EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Aντώνης Σταματόπουλος - Ένα σκληρό καρύδι απέναντι στην κυβέρνηση

 
Ο Αντώνης Σταματόπουλος είναι από τα πιο δυναμικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκλέχτηκε γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Μετρό, αλλά στις περασμένες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β' Αθήνας.
Είναι ο άνθρωπος που είχε πρωτοστατήσει να κρατηθούν ανοιχτοί οι σταθμοί του Μετρό στις μεγάλες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, είχε κυνηγήσει τα ΜΑΤ που είχαν εισβάλλει στο Μετρό για να χτυπήσουν διαδηλωτές και είχε συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους Αγανακτισμένους.
Το 2011 ο κ. Σταματόπουλος και ένας συνάδελφός του δέχθηκαν επίθεση από συνδικαλιστές του ΗΣΑΠ κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Σε αντίδραση της επίθεσης αυτής, οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρης απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 8 και 9 Δεκεμβρίου 2011.
Η δημοσιότητα για τον 64χρονο πρόεδρο του σωματείου ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2009, όταν οι συρμοί του Μετρό σταμάτησαν και πάλι για αρκετές μέρες. Αιτία, οι απολύσεις 250 εργαζομένων, οι οποίες έγιναν με βάση σχετικό πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Αντώνης Σταματόπουλος τότε επικαλείται την έλλειψη θεσμικού πλαισίου της εταιρείας που λειτουργεί ως Α.Ε. ενώ είναι δημόσια υπηρεσία και κατακεραυνώνει τους άμεσα εμπλεκομένους ότι χρησιμοποίησαν ένα πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής για να πλήξουν εργατικά δικαιώματα.
Ενα χρόνο μετά, όταν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επιχειρεί τις ριζικές ανατροπές τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην οργάνωση και λειτουργία των ΜΜΜ, ο συνδικαλιστής διαχωρίζει πλήρως τη θέση του. Αποχωρεί από την ΠΑΣΚΕ και καταγγέλλει τη δεύτερη χούντα στην οποία αποφασίζουν και διατάσσουν.
«Εγώ πίστευα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστές. Δεν πίστευα ότι οι σοσιαλιστές απολύουν κόσμο, καταργούν συλλογικές συμβάσεις, χτυπούν με τα ΜΑΤ διαδηλωτές και εργαζόμενους μέσα στο μετρό και ρίχνουν χημικά. Αφήνουν να λιποθυμούν τα παιδιά στο σχολείο από την πείνα, να αυτοκτονεί κόσμος και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Αυτοί είναι δεξιοί νεοφιλελεύθεροι» είχε δηλώσει.
Το 2011 και 2012 το σωματείο προχωρά σε νέες κινητοποιήσεις. Τις ημέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, τότε που το πολυπληθές κίνημα των Αγανακτισμένων δέχεται τόνους χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ανοίγει η κεντρική είσοδος του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο τραυματισμένοι και ψεκασμένοι διαδηλωτές, τους οποίους στη συνέχεια περιθάλπουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Σ' αυτή τη διετία, στο μέτωπο των κοινών αγώνων συναντιέται με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ήταν υποψήφιος στη Β' Αθηνών.
Σήμερα ζει στο Κερατσίνι, όπου έχει διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος,ενώ στο παρελθόν ήταν συνδικαλιστής στο συνδικάτο οικοδόμων. Εργάζεται στο μετρό από την κατασκευή του ως τεχνίτης, ενώ έγινε συνδικαλιστής στον ίδιο χώρο από το 2004, έχοντας περάσει από όλες τις θέσεις.
Συχνά οι επιλογές του τον έχουν φέρει σε κόντρα με άλλους συνδικαλιστές ακόμα και από τον κλάδο του, οι οποίοι υποστηρίζουν ηπιότερους τρόπους αντίδρασης.
Το Σωματείο που διοικεί, το ΣΕΛΜΑ, είναι αυτό το οποίο έχει προκηρύξει και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ χθες δεν συμμετείχε στην κοινή σύσκεψη των σωματείων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στον σιδηρόδρομο.

ΠΗΓΗ

Έκτακτη είδηση


 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή γίνετε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ για επέμβαση των Αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους εργαζομένων απεργούς του Μετρό. Μάλιστα το σχέδιο είναι να επέμβουν από τις σύριγγες του Μετρό. Παρακαλούνται όσοι συνάδελφοι δεν έχουν υπηρεσία και μπορούν να βοηθήσουν στη περιφρούρηση της απεργίας και κατάληψη να σπεύσουν ώρα 5:00 π.μ. στο Μετρό στα Σεπόλια .

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Ποιοί ενδιαφέρονται για τη «μικρή» ΔΕΗ;


 

Γερμανοί και Γάλλοι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αγορά της «μικρής» ΔΕΗ, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας αγγίζουν το 1 δισ ευρώ.
Πρόκειται για λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικές, μονάδα φυσικού αερίου, αλλά και τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με το newmoney.gr ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΗ είναι και κάποιες κορυφαίες όπως η RWE, η E.ON., αλλά και το σχήμα EDISON-EDF.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες,όμως είναι πολύ πιθανό σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της μέχρι το τέλος του μήνα.
Εν τω μεταξύ, οι κόκκινοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, παρά τους 700.000 διακανονισμούς στους οποίος προέβη η Επιχείρηση μέσα στο 2012.
Η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης ξεπέρασε το 1,7 δισ και έχει πενταπλασιαστεί έναντι των επιπέδων που βρισκόταν τον περασμένο Ιούλιο.
Επίσης, το κόστος από τις εκπομπές ρύπων για φέτος υπολογίζεται στα 300-350 εκατ. ευρώ.

Διέλυσαν Ελλάδα-Πορτογαλία με λάθος ... πολλαπλασιαστή!


 

Ένα άρθρο με τίτλο: «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ” όλης της ύλης», που δημοσιεύει σήμερα το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Μarianne» και βασίζεται σε έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου  αποκαλύπτει ότι Ελλάδα Πορτογαλία πληρώνουν μια λάθος παραδοχή  του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή.
Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur). Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
Από την έκθεση προκύπτει ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Γαλλικού περιοδικού αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης -που όμως οι μεγάλοι εξπέρ στα γραφεία τους με τα κομπιουτεράκια τους φάνηκαν ανάξιοι να αντιληφθούν.
Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ” ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.
«Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ” ουρανού», εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας -και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ.
Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες της «Μarianne». Παρατηρούν ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

πηγη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ ΟΑΣΑ

Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 24 Γενάρη!

Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, 11.00 - 17.00, στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52)....


Από 1/1/2013 έχουμε ενταχθεί βάσει νόμου (4093/2012) στο ενιαίο μισθολόγιο. (Με τον ίδιο νόμο, η ΣΣΕ μας μαζί με την πλειοψηφία των θεσμικών κατακτήσεων όπως πληρωμή παιδικών σταθμών, επιδότηση ενσήμων στρατού κ.α. καταργούνται, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης μας ανέβηκε κατά 2 χρόνια ακόμα).

Από τις 17/1/2013 ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως στο ενιαίο μισθολόγιο θα ενταχθούν όλοι όσοι προβλέπει ο νόμος και πως η κυβέρνηση δεν θα εξαιρέσει κανέναν.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και τα παρακλάδια τους, που μαζί έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ, κάνουν ότι μπορούν, για να μην κατέβει ο κλάδος σε κινητοποιήσεις. 

Κάνουν ότι μπορούν, ώστε η σφαγή του ενιαίου μισθολογίου να διεξαχθεί αθόρυβα, με τους εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ να προβάλλουν όσο το δυνατόν μικρότερη αντίσταση.

Το Μετρό έχει ήδη μπει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ με την κυβέρνηση έβγαλαν παράνομες και τώρα απειλούν τους εργαζόμενους με επίταξη αν δεν συμμορφωθούν!!! Η κυβέρνηση διώκοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου μας δείχνει τα δόντια της. Εμείς;

Οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ πρέπει να πάρουμε άμεσα μια πολύ σημαντική απόφαση:


Ή θα μπούμε στον αγώνα μαζί με το Μετρό και τις υπόλοιπες συγκοινωνίες, για να δημιουργήσουμε ένα δυνατό απεργιακό μέτωπο που θα παραλύσει την Αθήνα και να έχουμε με αυτό τον τρόπο σοβαρές πιθανότητες νίκης.

Ή θα διευκολύνουμε την ήττα μας και το "έργο" της κυβέρνησης, παραμένοντας διασπασμένοι, πηγαίνοντας ο καθένας μόνος του σε διαλόγους με κυβερνητικά στελέχη και περιμένοντας μια "εξαίρεση", ένα "θαύμα", που δεν θα έρθει ποτέ.

Την απόφαση αυτή θα την πάρουμε στη γενική συνέλευση την Πέμπτη 24/1. Γι' αυτό η συμμετοχή όλων μας είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά κρίσιμη για την πορεία του κλάδου.

Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και τα παρακλάδια τους, προσπάθησαν να μην παρθεί απόφαση για γενική συνέλευση άμεσα (γι' αυτό άργησαν άλλωστε και τόσο να συγκαλέσουν ΔΣ). Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ της Δευτέρας (21/1) η οποία πρότεινε να γίνει γενική συνέλευση «κάποια στιγμή την άλλη βδομάδα…».

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να «ροκανίσουν» το χρόνο, μέχρι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ που ήδη απεργούν να κουραστούν και εμείς στην ΕΘΕΛ να νιώσουμε πως οι περικοπές είναι τετελεσμένο γεγονός και πως είναι πλέον αργά για κινητοποιήσεις…

Συνάδελφοι,

ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Για να μην μειωθούν οι αποδοχές μας περισσότερο.

Για να μην καταργηθεί η ΣΣΕ μας (και βρεθούμε στο τέλος στην Εθνική ΣΣΕ των 586€).

Για να σταματήσουν οι yesmen της Τρόικας να διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες.

Αυτός ο αγώνας για να έχει νόημα, για να έχει πιθανότητες να νικήσει, πρέπει να έχει διάρκεια.


Πρέπει οι απεργιακές κινητοποιήσεις να είναι επαναλαμβανόμενες (πχ 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες).

Πρέπει επίσης να είναι στα πλαίσια ενός κοινού μετώπου, μιας συμμαχίας δηλαδή, μαζί με τις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες.

Η συμμαχία αυτή πρέπει στη συνέχεια να επιδιώξουμε να διευρυνθεί.

Να επιδιώξουμε δηλαδή συντονισμό με τον ΟΣΕ (που επίσης μπαίνει στο ενιαίο μισθολόγιο), με άλλες ΔΕΚΟ, αλλά ακόμα και με μεγάλες ομοσπονδίες όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους Δήμους) όπου οι εργαζόμενοι αφού «έφαγαν» ένα χρόνο νωρίτερα το ενιαίο μισθολόγιο, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με «διαθεσιμότητες», που για τους περισσότερους ισοδυναμούν με απολύσεις.

Αγώνας με σχέδιο, διάρκεια, συντονισμό.... Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 24 Γενάρη!

πηγη

ΓΣΕΕ Δελτίο Τύπου - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ


 

H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο τη διασφάλιση του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν βάναυσα καταπατηθεί όπως βέβαια και όλων των εργαζομένων.
Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο όπως και το δικαίωμα στην εργασία που κυβέρνηση και τρόικα με τις μνημονιακές πολιτικές τους στερούν σε χιλιάδες συναδέλφους μας εκτινάσσοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη ενώ παράλληλα αναγκάζουν αυτούς που εργάζονται να ζουν με μισθούς πείνας. Παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική και δικαστική ασυλία των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών και όλων εκείνων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και του ΕΚΑ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταγγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων και αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη δράση με στόχο τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Ο αγώνας για τη διατήρηση των συμβάσεων είναι αγώνας που δίνεται συνδικαλιστικά και νομικά από τη ΓΣΕΕ ενώ την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί την έχουν εκείνοι που με τις αδιέξοδες πολιτικές τους εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τη μια ομάδα εργαζομένων απέναντι από την άλλη θα αποτύχει γιατί οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι οι μόνοι που σίγουρα δεν ευθύνονται για την κρίση και το χρέος είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Συγκοινωνίες: Ερχεται η τελική σύγκρουση


 

Θέσεις για την τελική σύγκρουση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει, παίρνουν η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Το μετρό θα παραμείνει ακινητοποιημένο και σήμερα, όλη τη μέρα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ, ενώ την σκυτάλη των κινητοποιήσεων παραλαμβάνουν αύριο τα λεωφορεία.

Η κυβέρνηση καλεί τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να εφαρμόσει ό,τι προστάζει ο νόμος προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών επισείοντας παράλληλα και το φόβητρο των απολύσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους, ενώ με συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων που αφορούν την μισθοδοσία και τα οποία καταγράφουν μέση μισθοδοσία που φτάνει ακόμη και τα 4.095 ευρώ το μήνα!

Ωστόσο η όξυνση μάλλον προκαλεί και τους πρώτους τριγμούς καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δείχνουν να διαφοροποιούν τη στάση τους από τις αποφάσεις για σύγκρουση με τους απεργούς. Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις του προσωπικού των συγκοινωνιών μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των τριτοβάθμιων εργατικών σωματείων (ΓΣΕΕ -ΕΚΑ) .

πηγη

«Το 2019 θα μας πάνε όλους στα 300 ευρώ μικτά»




Συνέντευξη του αντιπροέδρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, Σπύρου Ρεβύθη

«Ο εργασιακός μεσαίωνας μας αφορά όλους. Μας υποχρεώνοιυν όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να ζήσουμε με 750 ευρώ το μήνα μικτά, κόβοντας τις τριετίες και τα άλλα επιδόματα, λες και προσληφθήκαμε μόλις τώρα»
Της Χαράς Τζαναβάρα 
«Είμαστε με τον πολίτη, τον εργαζόμενο. Του ζητάμε συγγνώμη ....
για την ταλαιπωρία, αλλά να ξέρει ότι αγωνιζόμαστε και γι” αυτόν. Για φτηνά εισιτήρια και καλύτερες συγκοινωνίες. Για να μην περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας, που μας αφορά όλους». Είναι η εξομολόγηση του Σπύρου Ρεβύθη, αντιπρόεδρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό θα ήθελαν, αντί για απεργία, να βοηθήσουν στη δωρεά μετακίνηση των επιβατών, αποκαλύπτει όμως ότι το έκαναν το 2011, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί αγωγή ύψους 70 εκατ. ευρώ σε βάρος του προέδρου του σωματείου Αντώνη Σταματόπουλου!

Η συζήτηση έγινε λίγες ώρες μετά το ναυάγιο με το αρμόδιο υπουργείο και την κατηγορηματική δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη ότι θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, όπως επιτάσσει ο νόμος. «Μας υποχρεώνουν όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ζήσουμε με 750 ευρώ τον μήνα μικτά, κόβοντας τις τριετίες και τα άλλα επιδόματα, λες και προσληφθήκαμε τώρα. Θα με θυμηθείτε. Το 2019 θα μας πάνε όλους στα 300 ευρώ μικτά. Ο εργασιακός Μεσαίωνας μας αφορά όλους», υπογραμμίζει.

-Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι απεργείτε γιατί δεν θέλετε να χάσετε τα υψηλά μισθολόγιά σας…

«Είναι λάθος. Με τα τρία Μνημόνια μας έχουν ήδη κόψει 48% και τώρα ετοιμάζουν νέα μείωση κατά 23%. Χωρίς να υπολογίζουν ότι δουλεύουμε σε ειδικές συνθήκες».

-Θέλετε να πείτε ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θα παίρνετε τα ίδια με έναν υπάλληλο που δουλεύει σε μια δημόσια υπηρεσία από Δευτέρα έως Παρασκευή, με κανονικό ωράριο 7 π.μ.-3 μ.μ.;

«Προβλέπεται μικρή διαφορά και θα σας πω τι γίνεται στη δική μου περίπτωση. Είμαι ηλεκτρολόγος με 22 χρόνια προϋπηρεσία. Δουλεύω σε βάθος 20 και 30 μέτρων κάτω από τη γη, που υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία. Εχω περάσει λεπτοσπείρωση από ποντίκι. Συντηρώ συστήματα με τάση 20.000 Βολτ, όπου για ένα λάθος μπορείς να γίνεις κάρβουνο. Δουλεύω νυχτερινά και τρεις Κυριακές υποχρεωτικά τον μήνα. Ολα αυτά δεν υπολογίζονται πλέον. Στον βασικό μισθό των 750 ευρώ, δικαιούμαι 150 ευρώ τον μήνα γιατί δουλεύω σε ιδιαίτερες συνθήκες και 110-120 ευρώ για τρεις Κυριακές τον μήνα. Ολα μικτά».

-Δίκιο έχετε. Δεν αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της δουλειάς σας. Ομως με την απεργία σας δεν θίγονται η κυβέρνηση και οι έχοντες, αλλά οι πολίτες. Ταλαιπωρούνται άνεργοι, εργαζόμενοι, απλήρωτοι…

«Το ξέρουμε και τους ζητάμε συγγνώμη. Είμαστε με τον πολίτη, που πρέπει να ξέρει ότι αγωνιζόμαστε και γι” αυτόν. Εχουμε κάνει κινητοποιήσεις για να μην αυξηθεί το εισιτήριο. Εχουμε στείλει υπομνήματα που λέμε ότι αν θέλετε να πατάξετε την εισιτηριοδιαφυγή μη βάζετε πρόστιμα. Εισιτήριο δεν πληρώνει αυτός που δεν έχει. Δεν μπορεί να του βάζεις πρόστιμο 80 ευρώ και να του κάνεις έκπτωση 50% αν πληρώσει σε 10 ημέρες. Πώς; Δεν έχει. Αν θέλουν να νοικοκυρέψουν τα έσοδα να βάλουν προληπτικά υπαλλήλους στην είσοδο του μετρό και να ειδοποιούν τους επιβάτες ότι θα γίνει έλεγχος. Να γνωρίζουν».

-Εχετε σκεφτεί αντί για απεργία να σηκώσετε τις «μπάρες» και να αφήσετε τους επιβάτες να ταξιδέψουν δωρεάν; Θα ήταν επώδυνο για την κυβέρνηση…

«Το έχουμε σκεφτεί και το έχουμε κάνει για δύο ημέρες σε απεργία του 2011. Ομως υπάρχει νομικό θέμα και η προηγούμενη διοίκηση άσκησε δίωξη σε βάρος του σωματείου μας. Εχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του προέδρου μας Αντώνη Σταματόπουλου, που καλείται να πληρώσει στην εταιρεία 70 εκατ. ευρώ για… διαφυγόντα χρέη»!

ΠΗΓΗ

«Θέλουν να ξεπουλήσουν ττις συγκοινωνίες»

Δεν ευθύνονται μόνο οι απεργίες για την ταλαιπωρία των περίπου 2,2 εκ. πολιτών που μετακινούνται σε καθημερινή βάση με τις αστικές συγκοινωνίες. Τα προβλήματα έχουν από χρόνια πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση.

Εκτός από το μετρό που έχει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, οι επιβάτες ξεροσταλιάζουν με τις ώρες στις στάσεις περιμένοντας τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ… Την τελευταία διετία μάλιστα, με τις «συνταγές» εξυγίανσης που επιβλήθηκαν με τα τρία μνημόνια, οι συγκοινωνίες έχουν κυριολεκτικά γίνει μπάχαλο και τα συντηρεί μόνο το φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτές. «Θέλουν να τις απαξιώσουν για να τις ξεπουλήσουν» είναι η εκτίμηση των εργαζομένων, που τώρα πια είναι αποδεκτή και από τους πιο ανυποψίαστος.

Η εικόνα της κατάρρευσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε λεωφορεία και τρόλεϊ, όπου κάθε μήνα προγραμματίζονται στα χαρτιά 1,8 εκ. δρομολόγια, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Την περασμένη χρονιά:

*Δεν πραγματοποιήθηκε το 65,14% των δρομολογίων λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και βλαβών σε οχήματα.

*Οδηγήθηκε στη σύνταξη, λόγω μνημονίων, το 15,11% του προσωπικού, από το οποίο πάνω από το μισό ήταν οδηγοί.

*Κυκλοφόρησαν μόνο 1.436 λεωφορεία και τρόλεϊ, έναντι 1.832 το 2011, λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά και προσωπικό στις επισκευαστικές βάσεις.

ΠΗΓΗ

Πορεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας


 

Στις 10 σήμερα το πρωί, εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το σωματείο των εργαζομένων στα ....
Ναυπηγεία έλαβε απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, έπειτα από ανακοίνωση της διοίκησης, ότι αν το δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή των τριών πολεμικών πλοίων, θα κλείσουν οριστικά.

Πηγή: enikos.gr

Η χλίδα των "σεμνά και αρπαχτά" ... εκτίναξε το χρέος την "χρυσή" διετία Καραμανλή !

 
«Tα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός ελέγχου την περίοδο 2008-2009» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι και οι συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή κκ. Προκόπης Παυλόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης αντέδρασαν έντονα υπερασπίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της περιόδου και κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα για «τεχνοκρατική έπαρση». Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα νούμερα και τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία με όποιον τρόπο και αν τα διαβάσει θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα...
με τον υπουργό Οικονομικών.

Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ ως το 2007, κάθε χρόνο, το χρέος αυξανόταν λιγότερο απ' ό,τι το ΑΕΠ. Ετσι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ υποχωρούσε και η Ελλάδα εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της με αξιοπιστία. Τη διετία 2008-2009 όμως προστέθηκε χρέος 57 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο απ' ό,τι συνήθως. Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο εξαιτίας της ύφεσης. Ετσι το δημόσιο χρέος άρχισε να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και διογκώθηκε σε σημείο που η χώρα βρέθηκε εκτός αγορών.

Αν και η διόγκωση του χρέους κατά 23 δισ. ευρώ το 2008 ήταν συγκρίσιμη με ό,τι έγινε και σε άλλες χώρες που χρηματοδότησαν πακέτα διάσωσης και ενίσχυσης των τραπεζών, η εκτίναξη του χρέους το 2009 κατά 34 δισ. ευρώ που επέφερε το τελειωτικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία ήταν αδικαιολόγητη.

Το κοινωνικό σοκ που προκάλεσαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, η αδρανοποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή από τα σκάνδαλα και η αίσθηση της επερχόμενης εκλογικής συντριβής οδήγησαν στην παράλυση του κράτους και ειδικότερα του εισπρακτικού μηχανισμού και σε ένα όργιο προσλήψεων και ικανοποίησης πελατειακών αιτημάτων για να σταματήσει η δημοσκοπική κατρακύλα.

Σε μια χρονιά που τα περισσότερα κράτη άρχισαν να μαζεύουν τις ζημιές τους από την κρίση και να ξαναβρίσκουν κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης, στην Ελλάδα όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τονωθεί η ζήτηση, αν και στην πραγματικότητα η ύφεση έγινε βαθύτερη και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -2%. 

Με την πολιτική αυτή που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος ήταν υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για το όργιο των προσλήψεων, και ο κ. Στυλιανίδης υπουργός Μεταφορών, επιβλέπων του ΟΣΕ, ο οποίος επί υπουργίας του παρήγαγε πρόσθετες ζημιές ύψους 360 εκατ. ευρώ το 2009, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 20% και πλησίασαν τα 60 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2003, δηλαδή προτού αρχίσει η «επανίδρυση του κράτους» που ευαγγελιζόταν ο κ. Καραμανλής.

Οι αυξήσεις αφορούσαν κυρίως μισθούς και συντάξεις (+4,7 δισ. ευρώ), διάφορα ευκαιριακά επιδόματα (+1,7 δισ.) και ένα σημαντικό κονδύλι καταναλωτικών δαπανών (+2,1 δισ.) που διοχετεύθηκε κυρίως σε αγορές υλικού, διαφημιστικές καμπάνιες τύπου ΕΟΤ,  πολυτελή ταξίδια κτλ. Επειδή η αύξηση των μισθών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η εκτίναξη οφείλεται κυρίως σε αθρόες προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων στο Δημόσιο.

Επίσης τα φορολογικά έσοδα του 2009 υπέστησαν καθίζηση -2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008, κυρίως λόγω της μη καταβολής ΦΠΑ και της μειωμένης φορολογίας των επιχειρήσεων κατά μισό δισ. ευρώ. Επιπλέον, την ίδια περίοδο γίνονται νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, οι τράπεζες ενισχύονται με άλλα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία εκταμιεύουν περίπου 2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Προανακριτική για "Λίστα Λαγκάρντ". Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;


 

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα προεδρεύει της Προανακριτικής Επιτροπής για την  υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Εκπλήσσει αυτή η επιλογή καθότι πριν από περίπου 3 χρόνια, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως και νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής, είχε εμπλακεί στο περίφημο σκάνδαλο με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, σκάνδαλο που ζημίωσε...
το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του, αλλά δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη γιατί τα αδικήματα που του καταλογίζονταν είχαν παραγραφεί.

 Η υπόθεση αφορούσε την υπερκοστολογημένη εκμίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικόπτερων της εταιρίας Erickson Air- Crane, το 2009.  Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.

Σχηματίστηκε δικογραφία και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή. Τα στοιχεία απέδειξαν τις καταγγελίες.
Συγκεκριμένα, το 2009, το κάθε ελικόπτερο νοικιάστηκε 4.450.000 ευρώ, ενώ, την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε έκαστο προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα. Το 2010 νοικιάστηκαν 5 ελικόπτερα S 64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ενοικίαση των ίδιων ελικοπτέρων το 2009 ανήλθε στα 31.688.649 ευρώ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε, ωστόσο, στην άσκηση ποινικών διώξεων για το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορούσε στη συντήρηση άλλων πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο. 

Τα αδικήματα του πρώτου σκέλους, αυτά του κ. Μαρκογιαννάκη, είχαν παραγραφεί μετά το πέρας της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο ίδιος, σχεδόν 2 χρόνια μετά, το 2011, υποστήριξε πως «ψωνίσαμε ακριβά για να μην καεί η Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από την εν λόγω εταιρία ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων ζητήθηκε εξωφρενική αύξηση στην τιμή και κατόπιν αυτού ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.

«Κάναμε προσπάθεια για καλύτερη τιμή, αλλά δεν πετύχαμε πολλά. Η εταιρία έλεγε ότι τους χρωστάμε και από προηγούμενες χρονιές. Έτσι, καθυστερήσαμε να κάνουμε συμβάσεις. Την ίδια περίοδο, πήρε φωτιά η Ριτσώνα και ο Υμηττός και από το να καεί ολόκληρη η Ελλάδα, αποφασίσαμε να τα πάρουμε ακριβά. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο και δεν υπήρχε εναλλακτική».

Το ερώτημα του τίτλου εδώ εγείρεται. 
Ένας άνθρωπος του οποίου η αθωώτητα δεν απεδείχθη στο δικαστήριο αλλά ακολούθησε τον παρεξηγημένο δρόμο της παραγραφής θα προεδρεύει της Προανακριτικής; 
Μήπως έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

Από koutipandoras  μέσω ΓΡΕΚΙ

Hogan, η πολυδιάστατη νομική σύμβουλος


 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ 4 AIRBUS ΚΑΙ ΤΗ SIEMENS ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σκιές από το παρελθόν στην επιλογή
συμβούλου αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του νομικού συμβούλου αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της συντήρησης τεχνικής βάσης του ΟΣΕ (Rosco), σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κλάδο των μεταφορών.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε, την Παρασκευή, να προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells ως νομικό σύμβουλο επί θεμάτων ευρωπαϊκού και νομικού δικαίου και τις IBG - Kantor - Louis Berger για το έργο του χρηματοοικονομικού τεχνικού συμβούλου και του γραφείου Μ&Π Μπερνίτσας επί...
θεμάτων ελληνικού δικαίου.


Η Hogan Lovells είχε προσληφθεί από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεκδίκηση των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου έναντι της γερμανικής Siemens.
Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» τον Μάιο του 2011, η νομική εταιρεία Hogan Lovells ήταν ταυτόχρονα σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού!

Προνομιακός


Η εταιρεία φαίνεται ότι αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του ελληνικού Δημοσίου, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχε στην αμφιλεγόμενη πώληση των 4 Airbus της κρατικής Ο.Α. στην αμερικανική Apollo Aviation.


Για την υπόθεση Hogan-Siemens, κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όταν δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση, υποστήριζαν ότι πρόκειται για «ηθικοπολιτικό και νομικό ασυμβίβαστο», σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο η ίδια εταιρεία να υπηρετεί ταυτόχρονα ενάγοντα και εναγόμενο, δεδομένου ότι υπάρχει εμπλοκή συμφερόντων».
Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να μάθει «ποιες ενέργειες έχει προτείνει ή υλοποιήσει το δικηγορικό γραφείο της Hogan για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων».


Ο τότε υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, εκ των «τεσσάρων σωματοφυλάκων» του Γιώργου Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει ότι προσελήφθη το εν λόγω νομικό γραφείο διότι «έχει μεγάλη εμπειρία και έχει κερδίσει δίκες εναντίον της Siemens στα δικαστήρια, δηλαδή στο πεδίο της μάχης».
Παρέλειψε, ωστόσο, να ενημερώσει ότι, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το εν λόγω νομικό γραφείο γνωστοποιούσε, στις 11-2-2011, ότι ανέλαβε σύμβουλος της Siemens Enterprise Communications [SEN] για την αγορά της εταιρείας Fast viewer, αλλά και σε άλλες υποθέσεις, τόσο σε αυτόνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετείχε.

Διαστάσεις


Το ζήτημα αποκτά επιπρόσθετες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η Siemens είναι χρόνιος προμηθευτής του ΟΣΕ, αλλά και εκ των ενδιαφερομένων της τεχνικής βάσης.
Η πρόταση των Γερμανών συσχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις συμβιβασμού με το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων και τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Δημοσίου.


Πέρα από τη Siemens, αρχικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η γαλλική Alstom, στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, όμως η Hogan βρίσκεται και εδώ! Εχει εκπροσωπήσει την Alstom σε δικαστική διαμάχη κατά της Siemens για τη προμήθεια τρένων Eurostar.

 από enet

Δελτίο Τύπου για την σημερινή συνάντηση στην ΠΟΣ


                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/1/2013 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, της ΠΟΣ, του ΕΚΑ και των Πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ, της ΟΣΥ και της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να συντονίσουν της δράση τους για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και με σκοπό την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η σύσκεψη κατήγγειλε την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές και αποφάσισε:

Α. Να προχωρήσει παραπέρα και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της πάλης των εργαζόμενων και των συνδικάτων των ΜΜΜ.

Β. Να προταθεί η σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων για να συγκεκριμενοποιήσουν τους στόχους και τις μορφές πάλης και να αποφασίσουν για 24ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα.

Γ. Να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας για την επικοινωνία των συνδικάτων.

Δ. Τέλος εάν οι πληροφορίες – απειλές περί επίταξης των απεργών του ΜΕΤΡΟ πραγματοποιηθούν, τότε το σύνολο των συνδικάτων των ΜΜΜ θα προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις.

                                                             Αθήνα 22/1/2013



ΠΗΓΗ: http://www.trolleatzis.com/2013/01/blog-post_4221.html#ixzz2IkGEB4wc

Τα "ξεφτέρια" του ΔΝΤ και το λάθος του πολλαπλασιαστή στο πρόγραμμα λιτότητας


 

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του Πολ Τόμσεν για λάθος στην πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, το γαλλικό περιοδικό Marianne βάζει στο μικροσκόπιο το "απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ".

Με τίτλο "Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης", το εβδομαδιαίο περιοδικό "Μarianne" δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα και γίνεται το πρώτο από τα γαλλικά έντυπα που προσπαθεί να ρίξει φως και να κατανοήσει την έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Μarianne" γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι "ειδικοί" του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς.

"Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!", γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. "Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους.

Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη".

Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ έχει τίτλο: "Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές".

Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία "πολλαπλασιαστής" (multiplicateur).

Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.

Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Στο "Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας" που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5.

Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του "Πανοράματος" και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.

Οι αβυσσαλέες συνέπειες του... συγγνώμη λάθος

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης -που όμως οι μεγάλοι εξπέρ στα γραφεία τους με τα κομπιουτεράκια τους φάνηκαν ανάξιοι να αντιληφθούν.

Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν.

Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.

"Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού", εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE).

"Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας.

Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας -και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού", υποστηρίζει ο Εγέρ.

Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες της "Μarianne".

Παρατηρούν ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι τέλος πάντων δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη, το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι η διαιώνιση του λάθους.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ