EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Θησαυρός 3 δισ. στα κιτάπια των τραπεζών




Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Στο “μάτι” έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών τις “αδρανείς” καταθέσεις (δεν έχει γίνει καμία κίνηση του λογαριασμού για 20 χρόνια) που σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών φθάνουν τα 3 δις ευρώ.


Για τον σκοπό αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ετοιμάσει και δίνει σήμερα για διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται αυτοματοποιημένο σύστημα για “την παραγραφή υπέρ του ελληνικού Δημοσίου” των αδρανών καταθέσεων με την παρέλευση της 20ετίας.


Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο τα ποσά θα μπαίνουν “σε ειδικό κωδικό και θα διατίθενται για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης”.


Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν τρεις φορές τους καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί δεν παρουσιάζουν κίνηση εφόσον το υπόλοιπο τους είναι μεγαλύτερο των 100 ευρώ.


Η πρώτη ειδοποίηση θα γίνεται με την παρέλευση πέντε χρόνων από την ημερομηνία που ανοίχθηκε ο λογαριασμός η δεύτερη στην 10ετία και η τρίτη στην 15ετία.


Μετά από 20 χρόνια ακινησίας τα ποσά θεωρούνται έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.


Πιο αναλυτικά με το νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία που αφορά στην αντιμετώπιση και το χειρισμό του ζητήματος των αδρανών καταθετικών λογαριασμών, και αντικαθίσταται τα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο του 1942.


Όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών αυτό ήταν απολύτως αναγκαίο να γίνει με δεδομένο ότι εντοπίζεται αδυναμία να ελεγχθεί η πληρότητα εφαρμογής του υφιστάμενου, παρωχημένου, νομοθετικού πλαισίου και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να εντοπιστεί σε απόλυτο βαθμό το ύψος του ποσού που έχει αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο από αυτή την αιτία.


Επίσης δεν μπορεί να προσδιορισθούν και τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που τα δικαιώματα του Δημοσίου παραγράφηκαν μετά την παρέλευση δεκαετίας από τη λήξη της προθεσμίας για την απόδοση των εν λόγω ποσών, καθώς και να διαπιστωθεί το ύψος των καταβολών ανά τράπεζα.


Στο πλαίσιο αυτό στη σχετική διάταξη ορίζεται με σαφήνεια ότι το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας,


Κάθε τράπεζα οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό.
πηγη

Χωρίς σύνταξη 26.000 συνταξιούχοι


Χωρίς σύνταξη 26.000 συνταξιούχοι
Χωρίς σύνταξη θα μείνουν την Παρασκευή πάνω από 26.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ, που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Ήδη έχουν διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν 14.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Πάντως όσοι δεν πάρουν σύνταξη το Φεβρουάριο μπορούν να προσέλθουν να απογραφούν και να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή των χρημάτων .
Για παράδειγμα η διοίκηση του ΟΑΕΕ ανακοίνωσε πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι συνταξιούχοι μπορούν να απογράφονται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία του ταμείου για να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή της σύνταξης.
Στόχος του μέτρου είναι να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους. Υπολογίζεται πως τα ταμεία έχουν χάσει την τελευταία 10ετία το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που τώρα θα αναζητηθεί από τους επιτήδειους που εισέπρατταν παρανόμως τις συντάξεις.
Σημειώνεται πως η απογραφή “επεκτείνεται” και σε 400.000 χήρους και χήρες για να διαπιστωθεί το αν υπάρχουν περιπτώσεις που παίρνουν τη σύνταξη αν και έχουν παντρευτεί εν κρυπτώ. Παράλληλα αναζητούνται και 560.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν ενημερώσει τον ασφαλιστικό τους φορέα για το ΑΜΦ ή τον ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η απογραφή πραγματοποιείται φέτος για τελευταία χρόνια, καθώς δύο παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας έχουν ως στόχο να βάλουν τέλος στην παραβατικότητα:
- Θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των ταμείων για γάμους, διαζύγια και θανάτους, ώστε να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους. Πρόκειται για το σύστημα Αριάδνη που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μάρτιο.
- Θα υπάρχει απευθείας ενημέρωση της εφορίας για τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Ειδικότερα το ποσό της σύνταξης θα αναγράφεται στη δήλωση και δεν θα συμπληρώνεται από το δικαιούχο.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν κρούσματα όπου ασφαλισμένοι... ξεχνούσαν να δηλώσουν το ακριβές ποσό της σύνταξης στην εφορία. Το όφελος αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες την Πέμπτη


Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες την Πέμπτη
Σε 24ωρη απεργία προχωρά την ερχόμενη Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για την επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με ανακοίνωσή της αφήνει εκ νέου αιχμές κατά τη στάσης που έχει κρατήσει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ για το θέμα: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε αυτή την απόφαση επειδή η ΓΣΕΕ τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο ΜΕΤΡΟ δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ΄αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες», σχολιάζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ. Είναι προφανές ότι ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, που φέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΓΣΕΕ, πιέζει την γενική Συνομοσπονδία να προχωρήσει σε γενική πανελλαδική απεργία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη και Παρασκευή λόγω απεργίας των ναυτικών.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες για... τον Γιώργο Παπανδρέου


Η κρίση γεννά ευκαιρίες για... τον Γιώργο Παπανδρέου
ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ
Η κρίση γεννά ευκαιρίες, για τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά το Χάρβαρντ έπιασε δουλειά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. θα διδάξει το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σεμινάριο της σχολής Διεθνών και Δημοσίων υποθέσεων για την ευρωπαϊκή κρίση.

Ενιαίο Μισθολόγιο: Η επίταξη φρένο στο "ξήλωμα του πουλόβερ" σε δεκάδες ΔΕΚΟ


Ενιαίο Μισθολόγιο: Η επίταξη φρένο στο  ξήλωμα του πουλόβερ  σε δεκάδες ΔΕΚΟ
Του Δημήτρη Τσιούφου
Το «ξήλωμα του πουλόβερ», που θα οδηγούσε στη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε δεκάδες ΔΕΚΟ, επιχείρησε να προλάβει η κυβέρνηση με την επίταξη των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για τη γενίκευση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε κλάδους πέρα από τις συγκοινωνίες.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και κυρίως για το πού μπορούσε να οδηγήσει μια γενίκευση των κινητοποιήσεων και ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε προσωπικά το ρίσκο της απόφασης για την επίταξη των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), επιδιώκοντας -πέρα από την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις συγκοινωνίες- να στείλει ένα σαφές, σκληρό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες πως όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε το ρίσκο της επίταξης γνωρίζοντας, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, πως αν εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα πράγματα (ήδη από χθες το μεσημέρι άρχισαν να κυκλοφορούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ) θα πιστωθεί μια σημαντική πολιτική νίκη τόσο απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν τις κινητοποιήσεις στο Μετρό και κατήγγειλαν την επίταξη, όσο και κατά των συντεχνιών. Αυτές άλλωστε ήταν και ο αποδέκτης του σκληρού μηνύματος που έστειλε την Πέμπτη τονίζοντας πως «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, ανήκουν στον λαό που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν». Γι' αυτό, πρόσθεσε με αυστηρό τόνο ο κ. Σαμαράς «ας το καταλάβουν όλοι. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες».
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν βέβαια, και εδώ έγκειται το ρίσκο του πρωθυπουργού, πως θα γίνει προσπάθεια -από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ- γενίκευσης των κινητοποιήσεων σε άλλους κλάδους, εξέλιξη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να οδηγήσει και με την επίταξη των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς έστειλαν ένα μήνυμα και προς τους ναυτεργάτες και τους αγρότες που επίσης προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Η παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Αλ. Παπαρήγα και βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, λίγο μετά την απόφαση της επίταξης κατέδειξε, σημειώνουν από το Μαξίμου, τις προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όχι μόνο να στηρίξουν τις παράνομες -με αποφάσεις της Δικαιοσύνης- συνεχιζόμενες απεργίες στο Μέσα Σταθερής Τροχιάς, αλλά και την πρόθεσή τους καταργήσουν ή να περιορίσουν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο η τρόικα απαιτούσε και απαιτεί να εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα η επίταξη των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ήταν μάλλον μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πριν ανακοινωθεί η απόφασή του γνώριζε και τις επιφυλάξεις του Φ. Κουβέλη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγονταν για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε «ήπιο το μέτρο της επίταξης και ο Ευάγγ. Βενιζέλος απαράδεκτη κοινωνικά την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», η απόφαση της κυβέρνησης δεν βρήκε σύμφωνη τη ΔΗΜΑΡ, η οποία υποστήριξε ότι «η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης».

πηγη

Τουλάχιστον 245 νεκροί μετά από φωτιά που ξέσπασε σε club!

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που έλαβε χώρα στο club «Kiss» στα νότια της Βραζιλίας, στην περιοχή Santa Maria, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, μετά από επίδειξη με πυροτεχνήματα.
Όλα ξεκίνησαν, όταν μέλος του συγκροτήματος ή της ομάδας παραγωγής του, άναψε μια φωτοβολίδα, η οποία έβαλε φωτιά στην οροφή, με αποτέλεσμα το club να τυλιχτεί στις φλόγες μέσα σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα!



Εκείνη την ώρα, μέσα στο μαγαζί, διασκέδαζαν περίπου 500 άτομα.
Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τις σωρούς 159 ατόμων, ενώ ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα πάντα με τις τοπικές αρχές, έχει ξεπεράσει τους 245! Ο επικεφαλής των προσπαθειών διάσωσης της στρατιωτικής αστυνομίας, είπε οτι ακόμη απομακρύνονται οι σοροί των θυμάτων από το κλαμπ.


Οι πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν πως τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε από ασφυξία, είτε επειδή ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν.



Πολλοί από τους θαμώνες του κέντρου δεν κατάφεραν να φτάσουν στην έξοδο κινδύνου και προκλήθηκε πανικός.
club3.jpg

Αιώνιοι φοιτητές… ΤΕΛΟΣ! Διορία μέχρι τα 8 χρόνια έχουν


 

Αιώνιοι φοιτητές ΤΕΛΟΣ από ΑΕΙ και ΤΕΙ, μιας και οι νέες θεσμικές διατάξεις για τα Πανεπιστήμια, ρίχνουν «πόρτα» σε όσους φοιτητές συμπληρώνουν το 8ο έτος σπουδών τους (για τα τετραετή προγράμματα), και το 10ο έτος, (για τα πενταετή προγράμματα σπουδών).
Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν δει την πόρτα της εξόδου 18.000 αιώνιοι φοιτητές του ΤΕΙ Αθηνών, ενώ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όσοι φοιτητές είναι άνω των 26 θα λένε αντίο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ:
  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν=4 έτη και 2ν= 8 έτη) θα διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητά τους έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) δεν θα έχουν συμπληρώσει  ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα  για το διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο πέρασε με κόκκινο και συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα


 

Παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία στην άσφαλτο όταν λεωφορείο του ΟΑΣΔ συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα έξω από εμπορικό κέντρο στη δυτική Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα που επέβαιναν στα ΙΧ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το λεωφορείο με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή των δικαστηρίων, παραβίασε τον σηματοδότη και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που διέσχιζε κάθετα το δρόμο ενώ ένα δεύτερο αυτοκίνητο που ακολουθούσε προσέκρουσε στο λεωφορείο. 

Οι επιβάτες του λεωφορείου επιβιβάστηκαν σε άλλο λεωφορείο, ενώ κυκλοφορία γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.
Στο σημείο έχουν μεταβεί οχήματα οδικής βοήθειας προκειμένου να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα. 

Απορρίφθηκε από το ΣΤΕ το αίτημα να «παγώσει» η επίταξη στο Μετρό – Μαραθώνια συνεδρίαση για το μέλλον της απεργίας σε λεωφορεία-τρόλεϊ


 
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών που ζητούσε να «παγώσει» η επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Η απόφαση έρχεται την ώρα που οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, που έχουν κηρύξει απεργία έως την Τρίτη, συνεδριάζουν από το απόγευμα της Κυριακής για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κριθεί η απεργία παράνομη.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως αν χρειαστεί θα κηρύξει επίταξη και σε λεωφορεία τρόλεϊ. Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους».

Εκτός από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, και τη Δεύτερα απεργούν Προαστιακός και ΟΣΕ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όμως προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας.

newsit.gr

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία-τρόλεϊ: Τραβούν "χειρόφρενο" και την Δευτέρα





Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αποφάσισαν να μην υποχωρήσουν και να γίνει κανονικά η απεργία της Δευτέρας, όπως είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής.  Προφανώς δεν τους εμπόδισε ούτε η δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία της Κυριακής παράνομη αλλά ούτε η σκληρή στάση της κυβέρνησης η οποία δεν κάνει βήμα πίσω και στέλνοντας «τελεσίγραφο» πως αν χρειαστεί θα εφαρμόσει την «πετυχημένη» συνταγή της επίταξης όπως έγινε σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν: «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία, Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».
Αυτό σημαίνει ότι και αύριο τη Αθήνα θα μείνει χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και χωρίς Προαστιακό και ΟΣΕ, που επίσης απεργούν έως και αύριο.

Η Διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα, εκτός από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο. Πάντως, η Διοίκηση αναμένεται να προσφύγει εκ νέου αύριο Δευτέρα στη Δικαιοσύνη.Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις απεργίες σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Ψαλίδι στον ΟΑΣΘ μελετά το υπουργείο Οικονομικών λόγω κρίσης



Ο ΟΑΣΘ παρά την οικονομική κρίση λαμβάνει τα τελευταία χρόνια από το κράτος ως αντισταθμιστική οφειλή πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως, διατηρεί στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων τα κέρδη των μετόχων (περίπου 16 εκατ.) και σχεδιάζει να αυξήσει και τους μισθούς των εργαζομένων. Η προσπάθεια του Οργανισμού να μείνει ανέπαφος από τις γενικότερες περικοπές φαίνεται να έχει εξοργίσει στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο δεν αναγνωρίζει τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ για το 2012 αλλά ούτε για το 2013. Έτσι οι διαφορές μεταξύ κράτους και Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών επιλύονται στα διαιτητικά δικαστήρια, όπου προσφεύγει η διοίκηση του ΟΑΣΘ, για να βεβαιώσει τις συμβατικές οφειλές.

Η πολιτεία διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη δήλωσε ότι «με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού υπάρχει μία περιοριστική πολιτική στο δημόσιο και η πολιτεία δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ ΟΑΣΘ και ΟΑΣΑ». Η όποια πολιτική περιορισμένης επιδότησης υπάρχει στην Αθήνα αντίστοιχη πολιτική περιορισμένης επιδότησης πρέπει να υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, τονίζουν στελέχη του υπουργείου, ενώ ο γ.γ. Μεταφορών Νίκος Σταθακόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με τον ΟΑΣΘ έχει οριστεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα εισηγηθεί «πώς είναι δυνατόν η νέα γεωμετρία της εξυπηρέτησης της Θεσσαλονίκης να χωρέσει μέσα σε αυτά που το υπουργείο Οικονομικών και το μνημόνιο έχουν προδιαγράψει». «Η παλιά σύμβαση», σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, «δεν μπορεί να προχωρήσει. Τα ύψη της επιχορήγησης που αναφέρονται στην παλιά σύμβαση είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στις νέες συνθήκες».

«Το ζήτημα του ΟΑΣΘ χρήζει περισσότερης και εκτενέστερης ανάλυσης λόγω και του μεγάλου οικονομικού μεγέθους του», υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη Θεοδόση Κωνσταντινίδη. Ο ΟΑΣΘ ωστόσο, σαν να μην αντιλαμβάνεται τα νέα οικονομικά δεδομένα, το 2012 προχώρησε σε προσλήψεις 43 εργαζομένων, το τρέχον έτος σχεδιάζει επιπλέον προσλήψεις 70 ατόμων και οι αυξήσεις μισθών που ζητά είναι της τάξης του 1,5%. Η διοίκηση του Οργανισμού δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί συμμετοχή στην επιτροπή που έχει ανακοινώσει ο κ. Σταθακόπουλος και πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις νόμιμες απαιτήσεις.
Ο ΟΑΣΘ, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, επιχορηγείται από το κράτος, για να διατηρεί χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων, χωρίς να υπόκεινται ζημία οι 425 μετοχές του και οι 1.900 μικρομέτοχοι. Ο Οργανισμός διατείνεται ότι δεν επιχορηγείται ο ίδιος αλλά οι επιβάτες, καθώς χωρίς την αντισταθμιστική οφειλή το εισιτήριο θα έφτανε στα 1,75 ευρώ, ενώ σήμερα κοστίζει 0,80 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Επίσης χαρακτηρίζει τεράστιο το έργο που παρέχει, αφού από το 2003 έως το 2005 επεκτάθηκε σε δεκαπέντε δήμους και από τον Ιανουάριο του 2011 σε επιπλέον εννέα δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία αυξήθηκαν από 488 το 2001 σε 622 το 2011 και απέκτησε τέσσερα οχήματα για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Η αύξηση του έργου του είχε ως συνέπεια και την αύξηση των δαπανών.

Πηγή: εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Μας χρεώνει τη φύλαξή της η ελίτ που τρέμει...


 
Με «στρατιές» αστυνομικών θωρακίζονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι και εκδότες έπειτα από το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων ...
αλλά και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται εδώ και καιρό το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από VIPs που επικαλούνται λόγους ασφαλείας, χωρίς πάντα να διευκρινίζονται, για να αποκτήσουν τον «προσωπικό» τους ένστολο. Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, οι διαθέσεις των bodyguards της ΕΛ.ΑΣ. γίνονται συγκαλυμμένα μέσα από διάφορες πατέντες. Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν αρχικά σε Αστυνομικά Τμήματα και μάχιμες υπηρεσίες και στη συνέχεια, αφού πήραν πρώτα απόσπαση στην Κρατική Ασφάλεια, διατέθηκαν και πάλι στις φρουρές επωνύμων. Οι αιτήσεις για ένστολη συνοδεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2009 μέχρι το τέλος του 2010 λόγω σειράς τρομοκρατικών ενεργειών και το φαινόμενο «αναζωπυρώθηκε» τώρα μετά τα διαδοχικά χτυπήματα του 2013. Στο «παιχνίδι» της φύλαξης επωνύμων έχουν μπει και απόστρατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά τη συνταξιοδότησή τους ως διευθυντών ασφαλείας επιχειρήσεων ή ως επικεφαλής συντονιστών φρουράς.

Η κυβέρνηση έσπρωξε επίτηδες τους εργαζόμενους να πάνε σε αγώνα «'Η ταν ή επί τας» για να καθυποτάξει την κοινωνία.

 
Του Γιώργου Δελαστίκ

Ο κύβος ερρίφθη. Η απόφαση πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στο μετρό που πήρε η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σηματοδοτεί την επιθυμία της να μετατρέψει τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε τελική μάχη για τον οικονομικό εξανδραποδισμό...
όλων των εργαζόμενων στρωμάτων του ελληνικού πληθυσμού.
Αρνούμενη κάθε διαδικασία διαλόγου και εκτιμώντας ως αδυναμία των εργαζομένων και όχι ως κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους τους την πρόταση τρίμηνης ανακωχής με παράλληλη συνέχιση της ισχύος της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης, η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ θεώρησε ότι έχει το πάνω χέρι. Επέλεξε έτσι συνειδητά την κλιμάκωση της αναμέτρησης έχοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα βγει νικήτρια. Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι οργανωτικά έτοιμοι για μια ανελέητη σύγκρουση μέχρις εσχάτων.


Η κυβέρνηση επίσης πιστεύει ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι απροετοίμαστη για φάση σφοδρότατων κοινωνικών συγκρούσεων. Επιπροσθέτως, κατά την κυβερνητική αντίληψη, τα κόμματα της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης και δη εκείνα της Αριστεράς είναι ανίκανα αυτή την εποχή να κινητοποιήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να δημιουργήσουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση, στρέφοντας μαζικά και μαχητικά την κοινωνία εναντίον των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου. Ευνόητο είναι ότι όλες αυτές οι κυβερνητικές εκτιμήσεις και υποθέσεις θα κριθούν στην πράξη.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης πάντως συσπειρώνονται εναντίον των εργαζομένων. Αποκαλυπτική η στάση του ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υπενθύμιζε την πρότασή του για την κατάθεση τροπολογίας εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο των μηχανοδηγών, οδηγών και τεχνικών των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις μας έστω και τώρα και να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης» υπογράμμιζε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του την Τρίτη. Την Τετάρτη όμως ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε εντυπωσιακή πολιτική κωλοτούμπα: «Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου... Δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία... Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό» δήλωσε, τασσόμενος εναντίον των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ακόμη παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την πολιτική επιστράτευση των απεργών ως την... «πιο ήπια λύση»!

Η ταχύτατη προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη σκληρά αντεργατική γραμμή Σαμαρά προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αντιπαραβαλλόμενη με τη γραμμή της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, της ΔΑΚΕ. Σε κοινή τους ανακοίνωση η ΔΑΚΕ - ΠΟΣ (των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στον προαστιακό), η ΔΑΚΕ- ΣΤΑΣΥ (των εργαζομένων στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ) και η ΔΑΚΕ - ΟΣΥ (των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ) έκαναν βίαιη φραστική επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τη ΝΔ- γράφοντας μεταξύ άλλων: «Επιτέλους, ας σταματήσει να παριστάνει τον κόκορα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την ώρα που στέκεται κότα στους έχοντες και κατέχοντες. Αλλωστε, τώρα είναι υπουργός των Ελλήνων και όχι πρόεδρος του ΙΟΒΕ, εκπρόσωπος του ΣΕΒ».

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ενδεχομένως την έκταση και την οξύτητα που θα προσλάβουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους της Δεξιάς, τουλάχιστον σε επίπεδο εργαζομένων, εξαιτίας της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.
Η άμεση αντίδραση της παράλυσης κάθε μέσου μαζικής μεταφοράς -μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακός- αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης υπογραμμίζει την κλιμάκωση της σύγκρουσης που επεδίωξε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι η συγκυβέρνηση τους υποχρεώνει να πάνε σε μια μάχη όπου ισχύει το «'Η ταν ή επί τας» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η έκβαση θα κριθεί από την αντοχή και τη μαχητικότητά τους. Οι δημαγωγικές επικλήσεις πάντως του πρωθυπουργού και των μετακινούμενων με λιμουζίνες υπουργών περί «ταλαιπωρίας των πολιτών» που αποσκοπούν να προκαλέσουν την εχθρότητα καθυστερημένων στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων εναντίον των απεργών, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας αυτή τη φορά. Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πάνω από όλα οι εργαζόμενοι τάσσονται ολόψυχα υπέρ των απεργών.

ΜΜΕ και απεργίες: Ειδήσεις στις 8.00 ή «Τα Νέα του ΑΝΤ1»;

 
«Παράνομη και καταχρηστική» κηρύχτηκε η απεργία των εργαζομένων του μετρό. Κανονικά, σύμφωνα με τα εγχειρίδια δημοσιογραφίας, αυτό δε θάπρεπε να αποτελεί είδηση. Κλασικό είναι το παράδειγμα: είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκύλο…

‘Ενημερωθήκαμε’ αυτές τις μέρες...

Μάθαμε
πόσων χρονών προσλήφθηκε στο μετρό ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Σταματόπουλος.
Δεν μάθαμε την στάση που κράτησε ο ίδιος στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα το 2011. Περιττό βέβαια, γιατί ασφαλώς τη θυμόμαστε.

Μάθαμε πού ακριβώς δουλεύει η κόρη του. Ανατριχιαστικό κατάντημα…
Δεν πληροφορηθήκαμε ότι ένα από τα αιτήματα της απεργίας ήταν η αποτροπή της επαπειλούμενης αύξησης των εισιτηρίων πάνω κι απ’ το ήδη πανάκριβο 1.40 €.

Ακούσαμε πόσες ψήφους πήρε στις βουλευτικές εκλογές.
Δεν ακούσαμε όμως για τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζονται.

Μας είπαν την απειλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Κεδίκογλου στο «ΒΗΜΑ Fm»: «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».
Δε μας εξήγησαν βέβαια αν η νομοθεσία προβλέπει αυτές τις άθλιες επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Μας είπαν ότι οι εργαζόμενοι του μετρό ζητούν προκλητικά να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τα βάρη και αυτοί να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς τους.
Δεν μας είπαν όμως πόσο στ’ αλήθεια αμείβονται, ούτε ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να διασπάσει τους εργαζόμενους υποσχόμενη ακριβώς να εξαιρέσει από το ενιαίο μισθολόγιο κάποιους από αυτούς, όπως τους σταθμάρχες.

Μας είπαν ότι οι απεργοί κοιτάνε την πάρτη τους.
Δε μας είπαν ότι παλεύουν ακριβώς για να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Μας είπαν ότι ‘δεν βγαίνουν’ οικονομικά.
Δε μας είπαν ότι το μετρό με 800.000 επιβάτες καθημερινά έχει πάνω από 1.000.000 € ημερήσια έσοδα. Ούτε βέβαια ότι ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παραδέχτηκε ότι μόνο με τα έσοδα του μετρό, μπορούν να συντηρηθούν ο ΗΛΠΑΠ και το τραμ.

Μας είπαν ότι οι απεργοί του μετρό δε σέβονται τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός.
Ποιοι; Αυτοί που επιχειρούν να ‘καθαρίσουν’ το τοπίο συμπιέζοντας το εργατικό κόστος για να παραδώσουν το μετρό στην ιδιωτικοποίηση.

Πολιτικοί λοιπόν είναι οι λόγοι της οικονομικής επίθεσης στους εργαζόμενους του μετρό, πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση από την μεριά συνολικά του εργατικού κινήματος.
Ας επιστρέψουμε όμως στα ΜΜΕ και τις ιερεμιάδες τους.
Οι φορτηγατζήδες. Δε σέβονται το κοινωνικό σύνολο. Οι ναυτεργάτες και οι λιμενεργάτες. Δε σέβονται το κοινωνικό σύνολο (π.χ. τους αγρότες…).  Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Ούτε αυτοί το σέβονται.
Οι αγρότες, το ίδιο: εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών! Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ούτε λόγος! Πλήττουν τη δημόσια υγεία. Τα νομοσχέδια βέβαια που πλήττουν ευθέως την υγεία και το δημόσιο χαρακτήρα της παραμένουν στο απυρόβλητο. Οι διαδηλωτές; Δεν το συζητώ… Αυτοί πλήττουν τα μαγαζιά, και όχι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που παράγει λουκέτα.  Οι μαθητές και η νεολαία με τις κινητοποιήσεις της, ομοίως.
Η κάθε κοινωνική κατηγορία μπαινοβγαίνει στο «τόξο» της κοινωνικής νομιμότητας στα δελτία των 8.00 που οργανώνουν τη συναίνεση και τον κοινωνικό αυτοματισμό, ανάλογα με το αν βρίσκεται ή όχι σε κινητοποίηση. Και βέβαια οι λόγοι και τα αίτια της κάθε εργατικής κινητοποίησης μένουν πάντα στο σκοτάδι.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων παρουσιάζονται σαν «πονοκέφαλος» για τους «πολίτες», που είναι κάτι άλλο, κάτι υπερβατικό που επισείεται ενάντια σε κάθε αγώνα, σε κάθε κοινωνική διαμαρτυρία. Ποιος είναι τελικά ο περίφημος «πολίτης»; Ένα πουκάμισο αδειανό από κάθε κοινωνικό περιεχόμενο, μια κενολογία που αποκρύβει τις ταξικές διακρίσεις. Κάτι σαν το νεολογισμό «η διεθνής κοινότητα».  Άλλωστε, όλοι φταίμε για το νέφος, τη φτώχεια, την κρίση και το χρέος. «Όλοι μαζί τα φάγαμε»…
Για να θυμηθούμε πάλι τον σκύλο και τον άνθρωπο, είδηση θα ήταν μια φορά τα κανάλια να αναδείξουν κάποια λαϊκή κινητοποίηση με τα αίτια και τα αιτήματά της. Χωρίς τα τετριμμένα κλισέ: «μπορεί να έχουν δίκιο, δεν έχουν όμως το δικαίωμα να κατεβάζουν τους διακόπτες», «να κρατούν όμηρους τους πολίτες», «να δεσμεύουν τους μαθητές που δε φταίνε τίποτε και τις οικογένειές τους». «Ας απεργήσουν 4 – 6 το πρωί, για να μπορεί ο κόσμος να πάει στις δουλειές του». Σεβαστό δηλαδή το δικαίωμα της απεργίας, αρκεί να μην ασκείται. Το όπλο της απεργίας προβλέπεται γι’ αυτούς ακριβώς που το χρειάζονται, και σήμερα το χρειάζονται όλοι.
Ποιος τελικά είναι ο περίφημος «πολίτης»;
Μήπως εννοούν τον Γιάννη Πολίτη ο οποίος δίκην Γεωργαλά μας έκανε Ηθική –Εργασιακή Διαπαιδαγώγηση (στο δελτίο ειδήσεων της  ΝΕΤ με την Στάη, στο 16’-18’) την Παρασκευή της επιστράτευσης (25/2/2013); Κάνοντας ΄τάληρα’ τη ‘γραμμή’ της σύγκρουσης με τον κόσμο της δουλειάς, που συνοψίζεται στο επιμύθιο: «Οι επόμενοι, Έλλη, θα το σκεφτούν καλά πριν τα βάλουν με την κοινωνία»…
Δεν είχε ως φαίνεται ενημερωθεί ο δυστυχής, ότι στις ίδιες τις δικές τους δημοσκοπικές έρευνες που παρουσίασαν τα κανάλια ο κόσμος έριχνε τις ευθύνες για την ‘ταλαιπωρία’ στις συγκοινωνίες στην κυβέρνηση και όχι στους απεργούς και μάλιστα με ποσοστά από 70 έως 80%…
Το θράσος περισσεύει. Κατηγορούνται οι εργαζόμενοι που θέλουν το μισθό τους, την ίδια ώρα που τόσοι συμπολίτες τους είναι άνεργοι. Δε μας εξηγούν βέβαια,, ότι αν περάσει η πολιτική των μειώσεων, οι άνεργοι δεν θα ανακουφισθούν αλλά απλώς θα αυξηθούν.
Μας λένε ότι θάπρεπε, «ειδικά σήμερα, που βρέχει», να σπάσει η απεργία γιατί στο μετρό και τις συγκοινωνίες μπαίνουν οι πολίτες που έχουν υποφέρει από τα –αναγκαία, μην ξεχνιόμαστε- μέτρα και ότι γιαυτό ακριβώς η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στους απεργούς που τάβαλαν με όλη την κοινωνία. Όλη; Όχι ακριβώς…
Δεν ξέρω αν τόχουν σκεφτεί, αλλά με τις συγκοινωνίες κυκλοφορούν εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δάσκαλοι, απλήρωτοι, χαλυβουργοί, φορτηγατζήδες, φοιτητές και πάντως όχι το δημοσιογραφικό και πολιτικό προσωπικό του κεφάλαιου που εκφράζει ο αντεργατικός τσαμπουκάς του Σαμαρά.
Ας διδαχτούμε όμως απ’ τον αντίπαλο.
Την ώρα που ο κόσμος της εργασίας κατατέμνεται τηλεοπτικά:
-σε κατηγορίες σε πρώτη φάση, που έρχονται η μια μετά την άλλη σαν φέτες στο στόχαστρο
-σε μονάδες στη συνέχεια που καταναλώνουν ατομικά το προπαγανδιστικό υλικό που μας σερβίρεται σαν ενημέρωση από τους επικοινωνιολόγους του Μνημόνιου,
εμείς πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο:
-Συντονισμένους ενωτικούς και μαχητικούς αγώνες, αξιοποιώντας τη νέα δυναμική που ξεπηδάει στο εργατικό κίνημα κόντρα στις ξεπουλημένες και προδοτικές ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
-Πολιτικό συντονισμό υπεράσπισης των εργατικών αγώνων από τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις, όχι της αναμονής και του εφησυχασμού, αλλά  της μαχητικής αντίστασης και του αγώνα.
Ενθαρρυντική στην κατεύθυνση αυτή είναι η μεγάλη ανταπόκριση που ήδη βρίσκει το κείμενο στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό και αντίθεσης στην απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευσή τους που υπογράφουν  όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και αγωνιστές. Το κείμενο αυτό, με τον τίτλο ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ βρίσκεται εδώ και εδώ: http://www.ipetitions.com/petition/epistrateysi/
Είναι καιρός πια να διασταυρώσουμε τα βήματα στους δρόμους της ανατροπής αυτής της άθλιας  ευρωενωσιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας όλοι μαζί. Χαλυβουργοί και εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, γιατροί που λιώνουν στις εφημερίες και φοιτητές, δάσκαλοι, άνεργοι και απλήρωτοι, αγρότες και ναυτεργάτες.
Πριν κατοχυρωθεί ότι μόνο οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, μαζί με την Όλγα Τρέμη, τον Καψή και τον Πρετεντέρη είναι εκείνοι που σέβονται αλλά και τελικά απαρτίζουν το “κοινωνικό σύνολο’.




πηγη

Συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι μετά τη δικαστική απόφαση


 

 Σε νέα συνεδρίαση προχωρούν το απόγευμα οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει την απεργία παράνομη.

Από την πλευρά της, η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα». Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους».

Οικονομικές... ατασθαλίες στο ταμείο τεχνικών της ΔΕΗ


 
Για σωρεία καταστατικών, διαχειριστικών και οικονομικών παραπτωμάτων καταγγέλλεται το πρώην προεδρείο της ΕΤΕ ΔΕΗ (Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ). Ο διαχειριστικός έλεγχος της εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2010-2011.

Ενδεικτικά καταγράφεται στο ταμείο του σωματείου, δαπάνη για περιοδείες του 2010 που ξεπερνούσε τις 215.000 ευρώ, ενώ μέσα στα έξοδα του απεργιακού ταμείου, βρέθηκε ακόμα και απόδειξη από το κομμωτήριο.

Ο έλεγχος που έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», διαπιστώνει ότι μέσα από το Ταμείο δικαιολογούνταν αποδείξεις συνδικαλιστών για κομμωτήρια, κρεοπωλεία, αγορές τσιγάρων, ακόμα και για εκδόσεις περιοδικών που ποτέ δεν τυπώθηκαν...

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το απεργιακό ταμείο που διαχειρίζονταν η Ένωση τεχνικών, επιχορηγούνταν συνδικαλιστές κατά τις ημέρες των απεργιών, ενώ το ίδιο ταμείο τους επιχορηγούσε και για ημέρες που δεν γίνονταν απεργίες.

Την υπόθεση διερευνά ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει τις καταθέσεις των συνδικαλιστών.

πηγη

«Ουδείς εξαιρείται» από την γκιλοτίνα!

 
Ακούστε τους, ακούστε πώς ουρλιάζουν:

«Ουδείς εξαιρείται του νόμου»!

Αλλά όλοι αυτοί του «μαύρου μετώπου» που μιλούν για το «νόμο που άπαξ και ψηφίστηκε ουδεμία αντίρρησις νοείται» (!), νομίζετε ότι απευθύνονται μόνο στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Λάθος!

Απευθύνονται σε όλη την κοινωνία που... «πρέπει να συμμορφωθεί»!


Τι λένε:




Οτι αφού τα μνημόνια τα έκαναν νόμους,

αφού τις φορολεηλασίες τις έκαναν νόμους,


αφού τη λαϊκή χρεοκοπία την έκαναν νόμο,


αφού τις μειώσεις μισθών τις έκαναν νόμους,


ακόμα κι αν αύριο ψηφίσουν με νόμο πως κάθε οικογένεια, εκτός από τους φόρους, τα εισοδήματα, τη σύνταξη θα καταβάλλει στο ΔΝΤ και τα πρωτότοκα τέκνα της, τότε ουδείς θα πρέπει να αντιδρά, διότι θα... «το λέει ο νόμος»!

Οταν όλα αυτά τα επίλεκτα μέλη του κλαμπ της πιο παρασιτικής συντεχνίας, της συντεχνίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των «νταβατζήδων», μιλούν για τις «συντεχνίες» όπως έπραξε προχτές ο κ. Σαμαράς, και όπως πριν είχε πράξει ο Παπανδρέου, και όπως πριν είχε πράξει ο Σημίτης, και όπως πριν είχε πράξει ο Μητσοτάκης, δεν απευθύνονται μόνο στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

Απευθύνονται σε όλη την κοινωνία, στην κοινωνία των καταπιεσμένων, στην κοινωνία της φτώχειας και της απελπισίας, την οποία θέλουν να συκοφαντήσουν.

Να την «παθητικοποιήσουν».

Να την «κομματιάσουν».

Να την καταστήσουν έρμαιο του «διαίρει και βασίλευε».

Να «ξεμοναχιάσουν» το κάθε τμήμα της.

Να το απομονώσουν και αφού θα του έχουν στερήσει τις εφεδρείες της κοινωνικής αλληλεγγύης να το τσακίσουν.

Ετσι, με την ίδια μέθοδο, θέλουν να καθυποτάξουν, τελικά, όλη την «κατατεμαχισμένη» κοινωνία.

Οταν όλα τα φερέφωνα των «αφεντικών», αυτοί που δε δίνουν δεκάρα για την «ταλαιπωρία» της ανεργίας, για την «ταλαιπωρία» της ανέχειας, για την «ταλαιπωρία» των χαρατσιών, για την «ταλαιπωρία» της πείνας, μιλούν για την «ταλαιπωρία της κοινωνίας» από τους απεργούς και αντιπαραθέτουν στο «δικαίωμα της απεργίας» το... «δικαίωμα στην εργασία» - ποιοι; αυτοί που έφτασαν την ανεργία στο 30%! - δεν απευθύνονται στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

Απευθύνονται στην ταλαίπωρη κοινωνία, η οποία πάνω από έναν αιώνα μετά την εξέγερση στο Σικάγο θα πρέπει να «ρυθμίσει» τη συνείδησή της, ώστε να μη θεωρεί πια ότι «η δουλειά είναι δικαίωμα».

Να ξεχάσει ότι ο αξιοπρεπής μισθός είναι δικαίωμα.

Να μάθει ότι «δικαίωμα» είναι η απεργοσπασία (!), να μάθει να βλέπει την εργασία σαν... «προνόμιο».

Σαν... «παραχώρηση». Σαν... φιλάνθρωπη «προσφορά».

Να μάθει να δέχεται αδιαμαρτύρητα κάθε νέα περικοπή του μισθού της, για την οποία οφείλει κιόλας να δοξολογεί τον καλοκάγαθο καπιταλιστή που από το ξεροκόμματο της αφαίρεσε «μόνο» το... μισό.

Και φυσικά:

Οταν έμβλημα της πολιτικής τους έφτασαν να καθιστούν τις νυχτόβιες επιδρομές των ΜΑΤ, την απειλή της ... φυλάκισης(!), όταν ποινικοποιούν ως «κακούργημα» τις κινητοποιήσεις, όταν ομολογούν πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι επιστρατεύσεις κατά των απεργών αποτελούν έναν εκσυγχρονισμό των...γραφειοκρατικών διατάξεων της χούντας (!), σίγουρα δε μιλούν στους εργαζόμενους των ΜΜΜ. 

Απευθύνονται σε όλο το λαό, του κουνούν ως «γκαουλάιτερ» του κεφαλαίου το δάκτυλο της καταστολής, τον απειλούν με τον πιο χυδαίο, τον πιο ιταμό, τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, ότι ή θα γίνει ραγιάς να τους προσκυνάει ή θα τον... ξεκάνουν!

Ο πόλεμος, επομένως, που έχουν εξαπολύσει είναι καθολικός.

Τα «νταϊλίκια» του Σαμαρά θα ήταν ανάξια να γίνουν ακόμα και γελοιογραφία, αν δεν επρόκειτο για τον γραβατοφορεμένο «τσαμπουκά» μιας πρωτοφανούς πολιτικής αγριότητας που αφορά τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, όπως χτες αφορούσε τους ναυτεργάτες, όπως προχτές αφορούσε τους δημόσιους υπάλληλους, όπως αντιπροχτές αφορούσε τους αγρότες, όπως κάθε μέρα αφορά τους εργάτες.

Αν αυτός ο καθολικός πόλεμος ενάντια σε κάθε τμήμα της κοινωνίας δεν πάρει καθολική απάντηση μέσα από ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχής αγροτιάς, βιοτεχνών, μικρεμπόρων, που σημαίνει λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση, συστράτευση και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα στρώματα που υφίστανται την εκμετάλλευση και τη φτωχοποίηση, αν κόντρα στο «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» δεν πάρει σάρκα και οστά το «ο ένας για όλους και όλοι για έναν», τότε, τα υποκινούμενα της πλουτοκρατίας μπορεί κι αυτά να φύγουν νύχτα, όπως οι προηγούμενοι, αλλά προηγουμένως θα έχουν αφανίσει έναν ολόκληρο λαό κάτω από τις «ερπύστριες» των «νόμων του κεφαλαίου», που πράγματι από τις «γκιλοτίνες» του «δεν εξαιρείται κανείς».





Νίκος Μπογιόπουλος

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης: "Κινέζοι" στους μισθούς, "Γιαπωνέζοι" στις απεργίες


 
Όσο εξαντλείται η... περίοδος χάριτος της κυβέρνησης από την "επιτυχία" της εκταμίευσης της δόσης και ενώ οι πολίτες θα έρχονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με το φάσμα της νέας πραγματικότητας που τους επιφυλάσσει η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση θα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα.
Αναμφίβολα η απόφαση για επιστράτευση και επίταξη στα ΜΜΜ που έλαβε το Μαξίμου με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και τη... διακριτική ανοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. -η οποία αν και διαφώνησε, παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα-, θα αποτελέσει "πιλότο" για τη διαχείριση μελλοντικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να φουντώσουν όσο επιτείνεται το φάσμα της ύφεσης και της ανεργίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται προτάσεις προκειμένου οι απεργιακές κινητοποιήσεις να "καταστέλλονται" ακόμα και... εν τη γενέσει τους. Εμφανίζεται δηλαδή έτοιμη για ακόμα πιο ακραία στάση, πέρα από την αντισυνταγματική επιλογή της επίταξης.
Η φράση του Αντ. Σαμαρά, το βράδυ μετά την ανακοίνωση της επίταξης, ότι "τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν", εκτιμάται ως ενδεικτική των συζητήσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνουν χώρα στο Μαξίμου και αφορούν, μεταξύ άλλων, εξέταση νομοθετικών παρεμβάσεων τόσο ως προς την πραγματοποίηση των απεργιών όσο και ως προς την αλλαγή των ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου σωματεία και ομοσπονδίες να μην μπορούν να κηρύσσουν απεργίες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλους απεργούς.
Αποφασισμένη να μην οπισθοχωρήσει ούτε βήμα από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να "απαντήσει" στις κοινωνικές αντιδράσεις, που ολοένα και θα φουντώνουν, με κλιμάκωση της "γραμμής" της έντασης που ήδη ακολουθεί. Να τραβήξει στα άκρα τη στρατηγική της έντασης, επενδύοντας παράλληλα -όπως έκανε και στην περίπτωση της απεργίας στο μετρό- στον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας το εκάστοτε κοινωνικό μέτωπο με το να "βλέπει" παντού συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε σκλήρυνση της στάσης τους χωρίς τη θετική ψήφο του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος και με αφορμή την επίταξη έσπευσε άμεσα να δώσει τα διαπιστευτήριά του ως... σωματοφύλακα του Αντ. Σαμαρά. Από την άλλη, γνωρίζοντας ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δύσκολα θα επικροτεί παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον, δεν επαφίονται στη δική της συγκατάθεση. Μπορούν να υπολογίζουν όμως στην αποστασιοποιημένη ανοχή της.

Θεσμικές παρεμβάσεις για τις απεργίες
Ειδικότερα το απόφθεγμα σύμφωνα με το οποίο "το δικαίωμα της απεργίας υφίσταται, όταν δεν ασκείται", φαίνεται ότι θα αποτελέσει το νέο κυβερνητικό δόγμα, τόσο στην κλιμάκωση της στρατηγικής της έντασης όσο και στον δραστικό περιορισμό του πεδίου δράσης των συνδικάτων. "Η κυβερνητική απόφαση για επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ ήταν μια ακραία απόφαση που, με πρόσχημα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ακύρωνε θεμελιώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και η οποία φαίνεται ότι θα έχει και θεσμική συνέχεια". Σε αυτό κατατείνουν όχι μόνο συνδικαλιστές, αλλά και έγκριτοι εργατολόγοι με τους συνομίλησε η "Αυγή" της Κυριακής.
Εν όψει μάλιστα αποφάσεων για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που ενδεχομένως να λάβουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα συνδικάτα, θέτοντας στο επίκεντρο την επιχειρούμενη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον περιορισμό της δράσης τους, ταυτόχρονα με τα ανοιχτά θέματα υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση συζητά ευθείες παρεμβάσεις στο νομικό καθεστώς που διέπει το δικαίωμα της απεργίας και ειδικότερα στην κάλυψη απεργιακών κινητοποιήσεων κλάδων από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας ή η ίδια η ΓΣΕΕ να καλύπτει την απεργία των εργαζομένων σε πρωτοβάθμια σωματεία (όπως π.χ. στο μετρό) όπως έγινε με την 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ προχθές Παρασκευή.
Έτσι, μετά τη σταδιακή κατάργηση των Συμβάσεων, την επικείμενη κατάργηση ακόμα και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε "κινεζοποίηση" των μισθών των εργαζομένων, ο δραστικός περιορισμός των απεργιών θα οδηγήσει σε "γιαπωνέζικες" συνδικαλιστικές συνήθειες. "Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε, σύμφωνα με την κλιμάκωση που επιχειρεί και σε θεσμικό επίπεδο, οι απεργοί εργαζόμενοι να εργάζονται φέροντας ένα διακριτικό περιβραχιόνιο στο χέρι τους!
Ουσιαστικά, παρά τη στιβαρή εικόνα που επιχειρεί να δείξει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός, οι διαδοχικές προσφυγές στα δικαστήρια, η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων μαρτυρά φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι ένας ακόμα στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου των συνδικάτων. Αν δεν μπορούν να κηρύξουν ούτε απεργία, τότε σε τι θα διαφέρουν από λέσχες συζητήσεων", σημειώνει έμπειρος συνδικαλιστής.

Αυγη