργία στρέφοντας τους πολίτες εναντίον των ελεγκτών οι οποίοι «απολάμβαναν ήδη υψηλούς μισθούς και προνόμια ενώ παράλληλα έθεταν την ασφάλεια των ΗΠΑ σε κίνδυνο».

Η απεργία θεωρήθηκε παράνομη και οι πρωτεργάτες του συνδικάτου των ελεγκτών αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης. Δύο μέρες αργότερα η απεργία θα λήξει όταν ο πρόεδρος Ρήγκαν θα απολύσει 11.000 ελεγκτές και θα τους απαγορέψει δια βίου να εργαστούν στον δημόσιο τομέα.

Η απεργία αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως η αρχή του τέλους για τον συνδικαλισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μια στάση που θα εμπνεύσει την Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν 3 χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στην Μεγάλη Βρετανία και θα αποτελέσει το τέλος του πανίσχυρου συνδικάτου τους στη χώρα.

Το «δικαίωμα στην εργασία»

Το δικαίωμα στην απεργία σταδιακά θα μετατραπεί σε «δικαίωμα στην εργασία» και οι απεργίες θα θεωρηθούν ως μέσο «εκβιασμού και ομηρίας των πολιτών». Έτσι θα θεσπιστούν μια σειρά από νόμοι που διευκολύνουν την ποινικοποίηση τους.

Ο νόμος Taft–Hartley που ψηφίστηκε από το αμερικάνικο κογκρέσο το 1947 –παρά το βέτο του προέδρου Τρούμαν- θα αποτελέσει το άλλοθι στις ΗΠΑ για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων που διασφαλίζουν το «δικαίωμα στην εργασία» έναντι της απεργίας. Οι νόμοι αυτοί επιτρέπουν -μεταξύ άλλων-στον εργοδότη να απολύσει όποιον εργάτη απεργεί ή ανήκει σε σωματείο ενώ παράλληλα του δίνει το δικαίωμα να στραφεί νομικά εναντίον συνδικάτων. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Μίσιγκαν έγινε η 24η πολιτεία όπου το «δικαίωμα στην εργασία» νομοθετήθηκε παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών. Εντύπωση προκαλεί πως ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε κατά του νόμου δηλώνοντας ότι δεν μειώνει την ανεργία αλλά οδηγεί σε όλο και περισσότερο κακοπληρωμένη εργασία.

Παρόμοιοι νόμοι θα ισχύσουν στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενώ στον Καναδά μια σειρά νόμων γνωστοί ως «επιστροφή στην εργασία» θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο του 2011 με αφορμή την απεργία διαρκείας των ταχυδρομικών υπηρεσιών της χώρας. Οι ίδιοι νόμοι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης των πιλότων και των τεχνικών της Air Canada όταν τον Μάρτιο του 2012 προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Και όπου οι νόμοι και οι απολύσεις δεν είναι αρκετές για να κάμψουν τις απεργίες οι δυνάμεις καταστολής αναλαμβάνουν δράση. Στις 16 Αυγούστου του 2012 η αστυνομία θα πυροβολήσει εναντίον των απεργών ανθρακωρύχων της Μαρικάνα στη Νότια Αφρική σκοτώνοντας 47 άτομα και τραυματίζοντας 78.

Δεν είναι όμως μόνο οι κυβερνήσεις που φροντίσουν για το «δικαίωμα στην εργασία» του λαού. Με τη γενικευμένη χρήση εργατών μερικούς απασχόλησης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οι μεγάλες εταιρείες βρήκαν τρόπο να διαλύουν τα εργατικά συνδικάτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Wal-Mart η οποία συστηματικά προσλαμβάνει χαμηλόμισθους εργάτες –συχνά μετανάστες και μειονότητες- σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ώστε να μην έχουν την δυνατότητα να οργανωθούν ή να απεργήσουν.

Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε ιδιώτες που έχουν στενές σχέσεις τόσο με εταιρείες κολοσσούς όσο και με πολιτικά πρόσωπα, η απαξίωση των εργατικών κινητοποιήσεων προωθείται έντονα. Οι απεργοί αποκαλούνται «καλομαθημένοι και τεμπέληδες εργαζόμενοι» οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλά προνόμια και μισθούς σε αντίθεση με τον υπόλοιπο λαό που παραμένει όμηρος των κινητοποιήσεων.

Έτσι η προσοχή μεταφέρεται από την ουσία των διεκδικήσεων στα πρόσωπα.

Η απάντηση όμως στο ποια στάση πρέπει να κρατήσει ένας εργαζόμενος όταν τα δικαιώματα του καταπατώνται, οι απολαβές τους μειώνονται συνεχώς και δεν έχει κανένα άλλο μέσο προστασίας απέναντι σε έναν εργοδότη που μπορεί τον απολύσει χωρίς προειδοποίηση δεν έχει δοθεί ακόμα από κανένα.


Φραγκίσκα Μεγαλούδη
ΠΗΓΗ

Δ. Σύμβουλος ΟΣΥ (ΕΘΕΛ) Γ. Οικονόμου: Ο χρόνος τελειώνει!

 
Εργαζόμενοι των τρόλεϊ: Στείλε φαξ και σταματάμε

«Ο χρόνος τελειώνει, να αναστείλουν οι εργαζόμενοι την απεργία και να έρθουν να συζητήσουμε»...


Αυτό είπε ο διευθύνων σύμβουλος οδικών συγκοινωνιών, Γ. Οικονόμου, στους εργαζόμενους των τρόλεϊ, με τους τελευταίους να απαντούν «αν μας καλέσουν επίσημα, να μας στείλουν ένα φαξ και σταματάμε την απεργία».

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του ΑΝΤ1 και enikos.gr


ΠΗΓΗ

Πανικός

 
Χαμός γίνεται.
Οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με την απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους. 

Στο αμαξοστάσιο της Αττικής έχουν σπεύσει συνάδελφοι από τα λεωφορεία για συμπαράσταση στους οδηγούς των τρόλεϊ. Κανένα όχημα δεν εξήλθε από το αμαξοστάσιο Αττικης και από το Κ. Μύλο πρόλαβαν και βγήκαν μόνο 3 οχήματα. 
Η παρόδια συνεχίζετε.